Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Mai 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Cautare
 
40 de romani s-au pregatit pentru concursurile UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Tuesday, 30 May 2006

Romanii care si-au propus sa lucreze pentru institutiile Uniunii Europene au avut recent ocazia sa se pregateasca pentru concursul de angajare cu Philip Gaskell, trainer pentru angajatii acestor institutii.

Sambata, 20 mai 2006, timp de 10 ore, 40 de persoane au avut sansa sa-si testeze gradul de pregatire pentru concurs si au invatat cum sa abordeze eficient probele de testare a rationamentului verbal si numeric.Mihaela Stroe, consultant in comunicare in cadru firmei Acta Nonverbal, a sustinut in dimineata de sambata o prelegere despre pregatirea pentru concurs din punctul de vedere al managementul strestului. Aceasta si-a propus sa atraga atentia asupra potentialelor probleme care pot aparea pe fondul stresului unui examen de dificultatea si, mai ales, avand miza pe care o au concursurile pentru un post la institutiile UE. Desi aceste aspecte pot parea facile unei persoane ce a iesit de pe bancile facultatii, nu acelasi lucru se poate spune si despre persoanele ce nu au sustinut un examen de multa vreme sau persoanelor cu studii medii – adica celor carora li se adreseaza, conform Buletinului Statistic al Comisiei Europene, publicat in aprile 2006, 51% dintre posturile acestei institutii.Modulele de eseu si rationament verbal si numeric au ocupat peste 60% din durata seminarului si au fost foarte apreciate de catre participanti. Experienta trainer-ului britanic Philip Gaskell si-a spus cuvantul, acesta deruland cu succes seminarii de pregatire pentru Verbal and Numerical Reasoning si Writing Skills pentru angajatii Uniunii Europene in ultimii trei ani. In ceea ce priveste pregatirea pentru testul de cunostinte despre Uniunea Europeana, Euroconcurs.ro isi propune, in urma seminarului, sa lanseze in viitor si cursuri specializate pentru cei care doresc sa acumuleze cunostinte despre Uniunea Europeana in vederea sustinerii concursului. In plus, a fost creata o noua sectiune in Forumul Euroconcurs.ro, dedicata celor care au inceput sa studieze pentru proba de cunostinte legate de UE.Pentru a deveni functionar european, „EU official”, singura cale este sa te prezinti la concurs si sa treci de probele de selectie. Numai dupa ce ai trecut de aceste probe foarte riguroase (teste de preselectie, o proba scrisa din domeniul de specialitate, un interviu cu comitetul de selectie) devii laureat si intri pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul unei institutii.Euroconcurs.ro este primul site dedicat in exclusivitate celor ce doresc sa devina functionari europeni. Acesta reprezinta o resursa atat pentru cei care s-au pregatit pentru riguroasele probe de selectie, cat si pentru cei care abia acum descopera posibilitatea unei cariere europene. De asemenea Euroconcurs.ro anunta ca isi propune sa puna bazele comunitatii romanesti a viitorilor functionari publici europeni.

 
Coalitia a decis restructurarea Guvernului TariceanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :312
Tuesday, 30 May 2006

Partidele din coalitia de guvernamant au cazut de acord luni, 29 mai, asupra necesitatii restructurarii cabinetului Tariceanu.

Nu s-a stabilit, insa, data exacta a acesteia, urmand ca peste o saptamana PNL, PD, PC si UDMR sa se aseze din nou la masa de negocieri pentru a pune la punct detaliile concrete. Fiecare dintre partidele din Coalitie va trebui sa prezinte o evaluare despre cum trebuie reorganizata echipa guvernamentala. Reprezentantii Coalitiei spun ca nu au abordat probleme concrete legate de ministerele care ar trebui sa aibe o alta conducere, sau cele legate de restructurarea posturilor de vicepremieri.

 
Ministrul integrarii europene va face o vizita in GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :306
Tuesday, 30 May 2006

Ministrul roman al Integrarii Europene, Anca Boagiu, va efectua o vizita de lucru in Germania, in perioada 31 mai – 2 iunie, in cadrul careia va prezenta parlamentarilor germani stadiul indeplinirii masurilor asumate de tara noastra in vederea aderarii la UE.

Pe perioada celor trei zile in Germania, ministrul Boagiu va avea intrevederi cu Gunter Gloser, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe german, Christian Schlaga, directorul pentru afaceri bilaterale cu statele membre UE din Sudul si Sud-estul Europei, Susanne Kastner (SPD), vice-presedintele Bundestag, presedintele Grupului parlamentar de prietenie Germania – Romania, Elmar Brock (CDU), presedintele Comisiei de afaceri externe a PE si Andreas Schockenhoff, vice-presedintele factiunii CDU/CSU din Bundestag.

Ministrul integrarii europene va sustine o prelegere cu tema “Romania pe drumul spre UE” in cadrul fundatiei Konrad Adenauer, care va avea loc in data de 31 mai. Joi 1 iunie ministrul Integrarii va participa la Ziua Economica 2006, organizata de Consiliul Economic al Uniunii Crestin Democrate (CDU). Evenimentul se bucura de prezenta cancelarului federal, Angela Merkel, a secretarului adjunct de finante al SUA, Robert M. Kimmitt si alte persoane importante din mediul politic si economic european. Vineri, 2 iunie, ministrul integrarii europene participa la conferinta cu titlul „Bulgaria si Romania inainte de aderarea la UE. Situatia curenta si provocari”, organizata de Societatea SüdostEuropa si Deutsche Welle.

 
Personalitate juridica pentru Reteaua Nationala a Muzeelor din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 30 May 2006

Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania a demarat la finele saptamanii trecute procedura de dobandire a personalitatii juridice, prin intrunirea Adunarii Generale a membrilor fondatori, desfasurata vineri, 26 mai.

Aceasta a avut loc la Muzeul National al Literaturii Romane, initiator al acestei ample actiuni de reunire a entitatilor muzeale intr-o institutie care sa-i promoveze si sa le sustina interesele.

Infiintarea acestei retele beneficiaza de sustinerea Ministerului Culturii si Cultelor, dovedita atat printr-o scrisoare oficiala a domnului Virgil Nitulescu, Sectretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, cat si prin prezenta la aceasta prima intrunire a Adunarii Generale a asociatiei a doamnei Alis Vasile, Sef Birou Muzee, colectii, garantii guvernamentale.

In cadrul Adunarii, membrii fondatori au dezbatut fiecare capitol in parte al statutului noii asociatii si au ales persoanele care sa ii reprezinte in urmatorii patru ani. Astfel, conducerea Asociatiei R.N.M.R. este asigurata de Consiliului director alcatuit din Presedinte – Dragos Neamu, Vicepresedinte – Paul Tocanie, Secretar – Diana Dochia, Trezorier – Voichita Petrescu si Membri – Victor Gorduza, Nicolae Marcel Morar si Constantin Tantariu. Persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, Asociatia R.N.M.R. are sediul in Bucuresti, pe B-dul Dacia nr.12, sector 1 (la Muzeul National al Literaturii Romane).

Constituita ca urmare a vointei libere de asociere a 36 de entitati muzeale din tara, Asociatia Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania isi propune sa le sustina interesele, sa identifice metodele de dezvoltare pe termen mediu si lung ale acestora, sa promoveze si sa valorifice patrimoniul si mediul cultural si istoric al tarii, precum si sa acopere nevoile de pregatire si informare a operatorilor muzeali. Identificarea unui numar mare de membri fondatori ai acestei asociatii a fost posibila prin organizarea unor sesiuni de informare la Ploiesti (in noiembrie 2005), la Arad (in martie 2006) si la Bucuresti (in mai 2006).

 
O noua preselectie pentru locuri de munca in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :136
Tuesday, 30 May 2006

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca organizeaza o actiunea de inscriere in banca de date pentru cameriste, in perioada 1-30 iunie 2006, in intervalul orar 9.00-16.00, la sediul institutiei din str.Valter Maracineanu nr.1-3, sector 1- Bucuresti.

Solicitantii trebuie sa fie femei cu varsta de 20 - 30 de ani si cu experienta de minim doi ani in domeniu. Documentele necesare pentru inscriere sunt copie B.I. sau C.I. cu valabilitate de minim sase luni, copie pasaport cu valabilitate de minim sase luni, fisa personala (tipizat OMFM), C.V. in limba romana ( tipizat OMFM), copie legalizata a certificatului de absolvire si/sau calificare, copie legalizata a cartii de munca (toate paginile scrise), adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos, cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate - sase luni), declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate, declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte numarul de copii minori aflati in intretinerea acestuia, autentificata la notariat, si doua fotografii tip pasaport. Vor fi acceptate numai dosarele in care se prezinta toate documentele specificate mai sus, dosarul depus constituind primul pas in procesul de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate.

 
National Geographic se lanseaza si in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :285
Tuesday, 30 May 2006

Celebra revista „National Geographic”, se va lansa vineri 2 iunie, si pe piata de media din Basarabia.

Potrivit Monitor Media, lansarea revistei la Chisinau va avea loc la Muzeul National de Istorie, iar evenimentul, la care vor participa editorii revistei „National Geographic Romania”, va fi organizat la initiativa Miscarii Ecologiste din Moldova si a revistei „Natura”.

Ziarista Lilia Curchi, angajata a revistei „Natura”, a spus ca aparitia revistei „National Geographic” pe piata informationala a R. Moldova va favoriza un acces sporit la o informatie veridica despre patrimoniul mondial natural si cultural, pe de-o parte, iar pe de alta va oferi o posibilitate de exceptie pentru promovarea, la nivel mondial, a valorilor Moldovei.

Prezenti in Basarabia pentru cateva zile, redactorii de la „National Geographic Romania” isi propun sa se documenteze asupra celor mai reprezentative valori ale patrimoniului natural national. Ei vor vizita pestera „Emil Racovita” si lantul de recife „Toltrele Prutului”. 

Editia romaneasca a „National Geographic” a aparut acum trei ani si apare lunar in cel putin 124 de pagini color si este citita de mai bine 257.000 de cititori. Continutul revistei este acelasi pentru toate editiile nationale, ceea ce face ca „National Geographic” sa fie singura revista de circulatie mondiala, prin continutul aproape identic, publicat in 20 de limbi si difuzat concomitent in peste 190 de tari.Revista „National Geographic” a aparut in toamna anului 1888. Prima editie intr-o alta limba decat cea engleza a revistei „National Geographic” a fost lansata in 1995, in Japonia. Actualmente, revista are mai mult de 100 de milioane de cititori. 

 
Documentar Ion Antonescu la BBCPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 30 May 2006

Emisiunea in limba romana a postului de radio englez BBC va difuza o serie de programe consacrate personalitatii maresalului Ion Antonescu - conducatorul Romaniei in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, rolului jucat de el in istoria Romaniei si modului in care isi asuma Romania de azi acest rol.

Vor fi invitati sa-si expuna parerea istorici, supravietuitori ai Holocaustului, veterani de razboi si ascultatori ai postului. Dupa incheierea serialului va avea loc o masa rotunda in care se va raspunde intrebarilor puse de ascultatori. Primul episod al serialului va fi transmis sambata, 3 iunie, la orele 14.00. Ion Antonescu, aminteste BBC, “a dus Romania in razboi alaturi de Hitler, de la care a acceptat bucata de Ucraina dintre Nistru si Bug numita Transnistria, unde au fost deportati si exterminati majoritatea evreilor din Basarabia si Bucovina, precum si unii evrei si romi nomazi din Romania. Pe de alta parte, a decis sa nu puna in aplicare planurile de deportare a evreilor din Vechiul Regat in lagarele de exterminare naziste. Arestat la 23 august 1944, a fost detinut in Rusia si Romania, judecat pentru crime de razboi si executat la Jilava, la 1 iunie 1946, informeaza Prompt Media.

 
1 Iunie – Marsul Vietii la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Tuesday, 30 May 2006

Fundatia Solidaritate si Speranta  - Centrul InfoAdolescent si Biserica Nasterea Domnului - Spitalul clinic Cuza Voda Iasi va invita joi, 1 iunie, la Marsul Vietii, un mars al tacerii si rugaciunii, in semn de comemorare a copiilor avortati in Romania si de protest fata de ignoranta cu care este privit in Romania statutul copilului nenascut.

Marsul se va desfasura intre orele 17.00-19.00, pe traseul Piata Palatului Culturii - Moldova Mall - corpul C7 al Maternitatii Cuza Voda (clinica unde se efectueaza avorturi) - Catedrala Mitropolitana Ortodoxa.

Scopul acestei manifestari il constituie reafirmarea valorilor crestine referitoare la sacralitatea vietii, crearea unor premize pentru introducerea obligativitatii informarii si consilierii femeii inainte de realizarea unui avort si sensibilizarea populatiei cu privire la situatia avorturilor in Romania si la riscurile de natura medicala, psihologica si spirituala implicite acestui fenomen.

Considerand ca fiecare dintre noi ar trebui sa-si puna problema promovarii dreptului la viata al copilului nenascut, organizatorii sunt convinsi ca ziua de 1 Iunie, ca Zi Internationala a Copilului, ar trebui sa-i ia in considerare si pe cei care au fost conceputi, dar carora li se refuza sansa sa se nasca. In acest sens, marsul are si semnificatia unui eveniment comemorativ. Intre anii 1990 - 2005, numai in Iasi, conform statisticilor oficiale, au fost efectuate cca. 330.000 de avorturi, ceea ce inseamna aproape echivalentul populatiei municipiului Iasi.

Datele ultimului recensamant al populatiei din 2002 au aratat efectele pe termen lung ale unei politici sociale pro-avortioniste: scaderea demografica a populatiei cu cca. 1,1 mil. de locuitori in 10 ani, cresterea ratei de imbatranire demografica, diminuarea numarului de copii pe familie (preponderent 1 copil/familie in 2002 fata de 2-3 copii in 1992), etc. Aceasta adevarata "cultura a mortii" nu poate avea decat efecte dezastruoase asupra viitorului societatii romanesti.

Marsul se desfasoara cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei si este organizat in parteneriat cu Protopopiatul I si II Iasi, cu colaborarea Asociatiei Pro-Vita pentru nascuti si nenascuti - Bucuresti, a Bisericii Catolice si a Scolii nr. 42, Nicolae Iorga.

Participantii se vor aduna pe esplanada din Piata Palatului Culturii, unde se va rosti partea intai a Acatistului Bunei Vestiri - simbol al bucuriei de a da viata. Participantii la mars se vor deplasa prin str. Anastasie Panu, Costache Negri, Armeana, Sf. Sava si Dancu spre corpul C7 al Maternitatii Cuza Voda  (clinica unde se efectueaza avorturi). Aici se va rosti partea a doua a Acatistului si vom tine un moment de reculegere pentru copiii care au fost ucisi prin avort in aceasta unitate medicala. In continuare, participantii se vor indrepta spre Catedrala Mitropolitana, unde va avea loc procesiunea de incheiere a marsului printr-o rugaciune finala si un cuvant din partea reprezentantului I.P.S. Daniel.

 
Anda Perianu avanseaza la Roland GarrosPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :233
Tuesday, 30 May 2006

Tenismena romanca Anda Perianu a eliminat-o in primul tur al Turneului de la Roland Garros, pe cehoaica Lucie Safarova, a 28-a favorita a competitiei.

Aflata pentru prima data pe tabloul principal al Roland Garros-ului, Perianu a trecut de Safarova in doua seturi, scor 6-1, 7-6, urmand sa o intalneasca in turul al doilea pe australianca Alicia Molik. Prezenta Andei Perianu pe tabloul principal al celebrului turneu de tenis reprezinta o realizare deosebita pentru Romania, care a absentat timp de multi ani din prima linia a tenis-ului feminin. In varsta de 25 de ani, Anda Perianu ocupa locul 177 in clasamentul WTA.

 
500.000 RON pentru refacerea Manastirii bucurestene AntimPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :162
Tuesday, 30 May 2006

Bugetul Ministerului Culturii si Cultelor se suplimenteza cu suma de suma de 500.000 lei pentru realizarea lucrarilor de consolidare a Manastirii Antim.

Potrivit Prompt Media, banii se aloca pentru refacerea instalatiilor electrice, termice si de apa, pentru amenajarea incintei manastirii si refacerea pardoselii. Din cauza starii de deteriorare a manastirii, in ultimii ani au fost demarate ample lucrari de consolidare a bisericii, a chiliilor si de refacere a picturii murale. Patriarhia Romana nu dispune de resurse financiare suficiente pentru plata acestor lucrari. Manastirea, monument istoric valoros, a fost ctitorita de marele ierarh Antim Ivireanu in perioada 1713 – 1715 si a fost ridicata in apropiere de dealul Mitropoliei, pe locul pe care se afla o veche biserica de lemn cu hramul Sfantul Nicolae. In prezent, ansamblul manastiresc include, pe langa manastirea propriu-zisa, o parte a administratiei patriarhale, precum si biblioteca Sfantului Sinod.

 
Traian Basescu cheama Chisinaul si Moscova la rezolvarea problemei transnistrenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Intr-un interviu acordat recent ziarului rus "Kommersant", presedintele Traian Basescu a declarat ca doreste sa propuna Chisinaului si Moscovei un nou plan pentru reglementarea diferendului transnistrean.

{mosimage}In acest sens el a elaborat deja un set de propuneri pentru reluarea dialogului cu Transnistria. pe care ar urma sa le propuna Chisinaului si Moscovei dupa Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat care se va desfasura la Bucuresti, Romania, in data de 5 iunie.

„Deocamdata nici Moldova, nici Ucraina si nici Rusia nu au invitat Romania sa participe la negocieri pentru reglementarea conflictului" a spus seful administrariei de la Cotroceni. El a precizat, insa, ca "nu exclude posibilitatea inceperii unui dialog neoficial cu regimul transnistrean, dar a mentionat ca intai de toate planul romanesc de solutionare a diferendului trebuie discutat cu Chisinaul si Moscova".

Presedintele roman a refuzat sa ofere detalii despre continutul acestui "plan". El a comunicat ca prefera sa-l discute cu politicienii si dupa acceptul acestora sa-l faca public. "In cazul in care planul nu va fi sustinut, el va ramane in continuare pe masa", a subliniat Basescu.
 
MGB-ul transnistrean apara interesele Ucrainei de romaniPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :270
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}In aceasta saptamana, Ministerul Securitatii Statului (MGB) din Transnistria si-a serbat cea de-a 14 aniversare.

{mosimage}Conducatorul MGB (un analog al KGB), Vladimir Antufeev, a spus ca serviciile secrete straine ameninta siguranta republicii pro-ruse auto-proclamate si ca incearca rasturnarea guvernului declarand ca MGB nu va permite fortelor straine sa se amestece in situatia politica interna si a adaugand ca MGB chiar apara interesele Ucrainei in fata unei presupuse amenintari romane. El a adaugat ca 23 de structuri ajuta spionii straini la planificarea unei revolutii portocalii. Printre aceste structuri el a amintit ambasadele SUA, Marii Britanii si Poloniei, precum si unele ONG-uri, finantari ale lui Soros, structuri ale UE, etc.  Asa numitul presedintele Igor Smirnov a apreciat activitatea MGB, pe care l-a numit un scut al independentei transnistrene si a acordat medalii unor ofiteri ai MGB. (Foto –sigla FSB).
 
Intrunire a Partidului Democrat al Rumanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :354
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia va sustine pentru functia de primar al Borului la apropiatele alegeri locale pe Dragoslav Nikolic, candidatul gruparii civice „In intampinarea Europei“.

{mosimage}Acest lucru a fost anuntat intr-o conferinta de presa sustinuta la Bor de catre liderii celui mai important partid romanesc din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Dupa sustinerea conferintei de presa s-a tinut o sedinta a partidului in care au fost analizate ultimele evolutii in planul organizarii interne dar si ultimele evolutii de pe scena politica sarba.

S-a apreciat pozitiv contributia PDRS la constituirea Consiliului National al Rumanilor din Serbia cu sediul la Negotin si s-a aratata inca odata ca interesele nationale ale romanilor sunt si trebuie sa fie mai presus de interesele personale si politice. In acest sens PDRS a participat la constituirea Consiliului National pe o lista comuna impreuna cu ale asociatii civice ce compun Federatia Rumanilor din Serbia, dand un exemplu de solidaritate si coeziune cu acestea.
 
Atentie la Karel de GuchtPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :280
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Maine la Chisinau soseste Karel de Gucht, ministru belgian de Externe si presedinte in exercitiu al OSCE.

{mosimage}El are un program incarcat. Se va deplasa la unitatea militara a fortelor mixte de mentinere a pacii de la Tighina, se va intalni cu ministrul de Externe al Moldovei, Andrei Stratan si cu omologul sau ucrainean Boris Tarasiuc. In ajun, la Bruxelles, a luat parte la o intrevedere a mediatorilor OSCE, Rusiei si Ucrainei, precum si a observatorilor UE si SUA in procesul de reglementare transnistreana.

Se pare ca presedintele in exercitiu al OSCE face un adevarat tur de forta. Unde mai pui ca din Moldova el va pleca la Kiev, unde se va intretine si cu presedintele ucrainean Victor Iuscenko. Efortul sau merita toata lauda. Totusi, trebuie sa fim atenti la voiajul dlui Gucht..
Sa nu uitam ca ministrul belgian de Externe si-a intrat in atributiile de presedinte al OSCE intr-un mod de-a dreptul scandalos. El, precum se stie, a cerut anul trecut Chisinaului sa nu mai insiste ca Rusia sa-si evacueze trupele si munitiile din regiunea separatista. In plus, a regretat faptul ca Republica Moldova a respins ideea federalizarii, pronuntandu-se in favoarea unui stat unitar, fapt ce, in opinia sa, s-ar fi constituit „intr-un pas inapoi in rezolvarea problemei transnistrene”. Afirmatiile sale au revoltat opinia publica de la noi, diplomatul belgian fiind criticat necrutator atat de mass-media, cat si de cercurile politice. In aceasta situatie, el s-a vazut silit sa-si amane prima sa vizita in Republica Moldova, care urma sa aiba loc la finele lui 2005. Nu-i exclus, ce-i drept, ca in cele sase luni si ceva care s-au scurs de atunci optica sa asupra problemei transnistrene sa se fi schimbat.

Este bine, totusi, sa tinem cont de faptul ca in Europa nu sunt toti o apa si un pamant. Exista destule divergente de opinii. Si nu numai in chestiuni minore, ci si in cele de ordin strategic. Iata de ce si in ceea ce priveste problema transnistreana europenii nu sunt deloc uniti nici in cuget, nici in simtiri. Exista, bunaoara, un curent euroatlantic majoritar care adopta fata de Rusia o viziune realista. Acesta se raliaza pozitiei americane si doreste retragerea cat mai curand posibila a rusilor din Georgia si Moldova. Nu lipsesc, insa, si niste elemente conformiste care, tratand Rusia cu o indulgenta nepermisa, inclina sa se impace cu prezenta ei militara in republicile exsovietice. O eventuala victorie a acestei partide ar insemna un succes pentru Moscova si o infrangere pentru Chisinau.

S-ar putea intampla ca, in interpretarea dlui Gucht, sa ni se incerce juisarea auzului cu un nou cantec de sirena despre avantajele federalizarii si, implicit, ale ocupatiei rusesti a teritoriului nostru national. Ca sa nu ne dam batuti, trebuie sa legam conformismul de gard ca pe Ulise de catarg.

(Preluare din Cotidianul Flux. Editorial de Petru Bogatu)
 
Dezbatere publica despre mentinerea limbii romane in GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :244
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Din dorinta de a mentine copiilor romani ce locuiesc in Germania vie limba romana si de a le asigura un minim contact cu cultura romana, romanii din Germania au in vedere initierea unei dezbateri publice pe marginea posibilitatilor concrete de a realiza un astfel de deziderat.

{mosimage}Exista persoane interesate de subiect si institutii ce isi exprima disponibilitatea de a sprijini un astfel de proiect, pentru organizarea unei scoli de week-end in care copiilor sa li se predea Limba si Literatura romana, Istoria nationala si Geografia Romaniei (zona Koeln-Bonn-Duesseldorf). Portalul Romanians-de.org ii asteapta pe toti cei care sunt interesati de astfel de proiecte sau pe cei care ar putea contribui la realizarea lor, precum si pe cei care ar fi dispusi sa isi inscrie copiii la astfel de cursuri, sa isi spuna parerea pe forumul site-ului, in cadrul dezbaterii publice gazduite aici.

 
Si in Ocean City romanii strang bani pentru sinistratii din RomaniaPDF Print E-mail
Ocean City, SUA/Romanian Global News
Accesari :248
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Romanii din Ocean City, alaturi de cei din Chicago, si in colaborare cu Radio27, se numara si ei printre cei care doresc sa intinda o mana de ajutor victimelor nenumaratelor valuri de inundantii care au lovit Romania in ultimul an.

{mosimage}Astfel, ei isi exprima dorinta de a cumpara alimente si lucruri de stricta necesitate pentru cateva familii  din Romania. Suma pe care au reusit sa o stranga deocamdata este de 270 de dolari, dar ei asteapta in continuare ajutor de la compatriotii lor din SUA. „Fiecare suma oricat de mica este importanta, conteaza sa fim uniti si sa-i ajutam pe cei in mare nevoie. Sprijinul poate fi atat financiar cat si prin implicarea organizatorica acolo in tara la cumpararea, transportarea si distributia directa a pachetelor. Vrem sa fie o transparenta totala, de aceea  dorim sa fim implicati direct in cumpararea si distribuirea directa a ajutoarelor.
Asteptam orice sugestie sau parere” precizeaza site-ul romanilor din Ocean City.
 
Italia va favoriza reunirile familiale si pentru imigrantii romaniPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :232
Tuesday, 30 May 2006

Nu este suficienta protejarea drepturilor individuale ale imigrantilor, trebuie sa ne gandim si la drepturile familiei, la valorizarea bogatiei si potentialelor pe care le au noile nuclee familiare” a subliniat recent ministrul italian al Familiei, Rosy Bindi, intr-un mesaj catre fundatia Centro Astalli, serviciul pentru refugiati, citat de Stranieri in Italia.

Ministrul a mai precizat ca in primul rand trebuie depasite dificultatile introduse de Legea Bossi-Fini in reunirile familiale. Urmatorul pas este sustinerea familiilor si, in mod particular, a femeilor cu copii, in misiunea dificila de a se integra in diverse modele culturale, „un drum la care trebuie sa purceada impreuna institutiile si entitatile locale, asociatiile de voluntariat si sociale”, dupa cum apreciaza ministrul.

Pentru Bindy acesta misiune este una extrem de importanta pentru viitorul acestei tari. „Suntem toti supusi la incercarea de a defini strategiile cele mai eficace pentru a da familiilor imigrantilor, copiilor si adolescentilor, acea siguranta sociala fara de care este dificil de construit un parcurs al integrarii”.

„Trebuie sa lucram la inlocuirea cuvintelor de ordine ale acestui Guvern - a inchide, a marginaliza, a incrimina - cu o politica noua, in al carei centru ar trebui sa fie cuvinte precum: a guverna, a primi, a construi o convietuire”, a mai spus Bindy. Ministrul a vorbit despre o noua strategie in cea ce priveste politica imigratiei, in contextul in care este clar ca economia tarii are nevoie de imigranti, iar cererea de muncitori extracomunitari este tot mai mare nu numai in industrie, ci si in servicii, mai ales in cele de asistenta personala.

 
Romania a participat la Sarbatoarea Popoarelor de la MonzaPDF Print E-mail
Monza, Italia/Romanian Global News
Accesari :254
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Peste 150 de romani, membri ai parohiei din Milano Nord-Monza, au fost prezenti duminica, 28 mai, la cea de-a doua Editie a Sarbatorii Popoarelor, desfasurata la Monza.

{mosimage}Astfel, istoria romaneasca, alaturi de personalitati de seama ale culturii si literaturii,  imagini din diferite regiuni, stergare artizanale, strachini, oua incondeiate, linguri din lemn si costume populare din diferite zone ale Romaniei au fost prezentate pubciuljui multi -etnic prezent la Monza.

Sarbatoarea a inceput cu un pranz etnic pregatit din timp cu multa atentie de participanti si gazde. Prin grija d-nei preotese si a doamnelor din Comitetul Parohial a fost prezentat un bogat meniu romanesc. La standul Romaniei s-au oferit: ordefuri traditionale, sarmale, chitele, snitele, rulada de pui, mititei, oua rosii, cozonac, colaci impletiti si colacei, placite cu branza, branzoaice, fructe si alte dulciuri ce au fost gustate de toti participantii. Programul artistic muzical romanesc a inceput cu o frumoasa „doina” melodie interpretata de domnul profesor de muzica Gheorghe Stratulat, a continuat cu jocul popular Alunel dansat de copii insotiti de mamele lor, apoi tinerii si tinerele au pergatit o batuta populara, o sarba, iar la final participantii romani, la care s-au adaugat italieni si alte nationalitati, au dansat o hora mare.                

Printre cei 550 de persoane, apartinand diverselor comunitati straine din Monza, s-au aflat si membri italieni ai Parohiei Catolice San Carlo (paroh Don Gianluigi Frola), Parohiei Ortodoxe Romane a „Tuturor Sfintilor” din Milano Nord-Monza (paroh Pompiliu Nacu), ai Comunitatii Filipineze si reprezentanti din Ecuador, Peru, Mauritius, Egipt, Sri Lanka si alti invitati.

Din partea autoritatilor italiene a participat domnul primar Michele Faglia, iar din partea diplomatie romane domnul Gabriel Buzea-Consul al Consulatului Roman de la Milano.

(Pentru Romanian Globa News a consemnat Preot Paroh Pompiliu Nacu, Milano Nord-Monza
 
Al treilea Hram in propria biserica pentru Parohia Ortodoxa Romana din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :211
Tuesday, 30 May 2006

Parohia Ortodoxa Romana din Canada va sarbatori in luna iunie, cel de-al treilea Hram in propria biserica din Toronto.

Potrivit programului postat de pagina de web a Consiliului Parohial din Toronto, vineri, 16 iunie, de la ora 19.00 va avea loc Taina Sfantului Maslu oficiat de un sobor de preoti in frunte cu I.P.S. Nicolae, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Romane din America si Canada. Sambata, 17 iunie, de la ora 18.00 se va tine Vecernia in prezenta I.P.S. Arhiepiscopul Nicolae, iar duminica, 18 iunie, de la ora 10.00 va avea loc Sfanta Liturghie Arhiereasca, urmata de un cuvant de invatatura al Arhiepiscopului. Raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi date de catre Corala "Armonia" dirijata de profesorul Augustin Medan.

Masa de Hram se va tine duminica, la Catedrala Martirilor Canadieni, situata pe Woodbine Ave.(colt cu O'Connor). Corala "Armonia" va sustine la masa festiva un mini-concert de muzica populara si clasica. Inscrierile pentru participarea la masa festiva pot fi facute la Biserica "Toti Sfintii", la Biserica Sf. Dumitru (Preot Viorel Tencaliuc), precum si la Biserica Sf. Andrei (Missisauga, Preot Tiu Gheorghe).
 
Intalnire organizata de Centrul Cultural Romano-German din KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :201
Tuesday, 30 May 2006

Duminica, 11 iunie, ora 16.00, la „Melanchthon-Akademie” (sala E1 parter), va avea loc o intalnire organizata de Centrul Cultural Romano-German din Koln, avand ca invitat pe prof. dr. Viorel Roman de la Universitatea din Bremen.

Invitatul Centrului va sustine o conferinta cu tema „Germanii si Romanii-urmasi ai Romei”. Dupa discursul profesorului dr. Viorel Roman vor avea loc discutii si intrebari unde participarea publicului este binevenita. Intrarea costa 3 euro, cuvantarile vor fi sustinute in ilmba romana.

Tema propusa este interesanta si actuala tinand seama de evolutia Europei Unite catre o revenire la idealurile Occidentului crestin, ca mostenire culturala a Sf. Imperiu Roman (de natiune germana). Atat Roma de Apus cat si Roma de Rasarit sunt urmasele Imperiului Roman monoteist. In pofida certurilor teologice si a pustiitoarelor razboaie religioase Sf. Imperiu Roman de Natiune Germana a existat pana in 1806, cand Napoleon a incheiat aceasta misiune imperiala asumata timp de un mileniu. De atunci istoria Germaniei pare ca se indeparteaza de la idealurile crestine in traditia romana. Evolutia societatii in Germania Federala dupa 1945, apoi crearea Comunitatii Europene au readus in actualitate sansa de revenire la idealurile crestine si conceptia despre lume si viata a Sf. Imperiu Roman – avindu-l pe Papa Benedict al XVI-lea ca una din figurile sale de frunte.

Ca unici urmasi ai Romei de Rasarit, romanii – aflati in campul de tensiune al marilor puteri - incearca de secole sa-si regaseasca legatura fireasca cu Occidentul. Trecutul celor doua popoare – german si roman - poate fi deci inteles numai prin prisma mostenirii culturale comune – de sorginte romana –garantie a unei forme viabile si pentru viitorul acestora intr-o Europa unita.
 
O intalnire a studentilor romani din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :206
Tuesday, 30 May 2006

Studentii romani din Paris sunt asteptati joi, 1 iunie, de la ora 19.00, la o intalnire organizata de Institutul Cultural Roman din Paris. Scopul acestei intalniri este acela de a transforma Institutul intr-un loc in care studentii sa se simta ca acasa, in Romania.

Directorul ICR Paris, Radu Portocala, cel care de altfel lanseaza aceasta invitatie, spera ca intalnirea de saptamana aceasta va fi prima dintr-o serie lunga de intalniri. „Prezenta studentilor la aceasta intalnire va insemna inceputul unei noi etape in care Institutul va reprezenta un coltisor din Romania”, precizeaza invitatia.

 
Seara literara romaneasca la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Patru tineri poeti romani, membri ai „Generatiei 2000” – Elena Vladareanu, Claudiu Komartin, Adela Greceanu si Teodor Duna – vor fi prezentati marti, 6 iunie, de la ora 19.30, la Berlin, in cadrul unei seri literare intitulate „Microbiografii europene”.

{mosimage}Scriitoarea Nora Iuga, „Grande Dame” a literaturii romane, asa cum o numeste presa geramna, este cea care ii va prezenta la Berlin pe tinerii romani, sub motto-ul „nu suntem geniali, suntem trimbulinzi...” (Nichita Stanescu).

Intalnirea poetica are loc in decorul ideal  al Galeriei de arta contemporana „Kunstagenten” de pe malul Spreei, in Berlin-Mitte, unde sunt expuse in prezent lucrarile (foto) artistei plastice Oana Farcas din Cluj, pentru prima data prezentata  in Germania, in contextul programului celor doi galeristi berlinezi Stefanie Feldbusch si Andreas Wiesner, de lansare a unor tineri artisti originali, neincadrabili in curentele la moda (Mainstream). Lucrarile pictoritei- facand parte din aceeasi generatie cu poetii invitati (n. in1981)  – configureaza  un univers care se aseamana uimitor cu acela al liricii tinerilor scriitori, protagonisti ai serii.
 
Romanii din Ocean City au pagina de webPDF Print E-mail
Ocean City, SUA/Romanian Global News
Accesari :224
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}„Viitorul apartine celor ce cred in frumusetea viselor lor. Marile ganduri vorbesc numai mintilor ganditoare. Marile actiuni vorbesc intregii lumi” – acesta este motto-ul sub care isi va desfasura activitatea un nou site al romanilor din afara granitelor tarii.

{mosimage}Romanii din Ocean City, „o comunitate mica si tanara din Ocean City, Maryland”, si-au lansat recent o pagina de web, in care se numesc ei insisi „romani care vor sa lase lucrurile putin mai bine decat le-au gasit; romani care sunt dispusi sa lase tot egoismul la o parte pentru a face lucruri corecte, bune, tocmai pentru ca stim ca intr-o zi pentru cineva, va insemna ceva”. 

Site-ul, care nu este deocamdata complet construit, are o sectiune in limba romana si una in limba engleza, ambele prezentand pentru romanii din Ocean City, dar nu numai pentru acestia, date importante legate de istoria comunitatii romanesti de dincolo de Atlantic, activitati organizate de aceasta, ect. Printre sectiunile portalului se afla Info pentru studenti, Noi Romanii din Ocean City, Informatii Utile despre oras, Cazare si locuri de munca, Dor de Romania, Ambasade si Imigratie.
 
Memoria lui Demetru Negulescu onorata la HagaPDF Print E-mail
Haha, Olanda/Romanian Global News
Accesari :212
Tuesday, 30 May 2006

Ministerul roman al afacerilor externe, prin Ambasada Romaniei la Haga, si prestigiosul Institut olandez de drept international T.M.C. Asser Instituut vor organiza, la data de 30 mai 2006, conferinta aniversara dedicata memoriei lui Demetru Negulescu, judecatorul roman la Curtea Permanenta de Justitie Internationala, de la a carui nastere s-au implinit anul trecut 130 ani si de la a carui stingere s-au comemorat 55 ani.

Evenimentul, care va avea loc la Haga, in cadrul Palatului Pacii, sediul Curtii Permanente de Justitie Internationala si al succesoarei acesteia, Curtea Internationala de Justitie, va fi onorat de prezenta unor specialisti recunoscuti in drept international, reprezentand un bun prilej de a pune in valoare si de a consolida profilul istoric, dar si cel actual al reprezentantilor scolii romane de drept international. Printre participanti se vor numara reprezentanti ai mediului academic si diplomatic acreditat la Haga, precum si reprezentanti ai diverselor organisme jurisdictionale cu sediul la Haga – Curtea Internationala de Justitie, Curtea Permanenta de Arbitraj, Curtea Penala Internationala, Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie etc. Seminarul se inscrie in seria evenimentelor organizate, incepand cu anul 2005, de Asociatia de Drept International si Relatii Internationale - Sectia de Drept International si Ministerul Afacerilor Externe, dedicate memoriei marelui jurist roman.

Demetru Negulescu a fost judecator la Curtea Permanenta de Justitie Internationala (1921-1940), calitate in care a reprezentat, in mod stralucit, Romania pe intreaga perioada de functionare a acestei instante ce a precedat Curtea Internationala de Justitie. In aceasta calitate, neegalata pana in prezent de un alt jurist roman, a participat la adoptarea unor hotarari in spete celebre ale CPJI: „Concesiunile Mavrommatis”, „Anumite interese germane in Silezia”, „Jurisdictia Comisiei Europene a Dunarii”, Fabrica din Chorzow”, „Zonele libere din Savoia Superioara si Districtul Gex”, „Cazul Oscar Chinn” si altele.

Demetru Negulescu a fost doctor in drept al Universitatii din Paris (1900), judecator la Tribunalul Bucuresti (1901-1908), profesor de drept international al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, profesor la Academia de Drept International de la Haga si la Institutul de Inalte Studii Internationale de la Paris.

Membru al Uniunii Juridice Internationale, al Institutului de Drept International, al Asociatiei de Drept International, al Academiei Diplomatice Internationale, Demetru Negulescu a fost presedinte al Institutului Roman de Drept International si co-director al Revistei romane de Drept International, predecesoarea RRDI de azi. A fost autor a numeroase monografii si articole de drept international aparute in reviste romane si straine.

Demetru Negulescu a desfasurat, de asemenea, o activitate diplomatica sustinuta: a fost delegat, din partea Romaniei, la prima, a doua si a sasea Adunare a Societatii Natiunilor; a luat parte la lucrarile comisiei de elaborare a statutului CPJI si ale celei de elaborare a amendamentelor Pactului Societatii Natiunilor; a fost delegat din partea Romaniei la conferinta de aderare a SUA la statutul CPJI (1926) si la prima Conferinta de codificare a dreptului international (1930), ca vicepresedinte al delegatiei romane.

Conferinta, intitulata „Natura juridica a avizelor consultative ale Curtii Internationale de Justitie. In memoriam Demetru Negulescu, judecatorul roman la Curtea Permanenta de Justitie Internationala (1875 – 1950)”, are menirea de a face cunoscuta personalitatea si activitatea singurului judecator roman la un organism jurisdictional de o asemenea talie. Conferinta serveste, totodata, si ca pretext pentru o dezbatere privind natura juridica a avizelor consultative ale Curtii Internationale de Justitie. Natura juridica a avizelor consultative a constituit, de altfel, o preocupare stiintifica majora pentru judecatorul roman, fiind concretizata in publicarea unor studii importante pe aceasta tema, care sunt in continuare de actualitate.

 
Logan musca iar din asfaltul nemtescPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Glonal News
Accesari :567
Tuesday, 30 May 2006

„La startul sau in Germania, Dacia Logan n-a starnit euforie, ci mai degraba scepticism“ spune saptamanalul german Focus, la rubrica sa Auto.

Ieftin si simplu ca design, catalogheaza nemtii produsul romanesc al concernului Nissan-Renault. „Ce poate oferi o masina de 7.200 de Euro“? s-au intrebat unii, la lansare. Intre timp insa, toti mai multi clienti din Germania opteaza pentru preturi mici si Loganul a intrat din nou pe pista.

Renault Germania a ridicat recent prognoza pentru 2006, de la 4000, la 6000 de automobile vandute si se asteapta -prin lansarea de anul viitor a variantei Combi- la inca o crestere substantiala in 2007. Specialistii se refera, uneori cu autoironie, la „Dragostea la a doua muscatura“, data fiind „marca Dracula“, care pare a nu se dezlipi de Romania, tara de producere a Loganului.

Alti specialisti evoca „Estalgia“, o nostalgie a cumparatorului german din fostul DDR, care ar fi in stare sa reinvie si Trabantul-lui-de-toate-zilele, daca acesta ar mai fi tehnic competitiv si vandabil pe piata auto. Cumparatori mai pragmatici, din Germania, spun insa ca „nu vor sau nu pot“ plati mai mult de cateva mii pe o masina noua, si atunci ieftinul Logan sta in fata.

Lansarea Logan-ului in Germania a fost bruiata de testul din 2005, al Automobil Clubului German ADAC: Dacia Logan nu a trecut testul "elanului" -care presupune evitarea unui obstacol aparut brusc in fata unui autovehicol-  si s-a rasturnat la o viteza de 65 km/h. Astfel

a explodat anul trecut, in randul cumparatorilor, „bomba nesigurantei“ masinii, si, dupa cum relateaza Reinhardt Zirpel, seful departamentului comunicare de la Renault, „vanzarile s-au injumatatit“.

Dupa cum s-ar fi dovedit ulterior, rasturnarea Loganului ar fost datorata rotilor uzate, fapt care ar fi fost mentionat si de Clubul Automobilistic german care monitorizeza astfel de testari. Si mediatizarea de atunci a testarii ar fi fost influentata in sens negativ de „o comunicare insuficienta intre tehnicieni si redactorii din sfera relatiilor publice“, dupa cum

mentioneaza  Martin Vogt (Focus nr. 21/22.05.06), repectiv Michael Ramstetter, redactorul-sef al revistei auto „Motorwelt“.

Trecand Testul Elanului (test VDA de schimbare a directiei de deplasare dupa norma ISO 3888-2) si situandu-se -cu 3 din 5 stele si 19 puncte la testul de coliziune / crash-testul Euro NCAP- mai bine ca alte marci internationale, Loganul nu apare ca un bolid super-sportiv, insa ca un autovehicol „sigur si surprinzator de confortabil, cu o constructie solida si, prin motorul sau Diesel de 68 PS, satisfacand cerintele de deplasare zilnica“.

Acestor bile albe li se adauga, in opinia analistului automobilistic al Focus, consumul redus de combustibil si scaderea moderata a valorii in sine a automobilului, fapt care il face competitiv si chiar uneori superior, variantelor asemanatoare, „populare“, de automobile germane.

E o reviziune de opinie a specialistilor ADAC intarziata, dar binevenita, pe principiul ca, in restabilirea dreptatii, „e mai bine mai tarziu, decat niciodata“.

(Corespondenta Dani Rockhoff pentru Romanian Global News)
 
Banchet de hram la Biserica romaneasca Sfanta Treime din Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :243
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Biserica Ortodoxa Romana Sf.Treime din Los Angeles isi va sarbatori hramul duminica, 11 iunie, alaturi de romanii din comunitate.

{mosimage}Imediat dupa Sfanta Liturghie de Rusalii, cei prezenti la slujba vor putea lua parte la banchetul oferit de parohie, ce va incepe de la ora 13.00. Organizatorii vor oferi celor prezenti un meniu „ca la mama acasa”, cu preparate culinate traditionale, din care nu vor lipsi tocanita de miel si de porc cu mamaliguta, aperitivele, prajiturile si cafeaua. Dupa masa Banchetul va continua cu un program cultural ce va oferi celor prezenti muzica populara si usoara cu renumitul George Rotaru, un recunoscut cantaret de muzica populara romaneasca si de muzica internationala. Programul va oferi romanilor din Los Angeles si dans, o tombola cu obiecte pretioase, dar si multe surprize.

Pretul de intrare este de 25 de dolari pentru adulti si 10 dolari pentru tinerii pana in 18 ani, in timp ce copii sub 10 ani beneficiaza de intrare gratuita. Dupa Sfanta Liturghie (inaintea banchetului) se vor face fotografiile pentru Calendarul SOLIA 2007.
 
Curs de formare pentru imigrantii din ItaliaPDF Print E-mail
Marche, Italia/Romanian Gloabl News
Accesari :227
Tuesday, 30 May 2006

In perioada 25 mai-7 iulie, imigrantii din Italia, printre care si numarul mare de romani, pot participa la un curs de formare in Disciplina Imigratiei si Azil.

Cursul, organizat de Ambasada Drepturilor si Asociatia Ya Basta, in colaborare cu Circumscriptia a 2-a a Comunei Ancona, Centrul de Servicii de Voluntariat Marche, Serviciul Sanselor Egale din provincia Ancona, este gratuit si deschis tuturor celor interesati.

Cursurile se vor tine intre orele 18.30 si 21.30, in Ancona, la Sala Circumscriptiei a II-a, in Via Scrima, 19. In data de 15 iunie, vor fi abordate teme legate de Disciplina muncii si de cotele de intrare in Italia. Alte teme ale  cursului vor fi: procedura de asumare a unui muncitor strain non-comunitar subordonat, contractul de sedere, situatia locativa, intrarea si sederea pentru muncitorii autonomi, disciplina muncii sezoniere, accesul la Angajarea Publica, cazuri particulare de intrare pentru munca, protectia muncitorului non-comunitar in caz de pierdere a locului de munca, tratamente de asistenta, angajarea muncitorilor ilegali – sanctiuni, profiluri de constituitonalitate si Conventia OIL.
 
Cimitir militar romanesc la TigancaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 30 May 2006

Autoritatile romane vor inaugura joi, 1 iunie, un cimitir militar in localitatea Tiganca (Stoianovca), raionul Cantemir din Basarabia.

Potrivit Ambasadei Romaniei la Chisinau, cimitirul de campanie a fost constituit in anul 1941, in contextul cresterii pierderilor inregistrate in luptele de la Capul de Pod Tiganca, unde au fost inhumati 1 020 de militari cazuti pentru cucerirea Dealului Epureni.

Sursa citata sustine ca in cimitir au fost descoperite noua gropi comune, care au fost placate cu piatra si delimitate cu borduri. Totodata, la intrare au fost dispuse 11 placi comemorative. La ceremonia de inaugurare vor participa Maiestatea Sa Regele Romaniei Mihai, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, ministrul Apararii Nationale al Romaniei, Teodor Atanasiu, consilierul prezidential pentru aparare si securitate nationala, Sergiu Tudor Medar si secretarul roman de stat, Marius Balu.

 
Pelicula „Transylvania” a incheiat Festivalul de Film de la CannesPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :182
Tuesday, 30 May 2006

O tanara se indragosteste de un muzician roman, care pretexteaza o expulzare din Franta din pricina statutului sau ilegal, pentru a se intoarce in tara sa de origine.

Insarcinata, amanta sa pleaca in cautarea barbatului iar cand il regaseste, in toiul unei sarbatori pagane, omul ii spune ca a fost dorinta sa sa plece din Franta. Nebuna de durere, ea incepe sa strabata drumurile Transilvaniei impreuna cu un comerciant ambulant, un barbat singur, fara legaturi si fara granite... Acesta este subiectul pelicule „Transylvania”, ultimul film realizat de celebrul regizor Tony Gatlif, cunoscut romanilor pentru filmul in care a jucat si Rona Hartner, „Gadjo Dilo”. „Transylvania” a fost proiectat in inchiderea Festivalului de Film de la Cannes si caracterizat ca un road-movie. „Un road-movie frumos, o calatorie prin peisajele dezolate, inzapezite, fantastice, ale Romaniei, in compania a doi actori magnifici: Asia Argento si Birol Unel”, scrie publicatia franceza Le Monde. „Intriga destul de sumara este, in primul rand, pretextul unui periplu turistic si un imn adus muzicii tiganesti: autorul lui „Latcho-Drom” si al „Exilurilor” (premiul pentru regie la Cannes in 2004), le onoreaza cu devotament si virtuozitate. La intersectia fictiunii cu documentarul, el face apologia ritmurilor si dansurilor indracite, a comunitatilor metise, a transelor exorcizante. Un parfum de Kusturica planeaza asupra acestei variatii a periplului Mariei si lui Iosif”, isi incheie Le Monde recenzia filmului lui Gatlif.
 
„Cronograf” 2006 include filme superioare celor din editiile trecutePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :144
Tuesday, 30 May 2006

Cele 27 de filme selectate pentru editia a V-a a Festivalului international de film documentar „Cronograf” sunt superioare, din punct de vedere calitativ, celor din editiile trecute, a declarat, luni, 29 mai, presedintele juriului de preselectie al Festivalului, Mihai Poiata.

Potrivit lui Poiata, citat de Info-Prim Neo, din cele 100 de filme care au participat la preselectie, au existat multe productii merituoase, dar la care s-a renuntat din lipsa de timp. Totodata, el recunoaste ca juriul a facut cateva concesii pentru productii locale din Moldova, precum si pentru cele din dreapta Prutului. „Daca am fi fost exigenti ca in raport cu unele filme neacceptate in festival, am fi ramas fara filme de productie moldo-romana la editia curenta”, a spus Poiata.

Anul trecut, oferta cineastilor basarabeni a fost superioara celor internationale, Vlad Druc obtinand trofeul festivalului pentru filmul „Area”. Poiata a subliniat ca anul curent a fost unul mai putin rodnic, insa si-a exprimat speranta ca pentru viitor vor fi propuse filme competitive. „Moldova se afla intr-o perioada de tranzitie interminabila si nici lumea afacerilor nu s-a obisnuit cu gandul ca ar putea investi in cinematografie”, a spus Poiata. In context, el a mentionat si „statul mai sta pe ganduri - sa investeasca anual mai mult sau mai putin de 1 milion de lei in cinematografie”. Potrivit lui Poiata, bugetul, de 1,45 mil. de lei, alocat de stat pentru producerea filmelor-comanda de stat, ajunge doar pentru 2 scurt-metraje documentare.

Poiata a mai mentionat ca „ceea ce initial parea o ambitie a unor tineri neexperimentati (OWH TV Studio), de a face un festival de film international, a devenit cu timpul un element cultural fara de care nu ne putem imagina Chisinaul”.

Cineastul Sergiu Prodan este presedintele din acest an al juriului festivalului din care mai fac parte personalitati din domeniu din Romania, Belarus, Franta si Georgia. In deschiderea festivalului, marti, 30 mai, va fi prezentat in premiera documentarul „Connecting with Moldova”, realizat timp de doi ani in Moldova de regizorul suedez Kurt Skoog. Filmele vor rula la Uniunea Cineastilor, in perioada 31 mai - 3 mai, intre orele 11.00- 19.00.

Premiile festivalului vor fi oferite de fiecare partener al festivalului. Marele premiu si trofeul festivalului va fi acordat de OWH TV Studio, premiul pentru imagine – de TV5 Monde, premiul pentru regie - de Uniunea Cineastilor, premiul pentru simpatia publicului - de Centrul de medicina al aviatiei civile, premiu special al juriului - de organizatia „Salvati copiii”. Totodata, in anul curent, va fi oferit, in premiera, un premiu pentru debut.

Cea de-a cincia editie a Festivalului „Cronograf” propune peste 15 ore de film documentar, ce abordeaza subiecte de ultima ora din intreaga lume, si lucrarile realizatorilor autohtoni in cele trei sectiuni locale: videoclip, spot publicitar si productii ale posturilor TV locale. Festivalul se va incheia la 3 iunie cu Gala de premiere, unde vor fi acordate trofeele si premiile festivalului
 
Petrecere romaneasca la disco Chef de Chef din MannheimPDF Print E-mail
Mannheim, Germania/Romanian Global News
Accesari :162
Tuesday, 30 May 2006

{mosimage}Clubul Miljoo din Mannheim invita la acest sfarsit de saptamana la un nou Chef de Chef romanesc.

{mosimage}Petrecerea se va desfasura sambata, 3 iunie, si este de fapt un moment aniversar. Petrecerile romanesti din Mannheim vor implini 1 an de cand ii aduna laolalta pe toti romanii din zona, un an de concerte, de suprize, un an de distractie romaneasca.

Radio Dor de Tara ii invita la petrecere pe toti romanii care vor sa isi petreaca inca o noapte de chef pe cinste si reamintesc ca Distractia Romaneasca la Mannheim este gazduita de cel mai cunoscut club al orasului, Miljoo, una dintre putinele locatii in care se desfasoara concerte live de calitate prezentate de moderatorii de la postul de radio Dor de Tara.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions