Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Romania ocupa locul 2 in topul principalilor parteneri comerciali ai BasarabieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :161
Wednesday, 14 June 2006
Romania se situeaza pe pozitia a doua in lista tarilor in care Basarabia exporta marfuri si servicii, cu o cota de 12,4% in primele patru luni, si pe locul trei printre statele din care Basarabia realizeaza importuri, cu o cota de 11,1% din total.
Romania isi consolideaza pozitia in topul principalilor parteneri ai Basarabiei. Astfel, potrivit Biroului National de Statistica schimburile comerciale intre cele doua tari infratite au crescut de aproape trei ori, de la o cifra de 131,3 mln USD, in anul 2001, pana la 368,98 mln USD, in anul 2005.
In anul 1998, comertul exterior se ridicase la 173,6 mln USD, dupa un trend in ascensiune in anii precedenti. Insa criza financiara regionala a lovit si in relatiile economice dintre Basarabia si Romania, care in urmatorii patru ani ani (1998-2001) s-au aflat in declin, relateaza portalul basa.md.
Din 2002, in special, exporturile s-au aflat in continua crestere si au atins cifra de 111,68 mln USD, in 2005, iar importurile din Romania - 257,3 mln USD. In primele patru luni ale anului curent exporturile din Basarabia pe piata romana s-au redus cu 4%, iar importurile au crescut de 1,6 ori.
Basarabia vinde peste Prut in special produse agroalimentare (conserve, vin, tutun), produse electrocasnice si covoare, iar importurile din Romania constau din energie, petrol, masini agricole si utilaje.
 
Expozitie de pictura cu subiect ineditPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :148
Wednesday, 14 June 2006
Artistul Mircea Suciu va avea o expozitie de pictura intitulata „Carne", in perioada 15 iunie- 30 iunie.Expozitia va incepe de la ora 19.00, pe 15 iunie, la  H'Art Gallery. Mircea Suciu ne propune o serie de imagini in care carnea transata, impachetata si branduita este semnul violentei primare a naturii umane. Artistul pleca de la premisa ca cineva dintre noi omoara un animal in numele nostru. Expozitia se vrea o reamintire a faptului ca civilitatea noastra si poate o buna parte din identitatea noastra au multe de multumit macelarilor. Totul se joaca in expozitia artistului in jurul acestei ambivalente intre violenta si identitate nationala sau personala.
 
Radu Berceanu - investit oficial ca Ministru al TransporturilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :167
Wednesday, 14 June 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a semnat marti, 13 iunie, decretul privind revocarea din functia de membru al Guvernului a ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, si numirea lui Radu Berceanu in locul acestuia, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.Noul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a depus juramantul in functie marti seara, la ora 21.00, la Palatul Cotroceni.
De asemenea, presedintele a semnat decretul pentru constatarea vacantei unui post de membru al Guvernului Romaniei prin demisia lui Gheorghe Pogea, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic si decretul pentru constatarea vacantei unui post de membru al Guvernului Romaniei prin demisia lui Gheorghe Copos, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii.
 
Discovery va avea un birou local in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 14 June 2006
Dupa succesul urias pe care Discovery Channel l-a atins de la lansarea programelor sale si prin firmele de cablu de la noi, Discovery isi va deschide un birou local si la noi in tara.Cea care se va ocupa de Discovery Romania este Katarzina Kieli. "Grila de programe va fi adaptata pentru romani, vor fi noi locuri de munca pentru ca echipa va fi formata din romani, vor fi promouri in limba romana", spune Kieli.
Marjory van Mackelenberg, channel manager Central Europe, a spus ca deja s-a facut primul pas pentru aflarea preferintelor romanilor. In urma sondajelor de opinie realizate in Romania, Marjory a aflat ca romanii vor documentare despre tara lor, in comparatie cu altele. 
 
Romania vrea date despre copilul roman abuzat in SpaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :108
Wednesday, 14 June 2006
Biroul Roman de Adoptii (ORA) va contacta autoritatile spaniole pentru a clarifica situatia copilului adoptat din Romania in 2001, care se afla acum in coma, intr-un spital din Spania, dupa ce a fost maltrat de parintii adoptivi.Secretarul de stat Theodora Bertzi a spus ca nu este pentru prima data cand baietelul are nevoie de ingrijire medicala in urma relelelor tratamente la care a fost supus de parintii adoptivi. Cu toate acestea, in ciuda acestei situatii, copilul nu a fost luat in grija de catre serviciile sociale din Spania, care trebuiau sa monitorizeze soarta copilului adoptat.
Conform declaratiilor secretarului de stat, familia spaniola a fost declarata apta sa adopte de catre statul spaniol. Ancheta sociala anterioara aprobarii a relevat ca mama suferise un tratament psihiatric la varsta de 12 ani, dar ca acum nu mai are nevoie de teste aditionale, a explicat Bertzi.
 
Tricourile oficiale ale suporterilor Campionatului Mondial sunt "Made in Romania"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :136
Wednesday, 14 June 2006
Suporterii echipelor concurente la Campionatul Mondial de Fotbal din Germania, vor purta tricouri, cu sigla competitiei, fabricate in Romania.Deja au fost livrate organizatorilor germani 1.400.000 de exemplare de catre compania aradeana "Manitoba Tex", iar altele 100.000 sunt in plin proces de fabricatie. A doua transa de tricouri va pleca spre Germania in cea de a doua parte a campionatului, cand vor fi cunoscute echipele care vor juca in optimile, sferturile, semifinalele si in finala turnelui.
Tricourile produse de "Manitoba Tex" sunt singurele care vor avea caracter oficial si care vor putea purta sigla competitiei. Acestea se vor vinde doar in magazinele partenere ale organizatorilor Campionatului Mondial de Fotbal, unde se vor gasi toate tipurile de materiale promotionale, la pretul de 30 de euro bucata, informeaza Actualitatea Romaneasca.
 
Simpozion la Institutul GoethePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :121
Wednesday, 14 June 2006
In perioada 19 - 20 iunie, va avea loc simpozionul international "Rolul religiilor in noua constructie europeana" la Institutul Goethe din Buceresti, eveniment organizat de Institutul Goehte din Bucuresti in parteneriat cu Institutul Cultural Roman si Colegiul Noua Europa.Din anul 2000, Goethe-Institut Bukarest organizeaza in colaborare cu parteneri din Romania, o serie de manifestari ce trateaza cu precadere probleme din domeniul societatii civile. Acest program special, sustinut financiar prin mijloace ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de sud-est si promovat de catre Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, intentioneaza sa contribuie la dezvoltarea democratica a tarilor aflate in tranzitie si - in cazul Romaniei - sa sprijine procesul de intergrare europeana. In centrul preocuparilor se afla subiecte relevante si actuale din domeniul culturii, al educatiei, media si social - politic.
Problema religiei joaca un important rol in procesul de largire si integrare europeana, asa cum s-a putut  vedea si din discutiile asupra referirii la Dumnezeu in preambulul Constitutiei europene. In comparatie cu tarile vestice, in societatile de tranzitie ale regiunii sud-est europene functia datatoare de sens si valoare a bisericii este inca definitorie. In Romania se constata ca in planul proceselor societatii civile influenta religiei este putin vizibila, chiar daca biserica ortodoxa are o puternica valoare de simbol. Cateva dintre intrebarile la care invitatii vor trebui sa raspunda pot fi redate astfel „Dar cum influenteaza ea transformarea tarii intr-o societate civila democratica?", „Cum arata concret experiente asemanatoare din tarile regiunii noastre?", „Ce concluzii se pot trage din aceasta comparatie regionala si ce importanta au acestea in relatia acestor tari cu UE?". LA aceste intrebari vor incerca sa contureze un posibil raspuns personalitati marcante ale culturii din Romania si din strainatate
Consultant al projectului este Consilierul de Stat in Administratia Prezedintiala, Bogdan Tataru-Cazaban, coordonator proiect - Cristina Bortun si asistent proiect - Delia Rosu.
 
"Mari Romani", emisiune dedicata descoperirii celui mai mare romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :123
Wednesday, 14 June 2006
Televiziunea Romana pune in practica, in parteneriat cu "Evenimentul zilei", cel mai mare proiect national de identificare a valorilor si personalitatilor care, de-a lungul timpului, au conturat profilul cultural si national al romanilor.Campania va cauta reperele de-a lungul istoriei Romaniei si se va desfasura in perioada 27 mai-21 octombrie. Cel mai valoros roman va fi desemnat in spectacolul final transmis de TVR 1 pe 21 octombrie.
Romanii sunt provocati acum la un exercitiu de identitate, de sinceritate, sunt provocati sa descopere si sa recunoasca cele mai importante personalitati romanesti ale tuturor timpurilor.
In ultimii ani, romanii au aflat diverse rezultate ale unor clasamente realizate pentru anii precedenti sau topuri cu personalitati, avand ca punct de plecare notorietatea unora dintre personalitatile culturii si istoriei noastre. Multe dintre studii au avut rezultate surprinzatoare, unele chiar ingrijoratoare. Tocmai de aceea se impune sa participati la identificarea adevaratelor valori si repere care au influentat, influenteaza si, probabil, vor influenta viata romanilor.
 "Mari Romani" vine dupa o serie de campanii ("Cei mai iubiti", "Zece pentru Romania") care s-au concentrat asupra prezentului, urmarind sa ofere, prin anvergura "bazei" de cautare, o imagine fidela a Romaniei, cu reperele ei istorice.
"Mari Romani" este realizat dupa o licenta internationala a BBC. Postul britanic lucreaza in prezent la un format in care protagoniste vor fi, prin figura personalitatii alese, toate tarile ce au preluat proiectul. Formatul  conceput de BBC pentru aceasta emisiune a avut un succes rasunator in tarile in care a mai fost importat: SUA, Franta, Germania, Finlanda, Canada, Olanda, Cehia si Africa de Sud.
Potrivit portalului evz.ro, americanii l-au ales drept "cel mai mare" pe Ronald Reagan, englezii l-au votat pe Churchill, iar francezii i-au fost alaturi simbolului national Charles de Gaulle.
Fiecare votant poate avea o singura nominalizare pentru titlul de "cel mai mare roman". Trebuie desemnata persoana care s-a nascut sau a trait pe teritoriile romanesti si care a adus o contributie pozitiva si semnificativa Romaniei ori lumii.
De asemenea, exista si o rubrica prin care se pot propune nume ale romanilor de care suntem mai putin mandrii, aceasta este categoria "Mari Amari", si este evident opusul primei.
 
Campania ''Deschide-ti Inima !"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :90
Wednesday, 14 June 2006
Campania  ''Deschide-ti Inima !'' este o campanie de anti-discriminare fata de persoanele afectate de HIV/SIDA.Rezultatele acestei campanii au fost dezbatute miercuri, 14 iunie, incepand cu ora 11.00, in cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat la Hotel Hilton Athenee Palace, sala ''Marcu''. Scopul campaniei a fost acela de a combate discriminarea cu care se confrunta persoanele afectate de HIV/SIDA. La acest eveniment au participat Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, Mark Taplin, Presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV /SIDA, Cristian Rosu, actorul Florin Piersic Jr. precum si membrii trupei Vita de Vie.
Organizatorii acestui eveniment sunt Guvernul SUA, Miniserul Sanatatii, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, in colaborare cu Institutul de Cercetare si Pregatire ''John Snow'' si cu spijinul Bisericii Ortodoxe Romane.
 
Ambasada SUA organizeaza Forumul Agricol pentru Integrarea in UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :93
Wednesday, 14 June 2006
Ambasada SUA organizeaza joi, 15 iunie, incepand cu ora 9.00, o sesiune plenara a Forumului Agricol pentru Integrarea in UE, eveniment care se va desfasura la hotelul Marriott. Printre persoanele care vor participa la acest eveniment se numara si Insarcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA, Mark Taplin, Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele precum si ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur. Deschiderea oficiala va fi urmata de o analiza generala a impactului integrarii in UE asupra agriculturii din Polonia, Ungaria si Republica Ceha. Vor fi discutate subiecte ca modul in care noile oportunitati de piata si competitia din ce in ce mai mare vor afecta activitatile agricole si preturile la alimente, precum si felul in care se pot obtine si folosi fonduri SAPARD si fonduri structurale.
 
Timocul insangerat - 130 de ani de la Rascoala timoceanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Wednesday, 14 June 2006
Se implinesc 130 de ani de la marea rascoala a timocenilor, data de 30 iunie reprezentand cea mai sincera dorinta de libertate exprimata printr-o jertfa istorica a oamenilor de pe aceste meleaguri.
Rascoala a reprezentat vointa unui neam crestin binecuvantat prin traditii si obiceiuri sacre, punand in evidenta elementul autentic vlah, romanesc. Aceasta flacara aprinsa in Timoc reprezinta, poate, primul pas catre libertatea romanilor obtinuta in anul 1877. In perioada 20-30 iunie 1876, a izbucnit, la granita Imperiului Otoman, intre orasul Vidin si raul Timoc, pe pamantul actual al Bulgariei, asa-zisa Rascoala timoceana. La rascoala au participat cinci nationalitati: romani, bulgari, sarbi, rusi si muntenegreni. Luptele s-au dus in satele Ganzova (Gamzovo), Novesal (Novo selo), Alvadgii (Maior Uzunovo) si Florentin din Timocul bulgaresc. La rascoala au participat tarani din 18 sate: Racovita, Rachitnita, Cosova, Dgon Ferat, Bregova, Novosal, Varf, Balei, Florentin, Deleina, Ciungurasi, Alvadgii, Ciorcalina, Ganzova, Negovanovti, Isan, Tianovti si Smardan. Dintre aceste sate, 14 sunt locuite de romani si 4 de bulgari. Rascoala s-a declansat la 28 iunie, cand armata din Negotin, Serbia, (3500 de soldati) a trecut raul Timoc. Armatele sarbesti i s-au alaturat si multi patrioti bulgari, care au venit in Serbia, prin Romania. La 29 iunie 1876 armata sarbeasca s-a retras de pe campul de lupta. Pe 30 iunie, rasculatii au fost inconjurati de brigada lui Osman Pasa, precum si de corpul de oaste al garnizoanelor din Vidin si din Rusciuc (format din 10 000 de soldati turci, cerchezi si tatari). Ramasi fara munitie, intre 800 si 1000 de rasculati de la Trinbreg si Tarina, langa satul Novosal, au fost ucisi. Au ramas in viata doar 50-100 de persoane. Dupa rascoala, satele participante au fost jefuite si arse. Populatia a fugit in Romania si in Serbia - peste 15 000 de emigranti care, dupa amnistia din iarna s-au intors in locurile lor natale unde si-au construit bordeie in pamant si au trait 4-5 ani pana si-au construit case noi. Invatatorul Ion Ciolac este spanzurat in targul Diiului (Vidinului) impreuna cu alti romani timoceni din Bor, Zlot etc. Romania a trimis o ambulanta, treisprezece medici si trei farmacisti la Cladova, unde personalul roman a ingrijit mii de raniti. In acelasi an Kogalniceanu scria catre agentii consulari europeni ca „sunt mai mult de 200 000 de romani care locuiesc pe malul drept al Dunarii” si ca „armata romana freamata doritoare sa ia parte la lupta”. La 23 de zile dupa inabusirea rascoalei, orasul Vidin este vizitat de doi francezi: Rigondon si Kauffman, jurnalist si pictor la revista “L`Illustration” Paris. Acestia au publicat in revista ceea ce au vazut la Vidin - o “Golgota”, adica spanzurari, decapitari, prizonieri torturati si capete taiate care se rostogoleau pe strazile Vidinului in timp ce alte stateau arborate in sulite. ”Orasul semana cu o cloaca”, constatau cei doi jurnalisti in “L`Illustration”. 120 de ani mai tarziu aceste informatii ajung si in Bulgaria, la Vidin, datorita lui Vasil Vasilev, corespondent la agentia bulgara din Paris care a scris si o cronica in acest sens, prezentand-o colegilor francezi. Despre aceasta rascoala, specialistul bulgar Ghenadi Valcev a publicat doua carti: “Rascoala de la Vidin” si “Rascoala de la Vidin din 1876. Biografii.”
Daca pe moment revolta a fost inabusita, germenele romanismului n-a pierit, ci a proliferat mai viguros, caci iata, exista o puternica enclava romaneasca in zona Timocului bulgaresc si sarbesc al carei stindard este purtat cu mandrie de Scoala Romaneasca din Ganzova, infiintata prin efortul A.V.E.-UTERB. Exista in aceasta comunitate cativa corifei, sotii Olga si Simeon Nicovi, care sadesc in sufletele copiilor romani respectul si mandria cuvenite momentului 1876. Trebuie mentionat apoi Cristea Radu Timoc, om de cultura care traieste la Timisoara si care si-a dedicat intreaga activitate promovarii valorilor romanesti din Timoc. Nu vom trece cu vederea, insa, rolul tuturor dascalilor din toate scolile unde se fac si cursurile de invatare a limbii romane literare din zona Vidinului, care cu daruire contribuie la perpetuarea idealului in numele caruia si-au jertfit viata atatea sute de romani in urma cu 130 de ani. (Pentru Romanian Global News Ivo Gheorge)
 
Haos total in diplomatia romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Wednesday, 14 June 2006
{mosimage}La Ministerul Afacerilor Externe domneste un haos total: demnitarii sunt angajati si aruncati afara din minister fara ca vreun inalt functionar al diplomatiei romanesti sa aiba habar.

Conf. univ. dr. Dan Dungaciu a fost zburat fara avertisment si preaviz din functia de subsecretar de stat al MAE in cadrul Departamentului pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, dupa cum informeaza Monitorul Oficial al Romaniei.
Numarul 499 din 8 iunie 2006 al Monitorului Oficial ne informeaza ca: "Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei decizii, domnul Dan Dungaciu se elibereaza din functia de subsecretar de stat pentru romanii de pretutindeni din cadrul Ministerul Afacerilor Externe". Decizia mai sus aratata este datata 5 iunie 2006, semnata de primul- ministru Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de seful Cancelariei premierului Aleodor Marian Francu. In mod uluitor, Dan Dungaciu a reprezentat Romania oficial, facand parte dintr-o delegatie a MAE, in ciuda faptului ca fusese demis din functia de subsecretar de stat.
Contactat telefonic de ZIUA, Dan Dungaciu ne-a marturisit ieri ca el inca lucreaza ca subsecretar de stat MAE la Camera Deputatilor, unde sustinea Legea finantarii pentru romanii de pretutindeni. Intr-o prima faza reactia lui Dan Dungaciu a fost una de surprindere totala: "Demitere? Eu? Cum?", insa dupa o scurta lectura din Monitorul Oficial a cerut un ragaz pentru a lamuri situatia. Intr-o convorbire ulterioara Dan Dungaciu ne-a informat ca: "Nu am primit nici o notificare de la Departamentul personal al ministerului, adica nu mi-au spus ca nu mai sunt angajatul lor". Aceeasi zapaceala si la superiorul ierarhic imediat al lui Dan Dungaciu si anume secretarul de stat pentru relatia cu romanii de pretutindeni Mihai Gheorghiu, cu care am avut urmatorul dialog: "De ce a fost demis subsecretarul de stat Dan Dungaciu? - Nu stiu, nu comentez nimic - Stiati ca a fost demis? - Nu stiam, dar nu vreau sa comentez!". Pentru a lamuri cat de cat situatia ne-am adresat Cancelariei primului ministru care ne-a informat ca demiterea (sau "eliberarea din functie") a subsecretarului de stat Dan Dungaciu este cat se poate de valabila, mai ales ca a fost publicata in Monitorul Oficial. La primul ministru nu erau cunoscute motivele demiterii lui Dan Dungaciu si nici cine va fi inlocuitorul acestuia: "Adresati-va Ministerului Afacerilor Externe, ei stiu mai bine!"
La Ministerul Afacerilor Externe ne-am adresat consilierului pentru Comunicare, Corina Vintan, avand urmatorul schimb de replici: "Ne puteti spune de ce a fost eliberat din functie subsecretarul de stat Dan Dungaciu? - Dan Dungaciu eliberat din functie?!?! Lasa-ma te rog sa ma interesez, te sun eu mai incolo..." Bineinteles, ca de obicei Departamentul de Comunicare al Ministerului Afacerilor Externe a stins lumina, a incuiat si a dat drumul cainilor: apelurile ulterioare pentru lamurirea situatiei au ramas fara raspuns. Tot ce stim este ca Dan Dungaciu a fost angajat la MAE cu mai putin de o luna inainte de a fi demis: si anume la data de 11 mai 2006, cand Monitorul Oficial nr. 420 din 16 mai 2006 ne informa sec ca "Pe data intrarii in vigoare a prezentei decizii domnul Dan Dungaciu se numeste in functia de subsecretar de stat pentru romanii de pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe".
In stilul actual al conducerii diplomatiei romanesti nimic nu mai este de mirare: un subsecretar de stat este demis, nimeni din conducerea ministerului nu stie nimic, in vreme ce demisul continua sa functioneze ilegal in calitate de subsecretar de stat. Nu ar fi de mirare sa aflam in acelasi mod ca nu mai avem nici ministru de Externe, care sa fie demis in timpul unei deplasari peste hotare. Haosul din minister este reflectat si pe un site despre care am aflat in cursul zilei de ieri: mae.haos.ro. (Un articol de George Damian, cotidianul Ziua)

 
Plecarea romanilor in strainatate ingrijoreaza Le MondePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :198
Wednesday, 14 June 2006
Publicatia franceza Le Monde a publicat recent un reportaj, in care vorbeste despre plecarea romanilor la munca in strainatate, despre motoarele care ii imping sa caute o viata mai buna in afara granitelor tarii, dar si despre copiii imigrantilor, ramasi singuri in tara, dupa plecarea parintilor.

Romanian Global News reia, in cele ce urmeaza, fragmente din acest reportaj.
"Asezati pe langa bagaje, in strada Buzescu, la Bucuresti, treizeci de romani asteapta autocarul pentru Spania. Este ora cinci dimineata si, pentru o luna de iunie, este frig. Strada este pustie. Numai McDonald's, deschis zi si noapte in fata opririi autocarului, anima strada prafuita. "Plec pentru doua luni" spune Ana, invatatoare la Sinesti, un sat din apropiere de capitala. Nu mi-e teama de muncile agricole. Sunt obisnuita. Cel putin in Spania suntem mai bine platiti decat aici". Salariul sau lunar in Romania, de 200 de euro, este departe de a o face sa traiasca decent, impreuna cu cei doi copii ai sai. O munca sezoniera pe campurile spaniole, chiar si platita prost, comparativ cu media europeana, ramane de dorit pentru romani, care spera in integrarea Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007. Inainte ca tara sa atinga nivelul mediu de trai din Europa, romanii vor pleca sa gaseasca de munca pe piata occidentala. In jur de 2 milioane si jumatate dintre ei au plecat deja sa lucreze in spatiul Schengen, unde circula fara vize din 2002. Potrivit unor surse sigure, Italia reuneste oficial 300.000 de romani, dar ei sunt in jur de 1 milion. Cea de-a doua destinatie preferata a romanilor este Spania, unde sunt, oficial, 317.000 romani si in jur de 500.000 neoficial. Germania si Franta vin pe urmatoarele locuri. Ei lucreaza in mod deosebit in constructii, restaurante si hotelarie.
In ciuda unei puternice cresteri economice in ultimii sase ani, Romania nu ofera celor 22 de milioane de cetateni ai sai decat un salariu mediu de 250 de euro. In 2005, conform Bancii Centrale, muncitorii romani din strainatate au trimis in tara 3 miliarde de euro, o suma ce a facut sa explodeze preturile pe piata imobiliara si a permis tarii o dezvoltare rapida. Cu toate acestea, plecarea catre El Dorado-ul din Vest este adesea traita ca o drama, mai ales de catre copii. Acestia raman foarte adesea in Romania, in general incredintati bunicilor. Zona Moldovei este cea mai atinsa de fenomenul "abandonului temporar". Potrivit unei inspectii a centrelor locale de educatie, numai in Iasi sunt 10.000 de copii lasati singuri de catre parintii imigranti."Ei manifesta o mare nevoie de afectiune, prezinta tulburari de somn si dezvoltare si un comportament agresiv", spune Camelia Gavrila, directoarea Inspectoratului Iasi. Tot ea adauga ca autoritatile informeaza constant parintii in legatura cu riscurile la care isi expun copiii". (Traducere si adaptare Romanian Global News)

 

 
Vocea Basarabiei a primit doua licente de transmisiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :151
Wednesday, 14 June 2006
{mosimage}In sedinta de marti a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de la Chisinau, membrii acestei institutii au acordat in total 12 frecvente, informeaza Agentia Monitor Media.In urma concursului trei frecvente radio au fost acordate postului de radio „Noroc” (Hancesti, Floresti si Orhei); cate doua frecvente postului de radio „Fresh FM” (Vulcanesti si Edinet); „Vocea Basarababiei” (Stefan Voda si Taraclia) si „Basaradio” (Sarata Galbena si Anenii Noi). 
Membrii CCA au acordat o frecventa pentru municipiul Balti in favoarea „PRO TV Chisinau”, o frecventa la Soroca pentru „Sunt Communication” si una pentru „Elita TV” din Rezina pentru Orhei. In ajunul sedintei CCA, administratia postului de radio „Vocea Basarabiei” a difuzat un demers catre ambasadele straine acreditate la Chisinau prin care a solicitat monitorizarea sedintei din 13 iunie.
Valeriu Saharneanu, directorul Holdingului „Euronova Media Grup” (HEMG) din care face parte radio „Vocea Basarabiei”, a comunicat Agentiei Monitor Media ca nu este multumit de numarul de frecvente acordate. « Din sase ne-au acordat doar doua frecvente in extremitati, motiv din care vom construi cu dificultate reteaua postului nostru de radio », a mentionat Saharneanu. « Vom intoarce, insa, aceasta situatie spre bine si vom incerca sa acoperim zona de sud-est a Moldovei, inclusiv si o parte din regiunea transnistreana », a mentionat directorul HEMG. 
La sedinta de marti a CCA au fost observati reprezentanti ai unor ambasade occidentale, acreditate la Chisinau, fapt ce denota ca unele misiuni diplomatice au dat curs solicitarii Radio „Vocea Basarabiei” de a monitoriza sedinta autoritatii respective.
 
Centre de permanenta temporara mai multe si mai bune pentru imigrantii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :115
Wednesday, 14 June 2006
"Obiectivul politic" al intregii grupari de centru-stanga este "extinderea Centrelor de permanenta temporara", a spus subsecretarul din Ministerul de Interne italian, Marcella Lucidi, intr-un interviu la programul "Viva voce" al Radio 24.Lucidi a tinut sa adauge ca anul acesta s-a putut asista la o degenerare functionala si structurala a Centrelor.  Trei sunt punctele asupra carora, potrivit Marcellei Lucidi, trebuie concentrata atentia: "Reducerea numarului de utilizatori, reducerea duratei tratamentului, favorizarea unei permanente umane". Asupra acestor puncte se va dezbate in Comisia lansata zilele trecute, care "va munci pentru a  face propuneri potrivite, in vederea unui act normativ in perspectiva extinderii centrelor, pe care ne-am propus-o ca obiectiv. Subsecretarul din Interne a amintit ca in urmatoarele luni Comisia se va ocupa de vizitarea centrelor de permanenta temporara de pe teritoriul italian, pentru a verifica conditiile de viata din interiorul acestora si pentru a avansa cateva propuneri legate de acestea. Dupa aceasta va fi randul Guvernului sa le evalueze si sa le aleaga pe cele mai adecvate. Este necesar, a spus Lucidi, ca centrele "sa devina locuri mai deschise fie la participarea straina, fie la vizibilitate". Lucidi a mai subliniat ca Guvernul are in minte lansarea unei noi legislatii globale in materie de imigratie", "Trebuie sa elaboram un act normativ care sa tina cont ca nu mai este vorba de un fenomen de urgenta, chiar daca este structural. Bossi-Fini a concentrat toate interventiile asupra imigratiei pe o logica restrictiva si represiva, care a considerat imigrantii numai forta de munca si si-a concentrat intregul efort pe excludere si nu pe incluziune". Ca exemplul subsecretarul a vorbit despre lipsa unei legi referitoare la dreptul la vot acordat imigrantilor, la dreptul la azil, etc. "Pentru guvernarea imigratiei ne propunem sa facem o legislatie in care sa devina posibil pentru imigrant sa intre in legalitate si sa ramana in Italia in legalitate" a conchis Lucidi.
 
Petitie pentru dreptul la vot acordat imigrantilor din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :129
Wednesday, 14 June 2006
Portalul italian Stranieri in Italia a initiat o petitie in favoarea acordarii dreptului la vot pentru imigrantii din Peninsula.Petitia, adresata presedintelui italian, presedintelui Senatului, presedintelui Consiliului de Ministri si presedintelui Camerei Deputatilor, este disponibila la adresa de web a portalului, sectiunea "Firma la Petizione! Voto agli immigrati". Petitia este rezervata exclusiv semnaturilor imigrantilor din Italia si porneste de la premisele ca cetatenii straini sunt supusi acelorasi obligatii ca si cetatenii italieni la nivel local si national, ca prezenta cetatenilor straini pe teritoriul national reprezinta o caracteristica permanenta si necesara a societatii italiene, ca cetatenii straini sunt unul dintre motoarele vietii si dezvoltarii economice si sociale a Italiei. Totodata, petitia are in vedere si necesitatea imbunatatirii integrarii, in randul comunitatilor de straini si societatii italiene, prin intermediul participarii la afacerile publice locale si nationale.  Pe langa obtinerea dreptului la vot, petitia vizeaza si obtinerea dreptului de a candida la alegerile locale si nationale, in aceleasi conditii prevazute si pentru cetatenii italieni.
 
BNR se teme ca banii romanilor din strainatate vor destabiliza cursul leuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Wednesday, 14 June 2006
{mosimage}"Sporirea sezoniera a remiterilor din strainatate ale nerezidentilor", ca si dinamica ridicata a investitiilor directe si de portofoliu sunt vazute, aici, ca "influente divergente" ce vor modifica traiectoria ratei de schimb" se arata in raportul trimestrial asupra inflatiei, publicat zilele trecute de Banca Nationala a Romaniei.Rezulta din perspectivele create de BNR, ca fiecare suma de bani pe care o vor trimite in tara romanii plecati in strainatate va destabiliza cursul leului, facandu-l pe acesta sa oscileze in raport cu principalele valute de pe piata romaneasca. Aceeasi situatie este prevazuta de BNR si in ceea ce priveste investitiile directe in economia romaneasca. Este de precizat ca principalele aprecieri ale leului vor fi resimtite in raport cu euro, in primul rand, dat fiind ca majoritatea romanilor angajati sezonier in strainatate, lucreaza in tari din Uniunea Europeana, fiind remunerati, in consecinta, in euro. Lunile de vara coincid cu vacantele pe care unii dintre romanii din strainatate le petrec in tara, dar si cu incheierea contractelor sezoniere pentru unii dintre acestia.
 
Copiii imigrantilor romani din Grecia nu se fac de ras la scoalaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 14 June 2006
{mosimage}Pentru a-si inscrie copii la scolile publice, parintii romani din Grecia trebuie sa prezinte inainte de toate certificatul de nastere al viitorului scolar.Exceptie fac copii refugiatilor, cei ai solicitantilor de azil, care provin din tari cu situatie economica precara sau traiesc in Grecia, fara a fi legalizati insa. In unele scoli, copiii imigrantilor primesc asistenta suplimentara. Romanul Paul Jelea e de cativa ani buni in Grecia, informeaza Actualitatea Romaneasca. Este mandru de ceea ce a realizat aici, dar mai ales de cele doua fete ale sale, care merg la o scoala cu predare in limba greaca. “Cand am venit aici, fiicele mele nu stiu sa spuna nici macar buna ziua in aceasta limba. Acum o stapanesc destul de bine, iar profesorii eleni sunt de-a dreptul incantati de performantele lor”ne-a declarat Paul Jelea, fericit ca fiicele sale au la scoala doar 8, 9 si 10. Pe langa scolile publice, in Grecia au fost create 26 de scoli inter-culturale, precum si asa-numitele “scoli pentru a doua sansa”. Acestea sunt accesibile pentru tinerii cu varste cuprinse intre 18-30 de ani), care n-au absolvit scoala obligatorie de 9 ani si vor sa obtina diploma de studii superioare. Lectiile au loc dupa amiaza.
Statul roman nu a facut nimic pana in prezent pentru ca elevii imigrantilor romani aflati in Grecia sa poata beneficia si de cursuri in limba romana. Cat despre cei peste 700.000 de aromani (romani) pe care statul grec nu-i recunoaste nici ca minoritate nationala, ce sa mai vorbim.
 
Concert de binefacere pentru Basarabia, in SUAPDF Print E-mail
Carolina de Nord, SUA/Romanian Global News
Accesari :133
Wednesday, 14 June 2006
La finele saptamanii trecute, in SUA a avut loc un concert de binefacere pentru dotarea maternitatii din orasul Balti.
Concertul a fost organizat de catre o tanara din Basarabia, Ana Romanet de 19 ani, aflata la studii in SUA, in orasul Greensboro, statul Carolina de Nord, informeaza Stirea de Garda. Aceasta actiune s-a intitulat “Zambetul mamei”, iar suma pe care Ana intentiona sa o colecteze este de 165.000 de dolari, suma necesara pentru utilarea maternitatii cu utilajele necesare pentru incalzirea incaperilor si a apei. Tanara din Basarabia a beneficiat de ajutorul comunitatii evreiesti din Greensboro pentru organizarea concertului de binefacere. Artisti ai Orchestrei Simfonice din Greensboro au acceptat sa participe in acest concert. Biletele au fost vandute la un pret de 18 dolari, din vanzarile preliminare de bilete acumulandu-se deja circa 50.000 de dolari. La actiunea de colectare de fonduri pentru spitalul din Balti s-au alaturat si alti colegi de facultate ai Anei. Zeci de ziare din SUA au scris pe parcursul ultimelor luni despre acest proiect, sensibilizand opinia publica asupra coinditiilor din maternitatile din Basarabia in general si din cea de la Balti in special. Ana a declarat presei ca in aceasta maternitate, de 48 de ani de cand a fost construita, nu exista un apeduct cu apa calda si toti copii care vin pe lume in aceasta institutie medicala, intampina dificultati din primele clipe de viata. Autorii proiectului spera sa reuseasca reutilarea clinicii din Balti pana in toamna urmatoare. Ana Romanet a declarat presei ca a stabilit deja firmele care vor reutila clinica, astfel incat din iarna urmatoare nici un copil din Balti sa nu se mai nasca in frig.
 
Centru de psihologie transculturala si pentru romanii din TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :103
Wednesday, 14 June 2006
Strainii din Italia, printre care si multi romani, au la dispozitie consultanta psihologica si psihiatrica gratuita, prin intermediul Centrului de Psihologie Transculturala.Centrul se afla pe langa Biroul Pastorale Migranti a Diocezei din Torino.
Potrivit primariei din Torino, structura nu isi propune sa inlocuiasca Centrele de Sanatate Mintala Teritoriale, ci este mai degraba un loc de sprijin, ajutor sau sustinere psihologica, incercand prin aceasta actiune sa impiedice cronicizarea unor boli sau afectiuni si sa promoveze o mai buna adaptare la noul mediu de viata si de munca. Sedintele de sprijin sunt individuale. La nevoie, daca se solicita, poate fi prezent si un mediator cultural care, pe langa faptul ca poate traduce tot ce se vorbeste, are si sarcina de a usura intalnirea intre cele doua culturi si de a crea moduri de comunicare si relationare a acestora. intr-o prima faza, primele doua sau trei sedinte isi propun sa contribuie la o buna cunoastere a problemelor pe care persoana le are si sa stabileasca cele mai bune moduri de interventie. Ele mai inceaarca sa stabileasca care sunt cele mai adecvate resurse umane pe care echipa de specialisti a Centrului le poate folosi. Intr-o faza urmatoare va putea fi stabilit un plan de lucru care sa prevada opt sau zece sedinte psihologice individuale si includerea intr-un grup unde se favorizeaza manifestarea propriei personalitati si relationarea acesteia cu “celalalt”. Va fi de asemenea posibila utilizarea unui procedeu mixt. Centrul va avea sarcina de a lua contacte si de a colabora cu serviciile specializate din zona, ori de cate ori intervin probleme care nu intra in propriile metode de interventie. Centrul propune de asemenea sa intervina si in domenii de formare interculturala, chiar si de o eventuala verificare, adresate tuturor celor care se afla in contact cu alte culturi (invatatori, educatori, infirmieri, mediatori interculturali, operatori sociali, voluntari). Temele propuse ar putea fi: minoritatile si diversitatea, stereotipurile, prejudecatile, conflictul intercultural. Programarile la centru se pot face la numerele de telefon 320/41.75.854, 011/83.91.550 011 sau 011/88.02.640 (martea si vinerea). Informatii mai multe pot fi obtinute lunea si miercurea de la 9-12.30, 14.30-17.00 la numarul 011/24.62.443, sau martea si vinerea de la 9-17, la numarul de telefon 011/83.91.550 sau 011/88.02.640.
 
Dezbatere pe tema valorilor culturale si arhitectonice din Transilvania, la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :93
Wednesday, 14 June 2006
La 13 iunie a.c., Fundatia Universitara din Belgia, prestigios ONG belgian de analiza, a organizat un dejun-dezbatere pe tema “Prezente flamande si valone in Transilvania secolului XII”, invitat de onoare fiind ambasadorul Romaniei in Belgia, Ion Jinga, care a sustinut o alocutiune avand ca subiect legaturile seculare ce exista intre romanii din Transilvania - ca populatie originara si majoritara - si minoritatile conlocuitoare, cu o perspectiva asupra destinului european al romanilor de-a lungul celor aproape 2 000 ani de istorie si a apropiatei aderari a Romaniei la UE, ca parte integranta importanta a procesului de re-unificare a Europei, transmite Cristina-Narcisa Zlotea, atasat de presa.
Jan de Maere, membru marcant al Fundatiei Universitare si director al Centrului de documentare pentru patrimoniul cultural flamand a sustinut o alocutiune cu tema “Valonii si Flamanzii din Transilvania secolului al XII-lea si arhitectura transilvaneana”, cu frecvente referiri deosebit de pozitive la Romania, potentialul creator al romanilor si dimensiunea interculturala europeana promovata de tara noastra. Expunerea a fost insotita de o expozitie de fotografie avand ca tema regiunea Cetatii Sibiului.
Au participat Jaques Willems, presedintele Fundatiei Universitare, rector al Universitatii din Mons-Hainaut, Pierre de Maret, rectorul Universitatii Libere din Bruxelles, printul Michel de Ligne, Claire de Hedervary, directoare in cadrul departamentului politic al ONU, alte circa 50 de persoane - academicieni, profesori, experti, functionari publici de rang inalt etc.
Fundatia Universitara din Belgia a fost infiintata in anul 1920 de catre regele Albert I al Belgiei, impreuna Herbert Hoover, viitorul presedinte al Statelor Unite ale Americii si Emile Franqui, mare industrias belgian. Fundatia si-a propus sa reuneasca intr-un cadru special, privilegiat, personalitati universitare belgiene si straine, membri eminenti ai societatii civile, ambasadori, ministri, conducatori de mari concerne, pentru a dezbate si promova valorile civilizatiei europene.
 
Trei romani tintesc spre titlurile mondiale la box profesionistPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :348
Wednesday, 14 June 2006
Antrenorul roman de box Adrian Teodorescu isi pregateste elevii, Victor Puiu si Florescu Rica sa intre in ring pe 23 iunie pentru a-si croi drum spre titlurile supreme.Probabil, putini sunt cei care stiu ca in Toronto traieste unul dintre cei mai mari antrenori de box de pe planeta. Probabil sunt si mai putini aceia care stiu ca acesta e roman  si ca se numeste Adrian Teodorescu.  Adrian Teodorescu este cel mai valoros antrenor de box din Canada. El are si unul dintre cele mai puternice si respectate cluburi de box din America de Nord - Clubul Atlas Toronto. Adrian Teodorescu este singurul antrenor care a adus aurul olimpic pt Canada in ultimii 75 de ani. De asemenea, el este cel care l-a scos campion olimpic pe celebrul Lennox Lewis… Da! Este vorba de acelasi Lennox Lewis, care a devenit apoi “cel mai puternic om din lume” castigand titlul mondial la box profesionist. Toti expertii boxului profesionist stiu ca Lennox Lewis n-ar fi ajuns acolo – fara ajutorul antrenorului roman. Cei mai mari psihologi sportivi din Canada printre care se numara si psihologul roman Iordache Bota, considera ca romanul Adrian Teodorescu are toate calitatile mentale ale unui antrenor campion.
Potrivit psihologului Iordache Bota, citat de portalul observatorul.com, Adrian Teodorescu e pe drumul de a scoate alti 4 campioni mondiali, trei dintre acestia sunt romani. Unul se numeste Victor Puiu, are 14 victorii fara nici o infrangere si a ajuns deja campionul Canadei la categoria semimijlocie (67 kg). Al doilea, se numeste Claudiu Rasco si il urmeaza indeaproape la categoria grea (91 kg), iar al treilea numeste Florescu Rica, si are si acesta mai multe victorii la profesionism in cadrul categoriei usoare (63,5 kg). Pe langa acesti romani, Adrian mai are in sala lui de box si un polonez foarte puternic, un super-greu care are numai victorii, si care e foarte aproape de titlul mondial.
Trei dintre cei 4 boxeri profesionisti antrenati de antrenorul roman, vor intra in ring pe 23 iunie, singurul care nu va boxa atunci fiind Claudiu Rasco.
Victor Puiu nu are la aceasta ora adversar in Canada, asa ca adversarul lui din acest meci vine din niste insule din Pacific . Acesta are in palmares titlul de campion al Romaniei pe care l-a castigat de 4 ori,  si a facut parte din lotul national al Romaniei mai multi ani de-a randul.
 
Dialog romanesc pe teme consularePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :124
Wednesday, 14 June 2006
Ambasada Romaniei din Londra invita pe toti romanii din Anglia sa participe la un dialog pe teme consulare.Evenimentul va avea loc miercuri, 28 iunie, incepand cu ora 18.00, la 1 Belgrave Square. Prin aceasta initiativa se urmareste gasirea unor solutii la problemele consulare cu care romanii din Anglia se confrunta. Romanii vor afla mai multe informatii despre cuantumul taxelor consulare, durata procedurilor consulare, asistenta acordata persoanelor nedeplasabile precum si celor aflate in penitenciare.
 
Se va oficia a doua slujba ortodoxa romana in ElvetiaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :114
Wednesday, 14 June 2006
A doua slujba ortodoxa romana va avea loc sambata, 24 iunie, incepand cu ora 10.00, in capela Bisericii Maihof din Lucerna.Sfanta Liturghie a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul va fi oficiata de preotul Nicolae Enoiu din Zurich. Dupa slujba programata crestinii pot participa la o masa organizata de biserica.
 
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din SUA si Canada organizeaza al 75-lea Congres ArhiepiscopalPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :126
Wednesday, 14 June 2006
Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din SUA si Canada organizeaza al 75-les Congres Arhiepiscopal, care va avea loc in perioada 29 iunie – 2 iulie, in Chicago.Congresul se va desfasura in Catedrala “Sfintii Imparati Constantin si Elena”si Centrul Eparhial din Newland Ave. Pe parcursul celor 4 zile, vor avea loc mai multe sesiuni de intalniri, care vor avea diferite subiecte in dezbatere.
 
Parintele Arhimandrit Ioan Casian Tunaru va fi hirotonit EpiscopPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :106
Wednesday, 14 June 2006
In ultima zi a Congresului Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din SUA si Canada duminica, 2 iulie, Parintele Arhimandrit Ioan Casian Tunaru va fi hirotonit Episcop.Hirotonirea va avea loc in cadrul Sfintei Liturghii, incepand cu ora 10.00. Parintele Arhimandrit Ioan Casian Tunaru a fost ales pentru postul de Episcop Vicar, cu titulatura de Ioan Casian de Vicina. Dupa Sfanta Liturghie, pentru a sarbatori evenimentul, va avea loc un banchet, incepand cu ora 13.30, care se va tine in sala Catedralei Eparhiale.
 
Maria Ciobanu si Ionut Dolanescu canta pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :150
Wednesday, 14 June 2006
{mosimage}Indragitii interpreti de muzica populara Maria Ciobanu si Ionut Dolanescu se vor afla in luna iunie la Londra, unde vor sustine un concert pentru romanii din Marea Britanie.Mama si fiul vor sustine un program artistic deosebit in cadrul unei Seri Romanesti extraordinare gazduite de restaurantul 32 Old Bailey. Spectacolul celor doi se va desfasura joi, 15 iunie, de la ora 19.00, pretul biletelor fiind de 40 de lire de persoana. Biletul va include si un meniu.
 
Eniko Szilagyi la Ambasada romana la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romannian Global News
Accesari :172
Wednesday, 14 June 2006
{mosimage}Actrita si interpreta Eniko Szilagy va sustine in luna iunie, la Paris, un concert special ce va avea in program piese semnate de Kurt Weil.Concertul va fi gazduit de Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei in capitala franceza, si este programat pentru data de 15 iunie, de la ora 20.00. Interpreta va canta piese compuse de compozitorul german Kurt Weil, iar textele pieselor sale sunt scrise de Bertold Brecht. Pretul unui bilet de intrare este de 10 euro, rezervarea fiind indispensabila. Cei care vor sa-si rezerve locuri o pot face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions