Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Boz, ultimul Astru!PDF Print E-mail
Sydney, Australia / Romanian Global News
Accesari :188
Sunday, 18 June 2006
{mosimage}Mai zilele trecute, citind Ullyse, un volum de insemnari critice ale lui George Calinescu (Editura pentru Literatura, Bucuresti, 1967), am intalnit la paginile 178-180 un eseu interesant avand titlul „Studiu depre Eminescu” datat 2 iulie 1933. In continutul acestuia, autorul se refera la un nume foarte cunoscut mie, Lucian Boz, om drag cu care am intretinut, pana nu de mult, dezbateri literare si relatii amicale, aici la Sydney, in indepartata Australie.

Iata ce scrie Calinescu despre acesta la aceea vreme: „Am remarcat nu de mult o brosura despre Eminescu a d-lui Lucian Boz. Am laudat atunci subtilitatea speculativa a lucrarii, facand rezerve asupra interpretarii. Iata acum un prilej sa aratam unde duce entuziasmul cabalistic aplicat la Eminescu...” Eseul face in continuare o critica literara laudativa acestei lucrari. Despre cine este vorba? Cine este acest om bagat in seama chiar de marele Calinescu? Sa-l cunoastem!
In urma cu trei ani, pe la sfarsitul lunii martie, domnul Lucian Boz, considerat de mine ultimul astru al universului cioranian (gresesc oare?) ne-a parasit pentru intotdeauna! Merita sa ne reimprospatam memoria cu amintiri despre acest om exceptional. 
A fost prietenul apropiat a lui Eugène Ionesco, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ion Vinea, Ilarie Voronca, George Calinescu, Stefan Baciu, Emil Boldan, Constantin Noica, Nicolae Steinhardt, Grigore Cugler si a multor alte personalitati ale literaturii romane care au stralucit in prima jumatate a secolul al XX. Impreuna cu Gherasim Luca, Dolfi Trost, Jules Perahim, Jacques Herold, Barbu Fundoianu, Paul Paun, Gellu Naum, si altii, formeaza „al doilea val” al curentului suprarealist (1933-1951), din primul facand parte dupa cum se stie, ca o tranzitie dinspre Dadaism, Tristan Tzara, Hogo Ball, Emmy Hennings, Hans Arp, Marcel Iancu, Jules Iancu, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Sasa Pana, Jaques Costin, Poldi Chapier, Victor Brauner, s.a. Cu toate acestea André Breton, asa-zisul intemeietor al Suprarealismului, a sustinut intotdeauna ca este inexact si cronologic abuziv sa se prezinte acest curent ca o miscare iesita din Dadaism. De altfel, atat in revista pariziana  Littérature (unde Breton publica, in colaborare cu Phillipe Soupault, „Campurile magnetice”, primul text specific suprarealist), cat si in alte reviste, textele dadaiste alterneaza cu cele ale noii orientari, ce avea sa se numeasca apoi suprarealism. Sunt doua miscari apropiate, avand scriitori comuni. Posibil ca suprarealismul, curent artistic si literar de avangarda care pune accent pe nu pe gandirea logica ci pe irational si inconstient, sa-l fi marcat puternic pe Lucian Boz, deoarece deseori in convorbirile avute cu domnia sa, imi vorbea cu mandrie si nostalgie despre aceasta grupare.    
Scriitor prolific, critic literar, journalist, om de cultura si arta, decorat cu „Ordinul national al meritului francez”, a lasat posteritatii mai multe opere literare: Eminescu (Ed. Slova, 1932), Cartea cu poeti (Ed. Vremea, 1935), Masca lui Eminescu (Editura Vinea 1935), Moartea Abstracta si O saptamana a poeziei (Ed. Autorului, 1979), Piatra de incercare (Ed. Vinea), Scrisori din exil (Ed. Dacia, 2001).
Nascut la Harlau, la 9 noiembrie 1909, se muta cu parintii la Bucuresti, unde studiaza la liceul „Gheorghe Lazar”. Dupã absolvirea  acestuia urmeaza facultatea de drept. Iubind literatura incepe sa colaboreze si sa scrie la diferite publicatii din capitala. In anul 1930 isi incepe activitatea gazetareasca la revistele conduse de Ion Vinea „Facla” si „Contemporanul”, iar mai apoi, intre anii 1933-1937 este numit redactor la „Adevarul” si „Dimineata”. In scurt timp devine unul dintre cei mai apreciati critici literari ai acelor vremuri, publicand numeroase articole in mai multe reviste de prestigiu precum: „Adam”, „Adevarul literar si artistic”, „Capricorn”, „Discobolul”, „Excelsior”, „Gandirea”, „Lupta”, „Premiera”, „Rampa”, „Reporter”, „Romania literara”, „Tiparnita literara”, „Unu”, „Vremea”, „Viata Romaneasca”, „Zodiac”, si altele. Intre anii 1932-1933 editeaza o revista proprie revista numita „Ulise”. Interesanta alegerea acestui titlu, care, dupa cum mi-a relatat domnul Lucian Boz, a fost ales ca o „solidarizare” si omagiu la volumul de insemnari critice intitulat „Ulysse” a lui George Calinescu, in care trebuia sa fie inclus si eseul despre care v-am vorbit mai sus. Povestea aparitiei acestui volum a creat multe controverse, deorece pentru prima data a fost anuntata de autor in revista „Viata literara” nr. 88 din 23 iunie 1928, a doua oara in revista „Vremea” din 22 mai 1930, dar din motive necunoscute nu a vazut lumina tiparului numai dupa moartea autorului (1965). Volumului „Ulysse” (520 de pagini) de George Calinescu, a fost publicat pentru prima data in anul 1968, sub coordonarea criticului literar Geo Serban. Este bine de stiut ca si criticul literar Barbu Fundoianu, prieten cu Lucian Boz si cu George Calinescu, inca de pe vremea cand scriau cu totii la revista „Rampa”, a conceput la randul sau o lucrare (publicata doar in parte, dar neterminata insa) numita tot „Ulysse”!  
Autor a mai multor studii despre Mihai Eminescu, scriitor, jurnalist, traducator, Lucian Boz, face parte din elita producatorilor de literatura romani dintre cele doua razboaie. Bun cunoscator al limbii franceze, in 1938 devine atasat de presa la Paris, trimis de mai multe publicatii din tara. In aceasta perioada se inscrie la universitate Sorbona unde timp de un an isi pregateste doctoratul in stiinte economice. Tot in aceeasi perioada publica frecvent articole interesante in „Dimanche Illustré” si „Le Petit Parisien”. Intretine legaturi puternice de prietenie cu importanti intelectuali romani stabiliti in capitala Frantei, printre care Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugene Ionesco.
In timpul celui de al doilea razboi mondial, Lucian Boz, impreuna cu sotia sa, Carola, fac parte din Rezistenta Franceza, fapt pentru care sunt arestati de Gestapo si incarcerati pana in 1944 in lagarul „La Cité de la Muette” (sau „Sammellager” in germana) de la Drancy, o suburbie din nord-estul Parisului situata in apropierea garii Austerlitz. Am aflat de la doamna Boz fapte interesante despre aceasta perioada. Mi-a relatat ca detinutii mureau pe capete de inanitie, singura mancare fiind un fel de terci-supa de loboda. Fiind foamete in tot Parisul, nici unul, dintre prietenii ramasi in libertate, nu isi permitea sa le trimita pachete cu alimente. Singurul care a facut un sacrificiu pentru cei doi, a fost Emil Cioran, care le-a adus toate merindele pe care le avea in casa, inclusiv bucatele de paine si de branza dramuite si economisite cu greu.  Sunt salvati de la deportare in Germania si eliberati din detentie datorita interventiei Legatiei romane de la Paris.
Plecarea urgenta din Franta, a sotilor Boz, a fost de asemenea plina de peripetii. Singura iesire din teritoriul ocupat, trecea pe la Vichy, oras situat nu departe de Paris, loc unde isi stabilise capitala guvernul pro-german al generalului francez Henri Philippe Pètain. Cu toate ca autoritatile romane le obtinusera aprobarea de plecare din Franta ocupata si repatrierea in Romania, doamna Carola Boz a fost din nou retinuta de catre politia locala urmand sa fie retrimisa in lagarul de la Drancy. Si de data aceasta au fost ajutati de prietenul Cioran, care detinand functia de atasat de presa al Germaniei in Franta, a plecat de urgenta la Vichy sa-si ajute prietenii. Avand o oarecare putere in fata autoritatilor germane si franceze, a facut toate interventiile necesare pentru ca trecerea acestora spre „lumea libera” sa fie posibila. I-a insotit personal pe cei doi pana la frontiera, pentru a se convinge ca prietenii sai nu vor avea si alte surprize neplacute.       
In 1944, sotii Boz, revin in Romania, crezand ca in tara natala isi vor gasi linistea si siguranta si isi vor putea continua activitatea in slujba literaturii nationale. Ajuns din nou la Bucuresti, Lucian Boz, isi reia activitatea gazetareasca la mai multe publicatii care apareau in capitala in aceea vreme, precum „Finante si industrie”, „Democratia”, „Timpul”, „Tribuna poporului” si „Victoria”. Tot in aceasta perioada infiinteaza cu Martin Economu, revista in limba franceza „L’Information Internationale”. In 1946, se naste fiul sau Alain, de fapt unicul urmas, care si in prezent locuieste impreuna cu mama sa (93 de ani!) in casa parinteasca de la Sydney. Demn de mentionat este faptul ca si doamna Carola, Cora cum ii spun cei din preajma, a fost o mare iubitoare a literaturii romane, inainte de razboi lucrand ca jurnalista la ziarul „Dimineata” unde si-a cunoscut sotul.
Dupa terminarea razboiului celor doi li s-au acordat inalte distinctii si recunostinta statului francez. Dandu-si seama ca in Romania comunista, datorita cenzurii si restrictiilor impuse de noului regim pro-sovietic, libertatea cuvantului si a exprimarii literare libere este imposibila, in 1947, Lucian Boz, impreuna cu sotia si copilul, paraseste pentru intotdeauna Romania, reintorcandu-se la Paris, unde lucreaza ca jurnalist la prestigiosul ziar „Le Monde”. Coloaboreaza in continuare cu Martin Economu, refugiat si el la Paris, ajutandu-l pe acesta sa fondeaza saptamanalul BIRE (Buletin de Informatii al Romanilor din Exil), care va avea aparitii pana in 1990, printre directorii publicatiei numarandu-se si Radu Campeanu, viitorul candidat la presedentia Romaniei. Dupa numai patru ani de sedere in Franta, familia Boz emigreaza in Australia. La inceput se stabilesc la Canberra, capitala micului continent, unde capul familiei lucreaza ca sudor (sic!) in mai multe locuri, acceptand chiar si munci necalificate. Nu dupa multa vreme, insa, i se ofera de compania aviatica „Air France” conducerea reprezentantei acesteia in Australia. Sotia sa este angajata la Ambasada Franceza.
Terminandu-se constructia celui mai mare aeroport din Australia, „Kingsford Smith” din Sydney, reprezentanta „Air France” se muta in acest oras, unde Lucian Boz duce tratative cu guvernul australian pentru o eventuala cursa a vestitul avion „Concorde” pe ruta Paris-Sydney. Lucreaza la aceasta companie pana in 1974 cand iese la pensie. In 1958 este decorat cu medalia „Crucea de cavaler al meritului comercial”, iar mai tarziu in 1979, statul francez il onoreaza cu „Crucea de cavaler al ordinului national al meritului” pentru eminentele servicii aduse cauzei franceze.
Cu toate ca a dus o munca splendida ca reprezentat al „Air France” in Australia, fapt recunoscut de companie prin acordarea a diferitelor diplome si medalii, nu a uitat nici o clipa vocatia sa, dragostea pentru literatura romana. A scris in continuare in limba natala si a avut o vasta corespondenta cu personalitati literare romane si straine. A publicat nenumarate articole in limba engleza despre personalitati romanesti (un exemplu fiind anuntarea mortii lui Emil Coiran) in presa australiana, precum „The Daily Telegraph”, „The Sydney Mornig Herald”, „The Australian”, etc. In octombrie 2001, Academia de Stiinte, Literatura si Arta (ASLA - Oradea, Romania), i-a oferit „Marele Premiu Anual” pentru exemplaritatea operei sale literare. Lucian Boz, s-a stins din viata pe data de 14 martie 2003, la Sydney, la varsta de 93 de ani, cu mana pe penita, in deplinatatea facutatilor mintale.

Geoge Roca – Australia, crespondent Romanian Global News

 
Delegatie din judetul Bihor la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia / Romanian Global News
Accesari :136
Sunday, 18 June 2006
Recent s-a aflat in vizita oficiala la Torino o delegatie din judetul Bihor, alcatuita din subprefectul Traian Abruda, Vicepresedintii Consiliului Judetean, Ghilea Stefan si Seremi Stefan, consilierul Dan Poinar, precum si primarii Popus Lucian, Degau Sorin, Marcus Ioan, Moldovan Eugen, Chirila Florin, Bottari Geza si Ilie Aurel.
Oficialii romani au avut o intalnire cu primarul orasului Rivalta di Torino si presedinta ANCI Piemonte (Associazione Nazionale dei Comuni Italiani), Amalia Neirotti. In timpul intalnirii, primarii oraselor bihorene au avut ocazia de a prezenta conditiile naturale si economice ale localitatilor pe care le reprezinta, in incercarea de a atrage investitori si turisti. In timpul discutiilor s-a reliefat si importanta demararii infratirilor intre localitati cu profile economice, naturale si umane asemanatoare.
 
Politia de Frontiera Romana, pregatita pentru vacantele romanilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :117
Sunday, 18 June 2006
Pe parcursul intregului sezon estival, Politia de Frontiera Romana va intreprinde toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat, sens in care, se vor dispune masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera.

Politia de Frontiera Romana doreste sa faca apel la toti cetatenii romani care calatoresc in afara granitelor sa se informeze, atat asupra conditiilor de calatorie stabilite de legislatia romana, cat si a celor prevazute de legislatiile nationale ale statelor de destinatie – acestea nefiind afectate de reglementarile statului roman.
Potrivit Biroul de Presa din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera noile cadre legislative adoptate in prima jumatate a acestui an, garanteaza cetatenilor romani - care indeplinesc conditiile legale de a calatori in strainatate - dreptul de a iesi sau intra oricand in / din tara.
Cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa document de calatorie valabil, urmatoarele: asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii; bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 Euro); dovada detinerii unei sume minime in valuta, dupa cum urmeaza: 30 Euro/zi, dar nu mai putin de 150 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru state din Uniunea Europeana 20 Euro/zi, dar nu mai putin de 100 Euro – suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare.
Biroul de Presa din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera doreste sa reaminteasca tuturor participantilor la traficul transfrontalier ca, in situatia in care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, pot suna la numarul de telefon prefix/959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde  aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz. Informatii privind punctele de trecere a frontierei si conditiile de calatorie sunt disponibile pe pagina de web a Politiei de Frontiera Romane – www.politiadefrontiera.ro

 

 
La Constanta se va desfasura exercitiul maritim NATO/PfPPDF Print E-mail
Constanta, Romania / Romanian Global News
Accesari :125
Sunday, 18 June 2006
Exercitiul maritim NATO/PfP ‘’Cooperative Mako 2006’’ se va desfasura in apele teritoriale romanesti si in apele internationale ale Marii Negre, in perioada 19 – 30 iunie. Alaturi de alte 18 nave din state membre NATO si partenere vor participa si 9 nave ale Fortelor Navale Romane.

Vor lua parte la acest exercitiu aproximativ 2000 de militari din 5 tari membre Nato, 5 state partenere, 2 state din cadrul Dialogului Mediteranean, 3 tari care au statut de observator precum si Gruparea Maritima Permanenta a NATO din Marea Mediteraneana si Gruparea Maritima Permanenta de Lupta Antimina.
“COOPERATIVE MAKO 06” este un exercitiu cu activitati reale cu trupe, avand ca scop antrenarea fortelor participante in executarea operatiunilor de raspuns la crize, cu accent pe cele de ajutor in caz de dezastre, precum si pe actiuni de descoperire, evacuare, procesare si asigurare a cazarii refugiatilor in tabere special amenajate. Conform scenariului fictiv al exercitiului, o forta multinationala actioneaza, la cererea unei natiuni, pentru stabilizarea situatiei sale interne, avand in vedere criza creata de efectele unui dezastru natural si afluxul masiv de refugiati.

 

 
Tineri romani in schimb intercultural in PoloniaPDF Print E-mail
Rodowo, Polonia / Romanian Global News
Accesari :121
Sunday, 18 June 2006
7 tineri de la Centrul de tineret Mansarda Resita au participat in perioada 27 mai – 15 iunie, la proiectul international “Psihologia in viata de zi cu zi”, care s-a desfasurat in Rodowo. La acest proiect au mai participat si tineri din Italia, Spania, Lituania, Gremania si Polonia. Organizatorii acestui eveniment sunt Asociatia “Bike Attack Resita” in colaborare cu Rodowo Foundation si International Youth Meeting Centre Camp Rodowo.

Acest schimb intercultural face parte din Programul Youth Action 1 – Youth for Europe, program al Comisiei Europene ce urmareste stimularea interactiunii intre tineri ce provin din medii culturale diferite, oferindu-le posibilitatea de a dezbate diverse teme, invatand in acelasi timp despre tarile si cultura celorlalti participanti.
Proiectul din Polonia adus in discutie o tema de actualitate, psihologia, evidentiindu-se prezenta si aplicatiile acesteia in viata de zi cu zi, aspectele universal valabile precum si specificul cultural. Tinerii au avut ocazia de a participa la diverse ateliere: arta dramatica si psihodrama, yoga, tehnici de manipulare, limbaj non-verbal si expresivitate corporala, precum si la o serie de vizite culturale si activitati ce incurajau schimburile de informatii si experienta intre tari.

 

 
Carduri cu recunoastere internationala pentru elevii, studentii si profesorii bucuresteniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :250
Sunday, 18 June 2006
Recent a fost semnat Protocolul de cooperare dintre Primaria Municipiului Bucuresti, International Student Travel Confederation (ISTC) si Asociatia pentru Sprijinirea Tinerilor, Studentilor si Profesorilor (ASYST).Prin intermediul acestui proiect, Primaria Municipiului Bucuresti doreste sa incurajeze mobilitatea si libera circulatie a tinerilor, studentilor si profesorilor, sa stimuleze schimbul de experienta, comunicarea si informarea pe plan intern si extern si sa dezvolte cooperarea internationale, precum si promovarea valorilor culturale si de mediu in randul tinerilor cetateni ai Bucurestiului.
Pe baza cardului ISIC elevii, sudentii si profesorii bucuresteni vor avea acces la o serie de facilitati in domeniul educational si cultural atat in tara cat si in strainatate, iar tinerii elevi si studenti romani vor fi incurajati sa calatoreasca (in cadrul schimburilor culturale sau profesionale) in statele membre UE, in conformitate cu Obiectivele de Mobilitate ale UE.
Detinatorul si administratorul cardului ISIC (International Student Identity Card), este ISTC, o asociatie internationala non-profit, infiintata in 1949, care are ca obiectiv promovarea schimburilor educationale si a mobilitatii, dezvoltand astfel cooperarea internationala intre tineri, studenti si profesori. Aceasta legitimatie pentru studenti si profesori emisa si recunoscuta in 120 tari din toata lumea, este singura legitimatie care probeaza statutul de student (incadrat la o institutie de invatamant de stat sau particulara acreditata, cursuri de zi) recunoscuta la nivel international, inclusiv in cele 25 de state membre ale Uniunii Europene, precum si in cele trei tari aspirante (Romania, Bulgaria si Croatia).
Asociatia pentru Sprijinirea Tinerilor, Studentilor si Profesorilor (ASYST) este o asociatie non-profit romaneasca dedicata indeplinirii obiectivelor ISTC in Romania si detine licenta nationala pentru cardul ISIC (International Student Identity Card).
 
Eveniment la BCUPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :134
Sunday, 18 June 2006
Biblioteca Centrala Universitara “Carol I“ organizeaza evenimentul “Mari donatori ai bibliotecii“ cu prilejul primirii donatiei de publicatii si echipamente din partea Ministerului Educatiei din Republica Populara Chineza.Evenimentul va avea loc in 23 iunie, ora 12:00, in Sala Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I“ din str. Rosetti nr. 2-6, anunta directorul general al acestei institutii, prof. univ. dr. Mircea Regneala.
Publicatiile donate sunt expuse si pot fi consultate la raft liber in cadrul  Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I“ din Bucuresti.
Programul manifestarii se va desfasura astfel: la ora 12.00 va incepe discursul prof. univ. dr. Mircea Regneala, de la ora 12.15 va lua cuvantul Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti, Xu Jian, iar la ora 12.30 va tine o cuvantare si reprezentantul Ambasadei R.P. Chineze la Bucuresti, prof. Wang Chunbao. De la ora 12.45 se va trece la vizitarea bibliotecii si a salii de lectura dedicate publicatiilor in limba chineza.
 
"Sarbatoarea Muzicii", si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :145
Sunday, 18 June 2006

La resedinta Ambasadorului Frantei la Bucuresti, Hervé Bolot are loc in zilele de 17, 18 si 21 iunie, evenimentul ‘’Fete de la Musique’’(Sarbatoarea Muzicii).
Prima zi de vara, 21 iunie, este incepand cu anul 1982 in Franta, si ziua Sarbatorii Muzicii, care are loc in peste 100 de tari unde se desfasoara mii de concerte gratuite sustinute de muzicieni, amatori sau profesionisti din toate colturile lumii.

In Romania, 11 orase vor gazdui in acest an 35 de grupuri sau ansambluri muzicale. La Bucuresti, sarbatoarea va dura 3 zile si va oferi publicului o serie de concerte, recitaluri si spectacole in aer liber, sustinute in parcuri sau in sali de concert.    
Aceasta editie a Sarbatorii Muzicii se va bucura de prezenta artistilor si grupurilor romanesti foarte apreciate de catre public : Voltaj, Proconsul, Vama Veche, Loredana, Holograf, Directia 5, Iris, Slang, Ilinca Dumitrescu, Maria Raducanu, Emy Dragoi si altii.
O prezenta deosebita in acest an este Nathalie Joly, care va sustine pe 17 iunie, in sala Elvira Popescu, un concert cu piese din repertoriul Mariei Tanase. DJ-ul francez Hypo alaturi de EDH va incheia prima zi de sarbatoare la orele 22.00 la Test Point.
Pentru a patra oara in cadrul Sarbatorii Muzicii, sala Elvira Popescu va gazdui pe 17 si 18 iunie, Festivalul National de pian « Les amis de la Musique », organizat de Fundatia Pro Piano.
Duminica 18 iunie, pe tot parcursul zilei, vor avea loc un spectacol de opereta si valsuri, organizat de Primaria Sectorului 1, un spectacol de teatru muzical in Parcul Herastrau si trei concerte de jazz.
Ziua de 21 iunie va fi marcata la Bucuresti de un concert al artistului francez Eric Richard (care va interpreta piesele lui Jacques Brel la ArCub) si va fi urmat de un alt concert, pe esplanada Teatrului National, sustinut de Bucharest Symphonic Pops.
Pentru ca spiritul Sarbatorii Muzicii sa se poata manifesta si la Bucuresti, ca si la Paris, Bruxelles, Roma sau Londra, amatorii sunt invitati sa cante in locuri publice sau in parcuri. Potrivit Cartei Europene a Sarbatorii Muzicii ( www.fetedelamusique.culture.fr ), concertele sunt gratuite si se desfasoara fie in sali de concert, in locuri publice sau in alte spatii mai putin conventionale.
Organizarea Sarbatorii Muzicii constituie un element de integrare culturala a Romaniei in Europa, de intrare in circuitele de schimburi artististice, de promovare a muzicienilor romani in tara si in strainatate.
Orasele in care se va desfasura „Fete de la Misique” sunt, alaturi de Bucuresti, si Arad, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara.

 

 
Studenti romani invitati la eveniment cultural in ItaliaPDF Print E-mail
Goritia, Italia / Romanian Global News
Accesari :137
Sunday, 18 June 2006
La sediul Institutului pentru Intalniri Culturale Central-Europene (ICM) de la Goritia, s-a desfasurat pe 16 iunie a treia editie a seminarului italo-roman „Cruciada Tarzie, Umanism, Contrareforma.Momente de istorie a Europei Centro-Orientale”, organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), Asociatia pentru Relatii Culturale intre Italia si Romania (ARCIR), cu sediul la Milano, ICM, Universitatea de Studii din Trieste (prin Institutul de Sociologie Internationala) si Centrul de Studii Transilvane din Cluj. Manifestarea, intrata in traditie, a reunit tineri bursieri „Nicolae Iorga” si „Vasile Parvan” ai statului roman, din cadrul IRCCU si, respectiv, Academiei di Romania din Roma, alti tineri romani care studiaza in Italia, precum si italieni, interesati cu totii de subiecte adecvate temei seminarului. Lucrarile au fost deschise de prof. univ. dr. Marco Grusovin, presedintele ICM si prezidate de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop si de dr. Dan Ioan Muresan. Comunicarile – elaborate de doctorandul  Universithtii din Pisa, Iulian Damian, doctorand al Universithtii din Cluj, Alexandru Simon, bursierul „Parvan” si doctor la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, Dan Ioan Muresan, doctorand la Universitatea din Pisa, Andrea Fara, bursier „Parvan” si doctorand al Universithtii „La Sapienza” din Roma, Stefania Otilia Pop, asist. univ. al Universithtii din Florenta, Gianluca Masi, bursier „Iorga” si doctorand al Universithtii „Ca’ Foscari” din Venetia, Florina Ciure si bursier „Iorga” si doctorand al Universithtii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Corina Gabriela Bhdelith – au pus in lumina rezultatele de exceptie ale unor noi cercetari din arhive si biblioteci, referitoare la apararea „Republicii Crestine” in fata asalturilor otomane, cardinalul Bessarion si romanii, pelegrini din Transilvania la Scaunul Apostolic in secolele XIV-XVI, Antonio Possevino si Transilvania, un ambasador italian al principelui transilvan Sigismund Bathory, artisti venetieni la curtea princiara a Transilvaniei, Torquato Tasso si rigorile Contrareformei. Toate aceste contributii vor fi publicate in nr. 5/2006 al periodicului Quaderni della Casa Romena, scos de IRCCU la Venetia, relateaza pentu Romanian Global News, prof univ. dr. Ioan-Aurel Pop. 
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions