Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Avizata negativ de Guvern, legea tinerilor supradotati ajunge si in ParlamentPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 19 April 2006
Proiectul legislativ privind educatia tinerilor supradotati si capabili de inalta performanta, una dintre cele mai vizionare legi pentru viitorul tarii, a primit recent avizul negativ al Guvernului si Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Proiectul de lege urmeaza a fi dezbatut de Parlament viner, 21 aprilie, in Vinerea Mare. Este un moment plin de simbolism: adoptarea acestei legi strategice este un act de mare responsabilitate sociala, este poate cel mai responsabil act din istoria legislativa a Parlamentului post-revolutionar. Aceasta lege este semnalul maturitatii de gandire al unei tari care doreste sa-si ocupe locul cuvenit in lume, sa cunoasca succesul economic si sa-si pastreze identitatea nationala si culturala in viitor, se arata intr-un comunicat al Consortiul Roman pentru Educatia Copiilor si Tinerilor Supradotati si  Talentati, EDUGATE.

Recent incheiatul Forum al Educatiei Tinerilor Supradotati si Capabili de performanta inalta (Gifted Education Forum), ce a avut ca tema principala dezbaterea Proiectului de Lege, a concluzionat ca este neaparat necesar sa fie sprijiniti, pastrati in tara si utilizatis sistematic, acesi tineri romani supradotati, vazuti ca “resursele cele mai valoroase si capabile de a cataliza eforturile Romaniei pentru dezvoltare durabila si integrare in UE”. Participantii au mai sustinut ca Romania trebuie sa admita o abordare strategica in domeniul educatiei tinerilor cu potential intelectual ridicat si sa implemeteze un sistem national de gifted education coalizand toate fortele politice, guvernul si societatea civila.

Romania trebuie sa traiasca un moment de sinceritate politica prin sustinerea acestui proiect de lege in Parlament de catre toate formatiunile, indiferent de culoarea politica, se mai arata in comunicat.

La Forum au participat initiatorii si promotorii acestui proiect de lege – Prof. Dr. Florian Colceag, presedintele EDUGATE,  deputatii conservatori Bogdan Pascu si Eduard Hellvig, precum si alti invitati - vicepresedintele Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor, oameni de afaceri, reprezentanti ai unor misiuni diplomatice, membrii Consortiului EDUGATE din care fac parte peste 30 de prestigioase institutii educationale precum si reprezentanti ai altor organizatii neguvernamentale dintre cele mai active in sustinerea tinerilor supradotati in Romania–  Fundatia Umanista "Dan Voiculescu" , Fundatia Blue Heron, Fundatia Lauder-Reut, Organizatia PISC, Fundatia Chance for Life – oameni de cultura, reprezentanti ai mass-media si tineri.

 
Ajutoare guvernamentale pentru refacerea caselor si pentru saraciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Wednesday, 19 April 2006
Guvernul a decis miercuri acordarea unor ajutoare de urgenta in valoare totala de 156.900 lei noi (1,569 miliarde lei vechi) unui numar de 100 de familii pentru refacerea locuintelor afectate de inundatii, alunecari de teren sau incendii. 71 familii din judetele Calarasi, Dambovita, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Prahova, Satu Mare, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea vor primi 61.300 lei noi (613 milioane lei vechi), pentru refacerea locuintelor distruse de inundatii, intemperii si alunecari de teren.

Aceste familii locuiesc in prezent in conditii improprii, deoarece locuintele lor se afla in stare avansata de degradare iar veniturile lunare nu le permit refacerea acestora. Ajutoare in suma totala de 95.600 lei (956 milioane lei vechi) vor fi acordate unui numar de 29 familii cu domiciliul in judetele Alba, Bacau, Caras-Severin, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Iasi, Ilfov, Mures, Neamt, Prahova, Tulcea, Valcea si Vrancea, pentru refacerea locuintelor afectate de incendii. In urma efectuarii anchetelor sociale, a rezultat ca veniturile lunare ale familiilor sunt mici si nu le ofera posibilitatea de a-si reface locuintele si de a-si procura bunuri de folosinta indelungata.

In aceeasi sedinta, Executivul a aprobat acordarea unor ajutoare financiare in suma totala de 813.194 lei noi (8,131 miliarde lei vechi) pentru 1.080 familii  si persoane singure aflate in situatii dificile din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea si municipiul Bucuresti. Aceste familii au venituri lunare foarte mici, care provin din pensii pentru limita de varsta sau de invaliditate, alocatii familiale si ajutor social.

 
Patriarhia Romana, alaturi de cei nevoiasi de PastiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Wednesday, 19 April 2006
Patriarhia Romana - Sectorul Biserica si Societatea au lansat miercuri, 19 aprilie, la Palatul Patriarhiei, programul social-filantropic „Alaturi de cei nevoiasi de sarbatori”.

Programul se desfasoara in doua etape, informeaza un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana. Prima etapa consta in distribuirea la domiciliu a 50 de pachete cu alimente pentru masa de sfintele sarbatori persoanele nedeplasabile, iar cea de a doua etapa consta in impartirea a 200 de pachete cu alimente in valoare de 1 milion de lei vechi fiecare pentru familiile fara posibilitati materiale. In cadrul acestui program este prevazuta si achizitionarea unor artiocole de imbracaminte pentru zece copii orfani carora Patriarhia Romana le acorda asistenta sociala permanenta, se mai arata in comunicat.

 
Informaticieni romani la compania NokiaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Wednesday, 19 April 2006
Clujul a ajuns pe harta mondiala a telecomunicatiilor mobile in urma achizitionarii companiei Intellisync de catre Nokia, liderul mondial in telecomunicatii mobile.

Compania Intellisync este prezenta in Romania prin centrul de dezvoltare si cercetare din Cluj.

Nokia isi va vinde in continuare produsele cu solutiile de internet mobil integrate, iar Intellisync, devenita acum parte a Nokia, va folosi aceeasi echipa de peste 100 de informaticieni clujeni pentru a le produce.

Intellisync produce solutii informatice de internet mobil si sincronizare software pe care Nokia, incepand din acest an, le va integra in pachetul de servicii de comunicatii mobile din segmentul companiilor (enterprise). "Practic, Intellisync era lider mondial in solutii de sincronizare software datorita diviziei de cercetare de la Cluj. Acum, aceasta divizie este creierul Nokia pe segmentul de solutii pentru companii", a precizat Valentin Deac, engineering manager la Nokia Romania Enterprise Solutions.

In urma acestei tranzactii, detinatorii de actiuni Intellisync vor primi 5,25 dolari pentru fiecare actiune.

Aceasta integrare a unei afaceri in cealalta, la nivel mondial, se va repercuta pozitiv asupra Romaniei in general, si Clujului in particular, printr-un castig de prestigiu si prin preocuparea deosebita a Nokia pentru implicarea in viata comunitatii.

Noua companie, Nokia Romania Enterprise Solutions, va avea sediul la Cluj.

 
Continua procedura de ratificare a Tratatului Romaniei in Parlamentul belgianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :361
Wednesday, 19 April 2006
Comisia pentru relatii externe a Camerei Reprezentantilor din Parlamentul belgian a aprobat marti, 18 aprilie, cu unanimitate de voturi (14 deputati prezenti), proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

Votul a avut loc in prezenta ministrului federal de externe si a ambasadorilor Romaniei si Bulgariei.In perioada urmatoare urmeaza sa aiba loc dezbaterea si votul in plenul Camerei.

Reamintim ca Senatul Belgiei a ratificat Tratatul de Aderare la 30.03.2006, procedura urmand a fi demarata si la nivelul celorlalte 5 parlamente regionale si comunitare din Belgia.

 
Amenda pentru tainuirea poluarii Dunarii cu hidrocarburi din epava RostockPDF Print E-mail
Galati, Romania/Romanian Global News
Accesari :191
Wednesday, 19 April 2006
Administratia Fluviala a Dunarii de Jos - Regia Autonoma Galati (AFDJ  RA Galati) a fost sanctionata contraventional de Garda Nationala de Mediu cu amenda in valoare de 30.000 RON.

Motivul este neluarea masurilor de automonitorizare a fragmentelor epavei Rostock care se afla pe bratul Sf. Gheorghe si nu a raportat la Administratia Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” (ARBDD) incidentele de poluare cu hidrocarburi a apelor Dunarii care pot avea consecinte grave.

La inspectia asupra fragmentelor epavei Rostock efectuata pe 18 aprilie, s-au depistat compartimente care contineau reziduuri de hidrocarburi ale caror orificii au fost obturate. La compartimentele la care s-a permis accesul, s-a intervenit cu substante absorbante si apoi s-a colectat produsul, informeaza Prompt Media.

 
Bavaria sprijina Romania in aderarea la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :388
Wednesday, 19 April 2006

Ministerul Integrarii Europene afirma ca Bavaria sprijina aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene, a avut o intrevedere cu Emilia Muller, ministru de stat pentru afaceri europene din Landul Bavaria, luni, 17 aprilie, intrevedere in cadrul careia s-a stabilit colaborarea cu expertii acestui land in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale, datorita experientei indelungate pe care Germania o are in acest domeniu.

Emilia Muller a declarat ca "Bavaria sprijina cu tarie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007" si a propus ministrului roman o colaborare mai stransa intre landul pe care il reprezinta si Guvernul Romaniei.

In ceea ce priveste accesarea banilor europeni dupa data aderarii, Anca Boagiu a subliniat necesitatea existentei unor structuri cu atributii clare, care sa gestioneze intregul proces de utilizare a fondurilor si a salutat initiativa ministrului bavarez de a pune la dispozitia expertilor romani experienta acumulata de Bavaria in acest domeniu. "Cheia dezvoltarii este utilizarea totala, eficienta si transparenta a banilor comunitari. Nu poti sa inveti intr-un timp atat de scurt ceea ce altii au invatat in zeci de ani. Prin urmare, trebuie sa profitam de experienta unor state ca Germania", a mai afirmat ministrul integrarii europene.

In cadrul intalnirii, Anca Boagiu a prezentat stadiul pregatirii tarii noastre pentru aderare, inaintea celui mai important Raport de monitorizare, cel care va fi publicat de catre Comisia Europeana in luna mai.

 
Un roman castiga locul 5 european la motociclism vitezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :410
Wednesday, 19 April 2006
Motociclistul aradean Robert Muresan in varsta de 15 ani s-a clasat pe locul al cincilea, din 39 de participanti, in cursa pentru Campionatul European de motociclism viteza pe circuit, cursa ce s-a desfasurat la Assen, in Olanda.

Robert Muresan a concurat pe o motocicleta Aprilia, alergand la clasa 125 cmc, reusind sa ii depaseasca pe sportivii echipei KTM, grupare care l-a refuzat pe alergatorul aradean.

Aceasta a fost cea de a doua cursa in Campionatul European a sportivului legitimat la clubul Las Vegas Racing Team Arad, dupa cea de la Vallelunga, Italia, acolo fiind nevoit sa abandoneze din cauza unor probleme tehnice.

Robert Muresan este primul roman care va concura in Campionatul Mondial de motociclism viteza , sportivul aradean urmand sa ia startul, in acest sezon, in Marile Premii ale Turciei, Olandei si Germaniei. Urmatoarea cursa in care va alerga Muresan este Moto Grand Prix-ul Turciei, care se va desfasura pe 30 aprilie, la Istanbul.

 
Romania la Festivalul International al Cartii de la BudapestaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 19 April 2006

Tara noastra va participa la Festivalul International al Cartii, ce se va desfasura la Budapesta, in perioada 20-23 aprilie, cu un stand organizat de Ministerul Culturii si Cultelor si Asociatia Breasla Cartii Maghiare din Romania.

Pe perioada desfasurarii targului, la standul Romaniei vor avea loc 2 lansari de carte, “Tara in varful picioarelor”, un volum de interviuri realizate de Agostan Hugo cu Marco Bela, a editurii Pallas Akademia din Miecrurea Ciuc si a cartii “Corijent la cele sfinte”, de Mircea Dinescu, carte aparuta la aceeasi editura Pallas Akademia din Miercurea Ciuc.

 La acest targ, vor fi expuse la standul romanesc aproximativ 500 de volume, carti aparute intre 2005 si 2006 si care apartin a 30 de edituri romanesti si maghiare, precum Albatros, All, Aramis, Aula, Cartea Romaneasca, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Editura Universitatii Bucuresti, Europolis Print, Gramar, Humanitas, Impress, Editura Institutului Cultural Roman, Kalota, Koinonia, Komp-Press, Kriterion, Libra, Lider, Mentor, Editura Militara, Minerva, Monitorul Oficial, Muvelodes, Muzeul Lieraturii Romane, Niculescu, Noi Media Print, Orizonturi, Pallas-Akademia, Paralela 45, Polirom, Polis, Pro-Print, Rao, Tomis, Tritonic, Univers Enciclopedic, Universal Dalsi, Vivaldi si Vremea.

Prezenta Romaniei la targul de la Budapesta va costa aproximativ 11.600 euro (41.760 lei).

 
Autori romani, nominalizati de Uniunea Scriitorilor la premiile pe 2005PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 19 April 2006
Uniunea Scriitorilor din Romania si-a anuntat recent nominalizatii la premiile pe 2005, pe lista acestora  aflandu-se in premiera si autori care nu sunt membri ai organizatiei.

Conform postului national cultural de radio, la categoria proza sunt nominalizati Virgil Duda, Florina Ilis, Ioan Lacusta, Dan Persa si Gheorghe Schwartz, iar la sectiunea poezie concureaza Emil Brumaru, Aurel Pantea, Dan Sociu, Octavian Soviany si Petre Stoica. Mircea Daneliuc, Liviu Ioan Stoiciu si Paul Vinicius au fost nominalizati la sectiunea dramaturgie, in timp ce scriitorii debutanti Gratiela Benga, Bogdan Cretu, Filip Florian, Tudor Lavric si Andra Rotar au fost la randul lor nominalizati de juriu. Premiile vor fi decernate pe 15 mai, la Teatrul National din Bucuresti.

 
Basescu:“Romania va continua ajutorarea comunitatii romanesti din Serbia de Nord-Est”PDF Print E-mail
Belgrad, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :555
Wednesday, 19 April 2006
{mosimage}Aflat in vizita la Belgrad, Presedintele Traian Basescu i-a intalnit ieri in sediul ambasadei Romaniei pe liderii comunitatilor romanesti din Timoc si Voivodina.

{mosimage}Avertizat de la Bucuresti ca  i s-a pregatit un circ in care slugi ale resturilor securiste ceausiste si miloseviste care mai bantuie prin serviciile secrete ale Romaniei si Serbiei, vor incerca sa-l provoace impotriva romanilor asa numiti vlahi din Timoc, Presedintele Romaniei printr-o prestatie echilibrata a reafirmat sprijinul Romaniei pentru ambele comunitati romanesti din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

Intalnirea de ieri de la ora 17.00(ora Belgradului) a pus fata in fata pe Presedintele Basescu insotit de consilierii prezidentiali Anca Ilinoiu si Teodor Stolojan cu mai multi lideri ai comunitatilor romanesti din Timoc si Voivodina. Au fost prezenti din partea Consiliului National al Rumanilor din Serbia si a Federatiei Rumanilor din Serbia cu sediul la Negotin (Timoc), dr. Pedrag Balasevic si Dusan Parvulovic, din partea Asociatiei pentru Cultura Romanilor-Vlahilor “Ariadnae Filum” cu sediul la Bor(Timoc), Zavisa Jurj, din partea Asociatiei Romanilor Ortodocsi din Malainita, preotul Boian Alexandrovic. Din partea Consiliului National al Romanilor din Serbia cu sediul la Novi Sad (Voivodina), Draghisa Constantinovic, din partea Comunitatii Romanilor din Serbia cu sediul la Varset(Voivodina), Ion Cismas. Pe post de “cal troian” au fost adusi Dimitrie Craciunovici(fost ofiter in armata sarba) si Zoran Radivoievic din partea Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia, un partid fantoma cu sediul intr-un subsol-bucatarie din Zaicear(Timoc). Discursul extremist al celor doi a fost precedat de un discurs “la comanda” al lui Ion Cismas care in ultima perioada raspunde acelorasi ordine ca si cei doi. Toti trei copiind declaratiile lui Corlatean si Gheorghiu (oare ce-i uneste pe cei doi stim doar noi ? n.r.) au acuzat cu un limbaj suburban pe romanii din Timoc de tradare si ca sparg unitatea romanilor din Serbia. Dupa luarea de cuvant mizerabila a lui Craciunovici, Basescu a reactionat imediat amendand discursul extremist si precizand ca “Asa cuvinte nu se mai folosesc nici in Romania si nici in Europa”.

Prin discursuri echilibrate si coerente dr. Pedrag Balasevic si parintele Boian din Malainita au explicat optiunea romaneasca a romanilor din Timoc chiar daca acestia se autodenumesc in sarba, “vlasi”, etnonim vechi romanesc, care inseamna tot roman, si l-au invitat pe Presedintele Basescu sa viziteze Timocul pentru a cunoaste realitatile la fata locului.

Basescu a promis trimiterea unui consilier care sa se ocupe de romanii din Serbia si a atras atentia ca indiferent cum ne numim romani sau vlahi ar trebui sa actionam uniti.

Cotidianul “Vecerni Novosti” de astazi sub titlul “Despre rumani” preia declaratiile extrem de clare ale lui Traian Basescu: “Romania va continua ajutorarea comunitatii romanesti din Serbia de Nord-est. Acum sunt doua grupuri. Noi vom incerca sa-i convingem sa se uneasca si sa aiba un statut de minoritate in Serbia”

Cotidianul “Danas” reluand aceeasi declaratie mai precizeaza si cererea Presedintelui Basescu ca Biserica Ortodoxa Romana sa fie recunoscuta ca biserica traditionala asa cum Romania recunoaste acest statut Bisericii Ortodoxe Sarbe din Romania.

Dealtfel in dimineata zilei de 19 aprilie, inainte de a pleca in Kosovo, Presedintele Basescu va merge la Varset la resedinta Episcopiei Ortodoxe Romane a Romanilor din Serbia, nerecunoscuta de statul si de biserica sarba, pentru a discuta cu P.S. Daniil Partosanu si a-si afirma sprijinul pentru recunoasterea si statutul acesteia pe teritoriul sarb.

Desi prezent la fata locului Mihai Gheorghiu, secretar de stat la DRRP, s-a remarcat prin absenta si prin salutul extrem de calduros adresat celor care au incercat sa strice intalnirea presedintelui cu romanii din Timoc si Voivodina.

 
Aglomeratie la vami: se intorc romanii acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :158
Wednesday, 19 April 2006
{mosimage}Cetatenii romani aflati la munca in strainatate se intorc, in aceste zile, in tara, pentru a petrece Pastele alaturi de familii.

{mosimage}In vami, traficul este mult mai mare decat cel obisnuit. Dupa cum transmit agentiile de stiri, in ultimele zile, zeci de mii de romani au intrat in tara prin punctele de frontiera de pe raza judetului Arad.

Mai mult de jumatate dintre acestia au tranzitat punctul vamal Nadlac, iar in urmatoarele doua zile este posibil ca traficul prin acest punct sa creasca. Si prin Vama Cenad au intrat in tara, in ultimele trei zile, aproximativ 12.000 de persoane.

In vederea fluidizarii traficului, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad a luat masura ca, in Vama Nadlac, sa fie suplimentat personalul si numarul de benzi de acces in tara.
Se recomanda cetatenilor romani sau straini ce doresc sa intre in tara utilizarea si a punctelor vamale Turnu si Varsand de la granita de vest cu Ungaria.

 
Liga Romanilor din Italia are o noua conducere si un nou plan de bataiePDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :447
Wednesday, 19 April 2006
{mosimage}Liga Romanilor din Italia si-a tinut la mijlocul lunii aprilie cel de-al doilea Congres de la infiintarea sa, in cadrul caruia a fost aleasa si noua structura de conducere.

{mosimage}Astfel, in urma congresului, membrii Ligii l-au ales ca presedinte pe Iulian Manta, iar ca vicepresedinte pe Aurelia Mirita. Cei 4 coordonatori zonali al LRI sunt Crina Suceveanu (pentru zona Sud), Eugen Terteleac (zona Centru), Elena Radulescu (zona Nord-Est) si Marian Mocanu (zona Nord-Vest). Alegerile s-au desfasurat la Torino, in paralel cu alagerile parlamentare din Italia, in perioada 8-9 aprilie, informeaza LRI.

Primul Congres al Ligii Romanilor din Italia, organizatie apolitica care grupeaza majoritatea asociatiilor cu activitati importante in comunitatea romaneasca din aceasta tara, s-a desfasurat anul trecut, pe 28 mai, la Milano. Era atunci ales ca presedinte Serban Dogarescu, inginer din Milano, care si-a indeplinit cu brio mandatul. Daca anul trecut nimeni nu se inghesuia sa candideze pentru postul de presedinte al Ligii, anul acesta lucrurile s-au schimbat. Au fost trei candidati, care s-au intrecut in prezentarea de programe pentru acest an : Marian Mocanu, coordonator LRI in Liguria, Eugen Terteleac, presedintele ARI din Roma, si Iulian Manta, seful biroului pentru romani de la sindicatul Feneal Uil Roma si Lazio. Presedinte a fost ales Iulian Manta, 28 ani, din Focsani, aflat in Italia din 1997. Fost muncitor in constructii si responsabil cu sindicatul pe ultimul santier la care a lucrat, Manta este primul roman cu o functie sindicala importanta in Italia.

Toti cei trei candidati au promis dezvoltarea LRI (Marian Mocanu, prin propunerea unor metode eficiente de finantare, Eugen Terteleac prin atragerea altor asociatii romanesti si a unor personalitati din vechea imigratie romaneasca in Italia, dinainte de 1989, iar Iulian Manta prin deschiderea unui birou al Ligii la Roma si a altor filiale, in toata Italia).

Un moment important al Congresului de anul acesta a fost prezentarea bilantului pe anul trecut. Prezentat de fostul presedinte, Serban Dogarescu, bilantul a rememorat toti pasii facuti de LRI, inclusiv conflictul cu Departamentul Romanilor de Pretutindeni de la Bucuresti, care a ignorat singura asociatie romaneasca de importanta nationala in Italia. Cu toate acestea, Liga s-a facut cunoscuta, a initiat consultari cu consulatele romanesti de la Roma si Milano pentru imbunatatirea activitatii acestora (relatiile cu consulul de la Milano, Mircea Gheordunescu, si cu ambasadorul de la Roma, Cristian Colteanu fiind optime). Tot in cadrul bilantului activitatii pe 2005 a LRI s-a amintit acordarea unor titluri de membri de onoare, printre care cele pentru Marioara Halip, romanca devenita Cavaler al Italiei si Petru Vataman, alpinistul care a dus steagul Romaniei din Italia pe Kilimanjaro, precum si interventiile punctuale ale Ligii in cazurile Emila Maratu si familia Strambeanu), inaugurarea Casei Romaniei la Torino, prestigiosul sediu al asociatiei Fratia, unde isi are sediul si LRI.

Dar cel mai important punct din bilant a fost campania "1 euro pentru Romania” si „rezultatul sau extraordinar”.

La Congres a fost prezent, intr-o vizita fulger, si consulul Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu care si-a exprimat „satisfactia si bucuria” de a vedea inca un congres al LRI, „semn ca proiectul acesta merge inainte”. El a recomandat sa fie lasate la o parte orgoliile si veleitatile si sa se dea mai mare putere acestei structuri, dar si gasirea unei voci puternice care sa se auda la Roma, la nivelul institutiilor guvernamentale. Totodata, consulul Gheordunescu a asigurat de sprijinul consulatelor si ambasadei, ca si de cel al MAE si DRP de la Bucuresti.

In partea a doua a intalnirii au fost discutate planurile Ligii Romanilor din Italia pentru anul 2006. Dintre acestea cel mai important pas este acela al atragerii tuturor asociatiilor romanesti din Italia catre LRI, a personalitatilor romanesti din Italia si a italienilor care pot sprijini scopul Ligii - reprezentarea intereselor comunitatii romanesti. Se va incerca, totodata, deschiderea de filiale LRI in toata Italia si se va demara un program de monitorizare a activitatii consulatelor romanesti din Italia si a consulatelor italiene din Romania.

In proiect se mai afla pregatirea unui Congres al tuturor ligilor si federatiilor asociatiilor romanesti care exista in Europa (deocamdata doar Germania, Austria si Spania) si pregatirea unui proiect care sa se finalizeze intr-o lege pentru votul romanilor din strainatate.

 
La comanda Rusiei, „muncitorii basarabeni” de la Moscova cer demisia lui VoroninPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :367
Wednesday, 19 April 2006

Organizatia “Patria Moldova” muncitorilor imigranti basarabeni din Rusia a cerut, in timpul celui de-al doilea sau congres, demisia Presedintelui Basarabiei Vladimir Voronin.

Participantii la acest congres au cerut printr-o rezolutie demiterea de catre Parlamentul de la Chisinau a Presedintelui Voronin, motivul invocat fiind “politica antiruseasca si antiumana”. Presedintele organizatiei “Patria Moldova”, Andrei Tarna, il  acuza pe presedintele basarabean de lipsa de abilitate politica, motiv care a dus la pierderea pietei ruse pentru industria vinului din Basarabia. Andrei Tarna a declarat pentru BBC ca nu este un sustinator al miscarii separatiste, dar ca timp de 15 ani, a existat „o situatie suspendata cu Transnistria”. El a mai spus ca separatismul ar fi putut fi hotarat in urma cu 2 ani, semnandu-se Memorandumul Kozak, nemaiexistand separatism, ci o tara unica.

Andrei Tarna a fost observator la ultimele alegeri in Sovietul suprem al autoproclamatei republici nistrene, gest pe care autoritatile de la Chisinau l-au considerat sfidator si relevant.

Vitalia Pavlicenco, vicepresedinta a Comisiei parlamentare pentru politica externa si deputat al liantei “Moldova Noastra”, a pus la indoiala sinceritatea celor care au participat la cel de-al doilea congres al organizatiei “Patria Moldova”.

Conducerea Basarabiei si Partidul de guvernamant al Comunistilor nu au facut nici un comentariu.

La for au participat si reprezentanti ai administratiei prezidentiale ruse si ai altor inalte oficialitati ale Federatiei Ruse. Congresul organizatiei “Patria Moldova”, care sustine ca reprezinta intereselor miilor de basarabeni aflati la munca in Rusia, a fost criticat de catre presa pro-guvernamentala de la Chisinau si de unele ziare din Rusia.

 
10 medalii internationale pentru vinurile basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :176
Wednesday, 19 April 2006
Mai multe vinuri basarabene au obtinut la sfarsitul saptamanii trecute 10 medalii, dintre care trei de aur, la un concurs international de vinuri desfasurat la Minsk.

Evenimentul a avut loc in cadrul Expozitiei internationale „Bistro. Bere. Vinuri si bauturi”, la care au mai participat companii din Belarus, China, Danemarca, Italia, Moldova si Ucraina. Medaliile de aur au fost castigate de „Heres-Armonios”, producator compania „Vinuri-Ialoveni”, „Muscat alb de Cainari” si „Cahor”, producator „V-S-Export”, informeaza Moldpres. Mostrele propuse in cadrul concursului au fost apreciate de un juriu format din mai multi experti internationali.

La un alt concurs international, „Vinitaly”, organizat in perioada 6-10 aprilie in Italia, vinul „Firebird Legend Merlot 2004” al companiei „D.K-Intertrade” din Moldova a primit Marele premiu. La cea de-a XIV-a editie a acestei competitii au fost prezentate 3500 de mostre ale unor companii din 30 de state. La inceputul lunii in curs, bauturile alcoolice basarabene au mai cucerit 16 medalii, dintre care sapte din aur, la un concurs international de la Bucuresti. Productia vinicola a Republicii Moldova este exportata in prezent in 43 de tari ale lumii.

 
Burse in Italia pentru absolventii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :406
Wednesday, 19 April 2006
Basarabenii care au absolvit studiile universitare pot sa mearga mai departe la studii in Italia, prin intermediul Ministerului italian al Afacerilor Externe care a decis sa acorde cetatenilor moldoveni 58 de burse postuniversitare, in valoare de 650 de euro pe luna.

Bursele vor fi oferite pentru anul de studii 2006-2007 in diverse domenii, cu exceptia specializarilor in medicina. Potrivit Ludmilei Pavlov, sefa de directie la Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului, citata de Moldpres, numarul beneficiarilor de burse va fi stabilit dupa desfasurarea concursului de selectare. Pentru a obtine bursa, candidatii trebuie sa aiba cel mult 38 ani (exceptie fac profesorii de limba si literatura italiana), sa cunoasca italiana sau alte limbi de studiu, in cazul in care candidatul prezinta o confirmare de la institutia primitoare, prin care se atesta ca prelegerile vor fi organizate in limba cunoscuta de candidat.

Basarabenii care vor sa aplice pentru aceasta bursa trebuie sa prezinte pana marti, 25 aprilie, la METS, formularul de solicitare, copia diplomei de studii superioare, doua recomandari, confirmarea la studii a institutiei primitoare italiene si proiectul de studii/cercetare expus pe doua pagini tiparite, in limba italiana sau cu traducere.

Pana in prezent ministerul basarabean a incheiat aproximativ 40 de acorduri internationale in domeniul invatamantului, pe baza carora in anul de studii 2005-2006 au fost admise in institutiile de invatamant din Moldova in jur de 110 persoane din afara tarii, iar 340 de basarabeni au plecat la studii in institutii din strainatate.

 
Jurnalistii din Chisinau cer mai multa grija fata de monumentele istoricePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :162
Wednesday, 19 April 2006
Jurnalisti de la mai multe medii de informare din Chisinau au participat in amiaza zilei de marti la o actiune publica organizata de echipa ziarului „Jurnal de Chisinau”.

Actiunea a fost autorizata de Primaria capitalei. Prin aceasta actiune, desfasurata de Ziua Internationala a Monumentelor Istorice, organizatorii au incercat sa sesizeze opinia publica referitor la atitudinea autoritatilor fata de monumentele istorice din capitala. 

Solicitata de Agentia Monitor Media, Raisa Lozinschi, reporter la „Jurnal de Chisinau”, a comunicat ca participantii la actiune au depus flori pe locul unde s-a aflat, pana in vara anului trecut, o cladire cu statut de monument ocrotit de stat, care a fost demolata anul trecut la indicatia autoritatilor. Pe locul unde pana mai ieri se inalta cladirea au fost depuse si placarde cu imagini ale fostului edificiu.  La actiunea organizata de „Jurnal” au participat jurnalisti de la Radio Europa Libera„Euro TV”, „TV7”, „Timpul de dimineata” si Radio Romania International, deputati din fractiunea parlamentara Alianta „Moldova Noastra” si trecatori, a precizat Raisa Lozinschi. 

Fostul moment istoric din strada Stefan cel Mare nr. 160, edificiu construit in 1876 de cunoscutul arhitect Bernardazzi, a fost demolat la 11 august 2005 la indicatia Guvernului, desi, dupa cum spun ziaristii care au investigat cazul, nu avea temei legal. 

Fotoreporterul ziarului „Jurnal de Chisinau” care a incercat sa imortalizeze acest proces a fost impiedicat sa-si exercite functiile de persoane care asigurau paza demolatorilor. Persoanele respective l-au amenintat cu sustragerea peliculei din aparatul de fotografiat. 

 
Alianta Anticoruptie de la Chisinau acuza de lipsa de transparenta in redactarea Codului AVPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 19 April 2006
Alianta Anticoruptie, structura din care fac parte mai multe organizatii neguvernamentale, dar si de stat, considera ca procesul de elaborare si promovare a proiectului noului Cod al Audiovizualului s-a derulat in lipsa de transparenta.

Secretarul Aliantei, Veavceslav Paladi, a spus pentru Agentia Monitor Media ca, in contextul angajamentului forului legislativ de la Chisinau de a coopera cu societatea civila, Alianta Anticoruptie constata ca acest principiu nu s-a respectat. Alianta este ingrijorata de pericolul perpetuarii unor practici similare in viitoarea activitate a Legislativului, a spus Paladi, afirmand ca trebuie restabilit un climat firesc de dialog cu societatea.

Din Alianta Anticoruptie fac parte si doua organizatii din domeniul mass media – Agentia Media „Impact” si Centrul „Acces-info”. Alte cateva organizatii din domeniul media si-au exprimat dorinta de a adera la Alianta nominalizata. 

Proiectul Codului Audiovizualului a fost adoptat in prima lectura de Parlamentul Republicii Moldova la 6 aprilie curent. Felul in care a fost elaborat si adoptat documentul a supus criticii vehemente de catre organizatii neguvernamentale de media, de deputatii din opozitia parlamentara si de partide extra-parlamentare. 

 
Nu exista un numar clar al imigrantilor ilegali din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :378
Wednesday, 19 April 2006
Nimeni nu poate sti care este cifra imigratiei in Franta. Un raport dat publicitatii la inceputul acestei saptamani, de Senatul francez denunta o imigratie ilegala „necuantificabila”.

Acest fenomen este unul care nu poate fi ignorat, la baza sa stand nu numai imposibilitatea de a clasifica numarul clandestinilor, dar si lipsa intregistrarii multora dintre imigratii care sunt in situatie ilegala. Aceste realitati sunt in multe cazuri bine cunoscute autoritatilor.

„In Franta cuvintele inregistrare” si „dosar” provoaca teama, a declarat pentru cotidianul francez Le Figaro, unul dintre membrii comisiei ce a redactat raportul mentionat mai sus. El a mai adaugat ca de obicei ei nu cer nume administratiilor, preferand de multe ori ca imigrantii sa ramana anonimi. Cu toate acestea, „nu este normal ca Euucatia nationala sa se declare incapabila sa spuna, de exemplu, cati copii ai imigrantilor clandestini frecventeaza scolile din Franta”.

Cifrele oficiale indica, cu toate acestea, prezenta pe teritoriul francez a unui numar de straini in conditii de ilegalitate cuprins intre 200.000 si 400.000, dupa cum indica ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy. Noua sa lege a imigratiei va fi discutata in cadrul Adunarii Generale, cu incepere din data de 2 mai. Masurile pe care aceasta le are in vedere prevad o inasprire a conditiilor de regularizare pentru imigrantii clandestini.

 
Desene de Paste semnate de copii la CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :166
Wednesday, 19 April 2006
O noua editie a Concursului de desene „Sfintele Pasti in viziuea copiilor” se va deschide oficial joi, 20 aprilie, de la ora 12.00, la sediul Societatii pentru cultura romaneasca Mihai Eminescu, din centrul regional la Cernauti.

Evenimentul, ajuns deja la cea de-a treia editie, este organizat de Liga Tineretului Roman “Junimea”. La acest concurs si-au prezentat lucrarile tinerii pictori din majoritatea scolilor cu limba de predare romana din regiunea Cernauti. Cele mai reusite lucrari vor fi mentionate si expuse in cadrul expozitiei care va sta la dispozitia vizitatorilor timp de o luna. Sunt invitati toti participantii la concurs si profesorii acestora.

(De la Cernauti, pentru Romanian Global News, Vitalie Zigrea)

 
Oul incondeiat de Pasti, reinviat de romanii din AdelaidePDF Print E-mail
Adelaide, Australia/Romanian Global News
Accesari :192
Wednesday, 19 April 2006
{mosimage}Membrii Asociatiei Comunitatii Romanesti din Australia de Sud au participat in doua zile consecutive de sambata, pe 8 si 15 aprilie, in Sala bisericii baptiste romane din Adelaide, la doua sesiuni de incondeiat oua de Pasti.

{mosimage}La aceste actiuni au participat peste 100 de romani care, pe langa ornamentarea oualor pascale, au mai luat parte si la cateva activitati sportive, precum tenis de masa, rummy si table, dar si la un gratar. Potrivit asociatiei romanesti, organizatoarea manifestarii, la cele doua sesiuni au participat si un numar mare de copii, care au reusit sa ii uimeasca pe cei prezenti cu talentul lor de a colora si decora oua din material sintetic puse la dispozitie de organizatori.

Cele mai populare modele au fost obtinute din imprimarea de frunze si flori pe coaja de ou, dupa care oul a fost introdus in diverse culori, inclusiv cele naturale obtinute din coji de ceapa. O alta tehnica experimentata a fost cea a picturii folosind vopsele acrilice la care fiecare si-a adus contributia proprie, folosind imaginatia si stilul personal de a combina culorile si de a crea diferite modele florale sau geometrice. Printre modalitatile de incondeiere s-a mai remarcat si cea a crearii de diverse puncte si linii obtinute din curgerea cerii topite pe coaja oului, la care se lucreaza foarte repede, din cauza faptului ca ceara se raceste in cateva secunde. Oul cu modelul de ceara a fost introdus in vopsea, dupa care ceara a fost indepartata cu atentie. Copiii au folosit carioci, acuarele si vopsele acrilice cu care au decorat ouale din material sintetic.

La sfarsit, toata lumea care a fost prezenta (adulti si copii), a votat in ordinea preferintelor cele mai frumoase 20 de oua incondeiate, primele 5 fiind desemnate castigatoare. Dupa numararea voturilor, juriul a decis ca premiul I sa ii revina Gabrielei Stoici, premiul a doilea a fost obtinut de Alois Schneider, iar premiul III a fost castigat de Nicoleta Glod. Totodata, Tatiana Schneider si Liliana Stoian au primit mentiuni. Castigatorii isi vor primi premiile pe data de 25 aprilie la intalnirea din parcul Belair.

Ouale incondeiate au fost expuse la sala de la Biserica Baptista Romana, o parte din ele fiind donate de asociatie Bisericii Ortodoxe Romane “Sfantul Nicolae” din Adelaide.

Organizatorii activitatilor au fost Tibi Stoian, Florin Oprea, Liliana Stoian, Corina Oprea, Vlad Baclagian si Traian Hrelescu.

Incondeierea de oua de Pasti este o datina straveche a poporului roman si care se pastreaza si se transmite de la o generatie la alta, mai ales in satele romanesti. Romanii din Adelaide, dupa puterile si priceperile lor, au incercat sa faca ceva frumos, in spirit romanesc, nu neaparat ridicat la tehnica si arta populara traditionala romaneasca. Desi printre cei prezenti nu au fost si specialisti care sa le arate mestesugul clasic al incondeierii oualelor cu ceara, toti romanii si-au manifestat dorinta de a a fi impreuna si a experimenta cateva din tehnicile mai moderne, care nu au necesitat un efort prea mare si nici oameni deosebit de talentati.

 

 
IPS Nathaniel, oaspete de Pasti al romanilor din LavalPDF Print E-mail
Laval, Canada/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 19 April 2006
Biserica „Sfantul Apostol Andrei” din Laval ii asteapta pe romanii din aceasta parte a Canadei sa participe duminica, 23 aprilie, in prima zi de Pasti, la slujba celei de-a doua Invieri, care va fi oficiata de IPS Nathaniel, Arhiepiscopul roman de la Vatra.

Serviciul religios va incepe la ora 11:30, alaturi de ierarhul Episcopiei Ortodoxe Romane din America fiind si un sobor de preoti si diaconi, informeaza publicatia montrealeza „Pagini Romanesti”. Totodata, in cadrul manifestarii din acea zi va vea loc si serviciul religios inchinat Sarbatorii Sfantului Gheorghe. Biserica in care se va desfasura slujba se afla la adresa 3544 Du Souvenir, Laval.

 
Romanii din America pot deveni realizatori de emisiuni radioPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :158
Wednesday, 19 April 2006
Postul romanesc de radio RoPlus le ofera tuturor romanilor care locuiesc in Statele Unite sau in Canada sansa unica de a deveni realizatorul propriei lor emisiuni cu specific local.

Aceasta poate fi realizata chiar de acasa sau de la birou, primind sustinere si sfaturi pertinente din partea echipei care se afla in spatele proiectului RoPlus Radio, informeaza romportal.com.

Astfel, cei care doresc sa realizeze o emisiune sau au o idee de program pe care doresc sa o puna in practica pot sa trimita un e-mail la adresa programe@roplus.net in care sa ofere mai multe detalii legate de propunere. In acelasi timp, mesajul ar trebui sa contina si un CV, dar si cateva detalii despre conditiile tehnice de care dispune solicitantul. Toate propunerile vor fi tratate cu cea mai mare atentie, echipa de la RoPlus Radio urmand sa caute o solutie pentru incerca sa includa toate ideile primite.

 
Punct final pentru zilele culturale romanesti la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :297
Wednesday, 19 April 2006

Joi, 20 aprilie, de la ora 16.30, Sala „Vetrina Roma”, din capitala italiana va gazdui cea din ultima manifestare programata in cadrul Zilelor Culturii si Literaturii Romanesti la Roma – conferinta „Intercultura – instrument pentru o buna integrare”.

Vor participa la acest eveniment presedintele Comisiei Consiliare, Maurizio Bartolucci, consulul general al Romaniei, Cornel Visoiu si consilierul comunal adjunct, Gabriel Ionut Rusu. Prezentarea va fi sustinuta de profesorul de limba si literatura romana, Bruno Mazzoni, iar in cadrul dezbaterilor vor fi ascultate marturii ale unora dintre cei mai celebri romani din Italia: medicul Cristian Stanescu, avocata Geta Lupu, jurnalistul Sorin Cehan, studentul Cristi Ariton, afacerista Cristina Ciobanu, sindicalista UIL Paulina Dorobat, sindicalistul UIL-FENEAL Iulian Manta, mediatorul intercultural Mihaela Meris si scriitoarea si experta in comunicare Tatiana Covor.

Zilele Culturii si Literaturii Romanesti” s-au desfasurat la Roma in zilele de 12, 13 si 20 aprilie, la initiativa Comisiei Consiliare a Dreptului de Vot pentru Straini si a Consilierului Comunal adjunct din cadrul Primariei Romei, Gabriel Ionut Rusu.

 
Slujbe de Paste si la biserica “Invierea Domnului” din SacramentoPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :342
Wednesday, 19 April 2006
Romanii din California pot sa mearga la slujba de Paste la biserica "Invierea Domnului" din Sacramento.

Slujbele vor avea loc incepand cu joi, 20 aprilie, de la ora 10.00, cand va avea loc Liturghia Sf. Vasile cel Mare, iar de la ora 18.00, se va celebra Denia celor 12 Evanghelii. Vineri, 21 aprilie, este programata o singura slujba, cu incepere de la ora 18.00, Denia Prohodul Domnului cand credinciosii romani vor inconjura biserica. Apoi, in noaptea de sambata spre duminica, va incepe la miezul noptii Slujba de Inviere a Domnului, iar duminica, pe 23 aprilie, in prima zi de Paste, va avea loc incepand cu ora 14.00 Slujba Vecerniei (sau a Doua Inviere).

Adresa Bisericii “Invierea Domnului” este 9091 Alder Avenue, Sacramento, California, 95 829. Mai multe Informatii se pot afla si de la preotul Teodor Alin Girlonta, la telefon 714 782 8953, sau la adresa de e-mail preot@invierea-domnului.org.

 
Seara culturala romaneasca la OsloPDF Print E-mail
Oslo, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 19 April 2006
{mosimage}Sala de Concerte din Oslo va gazdui joi, 27 aprilie, de la ora 17:30, o seara culturala romaneasca, ce va fi alcatuita dintr-un recital de pian al muzicienei linca Dumitrescu si o expozitie de fotografie dedicata compozitorului George Enescu.

{mosimage}Evenimentul marcheaza implinirea a 125 de ani de la nasterea acestui nume important al muzicii clasice romanesti si este organizat de Ambasada Romaniei la Oslo, impreuna cu institutia culturala gazda si cu ajutorul Ambasadei Norvegiei la Bucuresti.

Ilinca Dumitrescu (foto) a absolvit in 1978 Conseravtorul de Stat „P.I. Ceaikovski” din Moscova. Eleva a maestrilor Stanislav Neuhaus si Iakov Flier, artista sustine incepand cu anul 1980 concerte in mari centre culturale din Europa, Asia, SUA si America Latina. In 1986, un disc al sau continand 14 sonate de D. Scarlatti a fost selectionat de juriul „International Record Critics Award” printre cele mai bune aparitii discografice ale anului. Pianista a participat la numeroase si prestigioase festivaluri internationale la Bucuresti, Ankara, Bratislava, Praga sau Iowa, fiind membra de onoare a Societatii Internationale de Muzica Contemporana, a Senatului Academic de la „Accademia Internazionale d’Arte Moderna” la Roma, a „Societe Musicale Francaise G. Enescu” si a „The G. Enescu Society of the United States”. Vastul repertoriu al pianistei include concerte cu orchestra, piese de recital, muzica de camera, lieduri. Totodata, o preocupare constanta a Ilincai Dumitrescu o constituie promovarea muzicii romanesti clasice si contemporane.

 
Arta romaneasca, scoasa la licitatie la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :259
Wednesday, 19 April 2006
Doua lucrari semnate de artista romanca Monei Mariana Ciciovan vor participa luni, 24 aprilie, la o licitatie ce se va desfasura la Cazinoul din Montreal.

Cele doua lucrari, „Au crepuscule”, ulei pe panza, si „Le bateau”, lucrare de ceramica, vor lua parte la aceasta actiune alaturi de alte 30 de opere semnate de artisti plastici locali cunoscuti, precum Jean Paul Riopelle, anunta publicatia „Pagini Romanesti”. Lucrarile au fost selectionate de Helene Hardy, specialistla la Muzeul de Arte Frumoase din Montreal, in care se afla lucrarile artistei intr-o expozitie permanenta. Creatii semnate de Mona Ciciovan mai pot fi admirate si la Galeria Brigitte Desroches, iar din iarna anului trecut Mona Mariana Ciciovan are expozitie permanenta si la sediul central al Banque de la Nuvelle Ecosse.

 
Elena Mosuc, pe scena Operei din ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 19 April 2006
Soprana romanca Elena Mosuc se va afla miercuri, 19 aprilie, pe scena Operei din Zurich, in calitate de intrerpreta a rolului „Liu” din spectacolul „Turandot” de Giacomo Puccini.

Spectacolul a avut premiera duminica, 9 aprilie, beneficiind de o montare in regia artistica a lui Giancarlo del Monaco si de conducere muzicala semnata de Alan Gilbert, anunta muzical.srr.ro. Distributia acestei opere este completata de soprana Paoletta Marrocu, in rolul titular, tenorul Jose Cura, basul Pavel Daniluk, baritonul Gabriel Bermudez si tenorul Andreas Winkler. Urmatoarea reprezentatie cu „Turandot” de Giacomo Puccini la Opera din Zurich va avea loc vineri, 21 aprilie.
Elena Mosuc este considerata a fi una dintre cele mai importante voci romanesti ale momentului, din palmaresul sau facand parte numeroase premii interne si internationale. Printre acestea se numara premiul intai la concursul international muzical organizat de televiziunea germana ARD, in Munchen, premiul intai la un concurs din Monte Carlo, premiul „European Furtherance Prize for Music” si premiul „Bellini d'Oro“. Soprana romanca a interpretat de-a lungul carierei sale partituri dintre cele mai diverse pe scene din Zurich, Munchen, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam, Verona, Londra, dar si in Japonia si China.

 
Ciresarii din Vancouver au cantat pentru romanii din VictoriaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :167
Wednesday, 19 April 2006
{mosimage}Copiii care sunt membri ai clubului Ciresarii din cadrul Centrului Cultural Romanesc din British Columbia au sustinut sambata, 15 aprilie, un spectacol  de succes la biserica „Sf. Albany” din Victoria.

{mosimage}Reprezentatia a fost organizata de Canadian Romanian Society of Victoria (CRSV), cea care s-a ocupat si de amenajarea salii, a mesei festive, pe care se afla un tort cu inscriptia „Welcome Ciresarii”, baloane si bomboane cu iepurasi de ciocolata pentru copii, dar si diplome de participare pentru fiecare ciresar si flori. Grupul de romani care a organizat aceasta actiune a fost condus de  Monica Andrei, presedinta a CRSV, Valeria si Constantin Motet si Ion Tetcau, informeaza centrul romanesc. Reprezentatia le-a oferit prilejul celor doua comunitati din Vancouver si din Victoria sa se apropie, reusita actiunii fiind subliniata si de Coordonatorul Grupului Ciresarii, Dana Diaconu, intr-un interviu acordat luni, 17 aprilie, la Radio Romania International. Emisiunea respectiva poate fi audiata in Romania sambata, 22 aprilie, de la ora 20:00, pe programul 1.

 
O noua conferinta la ICR BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :257
Wednesday, 19 April 2006
ICR organizeaza special pentru romanii din Berlin o conferinta pe tema "Monarhia in Romania. Conotatiile europene ale unei institutii sud-est europene".

Conferinta, ce se va desfasura in data de 27 aprilie, la sediul Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu", face parte din ciclul "Wer sind wir?/ Cine suntem?". Dezbaterea va fi sustinuta de Dr. Edda Binder-Ijima, istoric la Universitatea din Heidelberg.

Manifestarea gazduia de ICB Berlin se desfasoara in colaborare cu Asociatia Germano-Romana din Berlin.

 
Romanii din UK pot castiga bilete la meciul Middlesbrough – SteauaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :375
Wednesday, 19 April 2006

Romanii din Marea Britanie, dornici sa isi sustina echipa favorita in semifinala Cupei UEFA pot obtine gratuit un bilet la partida Middlesbrough – Steaua, ce se va desfasura joi, 27 aprilie, de la ora 20.00.

Concursul, ce se va desfasura vineri, 21 aprilie, la restaurantul Old Bailey din Londra, intr-o noua seara de discoteca romaneasca, este lansat de Western Union si site-ul romanilor din UK. Cei interesati nu trebuie decat sa raspunda la intrebarea „care este pretul pentru serviciul de transfer in doua zile pentru Romania”, prin Western Union. Tombola va avea loc, de la ora 21.00, la Old Bailey si ii asteapta pe toti microbistii romani din Marea Britanie.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions