Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Noi exigente pentru navele sub pavilion romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :177
Thursday, 13 April 2006

Navele noi care vor arbora pavilionul romanesc vor trebui sa fie dotate, din punct de vedere tehnic, cu echipamente si produse conforme cu normele internationale, care sa asigure maximum de eficienta si siguranta in exploatare.

Guvernul a adoptat Hotararea privind echipamentul maritim, care asigura armonizarea normelor romanesti privind evaluarea conformitatii echipamentelor si produselor pentru nave maritime cu prevederile normelor si a legislatiei maritime a Uniunii Europene si a standardelor internationale referitoare la verificarile si incercarile la care sunt supuse respectivele echipamente si produse pentru navele maritime.

Potrivit Hotararii, in cazul unei nave noi, indiferent de pavilionul sau, care nu este inmatriculata intr-un stat membru al UE si care solicita inmatricularea in Romania, proprietarul trebuie sa prezinte Autoritatii Navale Romane lista echipamentelor maritime care poarta marcajul si a celor pentru care solicita echivalarea. Autoritatea Navala Romana va supune nava unei inspectii pentru a verifica daca starea reala a echipamentelor sale corespunde cu certificatele de siguranta sau cu prezenta Hotarare, daca acestea au aplicat marcajul corespunzator sau daca sunt echivalente cu aprobarea tip a echipamentelor, conform Hotararii.

Echipamentele de pe o nava care nu poarta marcajul sau nu sunt considerate echivalente de catre Autoritatea Navala Romana trebuie inlocuite. In ceea ce priveste echipamentele de radiocomunicatii, acestea nu trebuie sa influenteze in mod necorespunzator cerintele spectrului de radiofrecvente.

Nerespectarea prevederilor specifice referitoare la marcajul, echivalarea si instalarea echipamentelor pe nave constituie contraventie si se sanctioneaza, dupa caz, cu amenzi cuprinse intre 2.500 RON si 10.000 RON.

Hotararea mai prevede ca, pana la data aderarii Romaniei la UE, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului intocmeste lista cuprinzand organismele aprobate sa execute procedurile de evaluare a conformitatii echipamentelor, indicand sarcinile specifice pe care fiecare trebuie sa le indeplineasca, precum si numarul de identificare atribuit.

 
O noua Gala a Tanarului Actor - "Hop"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Thursday, 13 April 2006
UNITER si Ministerul Culturii si Cultelor organizeaza la Mangalia in perioada 31 august – 3 septembrie 2006 Gala Tanarului Actor – Hop.

Gala are ca scop promovarea si lansarea tinerilor absolventi din invatamantul superior artistic de stat si particular. Potrivit Prompt Media, si in acest an, tema Galei este subordonata ideii de "Alteritate". In acest spirit, concurentilor li se propune sa prezinte in programul lor o pledoarie, demonstrand  ca sansa convietuirii o dau: dialogul, toleranta, acceptarea celuilalt. Se pot inscrie actori care au absolvit facultatea, incepand cu promotia 2002. Cei care intrunesc aceste conditii se pot inscrie ca interpreti cu recitaluri individuale (one man / woman show) de pana la 15 minute sau ca interpreti in cadrul unor spectacole cu piese scurte – maximum 45 de minute – care sa nu depaseasca 10 personaje. Textul probei individuale obligatorii pentru cei ramasi in concursul final  va fi anuntat la o data ulterioara. Data limita de inscriere este de 10 iunie 2006. Preselectia va avea loc la Bucuresti, in zilele de 19 si 20 iunie. Candidatii trebuie sa se prezinte la inscriere cu un curriculum vitae, o fotografie reprezentativa si titlul textului ales, introduse intr-o mapa de protectie (plastic).

 
Din 2007 romanii sunt obligati sa isi asigure caselePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 13 April 2006
Incepand de anul viitor, romanii vor fi obligati sa isi asigure locuintele.

Conform hotararii aprobate miercuri, 12 aprilie, de Executiv,  fiecare familie va trebui sa plateasca anual o prima de 20 de euro, pentru a-si asigura locuintele impotriva inundatiilor, a cutremurelor si alunecarilor de teren.
Populatia cu venituri reduse va primi subventii pentru achitarea asigurarii, iar cei care nu vor respecta legea, vor fi sanctionati.

Totodata, Guvernul a decis si infiintarea Companiei de reasigurare impotriva dezastrelor, institutie ce urmeaza sa coordoneze intregul proiect.

 
Centenarul Traian Vuia, sarbatorit la Constanta prin spectacol international aerianPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 13 April 2006

Centenarul zborului lui Traian Vuia va fi marcat in perioada 29-30 iulie, la aerodromul Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, de un eveniment aerian international intitulat Romanian International Air Show 2006.

Evenimentul aviatic se va desfasura sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei si este organizat de Ministerul Apararii Nationale, prin Statul Major al Fortelor Aeriene, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
La „RoIAS - 2006", cea mai importanta manifestare de acest gen organizata in Romania in ultimii cinci ani, vor fi prezente peste 100 de aeronave civile si militare romanesti si straine, deservite de circa 1000 de specialisti. Pana in prezent, opt state si-au confirmat participarea la spectacolul aviatic, acestea fiind Austria (cu doua aeronave PC-7), Germania (cu un F-4 Pfantom si un Tornado, apartinand Fortelor Aeriene Germane, precum si o aeronava Breguet Atlantic, reprezentand Marina Germana), Grecia (o aeronava T-6), Macedonia (cate un elicopter Mi-24 si Mi-17), Olanda (un avion F-16), Serbia si Muntenegru (doua aeronave Galeb G-4 si una ORAO, reprezentand Fortele Aeriene ale Serbiei si Muntenegrului si o aeronava Galeb G-2, din partea Aeroclubului Galeb Belgrad), Spania (un avion Mirage F-1) si Suedia (patru aeronave JAS-39 Gripen). La acestea se adauga trei formatii de acrobatie aeriana de inalta clasa: TURKISH STARS, din Turcia (opt aeronave F-5), FRECCE TRICOLORI, din Italia (10 avioane MB-339) si PC-7 DEMO TEAM, din Elvetia (noua avioane PC-7), se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Statul Major al Fortelor Aeriene Romane va participa la „RoIAS-2006" cu 12 aeronave MiG-21 LanceR, cinci IAR-99 Soim, patru L-39 Albatros, o aeronava C-130 Hercules, cinci IAK-52, doua AN-26, zece IAR-330 Socat si patru IAR-316 Allouette.

Programul spectacolului aerian cuprinde evolutii aeriene individuale si cu formatia, lansari de parasutisti si expozitii statice de aeronave. De asemenea, pe toata durata evenimentului vor putea fi vizitate standuri ale reprezentantilor industriei aeronautice.

Pe 18 martie 1906, Traian Vuia a folosit pentru prima data un aparat cu sistem propriu de propulsie, decolare si aterizare, efectuand zborul pe campul de la Montesson, Franta.
Informatii suplimentare sunt disponibile la www.roias.ro.

 
Festival international de jazz la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 13 April 2006
Bucurestiul va gazdui in perioada 14-16 aprilie prima editie a festivalului international "Jazzy Spring in Bucharest", inclus in cadrul evenimentului "Primavara Culturala Bucuresteana".

Manifestarea se va desfasura la sala ArCuB si in mai multe cluburi din Capitala, iar spectacolele vor fi sustinute de Johnny Raducanu, Marius Popp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Ion Baciu jr., Teodora Enache, Cristian Soleanu, precum si de grupurile internationale Eldad Tarmu-Cengis Baysal, Interzone 2006 si Nicholas Simion-The Wild Dogs, informeaza TVR.

Festivalul va mai contine workshop-uri, lansari de carte si CD, precum si o serie de jam sessions care vor avea loc in cluburile Art Jazz si Prometheus. Totodata, clubul Green Hours si sala ArCuB vor fi locul de desfasurare al dezbaterilor pe temele "Muzica in contextul cultural romanesc actual" si "Este posibil un jazz romanesc". Ultimul eveniment inclus in acest festival va avea loc vineri, la ora 18:00, in foaierul salii ArCuB, cand se va inaugura expozitia foto "Jazz sub Ceausescu" a lui Emilian Savescu.

 
Premii internationale pentru doua filme romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 13 April 2006
Filmul studentesc "Premium", semnat de Alexandru Ionescu a obtinut doua premii la Festivalul Filmului Central si Est European, “goEast”, desfasurat la Wiesbaden, iar pelicula "Moartea domnului Lazarescu", in regia lui Cristi Puiu, a primit o mentiune speciala a juriului.

„Premium”, o pelicula romaneasca productie 2004 a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica, a fost declarat castigator al premiului al doilea la categoria scurtmetraje de fictiune a sectiunii studentesti, primind si premiul Fundatiei BHF-BANK, acordat pentru prima data, informeaza postul national cultural de radio. Premiul principal, pentru cel mai bun film, a revenit productiei georgiene "Tbilisi-Tbilisi", in timp ce trofeul pentru regie a revenit rusului Alexei German Jr. pentru "Garpastum".

La „goEast - Festivalul Filmului Central si Est European”, care s-a desfasurat in perioada  5-11 aprilie in orasul german  Wiesbaden, au participat zece pelicule romanesti, printre care „Svenja si ceilalti", in regia lui Vlad Ilicevici, "Cel mai bine asa" de Paul Paicu Manolescu, "Pui la rotisor" de Alexandru Vitzentzatos si "Boborul", realizat de Radu Igazsag.

 
Arta contemporana internationala la Galeria “Veroniki Art”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Thursday, 13 April 2006
Incepand de marti, 11 aprilie, bucurestenii pot vizita expozitia "Ambient", din cadrul Galeriei "Veroniki Art".

In fiecare miercuri, joi si vineri, intre orele 16.00 si 20.00, si sambata si duminica, intre orele 11.00-14.00, iubitorii de arta pot admira aproximativ 75 de lucrari de tapiserie, ceramica, sticla, lemn si metal, realizaet de 23 de artisti, exponenti de renume ai artei contemporane.

Expozitia, desfasurata sub egida Fundatiei Culturale Europene Dragan, isi propune sa ofere o imagine ce vine din zona expresiei plastice, aducand in prim planul atentiei publicului obiecte de arta ce stimuleaza in mod special privirea si se adreseaza sensibilitatii si culturii romane.

"Existenta noastra sta acum, mai mult ca niciodata, sub semnul ambientului. De la spatiul inconjurator la amplasamentul locuintei noastre, de la grija pentru propria infatisare la biroul in care lucram, totul, pana la spatiul intimitatii noastre, este menit sa ne reprezinte, sa dea expresia personalitatii, culturii si gustului nostru", crede directorul galeriei, criticul si istoricul de arta, Maria Magdalena Crisan. Totodata, ea apreciaza ca obiectele expuse presupun, din punctul de vedere al elaborarii, procedee tehnice complicate, timp si pricepere, conditii speciale de lucru, costuri, ce atrag tot mai putin artistul contemporan.

Organizatorii acestui eveniment si-au propus sa promoveze valori ale artei romanesti contemporane prin organizarea periodica a unor expozitii de grup sau personale.

Preturile obiectelor de arta sunt stabilite de catre artisti impreuna cu reprezentantii galeriei si variaza intre 300 si 15.000 de euro. Galeria nu percepe comision.

 
Expozitie de fotografie la Muzeul National de Arta ContemporanaPDF Print E-mail
Bucureti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 13 April 2006
Institutul Cervantes din Bucuresti si Institutul Valencian de Arta Moderna (IVAM), cu sprijinul Fundatiei ASTROC din Spania organizeaza, in perioada 13 aprilie-21 mai, expozitia de fotografie intitulata "Experiment in colectia de fotografie a IVAM".

Expozitia este gazduita la parterul Muzeului National de Arta Contemporana (MNAC) si poate fi vizitata de miercuri pana sambata, intre orele 10.00 si 18.00, se anunta pe adresa de web a muzeului.

Expozitia cuprinde 35 de lucrari in diverse tehnici, fotografii alb-negru si color, colaje si fotomontaje, copii de epoca care apartin unor artisti fotografi reprezentativi precum Constantin Brancusi, Marcel Duchamp, Josep Berenguer Renau, Pere Catala Pic, Luis Contreras, America Sanchez, Gustav Gustavovich Klucis, Laszlo Moholy-Nagy, Antonio Saura, sau Anton Stankowski.

 
Va fi vizita lui Basescu in Serbia deturnata de interesele mafiei cu “ochi albastri”?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :605
Thursday, 13 April 2006
{mosimage}Traian Basescu va merge martea si miercurea viitoare in Serbia-Muntenegru. Masura vizitei sale va fi data de includerea in agenda a unui traseu care sa cuprinda si Timocul.

{mosimage}Ca si in cazul vizitelor lui Iliescu sau Nastase, o gasca de baieti cu “ochi albastri”, utilizand umbrela unui serviciu de informatii caruia ii aduc numai deservicii, ca si interesului national romanesc, va incerca sa-l faca pe Presedinte sa nu viziteze Timocul. In acest demers sunt complici cu dizidenta milosevista din serviciile secrete sarbe, care aduc mari deservicii Serbiei si cu care au vechi si durabile legaturi de afaceri, in special legate de exporturile romanesti de sare, dar nu numai. Aceiasi baieti condusi la vremea aceea de Marcel Alexandru, au reusit prin note mincinoase si prin “argumente” fabricate de tovarasii lor sarbi sa deturneze intentia presedintelui Iliescu si primului ministru Adrian Nastase sa viziteze regiunea Timocului, regiune a Serbiei care adaposteste una dintre cele mai masive, compacte si uitate comunitati romanesti din jurul frontierelor Romaniei.

Tonul acestui “cor de lebede” a gasit si o trompeta politica. Fostul secretar de stat al DRP,Titus Corlatean, actual deputat, amesteca PSD-ul, pentru ca in numele lui a vorbit, intr-o manipulare grosolana legata de romanii din Timoc si care da masura inutilitatii timpului petrecut de el in fruntea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. “…Infiintarea recenta a unui Consiliu National al asa-numitilor vlahi din Serbia-Muntenegru, cu acordul oficialitatilor de la Belgrad, paralel cu deja existentul Consiliu National al Romanilor din Serbia-Muntenegru, "creioneaza clar intentia atestarii unei asa-zise identitati vlahe, distincta de cea romaneasca", sustine Corlatean citat de Rompres.

Toata interventia sa, facuta in sprijinul romanilor din Timoc, uitati de catre actualul guvern, nu voia decat sa acopere aceasta manipulare, care nici macar nu este a sa, ci a unor vechi cunostinte pe care deocamdata nu le vom mentiona aici.

Acel Consiliu National al Rumanilor din Serbia, asa cum se scrie in limba romana, si care sta in gat atat ultranationalistilor sarbi cat si mafiei cu “ochi albastri” de la Bucuresti, este alaturi de Federatia Rumanilor din Serbia, una dintre cele mai reprezentative organizatii umbrela a comunitatii romanesti (asa numita vlaha) din Timoc si din Serbia. Ce-i deranjaza si pe ultranationalistii din serviciile secrete sarbe si pe cozile de topor de la Bucuresti este faptul ca aceste organizatii nu sunt controlate si controlabile si ca prin demersurile lor moderne, pragmatice au reusit sa castige increderea rumanilor din Timoc si sa-si faca auzita vocea la nivel international. Vor limba romana in scoli, posturi de radio si televiziune care sa transmita in limba romana. Au afirmat deschis acest lucru. Isi spun “vlasi” in sarba pentru ca in mentalul colectiv romanesc din Timoc, dupa 200 de ani de vanare a limbii romane din spatiul public, de catre toate guvernele Serbiei si dupa tot atatia ani de uitare din partea statului roman, oamenii simpli asa s-au obisnuit sa se autodenumeasca in limba sarba. Atunci cand intrebi in romaneste ce sunt iti vor raspunde intr-unul din cele trei graiuri romanesti ale lor ca “sunt ruman ce sa fiu!”. Datorita colaborarii exemplare dintre conducerea FRS-ului si europarlamentarul basarabean Vlad Cubreacov acum exista un proiect de rezolutie si raportori ai Adunarii Parlamentare ai Consiliului Europei vor veni in Timoc sa-I asculte. De ce n-a facut europarlamentarul Corlatean acest demers? Nici nu are rost sa comentam.

Iesirea lui Corlatean, exact in momentul pregatirii vizitei Presedintelui Basescu, denota o conjugare a eforturilor de a-l face pe Basescu sa nu ajunga in Timoc si sa nu se intalneasca decat cu baietii ascultatori din comunitatea romaneasca de acolo. Daca Basescu nu merge in Timoc atunci cuvintele sale din campania electorala referitoare la romanii din Timoc au fost cuvinte goale. Si mai inseamna ceva. Ca isi pleaca urechea la complicitatile mafiote care capusesc temporar, speram, sub umbrela unui serviciu de informatii care trebuie sa-i serveasca pe romani, indiferent cum isi spun ei, si Romania. Restul este tradare.

Astazi Federatia Rumanilor din Serbia si-a deschis al cincelea sediu din Timoc. Dupa Bor, Negotin, Ciupria, Cucevo, la Bolievat, in prezenta a numerosi romani, a televiziunilor si posturilor de radio locale dar si in prezenta viceprimarului, a avut loc inaugurarea sediului, fiind prezenti mai multi lideri ai romanilor din Timoc printre care amintim de Dusan Prvulovic, directorul FRS si dr. Pedrag Balasevic presedinte al Partidului Democrat al Romanilor din Serbia si vicepresedinte al FRS si al Consiliului National. Urmeaza Cladova si Golubat, unde se vor deschide in scurt timp sedii ale FRS.

Iar daca doriti sa vedeti in ce limba vorbesc vlahii din Timoc, care dupa unii „baieti cu ochi albastri”, vor sa „sparga” unitatea romaneasca din Serbia, vizitati www.timoc.org si va veti convinge ca Basescu are cu cine sa se vada acolo.

 
Limba care ne unestePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :381
Thursday, 13 April 2006
Desi ridica foarte multe semne de intrebare, datele publicate recent ale Recensamantului populatiei arata o data in plus ca teoria stalinista a limbii moldovenesti a dat chix.

Potrivit informatiilor oficiale, peste jumatate de milion din locuitorii Republicii Moldova declara ca limba lor materna este romana. Cu alte cuvinte, a cincea parte din natiunea titulara. Sau aproape 17 la suta din totalul populatiei. E mult? E putin? Parerea mea e ca avem de a face cu o cifra concludenta, chit ca-i diminuata. Oricum, chiar si asa pare suficienta pentru a desfiinta definitiv moldovenismul vulgar ca politica de stat.

De buna seama, nu poti inventa o limba sau o natiune noua in conditiile in care 500 mii de persoane din 2, 5 milioane declara ca vorbesc romaneste. Ca sa nu mai spun ca acest jumatate de milion reprezinta partea cea mai activa si culta a societatii. Pana si recensamantul recunoaste ca cei care afirma ca vorbesc romaneste fac parte, in marea lor majoritate, din straturile mai mult sau mai putin scolite ale societatii. Pe masura ce instruirea va castiga teren in fata ignorantei, va creste inevitabil si numarul celor care stiu ca limba lor materna e romana. Ce faci cu acestia? Te dezici de ei, cu toate ca, luati laolalta, sunt mai multi decat vorbitorii de rusa? Si cu ce ramai. Cu o societate debusolata, divizata si invrajbita?

Altminteri zicand, recensamantul, chiar asa trucat cum a fost taxat de observatorii straini, demonstreaza un adevar pe care noi l-am spus in repetate randuri. Incercarile de a-i separa pe moldovenii de la est de Prut de restul natiunii romanesti imping lucrurile in interiorul Republicii Moldova spre o dezbinare dusmanoasa, daca nu chiar spre un razboi fratricid.
Unde mai pui ca numarul real al celor care se considera romani si vorbesc romaneste este, fara doar si poate, mult mai mare decat sustine recensamantul. Nu intamplator, sapte din cele zece grupuri de observatori internationali au inregistrat mai multe cazuri cand recenzorii fortau cetatenii sa se declare moldoveni si nu romani.

Astfel, persoanele, silite sa spuna una, dar sa creada alta, fac parte dintr-o majoritate silentioasa a populatiei, care, desi stiu ca sunt romani si vorbesc romaneste, deocamdata, sub presiunea puterii, prefera sa nu iasa in fata. Dar copiii si nepotii lor cresc, fireste, romani. Pentru viitorul lor, dar si pentru impacarea spiritelor si unitatea nationala, este important ca puterea sa renunte la dogmele staliniste in materie de limba. Pana si recensamantul o indeamna sa iasa din ambiguitate si sa intre pe fagasul normalitatii.

(Preluare din cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)

 
„Noua Generatie” aduce Europa la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :670
Thursday, 13 April 2006
In perioada 27-30 aprilie 2006, Chisinaul va fi gazda Conferitei Presedintilor YEPP (Youth of European People’s Party).

YEPP este Organizatia de Tineret a Partidului Popular European, in cadrul careia „Noua Generatie” a PPCD are statut de membru cu drepturi depline, alaturi de organizatii de tineret ale partidelor politice de dreapta din peste 50 de tari din Europa. Conferinta din aprilie de la Chisinau are ca scop sa intruneasca reprezentantii a tuturor organizatiilor membre ale YEPP, pentru a discuta despre atitudinile care trebuie sa le ia organizatia, fiind parte componenta a PPE (Partidul Popular European) intr-o serie de subiecte politice europene. In cadrul Conferintei se v-a discuta, la cel mai inalt nivel, problema Moldovei, a vecinatatii ei cu Uniunea Europeana, aspectele social-economice ale tranzitiei (coruptia, migratia), dimensiunile sociale si economice ale UE, perspectivele celui de-al treilea val al largirii uniunii. Aducerea subiectului Republicii Moldova pe masa de lucru a unei astfel de conferinte, care v-a numara in jur de 100 de delegati, este meritul „Noii Generatii”, organizatia care si-a luat responsabilitatea de a organiza evenimentul.

Astfel de conferinte, in cadrul YEPP, au loc o data la 2 ani si sunt de o importanta deosebita atat pentru Europa cit si pentru tara gazda.

Tinerii crestin-democrati „au cucerit” toate structurile europene si internationale

Interviu cu Victoria Cusnir, presedintele organizatiei de Tineret a Partidului Popular Crestin Democrat „Noua Generatie”

In luna aprilie la Chisinau va avea loc, in premiera pentru tara noastra, un eveniment organizat de Noua Generatie, la care vor participa reprezentantii organizatiilor membre a YEPP din peste 60 de tari europene. Care este scopul acestui eveniment?

Scopul evenimentului este de a promova imaginea Republicii Moldova in Europa. Majoritatea participantilor la Conferinta YEPP a carei gazda va fi Noua Generatie se vor afla pentru prima data la Chisinau. Tema acestui eveniment este “Evitarea noilor frontiere in Europa” si va fi abordata de politicieni si experti renumiti din Republica Moldova si Europa, cum ar fi Iurie Rosca, vicepresedinte al Parlamentului Republicii Modlova si presedinte PPCD, Vlad Cubreacov, vicepresedinte PPCD si presedinte al grupului parlamentar PPCD, Ignacio Ibarra, consilier pentru politica externa al PPCD si ex-director al companiei spaniole “Union Fenosa”, Laima Andrikiene, deputat in Parlamentul European si membru al grupului de prietenie Uniunea Europeana – Republica Moldova, Daniel Caspary, deputat in Parlamentul European si reprezentant al Uniunii Crestin Democrate (CDU) din Germania, Dan Dungaciu, profesor universitar la Universitatea din Bucuresti si analist politic, Gunter Dill, director al biroului Fundatiie Konrad Adenauer din Bucuresti, Fredo Arias-King, fondatorul revistei academice americane “Demokratizatzya”, analist politic, Ivan Krulko, consilier al Ministrului Afacerilor Externe din Ukraina si alti experti din Rusia, Belarus, Moldova, etc. Invitatii vor pune in discutie perspectivele de integrare euroatlantica ale tarilor din vecinatatea UE, vor aborda relatiile dintre UE, Rusia, SUA si CSI, problema energetica, precum si alte probleme si aspecte ale tarilor in tranzitie.

Un subiect important va fi situatia politica din Republica Moldova. Cred ca sansele de a trezi interesul celorlalte tari fata de Moldova este foarte mare, am putea spune ca unii participanti, venind aici, vor descoperi un nou stat European, iar ceilalti vor indragi Moldova si mai mult, ceea ce ne va deschide noi perspective pe viitor.

Crezi ca va influenta in vreun fel intrunirea reprezentantilor YEPP la Chisinau directia pro europeana a R. Moldova?

Referitor la influenta asupra integrarii noastre in Europa, sunt de parere ca prin intermediul YEPP si in urma acestui Consiliu a organizatiilor membre, care se va desfasura in capitala noastra, vom atrage de partea noastra un lobby-st puternic care are un cuvant serios de spus in cadrul Partidului Popular European. Sa nu uitam ca PPE este majoritar in Parlamentul European, iar YEPP este organizatia de tineret a acestuia. De aceea, consider ca este benefica din toate punctele de vedere aceasta intrunire pentru viitorul european al tarii noastre. Parerea mea este ca acest eveniment ar trebui privit la nivel national ca unul dintre cele mai importante reusite din acest an la capitolul integrare europeana.

Daca ar fi sa discutam despre implicarea tinerilor in politica, in general, cum descrii structurile politice de tineret din Moldova si care crezi ca este rolul pe care acestia il joaca in politica de la noi. Consideri ca au o oarecare relevanta si influenta?

Nu sunt sigura ca pot aprecia nivelul de implicare a tinerilor in politica moldoveneasca, adica, daca sunt implicati mai mult sau mai putin decat in alte tari. Cert este faptul ca tinerii de la noi cunosc prea putin despre politica. Si aici o parte din vina o are scoala. Tinerii care ating varsta de 18 ani nu cunosc notiunile elementare din politica, nu cunosc institutiile statului, dar stim cu totii ca la 18 ani tinerii voteaza pentru prima data in viata. Si daca lucrurile sunt asa cum sunt, atunci cum ar putea acesti tineri sa faca o alegere proprie? Pentru majoritatea tinerilor politica e ceva plictisitor, este o notiune pe care nu o inteleg sau, din inertie, pornesc de la prejudecata ca politica este un lucru murdar. De aici rezulta ca foarte putini din tinerii capabili se implica in politica, iar structurile politice de tineret sunt aproape ca lipsite de relevanta in viata politica de la noi. Dar cred ca lucrurile se vor schimba. Deja se simte o tendinta de inlocuire a vechii clase politice cu oameni tineri, care nu au apartinut nomenclaturii sovietice. Este o tendinta fireasca si anume acesti tineri au un potential mare de a produce schimbari pozitive in Republica Moldova, inclusiv si in domeniul implicarii tinerilor in politica.Care consideri ca sunt mijloacele de a stimula tineretul sa fie mai activ in viata politica?
Cum am spus mai sus, cred ca educatia in scoala ar trebui sa puna un accent mai mare pe acest lucru. Vorbind de educatia din scoala nu ma refer in nici un caz, la propaganda pentru un anumit partid politic (de guvernamant, de exemplu), ci de o educatie civica in general, de explicare a notiunilor elementare in politica. In afara de aceasta, cred ca si presa ar trebui sa contribuie si ea. Multi tineri pur si simplu nu stiu despre existenta organizatiilor politice de tineret, de aceea nici nu-si dau interesul. Si nu in ultimul rand, partidele politice, ar trebui sa aiba o strategie de promovare a tinerilor. Din pacate, in multe partide tinerii sunt folositi doar ca agenti in campanile electorale. Situatia este diferita in PPCD. Aici tinerii se simt foarte confortabil.
Organizatia de Tineret "Noua Generatie" este membra a trei organizatii de talie internationala, Youth of the European People’s Party (YEPP), European Democrat Students (EDS), International Young Democrat Union (IYDU). Cum s-a reusit o asa performanta si care crezi ca sunt avantajele?
Performanta a fost posibila doar datorita activitatii pe care o desfasuram pe plan intern si extern. Cele trei organizatii in care suntem membri sunt organizatii de prestigiu, membrii lor sunt cele mai puternice organizatii politice de tineret din Europa si din lume, de aceea faptul ca si Noua Generatie este alaturi de astfel de organizatii demonstreaza aprecierea si recunoasterea noastra pe plan extern. Chiar de la infiintarea sa, NG s-a preocupat de stabilirea legaturilor cu organizatiile politice de tineret din Europa. Vorbind despre avantaje – sunt foarte multe. Prezenta noastra la forurile de tineret europene si internationale contribuie mult la promovarea imaginii Republicii Moldova si a PPCD peste hotare. Moldova este o tara prea putin cunoscuta si noi avem sansa sa fim ambasadorii ei in afara. Colaborarile cu anumite organizatii de tineret ne ofera oportunitatea de a invata multe de la colegii nostri europeni, dar si de a stabili legaturi si parteneriate avantajoase si durabile.

Care sunt conditiile pentru o organizatie politica pentru a putea face parte dintr-o asemenea structura?
Pentru ca o organizatie sa devina membru cu drepturi depline a uneia din cele trei organizatii IYDU, EDS sau YEPP, ea trebuie sa parcurga o etapa pregatitoare. Noua Generatie, de exemplu, la inceput a devenit membru observator in YEPP si EDS, perioada in care am invatat structurile celor doua organizatii. Ulterior, conducerea acestor organizatii a intreprins cateva vizite de documentare in Moldova, au urmarit evolutia noastra pe parcursul catorva ani dupa care, in 2003 am devenit membri cu drepturi depline in ambele organizatii. Avand o prestatie excelenta in cele doua foruri, a fost cu mult mai usor sa aderam la IYDU, intrucat multe dintre organizatiile membre ale IYDU ne cunoscusera de mai multi ani si am fost recomandati cu multa caldura conducerii IYDU, care ne-a si acceptat in calitate de membri cu drepturi depline la ultima lor intrunire de la Moscova, din decembrie 2005.

Bineinteles, acestea sunt chestiunile tehnice. Ceea ce conteaza, in primul rand este dimensiunea politica in care se incadreaza organizatia politica. In prezent, in Republica Moldova, Noua Generatie este singura organizatie politica de tineret care se incadreaza in standardele necesare aderarii la aceste structuri internationale.

Care este urmatorul pas al Noii Generatii in aceasta directie?

Pana in prezent Noua Generatie “a cucerit” toate structurile europene si internationale la care ar fi putut sa adere, ma refer la organizatiile umbrela de sorginte crestin-democrata si conservatoare. De aceea actiunile pe viitor vor fi axate pe consolidarea pozitiei noastre in aceste structuri, vom incerca sa candidam la functii de conducere, sa promovam prin diverse proiecte interesul Republicii Moldova pe plan extern si sa atragem cat mai multi suporteri ai tarii noastre.

(Preluare din cotidianul Flux. Interviu realizat de Nicolae Federiuc)

 
Diaspora romana din Arizona, vizitata de ambasadorul Romaniei la WashingtonPDF Print E-mail
Arizona, SUA/Romanian Global News
Accesari :163
Thursday, 13 April 2006

{mosimage}Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a efectuat in perioada 6-10 aprilie o vizita in orasul  Phoenix, in care s-a intalnit cu studentii romani din localitate, dar si cu alti reprezentanti ai diasporei romane din statul american Arizona.

{mosimage}Pe parcursul vizitei, diplomatul roman s-a intalnit cu reprezentantii Universitatii de Stat din Arizona, in care strudiaza foarte multi tineri in cadrul programului romanesc condus de profesorul Ileana Orlich, si a discutat despre acesti studenti cu prof. Debby Losse si cu prof. Joe Cutter, director al Departamentului de Limba si Literatura. Totodata, in cadrul aceleiasi vizite, diplomatul a vizitat cursul de limba romana si a dialogat cu cadrele didactice si cu studentii de la aceasta institutie de invatamant superior despre parteneriatul strategic existent intre SUA si Romania. In cea de-a doua zi a vizitei, ambasadorul Ducaru a fost prezent la Phoenix Country Club unde a discutat cu membrii clubului Rotary 100 despre posibilitatile de afaceri in Romania, a participat la o receptie alaturi de diapora romana si studentii si profesorii de la Universitatea din Ariziona, receptie organizata de Donna si  Marin Holbura. Ziua de duminica, 9 aprilie, i-a prilejuit ambasadorului Ducaru participarea la inaugurarea bisericii penticostale romanesti din Happy Valley, dar si prezenta la slujba duminicala care a avut loc la parohia ortodoxa romana „Sfantul Ioan Botezatorul” din Glendale, Arizona, informeaza Ambasada Romaniei la Washington.

Vizita ambasadorului roman in Ariozna s-a dovedit a fi un bun prilej de a se intalni cu comunitatea de romani aflata aici si de a crea o retea intre statul Arizona si Romania.

 
Maseurul roman subiect de carte in Elvetia s-a stins din viataPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 13 April 2006
{mosimage}Maseurul orb Ioan Timis Palatinus, subiectul celei mai recente carti scrise in Elvetia de autorul roman Catalin Dorian Florescu, „Der blinde Masseur”, s-a stins din viata vineri, 7 aprilie, la varsta de 57 de ani, in urma unui infarct.

{mosimage}Personaj de carte, dar si de film, in pelicula „Vazduh“ regizata de Robert Serban, Timis a pregatit cu succes tineri pentru Facultatea de Filozofie din Timisoara si a organizat tabere de filozofie in Moneasa, judetul Arad.

Scriitorul Catalin Dorian Florescu, care si-a lansat volumul mentionat in luna februarie a acestui an, cartea devenind imediat un succes de piata in Elvetia, crede ca Timis a fost ucis de „birocratia oarba din Romania”. „A murit intr-un moment de efervescenta in viata lui, dupa ce devenise cunoscut. Totusi, Timis lupta continuu cu mizeriile zilnice“, a spus Florescu. „Vineri dimineata, inainte de a deceda, a fost la Oficiul de Pensii din Arad pentru a obtine un supliment la pensie, avand gradul I de invaliditate, si a fost tratat cu aroganta de o functionara, care i-a cerut tot felul de acte, desi acestea existau in dosar. S-a intors in Moneasa teribil de suparat pe birocratia barbara si oarba. Dupa-amiaza a murit”, a spus Florescu.

Originar din Maramures, iubitorul de carte nu mai vazuse lumina zilei de la varsta de 16 ani, lucru ce nu l-a impiedicat, insa, sa aiba apartamentul ticsit de o colectie impresionanta de carti, peste 30.000 de volume si peste 1000 de albume de vinil din muzica clasica. Potrivit Casei Romanilor din Elvetia, maseurul prvea cartile ca fiind viata sa. Supravietuind dintr-o pensie mizera de invalid de gradul I, Timis facea si masaj, iar atunci cand clientii erau intelectuali, ii ruga sa-i plateasca intr-un fel mai special: o ora de citit din cartile lui atat de dragi.

 
Mihaita Hogas a ajuns acasaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :317
Thursday, 13 April 2006
{mosimage}Baietelul Mihaita Hogas, micutul din Iasi bolnav de leucemie si care a fost ajutat de mai multi romani din strainatate pentru a putea efectua un tratament costisitor in Belgia, s-a intors acasa la jumatatea lunii martie.

{mosimage}Potrivit Aliantei Romanilor Canadieni din Toronto, oras din care au provenit importante sume de bani pentru salvarea vietii acestui copil, Mihaita va trebui sa mai revina in Belgia pentru control, iar peste cativa ani s-ar putea sa aiba nevoie si de un transplant de rinichi.

Micutul Mihaita Hogas a fost supus in luna noiembrie a anului trecut unei operatii de transplant de ficat in Belgia, tara in care a mai ramas cateva luni pentru a fi supravegheat in faza post-operatorie de echipa de medici care s-a ocupat de starea sa. In prezent copilul este bine, familia dorind sa le multumeasca pe aceasta cale tuturor celor care au contribuit in orice forma la salvarea vietii acestui baiatel.

 
Scriitori romani la LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :244
Thursday, 13 April 2006
Scriitorii romani Doru Mares si Bogdan Ghiu, protagonistii unui scurt-metraj a carui tema principala este viata culturala din Romania, vor participa in perioada 19-21 aprilie, la Lyon, in calitate de protagonisti ai peliculei „Parler pour survivre”, la un eveniment menit sa creioneze imaginea autorului roman de astazi.

Intrunirea este organizata de asociatia franceza „Proche Lontain” si are loc in trei locuri distincte, corespunzatoare fiecarei zile in parte, informeaza roumanie.com. Astfel, miercuri, 19 aprilie, cei doi scriitori romani se vor afla in intervalul 19:30-21:30 la Biblioteca de la Conditions des Soies, joi, 20 aprilie, la Cafe Lecture, de la ora 20:00 la ora 22:00, iar vineri, 21 aprilie, in ultima zi a actiunii, la Libraria „Le Bal des Ardents”, tot in intervalul orar 20:00-22:00. In toate cele trei seri intrarea la eveniment va fi gratuita, persoanele care nu vor putea sa ia parte la nici una  dintre actiuni avand posibilitatea sa asculte sambata, 15 aprilie, la radio Pluriel, de la ora 09:00, o scurta prezentare a peliculei mentionate.

Scurt-metrajul „Parler pour survivre”, realizat de asociatia franceza, mai prezinta activitataea scriitorului roman de dinainte si de dupa revolutie, cu accent pe viata culturala a Romaniei de azi, imagine uneori contradictorie, dar de cele mai multe ori plina de viata.

Doru Mares, traducatorul scriitoarei Catherine Millet in limba romana, este critic al revistei „Observator Cultural” de la Bucuresti, fiind, totodata, poet si om de teatru. Colegul sau Bogdan Ghiu, este, la randul sau, un cunoscut scriitor roman din generatia mai tanara, care se poate mandri si el cu munca de traducator din franceza in romana. 

 
Expozitie-eveniment la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 13 April 2006

Expozitia „Realism versus realitate. Romania in perioada stalinista”, o premiera absoluta, va fi vernisata joi, 13 aprilie, de la ora 19.00, la Moya Museum of Young Art din Viena, sub patronajul ambasadorului Romaniei in Austria, Andrei Corbea Hoisie.

Evenimentul, organizat de Institutului Cultural Roman din Viena, cu sprijinul ICR Bucuresti si cu concursul  Muzeului Taranului Roman, propune o incursiune in istoria recenta a Romaniei prin intermediul "produselor culturale" ale epocii. „Expozitia se bazeaza pe  o perspectiva antropologica asupra stalinismului si a efectelor sale in Romania comunista. O privire din interior asupra realitatii cotidianului marunt - asa cum se inscrie ea in marturiile de istorie orala, si in memoria colectiva inca activa - in contrast cu festivismul discursului de propaganda. Parcursul expozitiei familiarizeaza vizitatorii cu studii de caz, cu povesti individuale, cu destine de familie, cu tacticile de supravietuire; arata mostre din cultura si arta oficiale; vorbeste despre frica si saracia reale, despre duplicitati si curaj, despre indoctrinare si umor, despre teroare si speranta...Succesiunea de vizitare a salilor - Arheologie, Muzeologie, Onoare Muncii, Tribuna, Arta Realismului Socialist, Acasa, Dusmanul De Clasa, Hrana Pentru Popor, Omul Nou, construieste un discurs, pe alocuri interactiv, despre felul in care un anumit spirit al timpului continua si astazi  sa bantuie spiritele noastre. (prof. dr. Ioana Popescu, curatorul expozitiei, Muzeul Taranului Roman)

La vernisaj participa ambasadorul Romaniei la Viena, prof. Dr. Andrei Corbea Hoisie, Carmen Bendovski, director I.C.R. Viena, Raluca Truscanu, Director general al Directiei Programe Externe (Institutul Cultural Roman), Vintila Mihailescu, directorul Muzeului Taranului Roman, Ioana Popescu, curatoarea expozitiei, precum si regizorul Cristian Hadji Culea. Expozitia este deschisa in perioada 13 aprilie – 2 mai 2006.

 
Asociatia Presei Independente de la Chisinau organizeaza Adunarea Generala AnualaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :225
Thursday, 13 April 2006
Asociatia Presei Independente (API) din Basarabia, organizatie ce intruneste medii de informare neafiliate politic, va desfasura la 13 aprilie adunarea anuala a membrilor acestei organizatii.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a comunicat Agentiei Monitor Media ca in cadrul acestui eveniment va fi facut public Raportul de activitate pentru anul 2005 si va fi dezbatuta strategia de dezvoltare a asociatiei pana in anul 2010. Tot maine va fi ales un nou presedinte al API sau reales cel actual. Membrii organizatiei vor desemna un nou Consiliu de administrare si o noua comise de cenzori

Actualul presedinte al API, Elena Cobasneanu, director al saptamanalului „Observatorul de Nord” din Soroca, a spus pentru Monitor Media ca, pe parcursul anului trecut, accentele in activitatea API au fost puse pe sporirea calitatii ziarelor si instruirii jurnalistilor. Nu voi accepta un nou mandat pentru aceasta functie, desi regulamentul permite acest lucru, a spus Cobasneanu fiind intrebata daca ar putea continua sa exercite functia de presedinte al API pentru urmatorii doi ani. 

Elena Cobasneanu a fost aleasa in functia de presedinte al API la adunarea generala din 12 martie 2004.

API functioneaza din 1997 si a fost fondata la propunerea unei jurnaliste americane. Isi propune de a spori impactul presei libere in societate si de a contribui la crearea si consolidarea unei societati deschise in Basarabia. Asociatia intruneste in prezent 19 ziare si reviste nationale si regionale, doua agentii de presa, Centrul Independent de Jurnalism si un jurnalist liber profesionist. 

 
Din mai permisele de sedere in Italia se reinnoiesc la PostaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :403
Thursday, 13 April 2006
Incepand cu luna mai, romanii rezidenti in Italia isi vor putea depune cererile de reinnoire a permiselor de sedere in aceasta tara, prin prezentarea la oficiile postale.

Reinnoirea permisului va costa 70 de euro, informeaza Stranieri in Italia care anunta, totodata, ca circulara Ministerului de Interne italian in acest sens va fi emisa pana la finele acestei luni.

Pana in prezent, mai multe surse neoficiale au anuntat ca data de la care se vor putea depune cererile este 8 mai, chiar daca in aria metropolitana acestea vor putea intarzia pana spre primele zile ale lunii iunie.

Cererea de reinnoire a permisului va fi, conform surselor neoficiale, completata pe module de lectura optica si trimisa intr-un plic alaturi de documentele necesare, similar procedurii de la Flussi 2006. Plicul va fi trimis de la un oficiu postal, care il va redirectiona catre centrul de servicii al Postei italiene, unde cererile vor trece printr-un lector optic. Recipisa de la posta va inlocui acel cedolino care acum este eliberat de catre Chestura si Comisariate.

De la centrele de servicii ale Postei (5 in toata Italia), datele din cerere vor merge catre un unic centru de elaborare al Viminale, care se afla in legatura cu Chestura competenta. Aceasta va verifica daca cetateanul strain are dreptul sa-si reinnoiasca permisul de sedere.

„In data de 8 mai, dupa cum a indicat Ministerul de Interne, noul sistem va intra in faza operativa”, a spus vicepresedintele si responsabilul pentru probleme de imigratie al Patronatului ACLI, Michele Consiglio. El a mai spus ca „cetatenii straini vor putea sa se adreseze ghiseelor noastre, care vor pune la un loc gratuit, datele si documentele necesare pentru reinnoire si ii vor ajuta sa completeze cererea. Apoi, se va expedia totul la oficiul postal”.

 
Romano Prodi schimba soarta imigrantilor din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :435
Thursday, 13 April 2006

{mosimage}In asteptarea oficializarii victoriei gruparii de centru - stanga condusa de Romano Prodi, la alegerile din 2006, din Italia, portalul dedicat imigrantilor din Italia, Stranieri in Italia, a realizat un scenariu al felului in care s-ar putea schimba viata strainilor din aceasta tara.

{mosimage}Ce se asteapta in materie de imigratie de la noul guvern al Uniunii conduse de Romano Prodi?

In primul rand formatiunea de centru-stanga propune abrogarea legii Bossi-Finni si dreptul la vot pentru imigranti la alegerile administrative, dar si legi noi referitoare la cetatenia pentru nou nascuti, si o lege care sa guverneze libertatea religioasa si de cult. In legatura cu fluxurile imigrationale si cote, Uniunea propune o programare a intrarilor in Italia pentru munca stabila flexibila, o data la trei ani.  

Iata, sintetic, toate propunerile prezentate de programul Guvernului.

Permise de sedere

Centru-stanga condamna masurile de regularizare a imigrantilor si articuleaza o serie de propuneri, precum eliminarea contractului de sedere si introducerea permisului de sedere pe o perioada mai rezonabila si in crestere cu fiecare reinnoire a sa, „pachete de sustinere” pentru studentii straini, un permis anual pentru cercetarea muncii, reintroducerea notiunii de „sponsor” permise de munca, transferarea competentelor de reinnoire a permiselor catre institutiile locale, dreptul de vot la alegerile administrative dupa un numar consistent de ani de rezidenta si o reforma a legii privitoare la cetatenie.

Acorduri cu tarile de provenienta

Uniunea subliniaza necesitatea relansarii dialogului si cooperarii bilaterale cu principalele tari de orgine si de tranzit, dar vrea sa le incadreze intr-o politica reala si corecta a imigratiei si azilului, separata de problema sigurantei si justitiei penale”, pentru aceasta prevede supunerea la ratificarea Parlamentului a tuturor acordurilor bilaterale, inclusiv cele deja existente, inainte de eventuala renegociere.

Azil

Centru-stanga denunta absenta unui cadru legislativ adecvat si anunta in programul sau aprobarea fara intarzieri ulterioare a unei legi organice care sa permita protectia reala pentru refugiati si respectarea completa a drepturilor solicitantilor de azil.

Clandestini
Centru-stanga propune inasprirea pedepselor pentru traficanti si pentru cei care beneficiaza de serviciile imigrantilor ilegali, dar si introducerea masurilor de premiere pentru imigrantii care colaboreaza cu autoritatile, fata de masura pe care o prevede acum legea Bossi-Finni : expulzarea. Totodata, centru-stanga prevede ca masurile de expulzare sa fie adecvate la gradul de integrare si la situatia personala a fiecarui imigrant in parte.

Centrele de gazduire temporara (Cpt)

In program, este indicata si desfiintarea centrelor de gazduire temporara, si garantarea de instrumente eficace pentru asigurarea identificarii imigrantilor si repatrierea atunci cand sunt expulzati legitim.

 
Franta deschide accesul strainilor pe piata munciiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :414
Thursday, 13 April 2006
Dupa Spania, Portugalia sau Finlanda, si Franta a anuntat ca va ridica incet, incet restrictiile privitoare la migratia fortei de munca din cele zece noi state membre ale UE. Romania si Bulgaria se vor lovi de aceste restrictii chiar daca vor fi acceptate in blocul celor 25 la 1 ianuarie 2007.

Premierul francez, Dominique de Villepin, a anuntat recent ca Franta va proceda la “o ridicare progresiva si controlata a restrictiilor impuse liberei circulatii” pe piata sa de munca in cazul persoanelor originare din tarile Europei de Est, membre ale Uniunii Europene, informeaza Actualitatea Romaneasca. “Ridicarea acestor restrictii va viza cu prioritate anumite meserii pentru care este mai dificila gasirea fortei de munca necesare, iar modalitatile vor fi discutate cu partenerii sociali”, a explicat Villepin. Primul-ministru francez a mentionat insa ca “ridicarea acestor restrictii va avea loc doar in anumite domenii considerate prioritare si unde exista probleme in gasirea de personal”. Printre profesiile pe care Franta le cauta se numara cele din domeniile serviciilor, mentenanta industriala, constructii si sanatate.
Anuntul oficialitatilor de la Paris vine dupa interventia Bruxelles-ului, care a indemnat statele “vechi” ale Uniunii sa faca mai permisiva politica migratiei fortei de munca. Aproape toate sindicatele franceze s-au pronuntat pentru ridicarea imediata a acestor restrictii. Guvernul de la Paris trebuie sa-si anunte decizia Comisiei Europene pana la 1 mai 2006. Aceasta este data pana la care tarile din Europa Occidentala trebuie sa decida daca ridica restrictiile, le mentin pentru inca trei ani sau le limiteaza doar la anumite sectoare, asa cum doreste si Parisul. Cetatenii vizati de actualele restrictii sint cehii, polonezii, estonienii, letonii, lituanienii, slovenii, slovacii si ungurii.

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, a declarat “ca decizia Frantei de a permite muncitorilor straini sa lucreze pe teritoriul sau vizeaza doar anumite domenii. Este vorba, in primul rand, de persoane cu grad mare de calificare”, a spus Orban. Dar deciziile pe care cele 15 state le iau cu privire la cei zece noi membri ar putea fi aplicate diferit in cazul aderarii Romaniei si Bulgariei. In momentul de fata, nu e 100% sigur ca aceleasi decizii care au fost aplicate pentru noii membri ai UE se vor regasi in cazul Romaniei si Bulgariei. Exista intentia sa se aplice un tratament diferit”, a explicat Orban. Este posibil sa se aplice o diferentiere intre Romania si Bulgaria. “Inca e devreme sa ne pronuntam, pentru ca nu avem imaginea finala, dar restrictiile s-ar putea aplica si diferit intre cele doua tari”, a precizat Orban.
O decizie finala a tarilor membre UE privind libera circulatie a fortei de munca referitoare la cele doua state va fi luata cel mai probabil la sfarsitul acestui an. “Decizia se va lua foarte aproape de momentul aderarii. Poate in noiembrie-decembrie 2006. Spun asta pentru ca sunt convins ca Romania va intra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007” a concluzionat Orban.

 
Scrisoare deschisa catre membrii UJM si parlamentarii – jurnalistiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :194
Thursday, 13 April 2006

Aprobarea in prima lectura a proiectului noului Cod al Audiovizualului (CA) de catre Parlament a fost adoptat intr-o graba nejusustificata, fara sa se ia in considerare opinia societatii civile, sustine presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova (UJM), Valeriu Saharneanu, intr-o scrisoare deschisa adresata urmatorilor: Angela Arama, Vlad Cubreacov, Stefan Secareanu, Iurie Rosca, Dumitru Diacov, Vitalia Pavlicenco.

Redam in cele ce urmeaza scrisoarea deschisa, care prezinta si deficientele, dar si laturile pozitive ale Proiectului Codului Audiovizualului.

 

Stimati colegi,  

Ne bucuram mult ca, in sfarsit, Parlamentul, institutia cea mai importanta a statului in care aveti onoarea sa activati, a pus in atentia publica un document asteptat sa ridice la un nivel calitativ nou procesul de reglementare, promovare si protejare a unuia din cele mai influente domenii mass-media. Proiectul Codului Audiovizualului este primul document legislativ de dupa alegerile generale din 2005, menit sa probeze sinceritatea Coalitiei politice de la guvernare in obligatia asumata de a indrepta Republica Moldova pe calea europeana si democratica a dezvoltarii. Declaratiile-cheie ale actului din 4 aprilie 2005 au vizat suprematia interesului national in fata interesului strain sau clientelar, care a despuiat Republica Moldova in acesti 15 ani, transformand-o intr-o tara debusolata, in care cetatenii onesti si cu demnitate nu isi au locul. Tin sa apreciez, ca multe din capitolele si articolele proiectului de Cod al Audiovizualului sunt binevenite si importante pentru cauza consolidarii interesului national al Republicii Moldova in acest domeniu. Subliniez in primul rand intentia de a revendica spatiul informational national in favoarea publicului si a producatorului autohton. Imperioase sunt si reglementarile lingvistice ale produsului audiovizual care vin in interesul firesc al limbii oficiale a statului, atat de mult neglijata in ultimii ani. Sunt stipulari de mare actualitate, gandite sa elimine treptat prejudiciile aduse interesului national prin activitatea paguboasa a primelor doua componente ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Este cunoscut faptul, ca in cei zece ani de existenta a acestei autoritati, spatiul informational al Republicii Moldova a fost cedat unor structuri straine care controleaza si astazi, la fel ca si pana la 1991, difuzarea informatiei prin frecvente radio si canale de televiziune, inclusiv difuzarea publicitatii.

Societatea civila, difuzorii de radio si televiziune au semnalat in repetate randuri cazuri concrete de abuz constient savarsit ani in sir de institutia de reglementare. Aceasta s-a putut intampla din cauza ca CCA a fost in primul rand un instrument manipulat politic. Prevederea legala ca membrii CCA sunt independenti de institutia de stat care ii delegheaza nu functioneaza in cazul Republicii Moldova. Clasa politica de la noi este inca mult prea imperfecta ca sa renunte la reflexele-i posesive. Ea a promovat in Consiliu oameni de o moralitate indoielnica care au acceptat sa puna interesele patronului politic mai presus de Lege, de interesul public si de cel national.

Acum, cand se preconizeaza inlocuirea legislatiei depasite de timp si se pune deja in discutie in Parlament un intreg Cod de legi ale Audiovizualului, ar trebui sa ne asteptam la o imbunatatire radicala a domeniului. Am asteptat ca in structura Codului sa fie montate sigurante legale care sa garanteze independenta Consiliului, parghia de care depinde corectitudinea aplicarii practice a legii. A fost, insa, de mare mirare sa descoperim ca noul Cod pastreaza vechea formula de constituire a CCA, eliminand participarea societatii civile. Or, un proiect similar de lege a audiovizualului depus de organizatiile de media in toate fractiunile Parlamentului in data de 3 mai 2005, proiect care a trecut si expertiza Consiliului Europei, avea prevazut in schema de constituire a CCA si participarea reprezentantilor societatii civile.

Fara introducerea acestei stipulari adoptarea Codului nu are nici un rost si va fi un semnal pentru societatea autohtona, dar si pentru institutiile internationale, ca in Parlament nu se doreste realizarea sincera si responsabila a Planului de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, ci, mai degraba, trisarea lui, asa cum s-a procedat cu institutia publica a audiovizualului, ghidata de lege, dar controlata impardonabil si azi. Ori, acest nou afront, ar insemna eliminarea repetata si definitiva a Republicii Moldova din planurile de integrare europeana, si, implicit, o noua tradare a interesului national.

Constatam cu regret, ca proiectul Codului Audiovizualului a fost deja aprobat in Parlament in prima lectura fara sa se ia in considerare opinia societatii civile. Este o graba nejustificata, fiindca multe din articolele proiectului necesita ajustari substantiale la standardele europene existente. In special, ridica semne de intrebare prevederile ce vizeaza activitatea audiovizualului public, limitele si procedura de luare si de aplicare a deciziilor de catre Consiliul Coordonator, sunt lipsa multe prevederi principiale menite sa incurajeze, sa apere investitiile si activitatea radiodifuzorului si multe altele.

Stimati colegi,

Avand in vedere importanta documentului pentru soarta de mai departe a democratiei in Republica Moldova, apelez la calitatea voastra de jurnalisti profesionisti, dar si la cea de oameni politici – membri ai Parlamentului, sa faceti uz de functiile si de influenta pe care le aveti pentru a elabora impreuna cu societatea civila un document legislativ echitabil, de factura europeana, care sa vina in beneficiul exclusiv al publicului si sa serveasca interesul national. 

 
Laboratoarele moscovite dau unda verde vinurilor basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :160
Thursday, 13 April 2006
Expertii laboratorului central "Rostest" din Moscova au anuntat marti, 11 aprilie, ca productia vinicola basarabeana corespunde tuturor normelor sanitare internationale.

Concluzia i-a fost remisa Agentiei Moldova-Vin, care a intrat astfel in posesia rezultatelor expertizei organizate de partea rusa pe 3 aprilie. Directorul Moldova-Vin, Valeriu Mironescu, a declarat miercuri intr-o conferinta de presa ca in total au fost testate 43 de probe, insa in nici un caz nu au fost depistate pesticide sau metale grele. "Mostrele supuse expertizei demonstreaza calitatea superioara a 15 mln sticle cu vinuri si divinuri scoase din vanzare din retelele comerciale rusesti", a mai afirmat Mironescu. Potrivit oficialului, citat de Basa, dupa ce Serviciul Sanitar "Rospotrebnadzor" a refuzat sa-si trimita vreun reprezentant care putea supraveghea procesul de testare, expertizele au fost efectuate fara anumiti martori, care puteau influenta indirect rezultatele testarii.

Autoritatile basarabene au expediat mostre de vinuri pentru testari si laboratoarelor independente internationale din Polonia, Cehia si Romania, insa, pana in momentul de fata, nu au primit vreun raspuns in acest sens. In acelasi timp, Chisinaul a inaintat un demers consiliului economic al CSI prin care cere sa fie examinata loialitatea deciziei luate de medicul principal sanitar, Ghenadii Oniscenko, iar, ulterior, sa convoace un congres extraordinar in vederea solutionarii problemei.

Potrivit Moldova-Vin, in prezent pe segmentul hotarului dintre Ucraina si Rusia sunt incarcaturi cu productie vinicola din Basarabia estimata la 10 milioane de dolari. Rusia a stopat importurile de productie vinicola din Republica Moldova pe 27 martie, pe motiv "ca acesta este de o calitate inferioara si pune in pericol sanatatea consumatorului rus".

 
Lansare de carte enesciana la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/RomanianGlobal News
Accesari :208
Thursday, 13 April 2006
Autorul francez Alain Cophignon si-a lansat recent la Editura Fayard din Paris un volum de aproximativ 700 de pagini, in care este captata personalitatea compozitorului roman George Enescu.

Alain Cophignon este si autorul unei teze de doctorat intitulata „Opera muzicala a lui George Enescu si gandirea sa despre destin”, fiind, totodata, fondatorul Societatii Muzicale Franceze George Enescu, informeaza postul national muzical de radio. Volumul scris de Alain Cophignon este o biografie de referinta a unuia dintre cei mai importanti compozitori ai secolului trecut, care ofera date complete si complexe despre discografia acestuia, un catalog cronologic si un index al operei sale, dar si o creionare a personalitatii acestui muzician ce se poate alatura cu usurinta altor nume de referinta ale culturii romanesti care au cucerit scena franceza, precum Ionesco, Eliade, Cioran sau Brancusi.

 
“Corul Armonia” le va canta romanilor din ElvetiaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 13 April 2006
“Corul Armonia” al Facultatii de Teologie din Constanta va sustine duminica, 16 aprilie, un concert in Biserica "Grossmunster Zurich", anunta portalul comunitatii romane din Elvetia.

Evenimentul va avea loc de la ora 17.00 chiar in ziua in care in calendarul ortodox se celebreaza Duminica Floriilor, in timp ce pentru credinciosii de rit catolic este chiar prima zi de Pasti. Intrarea la eveniment va fi libera, la finalul spectacolului urmand sa se organizeze o colecta, mai anunta pagina romaneasca de web.

 
Prezenta romaneasca pe scena Operei din FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :216
Thursday, 13 April 2006
Baritonul roman Radu Cojocaru interpreteaza joi, 13 aprilie, pe scena Teatrului de Opera din Freiburg rolul lui „Giorgio Talbot”, inclus in spectacolul „Maria Stuarda” de Gaetano Donizetti.

Reprezentatia este in premiera la institutia culturala germana, din distributie mai facand parte Nicole Chevalier – in rolul titular, Anna Smirnova – Elisabetta, Derrik Lawrence – Lord Guglielmo.

Potrivit postului national muzical de radio, spectacolul va sta sub bagheta dirijoarei Karen Kamensek, pana la sfarsitul acestui sezon, Radu Cojocariu urmand sa mai evoluaze in alte 17 reprezentatii cu opera „Maria Stuarda”.

 
A aparut numarul de aprilie al revistei on-line “Doina”PDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :158
Thursday, 13 April 2006
Numarul de aprilie al revistei on-line "Doina" lansat recent propune o serie de subiecte destinate meditatiei si autocunoasterii. Revista ce apare la Montreal, Canada, a ajuns la numarul 74. Editorialul "Frica", semnat de Victoria Ciobanu, deschide o serie de rubrici precum "Filozofiile iubirii", "Este Biblia inspirata de Dumnezeu" (continuare din numarul 73) sau "Marturisiri". Asa cum aflam din subtitlul publicatiei, magazinul este dedicat "femeilor romance".
 
Discoteca si “Seara romaneasca” la Casa Romana din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :148
Thursday, 13 April 2006
Centrul cultural si religios “Casa Romana” din California va organiza sambata, 29 aprilie, o seara de neuitat la Discoteca C.R. Euro Disco.

Programul va fi prezentat in limba romana, cu noutati muzicale din Romania si Europa, conform paginii de web a “Casei Romane”. Nu sunt admise persoanele sub 18 ani, intrarea facandu-se pe baza cartii de identitate. “Casa Romana” eset o organizatie non-profit, iar donatiile de la intrare sunt folosite pentru intretinerea aparaturii si a salii. Persoanele care vor petrece la discoteca pot opta pentru melodiile preferate, insa cu o restrictie de 15 minute inainte de inchidere.

De asemenea, tot la “Casa Romana” se va sarbatori pe 6 mai “Seara romaneasca”, cu incepere de la ora 18.30. Inscrierile se pot face la Teodora Dumitrescu, la numarul de telefon 510-780-9627. “Serile romanesti” au loc in Sala Casei Romane din Kay Avenue, 26050, Hayward, California, 94545.

“Casa Romana” este un centru cultural si religios pentru California de Nord si este deschis oricarei persoane care se identifica cu cultura romaneasca, indiferent de religie sau origine etnica.

 
Romania, prezentata la Summit-ul Global de Turism si Calatorii din WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/RomanianGlobal News
Accesari :134
Thursday, 13 April 2006

Romania a participat in perioada 10-12 aprilie, prin intermediul presedintelui Autoritatii Nationale de Turism, secretarul de stat Ovidiu Iuliu Marian, la Summitul Global de Turism si Calatorii din Washington.

Demnitarul roman a fost invitat in Statele Unite ale Americii sa sustina un discurs in cadrul acestui eveniment de importanta mondiala. La summit au luat parte cei mai importanti reprezentanti mondiali dinacest domeniu, dar si oficiali guvernamentali, demnitari si ziaristi importanti de profil de pe intreg mapamondul. Tema editiei din acerst an a fost „O minte deschisa, o lume deschisa”, in care s-a subliniat faptul ca inovatia, energia si creativitatea duc mai departe industria turismului intr-o lume care se afla intr-un permanent si rapid proces de schimbare. Summit-ul a fost organizat in colaborare de Travel Industry Association of America (TIA) si de Travel Business Roundtable (TBR), informeaza Ambasada Romaniei la Washington.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions