Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Creatie si spiritualitate romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :454
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}In perioada 16 – 22 aprilie se desfasoara la Paris, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, Atelierul de creatie si spiritualitate romaneasca sustinut de Minisatul Sf. Andrei din cadrul Colegiului Andrei Saguna – Brasov.

{mosimage}Duminica, 16 aprilie, grupul coordonat de profesorul Ioan Sorin Apan, a deschis pentru enoriasii din parohiile bisericilor Saint Sulpice si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ateliere de incondeiat oua traditionale de Paste din zona Branului, Bucovinei si Olteniei precum si o expozitie de costume populare romanesti. Profesorul Ioan Sorin Apan a prezentat publicului roman, dar si strain, prezent la Biserica Saint Sulpice, o analiza semiotica de text cultural pe ou incondeiat si costum popular.

Grupul format din 15 tineri au prezentat si un spectacol de cantari traditionale de Paste (pricesne)  precum si un ceremonial traditional romanesc din Saptamana Mare (strigarea peste sat).

Atelierul continua astazi, joi, 20 aprilie, cu un program, care va incepe cu slujba religioasa in cadrul celor doua biserici si va continua cu expozitia celor aproximativ 500 de oua incondeiate, a costumelor populare romanesti si prezentarea sustinuta de profesorul Ioan Sorin Apan cu privire la motivele populare de pe ouale incondeiate si costumele populare. La eveniment va fi prezent si Mitropolitul Iosif al Parisului  pentru Europa Centrala si de Est.

Atelierul de creatie si spiritualitate romaneasca Minisatul Sf. Andrei din cadrul Colegiului Andrei Saguna – Brasov isi va incheia misiunea, sambata 22 aprilie, la Menden in cadrul unei biserici reformate unde va prezenta publicului german expozitia de costume populare si oua incondeiate, pentru ca duminica, de Inviere, sa sustina in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania de Nord spectacolul de cantari traditionale romanesti de Paste (pricesne).

 
Autoritatile stimuleaza tinerii casatoriti cu 200 euroPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Thursday, 20 April 2006

De la 1 ianuarie 2007, tinerii care se casatoresc vor primi de la stat echivalentul in lei al sumei de 200 euro, cu conditia ca fiecare dintre soti sa fie la prima casatorie si sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania.

Prevederea este mentionata in proiectul de lege privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei adoptat de Guvern in ultima sedinta. Legea urmeaza sa se aplice nu doar in cazul casatoriilor incheiate pe teritoriul Romaniei, ci si al celor incheiate la misiunile diplomatice din strainatate ale Romaniei sau ale statului celuilalt sot, precum si in cazul in care casatoria a fost incheiata de catre comandantii de nave. Suma acordata nu se impoziteaza si nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, vor putea beneficia de acest sprijin un numar de aproximativ 65.000 de familii. Necesarul de fonduri estimat pentru anul 2007 este de 50 milioane lei noi, informeaza Prompt Media.

 
Start pentru inscrierile pentru construirea standului romanesc de la FrankfurtPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :310
Thursday, 20 April 2006

Proiectele pentru construirea standului national colectiv la Targul International de Carte de la Frankfurt, ce se va desfasura in perioada 4-8 octombrie, trebuie inregistrate pana la data de 10 mai, anunta Ministerul Culturii si Cultelor.

Organizatiile profesionale ale editorilor si difuzorilor, precum si uniunile de creatori - persoane juridice de utilitate publica se pot inscrie la Directia Generala Creatie Contemporana, Diversitate Culturala din M.C.C., pentru construirea standului si pentru manifestarile culturale de promovare a autorilor romani din cadrul acestui targ de carte, insotite de devize de cheltuieli, in conformitate cu Legea 186/2003 privind sustinerea si promovarea culturii scrise, art.13, pct.1 si pct.2.

Ministerul Culturii si Cultelor a inchiriat o suprafata de 100 mp, pentru organizarea standului national colectiv.

Persoana de contact este consilierul Ana Andreescu, care poate fi gasita la numerele de telefon 224 37 67, fax 223 37 25, mobil 0740 51 89 38, sau pe e-mail la ana.andreescu@cultura.ro.

 

 
Romania – presedinte al Comitetului Reprezentantilor Permanenti la NairobiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :415
Thursday, 20 April 2006

Romania detine, in perioada 2005-2007 in numele grupului regional est-european, functia de presedinte al Comitetului Reprezentantilor Permanenti (CPR) acreditati la Nairobi pentru Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Romania va prezida, in aceasta calitate, prin reprezentantul sau permanent la Nairobi, reuniunile plenare ordinare si extraordinare ale sefilor de misiune acreditati pe langa UNEP, reuniunile comune ale celor doua subcomitete de lucru – guvernarea mediului si problematica administrativa si bugetara in domeniul mediului –, prezentand rapoarte ale acestora in cadrul reuniunilor plenare, precum si sedintele Biroului CPR.

Pe agenda viitoarelor reuniuni ale CPR sub Presedintie romana, in 2006, se afla consultari cu Jan Eliasson, presedintele Adunarii Generale a ONU si ministru al afacerilor externe al Suediei, in perioada 3 - 4 mai, pe problematica guvernarii mediului, respectiv implementarea rezolutiilor ONU in domeniu / discutarea propunerilor avansate de state ca Franta, Finlanda, Germania, Suedia, privind transformarea Programului Natiunilor Unite pentru Mediu in Organizatie Internationala pentru Mediu;  pregatirea Strategiei privind Protectia Mediului pentru perioada 2008-2009 – reuniuni ale diviziilor subsidiare ale UNEP, care gestioneaza si monitorizeaza activitatea subprogramelor pentru mediu (25 aprilie – 9 mai), precum si    pregatirea pozitiei statelor membre UNEP in perspectiva reuniunilor interguvernamentale majore: Conferinta statelor parti la Conventia de la Stockholm (Geneva, 1-5 mai); Comisia pentru Dezvoltare Durabila (New York, 1-12 mai); CPR pentru Programul Natiunilor Unite pentru Asezari Umane - UN-HABITAT (Nairobi, 15 iunie); Forumul Mondial Urban al UN-HABITAT (Nairobi, 21 / 28 septembrie); Programul Global Interguvernamental de Actiune pentru protectia Mediului Marin (Beijing, 16-20 octombrie); Reuniunea statelor parti la Protocolul de la Montreal (New Delhi, 30 octombrie – 3 noiembrie); Conferinta statelor parti la Conventia ONU asupra Schimbarilor Climaterice si a doua Reuniune a statelor parti la Protocolul de la Kyoto (Nairobi, 6-17 noimebrie); Conferinta statelor parti la Conventia de la Basel (Nairobi, 27 noiembrie – 1 decembrie).

Avand in vedere ca, pentru prima data, Romania detine simultan trei functii in cadrul UNEP – membru in Consiliul de Administratie al UNEP (2006-2009), vicepresedinte al Biroului Consiliului de Administratie al UNEP (2005-2007) si  presedinte al Comitetului Reprezentantilor Permanenti acreditati la UNEP (2005-2007) – implicarea autoritatilor romane in activitatea respectivului organism va avea un impact pozitiv pe planul dezvoltarii relatiilor bilaterale si multilaterale in materie de mediu.
 
Aproape 6.700 de persoane, evacuate din calea DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Thursday, 20 April 2006

6.645 de persoane au fost evacuate in timpul inundatiilor din aceste zile si 12 judete au fost afectate pana miercuri, conform bilantului prezentat de Ministerul Administratiei si Internelor.

In cele 129 de localitati atinse de furia apelor, au fost inundate 693 de case dintre acestea fiind 184 au fost distruse, iar 120 sunt nu mai au mult pana la prabusire. Cel mai afectat este judetul Dolj, de unde a fost  evacuata aproape in totalitate populatia din trei localitati, printer care si satul Rast, iar drumurile din sudul judetului sunt practic blocate, DN 56A Calafat-Turnu Severin, din cauza unei alunecari de teren, iar DN 55A Catane-Rast, din cauza apei care ajunge pana la 30 cm. In toate judetele afectate, apele au inundat peste 3 mii de anexe gospodaresti, 400 de km de drumuri judetene si 100 de drumuri comunale.

Familiile din judetele Constanta, Dolj si Tulcea care au fost afectate de inundatiile produse in ultima perioada vor primi un ajutor umanitar de urgenta, constand in alimente si combustibili. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca Executivul a aprobat un ajutor pentru acesti oameni in valoare totala de 602.000 lei noi (6,020 miliarde lei vechi). Ajutorul consta in produse care vor fi scoase de la rezervele de stat.

Judetul Dolj va primi un ajutor financiar de 320.000 lei noi  constand in 3.000 kg de zahar tos, 4.385 litri ulei rafinat din floarea soarelui, 9.000 kg de conserve de carne si 50 tone de motorina.

Ajutorul alocat judetului Constanta, in valoare de 182.000 lei noi, consta in 48,4 tone motorina, iar pentru judetul Tulcea, 25 tone de motorina si o tona de benzina, in valoare de 100.000 lei noi.

Produsele vor fi transportate cu mijloacele auto din dotarea unitatilor teritoriale din subordinea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat sau cu mijloace ale unor societati angajate de acestea, iar distributia produselor va fi facuta de catre prefecturile celor trei judete.

La solicitarea prefecturilor, Guvernul a aprobat acumularea, in regim de urgenta, a unor cantitati de alimente, pentru interventii operative in sprijinul populatiei afectate de inundatii, a mai spus ministrul Blaga. Valoarea ajutorului este de 2,1 milioane lei noi. Au fost stranse 150.000 kg conserve de carne si pateuri, 50.000 litri de ulei comestibil din floarea soarelui, 40.000 kg paste fainoase si 40.000 kg orez.
 
Steaua – Middlesbrough: o partida istorica la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romnian Global News
Accesari :450
Thursday, 20 April 2006

Steaua va intalni joi, 20 aprilie, la Bucuresti, pe Middlesbrough in semifinalele Cupei UEFA, intr-o partida ce se anunta de pe acum dramatica. Meciul, ce se va desfasura pe Stadionul National din Capitala de la ora 20.45, se joaca cu casa  inchisa.

In cazul calificarii in finala UEFA, finantatorul clubului Steaua, Gigi Becali, a promis jucatorilor sai prime-record de 100.000 de euro fiecarui fotbalist. Aceasta este cea mai mare suma oferita vreodata in fotbalul romanesc. Incasarile pe care le va obtine Steaua cu ocazia acestui meci sunt estimate la aproape 4,7 milioane euro.

Antrenorul militarilor din Ghencea, Cosmin Olaroiu, spune ca ar fi fost mult mai bine daca echipa ar fi jucat cu cei de la “Boro” in deplasare si ca isi doreste sa nu primeasca gol. Antrenorul sustine ca Middlesbrough are un joc care nu este specific celui englezesc.

Antrenorul Steve McClaren al jucatorilor din Albion spers intr-un rezultat strans la Bucuresti, pentru ca echipa sa sa nu mai fie nevoita “sa urce munţii”, ca in partida retur cu Basel din sferturi.

Din echipa Stelei, vor face parte in meciul de azi: Carlos, Ogararu, Goian, Ghionea, Petre Marin - Nicolita, Radoi, Paraschiv, Bostina - Dica, Oprita. Pentru acest meci, Victoras Iacob este inca incert.

Pentru Middlesbrough, vor juca Schwarzer, Queudrue, Wheater, Ehiogu, Parnaby - Downing, Rochemback, Boateng, Morrison - Yakubu, Hasselbaink. Vor lipsi atacantul australian Mark Viduka, care este accidentat si nu a mai facut deplasarea la Bucuresti si capitanului echipei, Garteth Southgate. Meciul Steaua-Middlesbrough va fi arbitrat la centru de luxemburghezul Hamer Alain, de profesie manager de banca, de francezul Jean-Philippe Izzo si de luxemburghezul Francis Crelo. Arbitru de rezerva va fi francezul Stephane Lannoy, iar observator UEFA a fost delegat germanul Volker Roth, presedintele Comisiei de arbitri a forului continental.

 
Cine-l lucreaza pe Presedinte in propria curte?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :682
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale a dat publicitatii un comunicat prin care se incearca plasarea Presedintelui Traian Basescu alaturi de grupurile securiste sarbo-romane care sustin ca cei care se autodenumesc “vlasi” in sarba nu ar fi romani si Romania nu ar trebui sa-i recunoasca ca romani.

{mosimage}Este ca si cum ai cere ca cei care sunt numiti “maghiari” in romana sau “nemti” sa  nu fie recunoscuti ca unguri sau germani de catre Ungaria si Germania. Mobilul grupurilor securiste romano-sarbe cu complicitati economice in spate, este acela de a evidentia ca cei peste 40.000 de romani care, intrebati de recenzori in limba sarba ce sunt, au raspuns tot in sarba ca sunt “Vlasi” sa nu fie recunoscuti de Romania ca romani. Daca cineva intreba in romana, raspundeau “rumani”. Pana si presa sarba a inteles ce denumeste etnonimul “vlasi” in limba sarba si in cea romana. Nu si Departamentul de Comunicare Publica al Administratiei Prezidentiale sau cei care il folosesc ca umbrela incercand decredibilizarea lui Basescu.

Mobilul celui care a redactat sau comandat respectivul comunicat de presa este evident pentru cineva care urmareste cu atentie situatia romanilor din Serbia-Muntenegru, din Timoc si Voivodina. Este, de asemenea, evidenta intentia comunicatului si pentru cei care au urmarit cu atentie toate declaratiile facute de Basescu in problema comunitatilor romanesti din Serbia. Presa sarba le-a perceput in sensul bun dat de Basescu si anume ca indiferent cum s-ar autodenumi (si presa sarba vorbeste clar de “vlasi” cand se refera la romanii din Timoc), Romania este perceputa ca tara mama. Iar Traian Basescu a declarat clar: ”Romania va continua ajutorarea comunitatii romanesti din Serbia de nord-est”, citat de “Vecerni Novosti” intr-un articol cu titlul “O vlasima” si tradus in romaneste “Despre rumani”.

Comunicatul cu pricina dat in mod intentionat, citeaza doar o scurta fraza, scoasa din contextul general, al declaratiilor lui Traian Basescu:” Presedintele Basescu i-a indemnat pe reprezentantii comunitatii de romani sa se uneasca intr-o singura organizatie, apreciind ca este o eroare faptul ca romanii din Serbia sunt impartiti in doua organizatii, respectiv unii numindu-se romani iar altii romani-vlahi. “Tara despre care vorbiti, Vlahia, nu exista. Exista doar Romania care-si poate intinde protectia asupra minoritatilor de romani”, a afirmat presedintele tarii.” spune comunicatul.

Presedintele a spus mult mai mult explicand ca indiferent cum se numesc, valahi sau romani, trebuie sa fie uniti si ca vor fi ajutati de statul roman, atata timp cat limba pe care o vorbesc este limba romana. Corespondentii RRI si Europa FM au transmis exact ce a spus Presedintele.

Bineinteles ca nu mai exista Vlahia si nici Valahia, cu toate ca acestea sunt denumirile istorice ale tarilor romane si de la nord si de la sud de Dunare. Orice istoric o poate confirma. Odata cu constituirea statului roman modern de la nord de Dunare s-a adoptat denumirea de “roman”. Romanii de la sud de Dunare (Timocul sarbesc si bulgaresc ca si restul Balcanilor) nu au intrat in componenta statului roman si nici scoli nu au avut (cu exceptia aromanilor pentru o scurta perioada de timp).

Mergand pe logica comunicatului, si nu pe logica declaratiilor scoase din context, daca nu exista Maghiaria si Nemtia asta inseamna ca cei care se autodenumesc sau sunt denumiti maghiari si nemti nu sunt Unguri si Germani.

Comunicatul nu serveste ci deserveste pe presedintele Basescu. Si o face cu tendentiozitate si cu interese marsave in spate. Dovada este ca imediat ce a aparut pe situl Administratiei Prezidentiale, neprieteni ai romanilor din Timoc le-au transmis pe fax o copie a lui. Evident sa-i faca se se revolte impotriva acelor declaratii scoase din context. Numai ca asemeni Presedintelui, care nu a muscat din capcana intinsa la Belgrad, nici organizatiile de buna credinta din Timoc nu sunt usor de dus cu presul.

Insa, atentie Domnule Presedinte! Aveti un “prieten” la Departamentul de Comunicare Publica care poate sa v-o faca si alta data!
 
Putini romani si-au legalizat sederea in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :408
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Cu toate ca statul elen le-a oferit, anul trecut, romanilor sansa de a intra in legalitate cu Noua Lege a Imigratiei, foarte putini au reusit acest lucru, deoarece conditiile au fost extrem de dure.

{mosimage}“Vrem sa normalizam situatia strainilor din tara noastra”, declara anul trecut ministrul elen de interne. Potrivit estimarilor Ministerului Internelor, Administratiei Publice si Descentralizarii, care se ocupa cu situatia migratiei legale in Grecia, numarul cetatenilor romani aflati in aceasta tara ar fi cuprins intre 50.000 si 100.000, insa este greu de spus cu exactitate cati romani se afla in aceasta tara, mai ales ca foarte multi sunt clandestini si nu se declara nicaieri, informeaza Actualitatea Romaneasca.

 Conditia ca strainii sa fi intrat legal (chiar si in baza unei vize turistice) pe teritoriul Greciei inainte de 1 ianuarie 2005 si existenta unui loc de munca sigur i-a impiedicat pe romani sa-si legalizeze sederea. Cei mai multi au intrat pe teritoriul Greciei printr-un punct de frontiera cu tarile membre ale Uniunii Europene, unde controalele nu erau asa de severe. Cei care au procedat in acest fel au pierdut din start sansa sa se legalizeze. Foarte multe voci au afirmat ca noua lege a Imigratiei nu a fost decat un balon de oxigen pentru bugetul de stat, alimentat de banii perceputi strainilor care doreau sa intre in legalitate pentru procesarea dosarelor si pentru taxe.

Ultima actiune de “legalizare a ilegalilor” a avut loc cu patru ani in urma. In ultimii doi ani, peste 1.500 de cetateni romani au fost arestati in Grecia pentru sedere ilegala, insa aceste cifre nu au ingrijorat autoritatile elene, care le considera relativ normale. Dupa aderarea noastra la UE, Romania se va confrunta si ea cu un aflux de imigranti proveninti in special din Asia si spatiul fost sovietic. De aceea, ministrul grec al Internelor a propus omologului sau roman ca Grecia sa acorde asistenta Romaniei in redactarea unei legi a Imigrarii. Ministrul grec a afirmat ca tara sa a traversat aceasta experienta, “transformandu-se din tara sursa de imigranti in tara de destinatie, in numai 24 de ore dupa integrare”. Oficialul a precizat ca se asteapta ca si Romania sa urmeze acelasi parcurs.
 
Romanii vor lucra si anul acesta in domeniul hotelier la BarcelonaPDF Print E-mail
Accesari :434
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Sunt deja cativa ani de cand sectorul hotelier din Barcelona nu mai face un secret din nevoia acuta de mana de lucru, mai ales o data cu cresterea tot mai accentuata a numarului de afaceri din domeniu.

{mosimage}O data cu vremea frumoasa, sezonul teraselor s-a deschis si anul acesta, iar mana de lucru de care au nevoie hotelierii si angajatorii din domeniul alimentatiei publice incepe sa fie din nou o problema, la care singura rezolvare par sa o aiba muncitorii imigranti.

Si anul acesta romanii, alaturi de columbieni, chilieni, argentinieni, venezueleni, peruani, bulgari, polonezi si altii vor ocupa o mare parte din locurile vacante din barurile si restaurantele barceloneze. Gratie unui decret guvernamental, Gremi de Restauracion de Barcelona se va putea ocupa de angajarea de personal contractat din aceste tari. Angajatii vor ajunge in Barcelona incepand din luna mai.

La fel ca si in alte mari orase europene exista tendinta ca si in Barcelona locurile de munca vacante din domeniul hotelier si din restaurante sa fie ocupate de imigranti. „Si in Barcelona se intampla acelsi lucru dar vrem sa vina profesionisti cu vocatie” a spus Josep Maria Torres, directorul de calitate la Gremi.

Reprezentanti ai Consulatului spaniol, ai Guvernului din tara de origine a muncitorilor si ai unei firme internationale de selectare a personalului, cu sediul la Barcelona, lucreaza in acest moment in cele opt tari din care vor fi selectionati viitori angajati din Barcelona, pentru a realiza profilul angajatului ideal pentru locurile disponibile.

Cei selectati vor ajunge in Barcelona incepand din luna mai, iar dupa o luna li se vor face contractele de munca. Dupa un an de contract, ei vor putea beneficia de regruparea familiala.
 
Conferinta si lectura de carte istorica romaneasca la OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :316
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Ambasada Romaniei la Ottawa, in colaborare cu Arhivele Nationale din Quebec a organizat miercuri, 19 aprilie, la Montreal o conferinta-lectura a romanului „Regina si soldatul” (La reine et le soldat) apartinand scriitoarei de origine romana Felicia Mihali.

{mosimage}La evenimentul literar, o premiera pentru un scriitor canadian de origine romana, au prezentat comentarii si recenzii ale lucrarii ambasadorul Romaniei la Ottawa, Elena Sava Stefoi, redactorul sef al magazinului „Libraria” si presedinte al UNEQ (Uniunea Scriitorilor din Quebec), scriitorul Stanley Pean, si directorul literar al editurii XYZ si director al magazinului „Lettres quebecois”, scriitorul Andre Vanasse, informeaza Ambasada Romaniei la Ottawa.

Stabilita in Quebec in anul 2000, Felicia Mihali a reusit sa publice prima sa carte pe taram canadian in anul 2002, cand editura XYZ i-a tradus romanul de succes, publicat in Romania, „Tara Branzei”. In urma succesului de care s-a bucurat traducerea in limba franceza, aceeasi editura a tradus un al doilea roman al autoarei, care vazuse, de asemnenea lumina tiparului in Romania, „Luc, chinezul si eu”. Romanul istoric de fictiune „Regina si soldatul”, avand un subiect legat de cucerirea Orientului de catre Alexandru Macedon, este prima carte scrisa de autoare direct in limba franceza.

In luarile de cuvant ale invitatilor serii literare au fost mentionate calitatile deosebite ale romanului, scris intr-o limba franceza ale carei valente au fost exploatate de catre tanara autoare cu sensibilitate si profesionalism. S-a mentionat, de asemenea, ca Felicia Mihali continua sa isi dezvolte pasiunea pentru artele spectacolului si pentru jurnalism, fiind initiatoarea si redactorul sef al publicatiei culturale in limba franceza „Terra Nova”, care s-a impus ca o revista electronica de certa valoare in peisajul publicatiilor electronice francofone. In prezent, autoarea, care a petrecut un an in China, se pregateste sa finalizeze un nou roman, „Dulce, dulce China”, a carei aparitie este prevazuta pentru anul 2007. Seara literara s-a incheiat prin oferirea de catre Ambasada Romaniei la Ottawa a unui vin de onoare.
 
Sapte ani de existenta pentru Fundatia Nationala pentru Romanii de PretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :489
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Astazi Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti implineste 7 ani de la infiintare.

{mosimage}Sapte ani de proiecte si programe in beneficiul romanilor de pretutindeni. Chiar daca parcursul a fost anevoios pe alocuri, colaborarea cu structurile guvernamentale cvasi-inexistenta si problema implicarii unui numar cat mai mare de comunitati romanesti de pretutindeni, in probleme ce tin strict de interesele si imaginea Romaniei in lume, anevoioasa, colectivul Fundatiei nu a abandonat “corabia” si a mers mai departe. Cel mai mare si mai important proiect al Fundatiei, inca de la infiintare, a fost co-organizarea Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului – a romanilor de pretutindeni, manifestare ajunsa dupa 7 editii la o notorietate ce depaseste asteptarile organizatorilor.

Despre alte proiecte si realizari ale Fundatiei ne-a vorbit Daniela Soros, vicepresedinta Fundatiei si persoana care coordoneaza activitatea acesteia. “Un demers important pentru FNRP a fost monitorizarea drepturilor omului pentru comunitatile romanesti din jurul granitelor, lipsite de drepturile elementare, cum ar fi scoala si biserica in limba materna si implicarea Diasporei in ajutorarea lor. Pentru atingerea acestui obiectiv in 2004 Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a pus pe picioare o agentie de presa privata, Romanian Global News, cu scopul de a realiza un canal de comunicare pan-romanesc si de a aduce romanii mai aproape unii de altii, si pe toti mai aproape de problemele si realizarile Romaniei.

Anul acesta FNRP a propus asociatiilor romanesti din Diaspora sa se implice financiar in sprijinirea unor proiecte legate de cultura, educatie si mass media din Serbia, Basarabia si Bulgaria. Propunerea FNRP a fost primita de mai multe asociatii iar Consiliul Mondial Roman, un partener de nadejde al Fundatiei, a sugerat infiintarea unui Fond de urgenta din care FNRP, mandatat sa gestioneze donatiile romanilor din Diaspora, va sprijini proiectele comunitatilor romanesti din jurul granitelor, proiecte care nu isi gasesc finantare din banii publici sau nu pot astepta pana in lunile septembrie-octombrie cand de obicei se primesc, pentru tot anul (!?) fondurile publice ale institutiilor abilitate sa se ocupe de aceasta probleme. In scurt timp pe situl agentiei de presa RGN va aparea un banner cu toate informatiile necesare unui sprijin financiar din partea romanilor din Diaspora dar si al celor din tara, care sunt la fel de bine asteptati sa ajute romanii din jurul granitelor in eforturile de redobandire a identitatii.

O alta implicare a Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni a fost pe tema imaginii Romaniei in lume, pe care inca dinainte de 1999, anul infiintarii, membrii si Fondatorul Fundatiei o monitorizeaza. Crearea unor subiecte de discutii in cadrul Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, cu specialisti in brandingul de tara si de natiune, implicarea cat mai multor asociatii romanesti in acest demers, si mai ales rezonanta pe care au avut-o demersurile unor asociatii din Occident pe diverse teme de importanta pentru imaginea noastra in lume, au facut ca romani din lumea intreaga, si chiar strainii, sa trimita materiale de prezentare a unor reviste si publicatii care nu faceau cinste deloc natiunii romane. Demersurile si raspunsurile trimise de conducerea Fundatiei redactiilor acestor publicatii, dar mai ales interesul crescut al romanilor din lume de a se autosesiza in momentul comiterii unei nedreptati de imagine, a facut ca eforturile guvernamentale sa fie dublate si de eforturile societatii civile romanesti mondiale. 

Scopurile si obiectivele Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni sunt ilustrate extrem de clar si la adresa de web www.romanii.ro, unde au fost mereu afisate cu aceeasi deschidere, indiferent de guvernare, insa tot de atatea ori puterea de a intelege demersurile noastre a depins de niste oameni care nu aveau nimic in comun cu interesul national.

In acest moment aniversar nu dorim sa ne lasam prada nemultumirilor acumulate in toti acesti ani, ci sa multumim celor care ne-au fost alaturi in toate proiectele, in toti acesti ani, si sa le dorim, la fel ca si celor care nu ne iubesc, sanatate, putere de munca si ceea ce ne doresc ei noua, sa li se implineasca inzecit”.

 
Au reinceput programarile pentru declaratiile de valoare la Ambasada italianaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Ambasada Italiei la Bucuresti a inceput miercuri, 19 aprilie, de la ora 10.30, programarile on-line pentru inscrierile in vederea obtinerii declaratiilor de valoare necesare cetatenilor romani si basarabeni pentru recunoasterea diplomelor de studiu si profesionale.

{mosimage}Prin acest sistem de programare vor fi evitate lungile cozi de asteptare din fata birourilor Consulatului italian la Bucuresti. Adresa site-ului oficial al Ambasadei Italiei creat pentru programari este: www.consitbucarest.ro.

Pe site se dau toate informatiile privind procedura de urmat, actele necesare obtinerii declaratiei de valoare, precum si cheltuielile aferente - 30,99 euro pentru fiecare declaratie de valoare. In afara acestei taxe, nu se percepe nici o alta suma de bani.

Ambasada invita persoanele interesate a nu da crezare profitorilor care promit cai mai scurte sau alternative de a obtine programare sau chiar declaratia in sine. Nu exista cai preferentiale si nici o agentie privata sau publica, in afara site-ului mai sus amintit, nu este autorizata de catre Ambasada Italiei sa faca programari sau sa furnizeze declaratii de valoare. Se adreseaza rugamintea de a semnala acestei Ambasade eventualele tentative de inselaciune.

Totodata, Ambasada reaminteste tuturor celor care trebuie sa se inscrie la Universitati italiene ca se pot prezenta personal la Consulat in perioada care va fi indicata de Ministerul italian al Instructiei, Universitatii si Cercetarii pentru a obtine declaratia de valoare gratis si fara programare prealabila.

 
Vot electronic pentru romanii din DiasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :331
Thursday, 20 April 2006

Autoritatile de la Bucuresti au, in cele din urma, in vedere o noua lege care ii are in centrul atentiei si pe romanii din Diaspora, si care prevede votul electronic pentru acestia.

Daca folosirea votului electronic pentru romanii din strainatate va fi aprobata, autoritatile vor trebui sa demonstreze ca este sigur, ca rezultatele nu pot fi fraudate sub nici o forma si ca numarul celor care il vor folosi va fi suficient pentru a acoperi cheltuielile, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Inaintea alegerilor generale din 2004, Ministerul Afacerilor Externe aprecia ca in strainatate erau intre un milion si doua milioane de cetateni cu drept de vot. Pe de alta parte, surse din politia de frontiera considerau ca in toamna anului 2004 erau plecati la munca, atat legal cat si ilegal, peste trei milioane de romani. Daca in anul 2000, la scrutinul pentru alegerea parlamentului si a presedintelui s-au prezentat la vot in afara tarii aproape 70.000 de romani, nici in 2004 numarul lor nu a fost mai mare din cauza distantelor prea mari dintre zonele in care traiesc si ambasadele si consulatele in care s-au organizat urnele de vot. In SUA, de pilda, unde numarul romanilor cu drept de vot este estimat oficial la 120.000, au votat doar 30.000 de persoane, in Italia s-au inregistrat doar 4.000 de voturi din 150.000 asteptate, in Spania doar 3.000 din 137.000, in Portugalia 10.000 de voturi din 22.000, iar in Canada 15.000 de voturi dintr-un maxim estimat la 135.000. In 2004, numarul total al sectiilor de votare din strainatate a fost de 137, la cele aproape doua milioane de persoane cu drept de vot.

Noul sistem de vot electronic ar putea spori insa voturile exprimate in afara granitelor.
 
Studentii romani au verde la inscrieri la facultatile italienePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :391
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}Incepand de joi, 20 aprilie, si pana in data de 20 mai, tinerii romani care doresc sa urmeze cursurile unei facultati din Italia isi pot prezenta cererile de preinscriere la cursuri in Italia.

Cererile se depun la reprezentanta diplomatica a Italiei la Bucuresti, fiind o regula valabila pentru toti tinerii non-comunitari care locuiesc in strainatate.

Pana la data de 26 iunie, reprezentantele diplomatico-consulare vor prezenta universitatilor cererile tinerilor, iar acestea vor face selectia candidatilor pentru cursurile de facultate sau de specializare. Tot in aceasta perioada va fi transmisa Ministerului de Interne si de Externe lista candidatilor alesi.

Pana la data de 31 iulie, universitatile vor transmite reprezetantelor diplomatice candidatii admisi sa sustina examenele si va fi alcatuita o lista cu datele si locurile unde se vor desfasura probele de admitere si cele aptitudinale.

Incepand cu data de 1 august reprezentantele diplomatice si consulare vor face publice numele cadidatilor admisi la probe, data, ora si locul unde vor fi sustinute examenele, criteriile de notare si continutul examenelor de admitere. Din data de 22 august va incepe eliberarea vizelor de intrare in Italia pentru candidatii admisi la cursuri.

{mosimage}Pana la data de 4 septembrie, tinerii care au fost admisi vor trebui sa mai trimita la facultatile unde vor studia restul de documente solicitate.

Pentru tinerii non-comunitari rezidenti in straintate, pe data de 4 septembrie va fi sustinuta proba de limba italiana.

Programul examenelor se va desfasura dupa cum urmeaza: in data de 4 septembrie, se va sustine proba de admitere la cursurile de Arhitectura, in data de 5 septembrie – admitere la Medicina si Chirurgie, pe 6 septembrie – ortodontie si proteze dentare, 7 septembrie – medicina veterinara, 8 septembrie – profesii sanitare, iar in 11 septembrie – Stiinte de formare primara.
 
“Megleno-romanii. Viata religioasa” - aparitie editoriala in trei limbiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 20 April 2006

{mosimage}O noua aparitie editoriala a vazut lumina tiparului la editura Cartea Aromana, din Constanta – volumul “Megleno-romanii. Viata religioasa”, semnat de Tanase Bujduveanu.

{mosimage}Cartea este un studiu tiparit in 3 limbi, romana, franceza si engleza, in cuprinsul caruia autorul trateaza problema religiei meglenoromanilor, una din ramurile sudice, din Balcani, ale poporului roman. Meglenoromanii sunt de religie ortodoxa, si isi pastreaza identitatea crestina, in pofida perioadelor dificile prin care a trecut, dificultati cauzate , in conceptia autorului, de presiunile turcesti.

Cartea cuprinde capitole ce descriu populatia meglenoromana, cum este “Meglenia”, dar si capitole consacrate vietii religioase a megleno-romanilor, din perioada evului mediu si pana azi, fiind mentionate aici si obiceiurile si traditiile crestine ale meglenoromanilor. In localitatile lor isi construiesc lacasuri de cult, unde liturghia s-a desfasurat de-a lungul timpului in limbile greaca, bulgara, romana si slavo-macedoneana. Abia la sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, pentru o scurta perioada, liturghia se desfasoara in limba romana. Dupa 1920 un numar de meglenoromani emigreaza in Romania, iar cei din localitatea Nanta - trecuti cu sute de ani prin forta la islamism - se stabilesc in Turcia, desi aveau constiinta apartenentei la acest grup etnic. O alta emigratie a meglenoromanilor are loc la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cand familii intregi emigreaza in mai multe state europene.

Documentarea a fost facuta in zonele locuite de meglenoromani, in Macedonia, Grecia, dar si in Romania, in judetul Tulcea, unde exista un grup compact de megleno-romani, si a fost completata de literatura de specialitate.

 
Imigrantii ilegali din Belgia solicita masuri de regularizarePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :385
Thursday, 20 April 2006

Protestele imigrantilor ilegali din Belgia au luat o tot mai mare amploare in ultima perioada. Sute de imigranti fara acte care ajung in aceasta tara, provenind din diverse colturi ale lumii, au ocupat in liniste un numar tot mai mare de biserici din Belgia.

Coordonati de Uniunea pentru apararea imigrantilor fara acte, un numar mare de barbati, femei si copii stau, de mult timp, in bisericii din Bruxelles, dar si din alte localitati din regiunile Valonia si din Flandra, cum este de exemplu cazul la Gand, unde peste 500 de persoane mananca si dorm in biserica Saint Antoine. „Guvernul trebuie sa ia o decizie finala in ceea ce priveste regularizarea ilegalilor care se afla in Italia de atata timp” a declarat un purtator de cuvant al imigrantilor, pentru cotidianul belgian „La Derniere Heure”. Acesta a mai adaugat ca depinde si de Biserica sa ia o pozitie in acest caz, si spune ca imigrantii au ocupat edificiile catolice „in cautare de dragoste si de acceptare”.

Aceasta nu este insa, pentru prima data cand imigrantii ilegali din Belgia, printre care si foarte multi romani, au ales sa se instaleze in biserici si sa apeleze la ajutorul fetelor bisericesti pentru sprijin dar si pentru a da vizibilitate protestului lor, deocamdata linistit. Cu toate acestea, conform presei belgiene, de data aceasta, spre deosebire de miscarea dezvoltata la finele anilor 90, Biserica Catolica pare sa se distanteze de aceasta miscare, respectand totusi principiile tolerantei.

Unii dintre preoti au ridicat probleme legate de igiena, iar altii au spus ca ii deranjeaza pe credinciosi. Cardinalul Godfried Danniels s-a aratat, intr-un interviu pentru televiziunea Rtbf,  sceptic fata de aceste ocupari ale bisericilor, spunand ca „este un mijloc care nu are nici un fel de eficacitate politica”. „Solutia la problema dificila a barbatilor si femeilor care cauta o tara in care sa lucreze demn este in primul rand de ordin politic si cere mijloace politice” a explicat cardinalul, care se va intalni curand cu o delegatie a imigrantilor ilegali din Belgia.

In timp ce extracomunitarii ilegali au anuntat ca vor continua protestele, chiar cu manifestari de strada, cele doua factiuni ale verzilor belgieni, cea flamanda si cea francofona, au solicitat Parlamentului belgian sa puna pe ordinea de zi o propunere de lege in vederea initierii unei proceduri legale de regularizare.

 
Trupurile romancelor moarte la Tel Aviv se intorc in taraPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :302
Thursday, 20 April 2006

Trupurile celor doua romance ucise in atentatul de luni, 17 aprilie, de la Tel Aviv, vor fi aduse in tara zilele urmatoare, pentru a fi inhumate.

Consulul Romaniei la Tel Aviv, Ion Nuica, a confirmat ca este vorba despre Pirosca Boda, din judetul Salaj, si Rozalia Peseney, din Maramures. Ambasada Romaniei in Israel face eforturi pentru acordarea unor compensatii familiilor acestora.

Cele doua femei se aflau legal in Israel si lucrau ca ingrijitoare de batrani la Netanya, un oras la nord de Tel Aviv, iar acum se aflau in vacanta de Paste. Una dintre femei era vaduva, astfel ca fiul sau a ramas acum orfan de ambii parinti.

Reamintim ca atacul in care si-au pierdut viata cele doua romance a fost revendicat de gruparea Jihadul Islamic din nordul Cisiordaniei, care a difuzat o inregistrare video a autorului, identificat drept Sami Salim Mohammed Hammed, in varsta de 21 de ani, militant al gruparii, originar din satul Arakeh, din Cisiordania.
 
Intalnire romaneasca de Pasti la ChristchurchPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :196
Thursday, 20 April 2006

Comunitatatea de romani din South Island, Noua Zeelanda, se va intalni duminica, 23 aprilie, in prima zi de Pasti, la sala bisericii grecesti din orasul Christchurch, pentru a petrece cateva ore romaneste.

Intrunirea va avea loc incepand cu ora 13:00 si va contine in program un cuvant din partea S.I.R.A. (South Island Romanian Asociation), un mesaj din partea bisericii ortodoxe romane „Sfanta Maria” din localitate, masa de pranz si concursul "Cel mai frumos ou de Pasti". Totodata, la eveniment se va mai asculta si multa muzica romaneasca pe care se va dansa, dar va avea loc si o serie de discutii amicale intre participanti. Pentru sustinerea acestei actiuni, cei care doresc pot sa aduca alimente, bauturi, muzica romaneasca preferata, dar, in primul rand, sa isi aduca prietenii ca sa se poata bucura impreuna, informeaza portalul romanilor din Noua Zeelanda.
 
Activitati pascale romanesti la KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 20 April 2006

Biserica ortodoxa romana “Sf. Ioan Botezatorul” si Asociatia Culturala Romana Banatul din orasul canadian Kitchener ii invita pe toti romanii din zona sa ia parte in Saptamana Mare la slujbele pascale ce se vor desfasura la acest lacas de cult.

Acestea vor incepe joi, 20 aprilie, la ora 18:00, cu Denia celor 12 Evanghelii, si vor continua vineri, 21 aprilie, de la aceeasi ora, cu slujba Prohodului Domnului. Slujba din noaptea de Inviere va incepe in seara de sambata, 22 aprilie, la ora 12:00, prima zi de Pasti urmand sa ii adune pe romanii din Kitchener atat la slujba celei de-a doua Invieri, care va incepe la ora 11:00, cat si la Traditionala serbare de Paste ce va fi gazduita de sala Banatul a asociatiei, incepand cu ora 16:00, anunta pagina de web a organizatiei romanesti.

 
Ziua Costumului National Romanesc in New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :376
Thursday, 20 April 2006

Romanii din New Westminster, enoriasi ai parohiei ortodoxe romane „Sfantul Gheorghe” din localitate, vor organiza duminica, 23 aprilie, in prima zi a Invierii Domnului, Ziua Costumului National Romanesc.

Aceasta se va desfasura dupa ce se va incheia slujba celei de a doua Invieri si va fi completata de o masa festiva de Pasti prilejuita si de Hramul bisericii. La aceasta actiune sarbatoreasca urmeaza sa ia parte si Formatia D’Acasa, care se va ocupa de programul artistic al zilei, informeaza parohia romaneasca. Dupa aceasta zi festiva, romanii sunt in continuare invitati sa participe la celelalte slujbe religioase care au loc in Saptamann Luminata, prima saptamana de dupa Pasti, care se vor desfasura luni, 24 aprilie, marti, 25 aprilie, de la ora 10:30, si vineri, 28 aprilie, cand se celebreaza de la aceeasi ora 10:30 slujba Izvorului Tamaduirii.
 
Slujba de Paste la Radio 27 Online pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 20 April 2006

Credinciosii ortodocsi romani aflati oriunde in cele patru zari vor putea fi partasi la bucuria sfanta din noaptea de Inviere, prin intermendiul Radio 27 Online, ce va transmite, in direct sambata, 22 aprilie, de la ora 23.45, Slujba Invierii Mantuitorului de la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din Chicago. 

Slujba va fi transmisa direct pe pagina de web a postului de radio, la adresa www.radio27online.com, sectiunea LIVE TV.

Radio 27 Online emite din data de 27 ianuarie, fiind primul post de radio pentru romanii din Statele Unite ale Americii si Canada. Este vorba despre un radio cu stiri, muzica noua si informatii de ultima ora. Avand alaturi parteneri media printre care publicatia Gandacul de Colorado, portalul www.e-zine.ro si alte case de discuri din Romania si din Statele Unite, Radio 27 este prima initiativa radiofonica a romanilor din diaspora. Ideea a luat nastere in luna iunie a anului 2004 si are la baza 7 ani de experienta radiofonica a celor din spatele conceptului Radio 27.
 
Concursul “Barbu Lautarul” din Chisinau si-a desemnat castigatoriiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :272
Thursday, 20 April 2006

Mihai Ciobanu-junior din Chisinau a castigat Marele Premiu la Concursul national de muzica populara „Barbu Lautarul", desfasurat in perioada 10 - 15 aprilie, la Chisinau.

Mihai Ciobanu-junior, fiul reputatului cantaret, a interpretat atat piese de muzica populara, cat si  piese clasice, cum a fost Concertul nr. 2 de Paganini, cantat de tanarul muzician la vioara. Acelsi Mihai Ciobanu junior si-a adjudecat si Premiul „Serghei Lunchevici" al Filarmonicii Nationale din Chisinau.

La sectiunea tambal, premiul I nu a fost acordat. Premiul II i-a revenit lui Vadim Barancea, iar premiile speciale au fost castigate de Ion Curteanu si de Anastasia Balanetchi. Roman Cazac a luat premiul I la nai, premiul II i-a revenit Corneliei Tihon, iar premiul III a fost impartit de Eduard Munteanu si Catalin Vutcarau. La clarinet, premiul I i-a fost acordat lui Dorin Boldumea, premiul al II-lea lui Virgiliu Catarau, iar premiul III la acest instrument i-a revenit lui Alexandru Samoila. La acordeonisti, premiile au fost cucerite de Ion Condrea, Ruslan Popanu si Sergiu Marzac. La vioara s-a acordat doar premiul III, castigat de catre Alexandru Moraru.

Concursul “Barbu Lautarul”, ajuns la editia a 6-a, are drept scop promovarea instrumentelor populare, descoperirea tinerelor talente, perfectionarea maiestriei interpretative a tinerilor lautari, precum si aducerea muzicii populare in scena la nivelul celei academice.

In competitia din acest an s-au inscris 32 de tineri muzicieni. Presedintele juriului, maestrul Petre Neamtu, a declarat ca, din pacate, au participat putini tambalagii, vioristi, trompetisti, contrabasisti si ca nu a fost nici un cobzar, ceea ce arata ca, din cauza salariilor mici ale artistilor, la institutiile de profil, in special la scolile de muzica pentru copii, vin sa studieze tot mai putini elevi.

Juriul concursului a mentionat si marea contributie a profesorilor Boris Dubosarschi, Simion Duja, Boris Dolinschi, Eugen Verbetchi, precum si a maestrilor de concert Luminita Ionica si Marina Moraru.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Muzicienilor, cu sprijinul Ministerului Culturii si Turismului, Directia de cultura a municipiului Chisinau, Compania „Teleradio-Moldova", Fondul copiilor din R. Moldova si Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice.

 
Revista Terra Nova din Montreal dedicata FrancofonieiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :164
Thursday, 20 April 2006

Numarul din martie-aprilie 2006 al revistei electronice de cultura, in limba franceza, Terra Nova, care apare la Montreal, a fost dedicat Francofoniei, fiind realizat in colaborare cu Ambasada Romaniei la Ottawa.

Revista cuprinde numeroase eseuri, comentarii, cronici si discutii pe temele culturii si invatamantului in limba franceza din spatiul francofon, in contextul sarbatoririi Anului Francofoniei si a organizarii la Bucuresti a Summit-ului Francofoniei. Un loc special ocupa in cadrul acestui numar mesajele doamnei Monique Gagnon-Tremblay, ministrul canadian al relatiilor internationale si francofoniei, al domnului Mihai Razvan Ungureanu, ministrul afacerilor externe al Romaniei, al domnului Percy Mockler, ministrul culturii si sportului si ministru responsabil pentru francofonie al provinciei New Brunswick, precum si al consulului general onorific al Romaniei in provincia New Brunswick, Profesor Mircea Roman. Date privind organizarea si desfasurarea Summit-ului Francofoniei de la Bucuresti au fost oferite pe larg in interviul domnului Cristian Preda, secretar de stat pentru problemele francofoniei in cadrul MAE.

 
O alta piesa pusa in scena de tanara regizoare romanca, Alexandra BadeaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :306
Thursday, 20 April 2006

Cea de a doua premiera pariziana a regizoarei Alexandra Badea, cu piesa cunoscutului dramaturg Matei Visniec, „Femeia ca un camp de lupta”, va avea loc la  Studioul Pathe Albatros din Paris, in zilele de 25, 26, 27, 28, 29 aprilie.

Spectacolul trateaza o tematica extrem de actuala, permitand regizoarei montarea acestui text generos intr-o maniera minimalista, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.

Aceasta piesa inspirata din drama bosniaca, ramane o opera de fictiune. Autorul a utilizat totusi cateva marturii adevarate, caci, atunci cand este vorba despre oroare, realitatea depaseste imaginatia. Cu aceasta nota Matei Visniec incheie piesa, oferind astfel o cheie importanta pentru lectura, se mai precizeaza in materialul de presa citat.

Femeia ca un camp de lupta este istoria a doua destine incrucisate in tumultul razboiului bosniac. Evenimentul istoric nu este insa decat un pretext pentru a analiza cruzimea umana, violenta si nebunia pe care nationalismul sovin le poate naste. Prima este Dorra, victima violata in razboi, poate, de vecinul sau, de colegul de clasa, de prietenul fratelui ei….Cealalta este Kate, americanca, cercetatorul in psihologie. Ea a venit in Bosnia pentru a face parte dintr-o echipa care cauta sa identifice mortii din gropile comune. Nu a putut insa suporta mormanele de cadavre, unele in descompunere si a ajuns intr-un centru medical ONU din Germania, destinat recuperarii victimelor razboiului. In mijlocul acestui mediu inuman, Kate incearca sa analizeze oroarea si sa dea un sens faptelor inexplicabile, utilizand conceptele psihanalizei si marturiile Dorrei despre gropile comune din Bosnia si despre violenta dintre oameni. Femeia ca un camp de lupta evoca intalnirea intamplatoare a doua femei, care, in pofida diferentelor culturale si a originilor diferite, se aseamana si vor parcurge impreuna drumul necesar la capatul caruia, asumandu-si teroarea, isi vor descoperi radacinile.

Absolventa a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica - Bucuresti, sectia regie teatru, la clasa profesorului Valeriu Moisescu, in anul 2003, Alexandra Badea se afla de doi ani si jumatate la Paris, unde, sub indrumarea profesorului George Banu, a incheiat un program de master cu lucrarea „Elemente ale teatrului minimalist”. In prezent, lucreaza la Universitatea Sorbonne Nouvelle-Paris III la teza sa de doctorat, care are ca tema, „Teatrul politic si societatea din Europa de Est dupa caderea zidului Berlinului”. In paralel cu aceasta preocupare, tanara regizoare isi continua activitatea artistica inceputa la Bucuresti cu spectacolele, apreciate de spectatori si de critica, Lebensraum - Spatiul Vital de Israel Horovitz (spectacol prezentat si pe scenele unor teatre din Paris si Avignon) si Blaubart de Dea Loher. Astfel, la Paris, Alexandra Badea a format o trupa de teatru internationala constituita din actori francezi, romani, polonezi, cu care a realizat in anul 2005, spectacolul Povesti de familie de Biljana Srbljanovic, primit foarte bine de publicul francez si prezentat la Theatre de l’ Alliance Francaise de Paris si la Centre Van Dame de Paris .

Echipa care a realizat actualul spectacol este formata din Madalina Constantin, in rolul Dorrei, iar Carine Piazzi da viata personajului Kate. Realizarea si promovarea spectacolului s-a facut cu sprijinul Ministerului Tineretului din Franta, CROUS-Paris, Universitatea Sorbonne-Nouvelle Paris III, Compagnie Europ‘Artes, Compagnie Mediane-Art&Comunication, Centrul Cultural Roman din Paris. Spectacolele, Femeia ca un camp de lupta si Povesti de familie, vor fi prezentate in luna iulie si la Festivalul international de teatru de la Avignon.

 
Constantina Tomescu Dita, vedeta maratonului de la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :319
Thursday, 20 April 2006

Campioana mondiala la semimaraton, romanca Constantina Tomescu Dita, va lua startul duminica, 23 aprilie, in maratonul Flora de la Londra, alaturi de tripla castigatoare a cursei, britanica Paula Radcliffe.

Alaturi de cele doua sportive si-au anuntat participarea numeroase atlete din elita mondiala: detinatoarea recordului lumii la maraton si castigatoarea editiei din 2004 a cursei londoneze, Margaret Okayo (Kenya), Deena Kastor (SUA), care s-a impus la maratonul de la Chicago, in 2005, Ludmila Petrova (Rusia), care a ocupat locul secund la cursa londoneza din 2004, Susan Chepkemei (Kenya), Berhane Adere (Etiopia), care isi va face debutul la Londra in proba de maraton si Galina Bogomolova (Rusia).

Constantina Tomescu Dita are la activ titlul mondial la semimaraton, locul secund in cursele de maraton de la Chicago si Londra, in 2005, si locul trei la Campionatul Mondial din 2005, in aceeasi proba. Atleta romana detine al treilea timp din istoria maratonului londonez, cu doua ore, 21 de minute si 16 secunde, la egalitate cu Deena Kastor. Primele doua locuri sunt ocupate de Paula Radcliffe (2:15:25) si Margaret Okayo (2:20:43).
 
O noua petrecere pentru insomniaci in prag de PastePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :187
Thursday, 20 April 2006

Daca la fiecare sfarsit de saptamana romani din Londra se intalnesc la Restaurantul 32 Old Bailey pentru o noapte intreaga de Insomnia Party, nici week-end-ul de Paste nu va face exceptie de la regula.

O noua petrecere Insomnia se va desfasura vineri, 21 aprilie, de la ora 20.00, la locatia obisnuita si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste, intr-un nou spatiu, renovat si extins. Organizatorii petrecerilor romanesti de la Old Bailey promit, odata cu totala restructurare a localului, ca si distractia va fi de zece ori mai mare, nu numai spatiul oferit. 

Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline.

Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.
 
Concert romanesc pe pamant canadianPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 20 April 2006

Sala de teatru Emile-Legault din Montreal va gazdui duminica, 30 aprilie, incepand cu ora 19:30, un spectacol extraordinar de muzica populara romaneasca si internationala cu violonistul Florian Costache si invitatii sai.

 Conform publicatiei „Pagini Romanesti”, la acest spectacol va participa si Ansamblul folcloric Fagarasul din Romania, cei care si-au anulat recent o reprezentatie pe care ar fi urmat sa o sustina la Campul Romanesc din Hamilton. Sala in care va avea loc acest spectacol se afla la adresa 613 bulevard Ste-Croix - metrou Du College, rezervarile de bilete putand fi facute la numerele de telefon  (514) 731-4976, (514) 938-3918 sau (514) 991-8037.
 
Doi tenori romani la Carnegie HallPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 20 April 2006

Interpretii romani Corneliu Montano si Florin Olimpio vor canta la inceputul lunii viiitoare pe faimoasa scena de la Carnegie Hall din New York.

Reprezentatia va avea loc joi, 11 mai, tenorii romani urmand sa evolueze alaturi de Louis Emilio Cabrara in cadrul concertului "Patricia Brady-Danzig and The Three Young Tenors", anunta „Pagini Romanesti”.

Finalist al celei de-a doua editii a show-ului tv Star Academie, Corneliu Montano este un prieten apropiat al sopranei Patricia Brady (considerata a fi una dintre cele mai valoroase voci ale lumii la ora actuala). Ea este cea care l-a invitat sa-i fie alaturi, pe scena de la Carnegie Hall. Reamintim ca, in anii trecuti, Corneliu Montano a mai sustinut concerte in compania unor vedete internationale ca Helmut Lotti sau Richard Clayderman.

Corneliu Montano este cel de-al doilea roman care devine cunoscut la Montreal, dupa ce Nadia Comaneci a reusit sa obtina prima nota de zece din istoria gimnasticii in acest oras canadian. Interpretul roman a participat la un concurs televizat de cautare de noi talente, intitulat “Star Academie”, reusind sa se califice in faza finala a competitiei dintr-un total de 6000 de cocurenti din care au fost selectionati doar 14. Cariera sa de pop-star vine, insa, dupa ani buni in care tanarul roman, azi in varsta de 23 de ani, a fost preocupat de muzica de opera, interpretand mai multe partituri de tenor liric. De altfel, talentul exceptional a fost demonstrat si in fata marelui Luciano Pavarotti, cel care a recunoscut ca tanarul da dovada de un mare potential. Corneliu a participat in calitate de tenor la mai multe festivaluri si concursuri de gen, de la care s-a intors mereu cu trofee si alte premii. In ceea ce priveste latura muzicii pop, Corneliu Montano si-a lansat in luna noiembrie a anului 2004 un album de debut care a reusit sa se vanda in prima zi in 30 000 de exemplare.

Tenorul Florin Olimpio s-a nascut la Bistrita, urmand ca studiile sa si le desfasoare la Seminarul Teologic din Bucuresti si la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. Olimpio a luat lectii de canto cu Ionel Voineag, Corneliu Fanateanu si Virginia Zeani, dar si cu Andreas Poulimenos. Romanul este castigator al premiilor Ioan Holender Deutsche Bank Prize (2002), Vienna ProArte International (2002) si al distinctiilor acordate de Rotary Club si Opera din Brasov in cadrul concursului international de canto Traian Grozavescu din Lugoj (2002).
 
Ziarul “Pagini Romanesti” ofera bilete la concertul pianistei Marika BournakiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :143
Thursday, 20 April 2006

Ziarul “Pagini Romanesti” ofera cititorilor sai 10 perechi de bilete la concertul pianistei Marika Bournaki, care va sustine un recital pe 4 mai, cu incepere de la ora 19.30, la Teatrul Maisonneuve din Montreal.

 

Pentru a intra in posesia biletelor, cititorii trebuie sa sune la redactia publicatiei pana vineri, 21 aprilie, la numarul de telefon (514) 680-0506, unde vor lasa un mesaj cu numele si cu numarul de telefon la care pot fi contactati. Biletele vor fi oferite primilor zece solicitanti, in ordinea apelurilor, anunta portalul publicatiei.

Nascuta la 1 martie 1991, la Montreal, dintr-un tata violonist de origine romana si o mama care a studiat baletul clasic, Marika Bournaki a descoperit pianul in casa parinteasca pe cand avea numai 5 ani. Nu talentul si sensibilitatea artistei uimesc, ci statornicia copilului pentru prima iubire, responsabilitatea lui fata de aceasta. La 10 ani, tanara pianista concerta la Carnegie Hall, iar la 12 ani era admisa la Juilliard School of Music din New York.

 

 
Opera Nationala din Iasi in turneu in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid,Spania/Romanian Global News
Accesari :253
Thursday, 20 April 2006

Romanii din Spania vor putea vedea, in direct, spectacolele Operei Nationale Romane din Iasi, in perioada  20 aprilie-10 mai.

Solistii, corul si orchestra Operei iesene se vor afla in turneu in orasele Crevidente, Altea, Elda si Alicante, unde vor concerta sub bagheta dirijorului Alfonso Saura. Vor fi prezentate, in carul acestui turneu, spectacole cu Rigoletto de Giuseppe Verdi, Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, dar si o gala de opera si o alta de zarzuela.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions