Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Saptamana economiei basarabene la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :209
Thursday, 01 June 2006

La Complexul Expozitional „Romexpo” va avea loc in perioada 12-17 iunie Saptamana Economiei Republicii Moldova in Romania.

Inaugurarea oficiala a evenimentului va avea loc, in data de 12 iunie, la ora 11:00, la pavilionul nr. 16, Complexul Expozitional “Romexpo” - Targul International Bucuresti. In programul Expozitiei vor fi prezentate produse din industria vinicola, industria alimentara si de prelucrare, constructia de masini si de aparate, industria usoara, de prelucrare a lemnului, constructii, cercetari stiintifice si tehnologii avansate, proiecte investitionale. In cadrulacestei saptamani, vor avea loc intruniri de afaceri, mese rotunde, seminare, prezentari, degustari, reuniuni ale oamenilor de stiinta si de creatie, precum si concerte. De asemenea, in cadrul Expozitiei se va sarbatori si ziua municipiului Chisinau la Bucuresti, in cadrul unei manifestari intitulata “Sarbatoarea Capitalei”. Operatorul national al evenimentului este Centrul International de Expozitii “Moldexpo” S.A.

 
Noi cursuri pentru jurnalistii care transmit din zone de conflictPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :114
Thursday, 01 June 2006

Jurnalistii din Romania vor avea, in curand, ocazia de a participa la cea de-a treia editie a „Cursului pentru jurnalistii care transmit din zone de conflict”, organizat, in perioada 26 - 30 iunie, de Directia Relatii Publice a M.Ap.N. in colaborare cu Statul Major General.

Cursul are ca scop pregatirea jurnalistilor pentru situatiile in care s-ar putea afla atunci cand isi fac meseria in zone de conflict sau cu nivel de risc ridicat. Activitatea, la care vor participa, in premiera, si trei experti militari din Belgia, precum si un observator din Ungaria, se va desfasura in doua unitati ale Statului Major al Fortelor Terestre, respectiv Batalionul 96 Geniu, din Bucuresti, si Batalionul 21 Vanatori de Munte, din Predeal. Demonstrarea efectelor munitiei de razboi, invatarea si exersarea masurilor de protectie, cunoasterea si evitarea pericolelor prezentate de mine, notiuni despre incarcaturi explozive si capcane, comportamentul in situatii de captivitate, actiunile desfasurate la punctele de control, masuri de acordare a primului ajutor, sunt doar cateva dintre aspectele care vor fi abordate pe timpul cursului. In vederea asigurarii unui antrenament intensiv si a unei instruiri eficiente, numarul participantilor va fi limitat la 18. Jurnalistii care doresc sa participe la curs trebuie sa aiba recomandarea institutiei de presa la care isi desfasoara activitatea. Inscrierea se face pana la data de 6 iunie 2006.

 
Politistii romani se pregatesc cu specialisti ai FBI in combaterea infractiunilor informaticePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Thursday, 01 June 2006

Sub egida Ambasadei Statelor Unite ale Americii in tara noastra si a Inspectoratului General al Politiei Romane, Academia de Politie ,,Alexandru Iona Cuza” a gazduit seminarul cu tema “Investigarea Infractiunilor Informatice”, sustinut de trei reprezentanti ai Biroului Federal de Investigatii.

La curs au participat 21 ofiteri de politie care isi desfasora activitatea in cadrul Serviciilor centrale si teritoriale de Combatere a Criminalitatii Informatice. Formarea deprinderilor practice in derularea investigatiilor pe linia criminalitatii informatice, folosirea programelor informatice in cursul investigatiilor, precum si identificarea probelor digitale au fost temele centrale ale acestui seminar. Specialistii americani au prezentat, de asemenea, diverse moduri de operare utlizate de infractori, metode si tehnici de investigare a infractiunilor informatice, toate acestea fiind ilustrate cu exercitii practice, informeaza Prompt Media.

 
De 1 iunie, un american aduce zambete pe chipul copiilor romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :185
Thursday, 01 June 2006

John Korst, un american implicat de multi ani intr-o actiune ce isi propune sa ii invete limba engleza pe copiii din Romania, are nevoie de ajutor pentru continuarea initiativelor sale.

De ani intregi, Korst trimite copiilor din orasele si satele romanesti tone de carti in limba engleza, pentru ca acestia sa invete limba lui Shakespeare. De data aceasta el cauta sprijin pentru transportarea acestor carti din SUA spre Romania.

„Vreau sa va aduc la cunostinta munca unui singur om, care cu multa tragere de inima pentru copiii romani, de ani buni a reusit sa trimita tone de carti in limba engleza catre orase si sate romanesti pentru ca si copiii nostri sa poata invata...limba engleza”, spune Monica Gheorghiu.

Monica Gheorghiu, MBA, membru al programului IRSCA Gifted Education lanseaza un apel catre cei care il pot ajuta sa vina in sprijinul copiilor romani. Cei care pot sa asigure transportul cartilor cu bani (firme, edituri, publicatii online, magazine online, etc) sau in natura (firme de transport cargo, bannere, link-uri, sau orice alte mijloace) sunt rugati sa o faca cat mai curand.

John Korst este un american simplu. Director al organizatiei non-profit A Thousand Books, care inca din 2004 doneaza carti in engleza pentru copiii saraci din Romania.

El a venit si anul acesta in Romania si a cautat sprijinul din partea beneficiarilor, a mediului de afaceri. Transportul cartilor costa 7 RON sau 2.5 $/1 kg de carti si el cere ajutorul din partea firmelor private romanesti sau straine. O suma de doar 10.000 $ ar putea acoperi tot transportul a tone de carti pe un an intreg. Aceasta este suma maxima care acopera activitatea de zi cu zi de trimitere a cartilor din US spre Romania, a unui singur om, John Korst. John poate fi contactat direct la estielmo@yahoo.com iar websitul organizatiei sale este: www.AThousandBooks.us, informeaza Monica Gheorghiu.

 
Vicepremierul George Copos si-a anuntat demisiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Thursday, 01 June 2006

Vice-premierul roman George Copos a anuntat joi, 1 iunie, intr-o declaratie de presa, ca demisioneaza din functia de vicepremier.

Gestul lui Copos vine dupa ce presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, anuntase ca daca Guvernul isi va modifica actuala structura, conservatorii sunt dispusi sa renunte la postul de vicepremier. Potrivit portalului hotnews.ro, el si-a motivat decizia prin faptul ca initiativele conservatorilor nu au fost cuprinse in proiectul noului cod fiscal aprobat ieri de Guvern.

Copos a declarat ca este foarte suparat ca a fost respinsa, mai ales, propunerea Partidului Conservator privind mentinerea, pentru doi ani, a sistemului de impozitare cu 3% a IMM-urilor, care de la 1 ianuarie 2007 vor plati un impozit de 16%, potrivit noului Cod Fiscal. "Cred ca mediul de afaceri a fost afectat si imi este foarte greu sa cred ca voi reusi sa-mi indeplinesc obiectivele legislative precum si prioritatile pe care mi le-am stabilit (...) I-am inaintat primului ministru demisia mea", a declarat George Copos pentru portalul hotnews.ro. Copos considera ca ca varianta cuprinsa in Codul Fiscal aprobat de Guvern descurajeaza spiritul intreprinzator si nu aduce venituri suplimentare la buget.Intrebat de jurnalisti daca demisia sa are legatura cu faptul ca este urmarit penal de DNA in dosarul "Loteria romana", Copos a refuzat sa raspunda. In schimb, presedintele PC, Dan Voiculescu a negat faptul ca plecarea lui Copos din Guvern ar avea vreo legatura cu dosarul sau de la DNA.

 
22.000 de carti din partea Reader’s Digest pentru copiii din zonele inundatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Thursday, 01 June 2006

Binecunoscuta editura americana Reader’s Digest doneaza peste 22.000 de carti unui numar de 250 de scoli din 13 judete, in cadrul unei campanii nationale de donatie de carte, numita „Profesorul tau de cultura generala”.

Campania desfasurata pe parcursul lunii iunie are ca obiectiv major refacerea patrimoniului cultural si educativ in zone afectate de inundatii sau defavorizate datorita lipsei unor oportunitati economice semnificative de dezvoltare.

Beneficiarii acestei initiative sunt in special elevii din mediul rural. Fiecare judet selectat va primi peste 1.700 de carti de cultura generala, colectii de CD-uri si casete, de o calitate deosebita. In plus, caravana oficiala Reader's Digest va vizita trei dintre zonele cele mai afectate de calamitatile naturale din ultima perioada: Dolj, Galati si Bacau. Cu acest prilej, vor avea loc ceremonii festive in cadrul carora cartile vor fi donate copiilor de catre reprezentantii Reader’s Digest. Printre cartile ce vor fi daruite se numara titluri precum: “Descoperiti minunile lumii”, “Mari enigme ale trecutului”, „Word Power Dictionary”. La ceremoniile oficiale de donatie si momentele festive ale oferirii cartilor vor participa reprezentanti ai autoritatilor locale, ai inspectoratelor scolare judetene, ai scolilor beneficiare, ai editurii Reader’s Digest precum si ai presei locale.  

 
Presedintele Basescu se externeazaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :189
Thursday, 01 June 2006

Presedintele Traian Basescu va fi externat maine, la ora 12.00, de la Spitalul Elias, dupa mai bine de doua saptamani de spitalizare.

Medicul care s-a ocupat de recuperarea pacientului, dupa operatie, a declarat ca exercitiile terapeutice pe care le-a facut seful statului au avut efect, si ca acesta nu mai are dureri. Potrivit declaratiilor medicului, presedintele se simte bine, vizita in Franta neafectandu-i starea generala de sanatate. Seful statului va continua insa sedintele de fizioterapie in urmatoarele luni. Presedintele isi va putea face exercitiile acasa sau la Cotroceni.

 
Emisiune monetara dedicata implinirii a 150 de ani de la infiintarea Gradinii Botanice din IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Thursday, 01 June 2006

Incepand cu data de 5 iunie 2006, Banca Nationala a Romaniei va pune in vanzare, in scop numismatic, prin ghiseele sucursalelor Cluj, Iasi, Timis si Bucuresti, un set de monetarie cu anul de emisiune 2006, dedicat implinirii a 150 de ani de la infiintarea Gradinii Botanice din Iasi.

Setul de monetarie contine monedele metalice aflate in circulatie, atat din vechea emisiune monetara, cat si din cea noua, respectiv monedele cu valorile nominale de 1 leu, 100 lei, 500 lei, 1.000 lei, 5.000 lei, 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 bani. Setul de monetarie are in componenta si o medalie din argint avand titlul de 800/1000, greutatea de 15,5 grame si diametrul de 28 milimetri. Pe aversul medaliei sunt reprezentate sera-turn a Gradinii Botanice din Iasi, in centru, un palmier, dedesubtul acesteia, iar deasupra, stema institutiei aniversate. La exterior, este inscriptionat textul GRADINA BOTANICA “ANASTASIE FATU” IASI. Reversul prezinta in centru un grup de flori de gentiana iar la exterior textul “150 ANI DE LA INFIINTARE’’ si anii aniversari, 1856 si 2006. Medalia si monedele sunt realizate in conditii de calitate proof. Setul este prezentat intr-un pliant in format carte, introdus intr-un etu, piesele componente fiind incastrate in locasuri speciale. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 exemplare, pretul de vanzare fiind de 55 lei/set, exclusiv TVA, informeaza Prompt Media.

 
Regele Mihai, din nou in BasarabiaPDF Print E-mail
Tiganca, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :322
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Regele Mihai participa, la invitatia Ministrului Apararii Nationale a Romaniei, Teodor Atanasiu, la ceremonia inaugurarii monumentului eroilor de la cimitirul din localitatea Tiganca, de langa Cantemir.

{mosimage}Este prima vizita in cuprinsul actualei Republici Moldova a Regelui Mihai. Acum aproape 64 de ani Mihai I vizita impreuna cu Regina Mama Elena si Ministrul de Externe de atunci, Mihai Antonescu, Chisinaul pentru a participa la o parada si alte solemnitati consacrate in principal eliberarii anterioare a Basarabiei de sub ocupatia sovietica.

La cimitirul Eroilor de la Tiganca sunt inmormantati peste o mie de militari romani, cei mai multi dintre ei cazuti in luptele de la 1941. Inaugurarea de la Tiganca va avea loc astazi, pe 1 iunie, la ora 12, iar Regele Mihai, care patroneaza evenimentul, va depune o coroana de flori in cadrul unei ceremonii militare, la care vor participa reprezentanti ai Presedintiei si Guvernului Romaniei, inclusiv Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu.

Autoritatile comuniste de la Chisinau impartasesc in continuare viziunea sovietica asupra celui de-al doilea razboi mondial potrivit careia Romania ar fi ocupat Basarabia, la 1941, in timp ce URSS ar fi eliberat-o, trei ani mai tarziu, de sub ocupatia romaneasca. Pe de alta parte, Presedintele Republicii Moldova si liderul Partidului comunistilor de guvernamant Vladimir Voronin a facut anterior declaratii privind necesitatea reconcilierii dintre veteranii fostei Armate sovietice si cei ai Armatei romane. Mai mult decat atat, Presedintele Voronin a reactionat promt, acum un an, atunci cand Ministerul de Externe al Federatiei Ruse l-a acuzat ca ar pune semnul egalitatii dintre veteranii sovietici si "nazisti". "Ar trebui sa se stie ca Armata Romana, din august 1944, a participat la razboiul contra fascismului de partea coalitiei antihitleriste, iar Regele Mihai I al Romaniei a fost decorat de catre conducerea militara si politica sovietica cu Ordinul Victoria"– se afirma in martie 2005 intr-o declaratie a Presedintiei de la Chisinau. Cu toate aceste, reticentele persista si fostul suveran ar putea sa asiste la ceremonia din 1 iunie doar in cercul acelora care se considera urmasi ai supusilor Majestatii Sale, transmite BBC.

Foto:Regele Mihai alaturi de Generalul Ion Antonescu pe frontul antisovietic

 
„Radio Rossia” achizitioneaza un centru de retransmisii din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Ministerul economiei din pretinsa republica nistreana a anuntat ca postul public „Radio Rossia” („Radio Rusia”) a depus cerere de participare la concursul pentru achizitionarea centrului de retransmisii „Mayak”, informeaza Agentia Monitor Media. 

{mosimage}Centrul „Mayak” ar putea deveni al 1101-lea centru de retransmisii din reteaua postului public „Radio Rossia”. Acest post de radio emite de la Moscova din 1990 si poate fi ascultat de 143 milioane de potentiali ascultatori din Rusia si de peste 50 milioane din afara granitelor ruse. Posibila vanzare a centrului de retransmisii „Mayak” face parte dintr-un scenariu al autoritatilor secesioniste de comercializare a unitatilor economice catre investitorii rusi. In context, liderul separatist, Igor Smirnov, a declarat ca nu exclude perspectiva aderarii Transnistriei la zona valutara a Federatiei Ruse. La ora actuala, in regiune activeaza noua intreprinderi privatizate de catre oameni de afaceri sau companii rusesti. Alte cateva obiective, printre care si Centrul „Mayak”, sunt scoase la privatizare pentru businessul rusesc. 

 
Prima victoriePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :316
Thursday, 01 June 2006

Asadar, dupa ani multi de rezistenta, Tiraspolul a cedat pe un segment important al redutelor sale separatiste.

Cele mai mari intreprinderi transnistrene, care exporta circa 90 la suta din marfurile produse in regiunea rebela, au acceptat sa se inregistreze la Chisinau. Datorita acestui fapt, ele au acum iar posibilitatea sa-si expedieze productia prin punctele vamale moldovenesti.
La mijloc nu-i deloc o procedura formala. Agentii economici din autoproclamata republica nistreana, cu actele in regula la Chisinau, cad acum sub jurisdictia Republicii Moldova. Ei trebuie sa-si onoreze obligatiile fata de stat. Sa achite impozitele, sa respecte legislatia nationala, sa se conformeze normelor economice pe care le dicteaza piata de la noi. S-a repurtat, astfel, prima victorie serioasa asupra Rusiei si a separatistilor de la Tiraspol. Smirnov a batut in retragere pe un teren de care tinea cu dintii. Si-a aparat pozitiile cu incrancenare. Si nu intamplator. Fara economia din stanga Nistrului regimul secesionist de la Tiraspol se sprijina doar pe niste nisipuri miscatoare. Risca sa se naruiasca oricand asemenea unui castel din carti de joc.
Toate acestea nu inseamna, bineinteles, ca regiunea rebela va cadea maine. Tiraspolul va rezista, caine-caineste, atata timp cat va putea pescui in ape tulburi si, in plus, va fi subventionat de Rusia. Numai ca multiplele certitudinile de ieri au devenit azi tot atatea primejdii pentru Transnistria.
Smirnov vede cum sabia lui Damocle i se ridica amenintator deasupra capului.

Petru Bogatu, Flux 

 
Program de traducere automata a textelor din spaniola in romanaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :256
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Mai multi profesori de la Universitatea din Alicante incearca sa puna pe picioare un software de traducere automata spaniola-romana.

{mosimage}Desi abia in stadiu de proiect, cu numai 3.000 de cuvinte inscrise in traducere spaniola-romana, programul ar putea ajuta la traducerea automata a diferitelor texte direct pe internet. Potrivit Actualitatea Romaneasca, pentru ca traducerea automata sa dea un nivel ridicat de corectitudine in limba romana, respectiv in limba spaniola, numarul cuvintelor inscrise si al variantelor oferite traducerii trebuie sa fie aproape nelimitat. Dar pentru a se ajunge la rezultatul final sunt inca necesari multi bani, si multa munca. Pentru a duce la bun sfarsit acest proiect, cei implicati au trimis si Guvernului Romaniei planurile si ideile lor, si asta inca de la inceputul acestui an. Deocamdata insa nu au primit nici un raspuns.

Universitatea Alicante se afla la ora actuala printre universitatile de frunte din lume in acest domeniu al traducerii automate. Grupul de cercetare Transducens din cadrul Departamentului de Limbaje si Sisteme Informatice de la Universitatea Alicante, condus de prof. univ. Mikel Forcada, lucreaza inca din anul 1998 in domeniul traducerii automate.

Cele doua rezultate, mai importante, ale cercetarii lor sunt softurile de traducere automata accesibile pe Internet la adresele: internostrum.com (spaniola-catalana) si traductor.universia.net (spaniola-portugheza), folosite zilnic de mii de persoane si la adresa carora s-au facut aprecieri in cadrul prestigiosului Curs de Specializare (TRSS) al consortiului de universitati britanice (University of Manchester, University College London si University of Edinburgh) in iulie 2005.
In momentul de fata, o noua arhitectura de traducere automata cu cod deschis, numita Apertium (www.apertium.org), imbina avantajele ambelor sisteme intr-o serie de unelte ce permit crearea de sisteme de traducere automata pentru noi combinatii de limbi, nefiind necesara decat adaptarea datelor lingvistice necesare (lexic, reguli de gramatica).

Cercetatorii lect. dr. Catalina Iliescu, profesoara la Departamentul de Traducere si Interpretariat, impreuna cu doctoranda Delia Prodan si sub indrumarea prof. univ. Mikel Forcada, lucreaza in prezent la un prototip de aproximativ 3.000 de cuvinte, menit sa demonstreze posibililor utilizatori viabilitatea softului de traducere automata. “Finalitatea proiectului pe care ne propunem sa il dezvoltam pornind de la acest prototip, este aceea de a crea sisteme de traducere automata pentru limba romana, folosindu-ne de Apertium. In momentul de fata, dna. Prodan construieste in colaborare cu grupul Transducens, partea romana de date lingvistice pentru viitorul sistem, cu ajutorul unei burse oferite de Vicerectoratul de Extensiune Universitara”, mai precizeaza Catalina Iliescu.
Acest sistem ar putea fi folosit de persoane fizice, cat si de persoane juridice. De exemplu, de firmele romane cu volum de export in Spania sau care sunt in curs de stabilire in aceasta tara sau in America Latina si care gestioneaza o anumita cantitate de documentatie bilingva spaniola-romana. Traducerea automata romana-spaniola poate fi de mare utilitate si oricarei firme spaniole care ar dori sa genereze documentatie in limba romana. In acest caz, sistemul ar contine si o parte de terminologie specifica pentru unul sau mai multe sectoare industriale. “Versiunea produsa de sistemul nostru de traducere automata atinge un asemenea nivel de calitate (peste 90% grad de corectitudine fata de textul initial) incat este publicabila dupa numai o revizuire sumara din partea unui specialist, ceea ce presupune un cost redus atat in bani cat si in timp, cu mult mai economic decat o traducere manuala”, sustine lectorul roman.
Daca se va dovedi functionabil, sistemul ar putea fi extins intr-o faza urmatoare catre alte combinatii lingvistice cum ar fi romana-portugheza, portugheza-romana. “Dupa modelul sau, expertii romani ar putea dezvolta in colaborare cu Universitatea Alicante, un soft pentru romana si maghiara, dat fiind cumulul de material care va trebui sa se publice in versiune bilingva in viitor”, crede Catalina Iliescu.

Pentru a gasi sponsori, initiatorii proiectului au lansat un concurs de proiecte pe transfer de tehnologie PETRI, pe adresa de internet a Ministerulului de Educatie spaniol, care solicita colaborarea dintre Universitatea Alicante si firmele interesate in chestiunea traducerii automate spaniola–romana. Termenul de prezentare al proiectului a expirat insa mai exista si alte programe pentru firme sau institutii din Romania interesate intr-o colaborare pe aceasta zona. Una dintre aceste propuneri se refera si la proiect pe timp de un an la care sa lucreze unul sau doi lingvisti/traducatori cu contract exclusiv pe timp complet si sub indrumarea informaticienilor din grupul Transducens ar permite crearea unui sistem de traducere spaniola – romana si romana – spaniola, util pentru diferite aplicatii.

In realizarea softului de traducere automata participa si Institutul Cultural Roman, in cadrul acordului de colaborare semnat cu Universitatea Alicante, furnizand material lingvistic si indrumare din partea unor experti. Costul total al proiectului se ridica la suma de 48.000 euro.

 
Romanii vor fi controlati la frontiera germana in perioada Campionatului Mondial de FotbalPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :197
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Ca urmare a exigentelor tot mai mari privind siguranta „Campionatului mondial de fotbal” care va fi organizat de Germania, in perioada 09 iunie-09 iulie 2006, Guvernul Federal German a decis sa reintroduca, pe o perioada limitata, controlul la frontierele comune.

{mosimage}In perioada 01.06-10.07.2006, autoritatile germane vor efectua controale la frontierele terestre, maritime si aeriene, intensitatea acestora limitandu-se insa, conform informarii partii germane, la „masuri necesare ce vor fi intreprinse intr-o maniera flexibila in spatiu si timp”. De asemenea, se prevede ca „aceste controale impuse echipelor, rudelor si altor cunostinte nu vor fi de durata, efectuandu-se doar la nivel general”.

Introducerea temporara a controlului la frontierele Germaniei nu afecteaza regimul calatoriilor cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze in Spatiul Schengen si, implicit, pe teritoriul statului german.

nspectoratul General al Politiei de Frontiera reaminteste cetatenilor romani care intentioneaza sa se deplaseze, in perioada Campionatului mondial de fotbal, in Germania, ca una dintre cele mai importante responsabilitati ale romanilor aflati in strainatate este respectarea legislatiei statului in care se afla, precum si scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra si, dupa caz, de a ramane pe teritoriul statului respectiv, in conditiile stabilite prin legislatia acestuia sau prin documentele internationale incheiate cu Romania.

In baza relatiilor de colaborare cu autoritatile de frontiera din Germania, Politia de Frontiera Romana va oferi sprijinul necesar pentru asigurarea securitatii unui astfel de eveniment, inclusiv prin efectuarea, inca de la granita romana, a unor controale ferme fata de persoanele care intentioneaza sa se deplaseze, in aceasta perioada, pe teritoriul statului german.

 
Madrid-ul ofera strainilor bani sa se intoarca acasaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :204
Thursday, 01 June 2006

Guvernul Comunitatii Madridului va finanta intoarcerea in tara de origine a tuturor strainilor rezidenti in regiune care vor sa paraseasca Spania si nu au bani sa o faca.

Potrivit ziarului Roman in Lume, administratia regionala, prin intermediul organizatiilor non-guvernamentale, isi propune astfel sa ii ajute pe cei care nu au reusit sa gaseasca in Spania viata pe care au cautat-o atunci cand au venit in aceasta tara. In cursul lunii martie, toate organizatiile non-guvernamentale care au dorit sa se implice in aceasta intiativa si-au putut depune proiectele in acest sens, acestea urmand sa fie premiate in functie de viabilitatea lor.

Guvernul madrilen pune la dispozitia strainilor care vor sa se intoarca in tarile de orgine suma de 4 milioane de ruro, care va fi gestionata de ONG-urile selectionate. Vor putea beneficia de acesti bani cei care nu au acte, care nu au bani sa se intoarca acasa, sau cei care vor sa se intoarca in tara de orgine pentru a demara procedura de solicitate a unui permis de munca.

Referitor la programul de intoarcere voluntara acasa a imigrantilor, conducerea Consiliului pentru Imigratie reaminteste ca exista deja un asemenea proiect al Statului Spaniol, demarat la nivel national, prin colaborare cu Organizatia Internationala a Migratiei. Acest proiect national le acopera solicitantilor, cheltuielile de transport si, de multe ori, dupa intoarcerea acasa, plata unei mici "burse" pentru adaptarea acestora la noua situatie.

 
Scolarizare in Romania pentru tinerii romani stabiliti in NorvegiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :174
Thursday, 01 June 2006

Ambasada Romaniei la Oslo anunta reglementarea situatiei scolarizarii tinerilor de origine sau cetatenie romana ce doresc sa studieze in Romania, dar au domiciliul stabil in Norvegia.

Potrivit comunicarilor Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania (Directia Relatii Internationale, Compartimentul romanii de pretutindeni) si Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, scolarizarea se realizeaza anual atat pe locuri de studii fara plata taxelor de scolarizare si cu bursa cat si fara plata taxelor de scolarizare si fara bursa.

Situatia scolarizarii tinerilor romani din Norvegia in Romania, a fost reglementata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului Romaniei nr. 689/1994 privind acordarea unor burse de studii, doctorat si specializare, altor forme de sprijin pentru tinerii de origine etnica romana sau pentru cetatenii cu domiciliul in strainatate; Hotararii Guvernului Romaniei privind aprobarea cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar si superior de stat in anul scolar /universitar respectiv; Metodologiei MAE-MEdC privind scolarizarea in Romania a tinerilor de origine romana din tari invecinate (cu exceptia celor din Republica Moldova) si a cetatenilor romani cu domiciliul stabil in strainatate, pentru anul de invatamant respectiv, in invatamantul de stat, fara plata taxelor de scolarizare si cu bursa sau fara plata taxelor de scolarizare si fara bursa.

Cei care solicita inscrierea la studii universitare de licenta, incepand cu anul de invatamant 2006-2007, in perioada legala de inscriere iunie-august 2006, urmeaza a se adresa Ambasadei romane la Oslo sau Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania pentru completarea dosarului cu urmatoarele acte de studii: cererea de concurs pentru studii in Romania (urmeaza a fi publicata pe site-ul www.edu.ro/relatii internationale/romanii de pretutindeni incepand cu luna mai 2006); copii traduse si legalizate in limba romana dupa foile matricole cu situatia scolara pe ani de studii (invatamant secundar); xerocopii dupa originalele foilor matricole cu situatia scolara pe ani de studii (invatamant secundar); copie tradusa si legalizata in limba romana a diplomei de bacalaureat sau echivalenta ; xerocopie dupa originalul diplomei de bacalaureat.

Informatii detaliate privind perioada de inscriere, precum si cererea de concurs pentru studii in Romania urmeaza a fi publicate anual, incepand cu luna mai, pe site-ul www.edu.ro/relatii internationale/romanii de pretutindeni 

 
“Romanii ar trebui sa fie cetateni exemplari”, crede primarul orasului CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Publicatia romanilor din Spania, „Roman in Lume” a publicat recent un interviu cu primarul orasului spaniol Castellon de la Plana, Alberto Fabra.

{mosimage}Un interviu despre romani si felul cum sunt ei priviti in comunitatea din Castellon de la Plana, despre respingere si adaptare, despre dificultati in procesul de integrare, dar si despre integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pe care il preia in cele ce urmeaza si Romanian Global News.

-Cum sunt priviti romanii in comunitatea din Castellon de la Plana?

-Cred ca au o imagine buna. Romanii sunt colectivul de imigranti cel mai numeros din orasul nostru, vorbim de aproape 20 la suta din populatie, adica aproximativ 25 de mii de persoane. Au ajuns intr-un moment de expansiune a orasului si au contribuit la dezvoltarea si imbogatirea acestuia. In plus, este un colectiv care are un stil de viata foarte asemanator cu al nostru, al spaniolilor din Castellon, cu valori aproape egale, ceea ce a facut ca integrarea sa fie destul de usoara, deoarece nu exista diferente majore nici de cultura, nici de obiceiuri. Orasul era pregatit sa absoarba acest fenomen, care sa produs in ultimii cinci ani, ma refer la stablirea aici a unui mare numar de straini, atat din punct de vedere al locuintelor, cat si din punct de vedere al locurilor de munca. Asta a facut ca aceste persoane sa se integreze foarte repede.

Exista totusi un sentiment al unei parti a societatii din Castellon de respingere. Este logic, pe de o parte, pentru ca este vorba despre un numar foarte mare de persoane care vin din afara. De aceea trebuie sa fim foarte prudenti si atenti, pentru ca aceasta convietuire sa fie normala, cunoscand, desigur necesitatile acestor oameni care vin din afara, adica oportunitati pe care in tara lor nu le-au avut, dar intelegand si acest sentiment de respingere pe care il manifesta o parte a societatii spaniole.

-Cum se manifesta acest sentiment de respingere?

-Este interesant, pentru ca toti avem relatii stranse cu romanii. Cei mai multi muncesc in domenii in care este necesar sa ai incredere in persoane, cum sunt menajul in casa, ingrijirea persoanelor in varsta, apoi, cu timpul, pe masura ce posibilitatile au crescut, in constructii, in servicii de turism, in industrie. Deci, sunt convins ca la nivel personal relatiile sunt foarte apropiate, pentru ca se bazeaza pe incredere reciproca si pe necesitate. Dar eu subliniez aici conceptul: venirea strainilor aici implica si un proces de integrare. Si aceasta respingere nu se manifesta neaparat in atitudini, ci in comentarii. Din acest motiv trebuie sa avem grija: pe de o parte sa recunoastem rolul important pe care il au imigrantii, prin beneficiile economice pe care le aduc, dar sa si creem acel cadru de convietuire pasnica, convietuire care sa nu dea loc manifestarii acestor sentimente de respingere, care mai tarziu pot afecta aceasta convietuire si pot crea conflicte. Eu am fost preocupat de aceasta problema si din acest motiv am vrut sa merg in Romania, sa ii cunosc mai bine pe romani. Am vazut fotografia Spaniei de acum cativa ani buni, cand tinerii, ca si in Spania de atunci, nu au posibilitati, varsta celor care puteau face fata cererii de munca era doar cea cuprinsa intre 40 si 60 de ani, iar tinerii sub 40 erau considerati “fara experienta”. Acum, pentru ca exista libertate de miscare, fiecare cauta ceva mai bun. Ceea ce vreau eu sa se evite este ca aceasta respingere, motivata si fireasca, fata de oamenii acestia, care in mare parte sunt oameni de la tara, asa cum am fost si noi aici, sa nu genereze conflicte.

-Romanii se adapteaza usor, au dificultati sau creeaza probleme?

-|n general, nu sunt probleme. insa odata cu aceasta multime de oameni care a venit, au sosit si elemente negative. Si ceea ce trebuie sa facem este ca aceste persoane care nu au venit ca sa contribuie la bunastarea generala, la dezvoltarea orasului, pe acestea trebuie sa le tratam ca pe niste indivizi care nu vor sa faca parte din societate, de oriunde ar fi ei. Dar se intampla ca avand acest sentiment de respingere, poate se da mai multa importanta faptelor negative comise de romani. De aceea trebuie sa dam importanta faptelor pozitive.

-Ar trebui sa faca romanii ceva in mod special ca sa se integreze mai bine?

Cred ca romanii ar trebui sa faca eforturi sa fie cei mai buni cetateni. Si dau exemplu situatia mea: eu, ca primar, nu pot sa arunc o hartie pe jos. Pentru ca as fi primarul care nu pastreaza curatenia. Acelasi lucru ar trebui sa il faca romanii: sa se poarte ca niste cetateni exemplari, pentru ca asa si-ar putea castiga repede credibilitatea si increderea in fata si din partea societatii.

Cum? Sa munceasca, sa se ocupe si sa aiba grija de familiile lor, sa isi duca viata asa cum stiu mai bine, astfel incat sa nu fie dati exemplu negativ la modul general. Noi, spaniolii, avem tendinta de a generaliza.

-Ce trebuie sa astepte romanii si Romania de la Uniunea Europeana?

-Poate asteapta prea mult... Integrarea este un proces, iar structurile sociale din Romania trebuie sa se schimbe. Desigur, ati observat diferentele intre Spania si tara voastra. Aceste schimbari nu se pot produce de pe o zi pe alta, se produc in etape, care, fiecare in parte, trebuie parcursa total, pentru a trece la urmatoarele. Altfel se pot produce greseli. Poate ar fi bine ca Romania sa aplice modelul Spaniei pentru a accelera acolo unde se poate. In anumite domenii insa, aceste etape trebuie parcurse mai incet, dar ferm si matur. Din punctul meu de vedere, cred ca asteptarile sunt prea mari, pentru ca oamenii cred ca odata intrati in Uniunea Europeana, procesul de schimbare a societatii si a administratiei se produce automat.. Insa nu e asa. Este un proces care dureaza multi ani dar, pe masura ce se castiga experienta, se poate accelera. De exemplu, in Romania exista un control excesiv din partea administratiei. Trebuie schimbata mentalitatea in privinta tinerilor, a femeilor si trebuie creat acel cadru de oportunitati si sperante, pentru ca oamenii sa poata face aceasta schimbare sociala, aceasta revolutie sociala care este necesara in Romania. Aceste lucruri nu ti le ofera Uniunea Europeana. Aceasta iti garanteaza un cadru de convietuire si de stabilitate economica, un cadru de care trebuie profitat. Societatea trebuie sa profite, aducandu-si contributia, prin munca sa si prin efortul deplin pentru ca aceasta situatie sa ii fie favorabila.

-Domnule primar, care este parerea dumneavoastra personala despre romani?

-In general, eu am o comunicare buna cu romanii de aici. Mie imi cad bine. Vocatia mea este sa fiu in serviciul populatiei si sa ajut persoanele care au nevoie de ajutor. Din ceea ce am vazut eu in Romania, e clar ca poporul roman are nevoie de ajutor. Eu am descoperit, vizitand Romania, ca avem multe in comun. Si cred ca noi, cei din Castellon, dar si spaniolii in general, trebuie sa profitam de aceasta ocazie: de a putea sa ii ajutam pe altii, sa facem ca Romania sa aiba aceeasi situatie economica buna, de care ne bucuram noi, in cel mai scurt timp posibil. Cred ca este o obligatie! Si putem sa ajutam: prin strangerea relatiilor, prin tratate privind schimbul de experienta, putem ajuta la procesul de modernizare a structurilor sociale si administrative.

 
Volumul „Big/Bangs/Back” de Eugen Cojocaru, prezentat in GermaniaPDF Print E-mail
Rhin-Main, Germania/Romanian Global News
Accesari :166
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Comunitatea Romanilor din Rhin-Main, CROM, va organiza, la finele acestei saptamani, prezentarea cartii lui Eugen Cojocaru, „Big/Bangs/Back”, lansata in 2006 la Bucuresti.

{mosimage}Prezentarea va fi prilejuita de urmatoarea intalnire a CROM, programata pentru ziua de sambata, 3 iunie, de la ora 18.00, in noul Centru de Sanatate Mircea Hohoiu, din Offenbach. Cartea trateaza un subiect “fierbinte”: evenimentele din Decembrie 1989 in Cluj, din punctul de vedere al lui Eugen Cojocaru, participant activ nu numai la lupta impotriva dictaturii comuniste ci si la reinnoirea societatii dupa caderea comunismului. Prezentarea cartii va fi urmata de o discutie cu scriitorul Eugen Cojocaru, prezent la eveniment.

 
Centrul Cultural Roman “Banatul” sarbatoreste 40 de ani de la infiintarePDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :194
Thursday, 01 June 2006

{mosimage}Centrul Cultural Roman “Banatul” din Ontario, Canada va sarbatori 40 de ani de la infiintare, eveniment celebrat in data de 11 iunie in sala mare a Centrului Cultural Roman “Banatul” situat in 2150 Bleams Rd., Kitchener.

mosimage}Acest centru s-a nascut la initiativa unui grup de romani stabiliti in Kitchener care au si constituit Societatea Culturala Banatul. Acelasi grup de romani numara printre realizarile sale si construirea unei biserici cu hramul Sf. Ioan Botezatorul, dar si cumpararea unui imobil in care Societatea Culturala Banatul sa isi poata desfasura sedintele. Societatea Banatul a desfasurat diferite activitati printre care si formarea unui cenaclu literar Muntele Maslinilor precum si infiintarea unei echipe de fotbal, care participa, in prezent, la toate campionatele locale.

 
Manifestare culturala romaneasca in CalgaryPDF Print E-mail
Calgary,Canada/Romanian Global News
Accesari :211
Thursday, 01 June 2006

Asociatia Culturala a Romanilor din Calgary organizeaza o manifestare culturala Mosaic Festival care va avea loc sambata, 3 iunie in Central Memorial Park, in jurul orei 12:30.

In programul artistic va fi inclusa si tanara solista Bianca Baias.Asociatia romanilor din Calgary este o organizatie nonprofit care promoveaza valorile si traditiile romanesti, care dezvolta si mentine o comunitate puternica a romanilor din Canada. Scopul principal al Asociatiei este asumarea si pastrarea identitatii romane. Asociatia Culturala a Romanilor din Calgary desfasoara lunar intruniri cu scopul de a initia si dezvolta diferite activitati de promovare a comunitatii romane.

 
Mircea Anghelescu a conferentiat la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :216
Thursday, 01 June 2006

Miercuri, 30 mai, la Palazzo Correr a avut loc conferinta sustinuta de prof. univ. dr. Mircea Anghelescu, seful catedrei de istoria literaturii de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti cu tema Italia, „gradina Europei”.

In cuvantul de deschidere, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, a prezentat publicului activitatea si opera invitatului Institutului venetian, inclusiv recentul volum Literatura si biografie, in care autorul abordeaza o problema deosbit de actuala si in eseistica italiana: raportul intre istoria traita si fictiunea creatoare. De asemenea, directorul IRCCU a subliniat faptul ca se poate vorbi de o traditie in acele manifestari organizate de Institut care isi propun sa prezinte publicului italian repere ale literaturii romane apartinand diverselor momente ale istoriei literare nationale. Astfel, anul trecut, cunoscutul istoric si critic literar Paul Cornea a sustinut la Palazzo Corer o prelegere pe tema aspectelor inedite ale imaginii Venetiei la romanticii romani. La randul sau, prof. univ. dr. Mircea Anghelescu a prezentat o panorama a literaturii romane prin analiza imaginii Italiei, vazuta de cele mai multe ori de scriitorii romani ca un paradis terestru, incepand cu Miron Costin, Gheorghe Asachi sau Dinicu Golescu si terminand cu Mircea Eliade, Al. Cioranescu sau Vintila Horia. Istoricul si criticul literar roman a facut numeroase referiri la afinitatile spirituale si la motivele istorice sau culturale care au condus la formarea unor elemente de permanenta in imaginea Italiei reflectata in literatura romana. Aceasta teorie principala a conferintei prof.univ.dr. Mircea Anghelescu a constituit de altfel si obiectul numeroaselor intrebari din partea auditoriului, care s-au constituit intr-o adevarata dezbatere asupra relatiilor culturale romano-italiene.

 
Institutele culturale din strainatate au nevoie de o comunicare mai eficientaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :102
Thursday, 01 June 2006

Activitatea desfasurata si performantele obtinute de conducerile institutelor culturale romanesti din strainatate in perioada august 2005 – martie 2006 au fost analizate si evaluate de o comisie mixta formata din reprezentanti ai Institutului Cultural Roman si ai Ministerului Afacerilor Externe.

Evaluarea s-a realizat pe baza rapoartelor de activitate intocmite, a fiselor de monitorizare trimise pentru fiecare actiune culturala organizata, precum si a obiectivelor/prioritatilor programului de actiune al Directiei Institute Culturale Romanesti din Strainatate a ICR.

Recomandarile comisiei mixte au vizat, in special, imbunatatirea actiunilor de PR si identificarea unor cai de comunicare eficiente cu jurnalistii culturali, potentiali promotori ai culturii romane. Concluziile acestei evaluari de etapa vor conta la acordarea calificativelor anuale, urmatoarea sesiune de analiza si evaluare fiind programata sa aiba loc spre finalul anului 2006 (in perioada octombrie-decembrie).Evaluarea a vizat activitatea desfasurata de institutele de la Berlin, Budapesta, Istanbul, New York, Paris, Roma, Tel Aviv, Venetia si Viena. Activitatea institutelor de la Londra, Madrid, Praga, Stockholm si Varsovia nu a fost evaluata, echipele de conducere ale acestor institute fiind recent numite/trimise la post.

 
Voci romanesti in Rigoletto la BercelonaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :167
Thursday, 01 June 2006

Orchestra si Corul Operei Romane de Stat din Iasi a debutat miercuri, 31 mai, in Catalunya, la Tivoli, cu opera Rigoletto, de Verdi.

Pusa in scena de regizorul spaniol, Jose Ramon Perez, spectacolul romanesc se va juca pana la data de 11 iunie. Rolurile principale nu sunt detinute de solisti exterm de cunoscuti, insa „toti solistii sunt de calitate” a spus zilele trecute dirijorul valencian, Alfons Saura, cel care dirijeaza orchestra romana formata din 45 de muzicieni.

Pretul biletelor este unul destul de redus, intre 26 si 42 de euro, ceea ce se spera ca va aduce la Opera cat mai multi dintre localnici, fie ca este vorba despre spanioli sau romani care locuiesc in Valencia.

8 solisti, 25 de coristi si un corp de balet format din 6 balerine vor completa efectivul care va urca pe scena. Saura cunoaste foarte bine echipa din Romania pentru ca si-a petrecut ultima perioada repetand pentru acest spectacol, cu ei. Intr-un interviu pentru publicatia spaniola El Periodico el a remarcat-o pe soprana Cristina Simionescu, cea care o intrupeaza pe Gilda. Distributia este completata de tenorii Ricardo Nori si Hector Lopez (Ducele de Mantua), baritonii Camil Mara si Gheoghe Mogosan, mezzosopranele Asineta Raducan (Magdalena) si Cristina Damina (Giovanna) si basul Christian Wacks (Sparafucile). Montajul romanesc are un fond clasic, dar conceptia scenica este una moderna, cu elemente simbolice, precum apa sau focul. Prezentata recent la Malaga, productia va ajunge in curand si la Madrid.

 
Tineri germani ajuta manastirea Agafton din BotosaniPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :726
Thursday, 01 June 2006

42 de trepte spre cer

I-am vazut pentru prima data de la o oarecare distanta, muncind pe santierul deschis luni, 21 mai, la Manastirea Agafton.

Mi s-a parut atunci ca vizionez unul din acele jurnale de actualitati vechi, de pe timpul celui de-al doilea razboi mondial sau vreun film de pe vremuri. Un film cu soldati germani construind fortificatii.

Tineri masivi, atletici, cu tricouri si salopete gri sau verzui, cu sepcute ostasesti, impingand metodic, in ritm de metronom, roabele incarcate cu beton.

Mica betoniera (adusa si aceasta din Germania) a fost instalata in apropierea bisericii. Utilajul se roteste silentios, alaturi de statuia poetului Mihai Eminescu - poetul legat de Agafton, prin matusile sale, care au fost maicute la manastire. Ce stranie si fantastica apropiere! Filosofia si poezia germana, sublimate in mintea unui poet roman – cel mai mare – langa harnicia, darnicia, tineretea si seriozitatea germana, reprezentata de acest grup de 12 tineri. 12 ambasadori ai tineretii germane, ca niste apostoli ai neamului lor in Romania.

Betoniera se roteste molcom iar tinerii cara, cara neincetat, in pofida soarelui arzator de dupa amiaza, care dogoreste fierbinte. Cand ajung la marginea dealului, ridica roaba grea, incarcata cu beton, pe bratele lor, sa nu curga pe jos o picatura si apoi o transporta la locul unde materialul se pune in opera.

Cand vezi munca pe care cei 12 au depus-o, nu poti sa nu te gandesti din nou la acele filme de pe vremuri, cu lucrari ciclopice si infruntari uriase, dupa cum a fost istoria crunta a timpurilor. In doar 4 zile au sculptat un deal ! Si au facut o scara cu 42 de trepte de beton solid, sa usureze canonul maicutelor care se poticneau pe drumeagul povarnit in vale.

Dar asta nu e totul ! – cum ar spune o reclama.

Oaspetii au adus si o instalatie automata de muls pentru opt vaci si au instalat-o in adapostul animalelor. In bagajele lor au mai transportat 50 de stalpi si 100 de metri de plasa pentru a face un tarc pentru animale. Doi dintre ei – specialisti in domeniu - se vor urca pe acoperisul bisericii spre a face niste lucrari de izolatii in jurul cosului de fum. Ceilalti meseriasi care au venit cu toate sculele vor schimba prize, vor confectiona anumite piese de mobilier: o banca, o masa, ce mai este nevoie prin chilii.

Dar cine sunt cei 12? Ni-i prezinta Sven Jager, diaconul de la parohia evanghelica din Mehrhoog:

Marco Herzog faiantar, Benjamin Lawrenz, instalator sanitar, Tobias Lachmann, de asemenea instalator sanitar, Josef Koplin, om de afaceri si agricultor, Tom Hensel, maistru tamplar, Michel Wiczorek, electrician si specialist in sisteme solare, Christian Frank, Marcel Hochmann, care se ocupa de ingrijirea persoanelor in varsta. Sigrid Bossmann, asistenta medicala.

Pe doamna Sigrid Bossmann, am intalnit-o in chilia Maicii Starete Ambrozia, alaturi de doamna Marianne Scheiffarth. Am simtit ca amandoua traduc in viata, cu multa discretie, un stravechi percept calugaresc: „ora et labora” – „roaga-te si munceste”.

Cartile de morala si de plante medicinale puse la indemana pe cerdacul chiliei, stau marturie a preocuparilor spirituale ale celor doua doamne. Cat despre munca se vad rezultatele: doamna Marianne Scheiffarth tocmai termina de impletit un nou fular, din acelea pe care le valorifica pe sute de euro, la Bazarul de caritate, iar banii ii strange pentru actiuni filantropice la Botosani. Cat priveste colega dumneaei, punea la conservat frunze de patlagina dupa o reteta traditionala germana. Potrivit retetei, produsul trebuie sa stea ingropat la adancimea de jumatate de metru in pamant, timp de trei luni de zile, inainte de a fi preparat si pus la pastrare. Inarmata cu unelte si borcane, perfect adaptata mediului, doamna asistenta medicala pleaca din nou in padure sa identifice si sa culeaga alte plante folositoare.

Stand de vorba cu oaspetii din Germania am descoperit ca mai au multe calitati, pe care nu le-am vazut in filmele acelea vechi cu soldati germani. Sunt veseli, spirituali, gata oricand sa faca o gluma (buna, nu deplasata). In plus stiu se distreze de minune. Sunt politicosi, plini de respect, bine crescuti. Au dovedit-o prin comportamentul lor impecabil.

Parintele Protopop Lucian Leonte a venit sa le adreseze multumiri si urari, pentru munca lor, pentru gratitudinea manifestata fata de maicutele care, la randul lor, au incercat sa le ofere o masa multumitoare.

Mai sunt, acesti nemti harnici si uriasi, neasteptat de sensibili, ca niste copii mari si blanzi, mai ales cand vine vorba de frumusetile firii, de plante, animale si tarani. Cu atata gingasie vorbesc despre prospetimea neasemuita si nealterata a naturii pe care o luam uneori in deradere sau – mai rau – o poluam. Daca unii „europeni” mai fandositi se mira de carutele noastre care, cica, ii incurca pe sosele, ei se declara uluiti de capacitatea atelajului si iscusinta maicii de a manevra caruta, acolo unde performantul lor automobil nu poate intoarce. Spun ca, la concursurile lor hipice, un atelaj condus de un roman ar lua sigur locul I la probele de dibacie.

Dar mai presus de toate sunt poetici si meditativi. Am ramas profund impresionat de puterea de observatie a Parintelui Erwin Krämer, care si-a ales ca tema de meditatie si de predica acolo, la el in parohie, un bradut rasadit anume intr-un trunchi de arbore retezat, in preajma manastirii. Aici gestul fara cuvinte al maicutelor, care au ocrotit puiul de brad, s-a intalnit cu privirea agera a preotului care a inteles imediat valoarea simbolica a gestului prea cuviosiilor lor.

Un scurt dialog cu oaspetii.

Rep: - Cum v-ati simtit in corturi, mai ales ca a plouat si a fost chiar si o rupere de nori?

Diaconul Sven Jager:

- Tinerii, cat si chiar cei mai in varsta, sunt obisnuiti cu viata in corturi. Ne-am pregatit pentru aceasta calatorie cu tot ce este necesar unei vieti in cort pentru ca sa nu ne lipseasca nimic. Aici, la manastire, suntem atat de rasfatati cu bunatatile maicutelor si ne simtim tratati exact ca niste conti, incat rezistam la orice. Aceasta este cea mai mare rasplata pentru noi.

- Maicutele, la randul lor sunt si ele foarte multumite de munca dumneavoastra!

- Sunt foarte fericit ca si ele sunt multumite de munca noastra.

- V-ati facut un plan de lucru ambitios. Nu cumva a avut de suferit din cauza vremii nefavorabile?

- Ieri vremea ne-a stricat putin socotelile. Dar a fost buna aceasta pauza pentru ca am putut sa ne oprim din lucru si sa admiram orasul Botosani. Trebuie sa recunosc ca doi dintre tineri nu au vrut sa faca aceasta pauza si au ramas si au lucrat.

- Pe ploaie?

- Aproape. In ploaie si putin dupa ploaie.

- Seara, totusi, aveti timp sa mai ramaneti si sa stati de vorba pana la ore inaintate, la un cuvant, o poveste si o gluma. Aveti putere?

- Puterea fizica poate e mai putina dupa o zi de munca. Dar e buna dispozitie de a sta impreuna.

- Cum va plac imprejurimile?

- Pentru noi este, intr-adevar, un vis fiindca atata natura, in jurul nostru, in Germania, nu gasim. Suntem fascinati de modul cum maicutele conduc caruta; cat de usor o manuiesc, mergand cu calul, ba inainte, ba inapoi, fara nici o dificultate.

Ne-am pregatit pentru aceasta calatorie in sensul ca anul trecut aici au fost prezenti, parintele Erwin Krämer, consilierul parohial Torsten Quenten care s-au intors si ne-au povestit ce lucrari trebuie sa efectuam la manastire. Apoi ne-am intalnit si am discutat despre toate aceste necesitati. Am ales ca prim obiectiv sa amenajam aceste trepte intrucat sunt foarte folositoare si a fost si prima lor dorinta.

Marco Herzog:

- Romania imi place foarte mult, natura este minunata, maicutele deosebit de amabile, mancarea foarte buna iar munca imi face placere.

Benjamin Lawrenz:

- Romania este foarte frumoasa. A trebuit sa ma obisnuiesc sa fac dus cu apa rece, dar merge, este in ordine. Lumea este foarte amabila si imi place deosebit.

Josef Koplin:

- Acasa am o gpspodarie cu animale si culturi de legume. De aceea sunt incantat de vegetatia de aici. Sunt deosebit de interesat de viata taranilor. Sunt incantat de cate carute cu cai am vazut pentru ca la noi acasa poti numara pe degete taranii care mai poseda un cal si o caruta.

Maica stareta a manastirii, Ambrozia:

- Multumim in mod special parintelui Erwin Krämer, impreuna cu doamna Marianne si la toata echipa. Au facut un gest deosebit pentru manastirea noastra. Cred ca nu o sa-i uitam toata viata pentru ceea ca au facut si vor face. Suntem foarte indatorate si cred ca vor ramane in istoria Agaftonului, mai ales scarile frumoase si tot ajutorul pe care ni l-au acordat. Ne bucuram daca s-au simtit bine si ne cerem scuze daca nu am fost, poate, la inaltime.

(Pentru Romanian Global News, Radu Cajvaneanu. Interpret, prof. Claudia Hamburda)

 
Basarabia are cel mai mic numar de soldati in IrakPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :101
Thursday, 01 June 2006

In prezent in Irak sunt dislocati circa 132.000 de soldati care provin din 25 de state ce au facut coalitie cu contingentele armate americane, relateaza azi „Associated Press”, citata de Stirea de Garda.

Potrivit datelor oficiale, Moldova are doar 11 genisti in Irak, in timp ce Armenia are 46 de soldati, Estonia – 40, Azerbaijan – 150, Georgia si Polonia - cate 900 , Bulgaria – 120, iar Romania – 860.
Cel mai mare numar de soldati aliati din Irak apartin Italiei - 2600, Coreei de Sud – 3200 si Marii Britanii – cu 8000 de combatanti. Dupa Moldova, cel mai mic numar de soldati il are Olanda – doar 15 persoane care fac parte din contingentul NATO, termenul carora expira in august curent. Pana la sfarsitul anului si-ar putea incheia misiunea si echipele din Cehia, Italia , Kazahstan, Letonia, Lituania, Koreea de Sud.Nu intentioneaza sa paraseaca Irakul pe parcursul acestui an soldatii din Albania, Armenia, Australia, Azerbaijan, Bosnia, Salvador, Georgia, Macedonia, Mongolia, Slovacia, Romania. 

 
Se sfinteste piatra de temelie a bisericii Sf. Gheorghe din Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :175
Thursday, 01 June 2006

Eforturile Comunitatii Romanesti din Las Vegas se vad incununate de succes prin Sfintirea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe Romane cu Hramul "Sf. Gheorghe", ce va avea loc duminica, 4 iunie, la Jones&Charleston, N. Torrey Pines, nr. 111.

Potrivit Institutului Cultural Roman, Slujba de sfintire a pietrei de temelie, aflata la intersectia strazilor Jones si Charleston, se va tine intre orele 11.00-12.00. De la ora 12.00 va incepe Sfanta Liturghie, urmata de o masa in cinstea construirii bisericii, oferita de vice-presedinta Consiliului Parohial si Consul Onorific al Romaniei in Las Vegas, Lia Roberts. Terenul unde se va construi biserica a fost de asemenea donat tot de Lia Roberts si este situat la sud est de intersectia strazilor Jones si Charleston, la extremitatea de nord a strazii Red Rock. Sfintirea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe Romane cu Hramul "Sf. Gheorghe a fost posibila datorita eforturilor depuse de Pr. Paroh Aurel Sas, de Consulul Onorific al Romaniei in Las Vegas, Lia Roberts, si de enoriasii parohiei "Sf. Gheorghe".

 
Picnic pentru copiii romani din Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :156
Thursday, 01 June 2006

Ziua Internationala a copiilor, sarbatorita in Europa pe 1 iunie, va fi sarbatorita si de comunitatea romanilor din Las Vegas pe 4 iunie, la Aloha Shores Park, anunta ICR.

Distractia va incepe la ora 12.00 si va dura pana la ora 20.00, pe 4 iunie, la Aloha Shores Park la intersectia strazilor Buffalo si Cheyenne din Las Vegas. Evenimentul va fi plin de jocuri si se va organiza chiar si o tombola. Atat copii cat si adultii se vor delecta cu dulciuri si cu specialitati romanesti, printre care si nelipsitii mici.

 
Inaugurarea unui restaurant romanesc in RoggwillPDF Print E-mail
Roggwill, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :182
Thursday, 01 June 2006

In cursul lunii iunie, romanii din Elvetia se vor imbogati cu inca un restaurant romanesc.

Restaurantul Bahnhof, va fi inaugurat sambata, 24 iunie, in Roggwill, Elvetia, in Bahnhofstrasse 102. Noua locatie va avea o capacitate de o suta de persoane, locuri de parcare gratuite, un bar in care se va servi o gama diversificata de cocktail-uri, longdrinks, bere si bauturi racoritoare. Bineinteles ca specialitatea casei o reprezinta o gama variata de mancaruri si bauturi romanesti. Pentru destindere oaspetii sai vor avea si ocazia unei partide de biliard sau de darts. In zilele insorite masa poate fi servita pe o terasa inconjurata de verdeata.Restaurantul va fi deschis, de luni pana sambata, pana la ora 3 dimineata, iar pentru cei care vor sa innopteze aici, restaurantul detine si doua camere de oaspeti.Banhoff este situat la o distanta de 56 km de Berna si este un loc in care romanii din intrega Elvetie se pot intalni cu placere.

 
Zi libera pentru Consulatul roman la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :186
Thursday, 01 June 2006

Consulatul General al Romaniei la Milano va fi inchis vineri, 2 iunie.

Potrivit unui anunt publicat pe pagina de web a reprezentantei diplomatice a Romaniei la Milano, motivul este ca vineri, 2 mai, pe intreg teritorul italian se sarbatoreste Ziua Nationala a Republicii Italia, sarbatoare legala.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions