Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
Intalnire Basescu - Chirac, la ParisPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 29 May 2006

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua, in perioada 30 - 31 mai, o vizita de lucru la Paris.

In cadrul vizitei, seful statului va avea convorbiri cu presedintele Republicii Franceze, Jacques Chirac, si se va intalni cu presedintele Senatului, Christian Poncelet, cu  presedintele Adunarii Nationale, Jean-Louis Debré, precum si cu membrii Comisiei de politica externa a Adunarii Nationale, condusa de deputatul Edouard Balladur.  Discutiile celor doi presedinti se vor axa, in principal, pe demersul Romaniei de aderare la Uniunea Europeana, seful statului urmand sa reafirme apelul adresat autoritatilor franceze pentru parcurgerea in timp util a procedurii de ratificare a Tratatului de Aderare. Salutand finalizarea proiectului de Lege de ratificare la nivelul Executivului si pregatirea conditiilor pentru transmiterea acestuia in atentia Parlamentului, seful statului va insista pe angajamentul Executivului roman, in perioada urmatoare, pentru atingerea obiectivelor in vederea aderarii la data de 1 ianuarie 2007. Un alt obiectiv al convorbirilor va consta in stabilirea coordonatelor de cooperare in perioada post-aderare, cu scopul cultivarii caracterului privilegiat al raporturilor romano-franceze. Tema aderarii la UE va fi abordata si in cadrul discutiilor sefului statului cu Pierre Moscovici, raportorul Parlamentului European pentru Romania. Totodata, presedintele Basescu se va intalni cu reprezentanti ai mediului de afaceri francez. 
 
Noutate mondiala in Romania – aparatul de diagnostic Blue HeartPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 29 May 2006

La Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea, studenta Victoria Maria Alecsandru, impreuna cu conf. univ. ing. Ioan Oswald de la catedra de Electrotehnica Medicala a aceleiasi facultati au gandit  un aparat de diagnostic cardiologic numit BLUE HEART.

Aparatul reprezinta o noutate mondiala prin principiul de functionare si serviciile pe care le poate oferi anume, citam "vizualizarea tridimensionala, in timp real, a interiorului si exteriorului inimii, fara nici o metoda invaziva, examinand pacientul asezat pe un scaun sau intins pe pat. Nici una din metodele de diagnostic cardiologic aprobate de O.M.S. pana in prezent in lumea medicala, nu poate oferii aceste servicii. Se cunoaste deja ca prima cauza a mortalitatii din lume este bolile cardio-vasculare. Acest aparat poate scadea acest procentaj tocmai prin acuratetea diagnosticului ce permite clinicianului sa vada interiorul si exteriorul inimii, aproximativ la fel cum ar vedea in timpul unei operatii pe cord si sa initieze un tratament corect. Medicatia zilelor noastre permite controlul bolilor cardio-vasculare, insa diagnosticul nu de putine ori este eronat datorita posibilitatilor de investigatie limitate, si drept urmare se da o medicatie gresita cu consecintele agravarii bolii."

Construirea prototipului si demararea procedurilor de brevetare care nu depasea suma de 5 mii de euro, s-a impiedicat, ca aproape orice initiativa buna la noi in tara, de lipsa de fonduri.

Noutatea mondiala, izvorata dintr-o pasiune pentru cercetare a celor doi citati mai sus, a ramas in umbra si nevalorificata de mai bine de un an, pentru ca cei ce dispun de posibilitati financiare si pot ajute la revolutionarea medicinii moderne nu au ca domeniu predilect UMANITATEA.

Ironic este ca, intr-o zi, oricine dintre noi poate sa ajunga in situatia de a avea nevoie de un astfel de aparat! Si totusi nu ne intereseaza promovarea lui!? Ziarul local „Crisana” a initiat o campanie de gasire a unui sponsor cu evidentierea faptului ca cel ce va finanta acest proiect va primii pe langa scutirea de impozite realizata din contractul de sponsorizare, si 40 % din vanzarea patentului dupa brevetare prin licitatie internationala la care participa firme mari ale lumii din domeniul electrotehnicii medicale (este vorba de un profit de milioane de euro).

Totusi, rezultatele mult dorite, se pare ca, si dupa aceasta campanie, se vor lasa mult timp asteptate. Este greu de inteles de ce exista atata reticenta la noutati revolutionare, mai ales cand e vorba de sanatatea noastra si a copiilor nostri, si cand tocmai ele ne imbunatatesc comfortul si calitatea vietii.

(Pentru Romanian Global News - Iosif Popa, Oradea)

 

 
Vamesii romani se specializeaza la Scoala Nautica a Garzii Finaciare din ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Monday, 29 May 2006

In perioada 22-24 mai, o delegatie a Ministerului Administratiei si Internelor, condusa de inpectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestorul principal Nelu Pop, si formata din specialisti in marina si logistica din cadrul Politiei de Frontiera Romane si Politiei Nationale, a efectuat o vizita de documentare la Garda Financiara din Italia („Guardia di Finanza”).

Pe parcursul vizitei, oficialii romani s-au intalnit cu reprezentantii conducerii Garzii Financiare din Italia, totodata fiind vizitata Scoala Nautica de Pregatire a Personalului Garzii Financiare de la Gaeta (Italia).

Cu acest prilej, cele 2 parti au convenit incheierea unui protocol intre Politia de Frontiera Romana si Garda Financiara Italiana, privind pregatirea si profesionalizarea politistilor de frontiera romani la Scoala Nautica din Italia. Astfel, incepand cu luna septembrie 2006, membrii ai echipajelor navelor Politiei de Frontiera, precum si profesori din cadrul institutiilor de invatamant pe linie de marina, se vor specializa in domeniul maritim, alaturi de colegii italieni. In acest sens, conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a aprobat constituirea, in cadrul Centrului de Studii  Postuniversitare al MAI, a unei clase formate din specialisti in marina din Politia de Frontiera, care sa urmeze un curs intensiv de limba italiana, pentru acumularea cunostintelor necesare efectuarii stagiilor de pregatire in Italia.
 
Evenimente culturale inedite la Muzeul National de Istorie a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :141
Monday, 29 May 2006

Muzeul National de Istorie a Romaniei pregateste un ciclu de manifestari variate, la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie, astfel: Marti, 30 mai, orele 12, in Sala "Mihai Viteazul", va avea loc deschiderea expozitiei internationale "Mercati di Traiano".

Noua expozitie temporara este propusa publicului de MNIR in colaborare cu Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso", Ministerul Afacerilor Externe din Italia si Complexul Muzeal al Forurilor Imperiale. Expozitia despre Mercati di Traiano - un extraordinar monument ce domina zona arheologica a forurilor imperiale din Roma - are la baza intentia de a le face cunoscute in lume, anticipand astfel deschiderea Muzeului Forurilor Imperiale, in primavara anului 2007. Expozitia cuprinde 14 vestigii arheologice originale montate pe panouri, fragmente din friza de marmura reprezentand fete purtand ghirlande, fotografiile artistice realizate de arhitectul Luigi Filetici si materiale audiovizuale documentare despre Mercati di Traiano, despre colectia permanenta a Muzeului si despre tehnicile de restaurare. Miercuri, 31 mai, orele 16.30, in Holul Central al muzeului, se va desfasura Salonul Cultural UNITER, aflat sub semnul jubiliar 2006. Joi, 1 iunie, orele 15.00, in expozitia permanenta Lapidarium, trupa FABER TEATER din Italia prezinta spectacolul teatral si muzical "Emigrati", o calatorie in care, personaje provenind din tari indepartate si purtatori ai unor traditii multiculturale, aduc aura magica a cantecelor de ieri si azi, de pe strazi si piete, informeaza Prompt Media.

 
Capodopere din Evul Mediu adunate intr-un album de exceptiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :143
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Editura Alcor Edimpex lanseaza astazi, 29 mai, de la ora 17 la sediul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” albumul de arta “Capodopere  din Evul Mediu in Muzeul National de Arta al Romaniei”, lucrare ce va fi prezentata de academicianul prof. dr. Dinu C. Giurescu.

{mosimage}Albumul, aparut in conditii grafice deosebite, este o reusita colaborare dintre Editura Alcor Edimpex, care ne-a obisnuit deja cu lucrari de o excelenta grafica si valoare artistica, si Muzeul National de Arta al Romaniei.

 
150 de miliarde pentru programul „Sibiu – capitala europeana 2007”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :167
Monday, 29 May 2006

Executivul a decis alocarea sumei de 15 milioane lei noi (150 de miliarde lei vechi) pentru sustinerea Programului „Sibiu – capitala culturala europeana 2007”.

Fondurile sunt destinate finantarii lucrarilor de restaurare a unor monumente istorice din municipiul Sibiu si pentru pregatirea proiectelor culturale care vor face parte din calendarul cultural al anului 2006. Vor fi finantate lucrari de restaurare a monumentelor istorice, respectiv executia lucrarilor de restaurare a 25 de imobile si documentatiile tehnice pentru reabilitarea zidurilor, turnurilor si bastioanelor cetatii, precum si a unor imobile din centrul istoric. Restaurarea acestor obiective este necesara pentru consolidarea imaginii spatiului public al municipiului Sibiu si punerea in valoare a patrimoniului cultural national. Cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor s-au realizat documentatii tehnice de restaurare pentru 50 de imobile din cele 64 situate in centrul istoric al municipiului Sibiu. In prezent sunt in derulare lucrarile de restaurare a 22 de fatade din Piata Mare si Piata Mica.

 
Parlamentul European trimite o delegatie la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :226
Monday, 29 May 2006

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit luni, 29 mai, la Cotroceni, cu o delegatie a Parlamentului European, sosita in Romania cu ocazia celei de-a XX-a reuniuni a Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania.

Unul dintre subiectele principale ale intalnirii a fost Raportul de monitorizare al Comisiei Europene pentru Romania, dat publicitatii luna aceasta. Presedintele a tinut sa sublinieze atat efortul depus de institutiile romane pentru accelerarea reformelor in domeniile de activitate vizate, cat si faptul ca delegatia trebuie sa transmita in cadrul forului parlamentar informatii exacte asupra gradului de pregatire in care se afla Romania. Delegatia si-a exprimat sprijinul privind aderarea Romaniei la UE, insa pentur aceasta va fi nevoie ca Romania sa continue reformele din domeniile la care a primit avertizari. 

 
Celebra trupa HIM va canta si va juca sah la SibiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :171
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Cei cinci rockeri din celebra trupa HIM, care vin pentru prima oara in Romania la Festivalul ARTMANIA de la Sibiu, pe 15 iulie, vor juca sah cu un profesionist roman care participa la competitii de cluburi.

{mosimage}Aceasta a fost singura pretentie pe care membrii trupei HIM au avut-o de la organizatorii concertului mult asteptat de la Sibiu. Sah-ul este unul dintre hobby-urile celor cinci finlandezi cand sunt in turneu, ei fiind foarte incantati de fiecare data cand au ocazia sa joace cu profesionisti.

Chiar daca vor pierde la sah, membrii trupei au promis ca nu se vor supara, si vor oferi publicului un concert unic, cu efecte speciale, proiectii si focuri de artificii. Concertul de la Sibiu va fi o exclusivitate nu numai pentru Romania ci si pentru intreg turneul mondial de promovare al ultimului album “Dark Light” (Warner Music/Sire Records) avand in vedere ca spectacolul va avea o scenografie speciala inspirata de locatia medievala in care se va desfasura, Piata Mare a Sibiului.

Biletele pot fi cumparate prin reteaua de magazine Diverta – lista punctelor de  vanzare se afla pe www.artmaniafestival.ro - cat si online pe: www.myticket.ro.

Festivalul Artmania, in cadrul caruia va fi prezentat si concertul HIM, este organizat sub egida Ambasadei Finlandei in Romania si cu sprijinul Consiliului Local Sibiu si al Primariei Sibiu.
 
Victorie, meci nul si infrangere pentru Romania in SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 29 May 2006

Desi a inceput cu un esec, 0-2 cu Uruguay, turneul Nationalei de fotbal a Romaniei peste Ocean s-a incheiat cu doua partide fara infrangere: 2-0 cu Irlanda de Nord si 0-0 cu Columbia, cele doua jocuri disputandu-se in mai putin de 20 de ore.

Singura victorie a Romaniei a fost cea din meciul cu Irlanda de Nord, desi jucatorii acestei reprezentative erau convinsi, la inceputul partidei, ca victoria va fi de partea lor. Selectionata tricolora a marcat prin Mugurel Buga si Daniel Nicolae, ambii rapidisti.

Desi in primul "11" al Romaniei s-au regasit cinci rapidisti, patru stelişti şi cate un jucător de la Sportul şi Dinamo, contactele din interiorul Nationalei pe teren nu au fost nici pe departe la fel de tensionate ca in campionatul intern, unde membrii primelor clasate se intrec in declaratii conflictuale.

Ultimul meci al Romaniei in SUA, cel cu Columbia, s-a terminat 0-0, in ciuda eforturilor ambelor echipe de a marca.

 
Aur si argint pentru judoka romani la Campionatul European de la TamperePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Monday, 29 May 2006

Romania se intoarce de la Campionatul European de seniori la judo, desfasurat in perioada 25 - 29 mai, in Finlanda, cu o medalie de aur si una de argint.

Chiar din prima zi de concurs Romania a castigat un aur european prin Dumitru Alina Alexandra, la categoria 48 kg, si argintul, prin Aluas Ioana Maria, la categoria 52kg.

Romania a avut in competitie 8 sportivi la categorii diferite, inscrisi intre alti 304 de sportivi din 38 de tari.

In clasamentul medaliilor pe natiuni, Romania este pe locul V, dupa Franta, Rusia, Marea Britanie si Germania.
 
Romania castiga argint la Mondialele de popice pentru junioriPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Monday, 29 May 2006

Campionatul Mondial de Popice, juniori, desfasurat la Bozano, in Italia, a adus Romaniei o medalie de argint, prin echipa formata de Ion Cercel si Laura Oltean.

Aurul a revenit reprezentantilor Ungariei. O alta medalie castigata de Romania la Bolzano, a fost bronzul, cucerit de echipa feminica, care a reusit sa doboare 3474 de popice. La echipe, locul I a fost ocupat de Slovenia cu 3554 popice doborate, iar locul II de Germania cu 3512 popice doborate.

Echipa masculina a Romaniei nu a reusit sa se claseze decat pe locul 10.
 
Traian Basescu le spune romanilor din strainatate sa se intoarca in taraPDF Print E-mail
Italia/Romanian Global News
Accesari :364
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Presedintele Romaniei, a acordat un interviu in exclusivitate saptamanalului Stranieri in Italia, „Gazeta Romaneasca”, in care a vorbit despre romanii din afara granitelor tarii, despre modul de organizare al acestora si despre faptul ca acestia ar trebui sa se intoarca in tara dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

{mosimage}„Sunt pentru reunirea romanilor in asociatii reprezentantive pentru un numar cat mai mare posibil, astfel ca vocea lor sa poata deveni semnificativa. Nu de putine ori am facut apeluri publice catre romanii din strainatate sa se uneasca si sa formeze structuri care sa ii reprezinte in dialogul cu autoritatile statului in care traiesc, fie ele politice sau locale”.

Regularizare si clandestini:

„In realitate, Romania este o tara cu 30 de milioane de romani, dintre care 22 de milioane traiesc in tara si 8 milioane sunt raspanditi in intreaga lume. Este extrem de important – spune presedintele – sa avem capacitatea sa demonstram ca suntem un stat capabil sa-si respecte cetatenii, indiferent ce fac”.

Basescu a mai vorbit si despre romanii care sunt imigranti cladestini in multe parti ale lumii. Pentru prima oara, cel mai important om din Romania infrunta problema delicata a clandestinilor, un subiect tabu pentru Bucuresti inainte de sosirea la Cotroceni a lui Traian Basescu. „Regularizarea statutului romanilor ilegali in straintate este una dintre preocuparile Guvernului si presedintiei romane. Suntem preocupati de faptul ca nu exista un statut legal pentru acesti romani si ca acest lucru face imposibil accesul lor la drepturile pe care le-ar avea in cadrul pietei muncii. Toate contactele mele cu omologii europeni sau din alte tari in care traiesc comunitati mari de romani, au sustinut legalizarea statutului romanilor „clandestini”.

Nu ma refer insa la categoria romanilor care s-au facut cunoscuti in tarile care i-au primit, prin infractiuni. Acestia fac obiectul acodurilor de combatere a criminalitatii”.

Un alt argument atins in cadrul acestui interviu a fost dreptul la vot pentru romanii din strainatate La intrebarea ce crede despre modelul italian in materie de vot in strainatate (care a decis succesul alegerilor din 2006), Traian Basescu a raspuns: „Pe acesta tema am avut o discutie chiar cu partidele politice, imediat dupa intoarcerea din SUA, unde mi-a fost cerut acelasi lucru de catre romanii care traiesc acolo. Am spus ca aceasta posibilitate necesita un acord din partea clasei politice, pentru ca include modificari ale legislatiei. Oricare ar fi formula finala, problematica romanilor din strainatate face parte din responsabilitatile generale ale parlamentarilor de la Bucuresti”. Acesta este, probabil, un mod de a spune ca modelul votului italian nu este atat de apreciat la Bucuresti.

„Intoarceti-va acasa!”

O alta problema comentata de Basescu a fost imaginea distorsionata pe care o are Romania in strainatate, o imagine creata de cersetori, hoti, rromi, etc. „Imaginea este complet nemeritata, este un rezultat al lipsei de comunicare adecvate cu opinia publica europeana. Un rol important al comunitatii romane ar fi acela de a fi un vector al comunicarii cu cetatenii tarii in care traiesc. Nu ajunge ca fiecare roman sa aiba un nume bun in comunitatea in care traieste, este important si sa-l faca cunoscut”. In orice caz, presedintele Basescu este convins ca numarul romanilor care pleaca in strainatate va scadea.

Dupa intrarea in Uniunea Europeana, presedintele este convins ca investitiile straine vor creste si la fel si economia tarii, ceea ce ii va face pe romani sa nu mai paraseasca tara. Mai mult decat atat, cei care sunt acum plecati la munca in strainatate vor putea sa se intoarca pentru a lucra in Romania. O cere insusi presedintele: „Mesajul meu pentru romanii din strainatate este acela de a se intoarce in Romania: ajutati la crearea fortei de munca specializate necesara pentru perioada de post-integrare”.

 
Prin romanii din Germania ne ajutam si noi, ca natiune si ca taraPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Interviu in exclusivitate, cu Bogdan Mazuru, ambasadorul Romaniei in Germania.Pentru unii romani din Germania, ideea de reprezentanta oficiala romaneasca, ambasada sau consulat, poarta inca amprenta distantei si birocratiei sau, in caz extrem, a tenebrelor trecutului ceausist.

{mosimage}S-a schimbat ceva intre timp? Au cazut definitiv gardurile de sirma ghimpata care desparteau tara de Europa, careia Romania ii bate la usa, inclusiv prin reprezentantii ei oficiali peste hotare? Nu putem gasi raspunsuri decat prin dialog. Intr-un astfel de dialog, lipsit de rigiditate si formalism, ambasadorul Romaniei la Berlin, Bogdan Mazuru, ne-a dat cateva repere despre sine si institutia pe care o reprezinta, in contextul apropiatei aderari a Romaniei la UE.

Dani Rockhoff: Cine este diplomatul de cariera Bogdan Mazuru?

Bogdan Mazuru: Am 44 de ani, am terminat Facultatea de automatica si am intrat in Ministerul de Externe la sfarsitul anului 1991. In 1992, am facut un program de pregatire diplomatica in Germania, la Berlin si Bonn.

D.R.: Deci, nu este primul contact al dvs. cu Germania.

B.M.: Nu, nu este primul contact cu Germania si, chiar daca nu m-am ocupat direct de relatia Romania-Germania, in cursul carierei mele de pana acum, la Bucuresti, Washington sau Bruxelles, am intrat adeseori in contact cu diplomati germani.

D.R.: Cum ati gasit Germania, dupa 14 ani ?

B.M.: Foarte schimbata. In 1992, era o tara de-abia reunificata. Acum, ca sa ma refer numai la capitala ei, am gasit un Berlin pe care practic nu l-am recunoscut, total schimbat, cu o dinamica extraordinara. Germania ramane foarte puternica, o tara esentiala pentru Europa si constructia europeana.

D.R.: In ciuda atmosferei usor pesimiste care exista aici, datorata problematicii somajului, a cresterii impozitelor incepand cu anul viitor, totusi sunteti de parere ca Germania ramane o tara in expansiune?

B.M.: Germania este o tara, de care Europa are foarte multa nevoie. La fel ca si alte tari mari europene, ea trece acum prin unele dificultati, desi economia germana este caracterizata astazi de specialisti ca fiind “in curs de expansiune moderata”. Si exista premise, cred eu, solide, pentru a isi relua cresterea, cu atat mai mult cu cat un guvern de mare coalitie, cu sprijin parlamentar masiv, isi poate promova reformele necesare unei relansari economice substantiale.

D.R.: Ati fost, vreme de doi ani, ambasador al Romaniei la NATO?

B.M.: Am fost, vreme de mai mult de patru ani, ambasador al Romaniei la NATO, dar, din aprilie 2004, am devenit, dupa aderarea noastra, primul reprezentant permanent al Romaniei la NATO. Acesti ani vor ramane printre cei mai frumosi din cariera mea diplomatica. Am avut o sansa, cu care nu foarte multi diplomati se pot intalni, de-a lungul activitatii lor.

D.R.: Din acest punct de vedere, credeti ca, in cadrul misiunii dvs. actuale, de ambasador al Romaniei la Berlin, veti putea aduce o contributie, in sensul nivelarii micilor diferende care au existat la un moment dat, intre Germania si SUA, ultima ca prima forta si motor al NATO?

B.M.: Nu cred ca se poate pune problema in acest fel. Germania si SUA nu au nevoie de Romania, pentru a isi consolida relatiile. Chiar daca au existat unele asperitati intre cele doua tari, perioada dificila a fost depasita. Relatia lor bilaterala are foarte multa substanta, iar contactele bilaterale se desfasoara la cel mai inalt nivel. Cancelarul Merkel a facut recent o vizita in SUA si, impreuna cu presedintele Bush, a dezbatut probleme importante ale securitatii internationale. Cei doi lideri au avut, in cea mai mare masura, aceleasi opinii. Momentul Irak poate fi pus la trecut, in ce priveste efectul lui asupra relatiei transatlantice.

D.R.: Cu toate acestea, anul trecut, in luna martie, cand presedintele Basescu a facut prima sa vizita oficiala la Berlin, cu prilejul intalnirii de la Friedrich-Erbert Stiftung, la care a participat si doamna Susanne Kastner, s-a mentionat spusa presedintelui, “axa Washington-Londra-Bucuresti”. A fost, la momentul respectiv, o afirmatie care a trezit oarecare sensibilitati.

B.M.: Sigur, pe axa Washington-Londra-Bucuresti se afla si Berlinul, si Parisul, se afla si alte capitale europene, iar aceasta afirmatie nu trebuie inteleasa, ca excluzand dimensiunea europeana a politicii externe romanesti. Am dovedit din plin, de atunci si pana acum, si vom dovedi si in continuare, ca dimensiunea europeana este esentiala in politica externa romaneasca.

D.R.: Cum este atmosfera la Berlin, in contextul analizei Raportului de tara, in vederea aderarii Romaniei la UE.?

B.M.: Aderarea Romaniei si Bulgariei la UE trezeste un interes ridicat in Germania, iar acest lucru se poate vedea zilnic in presa germana. Ceea ce e insa interesant, este ca, aderarea celor doua tari face parte dintr-o dezbatere mult mai larga, care vizeaza in general viitorul Uniunii Europene. Subiectul este legat de viitorul extinderii UE, de reluarea procesului privind Tratatul Constitutional, de rolul politic al UE pe scena internationala. Iar ingrijorarile germane sunt legate nu atat – sau, mai bine zis, nu exclusiv - de performantele celor doi noi membri, cat de functionarea viitoare a UE.

D.R.: Din cate ati putut observa la Berlin, se pune la indoiala anul de aderare 2007?

B.M.: Nu cred ca se pune la indoiala anul de aderare al Romaniei si Bulgariei. Asa cum am spus, preocuparea pare mai degraba indreptata spre modul in care Uniunea Europeana va putea sa functioneze intr-un format atat de larg, care va implica adaptarea structurilor, mecanismelor si reglementarilor interne. Rezervele care se manifesta inca, in ce priveste Romania si Bulgaria, trebuie privite si din acest unghi.

D.R.: Tarile UE pot prezenta, la un moment dat, optiunea ca, sapte ani de zile de la aderarea noilor membri, acestora sa nu li se dea dreptul la munca libera pe teritoriul lor. A activat Germania aceasta optiune vis-a-vis de Romania si Bulgaria ?

B.M.: Se vorbeste de diverse variante post-aderare, care pot cuprinde si anumite clauze de protectie si care ar putea viza, evident, si aspecte legate de libera circulatie a fortei de munca. Ramane insa de vazut, care vor fi recomandarile Comisiei Europene in aceasta directie si ce decizie va adopta Consiliul European. Deci, hai sa mai asteptam putin, sa vedem ce va spune urmatorul raport al Comisiei, sa vedem cum se va derula calendarul pana la aderarea nostra formala. O singura precizare vreau sa fac: chiar daca vor fi activate, asemenea clauze nu sunt exceptionale, unele dintre acestea au fost aplicate si celorlalte zece tari, care au aderat inaintea noastra la Uniunea Europeana.

D.R.: In timpul scurs de la preluarea misiunii dvs. la Berlin, deci doua luni, ati avut prilejul sa o cunoasteti pe doamna Susanne Kastner, care este vicepresedinta Parlamentului german? Dansa este extrem de angajata pe relatia cu Romania, atat din punct de vedere cultural, cat si social si economic. Cum vi se pare aceasta dedicare, a unui inalt oficial german, pentru Romania?

B.M.: Mi se pare extrem de benefica pentru tara noastra si nu putem fi decat fericiti sa avem un asemenea prieten, care pune atat de multa pasiune pentru consolidarea relatiilor bilaterale. Doamna Kastner a facut foarte mult in aceasta directie, conduce Forumul Romano-German si este implicata in multe proiecte, care vizeaza Romania. Ma bucur sa o avem alaturi de noi, in eforturile de integrare in UE si in cele menite sa dezvolte relatiile romano-germane.

D.R.: Ati avut, pana acum, contact cu comunitatea romana din Germania? Sau, cu cea originara din Romania: sasi, svabi, unguri?

B.M.: Da, am avut primele contacte cu comunitatea romaneasca din Berlin si am avut cateva contacte si cu reprezentanti ai sasilor si svabilor. In perioada 3-4 iunie, vor avea loc evenimente importante atat pentru sasii, cat si pentru svabii din Germania (n.r. Heimattag-urile comunitatilor de sasi si de svab, de la Dinkelsbuehl si, respectiv, Ulm). Este emotionant sa vezi, in continuare, atat interes din partea lor pentru Romania si pentru radacinile lor din Romania.

D.R.: In ceea ce priveste comunitatea de romani din Nuernberg, care se zice ca ar fi cea mai mare ca numar din Germania, veti avea prilejul sa o cunoasteti chiar azi. Ii veti adresa cateva cuvinte?

B.M.: Astazi, la Nuernberg, vom asista la un eveniment special, sfintirea Catedralei Mitropolitane in prezenta Prea Fericitului Patriarh Teoctist, a numeroase inalte fete bisericesti din Romania si din diaspora. Este un moment cu o deosebita incarcatura spirituala, iar cuvintele Patriarhului vor fi mult mai potrivite cu atmosfera si mult mai asteptate de romanii din Nuernberg. Dealtfel, momentul de azi vine dupa un altul, la fel de important pentru comunitatea romana din Germania: ieri am participat la punerea pietrei de temelie a bisericii ortodoxe romanesti, ce urmeza a se construi la Berlin.

D.R.: Puteti sa ne dati cateva detalii despre acest proiect, care este finantat, dupa cum se stie, si cu sprijinul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni al MAE?

B.M.: Sigur, si imi pare bine ca ati mentionat acest lucru. MAE si DRRP au contribuit cu o suma considerabila pentru achizitionarea terenului si constructia acestei biserici, in conditiile in care bugetul MAE nu este deloc atat de substantial, pe cat ni l-am dori. Cred ca este un efort care merita subliniat si care vizeaza atat prezentul, cat si viitorul prezentei romanesti la Berlin. Biserica este esentiala, pentru pastrarea si consolidarea, nu numai a credintei si traditiilor noastre romanesti, dar si a spiritului comunitar.

D.R.: Considerati totusi ca, la o populatie romaneasca traitoare la Berlin, evaluata la trei-patru mii de oameni, alegerea locatiei acestei constructii de biserica are, mai ales, o functie reprezentativa?

B.M.: De aceea am spus, ca e vizat si prezentul, si viitorul. Trebuie sa ne gandim ca Berlinul este, si va ramane, o mare capitala europeana. Iar aceasta biserica nu e facuta numai pentru astazi, ci si pentru viitorul prezentei romanesti intr-o mare capitala europeana.

D.R.: Cu alte prilejuri, va refereati la modul in care Romania, membra a NATO, poate sa serveasca drept platforma de largire a Aliantei inspre Ucraina si Moldova. Insusi presedintele Basescu s-a implicat puternic intr-un proiect in acest sens, iar Fondul German Marshall, in cadrul reuniunii din 19 ianuarie de la Berlin, si-a aratat disponibilitatea sustinerii acestor proiecte. Cum evaluati, ca fost ambasador al Romaniei la NATO, aceste actiuni de extindere a Aliantei Nord Atlantice inspre Est?

B.M.: Pentru noi, Republica Moldova, Ucraina, zona Marii Negre, reprezinta o vecinatate de maxima importanta si avem tot interesul ca aceasta zona din Est sa fie o zona stabila si ancorata la Europa. Daca ne gandim la prezenta Romaniei si Bulgariei in NATO, la extinderea Uniunii Europene prin aderarea Romaniei si Bulgariei, la semnificatia energiei pentru politica si securitatea europeana, atunci vedem ca Marea Neagra, ca entitate geostrategica, capata un loc din ce in ce mai pregnant. Acest lucru se vede si in preocuparile NATO si UE, si intr-o “gandire regionala” din ce in ce mai mai dinamica: tarile din zona devin din ce in ce mai preocupate de situarea lor geostrategica, in contextul apartenentei lor la regiunea extinsa a Marii Negre. In aceste eforturi se inscrie si initiativa romaneasca de a organiza, la inceputul lunii viitoare, Forumul Marii Negre, care se doreste a coagula proiecte, initiative, strategii regionale, fara a duplica eforturi care au loc in alte formate. Intentia Forumului este de a strange laolalta tarile din regiune si de a canaliza energiile intr-o directie comuna, care sa vizeze securitatea, stabilitatea si prosperitatea regiunii. Evident, conectarea zonei la initiativele si proiectele Uniunii Europene si ale NATO este foarte importanta. In acest fel trebuie percepute, interesul constant al Romaniei in directia Marii Negre si sprijinul pe care dorim sa-l acordam tarilor din zona.

D.R.: In incheiere, doriti sa adresati cateva cuvinte comunitatii romanesti din Germania?

B.M.: Desigur. Doresc ca romanii din Germania sa stie, ca Ambasada Romaniei va ramane, ca si pana acum, aproape de comunitatea romaneasca. Aceasta comunitate, atat de activa, are un rol important in strangerea relatiilor dintre Romania si Germania.

D.R.: Ne putem gandi la un sprijin moral sau chiar practic in directia sustinerii diverselor proiecte care exista din partea comunitatii si care au fost inaintate la Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni al MAE ?

B.M.: Puteti fi sigura ca MAE acorda atentia necesara acestor proiecte, care ne ajuta si pe noi, nu doar comunitatea. Prin intermediul comunitatii romanesti din Germania, ne ajutam si noi, ca natiune si ca tara.

(Dreptul de autor apartine jurnalistei independente Dani Rockhoff, fara acordul careia nu se va putea reproduce nimic, nici chiar fotografia. Daca doriti totusi sa publicati fie si partial acest interviu va rugam sa contactati redacti la adresa : redactia@rgnpress.ro)

 
Absolventi ai Liceului Gojdu se opun numelui de Gojdu pentru fundatia romano-maghiaraPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Adunarea generala a Asociatiei absolventilor Liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, reunita joi, 25 mai, in orasul de pe malurile Crisului Repede, luând in dezbatere cazul patrimoniului Fundatiei Gojdu, isi exprima cu fermitate cererea ca in tot ceea ce se convine intre Guvernul României si Guvernul Ungariei sa se respecte intru totul vointa privata a lui Emanuil Gojdu, asa cum aceasta a fost formulata si exprimata in Testamentul privat din data de 4 noiembrie 1869.

{mosimage}„Nu suntem de acord ca noua fundatie romano-maghiara sa poarte numele lui Emanuil Gojdu. Solicitam totodata o despartire totala de inteles si de efecte intre aceasta fundatie noua si adevarata Fundatie Gojdu, al carei patrimoniu trebuie recuperat si sa fie restituit, de unde este, in folosul beneficiarilor sai, asa cum sunt indicati in Testament” se arata intr-un comunicat al Asociatiei absolventilor, sustinut totodata de 34 de semnaturi ale delegatilor, care reprezinta 25 de promotii de gojdisti dintre anii 1932-1997.

P.S. Demersul fostilor gojdisti se alatura celor 52.000 de bihoreni care si-au dat semnatura pentru infaptuirea Testamentului.

(Pentru Romanian Global News transmis corespondentul nostru George Roca)

 
SUA cere Rusiei retragerea trupelor din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :230
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Paula DeSutter, una dintre asistentele Secretarului de Stat al SUA, Condoleeza Rice s-a aflat vineri, 26 mai, la Chisinau.

{mosimage}Potrivit Ziarului de Garda, Paula DeSutter este responsabila la Casa Alba din Washington cu verificarea si respectarea tratatelor de control a armelor. Ea a declarat pentru presa din Moldova ca Rusia ramane responsabila pentru nerespectarea angajamentelor de la Istanbul din 1999, când a promis sa isi retraga trupele si armamentul din Transnistria. Ea a mentionat ca desi Rusia a efectuat careva activitati de acest gen in 2003, de atunci si pana acum nu au mai fost intreprinse nici un fel de actiuni de retragere a armamentului. „Evident, este o problema reala pentru Moldova. Dar Moldova nu este lasata singura sa faca fata acestei situatii,” a spus Paula DeSutter, adaugand ca problema in cauza este abordata in permanenta in cadrul dialogului NATO-Rusia, SUA oferindu-se sa acopere cheltuielile Rusiei legate de retragerea armamentului din Transnistria. „Consideram ca retragerea armatei de catre Rusia ar transmite un important semnal liderilor transnistreni ca statutul „Moldova divizata” nu va dura vesnic,” a spus DeSutter.
In perioada 29 mai 2 iunie la Viena va avea loc o conferinta internationala pentru evaluarea Tratatului cu privire la fortele armate in Europa. Problema fortelor armate ruse dislocate ilegal pe teritoriul Moldovei va fi pusa pe agenda zilei de catre conducatoarea delegatiei SUA la aceasta conferinta, Paula DeSutter, asistenta Secretarului de Stat al SUA pentru verificarea, respectarea si implemenatrea tratatelor de control al armelor.

 
Braghis si Andronic – portavocile Kremlinului la LondraPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :205
Monday, 29 May 2006

La 24 mai la Londra a avut loc Conferinta "Transnistria: Opiniile Partilor" ("Transnistria: Views from Both Sides"), organizata de catre Institutul regal de Relatii Internationale "in asociere" cu organizatia "East-West Insight".

La Conferinta au participat din Partea Chisinaului politicienii Dumitru Braghis si Nicolae Andronic, iar din partea Tiraspolului – un oarecare Aleksei Martanov, "sef al Centrului analitic ruso-transnistrean". Evghenii Sevciuk, "presedintele Sovietului Suprem" al pretinsei "RMN", nu a putut participa la Conferinta pentru ca nu a obtinut viza de calatorie de la autoritatile britanice. Mesajul lui insa a fost vociferat de "trimisii" Chisinaului.

Braghis dezinformeaza opinia publica

La inceputul saptamanii trecute, deputatul independent Dumitru Braghis a convocat o conferinta de presa in care a anuntat ziaristii de la Chisinu despre participarea sa si a lui Nicolae Andronic la Conferinta "Conflictul transnistrean – o privire de pe ambele maluri ale Nistrului" ce urma sa se desfasoare la Londra, Marea Britanie. Braghis a mai declarat "ca la eveniment au fost invitati si reprezentanti ai partidului de guvernamant insa acestia nu si-au confirmat deocamdata participarea. El a invocat drept motiv faptul ca "guvernarea actuala de la Chisinau continua sa trateze problema reintegrarii tarii drept o prerogativa exclusiva a sa". In reglementarea diferendului transnistrean, a continuat Braghis, trebuie sa se implice nu numai participantii la negocierile politice dar si societatea civila de pe ambele maluri ale Nistrului, precum si toate partidele indiferent de orientarea lor politica.

Declaratiile de la conferinta de presa dar si discursurile lui Braghis si Andronic la Conferinta de la Londra (vezi discursul acestuia din urma in "Moldavskie Vedomosti", № 39 din 26 mai 2006) sunt mostre de dezinformare a opiniei publice. Dezinformarea a inceput cu denumirea conferintei. Braghis la conferintele de presa tinute, dar si Andronic in ziarul sau spun ca au participat la Conferinta "Conflictul transnistrean – o privire de pe ambele maluri ale Nistrului". In realitate, dupa cum am aratat mai sus, denumirea Conferintei a fost "Transnistria: Opiniile Partilor" ("Transnistria: Views from Both Sides"). Diferenta este semnificativa. Organizatorii conferintei la care a participat Bragis si Andronic considera Chisinaul si Tiraspolul "Parti" egale, iar "Transnistria" o entitate separata, fara a se mentiona ca este parte componenta ori regiune a Republicii Moldova. Daca Conferinta s-ar fi numit "Regiunea Transnistreana a Republicii Moldova: Opinii ale ambelor parti", totul ar fi fost clar. Organizatorii Conferintei, la fel ca si Moscova, au tinut insa sa sublinieze egalitatea intre "parti", evident parti ale conflicctului fiind considerate Chisinaul si Tiraspolul, dar nu Republica Moldova si Rusia. Probabil ca "guvernarea actuala" de la Chisinau a protestat impotriva acestei "egalitatii" si deacea nu a participat la Conferinta, dar nu pentru ca "trateaza problema reintegrarii tarii drept o prerogativa exclusiva a sa", dupa cum afirma Braghis. Apropo, de chestiunea "partilor". Daca citesti discursul lui Andronic din "Moldavskie vedomosti" ai impresia ca principalul scop al autorului este inocularea in mintea cititorului anume faptul ca Chisinaul si Tiraspolul sunt si trebuie sa fie "parti" egale la negocieri, ca presedintele pretinsei "RMN" este egal cu presedintele Voronin, ca "campurile constitutionale" ale "RMN" si ale Moldovei sunt egale, etc. Si toata aceasta "teorie" se face pentru a se musamaliza faptul ca adevaratele parti ale conflictului sunt Republica Moldova si Rusia.

Sevciuk pe lista persoanelor cu interdictie.

Evghenii Sevciuk, care trebuia sa tina un discurs in prima parte ("Principalele obstacole in calea progresului") a Conferintei de la Londra, nu a participat la eveniment. Dupa ce a obtinut viza de calatorie de la Ambasada Marii Britanni la Moscova, viza i-a fost revocata in urma unor demersuri ale Ambasadei RM la Londra pe langa autoritatile britanice. Ambasada RM la Londra a amintit acestora ca Evghenii Sevciuk, nascut la 19 iunie 1968, este al saptelea pe lista persoanelor cu restrictii de calatorie in statele Uniunii Europene si SUA, restrictii impuse liderilor transnistreni la 26 februarie 2003. La acea data Sevciuk era "vice presedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol". In prezent, el este presedinte al "legislativului" de la Tiraspol.

Oricum, dorinta organiztorilor de a auzi pozitia lui Sevciuk cu privire la conflictul transnistrean a fost atat de mare ca acestia au incercat sa organizeze un video-link cu Tiraspolul pentru ca Sevciuk sa-si faca auzita pozitia. Dar nu le-a reusit ... tehnica i-a dat de gol.

Braghis si Andronic – portavocile Kremlinului la Londra

Dar faptul ca Sevciuc nu a fost auzit "live" prin satelit de la Tiraspol a fost o "dezamagire" partiala. "Solii Chisinaului" alesi pe spranceana (ori poate dupa epoleti?), Dumitru Braghis si Nicolae Andronic, l-au substituit cu brio pe "speakerul" Sevciuk. Braghis, care desi poseda limba engleza, a decis sa delecteze audienta londoneza in limba lui Puskin.

Mesajul discursurilor duetului moldovean la Conferinta poate fi sintetizat la urmatoarele teze, care, in linii mari, repeta "doctrina" rusa cu privire la conflictul din Transnistria si caile lui de solutionare:
1) Esenta conflictului din Transnistria consta in conflictul dintre elitele de la Chisinau si Tiraspol. "Expertii" Braghis si Andronic au insistat asupra acestei opinii chiar si acum cand toata lumea cunoaste hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului, din 8 iulie 2004, pronuntata in cazul Ilascu si altii versus Moldova si Rusia, care a constatat clar rolul jucat de Rusia in declansarea conflictului transnistrean si sustinerea separatismului lui Smirnov. Se pare insa ca pentru Braghis si Andronic au mai multa greutate opiniile lui Modest Kolerov si Belkovski, decat constatarile Curtii Europene a Drepturilor Omului.

2) Trebuie democratizata nu doar Transnistria, dar si partea dreapta a Nistrului. Nici aceasta opinie a duetului Braghis si Andronic nu este originala. Ideea despre necesitatea democratizarii RM in intregime a fost promovata cu insistenta in presa rusa de analistii politici apropiati Kremlinilui dupa lansarea "Planului Iuschenko" cu scopul de a submina propunerile Ucrainei cu privire la democratizarea Transnistriei. La inceputul anului curent insa si oficialii "democrati" ai Rusiei au inceput sa insiste asupra acestei idei. De exemplu, la 17 ianuarie anul curent, la Moscova, in adrul unei conferinte de presa ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ca "Rusia pledeaza pentru democratizarea Transnistriei si a Moldovei" (Basa-Pres, 17 ianuarie 2006).
3) Trebuie demilitarizat intreg Teritoriul moldovei nu doar Transnistria. "Ideia demilitarizarii Moldovei in intregime" are drept scop impiedicarea aderarii in perspectiva a RM la NATO, perspectiva despre care tot mai frecvent se vorbeste la Chisinau. Aici trebuie de subliniat ca Andronic in discursul sau vorbeste de demilitarizarea "partilor", dar nu si de retragerea trupelor ruse din Transnistria. Probabil ca acestea in viziunea lui Andronic trebuie sa ramana parte a "mecanismului de garantii", asa cum insista si Rusia.

Cat priveste atitudinea lui Braghis fata de prezenta trupelor ruse in Moldova, amintim cititorilor ca acesta inca pe cind era prim-ministru a propus ca trupelor ruse sa li se acorde statutul de baza militara.
4) Regimul de frontiera si vama la hotarul moldo-ucrainean trebuie sa fie determinat de toate partile interesate, inclusiv de Rusia. Daca cititorii Fluxului au uitat, le amintim ca anume asa vede Rusia calea de solutionare a problemelor legate de pretinsa "blocada" a "RMN". La consultarile de la Odesa din 13 aprilie a.c., Moscova a propus si un document pentru a "soluitiona criza vamala". Republica Moldova si Ucraina insa le-au respins considerand ca chestiunile de frontiera si vama intre cele doua tari tin de competenta Chievului si Chisinaului, iar Moscova nu are nici o treaba cu noul regimul de frontiera impus la frontiera moldo-ucraineana incepand cu trei martie anul curent. Rusia doreste insa implicarea ei in negocierile bilaterale moldo-ucrainene de frontiera nu doar pentru a-si demonstra influenta in regiune, dar si pentru a crea un precedent de implicare in solutionarea litigiilor de frontiera a statelor CSI. Ar fi naiv sa credem ca politicianul Braghis nu intelege aceste lucruri. Mai degraba dragostea fata de Rusia si interesele economice in Transnistria ii intuneca ratiunea.

Daca e sa dam crezare lui Alexei Martanov, reprezentantul pretinsei "RMN" la Conferinta, participantii la eveniment din partea Moldovei ar mai fi "recunoscut" ca procesul de negocieri in problema transnistreana este "sabotat anume de Chisinau" si ca Moldova condusa de Voronin a organizat autoproclamatei "RMN" un dictat economic. Mai mult, Martanov a mai spus ca Braghis si Andronic au subliniat ca Moldova trebuie "sa-si ceara scuze de la Transnistria pentru cei 15 anu de conflict, inceput chiar de partea moldoveneasca." (Basa pres, 26 mai 2006)
Am putea sa ne referim si la alte aspecte din discursurile celor doi politicieni de la Cisinau tinute la Londra. Credem insa ca si cele mentionate mai sus infirma declaratiile lui Braghis si Andronic precum ca ei "ar fi promovat o imagine pozitiva a Moldovei la seminarul de la Londra in problematica transnistreana". In opinia noastra, dorinta acerba de a reveni la treuca guvernarii de la Chisinau i-a plasat pe Braghis si Andronic pe zitiile Moscovei in ce priveste conflictul din Transnistria, iar la Londra au fost simple portavoci ale Kremlinului. End.

(Preluare cotidianul Flux. Ion Constantin)

 
Prietenii lui VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 29 May 2006

Acum o saptamana, Vladimir Voronin, intr-un dialog televizat cu Tudor Tataru, a demonstrat ca poate sa-si permita luxul de a fi emotiv in fata intregii tari.

Mai mult chiar. Cateva zile mai tarziu m-am convins ca sentimentele sale nu-l inseala.

Aratandu-se extrem de impresionat de discursul lui Dick Cheney de la Vilnius care, precum se stie, a criticat fara menajamente Rusia, presedintele Republicii Moldova a staruit asupra unui detaliu curios. El a marturisit ca, intr-o discutie pe care a avut-o in capitala Lituaniei cu vicepresedintele american, acesta i-ar fi zis urmatoarele: „Tara pe care o conduceti are multe probleme. Dar trebuie sa stiti ca dumneavoastra aveti si multi prieteni”.

Cu toate ca Voronin parea incantat de cuvintele spuse de Cheney, banuiesc ca destui telespectatori au fost sceptici la auzul vorbelor sale, crezand ca liderul de la Chisinau a jucat teatru. Ei gresesc. Si va spun de ce. In varful piramidei sinceritatea se masoara altfel decat la poalele ei. Din acest din punct de vedere, politicienii sunt diferiti de noi, oamenii obisnuiti. Pana si sentimentele pe care le etaleaza cei dintai, in mod normal, nu sunt spontane, ci riguros calculate. L-am vazut alaltaieri cantand la un miting pe presedintele Boliviei. Tinem minte cu totii cum George Bush radea in hohote si il batea pe umar pe Vladimir Putin. Ne staruie in memorie lacrimile lui Traian Basescu care a plans in public cand Theodor Stolojan si-a anuntat retragerea din cursa electorala. Au fost falsi acesti oameni politici cand si-au dat pe fata emotiile? In nici un caz. Un politician trece proba sinceritatii atata timp cat actiunile sale ulterioare nu dezmint starile afective pe care le-a demonstrat anterior la toata lumea.

Vineri, Voronin, dar si noi toti, am avut ocazia sa ne convingem ca Dick Cheney nu ne-a mintit. Republica Moldova are prieteni. Adevarati, puternici si siguri. Paula DeSutter, asistent al Secretarului de Stat american, care a vizitat Chisinaul la finele saptamanii trecute, a declarat ca SUA nu vor ratifica Tratatul cu privire la Fortele si Armele Conventionale in Europa (FACE) atata timp cat Rusia nu-si va evacua trupele si arsenalele din estul Republicii Moldova.
Astfel, Washingtonul a facut pentru noi cel mai prietenos si protector gest cu putinta. Pozitia americanilor e o veste foarte proasta pentru rusi. Pentru ca, orice s-ar spune, Kremlinul are nevoie ca de aer de tratatul FACE. Asupra acestui aspect vom reveni. Pana una-alta, este limpede ca SUA pun piciorul in prag in fata Moscovei pentru a ne ajuta pe noi. Asa fiind, spuneti-mi: a fost sincer Voronin atunci cand s-a bucurat ca am

(Preluare cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)

 
SUA deschide portile imigrantilor clandestiniPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :269
Monday, 29 May 2006

Senatul american a aprobat cu 62 de voturi pro si 36 contra reforma Imigratiei, aducand astfel cu un pas mai aproape reforma ce va deschide portile imigrantilor cladestini care se afla pe teritoriul SUA.

Noua lege ofera celei mai mari parti din cei 11 milioane de imigranti clandestini sansa de a-si regulariza statutul.

Textul legii, care incearca sa gaseasca un echilibru intre interesele diferitelor sectoare, de la conservatori la hispanici, de la angajatori la sindicate – va trebui sa fie, in perioada urmatoare, armonizat cu masura deja aprobata de Camera, care are ca punct de pornire pedepsirea imigrantilor ilegali.

Liderul majoritatii republicane din Senatul american, Bill Frist, a solicitat membrilor Congresului, sa se apuce imediat de treaba si sa puna cap la cap cele doua proiecte, chiar daca pare foarte dificil. Senatorul republican John McCain, unul dintre initiatorii reformei a spus ca nu vor fi trasate linii intre „ceea ce va putea fi modificat si ceea ce este inamovibil din textul aprobat de Senat”. „Nu aceasta este modalitatea de a actiona daca vrem intr-adevar sa ajungem la un acord” a spus McCain.

Noua lege, aprobata la finele saptamanii trecute de Senat, va oferi unei parti considerabile dintre cei 11 milioane de imigranti cladestini din SUA sansa de a-si legaliza statutul platind taxele din urma si invatand limba engleza. Legea ii favorizeaza pe clandestinii care traiesc in SUA de peste 5 ani. Cei care se afla in America de mai mult de doi ani (dar mai putin de cinci) pot ramane in SUA, dar numai dupa ce s-au inregistrat la oficiile specializate, completand un formular. In schimb, legea nu ofera nici un fel de speranta celor care traiesc si muncesc ilegal in Statele Unite de mai putin de doi ani, acestia fiind nevoiti sa se intoarca in tarile lor de origine.

Chiar si imigrantii care pot avea acces la rezidenta permanenta si apoi la cetatenie, trebuie sa fie foarte atenti cu noua lege americana. Astfel, daca acestia comit vreo fapta grava vor fi deportati, iar daca faptele comise sunt minore, va fi nevoie de trei de astfel de acte pentru a fi trimisi inapoi in tara de origine.

Una dintre marile noutati aduse de noua lege a imigratiei din SUA este crearea statutului de „Muncitor Oaspete”, o initiativa apartinand Casei Albe. Este vorba despre un permis temporar de munca pentru muncitorii straini, mai ales pentru cei sezonieri, care lucreaza in domenii precum agricultura. Noua lege prevede pedepse chiar si pentru angajatorii care angajeaza muncitori ilegali, stiind ca incalca astfel legea. Astfel, angajatorii trebuie sa verifice statutul celor pe care ii angajeaza. Cei care angajeaza ilegal vor plati o amenda de 20 de dolari pentru fiecare muncitor si va ajunge, in cele din urma, in inchisoare, dupa mai multe incalcari repetate ale legii.

 
Satul meu – Cenadul romanescPDF Print E-mail
Cenad, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :277
Monday, 29 May 2006

Centrul de Documentare si Informare, in colaborare cu Autoguvernarea Româneasca din Cenadul Unguresc si cu sprijinul Autoguvernari pe Tara a Românilor din Ungaria, va organiza pe 9 iunie festivitatea intitulata „Satul meu – Cenadul Unguresc”.

In cadrul acestei manifestari, localitatea româneasca va fi prezentata printr-un film documentar, realizat de Aurel Becan si printr-o expozitie de fotografii si obiecte. Elevii scolii generale din Cenadul Unguresc vor prezenta un program cultural pe scena care va fi ridicata in curtea institutiei. Tot aici va avea loc o prezentare gastronomica, cu câteva sortimente din mâncarurile caracteristice din localitate. Festivitatea va avea loc la Centrul de Documentare si Informare al ATRU, str. Sáros, nr. 17.

 
Cinematografia romaneasca se intoarce de la Cannes cu doua premiiPDF Print E-mail
Cannes, Franta/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Dupa succcesul de anul trecut la Cannes inregisrat de romanul Cristi Pui, romanii nu au dezamagit nici anul acesta.

{mosimage}Primul film de lung metraj realizat de Corneliu Porumboiu, „A fost sau n-a fost” a castigat premiul „Belle Europe cinema”, devenind astfel cel mai bun film european al anului. Distinctia, acordata de un juriu de distribuitori, ii va asigura filmului cea mai buna promovare in cinematografele din Europa, adica va fi difuzat mai mult timp pentru public si va beneficia de o campanie de publicitate.

Editia curenta a festivaluuui de film de la Cannes a adus Romaniei si primul premiu de interpretare castigat vreodata de un roman la Cannes. Distinctia a fost obtinut de tanara actrita, Dorotheea Petre cu rolul principal din filmul lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii".

Ambele filme apreciate de juriul celebrului festival intrentional de film trateaza acelasi subiect : revolutia din 1989, care a dus la rasurnarea regimului comunist in Romania.

Tara noastra a avut anul acesta cea mai consistenta prezenta la Cannea, ea deplasandu-se in Franta cu trei pelicule: „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii”, de Catalin Mitulescu, la sectiunea „Un certain regard”, „A fost sau n-a fost?“ de Corneliu Porumboiu, in cadrul sectiunii „La Quinzaine des Realisateurs” si „Marilena de la P7”, al lui Cristian Nemescu, la sectiunea Semaine de la Critique.

De asemenea, lungmetrajul de debut al lui Tudor Giurgiu va fi prezentat in Marche du Film.

 
Romante pentru romanii din OffenbachPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :200
Monday, 29 May 2006

Comunitatea Romanilor din Rhein-Main a organizat la finele acestei saptamani un concert de romante.

Concertul a avut loc sambata, 27 mai, de la ora 19.00, si i-am adus in fata romanilor din Oofenbach pe tenorul George Martin, acompaniat la Pian de Mioara Georgescu. Concertul a avut loc la Biserica Evanghelica Lauterborn, din Richard-Wagner-Str. 117, in Offenbach-Sud.

 
Nora Iuga in cadrul Festivalului de Poezie de la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :183
Monday, 29 May 2006

Scriitoarea romana Nora Iuga va participa, la finele lunii mai, la o seara de dialog despre poezie, ce se va desfasura in cadrul Festivalului de Poezie de la Berlin, programat in perioada 27 mai-4 iunie.

Vineri, 31 mai, de la ora 18.30, Nora Iuga si Ron Winkler vor sustine un dialog despre poezie si traducerea ei, dar si o serie de lecturi paralele, la Maschinenhaus, Kulturbrauerei, in capitala britanica. Tema acestei seri, organizate de Literaturwerkstatt Berlin, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, este „Orient Express poetic- Trafic de versuri din Balcani”.

 
Emisiune in limba romana la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :203
Monday, 29 May 2006

Emisiunea „Poli de romanitate la Torino” a implinit in luna mai doi ani de existenta.

De la 15 minute de transmisie s-a ajuns acum la doua ore in fiecare duminica  intre orele 15 si 17.00, gazduite de Radio Flash pe frecventa 97.6 FM. Postul de radio poate fi ascultat pe pagina de web www.radioflash.to. Acelasi post de radio mai gazduieste inca o emisiune despre Romania, difuzata, de acesta data, in limba italiana. In fiecare zi de vineri, in intrevalul 19.00-19.30, timp de o jumatate de ora sunt prezentate grupuri si muzica romaneasca, in cadrul unei emisiuni realizata de Maria Clapan.

 
Romanii din Valencia merg in excursie la plajaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :98
Monday, 29 May 2006

{mosimage}Asociatia Obatala organizeaza, la inceput de iunie, o excursie la plaja pentru toti romanii din regiune.

{mosimage}Acestia sunt invitati duminica, 4 iunie, la Plaja Malvarrosa, in Valencia, la o zi intreaga in care se pot bucura de soare si de mare.

Intalnirea pentru iesirea din Coslada are loc la Centrul Cultural La Bufanda, situat in Calle Iglesia, nr. 9, la ora 6.00, iar sosirea este prevazuta pentru ora 24.00, in aceeasi zi.

Obatala a mai organizat si alte excursii la Toledo, Segovia, Costos si Madrid, si isi propune sa mai organizeze astfel de iesiri si in viitor.

Mai multe informatii, dar si rezervarile, la numarul de telefon 606 71 23 68. Pretul deplasarii este de 30 de euro de persoana.

 
Picnic romanesc in Victoria cu ocazia Zilei CopiluluiPDF Print E-mail
Victoria, Canada/Romanian Global News
Accesari :185
Monday, 29 May 2006

Societatea Canadiano-Romana din Victoria organizeaza un picnic pentru a aniversa 4 ani de la infiintarea societatii dar si Ziua Copilului.

Picnicul va avea loc duminica, 4 iunie, de la ora 12.00 la Kingsmen George Park din Esquilmalt, si ii asteapta pe toti romanii din zona. Cu ocazia picnicului se va servi tort, se vor desfasura jocuri pentru copii, partide de sah, jocuri de fotbal si un concurs a carui tematica va fi crearea unui logo al Societatii. La competitia pentru castigarea cupei de sah pot participa toti membrii societatii.

 
Poezie, Pictura si Caricatura cu Horatiu Malaele la BonnPDF Print E-mail
Bonn, Germania/Romanian Global News
Accesari :149
Monday, 29 May 2006

Consulatul General al Romaniei la Bonn, in colaborare cu Cultural Events Düsseldorf Hoffman & Panz invita sambata, 10 iunie, de la ora 18.00, la un recital de poezie, vernisaj de pictura si caricatura Horatiu Malalele "Sunt un orb".

Spectacolul si vizitarea expozitiei vor fi incheiate de un cocktail oferit de Consulatul General al Romaniei.

Sub titlul “Sunt un orb” vor fi prezentate poezii de Marin Sorescu, Nichita Stanescu, Emil Brumaru, Teodor Pica, Geo Dumitrescu si altii.

Actor pe scena Teatrului din Piatra Neamt, Notara, Odeon, National, Bulandra si Comedie, regizor al multor spectacole, un obisnuit al televiziunii, cu o filmografie nu mai putin bogata, Horatiu Malaele a intrepretat roluri ce vor ramine in antologia teatrului romanesc si a caror enumerare ar fi prea lunga pentru aceasta scurta prezentare. Trebuie insa sa amintim rolul Hotului din“ Opera de trei parale “ de Brecht, Tartaglia din “ Regele cerb “ de Gozzi, Truffaldino din “ Sluga la doi stapini “ de Goldoni, Smerdeakov din “ Karamazovii “ dupa Dostoievski, Scapino, Sinuciagasul. A jucat alaturi de mari actori ai teatrului romanesc din ultimele trei decenii, s-a bucurat de aprecierea multor regizori, a invatat de la ei si a invatat la rindul lui pe altii.

Chiar daca a ales drumul teatrului Horatiu Malaele nu s-a despartit niciodata de arta plastica. Dupa cum spune chiar el, este obisnuit sa comunice cu lumea iar pentru comunicare a folosit nu numai scena ci in aceiasi masura si desenul. Rezultatul acestei munci sint peste 3000 de desene, picturi, caricaturi ce au fost expuse in nenumarate expozitii nationale si internationale. Dintre expozitiile internationale recente putem enumera Budapesta 2005, Venetia mai/2006 si New York iunie/2006.
Manifestarea va fi gazduita de Consulatul General al Romaniei din Bonn, Legionsweg14, 53117 Bonn. Pretul biletului este de 20 Euro, iar rezervarile se pot face la 02131/602869 si 0163/5521254 sau email
almaex1@t-online.de. Deoarece numarul locurilor este limitat cei care doresc sa participe sunt rugati sa-si confirme rezervarile prin plata biletului pana la data de 7 iunie in contul Cultural Events Dusseldorf - Hoffmann & Panz - Dresdner Bank BLZ 30080000 Konto 0141521902 .

 
Concert Liliana Catuneanu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :182
Monday, 29 May 2006

Tanara pianista romanca Liliana Catuneanu va sustine la finele lunii iunie, un concert de exceptie organizat de Institutul Cultural Roman din Paris.

Evenimentul va avea loc miercuri, 28 iunie, de la ora 20.00, iar in program se vor afla piese de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Serguei Prokofiev.Cei interesati sunt asteptati la data mentionata in Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris. Rezervarea este indispensabila si se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31. Pretul biletului de intrare este de 5 euro.

 
Ciresarii romani din British Columbia la o noua intalnirePDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :208
Monday, 29 May 2006

Clubul Ciresarii, din British Columbia se va intalni inca o data luni, 29 mai.

Clubul Ciresarii face parte din BC Romanian Community Centre si este destinat copiilor intre 3 si 15 ani. In cadrul lui functioneaza cercurile de balet, dans popular, pictura si video, conduse de instructori calificati si dedicati pastrarii valorilor etnice si spirituale romanesti. Prin muzica, dans, cantece si poezii, Ciresarii promoveaza cultura si traditia romana pe marea scena multiculturala a Vancouverului si dincolo de ea.

Incepand din 26 septembrie 2005, Clubul Ciresarilor se intalneste in fiecare zi de luni, de la ora 18.00, la sediul BC RCC din New Westminster, strada Columbia, nr.428. Noua intalnire se va desfasura intre orele 18.00 si 20.00 si va oferi participantilor cantece, dansuri, jocuri distractive, sport si drumetii, toate oferite gratis de instructorii Centrului Comunitar Roman.

 
Trupa Phoenix canta pentru romanii din BonnPDF Print E-mail
Bonn, Germania/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 29 May 2006

Legendara trupa rock Phoenix va concerta in luna iunie pentru romanii din Bonn.

Das Solinger Tageblatt si Consulatul General al Romaniei la Bonn ii asteapta pe toti romanii la concert joi, 8 iunie, de la ora 20.00, in Corba Halle, Merscheider Str. 77-79, 42699 Solingen (Solingen-Ohligs). Mircea Baniciu, Nicolae Covaci, Iosif Kapl, Ovidiu Lipan, Cristi Gram si Mani Newmann vor fi alaturi de romanii din Bonn, dar si din restul Germaniei, si le vor oferi acestora cele mai celebre piese ale lor, dar si piese mai noi. Pretul biletelor este de 20 de euro, iar rezervarile se pot face la numerele de telefon Mani Newmann -0212-3833869, farfarello-hotline - 0180- 5140014, Fam. Toma - 0221-8701289, Fam. Gogleaza - 02174-494394.

 
Picnic al copiilor la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 29 May 2006

Organizatia non-profit Round Table Society a organizat in aceasta duminica, un picnic la Chicago, atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

La fel ca anul trecut, si de aceasta data, special pentru 1 Iunie, de Ziua Internationala a Copilului, a avut loc un program special pentru prichindei, cuprinzand desene pe asfalt, concursuri, trambulina, medalii, etc. Nu au lipsit nici activitatile pentru cei mari, acestia fiind invitati sa se inscrie in campionatul de fotbal sau de volei.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions