Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Depeche Mode la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :191
Thursday, 22 June 2006
Celebra formatie britanica Depeche Mode va concerta vineri, 23 iunie, intre orele 18.00 si 24.00 pe stadionul National din Complexul Sportiv “Lia Manoliu”.

In deschiderea concertului atmosfera va fi ‘’incalzita’’ de D.J. Vania, si de formatiile romanesti Sistem si Suie Paparude.
La aceast eveniment se apreciaza ca vor participa aproximativ 43.000 de spectatori. Peluza I a stadionului va fi inchisa publicului, iar scena pe care urmeaza sa cante formatiile participante  va fi amplasata in fata Peluzei I. Scena a fost adusa din Germania si este special construita pentru turneul celor de la Depeche Mode, fiind singura din lume ce are capacitatea de a sustine 30 de tone de echipament necesar sustinerii concertului. Terenul de joc de pe stadionul National ‘’Lia Manoliu’’ va fi impartit in doua zone distincte, delimitate printr-un gard de separare, astfel incat zona „A” va fi amenajata in prima jumatate a terenului dinspre scena si va putea gazdui 7000 de persoane, iar zona „B” va fi amenajata in a doua jumatate a terenului de joc si va putea gazdui 9.000 de persoane. Accesul publicului in stadion va fi permis incepand cu ora 16.00. Suspendarea comercializarii bauturilor alcoolice in incinta complexului si in apropierea acestuia se va face incepand cu ora 14.00, iar  masurile de ordine publica vor fi asigurate de aproximativ 850 de jandarmi.

 

 

 
Jubileul ROMANIA – UNESCO – 50 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :188
Thursday, 22 June 2006

Personalitati ale vietii culturale, academice si politice au miercuri, 21 iunie, jubileul aderarii Romaniei la UNESCO.

 

Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Afacerilor Externe si a Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.
Alocutiunea de deschidere a fost rostita de secretarul de stat pentru diplomatie publica in MAE, Valentin Naumescu. Intre vorbitori s-au mai aflat si coordonator rezident al activitatilor operationale pentru dezvoltare din sistemul Natiunilor Unite, ambasadoarea Soknan Han JUNG, secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, deputat, presedintele Grupului de prietenie cu UNESCO, Mihai Malaimare si secretarul general al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, Alexandru Mironov.
Potrivit unui comunicat MAE, discursurile au evidentiat importanta organizatiei pentru dezvoltarea si cooperarea culturala, stiintifica si educationala, istoricul si evolutiile actuale ale activitatii Romaniei in cadrul UNESCO, succesele obtinute si proiectele urmatoare in domeniu.
Cu acest prilej a fost vernisata expozitia de fotografii, afise si proiecte intitulata „Jubileul Romania-UNESCO – 50 de ani”. Expozitia cuprinde fotografii ale obiectivelor din tara noastra incluse in patrimoniul UNESCO, schite tehnice realizate de Traian Vuia, personalitate aniversata de organizatie in 2006, afise si cataloage din turneele de imagine in strainatate ale Atelierelor internationale de creatie. Pe intreg parcursul actiunii, au fost proiectate inregistrari video cu obiective inscrise pe lista patrimoniului UNESCO (Voronet, Calusul, Delta Dunarii, Manastirea Probota etc.).
Evenimentul a fost onorat de prezenta unui numar semnificativ de oameni de cultura, universitari, academicieni, artisti, parlamentari, ambasadori, diplomati romani si straini, reprezentanti ai presei scrise si audio-video. Totodata, manifestarea s-a bucurat si de prezenta unei delegatii a Comitetului mixt pentru afaceri europene din Parlamentul Irlandei, condusa de presedintele Comitetului, John Deasy.


 

 
Dupa Finlanda, si IrlandaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :287
Thursday, 22 June 2006
Senatul Irlandei a ratificat la 21 iunie Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.
Acest eveniment are loc dupa ce pe 19 iunie, Finlanda a devinit cel de-al 19-lea stat care a finalizat procedura parlamentara  de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei la UE si marcheaza totodata si incheierea procedurilor parlamentare de ratificare a Tratatului de Aderare, dupa ce Camera Deputatilor din Irlanda ratificase la randul sau acest document, la 13 iunie 2006, relateaza MAE.
Potrivit MAE integrarea Irlandei in Uniunea Europeana reprezinta un exemplu, iar  sprijinul constant acordat de catre Irlanda Romaniei in parcursul sau european consolideaza premisele unei excelente colaborari in cadrul Uniunii intre cele doua tari dupa aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.
 
Inundatiile au facut din nou victimePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :246
Thursday, 22 June 2006
In prezent sunt sapte persoane declarate decedate - una in Maramures si sase in Bistrita-Nasaud.
De asemenea, exista 5 persoane in judetul Bistrita-Nasaud care sunt date disparute Toate aceste persoane sunt identificate. Cautarea acestor persoane este preocuparea principala a autoritatilor care actioneaza in judet. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a subliniat astazi, in cadrul videoconferintei cu prefectii, ca structurile cu posibilitati de reactie in situatii de urgenta fac toate eforturile pentru a ajuta oameniiMinistrul a mai anuntat ca au fost luate deja masurile necesare pentru a se asigura adapost persoanelor ale caror locuinte au fost afectate si care ar avea nevoie de un adapost. Inundatiile au afectat 87 de localitati, 1.437 de locuinte, 5.135 de hectare de teren arabil, un drum national si 78 de poduri. O problema deosebita la care autoritatile lucreaza este restabilirea alimentarii cu energie electrica si a comunicatiilor telefonice in unele localitati. Secretarul de stat din MAI, Victor Paul Dobre, se afla pe teren, in judetul Bistrita-Nasaud, aceasta fiind zona cea mai afectata de calamitatile din ultimele zile, a anuntat Ministrul Administratiei si Internelor.  De asemenea, el a anuntat ca MAI si Ministerul Apararii Nationale au intervenit imediat cu 630 de persoane, iar MApN a contribuit cu 100 de persoane. Resursele umane sunt asistate de mijloacele tehnice de interventie care au fost puse la dispozitie de cele doua ministere in toate zonele afectate.
 
Cei mai buni elevi, studenti si profesori au fost premiatiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :168
Thursday, 22 June 2006
Junior Achievement Romania in colaborare cu Televiziunea Romana a organizat recent festivitatea de premiere a celor mai buni elevi, studenti si profesori implicati in programele de educatie economica Junior Achievement Romania in 2005/2006.

Festivitatea s-a desfasurat sub genericul “Investeste in educatie” si a avut loc in Sala Mare a Teatrului National Bucuresti.
În 2005/2006, au beneficiat de aceste programe peste 138000 de elevi si studenti din 1160 de institutii scolare. Prin participarea la competitiile aferente programelor, tinerii si-au pus în practica abilitatile de analiza si sinteza a informatiilor primite, creativitatea si originalitatea, aptitudinile de comunicare si prezentare, de prioritizare si ierarhizare a etapelor unui proiect, de identificare a solutiilor si de implementare a acestora, de raportare la textul unui studiu de caz si dezbatere, capacitatea de a lucra individual si în echipa
Desfasurate pe durata unui an scolar, programele Junior Achievement Romania au promovat dezvoltarea personala a elevilor si studentilor si au urmarit cresterea abilitatilor antrepenoriale ale acestora prin realizarea unor lucrari si proiecte de exceptie în cadrul programelor si competitiilor nationale.


 

 
Presedintele Basescu in vizita in SerbiaPDF Print E-mail
Belgrad, Serbia/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 22 June 2006

Presedintele Traian Basescu va efectua vineri, 23 iunie, o vizita in Republica Serbia, unde se va intalni cu omologul sau Boris Tadici si cu primul ministru al Republicii Serbia, Vojislav Kostunica.

 

Printre subiectele care vor fi abordate se numara si  aspecte ale cooperarii bilaterale in noile conditii politice determinate de proclamarea suveranitatii de catre Republica Serbia si pe fondul evolutiilor referitoare la stabilirea statutului provinciei Kosovo. Convorbirile oficiale vor pune in evidenta abordarea Romaniei fata de relatiile bilaterale, respectiv in beneficiul ambelor tari si in interesul comun de consolidare în regiunea sud-est europeana a unui climat de securitate si prosperitate. Dialogul la nivel inalt va prilejui reiterarea disponibilitatii partii romane de a sustine aspiratiile Republicii Serbia pentru integrarea sa europeana.
 
96 de proiecte de investitii vor fi finantate din fonduri publicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Thursday, 22 June 2006
Guvernul a aprobat in sedinta de pe 21 iunie lista cu 96 de proiecte de investitii publice care vor beneficia de asistenta tehnica finantata din fonduri publice, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.
Proiectele de investitii vizeaza infrastructura de transport (Varianta de ocolire a Municipiului Brasov, Construirea unui drum de centura in municipiul Tecuci), turismul (Dezvoltarea zonei turistice Sinaia, Dezvoltarea infrastructurii turistice din statiunea Calimanesti-Caciulata, Infrastructura pentru turism durabil in zona Parang-Petrosani), dezvoltarea urbana (Dezvoltarea infrastructurii retelei de canalizare in zone industriala nord a municipiului Calarasi, Proiect de regenerare urbana in fosta zona industriala a municipiului Hunedoara) si sprijinirea mediului de afaceri (Complexul integrat de afaceri Pucioasa, Centru de afaceri Slatina, Incubator de afaceri-Centru expozitional regional Simeria).
Proiectele au fost selectate in cadrul licitatiei de proiecte pentru Programele Phare 2003 si Phare 2004-2006, dar bugetele limitate ale programului nu au permis finantarea tuturor proiectelor selectate, astfel incat acestea au ramas in portofoliul de proiecte. Aceste proiecte vor beneficia de fonduri structurale si vor fi finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013. De asemenea, proiectele sunt incluse in Strategia Nationala de Dezvoltare Regionala pentru perioada 2007-2013, privind diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile si zonele tarii.
Potrivit Portalului National de Administratie Publica, actul normativ este menit sa sprijine temporar autoritatile administratiei publice locale in pregatirea proiectelor, intrucat autoritatile locale reprezinta principalul beneficiar al Programului Operational Regional (POR), incepand cu 1 ianuarie 2007. Exigentele Comisiei Europene in ceea ce priveste pregatirea proiectelor cu finantare europeana sunt foarte mari, iar costurile se ridica, in multe cazuri, peste posibilitatile de finantare ale autoritatilor locale.
Aceasta modalitate de sprijin este preluata din experienta statelor membre care au reusit sa cheltuiasca totalitate si eficient Fondurile Structurale de care au beneficiat, tocmai prin sprijinul acordat pregatirii la timp a proiectelor, unele aflate chiar in stadiu incipient de elaborare.
Pregatirea proiectelor se realizeaza de firme specializate, selectate de Ministerul Integrarii Europene, prin licitatie publica.
 
65 de ani de la inceputul luptelor pentru eliberarea BasarabieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}La 1 septembrie 1939, au rasunat primele salve de tunuri care au anuntat inceputul celei mai sangeroase conflagratii pe care le-a cunoscut globul pamantesc – razboiul al doilea mondial.Pentru Basarabia, insa, acesta a inceput la 28 iunie 1940, cand Romania a fost nevoita sa cedeze faira lupte pamanturile dintre Prut si Nistru. A urmat exodul intelectualitatii, transformarea taranilor basarabeni in sclavi sovietici si exploatarea acestora, iar la 13 iunie 1941 – primul val al deportarilor in Siberia. Peste doar o saptamana, la 22 iunie 1941, Armata Romana, alaturi de trupele germane, a trecut Prutul, dand primele lupte pentru recuperarea teritoriilor pierdute. Au trecut 65 de ani de atunci. Generatiile prezente de politicieni romani, cu unele mici exceptii, nu sunt in stare nici sa tina actualul teritoriu al Romaniei asa cum este, tendintelor extremist separatiste maghiare cedanduli-se incetul cu incetul, din prostie sau ticalosie, controlul asupra unei parti din teritoriul Romaniei. De recuperarea teritoriilor pierdute sau de mentinerea romanitatii acelui spatiu ce sa mai vorbim.
 
Vara grea pentru Rudolf PerinaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :252
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Asadar, fostul ambasador al Statelor Unite in Basarabia a revenit la Chisinau. De data aceasta, in noua sa ipostaza de insarcinat cu afaceri al tarii sale. (un editorial de Petru Bogatu, FLUX, Chisinau)Pensionatul diplomat american va ramane la noi pana la sfarsitul lunii august, cand noul ambasador al SUA va intra in atributiile sale. Viitorul sef al misiunii diplomatice americane in Republica Moldova, precum se stie, a fost desemnat deja de presedintele George W. Bush. Acesta e Michael D. Carby, actualul consul general la Seul. Pana la sosirea sa la Chisinau, Rudolf Perina va avea, fara doar si poate, o vara grea. Si nu din cauza caldurii toride. Sinopticienii pronosticheaza temperaturi suportabile. Nesuferit, in schimb, risca sa fie climatul politic in jurul chestiunii transnistrene. Sunt semne ca in stanga Nistrului se coace o noua diversiune. Se pare ca referendumul cu privire la independenta regiunii rebele pe care clica separatista vrea sa-l organizeze sau in august, sau in septembrie, face parte dintr-un scenariu rusesc mai amplu menit sa confere legitimitate internationala administratiei de la Tiraspol. Dupa ce se va mima un vot consistent in favoarea separarii de Republica Moldova, vor urma alegerile prezidentiale. Smirnov spera ca in urma acestor doua consultari populare sa creeze mai multe similitudini juridice si politice intre Transnistria si Muntenegru. Liderul separatist se cazneste sa salveze astfel republica autoproclamata. Banuiesc ca se vor intreprinde mai multe actiuni pentru a forta mana comunitatii internationale sa puna semnul egalitatii in cele din urma intre regiunea din stanga Nistrului si teritoriul din nord-vestul Peninsulei Balcanice care a facut candva parte din fosta Iugoslavie. Transnistria vrea sa profite cu orice pret de precedentul muntenegrean.
Astfel, framantarile febrile din Transnistria vor genera, fara doar si poate, o atmosfera apasatoare si aprinsa pe care Rudolf Perina va trebui sa o faca cat de cat respirabila. Iata de ce zic ca, in loc de o vacanta reconfortanta, il asteapta o vara fierbinte.
 
Torturati la Tiraspol!PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :258
Thursday, 22 June 2006
Politistii tinuti in arest, timp de trei zile, in beciurile securitatii de la Tiraspol, au fost torturati si li s-au administrat medicamente psihotrope, potrivit ziarului Flux.In prezent, ei urmeaza o cura de terapie intensiva la spitalul Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc. Astfel, Papuc a informat ca seful sectiei politie criminala de la Comisariatul de Politie Bender, Alexandru Pohila, locotenentii majori Vitalie Vasiliev si Igor Datco au fost eliberati fara nici o explicatie sau scuza. Totodata, locotenent-colonelul Mangir, care a activat pe teritoriul transnistrean cu acordul asa-zisului minister al afacerilor interne al autoproclamatei RMN, precum si locotenentul major Constantin Condrea mai raman in arest, fiind supusi interogarilor si presiunilor fizice.
Ministrul Papuc a confirmat faptul ca cei 3 membri ai grupului operativ de ancheta au facut filmari si fotografieri la un hotel din Tiraspol in care, potrivit unor informatii operative, se ascundea autoritatea criminala Covali, data in urmarire. "Anume el este implicat direct in omorarea a doi cetateni ai Republicii Moldova, ale caror cadavre au fost gasite recent in regiunea transnistreana", a mentionat responsabilul. (Petru Grosu, pentru Flux, Chisinau)
 
Masuri pentru educatia copiilor romani din ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Potrivit declaratiilor recente facute de premierul Calin Popescu  Tariceanu la finalul lucrarilor Consiliului European de vara de la Bruxelles, Bucuresti-ul are in vedere rezolvarea problemei invatamantului pentru copiii romani din Italia.“O ultima chestiune la care vreau sa ma refer - am avut o intalnire bilaterala mai speciala cu primul-ministru al Italiei, Romano Prodi. Stiti ca Romano Prodi este fost presedinte al Comisiei Europene. De asemenea, este cunoscut ca un pro-european fervent, un sustinator al proiectului european iar acest lucru cred ca este un plus pentru UE in acest moment. Subiectele de interes bilateral pe care le-am discutat au fost cele principale, dincolo de evolutia economica nu se poate in momentul de fata, in relatia cu Italia, sa scapam din vedere existenta comunitatii romanesti, care este in momentul de fata cea mai importanta comunitate straina in Italia. Aceasta comunitate are problemele ei si, in aceasta privinta, am discutat doua chestiuni – problema invatamantului pentru copiii romanilor care se gasesc in Italia si cooperarea la nivelul politiilor celor doua state pentru a aborda si rezolva problema infractionala. Am abordat aceasta tema pentru ca Romania nu isi doreste ca o serie de oameni certati cu legea sa afecteze imaginea Romaniei si a romanilor in strainatate. Aceste chestiuni vor fi mai amplu discutate cu ocazia intalnirilor oficiale cu primul-ministru italian care vor urma sa fie convenite ulterior.
Va pot spune ca Italia si, personal, Romano Prodi a fost unul din sustinatorii ferventi ai aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, lucru pentru care Romania este recunoscatoare. Prezenta lui la pozitia de prim-ministru al Italiei in momentul acesta este un real avantaj pentru noi'”. 
In sedinta de Guvern de miercuri, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, sa prezinte o solutie in ceea ce priveste asigurarea studiilor in limba romana si conform curriculei din Romania pentru copiii din comunitatile de romani din strainatate. Premierul a explicat ca aceasta solicitare i-a fost prezentata de romanii care traiesc in afara granitelor tarii, pe care i-a intalnit cu prilejul vizitelor sale externe.
Seful Executivului i-a cerut ministrului sa studieze modul in care procedeaza in aceasta privinta alte state europene, cum ar fi Franta.
Ministerul Educatiei va analiza diverse propuneri, cum ar fi posibilitatea infiintarii unor scoli romane in care sa se predea limba romana, geografia si istoria Romaniei, dar si limba oficiala a statului gazda.
O alta varianta care va fi analizata vizeaza organizarea unor cursuri in scolile statelor gazda, in care profesori romani sa predea limba romana, geografia si istoria Romaniei. Trebuie analizat si modul in care comunitatile de romani se pot implica in realizarea acestor proiecte.
 
Aurica Bojescu - consilier pe problemele romanilor din Ucraina, in Rada SupremaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 22 June 2006
Ca rezultat al tratativelor purtate de catre Presedintele Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina", Deputatul Ion Popescu cu conducerea fractiunii Partidului Regiunilor din Rada Suprema a Ucrainei, Secretarul Responsabil al UI CRU si deputat in Consiliul regional Cernauti, Aurica Bojescu, a fost recomandata pentru functia de consilier parlamentar.Aceasta va avea statut de functionar de stat (nivelul 7, categoria IV) pe cota Partidului Regiunilor – responsabila de examinarea problemelor Romanilor din Ucraina si recomandata pentru angajare in Aparatul Radei Supreme a Ucrainei, anunta secretariatul executiv al UI "Comunitatea Romaneasca din Ucraina".
 
Ucraina si Basarabia in piata energetica europeanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :308
Thursday, 22 June 2006
Uniunea Europeana (UE) a decis sa includa Ucraina si Basarabia in piata energetica europeana.Potrivit DECA-press, executivul UE a hotarat sa lanseze un parteneriat strategic cu principalele tari producatoare, consumatoare, precum si cu cele tranzitate de produse energetice. Prioritatile in acest aspect sunt bazate pe incheierea Protocolului pentru Tranzit a Cartii Energetice si ratificarea Tratatului Cartii Energetice. Exista un numar de proiecte noi in domeniul livrarii gazelor care fie au fost decise sau sunt intr-un proces avansat de planificare (in Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Regiunea Marii Caspice, Rusia si Norvegia). In cazul completarii, ele ar putea crea noi capacitati de import care vor acoperi o marja semnificativa a consumului actual al gazelor in UE. Dezvoltarea unor retele de transport internationale a petrolului din regiunea Caspica si Asia Centrala spre UE este cruciala, mentioneaza Serviciul de presa al UE. Initiative posibile care ar putea fi dezvoltate la nivel bilateral includ implementarea Memorandumului UE-Moldova privind cooperarea energetica, includerea unui capitol aparte privind energia in viitorul acord bilateral si pregatirea integrarii Basarabiei in Tratatul Comunitar Energetic.
 
Piramidele financiare ii escrocheaza si pe romanii de dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :329
Thursday, 22 June 2006
Piramida financiara “Power Eagles” s-a ales cu trei dosare penale, care vizeaza escrocheriile de bani prin abuz de incredere si inselaciune.Anchetatorii au constatat ca piramida utiliza metode de influenta psihologica asupra subconstientului persoanelor pentru a le determina sa semneze contracte de achizitionare a unor “produse de succes” la pretul de circa 3000 de euro. Potrivit Stirii de Garda, Procuratura Generala de la Chisinau a confirmat ca piramida financiara a fost initiata in Basarabia  in octombrie 2005. Printre persoanele implicate in acest “joc” periculos sunt cetateni ai Basarabiei, Romaniei si Cehiei, care au activat in baza unei scheme.
De obicei, persoanele atrase in aceasta afacere deveneau membri ai unei “companii de mare succes”. Cetateanul racolat era invitat sa participe la un seminar cu participarea a 500-600 de cetateni. Cei mai multi dintre acestia erau complici ai retelei. Persoanele proaspat racolate erau convinse sa semneze contracte prin care se obligau sa cumpere “produsul de succes” la preturi exorbitante. Suma insusita pe aceasta cale era impartita de sase membri ai grupului. In functie ierarhie, fiecare primea de la 540 pana la 1410 euro. Angajati ai Procuraturii sustin ca desfasoara masuri operative de investigatie si actiuni de urmarire penala pentru a stopa activitatea grupului criminal.
Organele de drept avertizeaza cetatenii sa fie prudenti si sa nu se lase prada unor escroci de genul piramidei financiare “Power Eagles”.
 
Romanii din Spania se intalnesc la un eveniment pur romanescPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :115
Thursday, 22 June 2006
Canalul de mIRC #RoMadrid implineste in luna iulie doi ani de existenta legala pe UnderNet, ocazie cu care romanii din Madrid isi vor sarbatori si lansarea propriei pagini de web, aflata deocamdata in constructie.Astfel, in data de 22 iulie romanii din Madrid, vor sarbatori cu mici si bere gratis, intr-o incercare a managerilor canalului de mIRC de a pastra traditia.
Invitatia pentru fiesta din 22 poate fi obtinuta fie trimitand un ASL si o poza la adresa de e-mail target_blankcontact@RoMadrid.ro, fie intrand pe canalul de mIRC #RoMadrid si cerand un numar de invitatie operatorilor. Invitatia se poate obtine si direct, cei interesati putand sa isi treaca numele pe lista de invitati din strada Lopez Grass nr. 5 (la Bar).
 
Premii pentru artistii romanii prezenti la “Festa dell’artista”PDF Print E-mail
Vicenza, Italia/Romanian Global News
Accesari :132
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Festa dell’artista (“Petrecerea Artistului”) s-a aflat la a sasea editie si a reprezentat un succes pentru artistii romanii care au participat. Manifestarea artistica a avut loc pe 18 iunie, la Montegalda, Vicenza.Anul acesta pe langa artistii italieni au fost prezenti si doi artisti romani, Adrian Tanta (pictura) si Dan Ionescu (fotografie).
Organizatorul evenimentului, Danio Montani a pregatit 3 premii pentru pictura si 2 pentru fotografie.
Anul acesta Dan Ionescu, noua figura artistica descoperita de "Spirit Romanesc" a avut onoarea de a castiga premiul I la fotografie, celalalt premiu castigat de un artist italian.
Surpriza cea mai mare pentru partea romana a venit din partea lui Alessandro Burghelea, in tanar de doar 8 ani care a castigat premiul de onoarea la pictura pentru cei tineri.
In cursul zilei petrecerea s-a bucurat de o vizita mult asteptata din partea cantaretei Alexandra Tutu si a lui Alberta Rauli, responsabilul Italia Lavoro Vicenza.
Grupul artistic s-a bucurat si de vizita facuta in Muzeul Clopotelor din Villa Fogazzaro, muzeu unde se pot gasi clopote datate 1400, cel mai admirat clopot fiind clopotul tibetan.
Magna cum laude pentru asociatia "Spirit Romanesc" co-organizatoarea evenimentului. Asociatia s-a bucurat de aprecierea tuturor persoanelor prezente la manifestare pentru organizare si pentru artistii prezentati, asociatia fiind invitata sa colaboreze si in 2007, relateaza pentru Romanian Global News, Adrian Tanta, Asociatia Spirit Romanesc.
 
Scurtmetraje si documentare romanesti la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :137
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Viena organizeaza in perioada 22-25 iunie Sommerkino im LUX – prezentarea in aer liber a unor filme de scurt metraj si documentare romanesti.Manifestarea va avea loc in cadrul complexului Lux – Atrium din Viena.
Se vor prezenta filmele Trafic (r. Catalin Mitulescu, (foto)), Un cartus de Kent si un pachet de cafea (r. Cristi Puiu), Corul pompierilor (r. Cristian Mungiu), Ajutoare umanitare (r. Hanno Hofer), Dincolo (r. Hanno Hofer), Apartamentul (r. Constantin Popescu), Visul lui Liviu (r. Corneliu Porumboiu), Telefon in strainatate (r. Hanno Hofer), Clara B (r. Alexandru Solomon, Corrine Ibram), Marele jaf comunist (r. Alexandru Solomon) si Sibiu/ Hermannstadt. Oras al culturii. Oras al culturilor (r. Dumitru Budrala).
La eveniment este invitat regizorul roman Hanno Hofer, care va prezenta trei dintre peliculele pe care le-a realizat in ultimii ani. Cineastul va participa la discutii cu publicul despre filmele prezentate in program si despre cinematografia romana postrevolutionara.
Hanno Hofer, regizor de film, actor, compozitor si muzician, s-a nascut in 1967 la Timisoara. In 1998 a absolvit Facutatea de Film a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” din Bucuresti, sectia regie film si tv. Este cunoscut publicului romanesc si ca membru al formatiei Nightloosers.
 
“Moartea domnului Lazarescu” in cinematografele britanicePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :128
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Dupa succesele repetate inregistrate de la lansarea sa, celebra pelicula a regizorului roman Cristi Puiu, “Moartea Domnului Lazarescu” va avea premiera in cinematografele din Marea Britanie vineri, 14 iulie.Cinematograful la care urmeaza sa intre productia romaneasca nu a fost inca stabilit, insa filmul este asteptat cu mare interes de public, dupa cronicile spectaculoase din presa internationala.
“Moartea Domnului Lazarescu”, in regia lui Cristi Puiu si lansata in Marea Britanie de Tartan Films, a primit premiul sectiunii Un Certain Regard la editia din 2005 a Festivalului de Film de la Cannes.
Este in acelasi timp o poveste de dragoste, o comedie, un film despre batranete, dar mai mult decat atat este un film care taie in carne cruda, aducand in fata cinefilului duritatea sistemului medical din Romania, dar nu numai, si o indiferenta coplesitoare, lipsa de consideratie si lipsa de comunicare.
 
Scoala romaneasca de sambata continua la Londra si in luna iuliePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :164
Thursday, 22 June 2006
Scoala Romaneasca de sambata de la Londra va avea portile deschise si in luna iulie. O noua editie a sa va avea loc sambata,  15 iulie, la Biserica Ortodoxa Romana.Cursurile au loc, asa cum au obisnuit deja organizatorii, intre orele 14.00 si 16.00. Biserica va gazdui o noua sesiune de doua ore pentru cei care vor sa invete sau sa isi perfectioneze notiunile de limba romana.
Mai multe informatii se pot obtine de la administratorul Scolii Romanesti de Sambata, Adina Evans, la adresa de email adinaevans@yahoo.co.uk. Programul este sprijinit de Centrul Cultural Roman din Londra.
 
Romanii din Marea Britanie merg in excursie la OxfordPDF Print E-mail
Oxford, Anglia/Romanian Global News
Accesari :637
Thursday, 22 June 2006
Societatea Romanca din Londra ii invita pe totii romanii din UK la o vizita de o zi la Oxford, un oras ca nici un altul. Vizita este programata pentru ziua de sambata, 22 iulie, si isi propune sa ii duca pe romani intr-un centru cosmopolit de studiu si intr-un centru al Artei.Plecarea se va face in data mentionata, la ora 8.30, de la ApolloTheatre din Hammersmith, iar pretul excursiei este de 14 lire de persoana, incluzand transportul cu un microbuz de 16 locuri. Cei interesati sunt rugati sa isi rezerve locurile din avans, acestea fiind limitate. Plata se va face cash sau prin cec, pe numele Societatii Romanca, dupa confirmarea rezervarii.
Rezervarile se pot face la adresa iuliaromanca@yahoo.com sau la numerele de telefon 020 7736 7855 sau Mob. 077 9617 0613.
Pe o suprafata de o mila patrata, orasul are peste 600 de cladiri de interes arhitectural si istoric. Universitatea din Oxford are 42 de colegii diferite si sali situate in diferite parti ale orasului. Originile sale medievale si istoria plina de evenimente au produs aici un amestec incantator de stiluri arhitecturale. Studentii au creat o cultura vibranta a restaurantelor, pub-urilor, pietelor, evenimentelor artistice “fringe” si magazinelor de carte.
 
Cristina Ionda intr-o piesa de Cehov in Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :154
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Un ultim spectacol cu piesa “Red Shorts”pe afisul careia se afla si numele a doi romani se va juca vineri, 23 iunie, in Noua Zeelanda.Piesa aduce in fata publicului patru dintre cele mai putin cunoscute lucrari ale lui Cehov, jucate pentur prima data in Noua Zeelanda, ca productie de debut a Companiei de Comedie Olfarts, condusa de actorul Kevin J. Wilson.
In Red Shorts un grup fictiv de teatru din Rusia face un turneu prin Noua Zeelanda cu operele lui Cehov si sufera un adevarat soc cultural. Trebuie ca o dansatoare romanca, luata dintr-un bar din Bucuresti, si acum manager al Moldova Arts Theatre Company, sa incerce sa rezolve problemele care apar si sa se asigure ca pana in final totul va fi bine.
Intamplator sau nu, personajul dansatoarei romance care manageriaza Moldova Arts Theatre Company este jucat de Cristina Ionda, o romanca stabilita in Noua Zeelanda, care in tara a facut televiziune si a jucat la teatrul de stat. Alaturi de Ionda, in distributia spectacolului se mai afla Michael Lawrence, Peter Cox, David Stott si Denise Snoad.
Cristina Ionda si sotul sau, George Tudor, regizorul spectacolului Red Shorts, au parasit Romania in urma cu doi ani, dupa ce au vazut o serie de documentare despre Noua Zeelanda pe Discovery. Rolul managarei Moldova Arts Theatre Company va fi primul rol pe care Cristina il face de la sosirea sa in Noua Zeelanda. Spectacolul se va juca incepand de miercuri, 7 iunie, pana in data de 23 iunie, la Herald Theatre, din Auckland.
 
Eminescu omagiat si la SalonicPDF Print E-mail
Salonic, Grecia/Romanian Global News
Accesari :133
Thursday, 22 June 2006
In cadrul celei de-a XVI-a editii a manifestarilor culturale desfasurate sub genericul ”Luna Mai – Luna Culturii” sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii si al Ministerului Macedoniei si Traciei, la finele lunii mai a avut loc la Salonic prezentarea editiei bilingve a poeziei “Luceafarul” de Mihai Eminescu, cuprinzand talmacirea in limba greaca a poemului de catre talentatul poet thesalonicean Nikos Tentas.Potrivit Actualitatea Romaneasca, in cadrul elegant al noii Biblioteci Municipale Centrale, sub auspiciile Uniunii Editorilor din Grecia de Nord, a Primariei Salonicului – Departamentul Cultura, a Centrului de Cultura si de Carte din SE Europei, a Uniunii Muzicienilor din Grecia de Nord si nu in ultimul rand a Consulatului General al Romaniei de la Salonic, a avut lansarea acestui inedit volum, in prezenta unor personalitati politice si culturale de marca.
In mesajul sau, Dumitru Hrituleac, Consul General, s-a referit la relatiile culturale dintre cele doua tari, a evidentiat rolul deosebit pe care il joaca traducatorii in cunoasterea literaturii nationale din alte tari si a facut apel la toti oamenii de cultura greci si romani sa colaboreze pentru a publica mai multe carti despre cultura romaneasca in Grecia. Noua versiune a poemului a impresionat auditoriul care a ascultat cu deosebita placere versurile minunate ale poemului recitate in paralel in limba romana de Antonia Vancea si in limba greaca de Vasiliki Nerantzaki. Profesorul Victor Ivanovici a mentionat faptul ca, desi, poetul Nikos Tentas a invatat limba romana la Salonic, a reusit sa patrunda profund in lumea misterioasa a “Luceafarului”, in lumea esoterica a lui Eminescu.
Elena Lazar s-a referit la diferitele incercari de a traduce opera lui Eminescu in limba greaca, apreciind ca Nikos Tentas propune cititorului grec o noua, inspirata si atent cizelata versiune a “Luceafarului”. Babis Barbunakis, presedintele Uniunii Editorilor din Grecia de Nord si al Centrului de Cultura si de Carte din SE Europei, initiatorul acestor manifestari culturale, a adresat un cald mesaj de salut, exprimandu-si dorinta pentru o mai rodnica colaborare cu editorii romani. In incheiere poetul Nikos Tentas a facut cunoscut faptul ca toti marii poeti greci au cunoscut si au apreciat opera lui Eminescu, facand o referire speciala la mare poet grec Kostas Varnalis (1883-1974), reprezentant al literaturii militante, care, chiar s-a inspirat din poezia “Imparat si proletar”.
Cartea prezentata a aparut la Editura Erodios, in conditii grafice deosebite, ilustratia apartinand tinerei pictorite romance Voichita Bucur, stabilita la Salonic si cu sprijinul financiar al primarului din Konitsa, Prodromos Xatziefremidis. Manifestarea s-a bucurat de o numeroasa asistenta, de un public sensibil, cunoscator si iubitor de poezie, alcatuit atat din greci, cat si din romani, toti dovedind atasamentul fata de valorile culturale reale ale literaturii romanesti si universale deopotriva.
Discutiile despre literatura incepute la Biblioteca Municipala au continuat seara la casa de resedinta a Consulului General, unde s-a constituit ad-hoc un cerc literar la care au participat oameni de litere din Atena, Salonic si Bucuresti, prezenti aici cu ocazia Expozitiei Internationale de Carte. Roadele acestei intruniri nu vor intarzia sa se vada, dorinta tuturor fiind o mai buna colaborare intre oamenii de cultura dintre cele trei orase.
 
Conferinta pe tema culturii la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :145
Thursday, 22 June 2006
{mosimage}Conferinta „European National Cultural Institutes: Dialogue and Networks”, se desfasoara in perioada 22-23 iunie, la Berlin, in cadrul Asociatiei Institutelor Culturale Europene, la Ministerul Afacerilor Externe german.La acest eveniment vor lua parte secretarul de stat Valentin Naumescu si presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici(foto).
Potrivit unui comunicat MAE, conferinta isi propune sa dezbata rolul institutelor culturale nationale din Europa si a retelelor acestora in procesul definirii spatiului cultural european. In acest demers, MAE si ICR doresc sa se alature in aprofundarea reflectiei asupra perpectivelor politicii culturale europene.
In cadrul conferintei, secretarul de stat Valentin Naumescu va sustine o alocutiune pe tema strategiei de diplomatie culturala a Romaniei in contextul unei Europe largite. Vor fi prezentate, de asemenea, interventii din partea sefului Compartimentului Cultura din Directia Generala Educatie si Cultura a Comisiei Europene, Harald Hartung, secretarului de stat din Ministerul polonez al Culturii, Krzysztof Olendzki, directorului general pentru cultura si educatie in cadrul MAE german, ambasadorul Wilfried Grolig, directorului general al British Council, Sir David Green, precum si a altor directori  de institute culturale din statele europene.
 
Iunie multicolor la IvreaPDF Print E-mail
Ivrea, Italia/Romanian Global News
Accesari :112
Thursday, 22 June 2006
“Giugno a colori” – “Iunie multicolor” – acesta este numele sub care se vor desfasura in luna iunie la Ivrea o serie de manifestari in care sunt antrenate comunitatile straine rezidente in oras.Astfel sambata 24 iunie de la orele 20 la 24, in Piata Municipiului din Ivrea in cadrul unei cine multietnice, vor putea fi gustate specialitati gastronomice din toate colturile lumii, intre care si Romania.
Joi 29 iunie de la ora 21.00 in Piata Municipiului din Ivrea va avea loc un concert extraordinar de folclor romanesc sustinut de catre Ansamblul Folcloric “Ciobanasul” din Radauti, condus de prof. Dumitru Pomohaci, informeaza Pimaria din Torino.
Reamintim ca sunt in curs demersurile de infratire dintre orasele Ivrea si Radauti, demersuri oficializate de catre schimburile de vizite efectuate de autoritatile locale si religioase din cele doua orase.
 
Grupul Valuri de Matase la finala Miss Diaspora CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :117
Thursday, 22 June 2006
Grupul Valuri de Matase, format din chitaristul roman Mircea Trifan si flautista canadiana Terry Ellen Christophersen, va participa si anul acesta la spectacolul ocazionat de finala celei de a doua editii a concursului Miss Diaspora.

Finala va avea loc la Montreal sambata, 24 iunie, la sala Brebeuf si va aduce in fata publicului un spectacol de muzica, dar si multe surprize, iar intrarea publicului va fi gratuita.
Spectacolul va fi sustinut de trupele Nashpa Sound, din Toronto, Valuri de Matase din Quebec, momente umoristice cu Viorel Gaita, dansuri latino, muzica populara si, bineinteles, probele de concurs pentru Miss Diaspora Canada 2006.
Seara va continua intr-o ambianta 100% romaneasca, in compania finalistelor de la Miss Diaspora Canada 2006, la Clubul Caballero (7474 St. Hubert, metroul Jean-Talon), incepand cu orele 22h00, in compania lui DJ Sofian.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions