Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Sa-si fi dorit Dumnezeu un inger luptator de la familia Miuti?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :737
Monday, 10 April 2006
{mosimage}Prea frumos sa fi fost adevarat?! Prea frumos ca romanii de pe Valea Timocului, pentru care Sorin Miuti a facut si o specializare aparte, sa fi avut alaturi de ei, in lupta pentru redobandirea identitatii furate, un tanar luptator asa de bun si atasat cauzei cum era el.

{mosimage}Fostului nostru coleg de redactie i-a fost refuzata continuarea lumeasca a acestei batalii si Bunul Dumnezeu l-a vrut alaturi de ceata ingerilor buni care il slujesc, poate, de l-a chemat asa de brusc si dintr-o data la el!

A fost sa fie ceva incredibil pentru noi toti, un accident de circulatie neasteptat si extrem de stupid: a suferit o lovitura puternica din partea unui motociclist care nu era nici mai mult nici mai putin decat medic, si ca ironia sa fie maxima, era si rezident in spitalul unde a ajuns, ca victima, Sorin. Este greu sa vorbesti despre Sorin la trecut! Viata lui de pana acum insa a trait-o la maxim. Cand spunem asta nu ne referim la petrecerile si voia buna specifica tinerilor ci la multe, foarte multe si nemeritate incercari la care soarta i-a supus, atat pe el cat si pe tanara lui sotie, de cand s-au intalnit si s-au incapatanat sa ramana totusi impreuna si sa doreasca sa isi cladeasca un viitor!

Rudele si prietenii isi vor putea lua ramas bun de la Sorin miercuri, 12 aprilie, la Turnu Severin, orasul sau natal, unde va fi inmormantat, iar noi, cu ingaduinta sotiei lui, va vom povesti alta data ce om a fost, pentru ca merita povestit!

Dumnezeu sa-l aiba in paza lui si sa il aseze alaturi de drepti!

Echipa redactionala a Romanian Global News este alaturi de familia indurerata, in aceasta grea incercare.

 
Romanii nu mai au nevoie de documente justificative la granitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Monday, 10 April 2006
Ministerul Administratiei si Internelor va initia, saptamana aceasta, o Ordonanta de Urgenta a Guvernului care va modifica procedura de stabilire a conditiilor impuse cetatenilor pentru a calatori in strainatate, eliminand obligativitatea documentelor justificative privind scopul calatoriei.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede eliminarea din continutul Ordonantei Guvernului nr. 28/2005, aprobata prin Legea nr. 50/2005, a conditiei privind obligativitatea prezentarii de documente care sa justifice scopul si durata sederii planificate in afara teritoriului national. Conditia de a dovedi detinerea unei sume minime in valuta nu va suferi nici o modificare, aceasta mentinandu-se la 150 de euro sau echivalent pentru acoperirea cheltuielilor de transport sau biletul de calatorie dus-intors, plus suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata - dar nu mai putin de cinci zile - dupa cum urmeaza: 30 de euro pe zi pentru statele Uniunii Europene si 20 de euro pe zi pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare. Potrivit ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, aceasta relaxare a regimului trecerii frontierei este posibila ca urmare a reducerii consistente, in ultima perioada, a fenomenului migratiei ilegale si a problemelor asociate acestuia.

Ministrul Vasile Blaga arata ca numarul cetatenilor romani returnati din strainatate a scazut in mod semnificativ, reprezentand in acest moment un procent de numai 0,3% din numarul total de aproape 8.000.000 de cetateni care calatoresc anual in strainatate. De asemenea, migratia ilegala a cetatenilor romani nu mai constituie, cum se intampla in anii anteriori, capul de afis al reprosurilor adresate Romaniei de statele membre ale Uniunii Europene.

Un exemplu relevant in acest sens este cel al Austriei, tara in care, potrivit declaratiilor ministrului federal de interne, Liese Prokop, migratia ilegala a cetatenilor romani se apropie de zero, iar in Centrul pentru Minori din Viena nu mai exista nici un copil din Romania, spre deosebire de anii trecuti cand numarul acestora era de ordinul sutelor. Alte state ale Uniunii Europene au remarcat de asemenea progresele deosebite inregistrate de Romania in ceea ce priveste combaterea migratiei ilegale.

Ministrul Vasile Blaga afirma ca la reducerea migratiei ilegale a cetatenilor romani si a infractionalitatii asociate acesteia a contribuit - pe langa respectarea stricta a regulilor prevazute de Conventia Schengen si asigurarea unui control riguros la punctele de trecere a frontierei - activitatea atasatilor de afaceri interne si a ofiterilor de legatura romani acreditati in statele Uniunii Europene, precum si intarirea cooperarii cu Politiile nationale ale acestor state.
Activitatile derulate in comun au permis asigurarea unui raspuns eficient fata de problemele create de infractiunile comise de cetatenii romani in strainatate, cel mai bun exemplu fiind recent desfasurata operatiune Braila din Spania, apreciata ca fiind cea mai ampla actiune comuna de acest fel la nivel european.

 
Ghidul sectorului cultural din Romania, lansat in limba francezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 10 April 2006
La sediul Institutului Cultural Roman va avea loc joi, 13 aprilie, lansarea publicatiei „Guide du secteur culturel roumain. Un panorama en faveur de la cooperation culturelle”.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman, Ambasada Frantei in Romania si Asociatia ECUMEST. Va prezenta Tania Radu, vicepresedinte al ICR.

Volumul reprezinta editia franceza a ghidului realizat de Asociatia ECUMEST in 2005, in limba engleza, la initiativa Ambasadei Regatului Olandei la Bucuresti. Editia curenta a fost tradusa, adusa la zi si publicata de ECUMEST cu sprijinul Ambasadei Frantei in Romania, al Institutului Cultural Roman si al Ministerului Afacerilor Externe - Comisariatul General pentru Francofonie.

Editia engleza din 2005, in prezent epuizata, a primit numeroase aprecieri in urma distribuirii ei unui mare numar de organizatii si institutii culturale din Europa. Pregatita cu ocazia Anului Francofoniei in Romania, editia curenta urmareste promovarea unei mai bune cunoasteri a sectorului cultural romanesc in spatiul francofon. Ghidul ofera o imagine de ansamblu a contextului cultural romanesc si a diferitelor domenii artistice, prezentand cu prioritate organizatiile orientate catre cooperarea internationala.

Cartea este distribuita gratuit in strainatate prin retelele organizatiilor care au contribuit la realizarea ei. In Romania poate fi procurata de la Institutul Cultural Roman, fiind de asemenea disponibila in librariile Carturesti si Humanitas din toata tara, precum si in libraria Eminescu din Bucuresti.

 
Diaspora romana il sprijina pe „Staretul de pe Ceahlau, Parintele Iustin Parvu”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :351
Monday, 10 April 2006
In urmarea apelului adresat de Asociatia Romania Pentru Patrimoniu catre Patriarhul BOR si Membrii Sfantului Sinod, un numar impresionant de personalitati din tara si strainatate si-a manifestat sprijinul pentru "Staretul de pe Ceahlau, parintele Iustin Parvu".

Impresioneaza in mod deosebit cuvintele unor carturari, savanti si intelectuali din diaspora. Din SUA, directorul Centrului de Studii pentru Romanii Americani, dl.Alexandru Nemoianu ii scrie Mitropolitului Moldovei urmatoarele: "Cu mare tulburare credinciosii Ortodocsi Romani-Americani au aflat de scoaterea din staretie a Prea Sfintitului Arhimandrit Iustin Parvu. Am aflat ca o scrisoare V-a fost  adresata de catre Domnul Artur Silvestri, Presedintele "Asociatiei Romane pentru Patrimoniu", carei
scrisori ma alatur in forma si duh.Indraznesc sa adaug cateva ganduri. Parintele Arhimandrit  avea si are, direct si indirect, o mare influenta asupra credinciosilor Romani-Americani care, la randul lor, aveau smerita ravna catre Sfintia Sa. Era cu mult mai mult decat ravna catre un Parinte, era nadejdea si cutezanta de a crede ca randuiala romaneasca nu se clinteste, ca "staretia" Sfantului Paisie este vie si datatoare de viata. Inlaturarea Sfintitului Parinte tulbura sufletele credinciosilor Romani din aceasta parte a lumii intr-o clipa istorica  cu totul nepotrivita. Cu fiasca umilinta va indemn sa indreptati aceasta hotarare. Cu fiasca iubire in Ortodoxie". Alexandru Nemoianu, istoric,"Centrul de Studii pentru   Romanii-Americani" "Vatra Romaneasca", Jackson, Michigan,USA. "Ma alatur si eu celor care sunt pentru repunerea in drepturi a Staretului de pe Ceahlau, Par. Justin Pirvu. Muntii nu se darama cu buldozerul fiindca sunt batrani. Acolo vom gasi mereu racoare si aer curat. Cei ce au urechi de auzit sa auda." spune scriitoarea Antonia Iliescu.din Belgia. In sustinerea dlui Ioan Miclau, fondator al Bibliotecii "M.Eminescu" si directorul revistei "Iosif Vulcan"din Sydney, Australia, se afirma urmatoarele: "Pentru Staretul de pe Ceahlau, Par. Iustin Parvu, ctitoria Manastirii este un drept natural, care ii atribuie drept de ctitor (proprietar crestin in acest caz), ce va fi identic cu un testament prin care doar Ctitorul si credinciosii Lacasului sau sfant vor numi inlocuitorul, si la vremea respectiva; cazul nu este unul administrativ locativ, si nici pentru interese de inlocuiri administrative; aici trebuiesc respectate "Sfintenia Crestina", fapt de care sunt sigur ca Membrii Sfantului SINOD Vor tine cont si  Vor avea bunavointa a lasa Ctitorul sa-si savarseasca aceasta calatorie lumeasca, si de Dascal al crestinilor ce-l inconjor". Dintre personalitatile romanesti din diaspora  semneaza, intre altii dl.Lucian Hetco, Presedintele Ligii Asociatiilor Romanesti din Germania (LARG) si vicepresedinte AGERO, scriitoarea Ileana Stanka Vicic, din Slovenia, Vasile Tarateanu, scriitor, Presedintele Fundatiei" Casa Limbii Romane" din Cernauti, Ucraina.

 
Succes romanesc pe linie la Salonul Inventiilor de la GenevaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Monday, 10 April 2006
Cele 40 de inventii romanesti cu care tara noastra a participat in acest an la cea de-a 30-a editie a Salonului international al inventiilor, tehnicilor si produselor noi de la Geneva au fost premiate in totalitate.

Potrivit Rador, Romania a obtinut 23 de medalii de aur, dintre care 6 cu mentiunea speciala a juriului, 15 de argint si 2 de bronz, iar Alexandra Ene de la Institutul de Textile si Pielarie a primit Premiul Organizatiei internationale pentru proprietate intelectuala pentru bioimplant gastroenterologic. Salonul de la Geneva a premiat 775 de participanti din 45 de tari, dintre care 54% sunt Europa, ceea ce reprezinta o crestere cu 10% fata de anul precedent.

 
Incep lucrarile de reconsolidare a cetatii SighisoareiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :121
Monday, 10 April 2006
Zidurile Cetatii Medievale de la Sighisoara vor fi refacute. UNESCO, in al carei patrimoniu este inclusa cetatea, a fost de acord cu proiectul de consolidare.

Fondurile vor fi alocate de catre Guvern prin programul de interventii urgente al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pentru lucrarile de consolidare, care vor fi demarate in curand, sunt alocate fonduri in valoare de 2 miliarde de lei. Acestea vor fi suplimentate in vara pe baza unui proiect intocmit de catre autoritatile locale si specialistii Ministerului Culturii.

La sfarsitul lunii martie, din cauza unei alunecari de teren, zidul cetatii s-a prabusit pe o portiune de 35 de metri, iar sase case din apropiere au fost avariate. Prima prabusire a zidului pe o portiune mai mica s-a produs in urma cu 8 ani, dar abia acum au fost alocate fonduri pentru consolidare.

 
Diplomatie romaneasca la Reuniunea CAGRE de la LuxemburgPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Monday, 10 April 2006
Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va participa la reuniunea Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe al UE (CAGRE), care se va desfasura la Luxemburg, in perioada 10 -11 aprilie.

In cadrul reuniunii vor fi abordate urmatoarele subiecte de politica externa: Ucraina, Republica Belarus, Iran, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, evolutiile inregistrate in cadrul OMC/Agenda Doha,  revizuirea Strategiei de Dezvoltare Durabila si reforma ONU. In marja CAGRE, se vor desfasura Reuniunea ministrilor pentru dezvoltare, precum si Consiliul de stabilizare si asociere cu Croatia, cel de cooperare cu Republica Moldova si cel de asociere cu Libanul.

Ministrul Afacerilor Externe va prezenta actiunile intreprinse de Romania in calitate de Presedinte in exercitiu al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. De asemenea, seful diplomatiei romane va prezenta omologilor sai europeni rezultatele desfasurarii Summit-ului CEFTA de la Bucuresti, din 6 aprilie, in contextul mai larg al intensificarii cooperarii regionale in Europa de Sud-Est. Prezenta la CAGRE va constitui o oportunitate pentru efectuarea de demersuri din partea delegatiei romane in vederea intensificarii procesului de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

 
Picturi de renume, expuse la Muzeul ZambaccianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Monday, 10 April 2006
Muzeul National de Arta al Romaniei organizeaza in aceasta luna, in zilele de 7, 14 si 28 aprilie, seria „Vizitelor de la ora patru la Muzeul K. H. Zambaccian”, sub titlul „In vizita la conu’ Zambacu”.

Conceputa ca un program destinat publicului adult, vizita consta in prezentarea muzeului cu ghidaj gratuit, infiecare zi din program de la ra 16:00, dar numai pe baza de programare. In cadrul vizitei, publicul bucurestean este invitat sa descopere istoria uneia dintre cele mai interesante colectii de arta din tara, care a apartinut celebrului om de afaceri de origine armeana Krikor Zambaccian (1889 - 1962). Lucrari semnate de nume mari ale picturii franceze, precum Renoir, Pissarro, Sisley, Cezanne, Matisse, Bonnard, Utrillo sau Marquet, se alatura colectiei de arta romaneasca. Opere apartinand unor artisti precum Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Jean Al. Steriadi, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Corneliu Baba, Ion Tuculescu, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea sau Constantin Brancusi ofera o imagine elocventa a evolutiei artei romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea pina la mijlocul secolului urmator, informeaza Minsiterul Culturii si Cultelor.

Colectia, alcatuita de-a lungul mai multor decenii, a fost expusa intr-o casa special amenajata, construita in anii 1930 si extinsa ulterior pentru a mari spatiul de expunere. In 1946 K. H. Zambaccian a donat statului casa si colectia sa de arta insumand in total 310 lucrari - picturi, lucrari de grafica, sculpturi si piese de mobilier. O parte dintre ele au fost accesibile publicului inca din 1947, cand a fost inaugurat muzeul.

 
Premierul roman, la sesiunea de primavara a Adunarii Parlamentare a Consiliului EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :351
Monday, 10 April 2006
Prim-ministrul roman Calin Popescu - Tariceanu participa marti, 11 aprilie, la Starsbourg, la ceremonia de lansare a raportului privind relatiile intre Uniunea Europeana si Consiliul Europei, elaborat de premierul Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, in urma deciziei adoptate la cel de-al treilea Summit al organizatiei de la Strasbourg, din mai 2005.

Ceremonia reprezinta cel mai important moment al sesiunii de primavara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, for care intruneste membri ai parlamentelor nationale din cele 46 de state membre. Alaturi de sefii de guverne din Luxemburg si Romania, la evenimentul de la Strasbourg vor participa, si Cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel, si Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se arata intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei.

Calin Popescu - Tariceanu va sustine o alocutiune in plenul Adunarii Parlamentare, prin care va evidentia atat pozitia Romaniei fata de raportul Junker, cat si viziunea tarii noastre asupra viitorului relatiilor dintre Consiliul Europei  si Uniunea Europeana. Premierul va mai sublinia intentiile presedintiei romane a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei privind avansarea negocierilor asupra proiectului Memorandumului de Intelegere care va reglementa relatiile intre Consiliul Europei si Uniunea Europeana. Totodata, prim-ministrul va avea intrevederi bilaterale cu personalitatile europene participante la ceremonie, precum si cu presedintele Adunarii Parlamentare, Rene van der Linden si cu Secretarul General al Consiliului Europei. Agenda discutiilor bilaterale va include atat subiecte aflate pe agenda presedintiei romane a Consiliului Europei, cat si aspecte legate de procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.

 
Ministrul Boagiu, in vizita de lucru la BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :343
Monday, 10 April 2006

Ministrul Integarii Europene, Anca Daniela Boagiu, va efectua in perioada 11-12 aprilie, o vizita de lucru la Bruxelles, pentru a transmite oficialilor europeni cele mai recente informatii necesare elaborarii Raportului de monitorizare care va fi dat publicitatii de catre Comisia Europeana in luna mai a acestui an.

Agenda vizitei include intrevederi cu Michael Leigh, director general al DG Extindere, Timo Summa, seful unitatii Romania, Wenceslas de Lobkowicz si experti ai unitatii acestuia. De asemenea, miercuri, 12 aprilie, ministrul roman va avea intalniri cu Alexander Schaub, director general al Directiei Piata Interna si Servicii si cu Danuta Hubner, comisarul european pentru politica regionala, se arata intr-un comunicat emis de ministerul roman.

 
Ministrul Ungureanu ar putea intra in raza Legii LustratieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :427
Monday, 10 April 2006
{mosimage}Legea Lustratiei, discutata in prezent in Parlament, l-ar putea afecta si pe ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

{mosimage}Poate tocmai de aceea, seful MAE de la Bucuresti se grabeste sa declare ca legea “are o doza consistenta de nedreptate morala” atunci cand vine vorba despre fostii secretari UTC din liceu sau membri supleanti ai CC ai UTC, care, spune el,

„au preferat sa invete”. 

Numele lui Ungureanu figureaza si el pe lista celor care ar putea intra in colimatorul acestei legi. Precizam ca la varsta de 16 ani, Ungureanu era membru supleant al Comitetului Central al Uniunii Tinerilor Comunisti din Republica Socialista Romania.

 
Romanii din New York protesteaza impotriva legii anti-imigratie din SUAPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :320
Monday, 10 April 2006
{mosimage}Romanii din New York sunt asteptati luni, 10 aprilie, la punctul de intalnire din apropierea zonei Broadway si Park Place, pentru a merge in grup organizat la mitingul de protest impotriva legii anti-imigratiei care se pare ca va fi promulgata in curand de Senatul SUA.

{mosimage}Mitingul se va desfasura in fata primariei din New York, in intervalul 15:00-19:00, desi organizatorii spera ca cei care vor lua parte la actiune sa vina mai devreme in vederea obtinerii unei mai bune vizibilitati, informeaza Romanian Mall.  Alaturi de comunitatea de romani sunt asteptati si reprezentanti ai altor comunitati stabilite in Statele Unite ale Americii, numarul crescut al demonstrantilor putand constitui un semnal de alarma pentru demnitarii americani, care sunt asteptati sa ia o decizie in privinta acestei legi la intoarcerea lor din vacanta de Pasti.

Proiectul acestei legi a imigratiei stipuleaza faptul ca va deveni aproape imposibil pentru persoanele care au un statut incert pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sa obtina un green-card, iar un proiect aprobat deja de Camera transforma imigratia ilegala intr-o infractiune foarte grava, care ii poate costa scump pe cei care ii ajuta pe clandestini sau pe cei care le dau un loc de munca, fara sa le verifice actele. Chiar si presedintele american George W. Bush are in vedere un proiect propriu privitor la reforma in domeniul imigratiei, bazat pe „muncitorii ospeti”. Casa Alba intentioneaza sa acorde permise de sedere pe cativa ani pentru imigrantii dispusi sa presteze munci pentru care nu se gasesc cetateni americani. Odata ce permisul de sedere expira, muncitorii straini va trebui sa se intoarca in tarile lor de origine.

De altfel, potrivit Stranieri in Italia, peste jumatate de milion de persoane, in majoritate imigranti ilegali, au mai demonstrat, la sfarsitul lunii martie la Los Angeles, cerand o regularizare si protestand fata de masurile impotriva imigratiei clandestine, discutate de Congresul american.

 
Imaginea Romaniei si aderarea la UE in atentia diplomatilor din GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 10 April 2006
Ambasada Romaniei la Berlin a organizat in 5 aprilie, in spatiile ambasadei, „Seara Parlamentara”, transmite pentru Romanian Global News, Dani Rockhoff.

In aceeasi zi, guvernul federal german a  initiat procedura de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Aflata la cea de a treia editie, „Seara Parlamentara” este un eveniment de importanta majora pentru imaginea Romaniei. La reuniune au participat peste 40 de parlamentari din Bundestag (Parlamentul federal), reprezentand intreg spectrul politic german, secretari de comisii parlamentare, reprezentanti ai landurilor federale la Berlin, precum si ai Cancelariei federale.

Evenimentul, devenit traditional, a fost organizat in colaborare cu Forumul Germano-Roman al carui presedinte este doamna Susanne Kastner, vicepresedinte al Parlamentului federal al Germaniei si presedinte al grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania, precum si cu sprijinul Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin.

Reuniunea protocolara a fost intregita cultural de spectacolul de  pantomima intitulat „Vis”, al actorului Dan Puric. A fost prezentata si expozitia de fotografie „Romania – peisaj cultural european”, realizata de catre Muzeul Svabilor Dunareni din Ulm. In cadrul expozitiei, un spatiu special este rezervat orasului Sibiu, declarat „Capitala Culturala Europeana” in anul 2007, anul aderarii Romaniei la UE.

 
Sansa lui DavidPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Monday, 10 April 2006
Boicotul exportului de vinuri moldovenesti in Rusia, alegoric vorbind, a scos ultima camasa de pe noi.

Socul pe care il resimte acum Republica Moldova este atat de puternic, incat risca sa se soldeze cu efecte economice paralizante. Dar nici agresorii nu se culca pe lauri.
Jeroen Kremers, directorul executiv al Fondului Monetar International, are dreptate, desigur, cand spune ca Moscova, impunand un embargo pe cat de necrutator, pe atat de nejustificat, n-a facut altceva decat sa se impuste in picior. Si rana pe care si-a provocat-o cu mana ei, nu-i deloc de neglijat.
Oricat ar cauta, rusii nu vor gasi o alternativa vinului moldovenesc. Acest lucru il declara expertii occidentali, fapt pe care il recunosc si destui specialisti din fosta metropola. In plus, astazi nimeni nu se mai indoieste ca motivele adevarate care au determinat Kremlinul sa-si zavorasca piata in fata producatorilor moldoveni de vinuri, coniacuri, legume si fructe sunt de natura exclusiv politica. Acest fapt exclude orice posibilitate de aderare a Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, aducandu-i, pe deasupra, enorme prejudicii de imagine pe plan international.
Cum ai da, Chisinaul, intr-o lupta periculoasa si chiar disperata cu Moscova, are o sansa. Aceasta aproape ca nu se vede cu ochiul liber. Si totusi, ea exista. E sansa micului David care a reusit, totusi, pana la urma, sa-l invinga pe uriasul Goliat.

Republica Moldova, bineinteles, poate evita lupta, asa cum propun Andronic, Klimenko, alte cutii de rezonanta ale propagandei ruse. Pentru asta este destul sa se dea batuta si sa cedeze Transnistria. Daca renuntam la teritoriul national, portile Rusiei ni se vor deschide din nou. Atata doar ca ne vom intoarce acolo cu stigmatul de fraier demn de tot dispretul. Iata de ce nu avem incotro. Trebuie sa tinem la tavaleala, oricat de greu ar fi.

Pe termen scurt, dupa cum zice si emisarul FMI, Republica Moldova va avea de suferit. Acesta e pretul pe care il platim pentru faptul ca nu ne-am ingrijit la timp de securitatea economica a statului. Pe termen lung, insa, actuala criza va impulsiona diversificarea pietelor de desfacere. Unde mai pui ca exista premise ca produsele agricole din Republica Moldova sa castige teren pe piata europeana.

Vinurile moldovenesti, dupa cum spune si Kremers, sunt excelente. In plus, ele au un atu. Sunt relativ ieftine. La Targul International de Vinuri de la Dusseldorf, care a avut loc in luna martie, standurile Republicii Moldova n-au dus lipsa de vizitatori. Din contra. Bauturile din Bulgaria, Romania si Republica Moldova erau printre cele mai cautate. Specialistii si oamenii de afaceri, clatindu-si cerul gurii cu licori delicioase, nu numai ca laudau vinurile noaste, ci si regretau absenta lor in Europa. Si asta in conditiile in care Bulgaria, de exemplu, a cucerit deja piata germana si avanseaza rapid in alte tari din UE. Or, in materie de vinificatie, Chisinaul nu este mai prejos decat Sofia. Si in acelasi timp, este peste multe alte tari balcanice.

Pentru a intra in Europa e nevoie deopotriva de vointa politica si abilitate economica. Daca in deceniul trecut ar fi existat o strategie de promovare comerciala si profesionala a brandingului Moldovei in Occident, alta era acum situatia. Dar lucrurile pot fi inca indreptate. In tot raul, precum se stie, este si un bine. FMI, in replica la boicotul rusesc, a promis deja semnarea unui program de finantare a Republicii Moldova. Neindoios, vom fi ajutati. Sub rezerva, ce-i drept, ca nu vom astepta sa ne pice mura in gura.

(Preluare cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)

 
Vlad Cubreacov a cerut explicatii privind parohia din FlorestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 10 April 2006
Presedintele grupului parlamentar al PPCD Vlad Cubreacov a solicitat Ministerului Justitiei si Procuraturii Generale explicatii privind neexecutarea deciziei Curtii Supreme de Justitie (CSJ) care a obligat Consiliul raional Floresti sa accepte inregistrarea parohiei Floresti a Mitropoliei Basarabiei.

In interpelarea adresata celor doua institutii de stat in sedinta de joi a Parlamentului, Cubreacov a declarat ca in urma ignorarii de catre Consiliul raional Floresti a deciziei CSJ din martie 2005, biserica construita de aceasta parohie din donatiile enoriasilor a fost inregistrata la Mitropolia Moldovei. Potrivit deputatului crestin-democrat, decizia CSJ a fost aprobata dupa ce Consiliul raional Floresti a refuzat anterior sa confirme inregistrarea parohiei Floresti a Mitropoliei Basarabiei. Cubreacov a cerut celor doua institutii sa intreprinda actiuni in vederea executarii deciziei CSJ.

(Preluare cotidianul Flux. Adriana Iepure)

 
MAE face apel la Crucea Rosie in cazul Ivantoc – PopaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Monday, 10 April 2006

In calitate de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, seful MAE de la Bucuresti, Mihai – Razvan Ungureanu, a adresat, recent, un mesaj presedintelui Comitetului International al Crucii Rosii, Jakob Kellenberger, privind situatia celor doi cetateni romani, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov - Popa, detinuti ilegal la inchisoarea Hlinaia din Transnistria.

Mesajul atrage atentia asupra absentei oricaror progrese in eliberarea celor doi cetateni romani detinuti ilegal in regiunea transnistreana, a deteriorarii permanente a starii de sanatate a acestora, ca urmare a circumstantelor severe de detentie si desfasurarii grevei foamei de catre Andrei Ivantoc. Ministrul roman al afacerilor  externe solicita monitorizarea atenta a cazului si acordarea asistentei necesare, de catre Comitetul International al Crucii Rosii, in baza mandatului international al organizatiei.

Demersul continua seria eforturilor intense desfasurate de Romania pentru eliberarea celor doi si punerea integrala in aplicare a deciziei emise de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, din iulie 2004, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe.

Acelasi comunicat reaminteste ca in timpul presedintiei romane a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, o a treia rezolutie interimara a fost adoptata in cazul Ilascu si altii, cerand imperios Republicii Moldova si Federatiei Ruse sa utilizeze toate modalitatile care ar putea duce la eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa si la executarea deplina a deciziei CEDO.

 
Portalul Consulatului romanesc de la New York- actualizat pentru romanii din SUAPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :398
Monday, 10 April 2006
Romanii care locuiesc in New York, dar si in apriopierea acestui stat, au posibilitatea sa fie la curent, prin intermediul paginii de web actualizate a Consulatului General al Romaniei la New York, cu toate informatiile de natura consulara care ii intereseaza.

Portalul acestui consulat, accesibil la adresa de web www.romconsy.org, le pune la dispozitie romanilor informatiile referitoare la cetatenia romana, vize, pasapoarte, acte de stare civila si acte notariale, cu actualizarile impuse de modificarile legislative intervenite in legislatia romana. Totodata, la sectiunea noutati se poate gasi lista cererilor de pasapoarte pentru cetatenii romani cu domiciliul in jurisdictia consulatului care au fost solutionate de catre Ministerul Administratiei si Internelor, lista transmisa pe adresa consulatului, dar si certificatele de nastere si de casatorie intocmite la consulat si neridicate de solicitanti.

Tot ca o noutate, consulatul le aduce la cunostinta cetatenilor romani ca autentificarile de procuri si declaratii se fac doar pe baza de acte de identitate romanesti valabile (buletine de identitate romanesti sau pasapoarte romanesti), iar, incepand cu data de 1 aprilie 2006, programul de lucru cu publicul al sectiei juridice va fi: luni si miercuri: 16.00-20.00; marti, joi si vineri: 10.00-14.00, informeaza publicatia romaneasca „Meridianul”. Cu aceeasi data se modifica si programul de lucru cu publicul prin telefon, care va fi: luni si miercuri intre orele 10.00-11.00, respectiv 15.00-16.00; marti, joi si vineri intre orele 9.00-10.00, respectiv 16.00-17.00.

 
Sarbatoarea Pastelui, celebrata si de romanii din Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 10 April 2006
Biserica ortodoxa "Sfantul Apostol Andrei" Los Angeles va fi unul dintre lacasurile de cult la care romanii din aceasta parte a Americii vor sarbatori impreuna in acest an Pastele.

Parohia va incepe programul pascal in Miercurea Mare din saptamana Patimilor, cand, de la ora 19:00 va avea loc Taina Sfantului Maslu, urmand ca zile de joi, 20 aprilie, si vineri, 21 aprilie, sa se oficieze slujbele Deniei celor 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului, de la ora 19:00, respectiv Slujba Prohodului sau a inmormantarii Domnului, tot de la ora 19:00, cand se ridica Sfantul Epitaf si se face ocolirea Bisericii in procesiune, informeaza publicatia romaneasca „Meridianul”.

Sambata, in noaptea Sfintelor Pasti, de la ora 11:45 va avea loc Utrenia sau Slujba Invierii, cu aprinderea facliei de Paste si ocolirea Bisericii, urmata apoi de procesiunea sarutarii Icoanei Invierii, a Sfintei Cruci si a Sfintei Evanghelii, de miruire si primirea pastilor. Prima zi de Pasti ii va aduna din nou pe romani la biserica, candn la ora 11:00, va avea loc Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, urmand ca la terminarea serviciului religios sa aiba loc binecuvantarea bucatelor de Paste in sala de mese a Bisericii, unde toti cei prezenti sunt invitati sa participe la o agapa pascala care va fi pregatita de biserica-gazda.

 
Florenta isi premiaza imigrantii cel mai bine integratiPDF Print E-mail
Florenta, Italia/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 10 April 2006

La finele lunii aprilie pentru Organizare si politici laborale din Florenta va acorda un nou premiu imigrantilor din regiune, ca recunoastere a muncitorilor straini care au reusit sa depaseasca conditiile precare si sa se integreze in viata orasului.

Premiul va fi decernat castigatorilor in data de 29 aprilie, si reprezinta recunoasterea pe care Florenta o acorda, cu ocazia Sarbatorii muncitorilor, din data de 1 mai.

Saptamana viitoare se va reuni la Florenta o comisie care va alege castigatorii, dupa examinarea CV-urilor trimise. Comisia este alcatuita din edili ai Comunei Florenta, presedintele Consiliului  Strainilor, Divina Capalad, si din reprezentanti ai sindicatelor.

In luna ianuarie a acestui an au fost trimise peste 200 de scrisori catre asociatiile de profil, catre comunitatile de straini, asociatiile imigrantilor si asociatiile de voluntariat prezente in oras, pentru a primi date legate de CV-urile persoanelor din concurs.

Premiile vor fi conferite vineri, 29 aprilie, de la ora 15.30, in cadrul celei de-a 70-a editii a Expozitiei de Artizanat.

 
Mai multi bani pentru romanii din AlmeriaPDF Print E-mail
Almeria, Spania/Romanian Global News
Accesari :335
Monday, 10 April 2006
Romanii care muncesc in agricultura, in provincia Almeria, vor primi, incepand cu aceasta luna,  salarii mai mari.

Astfel, ei vor fi remunerati cu 5.01 euro/ora, iar aceasta suma va fi calculata si retroactiv, pentru lunile muncite de la inceputul acestui an pana in prezent, in cazul muncitorilor care au contract incepand din anul 2005, cu continuitate in 2006, se arata intr-un comunicat al Departamentului pentru munca in Strainatate.

Suma pe care o primeau pana acum romanii care muncesc in Almeria era de 4.82 euro pe ora. Modificarea de la tariful de 4.82 euro pe ora pana la cel de 5.01 este prevazuta in lista salariala pentru anul 2006, anexa la Conventia colectiva pentru agricultura, si a fost publicata in Buletinul Oficial al provinciei Almeria, nr. 060 din 29 martie 2006.

 
Cabinet medical pentru romanii din LazioPDF Print E-mail
Lazio, Italia/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 10 April 2006
De foarte putin timp a luat fiinta in Italia, la Fonte Nuova, Regiunea Lazio, un cabinet medical romanesc ce se adreseaza romanilor din zona.

Cabinetul este coordonat de d-na doctor Robu Tanta, cu studiile recunoscute si echivalate in Italia, iar profilul cabinetului este de medicina generala si pediatrie. Cabinetul se afla la adresa: Via Poliziano 16, Fonte Nuova (RM), 00010, iar un numar de telefon unde romanii din regiune pot sa o contacteze pe dna doctor sau sa isi faca o rezervare este 06-9057914 sau mobil: 349-8151416. Adresa de e-mail este tanza_robu@yahoo.it.

 
Consulul General al Romaniei la Sydney, gazda copiilor adoptati din RomaniaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :168
Monday, 10 April 2006
{mosimage}Devenita traditionala, intalnirea anuala din preajma sarbatorilor de Paste, a copiilor romani infiati de familii australiene, cu diplomatii romani, s-a desfasurat anul acesta, duminica, 9 aprilie, la Consulatul General al Romaniei la Sydney.

{mosimage}Cu acest prilej, 16 copii, impreuna cu parinti si chiar bunici australieni, veniti din Sydney si Canberra, au trecut pragul Consulatului General, pasind intr-un fel pe pamantul natal romanesc. Acestia au fost intampinati cu multa bucurie de Consulul General Ovidiu Grecea si de Emilia Verbina Markakis, unicul roman australian, decorat cu Medalia Ordinul Australiei, pentru activitat in folosul comunitatii, de catre Regina Angliei. Toti s-au bucurat de posibilitatea reintalnirii si a petrecerii unei dupa amieze placute, intr-un mediu pur romanesc, la acestea contribuind scurtele expuneri si incursiuni in istoria, geografia, cultura si traditiile folclorice romanesti, prin intermediul expozitiilor permanente, ce cuprind galeria personalitatilor istorice romanesti si frumusetile portului popular din diferite regiuni ale Romaniei, la toate acestea adaugandu-se traditionalele preparate si bauturi romanesti.

A fost un moment special, unic in felul sau, cand copiii infiati de familiile australiene, isi cautau pe harta Romaniei, localitatile in care s-au inascut (Botosani, Bacau, Barlad, Satu-Mare, Bucuresti), cautau sa afle cat mai multe lucruri despre Romania si viata de zi cu zi a poporului roman, toti dorindu-si a avea posibilitatea intr-un viitor apropiat, sa-si revada locurile unde s-au nascut.
Impresionant si demn de remarcat este efortul si dragostea permanenta pe care parintii adoptivi o au fata de acesti copii infiati, faptul ca acestora li s-a insuflat dragostea fata de Romania si respectul fata de Australia.

Cu regretul ca cele 4 ore petrecute la sediul Consulatului General au trecut prea repede, copiii incarcati de cadouri constand in carti bilingve, engleza-romana, CD-uri cu imagini si muzica din Romania, bluze cu inscrisurile Consulatului General al Romaniei si cu insignele steagurilor ingemanate ale Romaniei si Australiei, cu iepurasi si oua de ciocolata, i-au promis Consulului General Ovidiu Grecea ca, nu vor uita niciodata ca sunt romani, ca se vor mobiliza sa invete si sa obtina rezultate cat mai bune la scoala si ca spera sa se mai intalneasca cu acesta si cu alte ocazii.
Incantati de cele vazute, o buna parte dintre tinerii aflati in pragul adolescentei, si-au propus sa devina diplomati si chiar consuli generali, unii dorind sa faca fotografii chiar pe scaunul si la biroul consulului general Ovidiu Grecea.

(Din Sydney, a transmis Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia – Spirit  Romanesc)

 
“Vrem legaturi mai puternice cu Portugalia”PDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :613
Monday, 10 April 2006
Aflat la cea de-a treia experienta pe un post de ambasador al Romaniei, Gabriel Gafita, actualmente ambasadorul Romaniei in Portugalia, a facut cunoscuta, intr-un interviu acordat publicatiei Actualitatea Romaneasca, o mica parte dintre preocuparile zilnice ale unui diplomat roman in strainatate.

Activitatea sa a fost recent apreciata prin acordarea “Crucii Moldave” si de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

 -Domnule Ambasador, zilele trecute ati primit din partea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cu ocazia recentei vizite a Sfintiei Sale la Lisabona, Crucea mitropolitana a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Ce insemnatate are acest gest fata de d-voastra?

 -“Crucea Moldava”, cum scrie in diploma insotitoare, este oferita “ca expresie a pretuirii deosebite si ca binecuvantare sfanta, din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei”. Primind o distinctie de acest fel de la un inalt ierarh al bisericii ortodoxe romane, teolog si carturar de cea mai aleasa tinuta, cum este IPS Daniel, desigur ca gestul sau ma onoreaza, dar ma si obliga sa incerc sa fiu la inaltimea lui, cu atat mai mult cu cat inteleg ca nu multi sunt cei care au primit pana acum “Crucea Moldava”. Pe IPS Daniel il cunosc si il admir de mai multa vreme: cu 6-7 ani in urma l-am avut oaspete si la Ottawa, pe vremea cand eram ambasador in Canada. Admiratia mea pentru Sfintia Sa a ramas nedezmintita.

- Ati preluat abia din noiembrie 2005 functia de Ambasador al Romaniei in Portugalia, dar experienta diplomatica pe care o aveti inscrisa in Curriculum Vitae arata ca nu sunteti la primul post de acest gen. Care sunt principalele propuneri sau schimbari pe care le-ati adus sau le aduceti la Lisabona?

- Portugalia este a treia tara in care sunt ambasador, dupa Canada si Malaezia. In intervalul de cinci luni de cand am sosit la Lisabona s-au intamplat cateva lucruri importante in relatia bilaterala: Parlamentul portughez a ratificat Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana in 8 martie 2006, dupa ce anterior, in luna ianuarie a acestui an, fusese ratificat de partea portugheza “Acordul interguvernamental privind sederea temporara in scopul angajarii lucratorilor romani pe teritoriul Republicii Portugheze”. Tot in luna martie Ministerele Muncii din cele doua tari au parafat un acord bilateral referitor la cooperarea in domeniul asistentei sociale, acord care va fi semnat in decursul anului curent; in esenta prin acest document juridic este reglementat transferul de beneficii sociale intre cele doua tari, mai ales pentru persoanele care au muncit o vreme pe teritoriul celeilalte tari. Sunt de asemenea in curs demersuri pentru deschiderea unui Institut Cultural Roman la Lisabona, actiune in care Ambasada noastra s-a implicat activ. Lucram astfel incat, daca totul merge bine, Institutul sa poata fi inaugurat in ultimul trimestru al lui 2006. Ambasada mai are si alte planuri si intentii, despre care insa prefer sa nu fac deocamdata promisiuni, ci doar ulterior sa va relatez ca s-au indeplinit.
- Cati romani sunt la ora actuala in Portugalia? Mai este loc de inca un val de imigranti romani pe piata muncii in Portugalia? In ce domenii?

- Cu statut legal, adica avand drept de sedere, de rezidenta permanenta sau cu viza de munca sunt circa 30.000 de romani in Portugalia, potrivit cifrelor primite de la autoritatile locale. Fara statut legal sunt probabil inca pe atatia. Comunitatea romaneasca din Portugalia s-a constituit relativ recent, incepand aproximativ de la mijlocul anilor ‘90, dar nu cred ca putem vorbi de un “prim val” sau de un “nou val”, fiindca romani vin intruna spre Portugalia, chiar daca nu intr-un numar extrem de mare astfel incat fenomenul imigrationist romanesc sa devina foarte vizibil. La ultima parte a intrebarii dvs. prefer sa nu raspund, fiindca o ambasada nu poate fi fericita vazand cum cetatenii propriei tari emigreaza in numar atat de mare in restul Europei si in nici un caz nu poate face recomandari care sa-i orienteze catre o tara sau alta, in functie de oportunitatile de pe piata muncii. Desigur, ambasada face tot ce tine de competenta si statutul ei pentru a ajuta cetatenii romani aflati pe teritoriul Portugaliei in raport cu autoritatile portugheze si romane, la eliberarea de acte, de adeverinte si atestate, la legalizarea de traduceri, la actualizarea actelor romanesti, la preschimbarea pasapoartelor, la emiterea de acte provizorii in caz de furt sau pierdere, la incheierea casatoriilor, la acordarea de asistenta juridica unde este cazul etc. Dar in nici un caz nu putem incuraja romanii sa-si paraseasca tara pentru a veni in Portugalia.
- Romanii sunt discriminati? Au venit sa se planga de acest lucru la Ambasada? Care sunt cele mai frecvente probleme pe care le intampina romanii in Portugalia?

- Nu sunt discriminati romanii in Portugalia, dimpotriva. Sunt in general apreciati ca fiind buni meseriasi, harnici, seriosi, modesti, neturbulenti, buni crestini si, mai ales, foarte adaptabili, inclusiv lingvistic, ceea ce le faciliteaza sa fie acceptati mai usor decat alti emigranti din estul Europei. Nu vreau sa spun ca nu exista si uscaturi: hoti, spargatori, escroci, traficanti de droguri sau de persoane, dar numarul lor se inscrie in cifrele statistice si nu perturba perceptia generala. De altfel Portugalia este o tara unde xenofobia nu este un fenomen vizibil, chiar daca poate ea exista in subtext. Portughezii insisi au emigrat masiv spre alte tari din Europa si America de Nord in anii ‘60 si ‘70, fiind pusi de multe ori in situatii grele, discriminati, impinsi la marginea societatii, exploatati. De aceea ei nu vor sa repete aceste abuzuri fata de cei care vin din alte tari in Portugalia spre a prelua acele munci pentru care nu exista destule resurse umane locale. Portugalia poate nu este cea mai dinamica economie a Europei, dar este o tara ingrijita, bine organizata, unde poate exista cartiere de blocuri depersonalizate, ca pretutindeni in lume, dar nu exista bidonville-uri, mahalale sordide, oameni fara adapost. Exista aici o strategie de insertie sociala bine articulata, exista birouri unde imigrantii sunt ajutati sa-si dobandeasca statutul social, sa se descurce cu institutiile portugheze, sa beneficieze de drepturile lor. Prin urmare, nu primim plangeri la Ambasada de la oameni care se simt discriminati. Cea mai frecventa problema a romanilor in Portugalia este legalizarea sederii. Cei care vin fara statut legal sunt si categoria cea mai vulnerabila pentru ca sunt permanent in vizorul politiei, iar unii angajatori profita de statutul lor neclar. In rest, nemultumirile sunt mai mult de ordin personal si difera de la caz la caz.
- Unde se afla cea mai mare comunitate de romani din Portugalia? Pe ce loc se afla romanii, ca numar, fata de alte comunitati? Dar ca pregatire (studii, calificare)?

- Cea mai mare comunitate romaneasca este, fireste, la Lisabona. Alte comunitati mai mari sunt in provincia Algarve din sudul tarii, unde romanii lucreaza in domenii legate de turism, apoi la Porto si la Setubal, amandoua orase industriale si in mai multe localitati din interiorul tarii, unde sunt angajati in agricultura. Ca numar, dupa imigrantii din Insulele Capului Verde si Brazilia, tari lusofone amandoua si Ucraina, romanii sunt a patra comunitate de imigranti in Portugalia, inaintea moldovenilor, rusilor sau bulgarilor. Dintre ei absolventii de studii superioare sunt relativ putini, comparativ cu marea majoritate, care au absolvit bacalaureatul in Romania si lucreaza mai ales barbatii ca muncitori in industrie, constructii sau in agricultura, in sfera serviciilor, sau femeile ca ingrijitoare in hoteluri, camine de batrani sau in case particulare.

(Preluare Actualitatea Romaneasca. Interviu realizat de Alina Sava)

 
IPS Nicolae Condrea, in vizita de Florii la romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :299
Monday, 10 April 2006
Ierahul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, IPS Arhiepiscop Nicolae Condrea, se va afla in perioada 14-16 aprilie in mijlocul credinciosilor romani din provincia canadiana British Columbia.

Prima zi a vizitei, vineri, 14 aprilie, il va duce pe ierarh la biserica Sfantul Nicolae din Surrey, programul zilei fiind alcatuit din slujbele Vecerniei si a Maslului, care vor incepe la ora 18:00, iar de la ora 21:00, de o agapa, in prezenta IPS Nicolae. A doua zi a vizitei, sambata, 15 aprilie, va reprezenta pentru ierarh participarea la slujba Liturghiei care va avea loc de la ora 10:00, la aceeasi biserica, dupa Liturghie membrii bisericii fiind invitati la discutii cu ierarhul roman, informeaza parohia romaneasca din Surey. Seara aceleiasi zile ii va prilejui arhiepiscopului roman participarea la slujbele Vecerniei si a Maslului la biserica „Sf. Gheorghe” din New Westminster, incepand cu ora 18:00, loc in care se va afla si in Duminica Floriilor, pe 16 aprilie, cand, dupa terminarea Sfintei Liturghii, va avea loc binecuvantarea pridvorului si sfintirea Crucii, urmate de traditionala Masa de Florii la care se vor servi preparate de post si din peste.

 
Scoala Romaneasca din Toronto se pregateste de PastiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :134
Monday, 10 April 2006
{mosimage}Copiii de la Scoala Romaneasca din Toronto, care se intalnesc la cursurile ce au loc saptamanal sambata, se pregatesc deja de sfintele sarbatori de Pasti.

{mosimage}Astfel, in preajma Duminicii Floriilor, care va fi celebrata in acest an pe 16 aprilie, copiii nu vor merge la ore, urmand sa aiba o mica zi de vacanta, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. In ceea ce priveste ziua de curs din Sambata Mare, copiii se vor intalni la sediul scolii pentru a vopsi traditionalele oua de Pasti, incercand, astfel, sa contribuie si ei la marea sarbatoare crestina, mai anunta asociatia romaneasca.

 
Laura Gorun – coperta revistei italiene GQPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :198
Monday, 10 April 2006

{mosimage}Unul dintre cele mai bune manechine din lume, la numai 21 de ani, romanca Laura Gorun, a pozat recent pentru editia italiana a revistei „GQ”.

{mosimage}Desi extrem de tanara, Laura Gorun are in spate o cariera de model impresionanta, cu aparitii pe copertele si in paginile unora dintre cele mai citite reviste de moda din lume, dar si pe podiumurile unora dintre cele mai mari prezentari de moda. Ea a prezentat creatii ale caselor de moda Christian Dior, Missoni, Olivier Lapidus, Issey Miyake sau Kenzo.

Cariera sa a dus-o, e drept, pentru un rol fulger, si pe scena Teatrului National din Bucuresti, aleasa fiind de Doina Levintza, sa faca figuratie in piesa „Hic sunt leones”.

Fotografiile pentru GQ Italia au fost realizate de celebrul fotograf cubanez Sergi Veranes, a carui pasiune de a realiza fotografii cu cele mai frumoase femei de origine latina, este general cunoscuta. Dupa ce a studiat la ASE, in Bucuresti, Laura Gorun isi continua, in prezent, studiile la Universitatea Sorbona.

 
Expozitie eveniment la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 10 April 2006
MOYA – Museum of Young Art din Viena va gazdui in perioada 13 aprilie – 2 mai, la initiativa Institutului Cultural Roman din Viena si sub patronajul amabsadorului Romaniei la Viena, prof. dr. Andrei Corbea Hoisie, expozitia eveniment „Realism Versus Realitate. Romania in perioada Stanilista”.

Proiectul este realizat de Institutul Cultural Roman in colaborare cu Muzeul Taranului Roman. Gandita ca un pretext pentru o incursiune in istoria recenta a Romaniei, expozitia reconstituie scenic pentru publicul austriac, prin instalatii si unele exponate originale, fragmente din viata romanilor din perioada dramatica a stalinismului. Sunt sugerate sau ilustrate explicit povesti de viata, destine de familii, tehnicile de supravietuire si teroarea, saracia si speranta, duplicitatea si curajul, propanganda si adevarul. Din cadrul acetui eveniment extrem de important, ce are loc intr-un spatiu expozitional de peste 600 de metri patrati, situat in chiar centrul Vienei, vis-a-vis de primarie, fac parte o conferinta de presa ce va fi sustinuta marti, 11 aprilie, la ora 11:00, de ambasadorul Romaniei, directorul ICR Viena si directorul Muzeului Taranului Roman, vernisajul propriu-zis al expozitiei, care va avea loc joi, 13 aprilie, la ora 19:00, dar si sesiunea de comunicare „Stalinism, Comunism, Tranzitie”, sustinuta joi, 20 aprilie, de la aceeasi ora 19:00, de scriitorul de origine romana Hans Bergel, fost detinut politic, informeaza ICR.

Ultimele doua actiuni din cadrul acestui eveniment de amploare vor avea loc vineri, 28 aprilie, cand, de la ora 19:00, va avea loc spectacolul muzical „Jumatate de veac de singuratate", realizat de Fred Popovici si sustinut de cvartetul Florilegium, si marti, 2 mai, incepand cu ora 19:00, vernisajul expozitiei „Ceausescu n-a murit!" si un concert Ada Milea. Toate evenimentele au loc la institutia gazda, MOYA - Museum of Young Art.

 
Bass-baritonul Laurentiu Rotaru, din nou pe scena Operei din ConnecticutPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :230
Monday, 10 April 2006
{mosimage}Interpretul roman Laurentiu Rotaru va evolua vineri, 28 aprilie, si duminica, 30 aprilie, in punerea in scena a operei "Don Giovanni" de W. A. Mozart de la Opera Lirica din Connecticut.

{mosimage}Cele doua reprezentatii vor avea loc la First Congregational Church, 66 Union St., New London, de la ora 20:00, respectiv la Trinity-On-Main, 69 Main St., New Britain, incepand cu ora 18:00. Bass-baritonul roman il va interpreta pe Leporello, in timp ce distributia va fi completata de Douglin Schmidt, in rolul titular al lui Don Giovanni, Lindita Lole- Donna Elvira, Jurate Waller- Donna Anna, Nathan Resika -Commendatore, Sean Fallen-Don Ottavio, Valerie Nicolosi-Zerlina, si Daniel Kamalic-Masetto , informeaza parohia romaneasca „Schimbarea la Fata” din Hartford. Spectacolul va fi dirijat de Adrian Mackiewicz, in timp ce producatorul va fi John Waller.

 
Romanii petrec si la DortmundPDF Print E-mail
Dortmund, Germania/Romanian Global News
Accesari :129
Monday, 10 April 2006
Comunitatea de romani din orasul german Dortmund se va intalni vineri, 28 aprilie, la clubul Omarock din localitate, la o seara de petrecere care va incepe la ora 22:00 si se va termina la primele ore ale diminetii.

Intalnirea romaneasca isi propune sa le mai atenueze participantilor dorul de casa si sa incerce sa le aduca mai aproape de ei un colt din Romania, informeaza portalul tinerilor romani din Germania. Clubul care va gazdui petrecerea se afla la adresa Bisskampstr 11-13, 44135 Dortmund. Aceeasi petrecere va avea loc in fiecare ultima zi de vineri din luna, tot in clubul Omarock, de la ora 22:00, mai anunta tinerii romani.

 
Membri CROM s-au intalnit din nou in week-endPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :109
Monday, 10 April 2006
Comunitatea romanilor din Rhin-Main, CROM, si-a reunit inca o data mebrii la acest sfarsit de saptamana.

Sambata, 8 aprilie, de la ora 18.00, noul sediu al Centrului de Sanatate Mircea Hohoiu, din Offenbach, a gazduit o serie de Consideratii istorice depre emigratia la romani, sustinute de Georgeta Penelea Filitti. Cu aceeasi ocazie, Alexandru Draghici a vorbit despre Imigratie si Emigratie si Germania, dar si despre o serie de particularitati ale emigratiei romanesti in Germania.

 
O panorama generala a Romaniei la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 10 April 2006
Marti, 11 aprilie, va avea loc la sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica  din Venetia, conferinta Un panorama generale della Romania: tradizioni e attualita, sustinuta de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU.

Evenimentul este organizat in colaborare cu Universitatea Populara din Venetia.

Conferinta va fi urmata de vernisajul expozitiei de icoane Fede ed Arte, eveniment organizat in colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici, Ministerul Afacerilor Externe si Ambasada Romaniei in Italia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions