Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Premierul Tariceanu in vizita in SpaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :215
Thursday, 08 June 2006

Premierul Calin Popescu-Tariceanu efectueaza, in perioada 8-9 iunie, o vizita oficiala in Spania, la Madrid si Sevilla.

Tema principala a vizitei va fi discutarea cu oficialii spanioli a modului de gestionare a fondurilor europene, dar si dezvoltarea relatiilor de afaceri intre cele doua tari. Comunitatea romaneasca din Spania, cu necesitatile si situatia sa concreta va fi si ea o tema principala pe agenda premierului.

Calin Popescu Tariceanu se va intalni joi, 8 iunie, cu premierul spaniol, Luis Rodriguez Zapatero, si va purta discutii pe tema sprijinului pe care Spania il acorda Romaniei in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Cei doi omologi vor aborda si tema colaborarii intre cele doua state in vederea rezolvarii problemelor comunitatii romanesti din Spania,in cadrul unei intalniri comune cu reprezentati ai comunitatii romanesti din Spania.

Tot in cadrul vizitei, primul ministru roman va depune coroane de flori in memoria victimelor atentatului din 11 martie 2004, si se va intalni cu reprezentanti ai Organizatiei Patronale din Spania, precum si cu presedintii celor doua camere ale Parlamentului spaniol.

In cea de-a doua zi a vizitei, premierul roman se va deplasa la Sevilla, capitala Comunitatii Autonome Andaluzia, unde se va intalni cu presedintele Comunitatii, Manuel Chavez Gonzalez, cu primarul Alfredo Sanchez Montesseirin, cu reprezentantii Confederatiei Patronale a Comunitatii Andaluzia si va vizita Parcul Aeronautic Industrial Aeropolis, un proiect finantat cu fonduri europene.

 
Colaborare economico si tehnico-stiintifica intre Romania si RusiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :153
Thursday, 08 June 2006

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres si ministrul Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor din Federatia Rusa, Leonid Reiman, au semnat Protocolul de colaborare bilaterala economica si tehnico-stiintifica.

Protocolul prevede si infiintarea unei societati mixte pentru realizarea proiectului de inmagazinare subterana de la Roman-Margineni. Noua societate va avea ca obiect de activitate administrarea importului, inmagazinarii si livrarilor de gaze naturale pentru depozitul de la Roman-Margineni, relateaza portalul Ministerului Economiei si Comertului.

Ministrul Seres a participat pe 6 iunie, la Moscova, la lucrarile Comisiei Interguvernamentale romano-ruse de colaborare economica si tehnico-stiintifica.

Cele doua delegatii au analizat evolutia colaborarii economice romano-ruse, in special in domeniile energetic si tehnico-militar. Romania si Rusia promoveaza cooperarea directa intre administratiile publice locale si regionale din cele doua tari, inclusiv prin semnarea unor protocoale si programe de cooperare pe perioade stabilite de comun acord. In acest scop, s-a convenit reactivarea Grupei de lucru pentru colaborare inter-teritoriala.

Totodata, ministrul economiei si comertului, Ioan Codrut Seres, a propus organizarea unor misiuni economice regionale, cu implicarea directa mediilor de afaceri locale.

 
Crestere economica serioasa pentru Romania anului 2006PDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :371
Thursday, 08 June 2006

Valoarea produsului intern brut estimat pentru primele patru luni ale anului 2006 este cu 6.9% mai mare decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

Potrivit datelor facute publice joi, 8 iunie, de catre Institutul National de Statistica, in perioada ianuarie-aprilie, PIB-ul a ajuns la 61 de miliarde de lei, o crestere datorata activitatilor si valorii adaugate brute din industrie, constructii si servicii, segmente ce au avut o contributie la PIB de 84.2%. Agricultura a avut un aport de numai 2.7% la produsul intern brut.


De asemenea, in perioada mentionata, deficitul contului curent a crescut, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+18,7%) comparativ cu cel al exporturilor de bunuri si servicii (+13,0%), aceasta avand un impact negativ asupra dinamicii produsului intern brut.

Formarea bruta de capital fix (FBCF) a inregistrat o majorare de 11,4 procente, rata de investitie determinata prin raportarea acesteia la valoarea adaugata bruta din economie fiind de 18,0%.
In primul trimestru al acestui an, productia industriala a crescut cu 3,5% fata de perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a crescut, in termeni reali, cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa in luna aprilie 2006, cifra de afaceri totala a scazut cu 1,5% comparative cu aceeasi luna a anului trecut.

Numarul mediu al pensionarilor in primele patru luni ale acestui an, a fost de 5828 mii persoane, in scadere cu 77 mii persoane fata de trimestrul IV 2005. Numarul somerilor inregistrati la sfarsitul lunii aprilie 2006 era de 517,3 mii persoane, mai mare cu 6.000 de persoane decat in luna aprilie a anului 2005.

In luna aprilie a acestui an, raportul bi-anual al Fondului Monetar International (FMI) estima pentru tara noastra o crestere a produsului intern brut de 5,2% pentru anul 2006 si de 5,6% pentru anul 2007.  

 
Pe 26 septembrie Romania va afla data aderarii la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Thursday, 08 June 2006

Romania va afla cu o luna mai devreme decat era anuntat, data aderarii la UE, pe 26 septembrie.

Liderii europeni pregatesc un raport pe care sa-l prezinte la summitul de vara al Uniunii, in care isi vor exprima convingerea ca atat Romania cat si Bulgaria vor putea realiza in timp util reformele necesare aderarii la 1 ianuarie 2007. Ministrul integrarii, Anca Boagiu se afla la Bruxelles pentru a le prezenta demnitarilor europeni planul elaborat de executiv pentru remedierea deficientelor semnalate in raportul din 16 mai.

 
Noi fonduri guvernamentale pentru refacerea locuintelor afectate de inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :161
Thursday, 08 June 2006

Guvernul a alocat inca 230 milioane de lei noi pentru achizitionarea de materiale si produse destinate construirii sau reabilitarii locuintelor din zonele afectate de inundatiile care au produs pagube serioase si anul acesta.

Pe 20 iunie va fi organizata licitatia pentru achizitionarea de materiale de constructii, iar pe 24 iunie va incepe distribuirea acestor materiale in teritoriu.

Pagubele care trebuie acoperite au fost evaluate de autoritatile locale din localitatile riverane Dunarii pe baza unei anchete sociale, care a stabilit care sunt casele care pot fi reabilitate si cele care necesita reconstructie. Necesarul de materiale care va ajunge in zonele lovite de inundatii a fost alcatuit pe baza unui proiect tip de reconstructie si reabilitare a caselor, acestea urmand sa fie distribuite prin intermediul autoritatilor locale, dupa centralizarea la Agentia Nationala pentru Locuinte.

Reconstructia sau reabilitarea caselor va fi coordonata de autoritatile publice locale. Lucrarile urmeaza sa inceapa imediat ce apa se va retrage din aceste zone si dupa ce amplasamentele vor fi eliberate de resturile vechilor locuinte. Inainte de inceperea lucrarilor este nevoie si de eliberarea expertizelor tehnice.

 
Arhiepiscopul Mattiazzo de Padova - Doctor Honoris Causa al Universitatii din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :125
Thursday, 08 June 2006

Eminenta Sa, doctor Antonio Mattiazzo, arhiepiscop romano-catolic de Padova, a primit joi, 8 iunie, la Palatul Patriarhal din Bucuresti, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti.

Potrivit postului public de radio, acordarea acestui titlu arhiepiscopului de Padova s-a facut la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, pentru opera sa teologica si contributia la promovarea ecumenismului si unitatii crestine, sprijinirea tinerilor bursieri romani la Universitatea din Padova si activitatea umanitara din Romania. Decernarea titlului a fost considerata de arhiepiscopul de Padova, Antonio Mattiazzo, drept un semn care contribuie la intarirea legaturilor si a colaborarii intre Biserica Romano-Catolica si Biserica Ortodoxa Romana.

 
Cvartetul Belcea concerteaza in premiera la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :152
Thursday, 08 June 2006

Cvartetul de coarde Belcea, unul dintre cele mai apreciate si mai recunoscute grupuri la nivel international, va concerta in luna iunie, la Bucuresti.

Concertul face parte dintr-o serie de concerte aniversare, lansate de Institutul Cultural Roman, in care vor evolua personalitati ale vietii muzicale romanesti si internationale. Cvartetul Belcea este  cel care va deschide aceasta serie, cu un concert in premiera in Romania, in data de 20 iunie, de la ora 19.00, gazduit de Ateneul Roman.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Filarmonica George Enescu, cu sprijinul VOLVO, al Bancii Comerciale Romane si al British Airways.

Ansamblu cu o carte de vizita si o discografie impresionanta, Cvartetul Belcea, in prezent in rezident la Wigmore Hall din Londra, a fost infiintat si este condus de Corina Belcea (nascuta la Timisoara), violonista de talie internationala, laureata a numeroase competitii de gen. 

Corina Belcea-Fisher – vioara, Laura Samuel – vioara, Krzysztof Chorzelski – viola si Antoine Lederlin –violoncel, reprezentanti straluciti ai noii generatii de muzicieni din Marea Britanie, vor prezenta publicului bucurestean trei lucrari de referinta din literatura camerala scrise de Bela Bartok (compozitor nascut in 1881 la Sannicolau Mare) – Cvartetele nr. 1, 3 si 5.

Biletele vor fi puse in vanzare la Ateneul Roman, incepand din 13 iunie.

 
Bonnie M in Romania, la Zilele HumoruluiPDF Print E-mail
Gura Humorului, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 08 June 2006

Celebra trupa Boney M se va afla la acest sfarsit de saptamana in inima Bucovinei, la Gura Humorului, unde va participa la Zilele Humorului, desfasurate in perioada 8-11 iunie, o manifestare ce se vrea un "festival al festivalurilor".

Membrii formatiei vor sosi la Suceava sambata, 10 iunie, si vor avea in program si vizitarea renumitelor manastiri bucovinene Humor, Voronet, Moldovita si Sucevita.

La manifestari sunt asteptate sa participe, potrivit primarului Marius Ursaciuc, peste 20.000 de persoane din tara si de peste hotare, carora li se vor oferi concerte, reprezentatii teatrale, spectacole stradale de comedie, recitaluri umoristice, o parada a portului popular romanesc, un targ gastronomic al minoritatilor din Bucovina, un trail auto, competitii sportive.

Pe scena amenjata in centrul orasului vor evolua cei de la Boney M, capul de afis al manifestarii, dar si Ioan Gyuri Pascu si Blue Workers, Monica Anghel, Taxi, 3rei Sud Est, Anna Lesko si Ada Milea, precum si trupa Divertis. Pe scena din Gura Humorului vor evolua, de asemenea, actorul Florin Piersic, ansamblurile folclorice „Ciprian Porumbescu” din Suceava si Rapsozii Botosanilor.

Un autentic eveniment se preconizeaza a fi Festivalul National de Caricatura si Literatura Umoristica „Umor la... Gura Humorului”.

 
Festivalul International de Teatru Transilvania, Forme Alternative TeatralePDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :107
Thursday, 08 June 2006

Festivalul International de Teatru Transilvania, Forme Alternative Teatrale se desfasoara la Sfantu Gheorghe in perioada 6 - 11 iunie.

Programul acestui festival cuprinde spectacole ale teatrelor din Bucuresti, Ploiesti, Gheorgheni, Sf. Gheorghe, Tg. Mures dar si ale unei companii teatrale din Franta. Pentru editia din 2006, festivalul a adus o noua abordare aceea a teatrului de strada, punand accent in special pe construirea unei relatii intre spatiile urbane si evenimentele culturale pentru a initia o interactiune menita a duce la o sarbatoare a comunitatii. Finalul festivalului va fi alcatuit dintr-un concert etno-jazz sustinut de Trigon din Chisinau dar si reprezentarea unei piese a Teatrului Imposibil din Cluj-Napoca.

 
Steaua si-a pastrat tilul de campioana a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 08 June 2006

Cu titlul pe masa, Steaua a jucat la Vaslui, iar Rapidul la Petrosani.

La Vaslui primul gol a fost marcat in urma unui penalty executat de Mirel Radoi in minutul 6 al partidei. La numai 4 minute distanta s-a marcat si cel de-al doilea gol prin Nicolae Dica. In minutul 44 acelasi Dica a marcat pentru a doua oara in acest meci, ridicand scorul la 3-0 pentru echipa bucuresteana. Pana la finalul meciului pitesteanul a incheiat socotelile cu echipa moldoveana marcand un hat-trick pe care vasluienii si suporterii acesteia nu il vor uita prea curand. Astfel, meciul s-a incheiat cu un scor de necontestat: 4-0 pentru Steaua."Ros-albastrii" au  castigat campionatul dupa un meci în care au trecut foarte usor de o echipa ce si-a dezamagit cu siguranta nu doar patronul, ci si suporterii.

In timp ce suporterii stelisti sarbatoreau cel de-al 23-lea titlu, patronul vasluienilor, Adrian Porumboiu le reprosa jucatorilor sai jocul pe care l-au facut.

Ceea ce s-a întamplat la Petrosani a fost de necrezut, jocul Rapidului nesemanand deloc cu ceea ce ne-a obisnuit in decursul sezonului care tocmai s-a incheiat.

Arbitrul a trebuit sa scoata din buzunar nu mai putin de 5 cartonase rosii, iar confruntarea a fost oprita cu cincisprezece minute inainte de cele 90 de minute regulamentare datorita jocului extrem de dur practicat pe teren. Rapidul va pierde acest meci nu cu 1-0, cat arata tabela de marcat, ci cu 3-0, scor hotarat la masa verde, repercursiune a ceea ce s-a intamplat pe teren. Desi stelistii au avut un final dezamagitor de campionat la ultimul meci de pe propriul teren, meciul jucandu-se fara suporteri in urma unei suspendari, acestia si-au luat pe deplin revansa fata de suporteri sai in acest meci cu FC Vaslui, meci prin care si-au pastrat si titlul de campioana.

 
Nationala masculina de handbal joaca barajul pentru Campionatul MondialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :110
Thursday, 08 June 2006

Echipa masculina de handbal a Romaniei va juca duminica, 11 iunie, meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial ce se va desfasura in 2007 in Germania.

Romania va intalni, dupa cateva zile de pregatire la Bucuresti, selectionata Norvegiei, in ceea ce se asteapta sa fie un meci extrem de dificil. Meciul Romania-Norvegia se va juca duminica, de la ora 11.00, iar handbalistii romani spera sa aduca romanilor macar o calificare la Campionatul Mondial, dupa ce nationala feminina a ratat saptamana trecuta calificarea la Mondiale, fiind invinse de sportivele din Serbia.

 
Pichetarea ambasadei Chisinaului de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Thursday, 08 June 2006

{mosimage}Mai multe grupuri de studenti ai Universitatii din Bucuresti, dar si din tara, impreuna cu Asociatia “21 Decembrie 1989” vor picheta ambasada Chisinaului la Bucuresti, evenimentul urmand sa se desfasoare in data de 11 iunie, intre orele 13.00 si 15.00.

{mosimage}Scopul acestei demonstratii este manifestarea solidaritatii cu elevii din liceele romanesti din Basarabia. Cazul cel mai recent este cazul celor 4 elevi din Liceul “Gheorghe Asachi”, care sunt anchetati si risca o amenda penala sau chiar puscaria pentru ca au protestat fata de abuzurile autoritatilor care incearca sa inlocuiasca numele liceului din romano-francez in moldo-francez.

 
Rusia a incetat sa mai exporte energie electrica in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :256
Thursday, 08 June 2006

Exporturile de energie electrica rusa catre Basarabia au fost suspendate, la finele lunii mai, dupa ce a expirat contractul dintre compania "Ukrinterenergo" si "Inter RAO EES".

Presedintele Companiei Energetice a Ucrainei, Piotr Omelianovschi, a declarat, luni, presei ucrainene, ca pentru a continua colaborarea partile urmeaza sa se puna de acord asupra preturilor de tranzit, transmite presa de la Kiev.

Operatorul retelelor electrice magistrale ucrainene - compania "Ukrenergo" - deocamdata nu are un plan financiar aprobat pentru anul 2006, asa ca nu poate enunta nici costul serviciilor de tranzit pentru "Ukrinterenergo". Ultima, la randul sau, nu poate stabili pretul serviciilor sale pentru rusi. In calitate de compromis, Compania Energetica a Ucrainei propusese Rusiei sa semneze un contract aditional prin care sa garanteze compensarea costurilor suportate de "Ukrinterenergo" pentru serviciile de tranzit, prestate de "Ukrenergo", dar "Inter RAO EES" nu a acceptat. Negocierile vor fi continuate dupa ce "Ukrenergo" isi va aproba planul financiar. Vicepresedintele Companiei Energetice a Ucrainei, Andrei Ivanciuc, a subliniat ca incidentul nu are nici o tenta politica.
Chisinaul continua sa cumpere energie la granita ucraineana, numai ca acum cantitatile de energie rusa se compenseaza prin energie ucraineana. In anul 2006, conform contractului semnat, R. Moldova va obtine din Ucraina 1,5 mlrd. kWh de energie electrica - de aproape 2 ori mai mult decat in 2005, la pretul de 2,5 centi pentru 1kWh. Importul de energie electrica in R. Moldova si exportul de la centralele electrice care apartin statului sunt efectuate de catre compania de stat "Energocom", infiintata la sfarsitul anului 2004 si care a preluat aceste functii de la compania "Anex".

In anul 2005, R. Moldova a consumat 3,464 mlrd. kWh de energie electrica. Capacitatile de productie proprii acopera cel mult 1/3 din consum. Peste 50% din energia consumata s-a obtinut anterior de la centrala electrica de la Cuciurgan, controlata de autoritatile autoproclamatei Republici Moldovenesti Nistrene. Din anul 2005, statia apartine "Inter RAO EES", care, in noiembrie 2005, scumpise energia pentru R. Moldova de la 3,05 pana la 4,08 centi pentru 1kWh. Chisinaul a respins acest pret, importand energie ucraineana.

 
Chipul Moldovei din ochiul cetateanului rusPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :224
Thursday, 08 June 2006

Un sondaj de opinie efectuat pe teritoriul Federatiei Ruse de Centrul Analitic, condus de Iuri Levada, a aflat care sunt prietenii si inamicii rusii.

Potrivit investigatiei, printre tarile dusmane se numara si Moldova. Circa jumatate din totalul populatiei este de parerea ca vrajmasul numarul unu este Letonia. Cam tot atatia considera ca prietenul cel mai fidel al Rusiei este Belarus. Drept inamici mai sunt taxati in ordine descendenta Georgia, Lituania, SUA, Ucraina, Estonia, Afganistan, Irak, Moldova si Polonia. Si dimpotriva, sunt catalogati ca fiind amici Kazahstan, China, Germania, India etc.

Se pare ca, de la un timp incoace, chipul Moldovei din ochiul cetateanului rus devine pe zi ce trece tot mai hidos. Poate chiar strasnic. Desi procentajul rusilor care ne considera adversari este mai mic decat in cazul balticilor, de exemplu, faptul ca 9 la suta din populatia fostei metropole califica drept ostila o tara mica si inofensiva este simptomatic. Nu am auzit ca cetatenii din democratiile avansate sa-i eticheteze drept dusmani pe reprezentantii unor state europene mici, chit ca acestea sunt inca inapoiate si din punct de vedere politic, si din cel economic. In mod normal, tarile cu multiple probleme, precum Moldova, Georgia sau Albania, pot sa trezeasca regrete sau compasiune. In nici un caz, insa, ura.

Faptul ca rusii ne socotesc potrivnici se constituie, neindiois, intr-o problema. Dar nu a noastra, ci a lor. Cand o tara cu peste 100 milioane de locuitori, cu pretentii de putere mondiala, ajunge sa le spele creierul propriilor cetateni de asa maniera, incat acestia sa urasca popoarele si statele mici, lucrurile devin grave de tot pentru ei.

La dusmanii interni, reprezentati de imigrantii din Asia Centrala si Transcaucazia, sa adauga acum in Rusia si vrajmasii externi in persoana nu numai a americanilor, ci si a moldovenilor, polonezilor si afganilor. Ca sa te incerce astfel de resentimente, trebuie sa ai ceva la cap. Numai un regim despotic, care scuipa pe demnitatea omului, pe libertatea lui de gandire si expresie, e in stare sa-si zapaceasca intr-atata cetatenii incat acestia sa inceapa a vedea de jur imprejur numai dusmani. Unul mai periculos decat altul. Rusia, fara doar si poate, a cazut prada unei psihoze totalitare care naste miraje inspaimantatoare.

Petru Bogatu, FLUX 

 
Durerile “facerii” permisului de conducere pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :222
Thursday, 08 June 2006

{mosimage}Scandalul preschimbarii permiselor de conducere pare a fi luat sfarsit.

Desi de la inceputul acestui an a intrat in vigoare Acordul dintre Romania si Spania, semnat in luna septembrie 2004, privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere auto ale cetatenilor romani si spanioli, in scopul preschimbarii, romanii au avut de infruntat mai multe piedici: de la intarzierile masive privind trimiterea unui raspuns pozitiv din partea autoritatilor romane, la amenzile date de agentii rutieri spanioli soferilor romani si pana la reexaminarea incorecta a soferilor profesionisti romani, informeaza Actualitatea Romaneasca.

Timp de cinci luni, soferii romani din Spania au avut de suportat rigorile unui mecanism ce parea sa ignore total un acord semnat intre autoritatile romane si cele spaniole. Amanati in preschimbarea permisului, romanii din Spania nu au avut de facut altceva decat sa constate ca fiecare institutie, si cea romana, si cea spaniola, “arunca pisica” in curtea celuilalt.
Legea preschimbarii permisului a intrat in vigoare la inceputul acestui an, iar pentru a obtine preschimbarea permisului, romanii trebuiau mai intai sa se adreseze telefonic Politiei de Trafic (Policia de Trafico) sau sa se inscrie pe lista pe adresa oficiala de internet a Directiei Generale de Trafic din Ministerul de Interne Spaniol. Programarea care era necesara preschimbarii trebuia facuta la numarul de telefon: 902.300.175 de luni pana vineri intre orele 09:00 si 16:00 sau pe internet. In acel moment, autoritatile spaniole dadeau un termen de o luna sau o luna jumatate pana la prezentarea solicitantului la biroul regional al Politiei de trafic, moment in care soferul se putea prezenta la politie cu documentatia necesara (permisul de conducere auto eliberat de autoritatile romane, pasaportul, tarjeta de rezidenta (cardul de rezidenta), doua fotografii), pentru a solicita noul permis spaniol. In termenul dat de autoritatile spaniole – de o luna si jumatate cel mult – autoritatile romane trebuiau sa trimita o confirmare privind autenticitatea permisului de conducere romanesc, abia apoi Politia de Trafic spaniola putea accepta dosarul cu actele necesare preschimbarii. De cele mai multe ori romanii au asteptat mai bine de doua luni pana sa primeasca vreun raspuns, altii urmand sa il primeasca abia la jumatatea acestui an.
Pana sa obtina noul permis spaniol, soferii romani au circulat in aceste luni cu vechiul permis romanesc. Si, pentru ca ofiterii din unele regiuni spaniole nu erau la curent cu “mersul” acordului, multi soferi romani s-au trezit cu amenzi chiar in cursul procesului de preschimbare.
In urma cu aproape doua luni, consulul general al Romaniei la Madrid, Nicu Stan, a solicitat autoritatilor spaniole sa se respecte Acordul dintre Romania si Spania privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere auto ale cetatenilor romani si spanioli, in scopul preschimbarii. “Nu e vina romanilor ca inca mai circula cu permisul romanesc de conducere, iar politistii de la Trafic ar trebui sa nu le mai dea amenzi. Mai sunt insa politisti in satele departate care inca nu stiu exact cum e Acordul pentru preschimbarea permiselor. Nici nu stiu daca sunt informati corect, si atunci am rugat directorii de la Trafic sa-i anunte pe lucratorii din provincie sa nu mai dea soferilor romani amenzi pentru nepreschimbarea permisului de conducere si sa le anuleze pe cele date”, ne-a precizat atunci consulul general Nicu Stan. Cei care au primit amenda au trebuit sa trimita reclamatiile sau un memoriu la Politia rutiera prin care sa solicite anularea ei. Reclamatia si obtinerea anularii se putea face prin fax, la numarul 91-301.85.37, adresat Directiei Generale de Trafic Madrid (Subdireccion General de Educación, Divulgacion y Formacion Vial).

O a treia problema i-a afectat pe soferii profesionisti care riscau sa-si piarda locurile de munca din cauza ca li se solicita sa dea examen ca si incepatorilor. Necunosterea detaliilor tehnice si mecanice in limba spaniola ii impiedica pe soferii profesionisti sa fie siguri de trecerea examenului si obtinerea permisului de conducere spaniol. Conform acordului semnat intre cele doua tari, examentul dat de soferii profesionisti romani nu trebuia sa includea exemen de cunostinte de mecanica in spaniola. “Nu ni se da translator, nici nu ne lasa sa folosim dictionarele. La examen ni s-au dat aceleasi formulare ca si pentru spanioli, ca si cum noi nu am avea permis. Eu stiam ca in acord scrie altceva si i-am spus celui care ne supraveghea, dar acesta mi-a spus: “politicienii semneaza ce semneaza, noi facem ce stim noi”“, ne-a povestit Vasile Marinescu, sofer profesionist. Inca o data a fost nevoie de mai multe memorii, trimise de asociatiile de romani din Spania, printre care Asociatia Culturala pentru Ajutorarea si Integrarea Romanilor de la Madrid, catre consulatul Romaniei la Madrid, respectiv de interventia consulului Nicu Stan si a deputatului William Branza, al carui sprijin a fost cerut chiar de romanii din Castellon.
Cel putin deocamdata durerile “facerii” permisului spaniol pentru soferii romani au fost inlaturate. Daca nu vor aparea alte complicatii, atunci soferii romani ar trebui sa obtina, cel putin de acum inainte, mai usor preschimbarea permisului de conducere.
 

 
Pauza pentru transcrierea certificatele de nastere si casatorie la Ambasada din RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :205
Thursday, 08 June 2006

Incepand din data de 12 iunie si pana la 15 septembrie, sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma va intrerupe procedura de transcriere a certificatelor de nastere si de casatorie pentru cetatenii romani.

Dupa reluarea procedurii de transcriere, depunerea cererilor si retragerea documentelor se face in zilele de marti si joi, in intervalul orar 9.00-12.00, cu exceptia sarbatorilor legale romane si italiene.
Reamintim ca potrivit legii 94/5.04.2004, cetatenii romani aflati in strainatate pot solicita inscrierea in registrele de stare civila romane, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de cariera ale Romaniei, a certificatelor de stare civila eliberate de autoritatile straine, care ii privesc, in cazul in care inregistrarea actului sau faptului de stare civila a fost facuta in prealabil la autoritatea din statul in care acestia se afla; inscrierea se face cu aprobarea sefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora trebuie sa fie motivat.
In baza noilor reglementari, misiunile diplomatice ale Romaniei in strainatate vor elibera certificate de nastere, respectiv de casatorie romanesti, in urma inscrierilor actelor de stare civila straine.
Cererea de inscriere a nasterilor se depune la Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma sau la Consulatul general al Romaniei la Milano (in functie de domiciliul petentului), de parintele cetatean roman sau, daca ambii parinti sunt cetateni romani, poate prezenta cererea unul singur. La eliberarea documentului se va prezenta acelasi parinte care a depus cererea, pentru a semna in registrele de stare civila.

Documentele necesare sunt certiicatul de nastere italian pentru uz extern (model plurilingv), apostilat de prefectura locala, in original si copie; declaratie pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la misiunea diplomatica); copia pasapoartelor parintilor copilului; copia certificatelor de casatorie si de nastere ale parintilor copilului; daca tatal copilului este cetatean italian, se va prezenta extrasul sau de nastere cu parintii. Totodata, ete necesara o copie dupa permisul de sedere in Italia a cel putin unuia din parinti (cand ambii sunt cetateni romani). Taxa consulara totala este de 130 euro, dintre care 30 euro inscrierea, 30 euro legalizarea copiei certificatului de nastere si 70 euro traducerea legalizata a certificatului de nastere.

La misiunile diplomatice si oficiile consulare se elibereaza certificate de nastere cu codul numeric personal numai pentru copiii nascuti dupa data de 1 ianuarie 2004. Pentru cei nascuti inainte de aceasta data codul numeric personal se obtine numai in tara, la Serviciul de stare civila al Sectorului I – Bucuresti.

La misiunile diplomatice ale Romaniei in Italia se poate solicita, totodata, si inscrierea casatoriilor. Pentru aceasta este nevoie de extrasul actului de casatorie italian pentru uz extern (modelul plurilingv), apostilat de prefectura locala, in original si copie; declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altei transcrieri in Romania (formularul se primeste la misiunea diplomatica); declaratia pe proprie raspundere privind inexistenta altor casatorii anterioare ale cetateanului roman (formularul se primeste la misiunea diplomatica) (sau, dupa caz, certificatul de nastere eliberat de autoritatile romane cu toate mentiunile de casatorie si de divort); copia pasapoartelor sotilor (primele 4 pagini); copia certificatelor de nastere ale sotilor. In cazul in care unul din soti este cetatean italian, se va prezenta extrasul de nastere al acestuia cu parintii. Taxa consulara este tot de 130 de euro, dintre care 30 euro inscrierea, 30 euro legalizarea copiei certificatului de casatorie si 70 euro traducerea legalizata a certificatului de casatorie.

Cererea poate fi depusa de unul din soti, insa la eliberarea documentului este obligatorie prezenta ambilor soti, care vor semna in registrul de stare civila.

 
Toate permisele de sedere se ridica de la oficiile postalePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :148
Thursday, 08 June 2006

Oficiile Postale italiene vor deveni in curand locul in care va fi intalnit cel mai mare numar de imigranti din Italia, si un loc prin care acestia vor fi obligati sa treaca, pentru a-si legaliza sederea in aceasta tara.

La sediile acestora vor putea fi completate, pe viitor, toate formularele pentru eliberarea, reinnoirea, sau transformarea permiselor de sedere in Italia pe motive de munca, de familie, studiu, turism, precum si pentru solicitarea cartii de sedere.
Distribuirea formularelor ce trebuie completate in acest sens nu a fost inca demarata, intrucat se asteapta permisiunea Ministerului de Interne.

Au fost elaborate formulare pentru cererea unui prim permis de sedere, a reinnorii unuia care a expirat, ca si pentru transformarea aproape tuturor tipurilor de permise de sedere. Formularele vor viza si solicitarea eliberarii cartii de sedere, si fara indoiala ca masura va fi interesanta si pentru cetatenii comunitari (vechi sau neo-comunitari) care vor putea continua sa-si prezinte cererile si la Chestura.

La formularele tipizate care vor fi trimise vor trebui anexate foto-copii ale documentelor si auto-confirmari.
Functionarul de la Posta va avea competenta de a-l identifica pe cel care prezinta cererea si ii va elibera acestuia o adeverinta (recipisa), care sa echivaleze intrucatva cu actualul "cedolino", permitamd, de exemplu, schimbarea locului de munca.

La trimiterea formularelor si actelor necesare se va plati, totodata, si o taxa de 30 de euro, pentru serviciu, la care se vor adauga taxele in vigoare pentru eliberarea, acolo unde este cazul, a permisului de sedere electronic. Dupa trimiterea cererii se asteapa convocarea la Chestura pentru ridicarea permisului, fie ca este primul sau se reinnoieste sau transforma unul vechi. Cei care solicita pentru prima data permisul de sedere vor trebui sa permita sa li se ia amprentele digitale la sediul Chesturii.

Cererile se vor depune, potrivit datelor, la oficiile postale abilitate sa le primeasca. Reiese asadar ca Posta Italiana nu isi va folosi pentru acest serviciu intreaga retea de oficii, care numara 14.000 de astfel de sedii. Mai multe informatii in legatura cu sediile la care se vor putea depune cereri snt inca asteptate.

 
Statul roman protejeaza copiiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Thursday, 08 June 2006

{mosimage}Guvernul a completat de curand normele metodologice de aplicare a Legii privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Astfel, pe langa celelalte documente cerute cetatenilor romani trimisi sa lucreze in strainatate (actul de identitate, pasaportul, carnetul de munca, actele de calificare, certificatul de sanatate, contractul de mediere, contractul individual de munca, certificatul de cazier judiciar, dovada emisa Ministerului Administratiei si Internelor, din care sa rezulte ca solicitantul nu are interdictie legala de a parasi localitatea), este nevoie si de o dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala sau de primar, din care sa rezulte ca parintii solicitanti au notificat acestora intentia de a lucra in strainatate.

Copiii ai caror parinti sunt plecati din tara pentru contracte de munca in strainatate reprezinta o categorie expusa riscurilor si situatiilor de pericol, care duc in ultima instanta la incalcarea si nerespectarea drepturilor acestora, se arata intr-un comunicat al Guvernului Romaniei. 

 
Regularizare cu limite pentru imigrantii din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :123
Thursday, 08 June 2006

{mosimage}Ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy a anuntat recent ca nu va expulza din Franta studentii ai caror parinti sunt imigranti ilegali in aceasta tara, si nici pe parintii lor.

Ministrul avertizeaza, insa, ca nu este vorba despre o masura de regularizare in masa, ci despre interventii pe fiecare caz in parte.

Astfel, familiile de romani care se afla in aceasta situatie, si ai caror copii invata in Franta, trebuie sa stie ca au sansa sa-si regularizeze sederea in aceasta tara, obtinand permise de sedere de la prefectii din localitatile in care traiesc. Intra in aceasta categorie familiile de imigranti ilegali ai caror copii sunt nascuti pe teritoriul Frantei, sau care au venit aici "la o varsta mica", si care nu vorbesc limba tarii de origine.

Prezentandu-si proiectul in fata Senatului, Sarkozy a exclus posibilitatea unei regularizari sistematice a clandestinilor, pentru a evita in acest fel ca toti cei care intra in Franta si trimit repede un copil la scoala sa obtina permise de sedere. "Problema elevilor, fii ai imigrantilor ilegali, este una dificila si cere un raspuns echilibrat" a declarat ministrul. "Nu trebuie sa incurajam filiere de imigratie ilegale, dar este o datorie de umanitate" a adaugat ministrul de Interne. Totodata, ministrul a cerut prefectilor sa nu demareze aceasta procedura inainte de incheierea anului scolar, adica la 30 iunie.

Pe de alta parte, prefectii vor mai putea propune familiilor interesate "un ajutor pentru intoarcerea voluntara" in propria tara, care sa constea intr-o suma de 3.500 de euro de cuplu, si 1.000 de euro de copil", sau vor putea "sa ia in considerare eliberarea unui permis de sedere anumitor familii de imigranti in situatie ilegala pe motive umanitare".

Potrivit estimarilor ministrului, numarul de familii interesate de aceasta regularizare poate fi de 720, adica in total aproximativ 2.500 de persoane. Cifra este considerata insuficienta de catre asociatile umanitare si de reteaua Imigratie fara Frontiere, care cred ca masura anuntata de ministru nu priveste decat 2% din numarul studentilor si elevilor fara acte. 

 
Bursa Round Table Society pentru un roman inscris la o facultate din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :109
Thursday, 08 June 2006

Round Table Society va lansa miercuri, 14 iunie, un nou program de acordare a unei burse pentru studenti romani cu rezultate scolare meritorii.

Bursa se va numi Student Merit Awards by Round Table Society (S.M.A.R.T.S.) si va fi oferita anual unui student roman inscris la cursurile unei institutii de invatamant superior din Chicago.

Potrivit Radio 27, pentru finantarea acestei burse, Round Table Society va organiza in ziua lansarii pogramului, un eveniment public la Victor Hotel, renumitul club al elitei din Chicago aflat in zona Fulton Market (311 N. Sangamon). Evenimentul va include o prezentare de moda cu participarea boutique-ului Sole Passion care va avea si un mic magazin ad-hoc intr-unul din separeurile clubului, si a modelelor renumitei agentii de modele Ford. Intre surprizele serii, RTS include un cadou pentru fiecare oaspete, o tombola cu generoasa participare a firmelor Chicago Cycle, parfumierul francez Houbigant, Portfolio 123, si multi alti sponsori. Totodata, in cadrul acestei seri vor fi oferite oaspetilor cocktail-uri si sampanie gratuit, pentru primii veniti. Programul va continua in noapte cu dans pe muzica DJ-lor de la Victor Hotel.
RTS spera sa stranga suficiente fonduri din donatiile si biletele de intrare la eveniment, astfel incat sa poata lansa cu succes programul.

Printre invitatii de onoare se va afla Miss Illinois 2006, Catherine Warren si consulul general al Romaniei la Chicago, George Predescu.

Round Table Society a avut, in cei doi ani de activitate, o serie intreaga de activitati dedicate comunitatii romanesti din Chicago. Cele mai recente dintre acestea sunt serbarea Martisorului, comemorarea a 50 de ani de la moartea lui Mircea Eliade, si picnicul organizat de Ziua Internationala a Copilului.

 
Ultimele locuri la cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca din MaramuresPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :159
Thursday, 08 June 2006

Romanii din tara sau din straintate, interesati sa invete limba romana, sau sa isi aprofundeze cunostintele lingvistice si cele de cultura si civilizatie romaneasca pot participa la cursurile de vara organizate de Institutul Cultural Roman in Maramures.

Cursurile au ajuns deja la cea de-a XII-a editie si se vor desfasura in perioada 15 iulie-6 augus, la Baia Mare.

Programul cuprinde cursuri intensive de nivel introductiv, mediu si avansat, cursuri de cultura si civilizatie romaneasca, ateliere de creatie (cantec si dans, ornamentica, pictura pe sticla, arta culinara), precum si un program turistic si cultural. Data limita pentru inscrieri este de 15 iunie.

 
Eveniment organizat in Italia pentru spiritualitatea ortodoxa romanaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanain Global News
Accesari :106
Thursday, 08 June 2006

Centrul de Spiritualitate Iconografica “San Marco Evangelista” din Roma a organizat la 6 iunie la Basilica San Marco Evangelista in Campidoglio un rit de consacrare al unor icoane slavo-bizantine, la care au participat peste 150 de italieni, dar si reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, transmite pentru Romanian Global News diaconul Cristi Ariton.

Idea de a face cunoscuta traditia iconografica slavo-bizantina apartine profesoarei Luciana Guerrieri Siotto care de mai bine de 14 ani se ocupa de acest sector al iconografiei, in acest sens facand studii de specialitate la Paris si obtinand si o licenta in Teologie la Universitatea Pontificala Gregoriana. Intregul eveniment s-a desfasurat sub auspiciile Preotului romano-catolic Angelo Pedonatis, iar din partea Vicariatului Ortodox Roman al Italiei au fost prezenti Preotul Petre Bogdan, Diaconul Cristian Ariton si Iconograful Justinian Scarlatescu.

In derularea momentelor au luat cuvantul Iconografa Luciana Guerrieri, vorbind despre sensibilitatea ei pentru spiritualiatatea orientala, despre rolul stergarului in traditia ortodoxa, despre ceea ce reprezinta icoana si rolul ei in casa credinciosului. Parintele Angelo Pedonatis a vorbit despre minunea care se chiama icoana si a salutat prezenta unor reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romanesti la eveniment, iar Parintele Petre Bogdan a prezentat o expunere in care a scos in relief trei caracteristici ale icoanei: terapeutic, anume acela ca fiind o alternativa a lumii la cultura televisiva, estetic, acela de a respecta erminiile bizantine si in ultimul rand, viata iconografului care trebuie sa fie o viata de rugaciune si sfintenie.

Acest eveniment reprezinta un inceput prin care cultura si traditia ortodoxa romaneasca poate fi cunoscuta in mod palpabil, plecand de la icoana si ajungand la pelerinaje, plecand de la materie si ajungand la spiritual. Initiativa Centrului de Spiritualiatate Iconografica avand-o ca mentor pe profesoara Luciana Guerrieri, intruneste pana in prezent peste 30 de membri, toti italieni. 

 
La Chisinau s-a discutat modificarea aticolului privind defaimarea din Codul CivilPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :133
Thursday, 08 June 2006

Modificarea si completarea prevederilor articolului 16 din Codul Civil al Basarabiei privind defaimarea au fost discutate, miercuri, 6 iunie, in Parlamentul de la Chisinau, intr-o sedinta prezidata de spicherul Marian Lupu, cu participarea reprezentantilor sistemului judiciar, ai organizatiilor neguvernamentale si ai institutiilor mass media, informeaza Agentia Monitor Media.

Completarile Codului Civil privitor la defaimare se inscriu in recomandarile Rezolutiei Consiliului Europei din octombrie 2005 ce vizeaza democratizarea societatii si asigurarea respectarii drepturilor omului in R. Moldova. Noile modificari ale Codului Civil, care sunt temporare, extind lista criteriilor in procesul de stabilire a plafonului despagubirilor pentru prejudiciul moral. Ulterior, va urma un proces complex de reformare a sistemului judiciar, a mentionat presedintele Parlamentului, Marian Lupu.

Reprezentanti ai unor institutii mass media au accentuat faptul ca in conditiile actuale din Moldova stabilirea unui plafon minim si maxim ar fi necesar in vederea evitarii falimentarii institutiilor de presa, dar si pentru faptul ca in sistemul judiciar exista mai multe carente, anunta Serviciul de presa al Parlamentului.

Pe de alta parte, Viceministrul Justitiei, Nicolae Esanu, considera ca stabilirea unui plafon ar favoriza savarsirea defaimarii, persoanele stiind din start sumele maxime pe care ar urma sa le achite.
in acelasi timp, reprezentantii Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) de la Chisinau au salutat elaborarea proiectului de modificare a Codului Civil, insa au accentuat faptul ca in prezent la CIJ este in curs de elaborare un proiect de lege privind libertatea de exprimare, document ce abordeaza complex situatiei din domeniu.

Modificarile la Codul Civil al Republicii Moldova au fost elaborate timp de trei luni si se refera la completarea art. 16 (aliniat 8). Potrivit proiectului de completare a Codului Civil, cuantumul despagubirilor pentru prejudiciul moral trebuie sa fie necesar si rezonabil. Acesta trebuie sa fie determinat in baza caracterului informatiilor raspandite, sfera de raspandire a informatiilor, impactul social asupra persoanei, gravitatea suferintelor psihice sau fizice cauzate persoanei vatamate, proportionalitatea intre acordarea despagubirilor si gradul in care a fost lezata reputatia, gradul de vinovatie al autorului prejudiciului, masura in care aceasta compensare poate aduce satisfactie persoanei vatamate sau alte circumstante relevante pentru cazul dat. 

 
Se extinde reteaua de ziare scolare de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :144
Thursday, 08 June 2006

Opt ziare scolare din diferite localitati basarabene, inclusiv patru publicatii editate de scoli din partea stanga a Nistrului si autonomia gagauza, au fost desemnate invingatoare intr-un concurs de granturi mici anuntat de Centrul Media pentru Tineri (CMT) din Chisinau, informeaza Monitor Media.

Ziarele scolare invingatoare in concurs vor beneficia de sprijin financiar in valoare totala de 4900 Euro. Din acest fonduri va fi procurat echipament si consumabile pentru activitatea ziarelor timp de un an. La concurs au participat circa 90 de  institutii scolare din 23 de raioane  ale republicii, a anuntat CMT. Potrivit directorului CMT, Veronica Boboc, tinerii de la cele opt ziare scolare vor fi instruiti si antrenati ulterior in programe de consultanta, schimb de experienta cu alti tineri jurnalisti. Ultimul concurs de granturi a permis extinderea Retelei media pentru tineri. Ea este alcatuita la moment din 66 de ziare scolare, 27 posturi scolare de radio, sase Studiouri radio si TV  pentru tineri. CMT sprijina initiativele media ale tinerilor incepand cu anul 2004.  

 
Jurnalisti scoliti la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :112
Thursday, 08 June 2006

O scoala de studii avansate in domeniului jurnalismului va fi inaugurata la Chisinau in data 4 septembrie curent de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), in parteneriat cu scoala de Jurnalism din Missouri (SUA).

Directoarea CIJ, Corina Cepoi a spus pentru Agentia Monitor Media ca la studii pentru un an vor fi inscrisi 20 de studenti, dintre care 12 vor beneficia de burse in baza de concurs. Ceilalti vor plati pentru studii o taxa anuala in marime de 500 USD. Prioritate va fi acordata persoanelor care au studiat la o alta facultate decat cea de jurnalism, iar predarea la cursuri va fi facuta in limbile rusa, romana si engleza, in functie de limba pe care o poseda instructorii. Dupa cum a mentionat Corina Cepoi, scoala de jurnalism isi propune sa pregateasca „jurnalisti universali”, profesionisti care sa poata scrie stiri, sa faca poze pentru publicatiile la care vor lucra, sa-si macheteze articolele si sa poata plasa in pagini fotografii .

Corpul didactic al scolii de jurnalism include jurnalisti din R. Moldova, instructori si experti din strainatate. Studentii vor fi instruiti in domeniul presei scrise si electronice, in cadrul unor cursuri cu frecventa zilnica. Programul de studii este vast si cuprinde toate aspectele jurnalismului: de la scrierea stirilor pana la managementul unei institutii de presa. La incheierea anului de studii, studentii vor prezenta proiecte de absolvire. Ei vor scrie un amplu articol de investigatie, sau o serie de articole de analiza, emisiuni radio sau TV sau un documentar.
Absolventii vor intra in posesia unor certificate de absolvire, semnate de reprezentanti ai CIJ, scolii de Jurnalism din Missouri si ai Centrului de Formare Profesionala a Jurnalistilor din Paris.
Proiectul scolii de studii avansate in domeniului jurnalismului de la Chisinau este sustinut financiar de National Endowment for Democracy (NED) si Programul de asistenta a Guvernului din Olanda (MATRA).

 
O istorie a muzicii romanesti la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :107
Thursday, 08 June 2006

Cateva secole de muzica romaneasca, cu realizarile lor si numele lor mari, vor fi prezentate luna aceasta la Paris, in cadrul unei seri de Istorie a Muzicii Romanesti.

Evenimentul se va desfasura marti, 20 iunie, de la ora 20.00, la Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris. Concertul care va plimba publicul spectator prin istoria muzicii romanesti va fi sustinut de catre ansamblul „Archaeus”, foarte cunoscut in Romania, dirijat de compozitorul Liviu Danceanu, profesor la Conservatorul din Bucuresti. El este totodata si primul bursier George Enescu, beneficiind de o bursa oferita de Institutul Cultural Roman la Cite Internationale des Arts de Paris.

Rezervarile se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31, iar pretul unui bilet este de 5 euro.

 
Situatia celor opt cetateni romani aflati in Irak a fost solutionataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/ Romanian Global News
Accesari :181
Thursday, 08 June 2006

Cei opt cetateni romani care s-au aflat timp de doua saptamani in localitatea Zakho din nordul Irakului, aflata la frontiera cu Turcia, au parasit teritoriul irakian, relateaza MAE.

Potrivit unui comunicat MAE, sase dintre cei opt cetateni romani au trecut frontiera in Turcia, de unde si-au continuat drumul spre tara, ceilalti doi cetateni romani parasind Irak-ul pe o alta ruta, dupa ce s-au despartit de restul grupului la 4 iunie.

Iesirea din Irak a celor sase cetateni romani a fost posibila ca urmare a demersurilor zilnice intreprinse in perioada 31 mai – 5 iunie de Ambasada Romaniei din Bagdad. Imediat dupa sesizarea acestei situatii, Ambasada Romaniei a efectuat demersuri oficiale pe langa autoritatile irakiene pentru clarificarea situatiei celor opt persoane si pentru facilitarea plecarii lor din Irak in cel mai scurt timp posibil. Demersurile au avut loc atat pe langa autoritatile irakiene (conducerile Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne, Cabinetului Primului Ministru), cat si pe langa reprezentantii militari ai Centrului de Operatiuni al Coalitiei, relateaza MAE.

Ministerul Afacerilor Externe considera ca a avut o buna colaborare cu Centrului de Operatiuni al Coalitiei, reactia lor fiind imediata, cetatenilor romani fiindu-le furnizate provizii de apa si alimente pentru consum pe durata sederii in Irak. La intrarea in Turcia, demersurile au fost coordonate cu Ambasada Romaniei din Ankara, care a efectuat formalitatile necesare pentru eliberarea documentelor de calatorie pentru unul dintre cetatenii romani care nu se mai afla in posesia pasaportului.

Ministerul Afacerilor Externe multumeste autoritatilor irakiene si reprezentantilor Centrului de Operatiuni al Coalitiei pentru sprijinul acordat pentru revenirea in tara a cetatenilor romani si le reaminteste acestora faptul ca posibilitatile de interventie directa a Ambasadei Romaniei in zonele din afara capitalei Bagdad sunt extrem de limitate din cauza riscurilor de securitate deosebit de mari.

Printr-un comunicat de presa, MAE recomanda cetatenilor romani care, din motive profesionale, sunt constransi sa se deplaseze in Irak, sa se informeze in prealabil asupra situatiei de securitate din zona, a regulilor aplicabile cetatenilor straini prezenti in Irak si sa manifeste atentie si prudenta sporite pe toata durata prezentei lor in aceasta tara. Deplasarile in Irak, daca nu pot fi evitate, trebuie pregatite si organizate cu foarte mare atentie.

 
Legendara trupa rock Phoenix va concerta in luna iunie pentru romanii din BonnPDF Print E-mail
Bonn, Germania / Romanian Global News
Accesari :138
Thursday, 08 June 2006

{mosimage}Das Solinger Tageblatt si Consulatul General al Romaniei la Bonn ii asteapta pe toti romanii la concert vineri, 9 iunie, de la ora 20.00, in Corba Halle, Merscheider Str. 77-79, 42699 Solingen (Solingen-Ohligs).

Mircea Baniciu, Nicolae Covaci, Iosif Kapl, Ovidiu Lipan, Cristi Gram si Mani Newmann vor fi alaturi de romanii din Bonn, dar si din restul Germaniei. Trupa va interpreta piese de pe cel mai nou CD al lor "Baba Novac -Rock/Folkrock" aparut anul trecut.

Pretul biletelor este de 20 de euro, iar rezervarile se pot face la numerele de telefon Mani Newmann -0212-3833869, farfarello-hotline - 0180- 5140014, Fam. Toma - 0221-8701289, Fam. Gogleaza - 02174-494394.

Spectacolul fusese programat pe 8 iunie din cauza deschiderii Campionatului Mondial de Fotbal, dar, in urma solicitarii fanilor, organizatorii au decis sa il amane cu o zi, informeaza portalul romanilor din Olanda. Concertul va incepe la ora 20:00, accesul publicului urmand sa fie permis incepand cu ora 19:00.

 
Conferinta Neagu Djuvara la GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :103
Thursday, 08 June 2006

{mosimage}Reputatul diplomat, istoric si scriitor roman, Neagu Djuvara, se va afla la inceputul lunii iunie in Elvetia, unde va sustine o conferinta pe tema „Tara romana intre Orient si Occident – istorie si actualitate”.

Conferinta va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 18.30, la Salle des Abeilles din Geneva, si este organizata de „Comunitatea romana din Elvetia" ("La Communaute Roumaine de Suisse"), in parteneriat cu "Forumul Elvetian de Politica Internationala”.

In finalul conferintei, cei prezenti vor putea participa la o dezbatere, urmata de un cocktail.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions