Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Noul nume de scena al lui Nicolae Voiculet a fost lansat in SUAPDF Print E-mail
Chicago, SUA / Romanian Global News
Accesari :246
Sunday, 14 May 2006
{mosimage}Naistul roman Nicoae Voiculet si-a lansat la inceputul lunii mai noul sau nume de scena, NiVo, la televiziunea americana WGN, canalul 9 din Chicago. Potrivit publicatiei lunare romanesti „Alternativa” din Canada, maestrul Voiculet a fost invitat pentru un interviu, in prime - time, la unul dintre cele mai cunoscute posturi de televiziune din SUA, "WGN Warner Bros" din Chicago, unde a si sustinut un recital in direct. Pentru aceasta emisiune producatorul show-ului, Jeff Hoover, a ales muzica romaneasca de inspiratie folclorica cu acompaniament de taraf.Televiziunea care a facut lansarea lui NiVo in Statele Unite ale Amercii face parte din concernul Warner Bros., ce produce cateva show-uri si seriale de mare audienta in toata lumea, printre care se numara si productii de succes care au putut fi vizionate si de catre publicul din Romania, precum "Sex and the City", "7th Heaven" si "Everybody Loves Raymond".
 
Intalnire economica romano-germana la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania / Romanian Global News
Accesari :349
Sunday, 14 May 2006
Camera de Comert din Hamburg va gazdui joi, 18 mai, de la ora 09:30, o intalnire dedicata mediului de afaceri din Romania si potentialilor investitori ce vor fi atrasi de premizele economice ale tarii noastre dupa aderarea sa la Uniunea Europeana.La eveniment vor lua parte ministrul roman al Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, Dirk Rutze, membru al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane, Wienfried Senker, coordonator de program la IBD/GTZ Romania si mai multi specialisti din cele doua tari, informeaza Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord din Hamburg. Persoanele interesate de participarea la acest eveniment trebuie sa plateasca o taxa de 40 de euro prin e-mail, la adresa Cornelia.vonSee@hk24.de. Intalnirea de dimineata va fi urmata, incepand cu ora 17:30, la  Hotel Radisson SAS din localitate, de o seara culturala la care vor lua parte ministrul roman, Ambasadorul Romaniei in Germania, Bogdan Mazuru, si Gunther Tontsch, presedintele Societatii Germano-Romane pentru Germania de Nord. Membrii aceste asociatii beneficiaza de intrare gratuita la eveniment, mai anunta organizatia.
 
250 de ani de la nasterea lui Mozart, sarbatoriti al Accademia di RomaniaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :148
Sunday, 14 May 2006
Aniversarea celor 250 de ani de la nasterea lui Wolfgang Amadeus Mozart va fi marcata duminica, 14 mai, de la ora 20:30, la Accademia di Romania din Roma, printr-un concert sustinut de un ansamblu dirijat de Piero Canuti.Evenimentul, care se va desfasura la Sala de Conferinte a institutiei, este organizat de Asociatia “Amade” Mozart din Roma si de autoritatile locale, informeaza Institutul Cultural Roman. Din program fac parte Cvintetul in mi bemol major pentru pian, oboi, clarinet, corn  si fagot de Mozart si Cvintetul in mi bemol major op. 16 pentru pian, oboi, clarinet, corn si fagot de Ludwig van Beethoven.
 
Cinematografia est-europeana, analizata de ICR din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia / Romanian Global News
Accesari :172
Sunday, 14 May 2006
Evenimentele cinematografice continua in luna mai la Institutul Cultural Roman din Praga, unde vineri, 19 mai, de la ora 12:30, in Sala mica de proiectii a FAMU va avea loc un curs-conferinta pe aceasta tema.Cursul se intituleaza „Metafora in cinematografiile central-europene in anii ’70 si ’80 – analiza comparativa a cinematografiilor romana, maghiara si ceha/cehoslovaca" si este organizat de ICR Praga, Facultatatea de Teatru si Film din Academiei de Arte Frumoase din Praga, FAMU, si Catedra de Film a Universitatii Caroline din Praga, FFUK, informeaza ICR.
 
Postul Europa Libera, in dezbatere la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia / Romanian Global News
Accesari :230
Sunday, 14 May 2006
Institutul Cultural Roman din Praga va organiza miercuri, 17 mai, de la ora 18:30, in Sala mica de festivitati a Universitatii Caroline din Praga, FFUK o masa rotunda care va avea ca tema principala activitatea postului de radio „Europa Libera”.La eveniment vor participa Oana Serafim si Victor Eskenazy, redactori ai „Europei libere”, care vor discuta despre evolutia acestui post de radio de-a lungul timpului si despre viitorul sau. Manifestarea este organizata de Asociatia “Cehia-Romania” si ICR Praga, informeaza institutia culturala romana.
 
Dana Codorean Berciu si Mukka Band din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :118
Sunday, 14 May 2006
Celebra trupa britanica de muzica neconventionala Mukka Band a sustinut sambata, 13 mai, un concert alaturi de interpreta romanca Dana Codorean Berciu, gazduit de Inn On the Green, din Londra.Concertul ce a avut loc cu incepere de la ora 20.00 a facut parte din noaptea lunara intitulata East Meets West, iar Mukka Band, care are o reputatie in ceea ce priveste antrenarea multimilor pe ritmurile neconventionale ale muzicii lor, au incantat si de aceasta data in duetul cu Dana Codorean Berciu, pe ritmuri de muzica balcanica instrumentala.
 
Recital Mihai Diaconescu la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :164
Sunday, 14 May 2006
La 11 mai 1845, se stingea in Palazzo Benzon din Venetia, la nici 15 ani, Carl Filtsch, copilul-minune nascut in Transilvania, pianist si compozitor, cel mai bun elev al lui Chopin.In 11 mai 2006, la implinirea a 161 de ani de la moartea acestui geniu muzical, reprezentanti din tara de origine a tanarului (prin Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia), din tara odihnei sale eterne (prin Primaria din Venetia si prin Asociatia Culturala Italo-Germana) si din tara stramosilor sai si a limbii sale materne (prin Munchener Musikseminar) au organizat o mica ceremonie in Cimitirul San Michele, langa monumentul funerar al celui omagiat.
In seara aceleiasi zile, la Palazzo Albrizzi din Venetia, a avut loc recitalul extraordinar al tanarului pianist Mihai Diaconescu, care a interpretat piese de Beethoven, Schubert, Mendelssohn-Bartholdy, Chopin si Filtsch. Avand exact varsta lui Carl Filtsch, cand acesta era la Venetia si-si compunea ultimele lucrari (circa 14 ani si jumatate), elevul Mihai Diaconescu, numit la randul lui „copil-minune” in presa peninsulara, a uimit audienta prin stralucitoarea tehnica de interpretare, insotita de un temperament plin de avant si culoare. A fost chemat la rampa de mai multe ori si rugat sa reinterpreteze, intre altele, piesa „Adieu de Venise”, scrisa de Carl Filtsch in ultimele saptamani de viata. Prof. Nevia Pizzul-Capello si prof. Walter Krafft au elogiat calitatile exceptionale ale lui Mihai Diaconescu, produs al scolilor muzicale romana si germana.
 
Zilele culturii bistritene la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :182
Sunday, 14 May 2006
Institutul Cultural Roman din Budapesta organizeaza pe 22–23 mai Zilele Culturii Bistritene. In prima zi, luni, va fi prezentat volumul bilingv „Un copac de sunete – Egy fányi hang” si va avea loc un moment aniversar „George Cosbuc – 140 de ani de la nastere”.In cadrul intalnirii vor fi prezenti scriitorii: Aurel Rau, poet, redactor la revista „Steaua” din Cluj, Olimpiu Nusfelean, poet, director la „Miscarea Literara”, Ioan Pintea, poet, redactor-sef la „Miscarea Literara”, Ion Moise, prozator, redactor-sef adjunct, Marcel Seserman, poet si critic literar, Cornel Cotutiu, prozator, Aurel Podaru, prozator. Manifestarea va avea loc la ora 18.00, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Marti, 23 mai, tot la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman va avea loc cea de-a doua manifestare din cadrul Zilelor Culturii Bistritene, unde va fi vernisata expozitia cu tema „Pictori tineri din Bistrita-Nasaud”, a artistilor Cristian Tarnovan si Georgiana Vranceanu. Tot aici va avea loc concertul cvartetului „Dor romanesc”.
Manifestarile din cele doua zile vor avea loc la Institutul Cultural Roman din Budapesta str. Izsó nr. 5.
 
Alina Cojocaru este „Frumoasa adormita” la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :149
Sunday, 14 May 2006
Solista baletului regal britanic de la Covent Gardebn, Alina Cojocaru se av afla in perioada urmatoere pe afisul celebrului balet al lui  Tchaikovsky „Frumoasa din padurea adormita”, ce se va juca in zilele de 15, 23 si 31 mai, la Londra.
 
Livia Turco pledeaza pentru o noua lege a imigratiei in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :328
Sunday, 14 May 2006
{mosimage}Portalul Stranieri in Italia a realizat recent un interviu cu Ministrul Italian al Solidaritatii si Problemelor Sociale, LIvia Turco, in care se vorbeste deschis despre problemele actuale ale strainilor care traiesc in Italia, despre necesitatea adoptarii unei noi legi a imigratiei si despre politicile de colaborare cu tarile din care provin imigrantii.
Traducere si adaptare – Romanian Global News 

Construirea unei convietuiri, un sistem comun care sa stea la baza societatii italiene si din care sa faca parte si noii cetateni. Potrivit celor spuse de Livia Turco, Ministrul Solidaritatii Sociale, aceasta tema ar trebui sa fie o prioritate pentru guvernul imigratiei, dar si centru al unei dezbateri la care este invitata toata lumea.
„Cetatenii straini sunt o prezenta tot mai mare, dar si mai stabila in Italia, fiind vorba de sute de mii de copii si adolescenti crescuti in Italia. In consecinta, devine prioritar sa nu ne limitam doar la a vorbi despre drepturile lor. Imigrantii nu mai sunt o societate aparte, ci sunt o parte a societatii si o modifica activ. Convietuirea, faptul ca traim impreuna noi si ei, pana astazi considerata o tema secundara, ar trebui sa fie asumata ca obiectiv crucial al guvernului imigratiei”. 
De unde sa pornim?
Eu cred ca exista in teritoriu deja atatea proiecte de integrare, pe care lumea politica nu le cunoaste si care ar trebui sa fie valorificate. Trebuie sa cunoastem diversitatea, sa oferim oportunitati egale, sa depasim discriminarea si sa ajungem la un sistem comun. Cine vine in tara noastra trebuie sa ne respecte regulile si valorile, fara sa renunte la propria sa identitate, facand ca identitatea sa sa interactioneze cu aceste obligatii.
Un pact de convietuire?
Exact, si din acest punct de vedere cred ca este fundamentala si urgenta o reforma a legii cetateniei si dreptului la vot, care sa configureze un model care sa recunoasca diversitatea, apartenenta la comunitate si impartasirea valorilor comune. De aceea este important sa punem in legatura cetatenia cu invatarea limbii si culturii italiene, indispensabile pentru a te simti, pe deplin, cetatean al tarii noastre.
Credeti ca pe strainii din Italia ii intereseaza intr-adevar sa mearga la urne?
Experienta europeana spune ca dreptul la vot singur nu ajunge. Este nevoie sa fie promovata participarea politica a imigrantilor, sa ii implicam in mod activ. De aceea, este important sa avem colaborarea partidelor, sindicatelor si institutiilor care sa promoveze in interiorul lor aceasta participare.
Chiar inainte ca acestia sa poata vota?
Sigur ca da, sindicatele din Italia au dat deja un bun exemplu in acest sens, partidele mai putin... Chiar si la aceste alegeri politice, si spun asta in particular in ceea ce priveste DS, s-a pierdut ocazia de a trimite in Parlament persoane imigrante. Este indispensabil ca partidele politice sa promoveze conducerea imigrantilor, iar fara asta este clar ca dreptul la vot singur nu ajunge. 
Ce obstacole exista in drumul covietuirii?
In principal indiferenta si dezinformarea. De multe ori clasa politica este departe de imigranti, nu le cunoaste povestile si modul in care traiesc. Ma loveste indiferenta fata de un subiect atat de strategic. Pe baza necunoasterii se ivesc apoi locuri comune, prejudecati si temeri. Pentru o integrare adevarata este nevoie sa ne cunoastem, sa ne recunoastem si sa avem grija de relatiile dintre persoane.

Aceasta este sarcina politicii?
Politica poate face multe, iar eu cer centru-stangii sa-si asume acesta ca unul dintre obiectivele sale cele mai importante. Nu este vorba numai de a da legi bune, dar si de a valorifica bunele practici care au aparut deja in teritoriu, de a vedea partile pozitive ale imigratiei si schimbarile in bine pe care le produce imigratia. Cred ca politica ar trebui sa creeze ocazii de intalnire. Acestea ar trebui sa fie la scoala, la serviciu, in viata cotidiana, dar trebuie sa aiba si o dimensiune simbolica, fiind astfel importante campaniile formative, un Minister al Convietuirii, loc institutional in care sa fie vizibila convietuirea dintre persoane.
Nu ar trebui sa fie revazute legile care reglementeaza viata strainilor in Italia?
Asta este clar. Trebuie depasita legea Bossi-Fini si scrisa o noua lege a imigratiei, care sa o imbunatateasca pe cea a centru-stangii, care in orice caz constituie un punct optim de pornire. Asta ar trebui sa se faca rapid, alaturi de legile privitoare la dreptul la vot, la cetatenie, la dreptul la azil, la libertatea religioasa si la cooperare. Exista tendinta de a limita discursul imigratiei in fata celui al legii. Dar asta nu este suficient. Este timpul sa se deschida o dezbatere asupra convietuirii care sa fie la un nivel european. In Italia o astfel de dezbatere nu a mai existat, iar intalnirea si imbogatirea reciproca mi se pare ca nu au mai fost o tema pana acum.
Cine ar trebui sa participe la dezbatere?
Toata lumea, pentru ca nu se vorbeste numai despre imigranti, ci despre intreaga societate italiana. Imigratia o schimba, cred eu, in bine, si trebuie sa discutam impreuna despre forme de convietuire. Noii italieni sunt fie strainii care decid sa traiasca cu noi, fie vechii italieni care trebuie si ei sa se innoiasca.
Baza legii Bossi-Fini - intri in Italia numai daca ai deja un loc de munca - si-a demonstrat toate limitele. Cum trebuie reasezate intrarile legale?
Cred ca este important sa reintroducem intrarile pentru cautarea unui loc de munca, prin notiunea de sponsor si, pentru a fi evitate regularizarile periodice, sa fie prevazut un mecanism de regularizare pentru persoanele care intra cu o viza turistica si isi gasesc apoi un loc de munca in tara noastra. In acelasi timp, ar trebui sa se puna accentul pe calificare si sa fie favorizata revenirea in tara de origine pentru imigrantii care se califica in Italia si care vor sa reinvesteasca.
Asta aduce in discutie politica noastra externa...
Imigratia ar trebui sa fie o parte activa a politicii externe de cooperare si de pace, nu poate fi un capitol de sine statator. Cum se poate guverna imigratia in afara unei politici mari de cooperare si dezvoltare? Cred ca ar fi practic imposibil.
Italia poate face totul singura?
Nu, este nevoie de o politica europeana comuna. Pentru Europa, imigratia nu trebuie sa fie numai controlul frontierelor, dar si o politica comuna de intrari legale, de integrare. Bineinteles, fiecare tara are istoria sa, nu se pot anula diferentele, dar in primul rand in ceea ce priveste co-dezvoltarea cu tarile din care provin imigrantii este absolut necesara o strategie europeana. Uniunea Europeana ar putea sa promoveze o imigratie regulata, dar deschisa, din Africa. Acordurile bilaterale ar putea sa combata imigratia clandestina, ca un mecanism de intrare conform cu flexibilitatea pietei muncii.
Si cand asta nu este suficient?
Cum am mai spus, ar trebui introduse regularizari personale, dar este clar ca o politica a imigratiei nu se poate ocupa numai de mecanisme de expulzare pentru cei care intra ilegal pe teritoriul nostru. Astazi exista o discutie deschisa in ceea ce priveste CPT (Centrele de Permanenta Temporara in Italia), care nu pot fi, in mod sigur, cele ale Bossi –Fini. Cred, insa, ca cei care intra ilegal in tara noastra, fara documente si care nu colaboreaza pentru clarificarea datelor sale generale, trebuie retinut pentru a fi identificat. Putem sa inventam ce vrem, dar asta trebuie sa se intample.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions