Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Ziua Z pentru Romania: Comisia Europeana da verdictulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Tuesday, 16 May 2006

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn va citi  marti, 16 mai, de la ora 16.00, ora Romaniei,  Raportul de Tara elaborat de Comisia Europeana, care va prezenta progresele, dar si restantele Romaniei si Bulgariei in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Desi se astepta ca Raportul sa prezinte o mentiune clara referitoare la data aderarii la UE a Romaniei, nu este deocamdata clar daca actualul Raport va cuprinsa sau nu data aderarii. Potrivit Reuters, intr-o nota interna care a circulat luni, 15 mai, printre oficialii europeni, se preciza ca "progresele in toate domeniile vor fi evaluate de Comisie in septembrie", si ca data nu va fi facuta publica pana atunci. Pe de alta parte, dezmintind speculatiile din presa vis-a-vis de aceasta nota, presedintele Comisiei Europene, Olli Rehn a declarat ca documentul va contine si o indicatie clara in ceea ce priveste calendarul aderarii: fie aderarea la 1 ianuarie 2007 fara conditii, fie aderarea la 1 ianuarie 2007 cu conditii suplimentare, fie aderarea la 1 ianuarie 2008.

Daca la precedentul raport, cel din octombrie 2005, Romania avea 14 stegulete rosii, reprezentand domenii in care se resimtea nevoia urgenta de reforma, anul acesta un proiect al Raportului identifica numai patru zone marcate cu stegulete rosii: trei pe sectorul de agricultura si unul pe cel de finante.

Din delegatia Romaniei la Strasbourg, la prezentarea raportului de monitorizare fac parte ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

Dupa incheierea prezentarii raportului, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, va sustine o conferinta de presa. La Bucuresti, premierul Calin Popescu Tariceanu va avea o declaratie de presa la Palatul Victoria, imediat dupa prezentarea raportului in Parlamentul European. De asemenea, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, are programata o declaratie de presa la ora 18.30, la Centrul de Informare al Comisiei Europene. Totodata, vor sustine declaratii de presa si ministrii romani ai Justitiei si Externelor.

Dupa prezentarea raportului, Olli Rehn si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso sunt asteptati sa soseasca in aceasta seara la Bucuresti. Cei doi demnitari europeni vor avea maine convorbiri la guvernul roman si, de asemenea, si-au manifestat dorinta sa se intalneasca tot maine cu conducerile celor doua Camere ale Parlamentului.

 
MAE a inceput promovarea summit-ului forumului Marii Negre pentru dialog si parteneriatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 16 May 2006

Ministerul Afacerilor Externe a inceput campania de promovare in mass media internationala a Summitului care va reuni la Bucuresti personalitati politice, economice, stiintifice si culturale din zona Marii Negre.

Campania, desfasurata sub sloganul "Black Sea Forum – Charting Bright Ideas", se desfasoara in aceste zile pe suporturi media de prestigiu cum sunt postul de televiziune BBC World sau publicatiile Wall Street Journal, Newsweek, Financial Times.

"Campania doreste sa exprime ideea ca, avand o mostenire culturala comuna, tarile din regiunea Marii Negre se afla intr-un moment al istoriei lor cand identificarea punctelor de convergenta este o necesitate.  Romania doreste sa coopteze toti actorii capabili sa contribuie la progresul regiunii pentru a crea un mediu fertil progresului la Marea Neagra. Mediile folosite au fost alese pentru a atinge liderii politici, formatorii de opinie si reprezentantii mediilor academice din Regiunea Marii Negre, Europa, SUA. Campania este o campanie de informare realizata cu sprijinul companiilor: Friends-agentie de creatie, Thor Systems-firma consultanta, productie realizata de Media Pro Pictures", declara Corina Vintan, Director Comunicare in MAE.

 Summitul, aflat sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, va incepe pe data de 5 iunie la Palatul Parlamentului si isi propune sa lanseze Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, o platforma de colaborare de durata, conceputa sa puna in miscare un nou model pentru discutarea si rezolvarea problemelor complexe cu care se confrunta astazi statele din regiune. La acest proces, sunt chemati sa participe inalti reprezentanti ai mediilor politice, ai societatii civile, mediilor de afaceri si institutiilor academice. Campania lansata de MAE are ca scop atragerea unei participari cat mai substantiale mai ales din zonele nonguvernamentale care se pot implica in dezvoltarea durabila a regiunii de la Marea Neagra. Promovarea evenimentului de la Bucuresti va continua prin lansarea un site dedicat Forumului, a unui newsletter, precum si prin crearea unor evenimente tematice.
 
Presedintele Basescu revine in tara miercuriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :155
Tuesday, 16 May 2006

Dupa operatia de hernie de disc efectuata la Viena, Presedintele Traian Basescu va fi externat miercuri, 17 mai, cand va reveni in tara pentru a fi internat la Spitalul Elias din Bucuresti, a anuntat consilierul prezidential Adriana Saftoiu.

Medicii de la Elias vor face informari periodice privind starea de sanatate a presedintelui, care a ales sa continue, in tara, perioada de recuperare, care va mai dura intre 7 si 10 zile.

"Asa cum au anuntat si medicii de la Spitalul Universitar din Viena, evolutia post-operatorie este normala, dar este necesar sa fie continuat programul de recuperare inceput la Spitalul din Viena" a adaugat Adriana Saftoiu, precizand ca echipa de medici care se va ocupa de presedinte va fi condusa, la alegerea lui Traian Basescu, de doctorul Mihai Berteanu.
 
Principele Radu de Hohenzollern Veringen in vizita oficiala in ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Tuesday, 16 May 2006

Principele Radu de Hohenzollern Veringen, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila, efectueaza, in perioada 16-19 mai, o vizita oficiala in Italia, la Roma si Florenta.

Potrivit postului public de radio, Principele Radu va sustine la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Roma Tre conferinta intitulata „Contributia europeana a Romaniei” si va participa, la invitatia senatorului Gustavo Selva, la o intalnire cu membri ai Parlamentului italian implicati in politica de extindere a UE. Miercuri, 17 mai, Principele Radu va efectua o vizita la Corpul de garda al Jandarmeriei din Roma. La Florenta, reprezentantul special al guvernului va avea mai multe intalniri cu caracter politic, economic, educational si militar.

 
Programul Cantemir: finantare pentru proiectele culturale romanesti pentru strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Tuesday, 16 May 2006

Institutul Cultural Roman lanseaza programul Cantemir, program pilot de finantare a proiectelor culturale romanesti derulate in strainatate.

Programul Cantemir se adreseaza persoanelor fizice, ONG-urilor si institutiilor publice de cultura care doresc sa organizeze evenimente culturale in afara tarii.

Regulamentul si alte informatii sunt  disponibile pe site-ul oficial al programului, www.programulcantemir.ro, care va putea fi accesat incepand de miercuri, 17 mai. Perioada de inscriere a cererilor de finantare este 17 mai – 30 iunie 2006.

Lansarea programului Cantemir va avea loc luni, 22 mai, la ora 18.00 pe terasa Green Hours (Calea Victoriei 120, Bucuresti). Vor prezenta Tania Radu, vicepresedinte ICR, si Raluca Truscanu, directorul programului. Muzicienii Mihai Iordache si Sorin Romanescu vor sustine un scurt concert de jazz.

Programul Cantemir isi propune sa incurajeze cooperarea culturala, cu scopul de a spori vizibilitatea culturii romane pe pietele internationale. Printre obiectivele programului se numara cresterea accesului publicului european la informatia de interes cultural din Romania si mentinerea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor.
 
“Intre Est si Vest” - la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :139
Tuesday, 16 May 2006

Incepand de marti, 16 mai si pana in data de 28 mai, se desfasoara la Chisinau Festivalul International de Teatru "Intre Est si Vest".

Colective teatrale din 14 tari, invitate de teatrul "Eugen Ionesco" la traditionalul bienale, vor prezenta in capitala Republicii Moldova 39 de spectacole. In program sunt incluse spectacole cu diverse genuri - drama, opera si opereta, pantomima si spectacole cu papusi. Ele vor fi prezentate de artisti din Italia, Spania, Romania, Georgia, Japonia, Franta, Coreea de Sud, Turcia, Moldova si Elvetia, informeaza Prompt Media.

 
Seful Departamentului pentru Armamente, la BerlinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :104
Tuesday, 16 May 2006

Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apararii Nationale, ing. Ioan Ion efectueaza in perioada 15 - 18 mai, o vizita in Germania.

In program sunt prevazute intalniri cu dr. Peter Eickenboom, secretar de stat in Ministerul Federal al Apararii al Germaniei, si cu dr. Jorg Kaempf, directorul national pentru Armamente. In cadrul discutiilor vor fi abordate subiecte de interes reciproc in sfera cooperarii tehnico-militare, precum si unele aspecte referitoare la programele de cercetare-dezvoltare in domeniul echipamentelor si tehnicii militare. De asemenea, delegatia romana va vizita Expozitia Internationala Aerospatiala “ILA 2006 Berlin Air Show", organizata de Uniunea Federala a Industriei Aeronautice si Spatiale din Germania.
 
Ziua Tineretului si Sportului – sarbatorita, simultan, in Turcia si RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :182
Tuesday, 16 May 2006

Vineri, 19 mai 2006 se implinesc 87 de ani de cand marele conducator Mustafa Kemal Atatürk a debarcat la Samsun, considerat punctul de pornire al miscarii de eliberare nationala.

 Evenimentul este sarbatorit in Turcia ca “Ziua Tineretului si Sportului”. Dupa cum se stie, cu ocazia “Zilei Tineretului si Sportului de la 19 mai”, anul  trecut s-a desfasurat la Bucuresti “Marsul Primaverii 19 mai 2005”  Dat fiind interesul deosebit manifestat de cetatenii turci si conationalii din Romania pentru marsul desfasurat anul trecut, s-a hotarat ca activitatile organizate anul acesta cu ocazia Sarbatoririi Zilei Tineretului si Sportului de la 19 mai sa se desfasoare timp de o saptamana, la fel ca manifestarile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Republicii Turcia de la 29 octombrie anul trecut, si sa cuprinda pe langa Marsul Primaverii, care se doreste sa devina o traditie, o serie de activitati noi, ingformeaza Prompt Media. Este vorba de Marsul primaverii, aflat in acest an la a doua editie. Acesta se va desfasura sub titulatura de “Marsul traditional al Primaverii, 19 mai 2006”. Punctul de start si de final al marsului va fi cladirea resedintei Ambasadei. Marsul va incepe vineri, 19 mai la orele 17.30. Traseul marsului va fi Cladirea resedintei ambasadei – Bd. Iancu de Hunedoara – Pta Victoriei - Bd. Lascar Catargiu - Pta Romana – Bd. Dacia - Calea Dorobantilor – Cladirea resedintei ambasadei (aproximativ 4.5 km). Inainte de startul marsului, la sediul ambasadei, participantii vor primi tricouri inscriptionate cu insemnele steagului turcesc si steaguri turcesti. La finalul marsului, in gradina ambasadei va avea loc un program artistic care va cuprinde sectiuni de dans, poezie, muzica si folclor. De asemenea, joi, 18 mai, la orele 20.00, va avea loc un concert de muzica clasica sustinut de duo-ul Kürsad Terci-Kagan Korad. Acelasi concert  va fi sustinut si sambata 20 mai la Constanta. Vineri, 19 mai, de la orele 14.30, la Sala Academiei, Hotel Majestic va avea loc un simpozion academic cu tema  “Politica externa a lui Ataturk si Balcanii”.

 
Romanii de pe ambele maluri ale Prutului se intalnesc la BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :326
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Chiar si la Beijing, in indepartata capitala chineza, la o distanta de mii de kilometri de Romania, exista romani veniti din stranga si din dreapta Prutului.

{mosimage}Sectia romana a Radio China International, prin vocea lui Nicolae Mircea Nastase, a intervievat recent doua tinere romance, una din Bucuresti una din Chisinau, care s-au cunoscut si s-au imprietenit la Beijing, „refacand unitatea spirituala romaneasca, nicicand alterata de granite administrative”. Oaspete in studioul sectiei romane a RCI a fost si sotul Oanei Alexandru, Zhang Lining, cetatean chinez.

Romanian Global News reda in cele ce urmeaza interviul cu cele doua romance, difuzat de Radio China International.

NMN: Oana Popescu, cum s-a petrecut destinul tau care te-a adus de la Bucuresti, la Beijing?

O.P: La 18 ani m-am casatorit cu Zhang Lining, de nationalitate chineza, la firma caruia am lucrat la Bucuresti, dupa terminarea scolii. Pentru ca afacerile nu mergeau prea bine, dupa 8 ani, sotul meu a decis, in 2003, sa venim in China si sa ne facem viata aici, sa ne implinim destinul, daca vreti.

NMN: Lucia Popescu, tu cum ai ajuns la Beijing?

L.P: Eu am venit aici in august 2004. Mi-a suras norocul, soarta, nu stiu cum sa-i spun, deoarece am visat din copilarie sa cunosc China, si am obtinut o bursa pentru studii postuniversitare, la Beijing.

NMN: Care a fost suportul material al viselor tale despre aceasta tara fabuloasa?

L.P: Au fost povestile populare chinezesti pe care le-am citit pe la 7-8 ani. Atunci a incoltit in inima mea dorinta de-a ajunge in China si-i multumesc lui Dumnezeu ca acum aceasta da roade.

NMN: In ce domeniu te pregatesti?

LP: Acum urmez studiile postuniversitare la Universitatea agricola din Beijing, Facultatea de ecologie, specialitatea ecologia solurilor.

NMN: S-o pornim pe firul celor doua destine si s-o intrebam pe Oana, ce i-a harazit soarta la Beijing.

OP: Aici, eu am ales o cariera artistica. La inceput m-am simtit foarte singura, inutila, nu cunoastem limba. Cu ajutorul sotului meu, am inceput sa studiez la Facultatea de limba si cultura chineza. Am invatat limba, iar apoi, am intalnit o foarte renumita actrita din Beijing, care se numeste Shen Danping, vecina cu noi. Cu ajutorul dansei m-am inscris la Scoala de teatru si film pe care o urmez in prezent cu multa placere si daruire.

NMN:Te-ai gandit vredata in Romania sa devii actrita, sa joci in filme, in spectacole?

O.P: N-am visat niciodata sa fac acest pas deosebit.

NMN: Asadar, tot soarta ti-a scos-o in cale pe acesta distinsa actrita, schimbandu-ti cursul vietii. Sa-i urmam firul si sa spunem ascultatorilor ca sotul tau, potrivit propriilor sale cuvinte, a inceput afacerile in Rusia si Ungaria si apoi a venit in Romania cu care China are vechi relatii de prietenie. Iar dupa aceea a gasit acolo si o fata frumoasa, adica pe tine, v-ati casatorit si aveti impreuna un copil care se numeste Zhang Yihuan.

NM N: Are si un nume romanesc?

O.P: Da, il cheama Florin, insa numele chinezesc inseamna ca purtatorul lui va avea noroc si o foarte mare influenta asupra chinezilor.

NMN: Deci iata un nume predestinat, care arata ca acesta va ajunge o personalitate aici. In ce limba vorbiti cu el acasa?

O.P: Acum mai mult in chineza, deoarece este la scoala chineza, in clasa a 3-a. Insa, stie si romaneste, pentru ca, pana la 7 ani, la Bucuresti, vorbeam cu el in limba romana.

NMN: V-ati gandit ce va face in viata, unde se va stabili, aici in China , sau in Romania?

O.P: Presupun ca aici, deoarece eu imi voi face o cariera aici, unde voi ramane toata viata .Cand va fi mare si isi va putea castiga singur existenta, va decide el insusi.

NMN: Sa trecem acum la Lucia Popescu si sa mergem si pe firul destinului ei care a adu-so aici, in China.Ce facultate ai urmat la Chisinau?

L.P: Am urmat biologie-pedologie, deci stiinta solulurilor, dar initial am vrut sa fac medicina, unde insa n-am reusit.Dar imi place tot ce e legat de natura, de viata. Acum imi dau doctoratul in acelasi domeniu. Pregatirea dureaza 3 ani. Sunt in anul intai, deorece initial, din 2004 am urmat cursurile de limba chineza. La inceput nu stiam sa spun nici ni hao!

Sunt asadar aici, de aproape 2 ani si mi-e un dor imens de parinti, de prieteni, de tot ce inseamna Moldova, de graiul romanesc, deoarece aici foarte rar am ocazia sa vorbesc romaneste.Doar cand ma intalnesc cu prietena mea Oana.

NMN: De aceea am si spus ca destinul i-a reunit aici, la Beijing pe romanii din dreapta si stanga Prutului, iar elementul de unitate este tocmai limba, cea care a contribuit si la prietenia voastra.Cum iti este aici, ai depasit greutatile?

L.P: Mi-a fost foarte greu la inceput, a trebuit sa-mi schimb stilul de viata. Cursurile sunt in limba chineza,ceea ce-mi creaza probleme zi de zi.Niciodata nu poti spune ca le-ai depasit, cand e vorba despre o limba precum chineza.
 
O gaura in zid?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}In editorialul de vinerea trecuta aratam ca, asa cum se prezinta lucrurile astazi, Republica Moldova este mai curand un element decorativ decat de constructie in zidul de aparare a democratiei, inaltat recent la Vilnius de-a lungul frontierelor Rusiei.

{mosimage}Iata de ce avertizam ca, in aceste imprejurari, Chisinaul trebuie sa se ingrijeasca de imaginea sa in Occident. Nu de alta, dar in cazul in care isi pierde si valoarea virtuala, pentru ca cea reala ii lipseste pentru moment, risca sa fie aruncat la gunoi. Unul dintre forumistii de pe site-ul ziarului bucurestian „Ziua” , care mi-a retiparit articolul, a facut, in replica, o precizare demna de luat in seama. Numai de Cotroceni depinde, scrie el, daca pana la urma Chisinaul va fi o parte a zidului sau o gaura in el. Remarca cititorului, dupa parerea mea, este pertinenta.

De buna seama, rolul Bucurestiului in cristalizarea politicii externe a Republicii Moldova este mai mare decat pare la prima vedere. Daca inca acum cinci-sase ani republicile ex-sovietice puteau fi auzite in SUA sau UE numai in cazul in care mesajul lor era sonorizat de Moscova, acum lucrurile s-au schimbat. Odata cu expansiunea euroatlantica spre Est, dar si cu refuzul Kremlinului de a se alatura taberei americane, noile state independente din partea europeana a fostei URSS, cu exceptia Tarilor Baltice, desigur, s-au ales cu „avocati noi” care urmeaza sa le apere interesele in fata marilor cancelarii occidentale. Este vorba, mai intai de toate, de Bucuresti si Varsovia.

Avand in vedere vecinatatea geografica si unitatea noastra de neam, rolul rezervat Romaniei in Republica Moldova este, neindoios, unul cardinal. De aceea, forumistul are dreptate cand pune pe seama Cotroceniului calitatea cursului de politica externa a Chisinaului.

Vorbind pe sleau, Romania, ca tara membra a NATO si, de la 1 ianuarie 2007, a UE, raspunde in fata marilor puteri occidentale ca Republica Moldova sa nu devina o gaura in zidul de aparare a democratiei occidentale. Toate acestea nu inseamna, insa, ca autoritatile de la Chisinau se pot culca pe o ureche. In nici un caz. Pur si simplu, aflata pe treapta de jos a scarii ce urca spre Europa Unita, Republica Moldova, ca sa fie auzita din varf, trebuie sa comunice bine cu vecinii care au urcat deja mai sus.

(Preluare din cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu).

 

 
Catre anul 2130 populatia Basarabiei va fi de numai 1,5 milioane de locuitoriPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :365
Tuesday, 16 May 2006

In ultimii 15 ani, tot mai evidentiate sunt aceste noi modele: extinderea casatoriilor „neoficiale” (convetuirea in concubinaj), cresterea numarului de copii nascuti in afara casatoriei, diminuarea rolului parintilor in cresterea si educatia tinerilor (migratia parintilor peste hotare), amanarea tot mai frecventa a nasterii primului copil, scaderea ratei natalitatii, prezenta tot mai evidenta a violentei impotriva femeii/violentei domestice, cresterea ratei divorturilor, cresterea alarmanta a ratei infectiei HIV/SIDA, in special, in randul populatiei tinere, de varsta reproductiva, etc scrie ziaristu Victor Dragan pentru Flux.

Sunt cateva dintre fenomenele care trebuie sa ingrijoreze guvernul si care isi aduc aportul la agravarea celei mai stringente probleme cu care se confrunta Basarabia - criza demografica neconstientizata, inca, astazi.

In Basarabia numarul populatiei a scazut in ultimii 5 ani cu 6,7 la suta. Conform datelor estimative ale UNFPA, bazate pe aceiasi indicatori demografici, catre anul 2050, Republica Moldova se va lipsi de peste un milion de oameni. O proiectie pe termen mai lung arata ca populatia Basarabiei catre anul 2130 va fi de numai 1,5 milioane.
 
Regina Maria a Romaniei omagiata in statul OregonPDF Print E-mail
Oregon, SUA/Romanian Global News
Accesari :557
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Oficialitati locale si statale din Washington si Oregon, Nord Vestul Americii, au sarbatorit in zilele de 13 si 14 mai, 80 de ani de la venirea Reginei Maria a Romaniei pe aceste meleaguri de pe Columbia River, an in care fondatorul muzeului Maryhill din statul Washington, omul de afaceri american Samuel Hill, i-a dedicat Reginei acest stabiliment cultural de exceptie, ca mare personalitate a inceputului de secol XX.

{mosimage}De altfel, muzeul este plin de obiecte de cult, heraldica, picturi lasate mostenire sau donatie din partea Reginei Romaniei, dintre care multe icoane ortodoxe, tinute cu sfintenie intr-o sala special creata, ce se deschide o singura data pe an, la astfel de ocazii, si care este situata langa sala in care sunt expuse cateva lucrari originale semnate Auguste Rodin. Cu ocazia celor 80 de ani de la dedicarea muzeului Reginei Maria, Casa Regala a Romaniei a transmis, de la Palatul Elisabeta din Bucuresti, o scrisoare catre organizatori, in care Regele Mihai al Romaniei a urat succes organizatorilor, si si-a exprimat speranta ca tot ceea ce Sam Hill si Regina Maria au realizat in urma cu aproape o suta de ani sa dainuie pe secole si de acum inainte. Regina Romaniei a vizitat meleagurile americane in anul 1926, cu trenul, timp de 37 de zile, fiind primita cu entuziasm de o mare multime de oameni, multi dintre ei veniti din toate colturile statelor din NV-ul Americii. A fost insotita atunci de fiul ei, Printul Nicolae si fiica sa Printesa Ileana. La manifestarile din acest Mai 2006 au participat si ambasadorul roman Sorin Ducaru, insotit de consulul general la Los Angeles. La ora 17,00, sambata 14 mai, cei doi si-au facut aparitia, la banchetul oferit de organizatori, coborand dintr-o masina sport Jaguar de culoare verde, pusa la dispozitie de un om de afaceri din Portland OR, dupa cum au aflat jurnalistii dela revista comunitatii romanesti "Romanian Echo". Participantii, atat la masa festiva cat si la celelalte manifestari, au putut urmari, in cele doua zile dedicate Romaniei, o serie de manifestari bine puse la punct de organizatorii americani: dansuri populare romanesti cu ansamblul Transilvania condus de Daniel Craciun din Portland OR, lecturi pentru copii din povestile Reginei Maria, demonstratie de arta traditionala cu artistii populari Lucia Dragomir (goblen), pictorul pe sticla Paul Mihalescu si Elena Stoian (tesut/covoare). Au mai participat trupa Bokreta de dansuri folk din Seattle WA, "Tulnicul" – formatie de dansuri a copiilor din Portland OR care au performat Alunelul, si au putut fi urmarite creatiile fotografice ale americanului Russell Young, realizate exclusiv din Romania.

(Reportaj realizat pentru Romanian Global News de Dan Leontescu, redactor "Romanian Echo")

                  
 
Investitiile straine in presa din Basarabia, singura speranta pentru presa de limba romanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :276
Tuesday, 16 May 2006

Liga Jurnalistilor Profesionisti din Moldova (LJPM) face un apel catre presa romaneasca din tara si cea internationala sa mediatizeze conditia jurnalistilor din Basarabia dar sa si faca lobby pe langa trusturile de presa serioase sa investeasca in media babasarabeana, potrivit sitului curaj net, care si publica apelul.

“LJPM constata cu ingrijorare degradarea in ultimul timp a prestigiului presei si a meseriei de jurnalist in Republica Moldova. Actiunile statului si ale organizatiilor neguvernamentale din domeniul mass-media, in pofida faptului ca sunt orientate spre redresarea situatiei, poarta un caracter disparat si in ultima instanta sunt ineficiente. Mediul social-economic in care functioneaza presa este infect, fiind marcat de abuzuri atat din partea autoritatilor, cat si din partea patronilor institutiilor mass-media.

Salarizarea jurnalistilor este sub orice nivel, de asemenea sunt frecvente cazurile de publicare a unor articole scrise la comanda unor grupuri politice si financiare influente, ceea ce conduce la degradarea notiunii de etica profesionala. Atat statul, cat si donatorii externi nu finanteaza proiecte viabile pentru imbunatatirea calitatii presei, ci isi construiesc relatiile cu organizatiile mass-media pe criterii vadit subiectve, contribuind la crearea unor parteneriate "de gasca", al caror scop real este doar irosirea mijloacelor financiare fara a solutiona probleme concrete.

Consideram ca o solutie salvatoare ar fi investitiile masive de capital strain, din tarile cu traditii democratice temeinice, in special din Uniunea Europeana si din SUA, in dezvoltarea presei din Republica Moldova. In prezent, unicul investitor serios pe piata mediatica moldoveneasca este Rusia, care prin intermediul multor businessmeni activi din aceasta tara plaseaza mijloace financiare importante in presa scrisa si in cea audiovizuala din Republica Moldova. De asemenea, anumite investitii in presa moldoveneasca provin din Turcia si din Romania, rolul lor insa este practic nesemnificativ. Extinderea volumului de emisie al posturilor de radio straine "Europa Libera" si BBC, precum si patrunderea masiva a capitalului occidental in dezvoltarea presei autohtone din Republica Moldova ar solutiona rapid foarte multe probleme cu care se confrunta actualmente presa din tara noastra. Investitiile masive de capital occidental in presa moldoveneasca ar insemna pentru aceasta din urma o "iesire din intuneric", echivaland cu intrarea acum cativa ani pe piata electroenergetica moldoveneasca a companiei spaniole "Union Fenosa".

Facem apel catre institutiile democratice internationale sa contribuie pe toate caile posibile la orientarea unui aflux de capital din tarile cu democratie avansata in presa din Republica Moldova, acesta urmand a fi un aport si la dezvoltarea libertatii presei in tara noastra”, se arata in comunicatul semnat in numele Ligii de Veaceslav Plugaru, directorul executiv al acestei asociatii.

 
Romanii din UK fac donatii pentru copiii orfani din RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :287
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Ziarul „Roman in UK”, alaturi de cel mai important portal al romanilor din Marea Britanie, www.romani.co.uk, lanseaza un apel catre toti romanii din regiune sa vina in sprijinul copiilor orfani din Romania, carora le pot aduce un zambet pe chip cu un simplu cadou care le poate lumina ziua de 1 Iunie.

{mosimage}„Orfelinatele din Romania sunt pline. Si acesti copii s-au nascut din voia sortii, dar din nefericire au ramas la o institutie. Nu au parinti, si nu au aceeasi viata. Nu e corect, si stim, sunt multe lucruri care nu sunt corecte in lumea de azi. Dar ei chiar nu au gresit cu nimic! Printr-un gest simbolic, si fara un efort prea mare, putem sa aducem un zambet pe fata catorva copii in ziua de 1 Iunie” precizeaza apelul, ai carui initori nutresc speranta ca, desi nu vor schimba lumea, macar pentru o fractiune de secunda o vor face „mai zambareata si mai fericita”.

Apelul cheama pe toti romanii din UK sa faca donatii pentru cadoul de 1 Iunie al copiilor din Romania, precizand ca anul acesta fondurile vor fi folosite pentru a cumpara dulciuri si jucarii copiiilor de la Leaganul din Alba Iulia.

Donatiile pot fi facute prin postal order sau cash in pusculitele lasate de catre ziarul “ Roman in UK” si situl www.romani.co.uk la restaurantul 32 Old Bailey, restaurantul The Britannia si la restaurantul Tarancuta din capitala britanica.

 
Olympia Handball Club –castigatoarea British Cup - Men's Plate - 2006PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :336
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Iata ca la numai 8 luni de la infiintarea primului club romanesc de handball in UK, Olympia H.C. a reusit castigarea primului trofeu.

{mosimage}Este vorba de British Plate, competitie oficiala din calendarul Federatiei Britanice de Handbal. Turneul final al acestei competitii s-a desfasurat in Nottingham, in perioada 29-30 aprilie.

Initial Olympia H.C. urma sa intalneasca sambata, 29 aprilie, echipa Universitatii Southampton in semifinale, insa datorita retragerii din competitie a celor de la Heathrow H.C., organizatorii au hotarat ca cele 3 semifinaliste ramase, Southampton, Manchester si Olympia, sa joace in sistem grupa - fiecare cu fiecare - in prima zi a intrecerii, finaliste devenind echipele clasate pe primele 2 locuri ale acestei minigrupe.

Astfel in primul meci  Olympia H.C. a intalnit pe Manchester. A fost un joc de o buna factura tehnica, jucatorii ambelor echipe contribuind la realizarea unui spectacol deosebit. Olympia a controlat jocul din primul minut inchizand foarte bine spatiile in aparare, avand in capitanul Vasile Mihalceanu un adevarat lider. De asemenea, jucatorul german Alexander Hinz, care s-a alaturat echipei noastre, precum si portarul Liviu Beres, au avut evolutii remarcabile. Scor final: Olympia H.C.- Manchester 19 -14 (11 - 9). Pentru Olympia au marcat: Mihalceanu 9, Hinz 2, Chirvase 2, Voinic 2, Bucur 2, Iolia , Parteni 1.

In cel de-al doilea meci s-au intalnit echipele Manchester si Southampton. Scor final: Manchester - Southampton  21 - 20  (12 - 10).

Ultimul meci al semifinalelor British Plate a adus fata in fata Southampton si Olympia. Southampton avea nevoie de victorie pentru a mai spera la finala de a doua zi, in timp ce Olympia nu avea voie sa piarda la mai mult de 10 goluri. Din nefericire, pe fondul oboselii acumulate in meciul de dimineata, precum si datorita lipsei de concentrare si a unor greseli personale, echipa noastra nu a mai reusit sa practice un handbal de calitate si a trebuit sa se recunoasca invinsa. De remarcat totusi din nou evolutia excelenta a capitanului nostru Vasile Mihalceanu care a reusit sa inscrie 10 din cele 14 goluri ale formatiei. Marcatori :  Mihalceanu 10, Voinic 2, Neagu 1, Chirvase 1. In urma acestor rezultate Olympia H.C castiga aceasta grupa semifinala cu 2 puncte, golaveraj +3, urmata de Southampton cu 2 puncte, golaveraj +1  si Manchester, de asemenea cu 2 puncte, insa golaveraj  -4.

Finala era stabilita - Olympia – Southampton,  sau marea revansa, cum o numeau baietii.

Duminica dimineata, dupa vizionarea inregistrarii meciului din seara trecuta si dupa o scurta sedinta tehnica totul parea clar. Nu exista decat un singur tel: trofeul. Meciul a inceput intr-o nota de echilibru, ambele echipe fiind hotarate sa isi apropie victoria. Echilibrul s-a rupt insa in a doua jumatate a reprizei intai, cand Olympia a preluat conducerea intrand la pauza cu un avans de 4 goluri. Repriza a doua a fost ceea ce eu numesc...nerecomandat minorilor si cardiacilor!

Pe fondul unui arbitraj haotic si partinitor, Southampton a inceput sa se apropie amenintator, astfel incat, in minutul 38, diferenta era numai de 1 gol in favoarea echipei noastre. In minutul 42 capitanul nostru, si principalul marcator, Vasile Mihalceanu, primeste cartonas rosu fiind eliminat de pe teren. La numai 4 minute antrenorul Marius Popa primeste, de asemenea, cartonas rosu. Dupa alte 3 minute veteranul echipei, Doru Chirvase, unul dintre cei mai buni jucatori ai echipei, este si el eliminat. Din acel moment echipa noastra nu a mai evoluat in efectiv complet pana la sfarsitul meciului. Ba mai mult decat atat, timp de 6 minute am fost nevoiti sa evoluam cu doar 3 jucatori de camp. Chiar si asa, 3 contra 6, Olympia a reusit sa inscrie. Determinarea si spiritul de sacrificiu al celor ramasi in teren a facut ca la finalul meciului echipa sa fie aplaudata minute bune de spectatori. De remarcat evolutia excelenta a portarului Gabriel Hrisca in acest meci.

In repriza a doua, din 30 de minute, Olympia a jucat 18 de minute in inferioritate numerica. Scor final: Olympia H.C. - Southampton 20 - 19 (11 - 7). Au marcat:  Mihalceanu 7, Chirvase 5,  Bucur 4, Parteni 2, Voinic 1, Iolia 1.

Asadar primul trofeu este deja in vitrina clubului. Sa speram ca vor urma si altele, sa speram ca acesta este doar inceputul unui drum lung si plin de realizari sportive pentru noi, romanii de departe de casa. Asa incep toate povestile frumoase...Asa incepe povestea Olympiei...

Trecand peste aceasta victorie, poate  lucrul cel mai important pe care l-am realizat este acela ca "am demonstrat ca suntem o echipa", asa cum spunea Andrei Neagu.

Lotul care a facut deplasarea la acest turneu a fost compus din: Liviu Beres, Gabriel Hrisca,  Radu Mocanu, Daniel Furculesteanu, Marius Mindru, Andrei Neagu, Constantin Iolia, Vasile Mihalceanu, Razvan Voinic, Alexander Hinz, Doru Chirvase, Radu Parteni, Dragos Bucur, Alexandru Popa, Johann Przezoziecki si Marian Tudorana. Antrenor, Marius Popa.

Multumesc Olympia!

Acum sunt mandru!

(Marius Loredan Popa. www.olympiahandball.co.uk)
 
Colecta de carte romaneasca la OttawaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :277
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Mancarea traditonala romaneasca si muzica ce aminteste de petrecerile de acasa vor fi, la acest sfarsit de luna, la mare cautare pentru romanii din Ottawa.

{mosimage}Sambata, 27 mai, ei vor putea petrece romaneste cu mititei, bere si cu muzica romaneasca, la un picnic organizat special pentru ei, in Parcul Vincent Massey, sectiunea G, la intersectia Riverside cu Baseline.

Evenimentul, organizat de prima publicatie in limba romana din Ottawa, „Capitala”, reprezinta totodata si ocazia perfecta pentru o strangere de carte, in scopul infiintarii unei sectiuni cu carti in limba romana la biblioteca publica din Ottawa.

“Capitala” si-a propus sa stranga un fond de carte in limba romana pe care sa-l doneze bibliotecii publice din Ottawa, facand astfel ca romana sa fie a 16-a limba in care sunt disponibile carti la Ottawa Public Library. Nu stim daca mai exista in Canada biblioteci publice care ofera cititorilor carti in limba romana. Noi vrem ca acest lucru sa fie posibil in Ottawa”, spune Marius Ivan, doctorand la Universitarea Ottawa si jurnalist la „Capitala”.

Ziarul „Capitala”, cel caruia ii apartine initiativa donatiei de carte, se distribuie gratuit in regiunea capitalei prin cele doua biserici romanesti, magazinele cu specific european, precum si prin posta.
 
Cehia, Slovacia si Polonia ar putea inchide granitele pentru muncitorii romaniPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :324
Tuesday, 16 May 2006

Dupa ce o mare parte a tarilor din Uniunea Europeana si-au inchis frontierele, blocand astfel accesul muncitorilor proveniti din statele nou-aderate la UE, se pare ca acum si cateva dintre tarile care au aderat in 2004 la Uniune intentioneaza sa urmeze aceeasi reteta, in detrimentul romanilor, ca si al bulgarilor.

Potrivit cotidianului italian Il Manifesto, Cehia, Polonia si Slovacia par sa nu ia in calcul probabilitatea mare ca Romania, ca si tara vecina, sa adere la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, sau in cea mai pesimista perspectiva, la 1 ianuarie 2008, data ce va fi stabilita de Raportul Comisiei Europene, asteptat marti, 16 mai.

Optiunea cea mai probabila in acest moment este cea a aderarii conditionate la 1 ianuarie 2007. Cu toate acestea, data aderarii nu este de nici un folos muncitorilor romani si celor bulgari, care par sa fie nevoiti sa ramana pe dinafara. La fel ca si in cazul celorlalte extinderi ale Uniunii Europene, si in acest caz Tratatul de Aderare permite statelor membre sa-si inchida frontierele pentru muncitorii din tarile nou intrate in Uniune, o practica folosita numai pentru Spania si Portugalia in 1986 si pentru tarile din Est, aderate la 1 mai 2004. Iar daca inchiderea granitelor de catre tarile din vechea Uniune Europeana pentru muncitorii din Romania si Bulgaria nu ar fi chiar o supriza, blocada pe care par sa o ridice tari precum Cehia, Slovacia si Polonia demonstreaza inca o data cum relele practici par sa fie cele mai moderne.

Se pare ca aceste tari uita acum ca in urma cu doi ani cand cele 15 state UE, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei si Elvetiei, au decis sa inchida frontierele, nou-aderatele in corpore au protestat in fata unei decizii, despre care spuneau ca ar fi fost luata mai degraba pe considerente politice, decat pe baza riscurilor efective legate de impactul asupra pietei de munca.
 
Ascultator roman castigator al unui premiu al radioului chinezPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Danielo Dudas, nascut in 1967, in localitatea bihoreana Bratca, este castigatorul concursului “Taiwanul, o insula pretioasa a Chinei”, initiat de Radio China International.

{mosimage}Potrivit RCI, datorita raspunsului, considerat de realizatorii chinezi ca fiind excelent, lui Danielo, viceprimar al localitatii Barzava din judetul Arad, i-a fost decernat premiul special al concursului si a fost invitat de postul chinez de radio sa faca o vizita gratuita in China. Programul vizitei de 10 zile in China cuprinde, pe langa participarea la ceremonia de decernare a premiului, vizitarea municipiului Beijing si a orasului turistic Xiamen, situat pe malul stramtorii Taiwan, in partea continentala a Chinei.

„Sunt pentru prima data pe teritoriul Chinei. Ma simt deosebit de bucuros. Primele impresii sunt greu de conturat in cateva momente de calatorie cu autobuzul de la aeroport pana la hotel. Am vazut zona de vest a orasului, unde constructiile sunt extraordinare si unde se vede multa animatie. Sunt foarte multe firme straine. Sunt acele constructii specific occidentale din mult fier si sticla. Pe urma am ajuns, traversand cele patru sau cinci inele ale capitalei, in centru, unde treptat, am reusit sa remarc trecerea de la constructiile moderne la cladirile cu specific mai vechi si cu stil arhitectonic clasic," a declarat Danielo pentru postul chinez.
 
Saptamana culturala romaneasca in MexicPDF Print E-mail
Mexic/Romanian Global News
Accesari :192
Tuesday, 16 May 2006

Reamintim cititorilor nostri ca Universitatea autonoma din Mexic, UNAM, va gazdui incepand de marti, 16 mai pana pe 18 mai un eveniment intitulat „Saptamana culturala romaneasca”, la care vor participa reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Mexic si personalitati din cadrul institutiei de invatamant superior nord-americane, asa cum informeaza misiunea diplomatica romana din Mexic.

Evenimentul va debuta marti la ora 17:00, ora Mexicului, prin conferinta „Romania-provocari europene”, sustinuta de ambasadorul Romaniei, ES Vasile Dan si de dr. Fernando Serrano Migallon, decanul facultatii de Drept din cadrul UNAM, in sala dr. Eduado Garcia Maynez a universitatii. Ziua va continua cu proiectia unui film documentar romanesc, care va fi difuzat in aceeasi sala. Dupa proiectie va fi inaugurarea expozitiei de fotografie „Romania in imagini”.

A doua zi a manifestarii va consta in prezentarea de la ora 17:00, in sala Yecyotl, a conferintei „Protocol si ceremonial: Norme de actiune comuna”, sustinuta de ambasadorul Vasile Dan, in timp ce joi, 18 mai, va avea loc de la ora 17:00, tot in sala Yecyotl, o alta dezbatere, intitualata „Dracula: intre legenda si adevar” si sustinuta de consilierul pe probleme de politica, cultura si presa de la ambasada romana, Valeriu Rusu.

 
Imigrantii din Veneto reprezinta 35% din mana de lucru din constructiiPDF Print E-mail
Veneto, Italia/Romanian Global News
Accesari :270
Tuesday, 16 May 2006

In zona de Nord-Est a Italiei cota angajatilor extracomunitari din domeniul constructiilor a crescut pana la 35%, fata de nivelul de 14% inregistrat in 2002. 

Potrivit ultimelor date facute publice de Institutul National de Asigurare impotriva Accidentelor la locul de munca si Maladiilor Profesionale (INAIL), aceasta cota a crescut de la an la an, ajungandu-se de la 14% in 2002, la 22.11% in 2004, iar in 2005, in Veneto la 35%.

Odata cu aceasta cota, creste, insa, si numarul de accidente de munca inregistrate in acest sector, iar in Nordul Italiei, domeniul constructiilor a avut in ultimii ani 12.2% din numarul total de accidente de munca inregistrate.

Problema educatiei in sensul sigurantei, prin intermediul activarii interventiilor si instrumentelor de formare concreta si eficace, reprezinta obiectul unui proiect finantat de Regiune si realizat de ANCE (Asociatia Nationala a Constructorilor) Veneto, in parteneriat cu cele sapte scoli de constructii din Veneto. Este vorba despre cursuri de formare teoretica si practica dedicate muncitorilor extracomunitari, informeaza portalul Stranieri in Italia.

Multe dintre incidentele inregistrate la locul de munca se produc din pricina neintelegerilor de ordin lingvistic, mai ales pentru ca muncitorii italieni folosesc dialecte si un jargon care nu este inteles de muncitorul strain. Absenta unor modele formative comune pentru muncitorii extracomunitari, limiteaza posibilitatea formarii unei uniformitati a comportamentelor la locul de munca, reducand posibilitatea integrarii socio-laborale a strainilor.
 
Portalul “AlterMedia” – Moldova si-a anuntat aparitiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :215
Tuesday, 16 May 2006

Recent si-a anuntat lansarea portalul AlterMedia-Moldova. Acesta poate fi accesat la adresa  http://md.altermedia.info.

Astfel, Republica Moldova este a 20-a tara, care face parte din reteaua AlterMedia, informeaza Monitor Media. AlterMedia este o retea internationala de informatie alternativa, o comunitate informationala a oamenilor ce refuza sa mai creada in „adevarul celor puternici”. AlterMedia, potrivit administratorilor retelei, este „vocea celor care nu isi sacrifica libertatea de expresie de dragul corectitudinii politice”. Aceasta functioneaza pe principiul unei agentii alternative de presa, avand corespondenti in cadrul unor organizatii politice de orientari diferite din mai multe tari.

Misiunea retelei AlterMedia, creata in 2002, este de a aduce in atentia publicului fata nevazuta a realitatii si de a oferi publicului stiri si comentarii despre evenimente pe care presa le ignora, le deformeaza sau le trateaza cu superficialitate. 

De mentionat ca, la sfarsitul verii trecute, si-a anuntat aparitia si serviciul de stiri „NovoPress Chisinau” , o retea web asemanatoare cu AlterMedia dupa misiune si stil de abordare a actualitatii. 
 
Conferinta si proiectii foto – Carmen Sylva la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :139
Tuesday, 16 May 2006

In cadrul ciclului “Wer sind wir?/Cine suntem noi?” Institutul Cultural Roman de la Berlin va prezenta marti, 16 mai, de la ora 19.30, conferinta cu proiectii de fotgrafie “Carmen Sylva: o germana pe tronul Romaniei”.

Conferinta, realizata in colaborare cu Asociatia Svabilor Banateni din Berlin-Brandenburg, va fi sustinuta de dr. Annemarie Podlipny-Hehn.

La 90 de ani de la moartea reginei Elisabeta a Romaniei (1843-1916), autoarea isi prezinta monografia “Carmen Sylva”, consacrata uneia din personalitatile feminine cele mai importante ale secolului trecut, care a jucat un rol important in istoria Romaniei si in sustinerea culturii romanesti.

Dr. Annemarie Podlipny-Hehn este istoric de arta, membra a Uniunii Scriitorilor din Romania si autoare a diverse volume distinse cu premii. In 1992, a infiintat  la Timisoara cenalul literar in limba germana “Stafette”, iar in prezent este presedinta a Forumului Democratic al Germanilor din Timisoara.

Manifestarea este realizata in colaborare cu Asociatia Svabilor Banateni din Berlin-Brandenburg.
 
Intalnire cu sciitorul roman Dan Lungu la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :118
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}„Strada Salcamilor, o strada linistitia din Romania, intr-o mahala de provincie. Locuitorii sunt penisonari sau someri, dar limbile nu someaza, si nici alambicul.

{mosimage}Ce secret se ascunde in fundatiile casei Colonelului?...”. Raspunsul la aceasta intrebare, dar si mai multe detalii despre Strada Salcamilor, le pot afla si romanii din Bruxelles citind cartea „Paradisul puilor”, semnata de Dan Lungu si lansata joi, 18 mai, la Libraria Ochilor Gurmanzi, din Bruxelles.

Lansarea va oferi publicului si ocazia intalnirii cu autorul, Dan Lungu, de la ora 18.30. Cartea „Le Paradis des Poules” este primul roman tradus in limba romana al lui Dan Lungu, poet si nuvelist roman, conferentiar la catedra de Sociologie a Universitatii din Iasi.

Intalnirea cu D an Lungu va fi animata de Ioana Cirstocea, sociolog si licentiata in litere. 
 
Omagiu Ileana Malancioiu la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :149
Tuesday, 16 May 2006

Poeta Ileana Malancioiu va fi omagiata marti, 16 mai, la Institutul Cultural Roman din Budapesta,  printr-o seara literara la care va participa actrita Mariana Mihut de la Teatrul Bulandra din Bucuresti.

Evenimentul cultural, organizat in parteneriat cu Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, va incepe la ora 18:00, locul in care se va desfasura actiunea fiind situat la adresa 1146 Budapesta, str. Izso nr. 5, informeaza institutia romana. De asemenea, miercuri, 17 mai, de la ora 18:00, la Liceul Romanesc „Nicolae Balcescu” din Jula va avea loc o intalnire cu cele doua invitate din Romania.

Ileana Malancioiu s-a nascut in anul 1940 la Glodeni, judetul Arges, si este doctor in filozofie al Universitatii din Bucuresti. Autoarea a debutat in 1965 in revista „Luceafarul” si a fost redactor la Televiziunea Romana, la revista „Arges”, la Studioul Cinematografic Animafilm si la revista „Viata Romaneasca”. Dupa 1990, a fost redactor-sef adjunct la „Viata Romaneasca”. Pentru intreaga sa opera i-au fost acordate Premiul national de poezie „Mihai Eminescu”, Marele Premiu „Lucian Blaga” si premiul revistei „Adevarul literar si artistic” (ALIA), editia I. In 2004, Ileana Malancioiu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru „Opera omnia”.

 
Picnic european adresat si romanilor din StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :150
Tuesday, 16 May 2006

Vremea frumoasa ii va scoate din case, in week-end, si pe romanii din Franta. Duminica, 21 mai, de la ora 10.00, Primaria din Strasbourg organizeaza un mare picnic european la Gradina celor doua rauri.

Cei care vor sa participe sunt rugati sa isi aduca de acasa mancarea si bauturile preferate si sa vina sa sarbatoreasca in compania mai multor tari europene.

Organizatorii vor pune la dispozitie, gratuit, mesele, jocurile pentru copii si pentru adulti, precum si pliantele despre Romania, care vor oferi celor interesati cele mai bune sugestii pentru petrecerea vacantelor la noi in tara. Picnicul va oferi celor prezenti, pe intreaga perioada a zilei, si spectacole din diferite tari.

Participarea la eveniment este gratuita.
 
Pictura si sculptura romaneasca in capitala ItalieiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :139
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Sala de Expozitii de la Accademia di Romania va gazdui marti, 16 mai, de la ora 18:00, expozitia de pictura si sculptura „Inscriptii pentru poporul meu”, semnata de regretatul Ion Lucian Murnu.

{mosimage}Evenimentul ii propune publicului italian si roman din Cetatea Eterna mai multe lucrari de arta pe care Ion Lucian Murnu le-a realizat intre anii 1938-1940, pe vremea cand se afla cu o bursa la Roma, informeaza Institutul Cultural Roman de la Bucuresti. Expozitia este realizata in colaborare cu Centrul Cultural si Palatele Brancovenesti.

Ion Lucian Murnu s-a nascut la 15 noiembrie 1910 la Bucuresti, unde a si absolvit Academia de Arte Frumoase din Bucuresti in anul 1936 avandu-l ca profesor pe O.Han. Sculptorul a fost profesor la Institutul de arte plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti. Artistul a murit in anul 1984.

 
Andrei Codrescu in dialog cu Robert Lazu la ICR New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :134
Tuesday, 16 May 2006

{mosimage}Dialogurile purtate in cyberspatiu de Robert Lazu cu Andrei Codrescu fac subiectul volumului intitulat “Miracol si catastrofa”, publicat in 2005 la Editura Hartmann si prezentat vineri, 18 mai, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Roman din New York.

{mosimage}Cu aceeasi ocazie cei doi isi vor continua si glosa dialogurile inscrise in paginile cartii.

Cartea este cea de-a patra aparitie editoriala romaneasca in 2005 ce poarta pe coperta numele lui Andrei Codrescu, poet, eseist si prozator american de origine romana. Codrescu a publicat in limba romana inca trei volume: Cassanova in Bohemia, roman, Editura Polirom (traducere de Ana Avadani), Era Azi, poeme, Editura Institutului Cultural Roman (traducere de Carmen Firan si Ioana Ieronim), Instrumentul Negru, volum inedit de poeme scrise in limba romana inainte ca autorul sa emigreze in SUA, publicat la Editura Scrisul Romanesc.

Codrescu s-a nascut in Romania, la Sibiu, in anul 1946, si a emigrat in Statele Unite in 1966, devenind in 1981 cetatean american. Pe langa activitatile sale ca prozator, poet si eseist, el este si jurnalist la National Public Radio si editor la Exquisite Corpse, un jurnal literar online, care poate fi accesat la adresa www.corpse.org. Andrei Codrescu este, totodata, si profesor de engleza la Lousiana State University din Baton Rouge.
 
Folclor transilvan la OffenbachPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :142
Tuesday, 16 May 2006

Romanii din Offenbach au ocazia sa participe, la acest sfarsit de saptamana, la o seara de folclor transilvanean autentic.

Evenimentul va fi sustinut sambata, 20 mai, de la ora 18.00, la sala Hohoiu, de celebrul artist al Operei din Frankfurt, Cristian Braica, informeaza CROM.

Cristian Braica s-a nascut in 1974 la Cluj, iar in prezent traieste in Germania.
 
Paula Popa isi continua seria de concerte londonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :147
Tuesday, 16 May 2006

Norfolk House Music Room din Londra va gazdui miercuri, 17 mai, de la ora 18.30, un concert de muzica clasica sustinut de harpista romanca Paula Popa.

Alaturi de solista romanca se vor afla pe scena Helen Burton (flaut) si Nadya Larsen (viola).

Programul concertului va include lucrari de trio harpa si harpa solo.

 

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions