Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
BOR ii sprijina pe sinistratii din sudul tariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :405
Wednesday, 26 April 2006

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, parintele Teoctist, a facut recent un nou apel catre ierarhii, preotii si credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane de a continua organizarea de colecte in bani si diferite bunuri materiale, care sa fie trimise direct in localitatile afectate de revarsarea Dunarii si distribuite familiilor sinistrate prin intermediul consiliilor parohiale.

Pentru cei care doresc sa contribuie la campania de colectare de fonduri pentru ajutorarea familiilor sinistrate, Patriarhia Romana a deschis urmatoarele conturi, la Banca Comerciala Romana, Sucursala Sector 4, Bucuresti , cu mentiunea „Sinistrati-Inundatii”:

IBAN: RO 54 RNCB 0075004895030091 LEI
IBAN: RO 27 RNCB 0075004895030092 EURO
IBAN: RO 97 RNCB 0075004895030093 USD

Totodata, cu ocazia sarbatorilor Sfintelor Pasti, Patriarhia Romana a oferit, prin intermediul Arhiepiscopiei Craiovei, alimente si bunuri de stricta necesitate in valoare de 300 milioane lei vechi (30.000 RON), pentru familiile sinistrate din localitatile afectate in urma revarsarii Dunarii. Alimentele si celelalte daruri vor fi distribuite de catre preotii si consiliile parohiale din localitatile respective, anunta Patriarhia Romana.

 
Nicolae Manolescu, ambasadorul Romaniei la UNESCOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 26 April 2006
Presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, USR, Nicolae Manolescu, a declarat recent in cadrul unei emisiuni televizate ca a acceptat postul de ambasador al Romaniei la UNESCO.

Potrivit TVR, care citeaza Rompres, functia urmeaza sa fie preluata de catre acesta la inceputul verii. Nicolae Manolescu a mai subliniat ca a fost tentat de ideea de a vedea daca anumite lucruri culturale pe care le face in tara le poate face si in strainatate, dar si de a merge la Paris, unul dintre putinele orase unde i-ar placea sa traiasca. Acesta a mai precizat ca va pastra legatura cu Romania, unde va ramane in continuare presedinte al USR si profesor la universitate, cel putin la doua luni urmand sa fie prezent in Bucuresti.

 
Traian Basescu la ultima intalnire cu Romania presedinta a OCEMNPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :405
Wednesday, 26 April 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat miercuri, 26 aprilie, la deschiderea reuniunii ministeriale a Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN).

Aceasta intalnire marcheaza finalul presedintiei in exercitiu, detinuta de Romania in perioada noiembrie 2005–aprilie 2006, anunta presedintia.

Seful statului a declarat ca tara noastra si-a indeplinit cu succes mandatul de sase luni de presedinte al OCEMN si a mentionat eforturile depuse pentru ca mandatul OCEMN sa fie un succes, avand in vedere faptul ca diplomatia romana a trecut printr-o perioada mai dificila, detinand simultan presedintia mai multor organizatii internationale.

Temele tratate cu ocazia numeroaselor reuniuni la nivel de ministri si de specialisti au avut in vedere transporturile, mediul, energia, crima organizata, mediul de afaceri, turismul, stiinta si tehnologia.

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca Marea Neagra reprezinta “o zona extrem de importanta” in ceea ce priveste evolutiile viitoare ale Europei si ale regiunii extinse a Marii Negre.

O data cu intrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a Romaniei si a Bulgariei, se va produce o apropiere simultana, reciproca, intre Europa si statele din bazinul Marii Negre.
Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca Romania va continua sa sustina fara rezerve organizatiile regionale, chiar si pe acelea in care nu este membra. “Incurajam evolutiile din GUAM, considerand ca problematica statelor din GUAM le apartine, iar statutul de observator pe care ni l-am asumat reprezinta interesul nostru pentru deciziile pe care statele membre le iau sau le vor lua”, a spus seful statului.

Presedintele Basescu a precizat ca organizatia are inca probleme in ceea ce priveste punerea in practica a deciziilor politice luate in acest cadru. Seful statului a mai spus ca, in acest domeniu, intervine nevoia de restructurarea a OCEMN, astfel incat aceasta sa nu ramana un simplu for de dezbatere politica. In context, Dat fiind ca viitoarea presedintie a OCEMN va apartine Federatiei Ruse, presedintele a afirmat ca tara noastra va sustine in continuare orice efort de pragmatizare a organizatiei “in masura in care urmatoarea presedintie va avea un astfel de obiectiv. Si suntem convinsi ca Federatia Rusa va avea un astfel de obiectiv”.

Presedintele Basescu a reafirmat dorinta tarii noastre de a stabili relatii de parteneriat cu tarile riverane Marii Negre si cu restul tarilor din zona. Seful statului a subliniat ca Romania nu vizeaza statutul de lider regional, ci ca ”Romania isi propune sa fie un partener activ in rezolvarea problemelor regiunii, un bun partener al relatiilor cu statele riverale Marii Negre si al tuturor statelor din regiune.”

Romania isi propune sa abordeze ferm si o alta problema reala a regiunii si anume dezvoltarea, a afirmat Presedintele. In acest sens, un succes al presedintiei romanesti la Consiliul Europei este crearea euro-regiunii Marii Negre.

Presedintele a incheiat declarand sprijinul Romaniei pentru orice initiativa privind consolidarea democratiei la Marea Neagra, cooperarea la nivel local si guvernamental, cresterea securitatii in zona, a nivelului de descentralizare, a prosperitatii cetatenilor din bazinul Marii Negre, adaugand ca orice stat OCEMN va gasi in Romania un partener de dialog deschis.

 
Romania participa la Targul Tehnic de la HanovraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Wednesday, 26 April 2006
Romania participa in perioada 24–28 aprilie la cea de a 11-a editie a Targului International de Subcontractare Industriala “HANNOVER MESSE”, ce se desfasoara la Hanovra, in Germania.

Romania este reprezentata la aceasta manifestare expozitionala de 24 de firme din industria constructiilor de masini si de 8 firme specializate pe electronice si electrotehnice, informeaza Ministerul Economiei si Comertului. Expozitia reuneste, pe o suprafata de peste 5.000 de metri patrati, 7 targuri specializate si gazduieste 5175 de expozanti.

Prezenta romaneasca la acest targ este coordonata de Departamentul de Comert Exterior, in colaborare cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Federatia Patronala din Industria Constructiilor de Masini.

La editia de anul trecut a targului de la Hannovra, cele 25 de firme participante au incheiat angajamente la export in valoare de 40 milioane euro.

 
Specialisti straini conferentiaza la ICR despre religiile si lumea contemporanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :302
Wednesday, 26 April 2006

Institutul Cultural Roman invita doritorii la conferintele sustinute de profesorul englez Kim Knott  de la University of Leeds si profesorul danez Tim Jensen de la Syddansk Universitet din Odense pe tema Istoria religiilor si lumea contemporana, conferinte ce vor avea loc vineri, 28 aprilie incepand cu ora 11.00 AM, la sediul din Bucuresti, Aleea Alexandru nr. 38.

Profesorii Kim Knott si Tim Jensen reprezinta cele mai importante asociatii profesionale internationale din domeniul istoriei religiilor.

Kim Knott este secretar general al European Association for the Study of Religions (EASR), organism reunind douazeci de asociatii nationale (si la care Romania s-a afiliat in 2002). Printre ariile sale de interes se numara raporturile dintre religie si secularizare in modernitatea occidentala, religia in relatie cu spatiul si cu migratia, precum si curentele hinduiste moderne. Dintre lucrarile sale recente amintim: The case of the left hand: The location of religion in an everyday text [Cazul miinii stangi: situarea religiei intr-un text cotidian], in: Elisabeth Arweck si Peter Collins (eds.) Texts and Religious Contexts [Texte si contextele religioase] (Ashgate, in curs de aparitie, 2006), The Location of Religion: A Spatial Analysis [Situarea religiei: o amaliza spatiala] (Equinox, 2005), Hinduism  (Vesmir Books, 2001). Cartea ei Hinduism. A very short introduction (Oxford University Press, 1998) a fost tradusa in numeroase limbi (editia in romana: Hinduismul. Foarte scurta introducere, Bucuresti, Ed. All, 2003).

Tim Jensen este secretar general al International Association for the History of Religions (IAHR), fondata in 1950 de savantii cei mai reprezentativi ai acelui moment, printre care Gerardus van der Leeuw, Raffaele Pettazzoni si Mircea Eliade, primii presedinti si secretari IAHR. Membru marcant al scolii nordice de istorie a religiilor, Tim Jensen a contribuit considerabil la impunerea unui dialog international echilibrat in studiul religiilor. Printre subiectele abordate in conferinta pe care o va sustine la Bucuresti se numara si recenta „criza a caricaturilor”, declansata de publicarea unor imagini ale profetului Mahomed intr-un ziar danez.

Prezenta celor doi reputati specialisti la Bucuresti, ca parteneri si prieteni ai Asociatiei romane de profil, este un preambul al primului Congres european de istorie a religiilor desfasurat in estul continentului (Bucuresti, 19-23 septembrie 2006). Manifestarea este plasata sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei si este un eveniment asociat Sommet-ului mondial al francofoniei. ICR se numara printre co-organizatorii manifestarii, alaturi de Asociatia Romana de Istorie a Religiilor, EASR, IAHR si Agentia Universitara a Francofoniei. Tim Jensen este unul dintre responsabilii a doua dintre cele zece sesiuni ale Congresului : Interactiuni religioase intre Estul si Vestul european si Receptarea religiilor Asiei in Europa.

 
Seful Departamentului roman pentru Armamente, la sediul NATOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Wednesday, 26 April 2006

Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apararii Nationale, Ioan Ion, participa in perioada 26-27 aprilie la Conferinta Directorilor Nationali pentru Armamente (CNAD), care are loc la sediul NATO din Bruxelles, Belgia.

Organizata bianual, conferinta are ca obiective examinarea aspectelor privind cooperarea tarilor membre NATO in domeniile armamentelor, cercetarii si tehnologilor, precum si analizarea cailor de dezvoltare a unor noi sisteme de armamente, in concordanta cu cerintele Aliantei Nord - Atlantice privind capabilitatile pe termen lung, informeaza un comunicat de presa emis de MApN.

 
Muzeele romanesti, vizionate on-line din intreaga lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :158
Wednesday, 26 April 2006
Panoramax, cel mai popular serviciu de panorame virtuale din Romania, a inaugurat luni, 24 aprilie, o noua sectiune intitulata „Romania culturala”, care poate fi accesata la adresa www.panoramax.ro/cultura si prin intermediul careia persoane din intreaga lume pot sa viziteze on-line mai multe institutii de cultura din tara noastra.

Primele obiective care au fost panoramate sunt Muzeul Antipa, Muzeul Brailei, Centrul Cultural Nicapetre, Casa Memoriala Panait Istrati, Muzeul Straielor Populare si Teatrul Maria Filotti. Astfel, peste 50 de panorame virtuale sunt disponibile celor care doresc sa faca o incursiune virtuala prin incintele acestor institutii.

Proiectul „Romania culturala” are ca scop promovarea institutiilor de cultura din Romania (teatre, muzee, galerii de arta, expozitii, centre de cultura) prin prezentarea acestora cu ajutorul panoramelor virtuale. Turistii care viziteaza zonele unde se afla aceste institutii vor putea vedea pe siteul www.panoramax.ro/cultura imagini panoramice ale acestora, imagini care cu siguranta ii vor convinge le viziteze in totalitate, se arata intr-un comunicat de presa emis de initiatorul proiectului, AC Software.

„Dupa ce am demarat proiectul Romania Panoramica am avut posibilitatea de a cunoaste mai bine zonele pe care le-am panoramat precum si potentialul lor turistic. Cu aceasta ocazie am observat faptul ca institutiile de cultura sunt prea putin promovate pe Internet. De asemenea, informatiile care ar trebui sa ajunga la turistii care viziteaza aceste zone ale tarii sunt foarte putine sau chiar lipsesc. Prin aceasta initiativa dorim sa le oferim acestora posibilitatea de a cunoaste mai bine potentialele atractii ale zonelor pe care le vor vizita”, declara Adrian Antohi, director tehnic al AC Software.

Serviciul Panoramax consta in fotografierea panoramica, la 360 de grade, in principal a obiectivelor turistice. Tehnica este utilizata si in prezentarea proprietatilor imobiliare si este foarte populara in Statele Unite ale Americii.

 
Inscrierile pentru bursa „Alexandru Paleologu” continuaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Wednesday, 26 April 2006
Elevii sau studentii romani din tara sau din strainatate care participa la concursul anual de eseuri “Alexandru Paleologu” sunt asteptati sa-si trimita lucrarile pana la data de 30 mai, pe adresa ceseu@deltaf.org.

Aceste eseuri cu tema “Cat de europeni suntem?” trebuie sa contina maxim 1500 cuvinte, in limba romana, cu diacritice, in format electronic (.doc, .rtf), cu font Times New Roman, corp de litera 12.

Bursa in memoriam Alexandru Paleologu a fost lansata pe 2 aprilie de Fundatia Culturala Delta si face parte dintr-o serie de proiecte ce are ca scop sustinerea elitelor. Mai multe informatii se gasesc pe adresa de web a Fundatiei.

 
Comisia Tismaneanu-o insulta la adresa democratiei si un scandal moralPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :737
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}Numirea lui Vladimir Tismaneanu in fruntea comisiei care va analiza dictatura comunista a iscat numeroase discutii purtate mai mult in surdina. Iata ca doua personalitati marcante ale exilului anticomunist au luat pozitie publica fata de numirea lui Tismaneanu. Paul Goma (foto) si mai apoi Dan Culcer critica dur aceasta numire.

{mosimage}Romanian Global News publica cele doua texte care sunt legate unul de altul.

„Primirea entuziasta pe care «establishmentul» intelectual a facut-o scandaloasei numiri a Profesorului Tismaneanu in fruntea comisiei de «analiza stiintifica» a «dictaturii comuniste» este o mare rusine. Faptul ca, in loc de a denunta acest scandal si de a protesta impotriva acestei desemnari da in vileag o totala lipsa de simt moral si de discernamant politic. Aceasta grava manifestare a absentei de rigoare etica si de competenta dovedeste cat de inapta este intelectualitatea romana pentru rolul de calauza a «societatii civile» pe care pretinde sa-l joace. Ea confunda vedete si valori, nu intelege ca notorietatea produsa de publicitate este factice, nici ca imaginea creata prin tehnicile comunicatiei nu rezista la proba realitatii. Cu mult mai grav este faptul ca, nici astazi, «establishmentul» intelectual nu realizeaza ca, spre deosebire de opozanti, care urmareau distrugerea regimului comunist, disidentii se multumeau cu reformarea sistemului. Este singura explicatie onorabila pe care o putem da preferintei pe care persevereaza s-o acorde termenului «disident», facand astfel jocul celor care l-au creat tocmai pentru «a conspira deconspirarea comunismului». De incompetenta si veleitarismul vedetelor intelectuale am mai avut parte, atunci cand am fost invitati sa-l votam pe Ion Iliescu «pentru a salva Romania de fascistul CVT». Asa ca mai bine ar face aceste dame si domni sa nu se mai afle in treaba si sa nu mai incurce lumea dandu-si cu parerea. Sa lase dezbaterile politice celor calificati sa le abordeze si chestiunile de etica celor pe care tinuta lor ii califica pentru a vorbi despre morala.

Profesorul Tismaneanu este indiscutabil unul din cei mai competenti analisti ai fenomenului comunist. Numirea sa de catre Presedintele Basescu in fruntea comisiei «de analiza stiintifica» a regimului comunist este absolut fireasca, dar ea nu se datoreste expertizei necontestate a universitarului american, ci faptului ca acesta s-a nascut si a crescut in sanul oligarhiei coloniale sovietice din Romania. Aceasta desemnare este la fel de fireasca ca aceea a Judecatorului Turianu in conducerea CNSAS, fiind motivata de grija protectiei mutuale. Ea s-a facut pe temeiul solidaritatii dintre beneficiarii totalitarismului marxist si sovietic, care se manifesta spontan de fiecare data ca revelarea adevarului sau facerea dreptatii ameninta situatiile dobandite si pozitiile ocupate de membrii sistemului de natura criminala si de origine straina care, oficial cel putin, a fost abolit la 22 Decembrie 1989. Aceasta «afinitate congenitala» a Profesorului Tismaneanu ii era cunoscuta actualului sef al statului din volumul de conversatii cu Presedintele Iliescu, publicata anul trecut. Nu vom explica unor oameni a caror constiinta pare amputata de simtul moral, de ce alegerea Profesorului Tismaneanu este o insulta la adresa democratiei si un scandal moral. Pentru a-i face sa inteleaga incongruitatea deontologica a acestei numiri ii vom intreba doar, daca ei cred ca in fruntea comisiilor oficial insarcinate cu analizarea regimului national-socialist ar fi putut sa fie numitii fii unor demnitari hitleristi? „ Opinie exprimata de Ion Varlam, Paris, 12 Aprilie 2006.

Inca o dilema, veche, in mars

“Numirea politologului americano-roman Vladimir Tismaneanu ca presedinte al Comisiei care va redacta raportul privind comunismul, cerut de dezinvoltul, pretentiosul si naivul nostru presedinte, Traian Basescu, a fost caracterizata recent de un comentator si om politic de oabla tinuta morala si intelectuala, Ion Varlam ca "O insulta la adresa democratiei si un scandal moral".
Sunt intru totul de acord cu pozitia lui Ion Varlam. Precizarile sale erau necesare pentru a refuza confuzia dintre "competenta", complezenta si compatibilitate. Este vorba de o incompatibilitatea simbolica si morala.

Profit de ocazie pentru a-mi voi face aici, in mod public, mea culpa, mea maxima culpa, pentru citeva contradictii reale sau aparente, care, neexplicate sau inexplicabile risca sa ma aseze intr-o pozitie incomoda fata de prieteni sau dusmani, fata de pretenii care ma iau drept dusman si de dusmanii care ma iau drept prieten.

In ultimii ani am fost luat de valul unui soi de activism social si politic, incercind probabil sa recuperez anii din Romania, de tacere incarcata de asteptari si neputinte. Activism care se dovedeste ineficient, pernicios pentru unii si chiar pentru mine, pina la urma chiar inutil. Fiindca, de fapt, este vorba de recuperari ale unor garanti de care miscari informale, dar al caror numitor comun este componenta lor «coloniala», pe care eu nu le pot controla, ci doar observa si descrie, au nevoie ca sa isi implineasca programele de manipulare politica si deturnare de sensuri morale.
Am scris articole politice sau am luat pozitii publice care li s-au parut unor oameni pe care ii stimez, in principiu si pina la proba contrarie, atit pentru inteligenta cit si pentru vina lor morala, contradictorii, daca nu chiar timpite. Acum citeva saptamini eram admonestat violent de Paul Goma (nu eram singurul!) pentru ca am semnat un manifest initiat de Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice.

Am fost criticat pentru ca am intrat prin semnatura intr-un grup care se declarase pentru Procesul Comunismului, pentru lustratie chiar, dar care parea ca limiteaza - dupa cum observa si reprosa Paul Goma- istoria comunismului la niste date care nu corespondeau istoriei ci dorintei de a nu deranja. Un grup care nu era un grup, ci o societate mixta pe actiuni, de recuperare si instrumentalizare, in folos personal mai ales, a proiectului mult aminat si batjocorit ca inutil, intirziat, inept sau imposibil, al procesului comunismului.

Doar ca Sorin Iliesiu a demonstrat, cu citate din proiectul de Raport anexat Scrisorii deschise adresata presedintelui Basescu, ca argumentatia lui Paul Goma era bazata pe o lectura pripita, neatenta. Ca deci, soarta Basarabiei, tinutul de bastina a scriitorului, si parte a Romaniei, nu este indiferenta celui care a conceput cele doua texte, asa cum pretindea indignat Paul Goma.
Uneori Paul Goma, structura de polemist instinctiv, isi inventa adversarii (ardelenii imaginari, de pilda) sau le imputa unora pacatele altora. Aceste alunecari dauneaza adesea demonstratiilor sale, vulnerabil textul poate fi atacat pe linia neesentialului de catre adversari incorecti sau ilogici.
Ar fi fost mai eficient pentru autor ca si pentru cauza, ca Paul Goma sa nu mai construiasca argumentatii pe astfel de pseudo-temeiuri, ci pe analiza critica a politicii statului roman -si deci a elitei sale coloniale- de la 1947 incoace, in chestiunea Basarabiei, fara a se opri desigur la 1989. Goma a scris adesea pe aceasta tema, dar discursul ramine inca dispersat si mai ales putin sustinut public de altii.

Iar corectitudinea politica a vajnicilor nostri lideri de opinie, comentatori si manipulatori, ii orienteaza pe acestia spre conformism si oportunism in chestiunile nationale, identitare, ascunsi in spatele unei rusini de a fi roman. In asteptarea sau in ascultarea opiniilor neformulate, presupuse ale stapanilor de la Est sau de la Vest.

Ce-ar fi fost daca oamenii politici romani de la sfirsitul secolului al XIX-lea ar fi actionat exclusiv cu aprobarea Marilor Puteri ale momentului?

In problema Basarabiei, sa ne amintim deci ca in vremea lui Ceausescu s-au dat semnale contradictorii inspre Moscova : publicarea cartii cu textele lui Marx despre Basarabia si critica imperialismului rus, aparitia unor exponate in muzeele Romaniei pe tema raptului Basarabiei, alte studii si publicatii, dar si vizita lui Ceausescu la Chisinau, o recunoastere implicita si explicita a existentei unui stat "moldovean", ca parte a Uniunii Sovietice. Romania parea ca renuntase sa conteste efectele Pactului Ribentrop-Molotov, adica Hitler-Stalin.

Iata alta din pricinile admonestarii mele pentru contradictii. Cind se anuntase candidatura lui Iliescu si cind se pusesera in miscare toate fortele de stanga (adica cele critptocomuniste, neo-coloniale) ca sa alarmeze electoratul indecis de imaginarul pericol al victoriei extremei drepte, prin Corneliu Vadim Tudor, am scris un editorial in revista Asymetria, intitulat Intre ciuma si holera, pentru a arata imposibilitatea alegerii intre candidatii care ni se propuneau. Totusi, am ales, semnind citeva zile mai tirziu, un apel in favoarea alegerii lui Iliescu. Desi nu am nici o obligatie de a motiva votul meu, care ramine secret, voi incerca sa imi explic mie dintii presupusa contradictie. Precizez ca nu ma simt vinovat de falsa alternativa, fiindca nu eu am propus canditatii. Si daca toata clasa politica sau elitele sociale, intelectuale ale Romaniei nu au putut impune alti candidati decit aceste fantose, aceste marionete politice, nu am de ce sa ma simt responsabil si culpabil.

Dar nu credeam si nu cred in votul prin abtinere. Cand sunt prea multe abtineri, rezultatele electorale sunt determinate de minoritatile active, care pot mobiliza grupurile lor de activisti de toata mina. Nu doream asta. Iliescu avea oricum sansa de a simboliza stabilitatea, ceea ce este un factor determinant in alegeri, caci Romania, precum orice tara europeana, nu este o comunitate de revolutionari ci o societate de conservatori. Problema este ce program li se propune si impune conservatorilor din instinct.

Iar destinul lui Ion Iliescu se va incheia oricum cu o judecata. Cind mascarada numita procesul lui Ceausescu va fi reanalizata. Cind responsabilitatea sa in masacrele decembriste si post-decembriste se va fi stabilit in justitie. Nu exista nici un motiv ca Ion Iliescu sa iasa din aceasta lume fara a fi judecat pentru faptele si atitudinile sale de la 1956 incoace. (Vezi si textul Constantei Corbea din revista Asymetria, vezi amintirile atitor studenti din Romania, exmatriculati intre 1956 si 1960, inchisi si/sau condamnati, cu destine frinte de terorismul politic practicat sau incurajat de regimul comunist pe care Iliescu il reprezenta atunci). Pornind de la Apelul lui Sorin Iliesiu, Paul Goma a mai scris un text important care pune problema definirii proiectului national, identitar roman, cu sau fara Basarabia.

Doliu pentru Basarabia se intituleaza extraordinara si disperata penultima strigare semnata de Paul Goma (printre altele in revista Tiuk -  http://www.tiuk.reea.net/goma.html). Logica lui Paul Goma nu poate fi o logica politica, oportunista, de conjuncturi si ocazii. De aceea, daca se face ca nu observa ca nici un roman -nici chiar romanii ardeleni- nu a uitat Basarabia, e doar pentru a avea ocazia (retorica?) de a fi mai disperat si mai radical. In afara agentilor puterii coloniale, care se afla pe punte tocmai pentru a o face uitata, pentru a dezavua patriotismul -mereu identificat cu nationalismul si confundat cu xenofobia – toti romanii stiu ca Unirea cea mare nu poate fi considerata un soi de intimplare minunata, conjunctura, chiar daca a beneficiat, ca orice eveniment istoric, de o doza de hazard.

Ea fost rezultatul actiunii conjuncte a marilor barbati romani pentru care a fi roman era o onoare si nu o rusine, iar a afirma asta era chiar programul lor de-o viata. Se formase atunci o elita care, in ciuda apartenetei la clasele de sus, sau poate tocmai de aceea reusise sa construiasca un program politic in care interesele sale de grup nu erau in contradictie cu interesele majoritatii populatiei. Nu idealizez aceasta elita. Reminiscentele educatiei mele "marxiste" si formatia mea de sociolog "autodidact", ma impiedica sa uit conflictele sociale si starea economica a majoritatii romanilor, jalnica pentru anumite segmente ale populatiei, care nu erau sarmani doar pentru ca existau arendasi straini de neam.

In acest cadru depling ezitarile sau tacerile bizare ale scriitorului si pamfletarului politic, care il indeparteaza pe Paul Goma de acei oameni activi, putini din pacate, a caror radicalitate morala ii aseaza, cred eu, in mod natural in compania sa. Ma gindesc de pilda la Ioan Rosca, initiatorul si realizatorul sitului Procesul comunismului (http://www.procesulcomunismului.com), sau la Ion Varlam, autorul percutantului text mai sus reprodus, pe marginea caruia glosez aici, intitulat de mine [O insulta la adresa democratiei si un scandal moral]. Inexplicabila (pentru mine) sa reticenta : lipsa referintelor la eforturile acestor oameni, mi se pare o grava orbire din partea celui care ar putea fi mai putin egocentric si mai darnic in aprecierea prietenilor si aliatilor reali decit in distributia adesea ineficienta de invective la adresa adversarilor reali sau inventati. «Intrebare (a mea si doar a mea-[Paul Goma]) naiva: ce vor fi cautind in acest demers onest, legitim (øi atat de intarziat:16 ani!, de catre "democratiile" iliesti, de doua ori, si constantinesti) al condamnarii crimelor comunismului verii Oigenstein: Anca Rautu, fiica monstrului cu acelasi pseudonume: Leonte Rautu si Andrei Oisteanu, fiul politrukului NKVD Misa Oigenstein, ultimul director al Uzinei de activisti de-stat-si-de-partid "Stefan Gheorghiu" - si nepot al lui L. Rautu? Este normal (pentru noi, nu si pentru ei, apostoli ai terorii generale de tip sovietic): nici Anca nici Andrei nu pot fi acuzati pentru crimele comise de pærintii lor (atat in Basarabia, pamant romanesc, rapit de URSS in 1940), cat si in restul Romaniei ocupat de tancurile sovietice, pe care venisera ei, de la Rasarit, dupæ 23 august 1944, sa ne aduca lumina bolsevismului). Fiindca noi nu suntem ca ei. Dar ei, ca traitori pe pamantul Romaniei, si traind bine de cand se stiu, nu se simt obligati de a declara audibil, citibil ca dezaproba faptele murdare, criminale, ca nu (mai) impartasesc ideologia parintilor?, desi se impartasesc, in continuare, din supraavantajele elitarzilor colonizatori sovietici? "

Intrebarea "naiva" de mai sus il uita – temporar se va vedea repede– pe Vladimir Tismaneanu, cel care va fi numit de Traian Basescu presedintele unei comisii de analiza stiintifica pentru redactarea raportului de care presedintele Romaniei zice ca ar avea nevoie ca sa poata formula condamnarea sistemului comunist din Romania ca sistem politic criminal si totalitar-terorist. Tismaneanu era "uitat" de Goma poate si fiindca prin scrierile sale de analiza politica daduse impresia ca se leapada de comunismul practicat de familia sa si de prietenii acestora, toti membri ai elitei coloniale, niciodata cu adevarat expulzati din pintecul ei protector. Se leapada, e drept, dar pentru a delimita mai limpede reziduurile recuperabile, in numele disocierii mereu chiar daca discret repetate intre "stalinism" si "comunism", reziduuri totalitare reconvertite de altii, prin teoriile "liberale" ale internationalismului capitalist care impune democratia prin cea mai nedemocratica practica politica : razboiul.

Punerea in opozitie a doua institutii, create de doua instante politice ale Romaniei, nu este doar expresia concurentei nefaste intre presedinte si primul sau ministru ci, mai ales, una din formele luptei pentru impiedicarea lustratiei, adica a purificarii morale, chiar daca tardive, a "elitelor" politice si economice iesite din pintecele balenei comunisto-securiste.

Nu putem face pronosticuri privind rezultatul acestei lupte. Ne aflam iarasi in fata unei dileme morale si politice: alegerea intre doua clanuri ale elitelor neocoloniale reciclate, sprijinite de vechile noi Mari Puteri.

In ce ma priveste, mizez pe o elita care poate nu exista inca : aceea care, definind interesele Romaniei in termeni proprii si adecvati, va sti sa menajeze aliante temporare cu Marile Puteri, pentru scopuri proprii si interese adecvate celor ale majoritatii populatiei sale. Populatie saracita, dezamagita si bolnava. Nu admit o guvernare populista de genul celei pe care o agita agentul CV.Tudor si nici una elitista, care se conformeaza doar ordinelor explicite sau implicite ale unor supraputeri, asa cum s-a intimplat de la 1989 incoace.

Chiar daca Romania este o tara mica, nu exista motive sa se creada ca o barca mica nu poate fi condusa pe furtuna mai bine decit un pachebot al carui capitan s-a transformat, din orgoliu sau frica, in orb sau in sluga.“

Opinie exprimata de Dan Culcer, 19 aprilie 2006

 

 
„Evitarea noilor frontiere in Europa”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :265
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}In perioada 27-30 aprilie 2006, organizatia de tineret a Partidului Popular Crestin Democrat “Noua Generatie” va organiza la Chisinau Conferinta organizatiei de tineret a Partidului Popular European (YEPP) cu genericul „Evitarea noilor frontiere in Europa”.

{mosimage}La eveniment vor participa delegati din peste 50 de tari europene, reprezentanti ai organizatiilor de tineret populare, crestin-democrate si conservatoare din Europa, membre in cadrul acestui for international.

De asemenea, la conferinta vor participa experti si oameni politici din Republica Moldova, Europa si SUA, care vor aborda subiecte de interes national si international cum ar fi “Republica Moldova in prezent”, “Conflictele teritoriale din spatiul post-sovietic”, “Aspectele economice si sociale ale tranzitiei”, “CSI, Rusia si problema gazului”, “Evitarea noilor frontiere in Europa”, s. a. Printre acestia se numara Iurie Rosca,  Presedinte PPCD si vicepresedinte al Parlamentului R.Moldova, Victoria Cusnir,  Presedinte NG PPCD, David Hansen, Presedinte  YEPP, Gunter Dill, reprezantant  Konrad-Adenauer-Stiftung, Vlad Cubreacov, deputat in Parlamentul R. Moldova, membru APCE, Angela Arama, deputat in Parlamentul R. Moldova, jurnalista, Dan Dungaciu, profesor Universitatea Bucuresti (Romania), Oazu Nantoi, expert, Institutul de Politici Publice (RM), Fredo Arias-King, analist politic, fundatorul Jurnalului “Demokratizastya” (SUA), Ivan Krulko, consilierul Ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei si seful biroului fractiunii RUKH in  parlamentul ucrainean, Alaksandar Stralcou, Vicepresedinte al Departamentul Relatii Externe al Frontului Popular din Belarus, Nikita Belyh, Presedintele Uniunii Fortelor de Dreapta (SPS) (Rusia), Ignacio Ibarra, Ex-presedinte a companiei “Union Fenosa” in Basarabia, Consilier pe politica externa al PPCD (Spania), Laima Andrikiene, deputat lituanian in Parlamentul European in grupul parlamentar EPP-ED, Daniel Caspary, MEP, Grupul EPP-ED (Germania) s. a.

La finalul intalnirii, cei peste 70 de participanti prezenti la Conferinta YEPP vor adopta in comun o rezolutie finala cu privire la Republica Moldova si politica sa de vecinatate cu Uniunea Europeana. Rezolutia va fi prezentata si promovata prin intermediul Partidului Popular European in structurile europene si internationale (Parlamentul European, APCE, Consiliul Europei, OSCE), precum si guvernelor tarilor membre ale UE si cele din vecinatate.

Evenimentul organizat de „Noua Generatie” constituie o premiera pentru Basarabia si reprezinta un bun prilej pentru statul basarabean a se face cunoscut pe plan international si de a dezvolta unele parghii care ar influenta aderarea la Uniunea Europeana.

Consiliul YEPP  reprezinta organul de decizie a acestui for international si se intruneste periodic in tarile in care exista structuri politice afiliate organizatiei de tineret a PPE. Este de mentionat faptul ca Organizatia de Tineret a PPCD „Noua Generatie” este membru in YEPP din anul 2003.

 
Ambasada SUA condamna agresiunea de la Varnita a fortelor separatistePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :283
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Chisinau condamna actiunile structurilor de forta ale Transnistriei care au avut loc la Varnita, la 21 aprilie.

{mosimage}„Ocuparea prin forta a portului constituie un act nejustificat si agresiv care ar fi putut avea consecinte extrem de periculoase”, se arata in declaratia Ambasadei SUA de la Chisinau, remisa marti presei.

Ambasada SUA a facut apel catre autoritatile regiunii transnistrene de a restitui proprietatea luata cu forta si de a elibera toate persoanele aflate in detentie, cat si de a renunta in continuare la orice actiuni unilaterale. „Ambasada apreciaza reactia calma si plina de responsabilitate a autoritatilor Republicii Moldova la aceasta provocare si cheama membrii Comisiei Unificate de Control (CUC) si participantii in procesul de negocieri sa intreprinda masurile adecvate ce ar preveni asemenea incidente in viitor”, se mai arata in declaratia citata.
La ora difuzarii stirii, discutiile in cadrul CUC privind aceasta problema, erau in plina desfasurare. Unul din reprezentantii Chisinaului la CUC, Ion Leahu, a declarat pentru ca discutiile ar putea continua pana tarziu, aratandu-se sceptic in privinta rezultatelor acestora. Potrivit lui, separatistii insista ca „au actionat in conformitate cu actele existente” si au luat sub paza portul de la Varnita. Acestia sunt sustinuti totalmente de catre reprezentantii Federatiei Ruse, in timp ce „partea ucraineana tace”. Chisinaul insista ca aceasta este o actiune provocatoare, agresiva, si trebuie create conditiile necesare pentru ca astfel de incidente sa nu se mai repete, a mai declarat Ion Leahu.

 
Paste si sarbatoare romaneasca la MalainitaPDF Print E-mail
Malainita, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :352
Wednesday, 26 April 2006

{mosimage}Pe data de 23 aprilie, in ziua de Pasti, sub patronajul si sprijinul material al Consiliului National al Minoritatii Nationale Romane – Biroul teritorial coordonator din Cladova, la Biserica Ortodoxa Romana „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Malainita, comuna Negotin, in organizarea Societatii pentru Cultura Romanilor – Vlahilor „Curcubeul” din Isacova Mare, comuna Zaiecear, si cu sprijinul Asociatiilor Romanesti din zona Valea Timocului: „Romani Ortodocsi” din Malainita si „Valea Timocului” din Slatina, comuna Bor, a fost desfasurata manifestarea religioasa si culturala sub denumirea „Soborul Romanilor 2006”, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.

{mosimage}Slujba religioasa a avut loc intre orele 04:00 – 07:30 la care a participat un numar important de credinciosi sositi din intreaga zona. Slujba a tinut-o preotul Boian Alexandrovici din Malainita. Dupa slujba religioasa a fost organizat un program cultural – artistic pe care l-a prezentat S.C.A. „Branco Olar” din Slatina Borului. La sfarsitul programului cei prezenti au intins o hora mare. Inaintea programului cultural s-au adresat publicului cuvinte de salutare din partea preotul Boian Alexandrovici, Sasa Iovanovici, reprezentantul Societatii „Curcubeul”, Draghisa Costandinovici, prim vicepresedintele C.N.R.-ului si Draghi Dimitrievici Carcioaba, vicepresedintele C.N.R.-ului.

La aceasta manifestare, care se organizeaza prima data la Malainita cu exprimarea dorintei celor prezenti ca ea sa devina traditionala, aproximativ 180 de persoane, au mai participat si vicepresedintii Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane cu sediul la Negotin, dr. Predrag Balasevici si Draghisa Radulovici, Zavisa Jurj – membru al acestui Consiliu si presedintele Asociatiei pentru Cultura Romanilor – Vlahilor din N-E–stul Serbiei „Ariadnae Filum” , Dusan Parvulovici – directorul Federatiei Rumanilor din Serbia si Borivoe Geambrici Geambru – presedintele Ligii Romanesti pentru drepturile omului din Geanova.

Biroul teritorial din Cladova al Consiliului National al Romanilor din Serbia, care este coordonatorul activitatilor C.N.R.-ului in sudul Dunarii, va sustine financiar si alte manifestari culturale cu scopul pastrarii identitatii nationale a Romanilor din zona, cum au fost Festivalul din Tarnaica (Crnajka) pe data de 24 aprilie (luni, a doua zi de Pasti) si Festivalul de la Miroci care se va desfasura pe data de 1 mai.

 
Statul german acorda bisericii ortodoxe romane statutul de institutie de statPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :369
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}Eveniment istoric pentru Biserica Ortodoxa Romana din Occident – statul german a recunoscut-o oficial ca institutie de stat.

{mosimage}Prin obtinerea statutului de "Korperschaft des offentlichen Rechts" se incheie era in care biserica ortodoxa romana din Germania fiinta ca asociatie non profit, asemenea oricarui club sportiv sau cultural, transmite pentru Romanian Global News, Mariana Alexie, facandu-se purtatorul de cuvant al miilor de enoriasi romani din Germania.

„12 ani a durat pana cand landul bavarez s-a hotarat sa acorde acest titlu bisericii noastre, timp in care oficialitatile ne-au verificat intens urmarind cu atentie evolutia noastra de aici. Numarul mare de credinciosi si de biserici, seriozitatea dovedita de capetele bisericesti si nu in ultimul rand sustinerea venita din tara au contribuit la obtinerea acestui statut care ne onoreaza si ne umple de mandrie. Este vorba despre recunoasterea oficiala a bisericii romane ortodoxe ca institutie de stat, cu toate drepturile si obligatiile rezultate din acest statut. Pe 24 aprilie la ora 9.00, domnia sa, ministru secretar de stat al Bavariei, Karl Freller, a inmanat oficial IPS Mitropolitului Serafim (foto), la sediul Mitropoliei din Further Strasse 166-168 din Nurnberg, documentul cu titlul mai sus mentionat. Multumim tuturor celor care de-a lungul anilor au sustinut neobosit biserica ortodoxa romana!” se mai arata in scrisoarea Marianei Alexie.

 
Inca o femeie de afaceri romanca de succes in SUAPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :141
Wednesday, 26 April 2006

Pentru acei dintre noi, care cautam si asteptam ca salonul de frumusete pe care il frecventam sa ne ofere satisfactie, relaxare si, totodata, sa ne lase placut surprinsi, salonul “B Modern”, aflat la intersectia strazilor Jones si Desert Inn, pare sa fie locul ideal.

Proprietara si vedeta absoluta al salonului, Ioana Davis, si-a inceput cariera de stilist in Romania, unde a lucrat mai intai ca stilist si make-up artist pentru Televiziunea Romana, pentru ca, mai apoi, la varsta de numai 25 de ani sa fie una dintre putinele femei de afaceri romance, de atunci, avand propriul salon de coafura in inima Bucurestiului.

Cu toate ca visul ei devenise la acel moment realitate, Ioana a hotarat sa nu se opreasca aici.

Astfel, alaturi de sotul ei, Catalin, pe care l-a urmat fara ezitare pe continentul american, ea a decis sa deschida un nou salon de frumusete, de aceasta data, insa, in Las Vegas. In ciuda competitiei extraordinare in acest domeniu care exista in Las Vegas, a numeroaselor cerinte de licenta si a permiselor pe care a trebuit sa le obtina, testele si dovezile privind talentul si experienta ei ca stilist, Ioana le-a abordat pe toate cu calm si siguranta, reusind astfel, anul trecut, ca o confirmare ca ceea ce realizase in Romania nu fusese intamplator, deschiderea in Las Vegas a celui de-al doilea salon al ei, “B Modern”.

Am intrebat-o pe Ioana, ce anume considera ea ca poate aduce nou si aparte aici, in orasul competitiei si al gusturilor care mai de care mai ciudate. Cu modestie mi-a raspuns ca: “atunci cand faci ceva cu pasiune si rabdare, rezultatele muncii tale iti fac singure reclama, nu e nevoie de prea multe cuvinte…” Cand am intrebat-o de unde anume se hraneste cu energia necesara sa lupte cu toate obstacolele, mi-a raspuns ca “e usor. Acesta a fost visul meu dintotdeauna. Acum e parca si mai usor - ii am si pe sotul meu, Catalin, si pe fetita mea, Iulia, alaturi de mine”.
Ca in orice alta profesie, a executa totul bine nu e intotdeauna de ajuns. Clientii Ioanei pot avea incredere, nu numai in precizia si experienta ei, dar si in imaginatia si talentul Ioanei de a trata fiecare coafura ca pe o creatie aparte. Pe durata timpului in care se afla in incinta salonului “B-Modern”, romanii nu se mai tem de bariera limbii si se simt cu adevarat ascultati si indemnati in directia cea mai buna atunci cand vine vorba despre alegerea stilului care sa li se potriveasca si sa ii flateze.

Vorbind despre planurile de viitor ale salonului, Ioana mi-a marturisit dorinta ei de a-l renova si extinde; va fi echipat cu cel mai bun echipament in domeniu si, cu siguranta capacitatea lui va creste mult mai mult in momentul in care noi stilisti, manichiuriste si cosmeticiene vor fi angajati. Toate acestea urmeaza sa se intample in decursul anului ce urmeaza. Atat Ioana, cat si viitorii angajati ai salonului, vor continua sa participe la competitii si cursuri noi in domeniu, ”B Modern” avand mari sanse sa devina unul dintre cele mai creative si mai placute saloane de frumusete din Las Vegas. Clientela salonului este vasta si diversificata, cuprinzand atat clienti romani, cat si americani.
Pentru cei care nu au descoperit inca “B Modern”, o puteti face vizitandu-l la adresa: 3310 S Jones Blvd. #C (coltul de sud-est al intersectiei strazilor Desert Inn si Jones), iar pentru programari, nu ezitati sa telefonati la 702-247-6152.

(Un articol semnat de Amelia Avram, Las Vegas Romanian Journal)

 
La Phoenix s-a inaugurat cea mai mare biserica romaneasca din DiasporaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :448
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}La inceputul lunii aprilie a avut loc la Phoenix inaugurarea celei mai mari biserici romane din afara granitelor Romaniei.

{mosimage}Biserica Penticostala Romana „Happy Valley” localizata in partea de Nord a capitalei statului Arizona, a celebrat „dedicarea noului sanctuar” dupa o perioada de constructie de aproximativ cinci ani. La eveniment au participat aproape 4000 de persoane printre care si cativa diplomati si demnitari romani si americani. Dintre acestia, l-am remarcat in mod deosebit pe congressmanul Trent Franks, reprezentant in „Camera Reprezentantilor” SUA al celui de-al doilea district din Arizona si pe politicianul republican, Clancy Jayne.  De asemenea, excelenta sa, ambasadorul Sorin Ducaru, a participat alaturi de o delegatie de la  Washington, impreuna cu secretara ambasadei, Nadia Crisan. Au fost, de asemenea ,prezenti, cum era si de asteptat, si numerosi pastori romani din America, iar din Romania, vicepresedintele cultului penticostal, Moise Ardelean. Programul din sanctuar a fost deschis prin intonarea de catre fanfara bisericii a imnurilor Romaniei si a Statelor Unite. A urmat apoi un cuvant de „bun venit” adresat de catre pastorul bisericii „Happy Valley”, Cornel Avram, care este totodata si presedintele „Uniunii Bisericilor Penticostale” din Statele Unite si Canada.  Au avut loc apoi mai multe alocutiuni, prima fiind rostita de catre congressmanul Trent Franks, urmat de ambasadorul Sorin Ducaru, iar apoi pastorii celorlalte biserici penticostale si baptiste din Arizona au prezentat cate un scurt mesaj.  Discursurile au vizat cu precadere faptul ca deschiderea acestui „lacas de inchinare” este un moment istoric si este in acelasi timp un succes al romanilor din Diaspora, si faptul ca o metropola cum este Phoenix-ul a avut nevoie de o asemenea biserica, subliniind totodata ca „aceasta realizare nu ar fi fost  posibila fara ajutorul lui Dumnezeu”.

Noua cladire a bisericii „Happy Valley” are o capacitate de  3000 de locuri si numara in momentul de fata aproximativ 1500 de membrii. Edificiul, care a costat membrii acestei comunitati mai putin de 5 milioane de dolari (cash), a fost evaluat de catre specialisti in cladiri comerciale, la aproximativ 15 milioane de dolari, avand in vedere ca proprietatea se intinde pe o suprafata de 36 de acri.

Dupa ceremonia de dedicare a noului sanctuar, toti cei prezenti au fost invitati la „un lunch”, pentru care a fost amenajat un cort imens in parcarea bisericii.  Preparatele culinare au fost, de asemenea, cu gust romanesc. Pentru aceasta cina au fost pregatite, printre altele, un numar de 40.000 de sarmale, aproximativ 500 de kilograme de carnati si 5000 de pachete de prajituri. De specificat, insa, ca la biserica „Happy Valley” din Phoenix au loc cele mai mari intruniri ale romanilor din Diaspora. Astfel ca, nu este lucru neobisnuit ca, in cadrul acestei comunitati, la o nunta sa participe in jur de 600, uneori chiar peste 800 de invitati. De asemenea, la „Conventia Bisericilor Penticostale” a romanilor din Statele Unite si Canada, care va avea loc anul acesta la Phoenix, in weekend-ul de „Labor Day”, comunitatea de aici se asteapta la un numar de cel putin 8000 de participanti.

( Un articol semnat de Octavian D. Curpas, „Gandacul de Colorado”)

 
Atac la dreapta credintaPDF Print E-mail
Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :336
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}Parintele Iustin Parvu, unul dintre cei mai cautati duhovnici romani contemporani, staret al Manastirii Petru Voda de la Poiana Teiului, din tinutul Ceahlaului, pe care a intemeiat-o in 1991, a fost inlaturat, prin ordinul Mitropolitului Moldovei, Daniel.

{mosimage}Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Agentia de presa Romanian Global News se alatura apelului lansat de Asociatia Romana pentru Patrimoniu in sprijinul reasezarii Parintelui Iustin Parvu ca staret al Manastirii Petru Voda.Inainte de a prezenta apelul ARP va prezentam cateva cuvinte ale marelui duhovnic care este parintele Iustin.

"E o vreme de pustiire a neamului"

"Prigoane, puscarii, lagare, temnite, izolari, infomerari, schingiuiri, umiliri, astea le-am trecut si noi. Nu mai sint atit de grozave. Dar prin ce veti trece voi, aceasta nu a mai fost de la inceputul lumii pina azi”. "Stiti ce sunt toate aceste rele? Ele nu sunt altceva decat un medicament foarte bun pentru sanatatea noastra sufleteasca. Cu cat un popor este mai incercat, cu cat un popor este mai impilat, mai strans si tinut in starile acestea de ispitire, cu atat poporul acesta va fi mai intelept si mai destoinic in a invinge iadul. Cum se poate explica asta? N-ati simtit oare niciodata ca sunteti condusi din umbra? Ca niste forte secrete - puteti sa le spuneti Securitate, puteti sa le spuneti mafie, cum vreti - vin peste noi si ne dirijeaza orice pas?"

"Politicienii stiu ca intotdeauna Biserica a fost forta si ramane forta unui stat, si de aceea s-au grabit sa o paralizeze. Nu i-au mai dat voie sa lucreze si ne gasim in asemenea haos incat cu greu se va mai putea redresa ceva. Uitati-va numai la ce se petrece acum: tineretul pleaca, se duce in lume, batranii mor, femeile nu mai nasc, hoardele asiatice vin peste noi, chinezii umplu Bucurestiul, sate intregi plangi de mila lor, ca au ramas casele goale, romanilor in general le plangi de mila, ajungand mai rai decat cersetorii. In strainatate sunt cotati mai rau decat tiganii. Aici, daca-i pui sa faca ceva nu fac nimic, dar pe unde ajung spala rufele si mizeria din toate marile metropole a lumii! Cum mai poti vorbi in acest caz de politicieni, cand ei trec cu atata usurinta peste aceste crime si urgii, cand copiii nostri, neamul nostru este pangarit si asuprit, saracit si silit sa devina cersetor.

Mai poti spune ca suntem un neam unit, o natiune inchegata, cand toti specialistii nostri emigreaza spre Canada si alte zari, cand acolo sunt foarte buni iar acasa nu fac nimic, ci doar alearga dupa un dolar si o bucata de paine? Cand aici isi pierd si copilul si casa si familia si viata lor? Unde sunt convingerile lor religioase, ca sa-i lege de acest pamant? S-a ajuns, din nefericire, la o descompunere inceata a neamului nostru, care va avea o consecinta extrem de grava peste 40-50 de ani, cand s-ar putea intampla sa nu mai vorbim in limba romana, sa nu mai avem unde sa ne inchinam intr-o biserica ortodoxa romana in Moldova de astazi sau oriunde in tara. E o vreme de pustiire a neamului, dar speram ca Dumnezeu nu ne va lasa, asa cum nu ne-a lasat in toate vremurile grele, cand Biserica noastra a fost prezenta in mijlocul poporului, cand Stefan cel Mare, Daniil Sihastrul, Alexandru cel Bun, Mircea cel Batran, uniti cu toti calugarii si calugaritele din manastiri pastrau traditia si continuau istoria. Acestia erau ei politicieni? Inainte de toate erau crestini, care stiau sa apere valorile ortodoxiei si implicit ale neamului."

(Parintele Iustin Parvu)

PENTRU STARETUL DE PE CEAHLAU,PAR.JUSTIN PARVU

Apelul se adreseaza Patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane si

Membrilor Sfantului Sinod

Noi, cei ce iscalim aceasta scrisoare,ca si nenumarati romani din toata lumea,am aflat cu tulburare ca ,printr-un act de nechibzuinta,staretul Manastirii Petru-Voda de la Poiana Teiului,din tinutul Ceahlaului,par.Justin Parvu,a fost inlocuit de la conducerea obstii ce o infiintase,invocandu-se motivul  varstei inaintate.Meritele par.staret Justin Parvu nu mai trebuie evocate aici caci sunt cunoscute unanim ;de aceea, nu vom spune nimic despre pretuirea milioanelor de poporeni ce il socotesc "Invatatorul Moldovei"caci aceasta se stie pretutindeni.De aceea ,dreptul lui de a fi lasat in locul ce l-a ales,si care este consecinta unui gest de infaptuitor, ni se pare un drept ctitoricesc si,ca atare,aflat in afara competentelor unei decizii administrative.

In consecinta,solicitam fireasca indreptare ce se asteapta de la cei care trebuie sa o faca fiindca nimeni si nimic ,indiferent cine este,nu va putea sa alunge si sa stearga cu nesabuinta contributia par.Justin Parvu la intarirea increderii in Binele vesnic, mai de trebuinta astazi,la noi,decat oricand.

Cel ce a gresit sa se indrepte,cel ce a tulburat turma sa se straduiasca sa o adune,cel ce a facut pasul gresit sa il retraga si va fi rasplatit fiindca se smereste.

Cu fiiasca dragoste,

in numele ASOCIATIEI ROMANE PENTRU PATRIMONIU

presedinte executiv dr.Artur Silvestri

"MUNTII NU SE DARAMA CU BULDOZERUL FIINDCA SUNT BATRANI"

Personalitati din diaspora isi exprima sprijinul pentru "Staretul de pe Ceahlau, Parintele Justin Parvu "

In urma apelului adresat de ASOCIATIA ROMANA PENTRU PATRIMONIU catre Patriarhul BOR si Membrii Sfantului Sinod, un numar impresionant de personalitati din tara si strainatate si-a manifestat sprijinul pentru"Staretul de pe Ceahlau, par.Justin Parvu". Impresioneaza in mod deosebit cuvintele unor carturari, savanti si intelectuali din Diaspora.

Din SUA, directorul Centrului de Studii pentru Romanii-Americani, dl.Alexandru Nemoianu ii scrie Mitropolitului Moldovei urmatoarele: "Cu mare tulburare credinciosii Ortodocsi Romani-Americani au aflat de scoaterea din staretie a Prea Sfintitului Arhimandrit Iustin Parvu. Am aflat ca o scrisoare V-a fost adresata de catre Domnul Artur Silvestri, Presedintele "Asociatiei Romane pentru Patrimoniu", carei scrisori ma alatur in forma si duh. Indraznesc sa adaug cateva ganduri. Parintele Arhimandrit avea si are, direct si indirect, o mare influenta asupra credinciosilor Romani-Americani care, la randul lor, aveau smerita ravna catre Sfintia Sa. Era cu mult mai mult decat ravna catre un Parinte, era nadejdea si cutezanta de a crede ca randuiala romaneasca nu se clinteste, ca "staretia" Sfantului Paisie este vie si datatoare de viata. Inlaturarea Sfintitului Parinte tulbura sufletele credinciosilor Romani din aceasta parte a lumii intr-o clipa istorica cu totul nepotrivita. Cu fiasca umilinta va indemn sa indreptati aceasta hotarare. Cu fiasca iubire in Ortodoxie" Alexandru Nemoianu, Istoric, "Centrul de Studii pentru Romanii-Americani" "Vatra Romaneasca", Jackson, Michigan, USA.

Sustinere din Belgia

"Ma alatur si eu celor care sunt pentru repunerea in drepturi a Staretului de pe Ceahlau, Par. Justin Pirvu. Muntii nu se darama cu buldozerul fiindca sunt batrani. Acolo vom gasi mereu racoare si aer curat. Cei ce au urechi de auzit sa auda," spune scriitoarea Antonia Iliescu din Belgia.

In sustinerea dlui. Ioan Miclau, fondator al Bibliotecii "M.Eminescu" si directorul revistei "Iosif Vulcan" din Sydney, Australia, se afirma urmatoarele: "Pentru Staretul de pe Ceahlau, Par.Iustin Parvu, ctitoria Manastirii este un drept natural, care ii atribuie drept de ctitor (proprietar crestin in acest caz), ce va fi identic cu un testament prin care doar Ctitorul si credinciosii Lacasului sau sfant vor numi inlocuitorul, si la vremea respectiva; cazul nu este unul administrativ locativ, si nici pentru interese de inlocuiri administrative; aici trebuiesc respectate "Sfintenia Crestina", fapt de care sunt sigur Membrii Sfantului SINOD Vor tine cont si Vor avea bunavointa a lasa Ctitorul sa-si savarseasca aceasta calatorie lumeasca, si de Dascal al crestinilor ce-l inconjor".

Dintre personalitatile romanesti din diaspora semneaza, intre altii, dl.Lucian Hetco, Presedintele Ligii Asociatiilor Romanesti din Germania (LARG) si vicepresedinte AGERO, scriitoarea Ileana Stanka Vicic, din Slovenia, Vasile Tarateanu, scriitor, Presedintele Fundatiei "Casa Limbii Romane" din Cernauti, Ucraina, dl. Andrei Vartic, de la Chisinau.

 
„Eu traiesc mult in prezent”PDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :362
Wednesday, 26 April 2006
Raul Dudnic, realizatorul emisiunii Noi, romanii, editorul Jurnalului Romanesc si al emisiunii radio Nostalgia, a acordat recent un interviu pentru publicatia romaneasca din Montreal „Actualitatea Canadiana”.

Redam in cele ce urmeaza acest interviu, in forma sa integrala, realizat de echipa redactionala a acestei reviste lunare romanesti.

Actualitatea Canadiana: Dintre toate formele de exprimare – scris, vorbit – pe care le preferi ?
Raul Dudnic: E greu sa pun vorba scrisa inaintea celei rostite sau a imaginii de pe sticla ecranului. Fiecare forma de exprimare, cum le numesti, are farmecul si durerea sa. Fiecare e limitata intrinsec de mijloacele tehnice, dar si are ceva in plus fata de celelalte doua surori mediatice. Spun asta deoarece ma consider norocos intrucat impreuna cu echipa radio-TV-ziar am si avem acces la tot spectrul limbajului media.

A.C.: Dupa ce criterii iti alegi invitatii la emisiunile radio sau tv?

R.D.: In general invitatul trebuie sa fie interesant, sa aiba ceva deosebit de comunicat, sa faca ceva deosebit, sa ajute cumva comunitatea. Mai exista si un alt gen de invitat, cel suparator, care degaja energii negative, destructive chiar... In presa comunitara insa evitam genul acesta de interlocutor. Incercam cat mai mult sa evidentiam si sa transmitem mai departe trasaturile pozitive ale conationalilor nostri comunitari.

A.C. : Care sunt provocarile trecutului pe care le-ai accepta?

R.D.: Nu stiu, m-ai prins in coarde cu intrebarea asta... Cred ca nu pot sa raspund deoarece traiesc foarte mult in prezent, am facut pace cu trecutul, asa incat nu vad nici o provocare care sa vina de acolo.

A.C. : Cum vezi viitorul mediei romanesti in diaspora?

R.D.: Roz, optimist, palpitant. Cei dintre noi care au avut dramul acela de nebunie sa se arunce cu capul in zidul presei comunitare (si e vorba si de voi, dragi colegi) sunt in postura de pionieri. Invatam din greseli, tatonam si testam lucruri noi pentru meseria de jurnalist de limba romana, facem muncile a mai multor departamente – culegem stiri, scriem, facem marketing si vindem spatiu de reclama, distribuim ziarele... stiti si voi cum e. Mai avem de a face si cu diletanti si ageamii in ale presei. Scrisul si vorbitul la microfon sau in fata camerei se invata. Ca orice meserie jurnalistii merg/au mers la scoala. Apoi au fost ucenici, apoi au devenit profesionisti. De pilda, colega mea de la Jurnalul Romanesc, redactorul-sef, Simona Catrina este un exemplu de profesionalism: a scris si scrie si acum la cele mai citite si cumparate ziare si reviste romanesti, a fost amenintata de VIP-urile nemultumite de articolele ei, data in judecata de tot felul de vedete...

Asta e jurnalismul adevarat pe care, fara modestie indraznesc sa spun ca l-am adus si aici si il promovam la randul nostru in comunitatea romanilor canadieni.

A.C. : Cum te simti cand termini o emisiune radio sau tv?

R.D.: Dupa ce termin o emisiune TV, deoarece e inregistrata, ma simt relaxat, obosit de obicei si cu gandul la odihna. Dupa emisiunea de radio, care e in direct, ma simt energizat pentru inca vreo doua ore dupa terminarea ei. La fel sunt si Nora si Bogdan, colegii de la radio care se energizeaza in fiecare sambata de vreo sase ani incoace.

A.C. : Ce te impresioneaza in viata ?

R.D.: Ma impresioneaza oamenii care raman tineri pana la adanci batraneti, care nu depun armele, care au totdeauna ceva nou de facut, care stiu sa improvizeze atunci cand apare rutina.
A.C. : Ai o relatie directa cu telespectatorii. Cum ii faci sa aiba incredere in tine?

R.D.: Nu stiu daca telespectatorii nostri au incredere in mine si in echipa noastra. Probabil ca este timpul sa facem un sondaj pe tema asta.

Profit de spatiul vostru tipografic pentru a multumi colegilor si colegelor mai mult sau mai putin vizibili/vizibile. Fara a astepta si fara a primi recompense materiale sau de alta natura, s-au aruncat orbeste in necunoscuta asta mare care se cheama presa comunitara: nopti nedormite, weekenduri sacrificate, timp furat din cel al familiei, facturi neplatitie la timp dar si strangerea de mana insotita de zambetul aferent al necunoscutului care iti spune: faceti o treaba buna, tineti-o tot asa...

Simona Catrina, Nora si Bogdan Satmarean, Gabriela Ilie, Ovidiu Radu-Din, Radu Secasan – despre ei este vorba.

 
Forumul Germano-Roman din Berlin ii ajuta pe sinistratii de acasaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :350
Wednesday, 26 April 2006
Forumul Germano-Roman din capitala Germaniei, condus de Susanne Kastner, vicepresedintele Bundestagului, a deschis saptamana trecuta un cont pe adresa caruia se pot depune bani destinati ajutorarii sinistratilor romani aflati in localitatile de pe cursul Dunarii.

Aceasta initiativa face parte dintr-o actiune indreptata catre populatia afectata de inundatiile provocate in ultimele doua saptamani de cresterea apelor fluviului, populatie care si-a parasit locuintele si s-a refugiat in tabere alcatuite ad-hoc in zone in care apa nu poate sa ajunga. La derularea acestui proiect va contribui si asociatia non-profit Rumanien-Soforthilfe, din al carei comitet executiv face parte aceeasi Susanne Kastner, extrem de preocupata si ingrijorata de soarta localnicilor din zona, informeaza Forumul Germano-Roman. Aceasta considera ca situatia actuala este dramatica, mii de hectare fiind inundate, la care se adauga zeci de case distruse si mii de oameni refugiati. Coordonatele contului la care romanii din Germania, dar si germani, pot sa depuna sume de bani sunt Sparkasse Ostunterfranken Konto-Nr.: 886 630 BLZ: 793 517 30, cu specificarea „Fluthilfe“.

Asociatia non-profit spera ca pe aceasta cale sa poata sa intinda o mana de ajutor celor aflati in suferinta si sa ii sprijine pentru ca acestia sa isi reia in scurt timp viata de dinainte de dezastru. Mai multe informatii se pot obtine de la numarul de telefon 030 227 77332, fax 030 227 76267, sau de la adresa de e-mail: susanne.kastner@bundestag.de.

 
O romanca la NBC TV ShowPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 26 April 2006
Una dintre cele mai populare emisuni ale canalului de televiziune american NBC, „Deal or no deal”, o va avea in cadrul editiei de luni, 8 mai, pe romanca Anca, selectata sa ia parte la acest concurs de catre echipa show-ului.

Potrivit Forumului Romania-USA, romanca a putut sa vina la filmari cu un grup restrans de prieteni, carora NBC le-a platit transportul si cazarea in Los Angeles, dar carora le-a si impus cateva conditii dure, printre care interdictia de a comunica cu persoane aflate in afara sediului televiziunii sau imposibilitatea de a merge la toaleta neinsotiti. De altfel, la finalul filmarilor, grupul de sustinatori a fost obligat in fata avocatilor NBC sa semneze ca nu va dezvalui nimic despre cum a decurs show-ul si cat ori daca a castigat Anca, totul trebuind sa fie o surpriza pana la difuzarea emisiunii „Deal or no deal” din 8 mai. Singurul amanunt dezvaluit a fost ca  inregistrarea a fost poate cea mai dramatica si surprinzatoare, de aceea in ziua programata se va prezenta nu doar jumatate  de ora, ci intreaga inregistrare de o ora. 

Show-ul "Deal or No Deal" se difuzeaza de doua ori pe saptamana si este moderat de actorul Howie Mandel. In cadrul acestei emisiuni concurs fiecare participant trebuie sa aleaga dintr-o serie de 26 de valize in care se afla bani, de la un cent pana la un milion de dolari, fara a sti ce suma se afla in fiecare dintre ele. Elementul de risc consta in eliminarea pe rand a celorlalte 25 de valize, care sunt deschise pe masura ce sunt scoase din joc. Banca va face de fiecare data cate o oferta concurentului, incercand sa il convinga cu bani cash sa renuntre la alegerea sa. "Deal or No Deal" este produs de Endemol USA, o subsidiara a lui Endemol Holding.

 
Comunitatea romanilor catolici din Irlanda, vizitata de PS Aurel PercaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :296
Wednesday, 26 April 2006
Comunitatea romanilor catolici din Dublin a fost vizitata de Pasti de o delegatie clerica din Romania, formata din PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, si de pr. Lucian Paulet, cancelar episcopal.

Acesti doi reprezentanti ai Diecezei de Iasi s-au aflat in mijlocul credinciosilor romani inca din ziua de miercuri a Saptamanii Mari, fiind prezenti la biserica "Our Lady of Lourdes" din Dublin. Conform Episcopiei Romano-Catolice din orasul moldav, credinciosii romani s-au pregatit pentru aceste celebrari cu multa emotie si bucurie, iar prezenta ierarhului a reprezentat un eveniment deosebit pentru cei care sarbatoreau Invierea Domnului departe de casa si de cei dragi. In Joia Sfanta, dupa ce a participat la Liturghia crismei in procatedrala din Dublin impreuna cu arhiepiscopul Diarmuid Martin si cu ceilalti episcopi si preoti ai diecezei, PS Aurel a prezidat pentru ambele comunitati Liturghia de Cina Domnului, in limba engleza, in biserica parohiala, impreuna cu pr. Michael Casey - parohul comunitatii irlandeze si un adevarat frate si prieten al romanilor. Credinciosii romani au participat si la ceremoniile din Vinerea Mare, iar in seara Invierii, romanii s-au indreptat cu lumanari in mana catre biserica din centrul Dublinului. La slujba au venit nu numai din toate cartierele orasului, dar si din celelalte orase unde locuiesc ei si chiar si din Irlanda de Nord, ceea ce a facut ca in scurt timp biserica sa devina neincapatoare.

Sarbatoarea a continuat in aceeasi atmosfera si in ziua de Pasti, precum si in zilele urmatoare. Pe parcursul vizitei sale Preasfintitul Aurel s-a intalnit si cu arhiepiscopul Diarmuid Martin, cu care a discutat aspecte privind comunitatea romanilor catolici din Irlanda, mai informeaza Dieceza de Iasi.

 
Presa sub presaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 26 April 2006

Ziarele independente hartuite prin controale „inopinate” in Basarabia. Un material de Dumitru Lazur din cadrul Asociatiei Presei Independente (API).

In ultimele luni, la solicitarea presedintilor raioanelor Floresti si Rezina, procuratura a dispus efectuarea unor controale in redactiile ziarelor independente regionale „Observatorul de Nord” si „Cuvantul”. In opinia directorilor acestor publicatii, controalele „inopinate” efectuate la cererea presedintilor comunisti nu reprezinta altceva decat o incercare de rafuiala cu presa libera.

Din luna ianuarie a.c., locuitorii raionului Floresti au un ziar care scrie numai despre ei si numai pentru ei. Este vorba de editia de Floresti a ziarului independent „Observatorului de Nord”, realizat de o echipa de ziaristi profesionisti si combativi, care s-a afirmat deja in campia Sorocii. Din motive greu de inteles, acest lucru nu a placut presedintelui raionului Floresti dlui Mihai Rusu. Probabil, la urechile presedintelui comunist a ajuns ca jurnalistii de la „Observatorul” nu cruta pe nimeni, fie autoritati locale, angajati ai organelor de drept sau afaceristi, taxand prompt orice abatere de la lege sau principiile democratice. M. Rusu nu s-a grabit sa salute aparitia unei publicatii periodice independente in Floresti, ci a cerut Procuraturii Generale si Camerei Inregistrari de Stat „sa verifice legalitatea inregistrarii „Observatorului de Nord”, editia de Floresti”. „Mai bine de o luna procurorii de la Floresti ne-au tinut in suspans, rasfoind cu incetinitorul documentele de constituire a publicatiei. Nu mai stiam ce sa credem. Eram sigura ca ziarul activeaza cu actele in regula, insa cu puterea comunista nu te pui... De curand, am aflat ca procurorii nu au depistat ilegalitati in actele de inregistrare a publicatiei. Ne-au spus ca putem munci fara a ne mai face griji. Acum, sper ca l-am convins pe presedintele raionului ca nu-i suntem dusmani”, ne-a spus Elena Cobasneanu, directorul „Observatorului de Nord”.

Cazul „Cuvantul”

La inceputul anului curent, presedintele raionului Rezina Valeriu Ciorici a cerut procuraturii raionale sa verifice legalitatea privatizarii „fostei tipografii a executivului raional”. In realitate, comitetul executiv Rezina niciodata nu a avut tipografie, intreprinderea fiind subordonata direct Chisinaului. Mai mult, tipografiile din R. Moldova au fost privatizate in conformitate cu prevederile unor acte guvernamentale speciale, iar actualii proprietari le-au procurat in conditiile si la preturile stabilite de Guvern si Parlament.

De ce, totusi, seful raionului s-a luat de „tiparnita”? La una din sedintele Consiliului, consilierii din fractiunea „Pro-Europa” s-au aratat nedumeriti de faptul ca gazeta raionala „Farul nistrean” este tiparita la Chisinau, si nu la tipografia din Rezina, astfel banii din bugetul local nu raman in raion, ci „pleaca” in capitala. „Problema” e ca printre proprietarii tipografiei este si Tudor Iascenco, directorul saptamanalului independent „Cuvantul”, iar tipografia, la randul ei, detine 10 la suta din actiunile ziarului.

In scurt timp, SA „Tipografia Rezina” a fost „luata cu asalt” de angajatii procuraturii, iar mai apoi si de revizori de la Departamentului Revizie si Control, care au verificat minutios documentele de privatizare. Verdictul – „reiesind din rezultatele controlului se poate de constatat, ca la privatizarea tipografiei din or. Rezina incalcari ale legislatiei nu au fost stabilite”.

„In raionul Rezina, „Cuvantul” este unica publicatie periodica care spune lucrurilor pe nume. Daca autoritatile locale calca stramb, iar asemenea cazuri se intampla des, acestea sunt „penalizate” in paginile ziarului. Fiind obisnuiti cu laude si lingusiri, adevarul nu are cum sa le placa. De aceea si incearca sa ne puna calusul in gura. Controalele initiate la cererea presedintelui le calific ca o incercare de rafuiala cu ziarul „Cuvantul”. Esecul pe care l-au suferit i-ar putea intarata si mai mult. Nu exclud ca actuala putere ar putea pune la cale noi scenarii de rafuiala cu publicatia „Cuvantul”, spune Tudor Iascenco.

„API va sesiza organismele internationale”

Directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API), Petru Macovei, se declara extrem de ingrijorat de aceste incercari ale autoritatilor locale de a reduce la tacere mass-media incomoda pentru ele. „Nu sunt unicele cazuri cand presedintii de raioane, multi dintre care sunt convinsi ca functia publica pe care o detin temporar le da dreptul sa-si subordoneze „tot ce misca” din teritoriu, ameninta ziarele care nu le canta in struna cu tot felul de controale. In aceste doua cazuri s-a trecut la fapte, in timp ce publicatiile oficiale ale Consiliilor raionale, editate pe bani publici, isi exercita „misiunea” de portavoce a partidului de guvernamant fara a fi „stingherite” de controale si amenintari. Este o situatie inadmisibila, careia trebuie sa i se puna capat. Ziarele independente nu se tem de concurenta, dar in aceasta competitie pentru cititori toti ziaristii trebuie sa aiba sanse egale, la fel ca si acces la banii publici, destinati pentru informarea cetatenilor, nu pentru dezinformarea lor. API va sesiza organismele internationale care monitorizeaza conditia libertatii presei in Moldova despre aceste si alte cazuri pe care le considera presiuni indirecte asupra presei independente”, a declarat P. Macovei.

 
“Razboiului vinului” dintre Chisinau si Moscova creste numarul de turistiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :340
Wednesday, 26 April 2006

„Razboiul vinului”, care s-a transformat in principala problema a relatiilor moldo-ruse, a provocat un nou tip de afaceri - a crescut numarul de turisti in Basarabia care doresc sa vada cum se produce vinul si pe loc sa-l probeze, informeaza publicatia moscovita „Novie izvestya”.

Germania si Olanda. „Acestia sunt dusi la Cricova, la Purcari si la Milestii Mici. Pe un ton ironic, turistii ii intreaba pe ghizi „unde se afla pesticidele” (...) Sunt organizate excursii individuale si colective la principalele fabrici de vinuri, care dispun de sali de degustare si de bucatarie superba. „In urma interdictiilor la exportul vinurilor moldovenesti cineva a avut doar de castigat”, subliniaza „Novie izvestya”.

Reamintim ca la 27 martie, medicul sanitar sef al Federatiei Ruse a interzis importul vinurilor din Republica Moldova si Georgia „in legatura cu depistarea unor pesticide interzise in Rusia”. Mai tarziu, in lista neagra au fost introduse coniacul si sampania. Observatorii au declarat ca aceste actiuni ale Moscovei au conotatii pur politice, deoarece Republica Moldova si Georgia se impotrivesc intrarii Federatiei Ruse in OMC. In consecinta, potrivit estimarilor expertilor, volumul total al productiei interzise importului precum si a celei sustrase din vanzare constituie 700 milioane USD.

Publicatia moscovita scrie ca vinificatorii moldoveni se confrunta cu probleme majore pentru a doua ora in ultimii ani. Pana in anul 1998, cand s-a prabusit rubla ruseasca, in jur de 80 la suta din vinurile moldovenesti erau exportate in Federatia Rusa.

 
Seara Romaneasca in Maryland si colecta pentru sinistratii din taraPDF Print E-mail
Ocean City, SUA/Romanian Global News
Accesari :361
Wednesday, 26 April 2006

In prima saptamana a lunii mai, mai precis pe 3 mai, romanii din Ocean City, Maryland organizeaza o seara romaneasca la care se asteapta o prezenta cat mai numeroasa a romanilor din zona si nu numai, transmite pentru Romanian Global News, Marian Petruta.

„Avand in vedere ca o sa avem un oaspete special din partea Ambasadei Romaniei din Washington DC, dl. Viorel Onel - Ministru consilier economic, speram sa adunam un numar cat mai mare de participanti pentru ca tot cu aceasta ocazie dorim sa organizam si o colecta de fonduri pe care sa le trimitem in tara pentru familiile afectate de inundatii din toata tara”, se mai arata in corespondenta citata.

Pentru alte informatii doritorii sunt rugati sa scrie pe adresa de mail: romanidinoc@yahoo.com

 
Maraton pe strazile Londrei de Paste, pentru imaginea RomanieiPDF Print E-mail
Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :441
Wednesday, 26 April 2006
Colegii nostri de la Romani in UK, Cristina Irimie si Inno Brezeanu au facut, cu ocazia Sfintelor sarbatori pascale, un maraton al Londrei cu steagul romanesc la gat realizand un foto reportaj de exceptie care se poate vizualiza cu toate detaliile si la pagina lor de web, www.romani.co.uk, trecand prin toate zonele in care se organizasera petreceri romanesti, pentru a putea reflecta cat mai bine atmosfera de sarbatoare.

Redam si noi un rezumat al acestui fotoreportaj.

Noaptea de Inviere

Miezul noptii a gasit Fleet street invadata de lumina calda a lumanarilor aprinse de sutele de romani prezenti la slujba de Inviere de la Biserica Ortodoxa din Londra. Datorita numarului neasteptat de mare a romanilor prezenti, care pastreaza si aici traditia Pastelui, foarte repede biserica a devenit neincapatoare. Mii de lumanari au ars, aprinse cu gandul la cei dragi ramasi acasa, cu gandul la cei care nu mai sunt printre noi sau doar cu gandul la un viitor mai bun. Ecoul slujbei a rasunat in linistea noptii aducandu-ne aproape de credinta in care am fost nascuti. Sambata noaptea Fleet street a gandit si simtit romaneste starnind curiozitatea multor trecatori grabiti. Lumina calda a lumanarilor i-a insotit pe romanii prezenti in drumul spre casa, pe strazile pustii ale Londrei, in zorii zilei de duminica, purtand povestea noastra pe aceste meleaguri straine.

Maratonul Flora

In urma apelului lansat de ziarul "Roman in UK", din dorinta de a sustine imaginea Romaniei, fanii atletismului au inceput sfanta zi de Pasti fluturand tricolorul Romaniei la linia de sosire a maratonului Flora. Admiratori infocati ai atletei romance Constantina Tomescu Dita au asteptat, intr-o ploaie tipic londoneza, in fata Palatului Buckingham - rezultatul performantei acestui eveniment sportiv de amploare mondiala. Constantina a trecut linia de sosire pe locul 7 in 2 ore 27 de minute si 51 de secunde plasand Romania la loc de cinste.

Dupa ziua de azi ...

Am invatat ca romanii nu uita traditiile romanesti, oriunde s-ar afla. Am invatat ca poti flutura cu mandrie steagul Romaniei in Londra fara a fi privit cu scepticism, din contra, esti privit cu admiratie. Am invatat ca, romanii in UK sunt ospitalieri, credinciosi, veseli, plini de viata. Am invatat ca, prin vointa, putem sa participam la toate evenimentele romanesti intr-o singura zi. Am invatat ca exista momente speciale ale anului in care uitam cu totii de grijile cotidiene si ne rugam plini de speranta la un viitor mai bun, redevenim aceia care am fost inainte de plecarea din tara, suntem mai darnici si mai buni. Am invatat ca romanilor impreuna le este mai usor... Am invatat ca poti aduce un zambet pe fata unui sportiv atunci cand alearga intr-o tara straina pentru o cauza nobila si simte ca nu e singur. Am invatat ca e bine sa aprinzi o lumanare pentru toti romanii departe de casa, departe de cei dragi, cu gandul ca sunt si altii care aprind aceeasi lumanare ca si tine. Invata si tu ...

(Cristina Irimie -Editor ziarul "Roman in UK" & Inno Brezeanu - Editor www.romani.co.uk )

(foto: © Inno Brezeanu & www.romani.co.uk)

 
Incep picnicurile si spectacolele pentru romanii din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :135
Wednesday, 26 April 2006
Romanii din orasul Val-David vor putea participa la picnicuri si spectacole incepand cu data de 20 mai, cand are loc deschiderea activitatilor de la Val-David, in Parcul A.R.C.

Portile parcului vor fi deschise in perioada 20 mai-20 octombrie, anunta A.R.C. De patru ori pe an Parcul ARC gazduieste picnicuri publice la care sunt invitati toti romanii din comunitate, iubitori de natura si de serbari campenesti.

Se va asculta muzica romaneasca si se vor putea gusta diferite specialitati romanesti: mici, ciorba de burta, carnati si alte mancaruri traditionale. Costul intrarii va fi de 5 dolari de masina, cu parcarea inclusa, sau 2 dolari de persoana.

Parcul Asociatiei Romane din Canada, sau “Campul Romanesc”, se afla la aproape 80 de km de Montreal, in orasul Val-David din zona Laurentide, pe strada Predeal-Trudeau. Parcul are o dimensiune de aproximativ 3 hectare si este situat pe unul din malurile Raului Riviere du Nord, peste care trece Podul Romanilor.

Toti participantii sunt obligati sa respecte regulamentul Parcului A.R.C., care interzice stationarea sau circulatia masinilor in Parcul A.R.C., in afara spatiului parcarii, afisarea si distribuirea de materiale publicitare si comercializarea oricaror produse fara acordul comitetului ARC, aprinderea focului pe teren, utilizarea armelor de foc. Totodata regulamentul asociatiei cere depozitarea gunoiului in locurile special amenajate si marcate in acest scop, legarea animalelor in lesa si insotirea permanenta a acestora de catre stapan. Asociatia nu este responsabila de obiectele pierdute sau stricate pe camp, si nici in cazul unei accidentari pe terenul A.R.C. La plecare, terenul folosit va trebuie lasat in stare de curatenie.

Toate activitatile Asociatiei Romane din Canada sunt sustinute de voluntari, asociatia nedispunzand de nicio subventie.

 
Istoria comunismului romanesc, prezentata la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :183
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei la Washington a gazduit marti, 25 aprilie, de la ora 18:30, lansarea cartii „Stanilism pentru eternitate-o istorie politica a comunismului romanesc”, scrisa de politologul roman Vladimir Tismaneanu.

{mosimage}Autorul volumului (foto) este director al Centrului de Studiu al Societatilor Post-Comuniste de la Universitatea din Maryland si presedinte al Comisiei pentru Studierea Dictaturii Comuniste din Romania, informeaza misiunea diplomatica romana. Lansarea a fost precedata de proiectia fimului „Marele jaf comunist” de Alexandru Solomon, iar finalul manifestarii a fost marcat de o scurta receptie destinata acestei lansari de carte.

 
Romania, la Ziua Portilor Deschise la Parlamentul EuropeanPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 26 April 2006
Romania va participa sambata, 6 mai, in Cartierul European din Bruxelles, la o serbare populara europeana intitulata „Ziua Portilor Deschise la Parlamentul European si la Institutiile Europene”.

Evenimentul este organizat la initiativa Biroului Belgian al Parlamentului European, iar manifestarile se vor desfasura pe bulevardul Belliard, din dreptul Parlamentului European pana in Parcul Cinquantenaire, incluzand si Parcul Leopold. Aceasta zona va fi transformata in spatiu pietonal si se intentioneaza ca pe tot acest parcurs sa fie create "sate" cu artisti plastici, turism, gastronomie, prezentari generale sau informatii europene din tarile membre UE, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles. In cadrul aceluiasi eveniment, Misiunea Comunitatii Franceze din Belgia pe langa Uniunea Europeana intentioneaza sa organizeze un "sat al francofoniei ", la care Romania este, de asemenea, invitata de onoare, in calitatea sa de tara francofona si organizatoare, in acest an, a Reuniunii bianuale la nivel inalt a Francofoniei.

La aceasta manifestare Romania va participa cu un stand cu materiale promotionale, de prezentare a Romaniei, cu un stand cu obiecte traditionale romanesti si cu o expozitie de pictura a pictorului Gheorghe Cuciureanu. Romania si Bulgaria vor beneficia si de un podium pe care vor sustine spectacole artisti romani si bulgari, pe durata intregii zile. Langa standul Romaniei va exista si un stand cu produse culinare romanesti, realizat de restaurantul „Parmigiana” din Bruxelles. In acest an Romania si Bulgaria sunt invitate de onoare ale manifestarii ce se va derula in capitala belgiana.

 
Participare romaneasca la un eveniment stradal in GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 26 April 2006
{mosimage}Asociatia Romanilor din Geneva intentioneaza sa ia parte in perioada 6-7 mai la un eveniment stradal in aceasta localitate, intitulat "Orasul va apartine"/La ville est a vous”, care va avea loc in cartierul Eaux-Vives din Geneva.

{mosimage}Deoarece deocamdata nu s-au facut pregatiri temeinice pentru derularea acestei actiuni, organizatia romaneasca face apel la romanii din localitate sa se alature acestei intiative prin care sa se amenajeze impreuna un stand cu animatii muzicale, vanzare de produse alimentare si nealimentare. Totodata, romanii care au aptitudini artistice sunt rugati sa ii contacteze pe organizatori la adresa arg@rou.ch sau sa vina pe 28 aprilie la intalnirea traditionala a asociatiei la o ciorba de miel.

Prestatiile artistice pe scena itineranta a Genevei sunt platite cu 50 de franci pe persoana, iar grupurile de mai mult de sase persoane sunt admise, dar plata ramane de 300 de franci. La actiune se poate inscrie oricine, fara a-si dovedi calitatile cu vreo diploma de specialitate. Organizatia mai face apel la bisericile romanesti sa transmita informatia si sa vina sa participe la standul romanesc sau cu un stand langa standul respectiv, informeaza Asociatia Romanilor din Geneva.

 
Petrecere de primavara pentru romanii din ColoradoPDF Print E-mail
Colorado, SUA/Romanian Global News
Accesari :117
Wednesday, 26 April 2006
Asociatia Romanian American Freedom Allinace, RAFA, din Colorado, va organiza la inceputul lunii mai o petrecere de primavara. Aceasta se va desfasura sambata, 6 mai, sub forma Potluck, la The Woodside Village Condominiums Clubhouse, locatie aflata la adresa 8335 E. Fairmount Drive, Denver, CO 80247, informeaza organizatia romano-americana.
 
Expozitie de desen si pictura romaneasca gazduita de Parlamentul EuropeiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 26 April 2006

Vicepresedintele Parlamentului Europei, Pierre Moscovici, are placerea de a-i invita pe iubitorii de arta la vernisarea expozitie de pictura si desen intitulata generic „Romania pe zborul pasarii” a artistului roman Viorel Marginean, se arata intr-un comunicat de presa al Misiunii Romanesti la Bruxelles.

Expozitia este gazduita de sala Yehudi Menuhin din Cladirea Paul-Henri Spaak si va fi deschisa publicului pana in 12 mai ac. Vernisajul va avea loc astazi, 26 aprlie, cu incepere de la ora 17:30, ora locala.

 
Dansuri populare romanesti pentru romanii din ElvetiaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :166
Wednesday, 26 April 2006
Romanii din Zurich, Elvetia sunt invitati la o petrecere dedicata dansurilor populare, sambata, 30 aprilie, la Mehrzweckhalle Horgenberg, localitatea cu acelasi nume din cantonul Zurich, cu incepere de la ora 11.00.

Cei care vor participa la ziua dansurilor populare romanesti vor avea ocazia sa urmareasca sase perechi de dansatori, studenti, ce vor fi condusi de profesorul de dans Attila Barabasi. Acestia vor fi acompaniati de cinci muzicieni experimentati, cu un repertoriu muzical de amploare, informeaza portalul comunitatii romanesti din Elvetia. Dansatorii si muzicienii fac parte din minoritatea secuilor, minoritate ce locuieste pe Valea Superioara a Raurilor Mures si Olt.

Evenimentul este organizat de Centrul cultural din Horgenberg, impreuna cu firma de turism Gaea Tours.

Romanii vor fi intampinati cu vin si traditionala tuica. La manifestare se poate ajunge cu trenul pana la Horgen si apoi cu autobuzul postei in directia Horgenberg sau cu masina.

Informatii suplimentare se pot obtine de la doamna Elisabetha Eggenberger Peng, prin e-mail sau la numarul de tefon 044 77 222 88. Adresa centrului cultural este Klausen, 8815 Horgenberg, Elvetia, iar numarul de telefon este +41 (0)79 667 87 78.

 
Lansare de carte romaneasca la MadridPDF Print E-mail
Madrid,Spania/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 26 April 2006
Cartea „Simulacro/Efecto Pigmalion: de Ovidio a Hitchcock” a lui Victor Stoichita, aparuta la Editura Siruela, beneficiind de traducerea in spaniola realizata de Anna Maria Coderch, va avea loc astazi incepand cu ora 19:30 la Madrid, in incinta Circulo de Bellas Artes, sala Valle-Inclan.

Evenimentul este organizat de Editura Siruela in parteneriat cu Institutului Cultural Roman din Madrid prezentarea cartii fiind facuta de filozoful Ignacio Gomez de Liano, coordonatorul colectiei. La lansare va mai lua cuvantul si Horia Barna, directorul ICR Madrid.

 
Romanii din Munchen, pusi sa aleaga intre doua teme culturalePDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :240
Wednesday, 26 April 2006
Societatea Culturala Romano-Germana „Apozitia" propune romanilor sa aleaga intre doua teme culturale, pentru intrunirea din 26 mai, la sediul societatii, informeaza Apozitia.

Cele doua variante propuse sunt un recital de muzica si poezie cu Tudor Gheorghe sau o conferinta pe teme juridice, sustinuta de avocatul Constantin Sperneac-Wolfer. Aceasta conferinta ar puncta subiecte precum “Pro sau Contra aderare?”, ce presupune o analiza a Comisiei Europene cu privire la perspectiva aderarii Romaniei, sistematica juridica a acordului incheiat in aprilie 2005 cu Romania si Bulgaria, perspective economice si politice, sanse ce decurg de aici in viitor pentru persoanele ale caror interese nu au fost rezolvate multumitor de instantele romane, cum sunt de exemplu proprietarii caselor nationalizate. Un alt subiect al conferintei ar puta fi “Unde ne sunt copiii?”, care sa contina cateva aspecte din dreptul international al familiei in relatia Romania-Germania, cum sunt adoptiile, divortul, schimbarea numelui, cetatenia copilului si altele. Sau tema “A sosit ceasul; sunt pregatit?”, care ar cuprinde cateva aspecte din dreptul succesoral roman si german referitor mai ales la mostenitorii cu domiciliu in Germania, cum ar fi testamentele, clasele succesorale, rezerva succesorala, renuntarea la succesiune. Sau “Ce fac cu mostenirea in Romania?”, tema ce ar dezbate ce anume trebuie sa stim daca vindem sau cumparam o locuinta in Romania, sistemul de impozite si taxe pe teren si cladiri, problemele contractuale specifice, evaluarea imobilelor, taxele in Germania pentru sumele transferate din Romania. “Justitia romana: involutie sau evolutie?” este o tema propusa sa trateze cateva aspecte din practica procesuala a instantelor din Romania, posibilitatile urmaririi unei cauze la Curtea pentru Apararea Drepturilor Omului de la Strasbourg, respectiv in fata altor instante germane sau internationale.

Adresa Societatii culturale Apozitia este Kreuzstr. 16, 80331 Munchen. Adresa postala este Theodor-Dombart-Str. 17, 80805 Munchen, pentru doctor-inginer Gheorghe Sasarman. Adresa de internet este apozitia@apozitia.de.

 
Spectacol Doru Octavian Dumitru in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :143
Wednesday, 26 April 2006
Umoristul Doru Octavian Dumitru (D.O.D.) va sustine un spectacol pentru romanii din Toronto, duminica, 30 aprilie, de la ora 19.00.

Spectacolul se numeste “Sexorcistul” si este dedicat adultilor, anunta Alianta Romanilor Canadieni.

Regia artistica a acestei stand up comedy este semnata de Doru Octavian Dumitru si este organizata de Karma Productions.

Adresa la care va putea fi vizionat este 50 Esnapark Dr. Markham. Pentru procurarea biletelor, dar si pentru mai multe informatii, s-a pus la dispozitie numarul de telefon 416 636 8084.

 
O noua seara romaneasca in CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :138
Wednesday, 26 April 2006

Romanii din California vor putea participa la o seara romaneasca organizata de centrul cultural “Casa Romana”, pe 6 mai, cu incepere de la ora 18.30.

Inscrierile se pot face la Teodora Dumitrescu, la numarul de telefon 510-780-9627. “Serile romanesti” au loc in Sala Casei Romane din Kay Avenue, 26050, Hayward, California, 94545, informeaza portalul Casei Romane.

“Casa Romana” este un centru cultural si religios pentru California de Nord si este deschis oricarei persoane care se identifica cu cultura romaneasca, indiferent de religie sau origine etnica.

"Casa Romana si Capela" a fost infiintata la intalnirea generala din 4 martie 1978, tinuta la 124 Montecito, in Oakland, California. Aceasta institutie si-a propus sa ofere facilitati pentru actiunile culturale ale romanilor, dar si servicii sociale si spirituale.

 
Contribuiti cu cei 2% pentru ajutorul romanilor din jurul granitelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Wednesday, 26 April 2006
Persoanele fizice din Romania mai au inca pana pe 15 mai timp sa isi depuna declaratiile de impozit pe venitul global.

Tot pana pe 15 mai se mai pot face donatiile de 2% din impozit catre ONG-urile pe care contribuabilii si le aleg ca destinatare a procentului indicat, procent ce nu trebuie claculat de acestia ci de Admibnistratiile financiare dupa regularizarea declaratiilor.

In acest sens Fundatia nationala pentru Romanii de Pretutindeni ce desfasoara programe de sprijin pentru romanii din jurul granitelor si a celor din Harghita si Covasna, fac inca o data apel la cetatenii care doresc sa ajute aceste proiecte prin contributia cu 2% la fondurile sale. Formularul 230 se poate gasi la orice administratie financiara, se poate descarca de pe situl AFI sau se poate solicita Fundatiei la telefon 314 32 93. Datele principale ce trebuiesc completate in formularul 230 sunt datele de identificare ale contribuabilului si denumirea completa – FUNDATIA NATIONALA PENTRU ROMANII DE PRETUTINDENI sau FNRP, codul de identificare fiscala, care in cazul de fata este 11749526 si codul IBAN RO 05 RNCB 51 01 0000 3547 0001.

Reamintim ca din fondurile de 1% colectate anul trecut de catre FNRP, caci atata reprezenta in 2005 contributia persoanelor fizice, suma fiind de putin peste 1 milion de lei vechi, au fost donate in intregime familiei Galea din Miercurea Ciuc pentru a contribui la campania initiata de Romanian Global News de a salva viata tanarului Mihai Galea ce necesita un transplant medular in strainatate. Cu ajutorul romanilor din afara granitelor, in special a celor din Diaspora, a Ministerului Sanatatii dar si a colegilor acestuia din intraga tara Mihai se afla acum la tratament in Israel.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions