Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Tariceanu cere presedintelui APCE eliberarea detinutilor romani de la TiraspolPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 11 April 2006
Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu a avut marti, 11 aprilie, o intrevedere cu Rene van der Linden, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), cu prilejul vizitei pe care o efectueaza la Strasbourg.

Seful Executivului a subliniat importanta eliberarii cat mai rapide a celor doi prizonieri romani, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa, din inchisoarea de la Tiraspol,. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, impreuna cu alte foruri europene, poate juca un rol activ in sensul gasirii unor solutii care sa contribuie la eliberarea acestora, a mai subliniat premierul. In cursul intalnirii a fost abordata si necesitatea unei bune relatii intre Consiliul Europei (CoE) si Uniunea Europeana. In cursul vizitei la Strasbourg, premierul roman va sustine in plenul APCE o interventie pe tema perspectivei romanesti asupra viitorului relatiei dintre cele CoE si UE. Interventia are loc cu ocazia prezentarii in cadrul plenului legislativului CoE a raportului premierului luxemburghez pe aceasta tema. Premierul Popescu-Tariceanu a fost invitat sa participe la aceasta reuniune - cel mai important moment al sesiunii de primavara a APCE - in contextul presedintiei romanesti a Comitetului de Ministri al CoE. Agenda vizitei premierului roman la Strasbourg include discutii cu personalitati europene prezente la eveniment, pe teme legate de procesul de integrare a Romaniei in UE si alte subiecte aflate pe agenda presedintiei romanesti a Comitetului de Ministri, informeaza Prompt Media. 

 
5 milioane de euro pentru proiecte intre Romania si Serbia-MuntenegruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 11 April 2006
Ministerul Integrarii Europene a lansat marti, 11 aprilie, prima licitatie de propuneri de proiecte finantate in cadrul Programului de Vecinatate Romania–Serbia&Muntenegru.

In cadrul acestui program vor fi disponibile 5 milioane de Euro pentru finantarea de proiecte in domeniul dezvoltarii economice si sociale sau pentru actiuni People to People, data limita de depunere a ofertelor fiind 10 iulie, informeaza ministerul roman.

Pachetul de licitatie este disponibil pe site-ul Ministerului Integrarii Europene, iar informatii si detalii pot fi obtinute de la Secretariatul Tehnic Comun al Programului de Vecinatate de la Timisoara, telefon +40356 426360, fax + 40356 426361, adresa de e-mail: office.cbc@adrvest.ro.

 
Noua programa de istorie scoate englezii, Alba Iulia si pe Ferdinand din scoalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :486
Tuesday, 11 April 2006

Punct de vedere: presedintele Asociatiei Invatatorilor din judetul Arad, Viorel Dolha

A aparut o noua programa scolara de istorie si geografie. Noua programa de geografie este aproape OK. Merge concentric de la mediul apropiat, elemente de geografie a Romaniei, la Europa. Nu enumera limitativ ce sa se studieze. Este in spiritul vremii si nu da nume de ape, munti etc in programa. Lasa o libertate autorilor de manuale si mai ales dascalilor referitor la continutul prin care vor atinge un obiectiv de invatare sau altul.

Programa de istorie are mari erori. Enumera limitativ (ceea ce nici o programa din 1998 incoace nu o face) popoare, personalitati, cetati etc. Este o ofensa la adresa Ucrainei faptul ca la rubrica ,,popoare vecine" lipsesc ucrainenii si o ofensa la adresa Angliei fiindca la rubrica ,,popoare europene,, lipsesc englezii.

Lipsesc apoi mari personalitati ale istoriei romanesti. Ardelenii se vor supara ca este interzis Horea (programa este lege atat pentru autorii de manuale cat si pentru dascali). Nu e voie sa se studieze si nici sa apara in manuale Burebista, Bogdan, Cantemir, Alexandru cel Bun, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Ferdinand, Tudor Vladimirescu. In schimb se vor studia la 9 ani Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, grecii, galii, slavii, turcii, francezii, ungurii, germanii, rusii, sarbii, bulgarii. Programa cere ca invatatorul sa aleaga 3 personalitati romane si 2 straine. Cum sa limitezi accesul elevilor doar la 3 personalitati ale istoriei romanilor?

La capitolul ,,Castele, cetati, orase" este interzisa studierea (fiindca sunt enumerate limitativ cele care se pot studia) cetatilor-oraselor Timisoara, Craiova, Constanta, Alba Iulia, Sarmizegetusa, Chisinau, Cernauti, Cetatea Alba, Soroca, Londra (are ce are programa cu englezii).

Nefericita (criminala) este ideea de a enumera limitativ persoane, popoare, orase. Dupa 1998 s-a renuntat la a insirui continuturi in programa. Spre exemplu nu mai apar in programe enumerate ,,morcovul, bradul, stejarul, vulpea, porcul etc,, ci apar sintagme ca ,,plante, animale etc,, Dupa nici un principiu programa de istorie nu este in ton cu celelalte programe.

Programa nu merge concentric nici pe axa timpului, nici pe cea a spatiului. Putea avea un ultim capitol privind trecutul Europei asa cum are geografia. Trebuia ca dupa date privind trecutul familiei si localitatii sa se urmareasca conturarea unei imagini privind istoria romanilor si Romaniei. Abia apoi sa se faca trimiteri la istoria universala.

Programa cere invatarea imnului, drapelului si zilei Europei. OK. Nimic insa in ce priveste stema, imnul si ziua Romaniei. Nu voi poposi acum asupra amaraciunii pe care o vor resimti intelectualii basarabeni care resping ferm ,,istoria integrata,, pe care vor sa le-o serveasca romanofobii cand vor descoperi la noi ca studiem doar 3 personalitati romanesti si o mie si una de notiuni (unele chiar traznai) incompatibile cu nivelul de dezvoltare al scolarului mic. Unii intelectuali romani nu pricep din vizitele lor in strainatate ceea ce este definitoriu spiritului european – inflorirea fiecarei culturi in parte face deosebita Europa. Programa de fata ar trebui sa cultive intai valorile nationale romanesti fiindca de cultivarea acestora doar noi suntem efectiv si firesc responsabili si fiindca le sunt mai accesibile elevilor. In schimb ea cere unor copilasi care abia ce stapanesc alfabetul si isi pot scrie adresa, sa invete despre lucruri savante privind cultura si civilizatia unei sumedenii de popoare vii sau moarte (si inca alese fara nici un criteriu).

Programa de istorie de pana acum a fost rezonabila, manualele au fost insa foarte greoaie prin limbajul academic si datele multe. Se inlocuieste insa cu o programa fara noima, mai greoaie, cu scapari scandaloase si teme de studiu inutile nepotrivite varstei.

Greu reuseau invatatorii si pana acum sa dea unui copil de 9 ani elemente de istorie ale unui singur popor (cel roman). Ma intreb cum un copil de 9 ani va putea asimila despre greci, gali, slavi, turci ,,modul de viata: ocupatiile, locuintele (cred ca nici francezii nu stiu exact cum erau locuintele galilor decat de la desenele animate cu Asterix si Obelix!), imbracamintea (asta s-ar putea daca s-ar tipari carti de joc gen Pacalici cu toate aceste popoare), obiceiurile (asemenea); cultura (nu cumva ii vrem enciclopedisti pe gagalicile de 9 ani introducandu-i in cultura greaca, galica, salva si turca atunci cand ei inca nu au studiat despre Enescu, Brancusi si inca exerseaza cititul cursiv care le iese cand si cand); conducatorii (care, cati –fiindca dintre cei ai romanilor se permit doar 3?)”. Despre francezi, unguri, germani, rusi, sarbi, bulgari ma intreb daca scolarul va putea invata la aceeasi varsta frageda ,,localizarea pe harta (inca nu au descifrat nici harta Romaniei!), influentele reciproce (fiecare cu fiecare dintre aceste popoare?), traditiile (nu este prea mult sa ii incarcam cu traditiile atator popoare cand din traditiile romanesti stiu doar vreo colinda?), obiceiurile (vezi paranteza precedenta), sarbatorile (o fi si aici o lista...); comunitatile acestora pe teritoriul actual al Romaniei (au francezii o comunitate la noi?)”. Am citat din noua programa care este legea dupa care se va desfasura ora de istorie din toamna lui 2006.

Despre aceste popoare si ,,conducatorii lor” invatam si se mai invata inca pe tot parcursul gimnaziului. Acum, aceasta adevarata enciclopedie sau ghiveci trebuie servita in clasa a IV-a la 9 ani (elevii vin la 6 ani la scoala, deci mai cruzi cu 1/6 decat eram noi in clasa a IV-a). Culmea ipocriziei este ca se spune ca programa se decongestioneaza! Cautati pe http://www.old.edu.ro/prog3919.htm daca nu credeti si cruciti-va!

Aceasta panarama de programa nu i se poate imputa actualului ministru fiindca a fost aprobata de predecesorul sau in 20 04 2005. In 20 02 2005 am facut parte din comisia de invatatori care trebuia sa avizam noile programe. Programa de istorie a fost respinsa si urma sa se prezinte ulterior alta. Acest lucru nu s-a intamplat si iata-o in aceeasi forma scandaloasa semnata de ministru.

Ce este de facut?

Chiar daca manualele sunt in lucru deja dupa aceasta programa, pe ele invatatorii pot lucra selectiv daca ea este amendata. Urgent domnul ministru trebuie sa emita un ordin prin care sa inlocuiasca din programa noua de istorie de la clasa a IV-a doar actualele ,,Continuturi ale invatarii” cu urmatoarele (propunerea mea):

CONTINUTURlLE INVATARII

A.ISTORIA LOCALA

Familia : istoria familiei, sarbatori de familie

Vecinii si comunitatea; teritoriu, monumente, castele si cetati; locuinta, ocupatii si viata cotidiana

Copilaria de ieri si de azi

B.ELEMENTE DE ISTORIE A ROMANILOR

Elevii vor fi capabili sa recunoasca, sa localizeze in timp – secol – si in spatiu, sa numeasca cateva fapte savarsite, sa aprecieze rezultatele faptelor urmatoarelor personalitati: Burebista, Decebal, Traian, Dragos, Bogdan, Basarab I, Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Iancu de Hunedoara, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, Constantin Brancoveanu, Cantemir, Horea, Tudor Vladimirescu, Avram Iancu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinand, Bratienii, Maniu.

Se va urmari ca elevii sa sesizeze nazuinta de libertate, dreptate, unitate, progres economic si spiritual a romanilor prin texte accesibile (lecturi, legende istorice etc) referitoare la aceste personalitati

C.DESPRE ALTE COMUNITATI ETNICE DE PE TERITORIUL ROMANIEI

Principalele comunitati ale minoritatilor de pe teritoriul actual al Romaniei; influente reciproce cu romanii.

D.DESPRE COMUNITATILE ROMANESTI DE PESTE HOTARE

Principalele comunitati romanesti de peste hotare si din R. Moldova. Localizarea pe harta a comunitatilor romanesti istorice.

E.EUROPA SI LUMEA IN IMAGINI

Imagini -simbol din fiecare tara vecina, din fiecare tara a Uniunii Europene si cate o imagine simbol a fiecarui continent. Preferabil ca imaginea sa fie legata de trecutul tarilor respective. Elevii pot fi antrenati in realizarea unor proiecte, portofolii despre o capitala nominalizata cuprinzand legende / momente / monumente / personalitati care au trecut sau au trait acolo. Potrivit particularitatilor de varsta, elevilor li se va cere sa faca doar 3-4 asocieri intre imagini si tarile respective.

 
Artisti romani de valoare expun icoane pascale la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 11 April 2006
Tineri artisti romani de valoare isi vor expune perioada 17-27 aprilie la Teatrul de Comedie din Bucuresti, in cadrul manifestarii „Ingeri si Sfinti”, o serie de lucrari de pictura religioasa.

Realizatorii expozitiei sunt  tineri artisti romani, promovati si sustinuti de catre Fundatia „Arte e Arta”, organizatoarea evenimentului, care vor expune icoane pe sticla, pe lemn si tablouri cu teme religioase.

Expozitia se doreste a fi o noua manifestare culturala de exceptie, fiind, totodata, si un bun prilej de a achizitiona direct din lucrarile expuse un cadou valoros si plin de incarcatura religioasa pentru sarbatorile Pascale. Publicul este invitat la Teatrul de Comedie pentru a viziona un spectacol de exceptie realizat nu cu actori, ci cu sfinti imortalizati pe panza, care ii vor ajuta pe vizitatori sa isi deschida sufletele in asteptarea Sfintelor Pasti, informeaza fundatia „Arte e Arta”.

Fundatia organizatoare a fost infiintata in anul 2005 la Bucuresti, cu scopul de a-i sprijini pe tinerii artisti plastici romani si de a le pune in valoare talentul lor artistic in lumea artei contemporane.

 
Moastele Sf. Apostol Andrei-la BacauPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Tuesday, 11 April 2006
Moastele Sfantului Apostol Andrei, cunoscut ca fiind cel care a adus crestinismul in teritoriul pe care se afla Romania de astazi, vor ajunge in aceasta saptamana la biserica „Precista” din Bacau.

Relicvele vor fi depuse la acest lacas de cult pana duminica, 16 aprilie, data la care crestinii ortodocsi sarbatoresc Intrarea Mantuitorului in Ierusalim, cunoscuta si sub numele de Duminica Floriilor. Potrivit Radio Trinitas, moastele Apostolului Romanilor vor reuni la singura ctitorie stefaniana din Bacau mai multi pelerini, care se vor putea astfel bucura, in perioada Postului Mare, de sfintele relicve ale celui dintai Apostol chemat de catre Iisus sa-I urmeze pentru a predica cuvantul Evangheliei.

 
B-ucharEST si-a desemnat castigatoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Tuesday, 11 April 2006

Duminica seara s-au acordat premiile Festivalului International de Film B-ucharEST, ocazie cu care au putut fi vizionate in premiera mai multe filme de valoare.

Premiul de Excelenta i-a revenit regizorului portughez Manoel de Oliveira. Maestrul in varsta de 97 de ani a declarat ca i-a placut "sejurul" in Romania si ca a putut cunoaste Capitala si studiourile cinematografice, care i s-au parut formidabile. De Oliverira a mai spus chiar ca se gandeste sa faca un film in Romania, fiind incantat de faptul ca aici studiourile sunt dintre cele mai ieftine din lume, iar "oamenii, dintre cei mai buni".

Marele Premiu al B-EST, in valoare de 2.000 de euro, a revenit dramei "L’Enfer", in regia lui Danis Tanovic, film inspirat de trilogia lui Kieslowski "Paradisul" - "Infernul" - "Purgatoriul".

Premiul pentru cea mai buna regie si l-a adjudecat Xiaoshuai Wang, pentru "Shanghai Dreams" (premiul juriului la Cannes 2005), cel mai bun scenariu a fost desemnat Jimmy Karlsson&Kirsi Vikman, pentru "Mother of Mine" (Finlanda). La categoria cea mai buna actrita juriul a decis sa imparta premiul intre doua nominalizate - Anna Bjork si Lena Endre, pentru rolurile din pelicula "Harry’s Daughters" (Suedia-Danemarca), iar cel mai bun actor a fost desemnat Uri Gavriel, pentru "What a Wonderful Place" (Israel). Juriul a hotarat ca cea mai buna imagine a fost cea realizata de Oleg Lukichev, pentru "Garpastum" (Rusia). Premiile pentru regie si scenariu au fost de cate 1.500 de euro fiecare, iar a celorlalte de cate 1.000 de euro.

 
Program sportivo-cultural la Institutul Goethe din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :161
Tuesday, 11 April 2006
Cu prilejul Campionatului Mondial de Fotbal-Germania 2006, Institutul "Goethe" din Capitala a lansat un program de promovare a elementelor comune dintre cultura si sport.

Startul programului a fost dat de inaugurarea in cadrul Institutului a unui Centru informational al CM din Germania, unde sunt prezentate carti inspirate din fenomenul fotbalistic, reviste si brosuri despre turneul final, stiri, fotografii etc. Sabine Hentzsch, directoarea institutului, considera ca spiritul de toleranta, tensiunea si raporturile sociale puternice sunt elemente comune atat jocului cu balonul rotund, cat si domeniilor cultural-artistice. Expozitia de fotografie "Fotbalul-limbaj universal" va fi prezentata in 144 de institute "Goethe" din 80 de tari si reprezinta contributia oficiala a Institutului la programul cultural al FIFA cu ocazia CM.

Mai multi artisti plastici au realizat postere inspirate din activitatea fotbalistica. De asemenea, concursul anual de literatura de anul acesta al ambasadei Germaniei din Bucuresti este consacrat interferentelor dintre cultura si fotbal.

"E rotunda si trebuie sa intre intr-un dreptunghi" se intituleaza programul international de filme despre fotbal, care va avea loc in perioada 19-25 mai la Cinemateca "Union" din Bucuresti. Este vorba despre un colaj de filme artistice si documentare care are ca tema spiritul de echipa, fanii, familia, religia si diferentele culturale.

Concursul anual de literatura al Ambasadei Germaniei din Bucuresti este si el consacrat fotbalului. Premiile vor fi acordate pe 10 mai, la Casa "Schiller", impreuna cu distinctiile acordate castigatorilor la olimpiada de limba germana.

In plus, pe durata CM, Institutul Goethe va prezenta felul in care artisti plastici renumiti au tratat tema "fotbal", lucrarile acestora fiind stranse intr-o colectie de 12 afise de arta.

 
Teatrul Mic din Africa de Sud sustine spectacole in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Tuesday, 11 April 2006

Teatrul Mic din Africa de Sud se afla zilele acestea in turneu in Romania cu spectacolul in limba engleza "Mrs. Kaplan and the Witchdoctor" de Robin Levetan, in regia lui Christopher Weare.

Spectacolul va fi prezentat la Buzau, pe 11 aprilie, la Targu Mures, in data de 12 aprilie si la Bucuresti, pe 14 aprilie, la Teatrul Foarte Mic. Reprezentatia de la Teatrul Foarte Mic va fi urmata de discutii cu publicul interesat de metoda de studiu de la Universitatea din Cape Town.

Teatrul Mic din Africa de Sud a fost infiintat acum 75 de ani si a adapostit mai ales spectacolele Departamentelor de Teatru, Opera si Balet din cadrul Universitatii din Cape Town, dar si ale grupurilor minoritare sau spectacole-experiment de orice fel.

 
Festival international de muzica religioasa la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Tuesday, 11 April 2006

In perioada 14-18 aprilie se va desfasura la Bucuresti Festivalul international de muzica religioasa, organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Asociatia Corala Collegium Cantorum Nicolae Oancea a Casei Corpului Didactic Bucuresti si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Participa Corala Nicolae Oancea – Bucuresti (Dirijor Valentin Moraru), Corul Studentilor Anul IV – Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (Clasa de dirijat conf. Univ. Dr. Ioan Golcea), Corala Claye Vocal Claze Souilly– Paris, Franta (Dirijor Marie Helene Caspar), Corala Sancta Sofia – Bulgaria (Dirijor Valentin Bobevski), Corala Te Deum Laudamus – Nucuresti (Dirijor Dan Mihai Goia), Corala S. Giovanni Battista, Cita di Casino – Roma, Italia (Dirijor Fulvio Venditti), Corul Catedralei Arhiepiscopiei din Targoviste (Dirijor Heliana Luminita Munteanu), Corul Academic Divina Armonie (Dirijor Marius Firca).

Concertele vor avea loc la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti (sala George Enescu), Radiodifuziunea Romana (sala Mihail Jora) si Ateneul Roman.

 
„Internship in Romania” aduce in tara tinerii romani scoliti in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Tuesday, 11 April 2006
{mosimage}Fundatia Culturala Delta a lansat „Internship in Romania", primul program destinat tinerilor care au urmat un program de studii in strainatate si au decis sa revina in tara.

{mosimage}Fundatia si-a propus pentru acest an sa alcatuiasca o baza de date cu CV-uri ale studentilor internationali romani, sa colecteze ofertele de internship ale organizatiilor din Romania si sa obtina internship-uri pentru studenti romani din strainatate in companii, institutii si ONG-uri din Romania pe parcursul acestei veri. Totodata, Fundatia isi propune sa atinga o crestere anuala de cel putin 5% a numarului de participanti care si-au elaborat un plan concret de intoarcere acasa dupa terminarea anilor de studiu in strainatate, se arata intr-un comunicat al initiatorilor acestui program.

Initiativa are ca principal obiectiv sa ii puna pe tinerii romani care invata in strainatate intr-o legatura cat mai stransa cu tara si sa mareasca sansele acestora de a se intoarce aici, sa le adecveze cunostintele la piata muncii din Romania si sa ii puna in legatura cu angajatorii.

Peste 70% dintre tinerii romani aflati in strainatate isi doresc sa se intoarca in tara dupa incheierea perioadei de studii – aceasta este concluzia unui sondaj operat in perioada Romanian International University Fair 2005, aceasta fiind, de altfel, si realitatea care a condus la dezvoltarea programului Internship in Romania.

 
Iurie Rosca prezent la Forumul Partidului Conservator la ManchesterPDF Print E-mail
Manchester, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :378
Tuesday, 11 April 2006
{mosimage}La invitatia Partidului Conservator din Marea Britanie, Presedintele PPCD Iurie Rosca, insotit de coordonatorul Departamentului Relatii Internationale Vlad Plamadeala, au participat la lucrarile Forumului Partidului Conservator, care s-a desfasurat la Manchester.

{mosimage}Vizita se inscrie in programul de cooperare stabilit intre conservatorii britanici si crestin-democratii din Republica Moldova, cele doua partide avand relatii de parteneriat atat la nivel bilateral, cat si in cadrul organismelor internationale, se arata nitr-un comunicat al PPCD de la Chisinau.

Forul de primavara din acest an este unul deosebit, el fiind si un prilej de lansare a noului Presedinte a Partidului Conservator, David Cameron, un lider tanar si carismatic pe care se mizeaza in strategia de revenire la guvernare a acestui partid.

In prima parte a zilei de joi, 6 aprilie, delegatia PPCD a efectuat o vizita de studiu la sediul central al Partidului Conservator din Londra unde a avut o serie de intrevederi cu Philippa Broom, Director al Departamentului Relatii Internationale, Eric Moen, Secretarul General al Uniunii Democrate Internationale, cu colaboratorii departamentelor  Partidului Conservator. In dupa-amiaza aceleiasi zile, reprezentantii PPCD s-au deplasat la Manchester in vederea participarii la lucrarile Forului Partidului Conservator.

Pe parcursul zilelor de 6 si 7 aprilie, Iurie Rosca a avut o serie de intrevederi si discutii cu mai multi reprezentanti ai conservatorilor, printre care David Cameron, Presedintele  Partidului Conservator, Francis Maude, Secretarul General, William Haugue, deputat si Ministru de Externe in Cabinetul de umbra, Robert Stephenson, deputat in Parlamentul Britanic, responsabil de organizatia de tineret a partidului, Gary Streeter, deputat, membrul Consiliului Fundatiei Westminster pentru Democratie, Timothy Kirkhope, deputat in Parlamentul European, Charles Tannock, deputat in Parlamentul Marii Britanii si Vice-Presedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Parlamentul European.

Iurie Rosca i-a informat pe partenerii britanici asupra ultimelor evolutii din Republica Moldova, mentionand contributia pozitiva a PPCD la crearea parteneriatului politic intre putere si opozitie bazat pe interesele nationale ale tarii, parteneriat care urmareste promovarea reformelor, integrarea europeana si restabilirea unitatii teritoriale a statului.

La randul lor, conservatorii britanici au apreciat pozitia constructiva a PPCD, care permite mentinerea unei stabilitati politice in tara si determina in mod substantial procesul de creare si fortificare a institutiilor democratice si de mentinere a orientarii strategice a Republicii Moldova spre integrarea in institutiile europene si euro-atlantice.  

Partenerii englezi ai crestin-democratilor din Moldova i-au asigurat pe colegii de la Chisinau ca reprezentantii conservatorilor in forurile internationale vor sustine in continuare eforturile tarii noastre de depasire a problemelor de ordin economic si energetic, precum si de solutionare a diferendului transnistrean.

In cadrul discutiilor s-a convenit asupra unor noi proiecte de colaborare in vederea organizarii unor activitati de formare a membrilor PPCD, de instruire a tinerilor politicieni, precum si de pregatire a candidatilor crestin-democrati pentru alegerile locale.

Vizita lui Iurie Rosca in Marea Britanie este parte a strategiei PPCD de extindere si aprofundare a relatiilor internationale menite sa promoveze interesele Republicii Moldova pe plan extern si sa fortifice curentul de opinie favorabil integrarii tarii noastre in comunitatea europeana.  

 
Un tanar roman este primul care obtine permisul de munca in La RiojaPDF Print E-mail
Logrono, Spania/Romanmian Global News
Accesari :388
Tuesday, 11 April 2006
{mosimage}„Pentru mine acest card este ca un Dumnezeu pe pamant” spune Vasile, un roman de 38 de ani al carui vis major a fost acela de a obtine dreptul de a munci legala in La Rioja.

{mosimage}El este prima persoana care a obtinut permisul de munca in La Rioja, o optiune ce a intrat in vigoare anul trecut, la data de 7 august, pentru strainii care continuau sa munceasca ilegal in urma procesului de regularizare, informeaza publicatia spaniola La Guia de la Rioja.

Romanul a obtinut documentul, extrem de important pentru el, in luna ianurie. Mediatorul a fost sindicatul CCOO (Confederacion Sindical de Comisiones Obreras), care a initiat semnarea unui acord intre Vasile si angajatorul sau, fara a fi necesar sa se apeleze la tribunal. Compania angajatoare a recunoscut ca romanul a lucrat pentru ei timp de un, si ca urmare Vasile a primit cardul care ii permite sa munceasca legal, dar nu si contractul care ii fusese promis timp de luni de zile. „Eu am fost un tip foarte muncitor si mi-au spus tot timpul ca imi pregatesc actele pentru atunci cand va veni legea. Iar legea a venit si... nimic”, povesteste imigrantul roman.

De aproximativ o saptamana lucreaza in domeniul constructiilor (inainte lucra intr-o firma de curatenie si gradinarit), unde se afla intr-o perioada de proba, cu contract pe o trei luni. „Unde imi place mai mult? Acum sunt foarte multumit. Imi place sa muncesc acolo unde este nevoie de mine” explica el.

Vasile a venit la Logrono din Romania in urma cu doi ani. Nevoia a fost cea care l-a adus si pe el ca pe cei mai multi dintre tinerii din Romania care decid sa vina in Spania sa munceasca. Isi dorea o viata mai buna, iar in Romania acest lucru nu era posibil, sau cel putin nu atat de repede si nu atat de usor pentru un tanar. El traieste la Logrono cu sotia si cu soacra sa, care lucreaza si ele tot cu acte. Impreuna intentioneaza sa isi cumpere un apartament in Logrono, sa isi faca o viata mai buna si sa ramana in Spania.

Pentru a obtine permisul de munca in Spania, conform Legii Imigratiei, este nevoie ca trei cerinte sa fie indeplinite: imigrantul nu trebuie sa aiba antecedente penale nici in Spania nici in tara de origine, sa fi trait in Spania o perioada continua de doi ani si, poate cel mai dificil de demonstrat, sa fi lucrat cel putin un an cu regularitate, evident ilegal. Pornind de aici se poate merge si mai departe, iar cei afectati pot denunta la Inspectoratul de Munca angajatorii care au refuzat sa le faca un contract de munca si i-au angajat ilegal.

 
Romanii din Grecia vor avea cod fiscal personalPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :295
Tuesday, 11 April 2006
Codul Fiscal in Grecia este un cod compus din litere si numere, cu ajutorul caruia Ministerul de Finante identifica persoana.

Fiecare cetatean poseda un cod fiscal personal. Codul fiscal este acordat de institutiile financiare de control, informeaza Actualitatea Romaneasca. Cei care solicita atribuirea codului fiscal elen trebuie sa prezinte un pasaport valabil, adeverinta de depunere a actelor pentru eliberarea sau prelungirea permisului de sedere sau a celui de munca. Este insa obligatoriu ca solicitantii sa detina in acelasi timp atat un pasaport valabil, cat si un permis de sedere valid. Cei care nu intrunesc aceste doua conditii de baza nu au nici o sansa sa obtina codul fiscal.

 
S-a lansat programul de Cooperare Transfrontaliera cu Bulgaria si BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Tuesday, 11 April 2006

Ministerul Integrarii Europene a lansat apelul pentru propuneri de proiecte finantate in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria, prin Fondul Comun al Proiectelor Mici, care se adreseaza in special activitatilor transfrontaliere la scara mica de tipul "people to people"- PHARE RO2004/016-784.01.04.

Propunerile de proiecte trebuie trimise spre evaluare pana la data limita 7 iunie 2006, ora 16.00, la Biroului Regional de Cooperare Transfrontaliera Calarasi.

Suma globala indicativa disponibila este de 989.000 EURO pentru Romania. Sumele nerambursabile acordate prin acest program vor constitui 90% din totalul costurilor eligibile ale actiunii (proiectului).

Domeniile care vor fi sprijinite de cooperarea initiata sunt: dezvoltarea economica locala, inclusiv dezvoltarea turismului; masuri de promovare a cooperarii in domeniul sanatatii, dezvoltarea sau constituirea facilitatilor si a resurselor pentru imbunatatirea fluxului de informatii si comunicatii intre regiunile de granita, inclusiv sprijinul pentru mass-media transfrontaliere: radio, televiziune, presa scrisa sau alte surse media; schimburi culturale; ouparea fortei de munca, educatie si initiative de instruire; masuri pentru dezvoltarea  agricola si rurala; promovarea cooperarii in domeniul afacerilor, dezvoltarea intreprinderilor, cooperarea financiara si cooperarea intre institutii.

Ghidul aplicantului este disponibil pe site-ul Ministerului Integrarii Europene, iar informatii si detalii pot fi obtinute de la Secretariatul Tehnic al Biroului Regional de Cooperare Transfrontaliera Calarasi.

De asemenea, miercuri, 5 aprilie 2006, a avut loc lansarea licitatiei de proiecte organizata de Ministerul Integrarii Europene din Romania si Ministerul Economiei si Comertului din Republica Moldova, eveniment petrecut la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Iasi.

Termenul limita de depunere a proiectelor este 30 iunie 2006.

Principalele prioritati ale programului sunt legate de dezvoltarea economica si sociala in zona de granita dintre Romania si Moldova. Aplicantii trebuie sa fie autoritati locale sau ONG-uri din zona de granita si sa aiba parteneri in tara vecina.

In urmatoarea saptamana, vor avea loc sesiuni informative la Botosani (12 aprilie), Vaslui (13 aprilie), Galati (14 aprilie) si Chisinau.

In cadrul acestei scheme de finantare, sunt disponibile peste 6 milioane de euro din fonduri europene, pentru diverse proiecte.

Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul Ministerului Integrarii Europene.etalii,

Cei care doresc mai multe informatii, pot contacta Secretariatul Tehnic Comun.

 
Inscrieri pentru Miss Diaspora si pe coasta de est a CanadeiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :127
Tuesday, 11 April 2006
Emisiunea de radio in limba romana Marca-Ro din Montreal va organiza, si in acest an, o noua preselectie pentru concursul de frumusete „Miss Diaspora”, destinat tinerelor romance care locuiesc pe coasta de Est a Canadei.

Conditiile de inscriere la aceasta competitie sunt identice cu cele din alte colturi ale lumii in care se vor organiza preselectii, fiind vorba despre varsta intre 16 si 23 de ani, cel putin unul dintre parinti de origine romana si domiciliul stabil in strainatate, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Probele de concurs includ prezentarea concurentelor, testarea cunostintelor de traditie si civilizatie romaneasca, exercitii de spontaneitate si imaginatie.
Inscrierile pentru editia 2006 se fac pana la data de 1 iunie, prin email la adresa marcaro@canada.com, iar finala acestei a doua editii va avea loc la Montreal pe data de 10 iunie. Mai multe informatii referitoare la seria de inscrieri se pot obtine de la numarul de telefon 514-961-9091, dar si de la site-ul oficial al competitiei, www.missdiaspora.ro. Concurentele selectate pentru Gala Finala vor fi contactate de organizatorii concursului pentru stabilirea in detaliu a programului de participare la Miss Diaspora 2006 de la Mangalia. Se asigura cazarea, masa iar transportul international va fi sponsorizat de o firma din Montreal. Costurile pentru insotitori nu sunt suportate de organizatori. 

Cea de-a cincea editie a concursului Miss Diaspora va avea loc in prima zi a Festivalului Callatis, Festivalul Romanilor de Pretutindeni. Competitia este organizata de Asociatia Pro Familia in colaborare cu Actualitatea Romaneasca si Fundatia Dimineata. Finala Miss Diaspora va fi transmisa in direct de postul TVR International.

 
Majoritatea populatiei din Basarabia este de religie ortodoxaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :147
Tuesday, 11 April 2006
Majoritatea populatiei - 93,3 la suta din locuitorii Republicii Moldova, s-au declarat de religie ortodoxa, iar 1,4 la suta - atei, potrivit datelor recensamantului efectuat in anul 2004.

Biroul National de Statistica sustine ca ultimul recensamant prezinta, in premiera, date despre confesiunea religioasa a populatiei. Din numarul altor confesii religioase, inregistrate pe teritoriul Republicii Moldova, 1, 0 la suta s-au declarat baptisti, 0,4 la suta – adventisti de ziua a saptea, 0,3 la suta - penticostali, crestinii de rit vechi si crestinii dupa Evanghelie au inregistrat cate o pondere de 0,15 la suta, iar alte religii decat cele enumerate constituie 1,1 la suta din totalul populatiei. Totodata, 75,7 mii de persoane sau 2,2 la suta din respondenti, nu si-au declarat confesiunea religioasa.

 
Adunare generala pentru Centrul Comunitar Romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :134
Tuesday, 11 April 2006
Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia ii invita pe membrii sai la Adunarea Generala Anuala a organizatiei ce va avea loc sambata, 29 aprilie, incepand cu ora 11:00, la sediul centrului aflat la adresa 428, Columbia street, New Westminster, BC.

La aceasta Adunare Generala au drept de vot numai membrii care au cotizatia platita la zi la data desfasurarii alegerilor, in conformitate cu statutul BC RCC. Cei care, din diverse motive, nu pot participa la adunarea generala, pot sa completeze un formular atasat pentru a imputernici un alt membru cu cotizatia platita la zi sa exercite dreptul de vot al celui absent, iar, conform statutului, un membru poate vota pentru el si pentru maximum inca trei persoane care i-au incredintat dreptul de vot prin imputernicire scrisa. De asemenea, cei care doresc sa isi achite cotizatia la zi trebuie sa trimita un cec la adresa centrului, cotizatia anuala putand fi platita si personal, prin cec sau in numerar, in ziua adunarii generale.

Pentru a intruni cvorum-ul, statutul organizatiei romanesti, prezidata de Lucian Mircioiu,
cere o participare de cel putin 55% din numarul total al membrilor, informeaza centrul.

 
Fotbalistii romani din British Columbia debuteaza cu dreptul in Divizia APDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :325
Tuesday, 11 April 2006
Echipa de romaneasca de fotbal din British Columbia a debutat cu dreptul in noul sezon in Divizia A, dupa un parcurs excelent anul trecut in Divizia B, in urma caruia a castigat atat campionatul normal, cat si play off-ul dupa finala disputata pe Swangard Stadium.

Fotbalistii au reusit recent sa ii invinga pe sportivii uneia dintre cele mai bune echipe din campionat, si, desi obiectivul oricarei formatii nou promovate este de a evita retrogradarea in primul ei an intr-o divizie superioara, romanii spera sa prinda unul dintre primele patru locuri pentru a participa la play-off. Meciul a avut loc impotriva echipei Estrella de Chile, pe care Romania a invins-o cu scorul de 2 -4, marcatorii fiind Cristian Lung, Tudor Stoica si Sorin Cimbrea, care a dat doua goluri.  Echipa a aliniat pe gazon o formula compusa din Florin Mija - Adrian Gavra (Savu Ionut), Adrian Nastasa, Toni Giurgea, Dorin Ranisav - Sorin Cimbrea, Silviu Furtuna, Bogdan Serban, Tudor Stoica - Zsolt Joo (Andrei Grigorescu) si Cristian Lung, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.

Formatia romaneasca ii mai anunta pe cei interesati ca oferta de joc la una dintre echipele existente ramane in continuare deschisa, actualii componenti fiind mereu pregatiti pentru a primi jucatori noi, in special tineri fotbalisti pentru echipa de Under 21 care ar urma sa fie inscrisa in campionat chiar in aceasta vara. Antrenamentele au loc marti si joi, de la ora 18:00, la Windemere School (Windemere St. & 24th Ave.). Mai multe detalii se pot obtine de la numarul de telefon 778.239-0044 sau de la adresa de e-mail silviufurtuna@shaw.ca.

 
Tot mai multa sustinere pentru turneul de fotbal al romanilor din Olanda si BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :327
Tuesday, 11 April 2006
Mini-turneul de fotbal al romanilor din Belgia si Olanda, care va incepe duminica, 7 mai, se bucura de tot mai multa sustinere din partea sponsorilor, pe lista acestora aflandu-se chiar si Ambasada Romaniei la Bruxelles.

Aceasta va oferi 100 de bauturi gratuite dupa meci, alaturandu-se astfel, sponsorului inimos care ii va da echipei Rombel un echipament nou pentru meciul impotriva romanilor din Olanda. Totodata, se fac eforturi ca pe acest echipament sa fie imprimata sigla Rombel, organizatorul intrecerii sportive, dar si adresa site-ului. Printre sponsori se mai afla si firma Talentia care a contribuit cu o sponsorizare prin intermediul careia s-a acoperit in totalitate costul de inchiriere a salii. Toti cei care vor sa se mai implice in aceasta actiune ii pot contacta pe organizatori la adresa de e-mail valentin_stanescu2000@yahoo.com.

In afara acestor vesti pozitive referitoare la diferitele sponsorizari care vor duce la buna desfasurare a mini-turneului, o echipa a romanilor din Franta, din orasul Lille, si-a anuntat si ea prezenta la turneul organizat de Rombel, urmand sa dispute cate o partida impotriva romanilor din Olanda si a celor din Belgia, informeaza portalul Rombel.

Turneul de fotbal al romanilor din Belgia si Olanda a fost initiat de catre unul dintre moderatorii portalului Rombel, care a venit cu propunerea organizarii unei partide amicale in sala intre cele doua comunitati romanesti care se afla in aceste tari. Meciul ar urma sa se desfasoare pe principiul tur/retur in Bruxelles si Amsterdam, prim partida urmand sa aiba loc in Belgia, iar sala este rezervata pentru data de 7 mai, incepand cu ora 14.00 si pana la ora 16.00. Adresa salii este Centre sportif de la Foret de Soignes, Chaussee de Wavre 2057, 1160 Bruxelles (Audergem).

 
O noua conducere pentru Hyde ParkPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :169
Tuesday, 11 April 2006
{mosimage}Organizatia basarabeana Hyde Park si-a ales duminica, 9 aprilie, in cadrul adunarii generale ordinare, noua conducere, Ghenadie Brega fiind ales presedinte, iar Costel Samoila devenind vice-presedinte.

{mosimage}Alegerile s-au desfasurat in incinta fostului palat al Sfatului Tarii, iar ziua in care au avut loc acestea a coincis cu Ziua Unirii Basarabiei cu Romania pe stil nou. In afara alegerilor, la adunare a fost prezentat raportul de activitate pe ultimul an, care poate fi citit si in numarul 8 al publicatiei Curaj, s-au introdus modificari la statutul de functionare a organizatiei, iar in consiliul de administratie (acum format din doar sapte membri) au fost inclusi Anatol Hristea-Stan, reales pentru al doilea mandat, Sabina Vulpe, Marcela Tusca, Alina Didilica si Mariana Galescu, toti consilieri si in trecut cu mandate incomplete. Ghenadie Brega este reprezentantul Hyde Park la Bucuresti, iar Costel Samoila este consilier Hyde Park de un an. Totodata, comisia de cenzori a fost complet modificata, aceasta fiind in prezent alcatuita din Parascovia Topada, un membru nou al organizatiei, Gheorghe Lupusoru, fost consilier HP, si Oleg Brega, fostul presedinte al Hyde Park, informeaza curaj.net.

Organizatia Hyde Park este o asociatie de cetateni fondata acum trei ani ca reactie la cenzura autoritatilor comuniste de la Chisinau care intervenit pentru suspendarea emisiunii radiofonice cu acelasi nume, unde oricine isi putea exprima liber opiniile si atitudinile.

 
Moldova a prezentat la Bucuresti 70 de tipuri de vinPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :133
Tuesday, 11 April 2006
Din 300 de tipuri de vinuri, prezentate la cea de-a treia editie a Concursului International de Vinuri, organizat la Bucuresti, 70 sunt din Basarabia.

La evenimentul, care se desfasoara pe parcursul a patru zile, participa 45 de producatori, importatori si exportatori de vinuri din 13 tari. La concurs au fost inscrise 54 de companii, care au prezentat 326 de probe, cu 80 mai multe fata de editia anterioara. Cele mai multe firme sunt din Romania si R. Moldova, care incearca sa se reorienteze spre piata romaneasca dupa ce Rusia a interzis importul de vinuri moldovenesti.

Valoarea exporturilor productiei vinicole moldovenesti a constituit in anul 2005 - 313 mln. USD, fiind in crestere cu 12% comparativ cu anul 2004. Moldova exporta in Rusia 80% din productia vinicola, sau circa 250 mln. sticle anual. Exporturile medii de vin ale Moldovei se cifreaza la circa 150 mln. litri pe an.

Basarabia exporta cel putin 95 la suta din vinurile produse si este al 7-a cel mai mare exportator de vinuri din lume. Industria vinicola asigura peste 25 la suta din PIB-ul tarii.

 
Exportul bauturilor alcoolice in Rusia, discutat de parlamentarii basarabeni la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :125
Tuesday, 11 April 2006
O delegatie parlamentara de la Chisinau va efectua in perioada 12-14 aprilie o vizita de lucru la Moscova pentru a clarifica problema reluarii livrarilor de vinuri basarabene pe piata Federatiei Ruse.

Potrivit serviciului de presa si imagine al Parlamentului, citat de Basa, anuntul a fost facut in cadrul intrevederii dintre presedintele Legislativului, Marian Lupu, cu managerii principalelor intreprinderi vinicole din tara.

In cadrul intalnirii s-a discutat despre actiunile pe plan intern si extern care ar contribui la compensarea efectelor negative ale interzicerii importului de vinuri moldovenesti in Rusia. In primul caz, a fost discutata aplicarea instrumentelor financiare si fiscale in vederea protejarii sectorului vinicol basarabean, in timp ce actiunile externe presupun contacte active si negocieri cu reprezentantii autoritatilor statale ale Federatiei Ruse, inclusiv la nivel parlamentar.

Marian Lupu a mai declarat in cadrul intrevederii ca vizita grupului de deputati la Moscova este rezultatul intelegerii cu conducerea Dumei de Stat si a Consiliului Federatiei din Rusia, anuntandu-i pe vinificatori ca le-a adresat recent un mesaj inaltilor oficiali parlamentari din Rusia, in care le-a solicitat sa intervina in situatia creata dupa interdictia de livrare a vinurilor moldovenesti pe teritoriul rus. Marian Lupu a mentionat ca pe 5 aprilie a avut o convorbire telefonica cu presedintele Dumei de Stat, Boris Grazlov, in cadrul careia cei doi au convenit asupra identificarii metodelor de solutionare a problemei.

Prezent la intrevedere, Vladimir Turcan, presedintele Comisiei juridice pentru numiri si imunitati a Parlamentului, a precizat ca, in cadrul programului vizitei la Moscova, care a fost coordonat cu autoritatile ruse, sunt incluse intrevederi cu reprezentantii fractiunii "Edinaia Rossia", conducerea Comitetului pentru politica economica, presedintele Comitetului pentru afaceri cu CSI, pecum si cu alti politicieni.

Parlamentarii basarabeni intentioneaza sa prezinte la Moscova informatii referitoare la  introducerea regulilor vamale general aplicate pentru traversarea marfurilor pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, fapt care, in opinia mai multor experti, a si constituit motivul introducerii restrictiilor la livrarea vinurilor moldovenesti.

Marian Lupu a mai mentionat ca prin vizita la Moscova se intentioneaza spargerea paravanului informational si contribuirea la eliminarea factorilor si argumentelor aduse in sustinerea acestor actiuni. Totodata, acesta si-a manifestat intentia sa abordeze problema livrarii vinurilor basarabene si in cadrul intrevederilor sale bilaterale cu conducerea Dumei de Stat si a Consiliului Federatiei, care vor avea loc pe parcursul vizitei la Sankt-Petersburg, programata pentru 27-28 aprilie. Marian Lupu le-a mai cerut a cerut vinificatorilor sa prezinte, pana la mijlocul saptamanii in curs, propuneri privind actiunile interne de ordin economic, care sa reduca la maxim impactul aplicarii interdictiilor. Vinificatorii urmeaza sa identifice masurile care pot fi intreprinse in cadrul juridic existent, precum si cele care ar necesita revizuirea legislatiei.

 
Instructiuni de intrare in programul au-pair din Marea BritaniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Tuesday, 11 April 2006
“Au Pair” este o persoana cu varsta cuprinsa intre 17 si 27 de ani, provenind dintr-o tara straina, doritoare sa-si imbunatateasca cunostintele de limba straina si sa experimenteze o noua cultura si un nou mod de viata.

Programul Au Pair permite tinerilor intre 17 si 27 de ani, care sunt necasatoriti, fara persoane in ingrijire si care provin din anumite tari, sa vina in Marea Britanie si sa petreaca pana la doi ani intr-o familie vorbitoare de limba engleza, informeaza Actualitatea Romaneasca.

O persoana “Au Pair” poate ajuta in casa pentru cinci ore pe zi, primind in schimb o alocatie de 55 de lire sterline pe saptamana, la 25 de ore lucrate, si avand dreptul la doua zile libere pe saptamana. De asemenea, i se va asigura o camera proprie si posibilitatea de a studia limba engleza. In anumite situatii, prin intelegere cu familia gazda, numarul orelor saptamanale poate fi mai mare. Avantajul pe termen lung al programului “Au Pair” consta in cursurile de limba engleza care se pot face in Marea Britanie. Universitati de renume, cum ar fi Cambridge sau Oxford, organizeaza cursuri de limba engleza cu durata de pana la un an pentru persoanele incadrate in acest program. Costa in jur de 300 de lire sterline pe semestru, iar la final se obtine o diploma recunoscuta international.

In general, activitatile unui “Au Pair” in timpul orelor de lucru includ: ajutor in ceea ce priveste copiii (babysitting, pregatirea unor mese usoare pentru copii, mentinerea camerei copiilor in stare de curatenie, insotirea copiilor la/de la scoala) si ajutor in casa (mentinera curateniei). Munca unui “Au Pair” va fi in general limitata la aceste activitati. Suma de bani primita in schimbul a 25 de ore saptamanale de lucru va fi in general de 55 de lire sterline. Durata zilei de munca este variabila, in general insa este vorba de cinci ore pe zi. Tanarul “AuPair” va beneficia de doua zile libere pe saptamana, de obicei in weekend si va beneficia de patru saptamani de vacanta platita pe an.

Agentia “Doan” urmeaza un cod strict in ceea ce priveste plasarea tinerilor romani in Marea Britanie. Agentia va pune la dispozitia tanarului toate informatiile referitoare la viitoare familie gazda. De asemenea, va solicita tanarului aplicant informatiile cerute de viitoarea familie gazda. Actele solicitate in vederea plasarii unui tanar roman in calitate de “Au Pair” in Regatul Unit sunt:
-aplicatia completata - formularul 2004 “Au Pair Program Application”, semnata de dumneavoastra;
-formularul “2004 Au Pair Program Agreement”, semnat de dumneavoastra;

-doua referinte (una cu caracter personal si una cu caracter profesional, redactate in limba engleza pe calculator, purtand semnatura si datele de contact ale persoanelor care le completeaza si care sa ateste ca ati lucrat cu copii si ca aveti calitati in acest sens). Sunt deosebit de importante, decizia familiei depinzand in mare masura de aceste referinte;
-adeverinta medicala completata de medicul dumneavoastra de familie - formularul “2004 Au Pair Program Medical Report”;

-o scrisoare “Dear Family”, redactata in engleza si adresata viitoarei familii gazda;

-cazierul dumneavoastra obtinut cu maximum o luna in urma (este solicitat si de catre Ambasada

Marii Britanii ca document in cadrul interviului pentru viza);

-copie dupa pasaport;

-cel putin o fotografie recenta a dumneavoastra in format mare (de exemplu fotografiile dumneavoastra in prezenta copiilor);

-2 fotografii tip pasaport.

Dupa ce avem toate informatiile solicitate, vor fi trimise detaliile dumneavoastra partenerilor din Marea Britanie pentru a vi se gasi familia potrivita. In general, procesul de cautare dureaza patru-sase saptamani.

Cum se obtine viza Au Pair?

Aplicantul se va prezenta personal la Ambasada Marii Britanii, pentru interviu. Adresa Ambasadei Marii Britanii este: Ambasada Marii Britanii, Strada Jules Michelet nr. 22-24, Bucuresti.
Actele necesare pentru obtinerea vizei de tipul Au Pair in Marea Britanie sunt:
1.Formularul IM2A, completat in intregime de catre solicitantul de viza (se obtine gratuit de la Ambasada Marii Britanii in timpul interviului);

2.O fotografie tip pasaport;

3.Pasaportul dumneavoastra valabil cel putin inca sase luni (dar preferabil pe toata durata contractului Au Pair) si pasapoartele anterioare (daca ati avut). Pasaportul trebuie sa contina cel putin doua pagini complet goale;

4.Dovada de fonduri disponibile pentru acoperirea cheltuielilor de transport si a cheltuielilor adiacente pentru cel putin o luna (extras de cont);

5.Cazier judiciar obtinut cu maximum o luna in urma;

6.Declaratia pe propria raspundere in fata unui notar care sa ateste ca nu sunteti casatorit, nu aveti copii sau alte persoane in ingrijire;

7. Contractul Au Pair cu o familie vorbitoare de limba engleza in baza caruia veti merge in Anglia (exemplarul dumneavoastra insotit de o copie);

8. Scrisoare de invitatie de la familia pentru care urmeaza sa lucrati, care sa confirme ca sunteti asteptat(a) si ca s-au facut pregatiri pentru venirea dumneavoastra. Scrisoarea trebuie sa explice ce conditii de cazare va vor fi puse la dispozitie pentru uz exclusiv (exemplarul dumneavoastra insotit de o copie);

9. Copie pasaport a unuia dintre membrii familiei pentru care veti lucra, cartea de munca sau carnetul de student - documente care sa ateste ocupatia dumneavoastra anterioara;

10. Taxa consulara - 2.360.000 de lei.

Persoanele care solicita viza Au Pair si nu au implinit inca 18 ani vor trebui sa prezinte un consimtamant in fata unui notar din partea ambilor parinti, care permite parasirea tarii. Viza de tipul Au Pair pentru Marea Britanie este valabila pentru maximum doi ani.

 
Saptamana Mare, celebrata si de parohia „Bunavestire” din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 11 April 2006
Biserica ortodoxa romana „Bunavestire” din Munchen si-a anuntat recent programul liturgic pentru Sfintele Pasti, la care sunt asteptati sa ia parte toti enoriasii parohiei.

Programul va incepe joi, 20 aprilie, de la ora 09:00, cand parintele Simion Felecan va ii spovedi si impartasi pe credinciosi, la ora 11:30 va avea loc Sfanta Liturghie, iar seara, de la ora 19:00, se va desfasura Denia celor 12 Evanghelii - Patimile Domnului, informeaza parohia romaneasca. In Vinerea Mare parintele va spovedi si impartasi tot de la ora 09:00, iar de la ora 19:00 toti enoriasii sunt asteptati la slujba Prohodului Domnului, cand se va inconjura biserica cu Sfantul Epitaf. In seara zilei de sambata, 22 aprilie, se va celebra de la ora 23:00 Slujba Invierii Domnului, in cadrul careia se vor mai efectua inconjurarea bisericii, binecuvantarea ofrandelor pascale si, spre finalul slujbei, impartirea Sfintelor Pasti. Prima zi de Pasti, duminica, 23 aprilie, ii va aduce pe romani la biserica la ora 11:30, pentru a lua parte la Sfanta Liturghie, urmata de Programul copiilor si de Agapa pascala, la care sunt invitati toti cei ce doresc sa petreaca impreuna ziua Invierii Domnului.

Parohia „Bunavestire” din Munchen va celebra si a doua zi de Pasti, cand, tot de la ora 11:30, se va desfasura Sfanta Liturghie. Toate slujbele se oficiaza in biserica St. Pius – Piusplatz, aflata la adresa Aschheimerstr. 20.

 
Raspunsurile pentru Fluxurile 2006 vin la inceputul lui maiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 11 April 2006

Raspunsurile cererilor formulate de angajatorii din Italia in vederea aducerii in aceasta tara a muncitorilor straini, fie ca acestia sunt din tari membre ale Uniunii Europene sau din tari care nu au aderat inca, vor veni la inceputul lunii mai.

 
Se schimba sediul Oficiului pentru Cetatenie din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :313
Tuesday, 11 April 2006
Oficiul pentru cetatenie al Prefecturii din Roma isi schimba sediul si se reorganizeaza, pentru a veni in intampinarea exigentelor cetatenilor straini care vor sa devina italieni.

Mutarea va avea loc saptamana viitoare, perioada in care Oficiul va fi inchis publicului. Asadar, sediul actual, care functioneaza in Via Ostiense, va mai fi deschis pana joi, 13 aprilie, iar noul sediu se va deschide in data de 27 aprilie, pe Tommaso De Cristoforis nr. 3 (zona Casal Betone), in aceasi locatie care gazduieste deja Ghiseul Unic pentru Imigratie.

„Este o schimbare strategica. Prefectul Serra a intentionat sa creeze intr-un singur loc un soi de pol al imigratiei, unde se concentreaza Ghiseul Unic, Oficiul pentru Cetatenie, Directia Provinciala de Munca si Oficiul pentru Imigratie al Chesturii. Pentru a beneficia de serviciile acestui oficiu, cetatenii straini nu vor trebui sa calatoresca dintr-un capat in altul al orasului” a spus Antonia Capaldo, reprezentantul Prefecturii din Roma.

Ghiseele se vor deschide la data de 27 aprilie si vor ramane deschise in fiecare marti si joi, intre orele 9.00 si 13.00. Aici se vor putea prezenta cererile de cetatenie si tot aici se vor putea obtine si informatii despre procedura de aplicare. Tot pentru informatii exista si un call center national, care poate fi apelat la numarul de telefon 06 48042101, de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 14.00 si martea, miercurea si joia, de la 14.30 la 18.30.

 
Azilantii romani din Germania pot juca fotbal in Cupa mondialaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :338
Tuesday, 11 April 2006
Solicitantii de azil politic, mai tineri sau mai batrani, precum si refugiatii politic din Hamburg vor putea participa la Cupa Mondiala la fotbal organizata special pentru ei, in perioada 17-20 iunie, in orasul din nordul Germaniei.

Sub deviza “In afara jocului - Cupa Mondiala a solicitantilor de azil”, organizatorii vor sa profite de mediatizarea Campionatului Mondial - 2006 (9 iunie – 9 iulie) pentru a atrage atentia asupra persoanelor care vor participa la competitia din Hamburg, informeaza Actualitatea Romaneasca. “Vrem sa profitam de interesul public pentru Cupa Mondiala la fotbal pentru a atrage atentia asupra persoanelor care sunt in afara jocului. Opt echipe de copii si tot atatea de adulti isi vor disputa titlul timp de patru zile, in Schanzenpark din Hamburg”, a declarat purtatorul de cuvant al organizatorilor, Martin Gross. Referindu-se la sloganul CM-2006, “In vizita la prieteni”, Martin Gross a adaugat ca “oaspetii Germaniei nu sunt numai echipele de fotbal si suporterii veniti pentru CM, ci si cei 12.000 de solicitanti de azil si refugiati din Hamburg”. Primele echipe care vor participa la competitia inedita au inceput deja sa se antreneze, potrivit afirmatiilor organizatorilor, care nu au oferit alte detalii prinvind componenta formatiilor si modul de desfasurare a turneului. Meciurile se vor desfasura ziua si vor fi urmate, seara, de programe de divertisment (muzica, teatru, lecturi, dezbateri) pe tema fotbalului si a azilului.

 
Intalnire de afaceri la Ambasada Romaniei la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :147
Tuesday, 11 April 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei al Washington a gazduit luni, 10 aprilie, o intalnire de afaceri la care au participat reprezentanti ai acestui mediu din cele doua tari.

{mosimage}Intrunirea a fost organizata cu ocazia activitatii desfasurate de Camera de Comert si Industrie a Romaniei in Statele Unite ale Americii, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala SUA.

 
Zilele Culturii si Literaturii romanesti la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :325
Tuesday, 11 April 2006
La initiativa Comisiei Consiliare a Dreptului de Vot pentru Straini si a Consilierului Comunal adjunct din cadrul Primariei Romei, Gabriel Ionut Rusu, se vor desfasura la Roma „Zilele Culturii si Literaturii Romanesti”.

Evenimentele se vor desfasura in zilele de 12, 13 si respectiv 20 aprilie, si vor avea printre participanti renumiti exponenti ai limbi si literaturii romane in Italia, cum sunt: prof. Bruno Mazzoni, prof. Luisa Valmarin, prof. Francesco Guida, etc.

Printre participanti se numara si poeta Daniela Crasnaru, vicedirector al Accademiei di Romania in Roma, scriitorul Mihai Mircea Butcovan, acesta din urma prezentandu-si si ultima sa publicatie in limba italiana.

Evenimentul va fi marcat si de o expozitie de pictura ce apartine tanarului pictor George Mircea, dar si de o prezentare a lumii artelor vizuale expusa de catre Dan Eugen Pineta, directorul Accademiei di Romania din Roma. Un moment aparte il constituie ziua dedicata interculturii, vazuta ca si un instrument pentru o buna integrare.

Prin intermediul marturiilor romanilor cu experiente de succes in Italia, se va incerca prezentarea emigrantului roman vazut sub un alt aspect decat cel pe care il reda mass-media italiana in cronicile sale. Astfel, va exista sansa de a se transmite mesajul ca romanii din Italia sunt o adevarata resursa si un factor de crestere socio-economica si culturala a Italiei.

Evenimentele, ce se desfasora sub patronajul Universitatii „La Sapienza” din Roma, vor beneficia si de prezenta Ambasadorului Romaniei la Roma si a Consulului General al Romaniei.

 
Soprana Nicoleta Radu la Opera din NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :234
Tuesday, 11 April 2006
Soprana Nicoleta Radu va da viata personajului "Gianetta", in spectacolul "Elixirul dragostei", de Gaetano Donizetti, ce va fi prezentat marti, 11 aprilie, la Opera din Nurnberg.

Alaturi de artista romanca, pe scena vor urca soprana Susanna Andersson, tenorul Carsten Suss, baritonul Song-Hu Liu si bas-baritonul Wieland Satter. La pupitrul dirijoral se va afla Cristoph Gadschold.

Spectacolul cu soprana Nicoleta Radu in rolul principal, va fi reluat in data de 28 aprilie.

 

 
Concert romanesc la WinnipegPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 11 April 2006
Duetul John Racaru si Cheryl Pauls, care formeaza grupul Musica Speciale din Winnipeg, vor sustine sambata, 29 aprilie, la Winnipeg Art Gallery, un concert de inspiratie romaneasca.

Spectacolul va incepe la ora 20:00 si va contine lucrari de vioara si pian pe piese romanesti sau cu influenta romaneasca, informeaza pagian de web a romanilor din provincia canadiana Manitoba. Din program fac parte compozitii celebre, precum Hora Staccato de Grigoras Dinicu, Balada lui Ciprian Porumbescu sau Sonata Op 25 a lui Enescu, care ii vor ridica pe spectacori de pe scaune si le vor aduce aminte de acasa. 

 
Festival international de muzica clasica la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :218
Tuesday, 11 April 2006
Mai multi solisti, dirijori si instrumentisti din sapte tari vor participa in perioada 16-21 aprilie la cea de-a patra editie a Festivalului international de muzica clasica „Crescendo”, care se va desfasura la Sala cu Orga din Chisinau.

Conform Moldpres, festivalul va fi inaugurat duminica, 16 aprilie, printr-un concert sustinut de Orchestra Nationala de Camera din capitala basarabeana si va reuni solisti din Germania, Marea Britanie, Suedia si tara gazda.

Din programul festivalului fac parte lieduri, serenade, romante si arii din opere celebre, piese de Mozart, Bruckner, Prokofiev sau Schubert. Festivalul va contine sase concerte, la care vor participa muzicieni din Suedia, Germania, Marea Britanie, SUA, Elvetia si Rusia. Manifesatrea este organizata de Ministerul Culturii si Turismului si sustinut afinanciar de Fundatia Internationala de Muzica „Crescendo” din Elvetia. Prima editie a Festivalului „Crescendo” a avut loc in anul 2003, mai anunta Moldpres.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions