Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Ucraina a depus la Haga contra-memoriul in cazul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Thursday, 18 May 2006

Marti, 16 mai, a fost depus, la Grefa Curtii Internationale de Justitie, Contra-memoriul partii ucrainene, in cadrul procedurilor aflate in curs de desfasurare cu privire la cazul Delimitarea maritima in Marea Neagra (Romania v. Ucraina).

Reamintim ca la data de 16 septembrie 2004, Romania a sesizat instanta de la Haga cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii problematicii delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. In conformitate cu Regulile de procedura ale CIJ si in baza Ordinului Curtii din data de 19 noiembrie 2004, au fost stabilite termenele de depunere a Memoriului Romaniei (19 august 2005), in calitate de reclamant, respectiv, a Contra-memoriului Ucrainei (19 mai 2006), in calitate de parat.

Memoriul Romaniei, continand o prezentare a faptelor relevante si a temeiurilor juridice ale cauzei, a fost depus la Grefa Curtii la data de 15 august 2005 (cu cateva zile inaintea expirarii termenului stabilit de instanta) – marcandu-se, astfel, inceputul fazei scrise a procesului.

Contra-memoriul partii ucrainene reprezinta, asadar, o etapa fireasca a procesului aflat pe rolul Curtii, in continuarea procedurilor scrise in fata acestei instante.

Partea romana va analiza continutul acestui document, urmand ca, in cazul in care se va considera necesar, in conformitate cu Regulile de procedura ale CIJ, sa se treaca la elaborarea unei replici, care va fi urmata de o duplica a partii ucrainene – in acest sens fiind necesara stabilirea unor noi termene de catre Curte.

Ulterior depunerii acestor documente, prin care se va finaliza faza scrisa a procesului, se va declansa faza orala (continand pledoariile partilor), in finalul acestei etape urmand sa fie pronuntata decizia Curtii, care va avea un caracter definitiv, obligatoriu si  executoriu.

 
Barroso recomanda Romaniei sa ia in serios recomandarile Comisiei EuropenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :302
Thursday, 18 May 2006

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, au evaluat miercuri, 17 mai, in cadrul unei vizite fulger la Bucuresti,  recomandarile facute de Comisia Europeana Romaniei in vederea aderarii la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Barroso a spus ca a venit in Romania cu un mesaj de felicitari pentru progresele de pana acum si un mesaj de incredere in capacitatea Romaniei de a adera la termen. “ Sa speram ca poate trece linia de sosire la 1 ianuarie 2007”, a spus Barroso. El a tinut sa sublinieze ca “prioritatea prioritatilor” este reforma judiciara si a recomandat Romaniei sa ia acest subiect in serios, la fel ca si celelalte recomandari ale Comisiei. Presedintele Comisiei Europene a reafirmat ca in octombrie 2006 Comisia va revizui rezultatele Romaniei si Bulgariei si va decide daca data de 1 ianuarie 2007 va ramane valabila pentru aderarea Romaniei la UE.

 
Celulele de criza pentru gripa aviara vor functiona 24 de ore pe ziPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :221
Thursday, 18 May 2006

Joi dimineata, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, a avut loc o noua sedinta a Comandamentului Central Antiepizootic, condusa de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Comandamentul Central Antiepizootic a fost informat ca numarul confirmarilor de virus H5 este acelasi ca si ieri seara, adica zece. Numarul suspiciunilor de gripa aviara s-a modificat, astazi existand 29 de localitati suspicionate, din 6 judete, fata de 27 ieri seara (diferenta este data de noile suspiciuni din Horezu si Ocnele Mari, ambele in judetul Valcea), informeaza Prompt Media. Ministrul Flutur a dispus ca celula de criza, infiintata in cadrul fiecarui Comandament Judetean, din fiecare judet in care exista suspiciune sau confirmare de virus H5 sa lucreze 24 de ore din 24, astfel incat sa existe comunicare operativa si actiune rapida. Ministrul a afirmat ca e nevoie de fonduri suplimentare pentru dezinfectia drumurilor din focare si va informa guvernul pentru a pune la dispozitie sume suplimentare in acest sens.

Comandamentul Central Antiepizootic a fost informat ca, pana astazi, ANSV a sechestrat sau a confiscat 325 de tone de carne de pui provenita de pe intreaga platforma Codlea, ceea ce reprezinta peste 95% din cantitatea produsa de cele trei societati de pe platforma in perioada 1 – 13 mai 2006. Blocarea acestei carni s-a produs atat in depozitele frigorifice ale producatorilor, cat si pe fluxul comercial. Masura a fost una de precautie suplimentara, carnea de pui putand fi consumata in conditii de preparare termica la peste 70 de grade Celsius. Principala problema este cu carnea cruda, ale carei resturi pot ajunge la caini sau pisici. Flutur solicita din nou populatiei sa fie extrem de atenta in ceea ce priveste pasarile vii din propria gospodarie, sa informeze de urgenta medicii veterinari atunci cat exista imbolnaviri sau mortalitati si sa aiba grija in pregatirea carnii provenita de la pasari – spalare pe maini si fierbere a carnii.
 
Politia de Frontiera Romana - gazda unei sesiuni internationale privind migratia ilegalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 18 May 2006

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera va organiza, la Bucuresti, in zilele de 18 si 19 mai, Sesiunea Grupului de Lucru privind migratia ilegala pe anul 2006, activitate care se va desfasura in cadrul lucrarilor Conferintei Internationale a Politiilor de Frontiera, la care Romania este parte.

Actiunea are drept scop principal dezvoltarea cooperarii intre Romania si statele membre, considerate “tinte” in ceea ce priveste combaterea migratiei ilegale. La dezbateri vor participa experti zece state, precum si reprezentanti ai organizatiilor implicate in prevenirea si combaterea acestui fenomen, informeaza Prompt Media.
 
Doua reactoare romanesti se indreapta catre KazakhstanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :146
Thursday, 18 May 2006

Cele doua reactoare gigantice romanesti care au tranzitat zilele trecute capitala au plecat miercuri, 17 mai, catre Kazahstan, urmand sa ajunga la destinatie in patru zile.

Pana la iesirea din tara, prin portul Oltenita, reactoarele vor fi insotite de Politia Rutiera.

Cele doua reactoare au fost comandate de o companie multinationala de prelucrare a titeiului, unei firme din Capitala si vor fi folosite la constructia unei rafinarii din Kazakhstan. Fiecare reactor cantareste aproape 160 de tone, are o lungime de 26 de metri, o latime de 7 metri si o inaltime de 8. Inca doua astfel de reactoare vor mai pleca in aceasta vara catre acelasi client.
 
Festivalul Filmului European a ajuns la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :127
Thursday, 18 May 2006

Festivalul Filmului European a ajuns la Timisoara pentru al patrulea an consecutiv.

Aflat in Romania la cea de-a zecea editie, evenimentul este organizat de Delegatia Comisiei Europene in Romania si de Uniunea Cineastilor din Romania, cu sprijinul Ambasadelor si Centrelor Culturale ale statelor membre, candidate si in curs de aderare la Uniunea Europeana, precum si al Institutului Cultural Roman si al autoritatilor locale din Craiova, Sibiu, Timisoara si Iasi. La Timisoara, festivalul se desfasoara in perioada 18 - 21 mai la cinematografele Capitol si Timis, dupa ce in perioada 27 aprilie-11 mai a fost prezent la Bucuresti, intre 4 si 7 mai la Craiova, pe 9 mai la Sibiu si urmeaza sa se incheie la Iasi, intre 25 si 28 mai. Filmele constituie o selectie reprezentativa pentru productia cinematografica europeana a ultimilor ani, in programul editiei din Timisoara fiind incluse zece productii care reprezinta Austria, Croatia, Danemarca, Franta, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Spania si Suedia (unele dintre ele sunt coproductii).

Festivalul face parte din strategia de comunicare a Delegatiei Comisiei Europene in Romania.
 
Romania organizeaza cel mai amplu exercitiu militar din Marea NeagraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Thursday, 18 May 2006

Fortele Navale ale Romaniei vor organiza si vor conduce, in luna iunie, cel mai amplu exercitiu militar programat in acest an in Marea Neagra, in cadrul “Parteneriatului pentru Pace”.

Exercitiul se va numi “Cooperative Mako 06” si se va desfasura in apele teritoriale si in zona economica exclusiva a Romaniei din Marea Neagra.

La exercitiu vor lua parte nave militari din SUA, Franta, Turcia, Bulgaria, Slovenia, Albania, Georgia si Romania. 

 
Romania va preda Rusiei presedentia Comitetului de Ministri al CEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :195
Thursday, 18 May 2006

Sesiunea ministeriala reprezinta, pentru Romania, momentul de bilant al celor sase luni de mandat in calitate de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei (18 noiembrie 2005 – 19 mai 2006) si marcheaza transferul presedintiei catre Federatia Rusa.

Reuniunea ministeriala de la Strasbourg se va desfasura pe doua componente: o sesiune informala si o sesiune in plen. Sesiunea informala va avea loc in seara zilei de 18 mai, si va fi gazduita, in mod traditional, de Secretarul General al Consiliului Europei. Tema principala a discutiilor o va constitui problematica Kosovo, invitatul special fiind Marti Ahtisaari, emisarul special Secretarului General al ONU pentru statutul Kosovo. 

In programul sesiunii formale, programate pentru 19 mai a.c, sunt cuprinse dezbateri tematice vizand consolidarea sistemului de protectie a drepturilor omului, activitatea Consiliului Europei in domeniul democratiei si bunei guvernari, precum si reforma organizatiei.

Ministrul afacerilor externe roman va prezenta, in plen, un raport detaliat continand concluziile actiunilor si evenimentelor desfasurate de Romania, pe durata derularii mandatului de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. Bilantul presedintiei va sublinia demersurile intreprinse de Romania pentru promovarea valorilor esentiale ale organizatiei de la Strasbourg – promovarea democratiei, a statului de drept si a drepturilor omului – in vecinatatea estica, in contextul unor evenimente politice majore care au marcat mandatul romanesc – alegerile generale din Ucraina si Belarus, repetarea partiala a alegerilor parlamentare in Azerbaidjan, initierea pregatirilor pentru referendumul din Muntenegru etc.

O atentie speciala va fi acordata proiectelor inovatoare initiate de presedintia romana a Comitetului Ministrilor: lansarea procesului de constituire a Euro-regiunii Marii Negre, ca instrument pentru promovarea democratiei la nivel local, organizarea primei reuniuni a scolilor de studii politice ale Consiliului Europei ca prima etapa in organizarea unei retele ale acestor structuri de pregatire a noilor lideri in Europa de Est, precum si gazduirea primei reuniuni regionale in cadrul campaniei Consiliului Europei pentru prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane.

La finalul sesiunii ministeriale, va avea loc ceremonia de transfer a presedintiei Comitetului de Ministri catre  Federatia Rusa.

 
Dupa 5 ani, Cupa Romaniei ajunge in GiulestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 18 May 2006

Finala Cupei Romaniei, desfasurata miercuri, 17 mai, pe Stadionul National Lia Manoliu a stabilit o noua castigatoare a Cupei: Rapid Bucuresti.

Dupa cinci ani, giulestenii au reusit sa-si adjudece unul dintre cele mai ravnite doua trofee ale fotbalului intern, castigand dramatic partida cu F.C National, scor 1-0. Dupa cele 90 de minute regulamentare de joc, nici una dintre cele doua echipe nu reusise sa inscrie, desi ocaziile nu au lipsit, mai ales de partea rapidistilor. Dupa ratarile monumentale ale lui Pancu, in minutul 29, Bundea, in minutul 43 si Niculae, in minutul 9, Rapid-ul a reusit sa inscrie abia in primul minut al primei reprize de prelungiri, prin acelasi Daniel Niculae. Scorul pe tabela a ramas acelasi pana la final, Rapid-ul continuand sa rateze cateva ocazii bune. Nationalul aproape ca a lipsit de pe teren, nereusind sa faca fata elevilor lui Razvan Lucescu.

Dupa fluierul de final al partidei, fiesta alb-visinie s-a dezlantuit atat pe teren cat si in tribune, galeria rapidista onorandu-si asa cum se cuvine si asa cum a obisnuit echipa de suflet. Imnul Rapidului a facut sa rasune Stadionul Lia Manoliu, iar fularele si steagurile Legione Granata au fluturat mult timp dupa sfarsitul jocului. Elevii lui Razvan Lucescu s-au stropit cu lapte La Dorna la inmanarea cupei, cinstind astfel si unul dintre sponsorii sai principali si uitand de banala, deja, sampanie a invingatorilor.

Aceasta este cea de-a 12-a Cupa pe care Rapid-ul reuseste sa o castige in intreaga istorie a Clubului.
 
Mitropolia Basarabiei sare in ajutorul victimelor inundatiilor din dreapta PrutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Inalt Prea Sfintitul Petru, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, a semnat in acest sens o circulara in care a facut apel catre toti preotii si crediciosii din cadrul Miropoliei Basarabiei sa participe la colectarea de fonduri pentru victimele inundatiilor din judetele din dreapta Prutului afectate de inundatii.

{mosimage}„Din luna februarie 2006, in urma ploilor torentiale si a inundatiilor ce au avut loc in ultimul timp, populatia din mai multe judete din Romania a avut de suferit. Arii intinse de teren din judetele Timis, Dolj, Olt, Mures, Prahova, Ialomita, Iasi, Bacau, Galati si Constanta au fost inundate si se afla sub ape. Conform ultimelor informatii, 12 judete sunt afectate, 9.526 persoane evacuate, cazate la rude, in unitati scolare si sanitare, in corturi, pe pontoane plutitoare; 148 gospodarii afectate, 848 case inundate; 227 case distruse; 122 case in pericol de prabusire; 3.818 gospodarii si anexe inundate. Bilantul total al victimelor si al pierderilor inca nu poate fi estimat, in conditiile in care nivelul Dunarii este inca in crestere. Constiinta noastra de crestini ortodocsi, precum si poruncile evanghelice, ne indeamna sa actionam cu fapte de solidaritate fata de fratii nostri aflati in nevoie”, se spune in circulara semnata de IPS Petru, care a facu apel si catre toate institutiile de stat si cele neguvernamentale sa se alature la aceasta colecta.
Fondurile vor fi depuse pe un cont special si gestionate de Misiunea Sociala „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei.

Nr. contului: BC „Victoriabank” SA, filiala Nr. 3, Cod bancar 280101416; Cont lei:

MD225110000186757

 
Partidul Regiunilor va sustine drepturile lingvistice ale romanilor din UcrainaPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :279
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Consiliul Politic al Partidului Regiunilor, pe listele caruia au fost alesi si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Ucraina, s-a intrunit miercuri, 17 mai, in preajma deschiderii primei sesiuni a Radei Supreme din Ucraina.

{mosimage}La intrunire au participat toti deputatii nou alesi in parlamentul ucrainean, printre care si reprezentantul romanilor, dr. Ion Popescu (foto), singurul roman din Rada Suprema ucraineana.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Interregionale “Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, Consiliul Politic a intarit lista purtatorilor de cuvant si VIP-agitatorilor din partea fractiunii Partidului Regiunilor pentru perioada 2006-2011, printre care a fost desemnat si deputatul poporului din Ucraina fara de de partid, ales pe lista Partidului Regiunilor, Presedintele Uniunii Interregionale “Comunitatea Romaneasca din Ucraina”, dr. Ion Popescu.

Pe parcursul discutiilor au fost adoptate Proiectul Acordului Politic de constituire a Coalitiei Guvernamentale, elaborat de catre organul executiv al PR, care va fi inaintat tuturor celorlate forte politice din Parlament pentru a incepe discutiile privind principiile Crearii Coalitiei Guvernamentale.
A fost adoptata, totodata, Declaratia Consiliului Politic al PR privind agravarea situatiei In legatura cu agravarea situatiei lingvistice in Ucraina, a fost pus in discutie si proiectul Declaratiei Consiliului Politic al Partidului Regiunilor privind protectia drepturilor constitutionale a cetatenilor rusofoni din Ucraina.  La insistenta deputatului roman Ion Popescu, au fost incluse in textul Declaratiei, prin vot unanim, si cerintele referitoare la sustinerea de catre Partidul Regiunilor a drepturilor lingvistice si a tuturor minoritatilor nationale din Ucraina. Astfel, printre altele, in textul final al Declaratie se spune:

“Partidul Regiunilor declara, ca si in continuare va apara dreptul oamenilor de a gandi, vorbi si a-si instrui copii in limba materna, va sustine dreptul comunitatilor teritoriale sa foloseasca liber limba rusa, iar in locurile vietuirii compacte si traditionale a altor nationalitati, si a limbilor acestora. Noi vom initia dezbaterile privind politica lingvistica a statului ucrainean chiar pe parcursul primei sesiuni a Radei Supreme din Ucraina de legislatura V. A cata oara ii aducem aminte Presedintelui Ucrainei, ca el este presedintele tuturor cetatenilor, si a celor care considera in calitate de limba materna ucraineana, si a celor, pentru care materna este limba rusa, precum si a celor ce au ca limba materna o alta limba. Si cerem sa se atarne cu respect fata de dreptul fiecaruia de a-si apara limba materna. Noi prevenim organele de drept sa nu se amestece in mod grosolan intr-un asfel de delicat domeniu cum este politica lingvistica. Dreptul de a examina astfel de probleme si a adopta deciziile respective il are in exclusivitate doar Rada Suprema.

Noi ne adresam cu insistenta catre Consiliul Europei  cu rugamintea de a atrage atentia la situatia creata, cu implementarea Cartei Europene a limbilor regionale si minoritare in Ucraina si a aprecia adecvat actiunile fortelor de la putere din Ucraina”.
 
13 noiembrie, ziua optiunii europene?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :325
Thursday, 18 May 2006

Presedintele Vladimir Voronin a rostit acum trei zile la Fundatia Friedrich Ebert din Berlin un discurs in care s-a straduit sa convinga asistenta de vocatia europeana a Republicii Moldova.

Aderarea la UE, a spus el, nu are alternativa. Seful statului a mai facut si alte remarci de toata lauda. Din lipsa de timp si spatiu, voi reproduce doar doua dintre acestea. Potrivit lui, ireversibilitatea cursului de integrare europeana se constituie intr-o garantie a reglementarii transnistrene. Si a mai adaugat o idee judicioasa. Optiunea noastra europeana, a declarat Voronin, este, de fapt, o optiune de civilizatie. Incontestabil. Dar ca sa creada, in sfarsit, Europa ca facem si noi parte din civilizatia occidentala, ea trebuie sa vada ca, cel putin, incercam sa ne comportam civilizat. E nevoie sa se convinga pana la urma ca nu stam pe doua scaune. Ca nu umblam cu fofarlica.

 Din pacate, in cateva randuri, presedintele, delicat vorbind, a incercat sa se ascunda dupa deget, fapt ce n-avea cum sa le scape celor prezenti. El a sustinut, bunaoara, cum ca 13 noiembrie 2002, cand printr-un decret prezidential, a fost formata Comisia pentru integrarea europeana, ar fi ziua de nastere a optiunii europene a Republicii Moldova. Neadevar mare. Principalele forte politice de la noi de vreo zece ani nu pun la indoiala cursul spre Europa unita. Altceva e ca fostele guvernari n-au intreprins mai nimic pentru a apropia tara de UE. Dar nici actuala putere nu s-a dumerit din capul locului incotro s-o apuce. La inceput, precum se stie, o prioritate pentru aceasta era nu UE, ci Uniunea Rusia-Belarus. Iata de ce corect era sa se spuna ca la 13 noiembrie 2002 s-a nascut optiunea europeana nu a republicii, ci a partidului de guvernamant. Desi, dupa parerea mea, acest lucru s-a intamplat mult mai tarziu. Dar treaca de la mine.
Voronin a mai facut la Berlin o comparatie intre UE si CSI in favoarea celei dintai. Pentru Chisinau, a zis el, integrarea in Uniunea Europeana este singura cale de modernizare interna a statului, iar prezenta in Comunitatea Statelor Independente nu-i decat o chestiune de politica externa. Aparent, e spus bine. Presedintele a tinut sa sublinieze ideea ca UE conteaza pentru noi mai mult decat CSI. La o privire mai atenta, insa, vom constata ca acest pasaj dovedeste inconsecventa si confuzie. CSI este incompatibila cu UE, iar faptul ca Voronin a cautat sa ocoleasca acest adevar de netagaduit n-avea cum sa nu puna sub semnul intrebarii sinceritatea mesajului sau.

(Preluare cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)
 
Canada recunoaste vechimea carnetelor de conducere romanestiPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :452
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}De la 1 iunie, SAAQ schimba reglementarile pentru recunoasterea vechimii si experientei auto pentru soferii proveniti din randul imigrantilor.

{mosimage}Astfel, dupa cinci ani, se revine la recunoasterea vechimii carnetului de sofer dobandit in afara Canadei, model aplicat in ultimii ani doar pentru o serie de tari “privilegiate”, beneficiare ale unor acorduri bilaterale cu Quebec-ul. De acum inainte, zecile de mii de proaspeti imigranti care ajung anual in Quebec vor strabate o cale mai usoara pentru obtinerea carnetului auto, iar asigurarea ii va costa mai putin. Nu in ultimul rand, dupa 1 iunie, cei care vor dori sa obtina permise de conducere pentru TIR-uri, autobuze sau alte vehicule speciale isi vor vedea eforturile mult simplificate si cheltuielile reduse.

Toate acestea au devenit posibile si gratie muncii si insistentei unei asociatii comunitare romanesti din orasul Quebec.

In 2001, guvernul Quebec-ului modifica reglementarile privind recunoasterea experientei de conducere auto a proaspetilor imigranti. Masura ii afecta pe imigrantii proveniti din (aproape) toate tarile, cu exceptia acelora care aveau acorduri sau intelegeri bilaterale cu statul de adoptie. Romanii nu se aflau intre acesti “privilegiati”, astfel ca s-au vazut in situatia de a nu le mai fi recunoscuta vechimea de pe carnetele de sofer.

Consecintele? Multe si neplacute. Mai intai, asigurarile costa mai mult pentru un sofer “fara experienta”. Apoi, daca un conducator auto (cu vechime in tara lui) nu apuca sa-si treaca examenul practic de conducere in primele trei luni de la imigrare (adica in termenul de valabilitate a carnetului din tara de origine), el se regasea in situatia de “apprenti”. Adica nu avea dreptul sa se aseze la volan decat insotit de o persoana cu minim doi ani de sofat in Quebec. Mai mult, nici cei care-si luau carnetul la timp nu puteau, in primii doi ani, sa insoteasca un “apprenti”, din “lipsa de experienta”.

Sofer de TIR: o slujba greu de obtinut, in ciuda ofertei bogate

Nerecunoasterea vechimii ii afecta mai ales pe imigrantii care ar fi vrut sa lucreze pe autovehicule speciale - autobuze, TIR-uri etc (domeniu in care oferta de munca este generoasa). Dupa vechea legislatie, pentru a te inscrie la o scoala de profil, trebuia sa ai minim 3 ani de experienta auto in Quebec. Pentru a grabi acest proces, unii recurgeau la “dribling”: plecarea temporara in Ontario, unde licenta se putea obtine mai usor. O varianta costisitoare insa.

Presate de plangeri din comunitate, autoritatile romane (MAE, Ambasada Romaniei din Ottawa) au inceput o serie de demersuri pe langa cele din Quebec, incluzand aici SAAQ (Societe de l'Assurance Automobile du Quebec), in vederea incheierii unei intelegeri privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere. La solicitarea SAAQ de a prezenta documentele necesare unei astfel de intelegeri (bilantul rutier al Romaniei, codul rutier si conditiile de obtinere a permisului auto), oficialitatile de la Bucuresti nu raspund, astfel ca dosarul intra in “punctul mort”.
Independent de actiunile statului roman, demersuri in acelasi sens au fost initiate si de Comunitatea Romana din Quebec (CRQ), o organizatie din orasul Quebec. Punctul de pornire - dupa cum spune presedintele organizatiei, Luigi Matei - a fost sesizarea unui sofer profesionist, pe nume Marius Borza.

Actiunea romanilor, in folosul tuturor imigrantilor

Nu vom intra in detaliile (lungi si tehnice) ale demersurilor pe care CRQ le-a intreprins intre 2004 si 2006. Vom spune numai ca, la un moment dat, eforturile organizatiei comunitare romanesti din Quebec le-au “deblocat” si pe cele ale oficialilor romani. Probabil ca, fara implicarea acesteia, problema ar fi ramas si astazi nerezolvata.

(Iata, ca exemplu, una dintre “chichitele” care au dus la evaluarea eronata a situatiei din Romania. In Quebec, evolutia unei victime spitalizate in urma unui accident este monitorizata sapte zile, dupa care victima iese din evidentele SAAQ. In Romania, evolutia este urmarita 30 de zile. Cu alte cuvinte, daca victima moare in spital in cea de-a opta zi (sau in zilele urmatoare, pana la treizeci), in statisticile din Quebec persoana va figura doar ca “ranita in urma accidentului auto”, pe cand in Romania va aparea ca “decedata”. Pe aceste considerente, SAAQ a calculat ca procentul victimelor in accidente de circulatie este prea mare in Romania pentru a putea accepta recunoasterea experientei auto.)

Luigi Matei crede ca la reusita actiunii a contribuit decisiv un memoriu tehnic de 25 de pagini, bine documentat, trimis premierului Jean Charest. Si, evident, lobby-ul facut de alte organisme neguvernamentale. Rezultatul: de la 1 iunie 2006, Quebec-ul recunoaste experienta si vechimea soferilor imigranti. Nu doar pentru romani, ci pentru toti soferii, indiferent de tara de origine. A fost o surpriza chiar si pentru initiatorii actiunii: “Doream ca Romania sa beneficieze de o intelegere bilaterala cu Quebecul privind recunoasterea vechimii si experientei auto, dar rezultatul a fost schimbarea legislatiei pentru toti imigrantii, ceea ce este mai mult decat speram”, spune Luigi Matei.
Curios este ca celelalte provincii ale Canadei (Ontario, Alberta etc) au normative similare cu cele romanesti, iar SAAQ recunoaste fara retineri permisele auto eliberate acolo, precum si vechimea lor...
Incurajata de succes, Comunitatea Romana din Quebec merge mai departe. Urmeaza batalii la fel de serioase pentru recunoasterea diplomelor si suprimarea asa-numitului “delai de carence” (termenul de asteptare de trei luni dintre aterizarea in Quebec si intrarea in vigoare a asigurarii medicale). Recunoasterea vechimii in munca din Romania si a drepturilor de pensie au sanse mari sa fie rezolvate chiar in viitorul apropiat.

Cat despre Marius Borza, cel care a fost “catalizatorul” actiunii CRQ, el a obtinut deja permis auto pentru TIR. Nu am putut vorbi cu el, pentru ca era plecat in cursa, in SUA.

(Preluare Pagini Romanesti)
 
Vizarea diplomelor de studii pentru romanii care vor sa lucreze in strainatatePDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :310
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Pentru a se incadra pe piata muncii din Uniunea Europeana, cetatenii romani au nevoie sa le fie recunoscute diplomele si calificarile profesionale obtinute in Romania.

{mosimage}Pentru acest demers insa, primul pas consta in vizarea diplomelor de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor si inspectoratele scolare judetene.

Activitatea de vizare a diplomelor de studii preuniversitare ale cetatenilor romani se efectueaza prin inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti. Inspectoratele scolare judetene aplica viza si semnatura direct pe actul de studii, in baza unei cereri din partea titularului actului de studii, in care se va mentiona tara de destinatie, care va primi un numar si se va pastra la arhiva impreuna cu adeverinta de autenticitate din partea scolii care functioneaza in subordinea sa. Vor fi vizate numai actele de studii eliberate de unitatile de invatamant acreditate. Nu vor fi vizate actele de studii eliberate de unitatile scolare private neacreditate. Dupa vizarea de catre Inspectoratul scolar judetean daca cetateanul roman se deplaseaza intr-una din tarile membre ale Conventiei privind Apostila de la Haga, se va efectua apostilarea la Prefectura judetului. Daca cetateanul roman se deplaseaza in alta tara decat cele membre ale Conventiei privind Apostila de la Haga trebuie sa se adreseze Ministerului Afacerilor Externe pentru supralegalizare.

Tarile membre ale Conventiei de la Haga sunt: Africa de Sud, Andorra, Antigua si Barbuda, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Belgia, Belize, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Botswanna, Brunei, Bulgaria, Columbia, Croatia, Cipru, Cehia, Estonia, Elvetia, El Salvador, Fidji, Finlanda, Franta, Germania, Grecia. Irlanda, Israel, Italia, Iugoslavia, Japonia, Kazahstan, Lituania, Letonia, Lesoto, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonia, Malawi, Malta, Marea Britanie si Irlanda de Nord, Insula Marshall, Mexic, Namibia, Norvegia, Niue, Noua Zeelanda, Olanda, Panama, Portugalia, Romania, Rusia, Insulele Saint Kitts(Christopher) si Nevis, Samoa, San Marino, Seychelles, Slovenia, Spania, Surinam, Swaziland, Suedia, Tonga, Trinidad- Tobago, Turcia, S.U.A., Ungaria, Venezuela.

Potrivit Actualitatea Romaneasca, nu este necesara vizarea actelor de studii din partea inspectoratului scolar Judetean si nici apostilarea de catre Prefectura sau supralegalizarea de catre Ministerul Afacerilor Externe, atunci cand posesorul se deplaseaza in tari cu care Romania a incheiat acord de asistenta juridica. Informatii suplimentare se pot obtine de la prefecturi. Diplomele de studii superioare se vizeaza de catre Centru National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor.
 
Ungureanu la concert cu LavrovPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :195
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Catedrala Protestanta St Guillaume din Strasbourg, va fi joi, 18 mai, locul de desfasurare al unui recital de muzica clasica, la care vor fi prezenti cei doi ministri de externe rus si roman, dar si secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis.

{mosimage}Organizat in comun de Romania si Federatia Rusa, recitalul se desfasoara in contextul Sesiunii ministeriale a Consiliului Europei, in cadrul careia presedintia Comitetului Ministrilor va fi transferata de la Romania la Federatia Rusa. Mandatul presedintiei Romaniei la conducerea acestui for european, detinut pentru o perioada de 6 luni, se va incheia la 19 mai 2006.

Recitalul va fi sustinut de violonistul roman George-Cosmin Banica (foto) si pianistul rus Serghei Marcarov, in program figurand piese G. Enescu, F. Kreisler, E. Ysaÿe, S. Rahmaninov, R. Schumann, F. Liszt, P. Ceaikovski. 

Au fost invitati sefii delegatiilor din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei, ambasadori, membri ai corpului diplomatic si consular, autoritatile locale. Concertul este, de asemenea, deschis publicului larg, iubitor de muzica.

 
Imigrantii romani din Portugalia cumpara frecvent produse chinezestiPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :614
Thursday, 18 May 2006

De cele mai multe ori, pentru ca nu prea au bani, imigrantii romani cumpara din magazinele chinezesti. Aici pot gasi aproape orice, la preturi mult sub cele ale „lojilor” autohtone. Daca produsele au sau nu aceeasi calitate, o hotarasc doar cumparatorii…

Cand vorbim despre produsele chinezesti, ne gandim automat la mana de lucru ieftina, la preturile de productie reduse si la calitatea lor indoielnica. Un lucru mai putin stiut e ca mare parte din „marcile la moda” sunt facute in China.

 „Marci faimoase precum Esprit, Calvin Klein, Christian Dior, Boss, Ted Lapidus, Nike, Sony, Toshiba, Motorola, Nec, Fujitsu, Hewlett Pakard, Hitachi, Whilrpool utilizeaza baze de productie in China nu numai datorita costurilor de productie scazute, ci si calitatii manoperei considerata a fi acceptabila” – spune Secretarul general al Camerei de Comert Luso-Chineze, Fernanda Ilhen. „Exista studii care estimeaza ca circa 40-50% din exporturile mondiale sunt fabricate in China ”.

Acest lucru e posibil deoarece aceasta tara conteaza pe 760 de milioane de muncitori, cei mai multi cu exigente salariale scazute. In provincia Wuhan, de exemplu, salariile ajung la 53 de euro pe luna. In Guandong, una dintre cele mai bogate provincii, salariul lunar variaza intre 39 si 69 de euro, conform unui relatoriu al Confederatiei Internationale a Sindicatelor (ICFTU), dat publicitatii in decembrie 2005. O suma, deci, incomparabil mai mica decat salariul minim pe economie in Portugalia (385,90 euro/luna). Prin urmare, un intreprinzator lusitan poate plati cu aceasta suma de bani intre cinci si zece lucratori in Guandong.

Pe de alta parte, costurile scazute de productie nu duc, cum ar fi normal si la o scadere a preturilor reale ale produselor. Aceste produse, marcile celebre, ajung la consumatori la preturi de vanzare pe care producatorul le considera a fi mai apropiate de pozitia sa pe piata, si care, independent de preturile de productie, sunt vandute la preturi elevate.

Relatoriul ICFTU mai atrage atentia si asupra situatiilor de ilegalitate din unele intreprinderi chineze. Documentul certifica ca 700 de milioane de chinezi traiesc cu mai putin de 2 dolari pe zi, ca peste 15 mii de persoane mor, anual, in accidente de munca si ca milioane de muncitori lucreaza intre 60 si 70 de ore pe saptamana.

Mariana Chelaru are 24 de ani si locuieste in Alcantara (Lisabona): „Eu lucrez de luni pana sambata, de dimineata pana seara. Numai duminica am timp sa ies la cumparaturi si in general numai magazinele chinezesti sunt deschise atunci. M-am obisnuit, cumpar si imbracaminte, si incaltaminte si obiecte de uz casnic de la ei. Sunt ieftine si destul de bune!” Prietena ei Luminita Axinte, completeaza: „N-avem noi atatia bani de aruncat pe produse de firma, ca portughezii! Eu am un magazin chinezesc chiar in blocul in care locuiesc. Acum, chinezul a adus si produse alimentare: ulei, orez, fructe, lapte, conserve. Cumpar de la el pentru ca nu e scump si e aproape!”

(Pentru Romanian Global News, din Portugalia, Florin Constantin)

 
Obtinerea unei locuinte pentru recent sositii in CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :223
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Romanii recent sosisti in Canada si care nu au inca asigurata o locuinta primesc o mana de ajutor din partea portalurilor romanesti din aceasta tara. Prima informatie de care este bine sa tina seama este ca cea mai buna solutie este sa se adreseze unor building manageri romani, care sa le faca munca de cautare a unei case mai usoara.

{mosimage}Un prim pas ar putea fi, in absenta building managerilor,  cautarea unei case care sa fie aproape de sky train sau de alte mijloace de transport, astfel incat mersul pe jos intr-o zona necunoscuta sa nu creeze probleme. Un alt sfat este sa studiati bine preturile in functie de zonele in care se afla casele si sa va sfatuti cu persoane de incredere, daca aveti cunostinte in Canada, in privinta zonelor.

In cazul in care vreti sa inchiriati o locuinta, tineti sema de faptul ca trebuie sa achitati si un depozit care sa fie egal cu jumatate din pretul chiriei pe o luna, aceasta fiind  un fel de garantie, cum este cunoscuta in Romania. Aceasta vi se va inapoia in momentul in care va mutati, daca returnati casa in aceeasi stare in care ati primit-o. 

In medie, chiria lunara pentru un apartament cu trei camere este intre 750 si 1200 de dolari, in functie de zona si calitatea blocului, pentru doua camere se cer intre 550 si 800 de dolari, iar pentru o garsoniera intre 450 si 650 de dolari.

Apartamentele mentionate drept "basement" nu sunt la bloc, majoritatea caselor avand subsolul amenajat in stil apartament cu doua sau trei camere si bucatarie, grup sanitar si intrare separata. Chiria lunara pentru acest tip de apartamente variaza intre 700 si 900 de dolari. Se poate inchiria si o casa intreaga, un "townhouse", respectiv o casa intr-un corp de case lipite unele de altele. Inchiriatul unei case costa intre 1.200 si 2.000 de dolari pe luna. Asadar, cea mai economica varianta este apartamentul la bloc, si este bine de stiut ca de cele mai multe ori in chiria lunara este inclusa si intretinerea.

Cei care vor sa inchirieze o casa au nevoie de pasaport si de documentul de emigrant eliberat de ambasada. Este utila si dovada ca aveti un cont in banca, la fel ca si o scrisoare de recomandare din partea unui prieten sau rude deja stabilite in Canada.

Dupa gasirea unui domiciliu stabil trebuie completat urgent formularul pentru eliberarea SIN-ului, un numar unic de asigurari sociale pentru ajutor de somaj, pensie si evidenta taxelor pe venit, si a cartelei de asigurare medicala, care ofera acces gratuit la serviciile medicale. Primirea acestora se face prin posta si dureaza doua-trei luni.
 
Un roman in fruntea Asociatiei de turism austriacPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :205
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Seful Biroului de promovare turistica a Romaniei din Viena, Simion Giurca, a fost ales recent in functia de presedinte al Asociatiei Birourilor Nationale “Corps Touristique” din Austria.

{mosimage}“Am luat la cunostinta cu satisfactie de alegerea reprezentatului Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT) in functia de presedinte al acestei asociatii. “Corpul Turistic” este o asociatie profesionala din care fac parte 25 de birouri nationale de promovare a unor tari cu traditie turistica. Aceasta pozitie este o confirmare a activitatii domnului Giurca si implicit a Biroului de promovare a Romaniei din Viena, unul dintre cele mai active si eficiente Birouri ale ANT”, a declarat Ovidiu Iuliu Marian, presedintele ANT, citat de Actualitatea Romaneasca.

 La Adunarea Generala de pe 5 mai au fost prezenti directorii a 19 tari. Membrii prezidiului nou ales din care fac parte Jan Ciglenecki (Slovenia), Liesbet Vanderbroek (Flandra-Bruxelles), Urs Weber (Elvetia), Kathrin Geissler (Thailanda), lucreaza fara plata si in general in afara orelor de program.
 
50% reducere la taxe pentru romanii care vor sa emigreze CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :275
Thursday, 18 May 2006

Guvernul federal canadian a hotarat sa incurajeze imigratia in aceasta tara prin reducerea cu 50% a taxelor de procesare a dosarului.

De la inceputul lunii mai, strainii care vor sa ajunga in Canada nu mai trebuie sa plateasca 975 de dolari pentru dreptul de rezidenta, ci numai 490$. Decizia functioneaza si retroactiv: celor care si-au depus actele inainte de 3 mai, fara sa fi primit inca viza, li se vor returna jumatate din bani. Pentru aceasta, ei trebuie sa completeze o cerere care poate fi gasita pe site-ul oficial al Ministerului Imigratiei din Canada.

 
Seara literara romaneasca la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :143
Thursday, 18 May 2006

Institutul Cultural Roman din Praga va organiza, la finele acestei luni, o seara literara romaneasca cu tema “Mai – metafora a iubirii la Alexandru Macedonski si Karel Hynek Macha".

Seara, ce va cuprinde discutii pe marginea operelor poetului roman este programata pentru miercuri, 31 mai, si se va desfasura cu incepere de la ora 18.00, la sala de festivitati a Centrului Ceh din Praga.

La eveniment vor lua parte si Catedra de Romanistica din cadrul Facultatii de Litere si Filosofie a
Universitatii Caroline (FFUK), dar si Catedra de Literatura Ceha si Teoria Literaturii din cadrul FFUK si Asociatia Cehia-Romania.
 
Cultura romaneasca la BerlinPDF Print E-mail
Berlin,Germania/Romanian Global News
Accesari :135
Thursday, 18 May 2006

Marti, 16 mai, in cadrul suitei de manifestari culturale din capitala Germaniei, specifice acestei perioade a anului, Ambasada Romaniei, in colaborare cu concernul Wintershall AG, a organizat un concert de muzica clasica, in interpretarea corului „Preludiu”.

Fondat in 1972 si condus de catre maestrul Voicu Enachescu, corul „Preludiu” si-a castigat in ultimele decenii un renume international, sustinand mai bine de 1200 de concerte pe marile scene din Europa, America si Asia, fiind, de asemenea, laureat la mai multe festivaluri internationale.

Concertul a avut loc sub cupola Bisericii Franceze („Französische Friedrichstadtkirche”) din Gendarmenmarkt, una din pietele istorice din centrul Berlinului, si a fost precedat de o receptie.

La eveniment au fost invitati si reprezentanti ai cercurilor politice germane, ai Parlamentului Federal, ai guvernului, ai mediului academic si ai celui de afaceri, ai unor organizatii non-guvernamentale, ai unor fundatii, precum si membri ai corpului diplomatic si ai comunitatii romanilor din Berlin si Brandenburg.

 
Nora Iuga in cadrul Festivalului de Poezie de la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :130
Thursday, 18 May 2006

Scriitoarea romana Nora Iuga va participa, la finele lunii mai, la o seara de dialog despre poezie, ce se va desfasura in cadrul Festivalului de Poezie de la Berlin, programat in perioada 27 mai-4 iunie.

Vineri, 31 mai, de la ora 18.30, Nora Iuga si Ron Winkler vor sustine un dialog despre poezie si traducerea ei, dar si o serie de lecturi paralele, la Maschinenhaus, Kulturbrauerei, in capitala britanica. Tema acestei seri, organizate de Literaturwerkstatt Berlin, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, este „Orient Express poetic- Trafic de versuri din Balcani”.

 
Festival romanesc la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :223
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Incepand cu data de 1 iunie, timp de zece zile romanii din Torino, ca si din intreaga Italie, se vor putea intalni si sarbatori, in cadrul primului Festival Romanesc la Torino.

{mosimage}Evenimentul se va desfasura in Parcul Carrara della Pellerina.

Conferinta de presa ce va anunta lansarea acestui Festival are loc joi, 18 mai, de la ora 11.30, la Clubul Esperia din Torino,
 
Concert religios de Constantin si Elena la BichisPDF Print E-mail
Bichis, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :273
Thursday, 18 May 2006

In duminica Sfintilor Mari Imparati Constantin si mama sa Elena, 21 mai, in biserica ortodoxa romana din Bichis va avea loc o Sfanta Liturghie la care raspunsurile vor fi date de Corul Anastasis din Deva.

Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, dupa slujba care va incepe la ora 10.00, corul din Romania va sustine un concert de muzica religioasa. Acelasi cor va canta si sambata seara, de la ora 17.00, la slujba vecerniei din biserica romaneasca din Bichisciaba, oferindu-le si cebanilor un mic concert de cantece religioase romanesti.
 
Excursie la Pentincton pentru romanii din CanadaPDF Print E-mail
Ottawa, Canada/Romanian Global News
Accesari :135
Thursday, 18 May 2006

Excursia traditionala la Pentincton pentru romanii din Canada va avea loc anul acesta, de Ziua Canadei, si se va intinde pe o perioada de maximum 5 zile, intre 29 iunie si 3 iulie. 

Cazarea se face la un motel langa plaja lacului Okanagan in apartamente cu bucatarie. Majoritatea sunt apartamente cu living room si un dormitor. Motelul are piscina, sauna si whirlpool propriu. Costul cazarii este intre $75 si $100/noapte (taxe incluse).

Cei care doresc sa petreaca, alaturi de alti romani, dar nu numai, cateva zile de vacanta si distractie pot afla mai multe informatii sunand la numerele de telefon 604.931.5287 sau 778.995.1263.

 
Echipa romaneasca de juniori din British Columbia se lanseaza in campionatPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :318
Thursday, 18 May 2006

Echipa de fotbal a romanilor British Columbia a debutat cu dreptul intr-un nou sezon, pe care il asteapta plin de succese, in Divizia A a Multicultural Soccer Association.

Primul meci a fost unul desfasurat in compania uneia dintre cele mai bune echipe din campionat, Estrella de Chile, pe care romanii au reusit sa o invinga cu scorul de 4-2, dupa golurile inscrise de Cristian Lung, Tudor Stoica si Sorin Cimbrea (2).

Proaspat promovata in Divizia A, dupa succesele sezonului trecut in Divizia B, echipa Romaniei are ca obiectiv evitarea retrogradarii in primul an intr-o divizie superioara, dar in primul rand se doreste obtinerea unuia dintre primele patru locuri, in vederea participarii la play off.

Staff-ul tehnic anunta, totodata, ca cei care doresc sa joace in randurile sale sunt asteptati, la oricare dintre echipe, mai ales la echipa de Under 21, pe care intentioneaza sa o inscrie in campionat in aceasta vara.

Pentru cei interesati, antrenamentele au loc martea si joia, de la ora 18.00, la Windemere School (Windemere St. & 24th Ave.), iar mai multe detalii se pot obtine la numarul de telefon 778.239-0044.
 
Sporting Lisabona crede in talentul lui Cristian PondePDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Cu mai putin de un an in urma, Sporting Lisabona, unul din cluburile-fanion ale Portugaliei l-a “cumparat” pe Ion Cristian Ponde, un pui de roman in varsta de zece ani, ai carui parinti traiesc si muncesc in Algarve.

{mosimage}Responsabilii formatiei lusitane sunt convinsi ca au facut o excelenta investitie. Cristian Ion Ponde continua sa incante prin evolutiile sale sub culorile echipei de copii Sporting Olhanense. Pustiul roman marcheaza goluri si e idolul colegilor si al conducatorilor clubului. El a devenit „stea” in jurnalele de stiri, acum aproape un an, cand Sporting, care a castigat „batalia” cu Chelsea si cu Benfica, i-a facut contract profesionist, in ciuda celor numai zece ani ai sai, informeaza corespondentul Romanian Global News in Portugalia, Florin Constantin.

Parintii sai (tatal lucreaza pe un santier de constructii civile, iar mama intr-un restaurant) nu concep ca micutul sa paraseasca Academia din Alcochete. Si in urmatoarea perioada - dupa cum afirma Manuel Carlos, responsabilul sectiei de fotbal din Olhanense - tanarul fotbalist roman se va  antrena la clubul algarvian, urmand ca la sfarsit de saptamana sa mearga in capitala pentru a reprezenta clubul din Alvalade in cadrul competitiilor interne.

Cand a ajuns la Alcochete, la „Academia leilor”, viitorul se arata a fi incert, dar tanarul Cristian Ponde continua sa creada ca va ajunge un jucator de fotbal profesionist si ca „va marca goluri precum Marius Niculae”, idolul sau si de asemenea „ca Ronaldinho si Cristiano Ronaldo”, jucatorii straini care-i plac cel mai mult.

Toti cei care l-au vazut evoluand, spun ca Ion Cristian Ponde e cel mai talentat produs al fotbalului romanesc de la Hagi incoace. Daca el va reusi sau nu, asta ramane de vazut … Balonul e la piciorul sau!
 
Romanii din Geneva se intalnesc la o ciorbaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :106
Thursday, 18 May 2006

{mosimage}Asociatia Romanilor din Geneva ii invita pe romanii din zona la intalnirea lunara si la o ciorba in cantitati nelimitate!

{mosimage}Intalnirea se va desfasura vineri, 16 iunie, la Maison de Quartier des Eaux Vives, de etajul 1, 3 ch. De la Clairiere, Bus 9, statia 31 Decembre (langa Teatrul Am Stram Gram). Invitatii vor fi serviti de aceasta data, cu ciorba de porc acrita cu zeama de varza, tocmai ca sa nu uite de bucataria traditionala de acasa si de mesele tipic romanesti.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions