Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Romanii de pe ambele maluri ale Prutului, pregatiti de finala Eurovision – sambata, 20 maiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :315
Friday, 19 May 2006

Sambata, 20 mai, incepand cu ora 22.00, finala editiei 2006 a concursului Eurovision va debuta la Atena.

Romania va intra in competitie direct in finala, gratie rezultatelor exceptionale inregistrate anul trecut de Luminita Anghel si de Sistem, care s-au clasificat in pozitia a treia in clasamentul final. Anul acesta tara noastra este reprezentata de Mihai Traistariu, cu piesa „Tornero”, muzica Eduard Carcota si text Mihaela Deac si Cristan Hriscu.

Alaturi de Mihai Traistariu, pe scena se vor mai afla cinci dansatori din trupa Big Bounce, care vor prezenta la Atena un show semnat CRBL, membru si coregraf al trupei Simplu. Despre show CRBL a spus ca este „o imbinare de elemente de balet cu elemente de dans contemporan”, care „devin complementare si se inteleg foarte bine”.

Mihai este hotarat sa castige unul dintre primele patru locuri ale Eurovision-ului si este foarte optimist inainte de finala. La conferinta de presa de joi, 18 mai, el a facut jurnalistii din sala sa cante si sa aplaude odata cu el pe ritmurile piesei Tornero, cotata, de altfel, cu mari sanse la castigarea finalei.

Tot joi, Mihai Traistariu si echipa lui s-au intalnit cu membrii comunitatii romanilor din Atena, la Ambasada Romaniei. Ambasadorul, angajati ai amabasadei si romani din Grecia, in total aproximativ 50 de persoane, au venit special ca sa ii cunoasca pe Mihai, trupa Big Bounce si coordonatorul acesteia, CRBL. Mihai a jucat rolul de purtator de cuvant al delegatiei noastre si si-a prezentat echipa, a dat interviuri pentru jurnalistii unei publicatii a comunitatii romane, pentru mass-media din Marea Britanie si din Grecia.

Vineri, 19 mai, Mihai mai are doua repetitii in costumatia de concurs, dintre care una cu public platitor, iar sambata va mai avea loc o repetitie finala.

In marea finala de sambata seara se vor afla, totodata si reprezentantii Moldovei de dincolo de Prut: Arsenium, Natalia Gordienko si rapp-erul roman Conekt-R, care vor aduce pe scena piesa „Loca”. 
 
Record de participare a proiectelor la Gala Societatii CivilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :294
Friday, 19 May 2006

{mosimage}A debutat la Bucuresti cea de-a IV-a editie a deja traditionalei Gale a Societatii Civile, manifestare ce aduna an de an cele mai bune proiecte din mediul asociativ romanesc si le premiaza cu ajutorul sponsorilor.

{mosimage}Peste 100 de  organizatii neguvernamentale, persoane fizice si grupuri de initiativa au inscris 127 de proiecte sociale finalizate in ultimul an. Numarul de participanti si proiecte inscrise este in crestere fata de editia trecuta, cand 96 de organizatii si grupuri de initiativa au inscris in concurs 118 proiecte. Aproape jumatate din numarul proiectelor inscrise au fost realizate de organizatii sau grupuri de initiativa din Bucuresti (50 proiecte), plasand astfel Muntenia (61 proiecte) pe primul loc, urmata de Transilvania (29 proiecte), Moldova (12 proiecte) si Dobrogea (3 proiecte). Cele mai putine proiecte au fost inscrise la sectiunea Protectia mediului (6 proiecte), potrivit comunicatului de presa al organizatorilor.

Milenium Communication, in calitate de organizator, si Connex-Vodafone, in calitate de sponsor fondator, au pregatit pentru acest an, pe langa Gala de decernare a Premiilor, si o sesiune de dezbateri deschise la care invitatii pot gasi solutii si pot pune in discutie teme precum finantarea in prag de aderare la Uniunea Europeana si starea sectorului neguvernamental. De asemenea doua din cele mai mari si mai importante Fundatii ale mediului privat, Fundatia Vodafone si Fundatia First Data Western Union Foundation vor face cunoscute participantilor cele mai importante proiecte sociale in care au fost implicate in 2005-2006.

La sectiunea desfasurata ieri, in Sala Frescelor de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, despre starea sectorului ONG din Romania, discutiile au fost foarte aprinse mai ales dupa prezentarea unui raport al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile din care au rezultat grave probleme ale sectorului asociativ roman, plasand Romania pe un loc codas intre tarile europene dar si mai prost fata de mediul asociativ American unde aproape 70% din populatia activa este implicata in diferite forme de asociatii si unde voluntariatul este ceva normal. Fata de cei 60% din europeni la noi proportia de 45% din cei care au raspuns chestionarelor de evaluare si-au aratat neincrederea in mediul asociativ, nicidecum dorinta de a se implica sau de a voluntaria pentru altii mai putin norocosi!

O alta problema ridicata de participanti catre moderatorul discutiei, Victor Ciutacu, redactorul sef al cotidianului Jurnalul National, a fost reflectarea in presa a activitatilor sectorului ONG. Participantii, in marea lor majoritate, s-au plans de faptul ca mass media nu este alaturi de mediul asociativ si ca nu sunt promovate suficient actiunile cele mai importante pe diferite domenii, fapt ce atrage dupa sine lipsa atractiei de implicare a potentialilor sponsori care isi doresc imagine in urma unei sponsorizari. Imposibilitatea, impusa de CNA sau de propria cenzura a trusturilor media, de a se redacta articole de presa in care sa fie inserat si numele celui care a facut posibil financiar desfasurarea respectivului evenimentului ii goneste pe sponsori departe de actiuni care altfel sunt numai in beneficiul diferitelor comunitati. De asemenea s-a convenit ca fara o imagine in mass media a actiunilor diferitelor fundatii si asociatii romanesti este foarte grea colectarea procentului de 2% de la contribuabilii romani. Cei 2% care sunt varsati automat de catre toate firmele la bugetul statului iar control asupra destinatiei acestui procent nu este transparent, statul fiind singurul responsabil de cat, unde si cum ajung aceste fonduri catre asociatiile de utilitate publica. In mod normal si logic, dupa parerea participantilor, mass media ar trebui sa sustina de la sine activitatile organizatiilor implicate in probleme sociale cum ar fi consumul de droguri, persoanele cu handicap, copii abandonati etc. probleme ce afecteaza societatea in ansamblu.

Cel mai grav lucru, in opinia noastra, care a reiesit din studiul mentionat anterior, este faptul ca un procent de 90% din cetatenii Romaniei nu au incredere in omul de langa ei procent care ar trebui sa dea de gandit si sa traga un semnal de alarma la nivelul societatii.

In aceasta seara, la Teatrul Odeon, vor fi desemnate cele mai bune proiecte inscrise in concurs. Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a inscris si ea cel mai important proiect din ultimul an, Agentia de presa Romanian Global News. Premiile vor fi impartite pe categorii, acestea fiind: categoria A – Sectiunea Educatie si cercetare si Arta si Cultura; categoria B cu Sectiunile Apararea drepturilor individuale/collective si Comportament civic si participare publica; categoria C – Sectiunea Sanatate si Servicii sociale pentru categorii defavorizate iar la ultima categorie, D, sectiunile Protectia mediului si Dezvoltare economica si sociala.

Juriile sectiunilor sunt formate din personalitati ale mediul nonguvernamental, ziaristi, analisti politici, profesori universitari. La festivitatea de premiere a Galei Societatii Civile sunt invitati si se asteapta participarea unor lideri din sectorul de afaceri, din mediul politic, din institutiile publice, din sectorul nonguvernamental si din mass-media pentru a onora pe romanii care s-au implicat in rezolvarea problemelor comunitatii.
 
Combaterea migratiei ilegale, obiectiv prioritar al Politiei de Frontiera RomanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 19 May 2006

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a organizat la Bucuresti, in perioada 18-19 mai, Sesiunea Grupului de Lucru privind migratia ilegala pe anul 2006, activitate care s-a desfasurat in cadrul lucrarilor Conferintei Internationale a Politiilor de Frontiera, la care Romania este parte.

Actiunea promovata de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera are drept scop principal dezvoltarea cooperarii intre Romania si statele membre, considerate “tinte” in ceea ce priveste combaterea migratiei ilegale.

La dezbateri au participat experti din cadrul structurilor de combatere a migratiei ilegale din 10 state, precum si reprezentanti ai organizatiilor nationale si internationale implicate in prevenirea si combaterea acestui fenomen.

Prin aceasta reuniune s-a urmarit definirea principalilor indicatori cu privire la fenomenul migratiei ilegale, pentru a se realiza, astfel, o viziune de ansamblu care sa permita eficientizarea combaterii in comun a acestui fenomen.

Pe parcursul sesiunii grupului de lucru, au avut loc prezentari ale structurilor implicate, privind dezvoltarile recente in cadrul sistemelor de combatere a migratiei ilegale, pentru stimularea si eficientizarea cooperarii interinstitutionale. Principalele subiecte abordate au cuprins aspecte privind factorii de risc, formele de manifestare a migratiei ilegale la frontiera si tendintele acestui fenomen, ocazie cu care au fost prezentate metodele si mijloacele folosite de migranti, precum si masurile intreprinse pentru combaterea acestui fenomen.

 

 
Nou proiect media la Chisinau – Stirea de GardaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :308
Friday, 19 May 2006

Publicatia basarabeana de investigatii, Ziarul de Garda, lanseaza un nou proiect media - Stirea de Garda.

Astfel, editia saptamanala a ziarului va fi completata cu stiri de actualitate in fiecare zi. Rubrica va prezenta, in fiecare zi, „lucruri neordinare care nu sunt abordate de alte media sau care sunt abordate din alte unghiuri de vedere si cu alte surse”, informeaza publicatia amintita.

Stirea de Garda va prezenta actualitatea basarabeana vazuta de oameni simpli, de intelectuali, politicieni, dar si de presa straina. Rubrica va prezenta stiri despre basarabenii plecati peste hotare, imigrantii legali si ilegali, dar si despre ceea ce se intampla in salile de judecata, in interiorul structurilor criminale, structurilor puterii, ce se face in sate sau orase, unde e coruptia si care este starea transparentei.
 
Sase deputati din Parlamentul israelian - originari din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :384
Friday, 19 May 2006

Publicistul si istoricul Paltiel (Filip) Segal sustine ca pentru prima oara in istoria Knessetului, dintr-o adunare legislativa a parlamentului israelian fac parte sase deputati nascuti in Romania.

Este vorba de Colette Avital, (Partidul Muncii), Avigdor Lieberman (Iehud Haleumi), Zvi Hendel (Iehud Haleumi), rabinul Iakov Alper (Agudat  Israel),  Moshe Sharoni (Partidul Pensionarilor) si Sara Salev (Partidul Pensionarilor). Potrivit Isro-press, cei sase reprezinta formatiuni politice diferite, aflate la putere sau in opozitie, iar prezenta lor ilustreaza semnificativ cresterea elementului provenit din Romania in viata politica israeliana, chiar daca nu toti sase vorbesc curent limba romana iar locul de unde vin nu a avut nici o pondere in succesul pe care l-au avut pe plan electoral, informeaza Prompt Media.

 
Seful Statului Major General al armatei statului Qatar vine in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Friday, 19 May 2006

In perioada 19-22 mai, o delegatie militara condusa de seful Statului Major General al armatei statului Qatar, general-maior Hamad bin Ali Al-Attiyah, va efectua o vizita in Romania, la invitatia sefului Statului Major General, general dr. Eugen Badalan.

Pe parcursul discutiilor oficiale vor fi studiate aspectele practice ale relatiilor militare bilaterale, stadiul actual si perspectivele colaborarii in domeniul tehnico-militar si vor fi prezentate informari cu privire la participarea militarilor romani la misiuni multinationale. De asemenea, vor fi analizate aspecte referitoare la Istanbul Cooperation Initiative” si la experienta Armatei romane in cadrul Parteneriatului pentru Pace.

 
S-a lansat prima baza de date a companiilor de presa din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :236
Friday, 19 May 2006

Proiectul Media Index-www.indexmedia.ro, prima baza de date online a companiilor de presa din Romania, oferind informatii despre structura actionariatelor, dar si un index al jurnalistilor sau date legate de legislatie, a fost lansat la Bucuresti, informeaza Agentia Monitor Media. 

Potrivit Media Expres, pe acest site sunt prezentate o serie de stiri de actualitate despre mass-media si pot fi gasite 621 de companii media despre care se pot afla informatii legate de structura actionariatului pana la nivel de persoane fizice, precum si despre interesele economice ale proprietarilor si administratorilor. 

Companiile pot fi cautate in functie de nume, de tipul de media, de judet sau periodicitate, doar in urma inscrierii username-ului si a parolei. 

Datele privind structura actionariatelor au fost culese in perioada august 2005-martie 2006 de echipa Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigatie, folosind ca resurse primare bazele de date ale Registrului Comertului, Consiliul National al Audiovizualului si surse externe precum Lexis-Nexis. 

Pagina web  www.indexmedia.ro este rezultatul proiectului Media Index (Romanian Media Directory), derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent in parteneriat cu Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Editorilor de Presa Online si AMP, cu spijinul Ambasadei SUA la Bucuresti si al Ministerului Justitiei din Romania, precizeaza Media Expres. 
 
Exercitiu comun romano-american pe aerodromul KogalniceanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :101
Friday, 19 May 2006

Pe aerodromul Mihail Kogalniceanu, din judetul Constanta, se desfasoara, pana pe 25 mai a.c., exercitiul romano-american „TEAM DACIA 2006”, la care Fortele Aeriene Romane participa cu un detasament format din patru aeronave MiG-21 LanceR si un elicopter IAR-330 MEDEVAC, iar partea americana cu doua avioane C-130 Hercules.

Potrivit Prompt Media, exercitiul are ca obiective exersarea si dezvoltarea interoperabilitatii in actiuni aeriene comune, antrenamentul in zbor la joasa inaltime pe rute prestabilite si executarea de misiuni de interceptare aeriana si de lansari de containere, precum si decolari si aterizari cu folosirea aparaturii de vedere pe timp de noapte. „TEAM DACIA 2006” continua seria exercitiilor romano-americane, desfasurate in Romania in anii 2004, 2005 si 2006.

 
500.000 RON pentru Festivalul „George Enescu”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :175
Friday, 19 May 2006

Guvernul a alocat suma 5 miliarde lei vechi (500.000 RON) pentru finantarea cheltuielilor necesare organizarii si desfasurarii in anul 2007 a editiei a VIII-a a Festivalului International “George Enescu”.

Banii provin din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Pentru organizarea si desfasurarea in conditii optime a acestui eveniment cultural, in cursul anului 2006 se vor desfasura actiuni precum: prospectarea pietei, asigurarea impresarierii, negocierii si incheierii contractelor cu artisti din tara si din strainatate, mediatizarea Festivalului.

Festivalul International “George Enescu” a fost admis in Federatia Europeana a Festivalurilor si in Federatia Mondiala a Concursurilor de Interpretare Muzicala si este in prezent unul din cele mai importante evenimente de acest gen din lume.

Organizarea Festivalului International “George Enescu” contribuie la reconstruirea dimensiunii culturale si artistice a tarii noastre, reprezentand, totodata, o componenta a politicii de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.
 
La Negotin nu mai este judecat parintele Boian, ci romanii din TimocPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia-Muntenegru/Romanian Glbal News
Accesari :469
Friday, 19 May 2006

{mosimage}La Judecatoria din Negotin,in data de 17.05.2006, intre orele 10,15 min si 11,30 min a avut loc infatisarea hotaratoare in procesul de judecare al preotului Bojan Aleksandrovic, slujitor al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea de judecare a Judectoariei din Negotin din data de 13.10.2005, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

{mosimage}Parintele Bojan Alacsandrovic a declarat ca se va apara prin tacere, judecatorul interogand doi dintre cei sase martori, functionari ai Primariei din Negotin. Interesant de remarcat este faptul ca toti martorii sunt ai Procuraturii si ca procurorul general al localitatii Negotin, Vojislav Trokic, nu a adresat nici o intrebare martorilor prezenti. Avocatul  retelei Comitetelor pentru drepturile omului din Serbia care il reprezinta pe preotul Bojan Aleksandrovic si in alte cazuri cand sunt incalcate drepturile elementare ale omului ca si in cazul acesta al incercarii de daramare a bisericii, clopotului si casei parohiale din Malainita, a folosit dreptul sau de a interoga martorii acuzarii, acestia dand raspunsuri care te faceau sa razi si care se vedeau ca erau pregatite dinainte. Apararea va da lista cu martorii sai intr-un viitor apropiat.

Acest proces a fost deschis pentru public asa ca presedintele Judecatoriei din Negotin a fost surprins sa vada ca cei mai reprezentativi lideri ai romanilor din Timoc erau prezenti la proces. Acestora li s-a permis participarea fara probleme la proces. Dintre acestia amintim:

Dusan Prvulovic, coordonator al retelei Comitetelor pentru Drepturile Omului din Serbia CHRIS,

Predrag Balasevic, viceptresedinte al Consiliului National al minoritatii rumane din Republica Serbia si Muntenegru, Draghi Dimitrievic, vicepresedinte al Consiliului National al minoritatii romane din Serbia si Muntenegru, Zavisa Zurz, membru al Comitetului de conducere al Federatiei Rumanilor din Serbia, Sasa Jovanovic, vicepresedinte al conduceri principale a Partidului Democrat al Rumanilor din Serbia, Iel Bobu Lui, ipodiacon al Bisericii ortodoxe romane din Isacova, comuna Ciupria, Mirko Paunovic, ctitor al Bisericii ortodoxe romane din Prostinac, comuna Svilajnac.

Hotararea de daramare a Bisericii ortodoxe romane (biserica,clopotul si casa),hotarare pe care administratia locala din Negotin a dat-o prin procedura de urgenta inca din ianuarie 2005.,a fost luata pe baza controlului din 29.12.2004. Cu toate ca a cerut aprobarile necesare, preotul Bojan Aleksandrovic nu a primit raspuns la cererea de eliberare a documentelor cu privire la conditiile de construire din 04.11.2003., in fapt cerere de legalizare. Comportamentul abuziv al administratiei locale din Negotin se poate vedea si in faptu ca nu a dat atentie propunerii Ministerul pentru Investitii Capitale al Guvernului Republicii Serbia in care se cerea renuntarea  la daramarea bisericii si la legalizarea constructiei.

Asa cum declara unul din liderii romani prezenti la proces exista doar doua raspunsuri la intrebarea ce se intampla in Negotin:

„Administratia Primariei nu este constienta de urmarile pe care Serbia le va avea in fata Comunitatii internationale cand este vorba de discriminare religioasa si nationala sau administratia locala are alte interese si nu doreste sa respecte legile acestei tari si celelalte legi internationale semnate de aceasta tara cu scopul de a ne regasi si noi intr-o buna zi in familia tarilor europene.” Si tot el a continuat spunand ca „La Negotin nu mai este judecat doar parintele Boian ci rumanii din Timoc” .  
 
Teroare securista in stanga NistruluiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :398
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Reprezentantii pretinsului minister al securitatii transnistrene au impiedicat desfasurarea unui training pentru dezvoltarea organizatiilor non-guvernamentale, care urma sa aiba loc vinerea trecuta, la Tiraspol.

{mosimage}Conducatorul proiectului, Gheorghe Caraseni, presedinte al Organizatiei de consultanta si training “Caraseni”, a fost obligat sa mearga la oficiul securitatii transnistrene si, dupa discutii ce au durat peste 2 ore, sfatuit sa desfasoare astfel de activitati in partea dreapta a Nistrului.

Caraseni a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa ca in dimineata zilei de vineri a fost intampinat la Tiraspol de trei persoane necunoscute, care i-au cerut sa se legitimeze. Dupa ce au vazut buletinul de identitate, i-au cerut sa-i urmeze. Unul din ei a urcat in automobilul lui Caraseni, iar ceilalti, cu o alta masina, au mers in fata. Ajuns intr-un oficiu al securitatii transnistrene, lui Caraseni i s-a spus ca, chipurile, membrii unei organizatii de veterani din Transnistria, care au luat parte la luptele de pe Nistru in 1992, au protestat impotriva desfasurarii in Transnistria a acestor activitati.

„Le-am explicat ca nu este vorba de finantarea ONG, fapt care ar incalca asa-zisul decret al lui Smirnov”, a spus Caraseni. El a precizat ca proiectul “Dezvoltarea organizatiilor neguvernamentale din Moldova” se desfasoara cu suportul financiar al Ambasadei SUA si are drept scop consolidarea capacitatilor de management si autogestionare a ONG-urilor. Proiectul prevede desfasurarea, in perioada aprilie-noiembrie curent, a mai multor cursuri de instruire pentru organizatiile neguvernamentale din diferite regiuni, inclusiv din estul Republicii Moldova.
Securistii transnistreni i-au spus ca nu pot sa-i asigure securitatea in oras, pe parcursul desfasurarii trainingului, pe motiv ca nu ar fi fost anuntati din timp. Ei au afirmat ca veteranii au suferit contuzii si au un comportament imprevizibil. Caraseni a declarat ca nu a suportat presiuni sau agresiuni din partea reprezentantilor separatisti, ba din contra, au fost foarte amabili. Ei l-au sfatuit pe Caraseni sa organizeze aceste actiuni in partea dreapta a Nistrului, dar si sa nu se retina mult in Transnistria, reiterandu-i-se ca nu-i poate fi asigurata securitatea.
Totodata, Caraseni a infirmat declaratiile aparute in presa tiraspoleana, potrivit carora ar fi intrat neregulamentar in Transnistria, ar fi fost expulzat si condus pana la frontiera etc. „Nu mi-au zis ca nu pot veni in Transnistria. Nu pot sa zic daca voi mai pleca la Tiraspol, dar nu voi renunta la colaborarea cu organizatiile neguvernamentale transnistrene”, a spus Caraseni, precizand ca temele abordate in cadrul proiectului nu au legatura cu aspectul politic.

Caraseni a spus ca astfel autoritatile transnistrene au dat de inteles ca nu este bine sa se desfasoare astfel de activitati in Transnistria. El a spus ca este vorba de o incalcare a drepturilor omului, precizand ca nu este de acord cu argumentele invocate de reprezentantii securitatii transnistrene.

(Preluare FLUX. Ecaterina Deleu)
 
Linistea din padurePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global New
Accesari :317
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Se creeaza impresia ca Rusia, in relatiile cu Republica Moldova, a intrat in silenzzio stampa. A inchis portile in fata marfurilor noastre, a scumpit toate preturile posibile si s-a pus pe asteptat intr-o tacere nepasatoare.

{mosimage}Nu mai colporteaza acuze si amenintari asemenea unui matroz slobod la gura. Nu mai are vorbe cu noi. Situatia, insa, nu lasa loc de iluzii.

Ce ni se pregateste?

Tacerea Rusiei e inselatoare. Sa fim atenti la liniste. Undeva ceva ni se pregateste. Cine a umblat prin paduri in timpul noptii, stie: cand fiarele nu fac nici un zgomot, primejdia e aproape. Moscova nu degeaba refuza sa mai bata din gura. Rusii au dezlantuit razboiul economic impotriva noastra nu din interes sportiv. Nu numai pentru a-si varsa focul si supararile pe noi. Ei au un scop concret si practic. Vor capul Republicii Moldova. Nici mai mult, dar nici mai putin.
Kremlinul isi propune sa-si pastreze prezenta militara in Transnistria cu orice pret. Inversunarea cu care acesta se cramponeaza de malul stang este dictata de nevoia de a-si recastiga statutul de mare putere mondiala. Numai ca obiectivul urmarit nu are cum fi atins atata timp cat Chisinaul nu cade in genunchi. Moscova vrea ca el sa se predea cu arme si bagaje. Si incearca sa obtina acest lucru cat mai curand posibil. Si nu intamplator. Rusii stiu poate chiar mai bine decat altii ca un razboi prelungit sfarseste prin a-l distruge si pe invingator. Iata de ce ei se grabesc incet si fara a-si strica gura in vant.

Se urmareste o destabilizare totala

Moscova spera, fara doar si poate, ca pana la urma ghiulelele economice pe care ni le arunca in curte sa bage Republica Moldova in incapacitate de plata. Se urmareste, cel putin, la toamna, o destabilizare totala a situatiei pe toate planurile. Atat la nivel local, cat si la cel central.
Se doreste, neindoios, atatarea unei revolte populare, dar si o dezbinare in sanul clasei politice, care s-ar solda cu destramarea majoritatii parlamentare, caderea guvernului si, in consecinta, cu modificarea cursului politic. Nu este vorba neaparat de o revenire pe orbita ruseasca. Lucrul acesta este putin probabil in situatia in care Ucraina intra in sfera de influenta occidentala. Moscova cauta sa demoralizeze Chisinaul pentru a-l face sa se impace in cele din urma cu ocupatia militara ruseasca a estului tarii.

Mana care scoate castanele din foc pentru Rusia

Adevarul nu ar fi intreg fara a spune ca rusii se bizuie in razboiul purtat impotriva Republicii Moldova nu numai pe armele proprii. Ei vor sa scoata castanele din foc si cu mana altuia. Se stie ca pe batranul continent sunt destule forte politice care, din varii motive, inclina sa menajeze interesele Moscovei. Dupa cate stim noi, Kremlinul incearca sa convinga anumite cercuri politice europene sa accepte modificarea formatului fortei pacificatoare de asa maniera, incat sa poata ramane in Transnistria.

Exista deja un plan potrivit caruia in estul Republicii Moldova ar urma sa fie dislocata o misiune militara constituita din trupe ale UE si Federatiei Ruse. La prima vedere, totul e O.K. Si oile-s intregi, si lupul satul. Atata doar ca acest proiect are doua lacune. Pe de o parte, legalizeaza prezenta militara a Moscovei in zona, iar pe de alta – elimina din procesul de pacificare SUA. Lucrul acesta este inadmisibil, intrucat ne intoarce la vremurile cand Kremlinul ne vara pe gat memorandumul Kozak. Daca se resemneaza si cedeaza, Republica Moldova, dupa cum s-a exprimat Vladimir Voronin in discursul sau rostit deunazi la Berlin, va ramane ostatica a conflictului inghetat.

Sa trecem Rubiconul

Oricum, pentru Chisinau nici un plan nu-i bun daca nu prevede foarte clar evacuarea definitiva a trupelor rusesti. Iata de ce, daca vrea sa nu piarda lamentabil, Republica Moldova nu mai are dreptul nici sa se cantoneze in aparare si nici sa stea in expectativa. Trebuie sa ia, in sfarsit, taurul de coarne.

Pentru a elimina toate echivocurile pe care le speculeaza Rusia pentru a justifica refuzul sau de a-si retrage forta militara din Transnistria, e nevoie ca in cel mai scurt timp cu putinta sa fie denuntat acordul Snegur-Eltan din 21 iulie 1992. Stiu ca nu va fi usor. Acest fapt ar putea starni nemultumiri nu numai in Rusia. Republica Moldova va fi acuzata, de exemplu, de spirit razboinic, de tentatii agresive etc. Cu toate acestea, autoritatile de la Chisinau trebuie sa-si asume aceste riscuri. Alta cale nu exista.

Odata si odata trebuie sa trecem Rubiconul. Oricat de greu ar fi, nu mai putem bate pasul pe loc. Te ineci nu pentru ca ai cazut in apa, ci pentru ca ramai in apa.

(Editorial de Petru Bogatu. Cotidianul Flux)
 
Florica Lupasteanu-primul consilier comunal roman din IvreaPDF Print E-mail
Ivrea, Italia/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Presedinta Asociatiei Cultural-Etnice a Romanilor din Ivrea si Canavese (A.C.E.R.I.C), Florica Lupasteanu, este noul consilier comunal, reprezentant al strainilor din Ivrea.

{mosimage}La turul de scrutin de duminica, 14 mai, ea a fost aleasa cu 105 voturi, fata de 68, cate a obtinut Mnekkaz Lekbir(Maroc), 57 Kharim Er Rabbia(Maroc) si 56 Daniel Agbo (Coasta de Fildes).
La Ivrea sunt 640 de straini cu drept de vot dintre care si-au exprimat dreptul de vot 290.
In temeiul articolului 55 paragraful 4 din Statutul orasului Ivrea, consilierul ales pentru a-i reprezenta pe strainii din Ivrea va putea participa la sedintele Consiliului comunal, fara insa a avea drept de vot si fara a contribui la alcatuirea numarului legal de participanti la sedinta. Totodata, va putea participa la sedintele comisiilor permanente, la care va fi invitat de fiecare data, fara a avea, insa, drept de vot.

 
Un student roman din Montreal medaliat cu aur in stiintaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :284
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Adrian Veres, student la Colegiul Jean-de-Brebeuf din Montreal, a castigat inca o medalie de aur alaturi de echipa Canadei, in cadrul concursului International INTEL de Stiinta si Inginerie, cu un proiect de design si dezvoltare a unui nou biosenzor de detectare eficienta a patogenilor infectiosi si a microbilor din mediu.

{mosimage}Concursul INTEL de biochimie este unul dintre cele doua concursuri la care Adrian participa in fiecare an, facand parte din din echipa Canadei, alaturi de alti 9 studenti, alesi in urma unui concurs de selectie la nivelul Canadei. Adrian este, anul acesta, la a doua participare in Team Canada si la a doua medalie de Aur la Intel- Biochimie.

Al doilea concurs la care tanarul roman participa este concursul Canadian de biochimie cu mai multe faze: Montreal, Quebec si Pan-canadian. Adrian va merge, in curand, si aici, la finala canadiana, dupa ce a trecut de faza pe Quebec.

Concursul International INTEL de Stiinta si Inginerie (INTEL ISEF) este cel mai important concurs de stiinta inter-colegii din lume. El se tine in fiecare an in luna mai si aduna laolalta 1.500 de elevi din peste 40 de tari, care concureaza in vederea obtinerii de burse, granturi, calatorii stiintifice, etc, dar si pentru marele preniu, o bursa in valoare de 50.000 de dolari.

 
Lucian Bute – campion WBO IntercontinentalPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :290
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Boxerul roman stabilit in Canada, Lucian Bute, a castigat marti, 16 mai, campionatul  WBO Intercontinental, categoria super-mijlocie, impunandu-se in fata lui Lolenga Mock, dupa 12 runde.

{mosimage}Bute a boxat, la Centre Bell, in fata a 6.654 de spectatori si chiar daca nu a reusit sa se impuna prin K.O, decizia unanima a fost aceea ca a dominat intreaga partida. Juratii i-au acordat scoruri de 120-108, 119-109 et 118-111.

„Nu ma deranjeaza ca nu am facut K.O. Am fost o buna experienta, o lupta care imi va permite sa continui sa progresez in clasament” a declarat Bute dupa meci. El a adaugat ca simtea nevoia unei astfel de experiente in fata uneui boxer mai bine clasat decat el. „Am nevoie de runde impotriva boxerilor de acest calibru. Stiu ca ma apropii de un titlu mondial” a spus Bute optimist.
 
Se asteapta semnaturi in sprijinul elevilor romani de la AsachiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :267
Friday, 19 May 2006

Organizatia non-guvernamentala basarabeana Hyde Park a lansat recent o lista de semnaturi in sprijinul elevilor de la Liceul romano-francez „Gheorghe Asachi”, din Chisinau, „intimidati de autoritatile comuniste”.

Reamintim ca, recent, patru elevi de la liceul mentionat au fost acuzati de „acte de huliganism agravant comise in grup”, dupa ce au inlocuit particula „moldo” cu cuvantul „roman” din titulatura liceului „moldo-francez”.

Dupa ce, in sprijinul cauzei elevilor de la „Gheorghe Asachi” au venit semnaturi de sustinere din partea Asociatiei 21 Decembrie 1989, din Bucuresti, Grupului Independent pentru Democratie, Bucuresti, matematicianului Elena Andronache, din Bucuresti, istoricului Paul Stefan, din Bucuresti, profesoarei Denisa Dicu, din  Bucuresti, economistului Gratiela Stefan, din Bucuresti, jurnalistului Andrei Badin, din Bucuresti, lui Grigore Rosca, Paris, Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal, Chisinau si Sergiu Simion, psiholog, Cernavoda, dar si din partea elevilor romani de la liceul de limba romana „Lucian Blaga” din Tiraspol, cei care vor sa se alature cauzei lor sunt chemati sa isi alature numele si semnatura pe lista deschisa la adresa http://curaj.net/?p=662.

 
Liceenii de la Gheorghe Asachi se solidarizeaza cu colegii lorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :218
Friday, 19 May 2006

Trei eleve de la liceul basarabean „Gheorghe Asachi” din Chisinau au trimis recent o scrisoare in care cer revenirea liceului la denumirea sa anterioara de Liceu Teoretic Romano-Francez, si nu moldo-francez, asa cum au dorit autoritatile, inchiderea dosarelor penale pe numele celor patru elevi - Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dumitriu -, precum si renuntarea la ideea introducerii istoriei integrate in procesul de invatamant.

Romanian Global News reda in cele ce urmeaza scrisoarea de la elevii Liceului Asachi, care isi manifesta solidaritatea fata de cei patru colegi ai lor, acuzati de acte de „huliganism agravant comise in grup”.


Suntem elevi ai Liceului Teoretic Roman-Francez "Gheorghe Asachi", preocupati de problemele institutiei noastre si de faptul ca directia nu mai intreprinde nimic in vederea solutionarii acestora.

In ultima vreme, se produc evenimente la care nu credeam ca vom ajunge sa participam vreodata. Deznationalizarea romanilor basarabeni, proces care ne afecteaza direct si pe noi, elevii liceelor romane din R. Moldova, ia amploare. Primul pas intreprins in raport cu noi este schimbarea denumirii liceului prin impunerea cuvantului "moldo". Care vor fi urmatoarele actiuni in cazul in care vom ramane indiferenti? Raspunsul este previzibil: schimbarea limbii de predare, acceptarea istoriei integrate si, in  consecinta, lichidarea cu desavarsire a institutiilor romanesti.

Totul se face cu maxima simplitate. In cazul nostru, bunaoara, ne venea a rade cand citeam alogica denumire, "moldo-francez", de pe frontispiciul liceului. Tot noi plangeam realizand cat de grava este situatia. Daca a ajuns si liceul nostru la o astfel de rusine, atunci ce se va intampla cu alte institutii? Concretizam pentru cei care inca nu au inteles subtilitatile. Noi studiem in limba romana si nu in moldoveneasca. In legatura cu aceste abuzuri, ca urmare a nemultumirii noastre, am organizat un protest, la care au participat majoritatea liceenilor. Autoritatile au decis ca singura solutie, pentru aplanarea conflictului, este pornirea unor procese penale colegilor nostri care au rupt o parte din frontispiciu, reprezentandu-i, de fapt, pe toti cei revoltati. Noi, insa, suntem uniti si vom lupta pana la urma!

Ne-am formulat revendicarile si am decis sa nu le camuflam, precum au facut "unii", ci sa

le facem publice. Deci, cerem:

1. Sa se revina la denumirea anterioara, Liceul Teoretic Roman-Francez  "Gheorghe Asachi";
2. Inchiderea dosarelor penale pe numele colegilor nostri: Tudor Cojocari, Vitalie

Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dumitriu;

3. Renuntarea la ideea introducerii istoriei integrate in procesul de invatamant.

Din partea liceenilor de la "Gheorghe Asachi", Ana Gherciu si Olga Cotaga din cl. a IX-a "H" si Daniela Tabuci din cl. a  VII-a.
 
Obtinerea dreptului de rezidenta legala in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :285
Friday, 19 May 2006

Romanii din Spania au, in principiu, trei variante prin care pot obtine dreptul la rezidenta legala in aceasta tara: casatoria, inradacinarea si oferta de munca.

Potrivit portalului Spania Romaneasca, in primul caz, prin casatoria (matrimonio) cu un cetatean spaniol sau cetatean al UE, sotul (sotia) este indreptatit sa primeasca permisul de rezidenta si drept de munca in Spania. In cel de-al doilea caz, denumit arraigo se poate solicita permisul de rezidenta si de munca, daca se face dovada faptului ca respectiva persoana s-a aflat fizic pe teritoriul spaniol in ultimii de 3 ani. Totodata, imigrantul interesat  de obtinerea dreotului la rezidenta legala trebuie, dupa caz, sa aiba ascendenti si descendenti ce poseda permis de rezidenta in Spania, sau sa prezinte  un document numit Informe de arraigo”, care se solicita autoritatilor din orasul in care locuieste solicitantul. mai este necesara si  oferta de munca formulata de catre un angajator spaniol.

O a treia situiatie in care un strain poate obtine pemrisul de sedere si de munca este oferta de munca eliberata de un angajator spaniol (cuenta ajena inicial). Angajatorul spaniol trebuie sa prezinte oficialitatilor spaniole aceasta oferta de munca pentru un cetatean roman (care se afla in Romania in momentul solicitarii vizei), pentru o ocupatie disponibila in provincia unde se face solicitarea in momentul respectiv. Actele necesare in acest caz sunt: fotocopie pasaport, oferta de munca, model solicitare permis de rezidenta (formular tipizat), DNI angajator, inscrierea angajatorului la Asigurarile, precum si alte documente, in functie de tipul de oferta de munca.Sociale. Raspunsul poate fi atat pozitiv cat si negativ insa in cazul in care este pozitiv, viitorul angajat va solicita viza de rezidenta si de munca personal la Consulatul Spaniei in Romania din Bucuresti apoi intr-o perioada de cel mult o luna, angajatul trebuie sa fie in Spania.

Procedura de obtinere a acestui permis poate dura intre 2 si 6 luni, in functie de situatie.. Daca persoana care solicita permisul de rezidenta si de munca in Spania se afla pe teritoriu spaniol in situatie ilegala de mai mult timp recomandam sa se apeleze la serviciile unui foarte bun avocat care va poate informa in ce conditii se poate obtine acest permis.
 
Portugalia n-are bani pentru a expulza imigrantii ilegaliPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 19 May 2006

Pentru ca e o tara saraca, Portugalia nu are bani pentru a-i repatria pe imigrantii ilegali. Daca sunt atentionati ca au incalcat legea, acestia parasesc – in general,  de buna voie – teritoriul lusitan. Unii insa nu pot si nici nu vor sa plece.

Potrivit corespondentului Romanian Global News in Portugalia, mai mult de jumatate dintre cetateni straini aflati in situatii de ilegalitate in Portugalia si invitati sa praseasca voluntar tara, nu o fac. Ei prefera sa „fenteze” legea pana cand sunt retinuti si autoritatile initiaza procesul de expulzare. Acest proces se poate prelungi insa mai mult de un an, datorita lipsei de bani.

Notificarea de abandon voluntar (articolul 100 din Decretul-lege 34/2005) e un procedeu asemanator cu cel adoptat in Canada fata de imigrantii portughezi ilegali. Se da astfel posibilitatea acestora de a parasi de buna voie tara, fara a fi expulzati si fara a li se interzice sa intre, din nou, in Portugalia.

In 2004, conform SEF au fost contabilizate 2909 de astfel de notificari. „Mai mult de jumatate dintre cei vizati au parasit tara din initiativa proprie” – spune Paulo Baptista, inspector de specialitate. Fara sa poata prezenta date concrete, inspectorul SEF admite ca „e greu de verificat cati au plecat si daca s-au intors sau nu ”. Asta, dincolo de faptul ca, nu se poate inregistra, de exemplu, iesirea unui cetatean roman care pleaca pe cale terestra prin Austria.

Conform SEF, in 2004, acest tip de invitatii de a parasi teritoriul portughez au ajuns in special la brazilieni (o treime din cazuri), la romani (586) si la ucrainieni (341). In mod normal – dupa spusele lui Paulo Baptista – acestia le respecta pentru ca majoritatea provin din tari, unde, desi o duc mai rau ca in Portugalia, nu sunt totusi in situatii de lipsuri extreme. „Acum insa, e greu sa ceri unui cetatean african foarte sarac, sau unui asiatic din India sau Pachistan sa respecte ordinul de a parasi tara” – conchide inspectorul SEF.

Manuel Sosa, presedintele Comisiei Nationale de Legalizare a Imigrantilor (CNLI) crede ca, dimpotriva, cea mai mare parte a celor atentionati nu respecta notificarile de abandon. Astfel, procesul de expulzare poate dura luni si luni de zile. „Din lipsa de bani” – ne asigura presedintele CNLI, dand exemplu cazul unui cetatean moldovean a carui proces de expulzare dureaza de trei ani si care intre prezentarile periodice la SEF la care este obligat, munceste ilegal.

Situatia din Portugalia nu poate fi comparata, de pilda, cu cea din Canada, deoarece exista multe cereri de legalizare „congelate”, fapt care-i protejeaza pe candidatii la expulzare. In Canada, portughezii invitati sa plece si a caror repatriere e platita de autoritatile nord – americane, solicita acum statut de refugiati. Acest lucru le permite sa obtina autorizatie temporara de permanenta. „In Portugalia insa – crede Manuel Sosa – e dificil pentru un imigrant ilegal sa inceapa o noua viata.”

Exista lucruri care inca nu functioneaza cum ar trebui, exista mai multe expulzari administrative decat abandonuri voluntare (1382 de procese initiate, 445 de decizii de expulzare si doar 253 de iesiri efective).

La tribunal, judecatorul decide asupra masurilor ce trebuie luate pana la expulzare,in spetam, termenul de rezidenta sau trimiterea intr-un centru de primire temporara. Poate interveni si situatia de condamnare la inchisoare temporara, care nu poate depasi insa 60 de zile.

Inainte de a fi expulzati administrativ, ceea ce duce la interdictia de a se mai intoarce in Portugalia vreme de 5 ani, imigrantii ilegali pot fi „condusi la frontiera”, conform articolului 126. In acest caz interdictia este doar de 12 luni.

Costin Banita, are 25 de ani si e din Chisinau. A fost identificat de SEF pe cand lucra, bineinteles „la negru”, la un patron, pe un santier din Lisabona: „Asta s-o intamplat in octombrie 2004. De-atuncia ma prezint in fiecare luna la SEF, c-asa-i legea pi aici. N-am bani sa ma duc acasa si nici ei n-au sa-mi dea!”

 
Semnaturi pentru adevaratul Gojdu in BihorPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :136
Friday, 19 May 2006

In judetul Bihor, au continuat actiunile de strangere de semnaturi pentru ca Testamentul lui Gojdu sa fie infaptuit asa cum l-a gandit acesta.

Actiunea a fost initiata de fosti gojdisti, cu sprijinul larg al unor fete bisericesti – relateaza ziarul „Crisana”, citat de corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Intr-o serie de localitati, cum ar fi Remetea, Tarian, Girisu de Cris, credinciosii bisericilor ortodoxe oradene au semnat, majoritatea, pentru acest demers, precum si toti elevii Colegiului National „Emanuil Gojdu” din Oradea. S-au strans, pana acum, peste 52.000 de semnaturi. Asociatia Studentilor Ortodocsi Romani din Oradea intentioneaza sa organizeze, in viitorul apropiat, ample actiuni in acest domeniu.

 
Conferinta despre Dimitrie Cantemir in Italia, la UdinePDF Print E-mail
Udine, Italia/Romanian Global News
Accesari :168
Friday, 19 May 2006

In cadrul programului „Conferinte de primavara 2006”, organizat de Universitatea de Studii din Udine (USU), Asociatia Culturala Italo-Romana „Alba Iulia Nord Est” (ACIR) si Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), cu tema „Romania intre traditie si cosmopolitism”, a avut loc la Udine, joi, 18 mai, in Sala San Cristoforo, expunerea directorului adjunct al IRCCU, dr. Monica Joita, intitulata Il Principe Dimitrie Cantemir - un grande cosmopolita („Principele Dimitrie Cantemir - un mare cosmopolit”).

Prezentarea a fost urmarita cu un interes special de numerosul public prezent, mai ales de studentii cursului de limba, literatura si civilizatie romaneasca, tinut de prof. Teresa Ferro, se arata intr-un comunicat al IRCCU Venetia. Programul „Conferinte de primavara 2006”, asimilat unui curs universitar, este dotat cu credite si serveste ca materie de examen pentru studentii USU. Unii reprezentanti ai emigratiei romanesti, membri ai ACIR, au subliniat in cadrul discutiilor importanta operei lui Dimitrie Cantemir pentru Europa preiluminista, tot mai deschisa dialogului intre civilizatii.
 
Serbarea cartii si presei romanesti din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :229
Friday, 19 May 2006

Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria a gazduit la finele saptamanii trecute o reusita serata literara, in cadrul careia au fost lansate doua carti importante pentu romanii din Ungaria: volumul „Romanii din Ungaria – Presa”, al carui autor este prof. univ. dr. Cornel Munteanu si „Culegerea de teste pentru examenul in scris la limba romana”, scrisa si editata de dr. Farkas Jeno, prof. univ. la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta.

La serata a fost prezent si dramaturgul roman, Paul Everac, care aflandu-se la Arad, a dorit sa cunoasca comunitatea romaneasca din Giula, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. 

Dr. Gheorhe Petrusan, profesor la catedra de limba romana de la Seghedin a tinut un mic discurs despre istoricul presei romanesti din Ungaria si insemnatatea ei, evocand antecedentele anilor 1950, inainte de aparitia „Foii” (care atunci se numea „Libertatea noastra”) la Giula. „Este o minune ca o mana de oameni a reusit sa se ridice din pulbere, sa iasa din prapastie si sa realizeze ceea ce reiese in mod excelent in cartea profesorului Munteanu. Sunt mandru de ceea ce comunitatea noasta a realizat in aceste cinci decenii. Intrebarea este: cum sa continuam mai departe, si ce ar trebui sa facem ca macar acest nivel sa-l putem pastra?”, s-a intrebat profesorul Petrusan.

Cartea lui Cornel Munteanu face parte dintru-un proiect amplu despre formele de comunicare in limba romana, practicate de romanii din Ungaria, care cuprinde presa in limba romana in primul volum, si domeniul culturii, scolii si literaturii, in cel de-al doilea volum, care va apare mai tarziu. In acest prim volum, editat de Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria si Editura Noi, este vorba de intervalul 1950–2005, in care analizeaza toate tipurile si formele de presa in limba romana, aparute in Ungaria. Autorul a evocat in cartea sa ultimele cinci decenii ale culturii romanilor din Ungaria, a presei scrise si electronice, a elitei intelectuale a romanilor din Ungaria. Dupa o motivare a aparitiei acestui volum, autorul prezinta formele jurnalismului scris, interferentele intre presa scrisa si audiovizuala, si ne vorbeste despre rolul presei in mentinerea identitatii etnice si de cultura a romanilor de aici. Gasim in acest volum o ampla analiza a presei scrise, de la primul ziar periodic, din 1950, Libertatea noastra, cu modificarile ulterioare, Foaia noastra, si in cele din urma, Foaia romaneasca, la cele actuale, Cronica, Simpozion, Lumina etc. Aici se discuta pe larg despre contributiile unor jurnalisti si colaboratori la imbunatatirea stilului si limbajului de presa. Este vorba si de presa radio si de emisiunea tv in limba romana, de la studiourile din Seghedin. Partea de rezistenta a cartii este fisierul bibliografic, despre 51 de personalitati ale culturii si civilizatiei romanesti din Ungaria, un lucru extraordinar, pentru ca peste o suta de ani poate cercetatorii care se vor ocupa de aceasta parte a culturii si civilizatiei europene vor avea un reper in aceasta carte.

In timp ce Cornel Munteanu citea ani in sir in Biblioteca Széchényi din Budapesta revista romaneasca, colegul acestuia de cabinet, preocupat cu examenele de limba romana din Ungaria, scoate inainte de Craciun o culegere de teste pentru examenul de limba romana. Farkas Jenő publica frecvent literatura romana de foarte buna calitate, tradusa in limba maghiara la Editura Palamart, editura sa particulara. Aceasta culegere cuprinde 1200 de teste, si este foarte importanta si necesara nu numai pentru romani dar si pentru ungurii care aspira la un certificat lingvistic. In aceasta carte, autorul a realizat testele pe trei nivele – de baza, mediu si superior – si totodata le-a si organizat, ca testul respectiv sa emane si o idee in plan cultural. Sa-l educe pe examinat, ca nu doar da formeze gramatical si sintactic o propozitie corecta, dar si sa-l deschida din propozitie spre informatie culturala, si aderenta in actualitate bunaoara, spre istorie, spre politica, spre ziaristica – deoarece multe teste sunt extrase din limbajul jurnalistic.

Cele doua volume au fost prezentate, in decursul aceleiasi zile, la scoala generala din Micherechi, unde au fost asteptate deja de cititori. Culegerea prof. Farkas Jenő a avut chiar mare trecere in randul profesorilor si elevilor, care au stiut deja de aparitia ei si au asteptat-o cu nerabdare. La prezentarea de aici, s-a iscat chiar un dialog cu elevii, iar Elena Ruja, eleva in clasa a opta, a fost de acord sa incerce cum decurge o proba de examen mediu la limba romana, lasandu-se examinata de prof. Farkas, care in cele din urma a felicitat-o pentru curajul si priceperea ei.

La serata literara de la Uniune a fost pregatita si o surpriza pentru ziarista Edda Illyés, din partea Radiodifuziunii din Seghedin, unde timp de 25 de ani, saptamanal si-a adus o contributie la emisiunea radiofonica. Astfel, Petru Campian, seful Redactiei Romanesti a Radiodifuziunii Maghiare din Seghedin, i-a inmanat „Primul desfasurator al primului program de limba romana”, si un CD cu titlul „Note radiofonice de Edda Illyés”, realizat intr-un singur exemplar. *O alta surpriza pentru cei prezenti la intrunire a fost prezenta domnului Paul Everac, care aflandu-se pentru cateva zile la Arad, la Zilele Academice de la Universitatea „Vasile Goldis” din Arad, a tinut sa viziteze comunitatea romaneasca din Ungaria. Insotit de sculptorul aradan Ioan Tolan, Paul Everac ne-a facut o mare surpriza. Dupa un mic discurs, dramaturgul roman a recitat cateva din poeziile sale, creand o adevarata atmosfera de seara literara.
 
Nume romanesti in teatrele neo-zeelandezePDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :242
Friday, 19 May 2006

Trei romani se  vor afla in perioada 7-23 iunie, pe afisul unui mega-spectacol de teatru intitulat „Red Shorts” (Piesele scurte ale lui Cehov si un pic de altceva) si prezentat in Noua Zeelanda.

Spectacolul este regizat de George Tudor, costumele sunt opera Mihaelei David iar din cast face parte si actrita Cristina Ionda. Asadar trei romani inimosi, care incearca sa propuna lumii teatrale neozeelandeze o farama din talentul artistic nativ romanesc, ii asteapta pe romanii din Noua Zeelanda, la la Herald Theatre, de la ora 18.30, informeaza ziarul Pagini Romanesti in Noua Zeelanda. Costul unui bilet este de 35 de dolari, iar daca grupul numara zece persoane se poate obtine un discount de pana la 20 de dolari de persoana.

Din distributia spectacolului mai fac parte actorii Kevin Wilson, Michael Lawrence, Denise Snoad, Peter Cox si David Stott.

 
Schimb literar romano –american la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 19 May 2006

Institutul Cultural Roman de la New York invita, in luna iunie, la un eveniment cu dubla semnificatie pentru literatura romana si americana.

Sambata, 10 iunie, de la ora 19.00, celebra Sala Auditorium – locul de desfasurare al evenimentelor culturale romanesti in metropola americana – va gazdui lansarea volumului „Naming the Nameless” („Locul Nimanui. O antologie de poezie americana contemporana”), aparuta la editura Cartea Romaneasca din Bucuresti. Programul serii va include un cuvant de deschidere sustinut de directorul Institutului Cultural Roman din New York, Corina Suteu, urmat de o prezentare a lui Edward Foster (poet si publicist la Talisman Publishers), Carmen Firan (scriitoare) si Paul Doru Mugur (jurnalist la revista Respiro). Seara va continua cu momente de lectura de poezie si va fi incheiata de o receptie.

 
Parintele Vasilescu din Torino la o dezbatere despre moartePDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :103
Friday, 19 May 2006

Parintele Gheorghe Vasilescu, de la Biserica Sfanta Parascheva din Torino, se va afla vineri, 19 mai, de la ora 20.30, la Avigliana, la sectia de imprumut a Bibliotecii Gabriele d'Annunzio.

El va participa, cu aceasta ocazie, la o masa rotunda cu tema „Moartea si parcursul sau'”, un moment de meditatie si de confruntare intre ganduri, experiente si culturi diverse. 
 
Trupa Luna Amara in concert in BulgariaPDF Print E-mail
Varna, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :113
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Trupa de rock autohton Luna Amara va concerta vineri, 19 mai, la Varna, in Bulgaria, in cadrul turneului de promovare a ultimului lor album, "Loc lipsa", album lansat la sfarsitul lunii martie.

{mosimage}Membrii trupei au mai cantat in acest turneu la Chisinau, la 1 mai, si mai urmeaza sa sustina un al treilea concert, in Turcia, la Istanbul, duminica, 21 mai.

Concertul din Bulgaria va avea loc in Clubul Zona 51, din Varna, de la ora 21.00, iar biletul va costa 2 euro. In ce priveste concertul din Istanbul, acesta va fi la Club Caravan Rock, de la ora 21.30. Luna Amara este prima formatie din noul val de rock care va canta la Istanbul.

Albumul "Loc lipsa" contine si 3 featuring-uri, cu Ombladon de la Parazitii (la piesa "Loc lipsa"), cu Andy Ghost, de la Altar (la "Se intampla in Romania") si cu Mihai Iordache de la Kumm (pentru melodia "Din valuri ard").

 
Franta – tot mai aproape de o reforma dura a ImigratieiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :246
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Cu 367 de voturi pentru si numai 164 contra, Camera Deputatilor din Paris a aprobat zilele trecute reforma legii imigratiei, semnata de ministrul de Interne francez, Nicholas Sarkozy. In zilele de 6 si 7 iunie, proiectul de lege va trebui sa treaca si de examenul din Senat.

{mosimage}Noua lege inaspreste conditiile de intrare in Franta si pe cele de obtinere a dreptului de sedere pentru cetatenii straini. Pentru a obtine un titlu de sedere temporara, acestia vor trebui sa demonstreze ca au un contract de acceptare si integrare, prin care se obliga sa invete limba franceza si sa urmeze legile tarii. Vor fi, totodata, inasprite si conditiile de selectie a studentilor straini, precum si conditiile de sedere pentru muncitori, si se vor multiplica diplomele cerute. Cei  considerati „capabili sa participe la dezvoltarea economica si la evolutia Frantei sau a tarii lor de origine” vor avea dreptul la o carte de „competente si talente”, valabila trei ani.

Noua lege face conditiile mai dure si in ceea ce priveste reunirile familiale. Cererile in acest sens vor putea fi prezentate numai dupa 8 luni de sedere legala in Franta si, la fel ca in Italia, va fi nevoie ca solicitantul sa demonstreze ca traieste din propria sa munca si ca salariul sau este cel putin egal cu venitul minim.

A fost abrogata, totodata, regularizarea automata a strainilor rezidenti in Franta de peste zece ani, iar prefectii vor fi cei care vor avea capacitatea de a decide „caz cu caz”. Odata cu refuzul acordarii permisului de sedere va aparea si expulzarea.

Desi criticile din diverse tari din care provin imigrantii din Franta, dar mai ales din Africa, nu au intarziat sa apara, ministrul Sarkozy a spus ca noua lege „va permite intrarea in Franta, in cele mai bune conditii, a persoanelor de orice nivel, a caror prezenta va fi un plus pentru Franta, cu conditia ca aceasta sa nu provoace consecinte negative pentru dezvoltarea tarii de origine”. 

 
Muncitorii straini aflati ilegal in Italia vor fi regularizatiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :372
Friday, 19 May 2006

{mosimage}„Regularizare pentru cei care muncesc fara permise de sedere” anunta noul ministru al solidaritatii sociale, din Guvernul Prodi, Paolo Ferrero, cel care se va ocupa de fluxurile de intrare a muncitorilor straini in Italia.

{mosimage}In cadrul primului Consiliu de Ministri al noului Guvern, desfasurat recent, a fost aprobat un proiect de lege care redistribuie atributiile Presedintelui Consiliului de Ministri  si fiecarui minister in parte. „Ministerului Solidaritatii sociale ii sunt atribuite functii in materie de politici sociale, politici antidrog si legate de fluxurile muncitorilor extracomunitari”, se arata in comunicatul Guvernului Prodi, citat de portalul Stranieri in Italia. 

In cadrul primei sale declararii post-numire, Ferrero a declarat ca una dintre problemele urgente pe care va trebui sa le rezolve este chiar situatia cetatenilor straini care lucreaza si traiesc in Italia in ilegalitate.

„Trebuie sa reusim sa rupem mecanismul ilegalitatii acestor persoane si sa regularizam imigrantii care lucreaza fara permis de sedere, facand in asa fel incat sa poata profita de serviciile necesare” a spus ministrul. El a adaugat ca este necesar, totodata, sa fie lasata in urma politica promovata de fosta guvernare si sa se construiasca o Italie multietnica.

 
Dupa amiaza de studii romanesti la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :144
Friday, 19 May 2006

Scoala de Studii Slavone si Est Europene (SSEES) din Londra va prezenta vineri, 19 mai, in capitala britanica o sesiune de dezbateri avand ca tema principala Romania si Moldova.

Sesiunea se va desfasura vineri, 19 mai, de la ora 13.30, la Camera 433 a SSEES. In program figureaza un cuvant de deschidere sustinut de profesorul Dennis Deletant. Sesiunea intai, va incepe cu prezentarea „Probleme metodologice de studiere a nationalismului pe o linie de granita imperialista: Cazul Granitei Militare a Banatului”, va fi sustinuta de Irina Marin, si va continua cu Jo Roberts - „Crearea unei capitale romanesti: cazul Bucurestiului interbelic”, Cristina Bejan - „O minte clara in mijlocul unui nonsens” – ridicarea fascismului impotriva inteligentiei Romaniei interbelice, asa acum apare in memorii personale si in jurnale”.

De la ora 16.00, cea de-a doua sesiune va demara cu conferinte sustinute de Daniel Brett, Razvan Dumitru si Fiona Robertson.

Seara va fi incheiata de o receptie, gazduita de la ora 17.30, de Masaryk Common Room.

 

 
Adunarea Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria are noi membriPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :294
Friday, 19 May 2006

Cele zece circumscriptii electorale din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria au desfasurat recent alegerile pentru noii membri ai Adunarii Eparhiale pentru perioada 2006–2010, in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In urma desfasurarii procesului electoral, noii membri alesi in Adunarea Eparhiala pentru ciclul electoral 2006–2010, in temeiul proportionalitatii stabilite prin Statutul organic sagunian (1/3 clerici si 2/3 mireni), sunt urmatorii:1. In circumscriptia electorala Jula (Orasul Mare Romanesc): Prot. Pavel Ardelean, Prof. Ion Budai si Dr. Vasile Sucigan;2. In circumscriptia electorala Budapesta: Pr. Marius Maghiaru, Dl. Stefan Muresan si Dr. Nicolae Lutai jr.;3. In circumscriptia electorala Bichisciaba – Ciorvas: Pr. Teodor Marc, Dl. Petru Jurca si Dl. Costel Mugurel Surmei;4. In circumscriptia electorala Bichis – Jula (Orasul Mic Romanesc) – Pusta Otlacii: Pr. Petru Puscas, Dl. Petru Olar si Dl. Petru Pilan;5. In circumscriptia electorala Seghedin – Cenad: Prot. Aurel Becan, Dl. Vasile Rotar si Dl. Gheorghe Pastean;6. In circumscriptia electorala Chitighaz: Pr. Florin Olteanu, Dl. Gheorghe Secan si Dl. Gheorghe Buha;7. In circumscriptia electorala Batania – Aletea: Pr. Ilie Ciocan, Dl. Cornel Soldan si Dl. Ioan Ardelean;8. In circumscriptia electorala Dobritan – Apateu – Peterd: Prot. Origen Sabau, Dl. Ion Gatea si Dl. Ioan Blaga;9. In circumscriptia electorala Micherechiu – Crastor: Pr. Ioan Bun, Dl. Mihai Ardelean si Farm. Gheorghe Roxin;10. In circumscriptia electorala Sacal – Jaca – Darvas – Vecherd: Pr. Cosmin Pop, Dl. Petru Bodnar si Dl. Ioan Gui.Constituirea noii Adunari Eparhiale va avea loc, in urma Ordinului circular al Prea Sfintiei Sale, Prea Sfintitul Parinte Episcop Dr. Sofronie Drincec al Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, joi, 25 mai 2006, in Catedrala Episcopala Sfantul Ierarh Nicolae din Jula, dupa savarsirea Sfintei Liturghii si a Te Deum-ului, cu incepere de la ora 8.00.Centrul Eparhial, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Jurnalisti basarabeni efectueaza o vizita de studiu in GeorgiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :121
Friday, 19 May 2006

Sase jurnalisti din Basarabia, inclusiv trei din regiunea transnistreana, se vor deplasa sambata, 20 mai, in Georgia, unde vor efectua, timp de o saptamana, o vizita de studiu.

Potrivit Monitor Media, coordonatorul de programe la Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) din Chisinau, Maria Praporscic, a spus ca ziaristii din Moldova vor studia felul in care jurnalistii georgieni participa la solutionarea conflictelor interetnice si celor interregionale si oglindesc subiectele ce tin de diversitatea etno-culturala. Vizita constituie o buna oportunitate pentru ziaristii nostri sa preia din prima sursa tehnici si noi metode de tratare a subiectelor respective, a spus Maria Praporscic.  

Potrivit programului, elaborat de CIJ in parteneriat cu Fundatia Internews Georgia, jurnalistii din Moldova vor vizita redactii si institutii din domeniul mass media din orasele Tbilisi si Gori. In cadrul vizitei, ziaristii vor avea intalniri cu reprezentanti ai mediilor de informare georgiene, inclusiv de la ziarele „Georgian Times”, „24 de ore”, posturile tv „Rustavi 2”, „Trialete”, la birourile posturilor de radio BBC si Radio Europa Libera/Radio Liberty. La fel, jurnalistii din Moldova vor participa la seminare si mese rotunde care vor reuni jurnalisti si reprezentanti ai diverselor organizatii din domeniul mass media. 

In luna iunie a acestui an, sase jurnalisti basarabeni, selectati in baza unui concurs, vor efectua o vizita similara in Bosnia-Hertegovina. Ambele vizite de studiu se desfasoara in cadrul Programului „Crearea unui cadru de relatii pasnice in R. Moldova”, administrat de Sectia DFID din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chisinau si finantat de Fondul Guvernului Marii Britanii pentru prevenirea conflictelor din Rusia si statele CSI.
 
Festival International de Film Documentar la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :312
Friday, 19 May 2006

{mosimage}27 de filme documentare provenind din 20 de tari vor fi prezentate in perioada 30 mai – 3 iunie, in cadrul Festivalului International de Film Documentar „Cronograf” de la Chisinau.

{mosimage}Pentru cea de-a cincea editie a Festivalului, juriul a avut de ales din 100 de filme din 35 de tari de pe 5 continente.

Festivalul va oferi anul acesta 15 ore de film documentar de calitate privind subiecte de ultima ora din intreaga lume, dar si lucrari ale realizatorilor autohtoni, organizate in trei sectiuni locale: clip muzical, spot publicitar si productii ale posturilor TV locale.

Organizatorii au pregatit si cateva evenimente speciale. Astfel, in primele doua zile ale Festivalului, 30 si 31 mai, se vor tine lucrarile atelierului „Drepturile omului si limbajul cinematografic”, organizat cu sprijinul PNUD Moldova. Iar la 1 iunie, de Ziua Copilului vor fi proiectate filmele realizate de copiii participanti la Laboratorului Video International organizat in acest an de OWH TV Studio cu sprijinul Fundatiei Culturale Europene si UNICEF Moldova. O alta noutate a celei de a cincea editii este Premiul pentru debut. Tot in cadrul Festivalului va avea loc premiera filmului de scurtmetraj „Cind se stinge lumina” de Igor Cobileanschi.

Festivalul „Cronograf” este organizat de OWH TV Studio in colaborare cu Uniunea Cineastilor, TV 5 Monde si PNUD Moldova.

 

 
Dans, muzica si distractie romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :132
Friday, 19 May 2006

{mosimage}Si saptamana aceasta, ca la fiecare sfarsit de saptamana, romanii din Londra vor petrece prima seara la week-end-ului la o petrecere romaneasca.

{mosimage}Insomnia Party se va desfasura si vineri, 19 mai, la restaurantul romanesc 32 Old Bailey, de la ora 20.00 si va oferi petrecaretilor multa muzica si distractie, dar si vinuri si gustari cu savoare de Romania.

Intrarea costa si de data aceasta 5 lire, iar inainte de ora 21.00 este gratuita. Supriza este ca cei care au un talon din ziarul Roman in UK isi pot invita si un prieten la Insomnia Party, platind un singur bilet.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions