Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Saptamana filmului romanesc in ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :273
Sunday, 16 April 2006
"Saptamana filmului romanesc" de la Venetia va avea loc in perioada 3-12 mai la Videoteca Pasinetti, de la sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, anunta Institutul Cultural Roman.

Saptamana se va deschide miercuri, 3 mai, la sediul Institutului, cu o masa rotunda cu tema „Cinematografia romana de astazi", ce va fi prezidata de profesorul Roberto Ellero, directorul "Circuito Cinema". Si-au anuntat participarea la eveniment actorul si artistul Horatiu Malaele, Manuela Cernat, prof.univ.dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" din Bucuresti, Alina Salcudeanu, Consiliul National al Cinematografiei, Cristina Luca de la Departamentul de Tehnici Artistice si ale Spectacolului, Universitatea Ca' Foscari din Venetia, si un grup de studenti de la Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

Prima zi a evenimentului este dedicata debuturilor regizorale. Astfel, incepand cu ora 17.30, va putea fi vizionat filmul "Italiencele", in regia lui Napoleon Hermis, realizat in 2004, iar de la 21.00, va rula "Marfa si banii", in regia lui Cristi Puiu, film realizat in 2001.

Ziua de 5 mai va fi dedicata comediei. Incepand cu ora 17.30, va fi difuzat filmul "Occident", regizat de Cristi Puiu si realizat in 2002, urmand ca de la ora 21.00, sa fie rulat fimul "Filantropica" lui Nae Caranfil, din 2001.

8 mai este zi speciala pentru documentare. "Nascuti la comanda. Decreteii", in regia lui Florin Iepan va putea fi vazut incepand cu ora 17.30, iar "Mostenirea lui Goldfaden", regizat de Radu Gabrea, de la ora 21.00.

Pe 10 mai va putea fi urmarita o serie de scurt-metraje, in doua reprize. De la ora 17.30, vor fi difuzate scurt-metrajele "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" din 2004, regizat de Cristi Puiu, "Trafic", tot din 2004, regizat de Catalin Mitulescu, "Visul lui Liviu", in regia lui Corneliu Porumboiu, din 2004, "Ajutoare umanitare" al lui Hanno Hoffer, din 2001, si "Boborul", din 2004, regizat de Radu Igazsag. Apoi, de la ora 21.00, vor rula scurt-metrajele "Apartamentul", regizat de Constantin Popescu, "Canton", tot in regia lui Constantin Popescu, din 2005, "O calatorie la oras", regizat de Corneliu Porumboiu, din 2003 si Poveste la scara „C", regizat de Cristian Nemescu.

Pe 12 mai este programata Retrospectiva Lucian Pintilie, zi in care se vor difuza filmele maestrului "Terminus Paradis", din 1998, incepand cu ora 17.30 si "Niki Ardelean, colonel in rezerva", din 2003, cu incepere de la ora 21.

 
Teatrul de Papusi intre Bucuresti si VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :274
Sunday, 16 April 2006

O trupa de studenti de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti va sustine joi, 20 aprilie, la IRCCU Venetia, conferinta cu titlul Istoria Teatrului de Papusi – Paralele intre Venetia si Bucuresti”.

Conferinta, gazduita de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, de la ora 18.30, va fi urmata de un spectacol demonstratie de manuire a papusilor si marionetelor.

Din trupa fac parte: Hana Banuta, Monica Burlacu si Gabriel Vladu.Proiectul, initiat de IRCCU Venetia, este finantat de Institutul Cultural Roman.

 
Salonul romano-maghiar de banda desenataPDF Print E-mail
Budapesta, Unaria / Romanian Global News
Accesari :274
Sunday, 16 April 2006
Institutul Cultural Roman din Budapesta si Clubul ungar de banda desenata verniseaza joi, 27 aprilie, o expozitie unde vor fi prezentate albume de grafica BD, precum si Dictionarul benzii desenate din Romania de Dodo Nita si Virgil Tomulet.La expozitie vor participa oaspeti din Romania, Ungaria, Cracovia si Munchen. Manifestarea va avea loc la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman din Budapesta, str. Izso, nr. 5, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
 
Duminica Floriilor, prilej de sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catoliciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :336
Sunday, 16 April 2006
In ziua in care credinciosii catolici celebreaza prima zi de Pasti, duminica, 23 aprilie, romanii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc Duminica Floriilor, ziua in care Iisus a intrat in Ierusalim. Ziua reprezinta, totodata, si momentul intrarii in Saptamana Patimilor, in cadrul careia au loc slujbele zilnice ale Deniilor.Duminica Floriilor este celebrata de catre credinciosi in biserici, loc in care se sfintesc crengute si ramuri de salcie ce vor fi duse apoi acasa in semn de pretuire a acestei sarbatori. Salcia sau rachita sunt considerate a fi simboluri ale regenerarii si raman pana in ziua de azi elementele esentiale ale sarbatorii Floriilor. Legenda spune ca salcia ar fi fost de ajutor Maicii Domnului in drumul ei dureros spre crucea de pe Golgota. Un alt obicei legat de salcie il reprezinta si faptul ca, la iesirea din biserica, prima grija a crestinilor era inghitirea uneia sau a mai multor flori de salcie, crezandu-se ca astfel vor fi prevenite bolile de gat si oameni vor fi usori si sanatosi ca florile. Ramurile se pun acasa sub streasina casei sau la icoane, ca metoda  de vindecare a mai multor boli si boli si aparatoare a locuintei de incendii, grindina sau trasnete. Floriile sunt in traditia populara romaneasca ziua in care se incepe si scranciobul sau dulapul, obicei care tine in fiecare duminica pana la Inaltare. In ceea ce priveste vremea de la Florii, in popor se crede ca aceasta este un indice al conditiilor meteorologice din prima zi Pasti. De asemenea, in Duminica Floriilor, credinciosii care au tinut post au psoibilitatea sa consume in aceasta zi preparate din peste.
 
Lucrari romano-iudaice la ICR din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :260
Sunday, 16 April 2006
Institutul Cultural Roman de la Viena va prezenta perioada 25-28 aprilie o expozitie semnata de artisti romani de origine evreiasca, expozitie care se va desfasura in sub denumirea „Judaica-Prezenta romaneasca in Europa”.Vernisajul va avea loc in prima zi a manifestarii, de la ora 18:00, in cadrul sau urmand sa fie prezentate reproduceri dupa artisti romani de origine evreiasca (curator, dr. Claus Stephani) si volumul „Imaginea evreului in pictura moderna. Studiu introductiv / Das Bild des Juden in der modernen Malerei. Eine Einfuhrung“ de Claus Stephani (editie bilingva). Totodata, in aceasta zi va avea loc si un dialog care va fi sustinut de dr. Claus Stephani (Germania), prof. Alexandru Singer (editura Hasefer Bucuresti), prof. Andrei Oisteanu (Bucuresti), Edward Serotta (Centropa, Viena), si la care va mai participa ambasadorului Romaniei, prof. Dr. Andrei Corbea Hoisie. Cea de-a doua zi a expozitiei va debuta de la ora 18:0 cu  dezbaterea „Evreul imaginar in cultura romana si central-europeana”, sustinuta de prof. Andrei Oisteanu, urmata de prezentarea fragmentelor in limba germana din volumul „Imaginea evreului in cultura romana. Studiu de imagologie in context est-central european“ si de un dialog cu invitatii prof. Andrei Oisteanu (Bucuresti), dr. Claus Stephani (Germania), prof. Alexandru Singer (editura Hasefer Bucuresti), Edward Serotta (Centropa, Viena), informeaza Institutul Cultural Roman de la Viena. Joi, 27 aprilie, tot de la ora 18:00, se va derula prezentarea organizatiei si proiectelor CENTROPA, Edward Serotta, momentul „Marturii“– istorii personale povestite de supravietuitori ai Holocaustului, respectiv rude ale acestora; prezentare multimedia, iar invitati vor fi Edward Serotta (Centropa, Viena), prof. Andrei Oisteanu (Bucuresti), dr. Claus Stephani (Germania), prof. Alexandru Singer (editura Hasefer Bucuresti). Ultima zi a acestui eveniment va incepe la ora 15:00 cu prezentarea powerpoint a volumului „In cautarea urmelor. Istoria evreilor din Austria”, Prof. Dr. Peter Schubert, purtator de cuvant al Manastirii Klosterneuburg, dialog cu Prof. Dr. Peter Schubert, purtator de cuvant al Manastirii Klosterneuburg, Edward Serotta (Centropa, Viena), prof. Andrei Oisteanu (Bucuresti), dr. Claus Stephani (Germania), prof. Alexandru Singer (editura Hasefer Bucuresti).
 
Prima zi de Pasti pentru credinciosii catolici si protestantiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :308
Sunday, 16 April 2006
Credinciosii catolici si protestanti din intreaga lume sarbatoresc duminica, 16 aprilie, prima zi de Pasti, cea mai importanta data din calendarul religios crestin. Conform modalitatii de calcul din biserica apuseana, Pastele catolic se stabileste pe baza calendarului gregorian, Invierea Domnului fiind celebrata in prima Duminica dupa prima luna plina, dupa echinoctiul de primavara.

Pastele ortodox nu coincide, in schimb, cu Pastele catolic sau protestant, una din explicatii fiind data de faptul ca aceasta data se calculeaza inca pe baza calendarului Iulian, in care echinoctiul de primavara are loc cu 13 zile mai tarziu. Desi in anul 1923, la un congres tinut in Constantinopol, majoritatea bisericilor ortodoxe au hotarat sa renunte la calendarul Iulian si sa adopte calendarul Gregorian (sau calendarul Iulian modificat), totusi Biserica Ortodoxa nu a luat o decizie ferma in aceasta privinta, ramanand la vechea formula de calcul.

In acelasi timp, nu se poate afirma ca formula de calcul apuseana este mai corecta, intrucat aceasta nu ia in consideratie metoda initiala de calcul a Pastelui Evreiesc, si nici echinoctiul si fazele lunii corespunzatoare locatiei geografice a Ierusalimului.

 
Saptamana Mare ii reuneste pe romanii ortodocsi din FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania / Romanian Global News
Accesari :293
Sunday, 16 April 2006
Biserica „Maria Hilf” din orasul german Freiburg va fi in Saptamana Mare locul in care se vor intalni credinciosii ortodocsi romani din localitate. Potrivit portalului comunitatii de romani din Freiburg, saptamana va incepe luni, 17 aprilie, la ora 18:0, cu slujba Deniei, serviciu religios ce va fi reluat in zilele de marti si miercuri, de la aceeasi ora.Joia Mare ii va aduce pe romani la biserica pentru Denia celor 12 Evanghelii, care va incepe la ora 19:30, in timp ce vineri, 20 aprilie, tot de la ora 19:30, se va desfasura Denia Prohodului Domnului. Noaptea de Inviere va fi petrecuta de romani la lacasul de cult german, unde, incepand cu ora 23:00, va avea loc Sfanta Liturghie a Invierii Mantuitorului, mai anunta portalul romanesc.
 
In jur de 40 de echipe vor gati la festivalul gastronomic din ChitighazPDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :153
Sunday, 16 April 2006
La Chitighaz, localnicii se pregatesc deja pentru manifestarile de vara. Dupa reusita primului Festival Gastronomic din Chitighaz, initiatorii acestui program s-au hotarat sa faca din acesta o traditie.

Echipa condusa de Maria Pilan Kalcso, care a initiat miscarea gastronomica, cu cateva luni in urma a infiintat Asociatia Gastronomica a Romanilor din Ungaria, la care s-au mai alaturat alti consateni, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Dupa cum ne-au informat membrii conducerii Asociatiei, programul Festivalului Gastronomic este aproape finalizat.

– Cel de-al doilea Festival Gastronomic din Chitighaz va avea loc in perioada 23–25 iunie in Parcul Castelului Almássy, la care am invitat deja 18 echipe folclorice si de muzica usoara, dintre care 10 sunt din Romania, ne-a declarat Maria Kalcso. De asemeni am invitat si au acceptat invitatie in jur de 40 de echipe care vor gati in cadrul festivalului. Echipele vor fi alcatuite din romani din localitatile noastre, dar vor participa si alte minoritati din Ungaria si din afara tarii, si, bineinteles, consatenii nostri chitighazeni vor forma mai multe echipe.

Aceasta intalnire – care se desfasoara sub patronajul primarului in functie, actualmente Gheorghe Guias – are ca scop principal sa ofere cateva zile placute romanilor din Ungaria, sa-i uneasca, fara politica sau apartenenta la o anumita organizatie. Pana la desfasurarea din iunie a manifestarii au ramas de rezolvat doar niste probleme tehnice. Dar si pentru ultimul suta de metri, Asociatia Gastronomica din Chitighaz primeste cu drag orice sprijin din partea organizatiilor sau a persoanelor romane din Ungaria. 

 
Americanii cauta studenti silitori pentru parcurile de distractie din FloridaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :359
Sunday, 16 April 2006
Universal Studios, una dintre cele mai mari companii de productii cinematografice, apeleaza la serviciile BestJobs.ro pentru recrutarea de personal din Romania pe timpul verii, pentru parcurile de distractie tematice din Florida.Prin intermediul anuntului introdus pe BestJobs (bestjobs.neogen.ro/universal), Universal Studios angajeaza 100 de studenti romani pentru a munci pe perioada vacantei de vara in America. Cazarea este asigurata in vecinatatea parcului in apartamente prevazute cu piscina, sala de fitness, jacuzzi si camere pentru vizionare de filme.Mai mult, in afara orelor de serviciu, studentii vor avea posibilitatea de a vizita studiourile de film si de a se bucura de distractiile fantastice oferite de parc in mod gratuit.Aplicantii trebuie sa se supuna conditiilor de participare: studenti la zi la facultati de stat sau private acreditate (inclusiv masterat), engleza la nivel cel putin mediu si situatie scolara buna (media peste 7,5 pentru an intermediar si peste 9 pentru primul an), informeaza Prompt Media. 
 
Societatea Civila de la Chisinau a dezbatut Proiectul Codului AudiovizualuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :384
Sunday, 16 April 2006
In lipsa deputatilor invitati, vineri, la Chisinau, au fost organizate primele dezbateri publice initiate de societatea civila cu referinta la proiectul noului Cod al Audiovizualului (CA). Desi organizatorii evenimentului au expediat invitatii tuturor autorilor de proiect, fractiunilor parlamentare, tuturor membrilor Comisiei pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, la dezbateri nu au venit deputatii crestin-democrati, comunisti si democrati. Unul dintre autorii proiectului CA, deputatul crestin-democrat, jurnalista Angela Arama, a ignorat invitatia societatii civile, anticipand aceste dezbateri cu o replica data in editia de azi a publicatiei „Flux” in care acuza ONG-urile de angajare politica.

Antrenate in discutii concrete pe marginea proiectelor de acte legislative, deputati din fractiunea parlamentara Alianta „Moldova Noastra”, reprezentanti ai ONG-urilor de media si jurnalisti au accentuat o serie de lacune grave care pot prejudicia independenta si autonomia viitorului Consiliu Coordonator al Audiovizualului, modul de distribuire a frecventelor si gestionare a patrimoniului audiovizual al Basarabiei.

Evenimentul a conturat expresia pretinsului parteneriat dintre Parlamentul de la Chisinau si societatea civila, sustine Viorel Margineanu, directorul Agentiei Media IMPACT. Constatam ca aceasta cooperare ramane a fi doar la nivel declarativ, continuta intr-un document utopic al Conceptiei privind cooperarea dintre Parlament si societatea civila, a mentionat sursa citata.

Proiectul CA a fost adoptat de Parlament in prima lectura la 6 aprilie. Documentul va fi supus expertizei la Consiliul Europei. De asemenea, dupa cum au declarat membrii comisiei parlamentare de specialitate, Legislativul va tine cont si de propunerile societatii civile in procesul de adoptare a CA.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions