Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Comisia Europeana lasa Romania pe toamnaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Wednesday, 17 May 2006

Raportul Comisiei Europene, prezentat marti dupa-amiaza, la Strasbourg, de comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, nu contine – asa cum se anticipase - o data clara pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, atat presedintele Barosso, cat si comisarul Rehn aducand in discutie luna octombrie ca posibil termen pentru stabilirea datei de aderare.

Pana in luna octombrie, atat Romania, cat si Bulgaria vor continua sa fie atent monitorizate, mai ales in domeniile justitiei si coruptiei la nivel inalt, in cazul tarii vecine facandu-se referire si la crima organizata. Comisarul Rehn a amintit despre clauza de salvgardare, precizand ca ambele state vor adera atunci cand isi vor fi indeplinit toate conditiile impuse. “Agricultura si Finantele sunt cateva domenii unde mai trebuie sa integreze acquis-ul comunitar. In octombrie vom face o noua evaluare si vom vedea daca mentinem data de aderare 1 ianuarie 2007”. Cele doua state vor putea adera la 1 ianuarie 2007 cu conditia de a recupera intarzierile. Mai exista loc de progres, a mai spus comisarul pentru Extindere, fiind imperios necesar sa fie continuate reformele. In Romania mai sunt patru domenii care ne ingrijoreaza, insa ele au scazut de la 16, cate erau in octombrie 2005. Clauza de salvgardare ar putea fi activata daca sunt probleme in continuare pe domeniile sensibile, a atentionat comisarul european. “Speram ca parlamentele nationale care nu au ratificat tratatul de aderare al acestor doua tari sa continue acest process in acest an. Sunt convins ca procedura aceasta lenta si constructiva va duce la cele mai bune rezultate pentru Romania si Bulgaria, precum si pentru Europa”, informeaza Prompt Media.

In Romania, releva raportul, printre altele, s-au inregistrat progrese importante in ceea ce priveste implementarea reformei in justitie. Capacitatea administrativa a tribunalelor a crescut in mod constant. Cadrul legislativ al luptei impotriva coruptiei a fost consolidat si este implementat. Directia Nationala Anticoruptie lucreaza in mod eficient iar numarul si calitatea investigatiilor in acuzatiile de inalta coruptie a crescut. Romania se afla pe calea unui process de descentralizare serios, in cadrul caruia competentele sunt descentralizate impreuna cu bugetele si responsabilitatea pentru asumarea si implementarea politicilor. Un progres important s-a realizat in domeniul protectiei copilului, iar examinarea cazurilor de adoptie internationala ramase in suspensie s-a finalizat conform programului stabilit. Din punct de vedere economic, politica fiscala a devenit mai prudenta, asigurand scaderea deficitului guvernamental. S-au realizat progrese in imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor, iar cresterea economica ramane robusta. Unele preturi la energie au fost aliniate la costuri, desi mai lent decat se prevazuse. Aplicarea planului de actiune Schengen a continuat conform programului, iar cadrul pentru finantarea gestionarii granitelor trebuie clarificat.

Din punct de vedere politic, s-au inregistrat progrese limitate in ceea ce priveste reforma administratiei publice si a statutului functionarilor publici. Eficienta sistemului de justitie ar trebui crescuta prin adoptarea unor amendamente legislative pentru reformarea procedurilor judiciare. Coruptia ramane o problema serioasa si raspandita, iar cadrul legislativ trebuie completat in ceea ce priveste finantarea partidelor politice, verificarea declaratiilor de avere sau a conflictelor de interese ale functionarilor publici de rang inalt si introducerea raspunderii pentru persoanele juridice. Parlamentul trebuie sa demonstreze ca exista o vointa politica ferma de angajare intr-o lupta pe termen lung impotriva coruptiei la nivel inalt, in care nimeni nu este mai presus de lege. Actualele anchete ale cazurilor de coruptie la nivel inalt trebuie sa conduca, intr-o perioada de timp rezonabila, la procese penale, condamnari definitive si sentinte care sa descurajeze cazurile de coruptie la nivel inalt. In ceea ce priveste sanatatea mintala, trebuie luate masuri urgente pentru a solutiona gradul excesiv de ocupare din institutiile psihiatrice si a imbunatati facilitatile sanitare din cadrul acestora, pentru reducerea institutionalizarii prin ameliorarea sistemului de ingrijire in cadrul comunitatii si pentru cresterea accesului la produse farmaceutice. Este nevoie de mai multa atentie pentru a asigura implementarea in mod complet a noii strategii privind persoanele cu dizabilitati, inclusiv copiii si sunt necesare eforturi suplimentare pentru a crea servicii alternative destinate persoanelor cu dizabilitati si pentru a imbunatati calitatea instituitilor rezidentiale. Trebuie avuta in vedere imbunatatirea situatiei populatiei de etnie roma din teritoriu si combaterea discriminarii. Din punct de vedere economic, veniturile bugetare (din punct de vedre al procentului din PIB) raman scazute, drept consecinta a reformelor fiscale si a ratelor de colectare a taxelor, ce

raman inacceptabil de scazute. Desi a avut loc o scadere a stergerilor de datorii si a acumularii de noi arierate, acestea din urma au totusi un volum destul de mare. Salariile din sectorul public au derapat. Declinul inflatiei a incetinit. Procesul de privatizare progreseaza intr-un ritm lent, anumite companii reintorcandu-se in proprietatea statului. Din punct de vedere al legislatiei si aplicarii acesteia, trebuie asigurata alinierea cu acquis-ul privind produsele alimentare, precum si cu cerintele referitoare la activitatile de control, inclusiv etichetarea si trasabilitatea organismelor modificate genetic. Romania trebuie sa garanteze ca semintele modificate genetic neautorizate nu vor mai fi folosite de fermieri dupa aderare. In ceea ce priveste asigurarea de raspundere civila auto, majoritatea institutiilor prevazute de acquis-ul privind asigurarile auto nu sunt inca operationale. Fondul de Garantare si Organismul de Compensare nu au fost constituite si nu le-au fost alocate nici resursele financiare adecvate. N-a fost desemnat inca personalul care sa preia reclamatiile, iar baza de date a Centrului de informare nu este inca exacta. Aceasta situatie determina ingrijorari privind posibilitatea semnarii de catre Romania a Acordului Multilateral inainte de data aderarii. In ceea ce priveste sectorul bancar, Romania trebuie sa dea asigurari ca reglementarile privind adecvarea capitalului sunt implementate intr-un mod coerent atat la

banci cat si la societatile de investitii. Romania nu are inca un sistem corespunzator de colectare si facilitati de tratare pentru deseurile de origine animala cu risc inalt. Contractele de executie pentru cele opt unitati de tratare a deseurilor care ar trebui sa devina operationale pana la sfarsitul lui 2006 nu au fost inca semnate. Trebuie consolidata capacitatea globala administrativa si de management a administratiei fiscale romanesti deoarece ratele de colectare sunt inca prea scazute. Capacitatea administrativa globala de a administra fondurile UE, inclusive instruirea specializata, monitorizarea si evaluarea, precum si operarea sistemelor de management si control financiar ar trebui considerabil consolidata. Trebuie acordata atentia cuvenita elaborarii listelor de proiecte de rezerva si pregatirii beneficiarilor finali.

 
Sase luni de recuperare pentru Presedintele BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Wednesday, 17 May 2006

Presedintele Traian Basescu a parasit spitalul Universitar din Viena si urmeaza sa soseasca la Bucuresti in cursul dupa-amiezei, cu o aeronava speciala.

La externare, Basescu a precizat ca decizia de a se opera la Viena i-a apartinut lui si familiei sale, ca avand cele mai mici riscuri. Basescu a apreciat ca hotararea de a se opera in Austria a fost buna si a adaugat ca medicii vienezi sunt excelenti. "Am obligatia de a fi un presedinte sanatos pentru Romania", a mai spus seful statului, potrivit Realitatea TV. Perioada de sedere a presedintelui in spitalul Elias din Capitala, pentru recuperarea fizio-terapeutica, va fi de o saptamana pana la zece zile. Perioada totala de recuperare va dura insa pana la sase luni. Basescu a dezvaluit si costurile operatiei, care, de altfel, au fost achitate ieri: 9.500 de euro - plata medicilor si 12.400 de euro - spitalizarea. Seful statului a mai subliniat ca facturile au fost achitate din contul fiicei sale.

 
Autori de teatru romani si americani se intalnesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :186
Wednesday, 17 May 2006

Uniunea Scriitorilor va fi locul de desfasurare marti, 23 mai, de la ora 17.00, a unei intalniri intre autori de teatru romani si americani, in cadrul unei serate teatrale intitulate From Page to Stage/De la carte la scena.

La eveniment va participa o delegatie de artisti americani aflati in Romania pentru inaugurarea programului A.R.T.E. American-Romanian Theater Exchange/Schimburi Teatrale Romano-Americane, sub egida LARK Play Development Center, New York in parteneriat cu Teatrul Odeon din Bucuresti. Condus de John Clinton Eisner, directorul fondator al Lark, grupul de artisti americani este format din Doug Wright, detinator al premiului Pulitzer, autorul piesei “Marchizul de Sade” (Teatrul Odeon); dramaturgii de succes Kelly Stuart si Tanya Barfield, ca si cunoscuta scriitoare Saviana Stanescu, director pentru schimburi teatrale internationale Lark, initiatoarea programului A.R.T.E. Alaturi de ei scriitorii: Randy Gener, redactor sef al revistei new-yorkeze American Theatre si Gordon Edelstein, director artistic la Teatrul Long Wharf.

Cu ocazia intalnirii intre scriitorii si oamenii de teatru romani si americani, vor fi interpretate fragmente din piese de Gabriela Adamesteanu, Saviana Stanescu, Horia Garbea, Ioana Ieronim, Mihai Ignat, cu concursul unor actori bucuresteni, printre care: Rodica Mandache, Virginia Rogin, Brandusa Mircea, Andrei Ioan Ionescu, Costina Ciuciulica, Mihai Marinescu, asistati de regizorii Catalina Buzoianu si Traian Soimu.

LARK  “laborator pentru voci si idei novatoare”, ofera autorului dramatic posibilitatea de a-si atinge cat mai eficient si profesionist tinta, reunind actori, regizori, dramaturgi si public inca de la stadiile timpurii ale constructiei unei piese. Dramaturgii americani vor desfasura la Teatrul Odeon ateliere in colaborare cu dramaturgi/regizori/traducatori romani, din care fac parte Alina Nelega, Stefan Peca, Beatrice Rancea, Ioana Ieronim.

 
Marele Premiu National pentru Literatura a revenit lui Mihai SoraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :168
Wednesday, 17 May 2006

Mihai Sora a castigat Marele Premiu National pentru Literatura pe anul 2005. Premiul, in valoare de 7.000 lei noi, a fost decernat luni seara in cadrul Galei Premiilor Uniuniunii Scriitorilor din Romania (USR), desfasurata la Sala Amfiteatru a Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

Juriul format din Gabriel Dimisianu, presedinte, Daniel Cristea Enache, Mircea A. Diaconu, Dan. C. Mihailescu si Cornel Ungureanu, membri, a acordat, la aceasta editie, premiul pentru proza, Florinei Ilis pentru „Cruciada Copiilor”, pentru poezie lui Dan Sociu pentru „Cantece excesive”, in timp ce permiul pentur dramaturgie a revenit lui Liviu Ioan Stoiciu pentru „Teatru unitat”. Premiul pentur critica, istorie literaran si esesuri a fost primit de Ioana Parvulescu, pentru "In intimitatea secolului XIX" iar ce, pentru Traduceri de Mihai Cantuniari, pentru "Harta sferica" de Arturo Perez Revente. Cei mai bun debutanti in 2005, conform juriului USR, au fost Bogdan Cretu, "Arpegii critice" si Filip Florian, "Degete mici". Premii speciale au fost acordate lui Alex Stefanescu, pentru "Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000" si lui Dimitrie Vatamaniuc, pentru "Tudor Arghezi, bibliografie". Premiul pentru minoritati a fost si el impartit de doi scriitori - Vida Gabor, "Trei singuratati" si Andrej Stefanko, "Intimitati publice". Premiul Fundatiei Andrei Bantas a revenit Luanei Schiopu pentru traducerea volumului "Vrajitorul" de Vladimir Nabokov.

 
Monica Barladeanu a refuzat un rol in celebrul „Dragoste si Putere”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Wednesday, 17 May 2006

Monica Barladeanu, recunoscuta in patria filmului ca Monica Dean, a ratat sansa vietii sale. Din cauza altor angajamente, romanca a fost nevoita sa intoarca spatele unui rol in cel mai vizionat serial din lume, „The Bold and the Beautiful“.

Potrivit Hot News, romanca a primit tentanta oferta de a juca in „The Bold and the Beautiful“, cel mai vizionat serial de televiziune pe plan international, cu 450 de milioane de telespectatori in 130 de tari.

Producatorii de la CBS i-au propus Monicai sa interpreteze, pe parcursul a sapte episoade, rolul unei frumoase italience care traieste o poveste de dragoste cu Dante Damiano, jucat in serial de actorul Antonio Sabato Jr. Si acest rol, ca si cel din „Lost“ ar fi presupus scene romantice. Din nefericire, angajamentele pe termen lung au impiedicat-o pe Monica sa accepte oferta, desi participarea sa in serial i-ar fi adus o recunoastere internationala.
 
Expozitie monografica Rembrandt in premiera in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :155
Wednesday, 17 May 2006

Prima expozitie monografica Rembrandt din Romania va fi vernisata joi, 18 mai, la Muzeul National de Arta al Romaniei.

Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 18.00, in prezenta directorului general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Roxana Theodorescu, si a Ambasadorului Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, E.S. Jaap Werner. Accesul la vernisaj se face numai pe baza de invitatie.

Data vernisajului – 18 mai – coincide cu Ziua Internationala a Muzeelor, ocazie cu care vizitatorii beneficiaza de intrare libera in galeriile si expozitiile muzeului.

Expozitia aniversara Intalnire cu Rembrandt – 400 de ani de la nasterea artistului. Pictura, desen, gravura din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei si Bibliotecii Academiei Romane isi propune sa ilustreze creatia lui Rembrandt si larga ei influenta asupra contemporanilor printr-o selectie de 120 de lucrari din colectiile Muzeului National de Arta al Romaniei si  ale Bibliotecii Academiei Romane, alcatuita din 8 picturi, 4 desene si 100 de gravuri.

Lucrarile de pictura din expozitie ilustreaza fenomenul academiei Rembrandt, prin prezenta catorva panze ale unora dintre elevii sai (Govert Flinck, Samuel van Hoogstraten, Bernardo Kiel) si ale atelierului, alaturi de compozitia Haman in fata Esterei, binecunoscuta capodopera a Muzeului National de Arta al Romaniei, a carei apartenenta la opera lui Rembrandt a fost elucidata gratie cercetarilor fundatiei Rembrandt Research Project din Amsterdam. Faptul ca aceasta compozitie comporta doua straturi cronologic diferite, o prima varianta pictata de Rembrandt in jurul anului 1635 si o a doua executata de un elev care se presupune ca a reluat subiectul sub supravegherea maestrului in anii 1660, face din ea un bun exemplu pentru complexitatea fenomenului  mostenirii rembrandtiene.

O sala a expozitiei va fi dedicata proiectiilor de filme documentare avand ca subiecte maniera de lucru a lui Rembrandt, pictura olandeza si restaurarea unor panze, printre care si Haman in fata Esterei.

Expozitia va ramane deschisa publicului pana la data de 30 iulie, iar in luna iunie ea va constitui cadrul de desfasurare al mai multor manifestari pentru public organizate de Sectia Educatie, Comunicare si Proiecte Culturale.
 
Discutii romano-macedonene pe tema evolutiilor din Balcanii de VestPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :123
Wednesday, 17 May 2006

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, efectueaza o vizita in Republica Macedonia, in zilele de 16 si 17 mai, la invitatia omologului sau, Jovan Manasijevski.

Pe agenda vizitei sunt prevazute primiri ale ministrului Teodor Atanasiu de catre Branko Crvenkovski, presedintele, si Vlado Buckovski, prim-ministru al Republicii Macedonia, precum si o intalnire cu seful Statului Major General, general-maior Miroslav Stojanovski. In cadrul convorbirilor oficiale vor fi analizate colaborarea militara bilaterala si participarea la operatiunile de stabilizare si consolidare a autoritatii politice in Irak si in Afghanistan. Vor fi detaliate unele aspecte privind reforma fortelor armate, evolutiile in Balcanii de Vest si in zona extinsa a Marii Negre, experienta tarii noastre pe linia Planului de actiune pentru aderarea la NATO (MAP - Membership Action Plan) si cooperarea internationala impotriva terorismului.

 
Romania, la Targul International “Industria” de la Budapesta, pentru a 10-a oaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :112
Wednesday, 17 May 2006

Marti, 16 mai 2006, la Budapesta, a avut loc deschiderea Targului International “Industria”- domeniu tehnic - care se va desfasura pe parcursul a trei zile.

Romania participa in mod traditional la aceasta manifestare, aflandu-se in acest an la cea de-a 10-a participare. Potrivit Promp Media, 16 firme romanesti vor expune in cadrul pavilionului national cu sprijinul Departamentului de Comert Exterior. Oferta de export cuprinde instalatii de incalzire prin inductie, echipamente de distributie a energiei electrice pentru joasa si medie tensiune, corpuri de iluminat fluorescente, redresoare pentru incarcat baterii, echipamente de excitatie statica pentru masini sincrone, turbine, etansari mecanice si magnetofluidice, balasturi electronice ECONBAL, piese sinterizate feroase, bucse si lagare din bronz sinterizat, unelte de mana.

 
DRRP: Departamentul Pentru "Dispersarea" Romanilor de PretutindeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :521
Wednesday, 17 May 2006

{mosimage}Situatia deosebit de dificila cu care se confrunta bursierii statului roman, romani din Basarabia, Ucraina (Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, Transcarpatia), Serbia- Muntenegru, Macedonia sau Albania au facut obiectul mai multor demersuri catre autoritatile romane.

{mosimage}Zadarnic. Lipsa de viziune, indiferenta si urmarirea castigarii unor diurne substantiale din deplasari in tari occidentale au fost caracteristicile principale ale conducerii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si ai MAE. Aroganta si dipretul cu care sunt tratati acesti romani de catre cei care ar trebui sa le poarte de grija sunt masura bilantului ultimului an de zile de cand DRP a trecut, prin manevre umbroase ale “baietilor cu ochi albastri” la MAE. Scopul a fost controlul fondurilor si utilizarea acestora ca instrument de subordonare a asociatiilor si organizatiilor romanesti din afara frontierelor.

Intr-o scrisoare postata pe portalul “curaj.net”, presedintele Hyde Park face o radiografie a modului in care DRRP a tratat demersurile de remediere a situatiilor aberante cu care se confrunta romanii de peste Prut, dar nu numai. Lipsa de solidaritate a bursierilor basarabeni aflati la studii este de asemenea sanctionata in scrisoarea pe care Romanian Global News o prezinta mai jos.

(foto: Mihai Gheorghiu, secretar de stat DRRP)

“Stimati colegi,

 Tin sa va anunt ca mesajul nostru privitor la imbunatatirea conditiilor de studii si trai pentru bursierii statului roman a fost prezentat autoritatilor romane in mai multe randuri. Din pacate acestia au limitat si mai mult accesul nostru la studii si la piata fortei de munca de pe teritoriul Romaniei (vezi restrictiile de circulatie la frontiera, amenzile usturatoare si restrictiile de intrare in tara), ignorand solicitarile noastre. Am raspuns cu aceeasi moneda si am initiat cateva actiuni de protest in fata ambasadei de la Chisinau. De ce n-ati sustinut aceste initiative?!

O ultima discutie pe acest subiect am avut-o cu secretarul de stat Mihai Gheorghiu (seful Departamentului pentru (dispersarea) Romanilor de Pretutindeni, din cadrul MAE) in data de 6 aprilie 2005. Rezultatul - desi a cerut datele noastre de contact si a primit textul cu propunerile venite de la liderii din mai multe centre universitare, acesta si-a vazut de activitati in noua functie pe care o obtinuse de curand. A urmat o vara cu inundatii, un inceput de an cu promisiuni (in mai multe randuri acest domn a tot vehiculat ideea ca ar avea planuri serioase, ca stie cum sa rezolve problemele romanilor de pretutindeni, etc.) dar studentii au ramas cu aceleasi probleme.

 HP a lansat cateva petitii adresate autoritatilor romane pentru simplificarea si urgentarea procesului de redobandire a cetateniei romane, in ideea ca astfel ar fi solutionata gama de probleme cu care ne confruntam. Cati dintre liderii asociatiilor basarabene din Romania credeti ca au sustinut petitia?! Doar Sergiu Malai de la Arad si Doina Dimcea de la Galati au semnat, ...prea putini. Sa-ntelegem ca celorlalti nu le pasa?! Petitia a fost lansata pe Internet cu 30 zile inainte sa fie transmisa autoritatilor. Cred ca doar noi avem de pierdut din faptul ca nu stim sa reactionam in timp util.

Luna trecuta am inregistrat la DRRP o solicitare de informatii despre ceea ce a reusit sa faca dl secretar de stat dupa un an de la acea intalnire cu liderii de asociatii basarabene. Intrebam ce solutii a gasit pentru simplificarea procedurii de angajare pentru studenti (propuneam elaborarea unui cadru legal, care sa permita angajarea in campul muncii fara complicatii cu permis de munca si alte chestii umilitoare), deblocarea si simplificarea procesului de redobandire a cetateniei romane si pentru actualizarea cuantumului burselor. Va trebui sa consult un  jurist pentru a penaliza pe cel care a intarziat / uitat sa expedieze raspunsul la solicitarea mea (legea spune ca ar fi maxim 30 zile!).

Deja m-am convins ca acest departament este unul strain de interesul national si, cu atat mai mult, de problemele cu care se confrunta romanii din afara granitelor. ...Nu cred ca veti putea mentiona macar un proiect viabil pe care sa-l fi implementat Guvernul roman pentru sustinerea romanilor din RM, si asta in ciuda declaratiilor pe care le face dl Gheorghiu; numai in 2005 s-au cheltuit cca $ 3,5 mil pe proiecte destinate romanilor din RM. Unde merg acesti bani?!

Daca s-ar face o ancheta serioasa, cu siguranta vom afla despre deturnari masive de fonduri. Deocamdata ziaristii de investigatii au alte prioritati... Iar emisiunea pe care a facut-o TVRi,

nu poate fi difuzata pe postul TVR1 care are acoperire in MD si RO, de ce oare?! “

Ghenadie Brega
 
O Conferinta care poate legifera statutul trupelor ruse de ocupatiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :323
Wednesday, 17 May 2006

{mosimage}In perioada 29 mai – 2 iunie, la Viena va avea loc a Treia Conferinta de evaluare a Tratatului cu privire la fortele armate conventionale in Europa (Tratatul FACE or CFE Treaty).

{mosimage}Lucrarile Conferintei au o importanta deosebita pentru Republica Moldova. De deciziile adoptate in cadrul Conferintei va depinde in mare masura daca trupele ruse de ocupatie vor parasi in urmatorii ani Transnistria ori vor continua sa ocupe si mai departe o parte din teritoriul Moldovei. Pentru ca cititorii "Flux"-ului sa inteleaga mai bine semnificatia Conferintei vom vorbi mai intai insa de Tratatul CFE ca atare si Moldova ca parte la acest tratat.

Tratatul CFE si Moldova.

Tratatul CFE a fost semnat in noiembrie 1990 de catre statele membre ale Tratatului de la Varsovia si statele NATO. Prin incheierea Tratatului partile urmareau scopul de a nu permite dislocarea unor formatiuni militare mari in regiunile de frontiera ale celor doua blocuri militare si sa sporeasca transparenta dislocarii, miscarii si reducerii armamentelor conventionale. Dupa destramarea Tratatului de la Varsovia si dezmembrarea URSS, Tratatul CFE a fost supus unui proces de adaptare si completare care s-a incheiat la 19 noiembrie 1999 in timpul Summitului OSCE de la Istambul. Atunci a fost adoptat un Act Final al Conferintei statelor-parte la Tratatul CFE, document care este parte a pachetului de intelegeri impreuna cu Tratatul CFE adaptat. In conformitate cu Actul Final amintit, Rusia s-a angajat sa-si retraga de pe teritoriul Moldovei si/sau distruga armamentele si echipamentele ruse limitate de Tratat pana la sfarsitul anului 2001, iar in conformitate cu paragraful 19 al Declaratiei Summitului OSCE de la Istambul, sa-si retraga trupele din Moldova "pana la sfarsitul anului 2002".

Dupa Summitul de la Istambul, Federatia Rusa, fiind interesata de intrarea in vigoare si functionarea Tratatului CFE adaptat, in urmatorii doi ani a dezasamblat la fata locului in Transnistria ori a evacuat pe teritoriul Federatiei Ruse 364 unitati de tehnica militara si 60 vagoane cu munitii. Iar la 16 noiembrie 2001, printr-o declaratie a MAE a anuntat ca Rusia si-a indeplinit "pe deplin si complet, pe deasupra si inainte de termen" obligatiunile "ce si le-a luat asupra sa la Istambul". In aceeasi declaratie MAE al Rusiei mai anunta ca "Procesul realizarii de mai departe a deciziilor de la Istambul (in afara contextului FACE) va continua".
Dupa retragerea armamentului greu, Moscova si-a schimbat insa pozitia fata de retragerea trupelor ruse din Moldova, incercand prin presiuni economice si politice sa determine Moldova sa le accepte sub drapel de trupe pacificatoare. Totodata, incearca sa convinga opinia publica internationala ca la Istambul Rusia si-a luat angajamentul de a-si retrage din Moldova numai armamentul conventional ce cade sub incidenta Tratatului CFE dar nu si trupele; in consecinta statele parte la tratat trebuie sa ratifice Tratatul CFE chiar daca Rusia nu isi retrage trupele din Moldova. Astfel au prezentat lucrurile fostul ministru-adjunct de Externe al Rusiei, Veaceslav Trubnikov (RIA Novosti, 18 martie 2004), ministrul apararii al Rusiei Sergei Ivanov la Conferinta de la Munich din februarie 2006 (RIA Novosti, 5 februarie 2006), reprezentatntul MAE-ului rus Mihail Kamanin intr-un interviu acordat agentiei RIA Novosti la sfarsitul lunii aprilie a.c. (RIA Novosti, 27 aprilie 2006) si alti demnitari rusi.

SUA si Occcidentul conditioneaza ratificarea Tratatului CFE de retragerea trupelor ruse din Moldova
Statele Unite si tarile occidentale considera ca Moscova abordeaza in mod eronat angajamentele luate de Rusia cu privire la Moldova la Summitul OSCE de la Istambul si conditioneaza ratificarea Tratatului CFE de indeplinirea de catre Federatia Rusa a angajamentelor mentionate mai sus. Astfel, in Comunicatul final al Consiliului Nord-Atlantic adoptat la cel de-al 17-lea Summit NATO din iunie 2004 de la Istambul, statele membre ale Aliantei au conditionat ratificarea Tratatului CFE adaptat de indeplinirea, de catre Rusia, a obligatiilor asumate fata de Georgia si Moldova. "Amintim ca indeplinirea angajamentelor ramase de la Istambul cu privire la Republica Georgia si Republica Moldova, citim in Comunicat, va crea conditiile necesare pentru Aliati si alte state-membre sa avanseze in procesul de ratificare a Tratatului FACE adaptat. Noi luam nota de progresul realizat in anul 2003 in procesul de evacuare a fortelor militare ruse din Republica Moldova. Totodata, ne exprimam regretul ca acest progres nu a continuat si in 2004, si ca evacuarea nu s-a incheiat pana la 31 decembrie 2003, data convenita in cadrul OSCE..."
(http://www.nato.int/docu/pr/2004/p04-096e.htm ).

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, in discursul sau la Summit, a incercat atunci sa puna responsabilitatea neindeplinirii de catre Rusia a angajamentelor sale privind evacuarea trupelor rusesti din Moldova pe seama Chisinaului, care nu a semnat asa-numitul Memorandum Kozak si a calificat drept "neintemeiata" corelarea ratificarii Tratatului FACE adaptat cu evacuarea trupelor ruse din Georgia si Moldova. "Acordurile privind reducerea prezentei militare a Rusiei in Georgia si in Transnistria, convenite la summitul OSCE, au avut un caracter politic, nu unul juridic, spre deosebire de prevederile FACE", a spus Lavrov ("Infotag", 29 iunie 2004).

Unele tari occidentale incearca sa menajeze interesele Rusiei.

Se stie ca pozitia statelor UE si NATO fata de Rusia si politica externa a acestei nu este unitara. State ca Germania, Franta, Italia sunt in competitie pentru a intra in favoarea lui Putin, deseori actionand in detrementul intereselor generale de securitate ale UE si NATO (vezi, de exemplu, Proiectul Nordic Schroeder – Putin). Pe acestea mizeaza Moscova si in batalia pentru Ratificarea Tratatului CFE.

La inceputul lunii aprilie a.c., Chisinaul a fost vizitat de o delegatie a ministerului de Externe a Germaniei care a purtat consultari cu MAE-ul moldovenesc pe problematica Tratatului CFE. Din Comunicatul de presa al MAE-ului nostru aflam ca "In cadrul consultarilor, partile au efectuat un schimb larg de opinii pe marginea conflictului transnistrean, precum si a importantei Tratatului FACE pentru securitatea europeana. Un subiect central al discutiilor l-a constituit necesitatea indeplinirii de catre Rusia a angajamentelor luate la Summitul OSCE de la Istambul (1999) privind retragerea completa a trupelor si munitiilor de pe teritoriul Republicii Moldova" (Moldpres, nr. 2837, 5 aprilie 2006). In realitate, conform unor surse din MAE, delegatia germana in cadrul consultarilor a expus o pozitie foarte apropiata de cea ruseasca cu privire la Tratatul CFE si trupele ruse in Moldova. Germania pentru intrarea in vigoare a Tratatului CFE este gata sa accepte trupele ruse in Transnistria sub drapelul "pacificarii".

Nu stim daca Germania (acuzata recent de ministrul apararii polonez Radek Sikorski de semnarea cu Rusia a unui un nou pact "Ribbentrop-Molotov"), ne va "vinde" Rusiei asa cum au procedat in 1939 cu Basarabia si Tarile Baltice, dar pericolul ca o parte a teritoriului RM sa ramana sub ocupatie rusa ramane daca diplomatia doamnei Merkel gandeste si astazi in termenii lui Ribbentrop.

Rusia ataca inainte de Conferinta de Evaluare.

La inceputul luni mai a.c., in cadrul Grupului Consultativ Comun de la Viena, Delegatia Federatiei Ruse a prezentat un document intitulat "Elementele de baza ale Documentului Final ale celei de-a Treia Conferinte de Evaluare a Tratatului CFE". In document delegatia FR cheama statele-parte sa ratifice Tratatul CFE fara ca Rusia sa-si indeplineasca angajamentele luate la Istambul cu privire la Moldova. "Cea mai mare parte a angajamentelor si aranjamentelor mentionate in Actul Final, citim in document, au fost deja indeplinite ori sunt in curs de indeplinire si implementarea celor ramase nu au relevanta directa cu Tratatul CFE si sunt dependente de progresul in reglementarea conflictelor din teritoriile unor State-Parti." In continuare Rusia propune ca tarile care inca nu au ratificat Tratatul CFE adaptat sa inceapa procedurile de ratificare cat mai curand posibil ca ultimul instrument de ratificare sa fie depus nu mai tarziu de sfarsitul anului 2007; Totodata, Tratatul CFE adaptat sa fie operational "incepand cu 1 octombrie 2006, pana la data intrarii lui formale in vigoare".

Deocamdata nu stim care este pozitia statelor membre ale NATO cu privire la propunerea ruseasca. Speram insa ca acestea nu si-au schimbat pozitia fata de problema in cauza. Mai speram si ca Moldova nu-si va schimba pozitia fata de prezenta trupelor ruse de ocupatie in Transnistria sub recentel presiuni economice rusesti. Or, anumite semnale despre o asemenea schimbare sunt. Dar despre ele vom vorbi putin mai departe.

Pe langa documentul propus in cadrul Grupului Consultativ Comun, delegatia Federatiei Ruse la tratativele de la Viena cu privire la problemele de securitate si control al armamentelor a prezentat, la 2 mai a.c., si raportul sau anual intitulat "Codul de conduita, aspectele politico-militare ale securitatii. Schimbul de informatii pentru anul 2006". In raport, printre altele, Rusia enumara (in conformitate cu punctul 14 al Codului de Conduita) tratatele si acordurile bilaterale semnate de ea cu alte state, in baza carora trupele rusesti sunt dislocate peste hotare (in Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kargazstan, Moldova, Tadjikistan, si Ucraina). Conform documentului amintit, Moscova pretinde ca isi mentine trupele in mod legal in RM, in baza a trei acorduri: 1) "Acordul cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a Republicii Moldova", din 21 iulie 1992; 2) "Acordul intre Federatia Rusa si Republica Moldova cu privire la statutul juridic, modul si termenele de retragere a formatiunilor militare ale Federatiei Ruse, aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova" din 21 octombrie 1994; 3) Acordul intre Federatia Rusa si Republica Moldova privind jurisdictia si asistenta juridica reciproca in materie legata de aflarea temporara a formatiunilor militare ale Federatiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova", din 21 octombrie 1994.

Moscova a prezentat aceeasi "baza legala" pentru mentinerea trupelor sale de ocupatie in Moldova si la inceputul anului 2005. Atunci Delegatia RM pe langa OSCE la Viena, a reactionat la raportul rus printr-o declaratie in cadrul Grupului Consultativ Comun in care a aratat ca acordurile moldo-ruse din 21 octombrie 1994 mentionate de partea rusa nu pot fi considerate baza legala pentru aflarea trupelor ruse in Moldova, pentru ca acestea nu au intrat in vigoare, iar Acordul Snegur-Eltan din 1992 se refera la incheierea actiunilor militare nu la statutul trupelor ruse pe teritoriul Moldovei. Anul acesta, noul ambasador moldovean la Viena, Victor Postolachi, se pare ca considera ca nu are rost sa reactioneze la asemenea "fleacuri". S-ar putea insa sa fi primit instructiuni de la Voronin ori ministrul Stratan ca sa "nu-i supere pe rusi" cu declaratii "inutile". Nu excludem acest lucru mai ales dupa noile incercari ale lui Voronin de la Vilnius de a intra in bunavionta Moscovei.

La Vilnius Voronin a lingusit Moscova.

In alocutiunea sa rostita in cadrul Conferintei Sefilor de State din Regiunile Marii Baltice si Marii Negre (Vilnius, 4 mai 2006), Vladimir Voronin nu a mai numit Rusia tara ocupanta ca acum doi ani in urma si nici nu a cerut retragerea trupelor ruse de ocupatie din Moldova. El a vorbit despre "modelul moldovenesc" de reglementare a conflictelor inghetate din Europa de Est. Iar vorbind despre Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului Transnistriei, domnia sa, printre altele a spus: "Este extrem de important si faptul ca societatea politica din Moldova a respins in aceasta lege utilizarea oricaror metode de forta pentru realizarea reglementarii, precum si tentativele de a se asigura reglementarea printr-o prezenta militara straina pe termen lung. Societatea politica din Moldova a optat pentru neutralitatea permanenta a statului ei in calitate de principal argument pentru consolidarea civica si asigurarea securitatii regionale" (Moldpres, nr. 3729, 4 mai).

Prin declaratia de mai sus presedintele Voronin a indus in eroare inalta audienta prezenta la Conferinta de la Vilnius. "Societatea politica" si cea civila din Moldova de mai multi ani se pronunta cu fermitate nu impotriva unei "prezente militare straine pe termen lung", asa cum spune Voronin, dar pentru retragerea completa si neconditionata a trupelor rusesti din Moldova.
Se pare ca presiunile economice ale Rusiei i-au amintit iarasi lui Voronin (si consilierilor lui) de grandoarea Rusiei si acesta din nou isi schimba atitudinea cu privire la trupele ruse din Transnistria? Daca e asa, sa o spuna insa pe sleau dar sa nu se ascunda in spatele "societatii politice" din Moldova; sa nu compromita in asemenea mod si societatea civila din Moldova pentru ca doar aceasta din urma se mai poate opune presiunilor rusesti, OSCE-iste si mai de ultima ora UE de a federaliza/desbina Moldova.

Actiunile pe care trebuie sa le intreprinda Moldova

In situatia actuala, in opinia noastra, Moldova are doua cai de as-i apara interesele nationale si a obtine eliberarea teritoriului sau de trupele straine.

Prima, este cea a neratificarii Tratatului CFE adaptat indiferent de rezultatele Conferintei de Evaluare de la Viena. O asemenea decizie va fi in deplina consonanta cu "conditiile indispensabile pentru demilitarizarea zonei transnistrene" stabilite de Parlamentul RM in apelul sau cu privire la principiile si conditiile demilitarizarii zonei transnistrene din 10 iunie 2005. In Apelul amintit se arata ca "Parlamentul Republicii Moldova isi exprima disponibilitatea de a ratifica Tratatul adaptat cu privire la fortele armate conventionale in Europa" doar "dupa indeplinirea de catre Federatia Rusa a obligatiilor asumate in cadrul Summitului OSCE de la Istambul (1999) privind retragerea completa, neintarziata si transparenta a armatei si a armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv a contingentului si armamentului care cad sub incidenta Acordului moldo-rus din 21 iulie 1992" ( Moldova Suverana, nr. 93, 14 iunie 2005)
A doua cale este cea a denuntarii Acordului "Cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a Republicii Moldova" semnat de presedintii M. Snegur si B. Eltan la 21 iulie 1992, precum si a altor doua acorduri moldo-ruse semnate de ministrii apararii ai RM si Rusiei - a) "Acordul intre Ministerul Apararii al Republicii Moldova si Ministerul Apararii al Federatiei Ruse cu privire la activitatea de zbor a aviatiei formatiunilor militare ale Federatiei Ruse, provizoriu dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, si cu privire la utilizarea aerodromului Tiraspol de catre aviatia de transport a Fortelor Armate ale Federatiei Ruse" (semnat la 21 octombrie 1994) ; b) "Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Federatiei Ruse privind organizarea interactiunii in timpul inspectarii formatiunilor militare ruse ale Federatiei Ruse, aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova, in legatura cu Tratatul cu privire la fortele armate conventionale din Europa si Documentul de la Viena din 1992 cu privire la masurile de consolidare a increderii si securitatii"( 2/10 februarie 1995)

Denuntand Acordul din 21 iulie 1992 Moldova ar avea urmatoarele beneficii: 1) denuntarea ar acorda trupelor rusesti din regiune statutul legal pe care aceste trupe il au in realitate, si anume statut de trupe de ocupatie; b) Rusia nu ar mai putea pretinde ca si-a indeplinit obligatiunile luate la Istambul pastrandu-si trupe si arme ce cad sub incidenta Tratatului CFE in Moldova sub drapelul "pacificarii"; c) denuntarea Acordului ar deschide perspectiva schimbarii formatului operatiunii actuale de "pacificare" din Transnistria, la aceasta putand fi atrase trupe ale Uniunii Europene ori NATO; d) denuntarea Acordului ar spori transparenta militara in regiunea transnistreana a RM.

Dat fiind faptul ca unele tari occidentale dar si OSCE se pronunta impotriva denuntarii Acordului din 21 iulie 1992, sub pretextul fals, ca un asemenea act din partea Moldovei ar insemna o reluare a ostilitatilor militare, declaratia de denuntare a Acordului trebuie sa fie insotita de o declaratie politica in care conducerea Moldovei sa declare cel putin trei lucruri: 1) ca denuntarea Acordului nu inseamna in nici un caz ca Chisinaul doreste o reluare a ostilitatilor si ca continua sa considere negocierile drept cale unica de reglementare a conflictului; 2) ca denuntarea Acordului este rezultatul ineficientei operatiunii rusesti "de pacificare" de pe Nistru si Chisinaul insista asupra unui nou format al ei, format la care ar participa forte ale tarilor membre ale UE si NATO; 3) retragerea trupelor ruse din Moldova conform angajamentelor luate de Rusia la Istambul inseamna retragerea atat a trupelor din cadrul GOTR, cat si a trupelor de "pacificare" rusesti, si a armamentului greu transmis de Rusia pretinsei "RMN".

Denuntarea acordului "cu privire la activitatea de zbor a aviatiei formatiunilor militare ale Federatiei Ruse" din 21 octombrie1994 ar contribui nu doar la izolarea trupelor ruse din Transnistria, dar si la inchiderea unui canal important al traficului ilegal de armament din regiunea transnistreana. In opinia noastra, atata timp cat din Transnistria zboara nestingherite avioanele militare de transport ale FR, este ridicol a vorbi despre un control efectiv la frontiera de rasarit a Moldovei. Moldova, dar si misiunea de frontiera a UE trebuie sa insiste asupra unui control riguros a avioanelor militare rusesti ce utiliza aerodromul Tiraspol.

Denuntarea Acordului din 2/10 februarie 1995, mentionat de noi mai sus, este necesara pentru sensibilizarea statelor occidentale fata de problema trupelor ruse din Moldova. Denuntarea acestui acord ar lipsi tarile NATO de orice control asupra formatiunilor militare ruse pe teritoriul Moldovei.
Evident ca masurile sugerate in acest articol necesita foarte mare curaj politic din partea presedintelui Voronin si a Parlamentului de la Chisinau. Dar experienta Georgiei (care a semnat recent la Soci cu Rusia un acord cu privire la retragerea trupelor ruse din Georgia), demonstreaza ca atunci cand exista vointa politica orice jug poate fi scuturat.

(Preluare cotidianul Flux. Articol realizat de Ion Constantin)
 
Romanii din Basarabia dezamagiti de statul romanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :409
Wednesday, 17 May 2006

Chiar in ziua in care Romania astepta de la Comisia Europeana o nota de trecere pentru progresele sale in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007, la Uniunea Europeana, romanii din Basarabia s-au aratat extrem de dezamagiti de autoritatile de la Bucuresti si de felul in care acestea ii trateaza pe etnicii romani din jurul granitelor.

Intr-o declaratie lansata recent, presedintele organizatiei non-guvernamentale Hyde Park, Ghenadie Brega, este de parare ca „Romania va intra in familia democratiilor afirmate de pe continent cu o restanta grava la capitolul democratie”.

„In ajunul anuntarii rezultatelor examenului de admitere in UE pentru Romania, vrem sa facem publica atitudinea noastra de cetateni, sau doar mostenitori de cetatenie romana, despre acest proces in care Tara noastra s-a angajat dupa revolutie, dar ajunge sa depaseasca etapa de pre-aderare abia acum, printre ultimele.

Chiar si in pragul aderarii la UE, Romania continua sa impuna bariere birocratice si financiare prohibitive celor care incearca sa redobandeasca cetatenia romaneasca, cetatenie pierduta fara voia lor in urma pactului dintre Hitler si Stalin, iar celor care au deja pasaport sau buletin romanesc li se cere, la expirarea valabilitatii actelor, repetarea procedurilor costisitoare, umilitoare si de durata. Celorlalti romani, cu cetatenia Republicii Moldova sau a Ucrainei, li se cer deja de pe acum invitatii ca sa intre in patria lor, bani foarte multi, li se impun alte reguli despre care acestia afla doar in ziua adoptarii sau cand ajung la frontiera, de unde sunt intorsi inapoi sau chiar retinuti ca infractori.

Nu mai cerem nimic guvernantilor de la Bucuresti (si Chisinau), deoarece de-a lungul anilor s-au aratat indiferenti fata de petitiile si protestele noastre, simuland o preocupare motivata pentru problemele interne: coruptia, dezvoltarea economica slaba, drepturile celor din interiorul granitelor. Dar aflam de la observatori impartiali si credibili ca si la aceste capitole realizarile sunt modeste.
Ne anuntam ingrijorarea in legatura cu faptul ca nici societatea civila romaneasca, partidele (parlamentare sau din afara legislativului, aflate la guvernare sau de opozitie), organizatiile apolitice, presa (cu doar citeva exceptii care confirma regula) nu manifesta interes pentru problemele acestei categorii de cetateni romani din afara tarii, multi dintre ei cu drept de vot in Romania sau chiar platitori de impozite. Mai speram doar ca vor asculta pana la urma de interesul natural si sincer al majoritatii cetatenilor din Romania, care isi manifesta in diverse sondaje ingrijorarea pentru confratii lor instrainati si nedreptatiti.

Facem apel deschis catre responsabilii Consiliului Europei si ai Uniunii Europene sa ia atitudine publica si sa inscrie in documente oficiale pozitia lor fata de situatia unor cetateni europeni carora le sunt ignorate sau chiar incalcate drepturile fundamentale. Va rugam sa interveniti urgent pentru a convinge Bucurestiul si Chisinaul oficial ca e democratic si in spirit european sa te ingrijesti de soarta conationalilor si concetatenilor, ca legislatia comunitara nu interzice redobindirea cetateniei unui stat membru in termeni rezonabili, fara birocratie inutila si cu preturi accesibile oricarui doritor.

Daca nu vreti ca Uniunea Europeana sa fie privita de noii sai vecini ca o alta Uniune Sovietica, va cerem, ca membri ai Consiliului Europei, sa reconfirmati ca aceasta Uniune nu are ca scop divizarea de popoare, familii, destine, ca in UE toate statele membre si toti cetatenii au aceleasi drepturi”
Ghenadie Brega,

Presedinte ONG Hyde Park
 
Imigrantii romani sunt asteptati la urne pentru alegerile locale din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 17 May 2006

{mosimage}Reinnoirea autoritatilor din administratia locala va chema la urne, la finele acestei luni, 15 milioane de italieni, dar si pe imigrantii din provinciile italiene care isi vor putea alege un consilier local care sa le reprezinte interesele in Consiliile Comunale.

{mosimage}Duminica, 28 mai, intre orele 8.00 si 22.00 urnele vor fi deschise pentru elecorat, la fel ca si luni, 29 mai, intre orele 7.00 si 15.00, cand vor fi alesi presedintii Consiliilor celor 8 provincii italiene, primarii si consilierii din cele 1.268 de comune, dar si presedintele Regiunii si Parlamentului sicilian. In cazul care va fi vorba despre un al doilea tur de scrutin, acesta se va desfasura peste doua saptamani, in zilele de 11 si 12 iunie.

Romanii din Ivrea vor putea vota si ei pentru alegerea consilierului comunal strain din regiune, iar candidata romanca este Florica Lupasteanu, presedinta Asociatiei Cultural-Etnice a Romanilor din Ivrea si Canavese (A.C.E.R.I.C).

 
Peste 150 de mii de romani inscrisi la Asigurarile Sociale din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :206
Wednesday, 17 May 2006

Numarul strainilor inscrisi la Asigurarile Sociale din Spania a crescut cu 25 648 in februarie, cu 1,5 % mai mult decat in luna anterioara, numarul total de imigranti inregistrati ajungand la 1.721.765, conform datelor publicate de Ministerul Muncii si Asigurarilor Sociale.

Dintre tarile membre ale UE se detaseaza Portugalia cu 54.798 de persoane inscrise (cea mai mare comunitate din  Europa!), urmata de Marea Britanie cu 52.596 de persoane, de Italia cu 50.875 si de Germania cu 38.417. Din afara Uniunii Europene, Ecuadorul este tara cu cei mai multi inscrisi, 267.790 de persoane, urmata de Maroc cu 248.850 si de Romania cu 161.995.

Pentru ca in Spania munca este platita mult mai bine, multi dintre imigrantii romani din Portugalia, in special tineri fara obligatii familiare, pleaca intr-acolo. Corespondentul Romanian Global News la Lisabona, Florin Constantin, a stat de vorba cu doi tineri romani, Ioan Andries (21 de ani, din judetul Suceava) si Vasile Apreotesei (22 de ani din judetul Botosani). „Suntem in Lisabona de aproape doi ani de zile. Am lucrat numai ca salahori, cu trei euro la ora. Munca grea si prost platita. Avem un prieten, langa Madrid, care vrea sa ne ajute si ne-a chemat acolo. Si el lucreaza tot ca „servente”, dar castiga 90 de euro pe zi…” au spus cei doi, convinsi ca viata in Spania, chiar daca prestand tot o munca foarte grea, va fi macar mai bune remunerata.

 
Copiii imigrantilor romani pot fi naturalizati in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :268
Wednesday, 17 May 2006

{mosimage}Parlamentul Portugaliei a adoptat in luna februarie a acestui an o noua lege privind acordarea nationalitatii portugheze copiilor imigrantilor. Pana acum acestia pastrau nationalitatea parintilor. Acum exista, insa, posibilitatea ca nationalitatea portugheza sa fie atribuita si copiilor ai caror parinti nu sunt portughezi.

{mosimage}Recunoscuta ca tara a numeroase experimente de ordin socio-economic, Portugalia nu se dezminte nici de aceasta data. O hotarare de data recenta a Parlamentului stabileste ca au derptul la nationalitate portugheza copiii nascuti pe teritoriul tarii care au cel putin un parinte rezident in Portugalia, de minimum cinci ani. De asemenea, se acorda nationalitate portugheza copiilor emigrantilor care, desi veniti din alte zari ale lumii, sunt nascuti in Portugalia. Noua lege mai da dreptul la naturalizare chiar si copiilor imigrantilor ilegali, dar care traiesc in Portugalia de cel putin zece ani.

In ce priveste declaratiile Sefului Guvernului lusitan acestea nu constituie decat o incercare disperata de a farda realitatea. Adevarul crunt si teribil e ca Portugalia e o tara mica, cu o populatie imbatranita si cu putini tineri (dupa cum releva si ultimele studii de specialitate ale Comisiei Europene) cu, poate, cele mai mari probleme din Europa legate de piata muncii si cu o emigratie spre tarile dezvoltate devenita de-acum si in ochii autoritatilor, de-a dreptul alarmanta.

In tot cazul, portughezii au tot interesul de a atrage cat mai multi imigranti in “curtea” lor, de a-i legaliza si de a-i naturaliza pe descendentii acestora, profitand pe cat se poate si de amploarea pe care a luat-o, in ultima vreme, procesul de globalizare.

Multi dintre romanii aflati aici raman insa demni si refuza nationalitatea portugheza pentru copiii lor, pastrandu-si astfel identitatea natoinala. Mai mult poate decat pentru altii, pentru ei copiii reprezinta viitorul, cei care dau continuitate vietii, care ii motiveaza in tot ceea ce fac, care ii transforma, fara doar si poate, in invingatori …

Oameni in intuneric

Aurica si Neculai Ionet sunt in Lisabona de un an si trei luni. Din ianuarie sunt cei mai fericiti parinti din lume pentru ca li s-a nascut primul copil, o fetita, pe care au botezat-o Doinita. Aurica e nelinistita in ce priveste viitorul familiei pentru ca, deocamdata, nu sunt legalizati aici: “Ne e greu acum, eu nu pot lucra pentru ca n-am cu cine lasa fetita, iar sotul nu castiga prea mult, lucreaza in constructii ca servente. Uneori nu lucreaza cate o saptamana sau doua si ne e foarte greu atunci, ne imprumutam de bani pentru chirie. Noi nu stim daca copilul are vreun drept sau nu pentru ca s-a nascut aici, nu are cine sa ne spuna si nici nu stim unde sa intrebam. Chiar ieri ne-a spus cineva ca s-a dat o noua lege, dar cred ca pe noi nu ne avantajeaza cu nimic pentru ca noi nu suntem legali si nici nu muncim aici de mult timp. Sincer, nu stim ce sa facem, macar copilasul asta sa-si capete drepturile lui!”

Ce-i mai bine pentru copii!

Catalin Vamanu este din Ramnicu Sarat, are 31 de ani si a venit in Lisabona cu sapte ani in urma. De patru ani e casatorit cu o portugheza, educatoare la o gradinita de copii si au impreuna un baietel si o fetita, de trei si respectiv un an si cinci luni. “Cand m-am casatorit cu Isabel – spune Catalin – eu nu lucram legal in Portugalia. Am intampinat multe probleme, multa birocratie, mai ceva ca-n Romania. Casatorit fiind, am asteptat mai bine de trei ani pana am primit cetatenia portugheza. In ce-i priveste pe cei mici, acum sunt linistit. Ei au si nationalitate si cetatenie portugheza, dar n-am renuntat nici la cetatenia romana. Cand vor creste mai mari o sa-i duc si in Romania, acum sunt prea mici. Vreau sa le arat ce tara bogata si frumoasa avem, pacat ca acolo nu putem trai si noi ca oamenii …”

Catalin spune ca in prezent el, sotia si copiii locuiesc in Lisabona, dar nu exclude posibilitatea ca intr-o zi, daca lucrurile vor sta mai bine in Romania, sa se intoarca acolo. Si el si Isabel nu vor decat “ce-i mai bine pentru copii!”

Un cuplu fericit

Sílvia Preotescu are 24 de ani si convietuieste cu Eduardo, un brazilian stabilit in Portugalia de 12 ani. Nu sunt casatoriti, dar par un cuplu stabil, sunt fericiti impreuna si au un baietel de opt luni, Ionut Adriano.

Sílvia nu considera ca actele sunt de importanta capitala intr-un cuplu, din contra, crede ca dupa ce merg la primarie si semneaza contractul de casatorie, intre cei doi soti poate sa apara ceva greu de definit, ceva ce nu era inainte, un fel de blazare … Cu toate ca iubitul ei e brazilian, el e rezident de sase ani, iar copilul are toate drepturile, adica nationalitate si cetatenie portugheza. Eduardo e tatal copilului si si-a asumat aceasta responsabilitate, indiferent de ce va fi in viitor. El a cerut-o de mai multe ori in casatorie pe Sílvia, vrea chiar sa mearga singur la Darmanesti, la parintii ei, dar s-a izbit de refuzul femeii. Eduardo lucreaza in prezent intr-un supermarket din Campo Grande, iar Sílvia, incepand din aprilie, vrea sa-si reia munca intr-o brutarie, unde patronul i-a promis ca o reangajeaza. Vor da baietelul la o cresa, incercand astfel sa se integreze in cotidianul portughez.

Conform noii legi, in destule situatii, copiii imigrantilor pot capata nationalitate portugheza. Inainte de toate insa, pentru a putea reclama aceste drepturi, imigrantii romani trebuie sa afle de existenta legii si trebuie sa-i cunoasca prevederile.

E un lucru pozitiv ca, intr-o tara straina, copilul sa poata capata si nationalitatea patriei adoptive. Portugalia a facut un pas important in acest sens …

(Pentru Romanian Global News, de la Lisabona, Florin Constantin)

 
Bursa de locuri de munca in Portugalia pentru imigrantii din EstPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 17 May 2006

Cei peste 300 de mii de imigranti din Estul Europei, rezidenti in centrul si nordul Portugaliei se pot inscrie la ‚‚Bursa locurilor de munca’’ care le ofera noi oportunitati in sectoarele: industria electronica, industria textila, constructii civile si metalurgie.

Directorul ‚‚Programului FIC – Formare, integrare, competitivitate’’, prezent recent la Porto, a precizat ca ar fi o buna sansa pentru intreprinderile portugheze, in masura in care imigrantii din Est vor corespunde din punct de vedere profesional. ‚‚Acesti barbati si aceste femei, cu o buna pregatire profesionala, obisnuiti cu disciplina, punctualitatea si respectul fata de munca, sunt cu adevarat bine veniti in intreprinderile portugheze”, a mentionat Joao Almeida Garret.

Conform datelor prezentate de cei in drept, in aceste regiuni traiesc, in prezent, peste 300 de mii de imigranti din Est, in marea lor majoritate cetateni de origine romana, transmite corespondentul Romanian Global News in Portugalia, Florin Constantin

 
Casatoria cu un cetatean de origine spaniolaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :228
Wednesday, 17 May 2006

Odata cu cresterea tot mai accentuata a numarului de romani care ajung in Spania, a crescut simtitor si numarul casatoriilor intre romani si spanioli. Romanii interesati sa contracteze o astfel de casatorie trebuie sa aiba in vedere mai multe aspecte.

In primul rand, se va solicita o autorizatie de casatorie la Registrul Civil din provincia unde se va oficia ceremonia de casatorie, aici vi se vor da toate infomatiile privind datele si documentele de care aveti nevoie. Specificam ca nu este necesar ca cetateanul roman sa detina un permis de rezidenta si de munca in Spania si cu titlu orientativ va informam ca, printre alte documente solicitate de aceasta institutie sunt necesare: certificatul de nastere (model nou), tradus in limba spaniola, legalizat si cu apostila de la Haga; un certificat de stare civila care atesta faptul ca persoana nu este casatorita, eliberat de catre Consulatul roman (se poate elibera si in Romania la Oficiul de Stare Civila din orasul de resedinta) ce trebuie tradus, legalizat si cu apostila de la Haga; fotocopie pasapor;   certificat de empadronamiento actualizat.

In cazul in care persoana in cauza a mai fost casatorit(a) (sau sotul(a) este decedat(a)) se vor cere si alte documente anexa fiind indicat sa se solicite din timp informatii suplimentare la Registrul Civil. Se poate apela de altfel si la serviciile unui avocat ce va indeplini toate formalitatile necesare pentru a se putea incheia casatoria respectiva. Conform drepturilor conferite de casatorie, sotul (sotia) poate solicita imediat dreptul de rezidenta in Spania, in urma acesteia se poate obtine permisul de rezidenta intr-o perioada de timp ce variaza intre 2 - 6 luni. Din momentul in care se intra in posesia acestui permis va trebui sa treaca un an de zile pentru a se putea solicita nationalitatea spaniola, procedura ulterioara ce dureaza intre 6 luni - 3 ani.

 
Numarul contractelor de munca in Spania ale romanilor s-a dublatPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :297
Wednesday, 17 May 2006

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) a intensificat activitatea in ultimele sase luni, in ceea ce priveste plecarea la munca in strainatate in mod legal a cetatenilor romani, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

Din analiza situatiilor cu privire la selectiile organizate la sediul OMFM in vederea punerii in aplicare a Acordului dintre Romania si Regatul Spaniei se observa faptul ca pentru aceeasi perioada (octombrie - martie), in intervalul 2005-2006 fata de 2004-2005 a crescut atat numarul selectiilor cat si numarul contractelor de munca obtinute prin intermediul OMFM. Astfel in intervalul 1 octombrie 2005-31 martie 2006 numarul total al selectiilor a fost de 102 fata de 59 in intervalul 28 septembrie 2004 – 31martie 2005, se transmite in acelasi comunicat. Numarul contractelor de munca s-a dublat aproape, de la 6602 persoane admise (2004-2005) la 10650 persoane (2005-2006).
Cresterea cea mai mare au inregistrat-o contractele sezoniere, pentru care se solicita forta de munca din Romania, lucratorii romani fiind recunoscuti ca fiind muncitori, dar si ca urmare a imposibilitatii acoperirii acestora in state precum Polonia si Bulgaria, sustine OMFM.

In prezent, numarul ofertelor de munca este in continua crestere, OMFM primind aproape in fiecare zi noi oferte de munca, pentru intervalul imediat urmator fiind vorba de peste 200 de locuri de munca ce trebuie acoperite, atat contracte sezoniere cat si contracte cu o durata de 12 luni.
 
Asociatia Culturala Romana din Hamilton are nevoie de forte noiPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :157
Wednesday, 17 May 2006

Asociatia Culturala Romana din Hamilton a lansat recent, pe pagina de web a Aliantei Romanilor Canadieni, o invitatie catre toti romanii care doresc sa ia parte activ la manifestarile organizate de acest grup de romani.

Adresa la care se pot face inscrierile este P.O.BOX 78010, Westcliffe Postal Outlet, Hamilton, Ontario, L9C-7N5,  Asociatia Culturala Romana din Hamilton.

Asociatia, propietara Campului Romanesc unde se afla Centrul Cultural “Nae Ionescu”, este o organizatie non-profit. Statutul de non profit inseamna ca orice venit generat de asociatie este folosit pentru promovarea si afirmarea culturii si civilizatiei Romanesti, si nici o suma din ce realizeaza ACR nu este distribuita membrilor, sau celor ce adminstreaza asociatia.

„Centrul Cultural din Hamilton este specific spiritului si firii noastre. Este un pridvor de inchinare si reculegere sub umbra idealurilor ce le avem, de a pastra si promova traditiile, proiectate pe o raza de lumina a nostalgiei legate de tara romaneasca. Pe aceste meleaguri unde traim astazi, numarul Romanilor veniti in ultimii ani a crescut spectaculos, incluzand foarte multi tineri. Dorim sa marim si sa imbogatim activitatile de la Campul Romanesc ca sa corespunda noilor necesitati si, avand in vedere ca efortul nostru este limitat, facem apel la cei care simt si gandesc romaneste, sa devina membri ai asociatiei noastre. Ajutandu-ne in efortul nostru, nu serviti numai o cauza majora, ci va indepliniti o datorie, aceea de a jertfi o lacrima din viata Dumneavoastra pentru dimineata zilei de maine”, se arata in invitatia-apel.

 

 
Filmul romanesc „Ryna” ruleaza in cinematografele elvetienePDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :221
Wednesday, 17 May 2006

Incepand de joi, 18 mai, romanii din Elvetia, dar si elvetienii interesati de cinematografia romaneasca vor putea vedea in cinemografele din Elbetia, filmul romanesc „Ryna”, ce va rula in limba romana.

Filmul, in regia Ruxandrei Zenide, este o coproductie romano-elvetiana si a primit anul acesta premii atat in Elvetia, cat si la festivalurile internationale de film. Interpreta rolului principal, Dorotheea Petre, a castigat si ea premiul pentru debut in filmul romanesc. Ea este, totodata, si detinatoarea premiului pentru cea mai buna actrita la Festivalul "Marea Neagra”.

Rina este o adolescenta tunsa baieteste care viseaza sa plece din comunitatea micuta din Delta, unde traieste. Evadarea sa va avea insa un pret.

 
Muzica si fotografie romaneasca la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :145
Wednesday, 17 May 2006

Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” din Berlin va gazdui marti, 23 mai, doua evenimente romanesti, ce vor aduce in fata publicului momente de muzica si de arta fotografica, dar si amintirea locurilor pur romanesti.

Saptamana viitoare va fi vernisata la ICR Berlin expozitia de fotografie semnata de Mihai Moiceanu si intitulata “Romania – un exercitiu de privire”. Mihai Moiceanu este fotograf profesionist din Brasov, membru al Uniunii Artistilor Fotografi din Romania, Excelenta FIAP (Federatia Internationala a Artei Fotografice), cu rang de argint. Este detinatorul a 18 premii internationale si a 40 de premii nationale, avand peste 300 de participari la concursuri internationale si 500 de participari la saloane internationale de fotografie. Tot el este si autorul unui album de exceptie: Brasov-exercitii de privire, album care va fi lansat cu ocazia expozitiei de la ICR Berlin.

Tot marti, 23 mai, de la ora 19.30, pianista romanca Gabriela Oneci va sustine, alaturi de Beatrice Wehner, un recital de pian la patru maini. Programul recitalului va cuprinde lucrari de Mozart, Sostakovici si Dvorak. In cadrul aceleiasi seri va avea loc si un solo de violoncel sustinut de Gabriel Schwabe, elev la clasa profesorului Catalin Ilea, la Universitat der Kunste, din Berlin.

 
Ansamblul “Armonia” la emisiunea “Asta ne mai lipsea!”PDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :118
Wednesday, 17 May 2006

Ansamblul de dansuri populare romanesti “Armonia” a prezentat recent un scurt program artistic pe micile ecrane grecesti, drept raspuns la invitatia lansata de organizatorii emisiunii “Auto mas eleipe”, prezentata de catre Thanasis Patras si Katia Nikolaidou.

Potrivit Actualitatea Romaneasca, dansatorii amatori ai “Armoniei” au fost la fel de impecabili si plini de viata si voie buna, ca si in celelalte reprezentatiii date in fata publicului romano-elen. In ritm de Brasoveanca si de Ciobanas, “armoniosii” au aratat telespectatorilor ce inseamna a trai si a simti romaneste. Intr-adevar, numele emisiunii “Asta ne mai lipsea” a fost potrivit cu ceea ce a fost prezentat. In exclusivitate, in direct, Manuela Marinescu a avut onoarea de a anunta infiintarea Asociatiei Culturale Romano-Elene ARMONIA, sub egida careia va functiona ansamblul artistic “Armonia.
 
Viata si creatia Silviei Kerim prezentate la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :179
Wednesday, 17 May 2006

Aspecte din viata si creatia Silviei Kerim, precum si unele dintre cartile sale, publicate in romaneste si in limbi straine, au servit, luni, 15 mai, ca pretext pentru evocarea, in fata publicului italian de la Palazzo Correr (sediul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia – IRCCU), a evolutiei Romaniei in secolul al XX-lea, din epoca interbelica pana in anii dictaturii comuniste.

Dupa o scurta prezentare a autoarei, facuta de catre prof. Ioan-Aurel Pop, au urmat confesiunile doamnei Kerim, martor atent si sensibil al unei lumi apuse, dar fascinante. Cei prezenti au aflat astfel, conform randurilor cu substrat autobiografic din cartile “Vedere din Parfumerie” si “Fereastra de la Venetia”, care era universul unui copil bucurestean din clasa de mijloc inainte de Al Doilea Razboi Mondial, cum aratau Lipscanii de-atunci, ce insemna Micul Paris, cum s-au simtit la noi ororile razboiului, cum s-a adus comunismul pe tancuri sovietice, cum a fost mutilat Bucurestiul prin demolari si constiintele oamenilor printr-o ideologie totalitara. Marturia doamnei Kerim a fost interesanta pentru public si prin comentariile si discutiile pe care le-a provocat, in urma carora au reiesit aspecte semnificative: neapartenenta sa la partidul comunist, atitudinea minoritatilor etnice si religioase fata de Romania de-odinioara si de-acum (invitata insesi fiind nascuta din mama maghiara si tata turc), comparatia intre demolarile patronate de Ceausescu in Romania si cele determinate de Mussolini in Italia. Seara s-a incheiat cu o calda declaratie de pretuire pentru Romania, pentru Italia, cultura italiana si Venetia, pentru marile personalitati peninsulare (Salvatore Quasimodo, Vittorio de Sica, Marcello Mastroiani, Sophia Loren, Federico Fellini si altii), pe care Silvia Kerim i-a cunoscut si/sau despre care a scris.

 
Slujba de sfintire a pietrei de temelie a Bisericii „Sfintii Trei Ierarhi” din SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :290
Wednesday, 17 May 2006

Piatra de temelie a noii biserici a Misiunii Ortodoxe Romane „Sfintii Trei Ierarhi” din Seattle va fi sfintita duminica, 18 iunie, in cadrul unei slujbe tinuta de Inalt Preasfintitul Arhiepiscop Nathaniel impreuna cu Prea Sfintitul Episcop Vicar Irineu.

Slujba se va desfasura incepand cu ora 9.30, la Catedrala Sfantul Spiridon din Seattle, dupa care toti cei prezenti vor merge catre proprietatea din Mountlake Terrace, unde va avea loc slujba de sfintire. Dupa slujba va avea loc o agapa crestineasca, in sala Bisericii Catolice St. Pius X din Mountlake Terrace.

Adresa terenului din Mountlake Terrace, unde sunt invitati romanii din Seattle, este 6402 226th St SW Mountlake Terrace, WA 98043. Adresa bisericii St. Pius X este 22105 58th Ave. W, Mountlake Terrace 98043.
 
Presedintele Bush vrea solutii rationale pentru imigrantii clandestiniPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :327
Wednesday, 17 May 2006

Statele Unite trebuie sa reuseasca sa contracareze imigratia clandestina, dar si sa legalizeze statutul a 12 milioane de imigranti clandestini care traiesc in acest moment in SUA.

Acestea au fost cele doua probleme abordate in cadrul discursului televizat, tinut zilele trecute de presedintele american George W. Bush, pentru toti cetatenii americani. „Suntem o natiune de imigranti, dar Statele Unite ar trebui sa fie in masura sa-si controleze propriile granite. In acest moment nu avem inca control complet asupra granitelor noastre si sunt decis sa schimb acest lucru” a spus Bush, anuntand intarirea fortelor politiei de frontiera „pana la finele lui 2008” si folosirea senzorilor de miscare, razelor infrarosii si a aparatelor de zbor fara pilot la bord, in zona granitelor. Aceste masuri cer, insa, timp pana sa devina operative.

In ceea ce priveste situatia muncitorilor clandestini care traiesc de ani de zile in SUA, Bush a subliniat ca „nu ar fi intelept si nici realist sa strangem milioane de persoane, multe dintre ele cu radacini adanci in Statele Unite, pentru a-i trimite dincolo de granite”. Cu toate acestea, presedintele Bush nu se gandeste la o regularizare automata, prin care sa ii integreze pe toti acestia in cadrul populatiei americane. „Intre masura extrema a deportarii in masa si cea a acordarii cetateniei pentru fiecare imigrant ilegal, exista solutii intermediare rationale”, a precizat el.

Bush are in vedere un proiect ce va avea la baza asa-numitii „guest workers” (muncitori invitati). Muncitorilor care sunt dispusi sa execute munci pentru care nu se gasesc cetateni americani, Casa Alba le va acorda permise de sedere pe durata a cativa ani. Odata ce permisul de sedere a expirat, muncitorii straini vor trebui sa se intoarca in tara de origine.

In ultimele saptamani imigratia a fost unul dintre subiectele fierbinti ale agendei politice americane. Camera Reprezentantilor a dat un gir pozitiv masurilor impotriva clandestinilor, in timp ce Senatul intentioneaza sa rezolve aceasta problema introducand mecanisme de regularizare.

 
Gala „Creanga de Aur” ii premiaza pe tinerii jurnalisti din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 17 May 2006

A doua editie a Concursului Gala Studentilor Performanti „Creanga de aur” se va desfasura vineri, 19 mai, la Chisinau.

 In cadrul evenimentului vor fi nominalizati cei mai buni studentii facultatii de jurnalistica a Universitatii de Stat din Moldova, care s-au atins succese in activitati de jurnalism in diverse institutii de presa. Potrivit agentiei basarabene Monitor Media, evenimentul se va desfasura vineri, cu incepere de la ora 18:00, la Centrul de Agrement „Moscova”

La concurs au participat 46 de studenti, iar juriul a fost constituit din profesori ai facultatii, jurnalisti practicieni si un reprezentant al studentilor din afara concursului. Premiantii vor fi anuntati in cadrul festivitatii de premiere. Ei vor intra in posesia unor diplome si trofee.

Organizatorii sustin ca scopul acestui concurs consta in recunoasterea meritelor studentilor activi ai facultatii si de a-i motiva pe cei pasivi si indiferenti sa se implice in activitatea profesionala inca din timpul studentiei. 
 
Decretul Flussi inca nu si-a comunicat rezultatele pentru imigranti si angajatoriPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :322
Wednesday, 17 May 2006

In urma cu doua luni avea loc celebra cursa pentru obtinerea cotelor de intrare in Italia, insotita de cozi interminabile si mii de alte probleme pentru solicitanti.

Chiar daca oamenii nu mai au de stat pe la cozi, problemele nu s-au incheiat nici in prezent, cand un milion de persoane inca nu stiu  daca „lupta” a meritat, informeaza Stranieri in Italia.

Toate sperantele ca anul acesta lucrurile sa se desfasoare mai bine erau puse in sarcina cererilor depuse la Posta Italiana si in cea a gestiunii electronice de date. Se vroia in acest fel reducerea timpului de asteptare si scurtarea perioadei pe care o aveau de traversat cei care doreau sa intre in Italia prin cotele puse la dispozitie de Decretul Flussi 2006, insa se pare ca nici anul acesta obiectivul nu a fost indeplinit.

Indiferent ca oamenii au avut probleme la depunere sau ca au fost primii de la coada, nimeni nu stie inca ce s-a intamplat cu cererea depusa si nu poate face vreo estimare legata de data la care va intra in Italia muncitorul strain de care avea nevoie urgenta.

Deocamdata a inceput solutionarea cererilor pentru muncitorii sezonieri si pentru neocomunitari, care au trecut prin alte canale de difuzare, insa cererile cele mai multe, cele pentru asistente personale, ingrijitori, menajere si muncitori, sunt inca, in mare parte, la centrul de procesare a datelor de la Posta Italiana.
 
Dansuri populare romanesti pentru romanii din AucklandPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :152
Wednesday, 17 May 2006

Cu ocazia implinirii unui an de viata pentru revista „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”, redactia revistei si Ruritanian Folk Dance Club din Auckland vor organiza la finele acestei saptamani „Intalnirea romanilor cu dansul popular romanesc”, o petrecere suta la suta romaneasca.

Petrecerea va fi animata de faimosul grup Ruritanian, ce va prezenta dansuri traditionale romanesti interpretate de kiwi: hore, sarbe, dansuri maramuresene si celebra Ciuleandra.
Petrecerea va avea loc duminica, 21 mai, intre orele 13.30 si 16.00, la St. Aidans Hall, in
cartierul Remuera din Auckland.

Intrarea pentru romani este gratuita, iar pentru toti ceilalti doritori, kiwi sau alte nationalitati, exista tichete de intrare in valoare de 5$ (cu un mic platou cu bunatati), 10$ per familie (daca vin fara platou, ceea ce nu ar fi prea indicat!). Organizatorii anunta pe toti cei care doresc sa participe la petrecerea romaneasca sa vina imbracati „cat mai romaneste posibil” si sa aduca, in masura posibilitatilor, si cate un mic platou cu prajituri sau produse specific romanesti.

Cu aceeasi ocazie, redactia revistei „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda” va oferi primul supliment dedicat acestei aniversari si multe alte surprize.
 
Romania stabileste relatii diplomatice cu TuvaluPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Wednesday, 17 May 2006

{mosimage}Reprezentantul permanent al Romaniei la ONU a semnat, la finele saptamanii trecute, impreuna cu omologul sau din Tuvalu, un comunicat comun privitor la stabilirea de relatii diplomatice intre cele doua state.

{mosimage}Tuvalu, stat insular din zona Pacificului de Sud, devine astfel al 179-lea stat din cele 191 membre ONU cu care Romania intretine relatii diplomatice. Stabilirea de relatii diplomatice cu Tuvalu face parte dintr-un efort mai amplu al tarii noastre de consolidare a cooperarii cu statele insulare din zona Caraibelor si a Pacificului de sud si afirmare a rolului activ al Romaniei pe plan international, se arata intr-un comunicat al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions