Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Proiect pentru reconfigurarea Pietei Palatului/Pietei RevolutieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :213
Wednesday, 21 June 2006
Ministerul Culturii si Cultelor a organizat luni, 19 iunie, o dezbatere publica pe tema reconfigurarii Pietei Palatului/Pietei Revolutiei.
Concluziile dezbaterii au aratat ca  reconfigurarea ansamblului construit in spatiul Piata Palatului/Piata Revolutiei trebuie sa faca subiectul unui proiect urban, cu o tema bine definita, cu un caracter pietonal accentuat si cu un program de desfasurare, la realizarea caruia sa fie implicati toti factorii avizati si interesati, respectand principiul concurentei. Proiectul urban va cuprinde si initiativa Ministerului Culturii si Cultelor de reconfigurare a Salii Palatului, care va deveni un centru cultural multifunctional, conectat cu Muzeul National de Arta al Romaniei, pana in septembrie 2007.
Reuniunea a constituit un cadru deschis de dezbatere, la care au participat numerosi arhitecti – conducatori si/sau ai organizatiilor profesionale si academice, reprezentanti ai autoritatilor publice centrale, ai institutiilor publice riverane Pietei Palatului/Pietei Revolutiei, precum si alte persoane avizate si interesate.
Moderatorul dezbaterii, dl. secretar de stat Virgil Stefan Nitulescu, a stimulat discutiile in directia lansarii unei teme de proiectare, a unui traseu cultural al creatiei arhitecturale din zona Pietei Revolutiei/Pietei Palatului. Majoritatea arhitectilor participanti la dezbatere au pledat pentru folosirea proiectelor castigatoare ale concursului de urbanism „Bucuresti 2000”, organizat in 1997, si pentru implicarea castigatorilor arhitecti de atunci in proiectarea remodelarii Pietei Palatului.
Referitor la consolidarea Salii Palatului, ministrul culturii si cultelor Adrian Iorgulescu a declarat ca proiectul de „revigorare” a Salii Palatului este o prioritate. Degradarea acesteia si chestiunea acusticii trebuie rezolvate, astfel incat Festivalul „George Enescu”, din septembrie 2007, sa se desfasoare, in cele mai bune conditii, intr-un mall cultural multifunctional al Bucurestiului.”
Proiectul de refacere a Salii Palatului, prezentat de arhitectul Romeo Belea, pentru care exista fonduri guvernamentale, include reconstruirea unor pereti ai Salii Palatului, precum si reducerea numarului de locuri, pentru imbunatatirea vederii catre scena si a acusticii salii. Acesta include si extinderea Muzeului National de Arta din vecinatate, prin constructia unui spatiu subteran in curtea muzeului, care sa faca legatura cu toate aripile acestuia.
In cadrul dezbaterii, s-au mai pus in discutie: deficitul mare de spatiu public, necesitatea studierii de catre profesionisti a planului zonal urban pentru reconfigurarea Pietei Palatului inainte de acordarea avizelor pentru acesta, pentru pastrarea si stimularea calitatii de spatiu urban, corelarea proiectarii parcajelor subterane cu constructiile de la suprafata, revizuirea legislatiei de urbanism care sa cuprinda norme clare de consultare, necesitatea unei dezbateri pe tema proiectului Esplanada, obligativitatea morala a Ministerului Culturii si Cultelor de garantare a calitatii creativitatii contemporane.
 
Repatrierea trupului sublocotenentului post-mortem Gheorghita Ionel DragusanuPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 21 June 2006
Trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem Gheorghita Ionel Dragusanu, cazut la datorie in Afganistan, va fi repatriat joi 22 iunie, cu o aeronava C-130 Hercules apartinand Fortelor Aeriene Romane, a informat Biroul de Presa al M.Ap.N.Aterizarea aeronavei este prevazuta a avea loc in jurul orei 21.00, pe aeroportul Mihail Kogalniceanu, unde se va desfasura un ceremonial militar si religios.
Trei dintre militarii raniti, sublocotenentul Dinu Razvan Manoila, sergentul Laurentiu Serban si sergentul Costinel Valerica Slaniceanu au fost transportati in cursul noptii trecute la un spital din Germania. Primii doi militari, Manoila si Serban, cu rani la picior, sunt stabilizati medical, iar Slaniceanu, avand politraumatisme craniene, rani la picioare si trunchi, este in continuare in stare critica.
Al patrulea militar ranit, plutonierul Iosif-Adrian Luca - Micu este in afara oricarui pericol si ramane sub supravegherea medicilor bazei din Kandahar.
 
Politia Romana – partener activ al Asociatiei Sefilor de Politie din Sud-Estul Europei PDF Print E-mail
Plovdiv, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :227
Wednesday, 21 June 2006
In perioada 21-23 iunie, inspectorul general al Politiei Romane, chestor principal de politie Dan Valentin Fatuloiu, va participa la cea de a patra intalnire anuala a Asociatiei Sefilor de Politie din Sud -Estul Europei (SEPCA), care se va desfasura in Plovdiv, Bulgaria.Cu acest prilej, vor fi discutate obiectivele Comitetului Executiv SEPCA si vor fi lansate noi initiative de cooperare intre serviciile de politie din regiune. De asemenea, membrii SEPCA vor dezbate proiectele regionale lansate de Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est si vor analiza propunerile privind incheierea unor protocoale de colaborare cu Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa si Centrul SECI. Potrivit agentiei Prompt Media, totodata, va fi semnat Acordul de Cooperare intre Asociatia Sefilor de Politie din Sud-Estul Europei si Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, elaborat in luna martie a acestui an, in cadrul grupului de lucru coordonat de partea romana. In calitatea sa de membru SEPCA, Politia Romana contribuie esential la consolidarea cooperarii in regiune, prin realizarea unui schimb permanent de informatii si prin armonizarea mijloacelor specifice de actiune cu cele ale institutiilor similare din sud-estul Europei, in scopul combaterii eficiente a criminalitatii organizate transfrontaliere.
 
Membrii Comisiei pentru Comert International, in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Wednesday, 21 June 2006

Membrii Comisiei pentru Comert International (INTA) din Parlamentului European, Daniel Varela Suanzes-Carpegna si Caroline Lucas, insotiti de senatorul roman, observator in PE, Marian-Jean Marinescu, viziteaza Romania in perioada 21-23 iunie pentru a evalua gradul de pregatire a tarii in vederea aderarii la Uniunea Europeana, cu accent pe eforturile de integrare in politica comerciala comuna a Uniunii.


 

Informatiile culese de membrii comisiei INTA in urma acestei vizitei vor fi folosite ca baza de lucru de Parlamentul European, in pregatirea unei rezolutii privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, al carei proiect va fi dezbatut in toamna acestui an. Delegatia comisiei INTA va avea
intalniri cu ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, cu cel al Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, cu ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, cu presedintele comisiei parlamentare pentru integrare europeana, Viorel Hrebenciuc, cu reprezentanti ai comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor. De asemenea, pe agenda de lucru a membrilor Parlamentului European figureaza intalniri cu adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Onno Simons, cu societatea civila, precum si vizite la trei intreprinderi mici si mijlocii din Bucuresti, relateaza Prompt Media.
 
Spectroscopie prin rezonanta magnetica la BrasovPDF Print E-mail
Poiana Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :178
Wednesday, 21 June 2006
Scoala internationala de vara :’’Imagistica si spectroscopie prin rezonanta magnetica’’, editia a XII-a, se va desfasura anul acesta la Poiana Brasov, in perioada 24 - 28 iunie.

Organizatorii evenimentului sunt Institutul Cultural Roman si Societatea Internationala de Rezonanta Magnetica in Medicina, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie ‘’Carol Davila’’ si Departamentul de Radiologie, Spitalul Militar Central Bucuresti. Tematica editiei din acest an este reprezentata de aplicatiile medicale ale rezonantei magnetice. Seminarele vor fi sustinute de specialisti din Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Germania, Marea Britanie si SUA. Vor participa 120 de cursanti din opt tari Bulgaria, China, Basarabia, Olanda, Romania.


 

 
Institutul Francez a sarbatorit 70 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Wednesday, 21 June 2006

Institutul Francez din Bucuresti a implinit 70 de ani de functionare in sediul actual.

 

Cu acest prilej s-a organizat in data de 19 iunie, incepand cu ora 17.30, la sala ‘’Elvira Popescu’’ a Institutului, o conferinta care a fost sustinuta de scriitorul Andre Godin. Scriitorul este autorul unei carti despre istoria Institutului Francez de Studii Superioare din Romania intre 1924 si 1948. In aceeasi zi a avut loc si un eveniment muzical sustinut de Nathalie Joly, Dan Grigore, Mihaela Mingheras.
In perioada 16 - 23 iunie, Institutul Francez gazduieste, la sala ‘’Elvira Popescu’’, reluari din Festivalul International de Film – Transilvania.


 

 
Punte intre Romania si Bulgaria la Capul MidiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :274
Wednesday, 21 June 2006
Guvernul a adoptat o hotarare privind deschiderea temporara a unui punct de trecere a frontierei in zona poligonului Capu Midia.

Acesta va fi folosit pentru executarea, cu aeronave, respectiv elicoptere militare straine, a activitatilor militare de transport aerian de catre militarii straini. In perioada 13-28 iulie 2006 se vor desfasura in Romania si in Bulgaria exercitii militare, cu participarea unor forte din Romania, Bulgaria si Statele Unite ale Americii. Punctul de trecere a frontierei Capu Midia va functiona temporar, in perioada 15-26 iulie 2006, numai in intervalele de timp prevazute in solicitarile Ministerului Apararii Nationale, formulate si transmise structurilor Politiei de Frontiera Romane, respectiv structurilor Autoritatilor Nationale a Vamilor. Solicitarile trebuie transmise cu cel putin 24 de ore inainte de sosirea sau plecarea aeronavelor/elicopterelor.


 

 
Inundatiile ameninta din nou RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :181
Wednesday, 21 June 2006
Conform datelor furnizate de secretarul de stat din MAI, Victor Paul Dobre, nu mai putin de 549 de persoane au fost evacuate, dintre care 400 in judetul Bistrita Nasaud.
Doua persoane din comuna Spermezeu (BN) sunt confirmate ca fiind moarte in urma inundatiilor, existand suspiciunea altor doua decese in comuna bistriteana Tirlisua. Un numar neprecizat de persoane sunt disparute, dar acest lucru nu a putut fi confirmat inca.
„Datele sunt aproximative, deoarece nu avem inca situatia exacta din cel mai afectat judet, Bistrita-Nasaud”, a spus Dobre, citat de Hot News.
Din informatiile stranse pana acum, reiese ca 53 de localitati sunt afectate, dintre care 10 sunt izolate din punct de vedere al accesului auto. In plus, 183 de locuinte sunt afectate, 84 distruse si 25 in pericol de prabusire. Inundatiile au afectat 2637 de hectare de teren. Ministrul Administratiei Vasile Blaga, a cerut miercuri, in sedinta de Guvern, ca 385 de miliarde de lei vechi sa fie redistribuite pentru inundatiile din ultimele zile.
Vremea rea va mai dura cel putin o saptamana. Centrul Operational de Urgenta a transmis avertizare hidrologica catre prefecturile a noua judete. Conform acesteia vor fi scurgeri importante si acumulari masive de apa in urmatoarele bazine hidrografice: Somesul superior, Crasna, Crisul Alb, Bega, Timis, Barzava, afluentii Muresului. Avertizarea se refera la zilele de miercuri si joi.
 
Album foto pentru Armata RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :188
Wednesday, 21 June 2006
In cadrul campaniei de informare publica privind transformarea Armatei Romaniei si prezentarea ofertei pentru o cariera militara, Directia Relatii Publice a M.Ap.N. va edita, in luna septembrie 2006, un album foto de prezentare, realizat in limbile romana si engleza, cu aspecte din activitatea militarilor romani.In acest scop, va fi organizata, in perioada 21 iunie - 20 iulie, o selectie nationala de arta fotografica, la care pot participa toate persoanele  care doresc sa trimita fotografii ce surprind activitatea militarilor romani in teatre de operatii si in misiuni internationale, pregatirea si instructia
sau participarea la limitarea efectelor unor calamitati naturale.
Dupa o prima selectie realizata de un juriu, fotografiile vor face obiectul unei
expozitii itinerante in cateva orase, sub titlul ‘’O armata profesionista pentru Romania. Profesionisti pentru Armata Romaniei’’ si vor fi afisate pe pagina de internet www.mapn.ro/concurs, prilej cu care vizitatorii isi pot exprima votul in cartea expozitiei sau, electronic, pe site-ul mentionat. In urma centralizarii voturilor, cele mai reusite fotografii vor fi incluse in albumul de prezentare, anunta agentia Prompt Media.
 
S-au implinit 14 ani de la masacrul de la TighinaPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :199
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Veteranii razboiului de la Nistru din 1992 au comemorat 14 ani de la batalia de la Tighina - Bender, cea mai sangeroasa confruntare din timpul acelui conflict, locul unde sute de romani moldoveni si-au dat viata pentru apararea celui de-al doilea stat romanesc.

La 19 iunie 1992, fortele separatiste transnistrene, care asediau de luni de zile comisariatul de politie din localitate, ramas loial autoritatilor basarabene. Fortele de politie, sprijinite de voluntari, au respins asaltul fortelor separatiste, sprijinite de tancuri ale armatei a XIV-a a Fedratiei Ruse. Ulterior insa, separatistii au recapturat orasul Tighina, situat pe malul basarabean al Nistrului, oras care se constituie ca un cap de pod pe acest mal. Numarul victimelor de la Tighina, combatanti sau civili, se cifreaza la sute de morti si raniti, facand din aceasta batalie cel mai sangeros incident al razboiului civil din 1992.


 

 
Autoritatile romane somate sa iasa din inertie in cazul Hagi-CurdaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :309
Wednesday, 21 June 2006

{mosimage}Consiliul Mondial Roman si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni se adreseaza intr-o scrisoare deschisa autoritatilor romane si Patriarhului Teoctist, cerandu-le sa intervina in cazul agresiunilor repetate impotriva preotului si bisericii romanesti din Hagi-Curda din Sudul Basarabiei-Ucraina.

 

 

SCRISOARE DESCHISA

Obiectiv: S.O.S. Romanii din Ucraina !

Catre,

Prea Fericirea Sa Patriarhul Teoctist.

(Foto:Ministrul Ungureanu si omologul sau ucrainean)
Presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu
Primul Ministru, dl. Calin Popescu Tariceanu
Ministrul de Externe, dl. Mihai-Razvan Ungureanu

Alarmati si revoltati de cele intamplate in mod repetat romanilor din localitatea Camasovca (Hagi Curda) din Ucraina, aducem in atentia domniilor voastre urmatoarea situatie de criza, care este una dintr-un sir intreg de altele asemenea, asa cum ne-a fost relatata de catre Vasile Iordachescu, epitropul Bisericii Ortodoxe apartinand de Biserica Ortodoxa Romana, Mitropolia Basarabiei:
“Noi, crestinii din Camasovca cerem ajutor si protectie! In noaptea de 18.06.2006, la orele 3.00, in casa unei crestine, unde se oprise parintele Anatol Curtev cu sotia si verisoara, au avut loc urmatoarele:
Trei persoane mascate au venit si au rupt cablul electric, intrerupand lumina electrica, apoi au spart toate geamurile de la ferestre. Au inceput sa bata cu picioarele in usa, cerand sa iasa parintele Anatol. Persoanele vorbeau ruseste si strigau ca acest teritoriu este al Mitropoliei Moscovei, cerand sa iasa parintele sa-l ucida.
Parintele a cerut ajutor (prin telefon) de la epitropul Vasile Iordachescu, care imediat a venit in ajutor. Domnul Iordachescu s-a adresat primarului Dreglea M.I. dupa ajutor, insa acesta i-a raspuns: - Lasati-ma sa dorm, sunati dupa orele 6.00.... In timp ce mascatii bateau in usa, stapana casei s-a suit in pod si striga: - Ajutor, ne ucid.... “
In ajutor au venit niste tineri si vecinii, care s-au trezit la strigatele strasnice. Acum la rand este domnul Iordachescu care e amenintat deasemenea cu moartea si care nu mai poate trai o viata normala, asteptand in orice moment pericolul. Familia dansului este in aceeasi situatie. Se tem sa nu fie ucisi si sa nu li se dea foc la casa.
Asa traiesc crestinii ortodocsi romani, care doresc sa tina de Biserica Romana, in satul Camasovca: o teroare identitara! “

Acesta agresiune a fost precedata de un intreg sir de acte asemanatoare pe care vi le aducem la cunostinta:
Pe 17 iunie 2003 sunt batuti enoriasii bisericii; 21 iulie 2003 preotul este legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri; 29 noiembrie 2003 administratorului consiliului parohial i se da foc la anexe din curte; 23 ianuarie 2004 aceluiasi administrator i se da foc la masina; 6 iulie 2004 se taie lacatele de la biserica, iar icoanele sunt stropite cu motorina; 8 ianuarie 2005 mai multi necunoscuti se prefac ca il arunca pe preot intr-o fantana; 9 mai 2005 li se interzice enoriasilor sa intre in cimitir, iar preotul este batut; de Inviere 2006 in biserica sunt introduse gaze toxice mai multi enoriasi fiind intoxicati, iar slujba este intrerupta.

Consiliul Mondial Roman (CMR), organizatie umbrela romano-americana impreuna cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni asociatiile, va solicita implicarea directa, in special a Presedintelui Romaniei in rezolvarea acestor situatii extrem de grave si aducerea la cunostinta autoritatilor ucrainene a abuzurilor repetate la care este supusa populatia romaneasca din regiunea Odesa (Sudul Basarabiei).
Incalcarea repetata a celor mai elementare norme privind drepturile omului(dreptul la educatie in limba materna, drepturile religioase), in Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei, regiuni care apartin in prezent Ucrainei, ne face sa credem ca exista o preocupare cvasi oficiala de asimilare fortata a romanilor din acesta tara, fapt care contravine flagrant declaratiilor proeuropene ale liderilor de la Kiev.
Recent, M.A.E., la sugestia dumneavoastra domnule Presedinte Basescu, a numit un consilier special la Consulatul Romaniei de la Cernauti, care sa se ocupe de problematica etnicilor romani din Ucraina! Atributiile acestuia ar trebui sa fie, pe langa vizitarea imediata a locului unde s-a petrecut agresiunea si  confirmarea situatiei de criza si prezentarea unui raport oficial, de continutul caruia sa fie informata si presa romana.
De asemenea consideram necesara interpelarea imediata a ambasadorului Ucrainei la Bucuresti si abordarea celor intamplate cu oficialitatile ucrainiene de la Kiev, de catre ambasadorul roman din Ucraina.
Consideram ca servilismul si lipsa de demnitate, acoperite de multe ori de sintagme de genul “interesese strategice”, “relatii privilegiate” sau “relatii de buna vecinatate”, nu fac decat sa deserveasca interesele Romaniei si romanilor, pe care institutiile la care facem apel, ar trebui sa le serveasca.

Consiliul Mondial Roman,
Niculae Popa, secretar general
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni,
Daniela Soros, Vicepresedinte
Bucuresti, 21 iunie 2006

 
Schroder agentul de influenta al Rusiei in EuropaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :193
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Europa nu are alternativa la energia rusa, a afirmat, ieri, fostul cancelar german Gerhard Schroder, un convins declarat al stabilitatii Rusiei ca furnizor de hidrocarburi."Nu exista alternativa fiabila la Rusia" in ceea ce priveste importul de petrol si gaze naturale, a spus Schroder, aflat la Moscova. "De 30 de ani Rusia este un furnizor sigur si stabil de materii prime energetice. Sper ca asa va fi si in viitor", a adaugat fostul sef al guvernului german, subliniind ca livrarile de petrol si gaze din Rusia castiga in importanta daca se tine seama de instabilitatea situatiei din Orientul Mijlociu, informeaza Rompres. Mai mult, Schröder a anticipat ca dependenta Europei de materiile prime energetice din Rusia va creste in urmatorii 20 de ani la 70% fata de 40% in prezent - la gaze si la 80% fata de 75% - la petrol. "Europa ar trebui sa trateze corect companiile rusesti si sa recunoasca faptul ca Moscova este cea mai credibila sursa de energie pe termen lung", a recomandat Schroder, care, in prezent, lucreaza pentru compania rusa Gazprom, un adevarat “cal troian” al intereselor rusesti in Europa. In opinia fostului cancelar, "parteneriatul energetic dintre Rusia si Europa este benefic pentru ambele parti. Interdependenta poate crea incredere politica", a spus Schroder, invitand statele occidentale sa "tina seama de orgoliul rus" si sa nu lase impresia ca Moscova le datoreaza ceva pentru ca ele ii cumpara hidrocarburile. Agentiile de presa straine noteaza ca iesirea la rampa a lui Schroder vine in paralel cu criticile presedintelui Putin, conform carora Europa nu ar trebui sa puna bete in roate expansiunii Gazprom in afara Rusiei daca doreste ca si companiile europene sa fie tratate corect in Rusia. Pe de alta parte, fostul cancelar este de parere ca Ucraina trebuie sa fie pregatita sa plateasca pretul de piata pentru gazele naturale rusesti consumate. Mai mult, Schroder a explicat ca pentru siguranta livrarilor de gaze naturale rusesti in Europa ar fi necesara reducerea transportului acestora prin Ucraina. Atingand si chestiunea gazoductului ce va fi realizat sub Marea Baltica, Schröder a subliniat ca acesta "nu este indreptat impotriva nimanui si nici destinat inlocuirii vreunei rute de transport". Fostul cancelar conduce comitetul actionarilor consortiului ce urmeaza sa construiasca gazoductul nord-european care va lega Rusia de Germania si va trece pe sub Marea Baltica, proiect care a fost tinta criticilor dure ale Poloniei.
 
Romanii din Canada reactioneza la marsavia ’’Rosia Montana’’PDF Print E-mail
Windsor, Canada/Romanain Global News
Accesari :235
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Printr-o scrisoare articol publicat de catre publicatia „Observatorul”, prin Maria Mihalceanu, romanii din Canada doresc sa-si spuna punctul de vedere cu privire la chestiunea ’’Rosia Montana’’.

Romanian Global News reda integral acest articol : 
’’Blestemati sa fie chiar si in mormant
Cei care vor vinde acest pamant sfant!
Acesta este raspunsul nostru al romanilor din Canada la apelul profesorului Dr. IOAN PISO, fost director al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca, destituit din functie pentru ca este un opozant al proiectului Rosia Montana. Un articol cutremurator publicat in revista Formula As din 8-15 mai 2006 dezvaluie minciuna si marsaviile care stau la baza acestui proiect. Oameni din Ministerul Culturii si Cultelor ajunsi pe cai dubioase in fruntea conducerii, au inlaturat pe toti aceia care le stateau in cale, s-au facut ca cerceteaza 2,2 hectare de teren si au eliberat descarcarea de sarcina arheologica pentru 1100 de hectare unde se gasesc printre alte valori si 70km de galerii din care 5km de galerii romane unice prin grandoarea si perfectiunea lor.
Pentru aceasta tradare si vanzare de tara, culturnicii au primit pasamite, au fost premiati din banii companiei, bani murdari ca sufletul si mainile lor si toate acestea sub obladuirea Ministerului Culturii si al Cultelor.

S-au luat hotii de mana
Lupii-s pazitori la stana
Imbracati in piei de oi
Nu-i nici unul mai de soi.

Ne cerem scuze, dar nu pricepem nimic, cine este acest faimos M.C.C. El nu apartine de nimeni, nimeni nu intreaba de unde a mostenit Rosia Montana, aceasta minune a naturii in fata careia si cuceritorii romani si-au scos palaria cu respect, au infrumusetat-o si ne-au lasat-o noua sa o stapanim si sa ne bucuram de ea.
S-au schimbat partide, s-au schimbat guverne, s-au schimbat presedinti si toti ca unul isi vad de treburile lor care nu corespund cu treburile tarii, nu aud si nu vad nimic. Se tot invart in jurul cozii declarand si acuzand ca sunt grupuri de interese, ca s-au imbogatit unii, ca au furat, ca au vandut ce nu era al lor dar ne intrebam pe buna dreptate cine sunt astia, ce hram poarta si cum ii cheama, daca nu au nume scoate-tii in piata publica sa-i botezam noi. Sa afle toata tara cine a inceput, cine a continuat tratativele si si-a pus semnatura, care sunt argumentele si daca au fost indreptatiti sa faca acest lucru. Daca dupa lupte seculare care au durat 16 ani este dat in vileag vreun hotoman, el este aparat cu strasnicie invocandu-se drepturile omului, dar drepturile oamenilor cine le apara? Drepturile acestor oameni stramutati, amagiti, mintiti, prigoniti nu se gasesc in legile tarii? Iata ca domnul Doctor Ioan Piso a dat in judecata acest M.C.C. Sa vedem cine va invinge dreptatea sau minciuna?

Unde esti tu Tepes Doamne,
Ca punand mana pe ei
Sa-i imparti in doua cete –
In smintiti si in misei.

Asa cum versurile marelui nostru poet Mihai Eminescu care au fost, sunt si vor ramane valabile in toate timpurile.
Si pentru ca de misei am vorbit mai sus, trebuie sa recunoastem ca nici de smintiti nu ducem lipsa. La o emisiune culturala (tot cultura bat-o vina) pe TVR International o oarecare personalitate cunoscuta doar de veciniii de apartament si de portar isi dadea importanta declarand ca Eminescu este depasit. Am trait sa o aud si pe asta, norocul meu ca stau bine cu inima si am supravietuit ca sa pot intreba: Poate cineva sa fie depasit inainte sa fi fost egalat?
Iata unde sta sminteala, este la moda sa fii original, nonvalorile sa incerce sa socheze negand valorile fara sa fie in stare sa puna ceva in loc si asta este valabil in toate domeniile. Imi povestea o doamna care este cunoscatoare si care a luat mai multe premii internationale doamna Carmela Lapresa. Fiind in Italia s-a dus la Paris sa vada statuia poetului Mihai Eminescu expusa intr-o piata frumoasa din oras nu dupa colt ca la Montreal, si ce i-au vazut ochii! Frumosul si marele nostru poet arata ca un cersetor, cand il privesti te pomenesti cu mana in buzunar sa scoti un banut, idee originala a autorului sa-l prezinte pe poet spre sfarsitul vietii cand gloria lui era umbrita de saracie si boala. Vinovati sunt si cei care au aprobat si cei care au platit si culmea este ca nu s-au gasit oameni sa-i huiduie, drepturile omului, dreptul la exprimare, etc.
Doamne, da-ne te rugam mai multa minte si un strop din Divina Ta intelepciune.’’
 (Maria Mihalceanu,Observatorul-Canada)

 
S-a dezvelit bustul lui Eminescu la WindsorPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :155
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}In fata Catedralei Ortodoxe Sf. Gheorghe din Windsor, Ontario - Canada, personalitati de seama venite de la mari departari impreuna cu romanii din Windsor au luat parte recent la dezvelirea bustului turnat in bronz al marelui poet Mihai Eminescu.

Acesta reprezinta un cadou daruit romanilor din Windsor de catre sotii Victorov.
Slujba de sfintire a bustului a fost oficiata de Inalt Preasfintia sa Arhiepiscop Nicolae care a venit special de la Chicago pentru acest eveniment, impreuna cu preotul bisericii locale, parintele Gheorghe Sandulescu.
Potrivit publicatiei „Observatorul”, alti invitati speciali care au facut sute de kilometrii pentru a participa la sarbatoare au fost Adrian G. Sahlean din Boston, presedinte al organizatiei Globalarts, Alexandru Citizen, presedinte al organizatiei Panoramic Radiology Montreal si poetul George Filip, autor a multe volume de poezie, colaborator al publicatiei Observatorul din Toronto. Dupa slujba de sfintire a bustului s-a desfasurat un program sub indrumarea doamnei preotese  Alexandra Sandulescu, in care au fost recitate poezii ale marelui poet. Poeziile au fost recitate de catre copii, imbracati in costume nationale.


 

 
Intalnire a scriitorilor in grai banatean romanescPDF Print E-mail
Uzdin,Voivodina,Serbia/Romanian Global News
Accesari :214
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Dupa cele cinci editii tinute la Uzdin, Varset, Torac si Zrenianin (in imagine),  Uniunea Scriitorilor in Grai Banatean din Voivodina, cu sprijinul Consiliului National al Romanilor din Serbia si Muntenegru si al Societatii Literar Artistice "Tibiscus" din Uzdin a organizat cea de a VI-a intalnire.

Printre cei prezenti la aceasta intalnire de suflet s-au aflat Vasile Barbu - presedinte, Ionel Stoit - secretar, Sima Gaspar, Aurel Lazar Cizu,  Petronela Barbu, George Lavinel Balos, Livius Lapadat, Petru Sosdeanu, Gheorghe Dolama, Marioara Sarbu, Gheorghe Lifa, Valeriu Grosu...
La editia de anul acesta au fost prezenti si oaspeti din partea Despartamantului ASTRA "Preot Teodor Muica" din Sangeorgiu de Padure, judetul Mures, in frunte cu doamna Emilia Feier – presedinte. Din partea oaspetilor doamna Doina Oprean a prezentat o expozitie de icoane iar cunoscutul interpret de muzica populara romaneasca Nelu Sopterean a incantat publicul cu pricesnele si cantecele sale. Au mai fost prezenti domnul Dimitrie Pop Tamas, presedintele Fundatiei „Vasile Netea“ din Targu Mures, Valentin Marica redactor la radio Targu Mures, poeta Maria Margineanu din Alba Iulia cat si poetul si publicistul Mihail I. Vlad, presedintele Fundatiei "La noi acasa" din Tatgoviste.
Marina Dolama din Belgrad a prezentat o expozitie de icoane pe pietre.
Cu acest prilej a avut loc si vernisajul unei expozitii de carti si publicatii in grai banatean romanesc de peste 100 de exemplare.
Pentru Romanian Global News Ionel Stoit, Novi- Sad

 

 
Permise de sedere scadente valabile pana la obtinerea celor noiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :140
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}"Primul lucru ce trebuie facut cand un imigrant cere reinnoirea permisului de sedere este sa-l validam pe cel scadent pana la sosirea celui nou" a spus recent ministrul italian de Interne, Giuliano Amato(foto), intr-o luare de cuvant din Comisia de Afaceri Constitutionale din Camera.
Amato a incercat, astfel, sa ofere o solutie pentru situatia neclara in care se afla imigrantul intre expirarea permisului de sedere si sosirea celui nou.
Ministrul Amato a mai spus ca "imigratia este un fenomen cu care trebuie sa convietuim", un fenomen "biblic". Totodata, el a adaugat ca se pot ajusta multe dintre regulile privitoare la imigratie, modificandu-se si legea Bossi Fini.
 
Creatiile mediului studentesc basarabean au un nou suportPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :142
Wednesday, 21 June 2006
Prin colaborarea dintre Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Tarii, si redactia revistei „Contrafort” din Chisinau s-a reusit in acest an publicarea unui supliment trimestrial dedicat studentilor.Suplimentul „Contrafort Studentesc” are opt pagini si intentioneaza sa promoveze creatiile culturale provenite din mediul studentesc basarabean. 
Primul numar al suplimentului „Contrafort Studentesc” este disponibil si on-line, alaturi de revista „Contrafort,” la adresa www.contrafort.md.
 
Andrei Serban regizeaza "Turandot" la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :160
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Incepand cu data de 7 iulie, inca un roman va fi prezent pe scena Operei Regale londoneze, de la Covent Garden.Celebrul regizor Andrei Serban va semna regia spectacolului "Turandot", dupa Giacomo Puccini, ce se va juca la Londra, in perioada 7-22 iulie, de la ora 19.30.
Productia clasica a lui Serban este o pagina glorioasa de culoare si actiune combinand elemente de teatru ritual si simbolism pentru a portretiza o lume de fantezie orientala, informeaza Centrul Cultural Roman din New York. 
 
Patru ambasadori rechemati la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Wednesday, 21 June 2006
Traian Basescu a semnat marti, 20 iunie, decrete de rechemare a patru ambasadori romani.Astfel, Victor Chiujdea a fost chemat din calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Slovenia, in timp ce Andrei Magheru a fost si el rechemat din calitatea de ambasador, delegat permanent al Romaniei pe langa UNESCO. Totodata, decretele prezidentiale i-au rechemat in tara pe ambasadorii Romaniei in Republica Libaneza, Aurel Calin si pe ambasadorul roman pe langa Sfantul Scaun, Mihail Dobre.
 
Infratire intre orasul Breaza si Poggio Mirtetto PDF Print E-mail
Sabina, Italia/Romanian Global News
Accesari :155
Wednesday, 21 June 2006
Orasul romanesc Breaza si orasul Poggio Mirteto din Sabina (la 80 km est de Roma) s-au infratit dupa aproape sase luni de intalniri si schimburi culturale.Prin semnarea actului de infratire s-au pus si bazele unor schimburi economice si culturale. Proiectul a fost posibil prin eforturile coordonatorului Departamentului Social din cadrul Primariei Poggio Mirteto, Ana Covaciu.
Data de 11 mai intra in istoria celor doua localitati, ca momentul in care s-a semnat actul de infratire. La acest eveniment au participat primarul orasului Breaza, prof. George Maracineanu insotit de o delegatie formata din consilieri locali si intreprinzatori romani, reprezentanti ai primariei Poggio Mirteto, preot Petre Bogdan - paroh al orasului Monterotondo, consulul Edmond Neagoe din partea Ambasadei Romane din Italia, membri ai unor O.N.G. –uri locale si un numar considerabil de italieni si romani, relateaza diaconul Cristian Ariton.
Prof. Maracineanu a tinut sa salute sprijinul si deschiderea partii italiene catre Romania, moment in care a donat muzeului din localitate mai multe obiecte de artizanat, de asemeni si o icoana cu Maica Domnului, pe care a inmanat-o parintelui Petre Bogdan, pentru romanii din zona, urmand a fi sfintita si pusa in Biserica San Giovani din localitate.
De cealalta parte, primarul orasului Poggio Mirtetto a mentionat ca prin acesta infratire a inteles mult mai multe lucruri despre romani, despre cultura si valorile romanesti, despre cat de frumoasa este Romania, iar relatiile italo-romane trebuiesc stimulate si in acest sens.
 
56 de milioane de imigranti in EuropaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :231
Wednesday, 21 June 2006
Numarul de imigranti din Europa zilelor noastre este de 56 de milioane.Aceasta este concluzia celui de-al treilea raport Caritas Europa referitor la saracie, prezentat recent la Bruxelles si intitulat "Imigratia: o calatorie catre saracie?".
Raportul, ce ofera un tablou al conditiilor de viata ale imigrantilor care traiesc pe Batranul Continent, este rodul activitatii de cercetare si de munca continua pe teren a 48 de agentii nationale Caritas din Europa si ale structurilor regionale, ale diocezelor si parohiilor, implicati cotidian in raspunderea la nevoile celor care traiesc marginalizati si in saracie. Caritas incearca, totodata, prin acest al treilea raport, sa faca lumina asupra a cinci domenii: munca, locuire, sanatate, educatie si participare la viata publica.
In general, potrivit cercetarii Caritas, imigrantii muncesc pentru un numar de ore mai mare decat cel prevazut de lege, pentru un salariu insuficient si fara asigurari. Conditiile locative ale imigrantilor reprezinta si ele un semnal de alarma. Pe langa problema deja cunoscuta a supra-aglomerarii spatiului, Caritas Belgia face referire la imigranti care au alocate numai cateva ore intr-un pat, ei facand cu schimbul cu alti colegi de lucru. Conditiile precare de viata - locuinte inadecvate, alimentatie proasta, locuri de munca periculoase si prost platite - sunt si ele cauze ale unei proaste stari de sanatate, agravata de accesul limitat la sistemul sanitar.
In ceea ce priveste educatia, imigrantii au tendinta sa urmeze calificari minore si sa abandoneze studiile. In planul participarii la viata publica, ei pot rareori sa influenteze procesele decizionale, chiar atunci cand este vorba despre probleme care ii privesc in mod direct.
In recomandarile sale finale, Caritas Europa invita cateva dintre Guvernele europene sa "acorde dreptul la vot imigrantilor ilegali, cel putin la alegerile locale, regionale si europene".
 
Recital Ilinca Dumitrescu inPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :164
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Ilinca Dumitrescu va fi invitata in seara zilei de 29 iunie, la un eveniment muzical dedicat marcarii "Anului Mozart" la Berlin.
Artista romanca va sustine un recital extraordinar de pian cu un program alcatuit exclusiv din lucrari semnate de marele compozitor. In seara recitalului va fi prezentata si expozitia documentara “Enescu - Mozart (250 de ani de la nasterea lui Mozart, 125 de ani de la nasterea lui Enescu)”.
La sediul ICR au fost aduse facsimile, documente, partituri si fotografii ale muzicianului roman, toate documentele fiind oferite de Muzeul “George Enescu” din Bucuresti.
Recitalul de pian dar si expozitia, vor fi prezentate si in data de 2 iulie, de data aceasta la Munchen, in sala de concerte de camera de la Gasteig, in organizarea Societatii Culturale Romano-Germane “Apozitia” – Munchen si a Institutului Cultural Roman “Titu Maiorescu”.
 
Institutele Culturale Europene se reunesc la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman “Titu Maiorescu” va participa in perioada 22-23 iunie, la Berlin, la
Conferinta europeana a Asociatiilor Institutelor Culturale Europene.
Conferinta este initiata si organizata de catre “Asociatia Institutelor Culturale Europene” din Berlin (GEK-Gemeinschaft der europaischen Kulturinstitute), asociatie din care ICR Berlin face parte ca membru fondator. Conferinta de la Berlin, cu titlul “European National Cultural Institutes: Dialogue and Networks”, va aduce in discutie rolul si relevanta institutelor culturale europene nationale si a retelelor acestora in procesul constructiei culturale a viitoarei Europe Comune.
 
Romania va participa la expozitia internationala “Eurointegrare prin arta”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :191
Wednesday, 21 June 2006
Expozitia internationala “Eurointegrare prin arta” se va desfasura in perioada 21 iunie – 20 iulie, la Muzeul National de Istorie din Chisinau.

In cadrul acestei expozitii vor fi prezentate peste 100 de lucrari realizate de artisti plastici din Romania, Ucraina, Georgia, Letonia si Basarabia. Organizatorii evenimentului Asociatia “Ars Dor” in colaborare cu Fondul International de Promovare a Culturii (UNESCO). Lucrarile au fost realizate timp de 4 zile la o tabara de creatie organizata la Orheiul Vechi.
Unul dintre reprezentantii Romaniei, Laurentiu Dimisca a relevat ca un rezutat al acestei tabere de creatie, este realizarea in comun, de catre toti participantii, a unei lucrari cu genericul “Eurointegrare”, prin care fiecare sa-si gaseasca identitatea, transmite Moldpress.
Expozitia urmeaza a fi vernisata atat in Romania cat si in Franta si Ucraina.


 

 
Militarii romani nu vor parasi IrakulPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 21 June 2006
In cadrul vizitei la Roma, ministrul roman de externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat miercuri, 21 iunie,dupa intalnirea cu omologul sau italian ca Romania nu are in perspectiva retragerea militarilor din Irak, transmite Rompres.Pe de alta parte, ministrul italian Massimo D'Alema a subliniat ca guvernul de la Roma considera in acest moment incheiata contributia sa militara si financiara din Irak, urmand sa se concentreze pe viitor numai pe sprijinirea economica si civila a refacerii tarii din Orientul Mijlociu.
Retragerea trupelor italiene din Irak care au colaborat strins cu soldatii romani din Irak, cantonati in baza comuna Camp Mitica din zona Nasiryah, ridica unele probleme pentru prezenta militara a Romaniei in tara din Orientul Mijlociu. Soldatii romani actioneaza in Irak sub comanda militara italiana, iar parasirea bazei Camp Mitica de catre soldatii italieni determina modificarea planului tactic al prezentei romanesti in zona respectiva.
 
Cooperare a mediilor de afaceri Bucuresti-ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :309
Wednesday, 21 June 2006
Expozitia “Zilele Economiei Romaniei in Moldova” se va desfasura in perioada 27 iunie – 1 iulie si va fi gazduita in Centrul International de Expozitii “Moldexpo” din Chisinau.
Organizatorul acestui eveniment este Romexpo SA. 
Expozitia reuneste societati comerciale romanesti de prestigiu, care prezinta produse industriale de ultima generatie si tehnologii avansate. Aceasta este completata de o misiune economica la care vor participa firme din mai multe domenii ca industria alimentara, agricultura, incaltaminte, confectii, textile, echipamente, etc. La aceasta expozitie vor participa aproximativ 50 de agenti economici romani.
,,Zilele Economiei Romaniei in Moldova" va reuni trei evenimente - o expozitie de prezentare a firmelor, o misiune si un forum economic. De altfel, forumul, care se va desfasura in data de 30 iunie, isi propune sa faca un bilant al celor doua manifestari de la Bucuresti si Chisinau, pentru a reliefa disponibilitatea de cooperare a intreprinzatorilor romani si basarabeni.
Evenimentul, gazduit in centrul international de expozitii Moldexpo din Chisinau, este o manifestare "in oglinda" la cea gazduita in prezent la Romexpo si intitulata "Saptamana Economiei Basarabiei in Romania".
 
Nicola canta pentru romanii londoneziPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :140
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Restaurantul romanesc The Britannia din capitala britanica va gazdui in luna iunie o serie de concerte sustinute de una dintre cele mai apreciate interprete din Romania – Nicola.
Concertele se vor desfasura in zilele de 23 si 24 iunie, de la ora 20.00, si duminica, 25 iunie, de la ora 16.00. Pretul biletelor este de 15 lire sterline, ele putand fi obtinute numai pe baza de rezervare. Rezervarile se pot face sunand la numerele de telefon 0208.803.8409 sau 07931506912 (Lili).
 
Paula Popa la Guy's ChapelPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :124
Wednesday, 21 June 2006
Celebra harpista romanca Paula Popa va sustine in luna iunie, la Londra, un nou concert de muzica clasica.Concertul va avea loc joi, 22 iunie, de la ora 13.00, la Guy's Chapel, in St. Thomas Street din Londra. Programul serii va cuprinde lucrari solo de harpa. 
 
Mini – turneu romanesc de volei in BelgiaPDF Print E-mail
Tervuren, Belgia/Romanian Global News
Accesari :254
Wednesday, 21 June 2006
{mosimage}Comunitatea romanilor din Belgia organizeaza sambata, 12 august, un mini-turneu de volei mixt de baieti si fete.
Turneul va fi urmat de un picnic care se va desfasura in padurea Arboretum. Aceasta este o continuare a activitatilor organizate de Comunitatea romanilor din Belgia. Comunitatea va asigura si terenul pentru meciurile de volei. La acest eveniment pot participa toti romanii din Belgia.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions