Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
129 de ani de la proclamarea Independentei de Stat a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Ziua de 9 mai are o semnificatie aparte atat in istoria Romaniei, cat si in cea a Europei. In aceasta zi aniversam 129 de ani de la Proclamarea Independentei de Stat a Romaniei in 1877 si 61 de ani de la victoria Coalitiei Antihitleriste in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

{mosimage}Pentru cucerirea Independentei, Armata Romana, sub comanda domnitorului Carol I, a luat parte la razboiul ruso-otoman din 1877-1878, participand la marile batalii de la Plevna, Rahova si Vidin. Pierderile totale ale armatei romane s-au ridicat la 4.302 morti sau disparuti si 3.316 raniti, se arata intr-un comunicat al Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

La Plevna si Grivita se afla mausolee care adapostesc osemintele celor cazuti pentru libertatea patriei, iar o serie de monumente ridicate pe intinsul Romaniei, la Bucuresti, Calafat, Corabia, Craiova, Focsani, Giurgiu, Iasi, Ploiesti, Tulcea, Turnu Magurele, Zimnicea, precum si in alte localitati, comemoreaza faptele de arme ale ostasilor romani.

Peste 68 de ani, in aceeasi zi, avea sa se incheie cel de-Al Doilea Razboi Mondial, tara noastra pierzand pe front 169.822 militari, din care 21.035 morti, 90.344 raniti si 53.433 disparuti.

Ca efort de razboi facut intre 23 august 1944 – 12 mai 1945, data cand trupele romane au participat la ultimele lupte, Romania s-a situat pe locul al patrulea dupa U.R.S.S., S.U.A. si Marea Britanie. In amintirea acestor lupte au fost inaltate monumente la Arad, Baia Mare, Bucuresti, Carei, Cluj, Covasna, Miercurea Ciuc, Oarba de Mures, Oradea, Paulis, Sfantu Gheorghe, Timisoara, Targu Mures si in alte localitati. Osemintele celor cazuti se odihnesc in marile cimitire de onoare de la Oarba de Mures, in Romania, Hajduboszormeny, in Ungaria, Zvolen, in Slovacia si Brno, in Cehia.

Totodata, 9 mai a fost aleasa ca Zi a Uniunii Europene, apreciindu-se ca punctul de pornire al constructiei Europei unite a fost declaratia prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Frantei, a  propus Germaniei, sa contribuie la realizarea "unei solidaritati de facto" si sa puna "bazele concrete ale unei federatii europene indispensabile pentru mentinerea pacii".

Oficiul National pentru Cultul Eroilor, prin natura atributiilor sale, promoveaza cinstirea memoriei eroilor patriei prin cultivarea, in randul cetatenilor a memoriei inaintasilor si a valorilor societatii democratice. Mai mult decat atat, Oficiul contribuie la conservarea si reabilitarea unor morminte si opere comemorative de razboi prin programe si proiecte speciale. Un astfel de proiect de anvergura va fi finalizat prin inaugurarea, la 1 iunie 2006, de Ziua Eroilor, a Cimitirului romanesc de onoare de la Tiganca, din Basarabia.

 
Problema Bastroe revine in atentia MAE de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Tuesday, 09 May 2006

Membrii Comisiei de Ancheta Internationala constituita in baza Conventiei de la Espoo din 1991 privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier s-au intalnit luni, 8 mai, la sediul Ministerului roman al Afacerilor Externe, cu reprezentanti ai MAE roman implicati in gestionarea dosarului Bastroe.

Reprezentantii MAE roman au precizat ca sesizarea Comisiei de Ancheta Internationala in baza Conventiei de la Espoo in august 2004 este o dovada a increderii partii romane in respectarea dreptului international si au facut o prezentare sintetica a problematicii Bastroe, a evolutiei acesteia si a demersurilor complexe ale partii romane in vederea solutionarii sale, precum si a seriei de recomandari, rapoarte si rezolutii ale diverselor organizatii internationale cu privire la aceasta problema. S-a subliniat, inca o data, ca problema „Bastroe” nu este una bilaterala, ci de interes european si global, Delta Dunarii fiind parte integranta a patrimoniului comun al umanitatii. In acest context, reprezentantii MAE au subliniat permanenta deschidere a partii romane spre dialog si faptul ca se asteapta respectarea, de catre Ucraina, a obligatiilor cu caracter juridic asumate pe plan international.

A fost subliniata pozitia partii romane conform careia, in baza Conventiei de la Espoo, Ucraina trebuia sa transmita Romaniei informatii cu privire la proiectul „Bastroe” anterior inceperii efective a lucrarilor la acest proiect. In plus, statul in care se desfasoara un proiect cu potential efect negativ de mediu in context transfrontier avea obligatia de a organiza, anterior luarii unei decizii cu privire la proiect, consultari cu statele potential afectate.

Atat diplomatii romani, cat si membrii Comisiei au insistat asupra faptului ca este pentru prima data cand se reuneste o comisie de ancheta in baza Conventiei de la Espoo, derularea procedurilor Comisiei fiind, astfel, de interes atat pentru substanta problemei, cat si pentru modul de aplicare, in viitor, a Conventiei insesi.

Comisia de Ancheta Internationala a fost constituita in urma sesizarii partii romane si s-a reunit pentru prima data la Geneva, in februarie 2005. Obiectul activitatii Comisiei este stabilirea existentei potentialului impact transfrontier al proiectului „Bastroe”, cu urmarile prevazute in Conventie. Comisia este constituita din trei experti care activeaza in nume personal, doi avand cetatenia Partilor. Presedintele Comisiei este domnul Joost Terwindt. Finalizarea lucrarilor Comisiei va avea loc, cel mai probabil, in cursul lunii iunie 2006.

 
O romanca in finala International Student Awards din Marea BritaniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Tuesday, 09 May 2006

Romanca Ileana Alexandra Ispas se numara printre cei doisprezece finalisti ai editiei 2006 a concursului International Student Awards initiat de British Council si sustinut de institutii de stat din Marea Britanie, Irlanda de Nord si Scotia.

International Student Awards pune accentul pe realizari non-academice, fiind scoasa in evidenta implicarea studentilor in viata comunitatii, din punct de vedere social sau cultural. Concurentii au scris cate „o scrisoare acasa” iar juriul le-a selectat pe cele care au vorbit cel mai bine despre cum si-au indeplinit visurile, despre cum au depasit obstacole si cum si-au imbogatit educatia lor prin implicarea in activitati ale comunitatii, sportive sau culturale, informeaza filiala British Council de la Bucuresti. Aplicatiile finalistilor au trecut printr-un proces de evaluare conceput pe trei nivele si au fost selectionate din peste 2000 de lucrari din lumea intreaga.

La cea de a patra editie, evenimentul a incercat sa aduca in centrul atentiei experienta de viata si de studiu a celor care invata in Marea Britanie. Au intrat in competitie studenti reprezentand peste 125 de nationalitati si diverse nivele de educatie – de la nivelul A la cel de cercetare post-doctorat. In toti acesti ani, British Council a strans peste 9000 de scrisori – o colectie unica de experinte britanice.

Candidatura Alexandrei Ispas a fost sustinuta de un CV impresionant, in care se afla doua atestate importante de limba straina, German Abitur si Cambridge Proficiency, absolventa a Universitatii din Edinburgh, burse de cercetare la Universitatea din Melbourne si Universitatea St. Andrews. Aflata in prezent cu o bursa de doctorat in psihologie la Universitatea Cardiff, Alexandra colaboreaza cu doua reviste de specialitate, este editor la PsyPAG Quarterly, tine seminarii pentru studenti si este membru al British Psychological Society. Alexandra a fost castigatoarea regiunii Tara Galilor, ajungand astfel in finala internationala.

Castigatorul editiei 2006 a concursului International Student Awards a fost desemnat la sfarsitul saptamanii trecute, fiind vorba despre studentul nigerian Akanimo Odon, de la Universitatea Lancaster. Toti finalistii au participat la o ceremonie gazduita de Presedintele British Council, Neil Kinnock, unde au fost prezenti si oaspeti importanti ai institutiilor partenere.

 
FMI da din nou bani romanilor de dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :158
Tuesday, 09 May 2006
Consiliul Executiv al FMI a aprobat un nou acord cu Republica Moldova, in valoare de 118,2 milioane de dolari.

Astfel Moldova obtine finantare de la Fond dupa o intrerupere de aproape patru ani, ultima transa din vechiul program fiind acordata in iulie 2002. Aprobarea acordului ii permite Republicii Moldova sa solicite imediat primirea sumei echivalente cu 11,44 milioane DST (circa 16,9 milioane de dolari), dupa cum sustine Johan Mathisen, reprezentantul permanent al Fondului Monetar International in Moldova. Noul acord este valabil trei ani, in baza Mecanismului pentru Reducerea Saraciei si Cresterea Economica (PRGF), in valoare de 80,08 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) (circa 118,2 milioane de dolari). PRGF este mecanismul de creditare al FMI cu regim preferential pentru statele cu venit mic. Rata dobanzii pentru creditele in baza PRGF este de 0,5 la suta anual, creditele fiind date pentru zece ani, cu o perioada de gratie de 5,5 ani. Dupa aprobarea noului program Republica Moldova are mana libera sa negocieze restructurarea unor datorii externe bilaterale prin Clubul de la Paris, informeaza Prompt Media.

 
Presedintele Basescu s-a operat la VienaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :310
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a plecat luni seara, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, cu o aeronava speciala, la o clinica de specialitate din Viena pentru a fi operat.

{mosimage}Comisia de medici constituita de ministrul Sanatatii in urma ultimelor investigatii efectuate si a unor noi evaluari medicale a recomandat ca interventia chirurgicala sa aiba loc in cel mai scurt timp, intr-o clinica de specialitate din strainatate. Basescu a fost internat luni noapte la spitalul Universitar din Viena, unde a fost operat de hernie de disc in noaptea de luni spre marti. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a declarat ca operatia s-a incheiat cu bine si ca a durat doua ore. Medicii austrieci vor prezenta, in jurul orelor 11.00, primul buletin medical dupa interventie.

 Interventia este destul de grea, iar diagonosticul medicilor austrieci a coincis cu cel pus de colegii lor din Romania - hernie de disc in zona lombara, intre vertebrele patru si cinci. Seful statului a ales Viena pentru ca voia sa scape de disputele politice din tara.

 
Ziua Europei sarbatorita de romani si spanioli la TargovistePDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :134
Tuesday, 09 May 2006
Astazi, incepand cu orele 9:00, se desfasoara in cadrul Universitatii Valahia, Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice evenimentul intitulat “Implicatiile integrarii europene ale Romaniei in Uniunea Europeana si experienta Spaniei”.

Universitatea Valahia din Targoviste este la a doua manifestare de acest gen dedicate Zilei Europei si in baza infratirii cu Universitatea Castilla – La Mancha (UCLA) din Spania, aduce in fata studentilor targovisteni noutati in privinta procesului de aderare si post aderare al Romaniei. Beneficiind de sprijinul Ambasadei Spaniei la Bucuresti, manifestarea din acest an are invitati de seama precum prorectorul UCLA dna. Maria Angeles Alcala.

Parteneriatul romano- spaniel functioneaza foarte bine intre cele doua Universitati si faptul ca se face un schimb activ de personal ajuta mai bine la intelegerea procesului de aderare si a implicatiilor pe care acesta le va avea in plan social, cunoscut fiind cazul Spaniei care a acumulat cel mai bine fondurile de preaderare dar care reprezinta si un miraj pentru romanii care doresc sa se realizeze atat material cat si profesional.

Orasul Targoviste este infratit cu orasul Castellion iar in iunie urmeaza sa se infrateasca si cu Ciudat Real.

La manifestarile de astazi participa si o delegatie a Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni care va aduce in atentia participantilor rolul si locul romanilor din Spania pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. 

 
Pianista Alina Bercu, in finala Eurovision Young MusiciansPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :143
Tuesday, 09 May 2006
Pianista Alina Elena Bercu va reprezenta Romaniei la finala Concursului International „Eurovision – Tineri muzicieni” ce se va desfasuara vineri, 12 mai, la Viena.

Tanara artista va lua parte la aceasta competitie alaturi de flautista Daniele Koch din Austria, trompetista Tine Thing Helseth din Norvegia, oboistul Simone Sommerhalder din Elvetia, violonista Jennifer Pike din Marea Britanie, pianistul Dmitri Mayboroda din Rusia si violoncelistul Andreas Brantelid din Suedia, toti sapte fiind selectionati de catre juriu in urma unei semi-finale desfasurate in perioada 7-8 mai.

Alina Bercu va interpreta in finala ce va avea loc in Piata Primariei din Viena Concertul nr. 25 in Do major de W.A. Mozart si va fi acompaniata, la fel ca si ceilalti concurenti, de Orchestra Simfonica din Viena, dirijata de Christian Arming.

Desi a mai participat in 2002 si in 2004 in etapa finala a competitiilor EYM de la Berlin si Lucerna, Romania este pentru prima oara finalista in elita muzicala europeana, promovarea Alinei Bercu in finala din 12 mai fiind, pana in prezent, cea mai buna performanta a tinerilor muzicieni romani, informeaza TVR.

Finala concursului Eurovision Young Musicians, editia a XIII-a, va fi difuzata vineri, de la ora 22:20, la postul TVR Cultural, si va fi comentata de Daniela Zeca Buzura, directorul canalului, si de realizatoarea Adriana Rogovschi. Competitia EYM este organizata de EBU impreuna cu ORF, televiziunea publica austriaca, in cadrul Festivalului Vienei, consacrat celebrarii Anului Mozart.

 
Start pentru Festivalul International de Jazz de la SibiuPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :127
Tuesday, 09 May 2006
Cel mai important festival de jazz din Romania, Sibiu Jazz Festival, se desfasoara in perioada 8-14 mai, editia din acest an stand sub umbrela Anului Francofoniei.

Evenimentul, ajuns la editia cu numarul 36, va reuni in acest an peste 160 de participanti din 20 de tari, printre care Tricycle din Belgia, Snaco Dixie Band din Sibiu, Wolfgang Puschnig “Chants” din Austria, Brazilia, Germania, SUA, Sylvian Kassap Trio din Franta, Eldbjorg Rakknes „TINGeLING” Band din Norvegia, Filarmonica de Stat Sibiu & Florin Raducanu Septet sau  World Saxophone Quartet din SUA. Concertele vor avea loc in sala mare a Casei Sindicatelor, in timp ce recitalurile Jam Session se vor desfasura in clubul Festivalului, aflat in Holul Mare al Casei Sindicatelor.

Sibiu Jazz Festival, cea mai veche manifestare de acest gen din Romania, a luat fiinta in urma cu 30 de ani, fiind, totodata, unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume.

 
Concert 50 Cent la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :383
Tuesday, 09 May 2006
Unul dintre cei mai importanti artisti de hip-hop din lume, 50 Cent, va sustine miercuri, 14 iunie, pe stadionul Dinamo din Bucuresti, un concert in premiera nationala.

Spectacolul exploziv va contine un show de lumini si sunet, in cadrul caruia vor evolua o trupa de rapperi si mai multi DJ, ce il vor ajuta pe 50 Cent sa interpreteze cele mai cunoscute hituri ale sale, informeaza organizatorii evenimentului, Compania Events. 

Biletele la concertul 50 Cent costa 95 de lei noi si pot fi cumparate de la casa de bilete a Salii Palatului, din reteaua de magazine Diverta sau Mediagalaxy incepand cu data de 15 mai sau online, incepand cu 9 mai, la www.rol.ro.

 
Basescu interpelat de Paul Goma in problema comisiei TismaneanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste, condusa de Vladimir Tismaneanu, a avut, la Palatul Cotroceni, prima reuniune, informeaza un comunicat al Administratiei prezidentiale.

{mosimage}In 5 aprilie, presedintele Traian Basescu a decis sa infiinteze o comisie prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Scopul acestei comisii este "elaborarea unei sinteze stiintifice privind crimele si abuzurile regimului comunist din Romania, de la infiintarea sa si pana la Revolutia din decembrie 1989". Ea urmeaza sa analizeze principalele institutii care au facut posibila perpetuarea dictaturii comuniste, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea acestui sistem, in perioada mentionata.

Pe marginea compozitiei eclectice si a inadecvarii profesionale, ca istoriografi, ca sa nu scriu incompetentei in domeniu a unora dintre membrii acestei Comisii, Paul Goma face o propunere constructiva. Revista Asymetria publica textul scrisorii adresate de Paul Goma presedintelui Romaniei.

Domnului Traian Basescu,

Palatul Cotroceni, Bucuresti

Domnule Basescu,

In 5 aprilie 2006, dupa ce Vladimir Tismaneanu imi propusese - si in numele Dvs. – sa fac parte din Comisia prezidentiala pentru cercetarea crimelor comuniste in Romania, pregatisem o scrisoare de raspuns la scrisoarea-invitatie. In primul rand ceream de la statul roman reparatii: restituirea cetateniei romane, furate chiar inainte de a pleca din tara (in 20 noiembrie 1977); restituirea dreptului de a publica in Romania, furat de N. Manolescu prin editorialul “Adio, domnule Goma” din 1998, apoi prin campania sa de antisemitizare a mea, organizata in 2005, in vederea obtinerii postul de ambasador la UNESCO.

Dupa care treceam la chestiuni generale:

In acel moment nu cunosteam numele celorlalti membri ai Comisiei, credeam insa ca reuniti pentru a cerceta-clarifica istoria Romaniei din ultimii 70 ani ne vom intelege intre noi, oricat de adanci fusesera neintelegerile anterioare.

Drept care propusesem:

- din Comisie, ca membri de onoare, sa faca parte supravietuitori dintre victimele comunismului: Gavrila Ogoranu, plecat dintre noi intre timp, si minunata sa sotie (vaduva lui Sabadus, ucis in bataie la Gherla, de catre o «cunostinta» a mea: Goiciu), Vasile Paraschiv, Doina Cornea, Remus Radina, Cicerone Ionitoiu, Ion Varlam si altii si altii cati au mai ramas;

 - din Comisie sa nu faca parte acei autodeclarati “membri eminenti ai societatii civile” care colonizasera, de la 22 decembrie 1989, tribunele, prezidiile, balcoanele, platourile de televiziune, microfoanele, presa scrisa, posturile, bursele, pentru a ne explica noua, neinformatilor, noua, naivilor cat si cum si pe unde “rezistasera” ei comunismului: Blandiana, Liiceanu, Plesu, Manolescu, Adamesteanu, Dan Pavel, Oisteanu, Jela, Stelian Tanase, Antohi, A. Mungiu, Pippidi… – lista era mult mai lunga.

Motivele pentru care acesti “directori de constiinta” nu aveau ce cauta intr-o asemenea Comisie:

- “trecutul de lupta anticomunista” al lor: traficat post–festum, deci mincinos;

- cunostintele lor de istorie in general, in special de istorie contemporana a Romaniei: nule, chiar daca unii dintre ei se prezentau ca istorici.

Domnule Basescu,

Aceasta scrisoare a mea – pe hartie – nu a putut pleca spre Dvs., pentru ca invitatia Dvs., scrisa, trimisa prin posta (promisa prin V. Tismaneanu) nu a mai pornit inspre mine.

Intre 11 aprilie si 14 aprilie a avut loc Marea Miscare de Solidarizare Intelectuala (Romana): “membrii de drept ai directoratului de opinie” din nefericita noastra tara, profesionistii in prelingerea de la un prezidiu la o comisie; de la un colocviu la o dezbatere-asupra, cu tot cu scaunul autorepartizat lipit de sezut(a), aflind ca V. Tismaneanu imi propusese si mie participarea – chiar daca uitase sa mentioneze ca inca din 21 septembrie 2005 cerusem infiintarea Institutului pentru Studierea Terorii Bolsevice in Romania – au intrat in panica, s-au adunat, au dat mana cu mana, ca de obicei pe meleaguri mioritice si tot pentru o cauza mizerabila: expulzarea acelui ins care facuse ceea ce ei nu facusera nici macar in gand impotriva comunismului.
Urmare: V. Tismaneanu (prost consiliat, dar cine sa-i pedepseasca pe foarte-prostii consilieri? - la urma urmei fiecare are consilierii pe care ii merita) a improvizat o “motivatie” a anularii invitatiei mie adresate - in numele Dvs., Domnule Basescu – pretextul invocat: as fi publicat – pe internet! – scrisori de-ale tatalui sau!

Ce explicatie puerila, ce inventie debila!

Pe cand eram in relatii cordiale (sic) V.T. imi scrisese, nesimtitor la faptul ca ma ofenseaza, ma raneste:
“Rolul Dvs: mai ales pe tema represiunilor, studentimea, intelectualii. Nu trebue sa scrie[t]i: ati scris ce trebuia scris.
Acum vin expertii, comisia citeste, adauga, etc” (subl mea, P.G.)

Am inghitit jignirea, am retinut sugestia.

Chiar daca nu mai fac parte din Comisie – va propun:

Cum tot mi-am pregatit seria de scrieri postume, o ofer spre tiparire editurii Institutului Cultural Roman. Sa inceapa cu cele doua volume de Scrìsuri care aduna articole, interviuri, conferinte publicate in presa occidentala intre 1971 si 1977 - pe cand eu ma aflam in Romania - apoi in exil, precum si cele din 1990 pana in momentul de fata. Presupunind ca imi cunoasteti publicistica, va rog sa o recomandati lui H.R. Patapievici, director al Institutului si membru al Comisiei.
Domnule Basescu,

Scopul meu, este in primul rand al unui scriitor frustrat:

20 de ani (1970-1990) am fost interzis in tara, deci samizdatizat; de la actiunea extrem de colegiala a lui N. Manolescu, am evoluat…, devenind, in Romania Libera Post-Revolutionara un scriitor roman internetizat;

In al doilea rand telul urmarit este unul pedagogic:

Niciunul dintre membrii Comisiei nu cunoaste Istoria Contemporana a Romaniei:
Sorin Alexandrescu, desi inalt specializat in prinderea prin scheme si sageti a geniului lui Faulkner, N. Manolescu, stralucit recenzent al cartilor de fictiune si harnic autor de manuale indrumatoare-spre-indarat, ca Literatura romana de azi.1945-1965 – nu au nici o idee despre Istoria Tarii lor (daca ar fi avut una cat un bob de mustar, N. Manolescu nu ar fi luat lui I.Iliescu, imediat dupa Mineriada Sangeroasa din 13-15 iunie 1990, interviul legitimator al ilegitimului cu mainile pline de sange, numit de el “Omul cu o mare”); la fel S. Antohi: el este “istoric al ideilor”, nicidecum al faptelor si al suferintelor romanilor; Mihnea Berindei, turcolog emerit, ramane autor al unui studiu despre vamile turcesti, nu despre secolul al douazecelea la romani; cat despre Al. Zub el s-a specializat in Xenopol, in Kogalniceanu, in Parvan – din care nu a mai iesit, deci nu are idee, de pilda, despre “intamplarile” din timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.
In aceste decenii din urma am constatat cu tristete, cu ingrijorare, cu oroare: romanii nostri se afla in relatii conflictuale cu ceea ce se cheama Istorie – deci memorie:

Neistoricii sunt “imuni” la cronologie, pentru ei timpul este… o neglijabila, un accident: ce conteaza, la scara secolelor, ca, de pilda, 28 iunie 1940 a fost inainte de 22 iunie 1941 ?, sunt sigur, nu dupa? si daca a fost inainte, la ce ne slujeste, azi: anuleaza prezentul mizerabil ?; dintre scriitorii romani doar Eminescu si Sadoveanu au cinstit istoria cum se cuvine, pentru cei aparuti dupa 1944 - conjuncturistii din care ne-am facut maestri de gandire si de “creatie” - istoria a reprezentat “un domeniu” in care erai obligat sa te documentezi (ca in siderurgie, in piscicultura, in arpagicultura), iar tinerii care voiau sa devina istorici, din spaima-de-clasa, provocata de teroarea luptei-de-clasa, alegeau perioadele cele mai indepartate in timp, ca sa nu care cumva sa calce in groapa prezentului care putea duce drept la puscarie.

Cat despre acea constanta etica necesara in studiul istoriei – nici vorba: daca etica era exclusa din estetica (astfel realizindu-se inghetata fiarta specifica Romaniei bolsevizate de prietenii nostri luminatori veniti de la Rasarit pe tancurile rusesti in 1944, numita: “rezistenta prin cultura”), ce sa caute in istorie, considerata stiinta pura si dura…?

Domnule Basescu,

Va propun sa facem noi, neistoricii, alfabetizarea istoricilor romani din Comisia cu pricina.
Sunt convins : bibliografia oferita de volumele Scrìsuri le va fi benefica : le va oferi cateva notiuni elementare de istorie si de morala in abordarea istoriei. Totodata va fi folositoare si urmasilor, neamurilor lor: fii, nepoti, stranepoti si mai ales cumnate : acestia/acestea vor afla, in sfarsit, ce este aceea Istorie a Romaniei Contemporane si cu ce se mananca ea.

Cu incredere,

Paul Goma

 
Ambasadorul roman la Londra spera la ridicarea vizelor in octombriePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :356
Tuesday, 09 May 2006

 {mosimage}- Stimate d-le ambasador, cum apreciati ca au evoluat relatiile romano-britanice de la preluarea de catre dvs. a mandatului de ambasador la Londra si pana in prezent?

{mosimage}- Cand am venit eu ambasador la Londra, relatiile romano-britanice incepeau sa se consolideze. Am avut, asadar, sansa de a veni pe un trend pozitiv al relatiilor bilaterale. Vedeti dvs, rolul unui ambasador este acela de a fi un fel de curea de transmisie intre guvernul tarii sale si guvernul tarii in care este acreditat. Din acest punct de vedere cred ca eu si echipa mea ne-am facut treaba destul de bine. Pentru ca am preluat relatiile bilaterale la un anumit nivel si pot spune cu certitudine ca in acesti 4 ani si jumatate aceste relatii s-au dus la un nivel mult peste ce a fost in 2002. Si asta nu o spun doar eu, ci o spun oficialitatile din ambele tari.

- Am putea spune ca relatiile bilaterale sunt chiar peste asteptari...

- Da, poate ca sunt peste asteptari. Dar asta si datorita performantelor inregistrate de Romania. Pentru ca Marea Britanie astepta sa aiba in Romania un partener viabil si iata ca acest partener a aparut. Aici am in vedere relatiile bune din cadrul NATO, relatiile  comerciale bilaterale care au crescut cu 25% in fiecare an din 2002 si pana acum, mediul de afaceri din Romania, care s-a imbunatatit simtitor, permitand patrunderea unor mari investitori britanici, cum ar fi Vodafone, care a achizitionat Connex-ul, dand un semn de incredere in piata romaneasca si in viitorul ei. Si pot sa va spun ca se anunta si alte investitii mari, nu doar in Bucuresti, ci si in alte orase din Romania: Constanta, Pitesti, Galati, Timisoara, Alba Iulia, ca sa enumar doar cateva. Pe de alta parte si firmele romanesti patrund tot mai mult cu produse pe piata britanica. De exemplu firme producatoare de mobila romanesti au incheiat contracte serioase cu parteneri nu doar din Londra ci si din Birmingham, Manchester sau Cardiff. Si mai sunt si alte exemple.

- Ce faceti dvs. pentru a impulsiona relatiile romano-britanice?

- Presedintele Romaniei si Guvernul Romaniei sunt practic prezenti in Marea Britanie prin intermediul ambasadei. Noi trebuie sa ducem la bun sfarsit strategia Ministerului Roman de Externe in Marea Britanie. Iar acest lucru este foarte complex: in plan politic, cultural, economic, comercial dar si in planul legaturilor cu diaspora. Este o paleta foarte larga de activitati. Ambasada Romaniei are in acest moment suficienti diplomati, bine pregatiti consider eu, pe toate aceste zone de activitate si care lucreaza din plin pentru a transpune in practica aceste deziderate.

- Totusi, imaginea Romaniei in Marea Britanie nu este la nivelul asteptarilor. Nu credeti ca s-ar putea face mai mult in acest sens?

- Este adevarat ca ar trebui sa facem mai mult, cu un sprijin mai substantial din Romania, pentru a imbunatati imaginea tarii. Pentru ca, din pacate, cum ati sesizat probabil si dvs, constatam ca multe din cliseele anilor 90 sunt inca prezente in constiinta omului de rand din Marea Britanie. Ceea ce, evident ca nu e bine. Acum 3 ani, la intalnirea anuala a ambasadorilor de la Ministerul de Externe eu am spus textual „pentru britanicul de rand, Romania nu exista”. Ei bine, declaratia mea a creat multa nemultumire si mi-a atras critici din partea guvernantilor de atunci. Dar eu am crezut atunci si cred si acum ca acesta este adevarul. Este adevarat, au fost voci care au spus „ce face ambasada?” Intr-un fel si dvs. ati intrebat, chiar daca indirect, cam acelasi lucru. Iar eu fac precizarea ca ambasada nu este agentie de PR. Cine stie cum se lucreaza profesionist, stie ca nu poti face mare lucru in acest domeniu daca nu te bazezi pe o firma de PR serioasa, care trebuie sa lucreze sub coordonarea ambasadei. Din pacate nu s-a inteles inca acest lucru. Spre deosebire de alte tari, cum ar fi Ungaria, Cehia, Polonia si chiar Bulgaria, care au inteles foarte bine asta.Si lucreaza de ani de zile, cu bune rezultate, cu firme de PR cunoscute. E mare pacat ca noi nu facem la fel. Mai este inca timp, dar nu foarte mult.

- D-le ambasador, cum apreciati relatia pe care o aveti cu diaspora, cu romanii din UK?

- Am sa va fac o marturisire. Inainte de a veni la Londra, foarte multi m-au speriat spunandu-mi ca diaspora din Marea Britanie este divizata, este neprietenoasa cu ambasada si chiar ostila. Nu va ascund ca am venit cu oarecare teama cu privire la relatiile pe care urma sa le am cu romanii din UK. Ei bine, vreau sa va spun ca la prima intalnire pe care am avut-o, de Ziua Nationala, am avut o adevarata revelatie: am constatat ca este o diaspora absolut normala, chiar calda si prietenoasa. Pentru mine a fost o surpriza extraordinar de placuta. In toti acesti ani m-am intalnit de numeroase ori cu reprezentanti ai diasporei, pe tot teritoriul Marii Britanii si ori de cate ori sunt invitat ma duc cu multa placere. Nu de putine ori am intalniri cu studentii romani veniti la studii la cele mai mari universitati din Marea Britanie si ma bucur ori de cate ori am ocazia sa dialoghez cu ei. In concluzie, pot sa va spun ca am o relatie foarte buna, calda chiar cu diaspora.Si vreau sa subliniez contributia pe care o au ziarele romanesti de aici in crearea unei coeziuni a diasporei.

- Deci va intalniti destul de des cu romanii din Marea Britanie?

- Da, chiar foarte des. Si nu va ascund ca imi face o deosebita placere. E una din marile si placutele surprize ale sederii mele in Marea Britanie.

- Va propun sa abordam un subiect ceva mai sensibil. De ce credeti dvs. ca Guvernul de la Londra este retinut in privinta ridicarii vizelor pentru romani?

- Britanicii au tendinta de a judeca un pic mecanicist lucrurile, prin prisma statisticilor. Ei au asteaptat sa constate scaderea semnificativa (din punct de vedere britanic) a numarului de imigranti ilegali. Iar acest numar pot sa va spun ca este intr-o scadere considerabila. Mai exista insa un aspect, infractionalitatea romanilor din Marea Britanie. Din pacate, aceasta este inca destul de vizibila, este destul de deranjanta, atat pentru noi cat si pentru oficialitatile britanice. Daca acest fenomen s-ar diminua serios, am avea de castigat. Eu am multe discutii pe aceasta tema cu oficialitatile britanice, fiind un subiect fierbinte, care ne doare si pe noi. Parerea mea este ca, dupa toate probabilitatile, cu circa 2-3 luni inainte de integrarea Romaniei in UE, Marea Britanie va ridica vizele pentru Romania si Bulgaria. Deci, eu cred si sper ca in septembrie sau octombrie anul acesta sa fie momentul in care se vor ridica vizele.

- Cum vedeti comunitatea romaneasca din UK dupa ridicarea vizelor? Va fi mai asezata si mai numeroasa?

- Categoric, da. Imi place sa cred ca vor veni oameni seriosi sa munceasca in Marea Britanie, iar fenomenul infractional in randul romanilor din UK nu va lua amploare.

-Care a fost cel mai dificil moment din activitatea dvs. de ambasador la Londra?

- Nu cred ca am avut un moment cu adevarat dificil. Am avut momente mai delicate. Poate atunci cand a trebuit sa negociez, impreuna cu un distins reprezentant al Ministerului Apararii pozitionarea trupelor romanesti in Irak. A fost un moment foarte important pentru noi, delicat si in care nu aveam prea multi aliati. A fost un moment foarte greu, dar l-am trecut cu bine. Atunci am avut o mare satisfactie.

- Apropo de satisfactii, care a fost cea mai mare satisfactie pe care ati avut-o ca ambasador?

- Chiar nu stiu ce sa va spun. Momentul la care m-am referit anterior a fost si cel mai dificil dar mi-a adus, cum spuneam, si o mare satisfactie. Au mai fost si momentele cand au fost predate cele doua fregate. La prima fregata a participat fostul presedinte Iliescu, iar la cea de a doua a fost prezent actualul presedinte, Traian Basescu. Un alt moment de satisfactie a fost atunci cand am reusit ca prima vizita oficiala a presedintelui Basescu sa aiba loc in Marea Britanie, la foarte scurta vreme dupa instalarea sa.

- Ce ati dori sa transmiteti romanilor care se afla in Marea Britanie?

- As dori sa le spun ca trebuie sa inteleaga ca orice strain, deci si romanii, sunt bine veniti in Marea Britanie, sa traiasca aici, sa lucreze aici, cu o singura conditie: sa respecte legile acestei tari. In momentul in care esti capabil sa te aliniezi legilor lor si le respecti, nu ai nici un fel de problema in a deveni partener cu britanicii pe teritoriul lor. Nu trebuie uitat ca britanicii sunt extrem de deschisi, dar nu suporta sa le deranjezi linistea lor...seculara si regulile vietii curente.

- D-le ambasador, va multimim pentru amabilitate si va intrebam inca o data: sunteti optimist in privinta ridicarii vizelor?

- Categoric. Este doar o chestiune de timp.

(Interviu realizat de Cristina Irimie & Laurentiu Ungureanu pentru „Roman in UK”)

 
Franta inaspreste legea imigratieiPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :273
Tuesday, 09 May 2006

In timp ce noul Guvern italian de centru-stanga pune bazele unei noi legi asupra imigratiei, alte tari din vechea Europa au pus la punct acte normative care modifica substantial legile in vigoare referitoare la imigratie.

Este si cazul Frantei, una dintre tarile membre ale Uniunii Europene, cu cel mai mare numar de cetateni imigranti. Parlamentul francez a aprobat, in cadrul proiectului de lege a imigratiei initiata de ministrul de Interne, Nicholas Sarkozy, o carte de sedere „competente si talente“ care sa favorizeze afluxul selectionat al strainilor care vor sa intre in Franta. Cartea este valabila pe o perioada de trei ani, dar poate fi reinnoita, dupa cum indica proiectul votat. Scopul sau este acela de a selecta primirea cetatenilor straini a caror „personalitate si talent sa constituie un avantaj pentru dezvoltarea si viitorul Frantei“. „Imigratia din motive de munca ramane la un nivel marginal: 11.500 de carti de sedere in 2005. Ceea ce semnifica faptul ca nu putem primi in Franta migranti cu un loc de munca si care sa contribuie la crestere“ a spus Sarkozy, atunci cand a prezentat proiectul de lege in Camera Deputatilor. 

Cartea de sedere „competente si talente“ autorizeaza exercitarea anumitor activitati profesionale. Familiei titulatului acestui document ii va fi acordat un permis de sedere temporar „viata privata si familiala“.

Pe de alta parte, Parlamentul a operat o distinctie clara intre diferite carti de sedere temporare pentru muncitorii straini. Cartea de serere „salariat“ cu o valabilitate de un an, reinnoibila, va fi acordata muncitorilor anjati cu un contract de 12 luni sau mai mare. Cartea cu mentiunea „munca temporara“ va fi acordata pentru contracte cu durata mai mica de un an, iar cartea „munca stagionara“ va fi valabila timp de trei sezoane si va autoriza muncitorii sezonieri sa traiasca in Franta „in perioada sau perioadele stabilite si care nu pot depasi o durata totala de sase luni pe an“.

Angajatorii francezi care dau de lucru imigrantilor clandestini risca, potrivit noii legi a imigratiei, sa fie privati de drepturile civile si politice pe o perioade de trei ani.

 
Carti in limba romana, disponibile la Episcopia Ortodoxa Romana din AmericaPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :282
Tuesday, 09 May 2006
Departamentul de Publicatii al Episcopiei Ortodoxe Romane din America a editat recent cateva carti religioase in limba romana, cu ocazia sarbatoririi celei de-a 75-a aniversari a Episcopiei.

Printre aceste carti se afla Biblia Mare, Psaltirea, Evanghelia, Apostolul, Penticostarul si Triodul, se arata intr-un comunicat de presa emis de eparhia romana cu sediul in Grass Lake, statul american Michigan. Departamentul vinde aceste carti la pret redus, pana la 31 mai, ca oferta speciala de inceput. Formularul de comanda poate fi descarcat on-line de pe site-ul roea.org, iar mai multe informatii se pot obtine de la Departamentul de Publicatii prin telefon, la numarul (517.522.3656) sau prin e-mail, la adresa books@roea.org.

 
Ministerul Italian de Interne suparat pe romanii clandestiniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :422
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Cetatenii romani din Italia, la fel ca si cei bulgari, sunt in continuare extracomunitari si ca atare daca nu detin un permis de sedere trebuie sa fie expulzati din aceasta tara, a subliniat ministrul italian de Interne.

{mosimage}Totodata, ministerul face apel catre Chesturi sa nu tina cont de nici o decizie a judecatorilor de pace atunci cand este nevoie sa ii retina pe imigrantii clandestini care provin din Romania, ca si din Bulgaria, tari candidate la integrarea in Uniunea Europeana.

In urma cu cateva luni, la Torino, judecatorul Francesco Sibilla anulase decretul de expulzare emis pe numele unui cetatean roman, invocand ca motiv faptul ca Romania urmeaza sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. “Romania va face parte din UE incepand din data de 1 ianuarie 2007 si are deja incheiat cu ceilalti parteneri europeni un regulament care contine si norme privitoare la libera circulatie a persoanelor” se arata atunci in sentinta pronuntata de Sibilla.
Acelasi judecator facea referire la faptul ca Legea Unica a Imigratiei nu trebuie sa se aplice cetatenilor din tari candidate la integrarea in Uniune, asa cum nu se aplica nici cetatenilor care provin din tari deja membre ale UE.

Ministerul de Interne a transmis tuturor chesturilor o circulara semnata de directorul Centrului pentru Imigratie, Pasquale Piscitelli in care aceasta interpretare a legii este contestata.
Piscitelli subliniaza, totodata, ca procedura de ratificare a tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE “va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, existand si posibilitatea ca Consiliul sa o amane pentru 1 ianuarie 2008, si ca tratatul privind libera circulatie va decurge numai “de la data aderarii”.

Ca urmare, se mai arata in circulara, pana la data intrarii in vigoare a actului normativ de ratificare a aderarii Romaniei si Bulgariei, cetatenii acestor tari nu pot fi considerati cetateni comunitari, iar pana la acea data va fi aplicata Legea Unica a Imigratiei, potrivit careia cetatenii ilegali proveniti din Romania si Bulgaria trebuie sa fie expulzati de pe teritoriul itaian.

 
Inca un numar al publicatiei Tibiscus din Uzdin apare pe piataPDF Print E-mail
Uzdin, Serbia/Romanian Global News
Accesari :162
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}A aparut numarul 4, pe acest an, al publicatiei romanesti Tibiscus din Uzdin, editat de Societatea Literar Artistica “Tibiscus”. 

{mosimage}Astazi fiind si ziua Europei iar ziarul avand motto-ul “Un pas spre Europa”, nu putem sa nu ne gandim la nedreptatile prin care trece comunitatea romaneasca din Timocului sarbesc, comunitate ce nu se bucura de aceleasi drepturi ca fratii din Voievodina si nu are nici macar un mijloc de comunicare in masa, fie ca vorbim de radio sau televiziune, in limba materna. De ziare nici nu mai incape vorba deoarece timocenii nu stiu sa citeasca romaneste in marea lor majoritate iar initiativele de a trimite carti pentru constituirea unor biblioteci s-au aratat fara temei.

In acest numar colegii de la Tibiscus acorda o importanta deosebita sarbatorii pascale, scrisorii adresate prin intermediul Romanian Global News romanilor de pretutindeni pentru sprijinirea Bisericii de la Malainita si stirilor despre romanii din Serbia. Aflam ca Uzdinul are tineri romani debutanti in poezie. E vorba de Cosmin Duluj, participant si la una din editiile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului.

Numarul 4 al Tibiscus gazduieste si suplimentul Sacalazul Stramosesc, periodic al sacalazenilor si toracenilor de pretutindeni in care ne sunt illustrate istoria Toracelului romanesc, nume de familii care au legatura cu numele localitatii, un material despre radacinile dacice ale toracenilor, un altul despre biruinta limbii romane si a scrierii cu caractere latine in completarea protocoalelor bisercii din Toracu Mare. Cu bucurie descoperim ca Dan FORNADE, din Montreal – Canada, editorul revistei literare Luceafarul Romanesc, este originar si fiu de onoare al Sacalazului.

Tibiscus este o revista lunara ce apare cu sprijinul diferitilor sponsori. Numarul 4 este aparut cu sprijinul Consiliului Judetean Mehedinti de la Drobeta Turnu Severin. Pentru abonamente si alte informatii adresa Societatii Tibiscus este str. T.Vladimirescu nr. 176B, 26216 Uzdin, Banat, Serbia si Muntenegru, redactorul sef al acesteia fiind Vasile Barbu.

 
Amplu itinerar pastoral pentru Arhiepiscopul Nicolae CondreaPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :259
Tuesday, 09 May 2006
IPS Arhiepiscop Nicolae, ierarhul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, va efectua in lunile mai si iunie un amplu initinerar pastoral, in care ii va vizita pe romanii din Statele Unite ale Americii si din Canada.

Periplul a inceput duminica, 7 mai, cu oficierea Sfintei Liturghii in parohia „Sfantul Simeon” din Detroit, urmand sa continue in perioada 9 – 15 mai, cand ierarhul va participa la cea de-a treia intalnire a episcopilor ortodocsi romani din Europa Occidentala si SUA, de la Nurnberg, in Germania. Pe 21 mai, IPS Nicolae va fi in mijlocul enoriasilor din Chicago, unde va celebra Sfanta Liturghie la catedrala „Sfintii Imparati Constantin si Elena” si va participa ulterior la banchetul festiv prilejuit de hramul acestui lacas de cult, informeaza arhiepiscopia romana. Finalul lunii mai il va duce pe ierah din nou pe batranul continent, unde, duminica, 28 mai, va participa la sfintirea bisericii „Nasterea Domnului” din Stuttgart.

In luna iunie, arhiepiscopul Nicolae va fi in preajma romanilor din Chicago, unde va oficia Sfanta Liturghie joi, 1 iunie, de Inaltarea Domnului, la Catedrala „Sfintii Imparati”, duminica, 4 iunie, va sluji in parohia „Sfantul Gheorghe” din Las Vegas, Liturghia fiind urmata de sfintirea pietrei de temelie pentru viitoarea biserica a parohiei, iar in Duminica Rusaliilor, pe 11 iunie, cat si a doua zi, pe 12 iunie, ierahul va fi alaturi de romanii de la parohia „Sfanta Treime” din Troy, Michigan, informeaza eparhia romana. In Duminica Tuturor Sfintilor, pe 18 iunie, IPS Nicolae va oficia Sfanta Liturghie in parohia „Toti Sfintii” din Toronto, cu ocazia hramului, in perioada 21 – 23 iunie va participa la cea de-a 22 intalnire a episcopilor ortodocsi si romano-catolici din SUA, ce se va desfasura in Washington, iar pe 25 iunie se va intoarce la resedinta episcopala din Chicago unde va sluji la catedrala „Sfintii Imparati”. Ierrahul va ramene tot la Chicago si de sarbatoarea Sfintilor „Apostoli Petru si Pavel”, de pe 29 iunie, urmand ca in intervalul 30 iunie-2 iulie sa participe la Congresul anual al Arhiepiscopiei  ce va fi gazduit de Centrul Eparhial si Catedrala Sfintii Imparati din  Chicago.

 
Eveniment cultural in sprijinul viitoarei biserici romanesti din PotomacPDF Print E-mail
Potomac, SUA/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 09 May 2006
Ambasada Romaniei la Washington va gazdui miercuri, 10 mai, de la ora 19:00, un eveniment destinat strangerii de fonduri pentru proiectul de constructie al noii biserici ortodoxe romane „Sfantul Andrei” din Potomac, statul Maryland.

Evenimentul este organizat de consiliul parohial al bisericii romanesti „Sfanta Cruce” din Alexandria, Virginia, si are inclus in program un moment introductiv rostit de ambasadorul roman Sorin Ducaru, un discurs pe care il va sustine parintele Calciu Dumitreasa de la parohia „Sfanta Cruce”, prezentarea unui documentar referitor la constructia bisericii si un scurt recital de dansuri si muzica traditionale romanesti sustinut de copiii de la biserica din Alexandria. Punctul culminant al serii il va reprezenta concertul de muzica folk al lui Stefan Hrusca, eveniment urmat de o receptie, de expozitia de icoane a artistei Maria Ciucur, o alta expozitie de pictura a mai multor artisti romani, printre care Gelu Parascan si Viorica Cocioiu, organizat de „Art in My Life”, si expozitia de fotografie „Sapanta-Cimitirul vesel” de Peter Kayafas, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala americana.

 
Biserica „Sf. Andrei” din Mississauga are nevoie de sprijin financiarPDF Print E-mail
Mississauga, Canada/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Biserica ortodoxa romana „Sfantul Apostol Andrei” din localitatea canadiana Mississauga face apel la toti romanii din zona, dar si din imprejurimi, sa ii intinda o mana de ajutor pentru a reusi sa finalizeze lucrarile de pictura incepute anul trecut.

{mosimage}Lucrarile au debutat datorita donatiilor unor oameni inimosi si a preotului Gheorghe Tiu, pictorii care se ocupa de aceasta misiune fiind veniti din Romania. Deoarece acestora le vor expira in curand vizele, artistii sunt nevoiti sa se intoarca in luna iunie in tara, iar timpul ramas pana la finalizarea picturilor este foarte scurt, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Totodata, din nefericire, suma de bani pentru achitarea lucrarilor nu s-a strans in totalitate si de aceea parohia face apel la toti romanii inimosi sa incerce sa contribuie pe cat posibil la ducerea la bun sfarsit a actiunii de pictare a lacasului de cult. Donatiile pentru picturi se pot face direct la Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Apostol Andrei, 4030 Dixie Rd. Mississauga, Tel:905-282-9481; Fax:905-282-0807; e-mail: bisericasfapandrei@gmail.ca.

Actualul sediu al bisericii "Sf.Apostol Andrei" din Mississauga a fost sediul original al bisericii  "Primitive Methodist" (1874), in anul 1925 a devenit "Burnhamthorpe United Church", apoi localul a fost  vandut dupa cativa ani comunitatii grecesti, ca „St. Elias Greek Orthodox Church". In anul 1999 a fost cumparat de comunitatea romana din Mississauga si Brampton, fiind transformat biserica ortodoxa romana „Sfantul Apostol Andrei”.

 
Ramona Badescu lupta in Italia impotriva cancerului mamarPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :136
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Actrita si interpreta de origine romana Ramona Badescu va alerga, in scopuri caritabile intr-un maraton de cinci kilometri ce se va desfasura in curand in Italia.

{mosimage}Vedeta va conduce o echipa de celebritati din show-biz-ul italian in minimaratonul care se va desfasura duminica, 21 mai, la Roma si care este destinat strangerii de fonduri pentru lupta impotriva cancerului la san.

Celebra romanca va alerga in cursa de cinci kilometri rezervata celor “avansati” in antrenamente, in timp ce persoanele mai sedentare pot sa se inscrie la competitia de numai doi kilometri.

Taxa de participare este de 10 euro pentru adulti si sase pentru copii, bani care vor ajunge in fondurile unei fundatii. Startul concursului va fi dat de vedeta de televiziune din Peninsula, Ilaria D’Amico.

Ramona nu se afla la prima sa implicare intr-o actiune caritabila, mai ales in Italia ea fiind o prezenta obisnuita la astfel de evenimente cu caracter umanitar

 
Preparatele romanesti au ajuns si la FerraraPDF Print E-mail
Ferrara, Italia/Romanian Global News
Accesari :196
Tuesday, 09 May 2006
Inca un restaurant romanesc si-a deschis portile de aproximativ o luna in Italia, la Ferrara. Romanii din Italia, dar si italienii care au din ce in ce mai multe sanse sa guste din preparatele traditionale romanesti au acum sansa sa guste aceste mancaruri dintr-o alta sursa.

O romanca pe nume Viorica a deschis „Gipsy House“, pe Via Erridania, in Santa Maria Maddalena. 

Ideea promovarii bucatariei traditionale romanesti in Italia pare sa fi fost una buna, inca de la prima deschidere a unui restaurant romanesc in aceasta tara, nu numai pentru romanii plecati de mult de acasa si care vor sa guste o sarmaluta sau sa simta mirosul mititeilor, ci si pentru ceilati imigranti din Italia, ca si pentru italieni, toti fiind de acord ca o mai buna integrare intr-o tara straina pleaca si de la bucatarie.

Restaurantul Vioricai a fost inclus, totodata, in cel mai cunoscut ghid din Ferrara si din provincie. El are numai 60 de mese, fiind mai degraba un local discret decat unul foarte populat si galagios. Printre cele mai iubite preparate sunt pulpele la gratar, celebrii mititei si sarmalutele, care se servesc intr-o ambianta tipic romaneasca, la care contribuie si muzica ce aminteste de acasa.

Restaurantul, este deschis in fiecare seara, mai putin lunea, iar rezervarile pot fi facute la numarul de telefon 0425-762970. 

 
Romania, prezenta la expozitia de arta Europaprojekt din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :146
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Artista Anca Benera (foto) reprezinta Romania la expozitia de arta Europaprojekt la MOYA Art, eveniment ce va fi inaugurat marti, 9 mai, la Viena.

{mosimage}Actiunea de deschidere este cel mai mare eveniment al anului organizat de acest muzeu dedicat artei tinere, inaugurat in urma cu doi prin contributia Primariei orasului Viena si a unor sponsori importanti. La manifestare participa artisti din toata Europa, iar patronajul onorific al expozitiei este detinut de ambasadorul Romaniei la Viena, prof.dr. Andrei Corbea Hoisie, informeaza Institutul Cultural Roman de la Viena.

„Mai mult decat vecini” este un program cadru al ICR Viena si Collegium Hungaricum, initiat si sustinut de ambasadorul Romaniei, prof. dr. Andrei Corbea Hoisie care consta intr-o serie de comunicari stiintifice dedicate confluentelor istorice, culturale, sociale romano-maghiare. In cadrul acestui program, primul eveniment se organizeaza la sediul Collegium Hungaricum si il are ca invitat pe Sorin Antohi, eseist, traducator, editor, in prezent profesor de istorie la Central European University (CEU), Budapesta.

Totodata, la aceasta expozitie europeana, pentru luna iunie este programata la ICR Viena conferinta sustinuta de dr. Paul Lendvay, comentator politic de marca, scriitor si istoric.

 
Conferinta cinematografica romaneasca la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :120
Tuesday, 09 May 2006
Sala de proiectii a Catedrei de Film din cadrul Universitatii Caroline din Praga, FFUK, va fi vineri, 12 mai, locul de desfasurare al conferintei "Ecranizari dupa opera lui Mircea Eliade – conformitatea cu modelul literar vs. adaptarea libera".

Aceasta incepe la ora 12:30 si este organizata de Institutul Cultural Roman din Praga si Facultatea de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii Caroline, informeaza ICR.

 
O noua victorie pentru fotbalistii romani din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :329
Tuesday, 09 May 2006
Echipa romaneasca de fotbal din Vancouver a reusit sa obtina la finele saptamanii trecute cea de-a doua victorie in acest sezon invingand formatia Latino Americano cu 3-1.

In urma acestui  scor, dar si a rezultatelor indirecte, echipa a ajuns pe locul 4 in clasament, cu 8 puncte, la 3 puncte distanta de noul lider Guazapa FC. Marcatori meciului Romania - Latino Americano au fost S. Furtuna, care a inscris de doua ori,  si Z. Joo, lotul aliniat fiind alcatuit din F. Mija - A. Grigorescu, O. Ionce, T. Giurgea (F. Cretu), D. Ranisav - G. Crivat (C. Lung), S. Furtuna, B. Serban, D. Caraiman - S. Cimbrea, Z. Joo, rezerve C. Boscenco, R. Crinu si A. Gavra, informeaza portalul romanilor din Vancouver.

Urmatoarea partida se va desfasura duminica, 14 mai, de la ora 14:00, pe  Adanac Park, si va fi un mare derby impotriva celor de Vansal, echipa ce anul trecut a jucat in finala campionatului primei divizii impotriva lui Guazapa FC.

 
Stand romanesc la Bruxelles pentru Ziua EuropeiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :188
Tuesday, 09 May 2006
{mosimage}Romania a participat sambata, 6 mai, la Bruxelles pentru a marca Ziua Europei care se sarbatoreste la nivel continental pe 9 mai, cu un stand de prezentare in Satul Romano-Bulgar, situat in parcul Leopold.

{mosimage}Vizitatorii au avut posibilitatea sa descopere ospitalitatea romaneasca, traditiile pe care le pastreaza poporul roman, combinarea influentelor orientale si occidentale, expuse prin prezentari de mancaruri traditionale si degustari de vinuri romanesti. In acelasi timp, publicul a obtinut informatii referitoare la Romania prin intermediul afiselor, pliantelor, brosurilor si albumelor, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

Standul de prezentare a fost completat de evolutia pe scena a ansamblului folcloric "Cununita" din Satu Mare, care s-a bucurat de o larga apreciere. In afara acestui eveniment, Romania a mai participat la Bruxelles cu un alt stand de prezentare, in calitate de stat francofon si organizator al editiei a XI-a a Sommet-ului francofoniei, din 29-29 septembrie 2006, actiune inclusa in cadrul activitatilor de valorificare a limbii franceze in institutiile europene de la Bruxelles pentru care statele membre ale UE si viitoarele membre, afiliate la Francofonie, au fost solicitate de Delegatia Comunitatii franceze in Belgia sa participe la "Satul eurofoniei". Conform organizatorilor, standurile au fost vizitate de peste 80.000 de persoane, mai anunta misiunea diplomatica romana.

 
Masa rotunda la Istanbul privind reforma invatamantului superior in RomaniaPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :116
Tuesday, 09 May 2006

Institutul Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” din Istanbul, in colaborare cu Universitatea din Istanbul, va organiza vineri, 12 mai, o masa rotunda consacrata experientei romanesti de reformare a invatamantului superior, conform exigentelor “procesului Bologna”.

Masa rotunda va incepe de la ora 13.00 si va fi moderata de directorul ICR Istanbul, prof.univ.dr. Mihai Maxim. Ea beneficiaza de contributia a doua distinse cadre didactice de la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj: prof.univ.dr.İlie Rad, seful Catedrei de jurnalistica de la Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, si conf.univ.dr. Calin Rus, de la aceeasi catedra, care se afla intr-un schimb de experienta la Facultatea de Comunicare a Universitatii din İstanbul, cea mai veche si mai mare universitate din Turcia (peste  65.000 de studenti).

La dezbatere vor mai participa si prorectorul Universitatii din Istanbul, prof.dr. Safak Ural, decanul Facultatii de Comunicare, prof. Suat Sezgin, precum si specialisti de marca de la aceeasi facultate, care au fost acum cateva luni oaspeti ai colegilor lor clujeni, si  profesori si studenti de la alte mari universitati de pe malurile Bosforului.  

 
Jurnalisti romani si straini, la Olimpiada Internationala Media 2006PDF Print E-mail
Aix-les-Bains, Franta/Romanian Global News
Accesari :135
Tuesday, 09 May 2006
Comunitatea Romana din Belgia, impreuna cu Organizatia Internationala Media, va organiza in localitatea franceza Aix-les-Bains, in perioada 4-11 iunie, Olimpiada Internationala Media 2006, concurs la care vor participa cateva sute de jurnalisti din Germania, Belgia, Franta, Slovenia, Romania, Moldova, Canada, Spania, Portugalia si Italia.

Competitia se va desfasura pe malul lacului Bourget, mai multe informatii si rezervari luati putand fi obtinute de la Titus Marin, presedintele Comunitatii Romane din Belgia, la telefon 00 32 486 53 08 92, sau email: info@c-r-b.org, informeaza organizatorii manifestarii.

Comunitatea Romana din Belgia (C-R-B.org) este o organizatie non-profit, fara scop politic, ce desfasoara activitati pentru sustinerea romanilor din Belgia. Organizatia este inscrisa la Monitorul Oficial al Belgiei si incurajeaza dezvoltarea relatiilor intre belgieni si romani.

 
Publicatia romaneasca „Zig Zag” din Montreal, in cautare de colaboratoriPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :119
Tuesday, 09 May 2006
Ziarul romanesc “Zig Zag” din Montreal cauta colaboratori in orasul Toronto, ca urmare a intentiei de a se extinde ca arie de distributie si in aceasta localitate canadiana.

Viitorii colaboratori din Toronto urmeaza sa acopere, in principiu, o sectiune de stiri, comunitare, si nu numai, din aceasta metropola, informeaza stiri.ca. Romanii care sunt interesati de aceasta propunere sunt rugati sa ia legatura cu Cristina Sofronie, redactor-sef al acestui ziar, la adresa de email: zigzagjournal@yahoo.ca.

„ZigZag Roman-Canadian” este o publicatie cu aparitie lunara ce isi propune sa se puna, inca de la inceputul existentei sale, in slujba romanilor din diaspora canadiana.

 
Literatura franceza in Romania, in dezbatere la LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :131
Tuesday, 09 May 2006
Profesoara Muguras Constantinescu, de la Universitaea din Suceava, va conferentia miercuri, 10 mai, la sala 305 a Universitatii Jean Moulin din Lyon, pe tema traducerii literaturii franceze in Romania.

Dezbaterea se va desfasura incepand cu ora 10:00, sala in care urmeaza sa aiba loc actiunea fiind situata in cadrul Facultatii de Litere si Civilizatie, Centrul de Cercetare in Literatura „Jean Prevost”, informeaza roumanie.com. Intrarea la eveniment este libera, toti cei interesati fiind asteptati sa participe la conferinta.

 
Dan Perjovschi expune la Londra pana la sfarsit de iuniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :110
Tuesday, 09 May 2006
Expozitia „The Room Drawing, 2005“ semnata de celebrul artist roman Dan Perjovschi va fi deschisa publicului din Londra pana la data de 23 iunie, la Galeria Tate Modern.

Lucrarile artistului roman pot fi vazute de luni pana joi, de la ora 10.00 la 18.00, iar membrii Tate vor putea vizita expozitia vinerea, sambata si duminica.

Tratand peretii din Members’ Room de la Tate Modern ca pe niste panze negre, Dan Perjovschi creaza un comentariu social spiritual, provocator si uneori taios, folosind desenul pentru a avea de-a face cu probleme sociale relevante. Lucrarile sale urmeaza traditia caricaturilor politice care leaga observatia umoristica a vietii de zi cu zi de comentariul ironic, informeaza Centrul Cultural Roman din capitala britanica.

In anul 1999, Perjovschi a reprezentat Romania la editia a 48-a a Bienalei de la Venetia. El a acoperit, acolo, podeaua pavilionului cu desene si graffiti-uri politice despre viata in era post-comunista si rolul artei est-europene in schimbul cultural cu Vestul. Schitate cu marker negru, desenele lui Perjovschi au disparut, la propriu, sub picioarele vizitatorilor – o aluzie clara la erodarea identitatii est-europene si a artei „vechi“ dupa caderea Zidului.

In vara anului 2004, Collective Gallery l-a invitat pe Perjovschi sa fie artistul rezident neoficial la Festivalul de la Edinburgh. Perjovschi a fost un observator uneori participant critic, care s-a amestecat printre scriitori, artisti si public, s-a implicat in dezbateri culturale si le-a amplasat intr-un context global mai larg. Desenele sale jucause in creta au putut fi vazute pe ecrane updatate regulat, in trei locatii din oras si intr-un ziar distribuit gratuit.

Desenele lui Perjovschi raspund intotdeauna la contextul social si politic in care sunt facute si cuprind comentarii asupra unor probleme personale, regionale si internationale. Cercetarea sa pentru „The Room Drawing“ a inclus interviuri cu membri ai echipei Tate si reprezentanti ai Tate Modern’s Council.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions