Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
A murit ultimul haiducPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 03 May 2006
{mosimage}Luptatorul anti-comunist Ion Gavrila Ogoranu s-a inaltat la ceruri la 1 mai, orele 21, la varsta de 83 de ani.

{mosimage}Ion Gavrila Ogoranu a condus timp de 7 ani de zile, intre 1948-1955, un grup de rezistenta armata impotriva comunismului in Muntii Fagaras. Ion Gavrila Ogoranu s-a nascut in anul 1923 in Fagaras, a urmat Liceul "Radu Negru" si Facultatea de Agronomie de la Cluj. In anii imediat urmatori ocuparii Romaniei de catre armata sovietica, Ion Gavrila Ogoranu a fost activ in mai multe organizatii studentesti organizand proteste anti-comuniste. Autoritatile comuniste l-au condamnat in contumacie, in 1948, la 15 ani de inchisoare. In 1951 a fost condamnat la moarte in contumacie de catre tribunalul orasului Stalin (Brasov). Dupa spargerea grupului de rezistenta anti-comunista din Muntii Fagaras, Ion Gavrila Ogoranu a stat ascuns timp de 21 de ani la Ana Sabadus - care ulterior i-a devenit sotie - in comuna Galtiu, judetul Alba, fiind cautat cu inversunare de Securitate. A fost arestat la Cluj in 1976 si anchetat timp de 6 luni de Securitatea Bucuresti, fiind salvat doar de interventia presedintelui Nixon. Unul dintre ultimii luptatori impotriva comunismului va fi inmormantat maine, la ora 13.00, in satul Galtiu, din judetul Alba.

Fugariti prin munti

Intre grupurile care s-au retras in munti pentru a lupta cu arma in mana impotriva comunistilor un loc aparte l-a ocupat cel condus de Ion Gavrila Ogoranu, care a actionat pe versantii nordici ai Muntilor Fagaras. Dupa greva anti-comunista a studentilor de la Cluj din 1946, membrii viitorului grup Ogoranu au intrat in atentia autoritatilor comuniste. Au disparut pe rand de la domiciliu, hotarati sa se impotriveasca regimului pana la mult-sperata "venire a americanilor".

Strategia adoptata de grupul lui Ogoranu, descrisa in volumul "Brazii se frang, dar nu se indoiesc" a fost una a evitarii luptei directe cu trupele Securitatii, incercandu-se mentinerea pe o perioada cat mai lunga a existentei grupului de rezistenta. Teama obsesiva de tradare i-a obligat pe luptatorii anti-comunisti la o permanenta miscare, fiind ajutati de o adevarata retea de sprijin formata din taranii fagaraseni de la poalele muntilor si din ciobanii care isi pasteau turmele in Fagaras. Iernau prin paduri sau in podurile caselor diversilor oameni de incredere, despartindu-se adesea in mai multe grupuri pentru a-si putea procura mai usor alimentele si pentru a nu fi prinsi toti odata. In timpul peregrinarilor prin munti n-au ezitat sa se dea drept securisti sau militieni, legitimand excursionistii pentru a descoperi printre ei pe eventualii membri de partid, pe care ii sileau sa-si inghita carnetele cu coperti rosii.

Traiasca Regele! Traiasca Romania libera!

Una dintre operatiunile spectaculoase ale grupului Ogoranu s-a desfasurat in dupa-masa zilei de 17 august 1952, cand luptatorii anti-comunisti au sechestrat un grup de turisti pe care i-au condus pana la Cabana Balea. Aici au fost scosi din cabana toti excursionistii care au fost perchezitionati, luptatorii anti-comunisti luandu-le acestora bricegele, binoclurile, bocancii, rucsacii si busolele.

Ion Gavrila Ogoranu a tinut un discurs in fata turistilor adunati la Cabana Balea spunandu-le ca grupul pe care il conduce este un grup de partizani anti-comunisti definind Muntii Fagaras ca fiind singurul colt din Regatul Romaniei care si-a pastrat libertatea. Ogoranu le-a cerut turistilor sa strige in cor "Traiasca Regele! Traiasca Romania libera!". Grupul de partizani a distrus portretele lui Stalin din cabana, au rupt lozincile comuniste si au ridicat toate alimentele din magaziile cabanei pe trei magarusi. In schimbul acestor alimente si a banilor din caseria cabanei, Ogoranu a lasat cabanierului o chitanta de mana semnata "Rezistenta Nationala". Actiunea de la Balea a avut ca scop despresurarea a cinci camarazi din grupul Ogoranu care erau incercuiti de trupe de Securitate la Valea Rea. In urma atacului de la cabana Balea, Securitatea si-a deplasat trupele aici, cei cinci incercuiti reusind astfel sa scape.

Sfarsitul rezistentei

In primavara anului 1955, nemaiputand rezista asalturilor repetate ale Securitatii, grupul Ogoranu s-a despartit in mai multe grupuri mai mici care au incercat sa se salveze trecand granita. Doi dintre membrii grupului, Gelu Novac si Gheorghe Sovaila au luat legatura cu un cioban pentru a-si procura alimente, insa acesta i-a denuntat, cei doi fiind inconjurati de trupe de Securitate si ucisi in schimbul de focuri. Alti doi camarazi ai lui Ogoranu, Remus Sofronea si Laurian Hasiu, au avut o soarta groaznica. Sofronea era ranit in picior si i-a cerut lui Hasiu sa-l impuste pentru a nu cadea in mainile Securitatii. Hasiu si-a impuscat camaradul dupa care s-a sinucis.

Alti membri ai grupului Ioan Chiujdea, Victor Metea si Gheorghe Hasiu au fost arestati la Bucuresti in 1956, in acelasi an fiind arestat la Constanta si Ioan Pop. Toti acestia au fost condamnati la moarte prin impuscare de catre Tribunalul Militar Cluj, prin sentinta nr. 1369/1957, fiind executati la 6 august 1957. Aceeasi pedeapsa au primit Nicolae Burlacu si Olimpiu Borzea, care au sprijinit grupul Ogoranu.

Ascuns timp de 21 de ani

Ion Gavrila Ogoranu s-a ascuns in satul Galtiu la vaduva prietenului sau Petru Sabadus, mort in puscaria de la Aiud. Securitatea a incercat sa-l prinda pe Ogoranu timp de 21 de ani, urmarind in acest scop peste 1000 de persoane. Toti cei urmariti erau supusi controalelor nocturne, anchetelor periodice, telefoanele si corespondenta lor fiind interceptate in permanenta.

Abia in 1969 Securitatea a capatat certitudinea ca Ogoranu mai traieste, cand a aflat de la un calugar de la Manastirea Sambata de Sus ca, in pomelnicul adus de sora lui, Ion fusese trecut de la cei morti la cei vii. In 1976, in timp ce isi vizita un prieten la Cluj, Ion Gavrila Ogoranu a fost arestat si dus la Bucuresti.

Salvat de Nixon si Kissinger

Desi era condamnat la moarte prin impuscare, conform sentintei Tribunalului Militar Brasov din 16 iulie 1951, pedeapsa ii fusese prescrisa. Prin intermediul unor prieteni emigrati in SUA, cazul lui Ion Gavrila Ogoranu a ajuns pe masa secretarului de stat SUA, Henry Kissinger, care intrebase la Bucuresti de soarta lui. Presedintele Richard Nixon i-a inmanat lui Ceausescu o lista cu persoane despre care administratia americana era interesata, in aceasta lista regasindu-se si numele lui Ion Gavrila Ogoranu.

Dosarul Ogoranu, in continuare la secret

In volumul al IV lea al cartii sale memorialistice "Brazii se frang, dar nu se indoiesc", Ion Gavrila Ogoranu afirma ca din dosarele si din raspunsurile oficiale primite de la SRI prin intermediul CNSAS reiese ca din 1976 incoace, luptatorul anti-comunist nu s-ar mai fi aflat in atentia Securitatii. "Daca eu n-am fost urmarit, atunci pe cine-a urmarit Securitatea in tara aceasta?" - se intreba Ion Gavrila Ogoranu.

Dosarul intitulat "Actiunea informativa de grup. Banda Gavrila Ioan" cuprinde 124 de volume care insumeaza peste 90.000 de file. Securitatea a organizat 108 actiuni pentru prinderea grupului de luptatori anti-comunisti care au actionat in Muntii Fagarasului. In mod uimitor, dosarele predate CNSAS privitoare la Ion Gavrila Ogoranu se opresc in anul 1976, anul arestarii sale - chipurile, dupa aceasta data luptatorul anti-comunist nemaifiind urmarit de securisti.

Inginer dupa

58 de ani

Senatul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj i-a acordat pe 9 martie 2006 lui Ion Gavrila Ogoranu diploma de inginer agronom onorific, cu specializare in agricultura pe baza examenelor promovate intre anii 1944-1948. Ogoranu a mai primit si medalia "Ad Gloriam Agriculturae" si, in mod simbolic foaia sa matricola.

In 1976, dupa ce a fost eliberat din arestul Securitatii, Ion Gavrila Ogoranu a primit buletin si a reusit cu greu sa se angajeze la o ferma din Miercurea Sibiului ca tehnician agricol, de unde a si iesit la pensie.

Copiilor si nepotilor sa nu le fie rusine sa se numeasca romani

"Am scris aceste randuri in amintirea celor care au luptat si au murit in acei ani, 1948-1957, in rezistenta armata anticomunista fagarasana si care nu au nici mormant, nici cruce.

Am scris pentru a lasa marturii ca acest colt de tara nu si-a plecat capul de bunavoie in fata comunismului. Sa se stie ca au existat oameni care, cu sangele lor, au spalat fata Romaniei, patata de lasitati si tradari. Copiilor si nepotilor sa nu le fie rusine sa se numeasca romani. (...)

Am scris mereu cu gandul la cei ce azi au varsta pe care o aveam noi atunci si care nu ne cunosc decat din cartile si filmele comuniste, unde am fost prezentati ca niste criminali inraiti, avizi de bunuri materiale, capabili de orice marsavie. Raspund acestor calomnii cu siguranta ca nu se va putea gasi in lupta noastra nici o actiune, nici o fapta, nici o vorba, care sa nu se poata incadra in legile onoarei si in morala crestina."

Ion Gavrila Ogoranu, "Brazii se frang dar nu se indoiesc", Editura Marineasa

(Preluare din cotidianul Ziua. Un articol de George Damian si Victor Roncea)

 
Luptatorii au ramas nerecunoscutiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Wednesday, 03 May 2006
Aceasta scrisoare, din care redam extrase, semnata de Ana si Ion Gavrila Ogoranu si adresata ministrului Justitiei Monica Macovei, a fost redactata ca urmare a refuzului autoritatilor de a recunoaste Anei Gavrila statutul de luptator in rezistenta anticomunista.

Ana Gavrila si-a dedicat viata luptei impotriva comunismului: a facut parte din rezistenta din munti, a fost arestata si anchetata in numeroase randuri pentru a trada grupul de rezistenta din muntii Fagarasului, grup condus de sotul ei, Ion Gavrila Ogoranu. Iata ce scria acesta despre sotia sa: "In situatia ei, eu, Ion Gavrila Ogoranu, cunosc zeci de cazuri asemanatoare, daca nu chiar mai grave, de pe intreg cuprinsul tarii. Astfel, sotiile luptatorilor Ioan Pop si Gheorghe Hasu, executati in Rezistenta fagarasana, nu au reusit sa aiba calitatea de sotii de Luptator. Vaduva Mariana Macavei n-a putut sa obtina in Justitie calitatea de Luptator in Rezistenta in lotul Dabija din Muntii Apuseni, pentru sotul ei Macavei Traian, si nici pentru ea, ca sotie de Luptator. Aceste femei traiesc inca si pot da marturie despre acest lucru, despre nedreptatea care li s-a facut, prin Justitie. Fiica Luptatorului Lupsa din Vrancea, una din cele mai impunatoare grupuri de Rezistenta, n-a reusit sa obtina pentru tatal ei calitatea de Luptator in Rezistenta, nefiind luata de nimeni in seama. Si as putea sa mai dau exemple destule. Daca intr-adevar tara doreste sa-si reconsidere trecutul si sa cinsteasca Rezistenta, sa ne caute ea pe noi, si nu sa ne oblige sa ne umilim in fata unor Instante nepotrivite si nebinevoitoare." Acest lucru nu s-a intamplat insa. Nici macar acum, dupa desemnarea unei Comisii pentru condamnarea comunismului, sau a crimelor comunismului, autoritatile nu au considerat necesar sa-i invite in acest for pe cei mai in drept romani: luptatorii din rezistenta anti-comunista. In locul lui Tismaneanu trebuia sa stea Ogoranu, ne-au transmis supravietuitorii si invingatorii luptelor cu Securitatea. Nici unul din regimurile post-comuniste nu a vrut sa faca dreptate. Ogoranu s-a stins fara sa vada recunoasterea meritelor camarazilor sai de arme.

Cerere respinsa dupa cinci ani

In anul 2001, subsemnata Gavrila Ana din localitatea Galtiu judetul Alba, sotia lui Ion Gavrila-Ogoranu, nascuta in 10 decembrie 1921, am inaintat Comisiei Comisiei pentru Constatarea Calitatii de Luptator in Rezistenta Anticomunista, care functioneaza in cadrul Ministerului Justitiei, un Memoriu documentat, in care solicitam dreptul de a mi se acorda calitatea de Luptator in Rezistenta anticomunista, relatand si documentand faptele pentru care am cerut acest lucru cu probe juridice.

Nu am primit atunci nici un raspuns.

In data de 9 martie 2006, adica dupa 5 ani (!), am primit urmatorul raspuns la cererea mea: "Comisia, cu majoritatea voturilor membrilor, a decis respingerea cererii dumneavoastra de constatare a calitatii de luptator in rezistenta anticomunista, intrucat nu se incadreaza in prevederile art. 1 coroborat cu art. 2 si 3 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 214/1999".

Doamna Ministru, eu, in expunerea mea de atunci, mi-am prezentat faptele asa cum le-am trait eu, caci nu mi-am incadrat viata dupa articole de lege, ramanand ca onorata Comisie sa cerceteze si sa judece. Prin prezenta scrisoare repet motivele pe care le-am invocat atunci, pentru ca ele sunt insasi viata mea, si ca si a mea, a mii de femei si barbati vii sau morti din tara noastra. Deci sa-mi fie cu iertare daca voi fi silita sa-mi povestesc viata sub regimul comunist.

M-am casatorit in 1944 cu studentul medicinist Petru Sabadus de la Facultatea de Medicina din Sibiu, refugiat din Ardealul de Nord. Am fost prevenita de sot ca alaturi de el vom avea necazuri mari in viata, si eu am fost gata sa fiu alaturi de el si la bine si la greu. Necazurile au inceput odata cu 23 august 1944. Sotul meu facea parte dintr-o organizatie studenteasca nationalista. Zeci de studenti bucovineni si basarabeni, care se aflau in zona, ne-au cerut ajutorul sa-i ascundem sa nu fie arestati de politia romana si sovietica pentru a fi deportati in URSS.

In anul 1946 ne-am mutat cu sotul la Cluj. Aici sotul era incadrat in organizatia anti-comunista de la Universitate. In timpul grevelor studentesti din 1946, in casa noastra s-au pus la cale multe planuri, la care eram, fara sa vreau, martora. Aici s-au facut si planuri de retragere in munti in grupuri de rezistenta. In 1947 s-a tinut in muntii Apuseni un congres al centrelor studentesti de pe tara. Multi au plecat intr-acolo cu ranita din casa noastra din Galtiu, aprovizionati de mine.

Covorul care vestea raziile Securitatii

Cand in 1947 si 1948 incepuse teama arestarilor si cei urmariti nu mai dormeau pe-acasa, eu puneam un covor pe sfoara spre a se sti daca au fost cautati de Siguranta sau nu in noaptea aceea, caci arestarile se faceau de obicei noaptea.

In 15 mai 1948 nu am mai pus covor dimineata, caci noaptea un grup de politisti si soldati au spart usa casei cautandu-mi sotul peste tot, injurandu-ma si amenintandu-ma. Nu s-au sinchisit ca in patucuri dormeau cei doi copii ai nostri de 4 si de 2 ani. Si am ramas in casa ostatica timp de o saptamana, fara sa pot iesi sa cumpar hrana pentru copii. Apoi am fost evacuata cu copiii si hainele de pe noi.

Spre toamna, barbatii au hotarat ca un grup dintre ei sa treaca granita iugoslava, pe o cale pe unde s-a mai trecut. Intre ei era si sotul meu. Au fost prinsi pe granita, dusi la Timisoara si apoi la Cluj, in lotul sutelor de studenti arestati.

Am asistat la procesul studentilor din saptamana Pastilor din 1949, zile in sir, si i-am cunoscut astfel pe multi, baieti si fete. I-am insotit cu alte sotii pana i-au urcat in duba in gara Cluj. Ne-a ingrozit zgomotul de lanturi si zbieretele, cand i-au dat jos in gara Aiud. Apoi nu am mai auzit nimic de ei, parca i-ar fi inghitit pamantul. Se zvonea ca ar fi fost dusi la Pitesti.

Primul sot, ucis la Gherla

Prin 1951, s-a ajuns un zvon la Gherla, ca sotul meu ar fi in aceasta inchisoare. Am reusit sa iau legatura cu sora Dr. Barbosu, medicul inchisorii. Eram multumita sa stiu ca e viu, si, din cand in cand, sora Doctorului imi confirma acest lucru.

Asa a durat pana in toamna anului 1952, cand intalnind-o, aceasta a inceput sa planga. Am inteles: sotul meu era mort. Nu mi-a dat nici un amanunt decat ca ar fi fost operat la spitalul din Dej.

Am colindat prin cunoscuti Dejul, si am aflat indirect ca sotul meu a fost dus la acest spital. Doi fosti colegi de facultate, medici, au incercat zadarnic sa-l salveze, dar toate organele interne erau zdrobite in bataie. Adevarul il voi afla de-abia peste ani, cand detinutul plutonier al carui nume nu mi-l amintesc, de pe strada Doinii din Alba Iulia mi-a povestit ca sotul meu a fost batut de directorul inchisorii, Goiciu, pentru ca l-a ridicat pe acest plutonier din curtea inchisorii, si l-a dus la infirmerie.

In 1954 s-a intamplat un caz care ma putea costa mare nenorocire. Sotul meu ascunsese aparatul de radio a lui Gheorghionii, care de altfel era si defect, intr-un fund al podului casei, fara ca eu sa stiu. Am fost dusa la Securitatea din Orastie si Deva, anchetata dur, si lovita sa spun. A durat mult pana s-au convins ca intr-adevar eu nu stiam nimic despre acel aparat. Am fost anchetata sa spun dupa cine port doliu, si de unde stiu ca sotul meu e mort.

Gavrila a coborat din munti in '55

In 1955, a sosit la mine din muntii Fagarasului, fostul camarad si coleg de liceu al sotului meu, Ion Gavrila. L-am primit cu drag, stiind cat tinea sotul meu la el. El m-a rugat sa ma deplasez la Cluj, sa gasesc pe un alt coleg, Maga Mihai, student, lucru ce l-am si facut. Acesta mi-a spus ca luptatorii fagaraseni trecusera in Grecia. Urma ca in primavara urmatoare sa porneasca si Gavrila pe acest drum, cand Mihai Maga a venit cu vestea ca luptatorii se aflau in realitate arestati la Securitate.

Ion Gavrila a ramas in familia mea ascuns timp de 21 de ani. Mi-a povestit istoria grupului fagarasean. Stiam ca e condamnat la moarte in contumacie, stiam ca legea prevedea ca cine ajuta un dusman al poporului e pasibil de aceeasi pedeapsa. Deci cunosteam pericolul la care ma expuneam...

Am muncit cu bratele sa castig painea pentru familie, cu vesnica amenintare ca o nenorocire se putea intampla oricand. Am incredintat casa si familia Maicii Domnului, si cu aceasta credinta am pasit intr-o noua incercare a vietii. Si-au fost destule situatii cand am ajuns la capatul puterilor. Am fost astfel deportata timp de 14 ani. Mi s-au facut perchezitii de catre Securitate, si numai printr-o minune sotul meu nu a fost descoperit.

In 1989, cu ranita spre Bucuresti

Intamplarile celor 21 de ani au fost povestite de sotul meu in cartea "Brazii se frang, dar nu se indoiesc", si-au fost relatate in Memorialul Durerii al dnei Lucia Hossu Longin. De asemenea, faptul ca am fost urmarita se afla confirmat si in documentele Securitatii, ca de exemplu: Cand in 1969, in suita presedintelui Nixon, a sosit din America preotul Mircea Toderici, eu i-am dus o scrisoare a sotului meu, in care ii cerea ajutorul, scrisoare care a ajuns pe masa presedintelui Nixon, si care a reprezentat salvarea sotului meu cand a fost prins in 1976, la Cluj, de Securitate. Sotul meu stand ascuns, a pastrat in continuare si in aceasta situatie, legatura cu unii frati de suferinta: Dr. Marza Pavel, Dr. Gruita, Dr. Nosa, Prof. Nicolae Marza, Prof. Ion Grecu. De multe ori, legatura a fost facuta prin mine. Din casa mea a plecat in 29 iulie 1976 sotul meu la Cluj, si s-a intors de la Securitate peste 6 luni. Eu i-am pregatit ranita cand la 23 decembrie 1989 a plecat la Bucuresti cu intentia de a contribui la formarea unei armate care sa apere Revolutia. Eu l-am ingrijit si indemnat sa scrie intamplarile prin care am trecut.

Dreptate pentru luptatorii din Rezistenta

Am renuntat la orice confort si liniste de dragul idealurilor sotilor mei, si a prietenilor lor, de dragul adevarului si al dreptatii. Am trait toata viata din munca bratelor mele, fara a apela la mila nimanui.

Nu pentru bunuri materiale am cerut sa fiu trecuta printre luptatorii Rezistentei anticomuniste, nici macar pentru o mandrie desarta. Voiam sa se faca dreptate si celor din Rezistenta anticomunista.

Aceasta mi-a fost viata, la 85 de ani am constiinta impacata ca mi-am facut datoria alaturi de cei doi soti ai mei, si ai fratilor lor de idealuri. Nu as fi deranjat nici de data asta pe nimeni, dar ma doare nedreptatea si nepasarea. Nu ma gandesc la cei ce coroboreaza art. 1 cu art. 2 si cu art. 3, care, lucru sigur, n-au nimic in comun cu Rezistenta anticomunista din Romania. Ma gandesc insa cu groaza si cu adanca tristete ca intre cei care au decis, cu majoritate de voturi, sa fiu exclusa, au fost desigur si fosti detinuti politici, care in piticimea lor, n-au invatat nimic din istoria Romaniei. Caci daca din expunerea vietii mele sub comunism atat au priceput ca art. 1 nu coroboreaza cu art. 2 din alta lege postdecembrista, insemneaza ca nici nu merita sa stie mai mult. E posibil ca intre detinutii politici consultanti sa fie si dintre cei cu suflete seci, care nu au fost in stare sa traiasca istoria Romaniei, si au fost alesi anume. Noi am fost luptatori, si nu cautatori de titluri.

Declar ca imi retrag cererea trimisa Comisiei cu 5 ani in urma, si refuz sa fac "plangere" la instanta de contencios. M-as simti inca o data insultata si umilita. Daca tara are nevoie de noi, cei care am luptat in Rezistenta anticomunista, sa ne caute in arhivele Securitatii pe cei morti, si sa ne contacteze pe cei care mai traim.

Cu stima, Ana GAVRILA

(Preluare Ziua. N.r. - intertitlurile apartin redactiei)

 
Jumatate dintre romani raman alaturi de Traian Basescu si de Alianta D.APDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Wednesday, 03 May 2006
Romanii au cea mai mare incredere in presedintele Traian Basescu, conform celui mai recent sondaj IMAS realizat in perioada 7-14 aprilie.

Astfel, 52% dintre romani au marturisit ca au cea mai mare incredere in actualul presedinte. Pe locurile urmatoare in topul increderii romanilor se afla premierul Calin Popescu Tariceanu, cu 28% si de liderul PSD, Mircea Geoana, cu 24%. 

Alianta D.A ramane, desi cu un procent usor scazut, in topul preferintelor romanilor. Daca maine ar fi alegeri parlamentare, aproximativ jumatate dintre romanii cu drept de vot, 45%, ar vota pentru uniunea dintre PNL si PD. Pe locul al doilea in preferintele electoratului se situeaza in continuare PSD, dar cu un procent mult mai mic decat liderii sondajului: 24%. Pe locurile urmatoare se situeaza PRM, cu 13% din optiunile electoratului, PNG cu 6% si UDMR cu 5%.

Mai mult de jumatate dintre romani (57%) cred ca tara merge intr-o directie gresita si peste o treime dintre romani (37%) cred ca in Romania lucrurile se indreapta intr-o directie buna, releva Barometrul Opiniei Politice realizat de IMAS.

35% dintre chestionati nu vad nici o diferenta intre modul in care conduce actualul guvern tara in raport cu precedentul executiv, 32% cred ca guvernarea prezenta este mai rea, in timp ce numai 29% afirma ca actualul cabinet este mai bun decat cel anterior.

 
Ajutoare umanitare pentru sinistrati colectate profesionist de Crucea Rosie RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :396
Wednesday, 03 May 2006
Ca raspuns la intrebarile repetate legate de modul in care asociatiile romanesti de pretutindeni pot ajuta sinistratii din tara, neavand capacitatea si nici pregatirea sa intreprindem demersuri pentru asemenea dimensiuni ale dezastrului provocat de ape, recomandam celor interesati, romani de pretutindeni si din tara, sa apeleze cu incredere la societatile specializate, in cazul de fata la Crucea Rosie International sau la cea din Romania, in mod particular.

In urma discutiei cu voluntarii Crucii Rosii Romania, acestia ne-au confirmat capacitatea lor de a directiona ajutoarelor dumneavoastra acolo unde este mai mare nevoie si chiar va pot indruma ce anume sa donati, pe langa banii, care se pot dona in conturile aferente, ce tip de alimente si alte obiecte sunt necesare.

De curand, Crucea Rosie Romana a lansat prin intermediul Federatiei Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie un apel international preliminar in vederea acordarii de asistenta umanitara pentru o perioada de 3 luni unui numar de cel putin 13.000 mii de beneficiari in valoare de 1,5 milioane euro.

Acordand pana in prezent asistenta umanitara de prima urgenta unui numar de peste 10.000 de sinistrati din Braila, Caras – Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Galati, Tulcea, resursele organizatiei din depozitul central si cele 6 depozite zonale aproape s-au epuizat. Demersul apelului international vine in continuarea apelului national lansat de Crucea Rosie Romana in vederea strangerii de fonduri pentru sustinerea asistentei umanitare si refacerea stocurilor.

Conturile pentru inundatii sunt deschise la BRD Agentia Piata Romana:                    

Cont lei RO36 BRDE 410 SV 51618614100

Cont Euro RO71 BRDE 410 SV 51618884100

In sprijinul Crucii Rosii Romane, o echipa internationala a Federatiei se afla in Romania inca din 20 aprilie, efectuand evaluari ale nevoilor comunitatilor afectate din Braila, Caras–Severin, Calarasi, Constanta, Dolj, Galati, Tulcea. In raportul expertilor internationali se mentioneaza necesitatea suplimentarii ajutoarelor umanitare, a numarului de adaposturi, de asemena, asigurarea apei potabile, imbunatatirea situatiei sanitare si igienice sunt aspecte in care Crucea Rosie Romana urmeaza sa actioneze in urmatoarele 3 luni. Organizatie umanitara, abilitata prin lege sa intervina cu asistenta umanitara in caz de dezastre, Crucea Rosie Romana asigura ajutor umanitar conform standardelor SPHERE ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie ale organizatiilor neguvernamentale, standarde ce ar trebui aplicate de catre toti cei implicati in actiuni de ajutorare a sinistratilor.

De asemenea, Crucea Rosie recomanda ca trimiterea de ajutoare in zonele sinistrate sa fie precedata de evaluari ale nevoilor, in coordonare cu autoritatile locale, iar astfel, se vor evita situatii in care vor exista concentrari de ajutoare umanitare numai in anumite zone sinistrate sau in care, cantitati de ajutoare sunt acordate inegal si haotic populatiei, si de asemenea, asa cum s-a intamplat anul trecut, situatii in care, ajutoarele nu sunt conforme necesitatilor persoanelor afectate de inundatii.

Pentru mai multe informatii accesati www.crucearosie.ro, persoana de contact, Claudia Koenig, 0741.14.99.14

 
Romania ii cere sprijinul Serbiei in problema regularizarii debitului DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :158
Wednesday, 03 May 2006
Situatia extrem de dramatica cu care se confrunta judetele romanesti aflate in apropierea Dunarii l-a facut pe ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, sa ii solicite ministrului Energiei si Minelor din Serbia, Radomir Naumov, sa analizeze posibilitatea regularizarii debitului Dunarii pe sectorul Serbia-Muntenegru.

Solicitarea a fost facuta printr-o scrisoare oficiala in care, pe fondul efectelor deosebit de grave provocate de debitele istorice ale Dunarii pe cursul romanesc, autoritatile sarbe sunt rugate sa ia lua in calcul cresterea cotei de retentie la barajele de la Portile de Fier I si II - pana la un nivel acceptabil pentru partea sarbomuntenegreana - pentru a atenua cresterea debitelor, prognozata pentru sfarsitul acestei saptamani, informeaza Ministerul Economiei si Comertului.

 
Transparenta, calitate si responsabilitate la Bucuresti de Ziua Libertatii PreseiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Wednesday, 03 May 2006
Ziua de 3 mai – Ziua Mondiala a Libertatii Presei – este sarbatorita si anul acesta la Bucuresti printr-o serie de evenimente grupate sub deviza “Transparenta. Calitate, Responsabilitate”.

Evenimentele aduc impreuna jurnalisti, analisti ai fenomenului mediatic, politicieni si consumatori de media, cu intentia de a scoate in evidenta rolul central pe care “cetateanul”, cu interesele si ingrijorarile sale, ar trebui sa-l joace in stabilirea agendei mass-media, informeaza Prompt Media. Seria de evenimente a fost deschisa de reuniunea Conventiei Organizatiilor de Media (2 mai), care s-a concentrat pe subiectul “Mass-media si responsabilitatea fata de public“. Participantii au dezbatatut teme legate de modul in care este definit si respectat interesul public, de mecanismele care stabilesc agenda politica si agenda presei, de rolul pe care consumatorul de presa il joaca – sau nu! - in stabilirea politicilor editoriale. Totodata, au fost analizate cele mai recente initiative legislative in domeniul informatiei publice, pentru a vedea in ce masura acestea restring libertatea de a obtine si de a vehicula informatii, consfintita prin Constitutie.

Tot pe 2 mai, a avut loc la Muzeul National de Istorie vernisajul expozitiei «Presa si Posta in Romania». Expozitia este realizata de Compania Nationala Posta Romana, Muzeul National Filatelic si Federatia Filatelica din Romania.

Miercuri, 3 mai, la Centrul pentru Jurnalism Independent a fost  lansata pagina de web “Media Index”, o baza de date accesabila public, cu informatii despre companiile de media din Romania, patronii lor si alte interese economice ale acestora.

Tot astazi, in Piata Universitatii, langa Institutul de Arhitectura,  este organizata “Tabara media”, unde peste 20 de companii de media isi prezinta produsele si vedetele. Devenita traditionala, Tabara Media permite contactul direct dintre public si cei care fac stirile.

Tot in Piata Universitatii sunt gazduite alte doua manifestari: atelierul de graffiti, in cadrul caruia un grup de tineri artisti participa la un atelier - Arta urbana cu tema “Libertatea de exprimare”, precum si o expozitie de  fotografii de presa realizata de fotografii Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Ziua se va incheia cu Chefu’ Presei, singura petrecere din an organizata de si pentru ziaristi. Cu aceasta ocazie vor fi inmanate premiile (dar si anti-premiile) libertatii de exprimare.

Seria de evenimente va continua in zilele de 4 si 5 mai, cu doua dezbateri dedicate studentilor, gazduite de cluburile Fire si Club A. La dezbateri vor participa politicieni si jurnalisti care vor incerca sa stabileasca echilibrul just intre libertatea si responsabilitatea presei.

“Transparenta din adolescenta - ghid pentru cetateni in formare” este titlul brosurii pe care o va lansa Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu pe 5 mai. Ghidul se adreseaza liceenilor si descrie modalitatile in care acestia pot utiliza principalele legi aflate la dispozitia cetateanului in cautare de informatii publice: legea liberului acces la informatii, legea transparentei institutionale.

Evenimentele  sunt organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent, Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si de Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare, cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, Centrului Cultural American, Ambasadei Olandei la Bucuresti, Open Society Institute si al Institutului de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”.

 
Distinctii prezidentiale pentru echipa de handbal Steaua BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :341
Wednesday, 03 May 2006

Componentii echipei de handbal masculin a Clubului Sportiv al Armatei “Steaua” si membri din aparatul tehnic au fost primiti miercuri, 3 mai, de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la Palatul Cotroceni, prilej cu care seful statului i-a decorat pe antrenorul principal si pe jucatorii Clubului Steaua Bucuresti cu Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa a II-a, pe antrenorul secund cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a, si cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a si Medalia „Meritul Sportiv” clasa I pe medicul, respectiv asistentul medical al echipei.

Traian Basescu a declarat ca succesele obtinute in handbal, in ultimii doi ani, demonstreaza faptul ca sporturile de echipa reprezinta o constanta a activitatii sportive din Romania, putand fi, „prin spectacol si daruire” unul din promotorii valorilor romanesti. Seful statului a mai considerat ca, tinand cont de faptul ca din actualul lot de handbal fac parte copii de fosti campioni mondiali, precum si antrenori-campioni mondiali, ar putea fi luata in calcul organizarea campionatului mondial de handbal in 2009, la Bucuresti.

In incheiere, presedintele Basescu a felicitat atat conducerea Clubului Steaua, cat si Armata, pentru grija acesteia de revitalizare a sporturilor de echipa, in general, si a dat asigurari in privinta respectului sau pentru satisfactiile pe care sportivii le aduc romanilor prin activitatea lor sportiva. „Bucuriile pe care ni le aduceti voi sunt atat de profunde si parca ne reprezinta pe noi toti intr-o competitie cu viata. Va multumesc mult ca ati stiut sa fiti invingatori in Challenge Cup”, a mai spus seful statului, citat de Presedintia Romana.

Echipa de handbal Steaua Bucuresti a castigat la sfarsitul saptamanii trecute Cupa Challenge, invingand la Bucuresti, cu scorul de 34-27, formatia portugheza Sporting Club da Horta.

 
Presa germana, fata in fata cu personalitati culturale din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Wednesday, 03 May 2006
O delegatie de jurnalisti din Germania se va intalni marti, 9 mai, de la ora 11:30, la Institutul Cultural Roman din Bucuresti, cu cateva personalitati culturale marcante din Romania.

Din delegatia germana fac parte Brigitte Abold (televiziunea ARD – corespondenta, Viena), Klaus Brill (corespondent la Praga al cotidianul Süddeutsche Zeitung), Richard Meng (Frankfurter Rundschau), Klaus Prompers (ZDF – Viena), Jan Puhl (saptamanalul Der Spiegel – Viena), Petra Stuiber (corespondenta ziarului Die Welt la Viena), Reinhold Vetter (corespondent la Varsovia pentru cotidianul Handelsblatt) si Johannes Vowinkel (corespondent al saptamanalului Die Zeit la Moscova), informeaza ICR. Partea romana va fi reprezentata la aceasta intalnire de scriitoarea Ana Blandiana, actorul Ion Caramitru, criticul literar Nicolae Manolescu, scriitorii si publicistii Emil Hurezeanu si Cristian Teodorescu, iar de la ICR vor fi prezenti vicepresedintii Mircea Mihaies si Tania Radu. Intalnirea desfasurata la institutia culturala romana are loc in contextul pregatirilor pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

 
Vecinatatea comuna, dezbatuta de Traian Basescu la VilniusPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :362
Wednesday, 03 May 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa joi, 4 mai, la Conferinta Internationala “Common Vision for Common Neighbourhood”/“Viziune comuna asupra vecinatatii comune”, ce se va desfasura la Vilnius.

Conferinta Internationala Vilnius 2006 este co-organizata de presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus, si de presedintele Republicii Polone, Lech Kaczynski, si face parte din eforturile comunitatii internationale de a sustine dezvoltarea cooperarii regionale si consolidarea democratica a statelor din Europa de Est.

In cadrul Conferintei, seful statului roman va lua cuvantul in cea de a treia sesiune de lucru, intitulata “Rolul NATO: Asigurarea cadrului pentru consolidare democratica” si va sustine un discurs pe tematica “Rolului NATO si al UE in stabilizarea conflictelor inghetate”, informeaza Presedintia Romana.

Totodata, Traian Basescu va avea o serie de intalniri bilaterale cu presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, presedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus, primul ministru al Republicii Azerbaidjan, Artur Rasizade, precum si cu Richard Cheney, vicepresedintele SUA.
 
Corveta Amiral Barbuneanu, la „Blacksea Partnership 06”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Wednesday, 03 May 2006
Corveta 260 “Amiral Barbuneanu” va reprezenta Fortele Navale Romane la exercitiul maritim „Blacksea Partnership 06” care va avea loc in perioada 5–12 mai in marea teritoriala si apele internationale de sud ale Marii Negre.

Actiunea este organizata de Republica Turcia si are ca scop promovarea cooperarii si interoperabilitatii intre Fortele Navale ale tarilor participante, exersarea procedurilor de lupta antiterorista si a celor de aparare impotriva navelor de suprafata, aviatiei inamice, submarinelor, precum si executarea de trageri reale de artilerie. Exercitiul regional „Blacksea Partnership 06” este organizat anual de Turcia, cu invitarea Fortelor Navale ale statelor riverane Marii Negre, activitatea vizand consolidarea cooperarii in mentinerea securitatii si stabilitatii in zona Marii Negre. In programul „Blacksea Partnership 06” sunt incluse exercitii de cautare si salvare pe mare, evolutii in formatii si dispozitive diverse, precum si antrenamente pentru navale in actiuni de sprijinire a pacii.

Corveta 260 “Amiral Barbuneanu”, comandata de capitan-comandorul Sorin Coada si avand la bord un efectiv de 106 militari, va porni in mars spre Turcia din Portul Militar Mangalia, joi, 4 mai, de la ora 12:00.

 
Ministrii de Externe din statele SEECP se intalnesc la SalonicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :301
Wednesday, 03 May 2006
Miercuri, 3 mai, la Salonic, se desfasoara reuniunea ministrilor de externe din statele participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), eveniment care marcheaza finalul presedintiei elene a Procesului.

Intalnirea ministrilor de externe precede summit-ul SEECP, care va avea loc pe 4 mai, la Salonic.

Cele doua momente au o relevanta particulara pentru intarirea rolului structurilor de cooperare regionala, contribuind la consolidarea apropierii de UE a statelor din Balcanii de Vest.

Romania a acordat constant atentie actiunilor desfasurate in formatul SEECP, cu precadere in cursul presedintiei romane a Procesului, exercitata in perioada aprilie 2004 – mai 2005.

Romania a abordat colaborarea in SEECP pornind de la premisa ca rolul cooperarii regionale este decisiv pentru consolidarea progreselor subsumate obiectivului general al integrarii europene, iar caracterul politic pronuntat al SEECP este util in sustinerea perspectivelor europene ale regiunii.

Astfel, Romania s-a concentrat pe promovarea unor dimensiuni precum sustinerea apropierii de UE a statelor din Europa de Sud-Est, prin promovarea mecanismelor si instrumentelor care sa asigure transferul expertizei statelor avansate in acest proces catre tarile din Balcanii de Vest;    accentuarea rolului cooperarii regionale in domeniul Justitiei si Afacerilor Interne pentru combaterea fenomenelor care intarzie apropierea de UE si a caror manifestare preocupa statele Uniunii Europene (coruptia, criminalitatea organizata transfrontaliera, migratia ilegala etc.); importanta dezvoltarii pietei regionale de energie, a infrastructurii; pomovarea dimensiunii economice a cooperarii regionale; consolidarea democratiei locale si a cooperarii transfrontaliere; intarirea dimensiunii parlamentare a SEECP; acentuarea importantei dimensiunii de reforma in domeniul apararii; consolidarea rolului SEECP de "voce a regiunii" si accentuarea calitatii Procesului de partener de dialog, sustinator al demersurilor comunitatii internationale in dosare cu implicatii pentru viitorul zonei, cum este cazul dosarului Kosovo.

Totodata, Romania a sprijinit includerea in SEECP a Republicii Moldova, participarea acestui stat la Proces fiind fundamentala pentru sustinerea perspectivei europene a Republicii Moldova.

 
Rezolutia YEPP recunoaste ca Basarabia si Romania au aceeasi limba, cultura si etniePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :859
Wednesday, 03 May 2006

{mosimage}Rezolutia Organizatiei de Tineret a Partidului Popular European data la sfarsitul recentei reuniuni de la Chisinau, recunoaste originea comuna a limbii culturii si etniei de pe ambele maluri ale Prutului, si recomanda evitarea trasarii de noi frontiere intre statele apartinand UE si restul Europei.

{mosimage}„Ianuarie 2007 este un moment important pentru Europa. In dependenta cu progresele viitoare supuse criteriului comunitar, obiectivul este de a ura bun-venit Bulgariei si Romaniei in Europa, in calitate de membri ai Uniunii Europene in 2007. Pentru Republica Moldova si intreaga regiune anul 2007 va reprezenta momentul schimbarii

Dorinta comuna a cetatenilor Uniunii Europene este de a face din Europa un continent al democratiei, libertatii, a pacii si a progresului. In acest scop Uniunea Europeana trebuie sa evite noile frontiere in Europa si sa promoveze stabilitatea si prosperarea in cadrul si in afara granitelor Uniunii Europene.  

Evitarea noilor frontiere

Largirea UE in 2007 ar putea crea o diviziune clara intre membrii UE si vecinii si vecinii ei din Est, care au apartinut Uniunii Sovietice. Unele din aceste tari au facut progrese semnificative in ultimii ani prin distantarea de sub influenta Rusiei si apropierea de UE. O noua izolare a acestor tari ar fi produs un efect contrar, aducandu-le din nou sub dominarea politica a Rusiei si a influentei sale economice, producand un impact negativ asupra vietii sociale si culturale a acestor natiuni.

Rusia a sustinut in permanenta regimurile pro-ruse, anti - europene si ne-democratice  din Moldova, Ucraina, Georgia si Belarus si a intervenit mereu in procesul electoral. Alegerile frauduloase din Georgia (2003), Ucraina (2004) si Belarus (2006) care au fost contestate de comunitatea internationala au fost acceptate si sustinute de Rusia. Prin actiunile sale Rusia incurajeaza guvernele si procesele ne-democratice si submineaza aspiratiile europene a fostilor ei sateliti. Pentru a aduce la supunere fostelor colonii, Rusia exercita tot felul de presiuni asupra tarilor care si-au orientat directia politica spre Occident. Georgia, Ucraina si Moldova au suportat recent blocada economica si energetica.

Prin marirea  liniilor de frontiera, comunitatea Europeana va spori ambitiile imperiale ale Rusiei si va lasa putine posibilitati de alegere democratiilor fragile care experimenteaza asemenea presiuni enorme din partea Moscovei.

Politica de vecinatate

Exista un numar de motive din care cauza largirea din 2007 face urgenta de a depasi impasul curent al relatiei dintre UE si tarile implicate in Politica Europeana de Vecinatate (ENP) – inclusiv Republica Moldova.

Republica Moldova si Ucraina au demonstrat aspiratiile Europene. Este de dorit, totusi, ca UE sa reconsidere politica in ce priveste aceste doua tari. Atat UE cat si tarile vecine  sunt sigure ca „politica de vecinatate” ofera un cadru ideal pentru relatii mai bune. Planul de Actiuni are un potential important insa pentru Ucraina se va sfarsi in 2006 in timp ce pentru Moldova acesta se va sfarsi in 2008.

Planurile de Actiuni ale UE pentru aceste tari trebuie sa constituie inceputul unor relatii ale UE si tarile din regiune. Implementarea Planurilor de Actiuni si chiar si instituirea unui cadru deschis de cooperare in „politica de vecinatate” nu ar rezolva toate problemele existente si satisface toate cerintele tarilor ce aspira la dezvoltarea europeana. Exista o intrebare: ce poate oferi UE acestor tari dupa finisarea Planului de Actiuni? Va urma o Conventie de Asociere? 

 Republica Moldova

Cat priveste Republica Moldova, ea este vizata in mod particular de introducerea regimului Shengen pentru politica de frontiera a noilor State membre ale UE.

Se pare ca „cortina de fier” va fi inlocuita cu „cortina de hartie” cateva sute de kilometri la est.   

Republica Moldova are nevoie de o relatie mai stabila si coerenta cu Romania ca si vecin european de prima pozitie si ca aliat natural (atat timp cat din punct de vedere istoric impartim aceeasi limba, cultura si etnie) si cu restul Europei pentru a evita aceasta linie de frontiera. Cu alte cuvinte, scopul major este de a limita consecintele negative ale extinderii si de asemenea de a contracara excluderea Republicii Moldova, mai pe lung, scopul ar fi de a oferi posibilitatea Uniunii Europene de a-si extinde influenta constructiva mai insistent pentru a ajuta tranzitia Moldovei catre o democratie de piata, liberala, asemanatoare vecinilor din Europa (in special Romania).

Extinderea UE in 2007 – in special accederea Romaniei – creeaza posibilitatea de a dezvolta aceste relatii cu Republica Moldova si amanarea va fi in detrimentul obiectivelor pe care UE le-a delimitat pentru ea in larga Europa, promovand stabilitate, prosperare valori impartasite si regulile legii. Cu alte cuvinte UE creeaza riscul de a contribui la dezvoltarea unui scenariu pe care teoretic vrea sa-l evite.

O declaratie politica din partea UE ar trebui sa ia forma unei declaratii pur politice desemnata sa produca un mesaj puternic despre importanta Moldovei ca si vecin imediat.

Mai mult, declaratia ar trebui sa prezinte in mod explicit conditiile pentru deschiderea negocierilor unei noi intelegeri care ar imbunatati considerabil relatiile Moldovei cu UE. Trebuie de mentionat ca Moldova se bucura de o pozitie unica printre noii vecini ai UE. Limba sa oficiala pornind de la accederea Romaniei in 2007 va deveni una dintre limbile oficiale ale UE (romana). In termeni economici potentialul economic al Moldovei raportat la potentialul economic al UE reprezinta doar 0,03 %  iar populatia Moldovei constituie doar 0,6 % din toata populatia UE (mai mult decat atat o jumatate din populatia a emigrat deja in tarile din UE).

Mai mult, va fi mult mai usor pentru UE sa „absoarba” Republica Moldova cu investitii minime decat sa aiba un vecin instabil in vecinatatea imediata.

Concluzie

Cursul logic al evenimentelor ne demonstreaza faptul ca baza negocierilor cu tarile aspirante ar trebui sa fie mai larga si de conotatii politice mai largi decat simplele aspecte tehnice, cu luare in considerare a criteriilor si cerintelor de la Copenhaga si ale Consiliului Europei.

In acest sens, UE ar putea si ar trebui, inainte de toate, sa imbunatateasca politica de vecinatate pentru a reduce riscul aparitiei unei noi ”Cortine de Fier”. Aprofundarea continutului ENP trebuie sa fie insotit de re-facerea politicii, schimbarea numelui de „vecinatate” prin „Politica de Integrare Europeana”, se arata in rezolutie.

La Conferinta au participat si politicieni de renume din Republica Moldova, Rusia si Europa, precum si analisti politici si experti in domeniul geopoliticii mondiale. Acestia au fost Iurie Rosca, presedinte PPCD si vicepresedinte al Parlamentului R.Moldova, Vlad Cubreacov, deputat in Parlamentul R. Moldova, membru APCE, Angela Arama, deputat in Parlamentul R. Moldova, jurnalista, Maria Vasiu, reprezentant al Fundatiei Konrad-Adenauer-Stiftung, Dan Dungaciu, profesor, Universitatea Bucuresti (Romania), Oazu Nantoi, expert, Institutul de Politici Publice (Republica Moldova), Fredo Arias-King, analist politic, fondator al Jurnalului „Demokratizatsya” (SUA), Ivan Krulko, consilier al ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei si sef al biroului fractiunii RUKH in Parlamentul Ucrainean, Aleksandr Stralcou, vicepresedinte al Departamentul Relatii Externe al Frontului Popular din Belarus, Nikita Belyh, presedinte al Uniunii Fortelor de Dreapta (SPS) (Rusia), Ignacio Ibarra, ex-presedinte al companiei „Union Fenosa” in Republica Moldova, consilier in probleme de politica externa al PPCD (Spania), Laima Andrikiene, deputat lituanian in Parlamentul European in grupul parlamentar EPP-ED.

Conferinta a fost prezidata de catre staff-ul de conducere al YEPP, compus din David Hansen, Presedinte (Norvegia), Huibert van Rossum, Secretar General-adjunct (Olanda), Robert Golanski, Prim-Vicepresedinte (Polonia), Galina Fomencenko, Vicepresedinte (Ucraina), Ioannis Smyrlis, Vicepresedinte (Grecia), Vincent Richez, Vicepresedinte (Franta), Jeroen Vanden Berghe, Vicepresedinte (Belgia), Anne Pascale Mommerence, Secretar (Belgia).

 
Presa independenta din Basarabia – ucisa prin extenuare provocataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 03 May 2006
{mosimage}Presa independenta inca nu este interzisa in Basarabia, dar din coridoarele puterii este intimidata si hartuita, se arata intr-o declaratie a Uniunii Jurnalistilor din Moldova (U.J.M.) difuzata cu prilejul Zilei Libertatii Presei care este consemnata in lume la 3 mai. 

{mosimage}Asupra presei independente sunt asmutite institutii ale statului: de la cele de reglementare pana la cele de drept sau de securitate. Razboaiele institutionale sunt alternate cu cele economice, este instrainata cu buna stiinta piata publicitara. Presa independenta este ucisa prin extenuare provocata, prin lipsuri si injustitie, se mentioneaza in declaratia citata, remisa spre difuzare Agentiei Monitor Media. 

Conform declaratiei U.J.M., in acelasi timp, este incurajata si ocrotita meseria de propagandist, a lucratorilor angajati in mediile total controlate de putere. Refuzul guvernarii de a crea, in conformitate cu legislatia, institutii publice autentice si de a pune capat etatizarii continue a presei locale stau drept dovezi ca nimeni altcineva decat guvernarea se face vinovata de procesul de degradare a democratiei in R. Moldova.

Presedintele Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta invatamant, tineret, sport si mijloace de informare in masa, Victor Stepaniuc, a declarat la 26 aprilie curent ca, la ora actuala, in R. Moldova nu exista presiune guvernamentala asupra presei. Trebuie sa vorbim despre libertatea presei numai in raport cu anii trecuti. Noi avem presa mult mai libera si mai independenta decat acum cativa ani, a apreciat in context Victor Stepaniuc. 

De mentionat ca organizatia americana „Freedom House” a plasat Republica Moldova pe treapta a 146-a intr-un top de data recenta privind libertatea presei in lume. In ultimii ani, potrivit studiilor efectuate de „Freedom House”, presa din Moldova se afla intr-un proces de degradare continua. Libertatea presei este in scadere in fiecare an, in medie, cu zece trepte in clasamentele elaborate de „Freedom House”.

 
Granturi mici pentru crearea ziarelor scolare de dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :148
Wednesday, 03 May 2006

Centrul Media pentru Tineri in parteneriat cu Institutul Intercultural German si Pactul de Stabilitate din Sud-Estul Europei lanseaza un nou concurs pentru granturi mici dedicat infiintarii de ziare scolare in cadrul institutiilor scolare din Basarabia, inclusiv din regiunea transnistreana si UTA Gagauzia.

Granturile vor fi acordate prin concurs si vor consta doar in echipament tehnic, fara sa acopere cheltuieli operationale, de tipul salarii, internet, telefon, arenda, reparatii etc.

Participantii la concurs trebuie sa dispuna de un spatiu separat, accesibil si minim mobilat pentru redactia ziarului oferit de scoala sau primarie, un calculator pentru echipa redactionala, acces la internet, un coordonator adult care dispune de timp si abilitati de a lucra cu tinerii pentru a crea si dezvolta un ziar scolar, precum si initiativa si dorinta din partea elevilor in sensul realizarii unui ziar scolar. Totodata, initiativa trebuie sustinuta finaciar de administratia scolii, primarie sau alte organizatii locale.

Dosarul prezentat trebuie sa contina un formular de participare completat de echipa de redactie (tineri si coordonatorul adult), lista de echipament solicitat completat de catre direcþia scolii in colaborare cu echipa redactiei si o scrisoare de confirmare prin care scoala sau primaria ofera spatiu separat, calculator si acces la Internet pentru activitatea ziarului. precum si confirmari de colaborare si sustinere din partea APL si alti agenti economici locali. Formularul de aplicare poate fi descarcat la adresa formular_granturi_mici.rar . Dosarele pot fi prezentate direct sau expediate prin posta la oficiul Centrul Media: str. Drumul Viilor 30/2, MD-2021 Chisinau.

Data limita de prezentare a dosarelor este 15 mai 2006, iar echipele de redactie care vor benefecia de granturi vor fi instruite si antrenate in programe de consultanta si schimb de experienta cu alti tineri jurnalisti. 

 
Solidaritate internationala cu romanii sinistratiPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :271
Wednesday, 03 May 2006
Inundatiile care au afectat Romania in ultimele doua saptamani i-au determinat pe membrii grupului american „Friend Mapper” sa lanseze pe pagina lor de web, www.frappr.com/romania-floods, un apel la solidaritate cu cei afectati, promovat de Asociatia AER.

Accesand link-ul de mai sus, utilizatorii de internet din toate colturile lumii pot sa vada situatia localitatilor in care apa a facut ravagii, cu ajutorul unei harti a tarii in care sunt reliefate zonale devastate de inundatii. Pe harta sunt trecute si acele localitati care au avut de suferit anul trecut, 95.000 de case fiind serios deteriorate de calamitate. Apelul spera sa ii sensibilizeze pe toti cei care ar putea sa le intinda o mana de ajutor sinsitratilor, pentru ca macar o parte dintre ei sa reuseasca sa isi construiasca din nou o locuinta. Mai multe detalii despre acesta initiativa se pot obtine de la adresa de e-mail asociatia.aer@gmail.com, iar, accesand acelasi link, www.frappr.com/romania-floods, se pot achizitiona diferite obiecte, toti banii obtinuti in urma vanzarii urmand sa mearga catre cei sinistrati, informeaza portalul romanilor din Olanda.

 
Motive de expulzarea a imigrantilor ilegali din PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :307
Wednesday, 03 May 2006
{mosimage}Strainii care se afla ilegal in Portugalia sunt anuntati de catre Serviciul pentru Straini si de Frontiera (SSF) sa plece benevol din tara intr-un termen de 10-20 de zile.

{mosimage}Daca ei nu se conformeaza acestor conditii, se initiaza procedura de expulzare. Sentinta trebuie sa fie data de instanta pentru fiecare caz in parte. Potrivit Actualitatea Romaneasca, printre motivele de expulzare se numara intrarea sau sederea ilegala in Portugalia; amenintarea pentru securitatea nationala, ordinea publica sau moralitate; amenintarea demnitatii, intereselor statului si cetatenilor sai; interventia abuziva in drepturile politice ale cetatenilor portughezi; pregatirea comiterii unor infractiuni, care daca erau cunoscute de autoritati, intrarea nu era permisa; expulzarea unui cetatean strain intr-o tara in care el poate fi persecutat pentru aceleasi motive pentru care a plecat, prevede acordarea azilului.

Decizia de expulzare a Serviciului pentru Straini si de Frontiera poate fi atacata cu apel la Curtea Administrativa din Lisabona, fara a produce efect de suspendare. Decizia de expulzare a Curtii nu poate fi atacata cu apel. Interzicerea de intrare pe teritoriul portughez pentru persoanele expulzate este cinci ani.

 
Drumul Romaniei catre UE – intrebari si raspunsuri la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :163
Wednesday, 03 May 2006
Cercul Cultural Romano-German Dialog din Koln ii invita pe romanii din Germania sa participe la o intalnire cu tema: „Romania spre Uniunea Europeana”.

Evenimentul se va desfasura duminica, 21 mai, de la ora 16.00, la Melanchthon-Akademie – Koln, in Sala E1 (parter), si il va avea ca invitat pe profesorul bucurestean Grigore Ungureanu, doctor in drept international public,Presedintele Fundatiei Romane pentru Tineret, Fondator al Institutului International de Drept, pentru Pace, Drepturile Omului si Drept Umanitar (reglementarea conflictelor armate).

Impreuna cu invitatul, aflat in drum spre tara, dupa o vizita la Bruxelles si participarea la un congres international, la Haga, privind „Regulile de drept in operatiunile internationale pentru pace”, vor fi luate in dezbatere aspecte interesante, imbogatind ilustrativ coordonate precum reorientarea ponderii politicii externe a Romaniei spre Occident; Politica rasariteana a Romaniei din 1990 pina in prezent; Trepte spre integrarea occidentala: OSCE, Consiliul Europei, NATO, UE; Cat de pregatita este Romania pentru a face fata cerintelor Uniunii Europene?; Cum privesc romanii noua situatie?; Ce asteapta Romania de la UE?; Efectul practic al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana; ”Pretul” integrarii in UE, schimbari posibile in viata romanilor, sperante pentru un viitor mai bun.

Participarea publicului prin intrebari si discutii este binevenita, iar intrarea va costa 3 euro de persoana.

 
Libertatea presei in Basarabia se degradeaza de la an la anPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 03 May 2006

Basarabia face parte din categoria tarilor in care presa nu este libera, conform unui studiu facut public de organizatia americana „Freedom House” (FH), transmite Agentia Monitor Media. 

Potrivit studiului „Libertatea presei in 2006”, elaborat de FH, Moldova a acumulat 65 de puncte si se situeaza pe treapta a 146-a dupa indicele libertatii presei. Anul trecut, Moldova s-a situat pe treapta a 137-a cu 65 de puncte, iar in 2004 – pe treapta a 127-a. In acest an, acelasi punctaj ca si Moldova a fost acumulat de AngolaBhutanCameroonMalaysia si Emiratele Arabe Unite

Printre tarile ex-sovietice, situatia privind libertatea presei este mai proasta in Rusia (treapta 159); Azerbaijean (161), Kazakhstan (166); Tajikistan (167); Belarus (185); Uzbekistan (187); Turkmenistan (193). Doar in cele trei state ex-sovietice din regiunea Marii Baltice presa este libera (Estonia - locul 18; Lituania - 28 si Letonia - 33). 

Pe primele trei locuri in clasamentul efectuat de FH se situeaza Finlanda, Islanda si Danemarca. Pe ultimele trepte in top (192, 193 si 194) au fost clasate LibyaTurkmenistan si Coreea de Nord

Tarile cu presa libera sunt considerate cele care au acumulat pana la 30 de puncte; cele cu presa partial libera – au un punctaj cuprins intre 31 si 60 de puncte. Tarile in care presa nu este libera au un punctaj de la 61 la 100 de puncte. 

Din cele 194 de tari din clasament, 73 (38%) state au presa libera, 54 (28%) – partial libera, iar in 67 (34%) de tari presa nu este libera.

 
Proteste masive de strada impotriva noii legi a imigratiei din SUAPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :314
Wednesday, 03 May 2006
{mosimage}Peste 1 milion de persoane au protestat luni, 1 mai, in cadrul Zilei fara imigranti pe intregul cuprins al Statelor Unite, din New York la Los Angeles, din Chicago la Houston si din Miami la Pheonix.

{mosimage}Manifestatiile de protest au vizat solicitarea unei reforme a imigratiei care sa nu ii transforme in infractori pe imigrantii ilegali din SUA. Protestele, care au avut printre participanti in primul rand cetateni latino-americani, dar si est-europeni – printre care si romani -, arabi, asiatici, negri jamaicani, mexicani, etc., s-au desfasurat fara incidente, informeaza Stranieri in Italia.

S-a dorit organizarea unei zile in care imigrantii sa nu se prezinte la locurile de munca din fabrici, companii, servicii, spitale, sa nu mearga la scoala si sa se abtina de la a merge sa manance in oras sau sa iasa la cinematograf, pentru a-si demonstra in acest fel puterea economica si pentru a oferi o idee cetatenilor SUA despre cat de grea ar fi viata fara ei.

Ziua de 1 Mai nu este o zi de sarbatoare, in mod normal, in SUA, aici ziua muncii sarbatorindu-se in prima zi de luni dupa prima duminica din luna septembrie. Cu toate acestea, multe dintre firmele mari si mici au aratat intelegere fata de aceasta actiune de protest, acordand o zi libera celor care doreau sa participe. Pe de alta parte, au fost si angajatori care au amenintat sa ii concedieze pe cei care doreau sa adere la miscare, dar, in general, angajatorii sunt in favoarea unei solutii care sa le permita in continuare sa angajaze imigranti, o mana de lucru mai ieftina si care presteaza munci pe care nimeni nu vrea sa le faca, dar de care este nevoie.

Numarul de imigranti clandestini din SUA este de aproximativ 12 milioane. Congresul discuta in aceste momente o reforma a imigratiei. Camera a initiat deja un proiect, care se pronunta impotriva clandestinilor. Pe de alta parte, Senatul elaboreaza si el un proiect, care ar trebui sa fie mai putin restrictiv. La randul sau, presedintele american George W. Bush, insista pentru crearea a ceea ce se cheama „muncitorul oaspete”, acordand astfel un statut legal cel putin unei parti a imigrantilor ilegali.

In SUA traiesc peste 35 de milioane de persoane, nascute in afara teritoriului national, ceea ce reprezinta 10% din totalul populatiei, incluzand aici si cetatenii clandestini, care, conform Pew Hispanic Center, reprezinta 5% din totalul fortei de munca.

 
Senatorii de ocazie, sau cum pot rudele alesilor sa voteze in forul superior al ParlamentuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Wednesday, 03 May 2006
Asociatia neguvernamentala de lobby pentru Romania, "Romanians Worldwide Group", a luat act, cu profunda ingrijorare, de ultimele evenimente petrecute in Parlamentul Romaniei, unde un senator legitim ales, Norica Nicolai, a inteles sa permita sau/si sa favorizeze accesul unui intrus in incinta Parlamentului si, mai mult decat atat, sa faciliteze accesul acestui intrus la exercitarea votarii unei legi, aflate in dezbatere.

Considerand ca aceste fapte reprezinta o grava incalcare a legilor penale si se constituie ca un atac la adresa democratiei, "Romanians Worldwide Group" a inteles sa-si exercite drepturile conferite de Constitutia Romaniei si sa solicite, pe cale legala, organelor competente, sa fie luate toate masurile care se impun, depunand Plangere penala atat impotriva senatorului PNL Norica Nicolai, cat si impotriva intrusei, solicitand identificarea acesteia de catre organele in drept si stabilirea gradului de rudenie (prietenie) cu senatorul in cauza, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei. Totodata, s-a inaintat o plangere Presedintelui Senatului Romaniei, domnul Nicolae Vacaroiu, solicitand atat luarea masurilor administrative care se impun, impotriva senatorului Norica Nicolai, dar si analizarea modului in care Serviciul de Paza si Protectie nu a actionat, pentru a preveni accesul unui intrus in incinta Parlamentului si in sala de sedinte. “Ne manifestam intentia de a actiona si pe viitor, ca si pana acum, in interesul Romaniei, dar nu vom accepta sa privim, cu seninatate, astfel de incalcari ale legilor, venite tocmai din partea celor alesi ca sa le aplice”, declara semnatarii comunicatului de presa mentionat.

Asistam in aceste zile la o demonstratie de democratie “autentica” in care rude ale “alesilor” pot sa voteze in cel mai inalt for legislativ al Romaniei, iar acestia, prinsi cu mata-n sac, se fastacesc in fata camerelor de filmat intr-un penibil grotesc acuzand jurnalistii de rea intentie cand pelicula e martor. Reamintim ca de curand Ana Manea Hanes, identificata mai apoi ca ruda a senatorului PNL Norica Nicolai, a fost introdusa, impotriva regulamentului, in sala de sedinte a Senatului Romaniei si mai mult decat atat a si votat cu cartela de vot a unui alt senator, care lipsea din banca sa la acel moment. Observand ca presa a inregistrat pe pelicula tot, senatorul PNL Teodor Melescanu a ajutat la scoaterea nepoatei din sala de sedinte, nu prin usa la care aveau acces si jurnalistii, cu care probabil ca ar fi dat nas in nas, ci prin usa din dos, in plina sedinta.

Nefiind complet adormita si amortita, societatea civila reactioneaza conform drepturilor pe care i le confera Constitutia, chemand justitia sa faca dreptate cand bunul simt nu mai are limite. Totodata, Asociatia Academica de Administratie Publica "EUROPA", condusa de fostul functionar public Bogdan Gheorghe Draghici va formula o sesizare disciplinara impotriva "nepoatei" Ana Hanes, deoarece aceasta este si consilier juridic la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, motiv in plus sa cunoasca legea si sa nu o incalce.

 
Consulatul roman la Milano a initiat Sistemul online de cautare a pasapoartelorPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :314
Wednesday, 03 May 2006
Consulatul General al Romaniei la Milano a lansat recent un Sistem de cautare online a pasapoartelor, pentru cei care au depus cereri de reinnoire a documentelor.

Acestia pot verifica prin intermediul internetului daca actele solicitate de ei sunt gata si daca ele pot fi ridicate.

Introducand exact numele de familie si prenumele, la adresa

http://www.consulatmilano.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=80, sistemul va cauta si va afisa daca documentul solicitat este gata.

Sistemul online de cautare a pasapoartelor are ca scop evitarea formarii de cozi interminabile in fata reprezentelor consulare ale Romaniei in Italia si o mai buna operativitate a acestor institutii. 

 
Centrul Independent de Jurnalism lanseaza o scoala de studii avansate de jurnalismPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :171
Wednesday, 03 May 2006
Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) in colaborare cu Scoala de Jurnalism din Missouri (SUA) a anuntat marti lansarea, la Chisinau, a unei Scoli de studii avansate in jurnalism, comunica Monitor Media.

Directorul CIJ, Corina Cepoi, a precizat intr-o conferinta de presa ca scoala va fi inaugurata la 4 septembrie, iar la studii vor fi admisi 20 de persoane care vor fi instruite in scrierea stirilor, jurnalismului audiovizual, legislatiei si eticii mass-media, jurnalismului on-line, de investigatie, economic si de afaceri, fotojurnalismului, managementului mass-media. 

Dupa cum precizeaza Infotag, cursurile teoretice vor fi sustinute de catre experti din tara si strainatate, fiind urmate de un stagiu de sase saptamani la una din institutiile media. Doritorii de a se inscrie la studii trebuie sa depuna la CIJ, pana la 30 iunie curent, CV-ul, copia diplomei de absolvire, doua recomandari si o scrisoare de motivare. 

 
O saptamana de cinematografie romaneasca la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :139
Wednesday, 03 May 2006
Dintre toate cinematografiile tarilor din Estul Europei, aceea a Romaniei este fara dubiu cea mai putin cunoscuta in Italia, chiar daca in tara noastra se produc mai mult sau mai putin acelasi numar de filme ca in Ungaria sau in Polonia.

Tocmai de aceea „Saptamana filmului romanesc” ce se va desfasura in perioada 3-12 mai, la Venetia, isi propune sa aduca in fata publicului italian dar si a celui romanesc din Italia, unele dintre cele mai celebre filme romanesti ale ultimilor ani. Evenimentul va fi gazduit de Videoteca Pasinetti, din cadrul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica si va prezenta 4 pelicule de lung metraj, 2 documentare si 9 scurt-metraje, dar si o retrospectiva Lucian Pintilie, cu doua dintre peliculele de succes ale regizorului roman.

Saptamana se va deschide miercuri, 3 mai, la sediul Institutului, cu o masa rotunda cu tema „Cinematografia romana de astazi", ce va fi prezidata de profesorul Roberto Ellero, directorul "Circuito Cinema". Si-au anuntat participarea la eveniment actorul si artistul Horatiu Malaele, Manuela Cernat, prof.univ.dr. la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" din Bucuresti, Alina Salcudeanu, Consiliul National al Cinematografiei, Cristina Luca de la Departamentul de Tehnici Artistice si ale Spectacolului, Universitatea Ca' Foscari din Venetia, si un grup de studenti de la Facultatea de Film din cadrul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

Prima zi a evenimentului este dedicata debuturilor regizorale. Astfel, incepand cu ora 17.30, va putea fi vizionat filmul "Italiencele", in regia lui Napoleon Hermis, realizat in 2004, iar de la 21.00, va rula "Marfa si banii", in regia lui Cristi Puiu, film realizat in 2001.

Ziua de 5 mai va fi dedicata comediei. Incepand cu ora 17.30, va fi difuzat filmul "Occident", regizat de Cristi Puiu si realizat in 2002, urmand ca de la ora 21.00, sa fie rulat fimul "Filantropica" lui Nae Caranfil, din 2001.

8 mai este zi speciala pentru documentare. "Nascuti la comanda. Decreteii", in regia lui Florin Iepan va putea fi vazut incepand cu ora 17.30, iar "Mostenirea lui Goldfaden", regizat de Radu Gabrea, de la ora 21.00.

Pe 10 mai va putea fi urmarita o serie de scurt-metraje, in doua reprize. De la ora 17.30, vor fi difuzate scurt-metrajele "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" din 2004, regizat de Cristi Puiu, "Trafic", tot din 2004, regizat de Catalin Mitulescu, "Visul lui Liviu", in regia lui Corneliu Porumboiu, din 2004, "Ajutoare umanitare" al lui Hanno Hoffer, din 2001, si "Boborul", din 2004, regizat de Radu Igazsag. Apoi, de la ora 21.00, vor rula scurt-metrajele "Apartamentul", regizat de Constantin Popescu, "Canton", tot in regia lui Constantin Popescu, din 2005, "O calatorie la oras", regizat de Corneliu Porumboiu, din 2003 si Poveste la scara „C", regizat de Cristian Nemescu.

Pe 12 mai este programata Retrospectiva Lucian Pintilie, zi in care se vor difuza filmele maestrului "Terminus Paradis", din 1998, incepand cu ora 17.30 si "Niki Ardelean, colonel in rezerva", din 2003, cu incepere de la ora 21.

 
Oedipe, un film de Mihai Cosma, fata in fata cu publicul americanPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :151
Wednesday, 03 May 2006
Produs de Senso TV, documentarul „Oedipe”, realizat de conferentiarul si directorul Departamentului de Cercetare Stiintifica si Activitati Artistice de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Mihai Cosma, va fi prezentat in premiera in America de catre Institutul Cultural Roman din New York.

Evenimentul este programat pentru data de 8 mai, de la ora 19.00, si va fi gazduit de Sala Auditorium a ICR.

Filmul este consemnarea unui mini-festival Enescu sustinut in 2005 la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, in cadrul caruia a fost prezentata pentru prima data in SUA capodopera enesciana „Oedipe”, la initiativa violonistului de concert si universitar Sherban Lupu.
Documentarul s-a bucurat de un foarte mare succes de public si de critica in Romania.

Prezentarea filmului va fi urmata de o mini-conferinta a lui Mihai Cosma si de un recital al tinerei pianiste Irina Vasilescu. Invitatul de onoare al serii va fi domnul Gabriel Banat care va comenta filmul, discutand totodata despre personalitatea lui Enescu, pe care l-a cunoscut personal si cu care a concertat in Romania si SUA. Gabriel Banat este un distins muzician, violonist concertant, prim-violonist al New York Philharmonic, profesor universitar si autor de monografii muzicale, dintre care ultima, The Chevalier de Saint-Georges – Virtuoso of the Sword and the Bow, a fost publicata anul acesta la Pendragon Press.

 
Site pentru tricolori, lansat de romanii din diasporaPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :203
Wednesday, 03 May 2006
Un grup de romani care locuiesc in strainatate a luat initiativa de a crea o pagina de web si un forum destinate echipei nationale de fotbal a Romaniei.

Desi site-ul este momentan in constructie, acesta si-a propus sa ofere la adresa http://clubul-tricolorilor.tripod.com scurte informari despre activitatea echipelor nationale de fotbal romanesti si o arhiva video ce va creste pe zi ce trece. In ceea ce priveste forumul, acesta se vrea a fi un loc in care dinamovisti, stelisti sau rapidisti, pot discuta despre fotbal si nu numai, intr-o maniera pasnica, fara sa tina seama de patimi si vechi rivalitati, informeaza Romportal.

 
Noi reprezentatii romanesti la Viena cu Teatrul „Pygmalion”PDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :157
Wednesday, 03 May 2006
Trupele de actori de la teatrul romanesc „Pygmalion” din Viena si de la Teatrul National din Targu Mures vor sustine joi, 4 mai, si vineri, 5 mai, pe scena acestui teatru din capitala austriaca, doua reprezentatii cu piesa „Colonia penitenciara” de Franz Kafka.

Spectacolele vor fi jucate in limba romana pe scena aflata la adresa Alserstrasse 43, 1080 Wien, incepand cu orele 20:00, informeaza portalul romanilor din Austria, www.ro-at.org. Pretul unui bilet de intrare este de 15 euro, elevii si studentii urmand sa plateasca numai  9 euro.

 
Expozitie de fotografie la Ambasada Romaniei la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :159
Wednesday, 03 May 2006
Fotograful american Peter Kayafas isi va prezenta in perioada 4 mai-4 iunie, la Ambasada Romaniei la Washington, o expozitie intitulata „Un american in Romania”.

Vernisajul acesteia va avea loc in prinma zi a manifestarii, incepand cu ora 18:30, urmand sa fie succedat de o receptie la care sunt invitati sa ia parte cei prezenti la actiune, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala americana. Fotografiile au fost realizate pe perioada a trei vizite efectuate de artistul american in tara noastra, in care a parcurs mai mult de 10.000 de kilometri. Prinre exponate se numara si mai multe fotografii realizate cu cimitirul vesel din Sapanta.

Peter Kayafas locuieste in New York City unde este director al Eakins Press Foundation, o editura non-profit ce a publicat volume exceptionale de arta, fotografie, istorie, dans clasic si literatura. Kayafas a calatorit si fotografiat in Statele Unite, Cuba, Romania si in alte tari europene. Lucrarile lui sunt expuse la Muzeul de Arta din Brooklyn, la Galeria Ariel Meyerowitz din orasul New York, la Galeria Luisotti din Santa Monica, la Institutul de Arta din Chicago, la Universitatea Missouri, la Muzeul si parcul de sculptura DeCordova si in alte locuri.

 
Salon romano-maghiar de banda desenata la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :152
Wednesday, 03 May 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman de la Budapesta a gazduit joi, 27 aprilie, evenimentul de inaugurare al Salonului romano-maghiar de banda desenata, actiune organizata impreuna cu Clubul iubitorilor de banda desenata din Ungaria si Asociatia Bedefililor Romani pana pe 20 mai.

{mosimage}Manifestarea a cuprins vernisajul unei expozitii de profil, o masa rotunda care a pus in discutie unele probleme de actualitate din creatia acestui gen de grafica specializata (varietatea, umorul, publicul-tinta, specificul central-est european vizavi de comics-ul american si de specia „manga” din Japonia, perspectivele viitoare ale colaborarii romano-ungare in domeniu), precum si o prezentare de reviste, albume de BD, volume dedicate analizei si interpretarii domeniului, informeaza Institutul Cultural Roman de la Budapesta.

Invitatul de onoare al Salonului a fost Livia Rusz, distinsa graficiana nascuta in Romania si formata la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, ilustratoarea unui mare numar de carti pentru copii, de scriitori romani si maghiari, colaboratoare a revistelor „Napsugar” (Raza de soare), „Luminita” si „Arici Pogonici”. Dupa stabilirea sa la Budapesta (in 1987), artista si-a continuat creatia in domeniu, inclusiv seria de albume personale inceputa inca din tara, unele dintre ele devenite adevarate best-sellers si traduse in germana, engleza, rusa, spaniola. Livia Rusz a reprezentat, in cadrul manifestarii de la ICR Budapesta, factorul de legatura intre creatia desenatorilor romani si a celor maghiari (acestia din urma originari din Transilvania sau din teritoriul propriu-zis al Ungariei).

Din Romania au participat Dodo Nita, istoric al domeniului, autorul volumului „Dictionarul benzii desenate din Romania”, desenatorii craioveni Marian Mirescu si Dan Marian Mirescu, bucurestenii Alexandru Ciubotariu si Daniel Horia, clujenii Adrian Barbu si Flaviu Patrunjel, precum si Cristian Loghin, venit din Cracovia impreuna cu poloneza Joanna Karpowicz, cu care colaboreaza la realizarea ultimelor sale albume. Partea maghiara a fost reprezentata de Ferenc Kiss, presedintele Clubului BD Ungar, precum si Jozsef Szatmari, Mihaly Vass, Peter si Gabor Korcsmaros, Peter Kozma, Zoltan Domjan, desenatori si reprezentanti ai unor galerii de arta budapestane, interesate de BD.

Dintre mijloacele de promovare folosite in pregatirea Salonului, merita sa fie amintita o editie de 10.000 de plicuri tiparite de Posta Romana cu inscriptiaPrima expozitie romano-maghiara de benzi desenate. Institutul Cultural Roman din Budapesta 27 aprilie – 20 mai 2006incadrand un desen de Livia Rusz. De asemenea, un numar special bilingv (romana si maghiara) al revistei craiovene de BD Argonaut (nr. 8 din aprilie 2006), mai multe interventii in direct la postul de Radio Romania Cultural ale directorului ICR si ale unora dintre invitatii la manifestare, precum si aranjamentele privitoare la filmarea expozitiei de catre Duna TV si transmiterea unor scurte interviuri cu conducerea ICR Budapesta, cu Livia Rusz si Ferencz Kiss, in cadrul unei emisiuni din 5 mai a respectivului post de televiziune ungar. O buna impresie a facut prezentarea mai multor numere recente din publicatia „Argonaut” si a „Dictionarului benzii desenate din Romania”, Editura Mim, 2005.

Dupa incheierea perioadei de vizitare, expozitia va fi transferata in Romania, pentru a participa la Salonul International de Banda Desenata de la Bucuresti, in toamna acestui an.

 
O noua medalie internationala pentru vinul basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :140
Wednesday, 03 May 2006
Vinul "Sauvignon Dionis Collection 2005", produs de compania basarabeana "DK-Intertrade”, a obtinut o medalie de argint la concursul international de degustare "Challenge International du Vin 2006", care s-a desfasurat  finele lunii aprilie in localitatea franceza Bourg-sur-Gironde.

Un reprezentant al companiei basarabene a declarat pentru Infotag ca cea de-a 30-a editie a concursului, care a fost una jubiliara, a intrunit un numar maxim de vinuri (5072), din 36 de tari. In cadrul unei degustari inchise, 844 de arbitri au selectat 1447 de vinuri care au intrat in cursa pentru medalii,  250 de aur, 510 de argint si 687 de bronz. "DK-Intertrade" se afla la a zecea distinctie in anul 2006, numai in ultimii 3 ani 70 de vinuri produse la companie obtinand premii si mentiuni la concursuri si expozitii internationale.

Compania "DK-Intertrade" si-a inceput activitatea in anul 1994, fiind un mare producator si exportator de vinuri basarabene. Aria geografica a vanzarilor companiei, realizate sub marcile comerciale "Dionis Club", "Aurvin", "Firebird Legend", cuprinde circa 20 de tari. In prezent, compania este lider in productia si exporturile de vinuri, iar in anul 2005 a comercializat aproximativ 20 de milioane de sticle cu vin.

 
30 de tineri artisti romani expun in ElvetiaPDF Print E-mail
Aarau, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :137
Wednesday, 03 May 2006
{mosimage}Asociatia culturala visarte.aargau organizeaza vineri, 6 mai, intre orele 18:00 si 20:00, vernisajul expozitiei "Clubului ilustratorilor export1" din Romania.

{mosimage}Grupul este format din 30 de tineri artisti, absolventi si studenti ai sectiei de grafica a Academiei de Arta din Bucuresti, cunoscuti si sub numele de "Clubul ilustratorilor aproape nepublicati". Vernisajul expozitiei va avea loc in prezenta Stelei Lie, organizatoarea expozitiei si a clubului, lector la Academia de Arta, dar si alaturi de o parte din artistii romani, Lina Spatariu, Doina Roman, Amalia Dulhan, Emanuel Borcescu si Radu Tartan. Ghidul vernisajului va fi Bruno Landis.

Expozitia poate fi vizitata pana sambata, 3 iunie, la Galeria "goldenes kalb", Ziegelrain 4, Aarau, marti, miercuri si vineri, intre orele 11:30 - 18:30, joi, de la 11:30 – la 20:00, si sambata, intre 10:00 - 16:00.

Lucrarile expuse la aceasta manifestare culturala sunt ilustratii destinate cartilor pentru copii (acestea avand in general cele mai multe ilustratii), aparute in Romania, de obicei, in serie mica si in editii speciale, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Informatii suplimentare se pot obtine de la domnul Bruno Landis, la numarul de telefon 062 822 94 89.

 

 
Romania si parcursul sau european, analizate la BergenPDF Print E-mail
Bergen, Norvegia/Romanian Global News
Accesari :343
Wednesday, 03 May 2006
Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Oslo, Anamaria Almasan, sustine miercuri, 3 mai, la Departamentul de Politici Comparate de la Universaitatea din Bergen, o conferinta pe tema „Perspectivele Romaniei in aderarea sa la Uniunea Europeana”.

Diplomatul roman s-a aflat in acest oras norvegian inca de marti, 2 mai, fiind inostit in deplasarea sa de catre Consulul Economic al ambasadei romane, Valentin Maracinescu, informeaza misiunea romaneasca.

Tema integrarii tarii noastre la Uniunea Europeana a mai fost dezbatuta recent la Oslo, cand Ambasada Romaniei a organizat la Universitatea din capitala Norvegiei, o conferinta intitulata  „Romania si integrarea europeana: Provocari si noi oportunitati”. Conferinta a fost sustinuta de acelasi insarcinat cu afaceri al ambasadei romane, Anamaria Almasan, pe 19 aprilie, la Facultatea de Stiinte Sociale din cadrul institutiei de invatamant superior din Oslo.

 
Primavara ii reuneste pe romanii din DenverPDF Print E-mail
Denver, SUA/Romanian Global News
Accesari :93
Wednesday, 03 May 2006
Romanii care locuiesc in orasul american Denver sunt asteptati sambata, 6 mai, la o petrecere de primavara, care se va desfasura la The Woodside Village Condominiums Clubhouse, cu incepere de la ora 16:00.

Evenimentul este organizat de Asociatia Romanian American Freedom Allinace, RAFA, din Colorado, care spera ca participantii sa se simta in larrgul lor si sa cante, danseze si sa socializeze alaturi de ceilalti invitati. Petrecerea romaneasca va mai contine si un concurs pentru copii intitulat „Cea mai buna recitare a unei poezii romanesti”, astfel incat organizatia romaneasca ii incurajeaza pe parinti sa ii invete pe cei mici o poezie, copiii care nu vorbesc limba romana putand sa recite, totusi, si o poezie in limba engleza. Totodata, in afara acestui concurs va mai avea loc si o competitie de desenat pentru copii si tineri, anunta RAFA.

Locul care va gazdui aceasta petrecere se afla la adresa 8335 E. Fairmount Drive, Denver, CO 80247, romanii putand sa vina la actiune cu propriile preparate culinare si bauturi. Mai multe informatii se pot obtine de la adresa e-mail florian@rafa.org .

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions