Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Invierea Domnului, innoirea vietii noastrePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Friday, 21 April 2006

{mosimage}Pastorala la Sarbatoarea Invierii Domnului, 2006

 † T E O C T I S T


DIN MILOSTIVIREA LUI DUMNEZEU
ARHIEPISCOP AL BUCURESTILOR,

MITROPOLIT AL MUNTENIEI SI DOBROGEI, LOCTIITOR AL CEZAREEI CAPADOCIEI SI PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMANE

{mosimage}Iubitului nostru cler, cinului monahal si dreptcredinciosilor crestini, har si pace de la Dumnezeu-Tatal, iar de la noi, arhiereasca binecuvantare

 

"Cel ce rastignire ai rabdat si moartea ai stricat si ai inviat din morti, impaca viata noastra, Doamne, ca un singur Atotputernic".

(Din Stihirile Invierii)

Iubitii mei fii si fiice duhovnicesti,

„Hristos a inviat!”

Vreme potrivita este astazi, ne cheama Sfantul Ioan Gura de Aur, ca toti sa strigam cele spuse de fericitul David: „Cine va spune puternicele fapte ale Domnului, cine va face ca toate laudele Lui sa fie auzite?” (Ps. 105, 2). Ca, iata, ne-a venit sarbatoarea cea dorita si mantuitoare, ziua Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, temeiul pacii, pricina impacarii, incetarea razboaielor, calcarea mortii, infrangerea diavolului”[1]. „Pentru aceste binefaceri vesnice Fiul Celui Preainalt S-a facut pentru noi Dumnezeu intre oameni – talcuieste Sfantul Vasile cel Mare – , pentru trupul cel stricat Cuvantul S-a facut trup si a locuit intre noi; cu noi, cei nerecunoscatori, Binefacatorul; la cei ce locuiesc in intuneric, Soarele dreptatii; pe Cruce, Cel fara prihana; in moarte, Viata; in iad, Lumina; pentru cei cazuti, Invierea”[2].

Prin lucrarea pizmasului inger al intunericului – el insusi „din cer ca un fulger cazand” (Luca 10, 18) din cauza mandriei si a nerecunostintei in fata bunatatii Creatorului sau – omul, creat spre a mosteni nemurirea prin sporirea sa in comuniunea cu Dumnezeu, fusese atras in pacat si prin neascultare cazuse sub osanda mortii fara sfarsit.

Din robia mortii, omul nu se poate salva pe sine prin puterile lui, nu se poate elibera de relele si durerile intrate in lume si in viata de aici prin silnicia tuturor pacatelor care coplesesc omenirea. Acest adevar il cunosc nemijlocit numai cei care se intorc cu sinceritate si curaj la Hristos si la Biserica Sa. Aici, in sfantul locas, prin invatatura lui Hristos, omul descopera puterea de a invinge raul, acel rau care ii pricinuieste neincetat frica si suferinta – fie ca acel rau se numeste boala, dezlantuirea stihiilor, ca inundatiile, sau, in cele din urma, moartea. Astfel, inainte de a cerceta daca nu cumva raul s-a inradacinat chiar in adevaratul sau chip, pacatul, mai intai in sufletul sau, omul se grabeste sa-l atribuie celor aflate in afara lui, pe care le crede singure raspunzatoare de toata nefericirea lui.

Aceasta pierzatoare inclinatie este dobandita de om si prin lucrarea celui viclean, dar si prin propria inselare de sine, ca om instrainat de Hristos. De aceea, ne spune Sfantul Apostol Pavel, „Dumnezeu, bogat fiind in mila, pentru multa Sa iubire cu care ne-a iubit pe noi”  (Efeseni 2, 4), ne-a scos din „genunile pamantului” (Ps. 70, 20). De aceasta cale de mantuire pururi se vor minuna si in fata ei totdeauna vor amuti si cele ceresti, si cele pamantesti, caci ea a fost calea impacarii, milostivirii si iertarii dumnezeiesti impartasite omului prin Crucea rastignirii Fiului lui Dumnezeu. Iar slava acestei Sfinte Cruci s-a aratat in bucuria adusa lumii de Invierea Domnului cu trupul si de dobandirea rascumpararii noastre prin dumnezeiasca Sa Jertfa de pe Golgota, prin care am fost adusi la frumusetea cea dintai. Talcuind cuvintele Domnului, spuse ucenicilor inainte de Sfintele Sale Patimi: „Stiti ca peste doua zile vor fi Pastile, si Fiul Omului Se va da sa fie rastignit”  (Matei 26, 2), dumnezeiescul Gura de Aur ne invata ca astfel graind, adica alaturand Pastile si Rastignirea Sa, Domnul a aratat „ca ceea ce se face este o taina, o sarbatoare si o praznuire, care se savarseste spre mantuirea omenirii…, ca insesi Patimile Lui inseamna scapare de mii si mii de rele”[3].

Dreptmaritori crestini,

Sfantul Apostol Pavel ne invata ca, dupa Inviere, Cel ce a ales sa ne mantuiasca dinlauntrul smeritei noastre stari de fapturi muritoare este „incununat cu slava si cu cinste din pricina mortii pe care a suferit-o”  (Evrei 2, 9). Dar, oare, ce a fost unic in Jertfa Sa, cum a putut aceasta sa-I aduca Domnului Hristos „slava si cinste”, de ce Crucea Sa a devenit lauda Apostolilor (Galateni 6, 14), a tuturor martirilor si sfintilor, a tuturor adevaratilor crestini? Pentru a preface ceea ce in vremea Domnului era cel mai infricosator si umilitor semn si chip de a patimi si sfarsi intr-un semn al puterii si o cale de a ajunge la slava, la biruinta Invierii si la bucuria mantuirii noastre, trebuie sa se fi petrecut un fapt unic prin dumnezeiasca Jertfa a lui Hristos. De altfel, ne spune iarasi Sfantul Ioan Gura de Aur, Insusi Domnul „pentru a arata puterea Crucii, a spus: „Cand Il veti fi inaltat pe Fiul Omului, atunci veti cunoaste ca Eu sunt” (Ioan 8, 28). Cu alte cuvinte, „cand Ma veti rastigni si veti socoti ca M-ati biruit, atunci mai cu seama veti cunoaste puterea Mea”[4].

Iata deci ca in patimirea Crucii de catre Domnul nu s-au mai vazut nici slabiciune, nici infrangere umilitoare, nici necinste, ci doar slava si o putere care l-a surpat definitiv pe vrajmasul omului, pe diavol. In acest inteles scrie si Apostolul neamurilor despre Mantuitorul Iisus Hristos: ca prin Cruce „biruit-a El Incepatoriile si Stapaniile, dezbracandu-le si dandu-le-n priveliste” (Coloseni 2, 15). Dar toate acestea au fost posibile din pricina scopului Jertfei Domnului, anume ca „prin harul lui Dumnezeu, El a gustat moartea pentru fiecare om” (Evrei 2, 9); El, Cel fara pacat, asupra Caruia moartea nu avea drept, S-a asezat in locul nostru, gustand in locul fiecaruia dintre noi amaraciunea de nesuferit a celei mai grele osande date pacatului – moartea.
Vedem, iubiti frati si surori in Domnul, ca in Persoana Fiului lui Dumnezeu Intrupat, in Hristos Iisus, firea noastra omeneasca – rastignita si apoi inviata si inaltata la dreapta Parintelui ceresc – a invatat desavarsita ascultare de voia lui Dumnezeu, platind pretul, dar si primind rasplata vesnica a acestei ascultari. In lumea de astazi, vedem ca devine tot mai greu sa vorbesti despre ascultare, despre nevoia supunerii fata de cuvantul lui Dumnezeu si de sfintele asezaminte ale Bisericii, desi se cunoaste foarte bine ca doar respectarea acestora asigura normalitatea vietii, buna ei randuiala. Iar dovezile afectarii bunei intocmiri a vietii nu lipsesc: fie ca ele se manifesta in viata personala, in cea familiala, in cea sociala sau, in ultima vreme, in mersul stihiilor. Pentru crestini, intamplarea si soarta sunt cuvinte goale de inteles, de vreme ce nici macar o vrabie „nu va cadea pe pamant fara stirea Tatalui” Ceresc (Matei 10, 29), „pentru ca Dumnezeu nu este al neoranduielii, ci al pacii”  (I Corinteni 14, 33). In Creatie, ca si in viata noastra, nici o intamplare nu poate avea loc fara stirea lui Dumnezeu, iar cand se petrec dezordini, alcatuirile lumii vazute devin nestatornice. Se cuvine sa marturisim aceste adevaruri si sa ne indreptam nadejdea spre Dumnezeu, „ca intr-atat a iubit Dumnezeu lumea, incat pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, pentru ca tot cel ce crede intr-Insul sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica”  (Ioan 3, 16). In temeiul Sfintei Scripturi, lumea este necontenit vegheata cu bunatate de Dumnezeu, si nicidecum supusa vreunei fatalitati oarbe. De aceea se si roaga Biserica intreaga pentru pastrarea sau reasezarea bunelor intocmiri necesare vietii, recunoscand in ele darul lui Dumnezeu, iar noi vedem in bunurile acestei lumi darurile si binecuvantarea lui Dumnezeu, fiind prieteni si casnici ai Lui (Efeseni 2, 19), de aceeasi cinste in aceasta lume, care Ii apartine Creatorului ei si al nostru. Se cuvine, deci, sa respectam darul vietii noastre si al semenilor, sa nu fim egoisti, lacomi, nepasatori fata de semeni si fata de natura.

 Din fericire, in jurul nostru mai vedem inca pilde de iubire si de daruire crestina si umana, dar ne intampina, din nefericire, si cazuri vadit vatamatoare de suflet si de minte si multe lucruri care doar par indiferente din punct de vedere moral-spiritual. „Sa izgonim din sufletul nostru, ne indeamna staruitor Parintele cu cuvant de aur, faptele cele indiferente”, pentru ca acestea, sigur, mai tarziu „dau nastere la pacate” [5], pentru ca ceea ce nu este o fapta neindoielnic buna poarta in sine samanta rautatii si a pacatului.

Ca fii ai Invierii si ai impacarii si ca slujitori ai Bisericii noastre, trebuie sa pastram cu vrednicie lumina credintei in Hristos cel Inviat, lumina care se regaseste si in sufletele unora dintre fratii nostri, chiar si acolo unde aceasta mai palpaie sau este aproape de stingere. Si cum am putea sa dovedim mai convingator puterea credintei noastre in Inviere si in viata vesnica decat prin trairea virtutilor evanghelice?: blandetea, curatia, milostenia si, indeosebi, iubirea de semeni si porunca cea noua data de Mantuitorul Hristos: iubirea vrajmasilor (Matei 5, 44). Caci fara Invierea Sa nu am mai fi primit harul Duhului Sfant, care face cu putinta ca viata si chipul nostru cel launtric sa se modeleze dupa cuvantul si poruncile Mantuitorului Iisus Hristos, Cel a treia zi inviat din morti. Numai din aceasta vistierie a inimii odrasleste valoarea nemuritoare a iubirii tuturor semenilor. Cu aceasta privire duhovniceasca putem vedea in fiecare fiinta umana chipul lui Hristos cel rastignit, dar si lumina invataturii Lui atotbiruitoare. Cu aceasta credinta si cu acest fel de a vietui si gandi vom putea trai bucuria sarbatorii Invierii Domnului, vom putea nadajdui in biruirea necazurilor care se abat asupra noastra. Astfel vom trai si vom implini cuvantul Domnului Hristos: „Mila voiesc, iar nu jertfa” (Matei 9, 13), avand mila de orfani, de batrani, de cei cazuti in suferintele cele sufletesti ale pacatului. Acestor suferinte le cade victima, din nefericire, tocmai ceea ce un popor are mai scump, tineretul, atras uneori in prapastia desfraului – care ii instraineaza pe unii tineri de casa parinteasca, impingandu-i spre pierzania trupeasca si, mai ales, sufleteasca. Misiunea de salvare a lor o avem cu totii, iubiti frati si surori in Domnul.

Din aceasta vistierie a dragostei lui Hristos, si in folosul apropierii noastre de implinirea dorintei de a fi una in El (Ioan 17, 21), luam curajul de a continua dialogul intre noi, credinciosii si slujitorii de pretutindeni ai lui Dumnezeu. Deci, de aceste valori are nevoie in zilele noastre lumea, omenirea de pretutindeni, care ar trebui sa auda cuvantul rostit de Domnul si Invatatorul nostru Iisus Hristos: „Pace va las voua, pacea Mea v-o dau; nu precum v-o da lumea v-o dau Eu”  (Ioan 14, 27).

Acestea, cu parinteasca dragoste, vi le pun la inima, indemnandu-va sa petreceti cu bucurie sfanta si netulburata pace sufleteasca slavita sarbatoare a Invierii Domnului. „Iar Insusi Domnul nostru Iisus Hristos si Dumnezeu, Tatal nostru, Care ne-a iubit pe noi si prin harul Sau ne-a dat vesnica mangaiere si buna nadejde, sa va mangaie inimile si sa le intareasca in tot lucrul si cuvantul bun” (II Tesaloniceni 2, 16-17).

Al vostru parinte duhovnicesc, pururi catre Preasfanta Treime rugator, va imbratisez cu dragoste, vestindu-va tuturor:

„Hristos a inviat!”

† TEOCTIST,

Arhiepiscop al Bucurestilor,

Mitropolit al Munteniei si Dobrogei,

Loctiitor al Cezareii Capadociei

si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 
Romania a abandonat TezaurulPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :429
Friday, 21 April 2006
{mosimage}Protocolul semnat de Ungureanu (foto) si Lavrov privind inventarierea intelegerilor incheiate cu URSS cuprinde doar perioada 1945-1991 * Momente importante din istoria Romaniei - primul Razboi Mondial, problema tezaurului, anexarea Basarabiei in 1940 si invadarea Romaniei in 1944 - sunt pur si simplu ingropate de diplomatia romaneasca.

Romania a mai marcat de curand o infrangere prin abandon in relatiile cu Federatia Rusa. Prin "Legea pentru ratificarea Protocolului dintre Romania si Rusia privind inventarierea relatiilor bilaterale", publicata in Monitorul Oficial pe 17 aprilie, este aruncata la gunoi istoria interbelica a Romaniei - iar Moscovei i se cedeaza pentru totdeauna tezaurul furat in 1917.

Legea amintita ratifica Protocolul privind inventarierea intelegerilor bilaterale incheiate intre Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, semnat la 8 noiembrie 2005 de catre ministrul de Externe de la Bucuresti Mihai Razvan Ungureanu si omologul sau de la Moscova, Serghei Lavrov. Tinut multa vreme sub obroc - sase luni -, la adapost de ochii presei, protocolul enumera o suma de tratate, protocoale si conventii incheiate intre Romania si URSS. De altfel, la momentul semnarii de la Moscova, Ungureanu a lasat sa se inteleaga faptul ca este vorba de o simpla formalitate, minimalizand si refuzand sa puna la dispozitia opinie publice continutul documentelor.

Comunismul bolsevic a invadat Romania in 1940

Problema principala a acestui Protocol este reprezentata de faptul ca dintr-o trasatura de condei sunt stersi cativa ani de istorie: conform articolului 6 al protocolului citat "fac obiectul prezentului protocol acordurile incheiate la nivel de stat si de guvern intre Romania si Uniunea Sovietica in perioada 1945-1991". Relatiile Romania URSS dintre 1917-1945 sunt date uitarii, de parca nimic nu s-ar fi intamplat in aceasta perioada, cel mai importnat moment istoric, ocuparea Basarabiei si Bucovinei in 1940, fiind complet ignorat. Este lasata deoparte chestiunea Tezaurului furat de Lenin ca si problema intelegerii Hitler Stalin, semnata de Ribbentrop si Molotov, prin care a fost rapita Basarabia si Bucovina de nord.

Lista intelegerilor bilaterale

Astfel, la anexa 1 a protocolului sunt enumerate intelegerile bilaterale care continua sa fie in vigoare in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa; la anexa 2 sunt enumerate intelegerile care isi inceteaza valabilitatea; iar la anexa 3 sunt enumerate intelegerile bilaterale care nu sunt in vigoare. In plus pe langa cele trei anexe aratate mai sus vor face obiectul unor consultari separate Tratatul de comert si navigatie dintre Romania si URSS (Moscova 20 februarie 1947); Acordul dintre Romania si URSS privind acordarea asistentei tehnice pentru organizarea productiei de serie a avioanelor de scoala si antrenament IAK-52 (Bucuresti 28 iunie 1976); Acordul dintre Romania si URSS privind acordarea de asistenta tehnica in asimilarea in productie a transportoarelor blindate BTR-70 (Bucuresti 28 iunie 1976); Conventia privind solutionarea cazurilor de dubla cetatenie (Moscova 28 iunie 1978); Acordul Romania URSS privind transmiterea catre Romania a licentei de fabricatie a motoarelor RU-19-A-300 (Moscova, 6 iulie 1983).

Nu in ultimul rand urmeaza sa mai fie discutata Conventia dintre Guvernul Republicii Socialiste Romania si Guvernul URSS privind colaborarea in construirea pe teritoriul URSS a Combinatului minier de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi-Rog, incheiat la Moscova pe 29 decembrie 1986. Chestiunea combinatului de la Krivoi Rog se afla in acelasi timp pe agenda bilaterala Bucuresti-Kiev - iar prin includerea problemei pe aceasta lista Moscova semnaleaza clar ca nu doreste sa abandoneze mostenirea proiectelor "fratesti" din perioada socialismului.

Moscova se spala pe maini cu granitele

Si in ceea ce priveste intelegerile incheiate intre Romania si URSS intre anii 1945-1991 care nu sunt in vigoare in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa, Moscova a reusit sa-si impuna punctul de vedere. Astfel printre acordurile care dispar se numara si "Protocolul referitor la precizarea parcursului frontierei de stat intre Republica Populara Romana si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste" incheiat la Moscova pe 4 februarie 1948; ca si Tratatul intre Guvernul Republicii Populare Romane si Guvernul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste privind regimul frontierei de stat romano-sovietice, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, incheiat la Bucuresti pe 27 februarie 1961.

La o prima vedere ar parea ceva normal - aceste probleme de frontiera ar trebui rezolvate cu Ucraina si Republica Moldova, cele doua state care au inlocuit URSS la granita de est. Insa practic Moscova este direct responsabila - in calitate de mostenitoare a URSS - fata de retrasarea granitelor in regiune pe principiul "incurca-i drace". Pe de alta parte Moscova doreste sa se implice in chestiunea combinatului de la Krivoi-Rog - aflat in prezent pe teritoriul Ucrainei - insa in chestiunile granitei, care nu au perspective de castig material imediat lasa Guvernele de la Bucuresti si Kiev sa-si sparga capetele. Problema va fi una de anvergura, deoarece traseul frontierei dintre Romania si Ucraina s-a modificat in mod semnificativ din 1961 pana azi, mai ales pe traseul Dunarii, care isi modifica in permanenta structura malurilor.

Abandonarea istoriei

Relatiile dintre Romania si URSS nu au inceput la 1945, asa cum indica actul care poarta semnatura istoricului-ministru Mihai Razvan Ungureanu. Relatiile sovieto-romane au inceput in 1917, prin jaful patronat de Lenin care a oprit la Moscova tezaurul Romaniei.

La 8 noiembrie 2005, cu prilejul semnarii protocolului de inventariere, ministrul Ungureanu afirma: "Protocolul privind inventarierea intelegerilor bilaterale are o importanta fundamentala pentru ca da un continut corect relatiilor romano-ruse, in linie cu viitorul statut de membru UE al Romaniei". Ungureanu a aratat atunci ca acordul privind cimitirele militare reprezinta imaginea respectului pe care cele doua tari il au pentru istoria care le leaga. "Recuperand istoria, ne asiguram un drum mai bun in viitor", a punctat seful diplomatiei romane.

Ministrul rus Serghei Lavrov a mentionat cu prilejul semnarii protocolului prezentat mai sus ca relatiile romano-ruse au trecut la un nivel superior prin semnarea in 2003 a Tratatului politic de baza romano-rus si prin vizita la Moscova a presedintelui Traian Basescu. Seful diplomatiei ruse a apreciat dialogul permanent dintre cele doua parti si viziunea comuna pe care acestea o au asupra dezvoltarii relatiei bilaterale. Invadarea Romaniei de catre URSS in 1940 este iarasi data deoparte.

Tezaurul - care Tezaur?

Tot la 8 noiembrie 2005, Ungureanu a evidentiat faptul ca a convenit impreuna cu Lavrov asupra "modului in care pot contribui amandoi la o actiune mai eficienta" a Comisiei comune de istorici care cerceteaza problema tezaurului romanesc depozitat la Moscova in primul razboi mondial. Problema tezaurului a trecut in custodia istoricilor, diplomatii romani abandonand lupta. Protocolul de inventariere a intelegerilor bilaterale, incepand numaratoarea din 1945 arunca la cosul de gunoi chestiunea tezaurului.

Cand in 1965 Alexandru Barladeanu a inceput sa vorbeasca de problema tezaurului la Moscova, reactia sovietica a fost: "Tezaur?... Ce Tezaur?... Noi nu stim nimic despre acest Tezaur!". Atunci, delegatia romana a dat la iveala un volum de scrieri ale lui Lenin, in care era publicata telegrama prin care la 26 ianuarie 1918 Lenin proclama confiscarea Tezaurului roman. Atitudinea de la Moscova s-a pastrat de-a lungul anilor, astfel ca in 1990, la conferinta de presa a lui Iliescu si Gorbaciov, la intrebarea referitoare la Tezaur, Gorbaciov a raspuns: "Nu stiu de chestiunea aceasta, dar ma voi interesa". Ciudat, nici Ungureanu, desi e istoric, nu a parut sa-si aduca aminte de valorile Romaniei

Minciuna lui Ungureanu de la Moscova

Un alt mister al controversatei vizite l-a constituit intrevederea intre patru ochi avuta cu Patriarhul Intregii Rusii, Alexei al II-lea - ofiter cu grad de maresal in serviciile secrete ruse, conform dizidentilor rusi stabiliti in strainatate. Inca de la plecare {mosimage}Ministerul de Externe a anuntat oficial ca ministrul Ungureanu va purta un mesaj personal catre Alexei din partea patriarhului Romaniei, Teoctist. Anuntul a fost intarit pe parcursul vizitei de insusi Ungureanu. Cu toate acestea, Patriarhia a dezmintit prin canalele sale aceasta minciuna, afirmand categoric ca reprezentantii statului nu au nici dreptul nici caderea sa poarte astfel de mesaje intre Biserici. Ce a discutat Alexei cu Ungureanu, fiul duhovnicesc al Mitropolitului Daniel de la Iasi, intra in aceeasi categorie cu semnarea acestui Protocol pagubos pentru Romania. (D.E.)

Preluare din ziarul ZIUA. Un articol de George DAMIAN

 
Atacul clonelorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :378
Friday, 21 April 2006

{mosimage}Asemenea nenorocitului erou de telenovela, aflat sub teroarea ideii fixe de a-si pedepsi iubita dupa ce a surprins-o in pat cu altul, Kremlinul cauta sa inventeze modalitati care mai de care mai desantate si mai perverse pentru a se razboi cu Republica Moldova. Nu-i trece prin cap, ce-i drept, nimic original. (Editorial de Petru Bogatu - Flux)

{mosimage}Cu onoarea lui Pasat in prezidiu

Arata pumnul, pune unghia in gat, loveste sub centura. Acesta-i arsenalul de lupta al Moscovei impotriva Chisinaului. Asta nu inseamna, insa, ca brutalitatile ei nu sunt periculoase. Dimpotriva. Rusii se dau acum de ceasul mortii pentru a ne dezechilibra si a ne calca in picioare pana la urma. Ultima actiune a pretinsului fond “Patria Moldova” demonstreaza ca ei s-au mobilizat exemplar pentru a-si atinge cu orice pret scopul urmarit.

In ziua cand crestinii sarbatoreau intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim, de Florii, la Moscova a avut loc cel de-al doilea congres al muncitorilor moldoveni din Rusia. Intrunirea s-a desfasurat dupa clasicele tipare sovietice. In prezidiu – un membru de onoare, Valeriu Pasat. Tot acolo s-au inghesuit si inalti demnitari, reprezentanti ai FSB-ului si partidului dominant din Federatia Rusa. In sala - o asistenta pestrita care, cu toate ca in mare parte dormita plictisita, se dovedea destul de receptiva cand era indemnata sa aplaude pe cat de indelung, pe atat de zgomotos.
O facatura a serviciilor secrete ruse

Cu o zi inainte, sambata, a avut loc si un miting de protest in fata Ambasadei Moldovei la Moscova. S-au adunat cateva sute de persoane dirijate de un grupuscul de activisti ai aceluiasi fond “Patria Moldova”. La comanda celor din urma, mitingistii scandau sloganuri antiprezidentiale si cereau demiterea lui Vladimir Voronin. Mai pe scurt, o adunatura de rataciti condusa de niste turnatori reciclati. Pentru ca asa-zisa “Patria Moldova” este, fara doar si poate, o facatura a serviciilor secrete ruse.

Fondul cu pricina a luat fiinta, precum se stie, dupa refuzul liderului de la Chisinau de a semna memorandumul Kozak. Ulterior, “Patria Moldova” a iesit in fata ori de cate ori Moscova a pus la cale vreo provocare impotriva Chisinaului.

“Patria Moldova”, binecuvantata de Urechean

Nu trebuie sa uitam faptul, de asemenea, ca organizatia care pretinde ca-i reuneste pe moldovenii imigranti a fost binecuvantata din capul locului de Serafim Urechean. Acum doi ani, fostul primar al Chisinaului a adresat conationalilor nostri de la Moscova un mesaj publicat intr-o brosura editata de “Patria Moldova” si difuzata gratis tuturor persoanelor care plecau cu trenul in Rusia. El jura atunci ca-i va ajuta cu sprijinul prietenilor sai din anturajul lui Putin.
In toiul campaniei pentru alegerile parlamentare de la noi, fondul a sprijinit constant Blocul „Moldova Democrata”, dar si alte grupari politice, create si finantate direct de Ambasada Rusiei la Chisinau: Patria-Rodina, Ravnopravie etc. Primul congres al organizatiei “Patria Moldova” a avut loc la Moscova chiar in ajunul scrutinului din 2005 si n-a urmarit altceva decat sa-i determine pe imigrantii moldoveni sa voteze BMD in frunte cu Urechean. Mai este de retinut si faptul ca seful fondului, Andrei Tarna, a fost observator la ultimele alegeri pentru sovietul suprem de la Tiraspol, gest ce echivaleaza, fara doar si poate, cu recunoasterea autoproclamatei republici nistrene.
Ostatici de azi ai colaborarii de altadata cu Rusia

Nu incape indoiala ca “Patria Moldova” este o clona a coloanei a cincea rusesti. Kremlinul si-a confectionat cu buna stiinta o copie pentru a crea impresia ca uneltirile sale impotriva Chisinaului ar fi o lucratura a opozitiei moldovenesti.

Cum ai da, la mijloc e o actiune subversiva a unei puteri straine impotriva unui mic stat independent. Pentru a mentine Transnistria sub controlul sau, Moscova agreseaza Republica Moldova, implicand, cu voie sau fara voie, in urzelile sale si pe acei opozanti de la Chisinau care in ultimele alegeri parlamentare au mers pe mana lui Putin. Astfel, jocul lor iresponsabil de partea Kremlinului, pe care l-au facut in alegerile parlamentare, este speculat acum de rusi de asa maniera incat sa musamalizeze un amestec virulent al fostei metropole in afacerile noastre interne.
In aceste conditii, opozitia lui Urechean, vrand-nevrand, ramane ostaticul colaborationismului sau de altadata cu Moscova. Pe masura ce cresc presiunile si inversunarea rusilor impotriva noastra, trecutul ei filorus devine nu numai jenant, ci si odios. Daca nu-si pune cenusa pe crestet si nu se desolidarizeaza de clonele sale din Rusia, in interiorul tarii nu va putea gasi intelegere, iar scapare, nici atat.

Preluare din ziarul Flux. Editorial de Petru Bogatu (foto)

 
Belgia sustine Romania in procesul de aderare la U.E.PDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :467
Friday, 21 April 2006
{mosimage}Camera Reprezentantilor din Parlamentul federal belgian a ratificat in 20 aprilie 2006, cu o larga majoritate (115 voturi pentru, 14 impotriva si o singura abtinere) proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

{mosimage}Votul a avut loc in prezenta ambasadorilor  Romaniei si Bulgariei in Belgia, se arata intr-un comunicat de presa al Ambasadei Romaniei din Bruxelles. Ministrul Afacerilor Externe roman saluta si multumeste totodata autoritatilor belgiene pentru sprijinul acordat Romaniei, potrivit comunicatului MAE primit la redactie.

Programarea rapida a votului in plenul Camerei, la doua zile dupa avizul favorabil dat de Comisia de Relatii Externe, confirma sustinerea pe care Belgia o acorda Romaniei in procesul de aderare la UE precum si nivelul excelent al relatiilor bilaterale romano-belgiene.

Reamintim ca, Senatul belgian a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE la 30 martie a.c. Procedura belgiana de ratificare prevede ca documentul trebuie aprobat si de catre cele cinci parlamente regionale si comunitare (Parlamentul Comunitatii franceze, Parlamentul Valon, Parlamentul Flamand, Parlamentul Comunitatii germanofone si Parlamentul Regiunii Bruxelles - Capitala).
 
Birou de informatii in limba romana la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :360
Friday, 21 April 2006

Romanii din Madrid, dar si din alte orase spaniole, pot acum primi informatii in limba romana si de la Birou Municipal de Informare si Orientare pentru Integrarea Emigrantilor.

Situat in strada San Nicolas, 15 (Plaza de Ramales – Metro: Opera, Autobuze: 3, 25, 39, 148), Biroul Municipal de Informare si Orientare pentru Integrarea Emigrantilor, a fost deschis pe 17 martie, in prezenta autoritatilor spaniole si a reprezentantilor asociatiilor de imigranti din Madrid. Potrivit Actualitatea Romaneasca, traducatoarea si interpreta romana din cadrul Serviciului de Interpretare si traducere al Biroului Municipal de Informare si Orientare pentru Integrarea Emigrantilor se numeste Elena Iuliana Tothazan, este originara din Campina si licentiata in istorie si filozofie engleza la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu.

Cei care au nevoie de serviciile Biroului Municipal de Informare si Orientare pentru Integrarea Emigrantilor, dar nu pot ajunge la sediul Biroului, pot suna la numarul de telefon: 91.542.46.70 sau pot scrie un mesaj la mail: oficinainmigracion”munimadrid.es. Biroul Municipal de Informare si Orientare pentru Integrarea Emigrantilor beneficiaza si de un serviciu de traducere si interpretare in limbile: araba, chineza, romana, franceza, engleza, bulgara si rusa.
 
Ambasada Romaniei la Ottawa a marcat si ea Anul FrancofonieiPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 21 April 2006
Manifestarile dedicate marcarii in Canada a Sommet-ului Francofoniei de la Bucuresti, au debutat la data de 17 martie, cu ocazia Zilei Francofoniei, cand Ambasada Romaniei la Ottawa a prezentat la Muzeul Civilizatiilor din Gatineau-Hull concertul violonistului canadian de origine romana Ioan Harea.

La concert au participat peste 400 de spectatori, intre care reprezentanti ai guvernului canadian, oameni de afaceri si de cultura, membri ai corpului diplomatic acreditat la Ottawa, numerosi reprezentanti ai diasporei romane. Cuvantul introductiv a apartinut doamnei Elena Sava Stefoi, ambasadorul Romaniei, care s-a referit pe larg la locul si rolul Romaniei in cadrul Organizatiei Internationale a Francofoniei, la vocatia culturala francofona a Romaniei, precum si la faptul ca in septembrie 2006 Bucurestiul va fi gazda celui mai important eveniment al OIF, Sommet-ul Francofonie. In prima parte a concertului, violonistul Ioan Harea, acompaniat de pianista Eugenia Tsarov, a prezentat un program care a cuprins creatii ale lui Mozart, Wieniawski, Kreisler, Paganini, Dinicu. In partea a doua, Ioan Harea, impreuna cu Virtuosi Strings, formatie de coarde alcatuita din muzicieni canadieni, a oferit publicului o selectie de piese din repertoriul clasic international: Sarasate, Matto Rodriguez, Monti, Porumbescu si Dinicu. Piesele din repertoriul romanesc, interpretate cu pasiune, profesionalism si originalitate de maestrul Harea si Virtuozi Strings, au fost primite cu entuziasm de publicul prezent care i-a rechemat pe artisti pe scena pentru un bis, concertul incheindu-se pe acordurile Ciocarliei. Violonist de exceptie, stralucitor si cu o tehnica impecabila, maestrul Harea conduce The Harea String Quartet si The Virtuozi Orchestra, fiind totodata profesor asociat la Crane School of Music de la Universitatea  SUNY din Postdam, New York, SUA si membru al The Orchestra of Northern New York. In cursul carierei sale, maestrul Harea a sustinut concerte pentru o audienta distinsa, incluzandu-i pe Jean Chretien, George W. Bush, Vincente Fox si Vladimir Putin. Ioan Harea se bucura de un mare succes in randul publicului canadian, caruia i-a oferit in ultimii ani mai multe albume muzicale. Criticul de arta Richard Todd, de la cotidianul de mare tiraj Ottawa Citizen, a nominalizat cel mai recent album al maestrului Harea, „Neacompaniat”, drept „cel mai vandut album al anului 2005”.

 
Sfintele Pasti in viziunea copiilorPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :266
Friday, 21 April 2006
La Cernauti, in incinta Sediului Societatii pentru cultura romaneasca “Mihai Eminescu” din centrul regional, a avut loc ieri, 20 aprilie, deschiderea oficiala a celei de-a treia editii a Concursului de desene “Sfintele Pasti in viziunea copiilor” organizat de Liga Tineretului Roman “Junimea”, transmite pentru RGN, Vitalie Zegrea.

La acest concurs si-au prezentat lucrarile 104 copii din scolile cu predare in limba romana din orasul Cernauti, din raioanele Herta, Hliboca si Noua-Sulita, unde locuiesc romanii in majoritate. Spre bucuria organizatorilor la concurs si-au expediat lucrarile si 14 tineri din Romania, in special copii de la Liceul de Arta “Ciprian Porumbescu” din Suceava si din comuna Vatra Moldovitei, judetul Suceava. La deschiderea oficiala a expozitiei a fost prezent si Consulul General al Romaniei la Cernauti, domnul profesor Romeo Sandulescu, care i-a felicitat pe organizatori pentru munca depusa la buna desfasurare a acestui concurs si i-a incurajat pe copii apreciindu-le talentul. De asemenea, domnul Sandulescu a ramas profund impresionat ca la cea de-a treia editie a concursului au participat si tineri din Romania.

Printre cei care au contribuit la buna desfasurare a acestei editii, si care au raspuns la apelul tinerilor junimisti, s-au numarat reprezentantii Administratiei regionale de Stat Cernauti, Editura “Alexandru cel Bun”, Fundatia Culturala de binefacere “Casa Limbii Romane” din Cernauti, Societatea pentru cultura romaneasca “Mihai Eminescu”, Ziarele “Libertatea Cuvantului”, “Gazeta de Herta” si “Junimea”, Radio “Ucraina-International”, televiziunea cernauteana, membrii cenaclului literar “Mircea Streinul” si altii.

Cele mai reusite lucrari au fost mentionate si expuse in cadrul expozitiei “Sfintele Pasti in viziunea copiilor”, care va sta la dispozitia bucovinenilor timp de o luna. Locul intai, potrivit juriului, (presedinte dna. academician Alexandrina Cernov) i-a revenit tanarului Ilie Jijian din satul Dimca, raionul Hliboca, lucrarile caruia vor fi expediate de catre organizatori la alte concursuri din Romania si Basarabia.
 
Masa Traditionala de Paste pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :150
Friday, 21 April 2006
Restaurantul 32 Old Bailey, locatia preferata pentru petreceri a romanilor stabiliti in Marea Britanie, va organiza duminica, 23 aprilie, o masa traditionala de Paste.Din meniu nu vor lipsi, asa cum era de asteptat, bucatele traditionale romanesti de Paste, printre care celebra ciorba de miel, drobul si friptura de miel, dar si ouale si, bineinteles, nelipsitele vinuri romanesti.
 
"Pagini Romanesti in Noua Zeelanda" - editie speciala dedicata Sarbatorii PascalePDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :179
Friday, 21 April 2006

Colegii de la "Pagini Romanesti in Noua Zeelanda", ne-au obisnuit deja cu aparitii de exceptie ale revistei lor insa numarul dedicat Sfintei Sarbatori Pascale are ceva cu totul deosebit prin continutul materialelor si ilustrarea lor, inducand fiecarui cititor bucuria acestei sarbatori sfinte.

Dedicat aproape in totalitate Sfintelor Rasti, acest numar, al 11-lea, a fost pregatit, asa cum declara redactorul sef Cristi Dumitrache, pe parcursul a doua luni si contine date importante despre serviciul divin ce va avea loc in bisericile ortodoxe unde exista preoti romani, in Auckland, Wellington si Christchurch, precum si mesaje din partea Prea-Fericitului Teoctist si a celor trei preoti romani ce slujesc in Noua Zeelanda. Acest numar special mai contine si articole despre traditiile pascale romanesti, obiceiurile stravechi si retete de acasa, dar si programul slujbelor religioase din cele trei parohii. La pagina „Viata spirituala” cititorul poate lectura si un material despre Sfantul Gheorghe, a carui praznuire este anul aceasta in aceeasi zi Sfintele Pasti. 

 
Pastele ortodox se serbeaza si la Ambasada Romaniei la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :265
Friday, 21 April 2006
In data de 30 aprilie, in prima duminica dupa Pastele Ortodox, Ambasada Romaniei la Paris va organiza si ea un eveniment special la resedinta din capitala franceza, Palatul Behague. Evenimentul va fi dedicat copiilor din cadrul comunitatii romanesti din Paris, printre care si cei de la Scoala Romaneasca de Duminica, fondata de Ambasada in luna noiembrie a anului trecut.

Evenimentul este sustinut de catre parohiile romanesti din capitala franceza si este vorba despre o dupa-amiaza intreaga de povesti si folclor romanesc, dar vor fi prezente acolo si traditionalele oua rosii pascale. Cei care doresc sa participe la manifestarea de romanitate din capitala franceza pot suna la numarul de telefon 01 47 05 10 46, pentru inscrieri.

 
Concert de Paste cu Maria Butaciu la Restaurantul BritanniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :130
Friday, 21 April 2006
{mosimage}Restaurantul "The Britannia” ii invita pe romanii din UK sa petreaca Pastele in dulcele stil romanesc – cu muzica populara de acasa si cu mancare traditionala romaneasca. Invitata speciala a serii romanesti de la Britannia va fi solista romanca Maria Butaciu, iar concertul va incepe de la ora 16.00.{mosimage}Intrarea se pate face numai pe baza de rezervare, care se poate obtine sunand la numerele de telefon 0208 803 840, sau 07931506912 (Lili), in limita locurilor disponibile.
 
Fotografie romaneasca la Strasbourg in „Luna mai, luna Europei”PDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :219
Friday, 21 April 2006
In perioada 5 - 25 mai, la manifestarile organizate de Primaria din Strasbourg in cadrul evenimentului intitulat „Luna mai, luna Europei”, Asociatia Culturala si Amicala Romana ACAR va participa cu o expozitie de fotografii din Romania facute de Claude Unsinger in timpul mai multor voiaje in Romania.

Expozitia va fi vernisata marti, 2 mai, in holul de receptie al Centrului Administrativ Parc de L'Etoile din Strasbourg.

 
Slujba de Pasti si pentru romanii din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :311
Friday, 21 April 2006
Romanii care locuiesc in Munchen sunt asteptati sambata, pe 22 aprilie, de la ora 21.30, sa ia parte la slujba Invierii Domnului, la biserica catolica “St. Paulskirche”, din apropierea sediului episcopal. Potrivit Actualitatea Romaneasca, la slujba de Inviere enoriasii vor fi alaturi si de PS Sofian Brasoveanul de la capela ortodoxa romana “Sfantul Siluan Atonitul”, care va sosi impreuna cu un sobor de slujitori.

Decizia de a se oficia aceasta slujba, in lacasul de cult catolic, a fost luata ca urmare a numarului mare de credinciosi care vin la biserica pentru a se bucura de Praznicul Pastilor. Biserica in care se va petrece slujba este situata in imediata vecinatate a statiei de U-Bahn Theresienwiese, U4 si U5, la adresa St.-Pauls-Platz 10, 80336 München. Slujba Invierii va incepe cu ritualul impartirii luminii urmat de o procesiune in jurul bisericii, o parte din cantarile Invierii urmand sa fie interpretate de Corul “Sfantul Andrei”, condus de diaconul Adrian Sandu, informeaza capela romaneasca. La sfarsitul Sfintei Liturghii se va imparti painea binecuvantata numita “Pasti”, precum si traditionalul ou rosu si o felie de cozonac.

Slujba Celei de-a doua Invieri sau Vecernia Dragostei, in care se va citi Evanghelia in mai multe limbi, va fi oficiata in ziua de Pasti, duminica, 23 aprilie, de la ora 18:00, la Capela Sf. Siluan. Totodata, capela este si locul in care vor avea loc si celelalte slujbe din a doua si a treia zi de Pasti, 24 si 25 aprilie, cand Sfanta Liturghie va incepe la ora 10:00.

 
Evenimente de marca la IRCCU din VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :240
Friday, 21 April 2006

Joi, 20 aprilie, la Palazzo Correr a avut loc un inedit spectacol de papusi si marionete, dupa scenariul si in interpretarea studentilor bucuresteni Hana Banuta, Monica Burlacu si  Gabriel Vladu, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului Romanesc de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) din Venetia.

Reprezentatia Avventure … con burattini a fost precedata de o interesanta paralela intre istoria si semnificatiile lingvistice si culturale ale teatrului de papusi din Italia (cu referire speciala la spatiul venetian) si din Romania, amintindu-se de importanta scoala romaneasca in acest domeniu (Brandusa Zaita Silvestru, Dorina Tanasescu, Cristian Pepino, Liliana Gavrilescu, Mihai Gruia Sandu s.a.). Spectacolul propriu-zis s-a constituit dintr-o suita de scenete menite sa prezinte numerosului public venetian variata tipologie a papusilor si sa propuna reflectii asupra caracterelor intruchipate de acestea. Sambata, 22 aprilie, acelasi spectacol va fi prezentat in fata elevilor romani si italieni din localitatea Valeggio sul Mincio, Istituto Comprensivo “Graziella Murrari” din aceasta localitate initiind un proiect de parteneriat cultural romano-, caruia i s-a alaturat recent si IRCCU.

Marti, 25 aprilie, va avea loc un dublu eveniment cultural: lansarea volumelor Eminescu si spatiul cultural italic si Introduzione alla civiltà italica (autor: prof. univ. dr. Viorica Balteanu de la Universitatea de Vest din Timisoara) precum si concertul de jazz sustinut de Virgil Mihaiu, Poetry da una prospettiva transilvana.

 
Romanii de pretutindeni chemati in ajutorul lui George BaltaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :345
Friday, 21 April 2006

Tanarul taloner de la Clubul Olimpia Bucuresti a fost victima unui accident grav, pe terenul de joc, fiind imobilizat la pat, in Spitalul Bagdasar-Arseni.

Accidentat grav in timpul unui meci in care echipa sa a fost sparring-partner lotului national de juniori, George Balta a supravietuit operatiei si a inceput programul de recuperare.

Aflat de mai bine de 30 de zile in Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni (Sectia Recuperare Medicala, salonul 12/rezerva 4, etajul 10), tanarul taloner (20 de ani) bucurestean si-a recastigat zambetul, folosindu-l ca arma in lupta sa cu soarta potrivnica. Caracterizat de mama lui, Laurica, drept un copil cuminte, bland si saritor, George pastreaza speranta ca intr-o zi, cat mai curand, se va ridica din nou pe picioarele sale.

Pentru jucatorul Olimpiei nenorocirea s-a produs intr-un moment altfel obisnuit al jocului de rugby - o gramada ordonata. Ramas la pamant, constient, dar incapabil sa se ridice, el a fost transportat imediat, cu ambulanta prezenta langa teren, la Spitalul de Urgenta Floreasca. Cum starea sa era critica, doctorii au decis sa fie transferat la unitatea medicala din Berceni, cu un diagnostic dur: traumatism vertebro-medular; luxatie vertebrala anterioara bilaterala, prin translatie, localizare C6-C7; sindrom de compresiune medulara cu leziune neurologica completa la nivel C6 (in limbaj popular, coloana vertebrala a fost deformata, in zona gatului, maduva spinarii fiind sectionata). Operat timp de aproape patru ore, George a supravietuit, reusind sa depaseasca si perioada critica, postoperatorie.

Se constituie o asociatie de sprijin pentru rugbysti

De curand, George a inceput programul de recuperare si - semn incurajator - medicul responsabil cu acest aspect a decis ca in aceste zile el sa fie urcat intr-un carucior cu rotile. Pe de alta parte, pe langa sprijinul financiar acordat de FRR, mai multi oameni apropiati acestui sport - omul de afaceri Peter Tweedie, medicul Alin Popescu, fostii internationali Paul Ciobanelu si dr. Mihai Vioreanu - au initiat constituirea Asociatiei Prietenii Rugbyului Romanesc. Ea va avea ca scop sprijinirea lui George. Cum legalizarea asociatiei va mai dura, s-a decis ca ajutoarele financiare sa fie expediate, prin Western Union, doamnei Lorica Balta (poate fi contactata la telefonul 0723-453.939).
"Ma rog la Dumnezeu ca baiatul meu sa se faca bine! Are nevoie de ajutor si le multumesc celor care sunt alaturi de eli."Lorica Balta, mama rugbystului 

(Preluare Prosport)

 
REGINA APELOR MINERALE BORSEC, un succes romanesc de 200 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 21 April 2006
{mosimage}

Miercuri, 26 aprilie, orele 13, la Salonul Crown Ballroom din cadrul Hotelului cu acelasi nume din Bucuresti, va avea loc o conferinta extraordinara de presa dedicata implinirii a 200 de ani de activitate a companiei Borsec.

{mosimage}Produs 100% romanesc, Regina Apelor Minerale BORSEC a fost imbuteliata industrial pentru prima data cu doua secole in urma, fiind astazi printre cele mai vechi industrii de succes din Romania. Gustul apei Borsec este, inainte de toate, o sarbatoare in sine. O sarbatoare a tineretii perpetue, a sanatatii, vitalitatii si energiei nestavilite. A tineretii, pentru ca te ajuta, datorita efervescentei sale peristente si amuzante, sa te mentii tanar si vesel. A sanatatii, pentru ca sunt deja renumite proprietatile terapeutice ale izvoarelor Borsec. A vitalitatii si energiei pentru ca, s-a dovedit ca numai apa minerala poate sa te incarce de energie benefica, generand un dinamism debordant. O istorie de peste 200 de ani de satisfactie oferita celor insetati si dornici de sanatate, marcata de un an hotarator, 1806, cand Borsec a devenit industrie si a dat posibilitatea unui numar tot mai mare de oameni sa beneficieze de gustul inegalabil si de calitatile exceptionale ale apei sale minerale.

In cadrul Conferintei de presa va fi anuntata lansarea noului Web-Site www.romaqua-group.ro. Noul site are ca obiectiv principal comunicarea momentului aniversar, imaginea centrala continand mesajul Borsec 200 de ani. S-a urmarit obtinerea unui site atractiv care sa poata fi accesat usor, informatia relevanta fiind la indemana. Aveti posibilitatea sa vedeti imagini interesante si fotografii vechi despre inceputurile imbutelierii la Borsec precum si arhive cu spoturi publicitare.

De asemenea, pentru a celebra bicentenarul Borsec va fi lansat, in Vinerea Mare 21 aprilie, noul spot tv Borsec 200 de ani, in cadrul emisiunii „Dansez pentru tine”.

 
Romanii din UK sunt chemati sa-i faca galerie Constantinei Tomescu DitaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :315
Friday, 21 April 2006
{mosimage}In Sfanta zi de Paste, duminica, 23 aprilie, romanii din Marea  Britanie vor fi alaturi de atleta romanca Constantina Tomescu Dita, singura romanca ce va alerga la maratonul Flora.{mosimage} Este pentru a patra oara cand romanca participa la acest maraton, iar romanii din UK vor sa-i fie alaturi. Intalnirea va avea loc duminica in jurul orei 10:15 - 10:30 la punctul de Sosire. „Vino si tu alaturi de noi la Galeria Romaniei! Vino sa tii steagul Romaniei si sa o incurajezi!” – acesta este mesajul pe care forumul romanilor din Marea Britanie il transmite tuturor romanilor care vor sa fie alaturi de sportiva noastra, intr-un eveniment atat de important cum este maratonul anual Flora. Startul maratonului se va da la ora 9:00 la Blackheath, iar sosirea este programata pentru ora 11.00, la "The Mall ", in fata la Buckingham.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions