Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Legea lustratiei in dezbatere publicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 25 May 2006

Astazi au loc la Palatul Parlamentului, Sala Nicolae Iorga din calea 13 Septembrie audieri ale cetatenilor care s-au inscris pentru a participa la dezbaterea deschisa privind adoptarea Legii lustratiei, lege care promoveaza disparitia din functii publice a nomenclaturii antedecembriste, asa cum a fost stipulat si in Proclamatia de la Timisoara, celebrul Punct 8, nerespectat pana astazi, la 15 ani de la evenimentele din 1989.

Persoanele interesate sa isi exprime liber punctul de vedere au avut la dispozitie pana ieri, 24 mai, orele 18, situl Academiei de Advocacy, initiatoarea demersului. La acest demers s-au afiliat si Societatea Timisoara, Asociatia ProDemocratia si Societatea Jurnalistilor Profesionisti.

Legea lustratiei a trecut deja de Senat si va intra curand in dezbateri si la Camera Deputatilor care va lua decizia finala. In urmatoarele 10 zile lucratoare o comisie de experti va analiza toate depozitiile depuse in scris si verbal si va prezenta public rezultatul opiniilor colectate, completat cu concluzii si recomandari pentru decidentii politici, printr-o conferinta de presa.

Proiectul de lege in forma actuala poate fi consultat si pe www.cdep.ro
 
5.600 de hectare de padure pentru urmasii familiei StirbeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :135
Thursday, 25 May 2006

Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau a validat cererea mostenitorilor familiei Stirbei prin care sunt revendicate 5.600 de hectare de padure, la Darmanesti.

Mai multe neclaritati au amanat mult timp Comisia sa ia o decizie in acest caz. Dupa ce urmasii fostilor proprietari au adus documente suplimentare si in lipsa altor solicitari sau contestatii, Comisia a hotarat sa valideze dosarul de retrocedare depus de acestia, informeaza Prompt Media.
 
Comisia Parlamentara Mixta Uniunea Europeana - Romania va discuta Raportul de aderare a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :400
Thursday, 25 May 2006

Comisia Parlamentara Mixta Uniunea Europeana - Romania se va reuni la Bucuresti, in zilele de 29 si 30 mai, pentru ce-a de-a 20-a sesiune de la infiintarea sa.

Membrii Comisiei vor dezbate problemele restante ale Romaniei, mentionate in Raportul de Monitorizare pe care Comisia Europeana l-a prezentat in plenul Parlamentului European de la Strasbourg in data de 16 mai. Potrivit Prompt Media, printre subiectele ce vor fi discutate se numara: reforma sistemului judiciar, agricultura si siguranta alimentelor, imbunatatirea sistemului fiscal si a situatiei persoanelor cu handicap, restituirea proprietatilor imobiliare, inclusiv proprietatile institutiilor de cult si bisericilor. Pe durata primei zile (29 mai) membrii Comisiei vor avea intalniri la nivel inalt, cu presedintele Traian Basescu si cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu. Programul deputatilor europeni va include o vizita la Institutul National al Magistraturii si o intalnire cu secretarul de stat al Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi. Sesiunea de lucru se va desfasura in Palatul Parlamentului, sala "Nicolae Balcescu”.
 
Voronin nu accepta critici din mass-media finantata din exteriorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 25 May 2006

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat miercuri seara la TV „Moldova 1” ca nu poate accepta criticele aduse la adresa sa de unele ziare de la Chisinau, informeaza Monitor Media.

Seful statului a spus in cadrul emisiunii „La gura sobei, prezentata de regizorul Tudor Tataru, ca accepta doar criticele pe care i le aduc ziarele cu finantare locala. Cele care sunt platite de sponsori de peste hotare indeplinesc comanda acestora de a critica o persoana sau alta, a mentionat Vladimir Voronin. 

In acest context, presedintele moldovean nu a dat insa denumiri de institutii mass media.

Emisiunea de miercuri „La gura sobei” l-a avut in calitate de „invitat de onoare” pe Vladimir Voronin, care a implinit joi (25 mai) 65 de ani. In cadrul emisiunii nominalizate, excesiv de laudativa la adresa sefului statului, Tataru si Voronin au discutat „la un pahar de vorba” despre tarani, situatia in care se afla localitatile rurale, despre biografia omului si presedintelui Vladimir Voronin. 

 
Prima reuniune a Forumului Marii Negre asteptata la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :197
Thursday, 25 May 2006

Prima reuniune la nivel inalt a Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat va avea loc luni, 5 iunie, la Bucuresti. Reuniunea va aduna laolalta presedintii, sefii de guvern si ministrii afacerilor externe ai tarilor din regiune, ministrii afacerilor externe si inalti oficiali din statele membre UE si NATO, reprezentanti ai UE, NATO, OSCE, Consiliul Europei, OCEMN, precum si ai think-tank-urilor si organizatiilor non-guvernamentale din regiune, Europa Occidentala si America de Nord.

Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat  este o initiativa romaneasca, menita sa ofere cadrul de intalnire si dialog transparent, favorabil pentru lansarea unui proces de reflectie asupra viitorului si identitatii regiunii, care sa creasca increderea reciproca, sa faciliteze identificarea de proiecte pragmatice capabile sa vina in intampinarea adevaratelor nevoi de dezvoltare regionala. Un asemenea proces trebuie sa se bazeze pe un dialog activ si deschis, desfasurat intre institutii si societatea civila din spatiul Marii Negre, si armonizat cu procesele in desfasurare din cadrul comunitatii euro-atlantice. Reuniunea la nivel inalt a Forumului nu este „un alt seminar” despre regiunea Marii Negre, ci reprezinta startul unui flux de evenimente destinat sa conduca la o interactiune avansata, la diverse niveluri, condus de tarile din regiune, apartinand lor, ce se bucura totodata si de interesul, sprijinul si contributia comunitatii europene si euro-atlantice.

Forumul va inlesni, de asemenea, identificarea punctelor de convergenta dintre proiectele de investitii, cercetarea stiintifica, initiativele regionale si procesele politice, printr-o serie de activitati, regulate sau initiate ad-hoc, in diferite formate.  Forumul va ajuta tarile de la Marea Neagra sa anticipeze si sa rezolve rapid si eficient potentiale probleme, inainte ca acestea sa devina surse de instabilitate si amenintari la adresa securitatii regionale. Pe termen mediu, Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat va permite trecerea la o viziune proactiva asupra viitorului comun al regiunii, mutand din ce in ce mai mult centrul de greutate de pe „a anticipa” pe „a prefigura” si „a proiecta”.

 
Peste 3.5 miliarde de lei pentru sinistratii din 19 judetePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Thursday, 25 May 2006

Un numar de 615 de familii ale caror locuinte au fost distruse de inundatii si alunecari de teren vor primi ajutoare de urgenta in suma totala de 374.800 lei noi (3,748 miliarde lei vechi), a hotarat Guvernul in sedinta de astazi.

Familiile afectate provin din judetele Alba, Bacau, Buzau, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Vaslui, Valcea si Vrancea. Ajutoarele de urgenta vor fi acordate diferentiat, in functie de gradul de distrugere al imobilelor. Astfel, familiile ale caror locuinte au fost distruse in proportie de 50-100% vor primi 800 lei noi (8 milioane lei vechi), iar cele ale caror locuinte au fost distruse in proportie mai mica de 50% vor primi 400 lei noi (4 milioane lei vechi). Din totalul de 615 case afectate, un numar de 322 de case necesita  reconstructie, iar 293 de case necesita consolidare si reparatii. Gradul de distrugere a caselor a fost stabilit in baza analizelor efectuate de Comisiile judetene de aparare impotriva dezastrelor.

 
Ladislau Boloni va antrena la A.S MonacoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :313
Thursday, 25 May 2006

Fostul selectioner roman Ladislau Boloni urmeaza sa semneze in curand un contract cu celebrul club de fotbal A.S. Monaco.

Cu un an inainte de sfarsitul contractului cu Rennes, echipa la care antreneaza in prezent, Boloni a decis sa isi continue cariera la unul dintre cele mai titrate cluburi de fotbal.

Boloni a mai antrenat echipele Nancy si Rennes, iar anul trecut s-a aflat pe lista lui Olympique Lyon.
 
Irlanda va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 25 May 2006

Parlamentul irlandez va finaliza joi, 25 mai 2006, procesul ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Irlanda devenind  astfel cea de-a 18-a tara care isi da girul aderarii tarii noastre.

Parlamentul Irlandei a ratificat deja Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, urmind ca joi sa mai fie adoptate unele amendamente.
Marti, 23 mai 2006, Consiliul de Ministri al Republicii Franceze a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, documentul urmand a fi aprobat in perioada urmatoare de cele doua camere ale Parlamentului francez, Adunarea Nationala si Senatul.

Pana in prezent, documentul a fost ratificat de 17 tari membre UE, respectiv Slovenia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Estonia, Republica Cipru, Republica Ceha, Spania, Italia, Suedia, Malta, Letonia, Polonia, Lituania, Marea Britanie, Portugalia si Austria.
 
Romania ramane fara Cerbul de Aur in 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 25 May 2006

Televiziunea nationala nu va mai organiza, anul acesta, festivalul romanesc Cerbul de Aur, care a adus in Romania cateva dintre cele mai celebre nume din lumea muzicala internationala.

TVR a anuntat ca are in derulare alte “proiecte de amploare”, printre care si cateva filme si seriale recent achizitionate. Eurovision Junior, programat sa se desfasoare la Bucuresti, pentru luna decembrie a acestui an, este unul dintre proiectele pe care TVR isi va concentra anul acesta mare parte din atentie, in detrimentul Cerbului, care a ramas fara fonduri.

TVR alocase anul trecut aproximativ 600.000 de euro pentru editia de anul acesta a Cerbului de Aur, un festival pe care dorea sa il „reinventeze”. Cu toate aceastea se pare ca viitorul Cerbului este altul. El nu va putea fi organizat nici de catre altcineva, intrucat, conform declaratiilor oficialilor din TVR, este un brand al televiziunii nationale.
 
Complicitatea lui Ungureanu cu UDMR-istul Eckstein trece “Gojdu” lui MAE in SenatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Comisia juridica si pentru Drepturile Omului  al carei presedinte este UDMR-istul Peter Eckstein Kovacs a votat ieri, in prezenta ministrului Ungureanu, cu diferenta doar de un vot, pentru adoptarea acordului ungaro-roman de infiintare a unei alte fundatii Gojdu, care practic ofera pe tava Budapestei intreaga mostenire Gojdu.

{mosimage}Acest lucru s-a intamplat in pofida apelurilor repetate ale Bisericii Ortodoxe Romane, a asociatiilor romanesti din tara si din afara frontierelor si a societatii civile din Romania.

"Respingerea respingerii nu inseamna vot pozitiv asupra ordonantei de urgenta. Nu exista o lege care sa aprobe ordonanta", a explicat senatorul PSD Serban Nicolae, citat de ZIUA. El a precizat ca, din punctul sau de vedere, acordul romano-ungar privind infiintarea fundatiei a intrat intr-un blocaj. Nicolae a sustinut ca ordonanta devine neconstitutionala, deoarece nu exista, potrivit procedurilor legale, nici o lege a Parlamentului care sa o adopte, nici una de respingere. In cadrul dezbaterilor care au precedat votul, senatorul PSD Adrian Paunescu s-a declarat impotriva aprobarii ordonantei, "nu din motive politice, moft sau vointa personala", ci pentru ca "am avea constiinta mult mai linistita daca am respinge acest act". El a afirmat ca Guvernul este liber sa infiinteze o fundatie atat timp cat aceasta nu va purta numele de Emanuil Gojdu si nu va atenta la bunurile lasate de titular "cu o anumita adresa". Si reprezentantul PRM Mihai Ungheanu a criticat actul normativ, sustinand ca este cel mai abuziv cu putinta, Ministerul de Externe dorind "sa forteze mana in mod evident". Atat el cat si senatorul Antonie Iorgovan au fost de parere ca exista si alte cai de solutionare a problemei Gojdu care ar trebui luate in considerare. Iorgovan a mai precizat ca, daca legea ar fi adoptata de Parlament, ea ar fi atacata la Curtea Constitutionala.
 
Adevarata Fundatie Gojdu a recuperat casa natala a lui Emanuil Gojdu din... OradeaPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Eveniment in premiera in justitia romaneasca. Fundatia Gojdu de la Sibiu a redobandit, in urma unui proces, casa in care s-a nascut in 1802 si a copilarit marele mecena Emanuil Gojdu.

{mosimage}Vandut cu aproape 40 de ani in urma Cooperatiei mestesugaresti, impunatorul imobil se situeaza in str. Traian Mosoiu nr. 3, in plin centrul Oradei. Ioan Cican, un gojdist veritabil, a pledat magistral in acest proces care poate fi socotit de bun augur in demersurile care se fac, sau ar trebui sa se faca, pentru recuperarea, in totalitate, a averilor marelui mecena, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

“Imobilul, aflat intr-o vreme in administrarea Episcopiei din Oradea, a fost vandut Cooperativei Prestarea in mod gresit, pentru ca nu s-a aflat niciodata in proprietatea acestei episcopii, lucru verificat prin sentinta civila nr. 5657, din 25 octombrie 2004, a Judecatoriei Oradea. Impotriva acestei sentinte, atat Cooperativa Prestarea, cat si episcopia au facut apel si recurs, dar prin decizia civila nr. 219/2006R, recursul a fost respins si sentinta a ramas definitiva si irevocabila. Astfel, Fundatia Gojdu din Sibiu, a reintrat in proprietatea imobilului ce i-a apartinut lui Emanuil Gojdu”, a declarat pentru ziarul “Crisana” domnul Ioan Cigan. Domnia sa este convins ca lupta trebuie continuata: “Nimeni nu poate tranzactiona ideea lui Gojdu si averea lui particulara, dar poate lupta pentru a repune in drepturi testamentul sau. Este o actiune legala si indreptatita, astfel ca putem si trebuie sa apelam si la foruri europene. Cred ca cei mai indreptatiti sa se ocupe de aceasta problema ar fi avocatii romani”.

Conform planurilor, casa natala a lui Emanuil Gojdu va deveni internat pentru elevii nevoiasi, asa cum a gandit-o episcopul Roman Ciorogariu.
 
Drepturile romanilor din Ucraina monitorizate de OSCE si CEPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :325
Thursday, 25 May 2006

O comisie formata din experti ai OSCE si Consiliului Europei va monitoriza respectarea drepturilor minoritatii romanesti din Ucraina si a celei ucrainiene din Romania.

Vazut mai mult ca o intelegere care ar veni sa tempereze initiativele vizand denuntarea tratatului bilateral cu Ucraina, contestat de o buna parte a opiniei publice din Romania, respectivul acord a fost gandit inca din 2005 atunci cand ministrii de externe din Ucraina si Romania au convenit asupra constituirii unei comisii de monitorizare care sa se deplaseze in cele doua tari pentru a verifica modul cum sunt respectate drepturile minoritatii romane din Ucraina si celei ucrainiene din Romania.

Desi inca din 1999 exista o comisie mixta interguvernamentala constituita in baza articolului 13 din Tratatul bilateral dintre Romania si Ucraina, intrunirile acesteia au fost sporadice si nu au prevazut deplasari in teren in regiunile unde se afla cele doua comunitati, transmite Rompres.

Prima deplasare a comisiei, ce va cuprinde oficiali din ministerele de externe si cele ale educatiei, va fi in luna iunie, in judetul Suceava si in regiunea Cernauti, dupa care se vor face vizite in judetul Maramures si Transcarpatia, respectiv zona Galati-Tulcea si regiunea Odessa. Comisia va analiza modul in care sunt respectate si protejate drepturile celor doua minoritati nationale. De asemenea, cei doi ministri de externe au convenit marti asupra detaliilor finale privind redeschiderea in acest an a podului de pe Tisa dintre Sighetu Marmatiei si localitatea Slatina din Ucraina, ministrul Ungureanu invitandu-l pe Boris Tarasiuk sa ia parte la acest eveniment. Podul respectiv care leaga Maramuresul romanesc de regiunea Transcarpatia din Ucraina a fost inchis la inceputul anilor '90, determinand o ocolire de 200 de kilometri pe la vama Halmeu a traficului transfrontalier din regiune.
 
Ar putea fi eliminate taxele de viza pentru romanii din UcrainaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :295
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Cu o intarziere foarte mare si ca urmare a numeroaselor proteste atat ale asociatiilor romanesti din Ucraina cat si a mass-mediei si societatii civile din Romania, ministrul Ungureanu, care a participat in numele presedintelui Traian Basescu la summit-ul tarilor din grupul GUAM de la Kiev, a abordat, impreuna cu omologul sau de la Kiev, problema introducerii unui regim flexibil de vize care sa permita eliminarea taxei de viza pentru romanii care calatoresc in tara mama.

{mosimage}In acest sens cei doi ministri au discutat despre noul acord de vize ce va fi semnat intr-un viitor apropiat intre cele doua parti.

Reamintim ca in Bucovina de Nord, Tinutul Herta, Sudul Basarabiei si Transcarpatia precum si intre Nistru si Bug sunt peste 500.000 de romani, multi dintre ei supusi unei presiuni asimilationiste mult mai dure decat pe timpul URSS .
 
Romanii care muncesc in Spania vor avea drepturile sociale ale cetatenilor spanioliPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Miercuri in sedinta de guvern a executivului de la Bucuresti a fost aprobat proiectul de lege care se refera la ratificarea Conventiei dintre Spania si Romania, care prevede ca  romanii care muncesc in Spania vor putea beneficia de drepturile si obligatiile prevazute de legislatia de securitate sociala de pe teritoriul Spaniei, in aceleasi conditii ca si spaniolii.

{mosimage}Actul normativ stipuleaza acordarea drepturilor de asistenta sociala in caz de boala, maternitate, batranete, deces, accidente de munca, boli profesionale, somaj si alocatia pentru copii.

Se reglementeaza de asemenea faptul ca cheltuielile pentru asistenta medicala acordata de catre unul dintre state in numele celuilalt vor fi rambursate de catre institutia competenta in euro, pe baza costurilor reale. In ceea ce priveste pensiile pentru invaliditate, limita de varsta sau urmas, acordarea drepturilor de securitate sociala se va calcula proportional cu perioadele de asigurare realizate conform legislatiei din Spania si Romania.

O alta reglementare se refera la faptul ca in perioada in care un cetatean roman sau spaniol desfasoara o activitate remunerata in unul dintre cele doua state, aceasta persoana va fi supusa numai legislatiei in domeniu a statului pe teritoriul caruia lucreaza.

Continutul actului normativ se aplica si urmasilor sau membrilor de familie ai persoanelor care au desfasurat sau desfasoara activitate remunerata pe teritoriul unuia Spaniei sau Romaniei.

Cele doua state vor incheia un Aranjament Administrativ pe baza caruia se va stabili metodologia de aplicare a prevederilor Conventiei, acest lucru fiind posibil dupa ratificarea actului normativ.
 
Locuri de munca pentru romanii din Alicante si MurciaPDF Print E-mail
Alicante, Spania/Romanian Global News
Accesari :268
Thursday, 25 May 2006

Romanii care locuiesc in orasele spaniole Alicante si Murcia isi pot gasi de lucru in cadrul uneia dintre cele mai importante entitati bancare spaniole care ofera servicii financiare pentru imigrantii din Spania.

Job-urile scoase la concurs pentru romani sunt de agenti comerciali si de relatii publice, iar responsabilitatea acestora va fi sa ofere servicii de relatii publice si sa comercializeze diferitele produse financiare ale Bancii.

Aplicantii trebuie sa aiba cetatenie romana, preferabil o pregatire universitara, desi pot fi selectati si cei cu pregatire medie, sa aiba experienta comerciala in vanzari, telemarketing, relatii publice, capacitate de relationare cu clientii si orientare comerciala, permis de rezidenta si munca in vigoare.

Angajarea se va face intr-unul dintre birourile pe care firma le va deschide in Alicante si Murcia, iar norocosii alesi vor avea un contract de munca pe perioada nedeterminata, retributie atractiva, posibilitate de angajare cu orar partial sau total, de luni pana vineri sau doar pentru sfarsitul de saptamana si zilele de sarbatoare, pregatire profesionala interna si posibilitati de cariera profesionala.

Persoanele interesate pot trimite CV-urile pe adresele gelu.vlasin@revistahoy.com sau gelu.vlasin@fedrom.org sau la sediul revistei Origini romanesti (COPERNAL PUBLISHING) din Str. Isaac Peral,2, Et. 2, Localitatea Madrid (Metrou Moncloa), persoana de contact: Gelu Vlasin.
 
480.000 de imigranti din Italia vor primi permise de sederePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}O noua masura de regularizare va conferi un statut legal unui numar de 480.000 de imigranti „care au deja sau pot avea un angajator in Italia” a anuntat recent noul ministru italian al Solidaritatii Sociale, Paolo Ferrero.

{mosimage}Potrivit portalului Stranieri in Italia, ministrul a explicat ca cei care vor fi regularizati sunt cei care si-au prezentat cererile la oficiile postale, in baza precedentului decret Flussi 2006.

Ministrul a mai precizat ca aceasta masura va reprezenta o ocazie de a lua in calcul cererile de regularizare care au fost deja prezentate de catre imigrantii care pot prezenta garantia unui loc de munca.

Referindu-se din nou la legea Bossi-Fini, legea care reglementeaza in acest moment sectorul imigrational din Italia, ministrul Ferrero a spus ca „este eronata si va fi schimbata”. Despre centrele de primire, Ferrero a spus: „vom face in asa fel incat sa le facem mai transparente si sa dam vizibilitate actiunilor din interiorul lor”.

 

 
Reactii la Ziua Romaniei la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :604
Thursday, 25 May 2006

Ne-am obisnuit deja sa publicam reactiile unor romani din strainatate sau din jurul granitelor care, cu speranta ca tara le va fi recunoscatoare pentru efortul personal pe care il fac in organizarea diferitelor actiuni de lobby pentru Romania, se trezesc dezamagiti, descumpaniti dar niciodata descurajati sa o ia de la capat.

Asa si in situatia Festivalului de acum celebru de pe strazile newyorkeze, “Ziua Romaniei la New York”. Sanziana Demian a stat de vorba cu organizatorul acestui eveniment, Stefan Minovici care, nu numai ca nu a fost incurajat pentru ceea ce face de cativa ani de zile pentru promovarea imaginii romanilor din America si a Romaniei in definitiv, dar nici nu a fost sprijinit de cei pe care ii platim in tara sa se ocupe de romanii de pretuindeni, fie ca vorbim de structurile guvernului, de diplomatie, ICR sau Televiziunea Romana. Pe masura ce trece timpul constatam cu stupoare ca, in loc sa se simta o ameliorare in sens pozitiv pentru ca diaspora este favorabila acestei conjuncturi politice, lucrurile se deterioreaza iar cale de intors probabil ca nu va mai fi. Curand se vor apropia atat campania pentru viitoarele alegeri cat si votul in sine. Asa cum am mai remarcat intr-un material anterior voturile diasporei probabil ca vor sanctiona actuala putere care a aruncat relatiile cu romanii de pretutindeni intr-un con de umbra unde numai Ceausescu le dorea. Desi este trambitata peste tot, politica de atragere a romanilor din diaspora este aproape nula, in realitate numai banii pe care acestia ii trimit in tara fiind importanti si nici macar pentru asta nu li se multumeste cum se cuvine. 5% din Produsul Intern Brut sustinut de romanii de pretutindeni nu-i lucru putin pentru o economie blocata in fata televizorului de scandaluri mediatice ce nu contenesc. Televiziunea publica acaparata de un grup de interese, mai nou, la fel de pus pe jaf ca si cele anterioare, s-a transformat in tribuna acestor personaje care nu au ceva in comun cu interesul romanesc ci cu propriul interes de gasca.

Daca pana la alegerile viitoare cei care se vor face raspunzatori de esecul pe care statul roman il inregistreaza in acest moment in relatia cu romanii de pretutindeni, mai sprijiniti de comunitatile statelor in care se integreaza decat tara de origine, nu vor fi demisi sau trasi la raspundere, actuala coalitie risca un rezultat al voturilor romanilor din diaspora cum nu a mai fost niciodata: fie lipsa de interes pentru actiunea in sine, neprezentarea la vot, fie votul dat unei alte formatiuni ce se va remarca cu alte promisiuni imbroboditoare.

Redam in continuare gandurile organizatorilor Festivalului Ziua Romaniei la New York asa cum le-a prins Sanziana Demian, mai adaugand doar ca pentru imaginea Romaniei in lume maia activeaza si Agentia pentru Strategii Guvernamentale, tot din cadrul Guvernului, agentie care ruleaza o multime de bani publici pentru a crea imaginea tarii si a natiunii romane. Cel putin asa se declara pe hartie!

“A devenit deja obisnuinta la New York ca prima sambata a lunii mai sa fie sambata romanilor, pentru ca atunci, o data pe an, inima metropolei americane pulseaza in ritm de cantec romanesc. Pe Broadway sau Wall Street, celebrele artere new yorkeze, Festivalul Ziua Romaniei aduce laolalta mii de romani-americani din diaspora, care vin aici dornici sa-si vada artistii dragi pe scena, sa incinga o hora ca pe vremuri sau sa guste din mancarurile traditionale. Anul acesta, la a saptea editie, au facut spectacol aici Nico si Akcent, precum si marea doamna a cantului popular romanesc, Maria Ciobanu.

Vreau sa ofer sansa unui moment de mandrie, de identitate culturala, de exprimare a valorilor noastre traditionale, spune Stefan Minovici, cel care a pus pe picioare Festivalul Ziua Romaniei, un om de afaceri romano-american, plecat din tara de aproape 30 de ani. Presedinte al unui business de succes in districtul financiar al New Yorkului si director al saptamanalului "Ziua USA", d-l Minovici numeste acest Festival "copilul meu" si vorbeste despre aceasta manifestare cu multa pasiune, dar si cu regrete amare.

S.D.: - Cum s-a vazut Festivalul de anul acesta din culisele organizatorilor, domnule Minovici?

S.M.: - Cred ca e o crestere valorica vadita fata de editiile trecute, dar exista si loc de mai bine, fara indoiala. Am avut insa din nou senzatia ca ma bat singur cu morile de vant. Din toamna, de cand am demarat pregatirile, m-am izbit numai de refuzuri si de amanari din partea tuturor celor carora ar trebui sa le pese de comunitatea romaneasca de aici. Eu ma zbat sa organizez acest Festival, nu pentru gloria personala sau pentru vreun castig banesc (dimpotriva, am pus din propriul buzunar peste 150.000 de dolari), ci pentru ca imi pasa, intr-adevar, de ce se intampla cu romanii de aici. Vreau sa ofer sansa unui moment de mandrie, de identitate culturala, de exprimare a valorilor noastre traditionale. De sapte ani incoace, singurul sprijin financiar pe care l-am primit din partea vreunei institutii a fost, culmea, pe vremea celui mai corupt guvern, acela al lui Nastase. In 2003 mi-au dat 8800 de dolari, care tin minte ca s-au dus pe sonorizare. In rest, nimic, nici macar vreun steag romanesc, vreo brosura, sau macar vreo scrisoare de multumire sau de apreciere. Am primit anul acesta doua mesaje de incurajare: unul de la Michael Bloomberg, primarul New Yorkului, si celalalt de la Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti. Adica de la americani. Iar de la guvernul nostru nimic, parca nu ar fi vorba de cel mai mare festival romanesc din afara granitelor tarii. Ca sa nu mai spun ca cei de la Institutul Cultural Roman din New York, care stau aici pe banii contribuabililor din tara, nici macar n-au avut decenta sa vina sa vada ce se intampla la acest festival.

S.D.: - Ce reactii vin din sanul comunitatii romanesti?

S.M.: - Oamenii se simt, in general, foarte bine. Vin la acest festival pentru ca le e dor de ceva romanesc, pentru ca vor sa auda muzica romaneasca buna si sa se distreze pentru cateva ceasuri. Multa lume m-a oprit pe strada sa imi multumeasca. Dar cand vine vorba de reactii in scris, feedback-ul nu e tocmai bun. Cateva ziare de aici si din Romania au avut in fiecare an numai critici la adresa acestui festival - ca nu s-a cantat bine, ca n-a mers statia, ca a fost fum prea mult de la tarabele cu mancare, ca lumea s-a tiganit etc. etc. Da, recunosc si eu ca nu totul e asa cum ar trebui, dar nu inteleg de ce acesti "binevoitori" tin cu tot dinadinsul sa creeze o imagine atat de proasta acestui eveniment. De bine de rau, este cea mai de amploare manifestare romaneasca din strainatate, unde an de an vin artisti de mare valoare din Romania, ca sa sustina spectacole foarte apreciate de public. Cred ca macar ei merita un respect mai mare. Anul trecut, Festivalul a fost transmis in direct la TVR2 si la TVR International. Anul acesta, am sperat ca va fi la fel, dar din motive pe care nu le cunosc, d-l Tudor Giurgiu, noul presedinte al TVR, a refuzat, pur si simplu, sa se intalneasca si sa discute cu mine despre acest festival, care in final nu a mai putut fi vazut deloc in Romania. Ceea ce mi se pare de-a dreptul aberant, mai ales ca e vorba de televiziunea publica. Toata lumea se vaita de cata nevoie este de a face cunoscuta cultura romaneasca in strainatate si de cata nevoie este de a coagula putin diaspora romaneasca, dar cand e de facut ceva concret, toti se dau inapoi...

S.D.:  - Cu ce ganduri porniti pentru editia de anul viitor?

S.M.: - Acum sunt destul de amarat si de dezamagit de aceasta totala lipsa de implicare, dar pana la toamna imi trece, si ma apuc din nou de treaba. Nu o sa ma dau batut, pentru ca odata ce "sarim" peste o editie, s-a zis cu acest festival. New Yorkul a inchis de cativa ani lista pentru acordarea de spatii acestor festivaluri nationale, asa ca daca noi renuntam, altii, care asteapta poate de ani de zile, or sa ne "fure" aceasta prima sambata din mai. Insa tare as vrea sa vad ca tinem si noi aproape unii de altii, la fel ca grecii sau polonezii, sau israelienii, care au manifestari similare. Si noi am putea sa ne adunam fara atata dusmanie si inversunare. Sa fim laolalta si sa ne simtim pur si simplu bine unii cu altii. Sa fim romani adevarati, macar pentru cateva ore pe an.
 
Studentii Romani din Ungaria si-au infiintat o asociatiePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 25 May 2006

La Budapesta a luat fiinta miercuri, 10 mai, Asociatia Studentilor Romani din Ungaria (ASRU). Misiunea ASRU este sa promoveze comunicarea si relationarea in randul studentilor romani care studiaza in strainatate.

Asociatia se doreste a fi un cadru institutional care sa vina in sprijinul studentilor care studiaza in Ungaria. „Dorim sa incheiem parteneriate cu asociatii similare din alte tari si, de asemenea, dorim sa incheiem parteneriate cu diferite institutii la nivel national si intenational, pentru a facilita comunicarea intre acestea si studenti”, se arata intr-un comunicat de presa al Asociatiei.

Printre  scopurile pentru care a luat fiinta Asociatia se numara dezvoltarea unei comunitati a studentilor romani care studiaza in strainatate; dezvoltarea de canale de comunicare intre studentii romani care studiza in strainatate si institutiile romanesti si europene; sustinerea studentilor romani care vin sa studieze in Ungaria in accesarea si intelegerea culturii maghiare; promovarea schimbului de informatii generale despre Romania, Ungaria si Uniunea Europeana; promovarea cooperarii intre Romania si Ungaria pe diferite nivele, in special la nivel de educatie; oferirea de informatii despre burse, programe de practica (internship) si universitati; oferirea de burse studentilor romani; promovarea schimbului de experienta intre studenti la nivel mondial;  promovarea dezvoltarii cercetarii academice si a cunostiintelor despre Romania, Ungaria, Uniunea Europeana si a altor aspecte corelate; stimularea dezaterilor pe teme variate prin dezvoltarea si sustinerea de proiecte specifice; promovarea unui model de organizare a studentilor romani care studiaza in strainatate; construirea unei reltele care sa aujte absolventii sa se re-integreze in societatea Romaneasca la intoarcere.

Comitetul ASRU este condus de presedintele Stefan Cibian (Masterand in Politici Publice la Universitatea Central Europeana) si compus din vicepresedinte: Zoltan Horvath (Student in Studii Orientale la ORZSE si in Finante la ITCB); Secretar General: Teodora Danes (Masterand in Studii de Gen la Universitatea Central Europeana); Trezorier: Istvan Szep (Masterand in Economie la Universitatea Central Europeana); Membrii in Comitetul Executiv: Adina Babes (Masterand in Nationalism la Universitatea Central Europeana); Cristian Eparu (Student la Antropologie si Studii Arabe la Universitatea Eotvos Lorand); Silviu Hariton (Doctorand in Istorie la Universitatea Central Europeana); Marius Taba (Roma Education Fund); Arpad Todor (Masterand in Stiinte Politice la Universitatea Central Europeana). Comisia de Cenzori este formata din: Cristian-Nicolae Daniel (Doctorand in Studii Medievale la Universitatea Central Europeana) si Mihaela Hell (Traducator).

Adresa de e-mail la care poate fi contactata Asociatia Studentilor Romani din Ungaria este asr_ungaria@yahoo.com.
 
Romanii din Creta si-au facut asociatiePDF Print E-mail
Creta, Grecia/Romanian Global News
Accesari :227
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}In Creta se afla peste 10.000 de romani. Dintre acestia, 6.000 cu acte in regula, iar restul - la negru, la cules de masline si in tavernele si magazinele de pe litoralul cretan.

{mosimage}Daca te plimbi prin statiunile turistice ale celei mai mari insule a Greciei, este imposibil ca la al treilea prag calcat fie el magazin sau restaurant sa nu ti se raspunda in limba romana, scrie “Adevarul”. Vivi a plecat din tara de doi ani si jumatate, dintr-o comuna din judetul Buzau. Avea un salariu de 1,5 milioane de lei. Dupa doi ani in care a lucrat ca ajutor de bucatar, acum e bucatar si castiga 800 de euro pe luna. Munceste 12 ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Impreuna cu sotul, strange bani sa-si termine casa inceputa acasa, la Buzau, unde au lasat, cu bunicii, doi copii pe care nu i-au mai vazut de-atunci. Spera sa-si rezolve cu actele, sa obtina dreptul de munca si de sedere, sa-si vada copiii si sa se reintoarca la munca, informeaza Actualitatea Romaneasca.

O alta romanca, bucatar intr-un oras mai important, cu o mai mare vechime, castiga 2.600 de euro pe luna. Comunitatea romana din Insula Creta si-a facut asociatie cu acte in regula. Florentina Glodianu, sefa asociatiei, povesteste despre cei 37 de copii romani care traiesc intr-un mic sat. Vor sa construiasca o biserica romaneasca, sunt invitati sa promoveze la targuri produsele romanesti. Chiar daca 80% din romani muncesc in agricultura, in special toamna, la cules de masline, cand pot castiga 800 - 1.000 de euro /luna, exista si romani de succes, care au firme de inchirieri de masini sau firme de constructii, care castiga pana la 20.000 de euro pe luna si au angajati greci.

 
Cel mai vechi luptator pentru Fundatia Gojdu a fost concediatPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :366
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Un nou episod al clientelismului politic s-a declansat la Oradea, prilejuit de incercarea partidelor locale aflate la putere, de a pune mana pe conducerea si bugetele institutiilor de culturã subordonate Consiliului Judetean Bihor.

{mosimage}In urma manierei proprii si ilegale de a aplica Ordonanta nr. 26/ iulie 2005, care este ea insasi un instrument de tortura psihica a directorilor independenti, ce nu sunt aserviti puterii politice, au avut loc concursuri aranjate, care au condus ca la Teatru din Oradea sa castige postul de director general un vicepresedinte al organizatiei judetene a PD, care mai este si inginer silvic de profesie, la Filarmonica de stat sa devina director general un jurist, care este sustinut de U.D.M.R., la Centrul cultural judetean sã fie confirmat un recent penelist, emigrat de la PSD si asa mai departe.

Dar situatia cea mai revoltatoare rezulta din asa zisul concurs pentru postul de director al Bibliotecii Judetene „Gheorghe Sincai” Bihor, care a avut loc in ziua de 10 mai a.c. si la care au fost primite patru dosare, in pofida faptului ca functia de director nu era vacanta, fiind de mai multi ani ocupata legal de un profesionist in materie, conferentiarul universitar dr. Constantin Malinas, unul dintre cei mai de seama luptatori (daca nu cel mai vechi si important) pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu si autorul cartii „Bicentenarul lui Emanuil Gojdu”. Acesta, impreuna cu prof. Univ. Dr. Mihai Drecin vicepresedintele Fundatiei Gojdu din Sibiu, a initiat strangerea a peste 30.000 de semnaturi in sprijinul aplicarii ad litteram a testamentului lui Emanuil Gojdu.

Acel concurs a fost precedat de aranjamente politice, prin care postul a fost dat pe algoritm pentru PD Bihor. Nu e de mirare, prin urmare ca rezultatul dat de asa-zisa Comisie pentru concurs a fost in defavoarea titularului de post si pentru delegatul PD, adica Traian Stef, care nu este altul decat liderul judetean „al celor care s-au saturat de Romania”*, sub bagheta renumitului trambitas al despartirii Transilvaniei de Romania, Sabin Gherman, de la Cluj.

Titularul de drept si de fapt al functiei de director a facut contestatie, in termen legal, la care dupa cinci zile nu a primit raspuns, desi legea in acest caz prevede un termen expres de raspuns de doua zile de la depunerea acesteia. Comisia, din care au facut parte doi consilieri PD, un consilier PNL si un consilier UDMR, adica o Comisie pur politica, s-a evaporat, fara a da raspunsul logic, nu a avut competenta profesionala de a examina un conferentiar universitar in bibliologie si biblioteconomie, care este si doctor in filologie si expert atestat pentru bibliofilie.

In urma cu doi ani, „luptatorului pentru dreptate romaneasca” Constantin Malinas, i s-a mai inscenat pe nedrept un proces la Tribunalul Oradea, in care era acuzat ca ar fi fost neglijent cu fondul de carte veche de la biblioteca judeteana si mai precis de disparitia a doua pagini din faimoasa revista „Familia” a lui Iosif Vulcan, paginile unde si-a publicat primele poezii Mihai Eminescu. In urma cercetarilor s-a demonstrat ca aceste pagini (conform unei mentiuni scrise inregistrate inca din 1973) au disparut cu mult inainte ca acesta sa lucreze si sa fie numit  director al bibliotecii. Instanta l-a declarat nevinovat! Autorii inscenarii au folosit aceleasi strategii ca si cei care au dispus demiterea sa.     

Cazul de la Oradea contine mai multe incalcari flagrante ale Ordonantei 26/2005, care spune expres ca se face concursul pe o functie vacanta si ca doua treimi din membrii Comisiei trebuie sã fie specialisti, care nu au legaturi de interese cu cel ce organizeaza concursul. Ori aici, vorba lui Conu Leonida, au dat focuri chiar cei de la politia politica a judetului Bihor. Surprinde faptul ca niste partide, care nu au avut si nu au nici un fel de oferta culturala in programul lor politic, in schimb asuda din rasputeri pentru a pune mana, prin cicisbeii lor, pe conducerea institutiilor culturale, inlocuind profesionistii cu niste amatori aserviti politic. Si mai surprinde ceva: domnul conf. univ. dr. Constantin Malinas a deranjat actuala putere politica prin articolele sale repetate si critice in apararea patrimoniului Fundatiei Gojdu. Prin urmare, vocea lui trebuia redusa la tacere! Avem convingerea ca asa zisul concurs, oricum ilegal, de la Oradea, nu a fost decat o incercare de intimidare politica si inca o palma data luptatorilor pentru dreptate in cazul Gojdu. De aceea, ne exprimam revolta fata de asemenea hartueli politice, cerand ca ele sa inceteze si sa se respecte legalitatea si profesionalitatea, iar simulacrul de concurs si manipularile si incalcarile legii sa fie aduse la cunostinta Ministerului Culturii si Cultelor.

(Pentru Romanian Global News de la Oradea, prof. Iosif Popa) 
 
Conferinta despre Ion Antonescu la Scoala de Studii Slavone din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :170
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Celebrul conferentiar britanic Dennis Deletant va sustine in luna iunie o conferinta despre regimul lui Ion Antonescu. Conferinta, intitulata „Aliatul uitat al lui Hitler.

{mosimage}Ion Antonescu si regimul sau. Romania 1940-1940” va fi gazduita in data de 7 iunie, de Scoala de Studii Slavone si Est –Europene, Centrul pentru Studiul Europei Centrale, cu incepere de la ora 18.00. 
 
Fiul lui Tudor Petrov-Popa – granicer la „hotarul” de pe PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :306
Thursday, 25 May 2006

Acum trei saptamani, fiul detinutului politic Tudor Petrov-Popa, Victor, a fost inrolat in Armata Nationala, in Departamentul Graniceri de la Ungheni.

Spre deosebire de multi tineri care se gandesc cum sa se eschiveze de la armata, pentru Victor satisfacerea serviciului militar inseamna o posibilitate de a-ti incerca propriile forte.

 Pe Victor l-am gasit la Centrul de Instruire din Ungheni. "Am venit sa-mi incerc puterile. Dupa armata, sigur, devii mai barbat", imi spune el care, la prima vedere,  se pare ca nu se deosebeste cu nimic de ceilalti tineri. "Sunt singurul dintre prietenii mei care am preferat sa fac serviciul militar. La inceput s-au gandit ca fac glume. Nu le venea sa creada. De fapt, nici eu nu ma pot obisnui cu gandul ca sunt soldat", continua tanarul.

 Granicer la 17 ani

Victor nu are inca 18 ani, varsta la care un barbat poate fi inrolat in armata. El urmeaza sa atinga majoratul pe 18 iunie. Baiatul spune ca, printre tinerii graniceri, a mai intalnit doi baieti de varsta sa. "Nu sunt singurul. Eu mi-am dorit sa ajung la  armata inca inainte de a primi citatia. Am un verisor care a facut serviciul militar la graniceri. Mi-am zis atunci: "De ce sa nu incerc si eu?""
El isi aminteste ca, inainte de a pleca in armata, era intrebat de rude si prieteni de ce a hotarat sa faca acest pas, mai ales ca ar putea sa se eschiveze, la fel ca ceilalti tineri. Victor, insa, afirma ca daca ii va placea viata de militar, va ramane in armata pe contract, pas la care prea putini se incumeta.
Inainte de a fi inrolat in Departamentul de Graniceri, Victor ar fi putut sa mearga in "Garda de Onoare", unitate in care foarte multi tind sa ajunga. A renuntat pentru ca "Granicerii sunt elita Armatei Nationale. Asa spun toti". "A fi granicer inseamna sa ai mai multe responsabilitati. Ei sunt cei care, in caz de nevoie, merg primii la razboi", spune Victor, mandru de faptul ca a fost inrolat "la frontiera". In acel moment l-a chemat langa el pe Dembeli (n.r., cainele din unitate), acesta a venit repede langa tanarul granicer, fluturand prietenos din coada. Aici, Victor a invatat sa-si faca noi prieteni, sa spele si sa coase. In dosul chipiului sau am vazut acul si ata, elementele necesare pentru a-si coase zilnic, dupa ce este spalat, gulerul alb de la uniforma sa.
"Tatal meu a facut serviciul militar in Afganistan. A luptat in razboiul de pe Nistru. Sunt mandru de viata si de faptele tatalui meu. Ma intreb: oare chiar nu voi fi in stare sa ma descurc aici?", continua Victor cu o mina serioasa, devenind, de aceasta data, mai tacut. Amintirea despre tatal sau il face intotdeauna mai meditativ. 

Are nevoie de tarie de caracter

Il intreb de atitudinea superiorilor fata el. "Se poarta ca si cu ceilalti tineri. In armata toti suntem egali. Nu am relatii deosebite cu nimeni. Nu conteaza ca tata e acolo, iar mama dincolo. Nu sunt scutit si nici nu vreau", imi raspunde tanarul, "amintindu-mi" ca armata nu e gradinita de copii si ca aici esti obligat sa executi tot ce ti se cere. 

Victor isi aduce aminte ca a auzit de faptul ca multi soldati, dupa armata, se lauda ca ar avea la activ fapte eroice. "Se laudau ca, fiind in armata, savarseau astfel de fapte, incat rupeau uniforma militara de pe ei. Dar, de fapt, acestia nu faceau nimic. Nu vreau sa fiu ca ei", continua Victor cam indignat de "eroismul" pseudoeroilor. 

 "Acum, la inceput, invatam pregatirea de foc, pregatirea patriotica. Abia astept sa stau si eu de garda la frontiera.", isi inchipuie baiatul ziua in care va merge pentru prima oara la hotar.
Victor spune ca nu este singurul care a preferat sa faca serviciul militar la Ungheni, mai departe de casa, chiar daca el spune ca aici e aproape de casa. Multi au venit din Rascani, Edinet, Drochia, Dubasari. Il intreb de ce are nevoie cel mai mult in armata "De tarie de caracter", a urmat un raspuns scurt.

Acum cateva zile, Victor a racit. El spune ca s-au imbolnavit, concomitent, mai multi soldati. "Daca te adresezi la medic, ti se ofera ajutor. Daca nu. Aici trebuie sa fii barbat."
Cu toate ca multi s-au plans de calitatea bucatelor, Victor spune ca lui chiar ii place mancarea din armata. "Bineinteles, la inceput nu prea ma puteam deprinde cu mancarea de aici. Si parca simteam mereu foame. Acum m-am obisnuit si chiar imi place. Desigur, acasa e altfel. Mananci cand ti-e pofta. Te trezesti cand nu mai vrei sa dormi. Dar armata te face barbat."
Am observat ca incaltamintea granicerilor este diferita de a celorlalti soldati. Aceasta acopera piciorul pana la genunchi. "Si eu credeam ca imi va fi dificil in acesti bocanci, dar si cu asta m-am obisnuit", spune Victor indreptandu-si bocancii.

Il intreb daca nu vrea acasa. "Mi-e greu sa vad ca cei care vin sa ma vada, dupa vizita pleaca, iar eu nu pot sa ies dupa poarta impreuna cu ei."

La despartire Victor imi spune: "I-am trimis o scrisoare lui tata, la inchisoarea din Hlinaia. I-am povestit cum e in armata”.

(Preluare Ziarul de garda. Un articol de Anastasia Nani)
 
Universitate de vara de radiojurnalism pentru tinerii basarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :125
Thursday, 25 May 2006

Universitatea de Vara de Radiojurnalism va fi organizata in premiera pe durata lunii iulie de Centrul Media pentru Tineri (CMT) din Chisinau, informeaza Agentia Monitor Media. 

Potrivit organizatorilor, vor fi selectati 12 participanti pentru acest proiect. Ei vor frecventa cursuri de radio tinute de lectorul universitar Vitalie Dogaru, reporter la Radio Europa Libera. Oferta este adresata, in special tinerilor care deja activeaza in domeniul radiojurnalismului – fie in studioul CMT, fie la posturi de radio pentru tineri. 

Tinerii jurnalisti, care vor frecventa cursurile, vor obtine noi cunostinte si capacitati in realizarea stirilor, interviurilor, elaborarea si prezentarea subiectelor, si emisiunilor radio. Participantii vor merge la evenimente, intalniri de documentare si vor elabora doua emisiuni tematice care ulterior vor fi difuzate. 

Universitatea de Vara de Radiojurnalism va functiona studioul radio al CMT in zilele de sambata si duminica. 
 
Seara literara Macedonski la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :133
Thursday, 25 May 2006

Catedra de Romanistica din cadrul Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii Caroline (FFUK) va fi prezenta miercuri, 31 mai, la o seara literara romaneasca, organizata de Institutul Cultural Roman din Praga.

Evenimentul, intitulat „Mai – metafora a iubirii la Alexandru Macedonski si  Karel Hynek Macha”, se va desfasura cu incepere de la ora 18.00, la Sala de festivitati a Centrului Ceh din Praga, si va avea printre invitati si Catedra de Literatura Ceha si Teoria Literaturii din cadrul FFUK, precum si Asociatia Cehia-Romania.
 
Un producator roman pentru Festivalul de Reggae din CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 25 May 2006

A treia editie a Festivalui de reggae (14-16 iulie) din acest an se anunta spectaculoasa. Avand ca principala tema celebrarea lui Bob Marley, manifestarea se desfasoara sub egida aceluiasi mesaj de anul trecut: "Uniti impotriva violentei".

In aceasta vara, producatorul de origine romana Cezar Brumeanu si echipa sa ne promit trei zile pline cu concerte sustinute de artisti ai momentului, dar si concerte gratuite, in aer liber. Capetele de afis vor fi Shaggy, Maxi Priest si Barrington Levy. Inedite se anunta documentele lui Roger Steffens, critic si istoric muzical, considerat cel mai mare colectionar reggae din lume. El va prezenta, cu ocazia festivalului, discuri si obiecte reggae si, pentru prima data in Canada, va organiza o proiectie video exclusiva si interactiva in Place Bonsecours. Pe afis se mai afla nume cunoscute la aceasta ora in Jamaica, tara in care reggae-ul e, fara indoiala, un mod de viata. Biletele sunt deja in vanzare in Montreal, Ottawa si Toronto. (www.montrealreggaefestival.com) (Cerasela Nistor, Pagini Romanesti)
 
Tot mai multi romani prefera vacantele in Insula CretaPDF Print E-mail
Creta, Grecia/Romanian Global News
Accesari :187
Thursday, 25 May 2006

Tot mai multi romani prefera Creta ca destinatie de vacanta. Anul trecut, aproximativ 4000 de romani au ales insula pentru a-si petrece concediul, spun reprezentantii agentiilor de turism.

Numarul turistilor romani care ar putea vizita, in acest an, insula ar putea creste cu circa 40%. Interesul romanilor pentru Creta s-a marit foarte mult in ultimii ani, cele mai solicitate pachete turistice fiind cele care au preturi cuprinse intre 500 si 600 de euro, informeaza Actualitatea Romaneasca. Din spusele hotelierilor greci, turistii prefera, in special, statiunea Hersonissos, unde sunt multi romani care lucreaza in aceasta localitate, ca de altfel in intreaga regiune. Romanii vin in general cu familia, atat in grup, cat si individual, avand mai multe optiuni pentru a petrece cat mai placut sejurul in Creta.

Preturile variaza in functie de perioada aleasa si de serviciile oferite, de la 99 de euro pentru un sejur de sapte zile in statiuni precum Ammoudara, Hersonissos, la peste 2.000 de euro in Agios Nikolaos si 5.000 euro la Elounda. In prezent, turismul asigura circa 70% din Produsul Intern Brut al Cretei, restul activitatilor fiind reprezentate de agricultura si industrie. Anul trecut, numarul turistilor care au vizitat insula prin intermediul agentiilor de profil s-a ridicat la peste 2,8 milioane, cei mai multi fiind din tari precum Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Rusia.
 
Expozitie de pictura Georgeta Grabovschi la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :170
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Pana la data de 15 iunie, romanii din Spania pot vedea creatiile artistice ale pictoritei romance Gabriela Grabovschi, in cadrul unei expozitii personale deschise de aceasta la Madrid.

 

{mosimage}Peste 20 de picturi in ulei, pline de rafinate registre cromatice si forta plastica, sunt expuse incepand cu data de 18 mai si pana in 15 iunie, la Galeria de Arta PEA din capitala iberica. Georgeta Grabovschi este absolventa a Facultatii de Filosofie, 1980 si a Scolii Superioare de Arta Fine Arts "Francoise Conte" Academy din Paris. Totodata, ea este membru U.A.P din Romania, membru de onoare al "Salonului Independentilor" – Paris; membru al "Federatiei Internationale Culturale Feminine" – Paris si medalitata cu medalia "Merit si Devotament Francez" in anul 2003.

De-a lungul carierei sale, creatiile semnate de ea au fost expuse in cadrul unor expozitii personale deschise la Bucuresti, Dusseldorf, Paris, Koln, Nisa, Cannes, Essen, New York, etc
 
Mihaela Steff ramane in Italia, alaturi de romanii de la SterilgardaPDF Print E-mail
Castel Goffredo, Italia/Romanian Global News
Accesari :342
Thursday, 25 May 2006

{mosimage}Celebra campioana nationala la tenis de masa a Romaniei, Mihaela Steff (foto) va ramane in Italia inca un an, dupa ce recent si-a reinnoit contractul cu patronul clubului Sterilgarda din localitatea Castel Goffredo, din regiunea Lombardiei.

{mosimage}Potrivit Actualitatea Romaneasca, Mihaela joca pentru echipa acestui club, pe care o si antreneaza, incepand din 2004, dupa ce si-a incheiat contractul cu echipa germana FC Langweid, alaturi de care a si castigat Cupa Campionilor Europeni.

Romanca a fost considerata, in luna septembrie a anului 2001, cea de-a treia jucatoare a lumii, iar de atunci palmaresul ei a devenit tot mai interesant: tripla campioana europeana de dublu (2002, 2003 si 2005), dubla campioana continentala cu echipa Romaniei (2002 si 2005) dupa ce, in 2000 a fost medaliata cu bronz alaturi de echipa Romaniei la Campionatul Mondial.
A inceput sa practice tenisul de masa la varsta de noua ani, iar cand a atins varsta de 14 ani si cucerise deja numeroase titluri la copii si cadeti, nemtii i-au facut o oferta ferma pentru a o atrage in Germania unde primea automat si cetatenia germana. Mai tarziu a preferat doar sa colaboreze cu unul dintre cele mai apreciate cluburi de tenis de masa al nemtilor. Din 2004, Mihaela Steff este casatorita cu Marius Merutiu, fidel sustinator, alaturi de ea la toate concursurile, si alaturi de care traieste acum in Italia, la numai 50 de kilometri de Verona.

Sterilgarda, clubul pentru care joaca Mihaela, precum si o alta romanca – Anda Dumitrache - este cel mai bun club de tenis de masa din Italia, de unde in fiecare an, sub indrumarea Mihaelei Steff, pleaca spre concursurile europene campioni nationali.

Anda Dumitrache este antrenorul juniorilor de la Sterilgarda, aflandu-se aici de aproape sase ani. In echipele indrumate de ea, la grupa de varsta de 10 si 12 ani, se numara deja doi campioni si un vicecampion al Italiei. De altfel, de aproape noua ani, echipele de serie A ale clubului castiga campionatele nationale. Ea antreneaza in fiecare sezon cate 20 de copii, destul de multi avand in vedere ca o echipa e compusa din doi sau trei elevi

Alaturi de Mihaela Steff si Anda Dumitrache, la clubul Sterilgarda mai joaca alti doi tineri romani cu atributii si in indrumarea celor mai mici, Daniel Catalin Negrila si Laurentiu Catalin Capra.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions