Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Aprilie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Cautare
 
Intrunire pentru romancele din parohia „Sf. Maria” din NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA / Romanian Global News
Accesari :215
Sunday, 30 April 2006
Comitetul de doamne din parohia ortodoxa romana „Sfanta Maria” din Norcross, SUA, se va intalni duminica, 7 mai, dupa Sfanta Liturghie, in cadrul unei sedinte. La aceasta actiune sunt invitate sa participe toate doamnele parohiei si sa se implice acolo unde este nevoie de mai multa organizare. Deoarece la slujbele religioase care se desfasoara la aceasta parohie participa din ce in ce mai multa lume, doamnele sunt astepate sa vian cu sugestii menite sa simplifice procesul organizatoric intern, informeaza biserica romaneasca. 
 
Phoenix va canta pentru romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Solingen, Germania / Romanian Global News
Accesari :320
Sunday, 30 April 2006

Formatia „Phoenix” va sustine la inceputul lunii iunie un concert la sala Cobra  din orasul german Solingen. Spectacolul va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 20:00, accesul publicului urmand sa fie permis incepand cu ora 19:00, informeaza portalul romanilor din Belgia.

Sala in care se va desfasura acest spectacol se afla la adresa Merscheider Str. 77-79, 42699 Solingen (Solingen-Ohligs), famillile de romani Toma si Gogleaza fiind dispuse sa le ofere celor interesati si alte informatii referitoare la eveniment, la numerele de telefon 0221-8701289, respectiv 02174-494394.

 
Romanii din Elvetia Centrala, invitati la o slujba ortodoxaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :395
Sunday, 30 April 2006
Comunitatea de romani din Elvetia Centrala va avea posibilitatea sa ia parte sambata, 27 mai, in Capela de la Maihof, Lucerna, la o slujba ortodoxa in limba romana, ce va fi oficiata de parintele roman Romica Enoiu. Aceasta capela a fost rezervata de catre pictorita romanca Carmen Bira, initiatoarea unui proiect prin intermediul caruia si romanii ortodocsi din aceasta parte a Elvetiei sa poata sa beneficieze de servicii religioase. Cel care a raspusns initiativei a fost parintele Enoiu, parohul bisericii ortodoxe romane „Sfantul Nicolae” din Zurich, care s-a aratat dispus sa fie aproape de romanii din aceasta parte a tarii, chiar daca doar o data pe luna, dar cu speranta ca acestia se vor regasi in biserica si se vor cunoaste mai bine intre ei, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Toate persoanele care sunt interesate de aceasta propunere, si vor sa i se alature in continuare, sunt rugate sa trimita un e-mail cu numele, adresa si telefonul personal la adresa carmenbira@yahoo.com.
 
O noua intrunire romaneasca in Elvetia CentralaPDF Print E-mail
Stans, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :193
Sunday, 30 April 2006

Romanii care locuiesc in Elvetia Centrala vor organiza joi, 4 mai, o noua intalnire, care se va desfasura, ca si data precedenta, in aprilie, in localitatea Stansstad. Intrevederea romaneasca va avea loc in pizzeria din spatele hotelului Winkelried, Dorfplatz 5, Stansstad, de la ora 20:00, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

Comunitatea romanilor din Elvetia Centrala a initiat acest sir de intalniri periodice inca din toamna anului 2005, atunci cand a debutat cu succes aceasta actiune.

 
Burse pentru cursuri de vara la Wallonie BruxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :390
Sunday, 30 April 2006

Tinerii romani care doresc sa participe la cursurile de vara de la Wallonie Bruxelles trebuie sa se inscrie pana la data de 15 mai. Dosarele de candidatura trebuie depuse la Registratura Ministerului Educatiei si Cercetarii, din strada Spiru Haret, nr. 12, sector 1, Bucuresti, nefiind permisa trimiterea lor prin posta.

Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate ofera o bursa pentru cursurile de vara la Universitatea Libera din Bruxelles si o bursa pentru cursurile de vara la Universitatea Catolica din Louvain.

A fost astfel prelungit termenul de depunere a dosarelor de candidatura, pentru bursele oferite in baza Protocolului celei de-a treia sesiuni a Comisiei Mixte permanente privind acordul de cooperare intre guvernul Comunitatii Franceze din Belgia si Guvernul Valon, pe de o parte, si Guvernul Romaniei, pe de alta parte si a adresei Delegatiei Wallonie - Bruxelles nr. FP/GD - 274/17.04.2006.

Depunerea dosarelor de candidatura complete se face conform regulamentului de organizare si desfasurare a concursurilor nationale pentru bursele de studii in strainatate, acordate in cadrul documentelor de colaborare bilaterala sau oferite in mod unilateral.

 
Picnic pentru romanii din CaliforniaPDF Print E-mail
California, S.U.A / Romanian Global News
Accesari :131
Sunday, 30 April 2006

Romanii din California sunt invitati in data de 11 iunie la un picnic, organizat de centrul cultural si religios "Casa Romana si Capela". Aceasta intalnire se anunta a fi un prilej pentru orientarea si ajutorarea noilor veniti in zona.

"Casa Romana" se va stradui sa mentina si sa difuzeze mostenirea culturala romaneasca in armonie cu valorile socio-culturale si credintele americane. Va fi un centru pentru colectionarea de carti, documente, publicatii zilnice si periodice in limbile romana si engleza, precum si alte limbi legate direct sau indirect de istoria si cultura Romaniei.

Adresa centrului "Casa Romana" este 26050 Kay Avenue, Hayward, CA 94545.

 
Anca Sigartau in spectacol la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :183
Sunday, 30 April 2006

Romanii care locuiesc in Toronto vor putea merge la spectacolul cu piesa “Vreau sa fiu actrita”, sustinut de actrita Anca Sigartau, duminica, 21 mai, la Rameses Shrine, incepand cu ora 19.00. In aceasta piesa, Anca Sigartau va avea un repertoriu muzical din operele Mariei Tanase, sau Edith Piaf, dar si de jazz.

Spectacolul din data de 21 mai este singura reprezentatie cu piesa “Vreau sa fiu actrita” pe care Anca Sigartau o va sustine in Toronto, anunta Alianta Romanilor Canadieni.

Biletele la spectacol costa 25 $ si vor fi puse in vanzare la adresa Rameses Shrine, din 3100 Keele Street si la aprozarul romanesc din Toronto.

 
Pictorita Carmen Bira invita romanii din Lucerna la o slujba ortodoxaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :317
Sunday, 30 April 2006

Romanii din Elvetia centrala sunt invitati la o slujba ortodoxa in limba romana, sambata, pe 27 mai, la Capela de la Maihof din Lucerna.

Slujba va fi tinuta de preotul Nicolae Romica Enoiu, care de patru ani slujeste la Capela Sfanta Ecaterina din Zurich. Preotul este dispus sa tina o data pe luna, duminica, o slujba pentru toti tinerii romani din Elvetia, in Lucerna. Cei care doresc sa sprijine aceasta propunere, sunt rugati sa trimita un e-mail cu numele, adresa si numarul de telefon la carmenbira@yahoo.com. Aceste intalniri sunt un prilej de meditatie si regasire in biserica, iar dupa slujba, o ocazie ca romanii de pe meleaguri elvetiene sa se intalnesca.

Rezervarea Capelei a fost facuta de catre pictorita Carmen Bira, anunta portalul comunitatii romane din Elvetia.

Pictorita Carmen Indergand-Bira s-a nascut la data de 22 august 1968, in localitatea Sarna din judetul Prahova, iar acum locuieste in Luzern. Este absolventa a Universitatii de Arta „Nicolae Grigorescu“ din Bucuresti, promotia iulie 2001.

 
Ambasadele din Madrid si Lisabona – deschise de 1 mai, prin serviciul de permanentaPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :162
Sunday, 30 April 2006

Romanii din Spania si Portugalia care vor dori sa apeleze la Ambasadele sau Consulatele romanesti din aceste tari in data de 1 mai, vor avea la dispozitie, la orice ora, serviciul de permanenta, pentru situatii exceptionale. 

 
Succes remarcabil al scolii romanesti de teatru in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :237
Sunday, 30 April 2006

Ambasada Romaniei la Lisabona, impreuna cu Institutul Camoes si cu Institutul Superior de Teatru si Film din Amadora au prezentat joi, 27 aprilie, un spectacol de teatru sustinut de o echipa formata din studenti si tineri actori, absolventi ai Universitatii Hyperion din Bucuresti. Piesa „Casa cu capul de cal”, apartinand scriitoarei portugheze Teolinda Gersao, a fost regizata de Eusebiu Stefanescu si Rodica Mandache, iar scenografia poarta semnatura lui Ioan Iordachescu.

Dramatizarea a fost facuta dupa romanul cu acelasi nume tradus in limba romana de Micaela Ghitescu si publicat la Editura Vivaldi in 2004.

Studentii si tinerii actori (Ramona Iacov, Ana Daponte, Andreea Zivideanu, Bianca Toader, Denis Stefan, Razvan Hincu, Adrian Borcea, Iulian Niculici) au realizat un spectacol alert, plin de umor, punandu-si in valoare talentul si entuziasmul juvenil, dovedind  un simt scenic deosebit si o intelegere subtila a realitatilor reflectate de textul original. Ei s-au bucurat de un succes remarcabil, fiind ovationati de publicul portughez, in cea mai mare parte studenti si cadre universitare din cadrul Institutului Superior de Teatru si Film, dar si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Portugalia care au aplaudat minute in sir performanta de exceptie a protagonistilor romani.

La sfarsitul spectacolului, decanul Facultatii de Teatru, Paulo Morais, si-a exprimat admiratia profunda pentru talentul si profesionalismul scolii teatrale din Romania, manifestandu-si interesul pentru continuarea si diversificarea colaborarii luso-romane in domeniul artelor vizuale. In acest sens a discutat si cu Ambasadorul Romaniei la Lisabona, Gabriel Gafita, care l-a asigurat de tot sprijinul pentru concretizarea unor proiecte de viitor; domnia sa a tinut sa-i felicite personal pe actorii romani si sa le multumeasca pentru eforturile, entuziasmul si daruirea cu care promoveaza arta si cultura romaneasca in lume la cele mai inalte cote ale profesionalismului. Nu in ultimul rand trebuie semnalata implicarea si tenacitatea celor doi profesori si regizori, Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu, care au pus in scena spectacolul, calauzind pasii tinerilor actori, lucrand cu migala si slefuind pana in cele mai mici detalii fiecare tablou, fiecare scena, fiecare replica sau gest.

Publicul a depasit cu facilitate barierele lingvistice, piesa fiind interpretata in romaneste, dar au existat pasaje in limba franceza si portugheza care au starnit admiratia si recunostinta auditoriului, acestia aplaudand eforturile actorilor romani de a crea punti de cunoastere si intelegere intre cele doua popoare surori, fiind vadit impresionati de aceasta surpriza neasteptata. De altfel, dupa spectacol, studentii si profesorii portughezi i-au inconjurat pe colegii lor din Romania cu toata caldura, schimband impresii si facand planuri pentru viitoare proiecte comune.

Mentionam si prezenta scriitoarei care s-a aratat deosebit de incantata de reusita spectacolului, dar mai ales de viziunea regizorala inovatoare si de talentul interpretativ care a conferit valente noi textului initial.

 
O asociatie de sprijin pentru romanii din UngariaPDF Print E-mail
Apateu, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :702
Sunday, 30 April 2006

Preotul Origen Sabau, misionar la biserica ortodoxa din Apateu, de origine din Oradea, este unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei pentru Cultura, Spiritualitate si Dezvoltare a Relatiilor Transfrontaliere din Oradea. Prin contributia lui, romanii din Ungaria au avut anul acesta de mai multe ori bucuria de a fi vizitati de frati romani din tara-mama.

Parinte, va rog sa ne spuneti, cand s-a infiintat aceasta asociatie si cu ce scop?

Aceasta asociatie functioneaza doar de anul acesta, din 20 februarie, de atunci ne putem lauda cu contributia directa a mai multor manifestari, care s-au desfasurat mai mult pe teritoriul Ungariei. Asociatia pentru Cultura, Spiritualitate si Dezvoltare a Relatiilor Transfrontaliere s-a nascut din ideea de a sprijini activitatile cultural-spirituale ale romanilor din Ungaria, si din dorinta de a continua cateva din activitatile care au fost incepute cu muti ani in urma de catre preotii locali si preotii misionari veniti din Romania, chiar in frunte cu Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie. Aceste activitati de multe ori au intampinat probleme din lipsa de fonduri si din lipsa de colaborari directe cu diferite institutii culturale atat din Romania cat si din Ungaria, fapt pentru care s-a nascut ideea de a crea o asociatie cu implicatie directa, a catorva oameni de cultura, care din proprie initiativa, si din dorinta de a face ceva pentru romanii din Ungaria. Ideea s-a nascut si din faptul ca din totdeauna au existat in cursul istoriei mici dezechilibre intre romanii din Romania si romanii de aici, din Ungaria. In cursul istoriei de multe ori nu s-au cunoscut, n-au stiut nimic unii fata de ceilalti, au existat animozitati intre romanii de aici si cei de dincolo. Istoria ne-a asezat pe toti sa fim in aceste parti. Europa ne ofera posibilitatea de a fi impreuna in armonie, fapt pentru care si aceasta asociatie se numestetransfrontaliera”, tocmai pentru a dezvolta aceste relatii intre romanii din aceste doua tari si intre romani si maghiari, indiferent de pe teritoriul carei tari sunt. Aceste relatii se pot dezvolta doar prin promovarea culturii, prin cunoasterea identitatii, prin regasirea identitatii nationale si prin marturisirea credintei. Toate acestea imbinate au dus la ideea de a infiinta aceasta asociatie, care sa adune fonduri, sa adune oameni de cultura, sa uneasca fortele culturale, elevi, copii, toti implicati intr-un sentiment, pentru a contribui la redesteptarea sentimentului national.

Cine sunt membrii acestei asociatii?

Membrii acestei asociatii sunt trei membri fondatori, preotul Mihai Brie, profesor de muzica la Facultatea de Teologie a Universitatii din Oradea, lectorul universitar Marius Ciora, profesor la Facultatea de Psihologie din Oradea si eu, bineinteles. Toti intr-un gand, cu contributii diferite, axate pe cercetare, muzica, spiritualitate, cultura, dorim sa contribuim prin efortul nostru, in demersurile noastre pentru romanii din Ungaria.

Ce proiecte de viitor aveti?

Pentru viitor ne propunem sa dezvoltam aceste activitati atat pe teritoriul Ungariei cat si pe teritoriul Romaniei. Dorim sa avem o stransa colaborare cu bisericilescolile, cu institutiile de cultura, cu autoguvernarile din cele doua tari, incercand sa determinam o constientizare a nevoii de a perpetua valorarea culturala, traditia si, de ce nu, regasirea identitatii, intr-o Europa unita, acolo unde ni se cere sa fim toti laolalta, dar diferiti, prin ceea ce marturisim, prin ceea ce gandim si prin cultura si limba pe care o promovam.

(Preluare Foaia Rmaneasca)

 
Din 2007 romanii vor avea pasapoarte electronicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :199
Sunday, 30 April 2006
Pasapoartele electronice vor fi puse in circulatie incepand cu 1 ianuarie 2007. Pasapoartele electronice sunt pasapoartele diplomatice, pasapoartele de serviciu  sau pasapoartele simple, in care se include un mediu de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanei – imaginea faciala, amprenta digitala, precum si alte date ale persoanei care pot fi stocate electronic. Pasapoartele aflate asupra titularilor isi pastreaza valabilitatea si se retrag treptat din circulatie, potrivit solicitarilor cetatenilor. Pentru confectionarea pasapoartelor electronice se abiliteaza Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonoma “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, in calitate de producator, sa organizeze in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Afacerilor Externe procedura de licitatie, in conformitate cu prevederile legale privind achizitiile publice. Sumele necesare finantarii proiectelor se asigura de catre furnizorul declarat castigator in urma licitatiei si se  restituie de catre producator, prin plati periodice, stabilite potrivit contractului incheiat. Licitatia se organizeaza, in conditiile legii, in vederea desemnarii unui furnizor unic care va asigura confectionarea in conformitate cu cerintele UE si livrarea de pasapoarte electronice, potrivit cantitatilor stabilite prin contract, livrarea echipamentelor si produselor software pentru preluarea datelor si vizualizarea elementelor introduse in mediul de stocare electronica, livrarea echipamentelor si produselor software necesare implementarii sistemului informatic de evidenta si gestiune a pasapoartelor electronice, livrarea echipamentelor si produselor software necesare personalizarii centralizate a pasapoartelor electronice, livrarea echipamentelor de conectare a sistemului de pasapoarte la sistemul de comunicatii. Pasapoartele electronice se elibereaza titularului dupa achitarea contravalorii documentului de calatorie si a taxelor consulare, stabilite potrivit legii. Stabilirea si actualizarea contravalorii lor se face de catre producator, cu avizul Ministerului Finantelor Publice. Contravaloarea pasapoartelor electronice eliberate in tara se incaseaza prin virament catre unitati bancare cu care RAAPPS a incheiat contracte in acest scop. Contravaloarea pasapoartelor electronice si taxele consulare percepute in strainatate se incaseaza de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, informeaza Prompt Media.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions