Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Emanuil Gojdu, comemorat de tinerii ortodocsi romani la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Monday, 17 April 2006
Asociatiile tinerilor crestini ortodocsi romani ASCOR si LTCOR, filialele din Constanta, l-au comemorat sambata, 15 aprilie, pe Emanuil Gojdu, in cadrul unei slujbe de pomenire a celor decedati.

Potrivit publicatiei constantene „Cuget Liber”, actiunea a fost organizata si initiata de Bogdan Ivan, membru activ al ASCOR  dijn Constanta.

Emanuil Gojdu a fost o personalitate remarcabila a intelectualitatii romane transilvanene din secolul XIX, nascut la Oradea in anul 1802. Carturarul si-a finalizat studiile de drept la Budapesta, devenind unul dintre cei mai straluciti avocati romani din Imperiul Austro-Ungar. Pe 21 mai 1848, in casa si sub presedintia sa, a fost dezbatuta chestiunea unificarii bisericii romanilor din Banat si din Transilvania si s-au redactat doua acte de importanta fundamentala pentru romani- „Instiintarea catre romanii din legea rasariteana unita“ si „Petitia neamului romanesc. Inainte de a muri, si-a intocmit in anul 1869 testamentul, care stipula faptul ca averea sa urma sa fie administrata de o fundatie ce ii va purta numele. Fundatia, infiintata conform testamentului sau de Mitropolitul Andrei Saguna, avea sa ofere sprijin, pentru a merge la studii, pentru mai mult de 3000 de tineri crestini ortodocsi romani, in perioada 1870-1920. Emanuil Gojdu a murit pe 3 februarie 1870, fiind inmormantat in sectorul ortodox al Cimitirului Kerepesi, din Budapesta.

 
Inca o romanca in galeria de la HollywoodPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :140
Monday, 17 April 2006
La numai 26 de ani, romanca Florina Petcu va juca, intr-un film american, alaturi de Denzel Washington, Jodie Foster, Christopher Plummer si Daniel Dafoe.

Pelicula in care Florina va detine un rol secundar se numeste „Inside Man” („Omul din interior”), si este o productie a Universal Pictures, regizata de Spike Lee. Romanca va juca rolul unei traducatoare albaneze, pe nume Ilina, care trebuie sa inlesneasca comunicarea intre politistii americani si niste talhari albanezi.

Florina Petcu a plecat din Romania in urma cu 9 ani, pe cand juca in „Danaidele” a lui Silviu Purcarete. A plecat in turneu, dar s-a hotarat sa ramana in SUA, chiar ilegal. A lucrat ca ospatarita in restaurante, la inceput, iar in prezent lucreaza la un studio de inregistrari.

 
Traian Basescu in vizita in Serbia si MuntenegruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :401
Monday, 17 April 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua, in perioada 18-19 aprilie, o vizita oficiala in Uniunea Serbia si Muntenegru, la invitatia omologului sau, Svetozar Marovic.

Programul vizitei include convorbiri cu presedintele Uniunii Serbia si Muntenegru, Svetozar Marovic, cu presedintele Serbiei, Boris Tadic, cu presedintele Muntenegrului, Filip Vujanovic, precum si cu premierul  Serbiei, Vojislav Kostunica. De asemenea, presedintele Romaniei se va intalni cu membrii comunitatii romanesti din Serbia si va face o vizita la Biserica Episcopala Ortodoxa Romana de la Varset. Seful statului va vizita trupele romanesti de la Pristina, Peci si Gorazdevak.

Agenda discutiilor cu oficialii sarbo-muntenegreni vizeaza, in primul rand, reafirmarea sprijinului ferm pe care Romania il acorda Serbiei si Muntenegru pentru apropierea de structurile europene si euro-atlantice, si, in acest context, evidentierea importantei respectarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

 
Elevi constanteni premiati la ChisinauPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Monday, 17 April 2006
Sase elevi ai Cercului de creatie literara din cadrul Clubul Copiilor Medgidia au primit premii la Concursul international de poezie si proza „Florii-2006" ce a avut loc in Duminica de Florii, la Chisinau.

Alina Hostina, eleva in clasa a XII-a la Liceul „N. Balcescu" a luat premiul I, Madalina Buhus, eleva in clasa a XII-a la Liceul „N. Balcescu" a luat premiul III, iar Oana Cerbanescu, Andra Ivan (eleve in clasa a IX-a la Liceul „N. Balcescu"), Marius Cerbanescu (din clasa a V-a, Scoala „C-tin Brancusi") si Madalina Sarafu (elev in clasa a V-a la Scoala „C-tin Brancusi") au primit mentiuni. Elevii au fost insotiti la festivitatea de decernare a premiilor de profesorul coordonator, Petcu Abdulea.

Lucrarile premiate vor fi publicate intr-un volum pe care laureatii il vor primi drept premiu.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din Basarabia.

 
Spectacol aerian international la Mihail KogalniceanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :104
Monday, 17 April 2006
Cu prilejul sarbatoririi, in acest an, a centenarului zborului lui Traian Vuia, in zilele de 29 si 30 iulie, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta, va avea loc spectacolul aerian international „RoIAS-2006" (RoIAS - Romanian International Air Show).

Evenimentul aviatic se va desfasura sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei si este organizat de Ministerul Apararii Nationale, prin Statul Major al Fortelor Aeriene, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. La “RoIAS - 2006", cea mai importanta manifestare de acest gen organizata in Romania in ultimii cinci ani, vor fi prezente peste 100 de aeronave civile si militare romanesti si straine, deservite de circa 1000 de specialisti. Pana in prezent, opt state si-au confirmat participarea la spectacolul aviatic: Austria (cu doua aeronave PC-7), Germania (cu un F-4 Pfantom si un Tornado, apartinand Fortelor Aeriene Germane, precum si o aeronava Breguet Atlantic, reprezentand Marina Germana), Grecia (o aeronava T-6), Macedonia (cate un elicopter Mi-24 si Mi-17), Olanda (un avion F-16), Serbia si Muntenegru (doua aeronave Galeb G-4 si una ORAO, reprezentand Fortele Aeriene ale Serbiei si Muntenegrului si o aeronava Galeb G-2, din partea Aeroclubului Galeb Belgrad), Spania (un avion Mirage F-1) si Suedia (patru aeronave JAS-39 Gripen). La acestea se adauga trei formatii de acrobatie aeriana de inalta clasa: TURKISH STARS, din Turcia (opt aeronave F-5), FRECCE TRICOLORI, din Italia (10 avioane MB-339) si PC-7 DEMO TEAM, din Elvetia (noua avioane PC-7). Statul Major al Fortelor Aeriene Romane va participa la “RoIAS-2006" cu 12 aeronave MiG-21 LanceR, cinci IAR-99 Soim, patru L-39 Albatros, o aeronava C-130 Hercules, cinci IAK-52, doua AN-26, zece IAR-330 Socat si patru IAR-316 Allouette. Programul spectacolului aerian cuprinde evolutii aeriene individuale si cu formatia, lansari de parasutisti si expozitii statice de aeronave. De asemenea, pe toata durata evenimentului vor putea fi vizitate standuri ale reprezentantilor industriei aeronautice. Pe 18 martie 1906, Traian Vuia a folosit pentru prima data un aparat cu sistem propriu de propulsie, decolare si aterizare, efectuand zborul pe campul de la Montesson, Franta, informeaza Prompt Media.

 
Festivalul “Shakespeare” ajunge si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Monday, 17 April 2006
Cele mai bune spectacole ale Festivalului International Shakespeare de la Craiova, ce va avea loc in peroada 25 aprilie-4 mai, vor fi prezentate si in Capitala.

Astfel, piesa "A douasprezecea noapte" va fi prezentat la Teatrul Odeon, pe 28 si 29 aprilie. Tot la Odeon, dar pe 2 si 3 mai, vor fi programate reprezentatiile spectacolului "Visul unei nopti de vara", in regia lui Oskaras Korsunovas. Teatrul Bulandra, la Sala Izvor, va prezenta, pe 3 şi 4 mai, spectacolul "Poveste de iarna", spectacol montat in maniera teatrului traditional japonez de regizorul Yoshihiro Kurita Sala Mare a Teatrului National va gazdui pe 6 mai piesa "Hamlet", realizata la Teatrul Cameri din Tel Aviv.

 
Conferinta "Mind the Gap" la VienaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Monday, 17 April 2006

Platforma UE – austriaca a organizatiilor neguvernamentale pentru dezvoltare (ONGD) va organiza, la Viena, pe 20 aprilie, conferinta „Mind the Gap” – Angajamentul European asupra coerentei politicilor pentru dezvoltare; Deficiente curente si viitoare abordari.

Conferinta se adreseaza atat platformelor organizatiilor neguvernamentale active in domeniul politicii de cooperare pentru dezvoltare (ONGD), cat si organismelor guvernamentale implicate din noile state membre UE, statelor in curs de aderare si statelor candidate, informeaza MAE.

Subiectul central al conferintei va fi reprezentat de construirea unui dialog intre reprezentantii societatii civile si reprezentantii Comisiei Europene, membrii ai parlamentului european si factorii nationali de luare a deciziei. Dezbaterea isi propune sa examineze in ce masura atat abordarea europeana, cat si abordarile nationale, al caror obiectiv este „coerenta politicilor pentru dezvoltare”, isi ating scopul.

Agenda Conferintei si formularul de inscriere au fost transmise de catre organizatori Oficiului Asistenta pentru Dezvoltare din MAE, pentru informarea societatii civile romanesti.

Pentru detalii suplimentare, ONG-urile romanesti pot trimite intrebari la adresa cooperarepentrudezvoltare@mae.ro .

 
Coca Bloos si Gelu Colceag – castigatori la Festivalul Comediei RomanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 17 April 2006
Castigatorii Festivalului Comediei Romanesti – festCO au fost desemnati sambata, 15 aprilie, in Sala Mare a Teatrului de Comedie.

Singurul premiu cunoscut dinainte era cel de Excelenta, acordat lui Radu Beligan. Marele Premiu i-a revenit spectacolului "Ce formidabila harababura!", de Eugene Ionesco, in regia lui Gelu Colceag. Alexandru Tocilescu a primit premiul pentru "Cea mai buna regie", la piesa "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu".Daniela Badale a castigat la categoria “Cel mai bun actor in rol principal", pentru rolul Ivan Turbinca din spectacolul "Ivan Turbinca", dupa Ion Creanga. Cea mai buna actrit in rol principal a fost desemnata Coca Bloos (interpretand-o pe Elena Ceausescu, in spectacolul "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu". Puiu Antemir a castigat la categoria “Cea mai buna scenografie”.

Ceremonia a fost prezentata de Valentin Teodosiu si de Mihai Bendeac. Vlad Ivanov a castigat premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar, iar Virginia Mirea a castigat premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Premiul pentru popularitate a fost obtinut de spectacolul "Tinerete fara batranete", regizat de Dan Tudor. Emanuel Parvu a castigat premiul pentru debut, si Alina Petrovski si Mihai Costache au obtinut premiul pentru tineri artisti.

 
Proiect de colaborare intre UE - Consiliul EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :348
Monday, 17 April 2006
Romania va incepe negocierile pentru incheierea unui Memorandum de Intelegere UE-Consiliul Europei, anunta MAE.

Acest lucru va fi posibil pe baza unui proiect propriu, in paralel urmand sa fie creat grupul de monitorizare a raportului Juncker, cu obiectivul de a extrage din documentul elaborat de premierul luxemburghez elementele ce se pot regasi in acord.

Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a spus ca acest Memorandum de Intelegere va fi un text politic, o initiativa fara precedent si ca dorinta tarii noastre este de a patrona semnarea acestuia. Romania doreste sa inceapa negocierile pe un text propriu, "pentru a nu pierde timp", a declarat ministrul de externe roman.

Obiectivul Romaniei nu este unul usor de infaptuit si admite totodata o posibila nereusita.

De altfel, incheierea unui Memorandum de Intelegere intre Uniunea Europeana si Consiliul Europei este unul dintre obiectivele concrete anuntate de Romania chiar de la preluarea presedintiei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. In acest sens, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost insarcinat cu elaborarea unui raport despre relatiile Uniunii cu Consiliul Europei, document prezentat saptamana trecuta in plenul APCE.

 
Colaborare teatrala intre Arad si PecsPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 17 April 2006
Teatrul "Ioan Slavici" din Arad si Teatrul National din localitatea maghiara Pecs au decis sa coopereze pe baza unui parteneriat de colaborare.

Conform postului national de televiziune, acordul prevede ca artistii de la teatrul aradean sa sustina in luna septembrie a acestui an, la Pecs, o reprezentatie cu spectacolul "Gara de Vest". Spectacolul este regizat de Adrian Horobete, cel care este si semnatarul scenariului, fiind o reprezentatie complexa de pantomima si dans. In ceea ce priveste institutia culturala ungara, aceasta va prezenta la Arad in luna octombrie spectacolul de balet "Cocosatul de la Notre Dame", in deschiderea Festivalului National de Teatru Clasic.

 
Cine din MAE si din Ambasada Romaniei la Belgrad ii discrimineaza pe unii romani din Timoc?PDF Print E-mail
Accesari :457
Monday, 17 April 2006
{mosimage}Dupa cum Romanian Global News anunta in fluxul de vineri, incepand de maine, Presedintele Traian Basescu va face o vizita in Serbia-Muntenegru.

{mosimage}O parte a vizitei sale va fi consacrata inalnirii cu numeroasa comunitate a romanilor din Serbia. Se confirma faptul ca Traian Basescu nu va ajunge in Timoc, ci va merge la Varset pentru a incerca sa lamureasca problema Episcopiei Romanilor din Serbia-Muntenegru cu sediul in acest oras, nerecunoscuta de catre biserica sarba si de statul sarb. Episcopia, pentru ca ii cuprinde si pe romanii din Timoc, este o problema a tuturor romanilor din Serbia, iar timpul acordat rezolvarii acestei probleme de catre Presedintele Basescu nu este un timp pierdut. Nici prea mari iluzii nu ne putem face date fiind reactiile de pana acum ale Bisericii Ortodoxe Sarbe fara acordul careia statul sarb nu face nici un pas in domeniul cultelor.

Iata insa ca modalitatea in care sunt tratati romanii din Timoc de catre MAE de la Bucuresti si de catre Ambasada Romaniei din Belgrad confirma temerile Romanian Global News legate de grupuri de interese si de complicitati securiste romano-sarbe. Presedintele Consiliului National al Rumanilor din Serbia, domnul Zivoslav Lazici (foto) nu a fost invitat la intalnirea pe care marti dupa amiaza Presedintele Basescu o va avea la Belgrad cu reprezentantii comunitatii romanesti din Serbia-Munteneru. Politolog si manager al Comunei Golubat (comuna este un fel de raion in Serbia), Zivoslav Lazici este membru de marca al comunitatii romanesti din Timoc.

Cu un an in urma elemente ultranationaliste din serviciile secrete sarbe au incercat sa dubleze demersurile asociatiilor romanesti din Timoc de a crea un consiliu national reprezentativ. Folosind faptul ca romanii din Timoc se autodenumesc in sarba “vlasi” s-a incercat crearea unui consiliu national care sa sustina ca vlahii nu sunt romani si ca ce vorbesc ei nu este limba romana. Cacealmaua nu a functionat spre dezamagirea celor care au pus-o in scena. Si n-a functionat pentru ca ceea ce sustineau cei care o instrumentau nu a avut credibilitate in fata oamenilor simpli care, chiar daca in sarba isi spun “Vlasi”, in romaneste isi spun “Rumani” si nu au putut fi pacaliti.

Consiliul National a fost creat, insa este format de cei care sustin in mod explicit ca sunt rumani, si, chiar daca in sarbeste se numeste „Saveza Vlaha Srbije”, aceasta se traduce in mintea oricarui roman din Timoc “Consiliul National al Rumanilor din Serbia”. Nu insa si in mintea unor “baieti cu ochi albastri” de la Bucuresti si de la Belgrad care, traducand cuvant cu cuvant si netinand seama de traducerea contextuala, au reusit si reusesc in continuare sa ii dezinformeze pe politicienii de la Bucuresti (oricum aerieni in marea majoritate in problemele complexe ale romanilor de pretutindeni), dand astfel substanta complicitatii tradatoare cu ramasitele miloseviste ale securitatii sarbe. Intrebat daca s-a primit o invitatie oficiala pe numele Consiliului national al Rumanilor din Serbia, asa cum au primit si alte organizatii, dr. Pedrag Balasevici, vicepresedinte al Consiliului National, a confirmat refuzul Ambasadei Romaniei de a face o invitatie Consiliului.

Se asteapta pana maine pentru corectarea acestei crase dicriminari pe care MAE roman o face uneia dintre cele mai importante organizatii romanesti din Serbia. In cazul neremedierii acestei situatii, mai multe asociatii din Timoc impreuna cu partenerii din Romania vor sesiza Comisiilor de Politica Externe, dar si celei a Drepturilor Omului ale Parlamentului Romaniei, deschiderea unei anchete parlamentare pe aceasta tema. Conducerea Consiliului National al Rumanilor din Serbia se va deplasa, de asemenea, la Bucuresti unde va tine o conferinta de presa informand opinia publica din Romania, asupra dezinformarilor la care sunt supusi politicienii din Romania fata de situatia din Serbia. Se asteapta de asemenea o reactie a Administratiei Prezidentiale de la Bucuresti, asupra acestei probleme.

 
Laurentiu Fulga cere o ancheta interna in ograda SIEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Monday, 17 April 2006
{mosimage}Editorul revistei Spirit Romanesc, din Australia, Laurentiu Fulga, a trimis recent o scrisoare deschisa directorului SIE, Gheorghe Fulga, in care ii aduce acestuia la cunostinta o serie intreaga de ilegalitati comise de membri ai comunitatii romanesti din Australia.

{mosimage}In sprijinul afirmatiilor lui Fulga vin si materiale de presa despre  traficul de droguri realizat de romani in colaborare cu agenti SIE, publicate de ziare de la Sydney, printre care si The Sun-Herald sau The Australia. Scrisoarea lui Fulga din Australia, catre directorul SIE face referire si la problema consulului Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, rechemat de la post, pentru ca „nu a putut fi luat sub controlul mafiei drogurilor”. Semnatarul scrisorii face apel la Gheorghe Fulga sa demareze o ancheta intrena in urma careia sa ii traga la raspundere pe cei vinovati de traficul de droguri din Australia.

 

Stimate Domnule Gheorghe Fulga,

Ca urmare a evenimentelor din ultima perioada si a desfasurarii unor actiuni grave de tradare a interesului national al Romaniei si afectare a imaginii tarii, cat si a imaginii institutiei  pe care o conduceti, ma adresez pe aceasta cale, plecand de la ideea ca, poate chiar si dumneavoastra, sunteti o victima a jocurilor de culise si a manipularii orchestrate de ramasitele structurilor Securiste ramase inca prin institutia SIE.

Este bine cunoscut faptul ca de zeci de ani, in Australia, exista o puternica retea romaneasca de crima organizata implicata in principal in traficul de droguri. La fel de bine se cunoaste ca aceste structuri mafiote au luat fiinta sub coordonarea agentilor fostei Securitati, infiltrati si in Australia, fapt recunocut chiar de Generalul Mihai Pacepa. Din pacate, aceste retele de trafic de droguri si spalare a banilor in Romania, au continuat sa lucreze si dupa 1990.

Presa australiana publica cu regularitate despre arestarile din randul sindicatului romanesc si mentioneaza mereu despre sutele de romani condamnati pentru trafic de droguri. Din pacate, majoritatea diplomatilor romani veniti la post in Australia, multi dintre ei ofiteri acoperiti ai SIE, au continuat si continua sa se afiseze alaturi de aceste structuri de crima organizata si sa le sustina in viata, spre dezamagirea comunitatii romanesti. Va atasez, acum, doar doua exemple concrete:

Cotidianul „The Sun-Herald, Sydney, a publicat in 27.02.’94:” Grupul criminal romanesc a devenit „Bossul” traficantilor de heroina din Australia, s-a spus saptamana trecuta in Parlamentul Federal. Emigrantii din fostul regim comunist distribuie pana la 80 % din toata heroina adusa in Australia de orgnizatia crimei chineze, dupa spusele senatorului liberal Ken Alfred. „A sosit timpul ca intr-adevar sa incepem a alege binele de rau, inainte ca ceea ce este acum marea problema a aplicarii legii, sa nu duca coasta de Est a Australiei la o catastrofa”, a spus el. Avertismntul dlui Alfred vine la doua saptamani dupa arestarea la Brisbane a unei perechi, de traficanti de heroina, nascuta in Romania.(...) „Exista o serie de concetateni care sunt in fata instantelor de judecata, implicati in traficul de droguri”, a spus judecatorul Tom Shepherdson. „Eu nu stiu daca asemenea lucruri sunt la fel in Romania, dar aceasta conduita nu este acceptata aici”. El a spus ca perechea tranzactiona heroina aproape pura cu o valoare de $600.000 la pretul strazii.

Dl Alfred a spus Parlamentului ca situatia reflecta creditul scazut al Departamentului Emigrarii si Afacerilor Etnice in privinta cercetarii emigrarii romanesti de peste un deceniu. Dificultatile cu comunitatea romana au inceput in 1981 cu sosirea primului larg grup de romani pe baza programului special umanitar, a spus el. Acesta a coincis cu eliberarea din inchisorile romanesti a celor mai profesionisti si notorii criminali ai regimului lui Nicolae Ceausescu, inainte de executia dictatorului in 1989. „In afara de ingrozitoarea povara si cruzime  pe care Ceausescu a impus-o asupra propriului sau popor un sfert de secol, guvernul sau a exportat, continuu, in democratiile vestice, terorismul, asasinatul si drogurile”, a spus dl. Alfred. „Cea mai mare parte a acestei activitati criminale a fost organizata eficient si brutal de serviciul roman de spionaj, Departamentul de Informantii Externe (DIE).”Ativitatea criminala s-a desfasurat la inceput mai ales in domeniile falsificarii documentelor oficiale, incluzand permise de conducere, pasapoarte si certificate. Apoi, activitatea criminala in Sydney si Melbourne s-a diversificat, extinzandu-se intr-o retea bine organizata de hoti din magazine, comertul cu arme si trafic cu droguri. (...)”.

Mai jos aveti atasat un alt articol, dintr-un cotidianul national australian, publicat in 18 august 2005, iar romanul arestat despre care se vorbeste in articol este varful de atac al echipei de foltbal RAPID – Sydney si nepotul fostului consilier presidential Dan Iosif (recent a fost arestat in Romania, chiar si baiatului lui Dan Iosif, tot pentru droguri!). Acesta tragedie a comunitatii romanesti din Australia si rusinea pe care o avem de suportat noi, ca romani, se datoreaza faptului ca angajati ai SIE si MAE continua sa fie protectorii acestor retele de trafic de droguri, sa dezinformeze si manipuleze Guvernul Roman, Presedintele Romaniei, conducerea serviciilor secrete si chiar mass-media romaneasca. 

Daca aceste lucruri erau considerate firesti de fosta conducere a Romaniei, nu acelasi lucru se poate crede si despre actuala conducere!

Alaturi de cel arestat poate fi vazut si Lt. Col. SIE, Viorel Predosanu, aflat sub acoperire ca si consul economic la Sydney, dupa ce in prealabil a fost sef de misiune „diplomatica”  in tara plantatiilor de droguri, Columbia. Va atasez poza echipei unde poate fi vazut ca jucator titular si Lt. Col SIE Viorel Predosanu, alaturi de ceilalti jucatori cu condamnare pentru droguri. Sunt incercuiti, ofiterul SIE si romanul arestat in 18 august 2005.

Mentionez ca antrenorul acestei echipe, cat si presedintele oganizatiei sub coordonarea careia fiinta echipa RAPID- Sydney, si responsabil de aducerea lautarilor din Romania folositi pe post de carausi a banilor ce se spala acasa, au fost implicati in diversiunea protestului de alungare a Consului General al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea. Toata diversiunea a fost facut sub coordonarea Lt. Col. SIE, Predosanu. Misiunea acestui ofiter SIE nu este de a promova exportul romanesc, sau de a facilita vizita Ministrului Seres in Australia, pe care l-a manipulat si mintit ca australienii sunt in concediu si nu are cu cine sa se intalneasca daca vine. Asa ca ministrul nu a mai ajuns in vizita pe care isi propusese sa o faca in Australia, pentru a fructifica multiplele oportunitati de afaceri ce se pot dezvolta! Misiunea acestui Securist, ce pana in 1990 a lucrat la Institutul de Economie Socialista a Romaniei, este de a mentine conectiile cu retelele de droguri, si venind din Columbia, chiar sa le faciliteze conectia cu noi surse de aprovizionare!

Toate aceste aspecte si altele, mult mai grave si mai amanuntite, au intrat in posesia SIE si MAE, care aveau obligatia prin lege sa informeze si sa previna Guvernul Roman si Presedintele Romaniei, inaintea luarii unor decizii ce afecteaza grav interesul national si imaginea tarii. Despre diversiunile ce se pregateau in vederea alungarii lui Ovidiu Grecea din Australia, autoritatile romane au fost avertizate chiar si prin intermediul mass-media, tocmai pentru a nu putea cineva sa spuna ca nu a stiut.

Astfel, inca din aprilie 2005, singurul roman din lume decorat cu Medalia Ordinul Australiei, pentru activitatea in folosul comunitatii romanesti din Sydney, avertizeaza autoritatile romane, prin intermediul RGNPRESS si ziarul ZIUA, despre faptul ca vor urma diversiuni de alungare din Australia a  consului general Ovidiu Grecea, fiindca nu a putut fi luat sub controlul mafiei drogurilor. Aproape un an de zile MAE a fost santajat cu scrisori de amenintare, din partea marionetelor mafiei, a unor indivizi ce nici macar nu detin certatenia romana, care amenintau ca vor afecta imagiea Romaniei, cu mitinguri de protest daca nu il vor retrage pe Ovidiu Grecea.

In 29 august 2005, prin intermediul RGNPRESS si a ziarului ZIUA se demasca  cine sunt indivizii care santajeaza MAE si ce grupuri de interese si conectii mafiote reprezinta, ocazie cu care am adresat o scrisoare deschisa si Presedintelui Basescu, prin care ii solicitam interventia pentru a pune capat acestor structuri de infractionalitate, ce inca au conectii cu SIE. Ori prin scoaterea lui Ovidiu Grecea din Australia, se dovedeste ca Romania continua sa fie  implicata in mod oficial in traficul de droguri si spalarea banilor, chiar si sub conducerea Premierului Tariceanu si a Presedintelui Basescu!

In ziua aparitiei acelui articol am fost sunat de Lt. Col. SIE, Predosanu si timp de aproape o ora acuzat si amenitat ca, imi bag nasul unde nu trebuie, precizandu-mi ca la mijloc sunt interese mult prea mari ale SIE ca sa poata fi afectate de cineva! La finalul discutiei mi-a marturisit suparat ca, SIE i–a dat alarma si l-a avertizat ca probabil va veni cineva in asa zis control! Dorind sa aflu cat mai multe despre aceste operatiuni de spalare a banilor, mentionez ca ii casigasem de multa vreme increderea acesti ofiter si inca de pe vremea ambasadoarei Manuela Vulpe, primeam informatii confientiale din interiorul sistemului. Erau fel si fel de divrsiuni ieftine, cu subiecte din culisele dilpomatiei, prin care se incerca intoxicarea mea ca jurnlist si tinerea cat mai departe de subiectul real al problemei.

Cert este ca in scurta vreme dupa publicarea acelui articol, in mafia drogurilor apare informatia ca Generalul Marcel Alexandru, directorul adjunct al SIE este in Australia si semneaza un acord de cooperare pe linie antitero. Totul, nu era insa decat o diversiune, un praf aruncat in ochii australienilor pentru a nu apare vreo problema in urma dezvaluirilor aparute in presa, privind implicarea angajatilor MAE - SIE in problema drogurilor.

La cateva zile dupa vizia directorului adjunct SIE, m-am intalnit cu Lt. Col. Predosanu pe o terasa in fata Operei din Sydney si mi-a recunoscut ca a avut probleme cu aceasta vizita, si faptul ca Generalul Marcel Alexandru a fost insotit de inca un ofiter. Tot atunci Lt. Col. Predosanu mi-a marturisit faptul ca datorita acestor scandalui sansa lui de a ramane peste mandat, se limiteaza. El despusese o cerere in acest sens. Mai ales ca face presiuni sa vina pe pozitia lui, Cervnicean, care in prezent este la Londra si care isi doreste sa reajunga consul  la Sydney, fiindca are fiica stabilita in Sydney si fiindca a nascut de curand, vrea sa fie, ca bunic, aproape!

Interesant este si faptul ca pe langa prezenta Lt. Col. Predosanu in anturajul celor cu drogurile si a celor implicati in diversiunea protestului, grecul australian ce a trimis Presedintelui Basescu o reclamatie impotriva lui Grecea, este prieten de familie cu familia Predosanu, si foarte multi stiu ca acesta visa sa-si casatoreasca un nepot cu fiica lui Predosanu! Domnule Fulga, toate aceste aspecte si multe altele au intrat in SIE si cu toate astea institutia pe care o conduceti a tradat interesul national si al comunitatii romanesti din Sydney.

Mafia romaneasca a drogurilor din Australia stie foart bine faptul, ca oricine isi bag nasul in afacerile lor, sunt eliminati fiindca aici este vorba de operatiuni ultrasecrete de facut bani negrii pentru SIE! Bani ce inainte de 1990 erau facuti pentru Securitate, in acelasi mod. In anturajul mafiei se stie foarte bine faptul ca, aceste operatiuni sunt tolerate pe zona Australia, fiindca este o tara bogata ce nu este nici in UE , nici in NATO! Asa ca nu pot fi afectate relatiile strategice ale Romaniei! Se uita insa faptul ca seful statului Australian este inca Regina Marii Britanii si ca toate operatiunile de crima organizata orchestrate de SIE in Australia, sunt de fapt actiuni impotriva Coroanei Britanice. 

Si ca dovada, ca indiferent de pozitia si forta de care dispune cel ce calca pe aceste operatiuni ultrasecrete, respectivul este imediat eliminat, fie prin diversiuni si discrediari, fie prin avansari. Astfel, la scurta vreme dupa vizita in Australia este schimbat din functia de director adjunct SIE,  Generalul Marcel Alexandru, probabil fiindca isi luase in serios rolul vizitei, sau fiindca australienii i-au prezentat gravitatea situatiei! Apoi se marseaza pe diversiunea protestului si este eliminat si Ovidiu Grecea!

Recent, Lt. Col. Viorel Predosanu m-a sunat, si foarte satisfacut mi-a precizat ca toti, sunt prea mici pentru acest razboi, si ca Generalul Marcel Alexandru i-a precizat mahnit, ca isi doreste ca macar sa i se permita sa plece consul la Strasbourg (lucru care s-a si petrecut intre timp!).

Tot in cadrul acelei discutii telefonice, Lt. Col. Predosanu a si mentionat cum s-a reusit atat de usor si eliminarea lui Grecea. Structurile securiste ramase in SIE, care se ocupa de aceste operatiuni de facut bani, stiau bine ca numele lui Grecea se vehicula la Cotroceni pentru inlocuirea lui Fulga! Asa ca blocarea, ascunderea, tuturor informatiilor si probelor ce veneau din Australia privind realitatea situatiei si sprijinul masiv ce-l are Grecea din partea intelectualitatii, a preotilor canonici ai BOR, a pastorilor, oamenilor de afaceri si a diasporei recente, vor duce la dicreditarea lui in presa cu diversiunile mentinute artificial si astfel se compromite inclusiv numirea lui Grecea in locul lui Fulga, fapt ce il va bucura nespus de mult pe cel ce urma sa-si piarda scaunul SIE! Astfel a fost castigata neimplicarea directorului SIE, fata de tot ce i s-a sesizat.

Al doilea motiv pentru care SIE a tradat interesele nationale si a sacrificat comunitatea romaneasca din Sydney a fost jocul politic. Prin neinformarea Primului Ministru despre realitatea din Sydney a fost manipulat Guverul Romaniei si lasat premierul sa se compromita semnand  o H.G. strecurata pe sub nas fara stiinta si acordul: Ministrului de Externe (aflat in spital operat!), al Secretarului de Stat DRRP, Mihai Gheorghiu (care stia foarte bine situatia din Sydney, motiv pentru care a si  anuntat scris, cu putina vreme inainte, ca Ovidiu Grecea nu v-a fi retras!), cat si al dlui Gaginschi, directorul directiei consulare din MAE (seful direct a lui Grecea, care stia foarte bine respectul si aprecierea de care se bucura Grecea in fata autoritatilor australiene si a comunitatii romanesti).

S-a profitat de fatul ca prerogativele MAE au fost cateva zile pe mana Secretarului de Stat Teodor Baconschi si acestuia I S-A ORDONAT SCOATEREA LUI GRECEA DIN AUSTRALIA!!!! Baconschi fusese in Australia cu cativa ani in urma, tocmai oaspetele anturajului celor din droguri. In acest fel s-a creat si diversiunea de discreditare a Premierului si agravarea tensiunii dintre el si Presedinte! Fiind foarte abil lucrart, in momentul de fata in ochii societatii, eliminarea lui Grecea pare ca fiind opera Primului Ministru, iar SIE se gudura pe langa Presedinte ca si cum premierul este vinovat! Astfel s-a castigat si tacerea Presedintelui!

In realitate nu au avut de castigat decat retelele Securiste de crima organizata ramase inca in SIE, ce se ocupa de facut bani negrii si care fac scenarii si jocuri grave tradand interesul national, luand de marionete Guvernul Romaniei, Presedintele Romaniei, conducerea SIE etc. Trist este faptul insa, ca presa a putut fi atat de oarba la aceaste diversiuni, doar pe fondul sentimentului antipatic de asociere a numelui Grecea cu PSD!

Stimate domnule Fulga dati dovada de verticalitate si demnitate, dovediti ca nu sunteti o marioneta in mana propriei institutii. Dati dovada de faptul ca SIE este o institutie moderna si reformata. Eliminati structurile Securiste ce au ramas inca ascunse in interiorul acestei institutii si care continua sa desfasoare aceleasi operatiuni ca inainte de 1990, sacrificand comunitati romanesti, tradand interesul national, incalcand strategia  MAE, manipuland autoritatile romane etc.

Dispuneti o ancheta interna in SIE si cereti tot ce s-a transmis din Australia, demarati trecerea in rezerva, deasfacerea contractului de munca de la Ministerul Comertului si trimiterea catre Parchetul Militar a Lt. Col. SIE Viorel Predosanu pentru acte de tradare si scurgeri de informatii.

In cadrul intalnirii avute cu unul din coordonatorii directiei de crima organizata din SIE, mi e spunea cu nonsalanta, in anul 2005, ca nu are importanta modul cum se face valuta,  atata vreme cat banii se aduc acasa! Ba chiar mi-a si confirmat ca si cele doua nume implicate in spalarea banilor  in Romania, sub coordonarea unor „diplomati” ce au fost la post in Australia, sunt chiar oameni fostei DIE, plantati in Australia! Dle Fulga, asta a fost politica Securitatii si nu trebuie sa-si mai aiba locul in SIE, al anului 2006!

 Lururile sunt extrem de grave si autoritatile australiene cunosc cu lux de amununte toate aceste aspecte. Sa nu se mai mire nimeni de ce nu a avut loc absolut nici o vizita oficiala in Australia a unui presedinte roman, desi au trecut 16 ani de la schimbarea regimului in Romania!

Va rog sa verificati daca Primul Ministru a fost informat de SIE, cum trebuia prin lege, despre cine sunt cei cu diversiunea protestului impotriva unui consul general al Romaniei, daca sunt, sau nu, cetateni romani, daca reprezinta sau nu interesele Romaniei si ale comunitatii romanesti etc. Daca SIE  nu a informat atunci lucrurile sunt extrem de grave si tradarea este facuta de SIE. Premierul trebuie sa cunoasca adevarul si sa anuleze H.G. luata prin manipularea in urma caruia a fost o victima. 

Aveti atasate 2 imagini, una cu cei care au fost folositi ca intrumente ale diversiunii cu protestul si cealalta cu diaspora recenta, intelectualitatea, oamenii de afaceri, ce au facut scut uman in jurul consulatului in aparea lui Ovidiu Grecea, care este iubit si dorit in Sydney!

SIE si MAE au primit dovada sustinerii de care se bucura Ovidiu Grecea din partea: Consiliului Romano Australin, Asociatiei Romanilor din Sydney, Societatii Spirit Romanesc, Asociatiei Cultural Sportive Dacia, Bisericilor canonice din Sydney ale BOR, Bisericii Penticostale, Bibliotecii Mihai Eminescu etc. Au fost trimise dovezile ca numele unor organizatii a fost folosit in mod abuziv fara stiinta si acordul membrilor in asa zisul protest impotriva lui Grecea. Au fost trimise sustineri pentru Ovidiu Grecea din partea personalitatilor comunitare, a romancei decorate cu Medalia Ordinul Australiei pentru activitatea comunitara din Sydney, a scriitorului roman din Sydney ce a fost nominalizat anul acesta la Premiile Patrimoniului Romanesc etc. Toate au fost ascunse sau ignorate. De ce si de cine?

Cu cine merge Romania inainte? Cu octogenari fara cetatenie romana, instrumentele mafiei si a Securistilor ramasi in SIE? Sau cu diaspora recenta, cu intelctualitatea, cu oamenii de afaceri?

 
1 milion de cititori ai paginii de web a Romanian Global NewsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 17 April 2006

Pagina de web a Agentiei de presa Romanian Global News, proiect privat al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni a implinit, la acest sfarsit de saptamana, 1 milion de cititori!

Sistemul de contorizare al Romanian Global News, introdus acum un an, a inregistrat, la acest sfarsit de saptamana, cifra de 1 000.000 de afisari a paginii de web. La acestia se adauga si zecile de mii de beneficiari ai fluxurilor de stiri. Cu un palmares total de peste 13 mii de stiri transmise, in ultimul an, in cele doua fluxuri zilnice, intern/extern, Romanian Global News, ca singura agentie de stiri specializata pe domeniul "romanii de pretutindeni", multumeste tuturor cititorilor si sustinatorilor sai!

 
Din week-end, noi reguli pentru romani la trecerea frontiereiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :551
Monday, 17 April 2006

{mosimage}Noile conditii de iesire din tara si de intrare in tarile membre ale Uniunii Europene, pentru cetatenii romani, sunt valabile incepand de sambata, 15 aprilie, ca urmare a publicarii Ordonantei de Urgenta nr. 29 din 14.04.2006 in Monitorul Oficial.

{mosimage}Conform ordonantei, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa document de calatorie valabil, si o asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii, un bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 Euro).

Totodata, romanii vor trebui sa mai faca dobada detineri unei sume minime in valuta. Astfel, persoanele care vor sa calatoreasca intr-un stat din Uniunea Europeana vor trebui sa prezinte o suma de 30 euro/zi, dar nu mai putin de 150 de euro (suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile), iar cei care vor sa calatoreasca intr-un stat in care nu este nevoie de viza de intrare vor trebui sa arate la vama o suma de 20 de euro/zi, dar nu mai putin de 100 de euro.

Dovada detinerii sumei minime pentru iesirea din tara se face prin prezentarea efectiva a sumei in valuta, prin cecuri de calatorie, prin carduri cu utilizare internationala, insotite de extras de cont sau chitanta de bancomat, eliberate cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara. Dovada se mai poate face si prin alte garantii financiare, cum ar fi o scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare semnate de persoana care gazduieste cetateanul roman pe teritoriul statului de destinatie si autentificate conform legii statului respectiv, garantia legala din partea unei banci sau ordine de plata valabile, sau exista si varianta unui voucher eliberat de o agentie de turism licentiata potrivit legii sau un alt document care atesta plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din statul de destinatie.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentarii sumei de 150 de Euro destinata acoperirii cheltuielilor de transport, persoanele care fac dovada achitarii integrale a acestor cheluieli pana in tara de destinatie, respectiv, intoarcerea in Romania (ex: bilet de calatorie dus-intors)

De la obligativitatea prezentarii unei sume minime in valuta, mai sunt exceptati romanii care pleaca in strainatate pentru a urma un tratament medical, a participa la simpozioane, conferinte, studii, manifestari cultural-sportive, a efectua o vizita pe baza de invitatie ori in situatia imbolnavirii sau decesului unei rude stabilite in strainatate. In aceste situatii, persoanele in cauza trebuie sa prezinte la controlul de frontiera documente doveditoare din care sa rezulte scopul calatoriei si asigurarea financiara a acesteia.

Totodata, nu trebuie sa aiba suma minima la trecerea granitei minorii sub 14 ani, inscrisi in pasaportul parintilor, minorii care se deplaseaza la rude sau la parintele/parintii care lucreaza ori sunt stabiliti in statul de destinatie, cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate ca urmare a unui angajament de munca, pe baza unui permis de munca valabil pentru tara de destinatie, indiferent de durata deplasarii, cetatenii romani care calatoresc in statele vecine in regim de mic trafic, precum si persoanele titulare ale unor permise de sedere sau documente echivalente eliberate de autoritatile statului pe teritoriul caruia urmeaza sa calatoreasca.

 
„Origini romanesti” – o noua publicatie pentru romanii din lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :456
Monday, 17 April 2006
{mosimage}Inca o publicatie dedicata diasporei romanesti a vazut lumina tiparului luna aceasta. „Origini Romanesti”, editata la Madrid intr-un tiraj de 75.000 de exemplare, este dedicata exclusiv comunitatii romanesti din Spania.

{mosimage}Cea mai recenta publicatie a romanilor de pretutindeni va aparea in fiecare luna in 48 de pagini full-color si va incerca sa satisfaca toate necesitatile de informare si divertisment ale romanilor aflati pe teritoriul iberic.

Pe coperta primului numar apare fotografia lui Mihai Traistariu, reprezentantul Romaniei la Eurovizion, care beneficiaza si de o ampla prezentare in primele pagini ale revistei. Cititorii revistei Origini romanesti au posibilitatea de a participa la o tragere la sorti prin care pot castiga 8 bilete de avion dus - intors pe ruta Spania – Romania. Rubricile revistei cuprind informatii de actualitate despre: imigratie, muzica, literatura, umor, petrecerea timpului liber, sport, turism, consultanta finaciara si juridica, tehnologie, video-jocuri, masini, povestiri pentru copii, sfaturi practice pentru femei, locuri de munca, etc.

La conducerea echipei redactionale formata din 14 persoane (toate de origine romana) se afla Gelu Vlasin in calitate de director si Cornel Drinovan in calitate de redactor sef. Revista Origini romanesti beneficiaza de suportul logistic al grupului de presa Copernal Publishing si de suportul financiar al celor mai importante institutii financiare spaniole.

Romanian Global News ureaza mult succes in activitate colegilor de la „Origini Romanesti” si spera ca acesta sa fie numai inceputul unei mai bune mediatizari a activitatilor romanilor din Spania.

 
Servicii medicale pentru romani, la BolognaPDF Print E-mail
Bologna, Italia/Romanian Global News
Accesari :341
Monday, 17 April 2006
Serviciile medicale dedicate strainilor sunt in crestere la Bologna. Noul studiu al Observatorului privind Imigratia din Provincia Bologna a monitorizat si activitatea structurilor medicale din teritoriu, in incercarea de a favoriza accesul strainilor la aceste servicii.

Pe langa aceste servicii, exista si ghisee informative care raspund solicitarilor venite din partea imigrantilor in sase limbi diferite, informeaza un portal al romanilor din Italia.

Astfel, strainii pot suna gratuit la numarul 800-663366 atunci cand au probleme de sanatate si vor sa consulte un medic. Un alt instrument esential in relatia cu strainii il reprezinta activitatea mediatorilor culturali, care promoveaza serviciile Agentiei Sanitare USL in toata provincia.
In cursul anului 2004, mediatorii culturali au vorbit 264 de ore, ei fiind practic puntea de legatura intre pacientii, care nu vorbesc prea bine limba italiana, si medicii care s-au ingrijit de sanatatea lor si care, pentru a-i trata corect, aveau nevoie de o serie de informatii legate nu numai de starea lor de sanatate si de afectiunile de care au suferit in trecut, ci si informatii legate de sfera lor emotionala, mediul cultural din care veneau, multi suferind mai degraba de pe urma dorului de tara, de cei dragi sau din cauza ca nu reuseau sa se adapteze prea bine unei noi societati, unui mod de viata diferit de cel din tarile de unde acestia proveneau, decat de pe urma unei boli.

Munca mediatorilor se axeaza pe favorizarea accesului strainilor la structurile medicale si se desfasoara in cadrul unui proiect special pentru imigranti, unitate operativa ce are sarcina de a identifica nevoile strainilor, dar, in acelasi timp, de a planifica, programa, efectua activitati de monitorizare si de verificare a atributiilor alocate, prin crearea unei legaturi intre toate agentiile sanitare, institutiile publice si private, asa cum sunt asociatiile de voluntari si organizatiile nonguvernamentale care se ocupa de acest segment de populatie.

Reteaua de servicii teritoriale se bazeaza in special pe activitatea desfasurata in ambulatorii si cabinetele medicale din provincie, mai ales in zone locuite de straini. In plus, reteaua de servicii medicale se mai sprijina si pe cateva ambulatorii care desfasoara activitati voluntare, dar care sunt convenite cu Agentia Sanitara Locala USL.

Astfel, la ambulatoriul Biavati Confraternita Misericordia, in 2004, s-au prezentat pentru consultatii 5598 de straini, cu 10 % mai mult, comparativ cu anul 2003.

 
Incep inscrierile pentru studentii romani la facultatile din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 17 April 2006
Studentii straini care vor sa invete intr-una dintre universitatile italiene mai au la dispozitie putin timp pana sa ia o decizie finala.

In perioada imediat urmatoare toate unitatile de invatamant universitar din Italia vor trebui sa comunice Ministerului Invatamantului cate locuri au rezervat, fiecare, studentilor straini pentru anul academic viitor. In baza acestor indicatii, Ministerul de Interne si cel de Externe din Italia vor decide un numar maxim de vize de intrare in tara si de permise de sedere pe care sa le puna la dispozitia studentilor extracomunitari care locuiesc in strainatate. Probabil ca pana la finele lunii aprilie, va fi publicat calendarul exact al etapelor prin care acestia vor trebui sa treaca pentru a ajunge intr-o universitate italiana, informeaza Stranieri in Italia.

In prima faza, va fi indicata o perioada de timp in care studentii aspiranti isi vor putea prezenta cererile de inscriere pe langa reprezentantele diplomatice si consulare ale Italiei in tara lor de orgine. Acestea le vor trimite facultatilor din Italia, care vor alcatui o lista a studentilor selectati sa sustina probele de admitere la cursuri (intre acestea, va fi obligatoriu si o proba de limba italiana). Datele acestor probe vor urma celei de limba italiana, dar vor trebui sa se desfasoare toate pana la finele lunii septembrie.

Admiterea la aceste facultati este valabila numai pentru studentii straini care inca locuiesc in tarile lor de origine. Cetatenii comunitari si extracomunitari care sunt deja rezidenti legali in Italia pot sa fie admisi deja la orice curs universitar, in conditii egale cu cele de care beneficiaza studentii italieni.

Conform ultimelor date ale Caritas in acest sens, in cursul anului academic 2003/2004 erau inscrisi la universitatile italiene 35.000 de studenti straini, suma ce reprezenta 2% din numarul total de studenti. 73% dintre acestia veneau din tari europene (numai 27.3% din UE), urmati de Asia (9.7%), Africa (9%) si America de Sud (6.2%).

 
Seful MAE in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :366
Monday, 17 April 2006
Mihai-Razvan Ungureanu a participat, vineri, 14 aprilie, la Chisinau, la Conferinta Microsoft „Europele din Europa”, organizata in aula Universitatii de Stat din capitala Republicii Moldova.

Prelegerea, sustinuta in fata unui auditoriu format din studenti, profesori, jurnalisti si reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale locale, s-a axat pe evidentierea fundamentelor unitatii europene si a formelor de integrare in diversele ipostaze istorice pana la procesul in curs al constructiei europene.

Cu ocazia prezentei la Chisinau, seful diplomatiei romane a avut intrevederi cu Vasile Tarlev, primul ministru al Republicii Moldova, si cu Andrei Stratan, vice prim-ministru, ministrul afacerilor externe si al integrarii europene. Discutiile au constituit un bun prilej pentru examinarea evolutiilor inregistrate pe cateva paliere importante ale relatiilor bilaterale: dialogul politic, cooperarea pe proiecte concrete, perfectionarea cadrului juridic, sustinerea eforturilor de integrare europeana ale Chisinaului. In cadrul intrevederilor, a fost subliniat ca ritmul intens al contactelor dintre parti trebuie insotit, pe parcursul anului in curs, de progrese pe aspectele concrete ale cooperarii bilaterale.

Cele doua parti si-au exprimat speranta convenirii cat mai rapide a documentelor bilaterale privind calatoriile reciproce ale cetatenilor si facilitarea acordarii vizelor, regimul frontierei de stat, regimul juridic al mormintelor romanesti de razboi aflate pe teritoriul Republicii Moldova, precum si a altor texte sectoriale.

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta romanii basarabeni - acordarea cetateniei romane - nu a fost abordata in programul vizitei lui Ungureanu la Chisinau, dupa cate lasa sa se inteleaga comunicatul remis de MAE de la Bucuresti. Sutele de mii de dosare depuse pentru acordarea sau redobandirea cetateniei romane asteapta ani de zile inainte de a fi solutionate, in timp ce Bulgaria acorda, in mai putin de doua luni, cetatenia celor care o solicita, multi dintre romanii basarabeni dar si romanii din Timoc, preferand sa-si ia cetatenie bulgara. Aceasta, spre deosebire de cea romana, se acorda pe baza unei simple declaratii pe proprie raspundere ca cel care o solicita are origini bulgare.

Desi problema demografica constituite o problema de siguranta nationala, asa cum va fi ea tratata, dupa unele surse, in cadrul noi strategii de securitate, autoritatile romane competente, spre deosebire de cele bulgare, trateaza cu superficialitate aceasta problema cu un impact major asupra viitorului romanilor si Romaniei. 

 
Parlamentul Basarabiei in delegatie la Parlamentul EstonieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :306
Monday, 17 April 2006
O delegatie a Parlamentului de la Chisinau, condusa de vicepresedintele Parlamentului Iurie Rosca, presedintele Grupului de prietenie Moldova-Tarile Baltice, va efectua o vizita de studiu la Parlamentul eston, in perioada 17-21 aprilie.

Vizita delegatiei basarabene vine ca raspuns la invitatia presedintelelui Grupului parlamentar de prietenie Estonia-Moldova, Toomas Alatalu, informeaza Parlamentul basarabean.

Din delegatie mai fac parte Eva Gudumac, secretarul Comisiei parlamentare pentru protectie sociala, sanatate si familie, Vladimir Ciobanu, membru al Comisiei parlamentare pentru administratia publica, ecologie si dezvoltarea teritoriului, Gheorghe Susarenco, membru al Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri si imunitati.

 
Romanii de pretutindeni cer mai multa transparenta la MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Monday, 17 April 2006
Mai multe organizatii civice, membre ale „Coalitiei pentru o Guvernare Curata”, au semnat o petitie adresata Presedintelui Romaniei, Primului Ministru si Ministrului de Externe prin care cer ca mecanismul numirii ambasadorilor sa devina mai transparent, astfel incat si societatea civila sa aiba posibilitatea de a furniza informatii suplimentare despre aceste persoane inainte de numirea lor.

Potrivit BBC News, organizatiile semnatare ale acestei petitii, isi arata disponibilitatea de a coopera cu ministerul afacerilor externe pentru stabilirea unui mecanism de monitorizare a candidatilor la posturile de ambasadori.

In scrisoarea deschisa a „Coalitiei pentru o Guvernare Curata” se spune ca ambasadorii Romaniei „trebuie sa fie persoane de cea mai inalta calitate profesionala si morala" si ca „nu este recomandabila numirea ca reprezentanti ai Romaniei a unor persoane implicate in scandaluri de coruptie, care au colaborat cu fosta securitate, sau asupra celor care planeaza banuiala unor foloase necuvenite din banul public

Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a spus, in replica, ca la 16 ani dupa 1990, MAE nu mai are problemele pe care le-a avut, si ca nu se mai pune problema de a trimite un ambasador care sa distruga relatiile diplomatice cu tarile Occidentale, sau care sa faca spionaj industrial.

 
Zilele Patrimoniului Romanesc la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :296
Monday, 17 April 2006
Romania va fi in centrul atentiei la Bruxelles in prima zi de Pasti ortodox cand, in Piata Sainte Catherine din capitala Belgiei, vor avea loc Zilele Patrimoniului organizate de Casa de Cultura Belgo-Romana Arthis.

In intervalul orar 11:00-18:00, spatiul din piata special amenajat pentru aceasta actiune le va prezenta localnicilor un atelier de incondeiat oua cu Viorica Drutca, Parasca Vilcinschi, Irina Vilcinschi si Nicoleta Secman, un atelier si expozitie de ceramica de Hurezi, cu Florin Frigura, un atelier-expo pe icoane pe sticla si masti cu Mihaela Badescu si Tudorita Lupasc, un stand-expo de pictura pe sticla cu Nicolae Groza,  o expozitie de sticlarie romaneasca de Ann Devos si Mady Fockedey, un stand de carte, un stand info Romania si diferite standuri de produse romanesti si bulgaresti, Bulgaria co-participand la aceasta actiune alaturi de tara noastra. Totodata, din program nu vor lispi un gratar traditional cu Gica Vrajeala, specialitati culinare de Paste, un stand de prajituri si cozonaci si un stand de vinuri romanesti si bulgaresti, dar si alte atractii. Publicul belgian va mai avea ocazia sa ia parte, de la ora 13:30 la ora 18:00, la un concert de muzica traditionala populara romaneasca sustinut grupul de dansuri folclorice "Ghiocelul" din Cezieni, Olt, care va prezenta celebrul dans "Calusul", inclus recent in patrimoniul UNESCO, dar si la un spectacol sustinut de grupul "Bambi" si de Mihai Traistariu, reprezentantul Romaniei la Eurovision 2006.

In paralel cu aceasta actiune, la Casa de Cultura Belgo-Romana Arthis aflata la adresa 33 rue de Flandre - 1000 Bruxelles, se va desfasura o expozitie de costume folclorice si scoarte romanesti cu Cristina Mares, un atelier de tesut - razboi de tesut traditional, o prezentare de costume traditionale din sudul Romaniei de Teodora Tuca, iar de la ora 11.00 la ora 13.00, in Biserica Sainte Catherine din Bruxelles va avea loc slujba ortodoxa de Pasti, urmata de un program de cantece religioase de Pasti cu Teodora Tuca, informeaza Arthis. Evenimentul beneficiaza si de sustinerea mai multor asociatii si institutii, printre care se afla Primaria din Bruxelles, Ministerul Culturii si Cultelor (Directia Patrimoniu) din Romania, Misiunea Romaniei pe langa UE, Centrul Roman de Informare si Biroul Romanesc de Turism de la  Bruxelles, precum si Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti.

 
Romanii din Australia se aduna la campionatul anual de fotbalPDF Print E-mail
Melboune, Australia/Romanian Global News
Accesari :328
Monday, 17 April 2006
Iubitorii sportului cu balonul rotund continua frumoasa traditie de a se intalni  intr-o competitie anuala pentru cupa Columna.

In fiecare an, cei mai buni jucatori de fotbal  din Melbourne, Sydney si Brisbane, reprezinta comunitatea romana din orasele respective in cadrul capionatului pentru obtinerea cupei.

Nu lupta pentru glorie sportiva este ceea ce-i uneste pe acesti entuziasti ai fotbalului. Motivul principal care sta la baza acestei intalniri anuale este dragostea de a  fi  impreuna, chiar si numai pentru doua zile.

 Nu trebuie sa uitam ca distantele dintre romanii din cele trei state ( Victoria, NSW si  Queensland) sunt de 1.000 si  respectiv aproape 2000 km.  Cu toate acestea, grupul de entuziasti din fiecare stat face eforturi si se deplaseaza in capitala statului care organizeaza competitia in anul respectiv.

Anul acesta lupta  pentru  Cupa Columna s-a desfasurat  in Brisbane, in zilele de 15 si 16 aprilie. In prima zi,  intalnirea dintre echipa de fotbal Columna  din Sydney  si echipa Rowville Eagles din Melbourne s-a terminat cu victoria echipei din Melbourne, iar intalnirea dintre echipele Brisbane 1  si Brisbane 2 s-a terminat cu victoria echipei Brisbane 1. Duminica 16 aprilie la intalnirea pentru cupa, echipa romanilor din Melbourne a castigat in meciul cu Brisbane 1, echipa Rowville Eagles din Melbourne castigand cupa, iar echipa Brisbane 1 clasandu-se pe locul 2. Lupta pentru locul 3 si 4  s-a dat intre reprezentativa romanilor din Sydney, echipa Columna si Brisbane 2. Locul 3 a fost ocupat de formatia romanilor din Sydney iar Brisbane 2 a obtinut locul 4.

Anul viitor, echipa de fotbal din Melbourne va fi gazda campionatului pentru cupa Columna. Iubitorii de fotbal sunt asteptati cu multa dragoste  de comunitatatea romaneasca din Melbourne, cea mai numeroasa din Australia.

Din Melbourne, Australia, pentru Romanian Global News – Emil Cica)

 
Conferinta romaneasca la QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :234
Monday, 17 April 2006

Jurnalista si scriitoarea romanca Felicia Mihali, care locuieste de cativa ani in Canada, va sustine miercuri, 19 aprilie, incepand cu ora 18:00, la Biblioteca si Arhivele Nationale din Quebec, o conferinta-lectura in care se vor citi pasaje din romanul sau „Regina si soldatul”.

Evenimentul se va desfasura in sala 515 RC a bibliotecii canadiene si ii va avea ca invitati pe Andre Vanasse, scriitor, director literar la XYZ si director al revistei „Lettres” din Quebec, Stanley Pean, scriitor, redactor-sef al revistei „Le libraire”, presedinte al UNEQ, dar si pe Ambasadorul Romaniei in Canada, Elena Sava Stefoi, informeaza publicatia multilingva „Terranova Magazine”. La finalul manifestarii, cei prezenti sunt invitati la o receptie oferita de misiunea diplomatica romana. Evenimentul este dedicat anului Francofoniei in Romania, tara noastra urmand sa  gazduiasca in luna septembrie a acestui an Summit-ul Francofoniei.

Felicia Mihali a emigrat in Canada in 2000, avand la activ o cariera in Romania de ziarist si scriitor, dar si de profesor de limba franceza in China. In prezent, imbina cele trei meserii cu brio si in Canada, unde continua sa publice carti, sa predea limba franceza si sa scrie materiale pentru publicatia romano-canadiana “Terranova Magazin”, la care detine functia de redactor-sef.

 
Plasticianul Mircea Lacatus expune la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 17 April 2006
Plasticianul de origine romana Mircea Lacatus isi va prezenta in perioada 4 mai-10 iunie la manastirea Klosterneuburg din Viena o serie de lucrari de sculptura si schite.

Expozitia poate fi vizionata de publicul austriac in spatiile interioare si exterioare ale Orangeriei aflata in incinta lacasului de cult vienez si face parte din Acordul de Cooperare Culturala intre Institutul Cultural Roman din Viena si Fundatia Klosterneuburg, informeaza ICR. Sculptorul Mircea Lacatus a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” in anul 1989, urmand ca un an mai tarziu sa se stabileasca la Viena, unde a deschis patru expozitii personale. Artistul a expus  si in cadrul unor expozitii de grup si a realizat lucrari de arta monumentala in cadrul simpozioanelor internationale de sculptura la care a participat incepand cu 1986.

 
Cinci artiste romance, in expozitie la AdelaidePDF Print E-mail
Adelaide, Australia/Romanian Global News
Accesari :298
Monday, 17 April 2006
Cinci artiste romance din Adelaide si-au lansat la sfarsitul lunii trecute la “Premier Art Gallery” din localitate o expozitie de pictura si ceramica intitulata “In Search of Light”/“In cautarea luminii”.

Semnatarele lucrarilor prezentate, Amalia Alpareanu, Mihaela Cheva, Simina Comanescu, Magda Vacariu si Dorina Michas, au fost prezentate publicului de catre Dean Brown, fost premier al Australiei de Sud, la inaugurare participand si Ambasadorul Romaniei in Australia, Anca Visan,

dar si o serie de alte oficialitati, oameni de arta, cat si reprezentanti din comunitatea romaneasca din Adelaide. Potrivit Comunitatii Romanilor din Australia de Sud, in cuvantul introductiv ambasadorul roman a mentionat faptul ca este foarte placut impresionata de talentele romanesti din Adelaide si spera ca astfel de manifestari culturale in randul comunitatii romanesti sa aiba loc cat mai des. La randul sau, Dean Brown a precizat ca este pentru prima data in Adelaide cand cinci extraordinar de talentate artiste romance isi expun operele de arta, fiecare cu un stil propriu, imbinand experienta a doua culturi, ocazie pentru multi australieni sa vina in contact direct cu arta si cultura romaneasca.

Amalia Alpareanu s-a nascut in Romania si a emigrat in Australia in 1996. In prezent Amalia studiaza la Scoala de Arta la Universitatea South Australia, preferand sa picteze cu culori de ulei si acrilice, dar este interesata sa experimenteze grafit, pasteluri, textile, cerneala, carbune. Stilul ei este divers, de la picturi abstracte, texturate, la figuri fine si detaliate. Lucrarile Amaliei sunt expuse in colectii private si publice din Europa si Australia. Mihaela Cheva este un artist si pictor profesionist, de asemenea si profesoara de arta, cu lucrari expuse in mod regulat in Australia de Sud. In ultimii ani Mihaela a castigat SA Sportsgirl Quest, SA Tanarul Antreprenor, cat si premiul SA Tineretul in 2001, iar in 2002 a fost aleasa Tanara Cetateana a Anului pentru consiliul local din West Torrens si a fost finalista la concursul Tanarul Australian al Anului.

Simina Comanescu este nascuta in Bucuresti, unde a si absolvit Academia de Arte, fiind licentiata in arte plastice si decorative. In 2005 a absolvit in Australia de Sud, un curs post universitar in Dezvoltarea Culturala a Comunitatii. Lucrarile ei de portelan si ceramica au fost expuse la Art Images, Onkaparinga Gallery, a cincea Bienala de ceramica in Cairo (Egipt), Festivalul International de Ceramica de la Mino (Japonia), Expozitia de ceramica a Academiei de Arta din Budapesta, precum si numeroase expozitii in Bucuresti.

Magda Vacariu este nascuta in Romania si a emigrat in Australia in 2001. Artista este desenator grafic si un pictor simbolist, cu preferinte pentru portrete, in prezent fiind studenta la Scoala Centrala de Arta din Adelaide. Magda a participat la expozitii de grup in Australia si Romania, lucrarile ei fiind pastrate in multe colectii private din Australia si Europa. Dorina Michas este nascuta in Bucuresti, a urmat cursurile de arta la TAFE College si este traducator si interpret profesionist in limbile romana, greaca si engleza. Artista detine un Master of Letters si are o diploma de la Conservatorul din Rhodes prentru chitara clasica. Dorina a avut multe expozitii personale in Australia de Sud, Canberra si Melbourne, unde a participat la diverse festivaluri artistice. Stilul Dorinei este impresionist si pictura ei este intr-o continua cautare a sensului vietii.

 
Program special in Saptamana Patimilor pentru romanii din ChristchurchPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :306
Monday, 17 April 2006
Comunitatea de romani ortodocsi care locuieste in orasul neo-zeelandez Christchurch este asteptata pe tot parcursul Saptamanii Mari la un program special care va fi organziat de parohia ortodoxa romana „Sfanta Maria” la biserica greceasca din Malvern St.

Astfel, Saptamana Patimilor a inceput sa fie celebrata inca de duminica, 16 aprilie, de la ora 19:00, cand a avut loc prima slujba a Deniilor din aceasta perioada, slujba ce va fi urmata luni, 17 aprilie, si marti, 18 aprilie, de alte doua Denii, de la aceeasi ora. Miercuri, 19 aprilie, Denia va incepe la ora 17:00, iar in Joia Mare va avea loc Denia celor 12 Evanghelii, care va incepe la ora 19:00, informeaza pagina de web a romanilor din Noua Zeelanda. Cea mai trista zi a saptamanii, Vinerea Mare, va incepe la ora 09:00, cu pregatirea mormantului Domnului, la care sunt asteptati sa ajute toti romanii, urmata de Ceasurile imparatesti, la ora 11:00, Scoaterea Sfantului Epitaf, la ora 13:00, si Prohodul Domnului, incepand cu ora 19:00. Slujba Invierii se va desfasura sambata, 23 aprilie, de la  ora 23:00, urmata de Liturgia din Duminica Pastilor, cu incepere de la ora 01:00.

Prima zi de Pasti ii va aduce pe romani din nou la biserica, de la ora 12:00 urmand sa aiba loc Vecernia Mare, urmata la ora 13:00 de Intalnirea de Sfintele Pasti. La aceasta sunt invitati sa participe si sa ia masa impreuna toti credinciosii romani, care pot sa aduca alimente pascale si bauturi pentru sustinerea acestei actiuni.

Mai multe informatii pot fi obtinute de la parintele Emanuel Crainic, numar de telefon 03 3317459 sau adresa de e-mail emanuel@saintmary.org.nz.

 
Lansare de carte romaneasca la ICR New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 17 April 2006
Directorul Institului Cultural Roman din New York, Corina Suteu, isi va lansa miercuri, 19 aprilie, in metropola americana volumul "Another Brick in the Wall".

Evenimentul va avea loc la Universitatea din Columbia, Arts Administration Department, intre orele 10.00 si 12.30.

Cartea "Another Brick in the Wall" este un studiu critic comparativ al sistemului de educare din domeniul managementului cultural si al politicilor culturale din Europa, informeaza ICR. Autoarea realizeaza un tablou atotcuprinzator al evolutiei din ultimele decenii in sfera educarii mediatorilor culturali. Volumul este publicat de Boekmanstichting Amsterdam, o reputata editura specializata in cercetarea fenomenelor culturale. Dupa o experienta de 15 ani ca formator, consultant si operator cultural pe plan international. Va urma apoi o dezbatere in limba engleza.

 
Programul de Securitate al Marii Negre, discutat la Harvard de ambasadorul DucaruPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :364
Monday, 17 April 2006
Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a efectuat in perioada 12-14 aprilie o vizita la Boston, prilej cu care a participat la Programul de Securitate al Marii Negre desfasurat la institutia americana de invatamant superior Harvard.

Diplomatul roman a sustinut joi, 13 aprilie, un discurs in cadrul acestei manifestari, tema abordata fiind „Provocari si oportunitati in zona Marii Negre”. La aceasta manifestare au mai participat consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, colonelul Dan Plavitu, Generalul de brigada Tudor Munteanu si secretarul de stat in cadrul Minsiterului National al Apararii, Marius Balu, informeaza Ambasada Romaniei la Washington. Pe parcursul deplasarii sale la Boston, ambasadorul Ducaru a mai participat si la o receptie oferita de consulul onorific al Romaniei la Boston, Dan Dimancescu, in onoarea consilerului prezidential Claudiu Saftoiu.

Vizita la Harvad i-a prilejuit diplomatului roman si intalnirea cu prof. David Ellwood, decanul scolii Kenedy, si cu Ashley Brown, din cadrul aceleiasi institutii, care s-a intors recent de la Bucuresti unde a participat la conferinta referitoare la energie din zona Marii Negre.

Spre finalul vizitei, ambasadorul Sorin Ducaru a avut o intrevedere si cu studentii romani care invata la mai multe institutii de invatamant superior din zona Boston, precum Harvard, MIT, Tufts. Boston College sau Boston University, cu care a discutat despre partneriatele dintre organizatiile studentesti din Boston si ambasada romana, programe de schimb, evenimente culturale si cele mai noi realizari din Romania.

Programul de Securitate al Marii Negre de la Harvard reprezinta prima tentativa de acest fel de a apropia natiunile din regiune pentru a lucra impreuna sub un scop comun. Telul principal al programului este de a incuraja dezvoltarea unui sistem de securitate regional care sa aiba la baza principiile cooperarii si integrarii.

 
Florii romanesti la HartfordPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :284
Monday, 17 April 2006
Romanii din orasul american Hartford s-au intalnit duminica, 16 aprilie, pentru a sarbatori impreuna Floriile la biserica ortodoxa romana cu hramul „Schimbarea la Fata” din localitate.

Credinciosii au luat parte la slujba oficiata de parintele Daniel Moldovan, urmand ca dupa terminarea acestui serviciu religios sa se intalneasca la un pranz colectiv la care s-au servit preparate din peste oferite de enoriasi. Cu aceasta ocazie, consiliul parohial al bisericii romanesti a lansat si o invitatie pentru membrii bisericii referitoare la organizarea unei mese festive in prima zi de Pasti, dupa slujba celei de-a doua Invieri care va incepe la ora 12:00, la care romanii sunt invitati sa aduca cozonaci, oua rosii si alte preparate traditionale. Totodata, parohia spera sa mai organizeze o actiune similiara si in Duminica Tomii, care este prima duminica de dupa Pasti si care in acest an se celebreaza pe 30 aprilie, informeaza buletinul parohial al bisericii romanesti.

 
„Europa Libera”, readusa in prim-plan de Apozitia din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :119
Monday, 17 April 2006
Cativa fosti redactori si realizatori ai programelor de la postul de radio "Europa Libera", care a reprezentat multi ani un simbol al luptei impotriva comunismului, vor participa vineri, 28 aprilie, de la ora 18:00, la intrunirea organizata de organizatia romaneasca „Apozitia” din Munchen.

Evenimentul se va desfasura la Centrul Cultural Roman din localitate sub forma unei mese rotunde care va avea ca tema „Amintiri de la Europa Libera”. Tot in cadrul acestei intalniri derulate de Societatea Culturala Romano-Germana „Apozitia” vor mai fi prezentate si cateva impresii de calatorie din America de Sud si Insula Pastelui, expunerea si imaginile fiind realizate de arh. Maria Schuler, informeaza organizatia.

 
Serata muzicala romaneasca de exceptie la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 17 April 2006
Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU) a gazduit vineri, 14 aprilie, o serata muzicala de exceptie - concertul cameral sustinut de grupul de suflatori ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, condusi de conf. univ. Vasile Gantolea si de asist. univ. Adrian Ioan Buciu.

La inceput, prof. univ. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, i-a prezentat publicului pe artisti (Maria Magdalena Popa – flaut, Adrian Ioan Buciu – flaut, Oleg Balanuta – oboi, Eugen Duminica – clarinet, Irina Samoila – fagot, Cristian Borcan – corn), facand si un scurt istoric al grupului fondat de prof. Vasile Gantolea in 2004, cu un palmares deja deosebit, cu spectacole si turnee de mare succes in Romania, Grecia, Italia si Israel. Au fost interpretate piese de Ioan Caianu, W. A. Mozart, Ferenc Farkas, J. Ch. Bach, Vasile Jianu si Béla Bartok, numerosul public prezent apreciind la cel mai inalt nivel maiestria interpretarii si profesionalismul tinerilor muzicieni.

 
Marie Jeanne Lecca imbraca personajele lui Wagner, la Opera Regala britanicaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :224
Monday, 17 April 2006
Inca un spectacol ce se va juca la Opera Regala de la Covent Garden va avea costumele realizate de designerul roman Marie Jeanne Lecca.

„The Ring”, dupa Richard Wagner, se va juca in capitala britanica in zilele de 17, 22 si 27 aprilie, de la ora 16.00, si in data de 30 aprilie, de la ora 15.00. Interpretata in limba germana si dublata in engleza, opera epica a lui Wagner isi cunoaste apogeul in noua varianta realizata de Keith Warner.

Marie-Jeanne s-a nascut la Bucuresti, a urmat cursurile Institutului de Arte Frumoase, iar acum locuieste la Londra unde a lucrat de mai multe ori alaturi de Keith Warner, David Pountney si Francesca Zambello. Marie Jeanne Lecca a fost cea care a realizat costumele pentru "Turandot" (la Salzburger Festspiele), "Macbeth" (Opera din Zurich), "Rienzi" si "Jenufa" (la Opera de Stat din Viena), "Katya Kabanova" si "Faust" (la Opera de Stat din Munchen) si multe alte spectacole celebre in cele mai mari opere si teatre internationale. Printre proiectele in care este implicata acum se afla si lucrul la costumele pentru "Wilhelm Tell", la Opera Nationala din Paris, "Wozzeck", la Royal Opera House si "West Side Story", la Bregenzer Festspiele.

 
Inca un recital Ion Ionescu la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :214
Monday, 17 April 2006
Celebrul pianist roman Ion Ionescu va sustine vineri, 21 aprilie, un recital de senzatie la Institutul Cultural Roman din New York.

Pianist spectaculos, premiat al multor concursuri de muzica clasica, compozitor "new age", Ion Ionescu a concertat la Steinway Hall, CAMI Hall, Carnegie Hall si Merkin Hall. Compozitiile sale culese deja in doua albume CD au fost incluse in A Tribute to Sinatra and Swing (Tribeca Performing Arts Center) si in concertul de binefacere al Sorvino Asthma Foundation (The Venetian - Las Vegas). Participarea sa la industria spectacolului a constat in semnarea coloanei sonore pentru filmul independent Long Story Short si a regiei muzicale la productia Ragamuffins.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions