Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Scapata de sub control, Dunarea inunda RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Tuesday, 18 April 2006

Sute de case au fost inundate, mii de oameni evacuati, 40.000 de hectare de teren au fost acoperite de ape, iar agricultura a suferit piederi de 2,5 milioane de euro, in urma cresterii fara precedent al debitelor Dunarii din ultimele saptamani.

In judetul Dolj, 700 de gospodarii au fost inundate, 115 case s-au prabusit, iar 10.000 de persoane urmeaza sa fie evacuate. 200 de femei si copii din comuna Rast au fost cazate in spitalele din Poiana Mare si Bailesti, iar restul si-au gasit adapost pe la rude sau cunostinte. Directia Apelor Jiu a sprijinit actiunea de aparare impotriva inundatilor cu 4 camioane cu nisip de 40 tone fiecare si 4000 de saci.

In judetul Constanta, 81 de case  au fost inundate si peste 100 de persoane au fost evacuate. Acum, localnicii, cu spijinul agentilor, inalta digurile pentru a opri calea apelor. La digul Oltina s-a suprainaltat coronamentul digului cu 2.000 saci cu pamant, iar la digul Dunareni coronamentul a fost suprainaltat cu 1500 saci.

Si in judetele Braila si Galati autoritatile au trecut la masuri de aparare impotriva viiturii. Un dig aflat in zona de agrement dintre Braila si Galati a fost rupt de ape. La Braila, autoritatile au umplut 5.000 de saci cu pamant si balast pentru formarea unui dig de aparare. In judetul Galati, locuitorii au umplut 34.000 de saci cu nisip, cantarind aproape 2.000 de tone. Desi s-au inaltat diguri de 6,4 km, apa a reusit sa se infiltreze in subsolurile cladirilor. In comuna Fundeni au fost pregatite spatii de cazare pentru 200 de persoane in cazul unei eventuale evacuari.

In municipiul Calarasi, un hotel plin cu straini a fost inundat in circa 20 de minute, in seara de duminica spre luni. Strainii venisera in oras pentru construirea unei fabrici de sticla. In cursul zilei de ieri, angajatii hotelului inca evacuau bagajele si bunurile turistilor. Pagubele la aceasta constructie au fost estimate la cateva miliarde de lei vechi. Acum specialistii lucreaza la consolidarea unui dig de protectie in apropierea hotelului. Bresa care a provocat inundarea hotelului din judetul Calarasi, aflat in zona dig-mal, a fost inchisa, in zona actionandu-se cu motopompe pentru evacuarea apei din incinta inundata. Tot la Calarasi, in incinta Unire Jegalia–Galdau, s-au folosit 1.480 saci impotriva apelor.

In judetul Ialomita, s-a incheiat actiunea de creare a bresei pentru inundarea dirijata a incintei indiguite intre comunele Facaeni–Vladeni jud.Ialomita, pe malul stang al bratului Borcea, deversarea avand deja efecte, anunta ministrul Sulfina Barbu.

In judetul Mehedinti, in zona localitatii Pristol, au fost evacuati 30 de oameni, dar si bunurile materiale si animalele din 9 gospodarii. In prezent se actioneaza pentru apararea digurilor cu ajutorul personalului din cadrul S.G.A. Mehedinti, forte ale jandarmeriei si ale localitatii Cozia (200 persoane), un buldozer si un camion de 16 tone.

In judetul Olt, se continua lucrarile de suprainaltare a digului folosindu-se 500 de saci cu nisip.

In judetul Teleorman, in cazul unei posibile inundatii in localitate, vor fi afectate aproape 115 locuinte, a declarat Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Islaz. In vederea evacuarii persoanelor, au fost mobilizate 10 tractoare cu remorci. Autoritatile spun ca se poate asigura si cazarea persoanelor din zonele inundate la caminul cultural, scolile generale, fostul complex comercial si la rude.

In judetul Tulcea, digul Macin (proprietate a Administratiei Nationale Apele Romane) a fost suprainaltat cu 1,100 de saci de pamant. Digul dinspre Competrol a fost suprainaltat cu un dig inaltat din 200 de saci cu pamant. Digul I.C. Bratianu a fost completat cu700 de saci de pamant. Digul Pardina s-a consolidat cu 200 saci cu pamant, iar la digul Betepe se executa suprainaltari cu saci cu pamant.

Cosmarul este departe de a se fi incheiat. Incepand de miercuri, 19 aprilie, se anunta ploi in toata tara. Toate prefecturile au primit o atentionare meteorologica din partea Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), conform careia aria ploilor va cuprinde treptat intreaga tara. Potrivit ANM, in Banat, Oltenia si Transilvania, se pot acumula cantitati de apa de peste 60 l/mp.  

Prognoza hidrologica, indica posibile depasiri ale cotelor de aparare pe curusurile Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, Olt, Vedea, Arges Superior, afluentii de dreapta ai Siretului si Jijia. Fenomene hidrologice se pot manifesta in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita Nasaud, Brasov, Botosani, Buzau, Caras – Severin, Cluj, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea, informeaza Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

 
Traian Basescu se intalneste cu trupele romanesti stationate in KosovoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :443
Tuesday, 18 April 2006

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a inceput marti, 18 aprilie, vizita oficiala in Uniunea Serbia si Muntenegru, la invitatia omologului sau, Svetozar Marovic.

In declaratia de presa acordata la plecarea de pe Aeroportul Henri Coanda, presedintele Basescu a precizat ca va avea intalniri cu toti inaltii demnitari din Serbia si din Muntenegru, cu presedintele Uniunii Serbia-Muntenegru, Svetozar Marovic, cu presedintele Serbiei, Boris Tadic, cu presedintele Muntenegrului, Filip Vujanovic, si cu prim-ministrul sarb, Vojislav Kostunica. De asemenea, presedintele a anuntat ca va avea intalniri cu comunitatea romanilor din Varset si va vizita biserica ortodoxa din localitate. Pe agenda vizitei mai este prevazuta si depalsarea in Kosovo, unde seful statului se va intalni cu trupele romanesti stationate. “Obiectivul de fond al vizitei se inscrie in politica noastra externa prin care incercam sa contribuim la stabilizarea Balcanilor de Sud-Vest. Cu acest prilej voi continua demersurile pe care le-am inceput in vizitele de la Bucuresti ale unor demnitari din Balcanii de Sud-Vest, ocazie cu care am subliniat nevoia crearii unui punct de vedere comun al liderilor politici din aceasta regiune”, a spus seful statului. Potrivit presedintelui, acest punct de vedere trebuie sa recunoasca nevoia atingerii criteriilor politice specifice Uniunii Europene, “criterii politice care sa permita avansul tarilor din Balcanii de Vest in procesul de integrare in UE”.

 
Romanii din Serbia de Nord-Est vor avea propriul atlasPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :194
Tuesday, 18 April 2006
Minoritatea romana care traieste in partea de nord-est a Serbiei va fi tema principala a unui atlas ce va fi realizat de un grup de cercetatori ai Universitatii din Cluj.

Acestia urmeaza sa demareze in luna iunie a acestui an un proiect de cercetare in zona mentionata prin intermediul caruia minoritatea romana din 60 de sate din acest spatiu in care populatia romana predomina va fi analizata cu ajutorul unei campanii de identificare a lexicului si foneticii dialectale. Initiatorul proiectului este presedintele Forumului pentru Cultura Romanilor din Bor, Dragomir Draghici, care a declarat ca prin actiunea intreprinsa se va demonstra ca vlahii vorbesc la fel ca romanii din patria-mama limba romana, dar in graiele banatean si oltean. Totodata, acesta a mai precizat ca atlasul lingvistic va demola speculatiile care se fac pe seama populatiei de peste 36.000 de persoane care si-au declarat apartenenta la minoritatea vlaha, informeaza postul national cultural de radio.

 
Arhitectura ortodoxa, inclusa in programul MAE de promovare a culturii romanesti in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :308
Tuesday, 18 April 2006
Arhitectura religioasa ortodoxa contemporana va fi inclusa, prin intermediul expozitiei „Ecumenism: un punct de vedere arhitectural din Romania”, in programul Departamentului pentru Diplomatie Publica din MAE de promovare a culturii romanesti in strainatate.

Expozitia va fi vernisata joi, 20 aprilie, la ora 11:30, in holul central al Ministerului Afacerilor Externe, fiind realizata de conf. dr. arh. Augustin Ioan, directorul Scolii de Studii Avansate a Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” cu scopul de a promova un raport actual intre traditia locala ortodoxa si viitoarea abordare a arhitecturii ortodoxe din punct de vedere al integrarii in Uniunea Europeana, al globalizarii culturale si al ecumenismului religios. Manifestarea  contine proiecte apartinand unor arhitecti dintre care multi sunt cadre didactice ale scolilor de arhitectura din Bucuresti si Timisoara si va fi deschisa in perioada 20 aprilie – 15 mai, informeaza un comunicat de presa emis de MAE.

„Ecumenism: un punct de vedere arhitectural din Romania” va fi itinerata in capitale europene, in avanpremiera evenimentelor programate pentru a se desfasura la Sibiu, oras desemnat capitala culturala europeana in 2007.

 
Salvati Bucurestiul de lacomi si prostiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :434
Tuesday, 18 April 2006

{mosimage}Sub acest indemn iubitori ai frumosului din Bucuresti au lansat o petitie impotriva deciziei primarului Videanu de a distruge Piata Revolutiei printr-un proiect ce va costa bucurestenii pe langa cateva milioane de euro si distrugerea unui loc plin de traditii si semnificatii.

{mosimage}Incercand sa ne raspundem la intrebarea de ce edilii capitalei in general nu reusesc sa vada lucrurile marunte care amarasc viata tuturor, zi de zi si ceas de ceas, vezi gropile din arterele secundare, traficul sufocant din tot timpul zilei, blocuri si case vechi aflate in paragina pentru ca locatarii nu au fonduri, parcuri distruse de constructii, padurile din salba capitalei ajunse intr-o stare deplorabila, cladiri imense ce contrasteaza cu peisajul zonelor in care sunt amplasate, gasim aceasta initiativa laudabila si printre putinele care au mai avut loc in ultima vreme pentru comunitatea capitalei. Redam asadar in intregime scrisoarea de la http://www.petitiononline.com/VideaNU

 

“Semneaza si da-l mai departe!

Edilii de azi ai Bucurestiului incearca sa continue opera dictatorului Nicolae Ceausescu, care prin cunoscutul plan de "sistematizare" a orasului a adus pe lume monstruoasa "Casa a Poporului". Ca si in"epoca de aur" a dictaturii comuniste, astazi ascunderea bisericilor in spatele unor monstri de beton si sticla se reproduce dupa acelasi tipar.

Actualul Primar General al Capitalei, Adriean Videanu, vrea sa repete experienta nefericita a Bisericii Armenesti a carei structura de rezistenta a fost afectata recent de construirea unui bloc imens de birouri in imediata sa vecinatate. Tot astfel se intentioneaza construirea a doua blocuri inalte de 30 de metri in Piata Revolutiei, constructii care vor acoperi Ateneul Roman, Palatul Regal, Biserica Kretulescu si Biblioteca Universitara. Pe langa distrugerea unui spatiu istoric, schimbarile pe care le va suferi zona vor sterge practic toate urmele Revolutiei si vot mutila ansamblul arhitectural al Pietei. Acelasi lucru s-a petrecut deja in Piata Charles de Gaule, unde o alta cladire mamut a distrus perspectiva clasica in pofida recomandarilor unor arhitecti respectabili.
Pe langa distrugerea Pietei Revolutiei se prefigureaza azi si ascunderea Catedralei Catolice Sfantul Iosif din Bucuresti in spatele unui colos de sticla si otel. Astfel, langa catedrala amintita se intentioneaza construirea unui bloc cu patru subsoluri si 19 etaje, de aproximativ 75 de metri inaltime, ignorandu-se regulile de protejare ale acestui monument arhitectural unic in Capitala Romaniei. Acest primar, Adriean Videanu, a emis autorizatia de construire a acestui nou mamut pe 24 februarie 2006, in ciuda protestelor venite din partea Episcopiei Catolice din Bucuresti.
Avand in vedere cele expuse mai sus solicitam:

1. Oprirea proiectelor distructive din Piata Revolutiei si de langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif;
2. Alcatuirea unui plan de dezvoltare urbanistica a Bucurestiului in care sa fie implicati cat mai multi specialisti de prestigiu mondial si care sa prevada explicit protectia monumentelor istorice.
In cei 16 ani de la caderea comunismului si a regimului Ceausescu, edilii Capitalei au facut cunoscut Bucurestiul la nivel european si international prin nenumaratii caini vagabonzi, copiii strazii, lipsa de locuinte pentru tineri si jafurile ANL, distrugerile spatiului verde, cel mai mare numar de cazinouri dintre toate capitalele lumii, gropile nesfarsite din sosele, parcarile arbitrare si prin faptul ca are un centru istoric lasat sa se prabuseasca de la sine.

Prin ultimile actiuni ale Primariei se dovedeste ca interesul cetatenilor Capitalei este ultimul pe lista prioritatilor edililor orasului. A venit momentul sa ne recapatam orasul. Semnati pentru salvarea Catedralei Sfantul Iosif, a Pietii Revolutiei si oprirea distrugerii Capitalei.

Bucuresteni pentru Bucuresti!

Amenintare pentru catedrala catolica Sfantul Iosif

http://www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=11896
Rockefeller de Bucuresti se lupta cu statuile Revolutiei

http://www.evz.ro/article.php?artid=256304
Videanu distruge Piata Palatului

http://www.ziua.net/display.php?id=197808&data=2006-04-13
Grup de discutii pentru un Bucuresti al Bucurestenilor:

http://groups.yahoo.com/group/videaNU/
videaNU-subscribe@yahoogroups.com


 
Delegatie romana la reuniunea trilaterela Romania-Ungaria-Serbia MuntenegruPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Tuesday, 18 April 2006

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va participa, miercuri, 19 aprilie, la Novi Sad, la reuniunea la nivel de ministri ai afacerilor externe a trilateralei Romania-Ungaria-Serbia si Muntenegru.

In cadrul reuniunii, cei trei ministri de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, Ferenc Somogyi si Vuk Draskovici, vor semna Acordul intre Guvernul Romaniei, Ungariei si Consiliul de Ministri al Serbiei si Muntenegru, privind punctul de intersectie a frontierelor de stat ale celor trei state, marcat prin semnul de frontiera Triplex Confinium. Punctul de trecere a frontierei a fost inaugurat, simbolic, in 2005, la reuniunea ministeriala precedenta in format trilateral.

In cursul discutiilor de la Novi Sad se vor discuta aspecte legate de cooperarea trilaterala cu accent pe cooperarea dintre autoritatile locale si centrale pentru combaterea efectelor inundatiilor. Va fi abordata si colaborarea in cadrul euro-regiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa, la care participa patru judete din Romania, precum si unitati administrativ-teritoriale din Ungaria si Serbia si Muntenegru. 

Intalnirea va constitui un puternic imbold politic pentru revigorarea si dezvoltarea cooperarii transfrontaliere, pentru a implementa proiecte concrete cu efecte directe asupra vietii cotidiene a locuitorilor din regiunea de frontiera dintre cele trei state. Reuniunea va constitui de asemenea o oportunitate pentru reafirmarea necesitatii cooperarii la nivelul regiunii Balcanilor de Vest, pentru sustinerea perspectivei europene a acestei zone.

 
18 aprilie – Ziua Internationala pentru conservarea monumentelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :259
Tuesday, 18 April 2006

Ziua Internationala pentru Conservarea Monumentelor se marcheaza anual, incepand cu 1983, in data de 18 aprilie, la initiativa  ICOMOS – Comitetul International al Monumentelor si Siturilor.

Aceasta zi ofera prilejul, nu doar specialistilor sa constate inca odata, in special in mediul urban, starea precara a monumentelor ridicate in memoria eroilor cazuti in razboaie, cauzata de neglijenta edililor, dar si de indiferenta comunitatilor locale.

In ceea ce priveste monumentele de for public, situatia este intretinuta si de faptul ca, dupa 1990, s-a preferat construirea unor monumente noi, de un bun gust indoielnic, in timp ce operele comemorative de o certa valoare artistica ridicate in perioada interbelica au fost date uitarii.

Prin programele si proiectele pe care le initiaza, Oficiul National pentru Cultul Eroilor incearca sa contribuie la conservarea monumentelor romanesti din tara si strainatate si sa valorifice in plan educativ memoria celor cazuti pentru tara, in contextul integrarii Romaniei in noua Europa.

Ziua Internationala pentru Conservarea Monumentelor ofera sansa apropierii publicului de un domeniu sensibil, a carui vulnerabilitate reclama masuri imperative pentru protectia si conservarea sa.

 
Specialisti din Danemarca si din Marea Britanie conferentiaza la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 18 April 2006
Reprezentantii celor mai importante asociatii profesionale internationale din domeniul istoriei religiilor, profesorii Kim Knott, de la University of Leeds si Tim Jensen, de la Syddansk Universitet, Odense, vor conferentia la finele acestei luni, la Bucuresti, pe tema Istoria religiilor si lumea contemporana.

Evenimentul se va desfasurat vineri, 28 aprilie, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti, de la ora 11.00.

Prezenta celor doi reputati specialisti la Bucuresti, ca parteneri si prieteni ai Asociatiei romane de profil, este un preambul al primului Congres european de istorie a religiilor desfasurat in estul continentului (Bucuresti, 19-23 septembrie 2006). Manifestarea este plasata sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei si este un eveniment asociat Sommet-ului mondial al francofoniei. ICR se numara printre co-organizatorii manifestarii, alaturi de Asociatia Romana de Istorie a Religiilor, EASR, IAHR si Agentia Universitara a Francofoniei. Tim Jensen este unul dintre responsabilii a doua dintre cele zece sesiuni ale Congresului : Interactiuni religioase intre Estul si Vestul european si Receptarea religiilor Asiei in Europa.

Kim Knott este secretar general al European Association for the Study of Religions (EASR), organism reunind douazeci de asociatii nationale (si la care Romania s-a afiliat in 2002). Printre ariile sale de interes se numara raporturile dintre religie si secularizare in modernitatea occidentala, religia in relatie cu spatiul si cu migratia, precum si curentele hinduiste moderne. Dintre lucrarile sale recente amintim: The case of the left hand: The location of religion in an everyday text [Cazul miinii stangi: situarea religiei intr-un text cotidian], in: Elisabeth Arweck si Peter Collins (eds.) Texts and Religious Contexts [Texte si contextele religioase] (Ashgate, in curs de aparitie, 2006), The Location of Religion: A Spatial Analysis [Situarea religiei: o amaliza spatiala] (Equinox, 2005), Hinduism  (Vesmir Books, 2001). Cartea ei Hinduism. A very short introduction (Oxford University Press, 1998) a fost tradusa in numeroase limbi (editia in romana: Hinduismul. Foarte scurta introducere, Bucuresti, Ed. All, 2003).

Tim Jensen este secretar general al International Association for the History of Religions (IAHR), fondata in 1950 de savantii cei mai reprezentativi ai acelui moment, printre care Gerardus van der Leeuw, Raffaele Pettazzoni si Mircea Eliade, primii presedinti si secretari IAHR. Membru marcant al scolii nordice de istorie a religiilor, Tim Jensen a contribuit considerabil la impunerea unui dialog international echilibrat in studiul religiilor. Printre subiectele abordate in conferinta pe care o va sustine la Bucuresti se numara si recenta „criza a caricaturilor”, declansata de publicarea unor imagini ale profetului Mahomed intr-un ziar danez. 

 
Statul elvetian sprijina arta romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Tuesday, 18 April 2006
Ambasada Elvetiei la Bucuresti, prin Programul Cultural Elvetian in Romania, si Ministerul Culturii si Cultelor au lansat marti, 18 aprilie, la Bucuresti, proiectul ArtistNe(s)t - Retea nationala de centre de rezidenta pentru artisti.

Proiectul vizeaza crearea a patru centre de rezidenta pentru artisti in Romania, participantii la proiect fiind Centrul Cultural Arcus, Centrul Cultural European Sinaia, Centrul Cultural "George Apostu" Bacau si Centrul Cultural "Rosetti Tescanu-George Enescu" Tescani. Suma alocata pentru desfasurarea acestui proiect este de 350.000 franci elvetieni, care este echivalentul a aproximativ 235.000 de euro, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Culturii si Cultelor.

Domeniile in care vor fi organizate rezidentele artistice sunt teatru – Centrul Cultural Arcus, dans contemporan  - Centrul Cultural "George Apostu" Bacau,  arte vizuale – Centrul Cultural European Sinaia, si literatura – Centrul Cultural "Rosetti Tescanu-George Enescu" Tescani.

La lansare au participat  E.S. Jean-Claude Richard, Ambasadorul Elvetiei la Bucuresti,  Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, secretar de stat MCC si Gabriela Tudor, coordonator de program, Fundatia Pro-Helvetia.

 
Festivalul Mamaia 2006, fixat pentru finele lui augustPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Tuesday, 18 April 2006
Editia din acest an a festivalului National de Muzica Usoara Mamaia se va desfasura in perioada 24 - 27 august, concurentii beneficiind de o perioada de pregatire care va avea loc in intervalul 21-23 august.

Pentru anul 2006, bugetul aprobat este de zece miliarde de lei vechi, informeaza publicatia locala "Cuget liber”. Ca o premiera in istoria celor 35 de editii de pana acum, in acest an preselectia concurentilor ar putea sa fie facuta, impreuna cu televiziunea, prin intermediul unor spectacole-concurs organizate in principalele orase din tara.

 
Protest masiv al profesorilor de istorie impotriva „Istoriei integrate”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :767
Tuesday, 18 April 2006
Profesorii de istorie din Basarabia se declara impotriva introducerii cursului de istorie integrata in invatamantul preuniversitar.

Ei ameninta cu posibilitatea unei greve generale in invatamant. La Adunarea istoricilor, desfasurata la finele saptamanii trecute la Chisinau, au participat profesori de istorie din majoritatea raioanelor din Basarabia. Majoritatea vorbitorilor au constatat ca asa-zisul curs de istorie integrata de fapt exclude istoria nationala, fapt care ii ingrijoreaza pe profesorii de istorie.

Presedintele Asociatiei Istoricilor Anatol Petrencu, a declarat la sfarsitul Adunarii pentru Info-Prim Neo ca profesorii sustin actualul curriculum si resping istoria integrata, pentru ca „este vorba despre deznationalizarea in continuare a populatiei noastre”. Aceasta ne face sa ne unim si sa protestam impotriva acestei politici, a declarat el. Istoricii intentioneaza sa adreseze misiunilor diplomatice si organizatiilor internationale un memoriu. Ei spun ca daca se va insista si se va merge in continuare in aceasta directie, vor recurge la metode de protest, inclusiv la organizarea grevei generale in invatamant, incepand cu 1 septembrie. Adunarea a aprobat o rezolutie in care se constata ca politica promovata de autoritatile comuniste in domeniul invatamantului istoric duce la dezorientarea profesorilor, dezinformarea parintilor, elevilor si opiniei publice. Potrivit sursei citate, aceste actiuni provoaca haos in invatamantul istoric, discrediteaza profesorii de istorie si trezesc repulsie fata de disciplinele istorice scolare. Rezolutia solicita sistarea cursului de istorie integrata, restabilirea disciplinelor la examenele de bacalaureat, incetarea practicii de persecutie a profesorilor. De asemenea, in rezolutie este condamnata ingerinta factorului politic in invatamantul istoric.

Intr-un apel catre societatea civila, participantii la Adunare, solicita sa fie sustinuti in apararea istoriei nationale si propun ONG-urilor sa initieze discutii publice, referitoare la intentiile actualilor guvernanti de a suprima cursul de istorie a romanilor.

In anul 1995 la Chisinau au avut loc mai multe actiuni de protest, drept reactie la incercarea conducerii de atunci de a inlocui Istoria Romanilor cu cea a Moldovei. In primavara anului 2002 incercarile conducerii comuniste de a lichida acest obiect de studiu a provocat alte actiuni de protest, ce au durat cateva luni si la care au participat masiv elevi si studenti. Ulterior a fost instituit cursul de istorie integrata, care, cu titlu de experiment, a fost predat in cateva institutii scolare din tara. Mai multi istorici, profesori si politicieni au criticat continutul acestor manuale, transmite Info-Prim Neo.

 
Ucraina: transee pe segmentul transnistreanPDF Print E-mail
Odesa, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :356
Tuesday, 18 April 2006

{mosimage}Seful Serviciului Graniceri de stat al Ucrainei Nicolai Litvin a declarat la sfarsitul saptamanii trecute presei de la Odesa ca in viitorul apropiat o transee cu adancimea de un metru va marca sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

{mosimage}Potrivit presei ucrainene, incepand cu 10 aprilie curent, la baza din Kotovsk a detasamentului de graniceri activeaza 5 echipe de ingineri, a caror sarcina este de a sapa aceste transee. Unitatile speciale de tehnica sapa cate 4 kilometri de transee pe zi, iar la fiecare 100 metri sunt plasate semne de avertizare „Trecere interzisa”. Langa transei pamantul este arat, astfel incat vor fi evidente urmele infractorilor. „Aceste masuri nu sunt legate de situatia de conflict privind Transnistria. Trebuie sa intarim frontiera de stat si sa facem ordine la frontiera”, a spus Litvin. „De asemenea, a fost intarita paza si pe sectorul acvatic al frontierei, in particular, in regiunea Cuciurgan au fost trimise unitati de tehnica moderna. In curand la frontiera vor fi instalate senzore de caldura, care vor reactiona la caldura corpului omenesc”, a mai declarat Litvin.

(Preluare cotidianul Flux. Un articol de Petru Grosu)

 
Doua romance ucise in atentatul sinucigas de la Tel AvivPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :357
Tuesday, 18 April 2006
Doua femei romance plecate la munca in Israel si-au gasit moartea departe de casa.

Rosalia Basnia, in varsta de 48 de ani, si Bodha Piroshka, in varsta de 50 de ani, sunt doua dintre cele noua victime ale atentatului sinucigas care au avut loc duminica, 16 aprilie, la Tel Aviv, informeaza Israel National News.

In total, noua oameni au fost ucisi si 60 raniti in cea ce presa a numit cel mai sangeros atentat sinucigas din Orientul Mijlociu din ultima vreme.

Potrivit informatiilor furnizate de ambasadorul Romaniei in Israel, Mariana Stoica, inca o romanca a fost ranita in atentat, dar ea sa se afla acum in afara oricarui pericol. Mariana Stoica a mai spus ca in acest moment se mai afla la reanimare inca 15 persoane ramase inca neidentificate si ca se asteapta sa se vada daca printre raniti se mai afla si alte persoane de nationalitate romana.

Incarcatura expozibila a fost detonata in fata unui supermarket dintr-o zona in care se stie foarte bine ca se afla multi muncitori straini, asa cum erau si cele doua romance care si-au pierdut viata.

Atentatul a fost revendicat de miscarea Jihadul Islamic.

 
20 de romani de pe ambele maluri ale Prutului invata castelana in PradejonPDF Print E-mail
Pradejon, Spania/Romanian Global News
Accesari :394
Tuesday, 18 April 2006
{mosimage}Limba este unul dintre principalele obstacole pe care trebuie sa le infrunte orice imigrant care ajunge in Spania, ca de altfel in orice alta tara straina, pentru a se integra social si cultural in tara respectiva.

{mosimage}Lucruri simple cum ar fi cumparaturile se pot transforma intr-o reala problema daca nu cunosti limba tarii si daca nu poti cere ceea ce vrei de la vanzatori. Problema este cu atat mai grava cu cat orice imigrant are nevoie si de controale medicale sau de contacte cu oficialitatile.

In ultimii ani, Pradejon a devenit unul dintre orasele din La Rioja cu cea mai mare concentrare de imigranti, dintre care majoritatea provin din tari europene si din tari arabe. Inca de la venirea primilor straini in zona, primaria a simtit nevoia sa ii ajute in procesul lor de integrare, mai ales in ceea ce priveste invatarea limbii castelane. Scoala Municipala pentru Adulti a fost atunci locul ales pentru a demara aceasta initiativa. In urma cu zece ani au inceput, asadar, cursurile de castelana pentru imigranti. „Am inceput cu notiuni de baza despre localizare si vecinatati, chiar daca primul lucru cand vin la scoala este sa invete cum sa ceara un certificat, sa caute un loc de munca, sau cum sa solicite o programare la medic” explica coordonatoarea acestor cursuri, Carmen Fernandez, citata de publicatia spaniola La Rioja. Acum, pe langa notiunile de castelana pe care le primesc la scoala, imigrantii afla aici sfaturi pentru diverse tipuri de probleme cu care se confrunta, de la locul de munca, la legi ale imigratiei, mijloace de transport, sau inchirieri de case.

In prezent, la centru invata 32 de elevi, dintre care 20 romani si 12 arabi. Cele care predau sunt trei profesoare care fac in asa fel incat ziua de munca a elevilor sa nu se suprapuna cu orele de scoala.

 
Romanii - a doua comunitate de imigranti din MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :404
Tuesday, 18 April 2006
Imigrantii reprezinta un procent de 15.28% din populatia totala din regiunea Madrid, o zona in care sunt inregistrati 950.000 de straini.

Jumatate dintre acestia sunt de origine latino-americana, majoritatea provenind din Ecuador, Columbia, Peru si Bolivia. Acestea sunt datele oficiale conform ultimului recensamant realizat la data de 1 ianuarie 2006, date gestionate de Biroul Regional de Imigratie al Comunitatii din Madrid (OFRIM).

Imigrantii proveniti din tarile europene sunt pe locul al doilea dupa cei latino-americani, cu o cota de 28.7%, urmati de africani (12.95%) si asiatici (5.91%).

Principalul colectiv de imigranti continua sa fie cel al ecuadorienilor (184.828 de persoane inregistrate – 19.47%), iar pe locul al doilea cel al romanilor, cu 127.028 de persoane inregistrate (13.8%). Urmatoarele colective sunt cele ale columbienilor (82.955 – 8.74%), marocanilor (82.397 – 8.68%), peruanilor (49.181 – 5.18%) si cel al bolivienilor (37.448 -3.94%).

Grupul in randul careia s-a inregistrat cea mai mare crestere este cel al brazilienilor, acesta ajungand de la 10.172 de persoane in ianuarie 2005 la 15.865 cu un an mai tarziu, ceea ce inseamna o crestere de 55.97%.

Celelalte colective din Marid care si-au marit numarul sunt cel bolivian (o crestere de 40.84%), cel venezuelean (32.91%) si cel roman (31.72%).

Municipiile din regiune cu cel mai mare numar de straini sunt Madrid-ul, unde locuiesc 536.829 de imigranti si Alcala de Henares, unde traiesc 36.888.

83.12 dintre strainii rezidenti in regiune au varste cuprinse intre 16 si 64 de ani.

 
Studentii la filologie romana din Cernauti in vizita la Manastirea BanceniPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :171
Tuesday, 18 April 2006
Studentii Catedrei de Filologie Romana si Clasica a Universitatii nationale din Cernauti au intreprins, zilele acestea, un pelerinaj la Manastirea din Banceni si la orfelinatul de copii din Molnita, tinutul Herta, regiunea Cernauti, care poarta numele Maicii Domnului – Bucuria celor necajiti.

Studentii au participat la miruirea savarsita de trei preoti, au aflat lucruri interesante din istoria Manastirii, despre viata calugarilor si a copiilor de la orfelinatul din Molnita. Tinerii le-au oferit copiilor de la orfelinat dulciuri, ramanand captivati de modul de trai al acestora, de starea lor spirituala si de crezul lor.

(Pentru Romanian Global News, de la Cernauti – Vitalie Zigrea)

 
Vinurile basarabene, tot mai solicitate pe piata americanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :215
Tuesday, 18 April 2006
Renumitele vinuri basarabene sunt din ce in ce mai cerute de consumatorii din Statele Unite ale Americii, care pot sa achizitioneze mai multe soiuri din aceasta licoare bahica din magazine aflate pe teritoriul a 25 de state americane.

Principalul distribuitor de vinuri basarebene pe continentul nord-american este reteaua comerciala de magazine "Magruder's", cunoscuta pentru raportul foarte bun intre calitatea produselor si pretul acestora. Potrivit Noutati Moldova, vinurile din Basarabia, in opinia conducerii companiei, corespund din acest punct de vedere si de aceea "Magruder's" le importa de mai multi ani. Desi pe piata americana concurenta intre produsele vinicole este suficient de dura, vinurile molodvenesti fac fata si se bucura de cerere sporita mai ales printre fostii locuitori ai tarilor din blocul sovietic.

Desi in Rusia s-a interzis vanzarea vinurilor moldovenesti, in SUA nu exista temeri ca vinurile basarabene nu ar corespunde cerintelor in vigoare, iar cea care a decis acest lucru a fost chiar Agentia americana federala de control a produselor alimentare si preparatelor medicamentoase (FDA), de competenta careia tine respectarea legislatiei si a standardelor in domeniul securitatii. Agentia supravegheaza strict produsele alimentare, livrate pe piata, le degusta, iar expertii sai apreciaza calitatea si se asigura de faptul ca au fost aduse in tara pe cale legala din statul de origine.

Pana acum produsele vinicole moldovenesti erau importate in 24 de state americane, la care s-a mai adaugat recent si Texas, care, in paralel cu vinurile georgiene si ucrainene, urmeaza sa achizitioneze si vinuri basarabene.

 
Serata literara pentru romanii din CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :620
Tuesday, 18 April 2006
Membrii cenaclul literar “Mircea Streinul” din Cernauti se vor aduna marti, 18 aprilie, la orele 19.00  in centrul regional, la Palatul National al romanilor din Piata Centrala nr. 9 la  o seara literara.

Printre invitatii de onoare se numara profesorul Romeo Sandulescu, Consulul General al Romaniei la Cernauti, care le va povesti tinerilor poeti despre creatia lui Mircea Streinul, despre miscarea iconarilor  si va citi cateva versuri proprii.

De asemenea, membrii cenaclului vor citi din creatiile lor.

(Pentru Romanian Global News, de la Cernauti – Vitalie Zigrea)

 
Un nou loc de rugaciune ortodox pentru romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Aalst, Belgia/Romanian Global News
Accesari :339
Tuesday, 18 April 2006
In apropierea sarbatorilor pascale, romanii care locuiesc in Belgia sunt invitati sa ia parte la seria de slujbe ce se vor desfasura la biserica ortodoxa din localitatea Aalst si la care va participa in calitate de invitat parintele protopop Calin Buzura.

Slujbele vor incepe joi, 20 aprilie, de la ora 20:00, cu Denia celor 12 Evanghelii, si vor continua vineri, 21 aprilie, de la aceeasi ora, cu Denia Prohodului Domnului, pentru cei care locuiesc in zona Slujba Invierii urmand sa fie oficiata in prima zi de Pasti, de la ora 11:00, deoarece parintele Buzura va oficia in noaptea de Inviere  slujba la biserica din Liege. Lacasul de cult in care vor avea loc aceste slujbe se afla pe Begijnhofstraat in Aalst, cei care nu reusesc sa ajunga sau doresc mai multe informatii putand sa ia legatura cu Ionel Ana, presedinte al organizatiei CORFOO, la numarul de telefon 0494 642 708.

 
Lansare de carte romano-chiliana la Santiago de ChilePDF Print E-mail
Santiago de Chile, Chile/Romanian Global News
Accesari :284
Tuesday, 18 April 2006
{mosimage}Academia Diplomatica „Andres Bello” din Santiago de Chile a gazduit saptamana trecuta o actiune culturala in cadrul careia s-a prezentat cartea „Filosofia azi” scrisa in colaborare de doi autori romani,  Mircea Dumitru si Adrian-Paul Iliescu, si de unul chilian, Patricio Brickle.

{mosimage}Mircea Dumitru (foto) este decanul Facultatii de Filosofie din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar Adrian-Paul Iliescu ocupa functia de presedinte al Catedrei de Filosofie Politica si Morala din cadrul aceleiasi institutii de invatamant superior din Romania. In ceea ce-l priveste pe autorul chilian, acesta este diplomat si s-a alaturat celorlalti doi semnatari ai volumului in cinstea marcarii evenimentului intitulat „Intalnire academica romano-chiliana”, informeaza Ambasada Romaniei in Chile.

 
Masa festiva de Pasti pentru romanii din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :318
Tuesday, 18 April 2006
Prima zi de Pasti le va prilejui romanilor ortodocsi care locuiesc in Zurich participarea la o masa festiva ce va fi organizata de parohia romaneasca „Sfantul Nicolae” din oras.

Aceasta se va desfasura duminica, 23 aprilie, de la ora 12:00, dupa slujba celei de-a doua Invieri, in lacasul de cult catolic „Sf. Katharina” care gazduieste activitatile parohiale romanesti, anunta biserica pastorita de parintele Romica Enoiu. Pentru buna desfasurare a acestui eveniment comunitar, consiliul parohial al bisericii face apel la credinciosi sa contribuie cu diferite preparate, cei interesati fiind rugati sa isi anunte intentia de participare la numarul de telefon 044.7619322, persoana de contact Maria Latu.

 
Ghiseu pentru cei care cauta asistenta la domiciliu in ItaliaPDF Print E-mail
Bergamo, Italia/Romanian Global News
Accesari :319
Tuesday, 18 April 2006
In incercarea de a combate fenomenul muncii la negru si pentru a garanta o slujba demna pentru menajere si asistentele personale care muncesc la domiciliu, s-a deschis la Bergamo un ghiseu care furnizeaza un ajutor calificat famiililor care cauta sprijin pentru batrani si persoane cu handicap, transmite ANSA.

Acesta este obiectivul protocolului acordului numit “Ocupatii si servicii personale”, semnat recent de Primaria provinciei Bergamo si incredintat agentiei “Italia Lavoro”, organism guvernamental care se ocupa exact de chestiuni ocupationale si de indrumarea persoanelor care lucreaza in casa.

Incepand cu 10 aprilie, datorita cererii si ofertei, in spatiul “Informalavoro” din Bergamo, functioneaza acest nou ghiseu, intr-un sector traditional dominat de tendinta arhitecturala “a fi potrivit pentru tine”. Cu o vasta experienta in ceea ce priveste fenomenul muncii la negru, personalul de aici poate oferi o mana de ajutor. “In acest fel - explica asesorul provincial pentru Munca, Giuliano Capetti- putem garanta, pe de o parte, drepturile batranilor si o asistenta calificata familiilor, iar pe de alta parte, asistentilor familiali o munca demna si un contract legal”.
Serviciul, care va functiona un an, poate fi prelungit, oferind in mod gratuit informatii badantelor si familiilor care nu reusesc sa ia contact direct cu imigrantii.

Asistenta la domiciliu este un fenomen intr-o permanenta expansiune in provincia Bergamo. Din datele regularizarii din 2002, rezulta ca in provincie sunt 4.655 de imigranti care activeaza in acest sector de servicii. Dintre acestia, 3.924 sunt femei, iar 371 barbati.

 
Masa festiva pentru ambasadorul roman la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :159
Tuesday, 18 April 2006
{mosimage}Federatia Asociatiilor de Imigranti Romani din Spania, FEDROM, a organizat la inceputul acestei luni o reuniune festiva la care protagonistul principal a fost ambasadorul Romaniei in Spania, domnul Stelian Oancea.

{mosimage}La acest eveniment au mai participat consulul Romaniei la Madrid, Nicu Stan, atasatul cultural Florina Nicolae, atasatul de presa Stefan Nicolae, directorul Institutului Cultural Roman din Madrid, Horia Barna, precum si ziaristi de la majoritatea periodicelor romanesti din Spania. FEDROM a fost reprezentata de presedintele Miguel Fonda – Stefanescu, de vicepresedintele Doina Fagadar, de responsabilul departamentului imagine si comunicare, Gelu Vlasin, responsabilul de organizare si finante, Agustin Gonzalez Plasencia, responsabilul pentru studii si programe, Arina Gruia si de responsabilul adjunct pentru organizare,Teresa García Escanciano. Ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea a primit, cu acest prilej, o placheta, in semn de recunostinta pentru intreaga activitate desfasurata in folosul comunitatii romanesti. La sfarsitul reuniunii, diplomatul roman a multumit tuturor celor prezenti pentru aceasta placuta surpriza.

 
Duminica Floriilor la biserica romaneasca din OstiaPDF Print E-mail
Ostia, Italia/Romanian Global News
Accesari :349
Tuesday, 18 April 2006

Inalt Prea Sfintitul Iosif, Mitropolit si Arhiepiscop al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale a oficiat Sfanta Liturghie din Duminica Floriilor la parohia ortodoxa romana din Ostia – un prilej de mare bucurie pentru credinciosii ortodocsi romani din localitate.

In timpul savarsirii Sfintei Liturghii s-a savarsit si taina hirotoniei intru diacon a tanarului Cristi Ariton. Din partea autoritatilor romane, la acest eveniment au fost prezenti consulul Edmon Neagoe cu familia, viceconsulul Cosmin Dumitrescu, dar si consilierul adjunct, Gabriel Ionut Rusu de pe langa Primaria Romei, si avocatul Geta Lupu de la un cabinet de consultanta juridica din Roma.

In cuvantul sau, Inalt Prea Sfintitul Iosif a tinut s-a precizeze rolul pe care il are Saptamana Patimilor, bucuria pe care trebuie sa o aduca Ziua Invierii in sufletele noastre, dar si atentia pentru aproapele, pentru cel care este in suferinta, rugaciunea unora pentru altii.

Parintele paroh George Militaru si-a exprimat in predica de la sfarsit bucuria nespusa pe care comunitatea romaneasca a impartasit-o in Duminica Floriilor.

 
12 ani de bucatarie romaneasca la restaurantul La Taula din BarcelonaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :169
Tuesday, 18 April 2006
{mosimage}Singurul restaurant catalono-roman din Barcelona va implini luna viitoare 12 ani de activitate, intr-o ambianta extrem de eleganta si profesionista.

{mosimage}Restaurantul La Taula a fost inaugurat in data de 30 mai 1994, de romanca Angi Ciurezu Ivan si de Frances Perrez Torres.

Restaurantul a fost clasificat la Guide Michelin cu un Bib Gourmand, o calificare pe care o au numai 5 restaurante din Barcelona. Unii dintre cei mai celebri artisti romani au degustat aici bucatele traditonale romanesti, printre acestia numarandu-se Radu Lupu, Segiu Comisiona, Lawrence Foster, Silvia Marcovici, Leontina Vaduva, Angela Gheorghiu, Viorica Cortez, Emil Boroguina cu Teatrul National din Craiova, Gica Hagi, Gica Popescu, Gica Muresan, etc.

La Taula a fost sponsor din 1996 pana 1998, al OBC (Orquestra Simfonica de Barcelona i Nacional de Catalunya).

Restaurantul La Taula se afla pe Carrer Sant Marius, 8, 08022 Barcelona, iar numerele de telefon la care se pot face rezervari sunt +34 934172848 sau +34 934340127 (fax).

 
Noi provocari pentru politistii de frontiera de la Vama NadlacPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Tuesday, 18 April 2006
Noua cetateni basarabeni, trei barbati si sase femei, au fost prinsi de politistii de frontiera de la Vama Nadlac in timp ce incercau sa treaca ilegal frontiera si sa ajunga in spatiul Schengen.

Ei erau ascunsi intr-un TIR ce transporta 20 de tone de fire de sticla tocata, ce trebuia sa ajunga in Austria. Autocamionul era condus de un cetatean roman din Sibiu, in varsta de 37 de ani.

In cadrul cercetarilor initiale, s-a stabilit ca cei noua moldoveni au intrat legal in Romania, in baza propriilor documente de calatorie. Politistii de frontiera au intocmit actele premergatoare inceperii urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere ilegala a frontierei de stat, la finalizarea cazului, urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

 
„Filantropica” si „Va, vis et deviens” premiate la Festivalul elen de Film FrancofonPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 18 April 2006
{mosimage}Productia cinematografica “Filantropica”, in regia lui Nae Caranfil, a obtinut sambata, 8 apriilie, “Premiul TV5 pentru cel mai bun film francofon” in cadrul “Festivalului de film Francofon din Republica Elena”.

{mosimage}Pelicula lui Nae Caranfil a fost prezentata in cadrul acestui festival la initiativa Ambasadei Romaniei la Atena, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Afacerilor Externe.

Premiul a fost inmanat ambasadorului Romaniei la Atena cu ocazia unei ceremonii organizate la “Attikon Film Center” din Atena de catre Ministerul elen al Culturii, Ambasada Frantei in Republica Elena si Primaria Municipalitatii Atena.

La ceremonie au participat peste 500 de persoane, printre care numeroase personalitati ale vietii politice si culturale elene, membri ai corpului diplomatic acreditat la Atena, reprezentanti ai presei elene si straine din Grecia.

Printre laureatii editiei din acest an a “Festivalului de film Francofon din Republica Elena” se afla si cineastul roman Radu Mihaileanu, stabilit la Paris, care a obtinut “Premiul orasului Atena pentru cel mai bun film francez” cu productia cinematografica “Va, vis et deviens”.

 
S-a lansat pe piata ultimul numar al revistei Clipa SideralaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :301
Tuesday, 18 April 2006
{mosimage}Primul numar pe anul 2006 al revistei de cultura si creatie literara a tinerei generatii, „Clipa Siderala”, s-a lansat recent.

{mosimage}Revista, editata in colaborare de Institutul Cultural Roman si Clipa Siderala de la Chisinau, isi propune sa colaboreze cat mai intens cu elevi si studenti din Basarabia si din Romania, precum si din intreaga diaspora romaneasca.

Numarul actual aduce in atentia cititorilor o serie de materiale culturale realizate atat de colectivul redactional al revistei cat si tinerii colaboratori de la licee din Chisinau, Vorniceni, Bucuresti, dar si din Marea Britanie. Din cuprinsul acestui numar fac parte materiale despre valori sacre ale culturii romanesti, precum Mircea Eliade, Marin Preda sau Constantin Brancusi, dar si relatari de la cea de-a 342 sedinta a Cenaclului Literar „Iulia Hasdeu”.

Sectiunea Ecce Homo, prezinta ultimul poem al fostului suveran pontif, Karol Wojtyla, „Apostolul Vaticanului”. In paginile „Fragmentarium”, Liliana Armasu vorbeste despre Caietele lui Eminescu,  iar Calina Trifan despre Katherine Mansfield si fragmente din jurnalul acesteia.

Subiectul controversat al reunificarii natiunii romane, in contextul largirii Uniunii Europene, revine si el in atentia cititorilor, odata cu dezbaterea propusa de Dan Nicu, in sectiunea „Realitatea Impusa”.

 
Romanii din Elvetia, asteptati la biserica de PastiPDF Print E-mail
Davos, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :334
Tuesday, 18 April 2006
Romanii care locuiesc in Elvetia pot participa la slujbele de Paste in localitatile Chur, St. Gallen si Davos, anunta Parohia Ortodoxa Romana “Sfanta Parascheva”. 

Pe 19 aprilie, biserica ”Herz-Jesu” din Davos, aflata la adresa Aelastr. 1, isi va incepe slujba de la ora 19.00, iar pe 23 aprilie, de a ora 1200, va avea loc slujba celei de-a doua Invieri. Catedrala Catolica din Chur va incepe pe 20 aprilie slujba de la ora 10.00, pe 21 aprilie slujba urmand sa fie  programata pentru ora 10.00. Pe 22 aprilie va avea loc Slujba Invierii si Sf. Liturghie, de la ora 23 :00, iar luni, 24 aprilie, se va celebra Sf. Liturghie de la ora 10.00. Adresa Catedralei este Am Hof 18, CH-7000 Chur.

Ultimul lacas de cult dintre cele mentionate, biserica ”St. Georgen” din St. Gallen va incepe slujba de pe 21 aprilie de la ora 19.00, iar pe 22 aprilie va avea loc Slujba Invierii, de la ora 20.00. Urmatoarea slujba va avea loc pe 30 aprilie, de la ora 11.00. Adresa bisericii este St. Georgen Strasse 89, CH-9000 St. Gallen.

Informatii se pot afla de la preotul Alexandru Dan Nan, la numarul de telefon 081 250 10 76, 076 519 74 82.

 
Revista presei culturale pentru romanii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :159
Tuesday, 18 April 2006
Romanii din Munchen sunt invitati la o portie de cultura in fiecare zi de joi a saptamanii, intre orele 18.00 si 20.00, la sediul Societatii Culturale Romano-Germane „Apozitia” din Munchen.

O serie de publicatii culturale sta la dispozitia cititorilor, iar acestea pot fi consultate numai la fata locului, neputand fi imprumutate.

Revistele la care Centrul Cultural este abonat sunt “Apostrof”, “Arca”, “Convorbiri literare”, “Dilema veche”, “Idei in dialog”, “Magazin istoric”, “Memoria - Revista gandirii arestate”, “Observator cultural”, “Revista 22”, “Romania literara”, “Transylvanian Review” si "Vatra”. Adresa Societatii Culturale este Kreuzstrasse 16, 80331 Munchen, telefon de contact + 49 40 444444.

 
Rapsodia Romana rasuna la Wigmore Hall din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 18 April 2006
Celebra Rapsodie Romana, capodopera lui George Enescu ce a facut inconjurul lumii, ajunge si la Londra, intr-un concert sustinut de pianistul Ian Hobson marti, 18 aprilie, de la 19.30, la Wigmore Hall.

Programul concertului va mai aduce in fata publicului partituri celebre si de succes printre care Joseph Haydn - Variations in F minor HXVII:6,  Sergey Rachmaninov - Piano Sonata No. 1 in D minor Op. 28, Roberto Sierra - Reflections on a Souvenir, Franz Liszt - Piano Sonata in B minor S. 178,  George Enescu - Romanian Rhapsody No. 1.

 
Spectacol anulat la HamiltonPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :163
Tuesday, 18 April 2006
Spectacolul Ansamblului Folcloric "Fagaras" programat pentru 29 aprilie, la Hamilton, a fost anulat, anunta Alianta Romanilor Canadieni.

Ansamblul Folcloric National "Fagaras", din judetul Brasov ar fi trebuit sa sustina un spectacol de muzica si dansuri populare sambata, 29 aprilie, de la ora 19:00, la Campul Romanesc din Hamilton. Organizatori nu au precizat, inca, motivul anularii, si nici daca spectacolul va fi sau nu reprogramat.

 
Muzicieni de la Liceul de Arta din Ramnicu Valcea, in concert in AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 18 April 2006
Un grup de elevi de la Liceul de Arta din Ramnicu Valcea va sustine sambata, 22 aprilie, de la ora 18:00, in Casa de Cultura din localitatea austriaca Wiener Neustadt, un concert de muzica clasica. Spectacolul este organizat de Asociatia Culturala Unirea Wiener Neustadt, din programul serii facand parte lucrarile „Sonata op. 31”, partea a III-a de Ludwig van Beethoven, „Toccata si Bourree” din Suita op.10 de George Enescu, interpretate de Anamaria Vaduva, „Scherzo II” de Frederic Chopin, „Ceardas” de Victorio Monti, „Ave Maria” si „Arie” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Du conflict en douleur” de George Enescu, „Maman dites-moi!” de Andre-Modeste Gretry, dar si melodii lautaresti, toate acestea fiind interpretate si de  Catalin Draghici, Daniel Busnea, David Caliu, Denisa Bailesteanu si Lorena Manescu. Din program mai fac parte si melodii si dansuri populare romanesti, precum si muzica usoara, informeaza organizatorii manifestarii. Intrarea la eveniment va fi gratuita, dar oricine doreste sa faca donatii este binevenit.
 
Pianistul Sandu Sandrin, in concert la ICR BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 18 April 2006
Romanii din Berlin au posibilitatea sa ia parte miercuri, 26 aprilie, la Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin, la un recital de pian Sandu Sandrin.

Spectacolul este organizat chiar de institutia culturala gazda, adresa acesteia fiind Koenigsallee 20 A, 14193, Berlin, Germania. Mai multe informatii se pot afla la numarul de telefon + 49 (0) 30.89.06.18.97 sau trimitand un e-mail la adresele office@rokultur.de ori direktor@rokultur.de.

 
Steaua- Middlesbrough, vizionat si de romanii din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :411
Tuesday, 18 April 2006
Romanii din orasul canadian New Westminster au ocazia sa vizioneze joi, 20 aprilie, la restaurantul Zowabia din localitate, partida de fotbal dintre echipele Steaua Bucuresti si Middlesbrough.

Microbistii romani care vor sa vada acest meci sunt rugati sa sune la numarul de telefon 524 – 4668 pentru a afla mai multe informatii despre actiune, dar si pentru a rezerva locuri la vizionare. Localul in care se va televiza partida de fotbal din cadrul semifinalei Cupei UEFA se afla la adresa 752 Columbia St., New Wesminster, informeaza pagina de web a romanilor din Vancouver.

 
Rezultate bune pentru fotbalistii romani din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :377
Tuesday, 18 April 2006
Echipa romaneasca de fotbal din Vancouver a reusit la sfarsitul saptamanii trecute sa mai inregistreze un rezultat pozitiv, reusind sa termine cu scorul de 3-3 partida disputata contra celor de la Guazapa FC, campioana de anul trecut a ligii Multicultulturale de Fotbal.

Meciul a avut loc sambata, 15 aprilie, pe Burnaby Lake Artificial Turf, marcatorii nostri fiind Silviu Furtuna, Cristian Lung si Sorin Cimbrea. Lotul romanesc aliniat la start a fost alcatuit din Florin Mija - Andrei Grigorescu, Toni Giurgea, Adrian Nastasa, Dorin Ranisav - Sorin Cimbrea, Silviu Furtuna, Bogdan Serban, Otinel Ionce, Cristian Lung (Adrian Gavra) si Zsolt Joo, rezervele fiind Tudor Stoica, Ionut Savu, Ioan Sarca, Rudolf Crinu, iar antrenor Dorel Ranisav, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.

Conform Asociatiei Multiculturale de Fotbal din British Columbia, Romania ocupa in prezent pozitia a doua in cadrul primei divizii a acestei ligi, locul intai apartinandu-le celor de la Guazapa.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions