Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Dan Voiculescu a fost nominalizat pentru functia de vicepremierPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :161
Monday, 05 June 2006

In urma votului ce a avut loc in cadrul Biroului Politic al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, presedintele partidului, a fost votat de catre membrii acestuia pentru a ocupa functia de vicepremier.

Nu a existat decat o singura abtinere, in rest toti membrii partidului au votat pentru ca Dan Voiculescu sa ocupe aceasta functie. Partidul Conservator a anuntat ca sustine restructurarea Guvernului, insa doreste ca numarul vicepremierilor sa ramana acelasi si sa se reduca numarul secretarilor de stat, agentiilor de stat si chiar cel al ministerelor.

 
Summit-ul Forumului Marii Negre la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Monday, 05 June 2006

Sefi de stat si de guvern, ministri de externe, oficiali guvernamentali, reprezentanti ai organizatiilor internationale, reprezentanti ai ONG-urilor precum si numeroase personalitati ale societatii civile din tarile riverane Marii Negre se intalnesc luni, 5 iunie, la Bucuresti in cadrul primei reuniuni a Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat.

Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a subliniat importanta conturarii unei strategii, acceptate de toate statele regiunii, pentru administrarea problemelor de mediu, economice, dar si de securitate a bazinului Marii Negre.

La reuniune vor mai participa si inalti reprezentanti ai Uniunii Europene, NATO si ONU. Forumul este menit sa ofere conditiile pentru dialog transparent si pentru lansarea unui proces de reflectii asupra viitorului si identitatii regiunii Marii Negre, proces care sa fie compatibil cu ceea ce se intampla in cadrul comunitatii euroatlantice. Intalnirea la nivel inalt va fi urmata de patru reuniuni la nivel de experti, cu participare regionala si extra-regionala.

 
Oficial militar american in vizita la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 05 June 2006

Presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a primit duminica, 4 iunie, la Palatul Cotroceni, pe adjunctul consilierului pe probleme de securitate nationala al Presedintelui SUA, Jack D. Crouch.

Crouch se afla in Romania cu prilejul participarii la Forumul Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat, care se desfasoara la Palatul Parlamentului.

Presedintele Basescu a apreciat mesajele de incurajare transmise de Administratia americana in sprijinul viziunii romanesti pentru regiunea Marii Negre, orientata spre aprofundarea cooperarii regionale. Cei doi interlocutori au apreciat ca edificarea in regiunea Marii Negre a unei zone de dialog si prosperitate este pe deplin circumscrisa dorintei tuturor partilor de consolidare a securitatii si stabilitatii europene si euro-atlantice.

Potrivit site-ului oficial al Presedintiei, seful statului a subliniat necesitatea acestui dialog deschis, la nivel inalt, intre tarile partenere la Marea Neagra, capabil sa credibilizeze actiunile politice care se vor decide cu ocazia acestui Forum. De asemenea, presedintele Basescu a precizat ca ideea constituirii unei comunitati in jurul Marii Negre reprezinta o gandire pe termen lung in ceea ce priveste evolutiile democratice ale tarilor din regiune. La randul sau, Jack D. Crouch a reiterat interesul Statelor Unite ale Americii fata de acest proiect, apreciind aceasta initiativa a Romaniei.

In cadrul intalnirii, au fost de asemenea abordate teme, precum prezenta militara in Irak, atat a fortelor americane, cat si a celor romane, situatia politica de la Bagdad, dar si evolutiile in cadrul NATO. In ceea ce priveste situatia din Irak, oficialul american a aratat ca prioritatea cea mai mare a SUA o constituie continuarea efortului de consolidare a securitatii in aceasta tara, apreciind sprijinul oferit de statul roman in acest sens. Un alt subiect la care s-au referit, in cursul intalnirii, presedintele Basescu si Jack D. Crouch l-a reprezentat situatia din Kosovo, precum si evolutiile din Serbia si Muntenegru, in urma rezultatului referendumului din Muntenegru, din 21 aprilie.

 
Seminar „Dimensiunea regionala a Procesului Bologna” la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 05 June 2006

Ministerul Afacerilor Externe va gazdui marti, 6 iunie, seminarul „Dimensiunea regionala a Procesului Bologna – Rolul universitatilor in noul context din zona Marii Negre”, organizat de Reteaua Universitatilor de la Marea Neagra (BSUN) in colaborare cu Departamentul pentru Diplomatie Publica din MAE.

Seminarul este primul proiect concret organizat in prelungirea Summit-ului Forumului Marii Negre pentru Dialog si Parteneriat si se va desfasura sub patronajul secretarilor de stat Valentin Naumescu, din Ministerul Afacerilor Externe, si Dumitru Miron, din Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Evenimentul isi propune evaluarea stadiului reformei in sistemul universitar din perspectiva implementarii Procesului Bologna, in vederea identificarii proiectelor prioritare pentru tineret si a posibilelor surse de finantare. Totodata, manifestarea urmareste sa consolideze mijloacele de comunicare intre mediile academice din regiune, in contextul discutiilor despre viitorul acesteia si al includerii ei intr-o Europa largita.

Seminarul va fi deschis de dr. Sergei Konoplyov, director al Harvard Black Sea Security Program, acad. Ion Bostan, presedintele Retelei Universitatilor de la Marea Neagra si rector al Universitatii Tehnice din Republica Moldova si dr. Georg Winkler, presedintele Asociatiei Universitatilor Europene si rector al Universitatii din Viena. La dezbateri vor participa rectorii principalelor universitati din regiune. Din partea Romaniei si-au anuntat prezenta, printre altii, dr. Ioan Panzaru, rectorul Universitatii din Bucuresti si dr. Ioan Dumitrache, presedintele Consiliului National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior.

Concluziile seminarului vor fi publicate intr-un numar special al BSUN International Journal, intitulat „Letters from the Black Sea”.

 
Ministrul portughez al apararii, Luis Filipe Marques Amado, in vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Monday, 05 June 2006

La invitatia ministrului Teodor Atanasiu, ministrul portughez al Apararii, Luis Filipe Marquez Amado, insotit de o delegatie militara, va efectua in zilele de 6 si 7 iunie, o vizita oficiala in Romania.

Printre problemele care vor fi abordate in cadrul discutiilor de la Bucuresti se numara si evolutia Politicii Europene de Securitate si Aparare, aspecte referitoare la Dialogul Mediteranian din cadrul Parteneriatului NATO, un program bilateral de colaborare militara, situatia actuala din zona Balcani, dar si probleme legate de procesul de transformare a Aliantei, situatia actuala din teatrele de operatii din Irak si Afganistan. In programul vizitei, oficialul portughez se va intalni cu Sergiu Medar, consilier prezidential pe probleme de securitate dar si cu Mihai Stanisoara, Presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor.

 
Ziua Internationala a Mediului se sarbatoreste si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :143
Monday, 05 June 2006

Deviza din acest an a manifestarilor dedicate Zilei Mondiale a Mediului este “Nu abandonati tinuturile aride”, deviza ce isi propune sa atraga atentia asupra pericolului reprezentat de desertificarea accentuata a unor zone in urma schimbarilor de clima.

Presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, subsecretarul de stat, Mihai Toti, a participat luni, 5 iunie, incepand cu ora 11.00, la actiunile organizate de Ministerul Mediului ºi Gospodaririi Apelor cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului. El a luat parte la Ziua Portilor Deschise, apoi a insotit-o pe Sulfina Barbu la actiunea desfasurata in fata magazinului Unirea si a participat la actiunea de ecologizare a padurii Baneasa ce va fi coordonata de doamna ministru.

Ziua Mondiala a Mediului este sarbatorita in intreaga lume de mai bine de 40 de ani si este un un prilej pentru a atrage atentia publicului asupra problemelor cu care se confrunta mediul inconjurator precum si asupra posibilitatilor concrete de rezolvare a acestora.

 
Emisiune monetara la implinirea a 150 de ani de la infiintarea Gradinii Botanice din IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :180
Monday, 05 June 2006

Banca Nationala a Romaniei va pune in vanzare, incepand de luni, 5 iunie, in scop numismatic, prin ghiseele sucursalelor Cluj, Iasi, Timis si Bucuresti, un set de monetarie cu anul de emisiune 2006, dedicat implinirii a 150 de ani de la infiintarea Gradinii Botanice din Iasi.

Setul de monetarie contine monedele metalice aflate in circulatie, atat din vechea emisiune monetara, cat si din cea noua, respectiv monedele cu valorile nominale de 1 leu, 100 lei, 500 lei, 1.000 lei, 5.000 lei, 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 bani. Setul de monetarie are in componenta si o medalie din argint avand titlul de 800/1000, greutatea de 15,5 grame si diametrul de 28 milimetri. Pe aversul medaliei sunt reprezentate sera-turn a Gradinii Botanice din Iasi, in centru, un palmier, dedesubtul acesteia, iar deasupra, stema institutiei aniversate. La exterior, este inscriptionat textul Gradina Botanica „Anastasie Fatu” Iasi. Reversul prezinta in centru un grup de flori de gentiana iar la exterior textul “150 ani de la infiintare’’ si anii aniversari, 1856 si 2006. Medalia si monedele sunt realizate in conditii de calitate proof. Setul este prezentat intr-un pliant in format carte, introdus intr-un etu, piesele componente fiind incastrate in locasuri speciale. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 1.000 exemplare, pretul de vanzare fiind de 55 lei/set, exclusiv TVA, informeaza Prompt Media.

 
Zece miliarde pentru Festivalul International de Teatru de la SibiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Monday, 05 June 2006

Guvernul a aprobat alocarea sumei de un milion lei noi (zece miliarde lei vechi) pentru finantarea celei de-a a XIII-a editie a Festivalului International de Teatru Sibiu.

Suma provine din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Festivalul se desfasoara in perioada 25 mai - 4 iunie 2006. Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea tuturor categoriilor de cheltuieli legate de pregatirea, organizarea si desfasurarea, in bune conditii, a Festivalului, indeplinirea obligatiilor asumate prin contractele interne si internationale, inclusiv finantarea transportului intern si international. Festivalul International de Teatru Sibiu a fost initiat in anul 1993 si este recunoscut ca al treilea festival de arte ale spectacolului din Europa. La editia din acest an, care va avea tema „Impreuna?!”, vor participa 69 de tari, cu un numar de 332 de spectacole si evenimente.

 
Principele Radu Duda se afla in vizita in LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :128
Monday, 05 June 2006

Reprezentantul special al guvernului roman pentru integrare, cooperare si dezvoltare durabila, Radu Duda, principe de Hohenzollern-Veringen, se afla zilele acestea intr-o vizita la Londra.

Programul vizitei cuprinde o intalnire cu reprezentantii Forumului politico-economic anglo-roman si ai Institutului European dar si o intalnire care va avea loc la London School of Economics, unde principele va va purta discutii cu masteranzi si doctoranzi din Romania, precum si cu studenti din Republica Moldova si va acorda interviuri mass media din Regatul Unit.

 
PPCD: bilanturi si noi sperantePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :326
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Partidul Popular Crestin Democrat din Basarabia a implinit recent 18 ani, un eveniment sarbatorit sambata, 3 iunie, la Teatrul de Vara din Chisinau, in prezenta reprezentantilor tuturor filialelor teritoriale ale PPCD, dar si inaltelor solii venite de dincolo de hotarele basarabene.

{mosimage}Sarbatoarea a debutat cu intonarea de catre membrii formatiei corale „Lacrimosa”, sustinuti de asistenta, a imnului „Desteapta-te, romane!”, dupa care cunoscutul cantautor Victor Buruiana a interpretat imnul PPCD, „Asculta-ti inima!”.

Mesaje de salut au adresat celor prezenti vicepresedintele Parlamentului Republicii Moldova, presedintele PPCD, Iurie Rosca, si deputatii Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu, vicepresedinti ai PPCD. Cu acest prilej, Iurie Rosca a remarcat: „Nu noi suntem importanti, ci cauza pentru care luptam este importanta. Nu noi suntem mari, ci cauza pentru care luptam este mare”.
Momentele ceva mai oficiale, daca le putem califica astfel, au fost in mod reusit imbinate cu cele distractive. Printre vorbitorii care au urcat pe scena si ale caror luari de cuvant au fost intampinate cu multe aplauze, s-au numarat presedintele Fundatiei „Proiect pentru Democratii in Tranzitie” si al Comitetului SUA pentru NATO, membru al Partidului Republican din SUA, Bruce Jackson; reprezentantul Uniunii Crestin Democrate din Germania, Hristian Tschaber; presedintele Partidului Popular Crestin Democrat din Romania, primarul orasului Timisoara, Gheorghe Ciuhandu; senatorul din partea Partidului Democrat din Romania, Roberta Anastase; Vasile Ursu, primar general interimar al municipiului Chisinau; consilierul PPCD in probleme de politica externa, Ignacio Ibarra. Cei adunati la Teatrul de Vara s-au simtit onorati de prezenta printre ei a managerului general al echipei de fotbal „Dinamo” Bucuresti, Cornel Dinu.

La sarbatoare a luat parte si Gheorghe Vrabie, autorul stemei de stat a Republicii Moldova.

In semn de recunostinta fata de meritele si contributia la activitatea zilnica in cadrul formatiunii, presedintele PPCD Iurie Rosca a inmanat Diplome de excelenta pentru 10 membri ai partidului: Valentin Mandacanu, decan de varsta al PPCD, autorul crucialului eseu „Vesmantul fiintei noastre”; Ion Moraru, decan de varsta al PPCD, fost detinut politic, din satul Mandac, raionul Donduseni; Mihai Iancu, presedinte al filialei Nisporeni a PPCD; Valeriu Gheorghisteanu, din satul Pelinia, raionul Drochia; Maria Buruiana, pedagog, cunoscuta si ca presedinte al Comitetului de derusificare; Marin Beleuta, campionul PPCD la deplasari in teritoriu, omul care a contribuit enorm la improprietarirea taranilor cu pamant; Nicolae Stratulat, presedinte al filialei Straseni a PPCD; Violeta Petre, secretar al filialei Ungheni a PPCD; eugenia Starcea, presedinte al filialei Botanica a PPCD, consilier municipal Chisinau si Ignat Vasilache, sef al departamentului organizatoric al PPCD. Alte zeci de membri ai PPCD au primit Diplome de merit.

Pe parcursul celor sase ore cat a durat sarbatorirea a 18 ani de existenta a PPCD, in fata crestin-democratilor si a oaspetilor PPCD au evoluat formatia de dansuri moderne „Space”, Georgeta Voinovan, Cezara, CHATARSIS, ansamblul de dansuri „Lolly pops”, Gicu Cimbir, Ilihan, Ana si Natalia Barbu, , Ilenuta Condorachi, Aura. Asa cum aveau sa remarce si moderatorii Rodica Rogojinaru si Vlad Turcanu, pe postul de „cireasa de pe tort” s-au produs celebrul interpret de muzica folk, un mare prieten al PPDC – Vasile Seicaru, acompaniat de cunoscutul instrumentist, Vlady Cnejevici.

In amurg, la restaurantul „Roata vremii” din sectorul Botanica al capitalei, conducerea PPCD a oferit o receptie, la care, printre foarte multi oameni de cultura, au fost prezenti scriitorii Aureliu Busuioc, Serafim Saka si Vasile Vasilache, precum si actorul si regizorul Vitalie Rusu.

(Preluare cotidianul Flux, editia de luni, 5 iunie) 

 
Stropul de dreptatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Asadar, dupa o absenta de 65 de ani, regele Mihai a revenit, totusi, in Basarabia.

{mosimage}Si nu oricum. Ovationat si aclamat de multime, Majestatea Sa a participat la inaugurarea si sfintirea unui Cimitir Romanesc in care sunt ingropati ostasii cazuti in luptele cu Armata Rosie. Localitatea Tiganca a fost in 1941 un cap de pod , unde romanii, in batalii grele, comparabile cu cele de la Stalingrad, dupa doua saptamani de ostilitati, au infrant trupele sovietice, silindu-le sa se retraga. La scurt timp dupa aceasta victorie, suveranul a trecut Prutul pentru a primi onorul din partea armatei eliberatoare. Pentru prima oara, insa, el a fost in Basarabia inca in 1937, cand vizitase Chisinaul impreuna cu tatal sau.

Cele trei calatorii regale, intreprinse de-a lungul a 69 de ani, fac un incredibil, dar adevarat arc peste timp. Pentru ca intre cea de-a doua si cea de-a treia vizita a regelui, peste Basarabia, pe durata a circa 50 de ani se asternuse lespedea unui mormant pangarit. Romania mai traia dincoace de Prut doar in inimile celor care tineau cu tot dinadinsul sa nu-si uite obarsiile.
Tirania stalinista desfiintase Basarabia tot asa cum distrusese cimitirul de la Tiganca. Acesta a fost sters de pe fata pamantului, crucile de beton instalate aici in 1941 fiind scoase si folosite la fundatia unui kolhoz. Astfel, la rasarit de Prut murise pana si speranta. Pentru ca a crede sub bolsevici ca va veni o zi cand se va reintoarce regele Mihai era ca si cum ai paria pe o vizita a extraterestrilor. Iata de ce pot spune acum, fara riscul de a exagera, ca actualul sau voiaj in Basarabia a fost o minune care, producandu-se exact atunci cand nimeni nu se mai asteapta, confera sens vietii.

Daca ne raportam la sperantele noastre renascute dupa prabusirea URSS, am avea destule motive sa fim dezamagiti, desigur, de unele aspecte colaterale ale vizitei. Am putea sa reprosam puterii, de exemplu, ca la Tiganca a fost reprezentata la un nivel redus. Ca pozitia oficiala a autoritatilor de la Chisinau asupra Basarabiei este inca inspirata de propaganda sovietica etc.
Totusi, daca ramanem realisti, va trebui sa admitem ca adevarul istoric , de regula, nu ploua cu galeata. Acesta, mai curand, se prelinge anevoie. Insa de pe fiecare fapta sau cuvant care restabilesc cursul firesc al lucrurilor in suflet picura mierea justitiei reparate. Vizita regelui Mihai a fost tocmai stropul de dreptate care te intareste.

(Petru Bogatu. Editorial Flux) 

 
Cantonete cu doi artisti romani la Ziua Nationala a ItalieiPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :166
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Cu ocazia Zilei Nationale a Italiei, sarbatorita vineri, 2 iunie, la Palazzo Correr a avut loc concertul extraordinar de cantonete sustinut de doi straluciti absolventi ai Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, tenorul Romeo Saleno, solist al Operei Nationale din Cluj-Napoca si soprana Silvana Saleno, colaboratoare a aceleiasi institutii.

Variatul repertoriu prezentat a entuziasmat numerosul public, care a apreciat acuratetea interpretarii si sensibilitatea celor doi artisti romani intr-un gen muzical specific italian, in care si-au incercat maiestria multe nume de seama ale scenei lirice internationale. Etapa venetiana incununeaza turneul organizat de Silvana si Romeo Saleno in scopul promovarii cantonetei italiene, acesta desfasurandu-se pana acum in cateva importante orase ale Romaniei (Cluj-Napoca, Targu-Mures, Brasov, Timisoara si Pitesti), dar si in Europa si Statele Unite ale Americii.

 
Directorul Catedrei UNESCO a Institutului International de Teatru de la Paris in vizita la SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Consulul General al Romaniei la Sydney, Ovidiu Grecea, a fost, vineri seara 02.06.06, gazda intalnirii comunitatii romanesti din Sydney, cu profesorul universitar, dr. Corneliu Dumitriu, Directorul Catedrei UNESCO a Institutului International de Teatru de la Paris (organism international guvernamental, cu sediul Secretariatului permanent la Bucuresti).

{mosimage}Vizita in Australia a distinsului oaspete, realizata cu sprijinul MAE – DRRP, a avut scopul de a discuta si negocia cu conducerea Institutului National de Arta Dramatica din Sydney (NIDA), structura si detaliile unui program de colaborare teatrala, pentru desfasurarea unor spectacole romanesti cu participarea unor foarte cunoscuti actori romani si oameni de cultura. Turneul teatral va avea loc in prima saptamana a lunii februarie 2007.

Consulatul General al Romaniei la Sydney este direct implicat in acordarea asistentei logistice necesare, pentru derularea in bune conditiuni a acestui important proiect teatral, de promovare a culturii si imaginii Romaniei in Australia. Organizatiile comunitare ale diasporei recente, personalitatile comunitare, intelectualitatea si oamenii de afaceri, au raspuns promt acestei initiative culturale si s-au angajat sa sprijine, cu tot ce depinde de ei, reusita acestei actiuni prin care se spera promovarea in Australia, a adevaratelor valori culturale ale Romaniei.

(Din Sydney, a transmis Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia, Spirit Romanesc). 

 
Concert de sustinere a bisericii Sf. Nicolae din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :151
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Asociatia Romanilor din Laval si Comitetul cultural al Bisericii Sf. Nicolae din Montreal au organizat la finele acestei saptamani un concert extraordinar sustinut de Ansamblul folcloric portughez Estrelas do Atlantico.

Concertul a avut loc duminica, 4 iunie, de la ora 13.30, in Sala Bisericii Sf. Nicolae din Montreal si a adus in fata publicului unele dintre cele mai frumoase cantece din Portugalia insulara si continentala. Spectacolul a avut ca scop sa sprijine construirea Bisericii Sf. Nicolae, printr-o colecta.

Solistii vocali Maria Sampaio, Maria Vital, Crisantina Moniz si Mariano Moniz si instrumentistii Tony Linhares, Manuel Luis, Antonio Andrade, Antonio de Sousa si Joao Fernandes au prezentat, in cadrul concertului, cantece din cele 9 insule ale Arhipelagului portughez Azore si cantece din Portugalia, in mod benevol, ca simbol al prieteniei romano - portugheze.

 
Seara culturala romaneasca in HeemstedePDF Print E-mail
Heemstede, Olanda/Romanian Global News
Accesari :224
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Muzica clasica universala, poezia romaneasca si folclorul romanesc se vor imbina de minune joi, 15 iunie, in cadrul unei Seri Culturale Romanesti, dedicata tuturor romanilor din Olanda.

Evenimentul, organizat de CASCA Theater de Luifel, in colaborare cu Dan Herford, se va desfasura cu incepere de la ora 20.00.

Prima parte a programului va avea o tenta de Muzica Clasica Universala si Poezie Romaneasca. Olandezul de origine romana Dani Luca, student la pian la Conservatorul din Haga, va sustine un microrecital de pian, ce va aduce in fata publicului piese de muzica clasica din repertoriul mondial.

Capitolul Poezie, cea de-a doua componenta a serii, este inca deschis romanilor care scriu poezii in limba olandeza sau care au tradus poezii de autori romani in in limba olandeza si doresc sa-si prezinte creatiile. O alta sectiune a programului va fi dedicata Folclorului Romanesc. Skylark-Ensemble, orchestra compusa din 7 persoane, va interpreta timp de o ora cateva din cele mai indragite si frumoase melodii folclorice ce vor aminti de atmosfera tipic romaneasca. Chiar daca evenimentele vor incepe de la ora 20.00, Barul din Foyer va fi deschis publicului incepand cu ora 19.00, pentru a fi astfel stabilit un dialog intre participanti. Aceasta va reprezenta ocazia perfecta de a se strange semnaturi pentru proiectul construirii unui Centru Cultural Romanesc si unei Parohii Ortodoxe in Noord Hooland.

 
Turisti basarabeni ucisi intr-un accident in AustriaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :138
Monday, 05 June 2006

Un autocar cu turisti din Basarabia a fost implicat saptamana trecuta intr-un accident pe o autostrada din Austria.

In urma impactului trei oameni au decedat si 19 au suportat diferite traume, informeaza ziarul irlandez “Evening Eco”, citat de Stirea de Garda. Accidentul s-a produs pe o autostrada din nord-estul Austriei, dupa ce soferul autocarului a derapat si vehicolul s-a prabusit intr-un canal. Accidentul s-a produs in seara zilei de 1 iunie, pe la ora 5 seara (ora Austriei) pe auttostrada A2 in preajma orasului austriac Wiener Neustadt, la la sud-est de Viena.
Salvatorii austrieci au lucrat mai multe ore in sir pentru a extrage oamenii din gramada de fiare. Investigatiile preliminare nu au precizat cauza acestui accident.

 
Nadia a nascut un baietelPDF Print E-mail
Oklahonma, SUA/Romanian Global News
Accesari :291
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Multipla campioana olimpica si mondiala la gimnastica, romanca Nadia Comaneci, a adus pe lume un baietel sanatos, sambata, la ora 10,26 locala, in Oklahoma City, unde locuieste in prezent cu sotul ei, Bart Conner.

{mosimage}Copilul, care se va numi Dylan Paul, s-a nascut prin cezariana, cu trei saptamani inainte de termen, si are o greutate de 2.100 grame si o lungime de 43 de centimetri. Este primul copil al cuplului Nadia Comaneci (44 de ani) si Bart Conner (48 de ani), informeaza romanian-gymnastics.com, consultat de Rompres. "Suntem nespus de incantati. Pot sa va spun ca atat Dylan cat si mama lui se simt foarte bine," a spus Conner, precizand ca a ales numele baietelului dupa cel al lui Bob Dylan, cantaretul lui preferat, si dupa cel al fostului sau antrenor si partener de afaceri Paul Ziert. De altfel, Ziert va fi si nasul copilului, impreuna cu Anastasia Soare, o romanca la fel de cunoscuta in SUA, supranumita "Regina Sprancenelor".

 
Tabara la Vatra Romaneasca pentru copiii romani din SUAPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :191
Monday, 05 June 2006

In luna iulie, Episcopia Ortodoxa Romana din America va organiza o tabara pentru tinerii ortodocsi cu varste intre 14 si 16 ani, la Vatra Romaneasca, Grass Lake, in Michigan.

Tabara se va desfasura in perioada 9 -22 iulie si va cuprinde activitati diverse printre care calatorii, sporturi, momente de relaxare, evenimente sociale, inot, plimbari cu barca, dar si activitati de construire a personalitatii, noi si provocatoare.

Formularul de rezervare este disponibil pe pagina de web a Episcopiei Ortodoxe Romane in America. Programul de tabere oferit de Episcopie reprezinta o prelungire a misiunii sacre a Bisericii fata de tinerii sai enoriasi. Timp de peste 50 de ani, aceste tabere organizate la Vatra Romaneasca au oferit copiilor din America de Nord sansa de a invata si de a-si exersa credinta, in acelasi timp cu petrecerea unui timp de recreere alaturi de alti tineri crestini ortodocsi. Tinerilor li se ofera astfel sansa de a obtine incurajarea si stiinta necesare pentru a-si construi o viata spirituala puternica, ce va fi in propriul lor beneficiu in anii ce vor veni.

 
Inca trei luni de inscrieri pentru Calendarul Solia 2007PDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :157
Monday, 05 June 2006

Departamentul de Publicatii al Episcopiei Ortodoxe Romane in America a lansat in luna aprilie inceperea inscrierilor in Calendarul Solia 2007, almanah destinat miilor de romani ortodocsi care locuiesc pe pamant nord-american.

Toate firmele interesate din Statele Unite ale Americii si Canada pot sa se inscrie, pana la daa de 31 august, in Calendarul ce va fi publicat in luna decembrie a acestui an si va contine anunturi de la parohiile si misiunile romanesti, dar si diferite alte tipuri de mesaje si anunturi ale familiilor si persoanelor singure. Mai multe informatii pot fi obtinute de la Departamentul de Publicatii al Episcopiei Ortodoxe Romane in America, PO Box 185, Grass Lake Michigan 49240-0185, telefon de contact - 517 522 3656, fax -  517 522 5907, adresa de e-mail calendar@roea.org, anunta episcopia romaneasca.

 
Peste 3 milioane de imigranti legali in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :250
Monday, 05 June 2006

Numarul de straini care poseda permis de sedere in Spania este de aproximativ 3 milioane, dupa o crestere spectaculoasa de 40% inregistrata in numai un an.

La data de 31 martie, la Ministerul Muncii erau inregistrati 2.873.250 de straini, cu 818.797 mai mult fata de aceeasi data a anului trecut. Cresterea se datoreaza procesului de regularizare desfasurat anul trecut, in cadrul caruia 573.270 de persoane care se afla ilegal pe teritoriul Spaniei si-au legalizat situatia in aceasta tara. Pe langa acestia au contribuit la cresterea masiva si cei care au obtinut permisele de sedere pe cai obisnuite, printre care si regruparea familiala. In Catalunya cresterea a fost ceva mai mica, desi si ea la fel de importanta. La data de 31 martie, imigrantii cu acte erau in numar de 626.432, cu 155.441 (33%) mai mult fata de anul trecut. Dintre acestia, 427.958 in Barcelona, 86.874 la Girona, 68.616 la Taragona si 42.984 la Lleida. In functie de nationalitate, marocanii inca se afla in capul listei imigratilor din Spania (509.964), urmati de ecuatorieni (374.711), columbieni (217.867) si romani (205.907).

 
Georgiana Balanica - inca un artist roman de succes in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :326
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Cine este de fapt Georgiana Dana Balanica? O tanara frumoasa, inteligenta si talentata intre nenumarate tinere frumoase, inteligente si talentate! O muziciana cu personalitate distincta intre nenumarati muzicieni! O romanca intre romani! Un om intre oameni.

{mosimage}Universul artistei, principiile dupa care isi ghideaza viata, pasiunile, conceptiile artistice, persoanele si evenimentele care i-au influentat dezvoltarea si devenirea artistica si umana –toate acestea vor fi abordate in discutia dintre artista romanca si Observatorul din Toronto. Romanian Global News reia in cele ce urmeaza interviul realizat de Puiu Popescu.

- Stim ca ati inceput studiul pianului la varsta de 6 ani, la Deva. Privind inapoi la anii copilariei, la orele petrecute la pian, la competitiile nationale la care intotdeauna ati obtinut locul I, la timpul petrecut cu bunica dumneavoastra, regretata actrita Dana Pantazopol Iordanescu, rasfoind albume de pictura sau ascultand versuri ale poetilor romani si universali. Care sunt amintirile cele mai pertinente si cum ati descrie dumneavoastra aceasta etapa cruciala in formarea unui om?

- Amintiri?…Tot ce am invatat de mica de la bunica mea si mama mea, sunt pentru mine lucruri nemuritoare, pe care le voi duce cu mine si in mine toata viata. Am avut sansa si norocul de mica, sa fiu inconjurata de o atmosfera artistica nu numai muzicala, dar si literara si universala. Precum stiti, regretata mea bunica si actrita Dana Pantazopol Iordanescu a avut o influenta extraordinara asupra mea si a dezvoltarii mele ca viitor muzician si artist. Am rasfoit cu ea romane, poezii, albume de picturi, carti de voyage si bineinteles muzica! Cat mai multa muzica clasica! Pentru mine a fost ceva foarte natural, nu cred si nu pot sa-mi imaginez copilaria mea fiind altfel decat a fost si pentru aceasta sunt datoare bunicii mele si mamei mele! In privinta formarii unui om, pentru mine unul dintre cele mai importante lucruri este calea pe care o alegem si directia pe care o luam. Din pacate traim intr-un prezent foarte destructiv si intrebator, mai ales pentru generatiile viitoare, de aceea cred ca tot ce poate inbunatati sufletul si viata unui om, tot ce poate invinge negativitatea si raul din aceasta societate nu poate sa fie decit un bine pentru formarea unui om si mai ales unui artist in zilele noastre.

- Era timp si de joaca, relaxare ?

- Absolut!…Acestea sunt lucruri fundamentale pentru un copil, chiar daca timpul este limitat, si ceea ce conteaza mai mult este calitatea nu cantitatea! Imi amintesc cand aveam cinci sau sase ani, mergeam la mare cu familia si prietenii, petreceam toata ziua pe plaja si in apa, radeam, ne jucam si atunci chiar ca ma simteam ca un copil... „normal”.

- Inainte de a va stabili in Canada, ati studiat catva ani la Lausanne in Elvetia cu pianistul de origine greaca Achille Colassis. Din 1994 sunteti in Canada, ati absolvit Conservatorul Regal, diploma de ARCT cu nota cea mai mare in 1998, apoi ati continuat studiile la Facultatea de Muzica din Toronto cu doamna profesoara MARIETTA ORLOV, ati graduat Bachelor Degree apoi Master of Music in Performance.Prima parte a intrebarii ar fi: ce impact a avut tranzitia de la societatea romaneasca din 1990 la cea occidentala din Elvetia apoi din Canada? A doua parte a intrebarii ar fi :in ce masura bazele fundamentale in studiul muzicii obtinute in Romania ( in copilarie ) v-au avantajat in anii studentiei?

- Impactul cel mai mare pentru mine a fost cel cultural, artistic. Plecand din Romania in Elvetia, tranzitia a fost pentru un soc! Mai ales pentru un copil de 14 ani. Am trecut intr-o alta dimensiune ca sa spun asa. Sa fiu sincera nu credeam ca poate sa existe o lume atat de sofisticata, de eleganta si mai ales inconjurata de o atmosfera artistica. Lausanne, unde am locuit timp de trei ani, este un centru cultural recunoscut in toata Europa unde am avut sansa sa-l ascult pe maestrul nostru legendarul pianist Radu Lupu, si multi alti pianisti. Timpul petrecut in Elvetia a fost pentru mine o “revelare”. Mi-am dat seama atunci in ce societate vreau sa fiu inclusa, calea pe care vreau s-o iau si scopul vietii mele artistice...de aceea trecerea din Elvetia in Canada a fost extrem de grea...extrem! Timp de aproape trei ani, am fost din nou intr-un soc dar ca sa fiu sincera nu asa de placut ca cel pe care l-am trait in Elvetia.

Cu totul alta viata, sociala, culturala, si atmosfera…totul cu alte cuvinte.Dar, totul duce spre bine, si avantajul meu a fost directia si scopul meu pe care le aveam deja. Tot bagajul pe care l-am avut incepand din copilarie si toate bazele fundamentale care le-am primit la scoala in Romania, m-au ajutat extraordinar. Nici nu am cuvinte sa multumesc profesorilor mei din Romania pentru toata educatia pe care mi-au acordat-o, nu numai mie dar tuturor colegilor mei. Educatia pe care am primit-o in Romania nu numai acasa dar si la scoala pentru mine este educatia vietii, este bagajul pe care noi toti il luam cu noi peste tot, si eu bineinteles l-am luat cu mine si mi-a adus cu ajutorul Bunului Dumnezeu multe succese in viata si in cariera mea muzicala.
- Rasfoind afisele recitalurilor pe care le sustineti annual (din copilarie) observ ca sunt anumiti compozitori spre care va indreptati mai des. Perioada clasica si romanica par sa va atraga cel mai mult. De ce?

- Fiecare muzician si pianist are o perioada mai mul sau mai putin favorita in literatura pianistica. Majoritatea pianistilor prefera era romantica, si in general muzicieni favorizeaza romantismul. Pentru mine perioada clasica este inceputul erei romantice, nu numai in muzica dar si in literatura si pictura. Romantismul a preluat mai departe idea creativa de la clasicism si a dezvoltat-o si a transformat-o intr-un univers infinit de creatie si imaginatie. Ma simt foarte atrasa de doi compozitori in special din perioada clasica care sunt, precum stiti si dumneavoastra dupa afisele de recital, Mozart si Beethoven. Personal acesti giganti ai muzicii sunt pentru mine cei care au deschis calea spre romantism si pe care l-au si inceput chiar. In ultima perioada a vietii lor si Mozart si Beethoven au schimbat directia muzicala pe care au avut-o la inceput in primi ani de compozitie, si s-au concentrat mai mult asupra eliberarii sufletului si a emotiilor in muzica, element care in epoca baroca si chiar la inceputul clasicismului era cu totul interzis, de neconceput. Poate de aceea sunt asa de apropiata de aceste doua perioade in literatura muzicala, pentru ca sunt pentru mine cele mai profunde si sincere.

- Dupa cum se vede, pana acum am pastrat o oarecare cronologie in intrebari. As dori acum sa insist asupra unor elemente care apartin strict de sfera muzicala. Cand alegeti o anumita piesa pentru un recital, care este procesul de asimilare, in afara tehnicii pianistice, care sunt dupa parerea dumneavoastra, etapele cele mai importante ale studiului propriu-zis?

- Muzica trebuie in primul rand inteleasa…mai ales sau ar trebui sa spun in primul rand de interpret. Muzica este un limbaj pe care eu personal il numesc „muzico-literar”. Partea tehnica a unei piese muzicale este doar a zecea parte pentru mine, care bineinteles trebuie sa fie la un nivel foarte inalt, dar partea cea mai importanta dupa parerea mea personala, si nu sunt singura de aceasta parere, este studiul mental pe care muzicianul trebuie sa-l parcurga. Procesul este foarte greu daca vrei sa fi cu adevarat cat se poate de cinstit si strict fata de partitura muzicala. Pentru mine este foarte important mesajul care se afla dincolo de note…mesajul compozitorului care trebuie transmis publicului prin interpret!!! Nu este vorba de propria noastra interpretare a unei piese muzicale, dar de mesajul cat se poate de autentic pe care “noi” interpretii trebuie sa-l redam publicului. Acest proces este nelimitat, personal il numesc “in cautarea unui univers necunoscut”.
- In prezent, in afara activitatii solistice (recitaluri, muzica de camera, duete, acompaniament) predati pian ca profesoara titulara, la Kingsway Conservatory of Music in Toronto. Care sunt principiile pedagogice care va calauzesc in acesta activitate?

- Sinceritatea si dragostea fata de muzica si fata de pian sunt cele doua principii pentru mine cele mai importante care ma calauzesc nu numai in cariera mea solistica dar si cea de profesoara. Lucrez cu multi copii intre 6 si 17 ani. Fiecare copil pentru mine este un muzician mai mult sau mai putin format, care trebuie calauzit cu multa rabdare si intelegere. Muzica este o terapie intr-un sens. Pentru copii este un univers plin de imaginatie, lucru care trebuie dezvoltat mai ales la copii.

- Unii profesori de pian, mai ales aici in Canada, par a nu pune prea mare accent pe partea teoretica in studiul instrumental (teorie, istoria muzicii etc). Care este punctul dumneavoastra de vedere in relatia dintre teorie si pratica pianistica?

- Teoria muzicii si muzica in sine este pentru mine unul si acelasi lucru. Toti compozitorii au trecut prin bazele teoretice, unii au continuat mai aprofundat, dar toti fara exceptie au avut la baza teoria! Din pacate multi nu inteleg sau nu vor sa inteleaga dece teoria muzicii este asa de importanta. Teoria reprezinta formarea muzicii, a notelor a sunetului. Este partea tehnica a unei piese muzicale. Este baza pe care muzica este formata…de exemplu cand construesti o casa, se incepe intotdeauna cu fundatia, pe care mai departe toata casa se va baza, fara aceasta fundatie casa se va darama!?….Adevarat?

In privinta copiilor, teoria muzicii este obligatorie!

-Am certitudinea ca ascultati enorm de multa muzica clasica, in special muzica pentru pian. Care sunt pianistii dumneavoastra preferati si de ce?

- Adevarat, ascult foarte multa muzica clasica nu numai de pian dar si muzica de camera, orchestrala si opera pe care o ador!

Marele nostru pianist roman Radu Lupu este primul pe lista, dupa care vine Sviatoslav Richter, Martha Argerich, Dinu Lipatti, Claudio Arrau si Alfred Brendel. Toti acesti mari pianisti fac parte din scoala veche de pian, cand spun veche ma refer la adevarata scoala pianistica care a dat unii din cei mai mari pianisti ai mileniului dupa parerea mea. Generatia noua din care si eu fac parte ar trebui sa continuie aceasta traditie, care este mult mai apropiata de adevaratul sens al muzicii…personal incerc sa urmez calea acesto mari pianisti?!…cum se spune “only time will tell”.

-As propune un moment de relaxare. Sa iesim din sfera asa-ziselor intrebari “serioase“ si sa ne indreptam putim spre viata de zi cu zi. Cum va relaxati?

- Cand am putin timp liber incerc sa nu ma gandesc la nimic! Poate suna putin superficial, dar pentru mine este foarte important sa ma detasez putin de lucrurile de zi cu zi, mai ales cand meseria pe care o profesez cere asa multa rabdare, energie si concentrare. Hobbies ca sa fiu sincera nu prea am!…Dar timpul putin pe care pot sa mi-l permit il petrec acasa, cu animalele mele adorate, ascult muzica, citesc, si bineinteles mai ales cand timpul este frumos afara imi place foarte mult sa ma plimb pe malul lacului. Imi lipseste foarte mult marea….cum spuneam mai inainte, cand eram mica mergeam la mare aproape in fiecare an, deci aici, Lacul Ontario este pentru mine o deschidere, si de altfel imi place foarte mult natura, daca as avea mai mult timp la dispozitie cred ca as sta mai mult pe afara!!!

-Privind in jurul meu, nu pot sa nu observ cateva pisicute si un catelus, tolaniti pe permite in sufragerie. Ce parte au animalele in viata dumneavoastra?

- Oh! Ce parte nu o au? De cand m-am nascut am fost inconjurata de animale, mai ales catei. Pentru mine animalele sunt cele mai sincere vietati care iti ofera dragostea lor fara nici o conditie! Putem sa spunem acelasi lucru si de oameni? Din pacate nu cred! Personal sunt foarte atasata si foarte dura in acelasi timp cand vorbesc despre animale si copii! Aceste doua subiecte sunt foarte importante pentru mine si ma simt cateodata ca un avocat sau chiar procuror, pentru ca nu suport sa vad nedreptati si violenta cand este vorba de copii si animale! Acest lucru nu o sa pot niciodata sa-l accept si de aceea sunt foarte dura si ma zbat si incerc sa contribui pentru apararea drepturilor animalelor si protejarea copiilor. Sunt sponsor parent pentru doua fetite in America Latina si donor pentru Humane Society of Toronto. Cred ca toti avem aceasta datorie de a proteja si salva pe cei care nu pot sa se apere pe ei insusi, nu numai pentru ca traim intr-o societate care este asa la un nivel inalt cum este Nord America, dar mai ales pentru ca trebuie sa iubim ceea ce ne inconjoara si casa-planeta pe care traim cu totii!…..Sper ca nu am socat pe nimeni vorbind asa de pasionat de acest subiect, si mai ales sa nu credeti ca incep sa fac politica dar nu pot sa inchid ochii sau sa intorc capul fara sa nu fac nimic pentru o imbunatatire!

- Inainte de a incheia cu inevitabila si banala intrebare: ce planuri de viitor aveti, as indrazni sa va pun o intrebare mai intima. Proveniti dintr-o familie de artisti, bunicii dumneavoastra au fosti actori (Gheorghe si Dana Iordaneascu) mama dumneavoastra a fost si dansa actrita la Deva apoi (pentru ca a studiat muzica) a fost profesoara de pian in Elvetia si aici in Canada. Care este rolul pe care l-a jucat familia in formarea dumneavoastra ca om si ca artist?

- Din nou va referiti la trecut? De ce? Ce rol joaca familia dumneavostra? Cred ar fi mai corect! Familia mea precum l-am spus si la inceput, a fost si este baza mea ca om, ca artist si muzician. Planuri de viitor, sa fiu sincera nu prea fac, dar mai mult ma gandesc cum sa continui pe acelasi drum bun, cum sa imbunatatesc meseria pe care o profesez acum mai mult de 21 de ani, si cum sa ma imbunatatesc me mine insumi ca om! Sper totusi ca in septembrie sau octombrie 2006 sa

mai dau un recital de data asta piano-si vioara cu un coleg-profesor, si sa inregistrez mai multe opere pentru pian...bineinteles Beethoven si Mozart,….poate Liszt si Schumann.

- Stimata Georgiana, iti multumim pentru interviu. Te rugam in incheiere sa ne impartasesti cateva din proiectele de viitor.

- Pentru moment, continui sa predau la Kingsway Conservatory of Music in Etobicoke, sunt destul de ocupata, predau, sunt si coach pentru muzica de camera si acompanista, avem multe festivaluri de pregatit, si intr-un cuvant, proiectul meu este sa-mi profez meseria cat se poate de bine si sa redau mai departe tot ce eu am invatat generatiilor viitoare de tineri muzicieni!
Am petrecut o seara foarte placuta in compania Georgianei. Tematica destul “serioasa” a convorbirii noastre nu trebuie sa creeze un portret auster. Georgiana este o tanara artista plina de optimism, cu un suras permanent pe buze, cu privire luminoasa si cu inima deschisa, dedicata total profesiunii si idealurilor sale. Ii multumim pentru ospitalitate si ii uram succes.
 

 
Pelerinaje religioase, in toamna, in ElvetiaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :140
Monday, 05 June 2006

Parohiile Bisericii Sf. Treime din Geneva si Templul Montriod din Lausanne vor organiza in aceasta toamna doua pelerinaje.

Primul pelerinaj va avea loc in 22 septembrie la Saint Maurice/VS, cu prilejul sarbatoririi martirului Sfantul Mauriciu si a insotitorilor sai, relateaza portalul romanilor din Elvetia. Al doilea pelerinaj se va realiza in perioada 23-29 octombrie la Thesaloniki – la Muntele Athos (barbatii), si la Manastirile Metheora (femeile) – cu prilejul praznuirii Sf. M. Mucenic Dimitrie. Cei care doresc sa se inscrie trebuie sa se adreseze din timp parintelui Adrian Diaconu.

 
Inca un album al lui Silviu Iancu se lanseaza in Elvetia in luna iuliePDF Print E-mail
St. Gallen, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :199
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Interpretul roman Silviu Iancu, cel care s-a lansat sub pseudonimul In-Verso isi va lansa in curand un nou album muzical, intitulat „The Right 1”.

{mosimage}Albumul va fi disponibil la vanzare cel mai tarziu la mijlocul lunii iulie. Silviu s-a stabilit in Elvetia de aproximativ cinci ani si s-a lansat in muzica dupa catigarea unui concurs foarte popular, asemanator Scolii Vedetelor.

 
Corala Armonia selecteaza noi membriPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :186
Monday, 05 June 2006

Romanii din Canada care au voce, ureche muzicala, dar mai ales pasiune si daruire si vor sa cante alaturi de corala Armonia au acum sansa sa o faca.

Cei interesati sa faca parte din celebra Corala Armonia pot suna la numarul de telefon 416 785-7184, de unde pot obtine mai multe informatii despre selectia organizata de Corala Armonia.

 
Congresul mondial al editorilor de ziare s-a reunit la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :170
Monday, 05 June 2006

Duminica, 4 iunie, la Moscova, si-a deschis lucrarile Congresul mondial al editorilor de ziare.

Evenimentul va dura pana la 7 iunie, fiind organizat de World Association of Newspaper (Asociatia Mondiala a Ziarelor), informeaza Agentia Monitor Media. La cel de-al 59-lea Congres si-au anuntat participarea 1344 de oameni de presa si 200 de insotitori din 104 tari. Pe langa probleme ale editorilor, la sumitul mondial al ziarelor se va discuta si despre piata informationala ruseasca, discutii care vor urmari scopul atragerii investitori straini in acest domeniu. 

La ceremonia de inaugurare a Congresului, programata pentru 5 iunie, va rosti o alocutiune presedintele rus, Vladimir Putin. 

Asociatia Presei Independente de la Chisinau, care este unicul membru al Asociatiei Mondiale a Ziarelor, din Basarabia, nu participa la Congresul mondial al editorilor de ziare de la Moscova. 

 
Calugarii de la Manastirea Sambata expun in Germania, la FreiburgPDF Print E-mail
Freiburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :131
Monday, 05 June 2006

Sambata, 3 iunie, a avut loc la Mulhouse, vernisajul expozitiei de icoane pe sticla pictate de calugari ai Sfintei Manastiri Sambata, celebra ctitorie a lui Constantin Brancoveanu aflata la poalele Muntilor Fagaras.

Evenimemtul s-a desfasurat intre orele 16.00 si 19.00 in Sala Espace Amadeo, sub auspiciile Parohiei Romane Sfintii Cosma si Damian din localitate, informeaza pagina romanilor din Freiburg. La manifestare a fost invitat si IPPS Iosif Mitropolitul pentru Europa centrala de la Paris.

 
One Man Show cu Horatiu Malaele la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :160
Monday, 05 June 2006

{mosimage}Seria de manifestari intitulata „Artisti romani pentru toate anotimpurile” va aduce in fata publicului, incepand de luni, 5 iunie, un nou invitat: actorul roman Horatiu Malaele.

{mosimage}El va fi invitat al Institutului Cultural Roman din New York timp de zece zile, perioada in care va sustine un spectcol si va expune la Galeria East-West. Un veritabil One Man Show sustinut de Malaele va avea loc luni, 5 iunie, de la ora 19.0, la Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York, in timp ce miercuri, 7 iunie, actorul roman isi va demonstra reale veleitati de desenator. Expozitia sa de grafica si caricatura va fi vernisata la Galeria East-West, la ora 19.00. 

 
“Sa petrecem Romaneste”, spectacol pentru romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :155
Monday, 05 June 2006

Romanii din Germania sunt invitati in luna iunie la o serie de spectacole moderate de Mihaela Tatu, ce ii vor avea ca invitati pe actorii Nae Lazarescu si Vasile Muraru, interpreta de muzica populara Veta Biris, interpretul de rock and roll, Ricky Dandel si interpreta de muzica usoara si etno Gina Patrascu.

Spectacolul este filmat de ProTV si va fi difuzat la ProTV International.

Primul spectacol va fi vineri, pe 16 iunie la Koln, cu incepere de la ora 20.00, la restaurantul „Cafeteria Gastehaus”. Al doilea spectacol va fi sambata, 17 iunie, cu incepere de la ora 19.30 la restaurantul „Zinkhutter Hof”, in incinta muzeului „Zinkhutter Hof”, iar cel de-al treilea spectacol va fi duminica, 18 iunie, cu incepere de la ora 16.30, la restaurantul „Ecu Hotel”. Potrivit portalului romanilor din Koln, spectacolul este sprijinit de „Reiseburo Kessler“, prima linie internationala de transport persoane pe ruta Germania – Romania – Germania. Membrii cotizanti ai asociatiei organizatoare, Verein Romania, isi pot procura bilete beneficiind de o reducere de 10%.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions