Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Autonomia secuiasca anunta inca o mare adunarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Wednesday, 24 May 2006

O mare adunare a secuilor va fi organizata de Consiliul National al Secuilor, in localitatea Ditrau din judetul Harghita, in data de 18 iunie.

Organizatorii au declarat ca urmaresc strangerea unei mari multimi din randul etnicilor secui, in genul Marii Adunarii Nationale a romanilor din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, cu scopul adoptarii unei hotarari referitoare la necesitatea autonomiei secuiesti, informeaza Prompt Media.

 
46 de focare de gripa aviara confirmate in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :371
Wednesday, 24 May 2006

La nivel national Romania inregistreaza 46 de focare de gripa aviara confirmate, cu doua mai mult decat in ziua precedenta, a anuntat miercuri, 24 mai, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu.

El a precizat ca virsul H5 a afectat 10 judete, precum si municipiul Bucuresti.

 
Romania si Olanda coopereaza in vederea combaterii imigratiei ilegalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 24 May 2006

In cadrul proiectului de cooperare romano-olandeza „Combaterea traficului de persoane si a migratiei ilegale”, o delegatie formata din 5 experti olandezi, specializati in combaterea traficului de persoane si a migratiei ilegale, a efectuat o vizita in Romania, in perioada 22-24 mai, in vederea desfasurarii celei de a doua activitati din cadrul proiectului.

Proiectul are ca beneficiari Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane, Inspectoratul General al Politiei Romane si Ministerul Public.

Marti, 23 mai, la sediul I.G.P.F., s-a desfasurat seminarul cu tema „Analize si investigatii financiare circumscrise criminalitatii organizate”, la care au participat ofiteri din cadrul Politiei de Frontiera Romane, atat de la nivel central cat si din teritoriu, ofiteri din cadrul Politiei Romane si procurori din cadrul D.I.C.O.T.-Serviciul Teritorial Bucuresti. In cadrul seminarului au fost prezentate aspecte privind investigatiile financiare din Olanda legate de traficul de persoane si folosirea bazelor de date in statistici si analize, cu scop operational si de management.

Totodata, delegatia olandeza, insotita de reprezentantii conducerii IGPF, a vizitat P.T.F. Giurgiu rutier – feroviar, Biroul de contact romano-bulgar si P.T.F. Ruse din Bulgaria, ocazie cu care expertilor olandezi le-a fost prezentata tehnica utilizata la controlul documentelor de calatorie la cele doua nivele de control din P.T.F. Giurgiu rutier – feroviar si P.T.F. Ruse.

Activitatea desfasurata demonstreaza implicarea autoritatilor romane in mentinerea unei legaturi directe cu reprezentanti ai institutiilor similare din tara si strainatate, in vederea realizarii unui schimb operativ de date si informatii si a unui schimb de experienta bilateral, scopul fiind alinierea activitatilor specifice la standardele internationale si contracararea eficienta a criminalitatii organizate transnationale.
 
Relatiile bilaterale romano-ucraine dezbatute la KievPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :314
Wednesday, 24 May 2006

Aflat miercuri, 23 mai, la summit-ul GUAM de la Kiev, seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a avut o intrevedere bilaterala cu omologul sau ucrainean, Boris Tarasiuk.

Discutiile s-au concentrat pe aspectele relatiei bilaterale: problematica minoritatilor nationale, deschiderea punctului de trecere a frontierei de la Sighetul Marmatiei - Solotvino, delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, proiectul construirii canalului de navigatie „Dunare - Marea Neagra”, implementarea Programului European de Vecinatate Romania-Ucraina.

Cele doua parti au subliniat necesitatea convocarii cat mai urgente a celei de-a cincea sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano-Ucrainene pentru problemele asigurarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina, respectiv minoritatii ucrainene din Romania, concomitent cu initierea, in cursul lunii iunie 2006, a procesului de monitorizare a respectarii drepturilor etnicilor romani care traiesc in Ucraina, respectiv etnicilor ucraineni care traiesc in Romania.

Participarea sefului diplomatiei romane la summit-ul ODDE - GUAM de la Kiev demonstreaza ca Romania promoveaza o abordare inclusiva si sprijina dezvoltarea in complementaritate a initiativelor de cooperare regionala. 
 
S-a stins din viata scriitorul Iordan ChimetPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 24 May 2006

Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor Bucuresti anunta cu durere incetarea din viata a scriitorului Iordan Chimet, personalitate marcanta a literaturii din Romania si a culturii romane in general.

Iordan Chimet s-a nascut la 18 noiembrie 1924 la Galati. A fost un remarcabil eseist, prozator, poet, scenarist si traducator. A absolvit liceul la Galati, in 1944, Facultatea de Litere si Filosofie, in 1948, si Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, in 1957. Printre operele sale se numara carti pentru copii: Lamento pentru pestisorul Baltazar, 1968, Cite-o giza, cite-o floare, cite-un fluture mai mare, 1970, Eroi, fantome, soricei, 1970 precum si capodopera sa Inchide ochii si vei vedea Orasul, 1970, editie definitiva, 1979. A publicat volume de eseuri si antologii.

In perioada comunista, Iordan Chimet a infaptuit cu adevarat acte de disidenta, atit in scris, cit si prin gesturi concrete de mare curaj.

Dupa 1989, Iordan Chimet a considerat ca prioritara  educatia democratica a romanilor, reinnodarea istoriei noastre europene. A intiat la editura „Dacia” colectia „Iesirea din labirint”, in care a publicat un dictionar in patru volume al identitatii romanesti, Dreptul la memorie (1992-1993), antologia Momentul adevarului (1996).  In 2004 i-a aparut volumul de eseuri Cele doua Europe, cele doua Romanii, in care a pus in opozitie democratia cu sistemul totalitar. Prin disparitia  lui Iordan Chimet, literatura noastra se confrunta astazi cu o ireparabila pierdere, se arata intr-un comunicat al USR.  
 
Franta aproba proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de aderare al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Wednesday, 24 May 2006

Consiliul de Ministri al Republicii Franceze a adoptat marti, 23 iunie, proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana

. Decizia pozitiva a Cabinetului francez, marcheaza, astfel, continuarea de catre Franta a procedurilor parlamentare de ratificare a Tratatului de Aderare al Romaniei si Bulgariei, acesta urmand sa fie transmis celor doua camere ale Parlamentului francez, Adunarea Nationala si Senatul.

Decizia Guvernului francez transmite un puternic semnal politic in favoarea sustinerii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, se arata intr-un comunicat al MAE roman, care adreseaza multumiri autoritatilor franceze pentru sprijinul acordat pe durata intregului proces de pregatire in vederea aderarii si isi exprima increderea ca procesul de ratificare a Tratatului de Aderare se va definitiva, cat mai curand, cu succes, la nivelul celor doua camere ale legislativului francez.
 
Inca un roman joaca sub culorile lui Ajax AmsterdamPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Wednesday, 24 May 2006

Stelistul George Ogararau a semnat nu contract pe patru sezoane cu celebra grupare olandeza Ajax Amsterdam.

 El urmeaza sa vina in Olanda de la 1 iulie 2006, dupa ce zilele trecute s-a deplasat la Amsterdam pentru vizita medicala, de care a trecut fara probleme.

Contractul de la Ajax ii va oferi fostului stelist un salaraiu de 600.000 de euro, el fiind transferat pentru 3.3 milioane de euro, al doilea cel mai scump transfer din istoria fotbalului romanesc, dupa plecarea lui Hagi de la Steaua la Real Madrid, pentru 4.3 milioane de dolari.

George Ogararu, in varsta de 26 de ani, a debutat la echipa de seniori a clubului din Ghencea in 1998.
 
Start ratat pentru Romania in turneul din SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Wednesday, 24 May 2006

Echipa nationala a Romaniei a fost invinsa, miercuri, 24 mai, la Los Angeles, cu scorul de 2-0 (0-0), de reprezentativa Uruguayului, in primul meci din cadrul turneului de pregatire din Statele Unite ale Americii. Sud-americanii au inscris de doua ori prin Vargas, in minutul 46 si 59, ambele goluri speculand greseli ale apararii noastre.

Romania va mai disputa doua partide in turneul din Statele Unite ale Americii, urmand sa joace cu Irlanda de Nord sambata, 27 mai, ora 04.00, la Chicago si cu Columbia sambata, 27 mai, ora 22.30, tot la Chicago.

 
Interesele grecesti fac legea in Romania?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :356
Wednesday, 24 May 2006

{mosimage}De ceva vreme se face simtita in Romania o influenta a unor grupuri de interese grecesti. Influenta incearca sa depaseasca sfera economicului in care sunt concentrate importante investitii, in special in domeniul bancar dar nu numai, si sa se implice in deciziile politice sau care au de-a face cu interesele nationale romanesti.

{mosimage}Daca de incercarea de influentare a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane pentru a-l face sa renunte la jurisdictia asupra romanilor din Timoc(pentru ca acei romani se numesc vlahi ca si aromanii din Grecia), precum si la incercarea de impunere a unei alte denumiri a Episcopiei Ortodoxe a Romanilor din Serbia cu sediul la Varset, dandu-i un nume care sa izgoneasca BOR de la sud de Dunare (Episcopia Dunarii de Sus), ne vom ocupa zilele urmatoare, iata ca o alta problema roade interesele grecesti.

Problema ramurii sudice a poporului roman –aromanii.

Limba romana dupa cum bine stim are patru dialecte:daco-roman (care se vorbeste pe actualul teritoriu al Romaniei, in Basarabia, Ucraina, Ungaria, Serbia si partea de Nord a Bulgariei, adica Timocul Bulgaresc si toata valea Dunarii), dialectul aroman sau macedo-roman (care se vorbeste in sudul Bulgariei, in zona Pestera , Macedonia, Albania si Grecia dar si Romania de catre aromanii veniti in tara mama), megleno-romana (care se vorbeste in cateva localitati din Macedonia si cateva din Grecia) si istro-romana care se mai vorbeste in Croatia in cateva localitati. Toate aceste dialecte au la randul lor graiuri care se vorbesc in diverse regiuni unde sunt asezati romanii de la sud sau de la Nord de Dunare.

De departe cea mai numeroasa populatie romaneasca(aromaneasca) din Peninsula Balcanica este in Grecia. Se estimeaza de catre aromanii de acolo ca numarul lor este de peste 700.000. Este cunoscuta politica draconica pe care Grecia o are fata de minoritatile nationale. Exemplul cel mai elocvent din ultima perioada este cazul lui Sotir Bletas judecat pentru ca incercase sa vorbeasca despre existenta dialectului aroman in Grecia.Numai solidaritatea romanilor de pretutindeni care au trimis scrisori ambasadelor Greciei in lume si cancelariilor occidentale au facut ca autoriatile sa nu-l condamne. Asta ca sa nu mai amintim de istoria adevaratele maceluri savarsite de catre antartii greci impotriva aromanilor, in special a invatatorilor si preotilor care slujeau in limba materna. Desi membra a Uniunii Europene si NATO, Grecia nu recunoaste nici-o minoritate nationala, iar ministerul care se ocupa de problema aromanilor din Grecia este Ministerul Apararii!

Ca si Ungaria, care pe ultima suta de metri a intrarii Romaniei in UE, forteaza recunoasterea a tot felul de autonomii utilizand o adevarata coloana a V-a din Romania, Grecia vrea sa se asigure ca dupa ce Romania devine membru cu drepturi depline al UE, sa nu-i aminteasca, ca de la egal la egal, de drepturile aromanilor din Grecia. Si ca sa fie sigura de acest lucru, incearca, in pofida unei evidente recunoscute nu numai de Academia Romana ci si de oameni de stiinta si cultura europeni, sa oblige statul roman la recunoasterea minoritatii aromane din Romania. Lucrul acesta ar demonstra ca aromanii nu sunt romani si Romania nu ar mai putea ridica nici-o pretentie dupa integrarea UE, pentru apararea lor nici fata de Grecia dar nici in Macedonia si Albania unde, pe fondul lipsei aproape totale din peisaj a autoritatilor romane care se ocupa de romanii de pretutindeni, se duce o adevarata campanie de “grecizare” a aromanilor de acolo.

Demersurile se fac acum, nu intamplator. Sunt cunoscute “slabiciunile” Primului Ministru si in relatia cu Grecia asa cum sunt cunoscute si in relatia cu Ungaria(vezi  doar “Gojdu” si Statutul minoritatilor). Un important pion al acestui joc se afla in PD si este cocotat tocmai in Comisia de Aparare a Parlamentului Romaniei. PD-ul nu l-a tras inca de urechi ori din nestiinta ori din complicitate. Aceeasi complicitate a lucrat si in timpul cand Ion Iliescu a fost Presedinte. Memoriile unui general grec ne-au luminat asupra targului facut in detrimentul aromanilor din Grecia dar nu numai.

Credem ca in Romania exista totusi si oameni responsabili pentru care aceste actiuni de manipulare sa  reprezinte decat incercari nefericite, iar jocul din spatele cortinei sa le dea de gandit si sa trezeasca in ei, dincolo de interesele marunte si meschine ale jocurilor politice, interesul pentru Romania si romani indiferent cum se numesc ei: aromani, meglenoromani, vlahi, moldoveni sau istroromani. Pentru ca la Judecata de Apoi una din intrebari va fi si “Ce ai facut pentru neamul tau?” . Iar Neamul este unul.

P.S. Si pentru ca de curand a aparut la editura Fundatiei Culturale Aromane “Dimandarea Parinteasca” o carte de interviuri cu cel mai mare scriitor contemporan aroman din Romania, Hristu Candroveanu, interviuri realizate de un tanar cercatator etnograf, specializat pe Balcani, Emil Tarcomnicu, recomandam citirea acestei carti de referinta de catre cei care vor sa stie mai multe despre fratii nostri din Balcani, sau de cei care iau hotarari politice cu impact asupra situatiei romanilor de la sud de Dunare. Cartea se intituleaza “Despre Aromani”(Foto), iar Romanian Global News va prezenta fragmente semnificative din aceasta in fluxurile de stiri viitoare.

 
Parlamentarii de la Chisinau cer limba romana in ConstitutiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :844
Wednesday, 24 May 2006

Un grup de deputati din Parlamentul de la Chisinau au semnat doua initiative de modificare a Constitutiei, la articolle 11, care stipuleaza ca Moldova este un stat neutru, si 13, intitulat „Limba de stat, functionarea celorlalte limbi”.

Noua initiativa legislativa propune ca art.11 sa se intituleze “Aderarea la tratate de alianta”, iar continutul, in locul actualelor formulari, ce prevad “(1), R. Moldova proclama neutralitatea sa permanenta. (2) R. Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul sau”, sa prevada “Aderarea R. Moldova la tratate internationale, in scopul transferarii unor atributii catre alte institutii internationale, precum si al exercitarii, in comun cu statele membre, a competentelor prevazute in aceste tratate, se face prin lege organica, adoptata cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor”.
Cu referire la art. 13 se propune ca, in locul denumirii limbii de stat de “limba moldoveneasca”, sa fie scris “limba romana”. Vitalia Pavlicenco, unul dintre autorii initiativelor legislative, a declarat pentru Ziarul de Garda, ca unul dintre argumentele in favoarea acceptarii modificarii art.11 ar fi ca “statele ce au devenit, mai intai, membre ale Aliantei Atlanticului de Nord au astazi sanse cu mult mai mari de a fi acceptate in UE. Printre statele candidate sau aspirante la statutul de membru al UE si NATO se regasesc Albania si patru foste republici iugoslave, ce au fost implicate in conflictul iugoslav (Serbia-Muntenegreu, Bosnia-Hertegovina, Croatia si Macedonia), precum si Ucraina”. Desi cu intarziere, R.Moldova, cu sprijinul majoritatii populatiei si al fortelor politice, si-a exprimat optiunea de integrare europeana, insa, ramanand stat neutru, avand o pozitionare geostrategica importanta, nu va oferi temeiuri pentru a fi considerata credibila in planul alierii la familia europeana”. Iar, “avand pe teritoriul sau trupele ilegale ale Federatiei Ruse si confruntandu-se cu separatismul transnistrean, R.Moldova nu dispune de instrumentele si de sprijinul necesar pentru a-si restabili integritatea teritoriala si a-si asigura, pe termen lung, independenta. Anuland, insa, art.11 din Constitutie, cel cu privire la neutralitate, R.Moldova nu pierde ceea ce, de facto, nici nu are – neutralitate -, in schimb ar putea initia dialoguri, la nivelul intregii societati, dar si la nivel international, pentru a adera la aliante, fapt ce i-ar asigura securitatea, R.Moldova participand la arhitectura de securitate europeana.”
Cat priveste necesitatea si oportunitatea modificarii art.13 din Constitutie, Vitalia Pavlicenco sustine ca, dincolo de arhicunoscutul adevar stiintific si de uzul incontestabil, prin care limba romana, in pofida piedicilor - directe si indirecte -, din partea comunistilor, este constientizata ca atare de catre societate, vine momentul adevarului privind posibilitatea, pentru R.Moldova - inca nefiind membru al familiei europene - de a avea o limba oficiala a UE, prin aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. In plus, R.Moldova, prin toate fortele parlamentare, si-a declarat ca obiectiv strategic major pregatirea pentru aderare la UE. Inca un argument convingator privind marele privilegiu si marele avantaj pe care ni le ofera recunoasterea, prin Constitutie, a limbii romane ca limba de stat, precum este in realitate, e sansa preluarii integrale din Romania a textului in romana al acquis-ului comunitar - totalitatea de documente legislative vizand activitatea UE -, care cuprinde astazi deja 85.000 pagini. Recunoasterea oficiala a limbii romane ca limba de stat a R.Moldova va face sa cada toate falsele teorii lingvistice ale lui Stalin si ale lui Stati despre diferenta dintre limbile romana si moldoveneasca”.

Potrivit legislatiei in vigoare, pentru ca aceste initiative sa fie depuse la Curtea Constitutionala, este nevoie de semnaturile unei treimi din numarul deputatilor, semnaturi care, in prezent, potrivit initiatorilor acestor schimbari, se colecteaza. Textul proiectului de lege privind modificarea art.13 a si fost acceptat de 24 de parlamentari.
 
Patriarhul indeamna Senatul sa respecte Testamentul GojduPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :574
Wednesday, 24 May 2006

{mosimage}Ordonanta de Urgenta realizata de Ministerul de Externe pentru crearea controversatei Fundatii Publice Ungaro-Romane Gojdu va ajunge azi in debaterea Comisiilor Juridice si pentru Cultura ale Senatului.

{mosimage}Administratorii de drept ai realei Fundatii Gojdu, reprezentantii Bisericiii Orodoxe Romane, sunt increzatori ca senatorii vor vota cu intelepciune si patriotism impotriva acestei Ordonante paguboase si pentru respectarea Testamentului Marelui Mecena. Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a declarat ieri, in exclusivitate pentru ZIUA: ŃFundatia Emanuil Gojdu - desi in perioada interbelica a trecut prin reale dificultati, legate mai cu seama de patrimoniul sau din afara hotarelor romanesti, iar, in 1952, acest patrimoniu sa faca obiectul brutalei nationalizari comuniste - a renascut, incepand din 1996, la o noua viata, mangaindu-ne sufletele cu roadele unei activitati ce aspira la continuarea pilduitoarei sale traditii de odinioara. Fundatia Emanuil Gojdu trebuie sa urmeze intru totul implinirea Testamentului marelui sprijinitor al tinerilor romani ortodocsi din Transilvania."

De asemenea, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, nu renunta la mesajul pe care l-a adresat senatorilor inca din ajunul Sarbatorii Pastelui. "Nu pot decat sa le spun senatorilor sa voteze impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului, pentru ca averea Gojdu nu este o problema politica, ci una eminamente culturala", ne-a declarat, ieri, Bartolomeu Anania. Asa cum a avertizat in repetate randuri, IPS Bartolomeu Anania isi reafirma punctul de vedere conform caruia "un vot impotriva OUG inseamna, de fapt, un vot in favoarea tinerilor romani care urmeaza sa beneficieze de bursele Gojdu".

Nereguli grave la Comisia pentru Politica Externa

Adoptarea cu orice pret a Ordonantei Gojdu a devenit o obsesie a ministrului de Externe Razvan Ungureanu, mai nou acesta incercand sa influenteze votul senatorilor prin interventii personale. Cu toate acestea sursele ZIUA au constatat ca presiunile pentru aprobarea acestei Ordonante a MAE depasesc cadrul legal, un exemplu flagrant fiind incalcarea celor mai elementare proceduri parlamentare. Astfel la votul din 9 mai din Comisia pentru Politica Externa a Senatului Romaniei pentru avizarea Ordonantei Gojdu nu a fost intrunit cvorumul necesar pentru a putea fi acordat votul. Dintre cei 11 membri ai Comisiei sase au fost absenti, si anume senatorii: Ion Iliescu, Corina Cretu, Dan Voiculescu, Eugen Mihaescu, Viorel Duca si Marko Bela. Cei cinci ramasi: Mircea Geoana si Cristian Diaconescu (PSD), Teodor Melescanu si Radu Campenau (PNL) si secretarul Cristian Cucuianu (PD), care au votat pentru Ordonanta MAE cosmetizata, nu puteau intruni cvorumul legal. Cu toate acestea, pe 9 mai, Comisa pentru politica externa a Senatului a adoptat o declaratie unilaterala interpretativa la Acordul romano-ungar privind Fundatia Publica "Gojdu", desi nu se intrunise cvorumul necesar pentru adoptarea acesteia. Declaratia (care nu va fi luata in seama de Budapesta, dupa cum a precizat MAE ungar pentru ZIUA) stipuleaza ca prezentul acord nu aduce atingere acordului din 1937 prin care Ungaria se angajase sa cedeze statului roman intregul patrimoniu Gojdu. Sursele ZIUA au confimat ieri ca presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a fost sesizat in legatura cu neregulile petrecute la Comisia de politica externa cu ocazia votarii Ordonantei Gojdu. Se asteapta reactia senatorilor in numele carora a fost aprobata declaratia interpretativa.

(Preluare cotidianul Ziua. Un articol de George Damian si Victor Roncea)
 
Romanii uitati din UcrainaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Wednesday, 24 May 2006

{mosimage}In contextul politic actual, Romania nu pune problema denuntarii tratatului cu Ucraina, dar lipsa de preocupare a statului fata de romanii din afara granitelor este extrem de grava, demonstrand, inca o data, ca Romania nu a atins standardele europene, statele UE dezvoltand politici ferme si eficiente pentru protectia minoritatilor din afara granitelor, sustine, intr-un comunicat, deputatul si vicepresedintele PPCD (PNTCD) Aurelian Pavelescu.

{mosimage}Acesta catalogheaza drept "iresponsabil" comportamentul autoritatilor romane, si in primul rand al ministrului Ungureanu, care i-a abandonat definitiv pe romanii din afara granitelor, in principal pe cei din Ucraina. "Daca problema pactului Ribbentrop - Molotov ramane o problema pentru viitor, a nu insista ca tratatul sa fie respectat in litera si spiritul lui cu privire la drepturile minoritatii romane din Ucraina, potrivit standardelor asumate, reprezinta un act josnic al guvernului, de tradare a intereselor Romaniei, dar si a Constitutiei tarii. Inainte de a aduce acuze vecinilor nostri, este potrivit sa condamnam pasivitatea si exchibitionismul oficialilor romani, care isi cladesc cariere politice pe suferintele, recunoscute, ale natiunii romane", sustine deputatul taranist.

(Preluare cotidianul Ziua)
 
Romanii isi pot reinnoi permisele de sedere in Italia pentru 30 de euroPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :298
Wednesday, 24 May 2006

Romanii stabiliti in Italia pot solicita sau isi pot reinnoi permisul de sedere in Italia, la oficiile postale, contra unei sume de 30 de euro, potrivit unui decret semnat de fostul ministru italian de Interne, Giuseppe Pisanu, la 12 octombrie 2005, dar publicat in Gazeta Oficiala abia la finele saptamanii trecute.

Posta Italiana preconizeaza ca, in fiecare an, un numar de aproximativ 1.000.000 de straini isi vor reinnoi permisele de sedere.

Dar pentru cei care vor sa isi reinnoiasca permisele de sedere in Italia, cheltuielile nu se rezuma doar la cei 30 de euro,. Acestia vor trebui sa mai plateasca 14.62 euro pentru depunerea cererii, alti 27.50 pentru timbrarea noului permis de sedere electronic, care inlocuieste vechiul permis de sedere cartonat pe care il detin acum rezidentii in Italia.

Noua procedura urmeaza sa fie demarata, insa nu este cunoscuta o data exacta. Desi acordul dintre Posta Italiana si Ministerul de Interne dateaza de luni de zile, in ultimele saptamani au existat o serie intreaga de speculatii cu privire la data de la care se va pune in miscare noua procedura. Fie ca a fost vorba despre 8 mai, 15 mai, sau 22 mai, cert este ca, pana in prezent, nimic nu s-a schimbat in procedura de acordare sau de reinnoire a permiselor de sedere in Italia.
 
Minorii romani sunt acum protejati in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :215
Wednesday, 24 May 2006

Guvernul a aprobat Proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si Spania privind cooperarea in domeniul protectiei minorilor romani neinsotiti in Spania, repatrierea lor si lupta impotriva exploatarii minorilor, transmite biroul de presa al Guvernului Romaniei.

Documentul a fost semnat la Madrid, la 15 decembrie 2005 si a fost aprobat in sedinta Guvernului pe 26 aprilie.

Acordul deriva din angajamentele europene ale Guvernului Romaniei in domeniul protectiei copilului, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Romania si Spania vor coopera pentru solutionarea problemei minorilor romani neinsotiti localizati pe teritoriul Spaniei, expusi riscului de a fi abuzati, exploatati sau pusi in situatia de a comite acte de delicventa, precum si pentru prevenirea unor asemenea situatii. Cooperarea vizeaza si facilitarea schimbului de date si informatii in vederea solutionarii mai eficiente a problemei minorilor romani neinsotiti pe teritoriul Spaniei si pentru a contribui la prevenirea situatiilor de izolare si risc pentru acestia.

Potrivit Acordului, cele doua parti vor realiza urmatoarele actiuni:

- Identificarea si protejarea minorilor romani neinsotiti pe teritoriul Spaniei.

- Pregatirea mijloacelor de protectie si reintegrare sociala in Romania a acestor minori.

- Favorizarea revenirii lor in tara de origine, de preferinta in familiile lor.

- Actiuni de convingere a minorilor romani si familiilor lor pentru ca acestia sa nu fie expusi la situatii de risc si izolare, prin intermediul unor actiuni de informare si sensibilizare.

- Stabilirea actiunilor care se impun pentru combaterea retelelor si organizatiilor criminale care se ocupa de traficul si exploatarea minorilor si adoptarea masurilor de prevenire considerate necesare.
Autoritatile competente spaniole vor facilita asistenta si protectia acestor minori pe teritoriul Spaniei si vor realiza monitorizarea numarului si evaluarea situatiei generale a acestor minori. Asistenta minorilor include primirea, cazarea, asistenta medicala, pregatirea revenirii si, dupa caz, insotirea acestora pana in Romania.

Pentru a facilita relatiile operative intre autoritatile competente din cele doua tari, mai ales in ce priveste schimbul de informatii, va fi creat un Comitet de monitorizare, format din specialisti din ambele tari. Comitetul va fi creat in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Acordului.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului din Romania va dispune, imediat dupa intoarcerea minorilor in tara lor, masurile de protectie considerate oportune, conform legislatiei romane, precum si actiunile destinate reintegrarii sociale a minorilor, se precizeaza in comunicat. Tot Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului va putea selecta organizatiile neguvernamentale care ar putea, eventual, sa intervina in procesul de elaborare a proiectului de intoarcere in tara si punerea acestuia in aplicare.

De comun acord, Romania si Spania vor stabili actiuni de prevenire bilaterale, care vor consta in formarea de personal din cadrul serviciilor publice romane competente in domeniul protectiei copilului si, in acelasi timp, in desfasurarea pe teritoriul Romaniei de actiuni de informare si educare a populatiei.

In termen de doua luni de la intrarea in vigoare a Acordului, autoritatile competente din cele doua tari vor incheia un Protocol pentru punerea in aplicare a documentului. La fiecare sase luni va fi elaborat un raport de etapa, care va prezenta stadiul aplicarii Acordului, transmite biroul de presa al Guvernului Romaniei.
 
Maria Stefanache inaugureaza noul sediu al Centrului de Productie Teatrala din MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :228
Wednesday, 24 May 2006

Noul sediu al Centrului de Productie Teatrala din Milano, condus de Maria Stefanache, va fi inaugurat miercuri, 7 iunie, de la ora 19.30, in Via Trebbia 33 (Porta Romana).

Cu aceasta ocazie oaspetii vor avea ocazia sa participe si la o expozitie de fotografie semnata de artista venezueleano-spaniola Miroslava Ledo, care va ilustra zece ani de munca la Centrul de Productie Teatrala din Milano (1996-2006). Seara va continua cu filmul documentar „Munca regizorului cu actorii, in construirea personajului” al carei montaj si regie sunt semnate de Veronica Troconi si Marica Lizzardo.

In finalul deschiderii oficiale a noului sediu al Centrului, va fi prezentata in avanpremiera cartea Violetei P. Popescu (critic-istoric literar si jurnalist), „Teatrul lui Stafanache”, ce urmeaza sa fie lansata in curand.

Asociatia culturala s-a nascut in 1995 la Milano, ocupandu-se inca de la inceput de formarea in domeniul teatrului, iar mai tarziu, din 2003, numai de productiile teatrale si actualizarea in legatura cu noile metode teatrale din Italia si din strainatate. Incepand cu septembrie 2005, Centrul de Productie Teatrala merge in toata Italia pentru a transmite o cultura regizorala si pentru a ajuta actorii cu o noua metoda – mai simpla – de construire a personajului.

Regizoarea Maria Stefanache a studiat regia la Academia Natioanala „Silvio d’Amico” din Roma, iar apoi s-a specializat in regia de teatru, alaturi de mari maestri printre care Grotowski, Peter Brook, Strehler, Dodin si Nekrosius. Din anul 1995 locuieste la Milano, unde este implicata in practica si cercetarea teatrala, incercand sa gaseasca noi metode de imbunatire a artei actoricesti.
 
Seara romaneasca la BarcelonaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :243
Wednesday, 24 May 2006

Asociatia “ASOCROM” continua seria de evenimente pro-Romania. Dupa participarea la targul anual al asociatiilor din Barcelona, desfasurat pe 6 mai, “ASOCROM” pregateste o seara de muzica romaneasca, programata pentru duminica, 28 mai.

Invitatul serii va fi artistul Victor Socaciu. “Am fost primii in deschiderea targului cu un mic program muzical de folclor sustinut de orchestra “Rapsodia Romana”. De la ora 8.00 dimineata pana la 20.00 am fost prezenti la targ. Am avut un stand frumos decorat cu obiecte populare si imagini din Romania. In afara de vizitatorii romani si spanioli care ne-au vizitat in decursul zilei, am avut placerea sa avem in mijlocul nostru de aceasta data aproape tot consulatul. Spaniolii au fost foarte interesati in a primi informatii despre tara noastra si impresionati de frumusetea locurilor din Romania. Am avut pliante si harti ale Romaniei pe care le-am distribuit de data asta din belsug” a declarat, pentru Actualitatea Romaneasca, presedinta asociatiei romanilor din Catalonia “ASOCROM”, Marcela Ciobanu Sarbusca.

 
Tot mai putini imigranti romani ilegaliPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :316
Wednesday, 24 May 2006

Migratia ilegala romaneasca a scazut semnificativ in primele trei luni ale acestui an, ajungandu-se sa fie returnati de la granitele altor state numai 0,3% din procentul total al celor plecati.

Potrivit unor declaratii recente ale ministrului roman de Interne, Vasile Blaga, numarul celor care au fost returnati se ridica la numai 5.471 de persoane, din numarul total de 1.650.000 de romani care au parasit tara in primele trei luni ale lui 2006. Totodata, Blaga a tinut sa sublinieze ca acest lucru a avut ca efect recunoasterea oficiala din partea ministrilor de Interne din Franta si Austria a faptului ca migratia ilegala romaneasca nu mai este o problema in tarile lor. El a precizat si ca reducerea numarului de imigranti romani cladestini a  dus si la relaxarea conditiilor de iesire din Romania. In acest moment, pentru a parasi tara, romanii au nevoie numai de pasaport si de sumele necesare sejurului pentru o perioada de minimum cinci zile, precum si de bani pentru transport, pentru tarile care nu mentin inca obligativitatea vizelor.

"Sunt convins ca Romania va intra in Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007 si nu se pune in pericol stabilitatea sociala in vreun stat membru al UE din perspectiva faptului ca ar fi invadati de cetateni romani", a subliniat Vasile Blaga.

Prin punctele de frontiera deschise traficului international din Romania, in primele trei luni ale anului in curs au iesit peste 1.650.000 romani, cu 10,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din acest total, in cazul a 52.416 romani s-a luat masura, de catre politistii de frontiera, a nepermiterii continuarii calatoriei ca urmare a faptului ca nu indeplineau conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
 
Conferinta Neagu Djuvara la GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :174
Wednesday, 24 May 2006

{mosimage}Reputatul diplomat, istoric si scriitor roman, Neagu Djuvara, se va afla la inceputul lunii iunie in Elvetia, unde va sustine o conferinta pe tema „Tara romana intre Orient si Occident – istorie si actualitate”.

{mosimage}Conferinta va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 18.30, la Salle des Abeilles din Geneva, si este organizata de „Comunitatea romana din Elvetia" ("La Communaute Roumaine de Suisse"), in parteneriat cu "Forumul Elvetian de Politica Internationala”.

In finalul conferintei, cei prezenti vor putea participa la o dezbatere, urmata de un cocktail.
 
Romanii din Canada au participat la Niagara FolkArt FestivalPDF Print E-mail
St Catharines, Canada/Romanian Global News
Accesari :247
Wednesday, 24 May 2006

{mosimage}Ca in fiecare an, comunitatea romanilor din Niagara Falls si St. Catharines a participat si anul acesta la International FolkArt Festival, alaturi de alte comunitati din zona.

{mosimage}Pavilionul romanesc, gazduit de sala Bisericii Franceze din Sf. Catharines, a fost frumos decorat cu obiecte traditionale romanesti, au fost proiectate imagini din Romania, iar bucataria romaneasca a fost la inaltime cu traditionalele sarmale, mititei, savarine, cozonaci, placinta cu branza, si alte produse tipic romanesti, informeaza publicatia romaneasca in Canada, Faptu’ Divers. Ansamblul folcloric "Voinicii" din Toronto au incantat audienta cu frumoase dansuri populare romanesti. In fotografia alaturata este reprezentanta Romaniei, Mihaela Balaj, impreuna cu primarul orasului Sf. Catharines Tim Righby.

 
Recital Serban Lupu si Ian Hobson in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :178
Wednesday, 24 May 2006

Institutul Cultural Roman Budapesta organizeaza, in cadrul Anului Bartok in Ungaria, doua recitaluri extraordinare Bartok-Enescu, sustinute de Serban Lupu (vioara) si Ian Hobson (pian).

Concertele vor avea loc vineri,  27 mai, la Palatul Regal Godollo si luni, 29 mai, laCasa Memoriala “Bartok Bela” din Budapesta.

Nume de referinta in interpretarea muzicii enesciene, profesor de vioara si sef de catedra la University of Illinois, Serban Lupu i-a avut profesori de maiestrie, intre altii, pe Yehudi Menuhin, Henryk Szering si Nathan Milstein, precum si pe Norbert Brainin la Amadeus String Quartet. Din 1976, cand a plecat in SUA, concerteaza sub bagheta unor importanti dirijori precum Mendi Rodan, Sir Charles Grove, Harry Blech. A realizat numeroase inregistrari cu lucrari de Zsaze, Bartok, Enescu, Wieniawski, Stravinsky, pentru case de discuri si pentru BBC. Membru in numeroase jurii internationale, sustine in prezent cursuri de maiestrie artistica. A colaborat cu importanti compozitori contemporani, precum Theodor Grigoriu, Gheorghe Costinescu, Dinu Ghezzo, care i-au dedicat lucrari. In colaborare cu compozitorul Cornel Taranu a incheiat si rescris “Caprice Roumain ” pentru vioara si orchestra de George Enescu. Din decembrie 2005 Serban Lupu este presedintele Asociatiei „George Enescu” din SUA. A primit premiul “Arnold Beckman” din partea Universitatii Illinois pentru a inregistra integrala lucrarilor pentru vioara si pian de Bartok, la Casa de discuri Zehpyr din S.U.A., impreuna cu pianistul englez Ian Hobson, cu care concerteaza de peste 16 ani.
 
Gadjo Dilo si Rona Hartner la Festivalul Culturilor Francofone din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :157
Wednesday, 24 May 2006

{mosimage}Celebrul film ce o are ca protagonista pe Rona Hartner, „Gadjo Dilo”, o productie semnata de Tony Gatlif va fi prezentata vineri, 26 mai, in cadrul Festivalului Culturilor Francofone, ce se desfasoara zilele acestea la Paris.

{mosimage}Alaturi de expozitia Suzanei Fantanariu, desfasurata marti, 23 mai, Institutul Cultural Roman isi deschide si el portile pentru public, asemeni celorlalte institute culturale straine din Paris, de data aceasta cu proiectia peliculei Gadjo Dilo.

Proiectia de film, programata pentru ora 19.00, va fi urmata de o discutie cu regizorul fimului, Tony Gatlif, dar si de un concert de muzica romaneasca si tiganeasca, sustinut de actrita si interpreta romanca Rona Hartner, alaturi de orchestra sa, cu incepere de la ora 21.00.

 
Ultimele zile ale expozitiei foto „Farmecele Romaniei” la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :155
Wednesday, 24 May 2006

Numai doua zile mai au la dispozitie romanii din Franta care nu au ajuns la expozitia fotografica intitulata „Farmecele Romaniei”, si lansata de Claude Unsinger.

Expozitia a avut vernisajul la inceputul lunii mai si va mai ramane deschisa publicului numai pana miercuri, 25 mai, perioada in care va oferi publicului o serie de fotografii realizate in Romania de Claude Unsinger, in timpul mai multor voiaje efectuate la noi in tara.

Expozitia, organizata de Asociatia Culturala si Amicala Romana ACAR, face parte din seria de manifestari „Luna mai, luna Europei”, organizate de Primaria Strasbourg. Ea poate fi vizitata in holul de receptie al Centrului Administrativ Parc de L'Etoile din Strasbourg.

 
Militarii basarabeni continua misiunea umanitara in Irak pe termen nedefinitPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Wednesday, 24 May 2006

Genistii moldoveni, care participa la operatiunea post-conflict din Irak isi vor continua misiunea umanitara pe un termen nedefinit.

Decizia a fost adoptata de Consiliul Suprem de Securitate (CSS) al Republicii Moldova, la propunerea Guvernului SUA.

Potrivit Serviciului de presa al Presedintiei, chestiunea in cauza a fost discutata in cadrul unei sedinte a CSS, prezidate de seful statului, Vladimir Voronin, la 22 mai curent. CSS a acceptat propunerea Departamentului de Stat al SUA, solicitand Guvernului sa initieze procedura respectiva conform legislatiei in vigoare. Ministerul Apararii urmeaza sa intreprinda masurile de rigoare privind detasarea militarilor prin contract, instructajul, echiparea si asigurarea securitatii lor in cadrul operatiunilor.

Amintim ca, mandatul celui de-al treilea grup de militari moldoveni, antrenati in misiunea internationala post-conflict din Irak, urma sa se incheie la 13 iulie curent
 
Tinerii romani din Elvetia invitati la un picnic la AmbasadaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :132
Wednesday, 24 May 2006

Studentii, masteranzii, doctoranzii, cercetatorii, precum si toti ceilalti tineri romani, aflati in Elvetia la studii sau diverse stagii de pregatire si perfectionare profesionala, sunt invitati sambata, 27 mai, la o intalnire la Ambasada Romaniei la Berna.

Intalnirea se va desfasura incepand cu ora 12.00, in gradina Ambasadei, sub forma unui picnic si isi propune sa fie un prilej de destindere, de cunoastere reciproca si de reinnoire a legaturilor cu tara de origine.

 
Romanii de pe amble maluri ale Prutului se intalnesc la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :159
Wednesday, 24 May 2006

Studentii romani si basarabeni se vor intalni, la inceputul lunii iunie, la Paris, in cadrul unei seri informale organizata de Institutul Cultural Roman din capitala franceza.

Intalnirea va avea loc joi, 1 iunie, intre orele 19.00 si 23.00, la sediul ICR, si va reprezenta ocazia propice pentru studentii romani de pe ambele maluri ale Prutului de a se cunoaste, de a pune bazele unei colaborari mai fructuoase pentru viitor, de a asculta muzica si de a bea un pahar de vin impreuna. 
 
Granturi Mici pentru 8 noi publicatii scolare in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :163
Wednesday, 24 May 2006

Numarul elevilor si profesorilor basarabeni, sustinuti de parinti si primari, care isi doresc un ziar in scoala sau liceul din localitate este in crestere.

La concursul de Granturi Mici pentru crearea de ziare scolare anuntat de Centrul Media pentru Tineri au participat 89 de institutii scolare din 23 de raioane ale republicii, inclusiv localitati din partea stanga a Nistrului si UTA Gagauzia.  

Juriul Concursului, alcatuit din reprezentanti ai Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului, Centrul Media pentru Tineri, precum si jurnalisti din mass media profesionista a acordat prioritate dosarelor depuse de tineri din regiunea de est a republicii si UTA Gagauzia, acesta fiind si unul dintre obiectivele proiectului. De asemenea, au fost examinate si solicitarile din localitatile in care nu exista nici o initiativa mass media scolara. In procesul selectarii  s-a tinut cont si de sustinerea acordata de administratia scolii sau a APL-ului, numarul maxim de cititori ai ziarelor, precum si existenta unui computer pentru echipa de redactie. 

 Granturile, cu o valoare totala de 5,600 Euro constau in echipament tehnic si consumabile necesare pentru activitatea ziarelor pe o perioada de un an. 

Castigatorii concursului de Granturi Mici pentru crearea ziarelor scolare sunt urmatoarele institutii de invatamant: Liceul teoretic “Evrica”, or. Rоbnita (regiunea de est), Liceul teoretic “Ion Creangг”, s. Cosnita, raionul Dubasari (regiunea de est), Liceul “Stefan cel Mare”, s. Dorotcaia, raionul Dubasari (regiunea de est), Liceul teoretic din s. Chioselia Rusa, Comrat (UTA Gagauzia), Liceul teoretic, c. Cuhnesti, raionul Glodeni, Liceul teoretic “E. Coseriu”, s. Mihaileni, raionul Riscani, Liceul “V. Cotofana”, s. Chetrosu, raionul Drochia, Liceul teoretic din s. Ciobalaccia, raionul Cantemir.

Tinerii de la ziarele scolare castigatoare vor fi instruiti si antrenati ulterior in programe de consultanta, schimb de experienta cu alti tineri jurnalisti. Astfel, se va extinde Reteaua Media pentru Tineri, alcatuita, in prezent, din 66 de ziare scolare, 27 posturi scolare de radio si sase Studiouri radio si TV  pentru tineri.

 
 
Icoane pe sticla pictate de calugari de la Manastirea Sambata la FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 24 May 2006

Sambata, 3 iunie, va avea loc la Mulhouse, inaugurarea expozitiei de icoane pe sticla pictate de calugari ai Sfintei Manastiri Sambata, celebra ctitorie a lui Constantin Brancoveanu aflata la poalele Muntilor Fagaras.

Inaugurarea va avea loc intre orele 16.00 si 19.00 in Sala Espace Amadeo la adresa: 63 rue de Verdun- Mulhouse, sub auspiciile Parohiei Romane Sfintii Cosma si Damian din localitatem informeaza pagina romanilor din Freiburg. La manifestare a fost invitat si IPPS Iosif Mitropolitul pentru Europa centrala de la Paris.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions