Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Romanii din Bruxelles au intins o mana catre sinistratii din ChiseletPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :214
Monday, 15 May 2006

Recentul val de inundatii din Romania, care a lasat fara case sute de romani, reprezinta inca un moment in care romanii din afara hotarelor tarii isi demonstreaza solidaritatrea cu sinistratii din tara.

Si romanii din Bruxelles au intins o mana de ajutor celor din tara, trimitand acestora peste o tona de haine, incaltamimte si paturi, toate acestea ajungand la sinistratii din Chiselet, cu ajutorul Asociatiei „Prezent”. Potrivit Hot News, ajutoarele au fost trimise in tara benevol cu ajutorul companiei romanesti de transport low-cost Blue Air, care a incarcat ajutoarele de pe aeropotul din Maastricht, una dintre locatiile spre si din care executa zboruri.

Donatorul principal a fost directorul Atelierului Mosan din Huy, care, impreuna cu donatorii adunati la Bruxelles la un meci organizat de Rombel, a reusit sa stranga nu mai putin de 1,2 tone de ajutoare. Ajutoarele au ajuns in tara si cu ajutorul redactiei Hot News, care a contribuit la organizarea transporturilor.

Ajutoarelor trimise in tara din Belgia li s-au alaturat si sacii cu haine si paturi stransi pentru victimele tsunami-ului din Indonezia, care nu au mai apucat, insa, sa ajunga la destinatie, dar si alti saci din partea bucurestenilor, care au fost stransi si sortati cu ajutorul membrilor Asociatiei „Prezent”.

Alaturi de haine, paturi si prosoape si de uniforme de lucru, la Chiselet au mai ajuns si alimente, toate de extrema necesitate pentru victimele inundatiilor.

Asociatia „Prezent” lanseaza, totodata, un apel catre toti cei care vor sa ajute in vreun fel pe cei ramasi fara case, fara animale, fara provizii, fara mijloace de supravietuire, sa nu ezite si sa vina in ajutorul celor din Chiselet, sau de oriunde altundeva, cu ce pot, pentru ca „si cu cateva zeci de paini asigura hrana de baza” pentru sinistrati. Asociatia „Prezent” da publicitatii numarul sau de telefon, 0726 384 375, si adresele de e-mail cezarinaioana@yahoo.com si ionut.baias@hotnews.ro, care pot sa ii ajute pe toti cei care vor sa contribuie, dar nu au toate mijloacele necesare pentru a o face. 

 

 
Parlamentul european discuta Raportul pentru Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 15 May 2006

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, va prezenta la Strasbourg miercuri, 16 mai, la ora locala 15.00, ora Romaniei 16.00, raportul privind progresele tari noastre, ca si cele ale Bulgariei, in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Documentul ar trebui sa contina, asa cum asteapta ambele tari, o mentiune explicita privind data aderarii celor doua tari est-europene la forul comunitar.

Parlamentul European se va reuni luni, 15 mai, avand pe ordinea de zi un singur punct: raportul privind aderarea celor doua tari. Presedintele celui mai mare grup parlamentar din forul de la Strasbourg, liderul Partidului Popular European si al Democratilor Europeni, Hans-Georg Poettering, a anuntat deja ca va sustine maine dimineata o conferinta de presa pe aceasta tema, alaturi de euro-observatori romani si bulgari.

Ministrul roman al administratiei si internelor, Vasile Blaga, va fi audiat in Comisia de Libertati si Afaceri Interne a Parlamentului European de la Strasbourg.
 
Un sfert de secol de la primul zbor al unui roman in spatiul cosmicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Monday, 15 May 2006

Statul Major al Fortelor Aeriene si Muzeul Aviatiei marcheaza, luni, 15 mai, incepand cu ora 15.30, implinirea a 25 de ani de la zborul in spatiu al cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, printr-o manifestare la care au fost invitati astronauti din Bulgaria, Franta, Federatia Rusa, Polonia si SUA.

In ziua de 14 mai 1981, ora 20.16, de pe cosmodromul din Baikonur era lansata nava cosmica Soiuz-40, avandu-l la bord si pe Dumitru Dorin Prunariu, la acea vreme pilot inginer cu gradul de locotenent-major. O zi mai tarziu, Soiuz-40 se cupla la complexul orbital Saliut 6 – Soiuz T 4, cosmonautul roman participand la experimente in domeniile astrofizicii, fizicii nucleare, tehnologiei cosmice, medicinei aeronautice si biologiei. La 22 mai, capsula de coborare de pe nava spatiala Soiuz-40 ateriza in conditii normale pe Pamant, dupa ce parcursese in spatiu aproximativ 5.200.000 kilometri, adica de 13,7 ori distanta de la Pamant la Luna.

 
Basarabia serbeaza Zilele LatinitatiiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 15 May 2006

Pana la sfarsitul lunii mai, in Basarabia se desfasoara Zilele Latinitatii, prilej cu care sunt organizate un sir de actiuni publice, informeaza Agentia DECA-press.

Zilele Latinitatii vor fi consemnate in republica prin numeroase activitati cu caracter cultural-artistic. Vor fi organizate expozitii de carte latina, de postere, concursuri, vizionari de filme, spectacole si concerte. Suita de manifestari sunt organizate de diverse institutii de invatamant de la Chisinau. De mentionat ca luni, 15 mai, este consemnata Ziua Latinitatii. Cu aceasta ocazie, la Chisinau, vor fi nominalizati invingatorii Concursului International Multilingv „Dialog Latin”. Este cea de-a saptea editie a concursului, care este organizata de Biroul de la Chisinau a Uniunii Latine. In acest an, concursul a reunit 207 de participanti cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani.
 
Gripa aviara revine – de data aceasta in fermele avicolePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :356
Monday, 15 May 2006

Doua noi focare de gripa aviara au fost confirmate in Romania, de data aceasta in judetul Brasov: la Hurez, in comuna Beclean si pe platforma Codlea.

Totodata, exista suspiciuni de gripa aviara in alte sapte localitati: Fagaras, Codlea sat, Beclean sat, Soars, Vistea de Jos, Feldioara (judetul Brasov) si Bolotesti (judetul Vrancea).

Autoritatile au decis instituirea starii de carantina in toate localitatile mentionate si eutanasierea pasarilor din gospodariile din aceste zone. Totodata, se pare ca focarele din localitatile mentionate sunt strans legate de activitatile de vanzare de pasari intreprinse de pe platforma Codlea. Astfel, s-a decis eutanasierea tuturor celor 100.000 de pasari de la compania Drakom, de pe platforma Codlea, considerata responsabila de aparitia noilor focare de gripa aviara, care de acesta data ajung din ce in ce mai aproape de populatie.

In acest moment, platforma Codlea este in carantina, iar autoritatile au inceput sa retraga din magazine si supermarket-uri carnea de pasare provenita de la fermele avicole de la Codlea.
 
Parlamentul European are site in limba romanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Monday, 15 May 2006

Biroul de Informare al Parlamentului European (PE) in Romania si-a lansat, vineri, 12 mai, o pagina de web in limba romana.

Aceasta va putea fi accesata la adresa www.europarl.europa.eu/bucuresti, unde publicul va gasi informatii de actualitate legate de activitatea Parlamentului European, cu implicatii directe asupra vietii cetatenilor sau despre programele PE dedicate acestora, informeaza Prompt Media. De asemenea, cei interesati vor afla amanunte despre felul in care se fac recrutari de personal pentru aceasta institutie, despre stagiile organizate sau despre vizitarea celor trei sedii ale PE din Bruxelles, Strasbourg sau Luxembourg. Nu in ultimul rand, cititorii site-ului sunt consiliati in legatura cu procedura  prin care se pot adresa Parlamentului European, accesand rubrica Posta cetateanului.
 
Din 2007 soferii romani sunt scutiti de Cartea VerdePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :327
Monday, 15 May 2006

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, asigurarea internationala Carte Verde va disparea ca document, iar politele de raspundere civila auto (RCA) interna vor avea extindere si pentru tarile din cadrul Uniunii Europene.

In plus, de anul viitor, companiile de asigurari isi vor stabili singure tarifele pe care le vor practica.

Aceste motive, carora li se adauga cresterea limitelor de raspundere in conformitate cu standardele Uniunii, vor duce la majorarea primelor aferente politelor RCA. Unele companii au anuntat insa ca vor oferi tarife reduse pentru clientii care nu au fost implicati in accidente rutiere, in timp ce pentru ceilalti preturile vor fi ceva mai mari.

Cu alte cuvinte, asiguratorii intentioneaza sa aplice sistemul bonus-malus, care recompenseaza soferii "cuminti" si ii arde la buzunar pe cei implicati in accidente.
 
17 mai - Ziua Internationala a Societatii InformationalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :238
Monday, 15 May 2006

Data de 17 mai a fost declarata Ziua Internationala a Societatii Informationale, prin decizia adoptata, la 27 martie 2006, de Adunarea Generala a ONU.

Anterior, la 17 mai era sarbatorita Ziua Internationala a Telecomunicatiilor si acest fapt tine de crearea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor in 1865. Aceasta organizatie internationala a contribuit la dezvoltarea mijloacelor de transmitere a informatiei - din timpurile telegrafiei pana la etapa IT-tehnologiilor moderne. Secretarul General al ONU Kofi Annan a mentionat ca lumea contemporana, incadrata intr-un spatiu informational unic, este supusa unui spectru amplu de pericole, inclusiv atacurilor intentionate asupra infrastructurilor comunicationale, care afecteaza economia si societatea in ansamblu. In scopul protectiei retelelor si al sporirii securitatii comertului electronic, e-banking-ului, administrarii computerizate este necesara coeziunea la nivel international, informeaza Prompt Media.
 
125 de ani de viata pentru revista ContemporanulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 15 May 2006

Uniunea Scriitorilor din Romania, Fundatia Culturala Ideea Europeana si Revista Contemporanul vor organiza vineri, 19 mai, sarbatorirea aniversarii a 125 de ani de la aparitia revistei „Contemporanul”.

Cu aceeasi ocazie va avea loc si decernarea premiilor „Contemporanul&Ideea Europeana”, la sediul Uniunii Scriitorilor, cu incepere de la ora 12.00.

Parteneri ai acestui eveniment sunt Ministerul Culturii si Cultelor · Uniunea Scriitorilor · APLER, Radio Romania Cultural · Editura ErcPress · NetVision System · Convorbiri literare · Poezia.
 
Interventie a noului deputat roman pentru presa romaneasca de la CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :324
Monday, 15 May 2006

{mosimage}Deputatul Poporului din Ucraina si Presedintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, Dr. Ion Popescu, s-a deplasat vineri, 12 mai la Comitetul de Stat al Ucrainei in problemele nationalitatilor si migratiei cerand o audienta neoficiala, pana la intrarea in functiune, cu Presedintele acestui Comitet, Iaroslav Rudyk.

{mosimage}Potrivit unui comunicat al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, Dr. Ion Popescu a cerut lamuriri clare privind principiile formarii componentei partii ucrainene a Comisiei mixte romano-ucrainene privind protectia minoritatilor nationale. Liderul romanilor  a insistat la includerea in aceesta comisie a Reprezentantilor Comunitatii conform hotararii Congresului din 25 martie 2005. Deputatul Romanilor a cerut, totodata, lamuriri privind neasigurarea din partea Comitetului a finantarii la timp a „ suplimentelor” - ziarelor minoritatilor nationale, manifestandu-si si indignarea fata de ideea presedintelui acestui comitet, care cerea ca o parte din materialele din aceste ziare sa fie publicate in limba de stat - ucraineana. Dr. Ion Popescu a declarat ca aceasta atitudine, cel putin fata de ziarele romanesti ”Concordia” si „Zorile Bucovinei”, este inadmisibila.

Reprezentantul legitim al Romanilor din Ucraina a prevenit aceasta structura executiva ca activitatea as va fi monitorizata in permanenta de catre UI CRU si reprezentantul romanilor din Parlamentul ucrainean.

In incheiere, Ion Popescu a declarat ca in cazul in care doleantele Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina” vor fi ignorate, asa cum s-a procedat in ultimii ani, se va folosi in mod oficial de Tribuna parlamentara si de mandatul pe care il detine.

 
Elevii din Tiraspol sunt alaturi de cei de la Liceul Gheorghe AsachiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 15 May 2006
Cei patru liceeni de la liceul basarabean Gheorghe Asachi,  din Basarabia, acuzati de „acte de huliganism agravant comise in grup”, dupa ce au inlocuit particula „moldo” cu cuvantul „roman” din titulatura liceului „moldo-francez”, sunt sustinuti de romani de pe ambele maluri ale Prutului.

In sprijinul cauzei lor vin, astfel, semnaturile de sustinere din partea Asociatiei 21 Decembrie 1989, din Bucuresti, Grupului Independent pentru Democratie, Bucuresti, matematicianului Elena Andronache, din Bucuresti, istoricului Paul Stefan, din Bucuresti, profesoarei Denisa Dicu, din  Bucuresti, economistului Gratiela Stefan, din Bucuresti, jurnalistului Andrei Badin, din Bucuresti, dar si ale lui Grigore Rosca, Paris, Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal, Chisinau si Sergiu Simion, psiholog, Cernavoda.

Elena Padurean, o tanara liceanca de la Liceul Lucian Blaga, din Tiraspol, devastat in vara lui 2004, impreuna cu alte scoli romanesti din autoproclamata republica nistreana, scrie si ea celor patru elevi de la Gheorghe Asachi, o scrisoare in care isi manifesta sustinerea fata de cauza acestora. Redam in cele ce urmeaza scrisoarea Elenei Padurean.

Urmaresc cu durere in suflet  evenimentele ce se desfasoara la Liceul "Gheorghe Asachi" din Chisinau, si-mi vin in memorie zilele de grea cumpana din vara anului 2004, atunci cand a fost devastat Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, si alte scoli romanesti din Transnistria. Mii de copii ramasi in mijlocul drumului, care plangeau de durere. Nenumarati profesori care erau alaturi de noi, doar ei au fost singurii care ne sustineau si ne aparau drepturile. Am fost nevoiti, impreuna cu cei maturi, sa participam la mitinguri de protest, sa pichetam ambasada Rusiei la Chisinau. Adica peste tot se declara despre "drepturile copiilor...." Oare poate fi vorba de drepturi daca copiii sunt calcati in picioare? Cine sunt acei care ne apara drepturile?

 Am auzit ca peste hotare copiii sunt protejati, au drepturi si sunt aparati  de lege. La noi, "legea" este pentru a pedepsi copiii care-si apara drepturile. Oare aceasta e lege? Oare noi traim intr-o tara libera daca copii nu au drepturi, nu au dreptul la exprimarea libera? De ce zic asa? Am avut si eu ocazia sa fiu impreuna cu cei maturi in birou la dl. Stepaniuc, si atunci cand am vrut sa-i recit o poezie  "Voi ati vazut cum plang copiii la Tiraspol", dansul mi-a reprosat ca a auzit poezia la miting....A fost un gest urat din partea unui om matur in fata unui copil care sufera.

Dragi prieteni Tudor Cojocaru, Vitalie Zgorban, Sergiu Starcea, Andrei Dimitriu, sa stiti ca nu veti fi aparati de nimeni. Cererile noastre depuse la CEDO mai stau si azi la Chisinau stocate pe undeva prin birouri; sunt prea putini cei pe care ii intereseaza soarta noastra, de multe ori promit dar nu fac nimic. Iar de catre organele de drept ale tarii, la fel, nu veti fi protejati. Trebuie sa fim uniti si sa declaram celor care ne conduc tara ca nu trebuie sa ne incalce drepturile. Noi suntem copii si stim sa ne aparam singuri, daca ei nu stiu sa o faca. Daca toti cei din jur tac, atunci cand sunt acuzati niste copii, eu chem toti copiii romani si cei de alte nationalitati, pentru a sustine prietenii nostri care sunt acum acuzati pe nedrept. Va chem pe toti sa scriem scrisori de protest si sa adunam semnaturi in sustinerea copiilor de la Liceul "Gheorghe Asachi" din Chisinau. Noi suntem copii si legea nu are nici un drept sa lupte cu noi.

Stimati conducatori ai tarii! Copiii, odata ce au venit pe lume, trebuie educati, hraniti, ajutati, dar nu arestati!  

Tineti pieptul sus, dragii nostri prieteni. Noi, copiii din Tiraspol, ce ne aflam in inima separatismului rus, am trecut si trecem prin multe incercari, dar nimeni nu ne-a speriat si dezbinat. Suntem alaturi de voi. Daca va fi necesar vom iesi in strada, fara cei maturi, pentru a declara protest celor care nu au grija de noi. Stim bine cine suntem si de unde ne vin radacinile. Sa fiti mereu cu capul sus!

 
Autoritatile din Negotin continua procesul impotriva bisericii romanesti din MalainitaPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :325
Monday, 15 May 2006
{mosimage}Miercuri, 17 mai, Tribunalul din Negotin va judeca dosarul in care preotul Bisericii Ortodoxe Romane, Bojan Aleksandrovic (foto), este acuzat de infractiunea din articolul 149, alineatul 2 din Legea pentru planificare si constructii.

{mosimage}Tot pentru aceasta zi este asteptata si solutionarea litigiului, in cauza judecata de Desimir Jovanovic, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Conform Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin in data de 05.10.2005, la invitatia lui Milan Maljevic, loctiitor al ministrului pentru Investitii Capitale, s-a convenit intalnirea dintre mai sus mentionatul ministru, reprezentantantii din Zaiecar ai Ministerului (care au condus intregul proces), pe de o parte, si, pe de alte parte, preotul Bojan Aleksanrovic, avocatul Branislav Jovanovic si presedintele Comitetului pentru drepturile omului din Negotin, Dusan Prvulovic, caruia invitatia pentru intalnire i-a fost transmisa prin telefon. In cadrul acestei intalniri s-a mentionat ca Ministerul a horatat sa se renunte la daramarea bisericii romane si ca o scrisoare in acest sens a fost trimisa si organelor locale din Negotin, cu doua zile inainte de intalnirea convenita.

Se pare ca autoritatile centrale nu au prea mare influenta asupra exceselor nationaliste ale primariei din Negotin, care se pare ca asculta mai mult de Episcopul ultranationalist Iustin al Timocului, cunoscut pentru fobia sa antiromaneasca, din moment ce continua hartuirea parintelui Boian si insista in tribunal pentru daramarea bisericii romanesti de la Malainita.

La tribunal si-au anuntat deja prezenta mai multi lideri ai organizatiilor romanesti din Timoc, iar un raport asupra acestei situatii va fi trimis Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei si altor organizatii internationale care se ocupa de apararea drepturilor omului.

 
Guvernul incearca sa dreaga busuiocul la DRRP dupa dezastrul 2005-2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Monday, 15 May 2006
{mosimage}De cateva zile in mediile informate si interesate de romanii de pretutindeni circula „zvonul” sigur ca pe functia de subsecretar de stat la DRRP, ramasa vacanta inca din 2005, va fi numit lectorul universitar dr. Dan Dungaciu de la Catedra de Sociologie a Universitatii Bucuresti.

{mosimage}Dupa testarea pietei, pe 11 mai, Premierul Tariceanu a semnat decizia de numire a lui Dan Dungaciu  in postul amintit.

Dupa una dintre cele mai dezastruoase perioade din istoria DRRP si a relatiilor statului roman cu romanii din afara frontierelor, numirea lui Dungaciu ar trebui sa aduca un plus de expertiza, coerenta si eficienta a selectarii, finantarii, derularii si evaluarii programelor si proiectelor pentru romanii de pretutindeni. Vecinatatea lui Mihai Gheorghiu ca secretar de stat, ramanerea DRRP in MAE si amestecul serviciilor secrete in acest proces va face insa, ca toate competentele sale si relativa cunoastere a domeniului sa nu-i fie de mare folos. Vom vedea cum va sti noul subsecretar de stat sa inlature cele trei ispite din activitate.

Romanian Global News va prezinta biografia noului subsecretar de stat si ii ureaza succes in lupta cu sistemul. De asemenea pentru conformitatea misiunii noastre de a servi romanii de pretutindeni si nu sistemul, il anuntam pe noul subsecretar de stat de faptul ca vom monitoriza foarte atent vorbele si faptele sale in sprijinul romanilor de pretutindeni, cele vazute si nevazute, cele stiute si nestiute.

DUNGACIU, Dan Gheorghe nascut la 03.10.1968, Targu Mures – sociolog

Studii: Licentiat, Facultatea de Sociologie, Psihologie si Pedagogie, sectia Sociologie a Universitatii Bucuresti, 1995; Master in politologie, Universitatea Bucuresti, 1996;  Doctor in sociologie, Universitatea Bucuresti, din anul 2002, cu teza „Sociologia interbelica romaneasca in context european. Contributiii la o sociologie a sociologiei”.

Stagii in strainatate: Cercetator asociat al Centrului Fernard Braudel, State University of New York (SUNY), Binghamton, 2001; Bursier in cadrul programului “Course Development Competition Grant” desfasurat de Curriculum Resource Center at the Central European University (CEU), Budapesta, 2001-2002; Bursa oferita de Banca Mondiala la Departamentul de Stiinte Sociale de la Anglia Polytechnic University, Cambridge, Marea Britanie, 1999-2000; Participare la Scoala de vara organizata de Institut für die Wissenschaften vom Menschen - Cortona (Italia),1999; Bursier Volkswagen la Institut für die Wissenschaften vom Menschen din Viena 1999; Bursa de cercetare oferita de guvernul grec in cadrul Departamentului de Stiinte Politice si Administrative – Facultatea de Drept, Economie si Politologie a Universitatii din Athena, 1997-1998.

Activitate didactica: Cursuri si seminarii: Sociologia natiunii si nationalismului; Sociologia religiei; Istoria sociologiei; Sociologie generala; Sociologie aplicata; Introductory sociology.

Alte activitati profesionale: Cercetator principal la Institutul de stiinte politice si relatii internationale al Academiei Romane; Redactor Sef adjunct la revista “Romania sociala”; Membru al Association for the Study of Ethnicity and Nationalism (ASEN); Membru al International Sociological Association (ISA) – sectiunea: „sociologia religiei”; Membru al International Study of Religion, of Religion in Eastern and Central Europe Association (ISORECEA); Membru al Consiliului Asociatiei Sociologilor din Romania.

Programe de cercetare internationala: Participari cu lucrari la simpozioane si congrese internationale (Viena, Binghamton – SUA, Londra, Istanbul, Zagreb, Brisbane - Australia etc.).

Domenii de specializare generala: Istoria sociologiei (modernitate, postmodernitate), natiune si nationalism (identitate si cultura europeana, Europa de sud-est), studii religioase (crestinismul european, spatiul ortodox etc.).

Distinctii: Premiul Universitatii Istanbul pentru Stiinte sociale pe anul 2001; Premiul “Dimitrie Gusti” al Academiei Romane pentru sociologie pe anul 1995.

Lucrari stiintifice: Natiunea si provocarile (post)modernitatii, 2002; Sociologia romaneasca interbelica in context european, 2002; Traian Braileanu, Statul si comunitatea morala. Memorii (1904-1910), Editie ingrijita, studiu introductiv si repere bibliografice de Dan Dungaciu, 2002; Enciclopedia valorilor reprimate (coautor), 2 volume, 2000; “Retelele omeniei” si retelele mistificarii, 1997; Istoria sociologiei. Teorii contemporane (coautor), 1996; Sociologia si geopolitica frontierei (coautor), 2 volume, 1995; Peste 35 de studii (capitole) de specialitate publicate in reviste (lucrari) romanesti sau straine.

 
15 mai – data limita pentru intoarcerea in Italia a romanilor fara permis de sederePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :299
Monday, 15 May 2006
{mosimage}Romanii stabiliti in Italia si care au venit in tara in perioada vacantei de Paste, pe baza adeverintei pentru reinnoirea permisului de sedere, mai au la dispozitie numai cateva ore pentru intoarcerea in tara adoptiva.

{mosimage}Italia a permis imigrantilor cu permis de sedere scadent dar care au inaintat o cerere de reinnoire a documentului care le permite sederea in aceasta tara, sa mearga in vacanta de Paste in tara de origine pe baza adeverintei, cunoscuta sub denumirea de cedolino. Astfel, romanii din Italia au putut sa iasa din aceasta tara si sa se intoarca pe la acelasi punct de frontiera in perioada 15 martie- 15 mai. Cei care au intarziat mai au la dispozitie cateva ore, pana la ora 24.00 a zilei de 15 mai, iar cei care vor depasi acest termen vor fi respinsi la granita italiana. 

Mentionam ca cei care se intorc in Italia trebuie sa o faca pe la acelasi punct de frontiera prin care au iesit din aceasta tara, iar calatoria de intoarcere in Italia nu trebuie sa tranziteze o alta tara din spatiul Schengen. Documentele care trebuie prezentate la granita sunt adeverinta care demonstreaza depunerea cererii de reinnoire a permisului de sedere, vizata de politie in momentul iesirii din tara, copia sau originalul permisului de sedere scadent si pasaportul personal.

 
Servicii personalizate pentru romanii din Torino, prin RPD TransferPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :425
Monday, 15 May 2006
{mosimage}La Torino s-a deschis in februarie 2006 un birou care ofera servicii complete pentru romanii de aici si din imprejurimi.

{mosimage}Cei care trec pragul companiei RPD Transfer au parte de un tratament “ca la mama acasa”. “Ideea de a deschide un birou de transfer de bani, pe langa care am adaugat si alte servicii conexe pentru cetatenii romani, am primit-o chiar din ziarul “Actualitatea Romaneasca”, unde am citit un articol despre compania SMITH & SMITH, care cauta noi agenti in Italia” a declarat Catalin Orezeanu (foto), patronul firmei RPD Transfer, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Faptul ca la Torino exista cea mai mare concentratie de romani pe metru patrat, fiind practic una din cele mai numeroase comunitati romanesti de peste hotare, l-a determinat pe patronul de la RPD Transfer sa-si deschida agentia aici.

In plus, Catalin Orezeanu s-a indragostit de acest oras, dupa ce si-a vizitat de mai multe ori rudele si prietenii stabiliti aici. Biroul este situat in Torino, pe via Sassari nr. 22, la numai doua minute distanta de Biserica ortodoxa romana din via Cottolengo.

Serviciul de baza oferit este cel de transfer de bani, prin SMITH & SMITH. Banii trimisi de romanii din Torino rudelor din tara pot fi ridicati de la birourile SMITH & SMITH din Romania in cel mult doua ore din momentul depunerii banilor sau de la oricare sucursala a Bancii Comerciale Romane (BCR) in 24 de ore de la depunere.

Pe langa transferul de bani, biroul pune la dispozitia romanilor servicii de traduceri, legalizari si apostilari de documente la preturi foarte avantajoase, bilete de avion cu compania Blue Air, legatura directa Torino (Cuneo) - Bucuresti, iar, in curand, va fi operational si un serviciu de transport pachete direct la domiciliul destinatarului, peste tot in Romania. Cel mai solicitat serviciu este, de departe, cel de transfer de bani.

Cei care aleg serviciile RPD Transfer (partener SMITH & SMITH) economisesc in primul rand bani, deoarece comisioanele sunt cele mai mici din Italia. Si celelalte servicii au costuri sub preturile practicate de alte birouri.

Pentru coletarie se va practica un pret maxim de 1,8 euro pe kilogram pentru un pachet ce va fi dus direct acasa la beneficiar, pentru un act tradus, legalizat si apostilat preturile pleaca de la 120 de euro/act, iar pentru biletele de avion se poate plati chiar si 150 de euro pentru un zbor dus-intors, daca se va cumpara biletul din timp pentru a beneficia de preturile promotionale oferite de compania Blue Air.

La RPD Transfer nu exista probleme de comunicare, aici lucrand numai romani. Acestia cunosc la fel de bine si limba italiana. La toate acestea, se adauga amabilitatea si profesionalismul angajatilor. “Toti clientii nostri sunt tratati in aceeasi masura, fara discrimiri si diferente sociale. La noi nu conteaza daca esti clandestin, extracomunitar, director sau simplu muncitor, toti suntem romani, iar din momentul cand ne treceti pragul considerati ca ati calcat pe pamant romanesc” spune Catalin Orezeanu. Patronul de la RPD Transfer promite si alte surprize romanilor din zona. “Ca prim proiect, dorim sa deschidem o librarie cu carte romaneasca si materiale audio-video aduse din Romania.

In acest fel, incercam sa oferim romanilor posibilitatea de a nu pierde contactul cu cultura si limba romana si de a oferi o sansa copiilor nascuti pe pamant strain sa citeasca si sa asculte povesti in limba lor materna” a mai adaugat Catalin Orezeanu.

RPD Transfer va deschide pana la sfarsitul anului cel de-al doilea birou la Torino, urmate de altele la Alessandria, Genova, Pavia si Milano. “Pana la sfarsitul anului speram sa deschidem al doilea birou la Torino si cel din Alessandria, iar de anul viitor, dupa ce aceste birouri vor trece pe profit, vom investi si in celelalte orase, astfel incat sa devenim un punct de referinta pentru toate comunitatile romanesti din nordul Italiei”, a mai declarat patronul de la RPD Transfer. Catalin Orezeanu are si un mesaj pentru viitorii clienti: “Romanilor din Torino as vrea sa le transmit o adresa utila: Via Sassari 22. Este locul in care puteti economisi bani si timp daca vreti sa folositi unul din serviciile noastre. E adevarat ca si alte companii ofera acelasi tip de servicii, dar ganditi-va la comisioanele mici practicate de SMITH & SMITH si partenerul sau RPD Transfer.

 
Prima slujba ortodoxa in romana la LucernaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 15 May 2006
Romanii din Elvetia Centrala sunt asteptati sambata, 27 mai, in Capela de la Maihof, Lucerna, la prima slujba ortodoxa in limba romana, ce va fi oficiata de parintele roman Romica Enoiu, incepand cu ora 10:00.

 Serviciul religios va fi urmat de la 12:00, in Foyer 1, de o scurta agapa, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Cei care nu stiu sa ajunga la capela pot sa ia de la gara din Luzern autobuzul numarul 1 in directia Maihof, cu oprire la statia Schlossberg. Din statie se vede pe partea cealalata a strazii un turn cu ceas, care este biserica Maihof, iar capela unde va avea loc slujba este exact in spatele bisericii, pe Weggismattstrasse.

Aceasta capela a fost rezervata de catre pictorita romanca Carmen Bira, initiatoarea unui proiect prin intermediul caruia si romanii ortodocsi din aceasta parte a Elvetiei sa poata sa beneficieze de servicii religioase. Cel care a raspuns initiativei a fost parintele Enoiu, parohul bisericii ortodoxe romane „Sfantul Nicolae” din Zurich, care s-a aratat dispus sa fie aproape de romanii din aceasta parte a tarii, chiar daca doar o data pe luna, dar cu speranta ca acestia se vor regasi in biserica si se vor cunoaste mai bine intre ei, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Toate persoanele care sunt interesate de aceasta propunere, si vor sa i se alature in continuare, sunt rugate sa trimita un e-mail cu numele, adresa si telefonul personal la adresa carmenbira@yahoo.com.

 
Jurnalistii de pe ambele maluri ale Nistrului s-au intalnit la RezinaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 15 May 2006
Jurnalisti de la publicatii locale si nationale, posturi de radio de pe malul drept al Nistrului s-au intalnit vineri, in orasul Rezina, cu colegii de la publicatiile transnistrene „Dobrai den” (Rabnita) si „Noivoie vremea” (Tighina), informeaza Agentia Monitor Media. 

Cei circa 15 jurnalisti au discutat despre noi oportunitati de colaborare in cadrul unei retele de jurnalisti de pe ambele maluri ale Nistrului, formata acum cativa ani de Centrul Independent de Jurnalism de la Chisinau

Directorul saptamanalului „Cuvantul” din Rezina, Tudor Iascenco, s-a pronuntat pentru extinderea acestei retele, fapt care s-ar solda cu majorarea numarului de publicatii de pe ambele maluri ale Nistrului care ar accepta sa colaboreze in plan informational. In acest fel, vom reusi sa informam corect opinia publica de pe ambele maluri si vom combate dezinformarea, a mentionat Iascenco. Corespondentul ziarului „Dobrai den’”, Victoria Pasinteva, a mentionat in context ca ar fi indicata diversificarea temelor abordate in articole semnate de catre jurnalistii din dreapta si stanga Nistrului. Trebuie sa reflectam teme serioase, inclusiv cele referitoare la mediul ambiant, libertatea de expresie, relatiile politice de pe ambele maluri ale Nistrului, a spus Pasinteva. 

Intalnirea jurnalistilor, care a avut loc la Rezina, s-a desfasurat in cadrul proiectului „Consolidarea relatiilor de colaborare dintre jurnalistii din toate regiunile R. Moldova”, finantat de Fondul Guvernului Marii Britanii pentru prevenirea conflictelor din Rusia si statele CSI.

 
Ziua Romanilor din Finlanda, la Ambasada Romaniei din HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :220
Monday, 15 May 2006
Ambasada Romaniei din Helsinki organizeaza sambata, 27 mai, la sediul sau din Stenbackinkatu 24, evenimentul „Ziua Romanilor din Finlanda”, pentru a sarbatori venirea primaverii si pentru a marca legatura existenta in cadrul diasporei romane din aceasta tara.

Evenimentul se va desfasura in intervalul orar 16:00-19:00, informeaza pagina de web a romanilor din Finlanda. Pe aceasta cale, ambasadorul Romaniei la Helsinki, Lucian Fatu, ii anunta pe romanii din Finlanda ca,  de acum inainte, si-a propus sa le trimita acestora invitatii personale, prin posta, la toate activitatile Ambasadei. Pentru a structura un mailing-list, romanii sunt rugati sa isi transmita coordonatele personale la adresele de e-mail romamb@clinet.fi sau danntudor@diplomats.com.

 
Romania la Ziua Portilor Deschise la Parlamentul BerlinuluiPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 15 May 2006

{mosimage}Ambasada Romaniei la Berlin a participat sambata, 13 mai,  cu un stand propriu la „Ziua Portilor Deschise”, organizata in paralel de catre Camera federala a Landurilor (Bundesrat) si de Parlamentul Berlinului (Abgeordnetenhaus von Berlin), aflate in fosta cladire a Parlamentului prusac.

{mosimage}Manifestarea, devenita traditionala, a avut ca scop familiarizarea publicului larg cu modalitatile de lucru ale parlamentului. Pe de alta parte, in fiecare an este aleasa o tema care este tratata in mod special. Anul acesta, in centrul atentiei s-au aflat Romania si Bulgaria, state care vor adera la Uniunea Europeana in anul 2007. In aceasta perspectiva, pentru a crea o cat mai mare apropiere fata de cele doua tari, organizatorii au oferit Romaniei si Bulgariei posibilitatea de a se prezenta prin standuri si cu manifestari proprii.

Ambasada Romaniei la Berlin a prezentat, intre altele expozitia „Romania – spatiu cultural european”, care a reunit intr-o serie de planse continand fotografii si texte informative, diversele zone geografice si traditii culturale romanesti, care exprima vocatia profund europeana a Romaniei.

De asemenea, in cooperare cu Primaria orasului Sibiu a fost realizat un spatiu special dedicat Sibiului, capitala culturala a Europei in anul 2007, in care a fost prezentata oferta orasului transilvanean in anul urmator prin intermediul materialelor informative si proiectiilor de film.

Un concert special cu lucrari din creatia universala, sustinut de tanarul violonist roman Valentin Condriuc si de consacrata pianista Luiza Borac, va incheia momentul romanesc gazduit de sala de sedinte a Parlamentului berlinez, deschis publicului larg.

 
Picnicul ARC de Ziua Copilului, in cautare de sustinatoriPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :126
Monday, 15 May 2006
Alianta Romanilor Canadieni va organiza si in acest an, cu ocazia Zilei Copilului, un picnic, pentru a carui buna organizare este nevoie de mai multe persoane care sa dea o mana de ajutor acestei actiuni. Pana in momentul de fata numarul voluntarilor este destul de mic, dar suplimentarea acestora va face ca efortul general sa fie astfel inlesnit. ARC ar avea nevoie pentru acest picnic de persoane care sa se ocupe de gratar, deoarece vor fi 4-5 gratare pe care se vor pune aproximativ 1000 de mici, voluntari care sa poata sa raspunda de jocurile pentru copii, oameni care sa mute mesele si, in cele din urma, sponsori. In ceea ce priveste locul de desfasurare al actiunii, pana acum s-au propus ca variante Parcul de la Dufferin cu Finch (cel in care s-a organizat in ultimii 3 ani), care are la avantaje faptul ca este un amplasament foarte bun, fiind un spatiu deschis si frumos, iar la dezavantaje se numara lipsa unui adapost in caz de ploaie - asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani, si Concesion Parc din Oakville, care are adapost pentru ploaie, loc de joaca pentru copii, parcare mare, este pe malul lacului, dar la 50 de km distanta de Toronto. Sugestiile sunt asteptate la adresa de e-mail info@arcweb.ca, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.
 
Conditii de transcriere a actelor de stare civila la Ambasada Romaniei la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :398
Monday, 15 May 2006
Incepand cu luna aceasta romanii din Italia isi pot transcrie certificatele de nastere si de casatorie la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma.

Depunerea cererilor si retragerea documentelor se va putea efectua numai in zilele de marti si joi, intre orele 9.00-12.00 (cu exceptia sarbatorilor legale romane si italiene) si numai in conditiile prezentate mai jos.

Actele de stare civila ale cetatenilor romani (certificat de nastere, certificat de casatorie) intocmite in strainatate au putere doveditoare in Romania numai daca sunt transcrise in registrele de stare civila romane” a declarat Cornel Visoiu, seful Sectiei Consulare a Ambasadei Romaniei la Roma.

Pentru a veni in intampinarea solicitarilor cetatenilor romani aflati legal in strainatate in sensul simplificarii procedurilor de transcriere, Parlamentul Romaniei a aprobat Legea nr. 94 din 05 aprilie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila (Monitorul Oficial nr. 326/15.04.2004).

Potrivit noului act normativ, “Cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla. Inscrierea se face cu aprobarea sefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motiveaza”.

In baza noilor reglementari, misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate vor elibera certificate de nastere, respectiv de casatorie romanesti, in urma inscrierilor actelor de stare civila straine.

Insrierea nasterilor

Cererea de inscriere a nasterilor se depune la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma sau la Consulatul General al Romaniei la Milano (in functie de domiciliul petentului), de parintele cetatean roman sau, daca ambii parinti sunt cetateni romani, poate prezenta cererea unul singur. La eliberarea documentului se va prezenta acelasi parinte care a depus cererea, pentru a semna in registrele de stare civila.

Documentele necesare sunt certificatul (extrasul) de nastere italian pentru uz extern (modelul plurilingv), cu parintii, apostilat de prefectura locala, in original si copie; declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la misiunea diplomatica); copia pasapoartelor parintilor copilului; copia certificatelor de casatorie si de nastere ale parintilor copilului; daca tatal copilului este cetatean italian, se va prezenta extrasul sau de nastere cu parintii; copia a permisului de sedere in Italia a cel putin unuia din parinti (cand ambii sunt cetateni romani); taxa consulara totala de 130 euro (30 euro inscrierea, 30 euro legalizarea copiei certificatului de nastere, 70 euro traducerea legalizata a certificatului de nastere).

Inscrierea casatoriilor

Inscrierea casatoriilor se poate solicita, de asemenea, la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma sau la Consulatul General al Romaniei la Milano (in functie de domiciliul petentului).
Documentele necesare sunt extrasul actului de casatorie italian pentru uz extern (modelul plurilingv), apostilat de prefectura locala, in original si copie; declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la misiunea diplomatica); declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altor casatorii anterioare ale cetateanului roman (formularul se primeste la misiunea diplomatica) (sau, dupa caz, certificatul de nastere eliberat de autoritatile romane cu toate mentiunile de casatorie si de divort); copia pasapoartelor sotilor (primele 4 pagini); copia certificatelor de nastere ale sotilor; in cazul in care unul din soti este cetatean italian, se va prezenta extrasul de nastere al acestuia cu parintii; copia permisului de sedere in Italia a cel putin unuia din soti (cand ambii sunt cetateni romani); taxa consulara totala de 130 euro (30 euro inscrierea, 30 euro legalizarea copiei certificatului de casatorie, 70 euro traducerea legalizata a certificatului de casatorie). Cererea poate fi depusa de unul din soti, insa la eliberarea documentului este obligatorie prezenta ambilor soti, care vor semna in registrul de stare civila.

Consulatul Romaniei la Roma are competenta in regiunile Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Lazio, Marche, Molise, Puglia, Sardegna, Sicilia si Umbria, in timp ce Consulatul General de la Milano are competente pentru regiunile Lombardia, Valle d’Aosta, Piemonte, Liguria, Trentino Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Emilia Romagna si Toscana.

Formularele pentru inscrierea actelor de stare civila se primesc la oficiul consular.

 
Participare romaneasca la World Fest TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :215
Monday, 15 May 2006

Alianta Romanilor Canadieni a fost invitata sa participe in aceasta vara la World Fest Toronto, festival care se va desfasura in perioada 18-20 august la Ontario Place in Toronto.

In cadrul acestei actiuni vor fi reprezentate mai mult de 150 de tari, informeaza ARC. Asociatia romaneasca a primit invitatia de participare din partea Consulatului General al Romaniei din Toronto, care a mai anuntat organizatia ca participarea, al carei pret este de 2000 de dolari canadieni, va fi asigurata de un sponsor pe care il va gasi presedintele festivalului, Frank De Lucia. Totodata, misiunea diplomatica romana a mai precizat ca ii va sprijini pe participantii romani cu tot ceea ce are la dispozitie, precum materiale documentare, steaguri, costume populare, etc.

World Fest etse un eveniment anual cultural cu o durata de trei zile, destinat tuturor varstelor si nationalitatilor. Festivalul isi propune sa aduca sub aceeasi umbrela, in fiecare an, multitudinea de comunitati culturale diferite care traiesc in metropola canadiana.

 
Muncitorii din Romania si Bulgaria vor “inunda piata” de munca din UKPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :374
Monday, 15 May 2006
Aproximativ 300.000 de muncitori romani si bulgari ar putea ajunge in Marea Britanie in termen de 20 luni, daca accesul lor pe piata de munca nu va fi restrictionat in momentul in care tarile lor de origine vor adera la Uniunea Europeana.

Potrivit cotidianului britanic The Guardian, think-tank-ul Migrationwatch, care duce o campanie pentru reguli mai dure in ceea ce priveste imigratia, a avertizat ca Marea Britanie nu va fi printre statele europene care sa permita accesul nerestrictionat al muncitorilor proveniti din tarile nou-aderate la Uniunea Europeana. Folosindu-se de statisticile guvernamentale, Migrationwatch estimeaza ca aproximativ 300.000 de muncitori din Romania si Bulgaria ar putea ajunge in primele 20 de luni de la aderare, care se asteapta sa se intample la 1 ianuarie 2007.

Sir Andrew Green, presedintele Migrationwatch a spus ca este “esential”  ca Guvernul sa nu deschida in totalitate piata de munca pana cand intentiile celorlalte mari puteri ale Uniunii Europene, in acest sens, nu vor fi clare. El a mai adugat ca in urma cu doi ani, cand a avut loc aderarea ultimelor state la Uniunea Europeana, Guvernul estima ca cifra neta a imigratiei va fi undeva intre 5.000 si 13.000. Cu toate acestea, in perioada mai 2004- decembrie 2005, au fost nu mai putin de 345.000 de aplicanti la Worker Registration Scheme, care se aplica muncitorilor proveniti din noile state membre. „Aceasta cifra nu ii include pe muncitorii care lucreaza pe cont propriu.

 
Artista Cipriana Smarandescu, in concert la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :173
Monday, 15 May 2006
Biserica anglicana „All Saints’ Church” din Via del Babuino, Roma, a gazduit duminica, 14 mai, un concert de muzica clasica la care si-a dat concursul si un muzican roman, Cipriana Smarandescu.

Recitalul a fost organizat in colaborare cu Accademia di Romania din Roma si a continut lucrari pentru harpa, mandolina si clavecin de Antonio Vivaldi, Georg Friederich Haendel, Niccolo Jommelli, J.F.Fash si Johann Sebastian Bach, informeaza Institutul Cultural Roman de la Bucuresti. Interpretii concertului au fost membrii Ansamblului Aliusmodum, condusi de Andrea Riderelli, solistii fiind, in afara muzicianului roman, Elisabetta Di Filippo, Olga Ercoli, Sonia Maurer si  Evangelina Mascardi.

 
„Marfa si banii”, vazut si de studentii cehiPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :126
Monday, 15 May 2006
Asociatia “Cehia-Romania” si Institutul Cultural Roman din Praga ii asteapta pe cinefilii din capitala ceha miercuri, 24 mai, de la ora 18:30, la Sala mica de festivitati a Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii Caroline, la proiectia comentata a filmului „Marfa si banii”, de Cristi Puiu. Programul serii va mai contine si o prezentare a „Noului Val” romanesc de dupa anul 2000, informeaza ICR.
 
Continuare pentru zilele Carl Filtsch la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :153
Monday, 15 May 2006
Sub egida Primariei din Venetia, a Asociatiei Culturale Italo-Germane (parte a lui Goethe Institut) si a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, precum si sub patronajul Consulatului General al Germaniei de la Milano, vineri, 12 mai 2006, au continuat manifestarile dedicate micului geniu muzical transilvan Carl Filtsch (elevul lui Chopin).

Dupa programul din seara precedenta al tanarului Mihai Diaconescu, in centrul atentiei s-a aflat recitalul de la Palazzo Albrizzi, al pianistei Natalia Morozowa (nascuta la Moscova in 1977), care a interpretat cu o maiestrie deosebita cinci piese de Frédéric Chopin. Artista, produs de exceptie al scolii muzicale moscovite, are o carte de vizita impresionanta: premiul intai la Concursul International „Nikolaj Rubinstein” de la Moscova (1997), premiul intai absolut la al X-lea Concurs International pentru Tineri Pianisti „Roma 1999”, alte multe premii si spectacole in Rusia, Italia, Elvetia, Austria, cu un repertoriu larg, de la muzica baroca pana la cea contemporana. Interpretarea ei – omagiu adus memoriei lui Carl Filtsch – a lasat publicului prezent o impresie cu totul speciala.

 
Fotbalisti romani - campioni ai Ucrainei!PDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :355
Monday, 15 May 2006
{mosimage}Sahtior Donetsk, echipa antrenata de romanul Mircea Lucescu, a invins scor 201 in „partida de aur”, disputata la Krivoi Rog in compania lui Dinamo Kiev, devenind astfel, pentru a treia oara, campioana Ucrainei.

{mosimage}Alaturi de eterna glorie a fotbalului romanesc, Mircea Lucescu, au devenit campioni ai Ucrainei si alti trei romanii: Marica, Rat si Stoican.

Clubul de fotbal Sahtior este partenerul politic al Partidului Regiunilor, pe lista caruia Deputati ai Poporului au ajuns antrenorul Prokopenco, Presedintele clubului Ahmetov si inca 3 functionari ai clubului, informeaza U.I. „Comunitatea Romaneasca din Ucraina”. Pe listele acestui partid au ajuns parlamentari romanofonul Boris Deici din Crimeea, nascut la Sighetul Marmatiei, in Romania, Alexandr Vilcul din zona de dincolo de Bug, cu radacini moldovenesti, precum si liderul romanilor din Ucraina, Dr. Ion Popescu.

 
Turneu de fotbal in SUA pentru nationala RomanieiPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :334
Monday, 15 May 2006
Echipa nationala de fotbal a Romaniei se va afla la finele lunii mai in Statele Unite ale Americii unde va disputa, in perioada 23-27 mai, trei meciuri amicale contra echipelor din Uruguay, Irlanda de Nord si Columbia. Partidele se vor desfasura pe doua dintre cele mai mari stadioane din SUA, cel din Los Angeles si cel din Chicago, cu o capacitate de peste 90.000 de locuri, respectiv 60.000 de locuri. In cadrul acestui turneu va lua parte tot lotul nationalei, printre care se numara cele doua vedete ale momentului, Mutu si Chivu, iar, in deschiderea meciurilor, imnul national va fi cantat de mai multi artisti din Romania. Si echipa nationala a Uruguayului pregateste o surpriza de proportii, urmand sa aduca la meci jucatori de renume mondial. Meciurile se vor disputa dupa urmatorul program: 23 mai, la LA Coliseum din Los Angeles, de la ora 20:00, Romania-Uruguay, pe 26 mai, la Soldier Field Stadium din Chicago, ora 20:00, Romania – Irlanda de Nord, si pe 27 mai, la acelasi Chicago - Soldier Field Stadium, ora 14:00, Romania – Columbia. Un alt meci in cadrul aceluiasi mini-turneu va avea loc la New Jersey pe Giants Stadium, pe 21 mai, intre reprezentanta Irlandei de Nord si a cea a Uruguay-ului. Turenul beneficiaza si de o pagina web, http://www.universal-soccer.com/ro/index.html, de la care se pot achzitiona bilete pentru cele trei meciuri.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions