Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Ulm Spineanu a incetat din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 27 April 2006
Fostul ministru taranist al Reformei Ulm Spineanu a incetat din viaţa, dupa ce i s-a facut rau la sediul Directiei de Cercetari Penale a Inspectoratului General al Politiei, unde fusese chemat pentru audieri ca martor in dosarul SIF Muntenia.

Ulm Spineanu a murit in timp ce era transportat de politisti la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala.

Ulm Spineanu s-a nascut pe 3 martie 1943 si era de profesie inginer. In 1996, el a fost ales senator din partea PNTCD, iar in perioada 1996 - 1997 a detinut functia de ministru al Reformei.
In aprilie 1998, Spineanu a fost ales vicepresedinte al Senatului, functie pe care a detinut-o pana in anul 2000. Ulterior, Spineanu s-a inscris in fostul Partidul Umanist, actualul Partid Conservator, unde a fost desemnat sa conduca un departament de analiza macroeconomica. Spineanu a fost membru al Consiliului de Administratie si presedinte al Grupului Financiar Muntenia din 1997 pana in 2005.

In ultima perioada el a detinut functia de presedinte al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecanica Fina si a fost presedinte de onoare al UGIR 1903.

 
Lobby-ul maghiar antiromanesc capata accente isterice la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :410
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}15 europarlamentari maghiari au transmis recent o scrisoare deschisa comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn in care acuza Romania de nerespectarea drepturilor minoritatilor.

{mosimage}Totodata scrisoarea il acuza si pe Rehn ca atunci cand ia in discutie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu tine sesama si de situatia minoritatii maghiare din Romania. Scrisoarea abereaza despre "esecul Romaniei de a adopta legea minoritatilor", "neajunsurile in asigurarea de catre statul roman a facilitatilor pentru educatia superioara in limba maghiara", "discriminarile din legea electorala", lipsa "principiului subsidiaritatii si autonomiei culturale", nerespectarea legii privind restituirea proprietatilor apartinand bisericii romano-catolice si greco-catolice si alte asemenea minciuni, tipice dealtfel europarlamentarilor unguri, atat din Ungaria cat si din Romania.

Referitor la modul in care Rehn abordeaza problema minoritatii maghiare din Romania, initiatorul scrisorii, Gyorgy Schopflin (foto), crede ca oficialul european „a fost supus unei campanii romanesti de lobby", si ca acum "este inclinat sa ascunda aceste probleme sub covor".

Scrisoarea este initiata de Gyorgy Schopflin (foto), membru al Fidesz, si semnata de 15 europarlamentari maghiari, dintre care 13 apartin Partidului Popular European.

Comisia nu a analizat inca oficial scrisoarea, insa a respins acuzatiile lui Schopflin cunoscut si la Bruxelles pentru atitudinile sale antiromanesti.

 
Imbunatatirea imaginii externe prin proiecte guvernamentale – intre vis si realitatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 27 April 2006
Bugetul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale a fost suplimentat cu suma de patru milioane lei RON pentru finantarea a patru noi proiecte.

Potrivit Prompt Media, cele patru proiecte au ca obiective scaderea cazurilor de mica coruptie in institutiile publice, imbunatatirea imaginii Romaniei, explicarea si familiarizarea locuitorilor de la sate cu problematica integrarii europene, optimizarii politicilor publice in raport cu nevoile cetatenilor. Proiectul Romania Transparenta este o initiativa de informare publica si lupta anticoruptie pentru care s-a alocat suma de 1,5 milioane lei RON. Proiectul Romania Transparenta urmareste scaderea cazurilor de mica coruptie in institutiile publice prin imbunatatirea informarii cetatenilor cu privire la legislatia anticoruptie si accesul la informatie. Campania va avea o componenta destinata incurajarii afirmative a participarii civice a cetatenilor.

Proiectul Romania Europeana urmareste imbunatatirea imaginii externe si dispune de un milion de lei RON. ASG isi propune sa faca o analiza a modului in care este perceputa Romania in strainatate si sa elaboreze si sa implementeze proiecte de promovare a tarii noastre. Satul european este un proiect care vizeaza diseminarea in mediul rural a informatiilor cu privire la integrarea europeana si are la dispozitie 500.000 lei RON. Informarea se va concentra pe modalitatea de accesare a fondurilor structurale, costurile si beneficiile aderarii si principalele proiecte si politici europene cu impact pentru populatia de la sate. Proiectul  Spre o guvernare eficienta este destinat cercetarii si optimizarii politicilor guvernamentale si are alocati un milion de lei RON. Obiectivul este acela de a face cunoscute decidentilor politici si administrativi nevoile cetatenilor prin masurarea impactului politicilor publice implementate.

 
Ajutoare din strainatate pentru sinistratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Thursday, 27 April 2006
O serie de state si-au anuntat intentia de a trimite Romaniei ajutoare umanitare in vederea prevenirii si limitarii efectelor inundatiior, se arata intr-un material de presa al Guvernului.

Serviciul de Integrare Europeana, Asistenta si Relatii Internationale a primit certificatele de donatie din partea partenerilor din Slovenia, Slovacia, Suedia, Danemarca si Austria. Materialele donate de aceste tari au inceput sa sosesca in Romania din data de 25 aprilie. Astfel, Slovacia trimite o motopompa, un generator electric 7,5 KVA, 1000 de costume impermeabile si 3000 de pelerine impermeabile. Danemarca doneaza 600.000 de saci pentru nisip, iar Slovenia 40.000. Suedia trimite 30 de generatoare. Din partea Austriei se primesc 112.000 saci pentru nisip, doua tone dezinfectant bio-chimic granulat, cinci motopompe, doua generatoare electrice 14 KVA si o barca cu motor. Materialele sosesc prin vama Nadlac si vor fi preluate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Administratia Nationala pentru Imbunatatiri Funciare si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

 
Un soldat roman si-a pierdut viata in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 27 April 2006
Militarul roman care si-a pierdut viata astazi in Irak este caporalul Hancu Bogdan, in varsta de 28 de ani, angajat la o unitate militara din Iasi din anul 2003.

El facea parte din compania de Politie Militara care participa la operatiunea Antica Babilonia, in Irak, si se afla in misiune din luna ianuarie a acestui an. Bogdan Hancu facea parte dintr-o patrula mixta italiano-romana care efectua o misiune de monitorizare si antrenare a politiei irakiene. Patrula a fost atacata, in jurul orelor 8.00,  iar in urma exploziei unei masini capcana mai multi militari, printre care si cel roman, si-au pierdut viata, iar altii au fost raniti. Evenimentul este cercetat de o comisie mixta italano-romana.

Compania de Politie Militara romaneasca este alcatuita din 100 de militari si actioneaza in Camp Mittica, langa localitatea An Nassyria, informeaza Prompt Media.

 
Doua saptamani de film european in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Thursday, 27 April 2006
Cinci orase importante din Romania, Bucuresti, Craiova, Sibiu, Timisoara si Iasi, vor gazdui in perioada 27 aprilie-11 mai cea de-a X-a editie a Festivalului Filmului European.

Pe parcursul acestor doua saptamani de cinematografie, organizate de Delegatia Comisiei Europene in Romania si de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale statelor membre, candidate si in curs de aderare la UE, precum si al Institutului Cultural Roman, publicul roman va avea ocazia sa vizioneze 41 de filme din 23 de tari. Printre acestea se numara cele mai premiate trei filme europene de anul trecut, castigatoare ale "European Film Awards" sau ale Festivalului de la Cannes - "Cache", regia Michael Haneke, "Sophie Schooll", regia Mark Rothemund si "L'Enfant" al fratilor Dardenne, informeaza TVR, care citeaza Rompres.

Peliculele vor fi proiectate la cinema Studio din Bucuresti, in intervalul 27 aprilie-11 mai, cinema Patria si Modern din Craiova, intre 4 si 7 mai, la Sibiu, pe 9 mai, la cinema Timis din Timisoara, in perioada 18-21 mai, si la cinema Republica din Iasi, intre 25 si 28 mai.

 
Se strang fonduri pentru scolile din judetele inundatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Thursday, 27 April 2006
Ministerul Educatiei si Cercetarii a lansat o o campanie de strangere de fonduri, pentru a sprijini scolile din judetele afectate de revarsarile Dunarii.

Pentru persoanele care doresc sa contribuie, in masura posibilitatilor, la constituirea acestui fond de ajutorare, MEdC a pus la dispozitie contul in lei cu numarul RO97RNCB0080005630300028, deschis la Banca Comerciala Romana, sucursala Doamnei. Sumele stranse vor fi folosite exclusiv pentru sprijinirea cadrelor didactice si elevilor din localitatile sinistrate, informeaza MEdC.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a recomandat si Inspectoratelor Scolare Judetene si institutiilor de invatamant superior sa popularizeze, la randul lor, acest demers si sa sprijine actiunea de strangere de fonduri.

 
Monumente istorice romanesti afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :162
Thursday, 27 April 2006
In urma inundatiilor recente, au fost afectate mai multe monumente istorice din tara. Specialistii de la Ministerul Culturii si Cultelor au monitorizat situatia in judele tarii si au anuntat ca in judetul Braila, mai multe cladiri de pe strada Fata Portului au fost avariate.

In judetul Caras-Severin, cladirile care au avut de suferit sunt Ansamblul Cazinoului, Podul de fonta, Podul de piatra, Vila „Elisabeta“, si Indiguirea, toate din Baile Herculane, Cazarma Granicerilor si Castrul roman Tibiscum/Jupa din Caransebes, Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ si Canalul din aval de lacuri din Oraviţa. In judetul Giurgiu, au fost afectate Cetatea Giurgiu, Asezarea paleolitica „Malu Rosu“ si Capitania Portului Giurgiu. In Ialomita, au avut de suferit Moara taraneasca si Asezarea medievala timpurie „La scursoare“ din Fetesti, Asezarea cea de-a doua epoca a fierului, din satul Maltezi, comuna Stelnica, Asezarea cea de-a doua epoca a fierului, din satul Facaeni, comuna Facaeni si Situl arheologic „Popina Bordusani“, din comuna Bordusani.

Situatia acestor monumente este permanent in atentia specialistilor Serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor, urmand ca, dupa retragerea apelor, sa se treaca la evaluarea pagubelor.

 
Conferinta despre democratie si presa in limba francezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :274
Thursday, 27 April 2006
Le Monde Diplomatique, editia in limba romana, a organizat joi, 27 aprilie, o conferinta-dezbatere cu tema Presa si democratia, sustinuta de Bernard Cassen, jurnalist la prestigioasa publicatie, Cristian Preda, decan al Facultatii de Stiinte Politice din Universitatea Bucuresti si Ioana Avadanei, presedinta Centrului pentru Jurnalism Independent.

Cei trei au conferentiat in Sala Robert Schuman  a Facultatii de Stiinte Politice din strada Sf. Stefan, sectorul 2, iar expunerile si comentariile s-au  desfasurat in limba franceza. Evenimentul este sustinut si de Ambasada Frantei la Bucuresti.

 
Autoritatea Nationala pentru Turism anunta deschiderea sezonului estivalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :163
Thursday, 27 April 2006
Sezonul estival 2006 pe litoralul romanesc se deschide pe 1 mai si se incheie pe 31 septembrie.

Pentru buna desfasurare a activitatilor specifice acestei perioade, Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) a initiat incheierea unui Protocol de Parteneriat si Colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatea Nationala Sanitar – Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

„Rolul acestui Protocol este de a asigura turistiilor romani si straini care isi vor petrece vacanta pe litoralul romanesc servicii turistice de calitate. Pentru aceasta se constituie echipe de control mixte, formate din inspectori ai intitutiilor semnatare, care vor controla periodic activitatea din structurile turistice” a declarat Ovidiu Iuliu Marian, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Aceste echipe vor verifica respectarea legislatiei privind structurile de primire turistica cu functiuni de cazare, alimentatie publica, agrement si tratament balnear; plajele cu destinatie turistica si activitatile desfasurate pe plaja; suspendarea programelor muzicale de catre structurile de primire turistica cu functiuni de alimentatie publica dupa ora 1 noaptea; asigurarea ordinii, linistii publice, sigurantei si protectiei turistilor.

„Preocuparea principala a Autoritatii este cresterea calitatii serviciilor din turismul romanesc. Pentru aceasta, de la inceputul lunii aprilie si pana acum, echipe din Directia de Autorizare au verificat stadiul de pregatire a sezonului turistic 2006 in statiunile Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud,Olimp, Neptun si Venus la un numar de 37 unitati de primire turistice. Au fost clasificate / reclasificate 17 unitati de primire din care 10 cu functiuni de cazare si 7 cu functiuni de alimentatie publica, 5 unitati de primire turistice nu au indeplinit conditiile necesare functionarii si clasificarii din care 2 cu functiuni de cazare si 3 cu functiuni de alimentatie publica, si o structura de primire turistica cu functiune de cazare a fost declasificata de la 2 stele la o stea. Totodata, a fost asigurata consultanta in vederea intocmirii documentatiei necesare eliberarii certificatului de clasificare unui numar de 20 de structuri de primire turistice” a conchis presedintele ANT.

 
Voronin continua sa vorbeasca de doua popoare si intinde capcana tratatului de baza cu RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :771
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Relatiile Chisinau-Bucuresti au constituit subiectul unei sedinte speciale convocate miercuri la Presedintia de la Chisinau.

{mosimage}Potrivit lui Vladimir Voronin (foto), „semnarea tratatului de baza intre Republica Moldova si Romania, precum si a tratatului de frontiera vor marca un jalon incontestabil in consolidarea imunitatii de politica externa a statalitatii moldovenesti”, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei de la Chisinau.

In cadrul respectivei sedinte, ministrul de Externe Andrei Stratan a prezentat informatii privind stadiul curent al relatiilor bilaterale moldo-romane, mentionand „caracterul constructiv si reciproc avantajos” al acestora. De asemenea, au fost examinate proiectele tratatului de baza si al tratatului de frontiera intre Republica Moldova si Romania, precum si proiectul acordului privind regimul de vize. Voronin a declarat ca „in mod cert, climatul de incredere si sinceritate, care s-a instaurat in relatiile dintre cele doua tari, ne va permite sa semnam in timpul cel mai apropiat aceste documente de importanta cruciala”.

Potrivit lui, „este clar pentru toata lumea ca tratatul de baza si tratatul de frontiera sunt documente de natura sa devina cea mai importanta investitie de politica externa a Romaniei in reglementarea transnistreana, in consolidarea securitatii regionale in bazinul Marii Negre”. „Insinuarile propagandistice ale Tiraspolului privind inglobarea inevitabila a Moldovei de catre Romania isi pierd, in aceasta situatie, orice teren, iar odata cu ele va disparea, sper, si acea romanofobie, pe care paraziteaza atat de multi si care creeaza atatea obstacole in relatiile dintre popoarele noastre”, a declarat Voronin.

La dezbateri au mai participat premierul Vasile Tarlev, ministrul Reintegrarii Vasile Sova, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa, Sergiu Stati, ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, ministrul adjunct de Externe Eugenia Kistruga si consilierul prezidential Marc Tkaciuk.

Capcana pe care Voronin o intinde Romaniei utilizand zona transnistreana ca pretext pentru semnarea unui tratat de baza si a unuia de frontiera, este evidenta. Nu stim daca a fost ideea sa sau a lui Marc Tkaciuc, insa cu siguranta exista un cap de pod al acestei capcane si la Bucuresti. Iar capul de pod este rusesc.

Graba cu care a fost convocata sedinta si tema, lasa loc la speculatii legate de recenta vizita pe care Mihai Razvan Ungureanu a facut-o la Chisinau. Reamintim urmarile dezastroase pentru romanii din Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei al semnarii tratatului cu Ucraina. 

 
Asociatiile romanesti din Spania ii ajuta pe sinistratii romaniPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania, FEDROM, din care fac parte Asociatia Romania, Asociatia AIPE Castellon, Asociatia de Romanilor din Coslada si San Fernando, Asociatia RomMadrid, Asociatia ASOCROM Barcelona, Asociatia ANEEE - Asociatia Nationala a Impresarilor si Intreprinzatorilor Romani, Asociatia Por Que No, Asociatia Obatala, Asociatia Qvorum, Asociatia Punte Culturala Romano Galitiana, Asociatia Hispano - Roamana Dialog European, Asociatia ARM, Asociatia ASROVA, Asociatia Danubio - Dunarea, Asociatia ART si Asociatia Horizonte, au deschis un cont curent pentru strangerea de fonduri care sa serveasca pentru ajutorul sinistratilor din Romania.

{mosimage}Contul in care se pot face donatii este deschis la banca La Caixa: 2100 2235 14 0100442196. La depunerea banilor trebuie sa se indice: Ajutor pentru Romania.

Fondurile care vor fi stranse in acest cont deschis de FEDROM vor fi distribuite direct familiilor afectate de inundatii.

 
Acord romano-spaniol pentru protectia minorilor cu parinti in SpaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 27 April 2006
Guvernul a aprobat Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si Spania privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti in Spania, repatrierea lor si lupta impotriva exploatarii minorilor.

Documentul a fost semnat la Madrid, la 15 decembrie 2005.

Acordul deriva din angajamentele europene ale Guvernului Romaniei in domeniul protectiei copilului. Romania si Spania vor coopera pentru solutionarea problemei minorilor romani neinsotiti localizati pe teritoriul Spaniei, expusi riscului de a fi abuzati, exploatati sau pusi in situatia de a comite acte de delicventa, precum si pentru prevenirea unor asemenea situatii. Cooperarea vizeaza si facilitarea schimbului de date si informatii in vederea solutionarii mai eficiente a problemei minorilor romani neinsotiti pe teritoriul Spaniei si pentru a contribui la prevenirea situatiilor de izolare si risc pentru acestia. Potrivit Acordului, cele doua parti vor realiza urmatoarele actiuni:

•Identificarea si protejarea minorilor romani neinsotiti pe teritoriul Spaniei.

•Pregatirea mijloacelor de protectie si reintegrare sociala in Romania a acestor minori.

•Favorizarea revenirii lor in tara de origine, de preferinta in familiile lor.

•Actiuni de convingere a minorilor romani si familiilor lor pentru ca acestia sa nu fie expusi la situatii de risc si izolare, prin intermediul unor actiuni de informare si sensibilizare.

•Stabilirea actiunilor care se impun pentru combaterea retelelor si organizatiilor criminale care se ocupa de traficul si exploatarea minorilor si adoptarea masurilor de prevenire considerate necesare.
Autoritatile competente spaniole vor facilita asistenta si protectia acestor minori pe teritoriul Spaniei si vor realiza monitorizarea numarului si evaluarea situatiei generale a acestor minori. Asistenta minorilor include primirea, cazarea, asistenta medicala, pregatirea revenirii si, dupa caz, insotirea acestora pana in Romania.

Pentru a facilita relatiile operative intre autoritatile competente din cele doua tari, mai ales in ce priveste schimbul de informatii, va fi creat un Comitet de monitorizare, format din specialisti din ambele tari. Comitetul va fi creat in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Acordului.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului din Romania va dispune, imediat dupa intoarcerea minorilor in tara lor, masurile de protectie considerate oportune, conform legislatiei romane, precum si actiunile destinate reintegrarii sociale a minorilor. Tot Autoritatea va putea selecta organizatiile neguvernamentale care ar putea, eventual, sa intervina in procesul de elaborare a proiectului de intoarcere in tara si punerea acestuia in aplicare. De comun acord, Romania si Spania vor stabili actiuni de prevenire bilaterale, care vor consta in formarea de personal din cadrul serviciilor publice romane competente in domeniul protectiei copilului si, in acelasi timp, in desfasurarea pe teritoriul Romaniei de actiuni de informare si educare a populatiei. In termen de doua luni de la intrarea in vigoare a Acordului, autoritatile competente din cele doua tari vor incheia un Protocol pentru punerea in aplicare a documentului.

 
Marea Britanie mentine vizele pentru romaniPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :481
Thursday, 27 April 2006

{mosimage}Marea Britanie asteapta mai intai raportul Comisiei Europene cu privire la data aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, inainte de a anunta o decizie cu privire la ridicarea regimului vizelor de calatorie.

{mosimage}Ministrul adjunct de interne, responsabil cu imigratia, Tony McNulty a declarat la BBC ca numarul imigrantilor ilegali din Romania - de ordinul sutelor – este inca prea ridicat pentru o tara candidata la aderare la UE, dar ca autoritatile romane au facut progrese insemnate in controlul emigratiei. "Mai importanta decat data ridicarii vizelor este data aderarii", a spus ministrul britanic, indicand o ordine a prioritatilor pentru cetatenii romani.

Tony McNulty a repetat, astfel, cele afirmate la Bucuresti de ministrul de Interne, Charles Clarke, in timpul lunii aprilie. Clarke spusese atunci ca va anunta un calendar privind ridicarea vizelor, dar ca acum, inainte de decizia privind data aderarii nu poate fi precizata o data.

Prezent la Londra, unde a fost discutat un raport al Institutului de Cercetari in domeniul Politicilor Publice (IPPR) cu privire la impactul asupra migratiei al aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, secretarul de stat la Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a schitat un calendar posibil. "Mai intai in luna mai Comisia Europeana isi va publica raportul care va fi unul pozitiv, apoi in iunie Consiliul European va lua decizia privind data aderarii, care se profileaza a fi 1 ianuarie 2007, iar aceste conditii fiind intrunite, autoritatile britanice vor lua o decizie favorabila in scurt timp", a declarat la BBC Leonard Orban.

Ministrul britanic a spus ca guvernul sau nu a luat o decizie inca nici daca tara sa va deschide piata muncii din primul moment al aderarii pentru cetatenii romani si bulgari. Tony McNulty a spus ca experienta ultimilor doi ani a dovedit ca influxul de lucratori din cele 8 tari central europene care au aderat a fost benefic pentru economia britanica.

Leonard Orban s-a aratat increzator ca Marea Britanie va acorda drept de munca din primul moment cetatenilor romani, dar a spus ca nu se asteapta la un exod masiv. In total, a estimat secretarul de stat la MIE, vor pleca din tara circa 300 de mii de oameni in cautare de munca si majoritatea se vor indrepta catre tari ca Italia, Spania sau Franta, iar numarul de 40 de mii estimat de raportul IPPR ca vor veni in Marea Britanie nu poate fi decat o cifra maximala.

 
Florica Lupasteanu, candidata la functia de consilier comunal la IvreaPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :412
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Romanca Florica Lupasteanu este, alaturi de inca patru cetateni imigranti, candidata la postul de consilier comunal in Ivrea.

{mosimage}Alaturi de romanca, cei care au mai acumulat numarul necesar de semnaturi in vederea depunerii candidaturii sunt Daniel Agbo, de pe Coasta de Fildes si marocanii Mnekkaz Lekbir si Kharim Er Rabbia.

Alegerile pentru consilierul comunal strain se vor desfasura duminica, 14 mai, intre orele 8.00 si 22.00, perioada in care un numar de 683 de straini rezidenti la Ivrea isi vor putea exercita dreptul la vot. Acestia vor primi certificatele electorale in urmatoarele zile.

Inainte de alegeri sunt prevazute trei intalniri publice, in cadrul carora candidatii isi vor prezenta programele proprii. Prima dintre aceste intalniri se va desfasura duminica, 30 aprilie, de la ora 15.00, la sediul Casei Culturilor din Ivrea, via Varmondo Arborio 18 din Ivrea, iar celelalte intalniri sunt programate pentru zilele de 4 si 8 mai la orele 21, in aceeasi locatie.

Consilierul comunal ales va ramane in functie pana la data la care consiliul comunal va fi dizolvat, va putea participa si interveni in cadrul intrunirilor prezentand initiative, adresand interogari, motiuni si interpelari fara insa a avea drept de vot sau a conta la alcatuirea numarului legal de participanti la sedinta, informeaza ANSA.

Florica Lupasteanu este presedinta Asociatiei Cultural-Etnice a Romanilor din Ivrea si Canavese (A.C.E.R.I.C), cu sediul in Via Varmondo Arborio 22, Ivrea (TO), Tel/fax: 0125/627950, e-mail: aceric@libero.it.

 
Sprijin al romanilor din SUA pentru trei elevi romani calificati la un concurs americanPDF Print E-mail
Cincinnati, SUA/Romanian Global News
Accesari :177
Thursday, 27 April 2006
Radu Handorean, un roman din SUA, a lansat recent un apel catre diaspora romana din aceasta tara prin care doua echipe alcatuite din cate cinci elevi din Romania, care s-au calificat la competitia American Computer Science League de la Cincinnati, sa fie ajutate prin sponsorizari care sa le acopere cazarea si masa la concurs.

Deoarece in statul Ohio se afla multi romani, initiatorul acestui apel spera ca firmele, persoanele private, organizatiile de caritate, bisericile,  ropmanesti sa intinda o mana de ajutor pentru trei elevi din echipele calificate la concurs, informeaza forumul Romania-USA. Cei care considera ca pot sa ii sprijine in orice fel pe acesti tineri, care sunt copii in clasele IX-XII ce vin la acest concurs de programare, sunt rugati sa trimita un e-mail la adresa xraduhx@yahoo.com.

 
CE vrea standarde europene in legile audiovizualului din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 27 April 2006

Experti ai Consiliului Europei recomanda perfectionarea prevederilor stipulate in proiectul Codului Audiovizual (CA) si celelalte doua proiecte de legi adoptate in prima lectura de catre Parlamentul de la Chisinau, transmite Agentia Monitor Media. 

Sugestiile, dupa cum precizeaza BASA-press, au fost facute in cadrul seminarului "Audiovizualul national: ajustarea cadrului juridic de reglementare in domeniu la standardele europene", desfasurat la 25 si 26 aprilie la care au participat experti nationali si internationali in audiovizual, organizatii neguvernamentale, reprezentanti ai Parlamentului de la Chisinau.

Katrin Nyman-Metcalf, expert al Consiliului Europei (CoE), a comunicat in cadrul seminarului ca prevederile Codului Audiovizualului nu prevad modalitati clare de gestiune a frecventelor radio si TV, care sunt un patrimoniu national. „Initiativa legislativa nu stipuleaza depolitizarea Consiliului Coordonator al Audiovizualului in acordarea licentelor de emisie, participarea in procesul de luare a deciziilor a publicului, posibilitatea de autofinantare si independenta politica”, a mai spus expertul Consiliului Europei.

Reprezentantul Diviziunii Media a CoE, Eugen Cibotaru, a declarat ca in domeniul audiovizualului cadrul juridic trebuie sa se conformeze recomandarilor CoE privind Televiziunea Transfrontaliera si sa fie aplicabile in R. Moldova. 

Bissera Zancova, expert al CoE, s-a aratat surprinsa de faptul ca in procesul de elaborare a proiectelor a participat doar o organizatie neguvernamentala. „In acest caz, Parlamentul trebuie sa elaboreze o modalitate de selectare a organizatiilor de media, in dependenta de contributiile sociale, pentru participarea la elaborarea proiectelor de legi in domeniul care il reprezinta si stabilirea unui dialog permanent a societatii civile si a publicului cu reprezentantii Legislativului”, a mai spus expertul CoE.

Deputatul PPCD si unul dintre autorii proiectului CA, Angela Arama-Leahu, a comunicat ca in timpul elaborarii proiectului au fost studiate detaliat legile tarilor europene si recomandarile CoE, dar cadrul juridic de reglementare a sectorului audiovizual trebuie sa fie aplicabil in R. Moldova. "Trebuie sa tinem cont de observatiile expertilor internationali pentru efectuarea amendamentelor necesare", a mai spus Arama-Leahu.

 
Dupa Rusia si Ucraina ataca vinul basarabeanPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :327
Thursday, 27 April 2006

Ucraina intentioneaza sa initieze o ancheta speciala impotriva importului de vin din Republica Moldova si Georgia, fiind ghidata de teama ca „in urma inchiderii pietei ruse, vinul din aceste state va inunda piata ucraineana”, informeaza „Gazeta SNG”.

Directorul Asociatei viticultorilor si vinificatorilor din Ucraina, Veaceslav Ponomarev, a declarat ca in prezent sunt colectate datele referitoare la volumul importului si exportului vinului, dupa care „asociatia intentioneaza sa apeleze la ministerul economiei cu rugamintea de a initia o ancheta si de a introduce o taxa speciala si cote speciale pentru importul de vin”.

Producatorii georgieni, care detin o cota destul de nesemnificativa, considera ca vinul georgian este vandut in Ucraina la „preturi comparabile” cu cele din Rusia. „Consider ca vinurile moldovenesti vor crea mai multe probleme comparativ cu cele georgiene, deoarece la cumpararea vinului consumatorul atrage atentia la pretul acestuia”, a declarat directorul pe vanzari al Companiei „Georgian Wines and Spirits”, Levan Koberidze.

Cu acesta sunt de acord vinificatorii ucraineni, pentru care importul vinului moldovenesc constituie „un pericol”. Presedintele Companiei „Koblevo”, Vitali Babinin, sustine ca in prezent, pretul mediu al unei sticle de vin moldovenesc pe piata ucraineana variaza intre 13 si 18 hrivne, dar vinificatorii moldoveni ii pot vinde o sticla „si cu 7 sau 8 hrivne”. „La asociatia vinificatorilor din Ucraina se considera ca o ancheta privind vinurile moldovenesti poarta un caracter preventiv si are drept scop reducerea pericolului, care planeaza asupra industriei vinului din Ucraina”, conchide sursa citata.

 
Pastele ortodox, sarbatorit in Atlanta de 300 de romaniPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 27 April 2006
Peste 300 de romani au participat in noaptea de Inviere la slujba oficiata de parintele Nicolae Clempus la biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria” din localitatea Norcross, statul american Georgia.

Potrivit buletinului parohial al lacasului de cult romanesc, romanii s-au adunat in curtea bisercii in jurul orei 11:30, la ora 12:00 parintele iesind din Sfantul Altar cu lumanarea aprinsa si chemandu-i pe oameni sa primeasca lumina din lumina divina care a rasarit din mormantul gol de la Ierusalim. Pe acordurile indemnului "Veniti de primiti lumina", romanii au iesit in procesiune solemna cu lumanarile aprinse pana la locul pregatit special dinainte unde au rasunat pentru prima data cuvintele Evangheliei Invierii si troparul "Hristos a Inviat din morti".

Credinciosii s-au intors apoi in biserica unde a continuat slujba de Inviere urmata de Sfanta Liturghie, la sfarsitul careia s-a sfintit "pastele". A doua zi a avut loc o masa pascala pregatita de doamnele din parohie, alcatuita din bucate traditionale romanesti.

 
Sarbatoare a Consulatului basarabean la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :139
Thursday, 27 April 2006
Odata cu sosirea primaverii, Consulatul Onorific al  Republicii Moldova la Milano va organiza miercuri, 3 mai, o serata dedicata artei vizuale si muzicale reprezentativa pentru romanii de dincolo de Prut.

Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 19.30, la Teatrul San Cipriano din Milano, iar din program nu va lipsi muzica populara, canto, muzica usoara si alte surprize.

Prezent la manifestare va fi si ambasadorul Chisinaului in Italia, Nicolae Dudau. Alaturi de acesta vor mai rosti cuvinte de salut si ministrul Economiei si Comertului de la Chisinau, Valeriu Lazar, consilierul ambasadei Republicii Moldova la Roma, Stela Stingaci, Consulul Onorific al Republicii Moldova la Milano, Maria Vittoria Jonutas Puscasiu, consilierul pentru Politici Sociale al Comunei Milano, Tiziana Maiolo, precum si directorul Teatrului San Cipriano, Luciano Sala.

Spectacolul de muzica sustinut in cadrul manifestarii va prezenta artisti basarabeni printre care Lenuta Burghila, interpreta de muzica usoara si populara, Petru Burghila, naist, Natalia Gavrilan, interpreta de muzica lirica, si Nicoletta Nuca, interpreta de muzica usoara.

In cadrul serii va fi prezentat si filmul documentar “Caravella della Cultura” si va fi vernisata, totodata, si o expozitie de Mozaic, semnata de Svetlana Ostopovici si una artizanala, in cadrul careia vor fi prezentate produse tipice din Basarabia.

 
Institutul Cultural Roman isi va evalua reprezentantii in lumePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Thursday, 27 April 2006
O comisie mixta, compusa din reprezentanti ai Institutului Cultural Roman si ai Ministerului Afacerilor Externe, se va intruni in prima decada a lunii mai pentru analizarea activitatii si performantelor manageriale ale conducerilor institutelor culturale romanesti pe perioada septembrie 2005 – martie 2006.

Evaluarea se va face pe baza criteriilor convenite de comisie si comunicate directorilor in prealabil si va consta in analizarea rapoartelor de activitate solicitate in acest scop, iar rezultatele vor fi date publicitatii, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

Prima evaluare a directorilor a avut loc in luna septembrie 2005 si a constituit o premiera de la infiintarea institutelor culturale romanesti din strainatate. Comisia mixta se reuneste o data la sase luni si acorda calificative in baza carora se decide continuarea sau incetarea activitatii conducerii acestora. Demersul este menit sa stimuleze cresterea performantelor manageriale si o mai buna gestionare a fondurilor publice.

 
Suporterii romani din UK sunt astazi alaturi de SteauaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :458
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Romanii din Marea Britanie vor fi joi, 27 aprilie, alaturi de Steaua, in confruntarea cu Middlesbrough, din semifinala Cupei UEFA.

{mosimage}„Haideti alaturi de noi, sa tinem impreuna, Romanii in UK, tricolorul tarii noastre in Anglia” suna apelul lansat cu cateva zile inainte de meci, pe un site al romanilor din Marea Britanie. „E mai mult decat un meci, il traim mai mult decat suporterii de acasa, pentru ca suntem aici, intr-o tara straina, si avem sansa sa obtinem o victorie! Avem din nou sansa sa fim mandri ca suntem Romani in UK.Veniti sa ne unim fortele, sa fim cu totii o galerie unita a Romaniei in UK! O ocazie unica, nu o pierdeti. Ne afirmam identitatea, promovam Romania in UK, sustinem echipa Steaua!”.

Partida care ar putea califica Steaua in finala Cupei UEFA se va desfasura joi, 27 aprilie, de la ora 22.00, ora Romaniei, pe Riverside Stadium. 

 
Directia 5 si-a lansat ultimul album la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :217
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Trupa Directia 5 are ambitii foarte mari pentru aceasta vara, printre prioritatile lui Marian Ionescu& Compania numarandu-se patrunderea pe piata muzicala occidentala.

{mosimage}Astfel, de Paste, Directia 5 s-a aflat la Roma, unde si-a lansat ultimul album orchestral intitulat „Ambiental“. Evenimentul a avut loc in Teatrul Tendestrice, in fata unui public format din 3.000 de persoane.

In deschiderea concertului Directia 5 a cantat grupul Stasi, o formatie foarte apreciata de italieni. Dupa cum a declarat managerul Directiei 5, Dan Maciuca, trupa este in discutii avansate cu impresari din Europa de Vest pentru o serie de noi recitaluri, care sa aiba loc in teatre cu o capacitate mare de locuri, informeaza Comunitatea Virtuala a Romanilor din Italia.

 
Italia cere inapoi bonusul pentru nou nascuti primit de imigrantii extra UEPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :350
Thursday, 27 April 2006

Romancele aflate in prezent in Italia, care au nascut in aceasta tara si au beneficiat, din partea autoritatilor de la Roma, de bonusul pentru nou-nascuti, in valoare de 1.000 de euro, vor trebui sa returneze banii primiti.

Ministrul italian al Economiei si Finantelor a intervenit si el in subiectul bonusului pentru copii, indelung dezbatut in ultima perioada, pretinzand ca familiile straine care provin din tari din afara Uniunii Europene au obtinut bonusul pentru copii fara sa aiba acest drept, si le-a cerut acestora sa returneze sumele astfel obtinute. Se estimeaza ca sunt cel putin 3.000 de astfel de familii, printre care si romani.

„Pentru restituirea bonusului pentru copil, ridicat fara drept, de catre persoanele care nu intruneau cererile prevazute de legea fiscala pe 2006 (exercitarea drepturilor parintesti asupra copilului, rezidenta in Italia, cetatenia comunitara, valoarea totala a venitului familiei de 50.000 de euro in anul anterior nasterii copilului sau adoptiei), este necesara varsarea sumei de 1001,81 euro in contul cu numarul 31617004, deschis la Trezoreria centrala a Statului – Roma”. Pentru intrebari legate de acest subiect exista, la dispozitia imigrantilor extra- UE, pagina de web www.sogei.it sau linia telefonica deschisa de Minister si dedicata subiectului „bonus-bebe”. Numarul verde este 800.863.223, iar pentru cei care suna din strainatate 0039 06 50724073, numere ce vor fi la dispozitia celor interesati de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 17.00, si sambata, de la 9.00 la 13.00.

Cererea ministrului Economiei a suscitat numeroase proteste din partea asociatiilor si sindicatelor. Antonio Luongo, presedintele Miscarii pentru Apararea Cetateanului (MDC), spune ca „parintii (n.r  - copiilor extracomunitari nascuti in Italia) muncesc si platesc taxele ca si cetatenii italieni, dar nu au dreptul la aceleasi subventii”.

 
Lucrare artistica romaneasca de amploare la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 27 April 2006
Artistul plastic roman Florian Liber va realiza o fresca de dimensiuni monumentale cu ocazia evenimentului in arte vizuale Nuit Blanche sur Tableau Noir, La Grande fresque de Nuit, care se va desfasura in luna iunie la Montreal.

Evenimentul urmeaza sa aiba loc in intervalul 8-11 iunie si ii va oferi publicului canadian posibilitatea de a vedea realizarea artistului roman care urmareste exprimarea raportului arta-societate: femeia urbantouch, "nici prostituate, nici zeite", informeaza publicatia „Pagini Romanesti”. De asemenea, prin aceasta lucrare artistul aduce o noua dimensiune preocuparii sale mai vechi pentru femeia sofisticata a marilor orase, descoperind, in prezent, existenta unei "maladii de insuficienta estetica", mai anunta revista romaneasca.

 
Romani prezenti la concertul multicultural de Ziua Europei la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :280
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Ambasadele Romaniei, Bulgariei si Austriei la Budapesta, impreuna cu Institutul Cultural Roman, Institutul Cultural Bulgar, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Mostenirii Culturale din Ungaria si Jovo Haza, organizeaza marti, 9 mai, in capitala maghiara, un concert de jazz destinat Zilei Europei.

{mosimage}Spectacolul se va desfasura sub titulatura „The New Sounds of Europe” la Fogado Hall, incepand cu ora 19:00, urmand sa fie sustinut de romanii Johnny Raducanu si Harry Tavitian, Szakcsi Lakatos Bela Trio din Ungaria, Theodosii Spassov Trio din Bulgaria si austriecii de la Wolfgang Seligo Jazz Quartet, informeaza Institutul Cultural Roman.

 
Tinerii actori romani in PortugaliaPDF Print E-mail
Portugalia, Lisabona/Romanian Global News
Accesari :343
Thursday, 27 April 2006
O echipa formata din tineri actori, absolventi ai Universitatii Hyperion din Bucuresti, vor prezenta joi, 27 aprilie, la Lisabona, spectacolul cu piesa „Casa cu capul de fier”, apartinand scriitoarei portugheze Teolinda Gersao.

Dramatizarea a fost facuta dupa romanul cu acelasi nume tradus in limba romana de Micaela Ghitescu si publicat in 2004. Regia apartine lui Eusebiu Stefanescu si scenografia lui Ioan Iordachescu. Studentii si tinerii actori, de la clasa profesorilor Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, au realizat un spectacol alert, plin de umor, punandu-si in valoare talentul si entuziasmul juvenil, dovedind  un simt scenic deosebit si o intelegere subtila a realitatilor reflectate de textul original, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Lisabona. 

Distributia ii are drept protagonisti pe Ramona Iacov, Ana Daponte, Andreea Zivideanu, Bianca Toader, Demis Stefan, Razvan Hincu, Adrian Borcea, Iulian Niculici.

Spectacolul Trupei de Teatru Studentesc „Hyperion” a fost organizat de Ambasada Romaniei la Lisabona, impreuna cu Institutul Camoes si cu Institutul Superior de Teatru si Film din Amadora, gazda generoasa a reprezentatiei romanesti.

Tinerii actori au fost insotiti de decanul Facultatii de Arte din cadrul Universitatii Hyperion, domnul Geo Saizescu si de profesorii Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu. Acestia au avut prilejul sa-i  intalneasca pe omologii lor din cadrul Institutiei portugheze de profil, respectiv pe decanul Facultatii de Teatru, Prof. Paulo Morais, pe regizorul si dramaturgul Carlos Pessoa, pe Decanul Facultatii de Film, Carlos Galhoeira si pe alti profesori si specialisti din domeniul dramaturgiei, scenografiei si artei cinematografice. Cu aceasta ocazie s-au pus bazele unui protocol de colaborare intre cele doua institutii si de schimburi reciproce de studenti si profesori, in vederea efectuarii unor stagii de pregatire si perfectionare.

Spectacolul „Casa cu capul de fier” a obtinut Marele Premiu la cea de-a V-a editie a Festivalului International de Teatru Studentesc „Hyperion” 2005, piesa fiind prezentata in premiera mondiala. De asemenea, Ramona Iacov a obtinut Premiul de Interpretare pentru cel mai bun rol principal feminin, pentru rolul Badala din aceeasi piesa.

 
Sherban Lupu, in recital la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :215
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Violonistul roman Sherban Lupu va concerta la finele lunii viitoare la Sala Augustinus aflata in complexul monastic Klosterneuburg din Viena.

{mosimage}Alaturi de acesta, in recitalul programat sa aiba loc miercuri, 31 mai,  va mai evolua si Ian Hobson, un renumit pianist si dirijor britanic, cei doi urmand sa sustina un recital ce va contine in program lucrari compuse de Bartok si Enescu, informeaza Institutul Cultural Roman din Viena.

 
Eveniment cultural la muzeul Iancu-Dada din IsraelPDF Print E-mail
Haifa, Israel/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 27 April 2006
Muzeul Iancu-Dada din Ein Hod va gazdui joi, 4 mai, de la ora 18:00, un eveniment menit sa marcheze implinirea unui an de la moartea sculptorului Tuvia Iuster.

La aceasta intalnire comemorativa vor participa Ambasadorul Romaniei in Israel, Valeria Mariana Stoica, criticul de arta Paul Leibovci, pictorita Liana Saxone-Horodi si reprezentanta coloniei de artisti-Ein Hod, Ora Lahav-Chaltiel, care vor rosti cateva alocutiuni. Cu aceasta ocazie se va deschide in incinta Muzeului o expozitie din lucrarile sculptorului si va fi prezentat un film despre Tuvia Iuster, informeaza portalul romania-israel.com.

Satul de artisti Ein Hod a fost infiintat in anul 1953 la 20 de kilometri de Haifa, pe ruinele unui sat arabesc (Ayn Hawd), la initiativa romanului Marcel Iancu. In acest sat s-au reunit artisti din toate domeniile, precum pictori, sculptori, poeti si scriitori, actori. In decursul anilor, zece dintre ei au primit Premiul Israel, cel mai important premiu israelian, decernat anual, de Ziua Independentei, in 1967 distinctia ajungand si la Marcel Iancu.

Marcel Iancu s-a nascut in Bucuresti la 24 mai 1895. A luat lectii de pictura cu Iosif Isser, iar in 1915 a plecat la Zurich pentru a studia arhitectura. Artistul s-a alaturat unui grup format printre altii de catre Tristan Tzara, Hugo Boll, Hans Arp la cafeneaua Cabaret Voltaire, locul unde avea sa se nasca dadaismul. In 1922 s-a reintors in Romania unde a lucrat ca arhitect si a luat parte la toate expozitiile avangardiste si a facut parte din grupul "Contimporanul", editand cu Ion Vinea revista cu acelasi nume. In 1941 emigreaza in Israel, unde formeaza un grup artistic numit "Orizonturi Noi".

 
BORSEC implineste 200 de ani de la prima imbuteliere industrialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :528
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Vestita apa minerala romaneasca BORSEC implineste in luna mai a acestui an venerabila varsta de 200 de ani de la prima imbuteliere industriala, pentru ca istoria ei merge si mai departe, pe vremea dacilor si romanilor.

{mosimage}Cu acest prilej, compania care a preluat actiunile firmei de stat dupa 1998, ROMAQUA Group, a realizat o campanie de promovare a acestei aniversari dar si o conferinta de presa extraordinara in care au fost impartasite jurnalistilor si invitatilor istoria BORSEC-ului, detalii tehnice despre exploatare, implicarea ROMAQUA in prezervarea mediului, gama de produse pe care le realizeaza compania actualmente si nivelul de investitii la care s-a ajuns.

Istoria exploatarii apei minerale BORSEC

Izvoarele Borsecului sunt cunoscute si atestate inca de pe vremea romanilor care le-au descoperit dupa cucerirea Daciei. Cu 400 de ani in urma insa, apele minerale de la Borsec au fost imbuteliate pentru prima data in ulcioare de lut ars si trasportate pentru a fi vandute in rpovinciile romanesti si nu numai. Comertul cu apa minerala la acea vreme se facea cu caii de munte iar marfa era transportata in Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Ungaria. Intre 1700 si 1800 Borsecul capatase deja notorietate si ca statiune balneara unde veneau bolnavi din toata Europa la tratament, statiunea dispunand de cabane cochete, de lemn, in stil venetian si de bai.

In 1806 este anul de nastere al primei fabrici de imbuteliere a apei minerale BORSEC. Este  momentul de nastere al exploatarii industriale a apei minerale cand Zimmetshausen, consilier al primarului din Viena si Eisner, industrias, in urma a 3 ani de prospectare a terenului, incep imbutelierea apei minerale pentru consumul Imperiului Austro-Ungar si nu numai.

Intre 1800 – 1900 BORSEC devine o statiune a protipendadei aristocrate, insusi Imparatul Franz Josef fiind unul din consumatorii fideli ai apei cu virtutii terapeutice. In 1873 chiar o introneaza „Regina Apelor Minerale” in cadrul Targului International de la Viena unde BORSEC primeste Medalia de Aur si consacrarea europeana. Au urmat apoi mai multe titluri de onoare la Paris, Berlin, Budapesta si Trieste.

In perioada anilor 1900 – 2000 BORSEC se gaseste mereu in topurile preferintelor fiind, in decursul acestei perioade, imbuteliata de mai multi intreprinzatori. In 1948 este nationalizata si pana in 1998 este intreprindere de stat sub denumirea “Regina Apelor Minerale Borsec”. Pe acea vreme eticheta de pe sticlele de apa minera la Borsec cuprindea si virtutiile terapeutice ale acesteia. Anul 1998  transforma compania de stat in companie privata iar ROMAQUA GROUP devine actionarul majoritar al pachetului de la BORSEC. Dispar si etichetele cu virtutiile terapeutice deoarece legea romaneasca, aliniata la legislatia europeana, nu mai permitea etichetarea produselor cu virtutii terapeutice decat daca sunt avizate si de Ministerul Sanatatii. Cum premiile si distinctiile internationale dar si studiile facute anterior o calificau ca Regina Apelor Minerale, aceasta a ramas totusi fara popularizarea acestor virtutii, dar vie in mintea consumatorilor ca fiind o apa cu proprietati curative in boli de stomac si nu numai.

Intre 2000 si 2005 BORSEC este recompensata cu 17 medalii la diverse expozitii interne si internationale iar in 2004 primeste distinctia de „Cea Mai Buna Apa Minerala din Lume” in cadrul Berkley Springs International Water Tasting Awards din West Virginia, SUA. In 2005 surpriza a costituit-o castigarea unei alte medalii de aur la „Selectia Mondiala a Calitatii”, fara ca cineva din cadrul companiei sa fi stiut de participarea la acel concurs, dupa cum a declarat si presedintele companiei, Octavian Cretu.

Asa cum a subliniat prof. Univ. Dr. Florian Zamfirescu „cand pomenesti numele BORSEC calitatea vine de la sine, nu trebuie sa convingi lumea”.

De 2000 de ani BORSEC tasneste cu aceeasi forta

1806 – 2006, 200 de ani de exploatare industriala, un succes al industriei romanesti, cum il numesc actualii proprietari, grupul ROMAQUA, care se si implica sufleteste in pastrarea calitatii apei. La conferinta de presa extraordinara jurnalistii au avut curiozitatea sa afle daca se pastreaza permanet aceeasi calitate. Raspunsul profesorului Zamfirescu a fost fara sovaiala : „Borsec se autoproduce la infinit cu aceeasi calitate si acelasi debit ca acum 2000 de ani!”. Tot Zamfirescu a explicat tehnic cum este posibil acest lucru prin structura scoartei interne a pamantului din acea zona punctand insa si faptul ca locul in care este amplasat Izvorul 1 Borsec, cel mai renumit de altfel, este  protejat atat de Romaqua, printr-o exploatare riguros controlata, dar si de autoritatile locale, constiente de comoara care o reprezinta apa minerala pentru viata si economia din zona. De altfel, inainte de exploatarea propriu-zisa Romaqua a intreprins cateva studii de fezabilitate, iar studiul zacamantului si consultarea specialistilor au fost fundamentale pentru prezervarea unei calitati ridicate a produsului finit. Zamfirescu a mai explicat celor interesati cum este posibil sa se mentina aceeasi calitate, procesele naturale de formare a bioxidului de carbon dar a tinut si sa sublinieze ca Izvorul 1 de la Borsec este o minune geologica pentru ca « de aproximativ 2000 de ani, are acelasi debit, adica 3-3,5 l/secunda echivalentul a 35 de robineti porniti in acelasi timp!”.

Sunt mandru ca Borsecul este al nostru, al romanilor”

Asa si-a inceput alocutiunea presedintele Romaqua Group, Octavian Cretu. Acesta a subliniat faptul ca la unele distinctii internationale pe care Borsec le-a primit, nici macar nu s-a concurat oficial, ci au fost primite diplomele din partea juriului ceea ce atesta calitatea si prestigiul apei minerale Borsec. Tot acum am aflat de la presedintele Romaqua ca Borsecul nu poate fi inca exportata foarte mult pentru ca abia acopera nevoia interna de consum. Exportul pentru cei de la Romaqua reprezinta doar 2% din productia totala a unui an si in conditiile in care intreaga societate romaneasca va avea de suferit anul acesta din cauza inundatiilor, productia 2006 abia sa acopere nevoia interna de consum. Legat de acest aspect Cretu si-a manifestat intristarea ca statul nu considera necesara educarea populatiei ca in cazul in care apar astfel de calamitati naturale sa nu se mai consume apa din puturi si izvoare necontrolate, iar o parte din productia firmelor care imbuteliaza apa plata si apa minerala sa fie achizitionata de stat si donata sinistratilor. Acest lucru nu se intampla momentan si nu s-a intamplat nici anul trecut cand BORSEC a donat sinistratilor apa minerala in valoare de miliarde de lei.

Am aflat totodata faptul ca Franta si-a declarat apa minerala Perier ca bun de patrimoniu si a inscriptionat asta pe toate sticlele ce sunt vandute atat in tara dar si exportate, ceea ce nu este cazul Romaniei. „Avem cu ce ne mandri, avem valori iar una dintre aceste valori este apa minerala Borsec. Ar trebui sa copiem modelul Frantei”, a mai spus Octavian Cretu. Acelasi lucru l-a subliniat si Gheorghe Buliga, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale care a fost de parere ca exploatarile de resurse minerale, intre care intra si apa, sunt patrimoniul umanitatii si nu al statelor, al guvernelor sau al unor companii.

O noua apa minerala marca Borsec – Apa minerala „Stanceni”

La intrebarea cum se prezerva patrimoniul BORSEC Octavian Cretu a subliniat ca Romaqua a avut si va avea si alte initiative legislative de prezervare a exploatarii zacamintelor, in special a apei minerale si ca spera sa se bucure de sprijinul autoritatilor statului, in special de al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

In 2006 Romaqua are in proiect comercializarea apei minerale Stanceni, o noua exploatare, bazata pe cea veche care dateaza de acum 40 de ani, dar amplasata intr-o zona greu accesibila. Apa minerala „Stanceni” va fi o apa fortificata cu bioxid de carbon si va fi imbuteliata tot in ambalaje PET ca si Borsecul. Tot ca planuri de dezvoltare Romaqua doreste sa creasca capacitatea de imbuteliere de la Borsec printr-o investitie de peste 3 milioane de euro si peste 200 de milioane de litrii de apa minerala si plata si 80 de milioane de litrii de suc.

La capitolul alte produse marca Borsec se evidentiaza sucurile garbogazoase intr-o gama foarte diversificata si sucurile naturale, cu apa plata care, potrivit studiilor de piata, incep sa creasca in notorietate si consum. « Sucurile din gama light, fara zahar, ne-au apropiat de primii clasati pe aceasta piata. Am facut un pariu cu calitatea si pentru ca sucurile ne poarta emblema nu putem dezamagii consumatorii si nici a ne juca cu renumele Borsec, asa ca avem produse de foarte buna calitate realizate in parteneriat cu firma germana Dohler Group GmbH, liderul mondial in materie de inovatii in industria bauturilor racoritoare », a mai declarat presedintele Romaqua.

In loc de concluzie

Compania are si o viziune, „Prin calitatea produselor noastre in Uniunea Europeana!”, asa se doreste rasplatirea consumatorii fideli. Romaqua Group Borsec S.A. continua traditia de peste 195 de ani in imbutelierea industriala a apei minerala preocupata permanent de standardul de calitate al produselor oferite dar si de mediul inconjurator. A fost prima firma romanesca de exploatare a apei minerale care a primit certificarea ISO 9001, un sistem de management al calitatii, si HACCP, pentru asigurarea securitatii produselor alimentare din punct de vedere igienico-sanitar, certificate de firma germana TUV CERT.

Borsec este fara doar si poate una din valorile de patrimoniu romanesc si a devenit una din valorile nationale, un nume recunoscut pretutindeni, un brand in care consumatorii au incredere si pe care il apreciaza de peste 200 de ani.

 
Campionatul European de Dans Sportiv, la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :456
Thursday, 27 April 2006
Capitala basarabeana va gazdui sambata, 29 aprilie, Campionatul European de Dans Sportiv, la care vor participa perechi din mai multe tari de pe batranul continent.

Tara gazda va fi reprezentata la acest concurs de perechea Stefan Cibotaru - Marina Bazarov, membri ai clubului de dans sportiv Codreanca, care isi vor face debutul la Campionatele Europene. Potrivit lui Petru Gozun, presedintele forului national de specialitate, citat de Moldpres, tonul la campionatul de la Chisinau il vor da perechile din Italia, Slovenia si Germania, in timp ce dansatorii basarabenii vor incerca, la randul lor, sa urce pe podiumul de premiere. De remarcat ca Stefan Cibotaru si Mariann Bazarov, actualii campioni ai Moldovei, in anul 2005 au ocupat locul patru la Cupa Europei.

Campionatul European de dans sportiv se va desfasura la Palatul Republicii din Chisinau. Sportivii din Republica Moldova au devenit campioni europeni de noua ori si de sapte ori campioni mondiali, mai anunta Moldpres.

 
Succes Bambi la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :129
Thursday, 27 April 2006
{mosimage}Trupa Bambi, alcatuita din surorile Raluca si Denisa Tanase, a sustinut duminica, 23 aprilie, in prima zi de Pasti, un concert in capitala Belgiei, Bruxelles, care s-a bucurat de un real succes in randul diasporei romane stabilita in aceasta tara.

{mosimage}Conform portalului Rombel, la reusita spectacolului organizat de Casa Belgo-Romana Arthis din Bruxelles a contribuit si vremea foarte buna, dar si entuziamsul si aplauzele publicului care le-au facut pe cele doua fete sa declare ca s-au simtit foarte bine in mijlocul diasporei romane din Belgia, multumind pe aceasta cale tuturor celor care au fost prezenti. Cele doua componente ale formatiei Bambi se afla in prezent in Olanda, urmand ca pe 29 si 30 aprilie sa fie la Roma si Perugia, unde vor sustine inca doua concerte. Totodata, comunitatea de romani din Belgia va mai avea ocazia sa se intalneasca cu trupa Bambi in toamna acestui an.

 
Bunicii romani din Toronto, la o noua intalnirePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :154
Thursday, 27 April 2006
Bunicii romani din Toronto au intalnire marti, 2 mai, la Biblioteca Fairview, incepand cu ora 18.30.

“Clubul Bunicilor” este o intrunire organizata de Alianta Romanilor Canadieni, pentru ca toti bunicii stabiliti in Toronto sa se adaptaze la viata din metropola canadiana. “Clubul Bunicilor” s-a nascut din ideea de a le oferi acestora ocazia sa se intalneasca si sa vorbeasca cu oameni de aceeasi varsta.

Biblioteca Fairview se afla intr-o zona in care locuiesc multi romani, iar tinerii isi pot face cumparaturi in timp ce bunicii sunt la intalnire la magazinele din apropiere: Fairview Mall, Canadian Tire&IKEA, care se afla la aproximativ 1km, ABC Deli, la un km departare, sau Walmart ori Costco, magazine aflate la aproape 3 km distanta.

 
Petrecere cu mancaruri traditionale si pentru romanii din MannheimPDF Print E-mail
Mannheim, Germania/Romanian Global News
Accesari :117
Thursday, 27 April 2006
Romanii din Mannheim sunt invitati sa petreaca vineri, 5 mai, la restaurantul cu bucatarie romaneasca Gesellschaftshaus.

In fiecare prima vineri din luna, Bebe Scurtu aduna laolalta toti conationalii la o seara de neuitat cu mancare traditionala, informeaza portalul Asociatiei “Alexandru Ioan Cuza”. Restaurantul Gesellschaftshaus (sau La Bebe Scurtu) se afla la adresa Freya-Platz 10 din Mannheim.

Asociatia culturala “Al.Ioan Cuza” a fost infiintata in noiembrie 1991, de catre un grup de intelectuali originari din Romania, printre care dr. Theo Vogel, dr. Peter Ternes, Stoia-Gluck Nicolae, Josif Herlo, Maria Herlo. Scopul principal al societatii este promovarea relatiilor culturale, in primul rand cele romano-germane, pentru a contribui astfel la crearea unui climat de intelegere si respect, de buna convietuire.

Adresa societatii culturale este Josif Herlo, Vorsitzender, Am Dorf 38, 69124 Heidelberg, iar numarul de telefon este 06221-783797/ -785746.

 
Expozitie de fotografie Mihail Moldoveanu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :241
Thursday, 27 April 2006
Romanii care locuiesc la Paris sunt asteptati marti, 2 mai, de la ora 20.00, la Expozitia de fotografie “Bucuresti”, semnata de Mihail Moldoveanu.

Cu aceasta ocazie, va avea loc prezentarea cartii si portofoliului realizat de Moldoveanu, intr-o expozitie de fotografie dedicata Capitalei tarii.

Pictor si scriitor, Mihail Moldoveanu a revizitat Bucurestiul, pentru a imortaliza imagini misterioase, interesante, care mai pot fi vazute si intre marile lucrari editate de galeria Baudouin Lebon din Paris.

Expozitia poate fi vizitata la Institutul Cultural Roman din Paris, la adresa 1 rue de l'Exposition, 75007 Paris. Numarul de telefon al institutului este  0033-1-470.515.31, iar informatii prin internet se pot afla la adresa centre_paris@yahoo.fr.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions