Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Izvoru Muresului editia a VIII-a – in pregatirePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :679
Sunday, 28 May 2006
Pregatirile pentru editia din acest an a lucrarilor Universitatii de Vara Izvoru Muresului, pentru romanii de pretutindeni, din perioada 6 - 8 iulie, sunt in toi. Din cauza faptului ca Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni din MAE inca nu a dat un raspuns organizatorului principal, Centrului European de Studii Covasna-Harghita, anul acesta s-a redus numarul de zile la trei si cel al participantilor la 50, incercandu-se atragerea de sponsorizari din mediul privat.Tematica ce va fi abordata in acest an va trata parteneriatul romano-roman creat, cel putin in ultimii ani, intre asociatiile din tara si cele din strainatate pe teme sociale de interes maxim, cum au fost ajutoarele date comunitatilor sinistrate din Romania, dar si proiecte de implicare in viata romanilor din jurul granitelor, cum au fost refacerea Cimitirului Eroilor de la Tiganca, scoala romaneasca de la Silistra, ajutorul dat asociatiilor romanesti de pe Valea Timocului Srabesc, si altele. Toate aceste actiuni au fost posibile si gratie participarii de ani buni a asociatiilor reprezentative ale romanilor din jurul granitelor la aceasta manifestare de suflet, reprezentantii lor facand cunostinta personal cu asociatiile romanesti din Diaspora care, apoi, le-au ajutat prin diferite proiecte concrete.
Un alt subiect de discutie va fi pe marginea valorilor romanesti, cele spirituale si culturale, care au sau nu de suferit prin procesul de aderare la Uniunea Europeana. Bogatia de traditii culturale si spirituale romanesti este o zestre ce Romania trebuie sa si-o ia cu mandrie in marea familie europena unde se pregateste sa intre, si cum a fost sau este afectata viata spirituala si culturala romaneasca de pretutindeni vom afla din dezbaterile participantilor.
La fel ca si in anii anteriori comunitatea romanesca din judetele in care romanii sunt minoritari, Harghita si Covasna, va avea o sectiune dedicata implinirilor si nemultumirilor acumulate de la editia anterioara iar in dupa amiaza aceleiasi zile se va discuta viitorul Basarabiei dupa integrarea Romaniei in UE.
Lansari de carte si standuri cu reviste si carti vor fi iarasi oferite participantilor iar seara romaneasca va face ca legatura de suflet creata pe parcurul celor trei zile de discutii aprinse sa sudeze inimile romanilor de pretutindeni care vor dori si putea sa participe la editia din acest an. Organizatorii au promis un program incitant de discutii si dezbateri, iar presa va fi la loc de cinste invitata, atat ca partener media cat si cu interventii, ca la editia anterioara. Reamintim cititorilor ca la editia din 2005 nici un politician de frunte nu a dat curs invitatiei organizatorilor, nici macar unul dintre finantatori, DRRP-ul, participantii avand timp insa sa stea de vorba cu mass media care a aflat de la prima sursa cu ce probleme se confrunta fiecare minoritate romaneasca, fie ca e vorba de cea din jurul granitelor sau cea din inima tarii. Lipsa politicienilor nu a fost simtita decat ca un gust amar ca promisiunile din 2004, an electoral de altfel, au ramas doar vorbe in vant si ca nimeni din cei care ar fi trebuit sa justifice din activitatea lor in relatia cu romanii din lume nu a fost in stare sa dea piept cu acestia si  sa le expuna ce s-a facut pozitiv, iar daca nu s-a facut, care au fost motivele.
Pentru detalii despre participarea din acest an vom reveni in articole viitoare si incepand cu 1 iunie, pe situl RGN, partener media official al Universitatii de Vara, va exista un banner unde se vor introduce ultimele noutati despre organizare. Pana atunci cei interesati sunt rugati sa contacteze Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni la adresa de mail
fundatia@romanii.ro sau la telefon 021 314 32 93 sau Centrul European de Studii Covasna-Harghita la adresa cohara_ro@yahoo.com sau la telefon 0740188507. Asociatiile din Romania care desfasoara activitati pentru si cu romanii din jurul granitelor, in special cele de pe langa consiliile judetene din zonele limitrofe, sunt invitate sa participe in acest an putand dobandi calitatea de coorganizator si participand cu numarul de invitati pe care il doresc, dupa cum au declarat organizatorii.
 
Banchet de deschidere al Campului Romanesc la HamiltonPDF Print E-mail
Ontario, Canada / Romanian Global News
Accesari :215
Sunday, 28 May 2006
Romanii din Ontario sunt invitati la finele lunii mai la petrecerea de deschidere a sezonului la Campul Romanesc din Hamilton-Ontario.{mosimage}Prima zi de vara la Campul Romanesc va fi, astfel, duminica, 28 mai, iar petrecerea romaneasca va incepe de la ora 13.30. Alaturi de romani vor fi prezenti la banchet membrii formatiei Tera, care vor interpreta muzica din repertoriul romanesc si international.
 
Aniversare pentru magazinul romanesc ABC Euro Delicatessen din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :177
Sunday, 28 May 2006
{mosimage}Toti romanii din Toronto care isi fac cumparaturile de la magazinul romanesc ABC Euro Delicatessen vor primi in week-end-ul 9-11 iunie o reducere de 10 dolari si un cadou din partea proprietarilor magazinului.Generozitatea cuplului de romani Saveta si Petre Milos vine ca urmare a implinirii a 10 ani de activitate pentru magazinul pe care acestia il conduc.
Magazinul, aflat in Toronto, pe 3115 Sheppard Ave. East, comercializeaza produse alimentare importate direct din Romania, si de altfel din intreaga Europa, precum si produse locale.
 
Madalina Rusu in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :136
Sunday, 28 May 2006
Tanara pianista romanca Madalina Rusu va sustine luni, 29 mai, la Londra, un concert cu piese de Beethoven si Liszt.Concertul, parte a ciclului Tineri Muzicieni Romani in Seriile Londoneze, se va desfasura la Biserica St Martin-in-the Fields, din Trafalgar Square, de la ora 13.00.
 
Ansamblul Doina in cadrul Festivaluui de Vara de la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :154
Sunday, 28 May 2006
Institutul Cultural Roman din Budapesta, in colaborare cu Autoguvernarea Romaneasca din sectorul V al Budapestei si Primaria Sectorului V, organizeaza in cadrul Festivalului de Vara un spectacol sustinut de Ansamblul Traditional Doina, al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti. Manifestarea va avea loc duminica, 28 mai, intre orele 13.00 si 19.00, in Piata Szabadsag din Budapesta.
 
In orice colt al lumii sunt romaniPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :703
Sunday, 28 May 2006
Cu doua saptamani in urma reporterii publicatiei romanesti din Ungariam „Foaia Romaneasca”, au participat la o festivitate a Scolii de Arte „Talentum” din Sercad, la care si-au dat concursul cei mai talentati elevi la sectiile de muzica. Din cuvantarea festiva a directorului Cirok Mihály a reiesit ca printre cei mai talentati elevi se gasesc si copiii din Micherechi, care obtinand premii importante in tara, maresc reputatia scolii de muzica. De acesti elevi pot fi mandri nu doar familiile copiilor, ci si intreaga comunitate a romanilor din Ungaria. La fata locului se afla si profesoara de pian Mihaela Craciun Varga, originara din Romania. „Foaia Romaneasca” a stat de vorba cu Mihaela Craciun despre rezultatele invataceilor romani, precum si despre cariera si acomodarea sa in Ungaria.Romanian Global News reda in cele ce urmeaza acest intreviu.
 – Mihaela, de mai bine de zece ani traiesti in Ungaria. Ai inceput ca profesor de engleza la scoala generala din Micherechi, si iata acum te intalnesc ca profesoara de pian la Sercad. Cum ai ajuns aici?
– N-am gandit niciodata ca voi ajunge in Ungaria. A fost o chestie care m-a uimit si pe mine, in sensul ca a fost greu inceputul in Ungaria. Nestiind limba maghiara, nestiind foarte multe lucruri despre voi, romanii de aici. Mi-am inceput activitatea in Ungaria in ’94 ca profesor de muzica si engleza la scoala generala romaneasca din Micherechi. Eu nu sunt profesor de engleza, dar pentru ca o vorbesc de multi ani, cei de acolo au spus ca ar fi bine sa incepem invatarea unei limbi straine. De altfel, la Micherechi n-a fost nici profesor de muzica, specialist. Au fost unii care au incercat sa faca niste lucruri, altii au reusit, altii nu. Apoi am venit eu cu toate fortele, am facut cor, am facut pian, am facut vioara, am facut foarte multe tabere, activitati artistice, concursuri de limba romana, si nu in ultimul rand, am comunicat numai in limba romana, eu nestiind sa vorbesc limba maghiara. Eu cand am venit in Ungaria stiam doar doua cuvinte in limba maghiara si pe alea le incurcam, spuneam „Csókolom” la barbati si „Jó napot kívánok” la femei. Intre timp, mi-am dat si examenul de limba maghiara la Bucuresti. Eu sunt o fire foarte maleabila. Chiar daca unii ma cunosc ca o fire putin mai dura, eu sunt foarte sensibila. In comunitatea romaneasca din Micherechi m-am simtit foarte bine, consatenii m-au primit cu bratele deschise, atat colegii, cat si copiii. A trecut acea perioada, sase ani de zile, in care am avut realizari cu copiii din punct de vedere muzical, au invatat notatia muzicala, au invatat ce inseamna o partitura muzicala, au invatat sa cante intr-un grup, ce inseamna o comunitate mergand undeva, ce inseamna a fi impreuna, a se respecta unii pe altii. De cate ori ma intalnesc cu cate un elev pe strada ei niciodata nu se adreseaza in limba maghiara, ei spun: „Buna ziua, ce faceti?”. Ma intreaba multe lucruri si eu ii intreb la fel. Eu sunt bucuroasa ca si la varsta maturitatii, chiar nu se feresc, indiferent de mediul in care ne intalnim, sa vorbeasca limba lor materna, cea romaneasca. Am plecat din Micherechi in 1999 pentru o scurta perioada in Franta si am revenit in Ungaria. De ce? E usor de spus. A fost foarte departe, si de Romania, de parinti si de Ungaria, unde ma obisnuisem dupa atatia ani de zile. In Ungaria mi-am reluat activitatea, de data aceasta la Scoala de muzica din Jula, ca profesor de pian. Asa se-intampla in 2000. De atunci sunt profesor de pian la scoala de muzica din Sercad. Scoala de muzica din Jula n-a mai putut sa sustina, din punct de vedere material, si o parte a scolii de muzica din Sercad. La Sercad a fost scoala de muzica, dar s-a desfiintat. I-a venit ideea directorului Kepenyes Pál si directorului Cirok Mihály, care actualmente este directorul Scolii de muzica din Sercad, sa inainteze un concurs la Ministerul Invatamantului din Budapesta, care a sustinut proiectul si asa s-a nascut Scoala de Arte „Talentum”. Si pentru ca nu era profesor de pian, m-au rugat pe mine sa ma duc sa predau acolo. La Jula erau 2-3 profesori de pian, era acoperita catedra. Asa am inceput in 1 septembrie 2000 sa lucrez ca profesor de pian.
– La spectacol au fost pomeniti printre cei mai talentati copiii romani. Aveti multi elevi romani?
– Bineinteles ca printre elevii maghiari am avut si elevi romani, cum am si acum. La scoala sunt peste 300 de elevi, dintre care aproximativ 6 la suta sunt elevi de origine romana, din Micherechi si din Sercad. Sunt copii cu rezultate foarte bune. N-as vrea acum sa exagerez, dar copiii de origine romana de la scoala de muzica din Sercad sunt printre singurii care au cele mai bune rezultate. As aminti aici cei mai talentati. Sa incepem cu cei mai mari, este vorba de fratii Hodojo, Gheorghe si Norbert, care au fost elevii mei timp de trei ani si jumatate, dar acum sunt la colega mea, Nátor Éva, profesoara de pian din Bichisciaba. Cel mai mare, Gheorghe a luat locul intai la faza judeteana acum doi ani, iar acum studiaza la sectia de pian in cadrul Scolii medie de arta „Bartók Béla” din Bichisciaba. Fratele sau, Norbert a participat la faza nationala la concursul de pian, unde a primit un premiu special din partea juriului. Un lucru extraordinar. El a concurat cu cei mai buni copii din Ungaria. Norbert este in clasa a opta la Micherechi, si el, la fel, a fost admis la liceul de muzica din Bichisciaba, sectia pian. Gheorghe lucreaza cu un renumit profesor de pian, Csontos József, care este un foarte bun pianist si un bun pedagog. Ei doi sunt foarte talentati. Apoi sunt fratii Martin, Gheorghe si Andreea. Baiatul canta la trompeta. Andreea canta la saxofon, si la fel, si ea a luat locul trei la concursul judetean la instrumentul ei. Ei iarasi sunt niste copii foarte buni la solfegiu, buni la trompeta, buni la saxofon. La corn tenor il avem pe Matei Martin, care este foarte bun si participa la concursuri pe tara. Mai este Adriana Nyári in clasa intai la pian, trece in anul doi, face solfegiu. Tot asa la mine la pian este Orsi Petrusan, si ea este foarte talentata. Totusi este un mare efort din partea parintilor sa-i aduca de doua ori pe saptamana la Sercad de la Micherechi. Dar eforturile au si rezultatele. Mai este Nancy Tripo care canta la pian foarte bine. Micutul Cristof Poiendan este tot pianist. Si la spectacolul de la scoala de muzica s-a dovedit ca elevii stiu sa solfegieze, sa cante, intra in tot ce inseamna viata muzicala. Ei stiu ce inseamna un compozitor, stiu sa citeasca o partitura, stiu sa deosebeasca instrumentele. Copiii nostri romani sunt printre primii. Tot asa, sunt si dansatori foarte buni. Sunt foarte-foarte multe rezultate. De altfel, copiii din Micherechi ma cunosc pe mine nu numai ca un profesor, ci si ca un prieten. Noi intotdeauna am comunicat din toate punctele de vedere, pentru ca copiii sunt foarte sensibili, foarte fragili, iar cand fac muzica atunci devin si mai sensibili, nu poti sa realizezi un lucru, nu pot sa simta o piesa muzicala, un concert sau o sonata, un menuet, pana nu se integreaza in maniera aceasta. Viata este si asa atat de intensa, iar muzica este o picatura de bine, o picatura de frumos, de relaxare. Copilul se transforma din ce este el acasa sau pe strada intr-un mic muzician, pentru ca el trebuie sa si simta ce face.
Profesorii de muzica sunt chiar incantati de prestatia copiilor de la Micherechi. Romanii totdeauna au avut o aplecare catre frumos, catre muzica. Acesti copiii vor sa guste din aceasta viata frumosul, sa continue aceasta posibilitate de a ajunge in varf undeva ca muzician. Sa ajunga un bun instrumentist, un bun corepetitor, un bun profesor de muzica. Sa faca niste lucruri care romanilor din Ungaria le fac cinste. Sunt foarte multi romani din Ungaria, competenti, capabili, care au ajuns pe niste trepte superioare ale culturii. Cei care va ocupati cu jurnalism stiti ca romanii nostri fac cinste in aceasta tara, si nu numai aici, ci peste tot in lume. Copiii nostri sunt viitorul, ei vor duce mai departe ce vrem noi sa facem.
Toti dintre ei sunt talentati, pentru ca ei deja sunt inclusi intr-un program intensiv muzical, care inseamna prezentare la concursuri, spectacole, se lucreaza intensiv si din punct de vedere muzical, solfegiu, istoria muzicii si celelalte, deci ei efectiv reprezinta scoala de muzica din Sercad. Din pacate, probleme de ordin material iarasi vor fi si in septembrie, dar sa speram ca statul o sa ne ajute sa continuam si in anul scolar urmator. Bineinteles, si la scoala de muzica din Jula sunt foarte multi copii romani, dintre care unii invata la profesoara de pian Delia Magdu, romanca de-a noastra.
– Dintre multele activitati ale tale, care este cea principala si preferata a ta?
 - Eu sunt profesor de muzica, am terminat la Bucuresti. Apoi am facut facultatea de drept, tot la Bucuresti. Imi aduc aminte ca am fost studenta in anul trei cand am venit in 1996 la Micherechi, unde toti profesorii, colegii, fostul director Mihai Boca, chiar si primarul dr. Gheorghe Ruja mi-au acordat multa intelegere. Acum sunt in anul cinci la sectia pian principal la Universitatea din Oradea. Si in anul acesta am primit o bursa pentru activitatea mea de colaborare cu Ministerul Invatamantului din Romania, colaborare din 1995 pe problemele culturale si invatamant. Deci eu m-am ocupat de foarte multi tineri care au terminat studiile in Romania, de 11 ani de zile. Si pentru aceasta activitate a mea ca si colaborator am primit aceasta bursa si m-am gandit sa-mi intregesc palmaresul meu de diplome cu inca una. Si pentru ca stam acum de vorba, trebuie sa spun ca eu intotdeauna mi-am oferit competentele mele profesionale, stiinta mea de carte tuturor romanilor din Ungaria. Si la ora asta doresc sa stie toti romanii din Ungaria ca la orice ora, orice moment si oriunde, daca va fi nevoie de mine, eu cu mare placere imi aduc bruma mea de stiinta, muzicala, pentru toate activitatile care voi le intreprindeti aici. In orice colt al lumii romanii sunt romani. Problema este ca trebuie sa fim putin mai atasati unii de altii. Sa nu ne zambim fals. Sa nu ne uitam urat unii la altii. Toate aceste probleme se reflecta in munca noastra, in munca artistica in orice domeniu in care romanii lucreaza.
 
Un nou ciclu de emisiuni pentru romanii din afara frontierelor RomanieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :186
Sunday, 28 May 2006
Postul bucurestean de televiziune „National TV” a inaugurat, vineri, 26 mai, la Chisinau, un nou ciclu de emisiuni despre romanii din afara actualelor frontiere ale Romaniei, transmite Monitor Media.In dimineata zilei, in Parcul Catedralei din Chisinau, a demarat programul „Buna dimineata Moldova. Buna dimineata Chisinau”, la care au participat personalitati ale vietii publice si artisti din R. Moldova, precizeaza  „Stirea de garda”, serviciul informational al saptamanalului „Ziarul de garda”.
Razvan Simion, prezentatorul programului matinal, difuzat in direct de la Chisinau pe National TV, a spus ca este prima sa vizita peste hotarele Romaniei si ca a descoperit la Chisinau multa lume deosebita. „Mesajul si ospitalitatea primarului general interimar, Vasile Ursu, ne-a determinat sa-i acordam titlu de „cel mai de gasca” primar din cati am cunoscut”, a spus Razvan Simion. 
La invitatia primarului de Chisinau, „National TV” va reveni in R. Moldova de Hramul orasului Chisinau, la 14 octombrie. 
 
Prezenta Horatiu Malaele la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :175
Sunday, 28 May 2006
Seria de manifestari intitulata „Artisti romani pentru toate anotimpurile” {mosimage}va aduce in fata publicului, la inceputul lunii iunie, un nou invitat: actorul roman Horatiu Malaele.El va fi invitat al Institutului Cultural Roman din New York timp de zece zile, perioada in care va sustine un spectcol si va expune la Galeria East-West. Un veritabil One Man Show sustinut de Malaele va avea loc luni, 5 iunie, de la ora 19.0, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York, in timp ce miercuri, 7 iunie, actorul roman isi va demonstra reale veleitati de desenator. Expozitia sa de grafica si caricatura va fi vernisata la Galeria East-West, la ora 19.00. 
 
Filmul romanesc de scurt metraj celebrat la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :183
Sunday, 28 May 2006
Luna iunie va ocaziona, la Viena, demararea unui program dedicat filmului romanesc de scurt-metraj. „Cinematograful de vara” – „Sommerkino in Atrium” va fi organizat, in perioada 22-25 iunie, de Institutul Cultural Roman din Viena, in colaborare cu Complexul LUX si Forumul Cultural Spittelberg, cu care ICR Viena a mai organizat si alte evenimente.Timp de patru zile, in fiecare seara, incepand cu ora 21.00, vor fi proiectate 2-3 productii romanesti urmate de discutii cu publicul.
Spittelberg este zona cu o dinamica culturala si sociala aparte, locuit in proportie majoritara de artisti, studenti si intelectuali. Potrivit ICR Viena, zona are un pitoresc recunoscut si iubit de toti vienezii, conferit de multimea atelierelor, magazinelor, micilor galerii si localuri si de strazile si cladirile vechi, a caror demolare a fost stopata in urma cu 30 de ani in urma unor masive campanii civice care au determinat ulterior investitii de sute de milioane de silingi in lucrari de conservare si restaurare.
 
Institut Multimedia Romano-Elvetian la DevaPDF Print E-mail
Deva, Romania / Romanian Global News
Accesari :139
Sunday, 28 May 2006
{mosimage}Statul elvetian a finantat crearea unui nou sediu al Institutului Multimedia Romano-Elvetian, ce a fost inaugurat vineri, 26 mai, in orasul Deva. O forma noua de pregatire a specialistilor in domeniul informaticii, institutul asigura cadrul necesar pentru cei care vor sa se perfectioneze ca webmasteri, webdesigneri si programatori web si care pot urma atat programe de lunga durata dar si programe de scurta durata.Cladirea este situata in apropiere de strada Zamfirescu, este structurata pe trei nivele si cuprinde o sala tehnica, un spatiu administrativ si patru sali de curs, cu o capacitate de 15 persoane fiecare. Fiecare sala este dotata cu aparatura tehnica de ultima generatie – computere, magnetoscoape, retroproiectoare, table magnetice, sistem de climatizare, sisteme de supraveghere video, etc. 
Evenimentul constituie o premiera atat pentru orasul Deva cat si pentru judetul Hunedoara.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions