Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Expozitie eveniment la Muzeul National de Istorie a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :152
Wednesday, 10 May 2006
In luna mai a acestui an, se implinesc 140 de ani de la urcarea pe tronul Romaniei a Principelui Carol I de Hohenzollern, 125 de ani de la proclamarea Regatului Romaniei si 100 de ani de la organizarea Expozitiei Generale din 1906, evenimente de o importanta covarsitoare pentru renasterea moderna a natiunii noastre.

Pentru a readuce in constiinta publica aceste imagini de referinta ale istoriei neamului, Muzeul National de Istorie a Romaniei impreuna cu Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul Militar National, Muzeul National Peles, Muzeul National Cotroceni, si Muzeul National Filatelic, sub egida Ministerului Culturii si Cultelor din Romania, organizeaza, incepand de miercuri, 10 mai,  expozitia "Romania in timpul lui Carol I", informeaza Prompt Media.  Expozitia a fost inaugurata la Muzeul National de Istorie a Romaniei si cuprinde peste 500 de lucrari de arta plastica si decorativa, numismatica, medalistica, fotografii, piese de vestimentatie si documente insemnate etc. In acelasi context, va fi publicat un amplu catalog continand studii privind personalitatea Regelui Carol I.

Venirea lui Carol I pe tronul Romaniei poate fi considerata unul dintre cele mai semnificative evenimente ale istoriei tarii noastre din secolul al XIX-lea. Principele de origine prusaca a pus bazele unei dinastii ce a contribuit la progresul societatii romanesti in ansamblul ei, pentru urmatoarele opt decenii. Economia si societatea romaneasca au inaintat in aceasta perioada catre forme moderne de dezvoltare. Principalul instrument al modernizarii nu a fost societatea, ci Statul, care a impus, prin reformele initiate, cele mai multe si diverse schimbari de fond. Expozitia va fi deschisa pana in septembrie si poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 10.00 si 20.00.

 
Sentinta in cadrul procesului Romanian Global News vs. MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :373
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Procesul deschis de Romanian Global News, Ministerului Afacerilor Externe, mai precis Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din cadrul acestuia, s-a incheiat cu sentinta Tribunalului Bucuresti din 3 mai 2006, care obliga paratii MAE si Mihai Gheorghiu, ca secretar de stat la MAE, la comunicarea catre RGN a informatiilor publice privind lista proiectelor depuse la DRRP-MAE pentru finantare in anul 2005.

{mosimage}Obliga de asemenea, acelasi parat, la plata sumei de 3000 de RON catre reclamanta, ca daune morale.

Reamintim cititorilor ca aceasta sentinta a venit ca urmare a nefurnizarii, in baza legii 544 privind liberul acces la informatiile publice, a listei cu proiectele depuse spre finantare catre DRRP si cea cu cele finantate de DRRP in anul fiscal 2005. Dupa prima infatisare la acest process Directia de Comunicare a MAE a pus la dispozitia RGN centralizatorul proiectelor finantate de DRRP. Mihai Gheorghiu, in calitate de coordonator al DRRP, fie nu a comunicat informatiile complete cerute de RGN, la Directia de Comunicare a MAE, fie a ignorat cererea, in asa fel incat lista cu proiectele depuse pentru finantare si respinse nu a ajuns niciodata la solicitant, procesul continuand si terminandu-se cu sentinta citata.

Lipsa de transparenta a acestei institutii risca sa coste atat in acest prim proces cat si in relatia cu comunitatile romanesti de pretutindeni deoarece exista suspiciuni pe anumite forumuri de discutii ca banii care sunt alocati anual de catre stat romanilor de pretutindeni, sunt cheltuiti fara temei in proiecte evaluate sumar sau neevaluate. Dorind sa facem lumina in aceasta jungla de suspiciuni si dezinformari ne-am lovit insa de lipsa de comunicare a coordonatorului DRRP, care a preferat o hotarare judecatoreasca in locul unui act de normalitate, si anume furnizarea informatiilor solicitate initial si la care legea ne dadea dreptul. Asociatiilor interesate le putem pune la dispozitie centralizatorul acestor proiecte care au fost finantate pana le vom afisa chiar noi pe pagina www.rgnpress.ro

Romanian Global News investigheaza in acest moment o posibila deturnare de fonduri de la DRRP produsa in 2005 si care va fi facuta publica la terminarea anchetei de presa.

 
Succese ale elevilor romani la Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :140
Wednesday, 10 May 2006
Componentii lotului olimpic de chimie au participat in perioada 2-9 mai, la Erevan (Armenia), la a 40-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie „D. Mendeleev”, obtinand o medalie de aur, doua de argint si una de bronz.

Aflata la a treia participare, echipa Romaniei a reusit sa cucereasca, in premiera, o medalie de aur prin Razvan Costin Cioc, elev in clasa a XII-a, la Colegiul National „Dr. Ion Mesota” din Brasov, informeaza Prompt Media. Medaliile de argint au fost adjudecate de Maria Alexandra Patras (clasa a XII-a / Liceul Teoretic „Ovidius” Constanta) si Gabriel Cristian Constantin (clasa a XII-a / Colegiul National „Fratii Buzesti” Craiova). Palmaresul delegatiei noastre a fost completat cu medalia de bronz de Maria Casandra Panea (Colegiul National „Emanoil Gojdu” Oradea). La aceasta competitie au participat 90 concurenti din 16 tari. Concursul a constat in trei probe a cate 5 ore, doua probe teoretice si o proba practica.

 
Se cauta 5.000 de voluntari pentru Armata RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :129
Wednesday, 10 May 2006
Luna viitoare va ajunge in Parlament noul proiect de lege privind apararea patriei. Initiativa are rolul de a atrage 5.000 de soldati si gradati voluntari in 2007, de care are nevoie de Armata Romana.

Potrivit proiectului, citat de Prompt Media, barbatii care si-au satisfacut stagiul militar, dar si cei trecuti in rezerva pot deveni soldati si gradati voluntari rezervisti, cu contracte de pana la cinci ani de zile. Cei care n-au trecut prin armata dar doresc totusi sa lucreze in uniforma vor trebui sa treaca printr-un stagiu de pregatire cu durata de patru luni. Punctele tari ale noii meserii de voluntar platit sunt menite sa atraga cat mai multe persoane: solde de patru milioane de lei lunar pe perioada stagiului de pregatire, gratuitati pentru echipament, hrana, transport pentru vacante, medicamente, compensatii pentru chirie sau chiar locuinta de interventie. La acestea se mai adauga stagii de formare profesionala in tara si in strainatate. Proiectul de lege care reglementeaza serviciul militar voluntar si cu termen are si punctele sale slabe, privite cu ochii viitorilor soldati. E frumos cand soldatul primeste locuinta de serviciu sau pleaca la cursuri in strainatate, dar multumirea acestora va disparea atunci cand li se va cere sa-si puna neconditionat viata in pericol, intrucat legea ii obliga sa accepte neconditionat plecarea la razboi, in teatrele de operatiuni sau in misiuni internationale NATO. Chiar daca nu au un asemenea ghinion, soldatii anului 2007 si generatiile viitoare se pot trezi rupti de orasul natal sau de locurile in care s-au stabilit, doar pentru ca au obligatia sa accepte transferul dintr-o unitate militara in alta, in interes de serviciu.

 
Suedia a ratificat Tratatul de aderare a Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :431
Wednesday, 10 May 2006
Parlamentul suedez, Riksdag, a ratificat cu unanimitate de voturi Tratatul de Aderare a Romaniei, ca si pe cel al Bulgariei, la Uniunea Europeana.

Ca urmare a votului de marti, 9 mai, Suedia a devenit cel de-al 16-lea stat care ratifica Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, intr-o zi simbolica pentru constructia europeana, Ziua Europei.

„Votul unanim in favoarea ratificarii Tratatului de Aderare reprezinta o dovada in plus a sustinerii pe care Suedia o acorda aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, precum si o recunoastere a progreselor realizate de Romania pentru aderarea la 1 ianuarie 2007. Totodata, decizia Riksdag-ului reflecta stadiul excelent al relatiilor bilaterale romano-suedeze” se arata intr-un comunicat al Ministerului Roman al Afacerilor Externe.

“Ratificarea Tratatului de aderare de catre Suedia inainte de publicarea Raportului Comisiei Europene, intr-o zi cu semnificatii deosebite pentru Europa, reprezinta recunoasterea gradului de pregatire pe care l-a atins Romania in parcursul sau european. Suntem siguri ca, odata cu prezentarea Raportului, restul statelor vor avea argumentele necesare pentru a incheia procesul de ratificare”, a declarat cu aceasta ocazie si ministrul Integrarii, Anca Daniela Boagiu.

 
Universal Music ajunge si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :110
Wednesday, 10 May 2006
In urma recentei extinderi economice a pietelor din regiune, dar si a succeselor recente ale interpretilor din zona, Universal Music a decis sa-si deschida un birou in Romania, primul sau nou fief in ultimii zece ani.

Cea mai mare companie muzicala din lume, Universal Music, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca este primul din cei patru giganti muzicali care isi deschide o reprezentanta in Romania.

Universal, proprietate a French Media si a grupului de telecomunicatii Vivendi, a inregistrat un succes major in 2004, cu piesa „Dragostea din tei” a trupei O-Zone, care a vandut 2 milioane de copii in Franta, Germania, Elvetia, Austria si Cehia.

 
Andrew Popper, noul sef al Casei Regale a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :124
Wednesday, 10 May 2006
Andrew Popper, cel care a negociat cu autoritatile romane problema retrocedarii castelelor Peles si Pelisor, a fost numit de Regele Mihai l sef al Casei Regale, urmand sa isi exercite aceasta atributie incepand cu miercuri, 10 mai.

Biroul de presa al Casei Regale, citat de Rador, a mai anuntat ca Andrew Popper isi va exercita noua calitate sub titulatura de „Seful Casei Majestatii Sale Regelui Mihai I”.

Andrew Popper s-a nascut in 1944, la Bucuresti, unde a si absolvit Academia de Stiinte Economice din Bucuresti in 1974. Dupa terminarea facultatii, acesta a plecat la New York si a lucrat in domeniul bancar in institutii din Statele Unite ale Americii, dar si in Marea Britanie.

 
Concursul „Reporter European”, lansat de Delegatia Comisiei Europene la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Wednesday, 10 May 2006
Delegatia Comisiei Europene a lansat editia pe 2006 a concursului “Reporter European”, competitie care isi propune sa ii incurajeze pe ziaristi sa contribuie la o mai larga dezbatere si analiza a temelor legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Materialele trebuie sa aiba ca tema subiecte legate strict de integrarea europeana, articolele care trateaza teme generale din domeniul social, politic sau economic nefiind primite in concurs. La competitie sunt invitati sa participe jurnalistii de presa scrisa, radio, televiziune si presa electronica, fiecare participant putand sa inscrie in concurs un singur material publicat/difuzat in periada 1 ianuarie – 31 decembrie 2006. Genurile jurnalistice vizate pentru fiecare sectiune sunt presa scrisa: analiza, comentariu si editorial, radio: dezbatere, talk-show, reportaj, televiziune: dezbatere, talk-show, film documentar si reportaj, si presa electronica: analiza, comentariu.

Criteriile de selectie care vor sta la baza jurizarii sunt acuratetea informatiei, originalitatea perspectivei din care este tratat subiectul ales, obiectivitatea abordarii si capacitatea temei alese de a genera dezbatere publica. Juriul va fi format din specialisti mass-media si reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Pentru fiecare sectiune se vor decerna diferite premi, locul intai urmand sa castige un Ipod, locul doi va primi un reportofon digital, iar locul al treilea va obtine un aparat foto digital, informeaza organizatorii concursului. De asemenea, juriul va desemna si un castigator al marelui premiu care va fi rasplatit cu un Notebook. Materialele vor fi trimise in forma tiparita si insotite de anexe, prin posta sau curier la Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania, Calea Victoriei 88, in plic, cu mentiunea: „Pentru concursul Reporter European”, pana cel tarziu 5 ianuarie 2007. Candidatii mai sunt rugati sa includa in dosarul de candidatura toate datele de contact personale.

 
Comisia de politica externa a Senatului tradeaza pe Gojdu si interesele romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :398
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Proiectul antiromanesc al acordului maghiaro-roman de infiintare a unei noi fundatii “Gojdu” a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Politica Externa a Senatului.

{mosimage}La audierile Comisiei a fost prezent ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care ignorand interesul national romanesc a continuat sa sustina necesitatea acordului respectiv in pofida reactiei Bisericii Ortodoxe Romane si a societatii civile romanesti din tara si din afara frontierelor care in mod repetat au cerut anularea acordului prin care de fapt statul roman renunta la mostenirea Gojdu in favoarea statului ungar.

Cel care a propus avizarea favorabila a acestui adevarat act de tradare nationala a fost senatorul Theodor Melescanu desi pe masa comisiei se afla si un proiect de respingere a acordului.

Jocul la mai multe capete al diversilor ministri de externe cu care Romania s-a capatuit in ultimii 15 ani a facut ca activitatea intr-unul dintre cele care ar fi trebuit sa fie unul dintre cele mai importante ministere ale Romaniei sa capete de multe ori aspecte antinationale care servesc grupuri de interese, de multe ori, din afara Romaniei. Sub masca “bunei vecinatati” sau “traditionalelor relatii de prietenie” pseudodiplomatia romaneasca a ascuns de multe ori duplicitatea si tradarea intereseor Romaniei si romanilor.

 
Organizatii romanesti in CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :357
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Peste 3.000 de romani din Castellon sunt inscrisi in Federatia Asociatiilor Romane din Catalunya si Levante.

{mosimage}Cele patru asociatii care fac parte din Federatia Asociatiilor Romane din Catalunya si Levante, fiecare avand profil diferit, au sediul in aceeasi cladire situata pe strada Avenida del Mar Nr.1B, cod postal 12003, Castellon, provincia Castellon de la Plana, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Federatia Asociatiilor Romane din Catalunya si Levante este condusa de Daniel Ionita si este formata din Asociatia romanilor din Castellon, Valencia si Alicante (presedinte Nicoleta Daniela Mitulescu), Uniunea Cultural Romana (presedinte Constantin Augustin Ghebaru), Uniunea Femeilor din Castellon (presedinte Diana Florentina Dobre) si Asociatia Oamenilor de Afaceri din Castellon (presedinte Ionel Scrofan).

Infiintata pe data de 6 aprilie 1996 in localitatea Castellon, Asociatia Romana trece printr-o perioada de schimbare in 2004 din punct de vedere administrativI este aleasa o noua conducere, un nou sediu si o noua echipa de lucru. In acelasi an asociatia isi schimba numele in Asociatia Romana din Castellon, Valencia si Alicante. “Asociatia isi desfasoara activitatea atat pentru romanii recent sositi, cat si pentru cei care sunt deja stabiliti aici urmarind promovarea integrarii acestora in campul muncii si participarea activa la viata sociala si culturala a societatii”, ne-a declarat Diana Florentina Dobre. Printre activitatile organizate pana acum se numaraI predarea de cursuri de spaniola, romana si valenciana, acordarea de consultanta profesionala, juridica, laborala, fiscala, organizarea de activitati culturale si de cursuri de bucatarie traditionala romaneasca si spaniola.

Uniunea Cultural Romana are ca principal obiectiv desfasurarea de activitati culturale si este formata in majoritate din tineri intelectuali. Una dintre activitatiile culturale de anvergura organizate de Uniunea Cultural Romana a fost Saptamana Culturala Romaneasca, desfasurata la sfarsitul anului trecut.

Uniunea Femeilor din Castellon a fost fondata “in scopul promovarii protectiei sociale si morale a femeii, a egalitatii si colaborarii dintre femeia romanca si cea spaniola”, ne-a precizat Diana Dobre. Uniunea organizeaza diverse conferinte si intalniri ce sprijina drepturile fundamentale ale femeii. “Uniunea colaboreaza cu institutiile din oras si in mod special cu servicille specializate ale acestoraI politia, primaria”, ne-a mai precizat presedinta Uniunii Femeilor.

Asociatia Oamenilor de Afaceri si a Antreprenorilor Romani participa la semnarea contractelor dintre Camera de Comert din Castellon si cele din orasele din Romania. “Membrii ei se implica in mod special in strangerea legaturilor comerciale intre Castellon si Romania”, a mai precizat Diana Dobre.

 
Prima emisiune realizata in parteneriat Radio Romania International – Romanian Global NewsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Wednesday, 10 May 2006
Recent a avut loc prima emisiune in direct realizata de Radio Romania International impreuna cu Romanian Global News in cadrul noului parteneriat media, de promovare reciproca.

Tema emisiunii a fost presa romana de pretutindeni si in special posturile de radio, intr-o prima prezentare partenerii Romanian Global News.

Au fost prezenti, on air, Justin Lucian Conde, reprezentantul SK Radio, post ce emite pentru romanii din SUA, Canada si Europa, Cezar Psiniac, reprezentand Radio Ro Plus si, nu in ultimul rand, Raul Dudnic, realizatorul emisiunii „Noi romanii” din Toronto, Canada. Acestia au prezentat posturile lor de radio si au comentat impreuna cu realizatorii situatia romanilor de pretutindeni. Trebuie mentionat ca in aceeasi masura in care si Romanian Global News isi sustine prin fonduri  privatea activitatea, la fel si aceste posturi de radio care, pe langa faptul ca tin spiritul romanesc viu in inimile ascultatorilor, fac si imagine Romaniei in lume si pentru asta nu sunt ajutati de nici o institutie din tara care are fonduri pentru asa ceva, vezi DRRP sau ASG. Astfel a reiesit din concluziile tuturor, ca institutiile din Romania nu stiu inca sa isi protejeze cum se cuvine cetatenii care au ales sa traiasca pe alte meleaguri, marea lor majoritate din motive economice – dupa 1989, si ca este necesara copierea modelului tarilor civilizate, Franta, Italia, pentru constituirea unui Minister al Romanilor de Pretutindeni cu o organigrama solida care sa poata face fata multitudinii de probleme cu care emigratia, in special cea din ultimii ani, se confrunta.

De asemenea, pe calea undelor, a fost alaturi de radio ascultatori si Doina Fruwald din Germania, reprezentanta Casei romanesti din localitatea Nurnberg care a adus in atentia ascultatorilor proiectul pe care incearca sa il realizeze, „Festivalul Prichindelul” ce va avea loc in perioada 29-30 iunie si unde sunt invitati sa participe copii romani din toata Europa. Am aflat astfel ca s-a solicitat pentru acest proiect sprijin din partea statului roman prin DRRP si ca se asteapta un raspuns favorabil, festivalul dorindu-se a fi unul de anvergura, asa cum Casa Romana s-a obisnuit sa ofere participantilor la manifestarile sale.

Prin parteneriatul Radio Romania International – Romanian Global News se doreste aducerea in atentia publicului celor doua media a problematicilor cu care se confrunta romanii de pretutindeni dar si a realizarilor acestora. Tonul emisiunilor, chiar daca pe alocuri critic, nu face decat sa dea o mana de ajutor statului roman in rezolvarea unor probleme ce treneaza de prea multi ani si care trebuie, de o maniera sau alta, sa isi gaseasca rezolvarea. Numarul romanilor care aleg sa traiasca in afara Romaniei creste de la an la an iar autoritatile romane nu sunt pregatite sa le faca fata cu eficienta, evidenta acestor afirmatii confirmand-o si nemultumirile oamenilor din diferite comunitati.

 
Boom al companiilor romanesti in LazioPDF Print E-mail
Lazio, Italia/Romanian Global News
Accesari :329
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Numarul companiilor deschise in Italia de imigranti proveniti din Europa de Est este din ce in ce mai mare.

{mosimage}Cea mai mare parte a acestora este concentratra in Nordul Italiei, unde se gasesc aproximativ 64.9% dintre aceste companii.

Potrivit datelor date publicitatii de Unioncamere, asemanatoare celor prezentate de Censis in 2005, cele mai multe dintre firmele din Nordul Italiei sunt cele provenite din Croatia – 82%, Bosnia – 83% si Serbia - 73%. Pe locul al patrulea se situeza firmele bulgare, cu 55%, urmate de cele romanesti - 44%.

Lazio este provincia din Roma in care se gasesc cele mai multe firme romanesti – 2.701, urmata de Lombardia – 2.679 si de Piemonte – 2.611. Toscana este „capitala” firmelor albaneze (3.472), urmata de Emilia (2.724) si de Lombardia (2.828). Companiile sarbesti au sediul principal la Veneto (1.857) si la Friuli (1.236), la fel ca si cele croate (283) si cele bosniace (503).

Zona de la Marea Adriatica si in Veneto si Emilia este fieful companiilor macedonene si moldovenesti, in timp ce primele trei regiuni pentru firmele ucrainene sunt Lombardia (184), Emilia (179) si Campania (155).

In Emilia 9324) si in Liguria (274) este, totodata, si nucleul firmlor turcesti. Lombardia (205) si Lazio (142) reprezinta locurile preferate ale firmelor bulgare, in timp ce Lombardia (115), Emilia (93) si Toscana (77), sunt destinatii favorite pentru intreprinzatorii rusi.

 
30 de romani la Universitatea Sheffield din GreciaPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :186
Wednesday, 10 May 2006
Pentru multi studenti din Europa de sud-est care ar vrea sa-si continue studiile in strainatate si care nu obtin o bursa este destul de dificil sa suporte toate cheltuielile pe care le presupun acest lucru, din resurse proprii.

Standardele de viata din marile orase ale lumii sunt foarte ridicate si, ca atare, foarte costisitoare. Pentru a facilita accesul la educatie al tinerilor, unele dintre marile universitati isi deschid filiale in diverse parti ale globului. Este si cazul Universitatii Sheffield din Marea Britanie, care prin filiala din Salonic, Grecia ofera tinerilor din sud-estul Europei sansa de a deveni cat mai competitivi in conditiile globalizarii, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Functionand sub denumirea de City Liberal Studies, Universitatea din Salonic, urmareste sa contribuie la dezvoltarea profesionala a tinerelor generatii din partea de sud-est a Europei, facilitand accesul la o educatie de top class britanica creand astfel viitorii lideri ai zonei.
Universitatea ofera cinci cursuri universitare in marketing; management; finante si contabilitate; informatica si psihologie, cat si treisprezece cursuri postuniversitare (MA, MSc si Executive MBA) in marketing, management, logistica, informatica etc. Durata cursurilor universitare este de trei ani, costul fiind de 6.450 de euro/an, iar inscrierea se face pe baza foii matricole din liceu, sau a diplomei de Bac, certificate de limba engleza CAE, TOEFL sau IELTS si un formular de inscriere. Cursurile de masterat cuprind doua variante: masterat full-time, cu o durata de un an si un cost de 9.450 de euro si masterat part-time, cu o durata de doi ani si un cost de 10.680 de euro. Universitatea mai ofera si un program de Executive MBA, cu o durata de doi ani doar pe perioada weekend-urilor si un cost de 11.560 de euro. Inscrierea se face pe baza foii matricole sau diplomei de licenta; certificat de limba engleza si doua scrisori de recomandare. Avantajele studierii la Universitatea Sheffiled din Grecia sunt: obtinerea unei diplome britanice de prestigiu acordata direct de catre Universitatea Sheffield din Marea Britanie; o foarte activa comunitate a studentilor internationali; excelente oportunitati in cariera; costul cursurilor si al vietii mult mai scazut decat in alte tari europene sau SUA; toate cursurile sunt predate in limba engleza; educatie personalizata - personal advisor. O realitate a acestei universitati este faptul ca absolventii isi gasesc locuri de munca intr-un procent de 100%. “Organizam, in fiecare an, targuri de joburi, facilitand astfel accesul studentilor nostri la locurile de munca oferite de catre unele dintre cele mai mari companii multinationale. In acest fel, studentii nu mai trebuie sa mearga sa isi caute singuri un loc de munca”, declara presedintele filialei Universitatii Sheffiled din Grecia, dr. Megaklis Petmezas.

Programul este disponibil de trei ani si pentru studentii romani, in prezent 30 dintre acestia studiind la Universitatea Sheffield din Grecia. Mai multe detalii despre conditiile de admitere si facilitatile oferite de universitate, puteti gasi pe site-ul www.city.academic.gr sau trimitand un e-mail la adresa: romania@city.academic.gr. Universitatea Sheffield din Grecia este considerata Harvard-ul Europei de sud-est.

 
Permise electronice de sedere in Italia – la pretul de 28 EuroPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :323
Wednesday, 10 May 2006
Cei aproximativ 3 milioane de imigranti din Italia vor avea, in curand, permise de sedere electronice, care vor inlocui documentele actuale.

Noile permise vor costa 27.50 de euro, suma ce se va trimite prin posta.Tarifele si modalitatile de plata sunt stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor, printr-un decret publicat la finele saptamanii trecute in Gazeta Oficiala, informeaza Stranieri in Italia.

„Pentru anul 2006 este stabilita la 27.50 de euro, inclusiv TVA (20%), taxa pentru cei care solicita un permis de sedere electronic” se arata in primul articol al decretului. Suma necesara se vireaza in contul postal cu numarul 67422402, deschis de Ministerul Economiei si Finantelor, Departimentul Trezorerie, cu mentiunea la subiect eliberarea de permis de sedere electronic, se mai arata in decret.

Permisul electronic va fi similar unei carti de credit, care va contine un microcip si o banda de lectura optica in care vor fi memorate toate datele titularului, inclusiv cele biometrice, intre care si amprentele digitale. Aceasta masura face parte dintre noutatile introduse de reforma in domeniul imigratiei, care prevede ca cererile de reinnoire a permiselor de sedere sa treaca de la Chesturi la oficiile postale.

 
„Moldova ante portas” – lansare la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :205
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Lucrarea „Moldova ante portas” semnata de conf.univ.dr. Dan Dungaciu, de la Universitatea Bucuresti, se va lansa miercuri, 10 mai, si la Bucuresti.

{mosimage}Evenimentul, realizat in colaborare de Editura Tritonic si de Colegiul National de Aparare, va avea loc cu incepere de la ora 18.00, in holul central al Universitatii Nationale de Aparare, accesul pe la intrarea oficiala (dinspre Eroilor).

Alaturi de cartea lui Dungaciu, se vor mai lansa la Bucuresti lucrarile “UE de la economic la politic” si “UE de la national la federal”, autor conf.univ.dr. Iordan Gheorghe Barbulescu, S.N.S.P.A., precum si “Integrarea in UE ca protectie impotriva globalizarii-cazul Romaniei”, autor mr. Cristophe Midan.

„Moldova ante portas”, o carte despre axa Chisinau – Bucuresti – Bruxelles, s-a lansat si la Chisinau la finele anului trecut.

„Moldova ante portas" au exclamat, in 2004, analistii occidentali care au realizat, subit, ca inaintarea frontierei europene spre Rasarit aduce mai aproape si spatii despre care cetatenii sau politicienii Uniunii nu stiau sau nu voiau sa stie nimic. Unul dintre ele era R. Moldova, cu „Transnistria" ei cu tot. Cartea lui Dan Dungaciu (conferentiar la Universitatea Bucuresti si cercetator la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane) aparuta la editura Tritonic in colectia Studii de Securitate s-a nascut din aceasta provocare. Ce se intampla acolo? Incotro se indreapta, cum si de ce, acest stat deteriorat care va ajunge, azi-maine, la marginea spatiului euro-atlantic si va bate la portile lui. Si ce e de facut pentru ca strigatul teribil sa se metamorfozeze, discret, intr-o invitatie... Facuta chiar in limba romana...

Lucrarea vrea sa furnizeze o modalitate de a privi si evalua relatia dintre „cele doua state romanesti" din regiunea Marii Negre pe parcursul a 15 ani. Ratata sau nefructificata pana acum.

 
Lucrari de extindere pentru Episcopia Ortodoxa Romana din AmericaPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :288
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Episcopia Ortodoxa Romana din America, cu sediul la Vatra Romaneasca, a demarat lucrarile de constructie la o anexa a cladirii care adaposteste sediul eparhiei, respectiv la aripa de nord, unde se va afla un muzeu si arhiva.

{mosimage}Planul initial al Episcopiei, al carui prima faza a fost finalizata in anul 1999, includea doua aripi de-o parte si de alta a salii centrale. Prima aripa, din sud, gazduieste deja birourile episcopale, in timp ce viitoarea constructie din nord va fi locul arhivei episcopiei si al unui nou muzeu dedicat aspectelor culturale si religioase romano-americane. Acesta din urma va include o serie de obiecte pe care episcopia le-a primit de-a lungul anilor din partea mai multor parohii si persoane fizice de pe intreg teritoriul Statelor Unite ale Americii si al Canadei. Arhitectul proiectului original, Susan (Nelson) Kougias din Chicago, a ajustat planurile initiale, iar proiectul a fost inmanat firmei de constructii O’Harrow din Jackson, Michigan, se arata intr-un comunicat de presa emis de Episcopia Ortodoxa Romana din America. Costul acestei lucrari de amploare a fost suportat de un binefacator din cadrul eparhiei, care a donat suma necesara. Proiectul va fi finalizat inn luna iulie a acestui an.

 
Hirotonire de diacon roman la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :283
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Seminaristul Petru Dorcu, originar din Romania, va fi hirotonit diacon sambata, 13 mai, incepand cu ora 16:30, in capela Colegiului Pontifical Urbanian „De Propaganda Fide” din Roma.

{mosimage}Potrivit Episcopiei Romano-Catolice de Iasi,  Liturghia de hirotonire va fi prezidata de Excelenta Sa Mons. Henrik Hoser, secretar adjunct al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor.

Petru Dorcu s-a nascut la Tamaseni, judetul Neamt. Dupa absolvirea scolii generale din localitate, in 1996 a fost admis la Seminarul Teologic Liceal "Sfantul Iosif" din Bacau. Intre 2000 si 2002 a urmat cursurile de filosofie in cadrul Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfantul Iosif" din Iasi, iar in prezent este student la teologie in cadrul Colegiului Pontifical Urban "De Propaganda Fide" din Roma.

 
Festival romanesc in statul WashingtonPDF Print E-mail
Goldendale, SUA/Romanian Global News
Accesari :146
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Comunitatea de romani din statul american Washington este asteptata in perioada 13-14 mai, la Muzeul Maryhill din localitatea Goldendale, la un festival romanesc.

{mosimage}Acesta va include dans, muzica si arta romaneasca traditionala, dar si si o cina intitulata "Celebrate Romania", ce se va desfasura sambata, 13 mai, de la ora 17:00, la care va participa si ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru. Cina costa 35 de dolari de persoana, iar organizatorii sunt Societatea Romano-Americana din Oregon, informeaza portalul romanilor din Seattle.

Muzeul care va gazdui acest festival are o istorie interesanta, fiind intemeiat in anul 1907 de Samuel Hill, un bogat antreprenor. Acesta s-a hotarat in anul 1926 sa ii dedice Reginei Maria (foto) muzeul fondat de el, gest care a impresionat-o pe regina, cu atat mai mult cu cat Hill ajutase Romania dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Muzeul include, astfel, multe exponate romanesti si se afla la aproximativ trei ore de condus de Seattle.

 
Concert american la Biserica Evanghelica Romana din GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :111
Wednesday, 10 May 2006
Romanii din Geneva sunt asteptati vineri, 12 mai, si sambata, 13 mai, de la ora 19:00, la biserica evanghelica romana din localitate, la un concert sustinut de grupul muzical american „The Messengers”.

Acesta este din Portland, Oregon, si intreprinde incepand cu 28 aprilie un turneu european, desfasurat sub motto-ul "Da, cred si eu" si avand ca punct de plecare orasele din Romania. Turneul a inceput in tara noastra intr-o serie de orase imporante, precum Bucuresti, Baia Mare, Oradea, Targoviste si Cluj, urmand sa continue in partea Europei de Vest in zone in care se afla comunitati importante de romani, informeaza Asociatia Romanilor din Elvetia. Cele doua concerte din Geneva vor fi succedate de o mica gustare la care se spera ca publicul sa ii cunoasca mai bine pe componentii formatiei muzicale americane. Biserica in care se vor desfasura cele doua recitaluri se afla la adresa 4, Carrfour du Bouchet, 1209 Geneva.

 
Pasionatii de IT din Toronto se intalnesc si in maiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :92
Wednesday, 10 May 2006
Clubul pasionatilor romani de IT din Toronto si-a anuntat o noua intalnire pentru joi, 11 mai, la traditionalul loc de intrevedere de la Fairview Library.

Intrunirea va incepe la ora 19:00 si se va desfasura sub tema „Avem nevoie de networking?”, prezentare de Kostel Stancu, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Aceasta este cea de-a patra intalnire a Clubului romanesc de IT din Toronto, dupa ce initiatorii actiunii au demarat seria de intrevederi in luna februarie a acestui an, De atunci, iubitorii sectorului de IT s-au intalnit lunar la Fairview Library, fiecare intrunire reusind sa adune un numar destul de mare de participanti.

 
Elevii pictoritei Tana Zamfirescu expun in ElvetiaPDF Print E-mail
Turgi, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :107
Wednesday, 10 May 2006
Pictorita Tana Zamfirescu ii asteapta pe romanii iubitori de arta din Elvetia sa ia parte in perioada 14-21 mai, in orasul Turgi, la expozitia colectiva a copiilor care participa la cursurile sale de pictura.

Expozitia va putea fi vizitata la "Jugendkafi im Bauernhaus", Bahnhofstrasse, 5300 Turgi, vernisajulul urmand sa aiba loc in prima zi, duminica, 14 mai, de la ora 17:00. Programul ulterior al manifestarii va fi intre orele 17:00 si 19:00, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.

 
Participare diplomatica romaneasca la Ziua Victoriei din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :91
Wednesday, 10 May 2006
Atasatul Apararii al Ambasadei Romaniei in Belgia, col. ing. Marius Madan, si un reprezentant al ambasadei au participat marti, 9 mai, la Cimitirul Bruxelles din Evere, la o ceremonie organizata cu ocazia celei de 60-a aniversari a Zilei Victoriei.In cadrul acestui eveniment, cei doi diplomati au depus de coroane si flori la mormintele cetatenilor fostei URSS care au murit pe teritoriul Belgiei in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, precum si la Monumentul mortilor belgieni, informeaza misunea diplomatica romana din capitala Belgiei.
 
Fenomenele artistice experimentale din Romania – prezentare la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :148
Wednesday, 10 May 2006

Institutul Cultural Roman din Berlin va gazdui miercuri, 10 mai, de la ora 19.30, conferinta cu proiectii intitulata “Fenomenele artistice experimentale din Romania, inainte si dupa 1989: corpul privat si cel social. De la izolare la activismul politic”. 

Conferinta va fi sustinuta in limba engleza de dr. Ileana Pintilie Teleaga, curatorul festivalului Zona din Timisoara, cel mai important festival de Performance Art-Happening din Romania

Ca o reactie la “arta oficiala”din perioada dictaturii ceausiste, o serie de artisti care au incercat sa reziste presiunii politicului s-au retras in izolarea atelierului, intr-un “actionism”  de tip special. Cei mai cunoscuti reprezentanti ai acestei „arte neoficiale” au fost Paul Neagu si Ion Grigorescu.  Dupa 1989, artistii au trecut, radical, de la izolare la activismul public- Dan Perjovschi fiind unul dintre exponentii acestui tip de expresie artistica. 

 
Concertul Phoenix din Germania, amanat cu o ziPDF Print E-mail
Solingen, Germania/Romanian Global News
Accesari :137
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Concertul pe care formatia „Phoenix” ar fi trebuit sa il sustina joi, 8 iunie, la sala Cobra din orasul german Solingen, a fost amanat cu o zi, urmand sa aiba loc vineri, 9 iunie, la aceleasi coordonate.

{mosimage}Spectacolul fusese programat pe 8 iunie din cauza deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal, dar, in urma solicitarii fanilor, organizatorii au decis sa il amane cu o zi, informeaza portalul romanilor din Olanda. Concertul va incepe la ora 20:00, accesul publicului urmand sa fie permis incepand cu ora 19:00. Pe scena vor urca Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Iosif Kappl, Ovidiu Lipan „Tandarica”, Mani Newmann „Farfarello” si Cristi Gram, in timp ce asistent va fi Ionut Contras. Trupa va interpreta piese de pe cel mai nou CD al lor "Baba Novac -
Rock/Folkrock" aparut anul trecut.

Sala in care se va desfasura acest spectacol se afla la adresa Merscheider Str. 77-79, 42699 Solingen (Solingen-Ohligs), famillile de romani Toma si Gogleaza fiind dispuse sa le ofere celor interesati si alte informatii referitoare la eveniment, la numerele de telefon 0221-8701289, respectiv 02174-494394. Pretul unui bilet de intrare este de 20 de euo, mai anunta site-ul romanesc.

 
Savantul Pius Coculescu Servien, omagiat la ICR din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :120
Wednesday, 10 May 2006
Institutul Cultural Roman de la Paris organizeaza joi, 11 mai, incepand cu ora 19:00, o seara comemorativa dedicata savantului si poetului de origine romana Pius Coculescu Servien.

Aceasta a trait in perioada 1902-1959 si s-a facut remarcat in Franta in mai multe domenii, printre care cel al esteticii, lingvisticii si poeziei, informeaza Institutul Cultural Roman. Imaginea acestui om de cultura roman va fi creionata de presedinta Asociatiei Romane de Studii Transdisciplinare, Magda Stavinschi, fizicianul teoretician Basarab Nicolescu, membru al Academiei Romane, si fiul regretatului Pius Servien, Laurence Bennaceur. Totodata, pe parcursul serii va fi prezentata si o expozitie de carti si fotografii apartinand aceluiasi Pius Coculescu Servien.

 
Dezbatere romano-bulgara pe tema aderarii la UE la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :159
Wednesday, 10 May 2006
Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord din Hamburg a organizat marti, 9 mai, la sediul arhivelor HWWA din Hamburg, o dezbatere pe tema „Romania si Bulgaria – aspecte politice si economice ale viitoarelor membre ale UE”.

La eveniment au participat prof. dr. Thomas Straubhaar, directorul HWWA, Hans Werner Czerwinski, directorul asociatiei BVMW, Rosalina Doytchinova, secretar de afaceri pentru Uniunea Europena la Ambasada Bulgariei, Burkhardt Mueller Soenksen, dr. Maya Neidenova, presedinta asociatiei Germano-Bulgare din Hamburg, si dr. Guenther H. Tontsch, presedintele Societatii Germano-Romane pentru Germania de Nord din Hamburg. Totodata, in cadrul evenimentului a mai avut loc si o prezentare facuta de Stefan Kolev si Tatjana Puhan, doi bursieri ai fundatiei Friedrich Naumann, informeaza organizatia romano-germana.

 
Interviuri cu Akcent si Nico la Ziua Romaniei la SK RadioPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :124
Wednesday, 10 May 2006
{mosimage}Akcent si Nico au fost la New York weekend-ul ce tocmai a trecut cantand pentru romanii din diaspora de aici cu ocazia Zilei Romaniei.

{mosimage}SK Radio a fost prezent si el la manifestarile desfasurate in zilele de 6-7 mai, iar interviurile realizate cu aceasta ocazie vor fi difuzate in exclusivitate sambata, 13 mai, intre orele 17.00 si 20.00, transmite SK Radio. Realizatorii de programe de la SK Radio ii invita pe toti cei care sunt interesati sa tina legatura cu realitatile romanesti si cu activitatile intreprinse de diaspora romaneasca din SUA sa ii asculte la adresa de web www.skradio.org.

 
Gheorghe Dinica in programul Artisti romani pentru toate anotimpurilePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :143
Wednesday, 10 May 2006

Celebrul actor roman Gheorghe Dinica se va afla joi, 11 mai, la New York, in prim planul manifestarii intitulate „Artisti romani pentru toate anotimpurile”, intr-o seara de Travelling circular.

Intalnirea romanilor din New York cu Gheorghe Dinica va fi gazduita de Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman, cu incepere de la ora 19.00.

ICR New York dedica in cursul lunilor mai-iunie 2006 patru seri de prezentare ciclului de emisiuni Travelling circular, realizate de Iuliana Ciugulea. Seara desfasurata in compania marelui actor roman Gheorghe Dinica este prima din aceasta serie. Evenimentul va prilejui intalnirea actorului si a realizatoarei cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din New York si va materializa o noua modalitate a Institutului Cultural de a se angaja intr-un dialog profesional cu presa locala. 

In timpul prezentei actorului si realizatoarei la New York, va fi produsa o emisiune Realitatea TV, dedicata relatiilor culturale romano-americane si activitatilor ICR New York.

Evenimentul va fi urmat de un bufet la care vor fi servite preparate romanesti.          

 
Petrecere romaneasca cu barbeque pe HMS PresidentPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :122
Wednesday, 10 May 2006
Romanii din Anglia se intalnesc luna aceasta din nou pe celebrul vas HMS President, locatia preferata a petrecerilor romanesti in aer liber din capitala britanica.

Fie ca este ploaie sau soare, barbeque-ul romanesc de pe HMS President se va tine duminica, 21 mai, intre orele 13.00 si 18.00.

Biletele costa 10 lire, 5 lire pentru membrii Centrului Cultural Roman si 7 lire pentru studenti si copii cu varsta sub 12 ani. Rezervarile se pot face pana vineri, 19 mai, astfel incat organizatorii sa stie exact cantitatea de mancare care trebuie comandata. Adresa la care se pot face rezervarile este bookings@romanianculturalcentre.org.uk, sau se mai poate suna la numarul de telefon 020 7439 4052, ext. 102. Petrecerea este organizata de Centrul Cultural Romanesc din Londra.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions