Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Marea Britanie schimba sistemul de acordare a vizelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :270
Monday, 19 June 2006
Noul ambasador britanic la Bucuresti, Robin Barnett, a fost timp de patru ani, pana la preluarea mandatului in Romania, pe 19 mai 2006, director al departamentului de vize UKvisas, o agentie responsabila pentru serviciile de viza in afara Regatului Unit.BBC Romania i-a luat recent un interviu noului ambasador la Bucuresti, in care l-a intrebat in ce stadiu se afla negocierile privind calatoria fara viza, in Marea Britanie, pentru cetatenii romani.
Recent el a spus, intr-un interviu pentru BBC Romania, ca Guvernul britanic nu a luat inca o decizie privind eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie, dar e foarte clar ca acest lucru se va intampla inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Daca Romania va deveni membra a Uniunii Europene in 2007, atunci vizele vor fi ridicate curand.
BBC - Ati propus un nou sistem de obtinere a vizelor. In ce consta?
Robin Barnett - La scurt timp dupa lunile de vara, vom introduce sistemul de cerere prin internet, care le va permite cetatenilor romani sa-si faca singuri programari in vederea interviului pentru obtinerea vizei. Nu va mai fi nevoie sa se astepte in fata ambasadei. Cei interesati vor putea decide singuri data si ora la care se vor prezenta la interviu si le vor confirma cu ambasada tot pe internet. Este un sistem foarte usor, complet automat. Se completeaza fisa pe internet, se stabilesc data si ora interviului si apoi se vine la ambasada. Cine nu are acces la internet de acasa, poate completa fisa in orice alta parte, cum ar fi o cafenea cu internet. Pentru cei care nu au acces la internet, vom anunta o alta forma simplificata de comunicare cu ambasada si vor sti ce trebuie sa faca.
BBC - Marea Britanie are nevoie de mana de lucru din estul Europei. Ce sanse au romanii sa munceasca in Marea Britanie?
Robin Barnett - Guvernul britanic nu a luat inca nici o decizie privind accesul romanilor pe piata muncii din Marea Britanie. Aceasta decizie va fi luata in partea a doua a acestui an, de indata ce va fi confirmata a data precisa a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Este clar ca economia Marii Britanii are nevoie de forta de munca si guvernul vrea sa avem o piata a muncii foarte flexibila. La Londra vor avea loc, de pilda, Jocurile Olimpice, si vor exista multe ocazii de angajare pe piata muncii.
BBC - Care credeti ca ar trebui sa fie prioritatile guvernului Romaniei pana la 1 ianuarie 2007 ?
Robin Barnett - Marea Britanie si Comisia Europeana doresc ca Romania sa faca progrese in domeniile-cheie semnalate in Raportul de tara din luna mai. Mai sunt lucruri de facut in domenii precum agricultura, unde avem cativa consilieri britanici. In al doilea rand, Romania trebuie sa aiba rezultate concrete si sa continue lupta impotriva coruptiei. Trebuie consolidate reformele din Justitie si intarite transparenta, eficienta si impartialitatea sistemului judecatoresc.
BBC - Uniunea Europeana va oferi Romaniei fonduri de aproximativ 30 de miliarde de euro. Ce credeti ca are de oferit Romania Uniunii Europene?
Robin Barnett - Romania are multe de oferit Uniunii Europene. Am descoperit deja ca exista o generatie de tineri care vor fi un atu pentru Romania in Europa. Si foarte multi tineri vorbesc foarte bine limba engleza. Asta este o problema pentru mine, pentru ca eu as vrea sa vorbeasca mai mult romaneste, fiindca vreau sa invat cat mai bine limba romana...
In al doilea rand, Romania este o piata importanta atat pentru comert, cat si pentru investitii. Vodafone este un exemplu excelent de investitie britanica pe piata romaneasca. O sa vedem mult mai multi britanici investind in Romania in viitor si sunt convins ca sunt multi care vor dori sa cumpere case sau apartamente, ca in Bulgaria. Cred si sper ca, in viitor, investitiile britanice vor fi pe primul loc in Romania.
 
Gica Petrescu s-a stins din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 19 June 2006
Pe 18 iunie, s-a stins din viata, in varsta de 91 de ani, marele cantaret Gica Petrescu.Acesta a fost gasit in imobilul sau de pe Bulevardul Elisabeta, nr. 25.
Astazi, 19 iunie, la ora 10.00, trupul neinsufletit al maestrului a fost depus in holul Salii Radio, unde a fost vegheat si unde i s-a putut aduce un ultim omagiu pana in jurul orei 13:00. Apoi cosciugul va fi mutat la capela cimitirului Bellu. Slujba de pomenire si inmormantarea vor avea loc maine, 20 iunie, in jurul pranzului.
Gica Petrescu s-a nascut, dupa datele oficiale, la 2 aprilie 1915, in Bucuresti, insa in lumea cantaretilor a circulat tot timpul zvonul ca anul corect al nasterii ar fi fost 1905. A debutat in adolescenta, la serbarile de la Liceul "Gheorghe Sincai", unde si-a facut studiile.
Tatal sau era functionar la posta, iar mama, desi casnica, studiase pianul si canta la acest instrument. A sustinut spectacole la cele mai renumite restaurante si teatre de revista ale Bucurestiului. A cantat in fata Regelui Mihai, a lui Yehudi Menuhin, a lui Louis Armstrong si a multor alte personalitati ale secolului XX. 
Timp de 34 de ani a fost casatorit cu Cezarina Moldoveanu, poeta si scriitoare, care a contribuit la succesul maestrului. Aceasta mare dragoste a fost umbrita doar de un singur aspect: cei doi nu au avut copii. Dupa moartea Cezarinei, in august 1989, Gica Petrescu a refuzat o lunga perioada sa sustina spectacole.
Gica Popescu va ramane in memoria romanilor unul dintre cei mai mari si iubiti artisti ai Romaniei.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
 
Aderare sigura la 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 19 June 2006
Consiliul European a confirmat data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

 „Suntem convinsi ca, daca exista vointa politica necesara, cele doua tari vor putea depasi dificultatile astfel incit sa intre in Uniune la data prevazuta“, arata textul concluziilor summitului celor 25 de tari membre UE.
Astfel, delegatia romana si-a indeplinit deci obiectivele propuse pentru acest summit: confirmarea datei de 1 ianuarie si a urgentei ratificarii.
Presedintele Basescu s-a declarat incantat ca formularea Consiliului a fost lipsita de echivocul din Raportul Comisiei Europene, din luna mai, si ca se precizeaza clar ca Romania si Bulgaria fac parte din valul al cincilea al extinderii, alaturi de precedentele 10 noi state membre.

 

 
Seminar organizat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si TurismuluiPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :169
Monday, 19 June 2006
Recent a avut loc la Timisoara, un seminar cu tema „Programul Operational Sectorial de Transport 2007-2013”, organizat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in colaborare cu Agentia de Dezvoltare Regionala Vest.POS de Transport este un document ce stabileste prioritatile, obiectivele si criteriile de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea sectorului transporturi in Romania. De asemenea, evenimentul urmareste si aducerea la cunostinta publicului a modului de utilizare a fondurilor ISPA/PHARE si a altor fonduri alocate pentru finantarea proiectelor de transport implementate in regiunea de vest a tarii.
Acest seminar face parte dintr-o campanie informativa, care se va desfasura pana la sfarsitul anului 2006 in toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei si reprezinta o continuare a actiunilor de informare initiate in vara anului 2005. Scopul acestei campanii este prezentarea instrumentelor structurale de care va beneficia Romania odata cu integrarea in Uniunea Europeana, a modului de accesare a acestor fonduri comunitare nerambursabile, precum si definirea prioritatilor, obiectivelor si criteriilor de alocare a fondurilor europene pentru dezvoltarea sectorului transporturi in Romania pentru perioada 2007-2013.
Potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, bugetul total alocat Programului Operational Sectorial de Transport 2007-2013 este de aproximativ 5 miliarde de EUR, din care 4 miliarde EUR reprezinta sprijinul financiar al UE, restul fiind cofinantat de la bugetul de stat.
Investitiile in sectorul de transport vor avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii pietei interne si a economiei romanesti in ansamblul ei.
Proiectele propuse spre finantare au in vedere modernizarea si reabilitarea infrastructurii de transport, promovarea transportului inter-modal, imbunatatirea sigurantei traficului pentru toate modurile de transport si minimizarea efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului.
Mai multe informatii despre Programul Sectorial de Transport se gasesc de pe site-ul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, capitolul Strategie.
 
„Europa si Durabilitatea”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :156
Monday, 19 June 2006
In perioada 16-18 iunie s-a desfasurat la Bucuresti masa rotunda cu tema “Europa si Durabilitatea”, cu participarea asociatiilor nationale din Bulgaria, Germania si Romania ale Clubului de la Roma (CoR). Tema “Europa si Durabilitatea” se inscrie intre preocuparile Clubului de la Roma, care discuta procesul globalizarii de mai multa vreme. Motto-ul CoR, inca de la infiintarea sa in 1968, “Gandind global si actionand local” a fost cadrul de dialog in care s-a aflat pe parcursul a doua zile tema mentionata. Subiectul a fost legat de dezvoltarea pe termen lung a Romaniei si Bulgariei ca viitoare membre ale Uniunii Europene. Expertii care au participat la masa rotunda au discutat despre impactul extinderii europene asupra procesului de dezvoltare durabila, contributiile pe care viitoarele tari noi membre le aduc din aceasta perspectiva, cum pot fi definite riscurile si provocarile majore, cum pot fi diminuate decalajele existente intre vechii si noii membri ai UE, care sunt obiectivele strategice ale UE din perspectiva Bulgariei si Romaniei, relateaza Prompt Media.
 
Colaborare Romania - SerbiaPDF Print E-mail
Varset, Serbia/Romanian Global News
Accesari :140
Monday, 19 June 2006
La manifestarea ‘’Partener search forum’’ care s-a desfasurat luni, 19 iunie, in Serbia, a participat
si o delegatie a Consiliului Judetean Caras-Severin.Delegatia a fost condusa de vicepresedintele Dumitru Tilica Parvulescu. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Relatiilor Economice din Serbia. Scopul acestei manifestari este identificarea unor potentiali parteneri de proiect in zonele eligibile pe Programul de Vecinatate Romania – Serbia 2004 – 2006. Delegatia s-a intalnit cu grupul de lucru sarb pentru a definitiva proiectele ce vor fi depuse si asupra carora s-a convenit in cadrul discutiilor purtate de presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Sorin Frunzaverde si presedintele comunei Varset, Jovica Zarkula.
 
Colaborare intre Politia de Frontiera Romana si compania DataDot Technology SRLPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :143
Monday, 19 June 2006
Politia de Frontiera Romana a incheiat un protocol de colaborare cu compania DataDot Technology SRL.
Proiectul de colaborare se axeaza in principal pe combaterea infractionalitatii auto, identificarea si recunoasterea de bunuri furate si contrafacute. Evenimentul s-a desfasurat la Hotelul Hilton, sala ‘’Regina Maria’’ in data de 19 iunie.
 
Jubileul România-UNESCO – 50 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :127
Monday, 19 June 2006
Miercuri, 21 iunie, va avea loc o expozitie de fotografii, afise, proiecte, proiectii video cu tema „Jubileul Romania-Unesco – 50 de ani”. Evenimentul va incepe la ora 11.00 in cladirea Ministerului Afecerilor Externe, si este organizat de catre Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO si MAE.
 
Program pentru promovarea turismului la Marea NeagraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :143
Monday, 19 June 2006
Prin intermediul caravanei "Litoral 2006”, mai multe persoane interesate de dezvoltarea turismului de la Marea Neagra au initiat un program de informare publica a potentialilor turisti.Pana pe 24 iunie, doua caravane se vor deplasa in Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Sibiu, Iasi, Brasov si Bucuresti pentru a promova oferta turistica de la malul Marii Negre. Programul va dura pana in luna august a acestui an si are drept scop recastigarea opiniei publice si determinarea unei revigorari a interesului pentru litoralul romanesc. Programul este sustinut de Autoritatea Nationala pentru Turism (A.N.T.), care a alocat peste un milion RON pentru desfasurarea in bune conditii a manifestarilor.
 
“Festivalul de cultura japoneza”PDF Print E-mail
Arad,Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Monday, 19 June 2006
Prima editie a “Festivalului de cultura japoneza” se va desfasura in perioada 23 – 24 iunie, la Arad.Organizatorul acestui eveniment este Mihaela Indricau. Acest festival este un prilej de a aduna voluntarii japonezi pentru o Intalnire cu persoanele interesate de cultura japoneza.
In cadrul festivalului se vor desfasura 4 ateliere de lucru, cel mai interesant dintre ele fiind cel de bucatarie japoneza. La primul atelier se vor preda notiuni de baseball, softball dar si de asistenta sociala. In cea de a doua zi, va avea loc atelierul de sport si activitati de tineret. Ziua se va incheia cu o demonstratie de kendo, in sala Clubului Sportiv Municipal.
 
Complicitate intre autoritatile ucrainiene si Patriarhia Rusa impotriva preotului din Hagi-CurdaPDF Print E-mail
Hagi-Curda, Sudul Basarabiei,Ucraina/Romanian Global News
Accesari :297
Monday, 19 June 2006
{mosimage}In noaptea de 17 spre 18 iunie patru indivizi au atacat casa in care locuia preotul Anatoli Curtev, parinte paroh al bisericii din Hagi Curda, apartinatoare de Mitropolia Basarabiei.

Dupa ce au spart geamurile si usa de la intrare cei patru indivizi care vorbeau ruseste au inceput sa-l ameninte ca daca nu pleaca din regiune vor termina cu el. Este al noulea incident de agresiune impotriva preotului si al bisericii.
Pe 17 iunie 2003 sunt batuti enoriasii bisericii; 21 iulie 2003 preotul este legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri; 29 noiembrie 2003 administratorului consiliului parohial i se da foc la anexe din curte; 23 ianuarie 2004 aceluiasi administrator i se da foc la masina; 6 iulie 2004 se taie lacatele de la biserica, iar icoanele sunt stropite cu motorina; 8 ianuarie 2005 mai multi necunoscuti se prefac ca il arunca pe preot intr-o fantana; 9 mai 2005 li se interzice enoriasilor sa intre in cimitir, iar preotul este batut; de Inviere 2006 in biserica sunt introduse gaze toxice mai multi enoriasi fiind intoxicati, iar slujba este intrerupta.
Situata in regiunea Odesa din Ucraina, in teritoriul din Sudul Basarabie, care apartine acum de Ucraina, biserica si preotul care o slujeste au fost, in repetate randuri, supusi unor agresiuni care au mers de la agresarea fizica a preotului pana la intoxicarea enoriasilor romani cu un gaz toxic in noaptea de Inviere. Lipsa de reactie a autoritatilor ucrainiene lasa loc unei banuieli ca intre acestea si cei care le provoaca, exista o complicitate ce urmareste izgonirea Bisericii Ortodoxe Romane (Mitropoliei Basarabiei) dintr-un teritoriu locuit de romani. Aceeasi lipsa de reactie se constata si din partea  MAE-DRRP de la Bucuresti, ai caror oficiali sunt preocupati in primul rand, de plimbari costisitoare si de incasarea de diurne prin Occident uitand complet de soarta a milioanelor de romani din jurul frontierelor si Balcani.

 

 

 
Incident lingvistic in Parlamentul de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 19 June 2006
Dupa discutii aprinse care au durat peste 2 ore, deputatii comunisti, impreuna cu doi deputati care au iesit anterior din Alianta „Moldova Noastra”, au respins, in cadrul sedintei Parlamentului de saptamana trecuta, un proiect de lege care ar fi obligat functionarii publici sa cunoasca limba romana si sa o vorbeasca la serviciu, pe motiv ca aceste prevederi se contin in alte legi, adoptate deja.

Potrivit portalului basarabean flux.md, autorul initiativei legislative, presedintele PSL, Oleg Serebrian, a mentionat ca acest proiect este in concordanta cu practicile existente in statele Uniunii Europene, in aceste tari cunoasterea limbii de stat fiind o conditie obligatorie pentru cetatenii care acced intr-o functie publica. Proiectul respectiv prevede ca atat membrii Guvernului, cat si functionarii publici trebuie sa cunoasca limba de stat la un nivel care sa le permita indeplinirea suficienta a obligatiilor de serviciu. Referindu-se la cheltuielile suportate din Buget pentru asigurarea traducerilor pentru functionari, inclusiv in cadrul sedintelor Parlamentului, vicepresedintele PPCD, Stefan Secareanu, a declarat ca se creeaza astfel conditii ca acesti oameni sa nu invete limba de stat. In opinia lui, mijloacele financiare respective ar trebui sa fie utilizate pentru implicarea unor specialisti pentru ca acesti functionari sa invete limba de stat.

 

 

 
Ilie Ilascu: „Pasat vana postul de presedinte al Basarabiei”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :563
Monday, 19 June 2006
{mosimage}Senatorul roman, Ilie Ilascu a cerut autoritatilor basarabene, in special Parlamentului, sa adopte, in regim de urgenta, un document juridic prin care sa ceara Federatiei Ruse, sa indeplineasca decizia CEDO privind eliberarea celor doi detinuti politici Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa.El a cerut ca acest document sa fie remis Moscovei pana la data de 26 iunie curent, cand va incepe sesiunea de vara a Consiliului Europei.
Totodata, el a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Chisinau, ca impreuna cu alti 20 de deputati din alte tari, va propune Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei sa nu valideze mandatul Federatiei Ruse de presedinte al Comitetului de Ministri al Consiliului Europei in legatura cu „insultele” facute de catre ministrul afacerilor externe al Rusiei, Serghei Lavrov pe marginea deciziei CEDO in acest caz. Lavrov a calificat-o drept una politica. El a preintampinat Federatia Rusia ca va avea „mari necazuri”.
In cazul in care Parlamentul nu va lua atitudine de cererea sa, Ilascu a spus ca va cere acelasi lucru si fata de Basarabia.
In cadrul aceleasi conferinte Ilascu a recunoscut faptul ca in timpul campaniei electorale din 2005 s-a intalnit cu ex-ministru al apararii Valeriu Pasat, dar nu a discutat despre o eventuala lovitura de stat sau atentate la viata cuiva. Ilascu a declarat, insa, ca Pasat i-a propus, atunci, sa se implice in campania electorala, dar nu a acceptat deoarece a suspectat ca ar putea fi un joc murdar. Din discutia pe care a avut-o atunci cu Pasat, el a inteles ca acesta pretindea la functia de sef al statului.
Potrivit lui Ilascu, Pasat a stiut ca va fi arestat. „Am avut o informatie, ca Republicii Moldova i s-a gasit o mireasa, pentru presedintia viitoare, dar luand in consideratia, mocirla politica de la Chisinau si sansele nule a oricarui politician de a deveni presedinte, s-a pus o misiune de a creste un politician. Misiunea a constat in incercarea de a-l face pe Pasat, un martir, un detinut al regimului comunist, care, peste un timp va iesi si va aparea in fata dumneavoastra pentru a prelua conducerea statului”, a spus Ilascu.
Daca Basarabia este „impotenta” sa faca ceva, el a spus ca-i va razbuna pe colegii sai care au decedat in urma conflictului de pe Nistru, pe care l-a numit „o agresiune din partea Rusiei” si ca-i va ataca in judecata pe toti criminalii de razboi. „Crimele de razboi nu se amnistiaza ci se pedepsesc. Pe acest dosar vor aparea 17 persoane din Transistria si alte 8 persoane din Republica Moldova precum si alte cateva persoane, care in prezent se ascund pe teritoriul Federatiei Ruse”, a spus acesta. (Ana Mutu, ziarul Flux)
 
Cetatenie automata pentru copiii straini nascuti in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :260
Monday, 19 June 2006
Copiii familiilor straine din Italia, nascuti in aceasta tara, vor primi automat cetatenia italiana, la fel ca si copiii care, desi veniti din alte tari, isi petrec aici anii decisivi pentru formarea lor.Masura este prevazuta de un proiect de lege initiat de gruparea italiana de centru-stanga Ulivo, care are ca obiectiv reformarea legii imigratiei. Prezentat in Camera Deputatilor in luna aprilie, proiectul de lege a ajuns in fata Comisiei de Afaceri Constitutionale saptamana trecuta.
Proiectul prevede ca fiii imigrantilor care traiesc legal de cel putin doi ani in Italia, sa primeasca automat cetatenia acestei tari. Acelasi drept va fi recunoscut, potrivit proiectului, si minorilor straini care, chiar daca nu s-au nascut in Italia, au trait aici pe o erioada neintrerupta de cel putin sase ani, urmand un ciclu scolar  sau de formare profesionala, sau desfasurand o activitate laborala. Acestia vor trebui, insa, sa demonstreze  o cunoastere adecvata a limbii italiene, dar si a culturii acestei tari.
Cel de-al doilea articol reduce de la zece la sase ani perioada de permanenta legala in Italia necesara pentru solicitarea naturalizarii. Cetateanul strain care prezinta cererea trebuie sa demonstreze ca are o retributie suficienta pentru propria sustinere si sa demonstreze o buna cunostere a limbii si culturii italiene.
 
Echivalarea diplomelor in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :265
Monday, 19 June 2006
Pentru a profesa in baza unui titlu de studiu obtinut intr-o tara extracomunitara, trebuie urmata o procedura de recunoastere a acestuia in Italia.
 Aceasta procedura se desfasoara in tara de origine si intr-o a doua faza in fata reprezentantelor diplomatice sau consulare italiene.
Intr-o prima faza, actul de studiu, in original, trebuie vizat de catre ministerul sub a carui autoritate a fost eliberat.
Pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, vizarea se face de catre Inspectoratele Scolare Judetene, pentru invatamantul preuniversitar si de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor pentru cele universitare si postuniversitare. In cazul certificatelor de calificare profesionala, vizarea se face de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
Potrivit Ghidului lucratorului roman in Italia, actul de studiu in orginal este apoi prezentat la prefectura in a carei raza se afla domiciliul solicitantului, pentru supralegalizare (Conventia de la Haga). Actul este apoi tradus in limba italiana de catre un traducator autorizat, iar traducerea este legalizata de catre notarul public. Tot la notarul public se face o copie legalizata a actului de studiu.
Actele legalizate de catre notarul public (copie legalizata in limba romana si traducerea legalizata in limba italiana) sunt prezentate, pentru supralegalizare (Conventia de la Haga) Curtii de Apel in a carei raza domiciliaza solicitantul.
Pentru toate titlurile de studiu care presupun absolvirea unui ciclu de studiu precedent (exemplu: diploma de absolvire a scolii postliceale, diploma de licenta), se va prezenta si acel titlu de studiu (exemplu: diploma de bacalaureat), cu legalizarile si traducerile prezentate mai sus.
Pentru echivalarea diplomei de licenta, o data cu actul de studiu in orginal se prezinta autoritatilor de mai sus atat programa analitica, cat si foaia matricola. In cea de-a doua faza, actele enumerate mai sus, in orginal si insotite de copii simple, se prezinta Consulatului Italiei la Bucuresti pentru obtinerea Declaratiei de Valoare.
 
Politici pentru imigratie din partea guvernului spaniol ZapateroPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 19 June 2006
{mosimage}Spania, care se lupta in ultima perioada cu fluxuri migratorii din ce in ce mai mari, a solicitat o politica comuna a Uniunii Europene in materie de imigratie clandestina, dar si resurse mai mari pentru confruntarea cu aceasta problema.Vicepremierul spaniol Maria Teresa Fernandez de la Vega a spus ca o decizie recenta a cel putin opt state membre ale Uniunii Europene pentru a ajuta Spania cu o misiune de patrulare pe mare, intr-un dintre regiunile indepartate, a demonstrat ca Europa incepe sa faca pasi in domeniul imigratiei.
"Cerem o politica comuna in materie de imigratie, pentru ca aceasta sa devina mai eficienta, Ceea ce trebuie sa obtinem in Europa sunt mai multe resurse" a spus Fernandez de la Vega.
Statele membre ale Uniunii Europene se vor intalni saptamana viitoare la Madrid pentru a finaliza pregatirile pentru misiunea comuna de patrulare din Canare.
 
Doua volume despre imigratie se lanseaza in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :217
Monday, 19 June 2006
Operatorii, reprezentantii asociatiilor, studentii, functionarii si jurnalistii sunt invitati saptamana viitoare la prezentarea Dosarului Statistic al Imigratiei Caritas/Migrantes.Marti, 27 iunie, de la ora 11.00 va fi prezentat la sediul Caritas volumul "Imigratia Ilegala in Italia", un studiu de cercetare bilingv, realizat in cadrul programului European Migration Network, desfasurat de Comisia Europena.
In cadrul evenimentului vor avea interventii reprezentanti ai Ministerului de Interne, ai Consiliului National al Economiei si Muncii, reprezentanti ai Caritas si ai Comisiei Europene. Totodata, a fost invitat si un reprezentant al Guvernului. 
Marti, 4 iulie, de la ora 11.00, la Sala Baldini va fi prezentat si volumul "Polonia. O noua tara de frontiera. De la straini la comunitari", un studiu de 384 de pagini rezultat in urma a doi ani de munca.
 
Un roman, medaliat cu aur la PittsburghPDF Print E-mail
Pittsburgh, SUA/Romanian Global News
Accesari :152
Monday, 19 June 2006
Dr. Ing. Mircea Manolescu, inventator al modulului individual de protectie antiseismica, si-a imbogatit palmaresul cu inca o Medalie de Aur decernata cu ocazia Expozitiei Internationale de Inventica INPEX ce a avut loc in perioada 7-10 iunie 2006 in Statele Unite ale Americii, la Pittsburgh.Astfel, recunoasterii europene a valorii inventiei, atestata prin diplomele de excelenta si medaliile obtinute in Romania (Bucuresti Inventika 2005 – Medalie de Aur cu felicitarile juriului), Belgia (Bruxelles Eureka 2005 – Medalie de Aur cu mentiune, Meritul pentru inventie in Grad de Comandor), Elvetia (Geneva Salonul International de Inventica 2005 - Medalie de Aur cu felicitarile juriului, Premiul special al Ministerului Rus pentru gestionarea situatiilor de urgenta), se adauga si recunoasterea pe continentul nord-american in cadrul celei mai mari expozitii de inventica din lume: INPEX.
Cu ocazia aceleiasi expozitii a avut loc si lansarea oficiala pe piata americana a produsului mai sus mentionat, in compania partenerului american si a firmei producatoare, lansare ce s-a bucurat de o larga apreciere atat din partea presei locale cat si a publicului larg.
 
Expozitia Mircea Cantor la LondraPDF Print E-mail
Leeds, Anglia/Romanian Global News
Accesari :147
Monday, 19 June 2006
Leeds City Art Gallery, The Headrow, va gazdui in lunile de vara o expozitie Mircea Cantor, in cadrul expozitiei de grup "Paranoia".Intr-o perioada in care lumea a fost martora la evenimente dramatice si socante, expozitia abordeaza o tema universala si  mereu prezenta, explorand realitatea din jur prin intermediul artistilor internationali care isi propun sa exploreze esenta Paranoiei si sa interpreteze evenimentele prin prisma sa.
Expozitiile vor include fotografie, video proiectii, spectacole, instalatii, desen si tehnologie digitala, si vor cuprinde lucrari semnate de artisti din diverse medii culturale si etnice, unii dintre ei din regiuni cu tuburari serioase in ultima perioada, precum Liban, Palestina, Israel, Serbia si Muntenegru, dar si artisti din USA, UK, Italia, Spania, Turcia si Franta.
Curata de Predrag Pajdic, expozitia se lanseaza la Leeds la data de 29 iunie si va ramane deschisa pana la data de 27 august. Lucrarile vor putea fi vazute apoi si la Focal Point Gallery din Southend si la Freud Museum din Londra, inainte sa plece intr-un turneu international. 
 
Concert Liliana Catuneanu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :147
Monday, 19 June 2006
Va reamintim ca tanara pianista romanca Liliana Catuneanu va sustine pe 20 iunie, un concert de exceptie organizat de Institutul Cultural Roman din Paris.Evenimentul va avea loc marti, 20 iunie, de la ora 20.00, iar in program se vor afla piese de Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, Serguei Prokofiev.Cei interesati sunt asteptati la data mentionata in Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris. Rezervarea este indispensabila si se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31. Pretul biletului de intrare este de 5 euro.
 
O istorie a muzicii romanesti la Paris   PDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :163
Monday, 19 June 2006
Cateva secole de muzica romaneasca, cu realizarile lor si numele lor mari, vor fi prezentate luna aceasta la Paris, in cadrul unei seri de Istorie a Muzicii Romanesti.Evenimentul se va desfasura marti, 20 iunie, de la ora 20.00, la Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris. Concertul care va plimba publicul spectator prin istoria muzicii romanesti va fi sustinut de catre ansamblul „Archaeus”, foarte cunoscut in Romania, dirijat de compozitorul Liviu Danceanu, profesor la Conservatorul din Bucuresti. El este totodata si primul bursier George Enescu, beneficiind de o bursa oferita de Institutul Cultural Roman la Cite Internationale des Arts de Paris.
Rezervarile se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31, iar pretul unui bilet este de 5 euro.
 
Sarbatoare romaneasca la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :184
Monday, 19 June 2006
Ca in fiecare an, la finele lunii iunie, asociatia romaneaca din Strasbourg, ACAR, organizeaza si anul acesta o Sarbatoare Campeneasca, pentru toti romanii din regiune.Intalnirea va avea  loc duminica, 25 iunie, pe peluza ARES, in rue d'Ankara, Strasbourg - Esplanade, de la ora 11.00 pana la ora 17.00.
Desfasurata intr-o ambianta degajata, romanii din Strasborg pot petrece cateva ore in familie, alaturi de prieteni si de noi cunostinte. Intalnirea va fi si o ocazie pentru a discuta despre vacanta in Romania, dar si pentru o cura de thalassotherapie.
Dorin Gheorghilas, marele flautist, va anima sarbatoarea romanesca cu muzica folclorica de pe meleagurile de acasa, iar micii si salata orientala vor completa si ei atmosfera pur romaneasca.
 
Un viceprimar din Valcea a devenit tamplar in AngliaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :161
Monday, 19 June 2006
Un viceprimar dintr-o comuna valceana a renuntat la functie pentru un post de tamplar in Marea Britanie.

Edilul din Roesti-Valcea a ramas sa munceasca in Anglia unde castiga de zece ori mai mult ca in tara.
 Potrivit Actualitatea Romaneasca, Mircea Balan a fost ales viceprimar in 2004. Salariul de zece milioane de lei nu i-a permis insa sa termine lucrarile la vilisoara pe care a inceput sa o construiasca in urma cu cativa ani, asa ca a decis sa plece la munca in strainatate. Viceprimarul fost maistru la Oltchim, a mai fost la munca in strainatate si a putut sa-si dea seama cat de bine se castiga afara comparativ cu Romania. “In Algeria si Libia, unde a plecat de la fabrica, nu a rezistat din cauza caldurii. A fost bolnav, pensionat medical si, ca orice gospodar, tata a trei copii, a facut tot posibilul sa le asigure un viitor”, a declarat sotia sa pentru “Ziarul”.
In Anglia, fostul viceprimar a gasit un loc de munca in constructii. “Sta in Londra, dar serviciul il are la o suta si ceva de kilometri si zilnic face naveta. Cu salariul de la primarie nu puteai sa-ti termini o casa, mai ales ca mai avem o fata studenta si un baiat de 17 ani, elev. Aici, la Roesti, avem si multi stupi, dar nu poti castiga atat cat sa speri ca maine iti va fi mai bine”, a mai povestit sursei citate sotia fostului edil.
Colegii sai “presimteau” ca vicele coace ceva. Surpriza a venit acum doua saptamani, cand pe telefonul Executivului local s-a primit un fax prin care Mircea Balan isi anunta demisia. “Era in ultima sa zi de concediu cand ne-a comunicat ca a incheiat conturile cu primaria. Ne-a spus ca, decat sa stea pe un salariu de 10 milioane de lei pe luna aici, la primarie, mai bine castiga 80 de milioane de lei pe luna in Anglia. In sedinta de consiliu local s-a luat in calcul demisia sa, urmand sa fie numit un alt viceprimar”, a declarat Grigore Maria, secretarul primariei.
Mircea Balan lucreaza acum in constructii, ca tamplar. El a fost ajutat sa-si gaseasca de munca de fiica cea mai mica a sa, casatorita cu un roman care locuia in Anglia, ai carei cu parinti si-au deschis acolo o afacere in domeniul constructiilor.

 
Vizita sculptorului Mircea Paul Goreniuc in ChinaPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 19 June 2006
Sculptorul romano-american Mircea Paul Goreniuc va fi prezent la Beijing, pe 22 iunie, unde trei din  proiectele sale  vor participa in expozitia organizata de Comitetul de Organizare a  Parcului Olimpic pentru sculptura in aer liber din Beijing, in Planning Exhibition Hall. Artistul va da  si un interviu, pe 27 iulie, la radio China International, redactia in limba romana.
Pe 3 Iulie M. P. Goreniuc va deschide expozitia de fotografii color a patruzeci de sculpturi, in sediul Ambasadei Romane din Beijing, la  invitatia  ambasadorului roman la Beijing, Viorel Isticioaia Budura.La vernisajul urmat de un cocktail  vor participa peste 100 de personalitati din partea Ministerul Culturii, municipalitatii orasului Beijing, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici din China, jurnalisti, televiziunea chineza si membrii ai celorlalte ambasade acreditate la Beijing. 
Sculptorul Goreniuc si-a facut studiile la Academia de Art din Munchen, si apoi  la California State University din San Francisco si la California State University din San Jose- Capitala  Silicone Valley, obtinind cea mai inalta diploma, "Master of Fine Arts in Sculptura " with Great Distinction. 
A plecat din Romania in 1970, in Germania si a lucrat pentru metroul ce se construia in vederea Jocurilor Olimpice din 1974, ca muncitor necalificat,  spargand beton cu ciocanul cu aer comprimat, la 15m sub pamant zece ore pe zi. Dupa ce a fost acceptat la  "Akademie der Buildende Kunste " Academia de Fine Arts din Munchen,  a continuat sa lucreze serile si in vacante restaurind biserici si cioplind monumente funerare in granit. Ajuns in  America a lucrat un timp ca timplar si in constructii devenind membru in Uniunea Tamplarilor, iar dupa terminarea facultatilor a predat sculptura, modelajul  si technicile de turnat in bronz la diferite universitati.
Dupa ce a primit diploma de Master of Fine Arts cu specializare in Sculptura Monumentala,  Mircea Goreniuc a  fost invitat si a devenit membru pe viata in Societatea Nationala de Onoare din  USA,   "Phi Kappa Phi ".
Sculpturile lui monumentale se afla in colectiile permanente de sculptura in aer liber a multor orase din California si in anul 2002 sculptura sa "Space Dance for Peace IV" care a castigat Premiul de Excelenta in competitia internationala, Expozitia si Simpozionul din Beijing, a fost cumparata de Municipalitatea orasului Beijing si instalata  in Collectia Permanenta de Sculptura Monumentala, in Parcul International de Sculptura din Beijing in anticiparea Jocurilor Olimpice din 2008.
Sculptorul Mircea Paul Goreniuc este si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar recene acesta a a predat bustul  turnat in bronz, Majestatii Sale Regina Ana, la Palatul Elisabeta din Bucuresti. Opera de arta a fost turnata la turnatoria de bronz a  Combinatul Fondului Plastic din Bucuresti,  modelata in atelierul din San Jose California  si Palatul Elisabeta si finisata in bronz, in  atelierul din Bucuresti.
Bustul in bronz al  Majestatii Sale Regele Mihai I, executat cu trei ani inainte, se afla la Palatul Savarsin de linga Arad.
 
Expozitie de pictura organizata de ICR din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :144
Monday, 19 June 2006
Pe 19 iunie, va avea loc o noua expozitie de pictura, un dialog plastic neobisnuit intre un pictor de origine romana care traieste in Germania, Christian Hamsea, si un pictor ecuadorian, Jose Antonio Villena.Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman din Berlin, in salile Institutului Titu Maiorescu. Artistii plastici Christian Hamsea si Antonio Villena se confrunta in culoare si forma, intr-un "meci" artistic de inalta tinuta. Tanarul roman, absolvent al Academiei de Arte din Nürnberg, este in prezent unul dintre cei mai bine cotati artisti plastici in Germania si va deschide o expozitie personala la Sibiu in anul 2007, anunta portalul  asociatiei interculturale Ars Longa din Germania.
 
Manifestari culturale ale artistilor romani in ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :201
Monday, 19 June 2006
La Palazzo Correr din Venetia a avut loc recent vernisajul expozitiei „Metamorfosi – Il mondo a colori” a artistului plastic de origine romana Luminita Taranu.Expozitia a beneficiat de patronajul Primariei din Venetia, al Ambasadei Romaniei in Italia si al Accademiei di Romania la Roma. Prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, a prezentat personalitatea Luminitei Taranu, membru marcant al diasporei romane, cu un renume deja consolidat in cercurile culturale din Italia, atat in calitate de participanta la colective importante, cat si in cea de autoare a unor expozitii personale care s-au bucurat de aprecierea unor cunoscuti critici de arta italieni: Mario de Candia, responsabilul sectiei culturale a cotidianului „La Repubblica”, Giorgio Di Genova, Arnaldo Romani Brizzi, Federica Di Castro, Barbara Martusciello, Ivana D’Agostino. Publicul prezent la vernisaj a remarcat atat motivele zoomorfe prezente in lucrarile Luminitei Taranu, care recompun structurile naturale si legaturile omului cu mediul inconjurator, precum si materialele inedite pe care artista le utilizeaza ca suport pentru creatiile sale: hartie, nisip, lemn. Expozitia – gazduita in mod semnificativ de cele doua institute culturale romanesti in Italia: Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si, intr-o etapa ulterioara, de Accademia di Romania la Roma -  va ramane deschisa pentru publicul venetian pana pe 2 iulie. In a doua parte a serii a avut loc recitalul sustinut de pianista Ramona Munteanu, absolventa a Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, care beneficiaza in prezent de o bursa de studiu la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Venetia. Publicul a putut aprecia sensibilitatea si virtuozitatea cu care tanara pianista a interpretat Sonata a III-a de S. Prokofiev, Suita 1922 de P. Hindemith si Carillon Nocturne de G. Enescu.
Luni, 26 iunie, va avea loc prezentarea volumului Gli ebrei hanno sei dita. Una vita lunga un secolo (Editura Feltrinelli, 2005) de Anna Colombo, urmata de recitalul de lieduri ce va fi sustinut de Bianca si Remus Manoleanu, relateaza pentru RGN directorul Institutului Roman de Cultura si  Cercetari Umaniste din Venetia, prof univ. dr. Ioan-Aurel Pop.
 
Bani mai multi de la Banca Mondiala pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanain Global News
Accesari :158
Monday, 19 June 2006
{mosimage}Banca Mondiala a anuntat ca urmeaza sa majoreze asistenta acordata Basarabiei.Anul acesta Banca Mondiala va acorda Basarabiei credite pentru reforma in domeniul ocrotirii sanatatii, realizarea Strategiei Nationale de Crestere Economica si Reducere a Nivelului Saraciei, transmite DECA-press. Paul Bermingham, director regional al Bancii Mondiale pentru Basarabia, Ucraina si Belarus, a spus, in cadrul unei sedinte comune a Bancii Mondiale si guvernului de la Chisinau, ca pe parcursul ultimilor sase ani evolutia economica a Basarabiei a inregistrat o crestere de circa 40 la suta din PIB. In anul 2007, asistenta acordata Basarabiei va creste, Banca Mondiala fiind dispusa, in caz de solicitare din partea guvernului, sa acorde credite si pentru modernizarea arterelor rutiere.
 
Festival Multicultural in KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :184
Monday, 19 June 2006
Festivalul Multicultural din Kitchener se va desfasura in perioada 24 -25 iunie.In cadrul acestui festival, Asociatia Romanilor din Triungiul de Aur, ARTA va organiza duminica, 25 iunie, incepand cu ora 14.30, in parcul Victoria, un recital de muzica romaneasca. Vor urca pe scena formatia de muzica populara romaneasca “Martisor”, sub conducerea profesorului Ion Damian si formatia Duo Folk.
 
“Nedee” romaneasca in HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :666
Monday, 19 June 2006
Asociatia Culturala Romana din Hamilton organizeaza “Nedee” la Campul Romanesc, in perioada 1 – 2 iulie.Sambata, 1 iulie va fi organizata o discoteca in aer liber, iar duminica, 2 iulie, se vor desfasura mai multe activitati sportive, dansuri si antren. Programul muzical va contine numeroase melodii din repertoriul romanesc, dar si din cel international. Copii se vor putea bucura de un bazin de inot, de jocuri distractive si diferite premii. Meniul va contine barbeque, bar asortat si altele.
 
Cabinet romanesc de medicina traditionala orientala in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :115
Monday, 19 June 2006
In Toronto se va inaugura un nou cabinet de medicina traditionala orientala.Evenimentul se va desfasura joi, 22 iunie, intre orele 16.00 – 19.00, la adresa 335 Sheppard Avenue East, Toronto. In cadrul inaugurarii se vor acorda mini-sedinte de medicina orientala. Cabinetul, sub conducerea doctorului acupuncturist Dan Micu, ofera sedinte de acupunctura, acupresura, acupunctura cosmetica, masaj terapeutic si de relaxare, Lypossage (terapie anticelulita), fitoterapie orientala si tehnici de medicina traditionala orientala.
 
Clubul roman “Baden” participa la Ziua NatiunilorPDF Print E-mail
Nussbaumen, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :659
Monday, 19 June 2006
Clubul roman “Baden” va participa ca invitat la Ziua Natiunilor, manifestare ce va avea loc in data de 25 iunie, intre orele 10.00 – 21.00, in Nussbaumen.In standul Clubului roman “Baden” vor fi prezentate cateva specialitati culinare romanesti precum si vinuri originale romanesti. La acest eveniment sunt invitati sa participe toti romanii din Elvetia.
Clubul roman “Baden” a fost infiintat in septembrie 2005, iar printre obiectivele acestui club se numara si promovarea culturii romane, sprijinirea activitatilor romanesti precum si integrarea socio-culturala a romanilor din Elvetia.
 
Jurnalisti basarabeni in Bosnia-HerzegovinaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :192
Monday, 19 June 2006
Opt jurnalisti din basarabeni, inclusiv trei din regiunea transnistreana, vor efectua intre 19 si 24 iunie o vizita de studiu in Bosnia-Herzegovina.
Consultantul superior al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ) din Chisinau, Natalia Angheli-Zaicenco, a informat ca ziaristii din Basarabia vor merge in trei localitati din Bosnia-Herzegovina unde vor avea diverse intalniri de documentare. Ei se vor intretine cu jurnalisti locali care scriu despre conflictele interetnice si solutionarea acestora. Jurnalistii din basarabeni vor fi gazduiti de Centrul Media din Saraievo, care a elaborat, in comun cu CIJ, agenda vizitei de studiu. Potrivit agentiei Monitor Media, ziaristii vor vizita organizatii din domeniul media, publicatii si institutii audiovizuale din Saraievo si din alte doua localitati pe care le vor vizita, respectiv Mostrar si Bania Luca.
Vizita jurnalistilor in Bosnia-Herzegovina este organizata de CIJ in cadrul Programului „Crearea unui cadru de relatii pasnice in Basarabia”, administrat de Sectia DFID din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Chisinau si finantat de Fondul Guvernului Marii Britanii pentru prevenirea conflictelor din Rusia si statele CSI. 
In luna mai, in cadrul aceluiasi program, un grup de jurnalisti din Basarabia a efectuat o vizita de studiu in Georgia. 
 
A fost lansat portalul de fotbal gol.mdPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 19 June 2006
La Chisinau, a fost recent lansat portalul de fotbal gol.md,  www.gol.md, acesta cuprinzand la ora actuala in mare parte materiale de la Campionatul Mondial de fotbal din Germania.Portalul contine stiri de ultima oara, articole, opinii ale expertilor, pronosticuri pentru evolutiile de la CM, relateaza agentia Monitor Media. Compartimentul „Fotbal national” include programul meciurilor echipei nationale de fotbal in preliminariile Campionatului European. Pe pagina web este rezervat spatiu si vedetelor din fotbal. Site-ul contine si rubrica „Alte sporturi”, unde sunt prezentate materiale cu sportivi de performanta din alte sporturi decat fotbalul. 
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions