Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Emisiune radio dedicata diasporei romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanain Global News
Accesari :184
Friday, 16 June 2006
Echipa Diaspora de la Jurnalul National a lansat ''Aici Romana'', emisiune radio dedicata romanilor de pretutindeni.
Emisiunea se poate auzi la www.radiolynx.ro, in fiecare vineri seara,
de la orele 21.00. Realizatorii programului, Carmen Anghel, Costin Anghel, Anca Alexe si Oana
Vataselu va invita la chat si va asteapta la 2 ore de muzica romaneasca, stiri ale romanilor de
pretutindeni, articole sau discutii in direct cu diversi invitati implicati in viata diasporei romanesti. In emisiunea de astazi, 16 iunie, invitatul este Daniela Soros, redactor sef al Romanian Global News. Sunt asteptati sa intre in direct toti cei care au acces la internet la adresa mai sus mentionata.
 
2 ziariste de la Rompres au castig de cauza la CEDOPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Friday, 16 June 2006
La data de 23 mai 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat o hotarare de condamnare in cauza “Carstea si Grecu impotriva Romaniei”, constatand incalcarea articolului  6 si 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza dreptul la un proces echitabil, intr-un termen rezonabil.La data de 28 ianuarie 2000, reclamantele Carstea Rodica si Veronica Grecu au introdus cerere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, invocand incalcarea articolului 6 si 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului datorita duratei excesive a procedurilor judiciare si a articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care garanteaza respectarea libertatii de exprimare.
Reclamantele au sustinut faptul ca au fost concediate de catre Rompres, deoarece si-au exprimat in mod public opiniile referitoare la conducerea societatii respective, in cadrul unei sedinte. Printr-o prima decizie asupra admisibilitatii plangerii din data de 21 septembrie 2004, Curtea Europeana a respins capatul de cerere privitor la pretinsa incalcare a libertatii de exprimare, retinand faptul ca ingerinta in libertatea de exprimare a reclamatelor, reprezentata de concediere, era proportionala si justificata.
Prin hotararea sa din data de 23 mai 2006, Curtea Europeana a Drepturilor Omului  a considerat ca articolul  6 si 1 din Conventie a fost incalcat, deoarece procedurile judiciare au avut o durata mult prea mare si anume 7 ani, 8 luni si 25 de zile pentru trei grade de jurisdictie, din care doar 5 ani dupa intrarea in vigoare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
In plus, in hotararea sa Curtea Europeana a retinut faptul ca aceasta durata excesiva se datoreaza numeroaselor casari succesive si retrimiteri ale cauzei la jurisdictiile de grad inferior, combinate cu absenta unei dispozitii legale care sa opreasca sirul trimiterilor spre rejudecare. Curtea a mai retinut in hotarare ca trimiterile spre rejudecare se datoreaza erorilor comise de instantele inferioare in examinarea cauzei, fapt care denota, intre altele, si deficiente in functionarea sistemului judiciar.
CEDO a obligat in consecinta statul roman la plata sumei de 1400 EURO cu titlu de prejudiciu moral si 300 EURO cu titlu de cheltuieli de judecata catre reclamante, pentru incalcarea articolului 6 si 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
 
Saptamana Festivalului International de Teatru ''Atelier''PDF Print E-mail
Satu Mare, Romania/Romanain Global News
Accesari :221
Friday, 16 June 2006
{mosimage}In cadrul Saptamanii Festivalului International de Teatru ''Atelier'' sambata, 17 iunie, Harry Tavitian(pian, fluiere, percutie) si Anatoly Vapirov(saxofoane) vor concerta la Filarmonica din Satu Mare, incepand cu ora 20.30.Evenimentul este organizat de Teatrul de Nord.
Anatoly Vapirov este unul din cei mai importanti saxofonisti europeni actuali. Anatoly Vapirov este unul din cei mai importanti saxofonisti europeni actuali. A predat saxofon la Conservatorul din Leningrad. Este stabilit de 20 de ani la Varna.  Harry Tavitian si Anatoly Vapirov, desi faceau amandoi in anii '80 jazz de avangarda si aveau discuri scoase in Anglia, la aceeasi casa - Leo Records, care promova muzicieni din lagarul socialist - s-au intalnit pentru prima data in 1990 la Festivalul de Jazz de la Chisinau. Au cantat apoi in numeroase concerte in duo si in formule mai extinse, la festivaluri importante din Romania, Bulgaria, Rusia, Lituania, Italia, Franta, Germania. Au scos impreuna CD-le “There's always a hope” si “Last romantic”.
Invitatia la Festivalul de Teatru “Atelier” nu este intamplatoare: Harry Tavitian si Anatoly Vapirov sunt pasionati de sincretismul artelor. Tavitian foloseste elementele de teatru instrumental si costum in concertele sale si a facut muzica de scena (live) la piesele “Furtuna” de Shakespeare, “Melissa” de Kazantzakis, cu Victor Rebengiuc in rolul principal si “Orgasm” de Vlad Zografi. Vapirov a scris, la randul sau, muzica pentru balet si pentru film. Muzica celor doi se potriveste de minune cu intentia/dorinta Feastivalului de a revigora spiritul de avangarda. Si Tavitian si Vapirov sunt nume de prima marime ale avangardei in jazzul est-european. Muzica pe care o fac este o muzica spontana, bazata pe o comunicare deosebita.
 
Danemarca a amanat ratificarea tratatului de aderare la UE a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Friday, 16 June 2006
Premierul danez a anuntat la Bruxelles ca tara sa a amanat avizarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei pana la toamna, dupa ce Comisia Europeana va face public ultimul raport de tara."Danemarca va ratifica Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei cat mai curand posibil, dar dupa ce Comisia va da unda verde celor doua state", a afirmat Anders Fogh Rasmussen intr-o conferinta de presa a Partidului Liberal European (ELDR).
El a adaugat totusi ca Parlamentul danez a pregatit procedurile necesare ratificarii tratatului, dar ca e nevoie ca CE sa confirme progresele facute de cele doua tari.
 
Muzica europeana se aude la Sziget 2006 PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Friday, 16 June 2006
Inca din 1993, europenii au inceput o frumoasa traditie dedicata muzicii de toate genurile, unde fiecare poate gasi ceva care sa ii placa si de unde nimeni nu pleaca nemultumit.
Este vorba de Festivalul de muzica europeana de la Sziget, din Budapesta. in 2006, festivalul va avea loc in perioada 9–16 august si va pastra cam aceeasi formula ca si pana acum: Main Stage (unde evolueaza artisti deja bine cunoscuti), Pannon World Music Stage (pentru muzica internationala). De asemenea mai sunt si: WAN2 Stage (pentru noile talente si debutanti), Hammer World Stage (unde se interpreteaza numai hard-rock), Party Arena (pentru muzica tehno si electronica) si Palace of Arts Jazz Stage (rezervata tot artistilor internationali). Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, printre artistii care si-au confirmat deja participarea se numara Therapy, Rasmus, Placebo, Natalie Imbruglia, Nick Cave, Sean Paul, Saxon, Korn, Underworld, Basement Jaxx, dar listele sunt inca in curs de completare.
 
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene merge in teatrul de operatii din AfganistanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :100
Friday, 16 June 2006
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, se afla, in perioada 15-18 iunie, o vizita in teatrul de operatii din Afganistan, unde se va intalni cu detasamentul Fortelor Aeriene Romane aflat la comanda Aeroportului International Kabul.Cu ocazia „Zilei aviatiei militare”, ce se sarbatoreste sambata, 17 iunie, pe aeroportul international din capitala afgana va fi inaugurat „Monumentul Aviatorilor Romani”. In mod traditional, fiecare dintre contingentele nationale care au comandat aeroportul afgan au inaltat astfel de monumente. De asemenea, delegatia romana va oferi jucarii si dulciuri copiilor unei gradinite din Kabul.
Reprezentantii Statului Major al Fortelor Aeriene vor fi insotiti in aceasta misiune de artisti ai Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei si ai formatiilor „Essenza” si „Bordo”, care vor concerta pentru militarii din teatrul de operatii.
Reamintim ca Detasamentul Fortelor Aeriene Romane a preluat comanda Aeroportului International Kabul (KAIA), din Afganistan, de la Fortele Aeriene Elene, la data de 30 martie 2006. Militarii romani ocupa functii cheie in cadrul structurilor aeroportului, respectiv: controlul traficului aerian, conducerea operatiilor aeriene, asigurarea securitatii zborului, suportul logistic si asigurarea comunicatiilor. Detasamentul roman va ramane in Afganistan pana la 1 august 2006.
 
Lobby international pentru reluarea adoptiilor internationale din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Friday, 16 June 2006
In timp ce in ultima perioada presa straina indica tot mai multe cazuri de copii romani abuzati de parintii adoptivi din tari precum Spania sau Irlanda de Nord, 33 de organizatii internationale au decis sa se implice intr-o campanie ce are ca obiectiv reluarea adoptiilor internationale din Romania.Cotidianul britanic Financial Times publica recent un advertorial platit cu bani grei de cele 33 de organizatii care lucreaza cu copiii institutionalizati din Romania, si care semneaza materialul publicat sub titlul "Crizele ascunse din sistemul de ingrijire a copilului din Romania".
"Sprijinim admiterea Romaniei (n.r in Uniunea Europeana) dar cetatenii Uniunii Europene trebuie sa fie constienti de criza acuta din sistemul de ingrijire a copilului din Romania - un sistem pe care oficialii UE il prezinta in mod eronat ca un "model", se arata in pagina de reclama a Financial Times. Cei 33 de semnatari mai precizeaza ca multi dintre oficialii romani nu respecta Conventia Natiunilor Unite asupra Drepturilor Copilului, Conventia de la Haga pentru Protectia Copilului, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si raportul Parlamentului European din decembrie 2005 si ca in Romania exista inca multi "copii abandonati care traiesc in conditii ingrozitoare". Semnatarii advertorialului spun ca Romania este un Guantanamo Bay al copiilor abandonati, o tara in care legile privind protectia copilului sunt pline de probleme.
Advertorialul din Financial a Times a avut si doua replici imediate, una venita din partea baronesei Emma Nicholson, iar cea de-a doua din partea reprezentantului Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait.
Intr-o scrisoare trimisa la redactia Financial  Times de baronesa Nicholson, aceasta precizeaza ca "Romania a interzis adoptiile internationale pentru ca erau un comert malefic cu copii". Baronesa spune ca inainte de 2001, anul in care Romania a decis, cu mult curaj, sa interzica adoptiile internationale, parintii adoptivi selectau copiii dupa poze sau casete video, fara sa mai treaca si pe la serviciile sociale. In fapt, acestea erau adevarate afaceri cu copii, incheiate intre orfelinate si familiile de adoptie, ale carui rezultate nu sunt greu de vazut astazi, cand o mare parte a copiilor romani ajunsi in familii straine sunt fie abuzati, fie cad victime ale retelelor de trafic de carne vie.
La randul sau, reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait, mentioneaza in scrisoarea sa catre Financial Times, din data de 14 iunie, ca adoptiile internationale au dus la acte de coruptie in viata publica din Romania. Panait si-a exprimat obiectiile fata de advertorialul din FT, despre care spune ca este "plin de generalizari si informatii gresite". Totodata, reprezentantul ANPDC declara ca autoritatile romane sunt deschise la dialog si parteneriat pentru  imbunatatirea situatiei, dar, spune el, "suntem convinsi ca reluarea adoptiilor internationale nu este calea".
 
Rolul religiilor in noua constructie europeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :105
Friday, 16 June 2006
Simpozionul international ‘’Rolul religiilor in noua constructie europeana’’ este un eveniment organizat de Institutul Gheothe in colaborare cu Colegiul ‘’Noua Europa’’ si Institutul Cultural Roman si se va desfasura in perioada 19 – 20 iunie.
Din anul 2000, Institutul Gheothe organizeaza in colaborare cu mai multi parteneri din tara, o serie de manifestari ce trateaza cu precadere probleme din domeniul societatii civile. Acest program special, sustinut financiar prin mijloace ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de sud-est si promovat de catre Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, intentioneaza sa contribuie la dezvoltarea democratica a tarilor aflate in tranzitie si – in cazul Romaniei – sa sprijine procesul de intergrare europeana. In centrul preocuparilor se afla subiecte relevante si actuale din domeniul culturii, al educatiei, media si social – politic.
Printre subiectele principale care vor fi abordate se numara si problema religiei care joaca un important rol in procesul de largire si integrare europeana. In comparatie cu tarile vestice, in societatile de tranzitie ale regiunii sud-est europene functia datatoare de sens si valoare a bisericii este inca definitorie. In Romania se constata ca in planul proceselor societatii civile influenta religiei este putin vizibila, chiar daca biserica ortodoxa are o puternica valoare de simbol. Dar cum influenteaza ea transformarea tarii intr-o societate civila democratica? Cum arata concret experiente asemanatoare din tarile regiunii noastre? Ce concluzii se pot trage din aceasta comparatie regionala si ce importanta au acestea in relatia acestor tari cu UE? Acestea sunt cateva intrebari la care vor incerca sa gasesca un raspuns participantii la simpozion.
Pentru a gasi mai multe informatii legate de programul manifestarii accesati programm@bukarestgeothe.org.
 
Biserica apara interesele nationale impotriva guvernulului care le tradeazaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 16 June 2006

{mosimage}Joi in plenul Senatului, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului a sustinut ca statul roman trebuie sa apere drepturile romanilor ortodocsi din Ungaria si Transilvania, prevazute in testamentul lui Emanoil Gojdu.

{mosimage}Acest lucru s-a intamplat dupa ce mai multi senatori de la UDMR, PNL si PD au inceracat sa blocheze luarea de cuvant a inaltului ierarh in plenul Senatului. Mitropolitul Ardealului a spus ca reprezinta  15 ierarhi ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria si pe mai mult de
4,5 milioane de romani ortodocsi care sunt beneficiarii de drept ai testamentului lui Emanoil Gojdu.
"Din punct de vedere legal si moral, de mostenirea Gojdu nu poate dispune nici statul roman, nici statul maghiar, aceasta nefiind proprietate de stat, ci proprietate privata. De aceea, biserica din Transilvania nu avem dreptul sa renuntam la un bun care nu este al nostru, ci apartine credinciosilor nostri", a spus Laurentiu Streza. Mitropolitul Ardealului s-a declarat surprins ca in acordul dintre Guvernul Ungariei si Guvernul Romaniei prin infiintarea unei noi fundatii, ungaro-romane, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanuil Gojdu, din Ungaria si Romania s-a exclus mostenitorul testamentar, adica acea parte "a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea ortodoxa". Laurentiu Streza a constatat "cu regret" ca acest nou acord romano-ungar il anuleaza practic pe cel din 1937, ratificat de parlamentele ambelor tari, care este in vigoare si care la ora actuala este temeiul juridic in virtutea caruia Fundatia "Gojdu" poate intra in posesia mostenirii testamentare.

Amintind ca vointa testamentara a lui Emanuil Gojdu a fost ca averea sa fie administrata de o fundatie romaneasca permanenta, Fundatia Gojdu, pusa sub patronajul Mitropoliei Ardealului, Laurentiu Streza a subliniat ca dreptul la mostenire si administrare a proprietatilor, conform testamentului, il are aceasta Fundatie Gojdu, care din 1996 si-a reluat activitatea la Sibiu.

Potrivit hotararii Sfantului Sinod al BOR, din 4 aprilie 2003, Fundatia Gojdu este recunoscuta de catre BOR ca singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale nationalizate de cele doua state comuniste – Ungaria si Romania - in 1952".

 
Si romanii din Timoc se propunta in defavoarea proiectului de lege al MAEPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :833
Friday, 16 June 2006
{mosimage}Intr-un comunicat trimis la redactie, Consiliul National al Minoritatii Rumanilor din Serbia cu sediul la Negotin, isi exprima sprijinul pentru varianta europarlamentarului basarabean Vlad Cubreacov a proiectului de Lege pentru Romanii de Pretutindeni.

{mosimage}Practic cele mai numeroase comunitati romanesti din jurul frontierelor s-au pronuntat deja impotria variantei de proiect prezentat de MAE, varianta anacronica care nu tine seama de interesele romanilor de pretutindeni si care urmareste doar controlul comunitatilor romanesti si subordonarea lor unor interese obscure care amintesc de politia politica de dinainte de 1989.

Prezentam mai jos declaratia CNMRS: “Noi Rumanii din nord-estul Serbiei(Timoc) ne alaturam si sustinem analizele, observatiile si sugestiile europarlamentarului basarabean Vlad Cubreacov in ce priveste imbunatatirea viitoarei Legi pentru Romanii de pretutindeni. Mentionam ca si in trecutul apropiat, in diferite cazuri si pe diferite cai, reprezentantii nostri si-au exprimat parerile si propunerile fata de proiectele de lege referitoare la Romanii de pretutindeni” Semneaza Presedintele CNMRS, Zivoslav Lazic

 
Scrisoarea de protest a romanilor din Ungaria naste reactii si in RomaniaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :698
Friday, 16 June 2006
{mosimage}Protestul trimis de societatea civila si Biserica romaneasca din Ungaria catre principalele institutii publice ungare ca reactie la unul din subiectele examenului de bacalaureat din Ungaria, in care tinerii apartinand minoritatilor nationale si etnice erau pusi sa isi dea cu parerea despre un subiect cum este Tratatul de Pace de la Trianon, recunoscut ca atare de toate instantele internationale, a starnit reactii si in Romania.

{mosimage}Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni se solidarizeaza protestului atragand atentia si opiniei publice din Romania dar si institutiilor statului roman ca relatiile oficiale romano-maghiare sunt dominate de catre partea maghiara pe fondul slabiciunilor diplomatiei romane. „Incercarea Ministerului Educatiei din Ungaria de a atrage elevii romani din Ungaria in jocurile iredentiste care le credeam ale unor grupuri marginale, extremiste, este un semn ca integrarea europeana nu a adus statului maghiar si intelepciunea de care este nevoie intr-o constructie europeana comuna. Romania trebuie sa priveasca cu rezerve serioase si sa evalueze cu responsabilitate initiativele maghiare, ele putand ascunde alte intentii decat cele declarate”, se arata in comunicatul de presa al FNRP trimis la redactie. Conducerea FNRP va inainta in zilele ce urmeaza un memoriu adresat autoritatilor romane in care va cere o pozitie oficiala a acestora.

 
Lista fariseilor din SenatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Friday, 16 June 2006
{mosimage}Ordonanta "Gojdu" a fost retrimisa ieri la comisii de plenul Senatului, la cererea grupului Aliantei, dupa mai mult de trei ore de dezbateri aprinse. Senatorii au dezbatut peste o ora daca este sau nu cazul sa ii fie acordat cuvantul mitropolitului Ardealului Laurentiu Streza.

Publcam lista celor care s-au opus din rasputeri care Biserica sa-si apere proprietatea in Senat. Intr-o incercare de a convinge Biserica, ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu s-a deplasat miercuri seara la IPF Patriarh Teoctist, care insa i-a transmis ca pozitia BOR in chestiunea Gojdu a fost exprimata deja in repetate randuri de inaltii ierarhi ortodocsi transilvaneni care in conformitate cu Testamentul Gojdu sunt responsabili de buna functionare a Fundatiei omonime. In ziua mortii poetului Mihai Eminescu, 15 iunie, senatorii romani nu s-au dovedit in stare sa ia o decizie clara privind Mostenirea Gojdu. Senatorul PSD Vasile Dancu a apreciat ca votul Senatului pentru Ordonanta Gojdu nu este "un test pentru functionarea Coalitiei, ci este un test pentru functionarea Romaniei" solicitand ca banii Mostenirii Gojdu sa fie folositi pentru ca mai mult de 1% dintre copii din mediul rural sa poata avea acces la studii superioare.

Lupta pentru cuvantul BOR

Senatorii PSD Adrian Paunescu si PRM Corneliu Vadim Tudor au solicitat plenului sa-i dea dreptul IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului si presedinte al Fundatiei Gojdu din Sibiu, sa prezinte in sedinta Senatului punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane.

Solicitarea a fost sustinuta si de senatorul PSD Antonie Iorgovan. In sprijinul acestei cereri, Iorgovan a citat din Regulamentul Senatului prevederea care permit luari de cuvant din partea unor persoane din afara institutiei "in cazurile justificate". Presedintele Comisiei Juridice, senatorul UDMR Peter Eckstein, s-a impotrivit acestei luari de cuvant, considerand ca cererea nu este regulamentara si a aratat ca punctul de vedere al Bisericii a fost prezentat deja in timpul dezbaterii proiectului in comisii. Liberalul Radu Campeanu, a sustinut, contrar pozitiilor exprimate anterior de colegi de-ai sai, ca "ar fi un act de profunda nedreptate si ineleganta morala" ca Senatul sa nu dea dreptul la cuvant reprezentantului BOR. Propunerea ca IPS Laurentiu sa se adreseze plenului a fost adoptata cu 65 de voturi "pentru", 26 "impotriva" si sase abtineri.

Biserica nu cedeaza

IPS Laurentiu Streza, mitropolit al Ardealului le-a transmis ieri senatorilor ca Fundatia Gojdu cu sediul la Sibiu este recunoscuta de catre BOR ca "singura mostenitoare legala" a bunurilor patrimoniale care au apartinut avocatului Emanoil Gojdu. Mitropolitul Streza a sustinut ca "din punct de vedere moral si legal, de mostenirea Gojdu nu poate dispune nici statul roman, nici statul maghiar, aceasta nefiind proprietate de stat, ci proprietate privata". Streza i-a reprezentat in Senat pe cei 15 inalti ierarhi ortodocsi din Transilvania, Banat si Ungaria, care au fost surprinsi ca in "Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, prin infiintarea unei noi fundatii, care va dispune de intreaga mostenire a lui Emanoil Gojdu, din Ungaria si Romania, s-a exclus mostenitorul testamentar, adica acea parte a natiunii romane din Ungaria si Transilvania, care tine de legea rasariteana ortodoxa". Inaltul ierarh a amintit si despre o hotarare a Sinodului BOR din 4 aprilie 2003, potrivit careia "Fundatia Gojdu este recunoscuta de catre BOR ca singura mostenitoare legala a bunurilor patrimoniale nationalizate de cele doua state comuniste - Ungaria si Romania - in 1952".

Melescanu pentru o declaratie inutila

In interventia sa, senatorul PNL Teodor Melescanu a incercat sa-si convinga colegii ca Fundatia Gojdu infiintata prin Acordul intre Romania si Ungaria din octombrie 2005 nu se refera la Fundatia Gojdu din Sibiu. Melescanu a amintit propunerea de introducere a unei declaratii interpretative, potrivit careia textul Acordului nu aduce in nici un fel atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei nonprofit Gojdu cu sediul la Sibiu si nici drepturilor acesteia, in calitate de continuatoare a Fundatiei Gojdu create in baza Testamentului lui Emanuil Gojdu, asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta care au apartinut, inainte de nationalizare, Fundatiei Gojdu.

"Cred ca adoptarea legii de ratificare, cu aceasta declaratie foarte clara, face dreptate si, in acelasi timp, deschide o poarta care poate fi utilizata acum in raporturile dintre Romania si Ungaria", a declarat Melescanu.

Din pacate, Ungaria nu este de acord cu modificarea Acordului semnat in octombrie 2005 pentru infiintarea unei noi Fundatii Gojdu cu sediul la Budapesta, ne-a informat Ministerul maghiar al Afacerilor Externe la inceputul lunii martie. "Ungaria a ratificat deja Acordul in forma in care acesta a fost semnat in octombrie 2005 astfel incat nu mai exista nici un fel de posibilitate de modificare a acestuia", se arata in raspunsul MAE ungar transmis redactiei ZIUA.

Intoarcerea la comisii

Propunerea de retrimiterere la Comisia juridica a proiectului a fost facuta din partea grupului Aliantei PNL-PD, de catre senatorii Norica Nicolai si Viorel Arion. "Cu aceasta ocazie, sper ca vom avea eleganta de a invita ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane, care sunt cei interesati in solutionarea acestui proiect de lege si de opiniile carora va asigur ca noi vom tine cont", a mai spus Nicolai, in ciuda faptului ca reprezentantii BOR au fost prezenti la dezbaterile din comisiile Senatului. Si presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, a apreciat ca propunerea de retrimitere la comisie este regulamentara, avand in vedere ca in dezbateri au aparut elemente noi, aratand ca este vorba de natura juridica si de consecintele unei declaratii politice, respectiv de adoptarea amendamentului propus de Gavrila Vasilescu. In plus, el a opinat ca este indicat sa fie sesizata pentru un raport suplimentar Comisia de politica externa pentru a clarifica acest aspect. Senatorul PSD Adrian Paunescu apreciind ca ar fi "o perfecta inutilitate" ca discutiile in comisii sa fie luate de la capat. Pe de alta parte, senatorul Ion Solcanu a cerut votarea proiectului de lege in cursul sedintei, prin vot secret.

Leustean, "da-ti demisia"

Secretarul de stat in MAE Lucian Leustean s-a declarat de acord cu propunerea de retrimitere la comisie, afirmand ca "o prelungire a dezbaterilor nu poate fi decat utila, pentru a se ajunge la o solutie care sa fie convenabila". Leustean a fost apostrofat de senatorul Antonie Iorgovan: "Nu va e rusine? Ati scos ordonanta de urgenta si acum cereti prelungire! Dati-va demisia!", a spus Iorgovan, atragandu-si atentia presedintelui Senatului care i-a cerut sa faca liniste. Propunerea de retrimitere la comisie a fost acceptata, cu 55 de voturi "pentru" si 44 "impotriva". Nicolae Vacaroiu, care a exprimat rezerve cu privire la ceea ce ar putea fi adus in plus in urma reluarii discutiilor, a solicitat ca dezbaterile in comisii sa se finalizeze pana martea viitoare, pentru ca joia viitoare acestea sa fie reluate in plen. (Preluare din cotidianul ZIUA. Un articol de George Damian)

Cei 26 de senatori care s-au opus ca Mitropolitul Streza sa ia cuvantul sunt:

Arion Viorel, PNL, Hunedoara, Dumitrescu Ion Mihai, PNL, Dambovita, Dumitru Constantin, PNL, Calarasi, Teodor Melescanu, PNL, Prahova, Ovidiu Oprea, PNL, Dolj, Ioan Popa, PNL, Bacau, Tiberiu Prodan, PNL, Suceava, Ovidiu Radoi, PNL, Caras – Severin, Gheorghe Serbu, PNL, Constanta, Radu Stroe, PNL, Maramures, Varujan Vosganian, PNL, Iasi, Radu Berceanu, PD, Dolj, Dan Carlan, PD, Iasi, Alexandru Peres, PD, Alba, Cristache Radulescu, PD, Ilfov, Peter Eckstein, UDMR, Cluj, Andras Fekete, UDMR, Salaj, Gyorgy Frunda, UDMR, Mures, Marko Bela, UDMR, Mures, Csaba Nemeth, UDMR, Covasna, Stefan Pete, UDMR, Bihor, Valentin Puskas, UDMR, Covasna, Csaba Sogor, UDMR, Harghita, Attila Verestoy, UDMR, Harghita, Pascu Corneliu, PC, Buzau.

 
Inca doi orfani romani maltratati de familia adoptiva din Irlanda de NordPDF Print E-mail
Portadown, Irlanda de Nord/Romanian Global News
Accesari :221
Friday, 16 June 2006
Dupa scandalul recent privitor la abuzarea unui copil roman adoptat de o familie din Spania, un nou caz ridica semne de intrebare in privinta adoptiilor internationale a copiiilor din Romania. O pensionara nord-irlandeza care lucra in domeniul sanatatii a fost supusa unor masuri disciplinatorii din partea Consiliului Surorilor si Moaselor, pentru moartea unui orfan roman si ranirea fratelui geaman al acestuia. Claire McDonnell, in varsta de 66 de ani, ii avea in grija pe David si Samuel Briggs, doi gemeni romani adoptati de care un misionar din Irlanda de Nord, inchis anterior pentru ranirea unuia dintre cei doi gemeni. Claire McDonnell, din Portadown, a primit un avertisment pe cinci ani, pentru ca nu a furnizat monitorizari potrivite si pentru ca a esuat in a identifica familiile in care exista probleme. Femeii i se va permite, totusi, sa ramana in registrul surorilor. Mc Donnell a fost gasita vinovata in 2004, de catre un comitet de comportament profesional al NMC, dar nu a fost luata atunci nici o masura disciplinara. Consiliul pentru Profesionistii din Sanatate a facut apel la aceasta decizie, iar la Curtea Suprema un judecator a respins decizia initiala a comitetului, pe motiv ca ar fi "neintemeiat de blanda si nepotrivita". Judecatorul a retrimis cazul la comitet, pentru a restabili daca este sau nu necesara vreo masura in ceea ce o priveste pe McDonnell. Joi, 15 iunie, dupa o audiere a comitetului, femeia a primit avertismentul. Comitetul a argumentat ca in ciuda problemei pericolului dublu, si intarzierii in audiere, interesul public cere ca McDonnell sa primeasca un avertisment. Orfanii Davied si Samuel fusesera adoptati in Romania de catre fostul misionar Geoffrey Biggs si de sotia sa in iulie 2000 si adusi sa locuiasca la Portadown. La mai putin de patru luni dupa sosirea aici, David , in varsta de 14 luni, a murit, iar la 13 zile de la moartea fratelui sau, Samuel a fost dus la spital, unde i-a fost descoperita o fractura craniana. Briggs a recunoscut in cele din urma ca a lovit copilul, ulterior fiind condamnat la doi ani de inchisoare. In prezent, copilul nu mai traieste cu parintii sai adoptivi. Dupa descoperirea ranilor lui Samuel, corpul fratelui sau, David, a fost exhumat si supus unei examinari post-mortem, in urma careia au fost descoperite pe corpul micutului 27 de fracturi partial vindecate. Nimeni nu a fost inca acuzat pentru moartea lui David.
 
Romania intervine la CEDO pentru Ivantoc si Popa detinuti inca la TiraspolPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :273
Friday, 16 June 2006
{mosimage}La data de 14 iunie 2006 Guvernul roman prin Agentul Guvernamental in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului a informat instanta de la Strasbourg cu privire la decizia sa de a interveni in cauza Ivantoc si altii impotriva Republicii Moldova si a Rusiei, aflata pe rolul Curtii, in baza articolului 36 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, se arata intr-un comunicat MAE primit la redactie.

Reclamantii Andrei Ivantoc, Tudor Popa, Evdochia Ivantoc, sotia primului reclamant si Victor Petrov, fiul celui de-al doilea reclamant, invoca incalcarea dreptului la libertate si siguranta, dreptul de a nu fi supus la rele tratamente si dreptul la respectarea vietii familiale si a corespondentei in ceea ce ii priveste pe  primii doi reclamanti si dreptul la respectarea vietii de familie in privinta celorlalti doi reclamanti.

Cererea, indreptata impotriva Republicii Moldova si a Rusiei, isi are originea in circumstantele cauzei Ilascu si altii impotriva Republicii Moldova si a Federatiei Ruse, cauza in care s-a pronuntat hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din 8 iulie 2004 (Ilascu s.a. impotriva Republicii Moldova si Federatiei Ruse). Prin hotararea sus mentionata, instanta de la Strasbourg a considerat detentia celor patru reclamanti, printre care si Tudor Popa si Andrei Ivantoc, contrara dispozitiilor Conventiei Europene, si a dispus ca Republica Moldova si Federatia Rusa sa ia toate masurile necesare pentru a pune capat detentiei arbitrare a reclamantilor incarcerati si sa asigure imediat punerea lor in libertate. De asemenea, in hotarare, Curtea a mentionat starea grava de sanatate a reclamantilor din timpul perioadei de detentie, precum si conditiile regimului de detentie.

Ulterior pronuntarii hotararii Curtii Europene, doar obligatia de acordare a despagubirilor a fost executata. La nivelul Comitetului Ministrilor – forul insarcinat cu supravegherea executarii hotararilor CEDO – Romania a sustinut constant necesitatea punerii in libertate de urgenta a celor doua persoane detinute ilegal la Tiraspol, avand in vedere obligativitatea executarii hotararilor CEDO pentru statele parti la Conventie precum si situatia umanitara deosebita in care se afla acestia.

La 22 aprilie 2005, 13 iulie 2005, 1 martie si 10 mai 2006 au fost adoptate in cadrul Comitetului Ministrilor patru rezolutii interimare, prin care s-a consemnat intarzierea executarii masurii de eliberare a celor doi detinuti, forul european solicitand indeplinirea de urgenta a masurii dispuse de catre Curte. In textul rezolutiilor se subliniaza ca executarea acestei hotarari va fi ferm monitorizata pana la eliberarea celor doi detinuti. Aceste demersuri au fost corelate si cu declaratiile UE prin care s-a facut constant apel la eliberarea celor doi detinuti; aceste declaratii au fost sustinute si de Romania, in calitate de stat in curs de aderare.

 
Frumoasa timoceana Valentina Maculovici e Miss SerbiaPDF Print E-mail
Petrovasala, Voivodina, Serbia/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 16 June 2006
{mosimage}La spectacolul final, de gala, al Concursului National ,,Romanca-Miss Serbia 2006“ aflat la editia a III-a, organizat de Societatea de Limba Romana din Voivodina cu sprijinul Consiliului National al Romanilor cu sediul la Novi Sad si Consiliul National al Rumanilor cu sediul la Negotin, care a avut loc la Sambata Rusaliilor, la Petrovasala (Banatul sarbesc) - de sarbatoarea satului si a Bisericii Ortodoxe Romane cu Hramul Coborarea Duhului Sfant, - a fost pusa in valoare frumusetea, gratiozitatea si aptitudinile deosebite ale celor mai frumoase romance din Serbia, transmite pentru Romanian Global News, Ionel Stoit.

{mosimage}Publicul din sala arhiplina a Caminului cultural a putut admira tineretea, frumusetea si senzualitatea, gratiozitea miscarilor si supletea, silueta, busturile si aspectul fizic placut al fetelor. In acord cu hotararile Juriului manifestarii alcatuit din reprezentantii organizatorilor si sponzorilor, a prietenilor manifestarii si a partenerilor media, respectiv de juriul reprezentantilor presei scrise si electronice si, in fine, apreciind hotararile juriului organizatorilor, partenerilor-coorganizatori si a mass-media, organizatorii manifestarii au proclamat urmatoarele rezultate: Valentina MACULOVICI din satul Bucea de langa Bor a cucerit locul I si titlul de ,,ROMANCA MISS-SERBIA 2006” si titlul de ,,ROMANCA – MISS TIMOCULUI 2006”; Valentina GUGICI din Brestovat a cucerit locul II si titlul ,,Cea mai fotogenica romanca din Timoc 2006”; Olivia Alexandra STANGU din Alibunar a cucerit locul III si titlul de ,,ROMANCA – MISS BANATULUI DE SUD 2006”; Daniela GHITELANOVICI din Plamna de langa Negotin si Snejana IOVANOVICI din Isacova Mare de langa Zaicear au cucerit titlul de ,,Cea mai SARMANTA romanca din Timoc 2006”; Deloria BOLEANT din Satu Nou a cucerit titlul ,,Cea mai SARMANTA romanca din SERBIA” si titlul ,,Cea mai SARMANTA romanca din BANATUL DE SUD 2006”; Marinela LIFA din Uzdin este ,,CEA MAI FOTOGENICA ROMANCA DIN BANATUL DE SUD”; Paula PETROVICI din Torac a cucerit titlul de ,,ROMANCA – MISS BANATULUI CENTRAL 2006”; Mariana VERMESAN din Sarcia este ,,Cea mai SARMANTA romanca din BANATUL CENTRAL 2006” iar Patricia PETROVICI din Torac a cucerit titlul ,,CEA MAI FOTOGENICA ROMANCA DIN SERBIA” si ,,CEA MAI FOTOGENICA ROMANCA DIN BANATUL CENTRAL .

Este interesant de remarcat faptul ca pentru prima data au fost prezenti la o astfel de manifestare frumoasele romance si oficialitati din Sudul Dunarii printre care coregraf Milica NEŠIĆ, reprezentant al Consiliului National al Rumanilor - Bor, Zavisa Jurj, presedintele Asociatiei ,,Ariadna fillum“ (Firul Ariadnei) din Bor, inca o dovada ca romanii banateni sunt cu trup si suflet alaturi de fratii lor romani timoceni.   

 
FC Romania, lidera in Multicultural Soccer Association din CanadaPDF Print E-mail
Accesari :425
Friday, 16 June 2006
Ca urmare a rezultatelor indirecte foarte favorabile, dar mai cu seama gratie celor 6 victorii consecutive pe care le-au obtinut in liga Asociatiei Multiculturale de Fotbal din Canada, FC Romania, echipa romanilor din British Colombia, a ajuns pe primul loc al clasamentului, cu 2 puncte avantaj fata de Guazapa FC.

FC Romania a invins in ultimul meci disputat pe adversara Estrella de Chile, cu scorul de 2-1, scor stabilit in ultimele minute la partidei.

Urmatorul meci care poate decide soarta campionatului multicultural va avea loc duminica, 18 iunie, de la ora 16.00. Echipa romaneasca antrenata de Dorel Ranisav va infrunta pe Guazapa. Meciul se va disputa la Clinton Park si conteaza pentru etapa a 11-a, cea de-a doua a returului, relateaza portalul romanilor din British Colombia.

 
Cursuri de management pentru studentii din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :188
Friday, 16 June 2006
Cursul de instruire „Managementul publicatiilor periodice”, organizat de Centrul Independent de Jurnalism din Chisinau, si-a inceput recent lucrarile la Vadul-lui-Voda

Cursul se va desfasura pana la 17 iunie, si este tinut de Cosmin Gabriel Pacuraru, autor al lucrarilor „Comunicarea cu clientii”, „Managementul vanzarii”, „Marketing si vanzari media”, in prezent producator al emisiunilor economice de la Radio MIX Bucuresti. Un alt formator al trainingului este Rodica Deleu, director de vanzari al saptamanalului „SP” din Balti, unul dintre cele mai populare ziare locale din Moldova.

Cursul este destinat managerilor de publicatii periodice locale si nationale si este parte componenta a modulului „Managementul publicatiilor periodice”, care mai include un program de consultatii individuale si o masa rotunda, informeaza agentia Monitor Media. 

Programul este sustinut financiar de Media-Im-Pakt – Media Support for South Eastern Europe/ IFA (Institute für Auslandsbeziehungen – The Institute for Foreign Cultural Realtions) din Germania.

 
La Jean Drapeau va fi sarbatorita Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :133
Friday, 16 June 2006
In cadrul festivalului “Week-end du monde”, organizat de Primaria Montreal, va fi sarbatorita si Ziua Romaniei joi, 20 iulie.

Festivalul va aduna artisti de pe tot mapamondul si se va desfasura in perioada 8 iulie – 13 august, in parcul Jean Drapeau. Colaborator al Primariei, Asociatia Rocade promite un spectacol romanesc care va cuprinde dansuri traditionale, pantonima, step-dance si jazz. Acordeonistul Sergiu Popa este cap de afis, iar din Romania va sosi jazzista Theodora Enache. Dintre tarile din estul Europei, Romania este singura care are o seara intreaga alocata in exclusivitate. Cativa dintre artistii romani vor participa si vineri, 21 iulie, la programul comun prezentat de mai multe tari din Europa de Est.

 
Moment comemorativ in memoria academicianului Radu BalescuPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :90
Friday, 16 June 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei a organizat o ceremonie funerara dedicata profesorului academician Radu Balescu, care s-a stins din viata in Romania la 1 iunie 2006.

{mosimage}Ceremonialul s-a desfasurat la Cimitirul Saint-Gilles din Bruxelles in prezenta a numeroase personalitati ale lumii stiintifice belgiene, romanesti si internationale. Ambasadorul Romaniei in Belgia, dr. Ion Jinga, a depus o coroana de flori si a prezentat un mesaj de condoleante in numele autoritatilor romane si al membrilor Ambasadei, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie

Acad, Radu Balescu (1932-2006), fizician de reputatie internationala, a fost profesor la Universitatea Libera din Bruxelles, membru al Academiei Regale belgiene de Stiinte, Litere si Arte si laureat al premiului Hannes Alfvén al Societatii Europene de Fizica in anul 2000. A lucrat peste 30 de ani in programul european de fuziune nucleara. In calitate de apropiat colaborator al laureatului Premiului Nobel pentru Fizica Ilya Prigogine, profesorul Radu Balescu si-a inscris numele in galeria marilor fizicieni ai lumii prin contributiile sale la teoria cinetica, fizica plasmei si a fuziunii termonucleare controlate.

A fost o mandrie pentru tara sa de origine, Romania, sa-i poata recunoaste meritele stiintifice, primindu-l in 1990 ca membru de onoare al Academiei Romane, iar doua prestigioase Universitati – cea din Craiova in 1993 si cea din Iasi in 2000 - i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Romania plange, in disparitia profesorului Radu Balescu, nu numai pierderea unei personalitati stiintifice recunoscute pe plan mondial si apreciate pentru vocatia sa pedagogica, ci si a unui mare umanist, a unui mesager al valorilor spiritualitatii romanesti, puse cu generozitate in serviciul progresului omenirii.

 
Al treilea Hram in propria biserica pentru Parohia Ortodoxa Romana din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :616
Friday, 16 June 2006
Parohia Ortodoxa Romana din Canada va sarbatori vineri, 16 iunie, cel de-al treilea Hram in propria biserica din Toronto.

Potrivit programului postat de pagina de web a Consiliului Parohial din Toronto, de la ora 19.00 va avea loc Taina Sfantului Maslu oficiat de un sobor de preoti in frunte cu I.P.S. Nicolae, Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Romane din America si Canada. Sambata, 17 iunie, de la ora 18.00 se va tine Vecernia in prezenta I.P.S. Arhiepiscopul Nicolae, iar duminica, 18 iunie, de la ora 10.00 va avea loc Sfanta Liturghie Arhiereasca, urmata de un cuvant de invatatura al Arhiepiscopului. Raspunsurile la Sfanta Liturghie vor fi date de catre Corala "Armonia" dirijata de profesorul Augustin Medan.

Masa de Hram se va tine duminica, la Catedrala Martirilor Canadieni, situata pe Woodbine Ave.(colt cu O'Connor). Corala "Armonia" va sustine la masa festiva un mini-concert de muzica populara si clasica. Inscrierile pentru participarea la masa festiva pot fi facute la Biserica "Toti Sfintii", la Biserica Sf. Dumitru (Preot Viorel Tencaliuc), precum si la Biserica Sf. Andrei (Missisauga, Preot Tiu Gheorghe).
 
“Sa petrecem Romaneste”, cu romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :167
Friday, 16 June 2006
Romanii din Germania sunt invitati in luna iunie la o serie de spectacole moderate de Mihaela Tatu, ce ii vor avea ca invitati pe actorii Nae Lazarescu si Vasile Muraru, interpreta de muzica populara Veta Biris, interpretul de rock and roll, Ricky Dandel si interpreta de muzica usoara si etno Gina Patrascu.

Spectacolul este filmat de ProTV si va fi difuzat la ProTV International. Primul spectacol din aceasta serie va avea loc vineri, 16 iunie, la Koln, cu incepere de la ora 20.00, la restaurantul „Cafeteria Gastehaus”. Al doilea spectacol va fi sambata, 17 iunie, cu incepere de la ora 19.30 la restaurantul „Zinkhutter Hof”, in incinta muzeului „Zinkhutter Hof”, iar cel de-al treilea spectacol va fi duminica, 18 iunie, cu incepere de la ora 16.30, la restaurantul „Ecu Hotel”. Potrivit portalului romanilor din Koln, spectacolul este sprijinit de „Reiseburo Kessler“, prima linie internationala de transport persoane pe ruta Germania – Romania – Germania. Membrii cotizanti ai asociatiei organizatoare, Verein Romania, isi pot procura bilete beneficiind de o reducere de 10%.

 
6 zile cu Angela Gheorghiu in "Tosca"PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :142
Friday, 16 June 2006
{mosimage}Opera Regala din Londra va fi gazda unei serii de spectacole de succes cu celebra soprana romanca Angela Gheorghiu in rolul Floriei din Tosca lui Puccini.

{mosimage}Incepand de vineri, 16 iunie, de la ora 19.30, Gheorghiu se va afla pe afisul Toscai in zilele de 20, 23 si 26 iunie si in data de 1 iulie. Biletele nu au fost inca epuizate pentru aceste spectacole, iar cei interesati sa faca o rezervare pot suna la numarul 020 7304 4000. Un artist rebel, un sadic si o actrita condusa la crima: nu poate fi decat Tosca. Dupa 40 de ani, una dintre cele mai populare dintre operele ce se afla in repertoriul Operei Regale va aparea in fata publicului intr-o noua productie. Angela Gheorghiu va fi cea care va interpreta rolul principal, Floria din Tosca.

 
Scoala romaneasca de sambata la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :135
Friday, 16 June 2006
O noua editie a Scolii Romanesti de sambata se va desfasura si la acest sfarsit de saptamana la Londra.

Sambata, 17 iunie, intre orele 14.00 si 16.00, Biserica Ortodoxa Romana va gazdui o noua sesiune de doua ore pentru cei care vor sa invete sau sa isi perfectioneze notiunile de limba romana. Urmatoarele editii ale Scolii Romanesti de sambata sunt programate in luna iulie, in zilele de 1 si 15. Mai multe informatii se pot obtine de la administratorul Scolii Romanesti de Sambata, Adina Evans, la adresa de email adinaevans@yahoo.co.uk. Programul este sprijinit de Centrul Cultural Roman din Londra.

 
Rugaciuni comune ale ortodocsilor din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :275
Friday, 16 June 2006
Consiliul Ecumenic Bisericesc din Ungaria, impreuna cu Eparhia Ortodoxa Maghiara a organizat, in zilele de 3–4 iunie, cea de-a patra editie a Zilelor Ortodoxe din Ungaria.

Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, festivitatile s-au desfasurat in capitala ungara, la Catedrala Ortodoxa Maghiara „Adormirea Maicii Domnului” din Piata Petõfi. Credinciosii ortodocsi din Budapesta – romani, maghiari, rusi si sarbi – pe parcursul acestor doua zile au sarbatorit si s-au rugat impreuna. Sambata sirul manifestarilor a inceput cu un simpozion stiintific „Icoana in traditia crestina”. Dupa un moment de rugaciune, si dupa cuvantul festiv al PS Ilarion Alfeiev, Episcopul Vienei si al Austriei, conducatorul Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, insemnatatea icoanei in credinta ortodoxa a fost evidentiata de catre conferentiarii simpozionului stiintific, care a avut loc in Catedrala si care a fost moderat de parintele Imrenyi Tibor, protopopul Parohiei Ortodoxe Maghiare din Seghedin. Materialele prezentate de vorbitori au fost ilustrate sugestiv prin imagini si sinteze expuse prin retroproiector. in cadrul simpozionului au fost prezentate urmatoarele conferinte: PS Ilarion Alfeiev – „Teologia icoanei in Biserica Ortodoxa”, Protopopul Imrenyi Tibor – „Biserica, icoana si omul”, dr. Karpati Laszló, istoric al artelor la Muzeul Ortodox Maghiar din Miscolt – „Comorile artei religioase ortodoxe in Ungaria”, dr. Nagy Marta, bizantinolog din Dobritan – „Aparitia icoanelor in timpul regelui stefan cel Sfant”, dr. Valerij Lepahin, istoric literar din Seghedin – „insemnatatea icoanei in religia crestina”. Dupa incheierea simpozionului a avut loc un forum unde s-au dezbatut prelegerile prezentate aici, si unde conferentiarii au raspuns intrebarilor puse de participanti.

In dupa-amiaza aceleiasi zile, dupa vernisajul expozitiei de icoane care a avut loc la intrarea principala din Catedrala, s-a desfasurat un program cultural, la care au participat mai multe formatii corale, iar Parintele Protopop Mitrofor Hrisostom Pijnenburg din Viena a prezentat un interesant material despre „Tipurile si mesajele icoanelor dumnezeiesti”. Concertul coral de muzica sacra a fost deschis de corul gazda a Parohiei Ortodoxe Maghiare „Adormirea Maicii Domnului”, condus de dirijorul Fekete-Kiss Sandor. Pe langa corul gazda au mai sustinut concerte Corul Bizantin „Sf. Dumitru”, dirijat de Imrenyi David, Corul de copii al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, condus de Maria Lepahin si Corul Arhieresc al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, condus tot de Maria Lepahin. Cea de-a doua zi a manifestarilor a inceput cu Sfanta Liturghie Arhiereasca, savarsita in Catedrala Ortodoxa Maghiara „Adormirea Maicii Domnului” din Budapesta, unde PS Episcop Sofronie, intaistatatorul Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria a fost primit dupa tipicul bizantin de intampinare si invesmantare a ierarhului. La Sfanta Liturghie au slujit impreuna PS Episcopul Ilarion Alfeiev si PS Episcop Sofronie, insotiti de un sobor de preoti ai Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, iar de la Episcopia Ortodoxa Romana au participat arhimandritul Siluan, staret la manastirea din Sacal, parintele Aurel Becan, protopopul Seghedinului, protosinghelul Calinic si preotul budapestan Marius Maghiaru. La Liturghia Arhiereasca oficiata de cei doi episcopi, noua preoti, doi diaconi si numerosi hipodiaconi, raspunsurile au fost date de grupurile corale ale Catedralei Ortodoxe Maghiare din Budapesta.

 
Romanii din Cenadul Unguresc s-au reintalnit la GiulaPDF Print E-mail
Cenad, Ungaria1/Romanian Global News
Accesari :679
Friday, 16 June 2006
Dupa Bedeu si Micherechi, vinerea trecuta a fost sarbatorita, la Giula, comuna Cenadul Unguresc. in organizarea Centrului Cultural si de Documentare al Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, vineri, 9 iunie, a avut loc manifestarea „Satul nostru – Cenadul Unguresc”, la care oaspetii cenadeni au fost adusi cu autobuzul la Jula.

In programul zilei au figurat: vernisajul expozitiei despre localitate, un program literar al elevilor, un discurs al primaritei Ecaterina Farkas despre planurile de dezvoltare si proiectele pentru viitor ale conducerii satului. La randul sau, preotul paroh Aurel Becan a vorbit despre locuitorii romani ai Cenadului Unguresc, accentuand rolul important al bisericii ortodoxe in mentinerea identitatii acestora. Expozitia, alcatuita din icoane, obiecte de uz casnic, foi de matricole vechi si alte obiecte caracteristice vremurilor de demult, a fost organizata de cercetatoarele Emilia Martin si Elena Csobai din colectia muzeelor Munkacsy si Erkel din cadrul Directiei Muzeelor din judetul Bichis. Expozitia poate fi vizitata pana la 15 august 2006, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Scena centrului a fost ocupata apoi de elevii scolii generale din Cenadul Unguresc. insa inca inainte de programul lor cultural-folcloric, directoarea Dorina Papdi a vorbit despre activitatea scolii. Prima echipa a scolarilor a interpretat poezioare, cantece si povesti in limba romana, pregatiti fiind de profesoara Eva Ruja Molnar, dupa care a urmat programul bogat de dansuri populare al dansatorilor scolii de Arte, care functioneaza in cadrul scolii generale, prin instruirea coregrafului Nagy Albert si Totos Hortenzia. Desi cu o saptamana in urma la Festivalul „Perinita” copiii din Cenad au interpretat dansuri secuiesti, de data aceasta, au prezentat publicului din repertoriul lor bogat dansuri romanesti, dar si dansuri tiganesti.

In timp ce se desfasura programul folcloric, in cealalta parte a curtii se pregateau mancarurile romanesti. Dupa programul cultural, oaspetii au fost invitati la gustarea „rachiselor cu branza”, specifice Cenadului, pregatite de femeile localnice, iar la un alt cort proprietarul de restaurant Petru Iepure si echipa sa prajea traditionalii mici.

 
Eveniment multicultural in AlbertaPDF Print E-mail
Alberta, Canada/Romanian Global News
Accesari :176
Friday, 16 June 2006
Pe 24 iunie va avea loc la Alberta Intrunirea Culturala a Europenilor de Est "Poduri dintre Culturi", eveniment destinat colectarii de fonduri pentru  demararea programelor noi sociale in Romania, Moldova, Ukraina pentru dezvoltare comunitara si increderii dintre comunitati, solutionarea conflictelor inter-etnice, educatie in scoli si campanii de anti-coruptie.

Manifestarea se va desfasura pe 24 iunie, cu incepere de la ora 17.30, in localul Bisericii Unitariene.

Intrunirea este organizata de catre Programul "Fundatie pentru libertate" a Asociatiei non-profit "Initiativa pentru schimbare" care promoveaza schimbarile sociale prin modele personale pozitive in viata.

Aceasta intrunire contine si un program interactiv care promoveaza identitatea culturala a comunitatilor de romani, unguri, sirbi, ukraineni, rusi, polonezi si alte etnii, prin cintece, dansuri si mancaruri traditionale, expozitii de arta, licitatie si filme sociale, relateaza portalul romanilor din Alberta. Pretul unui bilet este de 25 USD pentru adulti si 10 USD copii.

 
Eminescu, comemorat si in SUAPDF Print E-mail
Washinghton, SUA/Romanian Global News
Accesari :126
Friday, 16 June 2006
La Ambasada Romaniei din Washinghton va avea loc pe 16 iunie lansarea cartii si compact discului “Mihai Eminescu – Eternal Longing, Impossible Love”.Evenimentul lansat pentru comemorarea celui mai mare poet al romanilor, Mihai Eminescu. La eveniment se vor recita poezii eminesciene, dar vor exista si momente muzicale dedicate marelui poet roman. La eveniment va participa si Adrian George Sahlean, cel ce a tradus “Luceafarul” lui Eminescu in engleza.
 
Salonul international Eurosatory, a IX-a EditiePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :165
Friday, 16 June 2006
A noua editie a Salonului international Eurosatory s-a desfasurat in perioada 12-16 iunie, la complexul expozitional Paris Nord-Villepinte.

Salonul international Eurosatory este destinat produselor industriei de aparare terestra si aeroterestra. Printre participantele la acest eveniment se numara 12 firme romanesti. Organizatorii standului national romanesc sunt Departamentul de Comert Exterior/Ministerul Educatiei si Cercetarii in colaborare cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului si Asociatia patronala Patromil. Printre exponatele care se gasesc in standul national romanesc se numara si vehicule blindate pe roti si senile, sisteme de racheta, lansatoare de racheta reactive, mortiere, terminale numerice de comunicatii voce sau date, containere militare si universale, sisteme de supraveghere pentru zi/noapte pentru fortele de aparare si securitate, componente optice si mecanice pentru industria de aparare si dotarea combatantilor, sisteme de aparare, aviatie si terestre, echipamente de protectie personal. Standul romanesc a fost vizitat de ambasadorul Romaniei la Paris, Sabin Pop, secretarul de stat la Ministerul Apararii Nationale, Ion Ioan precum si de secretarul de stat al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Octavian Bigiu. Salonul international reuneste aproximativ 46 de tari, cu peste 1080 expozanti.

 
Romanii din Geneva la intalnirea lunara traditionalaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :625
Friday, 16 June 2006
Asociatia Romanilor din Geneva ii invita pe romanii din zona la intalnirea lunara. Intalnirea se va desfasura vineri, 16 iunie, la Maison de Quartier des Eaux Vives, de etajul 1, 3 ch.

De la Clairiere, Bus 9, statia 31 Decembre (langa Teatrul Am Stram Gram). Invitatii vor fi serviti cu preparate din bucataria traditionala tocmai ca sa n uite de acasa si de mesele tipic romanesti.

 
Final de expozitie romaneasca la SofiaPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :183
Friday, 16 June 2006
Mai multi participanti, producatori romani locali, importatori si firme de constructii si-au prezentat produsele la Sofia, in perioada 14-16 iunie. Tot cu aceasta ocazie au avut loc intalniri cu potentiali parteneri sau clienti. Misiunea economica romaneasca de la Sofia a avut ca specializare materialele de constructii, un domeniu in expansiune in ambele tari.Evenimentul a fost organizat de Camera de Comert si Industrie Bulgaro – Romana (CCIBR), asociatie de afaceri transfrontaliera, fondata pentru a sprijini activitatea cercurilor de afaceri din Bulgaria si Romania si cu scopul declarat de a realiza parteneriate comerciale, contacte de afaceri si schimburi de informatii. Co-organizatorii initiativei au fost Camera de Comert si Industrie Sofia, Ambasada Romaniei in Bulgaria si Ambasada Bulgariei in Romania, se arata intr-un comunicat de presa emis de CCIBR.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions