Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Intre vorbele lui Iuscenko si vandalizarea unei biserici romanesti de InvierePDF Print E-mail
Hagi-Curda,Regiunea Odesa, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :439
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Biserica romanilor din Hagi Curda este singura parohie din Sudul Basarabiei (azi in Ucraina) subordonata Patriarhiei Romane.

{mosimage}Cu toate acestea, incomodeaza „autoritatile” -ucrainene, care i-au creat o istorie zbuciumata.

Anul acesta, in postul Pastelui in apropierea, orasului Ismail, parintele Anatol Cristea a fost atacat de un grup de indivizi necunoscuti, care l-au agresat si amenintat pentru faptul ca slujeste intr-o parohie romaneasca, se arata intr-un comunicat al Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni.  Amenintarea romanilor din Hagi Curda nu a incetat nici in noaptea de Inviere. Astfel, in seara de inaintea inceperii slujbei de Inviere cativa indivizi necunoscuti, au atacat paraclisul in care se aduna romanii din aceasta localitate imprastiind gaze lacrimogene si alungand enoriasii din parohie, impiedicandu-i astfel sa intampine invierea Domnului Isus Hristos in limba romana.

Nu este pentru prima data cand biserica romaneasca din Hagi Curda este confruntata cu astfel de agresiuni. Pe data de 4 iulie 2004, la Hagi Curda, parohia in care se aduna romanii din aceasta comuna a fost complet vandalizata, tot mobilierul a fost distrus iar icoanele si podeaua au fost stropite cu motorina si cu substante otravitoare, iar masina preotului Anatolie Cristea incendiata.

Romanii din sudul Basarabiei au intampinat, de-a lungul timpului, multe obstacole in incercarea lor de a-si ridica lacasuri, preotii au fost expulzati si in repetate randuri, amenintati chiar cu moartea, doar pentru faptul ca slujesc in limba romana.

In anul 1979, la ordinul Partidului Comunist din regiunea Odesa, una dintre cele mai mari si frumoase biserici romanesti, cu hramul sfantului Apostol Petru si Pavel a fost demolata pana in temelii. Dupa prabusirea URSS-ului, la initiativa epitropului Vasile Iordachescu, romanii din comuna Hagi Curda au inceput procedura de reinviere a parohiei din sat. Acest lucru nu a fost posibil decat abia in 1995, cand parohia de la Hagi Curda a fost reactivata de parintele Anatolie Cristea, sub obladuirea Mitropoliei Basarabiei.

Timp de 10 ani, parohia nu a fost recunoscuta de autoritatile ucrainene, motivand faptul ca Mitropolia Basarabiei nu exista, deoarece autoritatile de la Chisinau nu o recunosc. Dupa ce in anul 2002, Mitropolia Basarabiei a castigat procesul la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar Guvernul de la Chisinau a fost silit sa recunoasca activitatea mitropoliei romanesti in Republica Moldova. La doar 2 ani de la castigarea procesului la CEDO, dupa multe insistente ale credinciosilor romani din Hagi Curda, autoritatile ucrainene au recunoscut activitatea singurei parohii romanesti din Ucraina.

 
Apel de solidaritate cu biserica romaneasca din Hagi-CurdaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 28 April 2006

Romanian Global News face apel la toate asociatiile si organizatiile romanesti de pe glob sa se solidarizeze cu credinciosii romani ai bisericii din Hagi-Curda si sa trimita proteste misiunilor diplomatice ale Ucrainei din intreaga lume.

De asemenea se impune informarea tuturor ministerelor de externe ale tarilor unde sunt comunitati romanesti, asupra modului barbar in care autoritatile ucrainiene inteleg sa respecte drepturile omului si ale minoritatii romane in particular, in teritoriile ocupate prin pactul comunisto-nazist Ribentropp-Molotov.

Pana in momentul de fata nici-o autoritate a statului roman nu a luat atitudine fata de gravul incident antiromanesc din Ucraina.

 

 

 
Ziua Mondiala a Libertatii Presei, sarbatorita si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :259
Friday, 28 April 2006
Ziua Mondiala a Libertatii Presei, care se celebreaza anual pe 3 mai, va fi sarbatorita in intervalul 28 aprilie-5 mai si la Bucuresti, sub deviza „Claritate, responsabilitate si transparenta in presa autohtona”.

Punctul central al manifestarilor din prima zi va fi o tabara media amplasata in Piata Universitatii din Bucuresti, unde trusturile de presa isi vor prezenta publicului produsele si jurnalistii, informeaza Rador.

In acest an, evenimentul este sarbatorit pentru a saptea oara si este organizat de Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare.

 
Ambasadele si consulatele Romaniei vor elibera pasapoarte simple temporarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Friday, 28 April 2006
Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei vor putea elibera pasapoarte simple temporare incepand cu 1 septembrie 2006.

Actul normativ reglementeaza atat data de la care se elibereaza pasapoartele simple temporare, cat si forma si continutul acestora. Autoritatile romane din tara vor putea elibera pasapoarte simple temporare la data punerii in circulatie a pasapoartelor electronice. Pasaportul simplu temporar va fi eliberat cetatenilor romani aflati in strainatate, care nu mai au document de calatorie valabil si care demonstreaza necesitatea de a se deplasa in alta tara sau de a-si reglementa sederea in tara in care se afla. Pasaportul simplu temporar va avea o valabilitate de pana la un an. Formatul pasaportului simplu temporar va fi similar cu cel al pasaportului simplu actual, aflat in circulatie. Pentru confectionarea pasapoartelor simple temporare se abiliteaza Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonoma “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, in calitate de producator, sa asigure conditiile tehnice necesare pentru personalizarea documentelor de calatorie, in conditiile contractelor deja existente. Sumele necesare pentru confectionarea acestora se asigura de furnizor si se  restituie acestuia de producator/beneficiar, pe masura eliberarii pasapoartelor simple temporare. Pasapoartele temporare se elibereaza titularului dupa achitarea contravalorii documentului de calatorie, a taxelor consulare, stabilite potrivit legii. Contravaloarea pasapoartelor simple temporare eliberate in strainatate este perceputa in dolari SUA sau in moneda tarii de resedinta si este incasata de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, potrivit instructiunilor emise de Ministerul Afacerilor Externe.

 
Case pentru nevoiasi de la irlandeziPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :382
Friday, 28 April 2006
40 de voluntari din Irlanda, elevi si profesori la Wesley College, au sosit saptamana trecuta la Beius.

Scopul lor a fost acela de a ajuta doua familii din oras sa sarbatoreasca Sfintele Sarbatori de Pasti in case noi, in cartierul Habitat pentru Umanitate. Potrivit Actualitatea Romaneasca, este al patrulea an consecutiv cand voluntarii irlandezi construiesc o casa pentru nevoiasii din Beius. La randul lor, beneficiarii caselor au ajutat alti beiuseni sa-si construiasca case. Ioan Cos a primit cheile de la noua casa pe 15 aprilie. El lucreaza de la 18 ani. “A trebuit sa ma descurc singur, fiindca la 13 ani am ramas fara mama si la 17 ani fara tata. Ma bucur ca prin munca mea am reusit sa ajut alte familii care traiesc in conditii grele si sunt impresionat de bunatatea, prietenia si daruirea voluntarilor din Irlanda”, a spus Ioan Cos. Reverendul Nigel Mackey, liderul voluntarilor, a spus ca a primit peste 150 de solicitari din partea tinerilor de la Wesley College sa vina la Beius. “Aceasta pentru ca cei care au fost in urma cu patru ani la Beius au trait experiente care le-au marcat viata, iar acum lucreaza in toate colturile lumii”, a adaugat Mackey.

 
Trei regizori romani la Cannes 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 28 April 2006
Trei filme romanesti vor putea fi vizionate in cadrul editiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, ce se va desfasura in perioada 17–28 mai.

Dintre cele trei, numai unul singur este admis in competitie – lung metrajul lui Catalin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", pelicula ce va participa, alaturi de alte 20 de filme, la sectiunea „Un Certain Regard”, castigata anul trecut de regizorul roman Cristi Puiu cu filmul „Moartea Domnului Lazarescu”.

Actiunea filmului „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" se petrece intr-un cartier marginas al Bucurestiului, in ultimul an al Epocii de Aur. Personajul principal este Lalalilu, un baiat in varsta de sapte ani despre care se spune ca „ne-a scapat de Ceausescu". Din distributie fac parte Dorotheea Petre, copilul Timotei Duma, Nicolae Praida, Jean Constantin, Mircea Diaconu, Carmen Ungureanu, Grigore Gonta, Valentin Popescu si Florin Zamfirescu. Catalin Mitulescu a castigat Palme d’Or in 2004, pentru scurt-metrajul „Trafic".

Celelalte doua filme romanesti, „A fost sau n-a fost?", de Corneliu Porumboiu, si „California Dreaming", de Cristian Nemescu, vor fi prezentate in afara competitiei, in sectiunea „Quinzaines des realisateurs".

 
Inventatorii romani castigatori la Salonul de la Geneva si-au ridicat medaliilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :134
Friday, 28 April 2006

Inventatorii romani care au castigat premii la cea de-a 34-a editie a Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi de la Geneva, Elvetia, au participat la festivitatea de inmanare a medaliilor obtinute, ce a avut loc vineri, 28 aprilie, la Muzeul National de Geologie.

Evenimentul a fost organizat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si a fost urmat de o conferinta de presa.

Reamintim ca la editia de anul acesta a Salonului Inventiilor de la Geneva, desfasurata in perioada 5-9 aprilie, Romania a castigat 40 de medalii, pentru 40 de inventii prezentate. Dintre acestea, 23 de medalii au fost de aur - sase cu mentiunea speciala a Juriului -, 15 de argint si doua de bronz. Totodata, Romania a obtinut la Geneva si patru premii speciale.

 
Marian Coman, singurul roman premiat la Conventia Europeana de SFPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :131
Friday, 28 April 2006
Marian Coman, redactorul-sef adjunct al cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei" a primit premiul de incurajare la cea de-a 28-a editie a Conventiei Europene de Science Fiction "Eurocon", ce a avut loc la Kiev, in Ucraina, in perioada 13-16 aprilie.

Marian Coman a fost singurul roman premiat in cadrul competitiei, la care a mai participat si Dragos Fofirca.

Manifestarea a reunit scriitori, editori si pasionati de Science Fiction din mai multe tari europene.

Premiile acordate anul acesta la Eurocon au fost acordate lui  H.L.Oldie, din Ucraina, pentru cel mai bun autor, Asta Morkuniene aka Anita Kapociute, din Lituania, pentru cel mai bun traducator, lui Vladimir Borisov, din Russia, pentru cel mai bun promotor, revistei Mir Fantastiki, din Rusia, pentru cea mai buna revista, editurii Hekate din Letonia, pentru cea mai buna editura, lui Robert Odegnal, din Ungaria, pentru cel mai bun artist plastic, lui Alexei Fedorcenko, din Rusia, pentru pentru cel mai bun spectacol: The First Men on the Moon, lui Shaltay-Boltay, din Rusia, pentru cel mai bun fanzin. In afara de Marian Coman, celelalte premii de incurajare au fost obtinute de Serghei Sliusarenko, din Ucraina, Camilla Wandahl, din Danemarca, Angelina Ilieva aka Johan Vladimir, din Bulgaria, Jana Juzlova, din Cehia, Yulia Galanina, din Rusia, Tamas Szalai-Koscis, din Ungaria, Dmitri Gradinar, din Moldova, Dusan Fabian, din Slovacia. Titlul de Grand Master, acordat pentru intreaga activitate i-a revenit lui Harry Harrison, din Irlanda si Arkadi si Boris Strugatki, din Rusia.

 
Sarbatoare pentru crestinii ortodocsi in Saptamana LuminataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 28 April 2006
Romanii ortodocsi si cei greco-catolici sarbatoresc in fiecare zi de vineri din Saptamana Luminata, prima saptamana de dupa Pasti, Izvorul Tamaduirii.

Aceasta zi marcheaza rolul Fecioarei Maria in lucrarea Mantuirii si este, tocmai din acest motiv, inchinata Maicii Domnului. Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii a inceput sa fie celebrata dupa ce Sfanta Maria i s-a aratat in secolul al V-lea imparatului bizantin Leon, care a fost indrumat spre un loc in care se afla un izvor cu apa facatoare de minuni. Dupa ce a devenit imparat, Leon a construit langa izvor o biserica, unul dintre cei care au putut sa simta puterea dumnezeiasca a apei fiind chiar imparatul Justinian (527-565), care, grav bolnav, s-a vindecat dupa ce a baut apa din izvor. In semn de multumire fata de binecuvantarea primita, acesta a construit o biserica si mai mare.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii la biserica in aceasta zi, preotii sfintesc apa (agheasma mica), pe care o vor imparti ulterior celor prezenti la slujba.

 
Ierarh francez, in vizita la Mitropolia Moldovei si BucovineiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :282
Friday, 28 April 2006
Arhiepiscopul de Strasbourg, dr. Joseph Dore, insotit de parintele Vasile Iorgulescu, parohul comunitatii ortodoxe romane din Strasbourg, efectueaza in perioada 27 aprilie-4 mai o vizita in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la invitatia IPS Mitropolit Daniel.

Potrivit postului de radio al mitropoliei cu sediul la Iasi, in perioada acestei vizite Eminenta Sa Dr. Joseph Dore se va intalni cu PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iasi, cu autoritatile locale din Iasi, cu Guillaume Robert, directorul Centrului Cultural Francez din Iasi, cu parinti consilieri de la Centrul eparhial Iasi, precum si cu profesori si studenti de la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae” din Iasi.

Arhiepiscopul de Strasbourg a imprumutat parohiei ortodoxe romane din acest oras o biserica romano-catolica unde credinciosii ortodocsi se pot ruga si pot participa la Sfanta Liturghie si la alte slujbe ortodoxe in limba romana. Dorinta sa de a vizita Mitropolia Moldovei si Bucovinei a fost exprimata cu mult timp inainte, insa ea s-a putut realiza acum, in perioada de dupa sarbatoarea pascala, mai anunta Radio Trinitas.

 
Arta contemporana egipteana la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :192
Friday, 28 April 2006

Teatrul National din Bucuresti va gazdui incepand de vineri, 28 aprilie, la Galeria 3/4, o expozitie intitulata “Arta Contemporana Egipteana”, un eveniment dedicat aniversarii a 100 de ani de relatii diplomatice dintre Romania si Egipt.

La evenimentul cultural, ce isi propune sa creeze o punte de legatura intre cultura romana si cea egipteana, au fost invitati reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditati in Romania, personalitati din domeniul cultural-artistic romanesc, precum si mass-media.

Expozitia va ramane deschisa publicului pana la data de 19 mai, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor.

 
Festivalul International “Lucian Blaga” – la a 26-a editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Friday, 28 April 2006
Cea de-a 26-a editie a Festivalului International "Lucian Blaga" se va desfasura la Sebes, in perioada 3-5 mai.

Tema manifestarii din acest an este "Lucian Blaga – profesorul si traducatorul; Lucian Blaga in amintirea contemporanilor". Pe perioada desfasurarii festivalului, vor avea loc doua concursuri importante, unul de creatie literara, iar celalalt va fi de arte plastice si ex-libris. Concurentii inscrisi in cele doua competitii vor fi evaluati de doua jurii formate din istorici, critici literari si de arte, specialisti, reprezentanti ai institutiilor organizatoare. Juriile vor acorda premii substantiale in bani.

 
Orchestrata de la Bucuresti, diversiunea impotriva lui Basescu in Timoc continuaPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :393
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Miercuri, 26 aprilie, a avut loc la Negotin in Timoc o conferinta de presa a Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia, titlu pompos al unei formatiuni politice infiintata in anii 90 de catre Dimitrie Craciunovici, fost ofiter in armata sarba si bun amic cu cativa diplomati romani aflati in diverse perioade, la post la Belgrad, carora le organiza partide de vanatoare in padurile din Timoc.

{mosimage}Nimic neobisnuit, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Singurele activitati ale respectivului partid nefiind altele decat trimiterea studentilor din Timoc cu burse de studiu in Romania (contra unor taxe achitate partidului, dupa cum spun gurile rele) si organizarea de conferinte de presa. Atat. Nici un candidat al acestui partid nu a reusit vreo performanta electorala oarecare. Misiunea primita de la grupurile securiste romano-sarbe de la Bucuresti si Belgrad de a „dinamita” intalnirea Presedintelui Basescu cu liderii comunitatilor romanesti din Serbia nu a reusit. Limbajul suburban utilizat la acea intalnire de catre reprezentantii Miscarii Democratice a Romanilor din Serbia nu a reusit sa-l asmuta pe Basescu impotriva romanilor care in sarba se numesc „vlasi”. Si atunci s-a pus de o conferinta de presa in care lui Basescu sa i se atribuie tot felul de declaratii si promisiuni si care apoi, neindeplinite, sa-l descalifice in ochii romanilor din Timoc

In randurile urmatoare redam cateva citate din expunerea  lui Cvetkovic Dragoslav(foto), consilier al presedintelui MDRS, Dimitrie Craciunovici:

 “Prima data se intampla ca omului obisnuit, taranului sa i se dea ceva, nu numai sa i se  ia. In caz concret, Guvernul Romaniei da viza anuala gratuita MDRS, viza eliberata pe perioada unui an si care ar costa 200 euro, si nu numai atat, cu ocazia vizitei efectuate de curand de catre Presedintele Basescu  in tara noastra a fost spus si faptul ca membrii MDRS ar putea dobandi cetatenia romana si pasaport romanesc si prin aceasta le-ar fi usurat drumul catre  Europa si catre lumea civilizata. Noi multumim Guvernului Romaniei si Presedintelui Basescu pentru aceasta sansa si eu va asigur ca vom folosi eficient acest ajutor acordat, la fel cum am facut-o si pana in prezent prin activitatea noastra.”

Manipularea grosolana la care se deda consilierul lui Craciunovic are in spate ideea de a descalifica atat Guvernul Romaniei cat si pe Presedinte prin nerealizarea asa ziselor promisiuni evocate de Dragoslav Cvetkovic. Promisiunile sunt nu numai iluzorii dar ating si o coarda extrem de sensibila a nevoilor romanilor din Timoc. Si anume costul exagerat al vizelor de intrare in Tara mama si problema acordarii cetateniei romane, extrem de restrictiva in comparatie, de exemplu, cu acordarea cetateniei bulgare, extrem de usor de obtinut. Basescu a avut discutii cu autoritatile sarbe pentru a se ajunge la un regim de acordare a vizelor special, insa acestea nu vor fi discriminatoriu acordate, favorizand pe membrii unui partid politic din Serbia. Niciodata Basescu nu a afirmat acest lucru.

Am mai spus-o si o repetam: firele unor „unelte” de tipul Craciunovici sunt trase si de la Bucuresti. Si Traian Basescu stie de unde. Trebuie doar eliminata cauza pentru ca efectele sa dispara.

 
Un tratat pentru linistea lui Smirnov?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :362
Friday, 28 April 2006
Discutiile de miercuri de la Presedintie pe tema tratatului de baza cu Romania au avut darul sa impresioneze. Dar nu prin faptul ca seful statului si asistenta sa au debordat de optimism.

Clarviziunea, un punct slab

Conducerea Republicii Moldova are tendinta de a vedea cu precadere latura favorabila a lucrurilor. Nu o singura data a privit cu o incredere exagerata viata. Inca acum cinci ani, de exemplu, Vladimir Voronin declara ca solutionarea problemei transnistrene e o chestiune de timp. Ca pana la reintregirea teritoriala a tarii a mai ramas de parcurs un drum scurt. Ca impacarea cu regiunea razvratita nu-i departe. E la o azvarlitura de bat. Ca si cum ai trece Nistrul cu trenul Chisinau-Moscova pentru a face o escala la Tiraspol. Numai ca n-a fost sa fie. Liderul de la Chisinau n-a mai ajuns pe malul stang. Nici cu trenul separatistilor, nici cu propria limuzina si nici cu avionul lui Putin. S-a opus Smirnov tocmai atunci cand Voronin credea ca viitorul ii surade.
Mai pe scurt, clarviziunea este punctul slab al actualei puteri. De aceea nu m-a convins deloc siguranta cu care s-a afirmat alaltaieri in cadrul reuniunii de la Presedintie ca totul ar fi O.K. si tratatul de baza cu Romania va fi incheiat in cel mai apropiat timp. Aceasta ramane inca de vazut. Ceea ce m-a miscat profund a fost, insa, motivatia semnarii unui atare acord.
Un parteneriat pentru Europa

Guvernarea de la Chisinau a renuntat, se pare, la obisnuita retorica tribal-moldovenista provocata de angoasele identitare. Argumentul invocat, ce-i drept, de asemenea nu este nici nou, nici original. Se sustine cum ca de un tratat cu Bucurestiul este nevoie pentru a le inchide gura separatistilor. Pentru ca acestia sa nu mai spuna ca Republica Moldova ar putea fi asimilata in viitor de Romania. Cam subtire esafodajul pus la baza unui eventual pact istoric, nu-i asa?
Este limpede ca regimului secesionist nu trebuie sa i se ofere pretexte pentru nesfarsita lui relaxare politica. Dar nici sa axezi un document strategic pe un interes de moment nu-i serios. O intelegere moldo-romana nu poate fi semnata doar pentru linistea lui Smirnov. Tratatul, fiind unul de baza, trebuie sa aiba, fireste, si repere fundamentale. Si anume: ralierea la standardele democratice occidentale si apropierea reciproca in vederea intrarii comune in UE.
Bucurestiul si Chisinaul au nevoie, bineinteles, de un acord bilateral. Dar numai de unul care ar consfinti alierea politica dintre cele doua state pe calea euroatlantica. Iata de ce viitorul tratat moldo-roman urmeaza sa se constituie neaparat, asa cum propune Traian Basescu, intr-un parteneriat de integrare in UE.

Daca Romania nu e, nimic nu e

Urmarirea altor obiective decat cele europene impinge Republica Moldova pe un drum care nu duce nicaieri. Pentru a ilustra cele spuse, propun sa revenim pe campul unei metafore mai vechi la care a apelat acum doi ani Josette Durrieu. Moldova poate ajunge in Europa, zicea ea, numai daca prinde trenul Romaniei. Alegoric vorbind, un tratat intre Bucuresti si Chisinau trebuie sa asigure, pana la urma, remorcarea vagonului celui din urma la rapidul celui dintai. Este o naivitate sa ceri, in aceasta situatie, niste conditii de carantina care te-ar izola temeinic si pentru totdeauna de restul garniturii, dupa cum pretind unii inalti voiajori de la noi. Unde mai pui ca nici alternativa nu-i. Usile se inchid, iar cale de intors nu este.

Parafrazand un celebru dicton crestin, daca Romania nu e, nimic nu e. Fara ultimul tren care pleaca spre Europa, vagonul Republicii Moldova e sortit sa rugineasca si sa se prafuiasca intr-o gara uitata. Si apoi sa fie dus la fier vechi.

(Preluare din cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)

 
Romanii din Ungaria au sarbatorit Pastele si langa zidurile Curtilor GojduPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 28 April 2006
In noapte de sambata spre duminica, in capela ortodoxa romana din Budapesta s-au adunat peste doua sute de credinciosi ca sa asiste la miracolul Invierii.

Dupa ce cu totii au luat lumina din lumina, in frunte cu Prea Sfintia sa Episcopul Sofronie si parohul Marius Maghiaru, credinciosii au inconjurat blocul de cladiri unde se gaseste capela romaneasca. Zidurile vechi ale Curtilor Gojdu au rasunat de ecoul cantarii „Hristos a inviat”, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Cuvantul de invatatura al serii a fost ales de catre PS Parinte Sofronie din invataturile Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, in sfanta si luminata zi a slavitei si mantuitoarei Invieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru.

„De este cineva binecredincios si iubitor de Dumnezeu, sa se bucure de acest praznic frumos si luminat. De este cineva sluga inteleapta, sa intre, bucurandu-se, intru bucuria domnului sau. De s-a ostenit cineva postind, sa-si ia acum rasplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintai, sa-si primeasca astazi plata cea dreapta. De a venit cineva dupa ceasul al treilea, multumind sa praznuiasca. De a ajuns cineva dupa ceasul al saselea, sa nu se indoiasca, nicidecum, caci cu nimic nu va fi pagubit. De a intarziat cineva pana in ceasul al noualea, sa se apropie, nicidecum indoindu-se. De a ajuns cineva abia in ceasul unsprezecelea, sa nu se teama din pricina intarzierii, caci darnic fiind Stapanul, primeste pe cel de pe urma ca si pe cel dintai, odihneste pe cel din al unsprezecelea ceas ca si pe cel ce a lucrat din ceasul dintai; si pe cel de pe urma miluieste, si pe cel dintai mangaie; si aceluia plateste, si acestuia daruieste; si faptele le primeste; si gandul il tine in seama, si lucrul il pretuieste, si vointa o lauda.

Pentru aceasta, intrati toti intru bucuria Domnului nostru; si cei dintai, si cei de al doilea, luati plata. Bogatii si saracii impreuna bucurati-va. Cei ce v-ati infranat si cei lenesi, cinstiti ziua. Cei ce ati postit si cei ce n-ati postit, veseliti-va astazi. Masa este plina, ospatati-va toti. Vitelul este mult, nimeni sa nu iasa flamand. Gustati toti din ospatul credintei; impartasiti-va toti din bogatia bunatatii. Sa nu se planga nimeni de lipsa, ca s-a aratat Imparatia cea de obste. nimeni sa nu se tanguiasca pentru pacate, ca din mormant iertare a rasarit. Nimeni sa nu se teama de moarte, ca ne-a izbavit pe noi moartea Mantuitorului; a stins-o pe ea Cel ce a fost tinut de ea. Pradat-a iadul Cel ce S-a pogorat in iad; umplutu-l-a de amaraciune, fiindca a gustat din trupul lui. si aceasta mai inainte intelegand-o Isaia, a strigat; Iadul, zice, s-a amarat, intampinandu-Te pe tine jos: amaratu-s-a ca s-a stricat. S-a amarat, ca a fost batjocorit; s-a amarat, ca a fost omorat; s-a amarat, ca s-a surpat; s-a amarat, ca a fost legat. A primit un trup si de Dumnezeu a fost lovit. A primit pamant si s-a intalnit cu cerul. A primit ceea ce vedea si a cazut prin ceea ce nu vedea. Unde-ti este, moarte, boldul? Unde-ti este, iadule, biruinta? Inviat-a Hristos si tu ai fost nimicit. Sculatu-S-a Hristos si au cazut diavolii. Inviat-a Hristos si se bucura ingerii. Inviat-a Hristos si viata stapaneste. inviat-a Hristos si nici un mort nu este in groapa; ca Hristos, sculandu-Se din morti, incepatura celor adormiti S-a facut. Lui se cuvine slava si stapanirea in vecii vecilor Amin.”

Apoi, cand Episcopul a inaltat crucea si lumanarea si a spus cu glas tare de trei ori „Hristos a inviat!”, credinciosii au raspuns de fiecare data „Adevarat a inviat!”, bucurandu-se impreuna de credinta in inviere, de speranta lumii mai bune.

 
„Romanul planetar” - o carte care ar trebui citita de multi romani din diasporaPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Am primit de la Lucian Hetco, directorul revistei electronice in limba romana „AGERO” din Stuttgart, Germania, cateva puncte de vedere in avant-premiera cartii sale „Romanul planetar” in curs de aparitie la editura Carpathia Press din Bucuresti.

{mosimage}Volumul cuprinde mai multe eseuri despre viitorul poporului roman in epoca globalizarii. Autorul publica astfel, a treia sa carte, dupa „Oglinda de suflet” si „Dreptul la culpa”.

Exista la noi o rupere de vatra, acuta, indeosebi prin migratia elitelor (si aici nu inteleg numai elita intelectuala a Romaniei), ci migratia celor mai tari spirite si muncitori intr-o lume straina, din care putini se vor mai intoarce inapoi acasa. Aici este secretul intregului scenariu al romanului planetar, care se stie dezradacinat, dar apartine  unei natiuni, ce originar se defineste ca loc de nastere initial in arcul Carpatic. Dar taria noastra, de poporeni si vlahi - caci acestia suntem in cele din urma, noi, valahii - se va defini, in contextul actual si cel viitor, nu numai prin limba, ce cu siguranta s-ar putea pierde, in una-doua generatii, ci prin constienta apartenenta la o credinta. Singura noastra sansa de supravietuire, nu numai, lingvistica este ortodoxismul romanesc, care va trebui sa lege, cu adevarat, asa cum si mozaismul a legat si leaga la vremea sa.

Poate, ca in timp, efortul, datorita unei infuzii sanatoase de mentalitate practica, pragmatica, a valahului ce a mai vazut si altceva decat dulcele stil si pitoreasca democratie de tip dambovitean, va face in asa fel ca romanii sa constientizeze apartenenta comuna - si cum sangele apa nu se face, nici credinta lor nu se va darama.

Avem insa in fata noastra un proces evolutiv de proportii, firav in nasterea sa, dar care are bune sanse sa se materializeze in viitor. Un „Departament al romanilor de pretutindeni” este o idee buna; din pacate, in acceptia „planetarilor”, este  mai mult decat o gogoasa fiindca nu functioneaza, pentru noi, cei din afara, indeajuns de solid si nu are o mentalitate de invingator. Inca suntem prea moi, prea inceti, prea naivi, prea obisnuiti sa plecam capul in fata unor natiuni mai mici decat noi, mai slabe decat noi, in randul carora am pompat, de milenii, sange valah si care natiuni azi ne ignora si dispretuiesc pe fata. Nimic mai distructiv decat sa constati in jurul tau ca in masa bulgareasca, sarbeasca, ungureasca, ucrainiana sau ruseasca curge sange romanesc, de romani asimilati unii prin forta, altii prin delasare, altii prin deznadejde.

Iar daca am porni de la alte criterii, anume demografice, romanii sunt o natiune ce in momentul actual se autodistruge. O emigratie de talie, asa cum o avem noi, au mai avut-o poate doar irlandezii acum 150 de ani, dar aceia mureau de foame pe insula lor verde. Noi nu murim de foame, noi suntem frustrati la noi acasa. Aceasta este cauza migratiei noastre: ruperea de valorile noastre traditionale si ruperea de ideea ca trebuie sa avem incredere in fortele noastre. Am ajuns sa nu mai credem in noi! Am ajuns sa ne deznationalizam de buna voie, intre straini, sa ne germanizam, sa ne americanizam, sa fim buni spanioli, italieni, israelieni la  a doua generatie. Nu exista un tel comun, fiecare poarta cu el ideea de capatuire materiala. Este o situatie dramatica! Personal cunosc mame romance care vorbesc cu copii lor, intre patru ochi limba germana in loc de limba noastra! Este strigator la cer de ce atata slabiciune, lingusire, doar ca sa placem strainilor? Si daca le-am placea, ceea ce este doar o iluzie, tot straini si romani de mana a doua am ramane!

De aceea a aparut si ideea „Ligii romanilor in Germania” pe care m-am hotarat sa o prezidez. Din pacate si aici avem de-a face cu aceeasi mentalitate in lipsa credintei si a increderii noastre in noi. Putini dintre noi, romanii din Germania, afirma cu voce tare ca sunt romani! Unii au luat numele bunicii, altii al sotiei sau sotului, sa se creada ca sunt „nemti”! O rusine, caci sangele apa nu se face! In fine, din punctul meu de vedere, noi ca rasa, ne auto-distrugem in mai putin de 6-7 generatii, adica 200 de ani. Odata cu natalitatea noastra mica (cu 1,3 copii la o familie, in loc de 2,1 cat ar ar trebui sa fie ca populatia sa ramana constanta), apoi cu emigratie masiva, din pricina factorului economic si a  incompetentei politicienilor romani de a pune la punct o economie functionala de rang, singurul argument care ar fi valabil si viabil in ochii Europei unite. Apoi, faptul ca inca nu am reusit sa ne adunam energiile si sa punem piciorul in prag, atat pentru romanii din Serbia, ce mureau prin Kosovo inca cu 10 ani in urma pentru o cauza sarbeasca cu care nu aveau de-a face, deoarece acolo romanii si vlahii sunt inca entitati deosebite pentru sarbi. Apoi cu bucovinenii, cu moldovenii nostri, cu romanii asimilati in Bulgaria, cu cei maghiarizati cu forta de secole  in Ungaria, dar si in Ardeal.

Am uitat sa fim mandri, am uitat sa spunem ca suntem romani. Noi ne rusinam de noi si de vatra noastra! Nu este bine, nu este normal, nu este atitudinea unui popor care aspira la bunastare si liniste sociala.Ne-am uitat batranii, ne-am uitat copii! O tragedie - dar care se mai poate opri si schimba in bine. Am incredere - la fel cum sper - desi ma simt, de multe ori, singur luptator, insotit de o ceata de conationali invidiosi ce imi poarta sambetele, fiindca nu sunt exact asa, cum ar fi dorit ei, sa fiu!

Nu ajunge sa fim descendenti din Roma si Decebal, mai trebuie sa admitem ca si ceea ce facem acum, in tara, dar nici in strainatate, nu ne ajuta exemplar intr-o acuta cursa  pe plan mondial unde valorile adevarate si crestinesti conteaza, nu originile, nu Roma, nu Burebista, ci economia prospera, sistemele sociale echilibrate, constiinta valorii in sine, credinta intr-un Dumnezeu al tuturor romanilor.  Aici ar trebui pus accentul pe viitor, altfel vom "pieri" si noi... si "cei de acasa"./Lucian Hetco

(Pentru Romanian Global News, a transmis de la Sydney, George Roca)

 
Parteneriatul oficial Radio Romania International - Romanian Global News a demaratPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 28 April 2006
Dupa o colaborare de peste 1 an de zile conducerea postului national de radio, Radio Romania International, a initiat si semnat parteneriatul de colaborare cu singura agentie de presa pentru romanii de pretutindeni, Romanian Global News.

Colaborarea va consta in preluarea reciproca de stiri si informatii de interes pentru ambele parti, de comentarii din partea RGN pe stiri de maxim interes pentru romanii din lumea intreaga si de promovarea reciproca a imaginii celor doua produse media. Un parteneriat public-privat, fara obligatii financiare, ce ambele parti si-l doresc cat mai benefic pentru publicul tinta – romanii de pretutindeni.

 
Posturile publice de televiziune si radio vor fi lichidate si privatizatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :199
Friday, 28 April 2006

Posturile publice municipale "Antena C" si "Euro TV" vor fi lichidate si apoi privatizate. Acest lucru va fi posibil dupa ce va intra in vigoare Codul Audiovizualului, a declarat miercuri la Chisinau vicepresedintele Parlamentului de la Chisinau, Iurie Rosca, presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, care a participat la un seminar axat pe problemele audiovizualului, organizat de Asociatia Presei Electronice (APEL) in comun cu Consiliul Europei (CoE). 

Dupa cum transmite Info-Prim Neo, citata de Agentia Monitor Media, pozitia lui Rosca a fost combatuta de reprezentanti ai altor formatiuni politice, experti, reprezentanti ai CoE. 

Rosca a declarat ca, pana nu demult, Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) facea publicitate si campanie electorala in favoarea presedintelui Voronin si a partidului de guvernamant. In acelasi timp, cele doua posturi il promovau pe fostul primar al capitalei Serafim Urecheanu si formatiunile conduse de el. Trebuie sa dorim depasirea acestei situatii atat la TRM, cat si la posturile locale, de aceea ele vor fi privatizate, a spus presedintele PPCD. Fiind solicitat sa spuna daca va fi consultata opinia locuitorilor capitalei in aceasta chestiune, Rosca a spus „nu intrebam pe nimeni, noi suntem legislatorii, vom intreba in 2009”. Vicepresedintele Parlamentului a mai spus ca privatizarea va fi efectuata intr-un mod transparent, corect si legal. 

Referindu-se la aceste declaratii, Victor Osipov, consilier al fractiunii Alianta Moldova Noastra, a declarat ca opinia lui Rosca contravine recomandarilor Consiliului Europei, conform carora in astfel de probleme este impusa consultarea societatii civile si a comunitatii. Deputatul din aceeasi fractiune Anatol Onceanu a mentionat ca principiul accesibilitatii este respectat in proportii net superioare la posturile municipale, comparativ cu TRM, iar rezultatele monitorizarilor efectuate de mai multe ONG-uri atesta o mai mare corectitudine la „Antena C” si „Euro TV”, fata de alte posturi. 

Vicepresedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, a spus ca posturile municipale de radio si TV corespund in mai mare masura standardelor unor institutii publice, decat TRM. Anume din aceasta cauza si se doreste privatizarea lor, si este foarte posibil ca la acelasi final sa ajunga si TRM. 

Reprezentantul Diviziunii Media a CoE, Eugen Cibotaru, a spus ca proiectul Codului Audiovizualului nu trebuie sa uite de mass-media publica locala, chiar daca acum pare inoportuna existenta acesteia. Ar trebui sa existe, cel putin, un capitol in Cod care sa se refere la acest tip de mass-media, care asigura un contact direct cu publicul local. Cibotaru a spus ca expertiza CoE, probabil, se va referi la acest fapt. 

Directorul postului de radio „Antena C”, Vasile State, a declarat pentru Info-Prim Neo ca daca Rosca are interes personal de lupta cu Serafim Urecheanu, este problema lui, dar „Antena C” nu face decat sa-si indeplineasca cat mai bine meseria. State a opinat ca se doreste privatizarea celor doua institutii pentru a fi controlabile. Dupa privatizare va fi modificat statutul, jurnalistii vor fi concediati, dupa care vor fi angajate persoane care sa corespunda cerintelor unor cercuri de interese particulare, a spus el. 

 
Rombel strange ajutoare pentru sinistratii romaniPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :360
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Portalul romanilor din Belgia, Rombel, va veni in ajutorul sinistratilor de acasa printr-o actiune de strangere de fonduri ce va fi combinata cu Turneul European de Fotbal in Sala al Romanilor din Diaspora, programat pentru duminica, 7 mai.

{mosimage}Toti cei ce vor sa doneze haine, incaltaminte, sau paturi pot veni in acea zi la Bruxelles, la sala de sport unde se desfasoara turneul sportiv, Centre sportif de la Foret de Soignes, incepand cu ora 12:30 si pana la ora 16:00. Acolo se va afla un camion in care vor fi incarcate toate bunurile aduse, informeaza portalul romanesc.

Pana in momentul de fata au raspuns acestei initiative directorul operational al Companiei Blue Air, Catalin Ilie, care a avut amabilitatea de a pune la dispozitie una din navele companiei care pleaca din Maastricht pentru transportul donatiilor, dar si redactorul Hotnews Ionut Baias, care va prelua si transporta ajutoarele sosite la Bucuresti spre zonele de criza, si Lucian V. , care s-a oferit sa doneze un camion de paturi de invelit, paturi (de spital) si obiecte utile. Pe lista urgentelor ce rebuie rezolvate se mai afla in momentul de fata un camion care sa preia ajutoarele din orasul Liege si sa le transporte la Maastricht la Aeroport. Mai multe informatii despre aceasta actiune umanitara se pot obtine de la Ingrid, numar de telefon de contact 0032/477.751.369 sau e-mail ingreedlara@yahoo.com.

 
Romanii din Oslo chemati in sprijinul sinistratilor din taraPDF Print E-mail
Oslo, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :381
Friday, 28 April 2006
Ambasada Romaniei in Norvegia se mobilizeaza si ea, asemeni romanilor de pretutindeni, in sprijinul celor afectati de noul val de inundatii ce a lovit Romania in ultima luna.

Reprezentanta diplomatica a Romaniei lanseaza un apel catre toti romanii din Norvegia, care vor si pot sa dea o mana de ajutor sinistratilor din tara. Astfel, Ambasada anunta ca donatiile pot fi trimise in conturile deschise de Guvernul Romaniei, cu prilejul inundatiilor ce au lovit Romania si anul trecut: RO65RNCB5010000138390083 LEI, RO11RNCB5010000138390085 USD, sau RO38RNCB5010000138390084 EUR, deschise la BCR.

Pentru un alt fel de sprijin decat in bani, Ambasada recomanda ca puncte de contact Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) General Major Vladimir Secara, la telefon 0040/21.242.19.45 sau 0040/21.242.03.78, int. 27131 sau 27130, sectia pentru Integrare Europeana, Asistenta si Relatii Internationale, la numarul de telefon/fax 0040/21/ 232.95.86.

Ambasada informeaza ca, la nivel guvernamental, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta centralizeaza toate informatiile in ceea ce priveste problemele aparute din cauza revarsarilor.

Reamintim ca in urma revarsarii Dunarii, 12 judete din Romania au fost grav afectate, mai mult de 5.750 de persoane au fost evacuate si 700 de case au fost distruse.

 
Si Episcopia Ortodoxa Romana din America vine in ajutorul sinistratilor de acasaPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :325
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Episcopia Ortodoxa Romana din America a lansat in aceasta saptamana un apel de ajutorare al sinistratilor din sudul Romaniei afectati de recentele inundatii provocate de cresterea cotelor Dunarii, apel ce consta in organizarea unor colecte in parohiile episcopiei duminica, 7 mai.

{mosimage}Dupa aceasta data se mai pot trimite in continuare sume de bani pentru cei care si-au pierdut locuintele si bunurile, toate contributiile trebuind sa fie expediate direct catre fondul de Caritate Crestin Ortodox International, “International Orthodox Christian Charities” (IOCC), la adresa IOCC
Romania Flood Assistance, PO Box 630225, Baltimore MD  21263-0225, se arata intr-un comunicat de presa emis de Episcopia Ortodoxa Romana din America. Cecurile trebuie sa fie platibile catre IOCC, specificand la memo “Romania Flood Assistance”. Donatiile pot fi de asemeni facute prin internet la www.iocc.org sau la nr de telefon gratuit 1-877-803-IOCC(4622).

Eparhia romana cu sediul in Grass Lake, statul american Michigan, a lansat si anul trecut un apel similar pentru a-i ajuta pe sinistratii din Banat si Moldova, iar dupa acest indemn al Inalt Prea Sfintiei Sale Nathaniel zeci de mii de dolari au fost trimisi in Romania din partea parohiilor si misiunilor din cadrul Episcopiei, pentru ajutor dupa inundatiile de la acea vreme. Referitor la situatia actuala, ierahul roman considera ca mai presus de impactul economic al dezastrului exista multa durere si suferinta in sufletele miilor de persoane afectate. Tot acesta a precizat ca se roaga ca credinciosii comunitatilor romano-americane sa vina din nou in ajutorarea fratilor si surorilor din Romania care sunt in mari nevoi.

 
Episcopii ortodocsi romani din Europa Occidentala si America se intalnesc la NurnbergPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :330
Friday, 28 April 2006
Sediul din Nurnberg al Mitropoliei Ortodoxe pentru Germania, Europa Centrala si de Nord va gazdui in perioada 8-15 mai a treia intalnire a episcopilor ortodocsi romani din Europa Occidentala si America.

La acest eveniment eclesiastic-cultural vor participa IPS Serafim, Mitropolit pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, IPS Iosif, Mitropolit pentru Europa Occidentala si Meridionala, IPS Nathaniel, Arhiepiscop al Episcopiei Ortodoxe Romane din America, IPS Nicolae, Arhiepiscop de America si Canada, PS Sofian, Episcop vicar al Mitropoliei pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, PS Siluan, Episcop vicar al Mitropoliei pentru Europa Occidentala si Meridionala, PS Mark, Episcop vicar al Mitropoliei pentru Europa Occidentala si Meridionala, si PS Irineu, Episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane din America, informeaza Capela ortodoxa romana „Sfantul Siluan Atonitul” din Munchen.

In cadrul acestei celei de-a treia intalniri va avea loc si un popas la Munchen, oras in care oaspetii vor sosi miercuri, 10 mai, si unde, la invitatia Facultatii de Teologie Ortodoxa din acest oras, vor lua parte la o conferinta cu tema „Dumnezeiasca Liturghie – temei al constiintei dogmatice si al comuniunii in Biserica”. Aceasta va fi sustinuta la in sala M101 a cladirii principale a Universitatii, incepand cu ora 11:30, de catre P.S. Siluan, Episcop vicar pentru Italia al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale. Conferinta va fi precedata de o intalnire cu profesorii si colaboratorii Institutului Teologic Ortodox, la orele 11.00, si urmata de o intalnire cu toti cei prezenti in Biblioteca Institutului de teologie ortodoxa (Ludwigstr. 29), la orele 12:45.  In aceeasi zi de 10 mai se va oficia o vecernie ortodoxa in biserica catolica „St. Paul” din apropierea sediului episcopal, vecernie la care vor fi prezenti cei opt episcopi. La acest moment deosebit sunt invitati sa participe toti romanii ortodocsi din Munchen, in frunte cu preotii lor. Vecernia va incepe la orele 18:30, iar adresa bisericii unde se va desfasura slujba este St. Pauls-Platz 10, 80336 Munchen, in imediata vecinatate a statiei de metrou Theresienwiese, U4 si U5.

 
A fost elaborat brandul pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabie/Romanian Global News
Accesari :156
Friday, 28 April 2006
Un cub colorat tridimensional tinut in maini si sloganul „Descoperiti-ne” („Discover us”) ar putea deveni brandul Basarabiei.

Proiectul acestuia a fost prezentat, miercuri, 26 aprilie, in cadrul sedintei Guvernului, de catre directorul executiv al Organizatiei pentru Promovarea Exporturilor de la Chisinau (MEPO), Veaceslav Sterbet.

Potrivit proiectului, Basarabia este reprezentata printr-un cub tridimensional, care are mai multe semnificatii. Pe de o parte, acesta se asociaza cu o piatra pretioasa, mica si necunoscuta, precum este Moldova. Pe de alta parte, cubul este format din intersectia mai multor linii, care indica rascruce de drumurilor si de mai multe culturi. La fel, acesta este compus din trei culori, albastrul reprezentand businessul si investitiile, verdele - turismul si rosul – agrobusiness-ul, sustine Veaceslav Sterbet. El a mentionat, ca a fost ales anume cubul ca forma a brandului, pornindu-se de la curiozitatea pe care o trezeste oamenilor de a afla ce este in interior. Sloganul „Descoperiti-ne” prezinta si el un indemn in cazul Moldovei, care este putin cunoscuta pe plan extern.

Directorul executiv al MEPO a spus ca procesul de elaborare a brandului a cunoscut mai multe faze. La prima etapa, au fost studiate toate articolele din presa internationala despre Basarabia, publicate in anii 2004-2005. In rezultatul analizei acestora s-a constat ca exista putina informatie despre ea, iar cea care este, tine mai mult de aspecte negative si probleme cu care se confrunta ea, si mai putin de realizari.

La a doua etapa, au fost realizate mai multe interviuri in tarile-tinta pentru Chisinau, din punct de vedere a investitiilor si exportului, precum Italia, Germania, Franta, Marea Britanie, Romania, Polonia etc. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca multi oameni de afaceri nu stiu nimic despre Basarabia. Iar cei care o cunosc au mentionat ca punctele forte ale moldovenilor sunt resursele umane si naturale, industria vinului, industria textila etc. In baza rezultatelor acestui sondaj, au fost depistate punctele forte, care ar trebui promovate in continuare si luate in calcul la realizarea brandului.

Premierul Vasile Tarlev a apreciat proiectul drept o idee buna, dar, in opinia lui, ar mai trebui de acumulat si alte propuneri pentru etapa de definitivare. Prim-ministrul a dispus ca, pana la 1 mai curent, sa fie acumulate si alte sugestii ca mai apoi sa fie initiat un proiect-pilot, care urmeaza a fi lansat in mai multe tari straine.

 
Romanii din Cerdanyona la prima intalnirePDF Print E-mail
Cerdanyona, Spania/Romanian Global News
Accesari :800
Friday, 28 April 2006
Cea mai tanara asociatie a romanilor din Spania a organizat cu succes prima intalnire a romanilor din Cerdanyona, alaturi de asociatia care a sprijinit-o inca inainte de a se forma – este vorba despre ASOCROM.

Infiintata la inceputul lunii martie 2006, in orasul Cerdanyola, noua asociatie a romanilor se numeste “ASOCROM Del VALLES”. “In acest orasel universitar sunt peste 400 de romani, dintre care mai mult de jumatate cu studii medii si universitare”, sustine presedinta ASOCROM Barcelona, Marcela Ciobanu, citata de Actualitatea Romaneasca. “Autoritatile de acolo au fost foarte surprinse ca desi locuiesc atat de multi romani in Cerdanyola, ei nu sunt uniti sau organizati. Asta este si mirarea noastra si nu stim de ce concetatenii nostri nu au acest spirit asociativ, nu doresc sa se realationeze, a-si putea spune ca fug unii de altii. Am fost chemata acolo si, impreuna cu primarul si autoritatile din Cerdanyola, am decis ca si in acest orasel romanii au nevoie si ar putea sa beneficieze de un loc de intilnire pentru a se cunoaste”, a mai declarat Marcela Ciobanu.

Presedinte al noii asociatii a fost numit Florin Gaiseanu Tutuleasa, un roman stabilit de mai multa vreme in Cerdanyola. “El stie ca nu va fi usor (cunoscand eforturile noastre din Barcelona), dar a acceptat propunerea”, a povestit initiatoarea proiectului.

Astfel, dupa aproape doua luni de tatonari, ASOCROM a avut curajul sa organizeze prima intalnire a romanilor din Cerdanyola. “Nu a fost usor sa putem strange in ziua de 15 aprilie, la orele 18.00, peste 50 de romani si sa organizam prima serbare a acestei asociatii. Programul acestei serbari a fost un pic mai sarac deoarece noua asociatie inca nu cunoaste posibilitatile artistice ale noilor membri. Asociatia noastra a adus o contributie substantiala in ceea ce priveste partea artistica. S-au recitat poezii in limbile romana si catalana de catre copiii Darius Bognari (13 ani), care este deja cunoscut in colaborarea cu asociatia noastra la activitatile culturale (el a recitat poezia lui Marin Sorescu “Bunica si chibritele”), Larisa Bianca Pop (8 ani), poezia “Trandafirii” de Joan Maragall in catalana, si doamna Ana Gradinaru o poezie compozitie proprie in limba romana si tradusa in spaniola intitulata “Pace”. De asemenea Alfredo Pavloschi, ne-a sustinut un recital la nai (aranjament muzical care ii apartine)”, a mai povestit presedinta ASOCROM Barcelona.

Pentru aceasta intalnire se pare ca mai mult interes au manifestat autoritatile spaniole, decat cele romanesti. Au fost prezenti la intalnirea romanilor Jose Miguel Moreno si Antonio Rodriguez, consilieri din Cerdanyola, Josep Maria Sala de la comisia executiva a partidului socialist (PSOE), din partea autoritatilor romane nu a venit nimeni cu toate ca s-a facut invitatia de rigoare, dupa cum ne-a precizat Marcela Ciobanu. Serbarea s-a incheiat cu o mica degustare de mancaruri romanesti si muzica romaneasca, de care s-a bucurat toata adunarea.

 
Scolile infratite din Ungaria si Romania se intalnesc la AleteaPDF Print E-mail
Bichis, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :129
Friday, 28 April 2006
In perioada 28–30 aprilie, in judetul Bichis se desfasoara o noua intalnire transfrontaliera.

Dupa ce localitatea Aletea intretine relatii stranse cu orasul romanesc Faget, Scoala medie „Radvanyi Gyorgy” din oras si-a propus sa organizeze Intalnirea scolilor infratite, la Aletea. In cadrul Zilelor Studentesti Radvanyi, organizatorii vor oferi un program variat scolarilor din Sebis, Faget, Drobeta-Turnu-Severin, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

Scopul celor trei zile este schimbul de experiente pedagogice si de specialitate, elaborarea programelor comune de dezvoltare si colaborare, realizarea concursurilor culturale si sportive, respectiv cultivarea relatiilor prietenesti intre elevi si profesori.

 

 
Reincep cursurile la Scoala romaneasca de duminica din NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :142
Friday, 28 April 2006
Cursurile scolii duminicale organizate la biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria” din Norcross, statul american Georgia, vor fi reluate duminica, 30 aprilie, de la ora 11:30.

La aceasta ora, copiii romani care iau parte la aceste cursuri au posibilitatea sa invete semnificatia celei mai mare minuni si sarbatori din istoria crestinismului, Invierea Domnului. Consiliul parohial ii indeamna pe parintii celor mici sa vina cu ei la scoala pentru a continua drumul in educatia lor religioasa impreuna cu invatatoarele de acolo, informeaza buletinul periodic al bisericii romanesti.  

 
Refuzul Rusiei de a importa vinuri basarabene, bazat pe considerente politicePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :313
Friday, 28 April 2006
Deputatii rusi au recunoscut recent ca interdictia impusa de Federatia Rusa la importul de vinuri din Basarabia si Georgia are la baza motive politice, cativa legislatori din Duma de Stat sustinand ca embargoul nu este decat o incercare de a sanctiona conducerea celor doua state.

Potrivit Moldpres, Alexei Mitrofanov, deputat PDLR, a declarat la sedinta Dumei de Stat ca nu trebuie sa se teama sa spuna ca actiunile date sunt sanctiuni economice la adresa presedintilor Voronin si Saacasvili. La randul sau, deputatul Victor Gonciar, reprezentat al fractiunii "Edinnaia Rossia", a remarcat ca Parlamentul rus a intreprins masuri de raspuns la actiunile basarabene, iar presedintele Voronin s-a purtat in acelasi mod cu reprezentantul Rusiei Kozac. "Nu putem sa premitem ca tarile care nu ne stimeaza sa aiba venituri si preferinte pe pietese rusesti", a declarat Gonciar. Andrei Saveliev, deputat "Rodina", a subliniat in cadrul aceleiasi sedinte ca declaratia privind inasprirea cerintelor fata de productia alimentara importata, adoptata de Duma, este necesara pentru a da o conotatie politica unei probleme tehnice. Deputatul rus s-a intrebat cum in mod simultan s-a alterat materialul vinicol atat din Georgia, cat si din Basarabia, in acelasi timp alterandu-se si vinurile, cogniacurile si apa minerala. Savieliev a atentionat ca pana in prezent nu au fost intreprinse actiuni de verificare a bauturilor alcolice produse de companiile vinicole din Federatia Rusa.

Duma de Stat a Federatiei Ruse a adoptat pe 19 aprilie o declaratie privind sustinerea actiunilor de insasprire a cerintelor fata de productia agricola, incusiv al vinurilor, importata in Federatia Rusa. Rusia a interzis pe 27 martie importul de vinuri din Basarabia si Georgia, pe motiv ca acestea ar contine pesticide si metale grele. Pana in prezenz oficialitatile ruse nu au prezentat probe in acest sens.

 
Romanii catolici din Prato au celebrat Sfantul MirPDF Print E-mail
Prato, Italia/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Romanii catolici din orasul italian Prato a celebrat duminica, 23 aprilie, sfantul sacrament al Mirului, eveniment inclus in cadrul Sfintei Liturghii oficiate de catre PS Aurel Perca si preotii concelebranti Lucian Paulet, Emil Simon, unul dintre capelanii Spitalului din Prato, Anton Eugen,  vicar parohial la parohia "Santa Maria delle Carceri, si Petre-Antica Domenic-Felician, responsabilul comunitatii romanilor din Prato.

{mosimage}La aceasta slujba au luat parte 11 copii romani care au primit Duhul Sfant, iar un alt copil, in cadrul aceleiasi celebrari, a primit pentru prima data sfanta Impartasanie, a declarat pentru Episcopia Romano-Catolica de Iasi parintele Petre-Antica Domenic-Felician.

Evenimentul a reprezentat o premiera pentru comunitatea romanilor din Prato, comunitate ce s-a amplificat odata cu trecerea timpului, ajungand sa numere in prezent 150-200 de persoane, comparativ cu cele 20-30 de persoane care participau la slujbe in urma cu sase ani.

Preasfintitul episcop Aurel Perca i-a indemnat pe credinciosi in cadrul sfintei Liturghii sa nu-si uite identitatea de crestini, cuvantarea sa fiind succedata de un moment informal in care cei prezenti au putut sa petreaca putin timp impreuna si sa-si aminteasca de dansul si bucatele traditionale romanesti.

Comunitatea romanilor din Prato poate sa ia parte la slujba Sfintei Liturghii in fiecare zi de la ora 16:00, la biserica "San Francesco", din Piazza San Francesco, mai anunta Dieceza de la Iasi.

 
Ceremonial deosebit de inmanare a titlului de institutie de statPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 28 April 2006

{mosimage}Asa se poate descrie evenimentul care a avut loc la Catedrala Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, chiar in ziua de Paste, transmite pentru Romanian Global News, Mariana Alexie.

{mosimage}Cu acest prilej Ministrul secretar de stat Karl Freller, din partea Guvernului german, i-a inmanat oficial Inalt Prea Sfintitului Serafim titlul care confera Mitropoliei statutul de institutie de stat, moment considerat istoric pentru BOR din Europa.

Evenimentul s-a bucurat si de prezenta grupului folcloric de elevi din Brasov, condus de Ioan Sorin Apan,  care i-a si inmanat oficialului german un ou de strut incondeiat (foto).  Momentele muzicale traditionale si frumoasele costume ale copiilor au subliniat in mod festiv acest eveniment. La inmanarea oficiala a titlului, ceremonie care a durat in jur de o ora, au fost prezenti pe langa oficialul german si IPS Serafim, Episcopul Sofian Brasoveanul, Parintele Basarab, Parintele Herineanu si Consulul Roman Mihai Botorog de la Consulatul din Munchen, se mai arata in corespondenta citata.

 
Artisti romani de pretutindeni promoveaza imaginea RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Friday, 28 April 2006
De curand ne-a vizitat la redactie regizoarea romanca Maria Stefanache, stabilita de cativa ani in Italia.

Domnia sa a venit in tara pentru sarbatorile pascale dar si pentru a propune Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ARCUB un proiect ce vizeaza promovarea artistilor romani stabiliti in strainatate, pentru o mai buna imagine a publicului din tara despre activitatile culturale realizate de asociatiile comunitare romanesti din intreaga lume. Maria Stefanache, membra a Asociatiei Romanii in Italia (ARI) a venit cu propunerea ca, in 2007, intr-o prima faza, sa se realizeze primul proiect avandu-I ca protagonisti pe artistii romani din Italia si pentru acest demers se doreste prezentarea publicului bucurestean a unei piese de teatru, regia apartinand Mariei Stefanache, piesa ce s-a bucurat de succes in Milano, Montova si Roma, unde a fost deja jucata.

Evenimentul s-ar inscrie in seria de manifestari dedicate integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si al contributiei pe care artistii romani stabiliti in Europa, in mod special, si-au adus-o pentru o imagine pozitiva a tarii lor de origine.

Piesa propusa pentru inceput de ARI, “Euripide si tragediile feminine” este o piesa ce s-a bucurat  de cronici pozitive in prestigioase publicatii italiene, Corriere della Serra, Il Tempo etc.

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, ca principal partener al Asociatiei Romanii in Italia va sprijinii acest demers si va incerca sa promoveze sis a incurajeze realizarea lui prin atragerea de sponsori si mediatizare. De altfel in baza parteneriatului dintre cele doua asociatii FNRP va demara lobby-ul pentru realizarea acestui eveniment pe langa conducerea ARCUB si forurile de specialitate.

Maria Stefanache, romanca de origine greaca, a studiat regia la Academia Nationala de Arte Dramatice “Silvio D’Amico” din Roma dupa care l-a secondat pe regizorul Giorgio Strehler la “Piccolo Teatro” din Milano. Este fondatoarea Scolii Europene de Teatru si Regie. Regizeaza piese pentru cateva teatre din Italia iar in 2003 ia nastere si Centrul de Productie Teatrala unde pune in scena prima piesa personala, de inspiratie din Grecia Antica.

 
Pleiada de artisti romani pe scene internationalePDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :185
Friday, 28 April 2006
O serie de muzicieni romani se afla in acest sfarsit de spatamana pe mai multe scene internationale, in Berlin, Freiburg, Zurich, Stuttgart, Roma si Viena.

Printre acestia se numara mezzosoprana Carmen Oprisanu care interpreteaza la Opera de Stat din Berlin rolul Adalgisa din spectacolul „Norma” de Bellini, sub bagheta dirijorului Alfred Eschwe, dar si baritonul Radu Cojocariu, care il va portretiza pe Figaro, in spectacolul cu „Nunta lui Figaro” de Mozart, dirijat de Karen Kamensek la Teatrul de Opera din Freiburg. Prezenta romaneasca in Germania este incheiata de soprana Cellia Costea, in rolul Contesei din aceeasi „Nunta a lui Figaro”, de data aceasta la Stuttgart, sub bagheta dirijorului Josep Caballe-Domenech, anunta muzical.srr.ro.

Lista se continua cu soprana Elena Mosuc, care va interpreta rolul Liu din opera „Turandot” de Puccini la Opera din Zurich, intr-o montare a carei conducere muzicala este semnata de Alan Gilbert, in timp ce mezzosoprana Elena Cassian face parte din distributia spectacolului „Sakuntala” de Franco Alfano, de la Teatrul de Opera din Roma, unde o portretizeaza pe Priyamavada intr-o productie dirijata de Ginaluigi Gelmetti. Finalul seriei de interpreti romani pe scene internationale va fi dat de Trioul Vlaicu Golcea, care sustine vineri, 28 aprilie, un concert de jazz la Accademia di Romania din Roma, si de Cvartetul Florilegium care va canta la Institutul Cultural Roman din Viena in cadrul spectacolului „Jumatate de veac de singuratate” de Fred Popovici.

 
Ticu Dumitrescu a conferentiat la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :140
Friday, 28 April 2006
Controversatul politician roman Ticu Dumitrescu, celebru pentru initiativa legislativa vizand deschiderea arhivelor fostei Securitati, a sustinut joi, 27 aprilie, la Paris, o conferinta in care a prezentat bilantul de functionare al acestei legi.

Conferinta, intitulata „Iesirea din tacerea arhivelor”, a avut loc in Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris, de la ora 20.00. Fostul senator taranist, autorul legii indelung discutate si ulterior modificate, va prezenta, alaturi de bilantul legii sale, si perspectivele deschise de numirea unei noi echipe de conducere pentru Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

 
O noua intalnire a Clubului IT din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :123
Friday, 28 April 2006

Romanii din Toronto sunt invitati sa participe la cea de-a patra intalnire a Clubului IT, ce va avea loc in data de 11 mai, cu incepere de la ora 19.00, la Biblioteca Fairview.

Clubul IT Romanesc din Toronto este o initiativa a aliantei romanilor canadieni, organizata cu scopul de a schimba pareri si informatii in domeniul IT, dar si pentru socializare, ocazie cu care romanii pot afla lucruri inedite si isi pot face noi prieteni. Aceste intalniri sunt regulate.

Adresa locului de intalnire este Fairview Mall Public Library, 35 Fairview Mall Dr., M2J 4S4. Harta bibliotecii este disponibila si pe portalul aliantei.

 
Recitaluri Sherban Lupu si Ian Hobson in cadrul Anului BartokPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :154
Friday, 28 April 2006
Romanii din Budapesta au ocazia sa asculte doua recitaluri Bartok sustinute de pianistul Ian Hobson si de violonistul Sherban Lupu, ce vor avea loc la Casa Memoriala Bartok Bela si la Palatul Regal din Godollo, in perioada 27-29 mai.

Recitalurile se inscriu in seria de spectacole ce vin sa celebreze Anul Bartok in Ungaria, anunta ICR.

Artistul Sherban Lupu a primit premiul „Beckam” din partea Universitatii Illinois pentru a inregistra integrala lucrarilor pentru vioara si pian ale compozitorului Bartok Bela, la Casa de discuri Zephyr din S.U.A., impreuna cu pianistul englez Ian Hobson. Sherban Lupu concerteaza alaturi de Hobson de peste 16 ani, bucurandu-se de un succes international.

 

 
Povesti pentru copii la Ambasada Romaniei la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :118
Friday, 28 April 2006
Copiii romani care locuiesc in Franta sunt invitati duminica, 30 aprilie, de la ora 14:00, la evenimentul „O dupa-amiaza la Palat”, organizat de Ambasada Romaniei la Paris la resedinta sa de la Hotel de Behague.

Actiunea va avea ca subtitlu „Povesti mari pentru copii mici – Povesti, marionete, dans” si le va prezenta micutilor basmul „Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”, dar si „Punguta cu doi bani”, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala Frantei. Publicul va fi primit la ambasada, dupa care va porni intr-o vizita urmata de doua ore de povesti. La aceasta actiune sunt bineveniti si parintii care vor sa fie cu ochii pe micutii lor, dar si ei, cat si copiii, trebuie sa se inscrie in prealabil la numarul de telefon 01 47 05 10 46, mai anunta Ambasada Romaniei la Paris.

 
Tanara Alina Bercu, in recital la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :138
Friday, 28 April 2006
Pianista romanca Alina Bercu, in varsta de 16 ani, va evolua vineri, 28 aprilie, in calitate de solista a Orchestrei Filarmonicii din Hamburg, aflata sub bagheta dirijorului Robert Stehli.

Publicul german va putea sa audieze pe parcursul concertului uvertura operei „Mireasa vanduta” de Bedrich Smetana, „Concertul nr. 5 in Mi bemol major Imperialul” de Ludwig van Beethoven si „Simfonia nr. 3 in Fa major” de Johannes Brahms, informeaza postul national muzical de radio.

Alina Bercu este cunoscuta publicului din tara inca de la varsta de 8 ani, in urma performatelor sale pe scene de concert. Pianista s-a nascut pe 9 februarie 1990, la Brasov, si a inceput sa studieze pianul abia in 1998, la Campina, cu profesoara Magdalena Toma. Talentul sau iesit din comun i-a permis rapid sa se remarce, fiind preluata in clasa profesorului universitar dr. Stela Dragulin. La numai 11 ani, Alina a sustinut un concert de pian la Sala Radio din Bucuresti, interpretand Concertul nr. 3 pentru pian si orchestra de Beethoven, in compania Orchestrei de Camera Radio, dirijata de Ludovic Bacs. La acesta s-au adaugat recitaluri in tara si in strainatate, in India si Singapore, turnee in Germania, in cadrul carora tanara pianista a concertat si in celebra sala Tonhalle din Dusseldorf, iar la numai 14 ani, a castigat cel mai mare premiu la concursul international de pian din Cincinnati, SUA.

 
Petrecere dupa Paste la romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :160
Friday, 28 April 2006

La o saptamana dupa Pastele ortodox, romanii din Londra se intalnesc din nou la Restaurantul 32 Old Bailey pentru o noapte intreaga de Insomnia Party, reluandu-si programul normal de petreceri.

O noua petrecere Insomnia se va desfasura vineri, 28 aprilie, de la ora 20.00, la locatia obisnuita si ii va astepta pe romanii londonezi, dar si pe toti cei dornici sa petreaca romaneste, intr-un nou spatiu, renovat si extins. Cei care vor sa ajunga la aceasta petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline.

Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
Seara de fotografie dedicata Romaniei la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 28 April 2006
Fotograful roman Andrei Pandele va prezenta vineri, 28 aprilie, la Paris, o serie de proiectii fotografice intitulate „Roumanie”.

Expozitia va fi vernisata incepand cu ora 19.00, la Galeria Autres Regards, din Rue Montcalm 75018, din capitala franceza, in organizarea AIDDA si Le Collectif EST.

 
Seara Romaneasca cu muzica live la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :146
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Romanii din Milano vor petrece sambata, 29 aprilie, la discoteca Chef de Chef o seara romaneasca de neuitat alaturi de artisti celebri in Romania.

{mosimage}Intr-o seara 100% live in care se vor impleti muzica dance, populara, etno si muzica de petrecere, se vor afla alaturi de romanii din Italia Radu Ille, Energy, Andrei Ropan si Marinel Petreus.

Rezervarile se pot face la numarul de telefon 333 327 34 18, sau trimitand un SMS la numarul 333 883 74 883 cu textul Rezervare Disco.

 
Vlaicu Golcea, in concert la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :220
Friday, 28 April 2006

{mosimage}Interpretul roman Vlaicu Golcea va sustine vineri, 28 aprilie, de la ora 20.30, la sala Espozizioni de la Academia di Romania din capitala Italiei, un concert de jazz, informeaza Institutul Cultural Roman.

{mosimage}Vlaicu Golcea, contrabasist de jazz, compozitor si aranjor, este absolvent al Universitatii de Muzica Bucuresti, sectia Jazz 1998, fiind si membru al Uniunii Compozitorilor din Romania.
Pe parcursul carierei sale, muzicianul a scos pe piata peste 25 de albume de profil, care s-au bucurat de succes atat in tara, cat si in strainatate.

 
Romanii din UK dezamagiti de esecul Stelei in Cupa UEFAPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :375
Friday, 28 April 2006

{mosimage}Steaua a ratat sansa de a ne aduce victoria in meciul cu Middlesbrough! Romanii din toata lumea au pierdut meciul, si au ratat finala cupei UEFA.

{mosimage}Noi, Romani in UK, am pierdut mai mult decat un meci! Am pierdut sansa de a pleca, pentru prima data in istoria romanilor in UK, peste o mie de romani, invingatori spre casa! Am trecut cu totii de la emotiile de la inceput, la euforie, la extaz, galeria romanilor s-a impus in imensitatea coplesitoare a galeriei adverse, pentru ca am trait aceasta seara, romani prezenti acolo, cu tot sufletul! Speram cu totii o minune pana in ultima secunda a meciului, am cerut Stelei noastre o minune. Dar, asa cum ne-a dovedit viata de Roman in UK, minunile se intampla rar. Pacat! Nu stiu daca in toata lumea asta au mai fost suporteri Steaua la acest meci, care sa fi dorit cu aceasi ardoare, ca si noi, Romani in UK, Victoria Stelei in aceasta seara.

Pentru noi, Romani in UK, astazi s-a scris o pagina in istorie. E prima oara cand comunitatea romanilor s-a unit, s-a strans, si-a afirmat identitatea cu mandrie, fara teama, intr-un numar coplesitor. Londra, Scotia, Northampton si alte zone de romani, au venit cu totii in Middlesbrough, pentru a fi impreuna. A fost o zi, pe care noi, Romanii in UK, nu o vom uita niciodata. Am cusut drapelul Romaniei, am desenat si am realizat logo-uri proprii, pentru a ne afirma clar identitatea. Si am invatat fiecare ca e bine atunci cand esti motivat de acelasi tel si mai sunt o mie de-ai tai langa tine.

Am pierdut meciul! Dar sa nu uitam ca 27 aprilie 2006 a marcat un nou inceput in UK pentru noi.

Cristina Irimie si Inno Brezeanu va prezinta, asa cum a fost: Galeria Steaua - din zorii zilei si pana la capat de drum 

Dupa ziua de azi, am invatat…ca poti participa la scrierea istoriei unei comunitati.

Am invatat ca poti trai momente de neuitat, alaturi de o multime necunoscuta, dar cu care te identifici, prin nationalitate, de care te leaga aceleasi idealuri si dureri, trecut si vise.

Am invatat ca Romanii In UK sunt mandri ca sunt romani si si-au reprezentat cu stima si cinste tara in seara asta.

Am invatat ca Romanii In UK sunt dornici sa isi afirme identitatea. Am fost priviti ca un intreg, ca un tot, in aceasta seara, am fost priviti pentru prima data vizual ca si marea comunitate a romanilor in UK. Am fost mai mult decat niste fani in tribune. Am fost uniti, si am fost mandri.

Am invatat ca traim schimbari de vremuri. Inainte multi alergam de politie, azi ne-am alaturat politistilor, si i-am inclus in pozele noastre, intre steaguri romanesti, intre Romanii in UK. Am fost escortati de politie, nu spre aeroport, in zborul obligatoriu spre Otopeni, ci spre stadion, unde speram sa strigam in cele din urma victorie.

Am invatat ca e fantastic sa ai initiativa! Sa nu iti fie teama sa spui ce esti!

Am invatat ca devenim cu totii interesati de cine suntem, ce facem si ce vom fi in curand!

Am lansat catre voi, Romani in UK, recent, mesajul ca “ Impreuna ne este Mai Usor”. Si ati fost receptivi. V-ati alaturat noua, si veti sta alaturi de noi. Si va promitem ca va fi bine.

Am invatat intr-un final, ca Steaua ne-a dezamagit! Si nu avea nimeni dreptul sa ne ia in aceasta seara victoria pe care o meritam. Trebuiau sa stie jucatorii, ca ani multi Romanii In UK, am asteptat un asemenea moment. Victoria Stelei ar fi insemnat mult pentru imaginea noastra in UK, in anul 2006.

Dar nu-i nimic! Am trecut si prin mai grele! Am plecat cu capul sus, fara zambete, dar cu acelasi steag pe umeri cum am venit. Cu demnitate si aceeasi mandrie. Si am fost apreciati! CINSTE VOUA ROMANI IN UK!

Am invatat… ca romanii in UK se schimba, se intaresc si fortele se aduna! INVATA SI TU!

(Cristina Irimie si Inno Brezeanu)

 
Gica Craioveanu paraseste indurerat fotbalul spaniolPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :343
Friday, 28 April 2006
{mosimage}Romanul Gica Craioveanu, atacant al echipei de fotbal spaniole Getafe si unul dintre cei mai iubiti de catre suporteri, si-a anuntat joi, 27 aprilie, retragerea din fotbalul profesionist.

{mosimage}Craioveanu s-a aratat „indurerat” de faptul ca a trebuit sa afle din ziare ca nu va ramane nici macar vicepresedinte al clubului, asa cum i se propusese recent de catre presedintele Angel Torres. Presedintele „a decis sa plece si sa-si vanda actiunile si trebuie sa respectam asta” a spus romanul, citat de publicatia spaniola Diario Vasco.

Gica a mentionat ca Torres ii oferise sansa de a continua la Getafe in calitate de vicepresednte sau responsabil la juniori atunci cand va dori sa se retraga, oferta pe care se pare ca si-a retras-o fara sa il anunte si pe jucator. „Trebuia sa imi spuna mie. Am aflat din ziarul As ca nu voi continua. M-a durut mult pentru ca el mi-a promis mereu ca eu voi fi primul care va afla. Aceasta decizie imi face mult rau. Am si eu sentimentele mele, iar dupa patru ani, nu se poate da o persoana afara asa” a spus el, adaugand ca Torres a spus intotdeauna ca Gica va ramane acolo atata timp cat va dori. „Cred ca am dat totul, absolut totul, pentru acest club in acesti patru ani” a adaugat Craioveanu, optimist totusi in legatura cu viitorul si cu faptul ca isi va recupera zambetul in curand, desi ziua de ieri a fost una foarte trista pentru el.

Romanul in varsta de 38 de ani a jucat la Getafe din 2002, dupa ce a trecut pe la echipe precum Universitatea Craiova (1990-1995), Real Sociedad (1995-1998) si Villarreal (1998-2002).

Meciul sau de retragere este programat pentru data de 30 mai, si va fi disputat in compania lui Vitoria de Guimaraes, chiar daca Gica si-ar fi dorit sa aiba langa el in aceasta ultima partida cativa dintre vechii sai colegi. „Respect mult Vitoria de Guimaraes, dar vroiam sa-mi iau ramas bun de la colegii cu care am impartit vestiarul”, a spus fotbalistul roman. El a mai spus ca spera sa devina antrenor si ca, desi i-ar mai placea sa joace, este constient ca timpul sau ca fotbalist a trecut.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions