Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Concurs de articole si fotografii despre Basarabia in FrantaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 07 June 2006

Asociatia de Prietenie Franco-Moldoveneasca „Les Moldaviens” („Moldovenii”- www.moldavie.fr) si Asociatia „Amici fara Frontiere” din Franta au anuntat despre lansarea celei de-a doua editii a concursului de fotografii si articole in limba franceza cu genericul „Povesteste-mi despre Moldova”.

Prin acest concurs, care se va desfasura in doua etape, dorim sa promovam imaginea Basarabiei in randul tarilor francofone, spune  Presedintele Asociatiei „Les Moldaviens”, Jean-Jacques Combarel, citat de Agentia Monitor Media.

Cei interesati sa participe la concurs pot trimite prin e-mail, la adresa concours@moldavie.fr, cinci fotografii pe care vor fi surprinse imagini din Moldova. Fiecare fotografie va avea o denumire si un scurt comentariu in versuri sau proza. La fel, vor fi admise un articol sau mai multe in limba franceza ce cel putin o pagina, avand ca subiect viata in R. Moldova. 

Dosarele vor fi primite pentru prima etapa pana la 31 iulie 2006., urmand ca cea de-a doua etapa sa fie anuntata toamna. In plus, fotografiile si articolele prezentate la concurs vor fi publicate pe site-ul  www.moldavie.fr
 
Liberalii de peste Prut vor sa cucereasca Primaria Chisinau cu ajutorul liberalilor romaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 07 June 2006

O delegatie a PNL din Romania, condusa de presedintele onorific al partidului, Mircea Ionescu-Quintus, urmeaza sa viziteze, in ultima saptamana a lunii august curent, Republica Moldova. 

DECA-press, preluata de PROMPT MEDIA, noteaza ca, in cadrul vizitei, delegatia romana, care va cuprinde lideri ai PNL, parlamentari, secretari de stat, urmeaza sa aiba intrevederi cu reprezentanti ai partidelor de orientare liberala din Republica Moldova. De mentionat ca PNL si-a oferit recent disponibilitatea de a sustine unificarea partidelor de orientare liberala din Moldova. Un prim semnal in derularea acestui proces ar putea fi organizarea unei liste comune pentru alegerile locale din Chisinau in 2007, cu sustinerea unui candidat comun care sa castige pozitia de primar.  PNL va sustine, de asemenea, accederea cu statut de membru observator al Partidului Liberal European (ELDR) si Internationala Liberala a partidelor liberale parlamentare din Moldova care si-au depus candidature. Este vorba de Alianta Moldova Noastra si Partidul Social Liberal, informeaza Prompt Media.

 
Romania si Cehia lanseaza programul EurekaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :201
Wednesday, 07 June 2006

Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANSC), in colaborare cu Presedintia Republicii Cehe si cu Ministerul Tineretului si Sportului din aceasta tara, organizeaza la Praga, in zilele de 8 si 9 iunie 2006, cea de–a XXII-a sesiune a Conferintei Ministeriale EUREKA.

La aceste intalniri, delegatia Romaniei va fi formata din secretarul de stat pentru cercetare - Anton Anton, consilierul ANCS si coordonator national de proiecte EUREKA Antoaneta Popescu, reprezentatul Romaniei in Grupul de lucru la nivel inalt EUREKA si directorul Directiei Integrare Europeana si Cooperari Internationale din cadrul ANCS - Iulia Mihail. La conferinta “EUREKA: contributia la intarirea competitivitatii globale a Europei”, presedintele ANCS va prezenta studiul “Rolul EUREKA in crearea de modele pentru o piata bazata pe cercetare” despre stadiul in care se afla sistemul de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica din Romania si contributia pe care acesta o poate aduce la intarirea competitivitatii tarii noastre si implicit la intarirea competitivitatii globale in cadrul Europei. Reuniunea la nivel ministerial va fi precedata de intalnirea la nivelul coordonatorilor nationali de proiecte cu scopul de a se desemna noi proiecte EUREKA. De asemenea, va avea loc si intalnirea Grupului de lucru la nivel inalt, in care se vor dezbate si definitiva si alte aspecte privind initiativa EUREKA (primirea de noi state membre, transferul presedintiei EUREKA catre Italia etc), informeaza Prompt Media.

 
Romania a inregistrat progrese in combaterea traficului de fiinte umanePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :141
Wednesday, 07 June 2006

In cel de-al saselea raport anual al Departamentului de Stat al SUA, dat publicitatii recent, se mentioneaza ca Romania a facut progrese importante in combaterea traficului de fiinte umane.

Printre progresele consemnate in acest raport se numara si eforturile imbunatatite de aplicare a legii, o crestere considerabila a numarului de traficanti romani adusi in fata justitiei si noi masuri de imbunatatire a coordonarii intre agentii privind chestiunile legate de traficul de fiinte umane. Totusi, Romania trebuie sa continue eforturile incepute si va mai avea de solutionat cateva probleme cum ar fi identificarea victimelor traficului de fiinte umane si stabilirea unui sistem functional pentru informarea victimelor cu privire la serviciile publice si asistenta juridica de care pot dispune. Conform acestui raport, Romania a fost inclusa in nivelul 2 privind eforturile guvernamentale de a combate traficul de fiinte umane.

 
Tabara romano-germana pentru ingrijirea mormintelor de razboiPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Wednesday, 07 June 2006

In garnizoana Craiova se va organiza in perioada 8 – 21 iunie, o tabara romano-germana.

Festivitatea de deschidere a „Taberei Romano-Germane pentru Ingrijirea Mormintelor de Razboi” va avea loc joi, 8 iunie, incepand cu ora 10.00, la cazarma Batalionului 20 Infanterie “Scorpionii Negri” din Craiova. Scopul acestei tabere este ingrijirea mormintelor eroilor germani cazuti in zona Olteniei, in cel de-al doilea razboi mondial. Organizatorul acestui eveniment este Ministerul roman al Apararii Nationale, cu participarea a zece militari germani din Divizionul 21 Rachete Antiaeriene din Sanitz, Germania, precum si a reprezentantului pentru Romania al Uniunii Populare Germane pentru Ingrijirea Mormintelor de Razboi, impreuna cu reprezentanti ai Brigazii 2 Infanterie “Rovine”.

 
Manon Lescaut pentru prima data la Opera NationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :105
Wednesday, 07 June 2006

Opera Nationala din Bucuresti va organiza sambata, 10 iunie, un eveniment muzical de exceptie:  Manon Lescaut de Giaccomo Puccini, opera in concert.

Din distributia de sambata fac parte Mariana Colpos, Iordache Basalic, Kamen Chanev(Bulgaria), Mihnea Lamatic, Mihai Lazar, sub  conducerea muzicala a lui Adrian Morar.  Potrivit Prompt Media, evenimentul, care va avea inca doua reprezentatii pana la finalul stagiunii, in zilele de 14 si 16 iunie, cu alte doua distributii, este un preambul la spectacolul din toamna, a carui regie va fi semnata de Alexandru Darie, si care va deschide viitoarea stagiune

 
Licitatie de arta in beneficiul sinistratilor din Bulgaria, Romania si SerbiaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :106
Wednesday, 07 June 2006

Fundatia Thyssen-Bornemisza Art Contemporary impreuna cu Phillips, de Pury & Company a organizat recent o licitatie de arta in beneficiul sinistratilor inundatiilor din Bulgaria, Romania si Serbia, la Muzeul Mucsarnok din Budapesta.

Potrivit portalului Ministerului Culturii si Cultelor, licitatia a avut loc pe 3 iunie, iar lucrarile scoase la vanzare au fost donate de catre artisti importanti si galerii cunoscute.

 
Romania invitata sa devina membru al Comisiei Internationale a Teatrului Francofon (CITF)PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :125
Wednesday, 07 June 2006

Ministrul Culturii si Cultelor,  Adrian Iorgulescu s-a intalnit marti, 6 iunie, cu presedintele Comisiei Internationale a Teatrului Francofon (CITF), Emile Lansman, si cu delegatul  regiunii Wallonie-Bruxelles in Romania, Daniel Sotiaux.

Emile Lansman a lansat, in acest context, o invitatie Romaniei de a deveni membru al CITF, organism dedicat promovarii teatrului francofon, si a propus ca, prin intermediul Ministerului Culturii si Cultelor si al UNITER, informatiile legate de activitatea comisiei sa fie prezentate profesionistilor romani.

Ministrul Adrian Iorgulescu si-a exprimat interesul fata de implicarea Romaniei in CITF si a avansat propunerea ca urmatoarea reuniune a comisiei, la care urmeaza sa participe si oameni de teatru romani, sa fie organizata la 12 septembrie 2006 la sediul Ministerului Culturii si Cultelor, anunta portalul acestui minister.

 
Azi se decide campioana Romaniei la fotbalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :172
Wednesday, 07 June 2006

Rapid si Steaua se lupta miercuri, 7 iunie, pentru titlul de campioana a Romaniei la fotbal.

Va fi finalul unui sezon agitat, ce a reprezentat noua luni de munca pentru jucatorii echipelor romanesti, iar cel mai important rezultat al sau va fi castigarea, de catre o singura echipa, a dreptului de a intra in Liga Campionilor, cea mai mare competitie la nivel de club.

Cu incepere de la ora 17:00 Steaua va juca la Vaslui meciul cu echipa patronata de Adrian Porumboiu, iar cele trei puncte pe care le-ar obtine in urma unei victorii sunt esentiale pentru indeplinirea obiectivului echipei lui Olaroiu. Misiunea Stelei pare putin mai usoara in conditiile in care echipa moldovenilor este una care abia s-a salvat de la retrogradare.

Rapidul lui Lucescu, in schimb, are o misiune mai grea in deplasarea pe care o va face la Petrosani, echipa locala avand nevoie de cele trei puncte pentru a putea spera ca la anul sa mai joace in Divizia A.

In acest moment Steaua se afla pe locul intai cu 61 de puncte, iar Rapidul pe locul al doilea, cu 59 de puncte. Cea care pleaca cu sansa intai este echipa din Ghencea, care insa trebuie neaparat sa castige la Vaslui pentru a deveni campioana Romaniei. Daca Steaua pierde sau face egal la Vaslui, trofeul campionatului va ajunge, in schimb, in Giulesti, la Rapid, fiind luate in calcul si rezultatele din meciurile directe.

Pe de alta parte, ultima etapa reprezinta pentru Dinamo ultima sansa de a evolua la anul intr-o cupa europeana. In deplasarea de la Timisoara "cainii rosii" au nevoie de toate punctele pentru a trece inaintea Sportului Sudentesc in clasament. Si acest meci se anunta a fi unul dificil, intre suporterii celor doua echipe existand numeroase tensiuni.
 
Proiect european pentru muncitoarele romance din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :209
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Centrul de Informare si Educare pentru Dezvoltare din Italia va lansa zilele acestea un proiect ce va avea ca scop facilitarea accesului la piata de munca pentru femeile imigrante provenite din Romania, care lucreaza, sau intentioneaza sa lucreze, in domeniul asistentei familiare.

{mosimage}Proiectul, intitulat Lalera, este finantat de Uniunea Europeana si isi propune, in linii mari, sa dezvolte, prin intermediul cooperarii transnationale, calitatea, inovarea si dimensiunea europeana a sistemelor si a practicilor de formare profesionala.

Proiectul isi propune sa imbunatateasca instrumentele profesionale, inclusiv limba, ca metoda de a depasi izolarea produsa de lipsa de comunicare.

Imigratia feminina este destul de consistenta in Italia, iar problemele legate de procesul de integrare sociala si culturala a femeilor straine care lucreaza in aceasta tara nu sunt deloc mici sau de neglijat. In Italia, numarul de asistenti familiari care se ocupa in primul rand de batrani este de aproximativ 250.000 de persoane, dintre care 70.000 provin numai din Romania. Acestia vin aici fie prin intermediul familiei, fie prin prieteni.

Proiectul isi centreaza activitatea pe productia de materiale, abordari, metode inovatoare de invatare si de fomare, prin intermediul radiofoniei si tehnicilor de invatare la distanta pentru dezvoltarea competentelor ligvistice ale muncitoarelor romance. Pentru a fi depasite dificultatile de organizare, a fost ales radio-ul ca instrument de formare, avand la baza o tehnologie economica, dar de mare arie de difuzare, care sa fie accesibila, flexibila spatial si temporal.

Proiectul prevede, in mod deosebit, producerea unui program radiofonic care sa contina momente de formare ligvistica, informare, muzica si divertisment, care poate fi transmis atat de un radio romanesc, cat si de unul italian.

 
Credit ipotecar pentru casa, pentru romanii din strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Roanian Global News
Accesari :359
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Romanii care locuiesc in statele din Uniunea Europeana sau care sunt in curs de aderare la Uniune, statele nemembre din Vestul Europei, SUA, Canada, Marea Britanie, Australia sau persoanele care lucreaza in alte tari de pe glob in institutii publice sau private recunoscute, pot solicita credite ipotecare in Romania conform Legii 34/2006.

{mosimage}Aceasta reprezinta o mare oportunitate pentru acest segment de populatie, avand acum posibilitatea de a-si directiona economiile intr-o investitie sigura, utila si profitabila. Incercand sa raspundem posibilelor intrebari pe care cititorii nostri le-ar avea in momentul in care afla acest lucru, am apelat la Ana Cernat de la ”Domenia Credit” care a avut amabilitatea de a ne oferi detaliile necesare.

-Cum poate un roman din strainatate sa contracteze un credit ipotecar? Cui trebuie sa se adreseze?
-Pentru a contracta un credit ipotecar de achizitie locuinta sau teren, renovare sau construire casa, un roman nerezident se poate adresa societatii noastre, Domenia Credit. Este vorba despre prima societate de credit ipotecar de pe piata romaneasca, cu un portofoliu de credite de peste 30 milioane USD, infiintata in februarie 2003 si avand ca actionari si finantatori Fondul Romano-American pentru Investitii, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, Banca de Dezvoltare a Germanie (DEG) si IFC (Divizia de Investitii a Bancii Mondiale).

- Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga din momentul in care se hotaraste sa faca un credit ipotecar in Romania pana in momentul in care semneaza contractul de creditare?
-
Pe scurt, pasii care trebuie parcursi sunt urmatorii: contactarea unui consilier de clienti Domenia Credit, fie telefonic, fie pe e-mail/pagina de web sectiunea precalificari, sau, in cazul in care persoana interesata se afla in Romania, direct la sediul nostru din Bucuresti sau la agentiile si birourile din Arad, Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Sibiu, sau Timisoara. In urma discutiei cu consilierii nostri, se stabileste eligibilitatea persoanei sau familiei care doreste sa aplice pentru un credit ipotecar. Urmatorul pas este intocmirea dosarului de credit, care necesita strangerea actelor care sa ateste aceasta eligibilitate. Urmeaza analizarea dosarului de catre un ofiter de credit, in urma careia se va comunica clientului daca imprumutul este aprobat, precum si conditiile de aprobare. Odata ce suma maxima aprobata ii este adusa la cunostinta clientului, acesta are la dispozitie un termen rezonabil pentru a-si gasi imobilul in functie de avansul de care dispune plus imprumutul aprobat. Creditul se va vira in contul vanzatorului in momentul semnarii contractelor de vanzare cumparare.

- Care sunt institutiile financiare care pot acorda credite ipotecare romanilor din strainatate? Cu cine lucreaza Domenia Credit in acest sens?

- Domenia Credit nu are parteneri sau colaboratori in strainatate care sa intermedieze acordarea de credite clientilor de peste hotare, creditul fiind aprobat si obtinandu-se direct de la Domenia Credit – Bucuresti.

- Care sunt criteriile de eligibilitate din partea institutiilor financiare sau a Domenia Credit privind romanii din strainatate care doresc sa contracteze un credit ipotecar in Romania?

- Criteriile de eligibilitate sunt cele stabilite de Banca Nationala a Romaniei, a carei legislatie in domeniu ni se aplica si noua ca societate de credit ipotecar, mai exact ne referim la avansul pe care trebuie sa-l detina clientul la momentul achizitiei (minim 25% din valoarea imobilului), sau contributia personala de minim 30% in cazul construirii unei case. Alte reglementari BNR impun ca rata de credit a unui client sa nu fie mai mare de 35% din venitul sau net. Mai multe detalii referitoare la conditii gasiti pe website-ul nostru www.domenia.ro.

- Ce documente doveditoare trebuie sa prezinte in momentul in care doreste sa contracteze un credit ipotecar in Romania?

- Documentatia necesara minima este cea referitoare la sursele de venit: contract de munca prezent, in anumite cazuri contractele de munca anterioare, rulaj de cont sau adeverinte de venit, scrisori de recomandare din partea angajatorului, declaratia de venit si dupa caz raport de la biroul de credit.

- Care sunt canalele de comunicare pe care poate sa le foloseasca un roman din strainatate in momentul in care se hotaraste sa contracteze un credit ipotecar in Romania?

- Principalul canal de comunicare este site-ul nostru, www.domenia.ro, care contine un formular de precalificare in sectiunea de credite. Completarea on-line a acestui formular de precalificare va aduce in contact cu consilierii nostri de clienti. De asemenea, detalii legate de creditele noastre se mai pot obtine la adresa de e-mail: office”domenia.ro sau la telefon: 0040 21 222.85.88.
- Cand este nevoie de prezenta fizica a romanului din strainatate pentru definitivarea actiunii de creditare?

Conform procedurii Domenia Credit nu se poate obtine un credit fara ca aplicantul sa se intalneasca cu un reprezentant Domenia. Se pot face exceptii in cazul in care exista o ruda de gradul I in tara, ce va fi implicata in contractul de credit ipotecar. Pentru restul operatiunilor, ca de exemplu semnarea contractelor, clientul poate mandata o persoana in baza unei procuri autentice. Din aceste motive ii sfatuim pe romanii nerezidenti care vin in vizita in Romania cu planuri de investitii imobiliare, sa ne faca o vizita la sediul nostru din Bucuresti, sau sa solicite o intalnire cu oricare dintre reprezentantii Domenia din tara.

- Poate sa mandateze sau sa imputerniceasca pe cineva din familie sau din Romania sa faca demersurile pentru un credit ipotecar?

- Asa cum am mentionat, da, se poate, cu specificatia ca pentru intocmirea procurii este bine ca persoana respectiva sa solicite sfatul unui reprezentant Domenia, pentru a fi sigur ca include in procura respectiva toate operatiunile pe care doreste sa le delege.

- Ce venituri se iau in calcul pentru un roman din strainatate si care este suma minima de la care se acorda un credit ipotecar pentru el? Eventual un exemplu de calculatie ar fi foarte bun pentru a-i face pe cititorii nostri sa inteleaga mai bine ce sanse au sa apeleze la un credit ipotecar in Romania.
- Veniturile eligibile sunt cele de natura salariala (nu din afaceri nerezidente), iar suma creditului depinde de aceste venituri. Pentru a achizitiona, de exemplu, o casa cu teren in Romania, care costa 100.000 Euro, o familie formata dintr-un roman nerezident si unul rezident are nevoie de un avans de 25%, respectiv 25.000 Euro, si de un venit minim net cumulat de aproximativ 2.300 Euro pentru a accesa un credit de 75.000 Euro. Rata lunara minima de plata este de 790 Euro, daca perioada de creditare este de 15 ani, sau 710 Euro, daca perioada este de 20 ani.
10. Pe langa valoarea imprumutului, care sunt costurile suplimentare (dobanzi, comisioane, etc) pe care un roman din strainatate trebuie sa le plateasca in cazul in care face un credit ipotecar?
Comisioanele direct legate de credit sunt cele de analiza a creditului de 80 RON, platibili la momentul depunerii cererii de credit, si de acordare a creditului de 1,9% din suma acestuia. Nu avem comisioane de administrare conturi pe parcursul anului. Clientii trebuie sa mai aiba in vedere costurile legate de evaluare, asigurari, taxe si onorarii notariale legate de autentificarea contractelor de credit si de ipoteca, si inscrierea imobilului in Cartea Funciara. Toate aceste costuri si comisioane sunt aduse la cunostinta clientului din prima discutie cu un consilier Domenia.
In ceea ce priveste dobanda, aceasta este alcatuita dintr-o marja fixa la care se adauga indicele EURIBOR respectiv LIBOR in functie de valuta creditului. Nivelul marjei poate lua valori in intervalul 6,75 - 7,75%. La momentul actual dobanda minima la care un client poate contracta un credit Domenia in Euro este de 9,77 % (valoare EURIBOR la 31 aprile a.c.I 3,02 %).
In ciuda dobanzilor mai mari percepute in general de creditorii locali, investitiile imobiliare din Romania aduc in continuare randamente ridicate.

- Care sunt modalitatile de plata pe care le are la dispozitie un roman din strainatate pentru plata ratelor lunare?

Plata ratelor se poate efectua prin transfer bancar in contul Domenia Credit, prin debit direct daca se constituie un cont la Raiffeisen in care sa fie depuse periodic sume, pentru a fi trase ratele de credit lunar, sau se mai poate efectua de catre o terta persoana din tara.
- Poate un roman din strainatate sa faca un credit ipotecar cu o ruda din Romania, prin cumularea veniturilor? Sau eventual cu un partener intre care nu exista relatia de casatorie?

- Da, poate. Astfel de cazuri se analizeaza fiecare in parte, pentru ca situatiile pot fi dintre cele mai complexe. De exemplu, in cazul in care doua surori doresc sa li se cumuleze veniturile, si fiecare dintre ele este casatorita, acest lucru se poate realiza numai in situatia in care imobilul pe care-l doresc (fie ca este vorba de achizitie, fie ca este constructie) va fi proprietatea ambelor familii, care astfel vor forma o gospodarie comuna.

(Interviu realizat de Actualitatea Romaneasca)

 
Auriu de Milesti la nunta de aur a presedintelui american Jimmy CarterPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Sute de sticle de sampanie de la Milestii Mici vor ajunge in curand pe masa fostului presedinte American, Jimmy Carter.

{mosimage}Jimmy si sotia sa Rosalynn cunosc deja vinurile moldovenesti si au o preferinta deosebita pentru unele specii vinifice produse in cel mai mare beci din Moldova – cel de la Milestii Mici, informeaza Stirea de Garda.

Eugen Lee McCord, presedintele companiei „Moldova-Georgia USA Business Center”, specializata in exportarea vinurilor din Moldova catre Statele Unite, a declarat pentru Ziarul de Garda ca Rosalynn Carter adora vinul alb de desert „Auriu” de Milesti. In luna iulie, cuplul prezidential Carter va consemna jumatate de secol de casnicie. Cu aceasta ocazie compania americana va oferi acestei familii mai multe sute de sticle cu vinuri si spumante de la Milesti.

In luna iulie circa 30.000 de sticle de vinuri de Milesti vor fi transportate catre SUA, o parte dintre acestea fiind destinate pentru aniversarea de aur a cuplului Gimmy si Rosalynn Carter, iar o parte vor fi distribuite in diferite institutii comerciale pe intreg teritoriul SUA.

 
Lansare de carte la Consulatul General al Romaniei din SydneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :140
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}La Consulatul General al Romaniei din Sydney, a avut loc, in acest weekend, lansarea cartii „Epoca Stefaniana - Studiu despre dimensiunea arhitecturala", lucrare aparuta la Editura Carpathia Press – 2006.

{mosimage}Autorul acestei lucrari, George Roca, este un scriitor roman din Australia, poet, jurnalist, om de teatru, important creator de mediu cultural si editor de publicatii de cultura.

Acest studiu, tiparit pentru prima data si sub forma de volum, a fost pregatit de autor pentru al 29-lea Congres al Academiei Romano-Americane de la Bochum, Germania (2004), avand titlul "Dezvoltarea arhitecturii in perioada de domnie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant". Profesorul Univ. Dr. Artur Silvestri, presedintele Asociatiei Romane de Patrimoniu, cu a carui bunavointa, intelegere si generozitate s-a tiparit aceasta carte, spune in „Viziunea razaseasca" din postfata lucrarii: "...daca ne vom gandi ca ne este de trebuinta o „recucerire a adevarului despre noi", pe aceasta o vom afla in cultura de margini de Romanie si in reminiscente de „Romania de odinioara", astazi dezlegate de statalitate, si, intai si-ntai, la „romanii risipiti". Acolo doar, sub apasarile de mediu ostil, apare ideea ca a pierde identitatea este totuna cu a se pierde tot ce este mai de pret pe Pamant. Incepe, deci, a se vedea ca noi vom ajunge acolo unde ar fi trebuit sa fim demult prin sfortare colectiva de multimi imprastiate, unde se vor putea gasi, prin impartasire de obiective, romani de pretutindeni si deopotriva din satul pierdut in munti si din orasele gigantice de pe meriadiane streine."

Lansarea cartii s-a facut prin amabilitatea consului general Ovidiu Grecea, in prezenta reprezentantilor organizatiilor comunitare ale diasporei recente din Sydney, a intelectualitatii, oamenilor de afaceri, personalitatilor comunitare, cat si a distinsului oaspete aflat in vizita la Sydney, prof.univ.dr. Corneliu Dumitriu, Directorul Catedrei UNESCO a Institutului International de Teatru de la Paris.

(Din Sydney, a transmis Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia – Spirit Romanesc)

 
La Chisinau s-a lansat portalul european Europa.mdPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :214
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}La Chisinau a avut loc lansarea oficiala a portalului Europa.md- www.europa.md, avand sloganul „Partenerul tau in procesul cunoasterii si dezvoltarii”, anunta

Agentia Monitor Media. 

{mosimage}Directorul Programului Initiative Europene din cadrul Fundatiei Soros-MoldovaIulian Fruntasu, a spus ca portalul Europa.md va incerca sa acopere evenimentele politice, sociale, culturale, care au conotatie europeana. „Speram ca Europa.md va contribui la scurtarea drumului Basarabiei spre Uniunea Europeana”. Informatiile publicate vor putea fi utilizate de jurnalisti si ONG-uri, precum si de publicul larg. Fruntasu a mentionat ca politica editoriala a portalului este independenta.

Redactorul-sef al portalului, Corina Fusu, a mentionat ca vor fi publicate zilnic cate 2-3 relatari proprii de la evenimentele cele mai relevante, atat din tara, cat si de peste hotare, pentru a face portalul cat mai dinamic. Europa.md reprezinta o sursa permanenta de stiri, analize si evaluari in ce priveste procesul de integrare europeana, in general, si implementarea Planului de Actiuni Uniunea Europeana – Moldova, in particular. Portalul se manifesta si ca un instrument de monitorizare a implementarii Planului mentionat, publicand rapoartele expertilor independenti privind rezultatele in domeniul integrarii. In plan extern, Europa.md serveste drept sursa de informatie despre evolutiile moldovenesti in contextul integrarii europene, consolidarea resurselor analitice si a celor academice, monitorizarea implementarii Planului si a altor angajamente asumate de Republica Moldova. 

In cel mai scurt timp, Europa.md isi propune sa asigure si traducerea in limba engleza a informatiilor, precum si revista presei din R. Moldova si cea de peste hotare. Pe portal sunt disponibile rubrici cu informatii utile referitoare la R. Moldova, Uniunea Europeana, conflictul moldo-rus, Planul de Actiuni RM-UE, precum si informatii de la evenimente, analize si comentarii. 

 
Adunare Eparhiala pentru Episcopia Ortodoxa a Covasnei si HarghiteiPDF Print E-mail
Miercurea-Ciuc, Romania/Romanian Global News
Accesari :121
Wednesday, 07 June 2006

Marti, 6 iunie 2006, la Centrul Eparhial din Miercurea-Ciuc a avut loc sedinta de constituire a Adunarii Eparhiale pentru anii 2006-2010.

Cu aceasta ocazie, pe baza prevederilor Regulamentului pentru Functionarea Organelor Deliberative ale Biserici Ortodoxe Romane, au fost alese Consiliul Eparhial, Consistoriul Eparhial si Monahal si deputatii in Adunarea Nationala Patriarhala.

La propunerea PS Ioan Selejan, Adunarea Eparhiala a aprobat imbunatatirea structurii institutionale a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, prin infiintarea a inca doua protopopiate la Toplita si Intorsura Buzaului, care vor functiona pe langa cele existente in Miercurea-Ciuc si Sfantu Gheorghe.

In cadrul dezbaterilor a fost evidentiata importanta infiintarii Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, in urma cu 12 ani, pentru pastrarea si afirmarea credintei ortodoxe, a limbii si culturii romane in localitatile din cele doua judete, dandu-se o inalta apreciere activitatii Prea Sfintitului Ioan Selejan pe taram confesional, cultural, social si comunitar, in calitatea Sfintiei Sale de cel mai important lider al romanilor din aceasta parte de tara.

Totodata, s-a solicitat autoritatilor publice centrale, sa acorde atentia cuvenita rezolvarii problemelor indentitare cu care se confrunta romanii din judetele Covasna si Harghita si sa elaboreze o strategie pentru stoparea tendintelor separatiste si autonomiste, si pentru pastrarea caracterului multietnic si pluriconfesional al localitatilor din Arcul Intracarpatic.

A fost exprimata ingrijorarea fata de prezenta in mass-media locala de limba maghiara a unor discursuri cu mesaje sovine, irendentiste si revizioniste, propunandu-se infiintarea pe langa Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna a unui grup pentru combaterea si monitorizarea antiromanismului.

 
Un nou birou pentru imigranti in CastellonPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :167
Wednesday, 07 June 2006

Conducerea primariei din Castellon de la Plana a anuntat ca pana la toamna va fi deschis un birou de indrumare a imigrantilor.

Acest nou serviciu al primariei se va numi AMIX (amigo – in valenciano) si va include un grup de persoane din randul imigrantilor, astfel incat solicitarile sa fie solutionate in limba materna a acestora. „Vom semna un acord cu asociatia romanilor pentru ca aceste persoane sa poata oferi informatii tuturor romanilor, despre orice subiect, de la rezolvarea problemelor birocratice la felul in care functioneaza societatea si orasul nostru”, a declarat pentru periodicul „Roman in Lume”, primarul orasului Castellon de la Plana, Alberto Fabra.

Potrivit aceluiasi periodic, biroul dedicat informarii imigrantilor din Castellon de la Plana se va deschide, potrivit primariei, in cursul acestui an, probabil in toamna. Serviciul va functiona intr-o cladire a primariei, unde se fac acum amenajari pentru instalarea biroului AMIX.

 
Pagini noi de web pentru Consulatul si Ambasada Romaniei in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :278
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Recent, Ministerul Roman de Externe „a dat drumul” noilor adrese de internet unde se pot gasi ultimele informatii legate de actualitatea din Romania, prezentarea institutiilor, serviciilor si modului de solicitare a acestora.

{mosimage}Adresele de internet sunt http://madrid.mae.ro si http://barcelona.mae.ro si reprezinta acum cele mai noi surse de informare pentru cei care au nevoie de serviciile Ambasadei si Consulatului Roman din Spania. Potrivit periodicului „Roman in Lume”, in comparatie cu vechea pagina, noile adrese ale acestor institutii sunt dinamice, au un motor de cautare bun si pare sa satisfaca nevoia de informatie a romanilor. Paginile Ambasadei din Madrid si cea a Consulatului General de la Barcelona contin toate informatiile legate de toate procesele administrative de emitere a documentelor (de la certificat de nastere la informatii despre redobandirea cetateniei romane), despre asociatiile si bisericile romanilor din Spania, despre alte institutii romanesti, despre istoria, cultura si despre relatiile economice actuale dintre Romania si Spania. De asemenea, pe langa un design atragator, cu imagini din Romania, pagina ofera si un motor de cautare destul de bun si o versiune in limba spaniola.

 
„Marea doamna” a literaturii romane la Festivalul de Poezie din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :114
Wednesday, 07 June 2006

Berlinul a gazduit in perioada 27 mai-4 iunie Festivalul de Poezie 2006, la care au participat 80 de poeti din peste 20 de tari, printre care si Nora Iuga, una din cele mai cunoscute voci lirice romanesti in spatiul german.

Manifestare ampla, intrata in traditia capitalei germane, festivalul poetic berlinez a cuprins si in acest an mai multe secvente: a debutat cu un grandios recital poetic international, desfasurat pe cea mai mare scena europeana in aer liber consacrata poeziei- cea din Potsdamer Platz, in prezenta a mii de spectatori (Weltklang/ Sonoritati mondiale- Noaptea Poeziei). Un amplu colocviu cu participare multidisciplinara (filozofi, geneticieni, programatori, crecetatori ai istoriei civilizatiei si culturii) a fost consacrat problematicii traducerii, a medierii dintr-o limba in alta, dintr-un limbaj in altul. Invitatii au discutat despre problemele traducerii poeziei, despre limitele universului imagistic al constiintei poetice contemporane, despre misterul poetic, interferentele poeziei cu muzica si artele vizuale. Sub titlul VERSschmuggel/ Trafic de versuri- s-a defasurat un atelier de lucru intre traducatori si poeti, consacrat, la fiecare editie, unei anumite regiuni europene. In centrul atentiei a stat in acest an spatiul Balcanilor, definit –in opinia organizatorilor- ca “sinonim pentru Europa de Est si de Sud-Est”: cate 2 poeti insotiti de un traducator au lucrat timp de trei zile impreuna la traducerea reciproca a unui grupaj de poezii, participand in final la o lectura publica, moderata de un jurnalist/scriitor.

In acest context, Nora Iuga si tanarul poet german Ron Winkler au citit in fata unui public numeros, de peste 300 de participanti, cateva poezii proprii. Desi moderatorul Ales Steger repartiza relativ confuz Romania in geografia simbolica a “spatiului carpato-balcanic”, iar titlurile celor 3 poezii din volumul “Roman in versuri” (“Oblomov”, “Siberia” si “Cu rusul in pat”) ale poetei noastre trimiteau aparent la matricea slava a spiritualitatii vechi romanesti, Nora Iuga a oferit, de fapt, publicului berlinez o mostra rafinata de imagine si senzualitate poetica, marca inconfundabila a propriei ei personalitati.

Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” din Berlin a sprijinit prezenta la “Poesiefestival Berlin” a Norei Iuga, “Mare Doamna” a literaturii romane, cum o numeste presa germana, oferind, totodata, poetei noastre, ocazia de prezenta, in data de 6 iunie, patru tineri poeti romani ai generatiei 2000, in cadrul unei seri de poezie organizata- de aceasta data - chiar de catre ICR Berlin. 

 
8 straini din 19 stiu limba italianaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :218
Wednesday, 07 June 2006

Dintr-un numar de zece straini care traiesc in Italia, opt stapanesc foarte bine limba italiana, in timp ce numai 20% au probleme in a se descurca in limba tarii in care traiesc.

32.8% dintre strainii din Italia spun ca stiu bine limba, in timp ce restul de 50.7% dintre cei care stapanesc limba spun ca se descurca destul de bine. Acestea sunt datele care reies dintr-un ultim studiu realizat de Censis, in cadrul proiectului european „Let it fly”, in colaborare cu ministerul italian al Muncii si al Politicilor Sociale.

Cercetatorii au intervievat 201 imigranti, vorbitori a 42 de limbi. Pe primele locuri ca limbi materne sunt araba (18.4%), romana (13.4%), albaneza (9.5%), franceza (9.5%) si spaniola (8.5%). Toti imigrantii se declara bilingvi, avand asadar un grad de cunoastere mai mic sau mai mare al limbii italiene.

Pentru invatarea limbii italiene, cea mai eficace metoda este viata de zi cu zi (60.2%), cursurile de grup cu profesor (42.3%), contactele cu prietenii si cunostintele (24.9%). Trei imigranti din patru – 75.6% - vorbesc limba materna si numai 21.4% italiana (mai ales din motive de munca, in aceasta categorie intrand menajerele si asistentii personali). In casa este preferata exprimarea in limba tarii de origine. Astfel, in timp ce in timpul liber, 46.8% folosesc italiana, 49.3% vorbesc in limba lor.

La locul de munca, 90.4% dintre imigranti sunt nevoiti sa vorbeasca in limba italiana. 62.2% dintre imigranti spun ca stiu italiana destul de bine, astfel incat sa inteleaga un text scris, in timp ce 43.3% declara ca stiu ca scrie in italiana. La sosirea in Italia unul din 2 imigranti (55.2%) nu stiau limba italiana, in timp ce numai 33.3% stiau putina italiana, iar 11.4% o vorbeau deja bine.

Pentru 74.6% dintre imigranti nivelul de cunoastere al limbii italiene este adecvat pentru a se descurca la serviciu, iar 22.2% nu cunosc suficient limba fata de ceea ce li se cere. Cunostintele si prietenii reprezinta primul canal ce permite imigrantului sa invete limba, in timp ce 39.8% spun ca au invatat-o singuri, iar 32.8% ca au invatat in familie.

Pentru autodidacti, televiziunea este canalul de invatare preferat. 90% au invatat limba tarii de adoptie urmarind emisiunile televizate. 70% retin necesarul pentru perfectionarea propriilor notiuni de limba italiana, astfel incat sa isi gaseasca un loc de munca mai bun fata de cel pe care il au in prezent, iar 71% au intentia sa isi imbunatateasca notiunile de italiana.

Pusi in fata posibilitatii de a urma un curs de italiana gratuit, imigrantii din Italia pun diverse conditii. Pentru 57.7% cursul ar trebui sa se desfasoare intr-o locatie care sa nu fie departe de casa, in timp ce 54.6% spun ca acest curs ar trebui sa fie bazat in primul rand pe conversatie, iar 41.5% spun ca vor ca el sa se desfasoare seara. 21.9% spun ca nu sunt dispusi sa urmeze cursuri, chiar daca acestea ar fi gratuite.  

 
Regizoarea romanca Maria Stefanache aniverseaza 10 ani de teatru la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :159
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Noul sediu al Centrului de Productie Teatrala din Milano, condus de regizoarea Maria Stefanache, va fi inaugurat astazi, 7 iunie, de la ora 19.30, in Via Trebbia 33 (Porta Romana) din Milano.

{mosimage}Cu aceasta ocazie oaspetii vor avea ocazia sa participe la o serie de momente culturale care pun in evidenta cei 10 ani de actvitate ai acestui Centru, o expozitie de fotografie semnata de artista venezueleano-spaniola Miroslava Ledo, care va ilustra zece ani de munca la Centrul de Productie Teatrala din Milano (1996-2006), un film documentar despre munca ei regizorala privind constructia personajului realizat de Veronica Tronconi si Marica Lizzadro, urmand ca la finalul acestei inagurari sa fie prezentata avanpremiera viitoarei carti “Teatrul Mariei Stefanache” scrisa de jurnalista Violeta P. Popescu, transmite corespondentul Romanian Global News la Milano.

Maria Stefanache este nascuta in Romania, este de origine greaca si este absolventa de studii teatrale si o membra de seama a Asociatiei Romanilor din Italia. Studiile de regie si le definitiveaza la Academia Nationala de Arte Dramatice “Silvio D’Amico” din Roma.

 
Sarbatoare romaneasca la LogronoPDF Print E-mail
Logrono, Spania/Romanian Global News
Accesari :132
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Comunitatea romaneasca din La Rioja s-a reunit la finele saptamanii trecute la barul Caballero din Logrono, pentru a sarbatori impreuna.

{mosimage}Desi nu exista nici un motiv concret de sarbatoare romanii s-au adunat pur si simplu pentru a-i aminti de petrecerile de acasa si de felul in care se simt romanii bine, indiferent in ce colt de lume s-ar afla. De muzica si de animatie s-a ocupat un grup muzical format din artisti romani care in timpul liber lucreaza in constructii. Publicul i-a apreciat la justa valoare si nu s-au oprit din dans toata seara.

Mancarea servita la petrecere a fost gatita de fetele de la bar. Rodica si Adriana, mama si fiica, sunt si ele romance si ele au fost cele care au delectat oaspetii cu unele dintre cele mai bune feluri de mancare romaneasca, dintre care evident nu au lipsit mititeii. Cum cea mai buna pentru mici este berea romaneasca, care nu a lipsit nici ea de la petrecere.

„Oamenii lucreaza de luni pana vineri, nu le mai ramane timp pentru alte activitati, si ceea ce vor ei la sfarsit de saptamana este sa se distreze” a spus patronul barului in care s-a desfasurat petrecerea, Samar Javed, citat de publicatia spaniola La Guia de la Rioja.

In urma cu mai putin de o luna, tanarul pakistanez in varsta de 27 de ani, Samar Javed s-a aventurat in lumea afacerilor fara sa aiba cea mai mica experienta in acest domeniu si a deschis barul Caballero, pe care intentioneaza sa-l puna intotdeauna la dispozitia imigrantilor din regiune. Petrecerea romaneasa a fost prima de acest tip, dar cu siguranta, asigura pakistanezul, nu va fi ultima.

 
Trei expozitii foto Romania in Imagini la IstanbulPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :120
Wednesday, 07 June 2006

Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir din Istanbul organizeaza in luna iunie, pe malurile Bosforului, trei expozitii foto “Romania in Imagini”.

Doua dintre acestea sunt deschise la Universitatea din Istanbul, Facultatea de Litere (cea mai mare din universitate, cu 22.000 studenti), respectiv Facultatea de Comunicare, in perioada 8-30 iunie, iar a treia va fi deschisa in perioada 9 -30 iunie, la Muzeul de Pictura si Sculptura al Universitatii de Arte Frumoase Mimar Sinan, care ocupa somptuoasele incaperi ale resedintei fostilor principi imperiali otomani din complexul Palatului Dolmabahce. Fotografiile, de 50/70 cm, de o remarcabila calitate, au fost realizate de artistul-fotograf Kadir Atik, de la Departamentul Radio-TV-Cinema al Facultatii de Comunicare, Universitatea Istanbul. Proiectul integral, in derulare cu sprijinul ICR, prevede prezentarea tuturor zonelor reprezentative ale Romaniei. Deocamdata, autorul expune fotografii realizate in Bucuresti, precum si in judetele Cluj, Tulcea si Constanta. In brosura de prezentare a expozitiilor prof. univ. dr. Mihai Maxim, directorul ICR Istanbul, subliniaza semnificatia unor asemenea manifestari artistice, care constituie un frumos exemplu al colaborarii universitare romano-turce si aduc, totodata, o contributie concreta la o mai buna cunoastere a Romaniei in Turcia, informeaza ICR Dimitrie Cantemir.

La vernisajele din 8 si 9 iunie ale celor trei expozitii au fost invitati reprezentati ai conducerii celor doua universitati stambuliote, profesori si studenti de aici, precum si de la alte mari universitati si institutii culturale din marea metropola de pe Bosfor (cca 17 milioane de locuitori), directori de institute culturale straine, precum si ziaristi.  

 
Grupul Valuri de Matase la finala Miss Diaspora CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :116
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Grupul Valuri de Matase, format din chitaristul roman Mircea Trifan si flautista canadiana Terry Ellen Christophersen, va participa si anul acesta la spectacolul ocazionat de finala celei de a doua editii a concursului Miss Diaspora.

{mosimage}Finala va avea loc la Montreal sambata, 24 iunie, la sala Brebeuf si va aduce in fata publicului un spectacol de muzica, dar si multe surprize, iar intrarea publicului va fi gratuita.

Spectacolul va fi sustinut de trupele Nashpa Sound, din Toronto, Valuri de Matase din Quebec, momente umoristice cu Viorel Gaita, dansuri latino, muzica populara si, bineinteles, probele de concurs pentru Miss Diaspora Canada 2006.

Seara va continua intr-o ambianta 100% romaneasca, in compania finalistelor de la Miss Diaspora Canada 2006, la Clubul Caballero (7474 St. Hubert, metroul Jean-Talon), incepand cu orele 22h00, in compania lui DJ Sofian.

Cei interesati isi pot rezerva locurile din timp, la adresa de e-mail marcaro@canada.com.

 
Cristina Ionda intr-o piesa de Cehov in Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :131
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Patru dintre cele mai putin cunoscute lucrari ale lui Cehov, vor fi jucate pentru prima oara in Noua Zeelanda, ca productie de debut a Companiei de Comedie Olfarts, condusa de actorul Kevin J. Wilson.

{mosimage}Piesele, grupate sub denumirea Red Shorts, intentioneaza sa aduca in fata publicului si latura amuzanta a lui Cehov, recunoscut in primul rand pentru scriitura sa serioasa si complexa.

In Red Shorts un grup fictiv de teatru din Rusia face un turneu prin Noua Zeelanda cu operele lui Cehov si sufera un adevarat soc cultural. Trebuie ca o dansatoare romanca, luata dintr-un bar din Bucuresti, si acum manager al Moldova Arts Theatre Company, sa incerce sa rezolve problemele care apar si sa se asigure ca pana in final totul va fi bine.

Intamplator sau nu, personajul dansatoarei romance care manageriaza Moldova Arts Theatre Company este jucat de Cristina Ionda, o romanca stabilita in Noua Zeelanda, care in tara a facut televiziune si a jucat la teatrul de stat. Alaturi de Ionda, in distributia spectacolului se mai afla Michael Lawrence, Peter Cox, David Stott si Denise Snoad.

Cristina Ionda si sotul sau, George Tudor, regizorul spectacolului Red Shorts, au parasit Romania in urma cu doi ani, dupa ce au vazut o serie de documentare despre Noua Zeelanda pe Discovery. Rolul managarei Moldova Arts Theatre Company va fi primul rol pe care Cristina il face de la sosirea sa in Noua Zeelanda. Spectacolul se va juca incepand de miercuri, 7 iunie, pana in data de 23 iunie, la Herald Theatre, din Auckland.

 
Grup de arte vizuale din Timisoara la Centrul Cultural Roman din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romania Global News
Accesari :125
Wednesday, 07 June 2006

La Centrul Cultural Roman din Londra va avea loc vineri, 9 iunie, dintre orele 19.00-21.00, o prezentare Culture Power cu H. Arta, un grup de arte vizuale din Timisoara.

Spatiul H.arta, este situat in Timisoara si este un loc condus de artisti si este un centru ce promoveaza arta contemporana. S-a deschis in decembrie 2001, iar de atunci a gazduit evenimente in acest dommeniu (lecturi, prezentari, workshop-uri, discutii etc.). Munca la H.arta reprezinta o incercare de a depasi barierele intalnite de tinerii romani in sistemul de arta romanesc: educatia traditionalista, lipsa de informare si comunicare, pozitie marginala cu privire la evenimentele in domeniul artei, intr-un cuvant, izolarea. H.arta a fost de la inceput un loc ideal de a comunica. Ideea nu a fost de a crea o galerie in care o persoana sa-si expuna lucrarile, care sa ii ofere privitorului un rol pasiv, ci a fost ideea de a creea un loc deschis discutiilor, al interactiunii, un loc in care publicul isi poate creea contextul adecvat. In aceasta directie s-a indreptat acest loc, pentru ca contextului local ii lipsea exact acest tip de galerie ce este in permanenta interactiune cu publicul sau. O interactiune care ofera vizitatorului nu doar posibilitatea de a admira sau contempla, ci si de a-si exprima parerile. Pentru ca proiectul intampina dificultati (din diferite motive, dar in principal din pricina fondurilor insuficiente), H. Arta supravietuieste datorita unui ritm special. De obicei este total gol (fara mobila, computer, telefon, iar pentru fiecare proiect aceste lucruri sunt imprumutate). Acest spatiu prinde viata in momentul in care se pregateste un spectacol. Potrivit portalului H. Arta, cand acest loc este gol, ai senzatia ca este un loc ce reprezinta sperante si asteptari neimplinite.

Prezentarea H.arta la Londra este o parte a programului „Culture Power” si este un program initiat de Fundatia Ratiu UK, destinat studentilor si elevilor interesati de dezvoltarea culturii romane.

Programul consta dintr-o serie de seminarii concentrate pe o prezentare urmata de un dialog constructiv cu invitatii programului. Acest eveniment este organizat de „Ratiu Fundation UK”.

 
Eniko Szilagy in concert la Ambasada Romaniei la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :118
Wednesday, 07 June 2006

Actrita si interpreta Eniko Szilagy va sustine in luna iunie, la Paris, un concert special ce va avea in program piese semnate de Kurt Weil.

Concertul va fi gazduit de Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei in capitala franceza, si este programat pentru data de 15 iunie, de la ora 20.00. Interpreta va canta piese compuse de compozitorul german Kurt Weil, iar textele pieselor sale sunt scrise de Bertold Brecht. Pretul unui bilet de intrare este de 10 euro, rezervarea fiind indispensabila. Cei care vor sa-si rezerve locuri o pot face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Picnic romanesc in HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton,Canada/Romanian Global News
Accesari :203
Wednesday, 07 June 2006

Asociatia Culturala Romana din Hamilton organizeaza duminica, 11 iunie, un picnic care se va desfasura la Campul Romanesc.

Se vor servi mici, barbeque, bauturi racoritoare, iar copii se vor putea distra intr-un bazin de inot. Programul muzical va contine melodii din repertoriul romanesc. Asociatia Culturala Romana din Hamilton, proprietara a Campului Romanesc, este o asociatie care desfasora activitati pentru promovarea culturii si traditiilor romanesti. Centrul Cultural “Nae Ionescu” care apartine acestei Asociatii, este un loc in care romanii din Hamilton se pot reculege cu placere.

 
Expozitie romaneasca la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :112
Wednesday, 07 June 2006

Artistul plastic roman Florian Liber va realiza o fresca de dimensiuni monumentale cu ocazia evenimentului in arte vizuale Nuit Blanche sur Tableau Noir, La Grande fresque de Nuit, care se va desfasura in intervalul 8 - 11 iunie.

Prin aceasta fresca, artistul roman urmareste exprimarea raportului arta-societate: femeia urbantouch, "nici prostituate, nici zeite", dar totodata isi reia o mai veche preocupare a sa, referitoare la problematica femeii sofisticate din marile orase.

 
Teatrul Bulandra va sustine o serie de spectacole in Tel AvivPDF Print E-mail
Tel Aviv,Israel/Romanian Global News
Accesari :206
Wednesday, 07 June 2006

{mosimage}Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv in parteneriat cu Teatrul National Habimah, organizeaza o serie de spectacole, sustinute de Teatrul Bulandra in Israel.

{mosimage}Primul spectacol “O poveste evreiasca” va avea loc luni, 26 iunie si marti, 27 iunie, incepand cu ora 20.30, la Teatrul National Habimah, sala Meskin. Spectacolul, in regia lui Elie Malka, este o adaptare dupa “Teibele si demonul ei” de Isaac Bashevis-Singer. Din distributie vor face parte Ana Ioana Macaria, Radu Amzulescu, Marius Capota, Theodor Danetti. Un al doilea spectacol, “Mascariciul”, va vea loc miercuri, 28 iunie, incepand cu ora 18.00, respectiv 21.00, in sala Bertonov a Teatrului National Habimah. Spectacolul, in regia lui Horatiu Malaele, este o adaptare dupa A.P.Cehov. Din distributie vor face parte Horatiu Malaele si Niculaie Urs.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions