Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Gripa aviara instituie Carantina de gradul I si in sectorul IVPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Tuesday, 23 May 2006

Dupa ce la finele saptamanii, analizele confirmasera existenta virsului gripei aviare in sectorul II al capitalei, primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu a anuntat luni, 22 mai, ca virusul H5N1 a fost confirmat si in sectorul IV.

Autoritatile au instituit carantina de grad I pe un perimetru cuprins intre strazile Giurgiului, Luica, Tudor Gociu si Ilie Oprea. In cele 60 de gospodarii izolate luni seara vor fi sacrificate in zilele urmatoare intre 80 si 100 de pasari.

Zona Luica din sectorul 4 este alcatuita din peste 40 de strazi, pe care se gasesc 20 de blocuri si alte cateva zeci de gospodarii cu aproximativ 13.000 de persoane.

Agentii economici aflati in perimentrul de carantina isi vor suspenda activitatea pe o perioada intre una si trei saptamani.

Pe de alta parte, politistii brasoverni care ancheteaza cazurile de gripa aviara la fermele avicole de la Codlea, au descoperit ca importurile de pui ale fermelor de aici provin din Ungaria si din Slovacia. Sefii directiilor sanitar-veterinare din cele doua tari au declarat, insa, ca este exclus ca pasarile pe care le-au importat sa fi fost infectate, pentru ca la ei functioneaza un sistem de monitorizare a gripei aviare, impus de Uniunea Europeana.

 
Seminarul “Marea Neagra: noua logica a cooperarii” la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :215
Tuesday, 23 May 2006

Institutul Diplomatic Roman gazduieste marti, 23 mai, seminarul cu tema „Marea Neagra: Noua logica a cooperarii”.

In cadrul seminarului sustin interventii  E.S. Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Ion Mircea Plangu, secretar de stat, MApN, Leonard Orban, secretar de stat MIE si Ovidiu Dranga, director general MAE. Moderatorul evenimentului este prof. univ. dr. Vlad Nistor, directorul Institutului Diplomatic Roman.

La discutii participa prim-colaboratorii ambasadelor statelor membre UE la Bucuresti, alaturi de numerosi reprezentanti ai organizatiilor non-guvernamentale si ai mediului academic. Dialogul isi propune sa argumenteze ideea constituirii unei agende comune si a unei viziuni comune a statelor de la Marea Neagra si nevoia de creare a unor parteneriate public-privat eficiente, care sa impulsioneze si sa accelereze proiectele si programele regionale care pot contribui in mod real la dezvoltarea regiunii Marii Negre si conectarea ei la procesele europene si euro-atlantice

Seminarul se constituie intr-o avanpremiera la summit-ul care va avea loc la Bucuresti, pe 5 iunie 2006, in vederea lansarii „Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat”, ca initiativa internationala de anvergura, prin intermediul careia, plecand de la o noua abordare, Romania doreste sa obtina rezultate concrete in planul colaborarii tarilor din jurul Marii Negre si al racordarii lor la Uniunea Europeana. 
 
Transilvania in cele doua razboaie mondiale – conferinta la ClujPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/2Romanian Global News
Accesari :277
Tuesday, 23 May 2006

Facultatea de Istorie si Filosofie, impreuna cu Centrul de Studiere a Populatiei din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" si Centrul de Studii Transilvane din cadrul Institutului Cultural Roman si Biblioteca "Austria", organizeaza, in perioada 24-27 mai, conferinta internationala Miscari de populatie in Transilvania in timpul celor doua razboaie mondiale. Evenimentul va avea loc la in Aula Magna a universitatii amintite, strada Mihail Kogalniceanu, nr. 1.

Printre participantii la eveniment se numara dr. Viorel Achim, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, Bucuresti; conf. univ. dr, Ioan Bolovan, Universitatea “Babes-Bolyai” si Institutul Cultural Roman, Centrul de Studii Transilvane; lect. univ. dr. Sorina Paul Bolovan, Universitatea “Babes-Bolyai”; prof. univ. dr. Erno Deak, Academia de Stiinte, Viena; prof. univ. dr. Gabor Egry, Institutul de Istorie Politica, Budapest; prof. dr. Franz Gschwandtner, Theresianum, Viena; prof. Franz Sz. Horvath, Universitatea din Heidelberg; prof. univ. dr. Constantin Iordachi, Universitatea Central-Europeana, Budapesta; prof. dr. Mircea Maran, Vladimirovat, Serbia; cerc. drd. Daniela Marza, Institutul Cultural Roman, Centrul de Studii Transilvane; conf. univ. dr. Florin Muller, Universitatea din Bucuresti; lect. univ. dr. Igor Niculcea, Universitatea “B. P. Hasdeu” din Balti, Republica Moldova; drd. Pakot Levente, Universitatea “Eotvos Lorand”, Budapesta; conf. univ. dr. Corneliu Padurean, Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad; dr. Alexandru Porteanu, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” Bucuresti; conf. univ. dr. Marcela Salagean, Universitatea “Babes-Bolyai”; dr. Kurt Scharr, Institutul de Geografie al Universitatii Franz Leopold, Innsbruck; conf. univ. dr. Valeria Sorostineanu, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu; prof. univ. dr. Dumitru Sandru, Universitatea “Dunarea de Jos” Galati; drd. Ottmar Trasca, Institutul de Istorie „George Barit” Cluj-Napoca; col. (r.) dr. Dr. Vasile Tutuila, Comisia Romana de Istorie Militara, filiala Cluj-Napoca; dr. Constantin Ungureanu, Institutul de Istorie al Academiei Republicii Moldova, Chisinau etc.

Deschiderea oficiala a conferintei va avea loc joi, 25 mai, odata cy cuvantul de salut al rectorului Universitatii „Babes-Bolyai”, si va fi coordonata de conf. univ. dr. Rudolf Graf si conf. univ. dr. Ioan Bolovan. Timp de doua zile, in cadrul conferintei vor fi sustinute comunicari in plen si pe sectiuni ale participantilor, fiind abordate teme precum: Fenomene si mutatii demografice in anii Primului Razboi Mondial, Deportari si expulzari in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Proiecte de colonizari si schimb de populatii in timpul celor doua Razboaie Mondiale, Repatrierea refugiatilor, Realitati demografice in Banatul Sarbesc, Transnistria etc.

Finalul conferintei va aborda, sub forma unei mese rotunde (la Biblioteca „Austria”, str. Horea, nr. 7), tema Bucovina in cadrul Imperiului Habsburgic.

 
Ungaria nu mai primeste muncitori sezonieri din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Tuesday, 23 May 2006

Sefii directiilor sanitar-veterinare din Ungaria si Slovacia sustin ca este exclus ca pasarile importate din cele doua tari sa fi fost infectate, pentru ca la ei functioneaza un sistem de monitorizare a gripei aviare impus de Uniunea Europeana.

Potrivit Radio Romania Actualitati, medicul veterinar sef al Ungariei, Mikols Sut, declara ca pe parcursul anului trecut au fost efectuate analize in 11.000 de cazuri si au fost anuntate focarele gripale din tara. Pe de alta parte, ministrul Agriculturii din Ungaria, Jozsef Graf, a declarat ca tara sa va introduce noi restrictii de control la frontiera cu Romania ca urmare a situatiei grave de la noi, interzicand si angajarea muncitorilor sezonieri proveniti din zone infectate cu gripa aviara din Romania, informeaza Prompt Media.

 
Amnesty International critica din nou libertatea presei la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :182
Tuesday, 23 May 2006

Problema libertatii de expresie in Republica Moldova figureaza in raportul Organizatiei internationale „Amnesty International” (AI) pentru anul 2005, comunica Agentia Monitor Media. 

Raportul AI, dupa cum transmite BBC, incepe prin a reaminti faptul ca alegerile parlamentare din martie 2005 au fost in general libere si corecte, dar adauga ca Partidul Comunistilor, de guvernamant, a fost favorizat de mass media in timpul campaniei electorale.

Raportul remarca, la capitolul „Libertatea de exprimare”, amenintarea cu impunerea de „daune punitive” in cazurile de calomnie intentate jurnalistilor. Este dat exemplul vicepresedintelui Parlamentului, Iurie Rosca, din aprilie 2005, cand acesta a cerut daune de 50 de mii, respectiv, 62,5 mii de euro cotidienelor „TIMPUL de dimineata” si „JURNAL de Chisinau”, ca urmare a unor articole critice la adresa sa. De asemenea, raportul organizatiei de protectie a drepturilor omului aminteste despre decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului, care in luna octombrie a dat castig de cauza ziaristei Julieta Savitchi, intr-un caz de calomnie intentat de un politist acuzat de coruptie intr-un material scris de jurnalista.

Agentia Monitor Media aminteste ca organizatia americana „Freedom House” a plasat Republica Moldova, intr-un studiu de data recenta, in categoria tarilor in care presa nu este libera. Potrivit studiului „Libertatea presei in 2006”, Moldova a acumulat 65 de puncte si se situeaza pe treapta a 146-a dupa indicele libertatii presei din 194 de state ale lumii. 

 

 
„Relatiile romano-spaniole. Documente 1936-1939” – cartea lunii la MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 23 May 2006

In aceasta perioada se implinesc 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Regatul Spaniei, moment care va fi marcat prin actiuni de diplomatie publica, atat la Madrid, cat si la Bucuresti.

Manifestarea inaugurala este reprezentata de lansarea, la sediul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, in cadrul programului „Cartea lunii la M.A.E.”, a volumului „Relatiile romano-spaniole. Documente, 1936-1939”. Cartea a aparut la Editura Institutului Cultural Roman, in ingrijirea autorilor Doru Liciu (coordonator), Costin Ionescu, Alin Victor Matei si Laurentiu Constantiniu (consultanti stiintifici).

Evenimentul se va desfasura miercuri, 24 mai a.c., de la ora 11,30,  in prezenta secretarului de stat, Valentin Naumescu, coordonatorul programului “Cartea lunii la M.A.E.”, a E.S. Pablo Garcia-Berdoy, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Regatului Spaniei la Bucuresti, precum si a asist. univ. drd. Doru Liciu, coordonatorul volumului, si cercetator stiintific Alin Matei, Institutul Diplomatic Roman. Vor mai lua parte diplomati, istorici, specialisti in relatii internationale s.a.

Dupa lansare va avea loc vernisajul unei expozitii de documente diplomatice romano-spaniole, din Arhiva M.A.E.
 
Colaborarea armatelor romana si greaca discutata la AtenaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :128
Tuesday, 23 May 2006

O delegatie militara condusa de general dr. Eugen Badalan, seful Statului Major General, se va afla in Grecia, in perioada 24-26 mai, la invitatia amiralului Panagiotis Chinofotis, seful Statului Major General al Apararii Nationale Elene.

 

Generalul Badalan si amiralul Chinofotis vor aborda, in cadrul intalnirilor oficiale, o serie de probleme privind stadiul colaborarii dintre armatele celor doua tari, modalitatile de intarire si dezvoltare a relatiilor militare bilaterale. Vor fi prezentate informari referitoare la procesele de transformare ale celor doua armate, cuprinzand si lectii invatate in urma participarii armatelor Romaniei si Greciei la operatii multiationale. In acelasi context, partea elena va prezenta experienta privind relatia NATO-UE in planificarea apararii.

 
Alexander Balanescu si Ada Milea in turneu in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Tuesday, 23 May 2006

Dupa numeroase concerte de succes in Marea Britanie, cel mai recent duo de pe scena muzicala, Alexander Balanescu si Ada Milea, soseste in Romania pentru un turneu ce se va desfasura in perioada 27 mai- 2 iunie.

Spectacolul pe care il vor aduce si in tara, „The Island”, a avut premiera recent in Marea Britanie.

Prima reprezentatie va avea loc la Sibiu, in Sala Thalia, si va fi inclusa in cadrul Festivalului de Teatru Sibiu. Pe 28 mai, cei doi vor sustine un spectacol la Bistrita, pe 29 la Cluj, pe 30 la Timisoara si pe 2 iunie la Bucuresti, in Sala Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti, informeaza organizatorii.
 
Intalnire intre cele doua consilii nationale romanesti din SerbiaPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :474
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Presedintii celor doua Consilii Nationale ale romanilor din Serbia, cel cu sediul la Novi-Sad in Voivodina si cel cu sediul la Negotin, in Timoc, au convenit sa colaboreze in problemele de interes comun si sa evalueze posibilitatea de a elabora proiecte comune.

{mosimage}Intalnirea a avut loc la Bor, la sediul Fereratie Rumanilor din Serbia, iar delegatiile prezente, conduse de presedintii Daniel Petrovici si Zivoslav Lazic, au  convenit  ca astfel de intalniri sa aiba loc odata la doua luni asa cum se arata intr-un comunicat al celor doua Consilii Nationale primit la redactie.

Cele doua delegatii au participat impreuna la deschiderea festiva a biroului teritorial din Bor al  CNR cu sediul la Novi-Sad.

Reamintim faptul ca in declaratiile facute atat la Belgrad cat si la Varset, Presedintele Traian Basescu a recomandat o colaborare intre cele doua Consilii Nationale romanesti in interesul comun de pastrare si dezvoltare a identitatii romanilor din Serbia indiferent ca acestia se numesc romani sau vlahi.

Intalnirea celor doua delegatii si construirea unei agende de intalniri viitoare precum si eventuale proiecte comune este un semn al normalitatii si al intelepciunii conducerilor celor doua Consilii Nationale si poate si un semn ca la ambasada Romaniei la Belgrad noua echipa de diplomati intelege si transmite lucrurile ce se petrec in cadrul comunitatilor romanesti din Serbia asa cum sunt ele. Viitorul va dovedi daca aceste semnale se vor umple de continut, reprezentand cu adevarat un sprijin pentru numeroasele comunitati romanesti din Voivodina si Timoc.
 
ICR a lansat Programul Cantemir, care are si o sectiune pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :399
Tuesday, 23 May 2006

Institutul Cultural Roman (ICR) a lansat, luni, 22 mai, Programul Cantemir, un program pilot de finantare cu un total de 9,5 miliarde lei, a proiectelor culturale romanesti derulate in strainatate.

Programul Cantemir se adreseaza persoanelor fizice, ONG-urilor si institutiilor publice de cultura care doresc sa organizeze evenimente culturale in afara tarii in domeniile arte vizuale, artele spectacolului (muzica, dans, teatru, film), literatura, patrimoniu cultural si isi propune sa incurajeze cooperarea culturala, cu scopul de a  spori vizibilitatea culturii romane pe pietele internationale.

Printre obiectivele programului se numara cresterea accesului publicului european la informatia de interes cultural din Romania si mentinerea identitatii culturale a romanilor din afara tarii. Inscrierea cererilor de finantare din cadrul proiectului a inceput in data de 17 mai si va continua pana la data de 30 iunie, datele legate de inscriere sunt valabile pe site-ul programului: www.programulcantemir.ro.

Potrivit Rompres, programul este structurat pe trei sectiuni in functie de natura solicitantilor si de sumele puse in joc. Sectiunea I cuprinde actiuni culturale desfasurate prin intermediul institutelor culturale romane din strainatate si se adreseaza persoanelor fizice, artistii creatori din Romania. Proiectele din cadrul acestei sectiuni trebuie sa se desfasoare in tarile in care functioneaza institutele culturale romanesti sau in statele membre ale UE. Ele trebuie sa se desfasoare in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata cu sediul in aceste tari. In cazul in care proiectul se va desfasura in tarile in care functioneaza ICR-uri, solicitantul va include in dosar recomandarea acestora. Suma totala disponibila pentru finantarea proiectelor la aceasta sectiune este de 142.400 lei noi, valoarea maxima a finantarii nerambursabile pe care o poate primi un proiect din aceasta sectiune fiind de 17.800 lei noi care reprezinta maximum 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Diferenta de minimum 10% va fi acoperita in numerar de catre solicitant din surse proprii sau atrase, neacceptandu-se contributii in natura.

Sectiunea a II-a cuprinzand proiecte de cooperare culturala europeana se adreseaza persoanelor juridice fara scop patrimonial, asociatiilor, fundatiilor si institutiilor publice de cultura din Romania.
Proiectul cultural propus spre finantare se va desfasura in una sau mai multe tari membre ale UE el inscriindu-se doar intr-unul din domeniile amintite mai sus, respectiv arte vizuale, artele spectacolului, literatura, patrimoniu cultural. Suma totala disponibila pentru finantarea proiectelor la aceasta sectiune este de 534.000 lei noi. Valorea maxima a finantarii nerambursabila pe care o poate primi un proiect din aceasta sectiune este de 71.200 lei noi, reprezentand maximum 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Cea de-a treia sectiune cuprinzand proiecte culturale adresate comunitatilor de romani din afara tarii se adreseaza persoanelor juridice fara scop patrimonial, asociatiilor fundatiilor institutiilor publice de cultura din Romania. Ca o conditie obligatorie a acestei sectiuni o reprezinta faptul ca proiectele se vor adresa comunitatilor romanesti din afara tarii, ele urmand sa se desfasoare in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata, avand sediul in tara de desfasurare a proiectelor.

Proiectele se vor desfasura in tarile unde se afla comunitatea care beneficiaza de proiectul propus. Suma totala disponibila pentru finantarea proiectelor participante la cea de-a treia sectiune este de 249.200 lei noi, valoarea maxima a finantarii nerambursabile pe care o poate primi un proiect din aceasta sectiune fiind de 71.200 lei noi, ceea ce reprezinta maximum 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Diferenta de minimum 20% va fi acoperita in numerar de catre solicitant din surse proprii sau atrase.

Pentru toate aceste sectiuni se pot depune un numar nelimitat de proiecte finantarile putand fi obtinute  pentru sectiunea I doar pentru un singur proiect , pentru sectiunea a doua pentru doua proiecte doar daca acestea sunt din domenii diferite iar pentru sectiunea a treia finantarea poate fi primita doar pentru un singur proiect. Dosarele se vor trimite la sediul lui ICR din Aleea Alexandru nr.38, sector 1, 011824, Bucuresti, Romania, sau prin posta.

Dupa 30 iunie va avea loc evaluarea proiectelor. Criteriile de evaluare tin de relevanta proiectului, fezabilitatea, rezultatele asteptate si de originalitatea proiectului. Evaluarea se va face de catre comisii pe domenii alcatuite din experti si evaluatori care au mai lucrat in domeniu.

Incepand cu 1 august, vor fi incheiate criteriile de finantare urmand ca de la 1 septembrie si pana la 14 noiembrie sa se deruleze programul.

Reprezentantii ICR si-au exprimat speranta ca, in urma derularii Proiectului Cantemir, incepand de anul viitor va fi imbunatatita legislatia in domeniu, programele ce vor urma celui lansat luni urmand sa ofere un cadru "mai prietenos" creatorilor din domeniul culturii.
 
Ah, razboiul blestemat!PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :321
Tuesday, 23 May 2006

Astazi, George Toparceanu ar fi putut exclama din nou: „Ah, razboiul blestemat!”. Chiar daca de la Chisinau nu se vede cu ochiul liber, inversunata ostilitate mediatica dintre Est si Vest face deja ravagii. Ca sa te convingeti este desul sa rasfoiesti presa de la Moscova, pe de o parte, si cea americana sau europeana, pe de alta.

Canalele de televiziune ruse, de unde, pe neprins de veste, a disparut cu desavarsire orice critica a Kremlinului, cioplesc cu harnicie chipul dusmanului in persoana Occidentului. Comentatorii de la Moscova scrasnesc din dinti, zeflemesirile lor interminabile la adresa Americii amestecandu-se cu o ura hada. In acelasi timp, si mass-media de pe batranul continent, si cea de peste ocean demonizeaza Rusia si il prezinta pe Vladimir Putin ca fiind un fel de uciga-l crucea.
Dar nu numai ziaristii, ci si importanti oameni politici lasa sa se inteleaga in aceste zile ca razboiul rece a fost reluat si este acum in plina desfasurare. Anume acest lucru, precum se stie, l-a sugerat recent, la Vilnius, vicepresedintele SUA Dick Cheney care a cerut Kremlinului sa aleaga din doua una: ori revine la democratie, ori devine iar inamicului lumii libere. Inaltul demnitar american este completat de Radoslav Sikorski, ministrul polonez al Aparii, care a declarat deunazi ca intelegerea Putin-Schroeder privind constructia unui gazoduct in Marea Baltica este mai periculoasa decat Pactul Molotov-Ribbentrop si a indemnat Europa sa se uneasca si sa fie mai aproape de SUA pentru a rezista in fata santajului energetic rusesc.

 Incaierearea psihologica dintre Moscova si comunitatea euroatlantica nu este intamplatoare. Optiunea lui Putin de a merge pe un drum distinct, altul decat cel occidental, pentru a reface, astfel, maretia de altadata a tarii sale, nu avea cum sa nu starneasca un acut conflict de interese, dar si un puternic deficit de incredere reciproca. SUA si UE par hotarate sa nu inceteze extinderea spre Est. Altfel spus, in teritoriile controlate anterior de Moscova. La Sofia, de exemplu, in cadrul reuniunii NATO-Ucraina, s-a dat de inteles acum cateva zile ca deja in 2008 Kievul va face parte din Alianta Atlanticului de Nord. Kremlinul, la randul sau, se incranceneaza sa recastige pozitiile pierdute dupa prabusirea URSS si sa se intareasca pe aliniamentele din spatiul postsovietic pentru a se transforma astfel intr-o mare putere euroasiatica.
Este de prisos sa spun ca noul teatru de razboi rece cuprinde si teritoriul nostru national. In aceste imprejurari, Republica Moldova, bineinteles, nu poate nici sa se dea in laturi si nici sa se joace de-a echidistanta. Pe un camp de lupta nici macar populatiei pasnice nu i se recunoaste dreptul la neutralitate.

(Preluare cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)

 
Ucraina, favoritul americanilorPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :488
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Zilele trecute, SUA si-au anuntat pentru prima data in mod oficial intentia de a coordona nu doar politica externa, dar si cea interna a Ucrainei.

{mosimage}Comitetul pentru afaceri externe din Congresul SUA a studiat pe toate fetele problema ucraineana, incepand cu termenul de aderare a tarii la OMC si NATO si terminand cu furnizarile de gaze si formarea guvernului. William Taylor, care va fi curand numit noul ambasador american la Kiev, a dezvaluit programul sau de actiuni in rolul unui asemenea "manager", scrie Nezavisimaia Gazeta.

Interes american

Taylor a informat ca Washingtonul este "foarte interesat" ca Ucraina sa dobandeasca statut de membru NATO. El crede posibila atingerea acestui obiectiv in 2008. La toamna deja, Kievul ar putea intra in prima etapa de realizarea a Planului de actiuni Ucraina – NATO, ceea ce va conferi Kievului sansa de a intra in Alianta peste doi ani, este de parere viitorul ambasador. "In cazul in care candidatura mea va fi confirmata (pentru functia de ambasador), voi face tot ce-mi va fi in puteri pentru a ajuta Ucraina sa-si puna in practica reformele politice, economice, de aparare, precum si cele din domeniul securitatii, obligatorii pentru aderarea la o organizatie dominata de valori unice pentru toata lumea".

Vizita lui Bush

Daca de mult planificata vizita la Kiev a presedintelui Vladimir Puitn a fost amanata de numeroase ori, George Bush a anuntat personal ca doreste sa viziteze Ucraina. Comentand, Financial Times scria, recent, ca "SUA ar dori ca Ucraina sa adere la Planul de actiuni NATO pana in septembrie, pana la summitul Aliantei, de la Riga. Acest lucru va oferi Kievului sansa de a intra in NATO inainte ca Bush sa paraseasca Biroul Oval de la Casa Alba, la inceputul lui 2009.
Pana atunci, Washingtonul planifica mari schimbari in Ucraina si care, din afara, arata ca o tentativa de a asigura un maximum de independenta a tarii fata de Rusia. Semnificativ este faptul ca una dintre tezele principale ale interventiei din Congres a viitorului ambasador a fost chestiunea aprovizionarii Ucrainei cu resurse energetice. William Taylor a exprimat deschis nemultumirea administratiei americane fata de actuala intelegere ruso-ucraineana privind livrarile de gaze naturale, unde figureaza compania RosUkrEnergo. El a spus: "Daca noul guvern ucrainean va decide ca doreste sa revizuiasca afacerea, SUA vor sustine aceasta hotarare. Am dat deja de inteles acest lucru. Vom ajuta Ucraina in aceasta chestiune".

Promisiuni si interventii

In acelasi timp, reprezentantul oficial al Washingtonului a promis ca guvernul ucrainean va fi format in "urmatoarele saptamani, nu luni". Taylor a aratat ca, in opinia lui, blocul lui Viktor Iuscenko, "Ucraina Noastra", formeaza o coalitie parlamentara, care alcatuieste guvernul, nu cu Partidul Regiunilor, ci cu Blocul Iulia Timosenko. Ca un facut, imediat dupa aceasta declaratie, colaboratorii lui Iuscenko au incetat sa mai dezbata posibilitatea unei colaborari cu partidul lui Ianukovici, iar insusi presedintele a admis pentru prima data varianta numirii lui Timosenko in functia de prim ministru.

Schimbari semnificative pot fi constatate si in politica externa a Ucrainei. Astfel, inca de saptamana trecuta, la Kiev au rasunat declaratii privind posibilitatea iesirii din CSI. Desi reprezentantii oficiali ai MAE au precizat ca, deocamdata, totul se reduce la o analiza a oportunitatii prezentei Ucrainei in aceasta organizatie. Mai mult, seful diplomatiei de la Kiev, Boris Tarasiuk, a asigurat ca, in cadrul consultarilor cu partea georgiana desfasurate in acest sens, nu s-a ajuns mai departe de etapa declaratiilor. "In momentul de fata, problema iesirii din CSI nu figureaza pe ordinea de zi", a spus el.

Rationalizarea CSI

Dar, la sfarsitul saptamanii trecute, in Polonia, Iuscenko a aratat ca Ucraina nu are nimic de pierdut de pe urma iesirii din CSI. In acelasi timp, Ucraina inca mai spera intr-o "rationalizare" a CSI, structura care poate deveni avantajoasa pentru membrii ei. In primul rand, Kievul cere crearea unei zone comerciale libere, fara restrictii si taxe. In cazul unei vizite la Kiev a presedintelui Putin, aceasta chestiune de colaborare bilaterala dintre Ucraina si Rusia ar putea fi pusa sub forma ultimativa. Nu este exclus ca, in timpul convorbirii lor telefonice de ieri, Iuscenko si Putin sa fi abordat inclusiv acest punct.

(Preluare cotidianul Flux. Victor Dragan)
 
Stabilirea romanilor in Belgia cu statut de independentPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :367
Tuesday, 23 May 2006

Cetatenii romani se pot stabili in Belgia si exercita o activitate lucrativa pe cont propriu, in urma obtinerii statutului de independent, situatie reglementata de acordurile de asociere a Romaniei la UE – procedura P.E.C.O./circulara din 22.12.1999 a Ministerului belgian de interne.

Potrivit portalului Rombel, orice cetatean roman poate obtine acest statut cu indeplinirea conditiilor legale cerute, nefiind vorba de o loterie a vizelor sau de un program de emigrare cu un numar de locuri limitate.

De asemenea nu exista restrictii legate de varsta, statut social sau domeniu de activitate evident, cu obtinerea avizelor necesare pentru anumite categorii de profesiuni reglementate.
Odata stabilit in Belgia, practic, se poate desfasura orice activitate, oriunde pe teritoriul UE, fara a avea nevoie de permis de lucru, acesta fiind de fapt avantajul primordial.

 Trebuie spus foarte clar ca pentru cvasi totalitatea romanilor doritori sa traiasca si sa munceasca in Belgia/UE singura alternativa viabila este obtinerea acestui statut de independent, celelalte cai respectiv permis de lucru, casatorie, studii, etc., fiind aplicabile numai unor cazuri izolate si intamplatoare.  Acest lucru ramane valabil chiar si dupa aderarea Romaniei la UE din cel putin 2 motive: unul ar fi ca aderarea Romaniei nu inseamna automat accesul liber pe piata muncii (vezi cazul polonezilor), iar al doilea esre acela ca permisul de lucru trebuie, oricum, solicitat.

Pe de alta parte lucrand ca angajat cu permis de lucru veti fi tot timpul dependent de patronul care va angajeaza si solicita acel permis de lucru pentru d-voastra. Cu alte cuvinte nu se obtine un permis de lucru „universal valabi”’ si la purtator, ci numai unul cu durata determinata care va leaga de un anumit angajator pentru o anumita activitate, cu toate dezavantajele ce decurg din acest raport de dependenta.

Desfasurarea unei activitati lucrative ca independent este, de altfel, tendinta incurajata de catre autoritati si preferata intr-o masura tot mai mare de catre patroni/angajatori, datorita flexibilitatii si avantajelor certe pentru toate partile implicate. Cu alte cuvinte sansele de a gasi de lucru cresc ca independent.

 
Italia are nevoie de acorduri cu tarile de provenienta ale imigrantilorPDF Print E-mail
Palermo, Italia/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 23 May 2006

„Pentru a limita intrarile exista o singura solutie: sa ne punem de acord cu tarile din care provin imigrantii” a declarat recent vicepremierul italian Massimo D’Alema comentand, la Palermo, ultimele probeleme legate de domeniul imigratiei.

Vicepremierul a subliniat ca este necesar sa se incerce incheierea de acorduri cu tarile din care provin imigrantii, „pentru ca s-a vazut ca politica impusa de legea Bossi-Fini nu a condus la nici un rezultat pozitiv”.

In replica la cele declarate de D’Alema, presedintele AN, Gianfranco Fini a declarat, ingrijorat de declaratiile guvernului Prodi referitoare la imigratie, ca „Prodi nu face nimic altceva decat pura demagogie, iar asta este absolut imoral”.

Liderul AN a mai spus ca Prodi vorbeste mult despre imigratie, mai ales in ceea ce priveste Europa, dar ca Europa este intrigata, in acelasi timp, de interesul manifestat de noul guvern italian pentru aceasta tema. „Spun ca vor sa aboleasca legea Bossi-Fini, spun ca vor sa aboleasca Centrele de permanenta temporara, dar eliminarea lor va duce la un singur lucru: imigrantii vor putea circula liber, nu numai in Italia, ci in intreaga Europa, iar toate acestea nu vor duce decat la atitudini xenofobe”. a mai spus Fini.
 
Proiectul codului AV de la Chisinau incalca prevedere ale Organizatiei Mondiale a ComertuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :288
Tuesday, 23 May 2006

Nici o companie nu va face investitii in audiovizualul din Basarabia daca nu va avea puterea de a lua decizii, a declarat directorul IM „Sun Comunications”John Maxemchuk, in cadrul dezbaterilor publice referitor la proiectul Codului Audiovizualului (CA), care au avut la Chisinau, informeaza Agentia Monitor Media. 

Proiectul CA stabileste ca la fondarea unui radiodifuzor in Moldova, cota de participare a persoanei juridice sau fizice straine va fi mai mica decat procentul necesar pentru blocarea deciziilor.

Potrivit lui Maxemchuk, aceasta prevedere ar avea un impact negativ asupra dezvoltarii audiovizualului din cauza lipsei investitiilor straine. Iar interdictia de activitate a investitorilor straini mai este si o incalcare a unor prevederi ale Organizatiei Mondiale a Comertului, a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al Aliantei „Moldova Noastra”, Victor Osipov, citat de Info-Prim Neo, a mentionat ca aceasta formula contravine si prevederilor Planului de Actiuni R. Moldova-UE, solicitand excluderea ei din proiectul CA. Aceeasi opinie a fost formulata si de juristul Olivia Partac, pe motiv ca asemenea formule vin din traditia istorica de a vedea in audiovizualul strain un inamic. Implicarea investitiilor straine in audiovizualul din R. Moldova nu trebuie privita sub aspectul pericolului, dar al dezvoltarii, a spus ea.

Codul Audiovizualului a fost adoptat in prima lectura de Parlament la 6 aprilie curent. Codul contine noua capitole si 69 de articole. 

 
Romanii si Romania in cadrul Festivalul Tarilor Europene din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :303
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Alaturi de alte 25 de tari, Romania va participa si ea, cu standuri, in cadrul celei de-a noua editii a Festivalului Tarilor Europene din Canada, EUROFEST 2006, ce se va desfasuara sambata, 27 mai, la Scandinavian Community Centre, in Vancouver.

{mosimage}Standurile tarilor europene isi vor deschide portile cu incepere de la ora 11.00 si vor oferi in program artistic non-stop. Romania va oferi si ea publicului mostre importante de traditii, folclor, programe artistice, dar si mancaruri traditionale. Astfel, standul culinar romanesc va oferi vizitatorilor mititei, sarmale, carnati si branzoaice.

Programul artistic romanesc va incepe in jurul orei 17.00 si va fi sustinut de Corul “Crescendo”, dirijat de Catalin Ursu, dar si de Grupul de Dans „Ciresarii”. Programul serii va cuprinde si muzica populara, interpretata de Felicia Costea si de Grupul Folcloric „Romanasul”.

Persoanele sau business-urile care doresc sa isi expuna carti de vizita sau flyere la standul romanesc, se pot adresa lui Dan Birsan la numarul de telefon 604-520-0464 sau la adresa de e-mail barsand@hotmail.com pentru amanunte.

Reprezentarea Romaniei la festival este organizata, pentru al 6-lea an consecutiv, de catre Gelu Halmaghi si Codruta Rotaru, care participa constant la sedintele de organizare de peste an, alaturi de celelalte tari participante. Programul artistic romanesc este coordonat de Felicia Costea, standul cultural este organizat de Maria Marcu, iar participarea culinara cu preparate traditionale este coordonata de Erol Hasan, multe din preparate fiind pregatite sub indrumarea si cu ajutorul Aurel Caraiman, Ancai si Feliciei Costea, Otiliei Geana si Elenei Almasan.

Anul acesta BCRCC plateste taxa de participare a Romaniei ca membru al acestui festival si, ca in fiecare an, centrul comunitar a platit in avans contravaloarea a 100 de bilete.

 
Picnic de Ziua Copilului si actiune de caritate la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :235
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Romanii din Toronto se vor intalni duminica, 4 iunie, incepand cu ora 11.00, la un picnic dedicat Zilei Copilului, ce va avea loc in G Ross Lord Park, pe Dufferin.

{mosimage}Cei prezenti se vor putea bucura de gratar, sucuri, inghetata, precum si de o serie de activitati sportive, jocuri, bodypainting si altele. Picnicul va ocaziona si o strangere de fonduri in sprijinul micutei Maria, o fetita din Iasi, bolnava de autism. 

Maria Ghinea are 3 ani si 5 luni si a fost diagnosticata cu autism infantil. Pentru a trata aceasta boala este nevoie de o terapie ABA (Applied  Behavior Analysis-Analiza Comportamentala Aplicata), care necesita o suma foarte mare de bani. Eforturile parintilor de a strange aceasta suma s-au dovedit a fi fara efect. Tocmai de aceea, ei cer acum sprijinul romanilor de pretutindeni, care pot ajuta la salvarea fiicei lor.

Picnicul este organizat de Alianta Romanilor Canadieni in colaborare cu Scoala romaneasca. Sponsorii evenimentului sunt YYZ Travel & American Express, Studio Dance Art, American Express Able Travel, Medi Driver Training School, ABC Euro Delicatessen - Delicatese si produse romanesti, Dr. Hana Weidenfeld ND Naturopathic Doctor.

 
Lectura publica romaneasca in ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :144
Tuesday, 23 May 2006

Miercuri 31 mai, de la ora 20.00, scriitorul Catalin Dorian Florescu ii invita pe romanii din Zurich la o lectura publica ce va avea loc la libraria Schulhaus Brugg.

Scriitorul va mai tine astfel de lecturi Elvetia marti, 23 mai, de la ora 20:00 in Literaturhaus Basel si vineri 26 mai, de la ora 15:00, in cadrul "Zilelor literaturii in Solothurn" in sala mare a "Spitalului vechi" din Solothurn.

Catalin Dorian Florescu a studiat Psihologia si Psihopatologia la Universitatea din Zurich. Dupa absolvire el a lucrat 6 ani ca psiholog intr-un centru de reabilitare pentru dependentii de droguri.
Din 2001 este scriitor liber profesionst in Zurich. Printre lucrarile sale de referinta se numara “Maseurul orb”, “Vremea minunilor”, “Scurtul drum catre casa”. Florescu a obtinut si numeroase premii printre care Cartea anului in limba germana, premiu acordat de Fundatia Schiller pentru romanul “Vremea minunilor”, Cartea anului a orasului Zurich si Premiul omagial al cantonului Zurich, pentru romanul “Scurtul drum catre casa”.

 
Opinii: EUROVISION sau cum se poate deturna scopul unui evenimentPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :227
Tuesday, 23 May 2006

Am incurajat, am sperat, am asistat la o prezenta Romania de mare tinuta muzicala, un moment ales si perfectat cu grija de Mihai Traistariu.

Voce si sensibilitate de exceptie, Mihai (TORNERO) s-a inscris perfect in motivul initial al acestui eveniment European de traditie, in ceea ce obisnuia sa se inteleaga prin concursul Eurovision.

Din departarile in care ne aflam, impreuna cu sotul meu si citiva elevi veniti in vizita special, am urmarit spectacolul oferit de cele 24 de tari finaliste, emotionati pentru Moldova, Letonia (tara mea gazda) si mai ales pentru Romania. Am votat toti, zece voturi pentru Mihai. Dar ce au insemnat acestea in fata avalansei voturilor nordice, poate a cluburilor de rockeri europeni, a unei ciudate afisari a gusturilor indoielnice, afisate de tari pentru care Romania nu exista pe lista lor de interese.

Eurovision a pierdut din scopul pentru care a fost initiat. Reuniunea muzicala de pe 20 mai 2006 a fost diluata si delapidata de sistemul de votare si de interesele geo politice (da, cita dreptate a avut maestrul Horia Moculescu si chiar Mihai prin temerile lor exprimate inaintea serii de concurs), care au determinat ca locul intii sa fie cistigat nu de un shlagar de calitate care se va afla pe buzele tuturor. Nu, bucata "muzicala" clasata pe locul intii, loc obtinut de o grotesca inscenare a unui rock de proasta calitate, desigur ca nu va fi fredonata poate decit de apropiatii trupei din Finlanda. Oare va amintiti cuvintele sau macar o frintura din melodia acestui grup, acum, la doar citeva ore de la inchiderea concursului? Care este mesajul final transmis lumii?

Prin pozitia 4 in clasament, Mihai Traistariu a asigurat Romaniei intrarea direct in finala Eurovision pentru anul urmator. FELICITARI, Mihai! Daca am fi in locul tau, am accepta prezentarea slagarului lansat de tine doar in Cipru, Grecia, Israel, Moldova, Germania, in cele doua Americi, si de ce nu in Asia. NU in restul Europei  care a probat ca nu are nevoie de muzica ci de sunete nedeslusite si istovite, ca din gitlejuri arse de bautura si alte vicii. Cert este ca daca dorim sa speriem copiii sau nepotii, le putem arata un scurt videoclip - locul I - Bau-Bau - Eurovision 2006.

Pe cind un Romania International Music Vision acasa, reunind voci de calitate si slagare adevarate din toata lumea? Pe cind un real vot public dar si unul de specialitate acordat de comisii de profesionisti? Timpul in care ne delectam cu ABBA a trecut dar apetitul pentru muzica buna nu. Pentru noi, Mihai si Romania au cistigat Eurovisionul 2006. Si cu el odata si Moldova cu fratii nostri de peste Prut. Drum bun, Mihai, si la mai mare. Multumim pentru ca ne-ai reprezentat cu o performanta de calitate deosebita. Scrisoarea este semnata de Smaranda Livescu, profesoara si de sotul acesteia Lucian Livescu, inginer si jurnalist din SUA.
 
Muzica si fotografie romaneasca la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :164
Tuesday, 23 May 2006

Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” din Berlin va gazdui marti, 23 mai, doua evenimente romanesti, ce vor aduce in fata publicului momente de muzica si de arta fotografica, dar si amintirea locurilor pur romanesti.

Saptamana viitoare va fi vernisata la ICR Berlin expozitia de fotografie semnata de Mihai Moiceanu si intitulata “Romania – un exercitiu de privire”. Mihai Moiceanu este fotograf profesionist din Brasov, membru al Uniunii Artistilor Fotografi din Romania, Excelenta FIAP (Federatia Internationala a Artei Fotografice), cu rang de argint. Este detinatorul a 18 premii internationale si a 40 de premii nationale, avand peste 300 de participari la concursuri internationale si 500 de participari la saloane internationale de fotografie. Tot el este si autorul unui album de exceptie: Brasov-exercitii de privire, album care va fi lansat cu ocazia expozitiei de la ICR Berlin.

Tot marti, 23 mai, de la ora 19.30, pianista romanca Gabriela Oneci va sustine, alaturi de Beatrice Wehner, un recital de pian la patru maini. Programul recitalului va cuprinde lucrari de Mozart, Sostakovici si Dvorak. In cadrul aceleiasi seri va avea loc si un solo de violoncel sustinut de Gabriel Schwabe, elev la clasa profesorului Catalin Ilea, la Universitat der Kunste, din Berlin.

 
Romanii din Londra trimit fonduri copiiilor orfani din RomaniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Romanii care au participat vineri, 19 mai, la inca o editie a discotecii romanesti gazduita de restaurantul 32 Old Bailey’s au putut face donatii pentru copiii orfani din Romania.

{mosimage}Campania, intitulata „Adu un zambet pe fata unui copil orfan din Romania”, este organizata de catre ziarul  „Roman in UK” impreuna cu situl www.romani.co.uk, si se va derula pana in data de 29 mai la restaurantele 32 Old Bailey’s si The Britannia.

Doua romance frumoase au prezentat celor prezenti la discoteca initiativa generoasa si s-au plimbat printre oaspeti cu doua pusculite pe care au reusit sa le umple cu donatii generoase.

Printre initiatorii si sustinatorii acestei campanii s-au numarat Bogdan, organizator si DJ al Insomnia Party Cristi Maxim si Ovidiu Sarpe. Fondurile stranse in urma petrecerii de vineri, 19 mai, vor merge catre copiii de la leaganul din Alba Iulia.
 
Expozitie Suzana Fantanariu la ICR din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :174
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Sala de conferinte a Institutului Cultural Roman din Paris va gazdui marti, 23 mai, de la ora 20:00, expozitia „Corps Signe” de Suzana Fantanariu.

{mosimage}Aceasta este o cunoscuta artista grafica din generatia deja matura, fiind profesor la Universitatea de Vest din Timisoara si beneficiara in prezent a bursei „Brancusi” oferita de catre ICR la Cite internationale des Arts de Paris. In cadrul manifestarii, Suzana Fantanariu va prezenta mai multe lucrari care capteaza corpul uman prin intermediul a doua serii de opere pe hartie, una de xilogravura monumentala in alb-negru si cealalta in picto-colaje colorate, informeaza ICR.

 
Tabere in Romania pentru copiii romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Romanii plecati in afara granitelor tarii si care vor sa isi trimita copiii in tabere in Romania, pentru ca acestia sa se simta aproape de radacini, o pot face acum cu ajutorul unei firme romano-americane care organizeaza tabere in Romania.

{mosimage}CRIM-Tabere organizeaza de sase ani tabere pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 si 17 ani, inregistrand pana acum un numar de peste 1.000 de participanti.

Taberele au loc in centre de vacanta si cabane in locatii deosebite din intreaga tara, pe tot parcursul anului. Incepand de anul trecut frma CRIM-Tabere a demarat si un program de excursii, care se desfasoara deocamadata numai in judetul Cluj si in zona Transilvaniei, pe tot parcursul anului.
 
Concert omagial Armando Jose Fernandes cu Constantin Sandu la CaxiasPDF Print E-mail
Caxias, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :140
Tuesday, 23 May 2006

Pianistul de origine romana, Constantin Sandu, a sustinut sambata, 20 mai, la Convento da Cartuxa din localitatea portugheza Caxias, un recital extraordinar in care a interpretat un concert inedit al compozitorului portughez Armando Jose Fernandes, cu ocazia comemorarii in acest an a centenarului nasterii sale.

Recitalul a incheiat concertul orchestrei “Raizes Ibericas” dirijat de maestrul Jose Atalaya, in cadrul stagiunii organizate de Primaria din Oeiras.

In prezentarea sa, maestrul Atalaya a mentionat talentul interpretativ si virtuozitatea pianistului roman, care conduce in prezent Catedra de Pian din cadrul Institutului Superior de Muzica si Arte ale Spectacoilului din Porto, fiind actualmente unul din cei mai bine cotati muzicieni din Portugalia, participand la numeroase recitaluri nationale si internationale, fiind invitat de onoare la o serie de festivaluri muzicale, cum ar fi: Festivalul “Enescu” de la Bucuresti, Festivalul “Chopin” de la Paris, Festivalul Santander, Primavara din Sevilla sau din Ciudad de Ayamonte.

Concertul de pian al lui Armando Jose Fernandes, lucrare mai putin cunoscuta publicului meloman, a starnit, prin interpretarea remarcabila a lui Constantin Sandu, aplauze indelungi, maestrul Atalaya ovationandu-l si atragand atentia publicului asupra calitatii interpretative de exceptie a muzicianului roman, exprimandu-si, totodata gratitudinea pentru modul in care a reusit sa aduca o lumina noua asupra creatiei simfonice lusitane, redescoperind compozitori uitati si reintroducandu-i in circuitul concertistic national si international.
 
Ziua copilului sarbatorita si de romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Ziua copilului se apropie cu pasi repezi si asociatiile romanesti deja s-au gandit la un program pentru micuti.

{mosimage}Astfel Asociatia Romanilor in Italia, ASPRU – Risvegli si Bianca Film srl organizeaza sambata, 27 mai, incepand cu ora 15.00 (ora Italiei) in Piata delle Rimembranze di Lambrate un concurs de desen pentru copiii intre 6 si 12 ani. Parintii micutilor sunt rugati sa ii inscrie pe acestia in concurs pana la data de 27 mai la numarul de telefon 320 011 2255. Petrecerea unei dupa amieze de vis pentru cei mici este garantata!

 
Travelling circular cu Oana Pellea la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :162
Tuesday, 23 May 2006

Cea de-a doua seara din ciclul Travelling circular, ce se desfasoara la Instiutul Cultural Roman din New York o va avea ca protagonista joi, 25 mai, pe celebra actrita romanca Oana Pellea.

Actor al generatiei de mijloc a scenei romanesti, Oana Pellea este unul dintre talentele incorturnabile ale teatrului romanesc. Emisiunea Iulianei Ciugulea reuseste sa puna in evidenta parcursul acestei actrite, a carei istorie familiala si destin se regasesc intr-o confesiune pe cat de interesanta pe atat de emotionanta. Vizionarea, ce se va desfasura joi, 25 mai, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman, va fi precedata de o prezentare a biografiei artistice a Oanei. Actrita nu va fi prezenta, insa, la eveniment.
 
Seara milaneza cu bucatarie romaneascaPDF Print E-mail
Milao, Italia/Romanian Global News
Accesari :125
Tuesday, 23 May 2006

In cadrul ciclului dedicat Romaniei, ce se desfasoara zilele acestea la Milano, va avea loc joi, 25 mai, la Milano, o seara romaneasca cu bucataria traditionala a romanilor.

Intalnirea face parte din seria de manifestari intitulata „Calatorie in tarile si culturile popoarelor din Milano”, ciclul dedicat Romaniei. Dupa intalnirile cu arta si spiritualitatea ortodoxa romana, „Romania - muzica si artisti romani”, joi, 25 mai, seara va fi intitulata „Romania la masa” si este dedicata prezentarii retetelor traditionale romanesti, dar si degustarii acestora.

Bucataria romaneasca are la baza o varietate intreaga de feluri de mancare si beneficiaza de influente din bucataria rusa, maghiara si franceza, dar este si foarte asemenatoare cu bucataria sarba si cu cea bulgara.

Specialitatea caracteristica sunt ciorbele cu carne, mititeii, si alte specialitati la gratar. „Romania la masa” ofera si celebrele sarmalute, ghiveci cu multa verdeata, etc. Masa va fi, asa cum se cuvine, stropita cu unele dintre cele mai renumite vinuri romanesti, Riesling si Traminer.

Seara va fi organizata la Chalet dell’Arete, in Via Ratti, parco di trenno, Milano, cu incepere de la ora 19.30.

 
Cadouri inspirate pentru cei mici, de ziua lorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :134
Tuesday, 23 May 2006

{mosimage}Editura Corifeu si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni pun la dispozitia asociatiilor romanesti din lumea intreaga, dar si din tara, doua carti inedite in peisajul publicistic romanesc – fabula cu masti.

{mosimage}Proiectul fabule cu masti a fost initiat de FNRP in anul 2005 pentru sprijinul copiilor romani de pretutindeni, sau al celor din tara, care invata limbi straine, pentru a le fi material didactic in procesul educational supravegheat ori particular. Pentru copiii romani de pretutindeni, cartile vin in sprijinul parintilor care doresc sa ii invete pe cei mici limba romana, avand la dispozitie si alte trei limbi de circulatie internationala: engleza, franceza si germana.

Fabulele sunt insotite fiecare de mastile a cel putin doua personaje principale, in asa fel incat copii se pot constituii in grupe de cate doi si realiza mici scenete dar se pot distra si in timpul liber. Profesorul de desen Dumitru Nuta este unicul autor de masti tridimensionale din Romania, brevetele lui fiind autorizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii ca fiind conforme cu procesul didactic pentru prescolari si ciclul primar. Firme importante din Romania au beneficiat de machetele sale 3D iar proiectul acesta este preliminar unui important proiect: „Case si biserici traditionale romanesti”, destinat atat strainilor care viziteaza Romania cat si romanilor de pretutindeni. Proiectul a fost in intregime finantat de Casa de Productie si Editura CORIFEU.

Pentru alte detalii si comenzi vizitati pagina de web a editurii, www.editura-alcor.ro sau scrieti pe adresa cpe_corifeu@yahoo.com.
 
Vizita la Stonehenge pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :171
Tuesday, 23 May 2006

Societatea Romanca din Londra ii invita pe totii romanii din UK la o vizita de o zi la celebrul monument neolitic Stonehenge, programata pentru data de 3 iunie.

Plecarea se va face in data mentionata, la ora 8.30, de la ApolloTheatre din Hammersmith, iar pretul excursiei este de 15 lire de persoana, incluzand transportul cu un microbuz de 16 locuri. Cei interesati sunt rugati sa isi rezerve locurile din avans, acestea fiind limitate. Plata se va face cash sau prin cec, pe numele Societatii Romanca, dupa confirmarea rezervarii.

Cei care vor merge in aceasta excursie vor avea, totodata, ocazia de a vizita si alte cateva locatii turistice in drumul de intoarcere la Londra.

Rezervarile se pot face la adresa iuliaromanca@yahoo.com sau la numerele de telefon 020 7736 7855 sau Mob. 077 9617 0613.

Stonehenge este un monument neolitic cu o vechime de 5.000 de ani, situat in Campia Salisbury, ce sta marturie despre o perioada foarte indepartata in timp. Constructia lui Stonehenge a fost facuta in trei etape, de-a lungul unei perioade de 2.000 de ani. Folosind celebra Blue Stone, monumentul a fost construit intr-un cerc.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions