Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Patriarhia Romana condamna parada homosexualilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :187
Friday, 02 June 2006

Patriarhia Romana a luat act cu ingrijorare de organizarea la Bucuresti a paradei minoritatilor sexuale, care reprezinta un atentatla moralitatea vietii publice, la institutia sacra a familiei si un pericol pentru formarea generatiilor tinere, prin expunerea lor la corupere morala; in consecinta, Biserica Ortodoxa Romana dezaproba categoric o astfel de manifestare.

Poporul roman a mostenit si a transmis de la o generatie la alta, respectul fata de familie si valorile ei, avand convingerea ca este instituita  si binecuvantata de Dumnezeu. Romanii au stiut intotdeauna sa deosebeasca pacatul de virtute, firescul de nefiresc si cu discernamant au lucrat pentru inlaturarea raului si promovarea binelui. Aceasta ne incredinteaza ca si de acum inainte vor proceda cu aceeasi intelepciune, ramanand atasati de Biserica si de valorile crestine.

Respectul fata de familie s-a concretizat in grija pentru o viata curata si echilibrata in orice imprejurari, ajutorarea reciproca a sotilor si nasterea de prunci. Familia este bunul cel mai de pret al comunitatii, veriga prin care generatiile isi comunica valorile, experientele, intelepciunea si sperantele. Toate aceste valori au ramas peste veacuri trasatura fundamentala a societatii romanesti. Fundamentate pe Evanghelia Mantuitorului Iisus Hristos, Bisericile crestine au  condamat dintotdeuna pacatul, care distruge viata omului, fara insa sa-l dispretuiasca pe cel cazut in pacat, caci "Dumnezeu nu voieste moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu"(Iezechiel 18, 32). De aceea, Biserica manifesta fata de acesta compasiune, rabdare si grija duhovniceasca, oferindu-i sprijin pentru restaurarea demnitatii sale, desigur, daca acesta isi exprima dorinta de indreptare. Prin condamnarea a ceea ce este impotriva firii, Biserica apara persoana umana in demnitatea ei si se roaga neincetat pentru indreptarea celor care au nevoie de ajutor.Sfantul Sinod al Biseicii Ortodoxe Romane considera ca apararea demnitatii omului, stabilitatea si unitatea familiei, precum si renasterea spirituala a societatii resprezinta o responsabilitate pentru fiecare dintre noi, nu numai pentru acest moment, ci si pentru generatiile viitoare.

 
Reportajul interbelic romanesc prezentat la Institutul Cultural RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :180
Friday, 02 June 2006

Institutul Cultural Roman va gazdui joi, 8 iunie, de la ora 17.00, lansarea cartilor „Reportaj si literatura: eseu asupra reportajului romanesc si francez interbelic” si „Reportajul interbelic romanesc – Senzationalism, aventura si extremism politic” de Radu Ciobotea.

Vor prezenta Livius Ciocarlie, Cornel Nistorescu si Tudorel Urian. Aparut la Editura Casa Cartii de Stiinta din Cluj, volumul „Reportaj si literatura” propune „o pledoarie pentru, dar si o ilustrare onesta, riguroasa si pasionala a literaturii de reportaj. Este explorat, de asemenea, un nou domeniu, putin abordat in Franta. In Romania, e chiar primul studiu serios de istorie a jurnalismului si reportajului. Insa nu acesta e principalul merit al cartii - ea abordeaza subiectul pornind de la experienta personala de jurnalist si reporter a autorului, in special in fost Iugoslavie, intre 1992 si 1999” – Alain Vuillemin, Universite d’Artois, Collège de Litterature comparee.

Publicata la Editura Polirom, lucrarea „Reportajul interbelic romanesc” releva popularitatea pe care a cunoscut-o acest gen in perioada dintre cele doua razboaie mondiale – rod al curiozitatii si al freneziei epocii, dar si al unei tendinte de inlocuire a fictivului cu „povestea adevarata”. Setea de aventura, de risc si de explorare specifica vremii isi lasa o amprenta, fie ca este vorba calatoriile lui Mircea Eliade sau Albert Londres, de zbor – la Geo Bogza sau Antoine de Saint-Exupery, ori de portretizarea lui Hitler sau Mussolini la Emil Cioran sau Liviu Rebreanu.

Radu Ciobotea a fost redactor la publicatiile Flacara, Expres Magazin si Evenimentul zilei si redactor-sef al postului TvT ’89, al saptamanalului Banateanul si al cotidianului Evenimentul zilei – Editia de Vest. In perioada 1991-1999 a fost corespondent de razboi pe fronturile din Slovenia, Croatia, Bosnia si Kosovo. Este doctor „magna cum laude” in literatura comparata (Universitatea „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca si Universite d’Artois din Arras, Franta – 2004). In prezent, este redactor-sef al saptamanalului Diasporaro (Londra) si conf. univ. dr. la Universitatea „Aurel Vlaicu”, Arad. A mai publicat volumele Intoarcerea la Shaolin (1995), Dupa Revolutie, tarziu (1996), Razboi fara invingatori (1998), Pantera roz ramane in vitrina (2003), Razboi cu Doctor Blues (2003), Une guerre sans vainqueurs (Editions Paris-Mediterranee, Paris, 2003). 

 
Postul de radio „Noroc” emite si la BaltiPDF Print E-mail
Balti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :203
Friday, 02 June 2006

Postul de radio „Noroc” din Chisinau a inceput sa emita si in municipiul Balti, dupa ce s-a lansat aseara in aceasta localitate in cadrul unui show cu participarea unor interpreti autohtoni.

Radio „Noroc” emite la Balti pe frecventa 107,2 FM pe o raza de mai bine de 30 kilometri in jurul localitatii si va difuza stiri si muzica doar in limba romana, marea majoritate a pieselor muzicale fiind de productie autohtona.

Directorul postului de radio „Noroc”, Liviu Ungureanu, a spus pentru Agentia Monitor Media ca, de la 1 iunie curent, postul de radio a facut functionala a patra frecventa din cele pe care le detine aceasta statie de radio. In toamna, dupa o perioada de promovare, postul de radio isi va deschide la Balti o subredactie locala, care va gestiona o grila locala ce va cuprinde programe de actualitati, publicitate locala si dedicatii muzicale, a spus Ungureanu. 

Viceprimarul de Balti, Valentin Guznac, a declarat in cadrul lansarii postului de radio „Noroc” ca autoritatile locale vor acorda tot sprijinul acestei institutii, deoarece isi propune sa promoveze valorile si traditiile nationale. 

Administratia postului de radio „Noroc” spune ca odata cu venirea pe piata audiovizuala din Balti urmareste eliminarea stereotipurilor in materie de productie muzicala. Se crede gresit ca la Balti majoritatea populatiei consuma muzica de expresie ruseasca. Multa vreme baltenii nu au avut alta alternativa, pentru ca li s-a servit altfel de productie, considera managerii de la Radio „Noroc”. Acest fapt, in opinia lor, a conditionat crearea, la Balti, a unei benzi FM cu posturi de radio ce genereaza stereotipuri. 

Radio „Noroc” s-a lansat pe piata informationala a Basarabiei in luna noiembrie 2005. In scurt timp, a devenit unul din cele mai populare posturi de radio de la Chisinau. El a fost fondat de Casa de discuri „Music Master” din capitala si difuzeaza acum in Chisinau pe frecventa 99,7 FM, 107,2 FM la Balti, 90,2 FM la Nisporeni si 100,9 in Leova. 

 
TIFF 2006 demareaza la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :215
Friday, 02 June 2006

Cea de-a cincea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) isi va deschide portile vineri, 2 iunie pentru iubitorii de film din Romania.

Timp de 10 zile, pana la data de 11 iunie, in cadrul Festivalului vor fi prezentate 97 de lungmetraje si 57 de scurtmetraje, cele mai multe dintre acestea in premiera.

Seara de deschidere a TIFF 2006 va fi dedicata peliculei castigatoare a trofeului „Camera d’Or” la Cannes, „A fost sau n-a fost ?”, debutul in film de lung-metraj al regizorului roman Corneliu Porumboiu. Acesta este de altfel si unul dintre cele doua filme ce vor reprezenta Romania la TIFF 2006, alaturi de cealalata pelicula romaneasca premiata la Cannes, „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii?”, regizat de Catalin Mitulescu, si distins cu premiul pentru cea mai buna actrita la sectiunea Un Certaind Regard, acordat Dorotheei Petre.

Romania va avea ca adversare alte zece filme din tot atatea tari, ce isi vor disputa Trofeul Transilvania, in valoare de 10.000 de euro. Din juriu fac parte regizorul Radu Mihaileanu, actrita Anamaria Marinca, istoricul si criticul de film David Robinson, regizorul Kornel Mundruczo si directoarea Centrului Islandez de Film, Laufey Gudjonsdottir. Editia de anul acesta a Festivalului de Film Transilvania se va inchide chiar cu filmul „Transylvania” in regia lui Tony Gatlif (Cel mai bun regizor la Cannes 2004), cu Asia Argento si Birol Unel (din Head On) in rolurile principale, filmat si in Romania.

 
Romanii care pleaca in strainatate trebuie sa anunte primaria despre copiii care raman in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Friday, 02 June 2006

Parintii care merg in strainatate pentru a desfasura o activitate legala sunt obligati sa aduca la cunostinta serviciilor publice de asistenta sociala sau primariei situatia copiilor care raman in tara.

Potrivit Prompt Media, guvernul a completat, la ultima sedinta, normele metodologice de aplicare a Legii privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Astfel, pe langa celelalte documente cerute cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate (actul de identitate, pasaportul, carnetul de munca, actele de calificare, certificatul de sanatate, contractul de mediere, contractul individual de munca, certificatul de cazier judiciar, dovada emisa  Ministerului Administratiei si Internelor, din care sa rezulte ca solicitantul nu are interdictie legala de a parasi localitatea), este nevoie si de o dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala sau de primar, din care sa rezulte ca parintii solicitanti au notificat acestora intentia de a lucra in strainatate. Copiii ai caror parinti sunt plecati din tara pentru contracte de munca in strainatate reprezinta o categorie expusa riscurilor si situatiilor de pericol, care duc in ultima instanta la incalcarea si nerespectarea drepturilor acestora.

 
Seminar international la TargovistePDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :174
Friday, 02 June 2006

In cadrul Zilelor Stiintifice ale Francofoniei care se desfasoara in aceasta perioada la Universitatea Valahia din Targoviste, va avea loc un seminar international intitulat “Spatii imaginare in literatura pentru copii. De la local la universal”.

La seminar vor participa aproximativ 60 de cercetatori in domeniul literaturii pentru copii din Franta, Bulgaria, Canada, Cehia, Italia, Republica Moldova, Vietnam, Maroc. In cadrul seminarului vor fi prezentate rapoarte stiintifice, vor avea loc expozitii de pictura, concerte, dar si lansarea in limbile romana si franceza a unei culegeri de texte intitulata “Spatii imaginare in literatura romana pentru copii si tineret”. De asemenea, va fi demarata infiintarea unui dictionar univesal de locuri imaginare in literatura pentru copii si tineret, pornind de la datele unui proiect al Universitatii Valahia Targoviste.

 
Directorul Executiv al Bancii Mondiale in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Friday, 02 June 2006

Jan Willem van der Kaaij, Directorul Executiv al Bancii Mondiale efectueaza, in perioada 31 mai-3 iunie, o vizita in Romania, ce are ca scop familiarizarea cu proiectele Bancii Mondiale in Romania.

Din punctul de vedere al marimii portofoliului de proiecte, Romania se afla pe locul doi in regiunea Europa si Asia Centrala. Programul vizitei a inclus intrevederi cu inalti oficiali romani ca ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, si ministrul delegat Cristian David.  In cadrul discutiilor s-a avut in vedere integrarea Romaniei in UE si modalitatile prin care Banca Mondiala va continua sa acorde sprijin in vederea atingerii acestiu scop. In acest sens a fost elaborat un program mai flexibil si adaptabil inclus in Parteneriatul Strategic de Tara (CPS) semnat cu guvernul in Octombrie 2005. Programul a fost elaborat intr-un mod in care sa poata sa raspunda cat mai rapid si eficient nevoilor specifice ale tarii si va fi in curand supus spre aprobare Consilului Directorilor Executivi al Bancii Mondiale.

 
Politologi belgieni conferentiaza la Institutul Cultural RomanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Friday, 02 June 2006

Doi politologi belgieni, prof univ. dr. Jean Michel de Waele si prof. univ. dr. Paul Magnette, de la Université Libre de Bruxelles, vor sustine vineri, 9 iunie, la Institutul Cultural Roman o conferinta cu tema „Pourquoi et jusqu'ou elargir l'Europe?” („Extinderea Uniunii Europene: de ce? Pana unde?).

Conferinta se va desfasura de la ora 11.00 si va benmeficia de prezenta Secretarului de Stat pentru Francofonie, Cristian Preda, a Sefului Delegatiei Wallonie – Bruxelles Daniel Sotiaux, precum si a vicepresedintelui Institutului Cultural Roman, Tania Radu.

Jean Michel de Waele, director al Grupului de analiza socio-politica a tarilor din Europa Centrale si de Est, este autorul unor studii in domeniul partidelor politice si al problemelor tarilor central si est-europene. Printre cercetarile sale se numara si studii privind relatia dintre sport si politica.

Principala arie de cercetare a lui Paul Magnette, directorul Institutului de Studii Europene al Universitatii Libere Bruxelles, este constitutionalizarea Uniunii Europene si teoriile democratiei.

ICR ii anunta pe cei ce doresc sa participe la acest eveniment,dar nu cunosc limba franceza, ca pot beneficia de traducere simultana, insa sunt rugati sa aiba asupra lor actul de identitate. 

 
In acest week-end se vor decerna premiile MTV Romania 2006PDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 02 June 2006

Celebrul post de televizune MTV Romania isi va decerna sambata, 3 iunie, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Sala Sporturilor din Cluj, premiile pentru industria muzicala romaneasca pe anul 2006.

Cele mai ravnite premii muzicale de la noi vor fi adjudecate de interpretul, interpreta sau trupa care a obtinut cele mai multe voturi din partea fanilor.

La categoria cel mai bun grup intalnim numele celor de la 3 Sud Est, Akcent, Iris, Parazitii si Voltaj. In cadrul categoriei cea mai buna piesa, pe celebrele statuete se vor bate baietii de la Ackent cu piesa „Jokero”, Anna Lesko cu piesa „Anicyka Maya”, DJ Project cu piesa „Privirea ta”, Fly Project cu piesa „Raisa” si Morandi cu piesa „Beijo(Uh la la)”. La categoria cea mai buna interpreta solo publicul va trebui sa aleaga o castigatoare intre Andra, Blondy, Delia, Loredana si Nicola, in timp ce la cel mai bun interpret solo publicul va vota pentru Emanuel, Keo, Pavel Stratan, Pepe sau Stefan Banica Junior.

La categoria cel mai bun hip-hop nominalizatii sunt: Cheloo cu piesa „Operatiunea c*r pansat/Fabricant de gunoi”, K-Gula ft. Dj Undoo cu piesa „Multe de recuperat”, Parazitii cu piesa „Violent”, Sisu si Puya cu piesa „Adevarul” gol-golut si Zale cu piesa „Depinde de noi”.

Premiul pentru cel mai bun artist debutant va fi adjudecat de unul din urmatorii: Fly Project, Heaven, Keo, maine pleci, Lavinia, Studio One.

La categoria cel mai bun dance ii gasim pe Akcent, Anda Adam, Dj Project, Mandinga si Morandi.

Premiul pentru cel mai bun album va fi adjudecat de unul din urmatorii: Dj Project cu albumul „Soapte”, Morandi cu albumul „Reverse”, Pavel Stratan cu albumul „Amintiri din copilarie 3”, Proconsul cu albumul „Balade. Pentru tine” si Stefan Banica Junior cu albumul „Duete”.

La categoria cel mai bun rock sunt nominalizati Altar, Iris, Luna Amara ft. Ombladon, Omul cu Sobolani si Zob, in timp ce pentru cel mai bun pop publicul va alege intre Class, Directia 5, Nicola, Proconsulsi Voltaj.

Directia 5, Iris, Nicola, Proconsul si Vita de Vie sunt artisti care au sustinut cele mai bune prestatii live de anul acesta, iar misiunea de a o alege pe „cea mai buna dintre cele bune” va reveni publicului votant.

Cel mai bun videoclip este votabil in seara premiilor. Nominalizatii la aceasta categorie sunt: Animal X cu videoclipul piesei „Baieti derbedei”, Corina ft. Don Baxter&Smiley cu videoclipul piesei „Imi place la tine tot”, Directia 5 cu videoclipul piesei „Cu nimeni nu te-as inlocui”, Morandi cu videoclipul piesei „Fallin’ Asleep” si Voltaj cu videoclipul piesei „Acolo”. 

 
Romanii de pretutindeni prezenti in noua Strategie de Securitate Nationala a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :390
Friday, 02 June 2006

{mosimage}Cu putin timp inainte de Paste, presedintele Basescu a prezentat CSAT spre aprobarea noua Strategie de securitate nationala a Romaniei.

{mosimage}Strategia a fost aprobata pe 17 aprilie, fara nici o obiectie, de catre cei 11 membri ai CSAT, inclusiv prim-ministrul, ministrii si sefi ai serviciilor de informatii. In opinia presedintelui Basescu documentul este unul "…modern, care reflecta aspiratiile de astazi ale Romaniei si care acopera atat obligatiile noastre in raport cu aliantele si structurile din care facem parte, in mod deosebit NATO si UE , dar care, in acelasi timp, fixeaza foarte clar rolul pe care Romania si-l asuma in regiune, plecand de la premisele fundamentale ale interesului national

si ale structurilor si aliantelor din care face parte".

Prin aceasta optiune strategica, Romania intra intr-o "alta etapa de reprezentare a propriilor interese nationale", in care "nu mai asteapta solutii, ci este in situatia de a oferi propriile solutii pentru regiunea din care face parte". Intr-un capitol separat, Strategia contine referiri consistente atat la interesele Romaniei in regiunea Marii Negre, dar si la interesele de securitate din Balcanii de Vest.

De mentionat ca pentru prima data o Strategie de securitate nationala mentioneaza ca „..vor fi abordate si preocuparile legitime ale societatii romanesti privind imbunatatirea statutului juridic, a conditiilor de viata si a tratamentului de care se bucura comunitatile romanilor din alte state, conform cu normele internationale, cu standardele europene si angajmentele asumate prin acorduri bilaterale” (pagina 19).

In privinta relatiilor cu Basarabia, Strategia mentioneaza ca „Pe temeiul relatiilor speciale dintre Romania si Republica Moldova si in consens cu responsabilitatile firesti ce decurg din comunitatea de istorie, limba si cultura, cu principiul “o singura natiune - doua state” si cu spiritul politicii europene de vecinatate, vom acorda o atentie deosebita cooperarii cu Republica Moldova.

Romania are datoria politica si morala de a sprijini acest stat in parcurgerea procesului de modernizare, democratizare si integrare europeana, de a face tot ce este posibil pentru a sustine - din punct de vedere politic, economic si diplomatic - principiul suveranitatii si integritatii sale teritoriale, precum si pentru a spori contributia noastra la extinderea spatiului de securitate si prosperitate. In acest scop, vom continua sa monitorizam cu atentie evolutia conflictului separatist din raioanele estice ale Republicii Moldova, sa contribuim activ la identificarea unor solutii viabile

- bazate pe democratizarea si demilitarizarea regiunii, pe retragerea trupelor si armamentelor stationate ilegal - si sa sprijinim implicarea decisiva, in procesul de pace, a Uniunii Europene si Statelor Unite.

In acelasi timp, plecand de la premisa ca securitatea nationala si prosperitatea reprezinta interesul national, Strategia de securitate propune directii de actiune pentru modernizarea institutiilor, cu scopul de a reduce vulnerabilitatile si a dezvoltata avantajele competitive ale Romaniei. Acest document este rezultatul unui indelung proces de consultare al presedintelui Basescu atat cu institutiile statului cat si cu societatea civila. Documentul poate fi accesat pe site-ul www.presidency.ro

 
17 spun Rusiei: afara din BasarabiaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :276
Friday, 02 June 2006

{mosimage}Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al MAE de la Chisinau cele 17 state ale NATO, care sunt parti ale Tratatului FACE, precum si cele ale Republicii Moldova, Georgiei, Ucrainei si Azerbaijanului, reuniti in perioada 29 – 30 iunie curent la Viena in cadrul sedintei plenare a Conferintei de Evaluare a Tratatului FACE, au chemat in mod expres Federatia Rusa sa-si indeplineasca in totalitate angajamentele cu privire la retragerea fortelor sale armate din Moldova si Georgia.

{mosimage}Reconfirmand adeziunea lor la procesul de adaptare a Tratatului FACE, statele membre ale NATO, precum si Moldova, Georgia, Ucraina si Azerbaijan au reiterat inca odata faptul ca ratificarea Tratatului Adaptat poate avea loc doar in baza indeplinirii transparente si neconditionate a tuturor deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul, in special cele privind retragerea fortelor militare ruse de pe teritoriul Georgiei si Moldovei. In acest context, Presedintia kazaha a Conferintei Tratatului FACE a exprimat intelegerea sa pentru ingrijorarile expuse de catre statele-parti cu privire la neindeplinirea deciziilor relevante ale Summit-ului OSCE de la Istanbul, fapt care blocheaza procesul de intrare in vigoare a Tratatului Adaptat.
Ministrul adjunct moldovean al afacerilor externe, Eugenia Kistruga a sensibilizat comunitatea internationala asupra faptului ca stationarea trupelor si armamentelor straine pe teritoriul Moldovei, fara consimtamantul autoritatilor constitutionale, este in contradictie flagranta atat cu Constitutia Republicii Moldova, cat si cu unul din principiile centrale ale Tratatului FACE – acordul statului-gazda pentru stationarea fortelor militare straine pe teritoriul sau. De asemenea, statele membre ale NATO si, respectiv, statele GUAM au solicitat Federatiei Ruse sa se conformeze acestui principiu fundamental al Tratatului FACE.

Delegatiile participante, au mentionat ca prezenta militara straina, echipamentele limitate de Tratat necontabilizate care se afla in zona de conflict si ineficienta operatiunii actuale de pacificare are un impact negativ asupra procesului de solutionare a conflictului din regiunea transnistreana. In acest sens, s-a opinat ca unica conditie necesara pentru reluarea si incheierea retragerii fortelor sale de pe teritoriul Moldovei este vointa politica a Federatiei Ruse de a-si respecta angajamentele internationale.

SUA a atras atentia Federatiei Ruse asupra dreptului suveran al Basarabiei de a determina caracterul prezentei straine pe teritoriul sau, subliniind totodata ca Tratatul FACE Adaptat nu poate intra in vigoare in detrimentul suveranitatii altor state.

 
Moment solemn si inaltator la Tiganca – inaugurarea Cimitirului Eroilor RomaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :394
Friday, 02 June 2006

{mosimage}Cimitirul eroilor romani reconstruit in localitatea Tiganca a fost inaugurat pe 1 iunie, de Ziua Eroilor printr-o festivitate solemna la care au participat, pe langa oficialitatile de pe ambele maluri ale Prutului si peste 3000 de oameni, dupa estimarile organizatorilor.

{mosimage}Sfintirea si inaugurarea a avut loc in prezenta unui sobor de preoti din stanga si dreapta Prutului in frunte cu Prea Sfintitul Petru, Mitropolitul Basarabiei dar si a unei importante delegatii romane. Prezenta Regelui Mihai, aflat in vizita private la invitatia Ministrului Apararii Nationale al Romaniei, a facut ca basarabenii aflati la acest moment festiv sa planga de emotie, in special cativa batrani aflati in multime, cocarjati de batraneti si suferinte insa mandrii de medaliile si distinctiile de razboi pe care le afisau pe costmele de gala ponosite.

Ceremonia oficiala a durat peste o ora si a inclus intonarea imnurilor celor doua state romanesti, savarsirea Sfintei Liturghii de catre Mitropolitul Basarabiei, Petru, alaturi de un sobor format din noua preoti, taierea panglicii si depunerea oficiala de coroane la mormintele eroilor. Regele Mihai a depus personal o coroana la una dintre crucile insemnate "Ostas necunoscut" si a stat, printre credinciosi, la pomana mortilor, constand conform traditiei in oua rosii, cozonac si vin. Vadit emotionat de momentul la care participa, Regele Mihai, declarat pentru presa ca nu a crezut ca va apuca vreodata sa participe la un astfel de moment festiv in care memoria ostasilor romani sa fie cinstita cu fast asa cum merita toti cei care si-au dat viata pentru neam si tara.

Din partea presedintelui Traian Basescu, a Guvernului Romaniei, a ministerelor Apararii Nationale de la Chisinau si Bucuresti, a Ministerului Afacerilor Externe din Romania, a Ambasadei Romaniei la Chisinau, a Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni si a Asociatiilor de Veterani de Razboi au fost depuse, de asemenea, coroane de flori. La depunerea neoficiala de coroane au participat si delegatia Consiliului Mondial Roman reprezentata prin dl. Nicolae Popa, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, reprezentata prin Daniela Soros si Institutul Fratii Golescu, reprezentat prin dl. Mihai Nicolae.

"Numele eroilor ar trebui stiute pe dinafara si rostite ca o rugaciune", i-a povatuit pe tineri generalul in retragere Teodor Halic, participant la luptele din iunie-iulie 1941 de pe linia Prutului pentru redobandirea Bucovinei de Nord si a Basarabiei. "Dupa 65 de ani pasim din nou, cu emotie si evlavie, acum batrani, pe acele locuri sfintite si udate de sangele camarazilor nostri", a marturisit fostul locotenent, dand glas in acest fel si emotiei vizibile atat a regelui Mihai, cat si a participantilor la luptele duse pentru atingerea aliniamentului Cania-Stanesti-Tiganca in 1941.

Oficiul National pentru Cultul Eroilor, institutuie publica infiintata in 2004, a preluat initiativa unui grup de asociatii printre care s-au remarcat in mod deosebit, atat pentru tenacitatea demersurilor cat si pentru fondurile pe care le-a donat, Consiliul Mondial Roman si dl. Nicolae Popa, fost detinut politic al regimului communist roman, fara de care aceasta initiativa nu ar fi ajuns la bun sfarsit. Ceea ce s-a intamplat la Tiganca – 2006, a fost rodul colaborarii extraordinare a unei institutii a statului roman cu cei care au initiat demersul dar carora le lipseau toate fondurile ca memoria eroilor romani sa fie cinstita asa cum se cuvine. La partea materiala ONCE si DRRP au cotribuit substantial ca Cimitirul Eroilor Romani de la Tiganca sa vada lumina zilei iar cei care mai traiesc dintre aceeia care s-au jertfit pentru tara sa poata participa la un astfel de moment, o ”restitution in integrum”. ONCE a organizat cu prilejul inaugurarii Cimitirului si o surpriza pentru foarte multe personae, in special veterani de razboi, care au avut ocazia sa ajunga pe acele meleaguri gratie unui transport special organizat. Astfel am reusit sa aflam si noi, jurnalistii prezenti in numar destul de mare, ca in 1942 a mai existat o troita sfintita iar cimitirul fusese amenajat in conditiile acelei perioade cu cruci si morminte. Comunistii insa au intrat cu caii si au arat cimitirul iar crucile ostasilor au fost disturse si ingropate la fundatiile colhozurilor.

Localitatea Tiganca a iesit din anonimat in zilele ce au urmat ordinului istoric dat de comandantul suprem al armatei romane, generalul Ion Antonescu, in zorii zilei de 22 iunie 1941: "Ostasi, va ordon: treceti Prutul!".De altfel cativa veterani de razboi si-au manifestat regretul pentru nedreptatea istorica pe care o sufera memoria celui care a fost cel mai bun comandant al Armatei Romane intr-o perioada extrem de grea pentru tara si in care nimeni nu a dorit sa-si asume responabilitatea.

Ceea ce a ramas in istorie drept batalia de la Tiganca a fost de fapt ansamblul luptelor date de Corpul 5 al armatei romane in intervalul 22 iunie-16 iulie 1941 pentru fortarea liniei Prutului in sectorul Falciu-Bogdanesti si cucerirea zonei fortificate de pe malul opus al raului, zona Tiganca-Stoenesti-Leca-Epureni, cu centrul tactic in satul Tiganca. Trecerea Prutului si impingerea rusilor catre Nistru au costat scump. Martori ai evenimentelor spun ca de atatia morti cazuti in albia raului, apele Prutului au iesit pe camp, iar trupele romanesti ramasesera fara ofiteri, acestia fiind ucisi de focul inamic. Se pare ca in total au murit la Tiganca 26.000 de ostasi romani. A fost cea mai mare jertfa a armatei romane. Eroii neamului au fost inhumati, la gramada, in trei gropi comune: la Cania, Epureni si Stoenesti. Dupa indepartarea frontului, s-a imprejmuit un cimitir, s-au instalat cruci si s-a inaltat un monument. Cele din Epureni si Stoenesti au fost profanate in perioada regimului comunist. Pana in anul 2005, la 60 de ani de la incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, singurul semn al recunostintei romanesti la Tiganca a fost o troita instalata in 2004 pe locul fostului cimitir, de catre Asociatia Culturala "Romania din inima mea" din Bistrita Nasaud, Florin Sasarman, cu sprijinul financiar al Consiliului Mondial Roman si a altor sponsori privati. Tot atunci au inceput demersurile pentru realizarea unei manastiri in apropierea fostului cimitir romanesc de campanie. Cimitirul de onoare de la Tiganca se impunea a fi reamenajat astfel incat sa devina un loc de reculegere in memoria celor peste 71.000 de militari romani cazuti in Campania din Est, in perioada iunie 1941-august 1944. Reconstructia cimitirului a constat in imprejmuirea lui, componenta sprijinita financiar de DRRP si reamenajarea celor noua gropi comune, instalarea a 142 de insemne de capatai (cruci crestine), amplasarea a 11 placi din granit negru (pe noua dintre ele fiind inscrise numele celor 830 de eroi romani identificati), amenajarea peisagistica si a cailor de acces, montarea unei troite, a unei porti maramuresene si a candelelor ce vor arde intru vesnica recunostinta fata de cei care s-au sacrificat pentru tara, acestea din urma fiind contributia financiara a ONCE. Momentul solemn a fost precedat de o masa campeneasca oferita de Parintele Burduja, preotul care ingrijeste atat memoria ostasilor romani cat si locul viitorului Complex Monahal de la Tiganca, si de momente artistice oferite de artistul Florin Sasarman si apoi de mai multe grupuri de copii si adulti care au cantat si dansat cantece si jocuri traditionale romanesti.

 
Chisinaul nu cunoaste planul romanesc pentru problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :238
Friday, 02 June 2006

Basarabia este dispusa sa reia negocierile in problema transnistreana si considera ca aceasta problema trebuie rezolvata cu respectarea principiului suveranitatii si integritatii teritoriale a R. Moldova, precum si al demilitarizarii si democratizarii regiunii transnistrene, a declarat, miercuri, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan, in conferinta de presa sustinuta in comun cu Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Belgiei, Karel de Gucht.

Oficialul moldovean a subliniat faptul ca democratizarea trebuie sa vizeze toate domeniile vitale: pluralismul, activitatea partidelor, alegerile libere, edificarea societatii civile, libertatea mass-media.

Intrebat de jurnalisti despre intentia Romaniei de a prezenta un plan propriu de rezolvare a problemei transnistrene, Stratan a spus ca cunoaste din presa despre intentia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, de a prezenta un asemenea plan la sedinta bilaterala in probleme de dezvoltare a colaborarii moldo-romane, preconizata sa aiba loc la Bucuresti, pe 5 iunie. Ambasada R. Moldova la Bucuresti urmeaza sa studieze detaliat initiativa, pentru ca autoritatile moldovene s-o cunoasca in amanunte, a spus Stratan. Totodata, el a subliniat ca exista planul de reglementare transnistreana, propus, acum un an, de catre Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, si pe care toate partile il considera rational. Miercuri, liderul autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene, Igor Smirnov, a acuzat Kievul de faptul ca "a sustinut blocada economica a Chisinaului impotriva Transnistriei, astfel ca Planul Iuscenko nu mai este actual.

 
O provocare pentru VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :401
Friday, 02 June 2006

Marti, Vladimir Putin a recunoscut oficial separarea CSI de tarile care formeaza acum GUAM.

In cadrul unei reuniuni a conducatorilor celor sapte state care mai raman inca alaturi de Moscova, liderul de la Kremlin, cu aere de starleta bosumflata, a declarat resemnat ca in spatiul postsovietic a aparut un grup concurent.

Rusia vrea partea leului

Cu aplombu-i caracteristic, presedintele rus, aparent, nu a ridicat manusa. A spus ca alianta euroasiatica nu intra cu nimeni in competitie si isi vede de treaba. In realitate, insa, lucrurile stau, desigur, altfel. Moscova va cauta sa se intreaca pe sine insasi si sa acapareze partea leului. Impatimit de expresii frazeologice grosiere, unele dintre ele de sorginte mafioto-banditeasca, presedintelui rus ii plac mai cu seama zicatorile cu animalele. El a comparat, bunaoara tara sa cu un leu ranit caruia ii dau tarcoale fel de fel de sacali. Desi slabit, pretinsul rege al animalelor pretinde respect si mancare pe saturate.

Oricum, gestul lui Putin are o semnificatie dubla. Pe de o parte, el s-a impacat, pare-se, cu faptul, ca unele state din CSI-lui au apucat pe un alt drum decat cel pe care se incapataneaza sa mearga Moscova si satelitii ei. Si nici nu-i de mirare ca accepta sa suporte o situatie pe care o considera un rau iminent pentru tara sa. In discursul sau anual catre natiune, liderul de la Kremlin a comparat Washingtonul cu un lup care stie ce si cum sa manance. Infuleca, a zis Putin, si nu asculta de nimeni. Pe de alta parte, seful statului rus pare hotarat sa se posteze in fruntea unui pol politic international distinct de cel occidental, orice ar spune americanii si europenii. Cainii latra, dupa cum se exprima el recent in stilu-i epatant, iar caravana trece. Aceasta din urma, este increzator Putin, va trece si prin Transnistria.

Un targ inevitabil

Ce-o fi sa fie! Dar macar cu o bruma de filozofie, ca sa-l parafrazez pe Marin Sorescu, sa ne alegem in ceasul prost. Este limpede ca in situatia in care apele in teritoriile fostei URSS s-au separat definitiv, este inevitabil un targ intre Occident si Rusia. Pentru ca daca nu vrei razboi, agunti neaparat la o intelegere comerciala. Asta e viata. Sunt mai multe lucruri de tranzactionat intre cele doua puteri. Inclusiv chestiunea transnistreana.

S-a creat o situatie care nu-i permite nici vanzatorului sa plece din iarmaroc cu marfa nevanduta, pentru ca se strica aiurea, nici cumparatorului sa se duca acasa cu mana goala, intrucat risca mult sa ramana in paguba. Rusii nu vor nici in ruptul capului sa cedeze Transnistria pe gratis. De aceea sunt hotarati sa se bata pana in panzele albe. Sa santajeze, sa poarte razboaie comerciale, sa cerseasca indulgente la elementele conformiste din vestul Europei etc. In acelasi timp, si SUA pun piciorul in prag. Refuza sa ratifice tratatul FACE atata timp cat Rusia nu isi evacueaza trupele din Republica Moldova. Americanii, astfel, pun pe rusi o presiune sufocanta. Putin are nevoie de garantii ca NATO nu va amplasa arme distrugatoare la doar cateva sute de kilometri distanta de Moscova si Statele Unite speculeaza, bineinteles, acest fapt.
Doua conditii pentru a castiga

In atare imprejurari, este limpede ca Republica Moldova, pentru a se vedea cu sacii in caruta, va trebui sa negocieze pretul reintregirii teritoriale. Dar nu de una singura, ci alaturi de UE si SUA. Iata de ce se va vedea silita sa intruneasca doua conditii.

Mai intai, va trebui sa fie capabila sa cedeze putin ca sa castige cat mai mult cu putinta. Priceperea de a reduce din pret fara a ramane in cele din urma in pierdere e o adevarata arta pe care Chisinaul nu intotdeauna a dovedit ca a invatat-o. In 2003, de exemplu, era sa incuviinteze o tocmeala care ne-ar fi desfiintat ca stat. Totodata, Republica Moldova nu are rost sa se inversuneze pentru a inclina balanta spre pozitivul absolut. Profitul politic maxim, dupa cum am spus, in prezent nu mai este posibil. Insa Chisinaul poate repurta o victorie muncita, la un scor mic, dar care ne-ar da satisfactie.

Mai apoi, oficialitatile moldovene vor trebui sa aiba grija ca nici o putere straina sa nu incerce sa bata palma cu rusii pe seama noastra, a intereselor noastre nationale. Federalizarea tarii sau amanarea retragerii trupelor rusesti, bunaoara, este un pret pagubos pentru noi care nu poate fi acceptat sub nici o forma.

E nevoie de un mesaj proocidental fara echivoc

Cum ai da, deci, Putin a avut dreptate. Rusii ne sunt concurenti care cauta sa se pricopseasca in Transnistria pe spinarea Republicii Moldova. Acesta-i un adevar indiscutabil de la care trebuie sa porneasca Voronin. Timpul echivocurilor, dublelor standarde si jocurilor la doua capete a trecut. Din acest punct de vedere, actuala situatie politica e o provocare pentru presedintele Republicii Moldova. Indiferent de simpatiile si anitipatiile sale politice, el trebuie sa dovedeasca Occidentului ca poate sa joace nu doar pentru sine, ci mai intai de toate pentru echipa. Pentru prietenii Republicii Moldova despre care a vorbit vicepresedintele american Dick Cheney la Vilnius.
Voronin nu mai poate astazi sa aiba concomitent cateva mesaje care se bat cap in cap. Unul pentru Moscova, altul pentru Occident si inca doua pentru uz intern, primul fiind destinat electoratului democrat, iar celalalt nostalgicilor. Nu are voie s-o mai scalde, pentru ca isi taie astfel craca de sub picioare. In cazul in care va continua sa trimita semnale contradictorii, va pati ca insul care se harjonea in apa, imitand inecul. Cand a inceput sa se duca la fund cu adevarat, nimeni nu i-a mai luat in serios tipetele lui si nu l-a pescuit din rau.

Petru Bogatu, Flux

 

 
“Ziua Eroilor” a fost sarbatorita si de romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Mons, Belgia/Romanian Global News
Accesari :247
Friday, 02 June 2006

{mosimage}Ambasada Romaniei in Belgia a organizat joi, 1 iunie, la Cimitirul “Commonwealth” din Mons, o ceremonie in memoria ostasilor romani cazuti in Belgia, in cele doua razboaie mondiale.

{mosimage}La cimitirul de la Mons, locul unde sunt inmormantati si multi militari romani, au depus coroane de flori reprezentanti ai Ambasadei Romaniei, dar si Reprezentanta Militara la NATO si Reprezentanta Statului Major General la SHAPE.

La ceremonie au participat membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Romaniei, generali, ofiteri si subofiteri romani din cadrul institutiilor militare internationale, reprezentanti ai diasporei romane din Belgia. A fost tinuta si o scurta slujba  religioasa de pomenire.

Ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga, a evocat semnificatia “Zilei Eroilor” ca  moment de profunda aducere aminte  si recunostinta fata de ostasii romani cazuti dincolo de hotarele tarii, pentru libertate si credinta in viitorul Romaniei : “Sangele lor varsat pentru neam si tara pe campurile de batalie ale Europei ne indreptateste, o data in plus, sa ne asumam cu mandrie si demnitate destinul nostru european. Romania este membra a Aliantei Nord-Atlantice si, peste exact, sapte luni, va adera la Uniunea Europeana, inchizand astfel un ciclu al istoriei sale si deschizand un altul, al viitorului”.  

 
S-a lansat a treia editie a „Ghidului Pagini Romanesti” din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :208
Friday, 02 June 2006

{mosimage}La Montreal s-a lansat recent „Ghidul Pagini Romanesti”, un „instrument” extrem de util, ce ofera romanilor din Montreal informatiile de care au nevoie, in limba romana.

{mosimage}Aflata deja la a treia editie, lucrarea isi propune sa ofere informatii folositoare locuitorilor din acesta zona a Canadei. In cele 120 de pagini se gasesc firme cu profil romanesc din Montreal, intreprinzatori si persoane care ofera servicii si in limba romana, dar si date despre romanii care ne reprezinta in viata culturala a Quebecului, relateaza portalul paginiromanesti.com. A doua sectiune a Ghidului pune la dispozitia romanilor din Montreal si Quebec o serie de informatii utile oricarui locuitor din aceste meleaguri. Ghidul Pagini Romanesti este gratuit si se gaseste la punctele de distributie ale ziarului „Pagini Romanesti”. Fara indoiala, brosura galbena reprezinta o dovada ca romanii din Quebec sunt o comunitate din ce in ce mai puternica.

 
Numarul muncitorilor romani in Grecia nu va creste dupa aderarePDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :247
Friday, 02 June 2006

{mosimage}Republica Elena a fost in ultimii ani unul dintre partenerii cei mai constanti ai Romaniei si unul dintre principalii sustinatori ai demersurilor europene ai tarii noastre.

{mosimage}Excelenta Sa, George Ciamba, ambasadorul Romaniei in Grecia crede ca tocmai convergenta intereselor celor doua tari face ca relatiile bilaterale sa fie dintre cele mai bune. “Grecia a fost prima tara ce a ratificat tratatul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Gestul vine din pozitia constanta in favoarea Romaniei. De altfel Grecia poate fi o demonstratie a beneficiilor pe care la poate aduce aderarea la Uniunea Europeana si a felului in care pot fi rezolvate unele probleme. De exemplu, absorbtia fondurilor comunitare, unul dintre steguletele rosii primite de Romania in Raportul Comisiei Europene, a fost o problema si in Grecia, problema ce pana la urma si-a gasit rezolvarea in mod natural”, ne-a declarat ambasadorul. De fapt, relatiile romano-elene sunt si mai complexe, in sensul ca si in plan economic exista o colaborare foarte stransa. “Practic, Romania si Grecia sunt complementare. In domenii foarte importante, cum ar fi agricultura sau turismul, se completeaza una pe cealalta si ar putea exista relatii apropiate pe termen lung”, mai spune George Ciamba, citat de Actualiatea Romaneasca.

Migratia fortei de munca, unul dintre cele mai sensibile subiecte in Uniunea Europeana, este privita cu relaxare in Grecia. Prin natura economiei sale, Grecia a atras numerosi muncitori romani, mai ales in domeniul serviciilor, iar in perioada de dinaintea Jocurilor Olimpice au fost si foarte multi muncitori romani in constructii. Ambasada apreciaza ca numarul muncitorilor romani este la ora actuala cuprins intre 150.000 si 200.000, cei mai multi aflandu-se chiar in Atena. “Probabil ca Grecia va trece foarte rapid la liberalizarea fortei de munca dupa aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. Muncitorii romani sunt foarte apreciati aici, din cauza priceperii si seriozitatii lor. Nu credem insa ca va exista o explozie a migrasiei fortei de munca romanesti inspre Grecia dupa aderare. Considerentul principal este salariul, ce in Grecia nu este la nivelul altor tari europene”, crede ambasadorul Romaniei. La randul sau, Consulul Romaniei la Atena, Catalin Bodoni apreciaza colaborarea autoritatilor grecesti in privinta relatiilor consulare si ale acelor cu cetaetenii romani. “Nu avem greutati de nici un fel cu politia sau cu alte autoritati grecesti. Singura dificultate este din partea unor cetateni romani ce au o reticenta in a apela la noi atunci cand au probleme, oricare ar fi acestea. Aceasta este menirea noastra, a consulatelor, aceea de a la rezolva problemele. Atat timp cat sunt cetateni romani nu ne intereseaza statutul lor sau orice altceva, ii ajutam”, ne declara Catalin Bodoni. 

 
Functionarii spanioli fac cursuri de limba romana in CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :152
Friday, 02 June 2006

Corespondentul Guvernului Spaniei in provincia Castellon, Subdelegacion del Gobierno, a convocat un curs de initiere in limba romana pentru functionarii din cadrul Administratiei Generale a Statului.

Aceasta actiune se adreseaza in mod special personalului care se ocupa cu relatiile publice si care au contact in mod constant cu romanii din zona.

Potrivit publicatiei Roman in Lume, primul curs se va desfasura intre 5 si 23 iunie, in Aula de Formare a Subdelegatiei Guvernului, va avea 30 de ore si va fi urmat de 25 de "elevi" din cadrul Departamentelor de Munca, Extranjeria - Regimul strainilor, Trafic Rutier, Finante - Hacienda, Guardia Civila si din cadrul Politiei Nationale – Policia Nacional. Cursul se face in colaborare cu Institutul National de Administratie Publica si va fi sustinut de profesori calificati si de origine romana. Initiativa reprezentantului Guvernului Spaniei in Castellon a venit in urma marii afluente de cetateni romani care s-au stablit in zona. Potrivit ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Jesus Caldera, Castellon este probabil provincia cu cea mai importanta proportie de romani in raport cu populatia autohtona. Numai in ultimele 12 luni, Primaria din Castellon a inregistrat 3800 de straini, dintre care majoritatea, 69 %, este reprezentata de catre romani.

 
Litoralul romanesc ii asteapta si pe romanii din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :134
Friday, 02 June 2006

Romanii de dincolo de Prut isi vor putea petrece si in vara aceasta concediul pe litoralul romanesc, gratie unui program initiat de Autoritatea Nationala pentru Turism din Romania.

Programul „O saptamana la mare” este un program adresat tuturor categoriilor de populatie din Basarabia. Programul are o traditie de peste cinci ani in Republica Moldova si anul acesta se va derula pana pe data de 15 iunie. Seful Biroului de promovare si informare turistica al Romaniei in Republica Moldova, Mariana Iuga, precizeaza ca persoanele care si-au programat concediul pana la 15 iunie vor beneficia de preturi speciale la cazarea pe litoralul romanesc. Intre statiunile incluse in acest program se numara si Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Jupiter, Saturn, Mangalia si 2Mai. In functie de categoria hotelului pretul pentru o saptamana variaza intre 30 si 45 euro.

 
Romanii din UK urmaresc cu mare interes tot ce este legat de aderarea Romaniei la UEPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :154
Friday, 02 June 2006

Anul 2006, de la inceputul sau, este un an in care noi, romanii din UK ne-am pus toate sperantele.

Pentru ca, impactul aderarii Romaniei la UE asupra viitorului nostru este mare.

In primul rand suntem romani, iar integrarea Romaniei in UE ne afecteaza in mod indirect prin ceea ce avem in Romania. Pentru multi dintre noi, Romania este „ acasa”, iar Marea Britanie un lung tranzit cu interes financiar. Familiile, averile, posibilitatile de dezvoltare in Romania, nivelul de trai, schimbarea Romaniei datorita viitoarei integrari, constituie factori care ne vor afecta viitorul si sederea in UK.

In al doilea rand suntem romani in UK, si suntem afectati in mod  direct, in viata de zi cu zi,de tot ceea deriva din aderarea Romaniei la UE .

Marele subiect pentru noi al anului 2006, marea intrebare, este ridicarea vizelor. Incepand din decembrie anul trecut s-au facut numeroase speculatii in presa in legatura cu acest moment. Apoi am inceput sa vedem cu deznadejde ca filele calendarului se schimba, nisipul clepsidrei se scurge, si la inceputul lunii iunie, intrebarea legata de vize ramane tot fara raspuns

Am asteptat cu sufletul la gura rezultatul raportului Comisiei Europene din data de 16 mai, dar acesta lasa loc laspeculatii. Vom fi nevoiti acum sa il asteptam pe cel din luna octombrie, pentru a afla daca vom deveni membrii ai UE de la 1 ianuarie 2007. Guvernul britanic a afirmat ca vor astepta si ei acelasi raport ca si noi, pentru a hotari o data de ridicare a vizelor si pozitia pe care o are in legatura cu accesul liber la piata muncii al romanilor si bulgarilor.

Imediat dupa rezultatul raportului, gripa aviara  a lovit nemilos Romania. Alta tragedie care  va afecta imaginea Romaniei in Europa. Presa britanica abunda de articole despre coruptia din Bulgaria, mafie si orfelinate,  iar unde sunt prezentati bulgarii, sunt amintiti si romanii, datorita pozitiei comune pe care o au cele doua tari in demersurile privind aderarea la UE.

In urmatoarele luni se mai pot intampla multe care pot influenta decizia comisiei in raportul lunii octombrie. O parte din noi privim inca cu optimism aderarea la UE in 2007, altii devin sceptici.

Daca raportul este favorabil, se vor ridica si vizele pentru Marea Britanie, probabil in cursul lunii noiembrie, iar pana la 1 ianuarie anul viitor se va hotari daca vom avea acces la piata muncii britanice. Datorita jocurilor olimpice din anul 2012, a dezvoltarii spectaculoase a constructiilor s-ar putea sa ni se ofere acest beneficiu. E nevoie inca de muncitori straini, iar romanii sunt harnici, au constatat britanicii in ultimul deceniu. Economia britanica beneficiaza de pe urma celor 300.000 de imigranti din cele opt tari din Europa centrala si de est, devenite membre UE in anul 2004. Daca insa accesul la piata muncii va fi interzis, va fi mai dificil sa avem o situatie legala aici. Iar in acest context, vremea englezeasca si scepticismul cu care am fi priviti, ar puta determina romanii deveniti membrii UE sa isi indrepte atentia asupra altor tari.

Deocamdata, insa, va trebui sa ne punem sperantele in capacitatea guvernului de la Bucuresti, dar si a celui de la Sofia, sa isi faca bine temele in aceasta vara pentru ca UE sa nu mai poata ridica obiectii in luna octombrie.

Deci, speram ca cele patru stegulete rosii ale Romaniei sa isi schimbe culoarea pana in toamna, altele sa nu se mai inroseasca, iar coruptia si mafia in Bulgaria sa fie inlaturate. Romania trebuie sa dea dovada de perseverenta si ambitie, iar Bulgaria are inca destule de rezolvat. In nici un caz nu avem voie sa mergem pe premiza balcanica potrivit careia  vom fi acceptati in UE la 1 ianuarie 2007 pentru ca e cursul firesc al istoriei.

De asemenea, noi, romanii din UK speram ca intreaga clasa politica din Romania va da dovada de maturitate, responsabilitate, unitate si chiar spirit patriotic, si va face tot ce ii sta in putinta pentru a ne conduce in UE peste 31 de saptamani.

Vom inchide ochii la articolele dragute pe care presa britanica le scrie despre noi in capitala britanica, influentand negativ opinia publica, sceptica oricum la adresa imigrantilor.Dar, am trecut noi si prin mai grele, aceasta incercare nu ne va darama. Asteptam in schimb soare, macar in zilele de toamna tarzie pe strada romanilor din UK.

(Cristina Irimie. Roman in UK)  

 
Succese romanesti la Festivalul International de Orga de la Alma-AtaPDF Print E-mail
Alma-Ata, Kazahstan/Romanian Global News
Accesari :209
Friday, 02 June 2006

Muzica de orga din Romania, alaturi de cea din Germania, Marea Britanie si Rusia, a rasunat in perioada 27-31 mai la cel de-al III-lea Festival International de Muzica de Orga, desfasurat la Alma-Ata, in Kazahstan.

Ambasada Romaniei la Alma –Ata, in colaborare cu Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania au facut posibila participarea la aceasta manifestare a maestrului Traian Remus Henning, organist la Biserica Evanghelica din Cisnadie, judetul Sibiu. Henning a concertat in cea de-a patra seara a Festivalului si se poate spune ca prestatia sa de inalta clasa a fost apreciata de catre specialisti si publicul auditor ca fiind cea mai buna performanta din cadrul acestei manifestari, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei la Alma-Ata. Repertoriul sau alcatuit in mod profesionist a reunit piese ale compozitorilor J.Kayoni, J.S.Bach, C.Ph.E.Bach, A.G.Ritter, J. Pachelbel si Simfonia nr.1 a compozitorului A.Fr. Kropfreiter.

La concert au participat numeroase personalitati din lumea muzicala, ziaristi si diplomati straini, numerosi romani din dispora si intregul personal al ambasadei. Concertul muzicianului roman a fost deschis de ambasadorul Romaniei la Alma-Ata, dl.Vasile Soare, care a facut o scurta prezentare biografica a interpretului, prezentand in acelasi timp publicului prezent in sala elemente referitoare la istoria si traditia muzicii de orga din tara noastra, mai ales din Transilvania. Diplomatul roman fost singurul sef de misiune diplomatica care a avut o interventie in cadrul festivalului, fapt apreciat de organizatori si reflectat de mass-media locala scrisa si TV, care a solicitat numeroase interviuri, atat interpretului cat si ambasadorului Romaniei.

In incheiarea festivalului au fost acordate numeroase diplome, interpretului roman acordandu-i-se si “Omul de Aur”, trofeul cel mai insemnat in Kazahstan care se decerneaza la manifestari muzicale de inalta clasa.

Remus Henning este absolvent al Conservatorului din Brasov, are specializarea in muzica bisericeasca la Conservatorul de Muzica din Regensburg/Germania si Masterul in Interpretare Organistica la Conservatorul de Muzica din Paris, clasa maestrului Daniel Roth. Organist, concertist, dirijor de cor, organizator de festivaluri, concerte si activitati muzicale, cu o bogata activitate concertistica, Henning a obtinut numeroase premii la concursurile de interpretare de la Viena, Regensburg, Munchen, premiul pentru muzica baroca la Festivalul International de Muzica de la Vidon/Paris si Premiul pentru cea mai buna interpretare moderna la Festivalul International de Muzica de la San Petro/Italia. Incepand din acest an, impreuna cu UCIMR, Remus Henning va organiza la Cisnadie, orasul sau natal, Festivalul International de Muzica la Orga care in ultimii ani s-a organizat la Breaza. De notat ca Remus Traian Henning este ultimul descendent al familiei Saguna din Transilvania si urmas al familiei baronilor De Savoya din Austria.  

 
Scoala romaneasca de sambata din Londra continuaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :135
Friday, 02 June 2006

O noua editie a Scolii Romanesti de sambata se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana la Londra.

Sambata, 3 iunie, intre orele 14.00 si 16.00, Biserica Ortodoxa Romana va gazdui o noua sesiune de doua ore pentru cei care vor sa invete sau sa isi perfectioneze notiunile de limba romana. Urmatoarea editie a Scolii Romanesti de sambata in luna iunie este programata pentru sambata, 17 iunie, iar in iulie Scoala va avea loc in zilele de 1 si 15 ale lunii. Mai multe informatii se pot obtine de la administratorul Scolii Romanesti de Sambata, Adina Evans, la adresa de email adinaevans@yahoo.co.uk. Programul este sprijinit de Centrul Cultural Roman din Londra.

 
Cvartetul Belcea in concert la Festivalul BartokPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 02 June 2006

In cadrul Festivalului Bartok gazduit de Wigmore Hall din Londra, Cvartetul Belcea va sustine sambata, 3 iunie, un concert special dedicat marelui compozitor.

Concertul este programat pentru ora 19.30, iar in program figureaza partituri celebre semnate de Bartok, precum Cvartetul de Coarde No.1, Op.7, Cvartetul de Coarde No.2 Op.17 si Cvartetul de Coarde No.3. Ultimele concerte ale Cvartetului Belcea in calitate de Cvartet de Coarde rezident la Wigmore Hall vor aduce in fata publicului una dintre cele mai mari realizari ale secolului al XX-lea in materie de muzica de camera: cele sase cvartete de coarde ale lui Bela Bartok. Timp de 12 zile, Festivalul Bartok va cuprinde cele mai mari lucrari de camera ale compozitorului maghiar, interpretate de unii dintre principalii muzicieni ai lumii.

 
Elevi romani pe locul cinci la un concurs de informatica din CincinnatiPDF Print E-mail
Cincinnati, SUA/Romanian Global News
Accesari :205
Friday, 02 June 2006

Un grup de zece elevi din Romania au reusit sa obtina locul al cincilea intr-o competitie extrem de stransa din Cincinnati, SUA, aflandu-se la numai 7 puncte de locul intai.

Un roman din SUA, Radu Handorean cerea, in urma cu ceva timp, ajutorul diasporei romane pentru cei zece elevi romani, grupati in doua echipe de cate cinci, care aveau nevoie atunci de sponsorizare. In urma calificarii la concursul American Computer Science League, copiii aveau nevoie de sprijin pentru cazare si masa in SUA pe perioada concursului. Ca urmare a apelului, un grup de studenti si profesori din Cincinnati au muncit foarte mult pentru a-i ajuta pe tinerii informaticieni si pentru ca in final totul sa iasa bine. Initiatorul de atunci al apelului, Radu Handorean, tine sa multumeasca tuturor celor care au raspuns rugamintii sale, mergand „mult dincolo de proverbiala extra-mile si peste proverbialul 110% ca totul sa fie bine”.

 
Autoritatile romane incearca sa solutioneze criza celor 8 romani izolati in IrakPDF Print E-mail
Bagdad, Irak/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 02 June 2006

Autoritatile romane au fost informate abia in noaptea de 31 mai despre situatia celor 8 romani izolati in Irak, se arata intr-un comunicat al MAE.

Cei 8 sunt soferi de tircare au avut de efectuat un transport de marfa in localitatea nord-irakiana Zakho, aflata la granita cu Turcia. Imediat dupa sesizarea acestei situatii, Ambasada Romaniei din Bagdad a stabilit legatura telefonica directa cu cetatenii romani si a efectuat demersuri oficiale pe langa autoritatile irakiene pentru clarificarea situatiei celor 8 persoane si pentru facilitarea plecarii lor din Irak in cel mai scurt timp posibil. Interventiile au fost adresate conducerilor Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne si Cabinetului Primului Ministru din Irak.

Ambasada Romaniei din Bagdad a solicitat sprijinul autoritatilor irakiene pentru deblocarea acestei situatii si pentru facilitarea reintoarcerii cat mai grabnice a cetatenilor romani in Romania. Ambasada a urmarit si urmareste in continuare acest caz cu cea mai mare responsabilitate, pana la rezolvarea lui.

Exprimandu-si, intr-un comunicat, regretul fata de situatia celor 8 soferi romani si fata de intarzierea cu care autoritatile romane au fost instiintate de cele intamplate, MAE tine sa reaminteasca tuturor cetatenilor romani faptul ca situatia de securitate din Irak este precara, iar posibilitatile de interventie si de protectie din partea autoritatilor locale sunt foarte reduse. De asemenea, posibilitatile de interventie directa a Ambasadei Romaniei in zonele din afara capitalei Bagdad sunt extrem de limitate din cauza riscurilor de securitate deosebit de mari. Ministerul recomanda cetatenilor romani care, din motive profesionale, sunt constransi sa se deplaseze in Irak, sa se informeze in prealabil asupra situatiei de securitate din zona, a regulilor aplicabile strainilor prezenti in Irak, si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei lor in aceasta tara. Prezenta si deplasarile in Irak, daca nu pot fi evitate, trebuie pregatite si organizate cu foarte mare atentie. Este absolut necesara utilizarea unor aranjamente de securitate personala, inclusiv protectie armata, indiferent de scopul si durata calatoriei.

 
Romanii morti in Italia au fost pomeniti la Cimitirul Flaminio din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :137
Friday, 02 June 2006

La initiativa unor studenti romani din Roma si cu sprijinul Vicariatului Ortodox Roman al Italiei, la Capela Cimitirului Flaminio din Roma s-a celebrat o slujba de pomenire a militarilor romani cazuti in Italia, dar si a celor care au murit in Italia din diferite alte cauze.

La acest moment comemorativ, ce a cuprins o slujba de pomenire si un cuvant de suflet, au participat preotul Petre Bogdan, preotul Gabriel Ionita, diaconul Cristi Ariton, Dana Mihalache si Iuliana Zaharescu din partea Asociatiei “Spirit Romanesc” din Ciampino, Mihai Munteanu din partea Asociatiei Romanilor din Italia – Roma, reprezentanti ai Asociatiei Studentilor Romani din Italia – Accademica si mai multi credinciosi romani. Un salut a fost trimis si din partea consilierului adjunct la Primaria Romei, Gabriel Rusu, transmite diaconul Cristi Ariton. La Cimitirul Flaminio sunt ingropati circa 600 de romani, marea lor majoritate morti in accidente de munca. Dupa anumite statistici incomplete ce se gasesc la Oficiul National pentru Cultul Eroilor din Bucuresti, in Italia sunt ingropati peste 1921 de militari romani in peste 100 de cimitire.

 
Sanctiuni UE pentru angajatorii imigrantilor ilegaliPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 02 June 2006

Numarul mare de imigranti ilegali care ajung in tarile Uniunii Europene, dar si faptul ca tot mai multi angajatori din aceste tari prefera sa ii angajeze la negru, fara acte, dar si fara drepturile si salariile cuvenite, reprezinta un motiv serios de ingrijorare pentru Uniunea Europeana.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, a declarat recent ca vor fi luate masuri si se vor aplica sanctiuni impotriva celor care angajeaza imigrati la negru. El a mai adaugat ca toate acestea vor face parte dintr-un document oficial ce va fi prezentat Consiliului in luna iulie.

„Munca la negru este adevarata problema care ii atrage pe imigrantii clandestini. Daca intr-o tara membra a Uniunii Europene se creeaza impresia ca cei care lucreaza clandestin vor fi oricum regularizati, se incurajeaza munca la negru, care inseamna exploatarea acestor persoane. Exista, asadar, motive atat umanitare cat si sociale de a rezolva problema celor care angajeaza la negru aceste persoane” a declarat Frattini, citat de Stranieri in Italia. „E important sa contracaram factorul de atractie reprezentat de munca la negru” a insistat vicepresedintele Frattini, adaugand ca atata timp cat vor exista angajatori la negru va exista in continuare si fenomenul imigratiei ilegale.

 
Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria are o noua Adunare EparhialaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :248
Friday, 02 June 2006

Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria si-a ales joi, 25 mai, pentru a 15-a ora Adunarea Eparhiala.

Sedinta de constituire s-a tinut in Catedrala „Sf. Nicolae”, sub conducerea Prea Sfintitului Parinte Sofronie, Episcop al Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria.

Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, dupa validarea mandatelor, s-au stabilit comisiile si componenta lor. Astfel, din Comisia de organizare si validare fac parte Pr. Petru Puscas, presedinte, Pr. Florin Olteanu – raportor, Pr. Cosmin Pop, Ioan Ardelean, Ion Gatea, Ioan Gui, Vasile Rotar si Cornel Soldan. Comisia bisericeasca este prezidata de Prot. Pavel Ardelean, iar raportor este Pr. Ilie Ciocan, in timp ce membrii sau sunt Pr. Ioan Bun, Mihai Ardelean, Petru Bodnar, Petru Jurca, Petru Olar, Gheorghe Secan. Comisia economica il are ca presedinte pe Prot. Origen Sabau, si ca raportor pe Pr. Teodor Marc. Membrii sau sunt Ioan Blaga, dr.Nicolae Lutai jr., Gheorghe Pastean, Petru Pilan si Costel Mugurel Surmei. Din Comisia Culturala fac parte Pr. Marius Maghiaru – presedinte, Pr. Aurel Becan – raportor, precum si Prof. Ion Budai, Gheorghe Buha, Stefan Muresan, Farm. Gheorghe Roxin, Dr. Vasile Sucigan.Clericii Consiliului sunt Prot. Origen Sabau, Pr. Marius Maghiaru, Pr. Ioan Bun, iar mireni: Prof. Ion Budai, Mihai Ardelean, Gheorghe Secan, Petru Jurca, Ioan Blaga, Stefan Muresan. Din Consistoriul Eparhial fac parte Prot. Origen Sabau – presedinte, Pr. Florin Olteanu – secretar si Pr. Cosmin Pop – membru. Sedinta s-a incheiat cu o cuvantare a PS Sofronie, care a declarat constituita legal noua Adunare Eparhiala a Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria si a subliniat care sunt prioritatile acesteia in viitor pentru ca Biserica sa-si poata desfasura misiunea in bune conditii si in acelasi timp sa contribuie si la mentinerea identitatii comunitatii romanesti din Ungaria.

 
Romanii din Otlaca Pusta in sarbatoarePDF Print E-mail
Otlaca Pusta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 02 June 2006

Duminica, 11 iunie, romanii din Otlaca Pusta isi vor sarbatori ziua, in cadrul unui program ce va cuprinde si momente spirituale si artistice, dar si clipe de recreere.

Incepand cu ora 9.30, oaspetii vor fi asteptati la Casa de Cultura din Otlaca Pusta cu prajituri si ceai, iar de la ora 10.00 se va putea participa la Sfanta Slujba de Rusalii, la Biserica Ortodoxa, unde va fi urmarit si programul corului „Viva la musica” din Chitigaz. Ziua va continua cu un pranz la casa de cultura si cu o expozitie de desen a scolarilor, in aceeasi locatie. De la ora 14.00, in curtea scolii vor avea loc variate concursuri si programe pentru familii in curtea scolii. Sarbatoarea se va incheia cu un foc de tabara, ce va fi aprins la ora 19.00, iar distractia se va prelungi pana in zori de zi, spre bucuria celor prezenti.

 
Au inceput inscrierile pentru alegerile minoritare din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :198
Friday, 02 June 2006

Incepand de joi, 1 iunie, timp de sase saptamani se pot inregistra la notarul localitatii acele persoane care vor sa participe – prin simplul vot sau prin candidare – la alegerile minoritare din toamna acestui an.

Alegerile minoritatilor se vor tine in aceleasi zi cu alegerile locale, dar in locuri diferite. Inregistrarea persoanelor care apartin unei minoritati reprezinta o noutate la alegerile din 2006. Oricare cetatean al Ungariei are dreptul sa se inregistreze pe listele minoritatilor, aceste liste fiind secrete. La incheierea perioadei de inregistrare, in data de 15 iulie, notarul localitatii are dreptul sa anunte doar numarul persoanelor inregistrate Se vor putea tine alegeri minoritare doar in acele localitati, unde in registrul electoral minoritar s-au inscris minimum 30 de persoane, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

La alegerile de autoguvernari minoritare poate alege si poate fi ales doar cel care: apartine uneia din cele 13 minoritati stabilite in Legea Minoritatilor; este cetatean maghiar; are drept de vot; a fost inregistrat in registrul electoral minoritar.

 
Antrenor roman pentru Clubul de Gimnastica din ChristchurchPDF Print E-mail
Cristchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :326
Friday, 02 June 2006

Unul dintre cei mai titrati antrenori romani, cu o reputatie internationala si cu performante importante, Jozsef Ferencz, a fost numit antrenor al Scolii de Gimnastica din Christchurch, pentru echipa masculina.

Romanul a semnat un contract pe o perioada minima de doi ani, cu cel mai mare club de gimnastica din Noua Zeelanda.

Scoala de Gimnastica din Christchurch, infiintata in 1968, s-a concentrat pe fete pana in 2002, cand a fost demarat un program si pentru baieti, de care se va ocupa de acum Ferencz.

Dupa Campionatul National de anul trecut, baietii de la Christchurch au castigat sapte medalii, dintre care patru de aur, iar anul acesta se asteapta ca ei sa obtina rezultate si mai bune, sub tutela lui Ferencz.

Ferencz s-a nascut in Romania, la Gheorgheni, si a antrenat echipa nationala masculina a Romaniei in 1990, aducand-o pe aceasta pentru prima data pe podium la Campionatele Mondiale din 1995 si contribuind la castigarea a doua medalii la aparate la Olimpiada din 1996.

Ferencz a antrenat timp de 30 de ani, ultimii dintre acestia petrecandu-i in Anglia. Intentia sa era aceea de a se retrage, dar se pare ca pana la urma tentatia sansei de a lucra in Noua Zeelanda a fost mai puternica decat hotararea initiala. El are cele mai bune rezultate internationale dintre toti antrenorii de gimnastica din Noua Zeelanda.„Sunt incantat de acest club si de inlesnirile pe care le are, mai ales dupa ce vor fi terminate anexele. Vor fi printre cei mai buni din lume. Din punct de vedere al gimnasticii stiu ce trebuie facut si pot aduce o schimbare aici” a spus Ferencz.

 
Petrcere aniversara a Asociatiei Culturale a Romanilor din CalgaryPDF Print E-mail
Calgary,Canada/Romanian Global News
Accesari :191
Friday, 02 June 2006

Asociatia Culturala a Romanilor din Calgary va organiza sambata, 1 iulie, intre orele 14.00 – 24.00 o petrecere aniversara, “Stampede Party” se va desfasura la Cottonwoods Golf Club, avand in program concursuri de dans, meciuri de fotbal, badmington, basketball, volei pe nisip, horseshoe contest, alergare in saci, sah, table si altele.

Pentru copii Asociatia ofera Astro Jump si Face painting. Se va servi traditionalul meniu „beef-on-the-bun& baked beans” dar si salate, deserturi asortate, cafea, ceai si „fountain drinks” nelimitat. Petrecerea este organizata de Asociatia Culturala a Romanilor din Calgary, reprezentata de Nicoleta si Catalin Kallo, in colaborare cu “Aici Romania”, reprezentata de Sorin Mihailovici.

 
Si in luna iunie, Londra petrece romanestePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :131
Friday, 02 June 2006

O noua petrecere Insomnia, una dintre modalitatile preferate de petrecere a timpului liber pentru romanii din capitala britanica, se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana.

Vineri, 2 iunie, membrii comunitatii romanesti din Londra sunt asteptati la o noua seara gazduita de restaurantul 32 Old Bailey, de la ora 20.00. Cei care vor sa ia parte la petrecere si sa se distreze in stilul consacrat deja la Londra, acela plin de veselie al romanilor, pot ajunge pana in ora 21.00 pentru a prinde intrarea libera, iar dupa aceea pretul de intrare va fi de 5 lire sterline. Cei prezenti la o noua petrecere romaneasca se vor bucura, si de aceasta data, de atmosfera romaneasca, imbogatita de savoarea mancarurilor traditionale romanesti, dar si de vinurile rafinate de Cotnari si de berea Ursus, produse devenite deja vedete ale petrecerilor romanesti din capitala britanica.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions