Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Traian Basescu – Romania si-a valorificat prea putin relatia cu romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Friday, 23 June 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a participat vineri, 23 iunie, la conferinta organizata de Asociatia George C. Marshall Romania cu tema “Romania europeana, Romania Euro-Atlantica, Romania in sfera relatiilor internationale”.
In deschiderea conferintei, presedintele Basescu a subliniat ca Romania si-a fixat directiile principale de politica externa inca din 1990 propunandu-si doua obiective majore: integrarea in NATO si in Uniunea Europeana. Apartenenta la structurile euroatlantice a fost urmarita, in egala masura, fara a fi niciodata retractata, modificata sau nuantata, de toate guvernele post-decembriste, a mai adaugat seful staului.
Basescu a mai spus ca dupa atingerea celor doua obiective principale, Romania trebuie sa-si indrepte atentia catre interesele regionale. In acest scop, tara noastra a promovat in ultima perioada o politica activa prin care isi manifesta interesul fata de zona Marii Negre, zona care reprezinta principalul rezervor de energie al Europei, dar, in acelasi timp, o zona care se confrunta cu o serie de probleme: conflictele inghetate, traficul ilegal de persoane, traficul ilegal de armament.
Presedintele Basescu a explicat ca Romania se afla la granita UE si NATO, si in acelasi timp, intre doua zone extrem de sensibile: Marea Neagra impreuna cu spatiul ex-sovietic si spatiul ex-iugoslav si zona Balcanilor de Vest. “In mod categoric, si legat de Marea Negara si legat de Balcanii de Vest, Romania a trebuit sa se implice si sa genereze propriile ei idei, propriile ei pozitii si adesea sa le explice si sa le sustina in relatia cu partenerii” a subliniat Presedintele.
Intrebat, in cadrul conferintei de presa despre relatiile Romaniei cu Basarabia, presedintele Basescu a aratat ca acestea reprezinta o prioritate pentru politica externa romaneasca. „Pozitia noastra oficiala este manifestata si prin eforturile pe care le facem in discutii cu lideri europeni si lideri NATO, si anume ca Moldova trebuie adusa din punct de vedere al integrarii in Uniunea Europeana, spre grupul tarilor din Balcanii de Vest”, a afirmat Presedintele. Totodata, seful statului a spus ca Moldova nu trebuie abandonata la momentul la care Ucraina va fi pregatita sa intre in Uniunea Europeana. Presedintele a subliniat ca efortul romanesc in acest sens va putea fi consolidat odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
„In orice caz ar fi dramatic daca Moldova ar fi lasata sa constituie un pachet sau un val pentru o eventuala extindere a Uniunii Europene care sa includa Ucraina. Ar fi dramatic prin orizontul de timp. De aceea diplomatia noastra isi canalizeaza in momentul de fata eforturile legate de Moldova pe acel necesar ce trebuie explicat de ce Moldova trebuie adusa ca perspectiva de integrare in grupul tarilor din Balcanii de Vest”, a mai declarat seful statului.
Presedintele Basescu a admis ca nu este cel mai fericit moment pentru asemenea discutie, dar Romania si-a asumat-o in dialogul cu reprezentantii structurilor europene si la nivelul sefilor de state in intalnirile bilaterale. „Spun ca nu este un moment fericit pentru ca toti stim ca Europa este la momentul intrebarilor cu privire la propria-i relansare si propriile dimensiuni”, a adaugat Presedintele. De asemenea, seful statului a subliniat ca la sesiunea din iunie a Consiliului European a fost amanata, pentru decembrie, discutia cu privire la perspectivele de extindere, dar s-a insistat pe un element care niciodata nu a fost criteriu de aderare, dar care pare a deveni, si anume capacitatea de absorbtie a Uniunii Europene.
Presedintele Romaniei, a apreciat, de asemenea, ca analizand numarul de locuitori ai statelor din Balcanii de Vest si din Republica Moldova, nu ar trebui sa fie o mare problema din perspectiva capacitatii de absortie a UE, insa „varietatea culturala” si „elementele de nationalism consistent” ridica anumite probleme. „Este foarte clar ca in Europa exista state care sustin, ca de altfel si Romania, ca integrarea in NATO si UE reprezinta singura garantie de securitate pentru Europa in momentul de fata, cum sunt si state care sustin ca Europa nu e pregatita pentru absortia varietatii culturale a problemelor pe care Balcanii de Vest le au. Dar un raspuns corect si complet va putea fi dat dupa decembrie”, a aratat seful statului.
Presedintele Basescu a precizat ca elementul de fond in politica externa a Romaniei este sa incerce sa isi convinga partenerii, fie ca sunt europeni, fie transatlantici, de nevoia ca Moldova, o tara cu o populatie de 4,5 milioane sa fie integrata grupului Balcanilor de Vest in ceea ce priveste integrarea in structurile euro-atlantice. „Din acest punct de vedere Romania nu are nimic de negociat, are doar de insistat si de convins. Auspiciile sub care ducem aceasta politica sunt simple –poporul roman se poate reunifica, cel putin in momentul de fata in interiorul Uniunii Europene”, a declarat Presedintele.
Referitor la problema Transnistriei, seful statului a afirmat ca este una dificila: „din pacate nici Ucraina, nici Federatia Rusa, nici Moldova nu au dorit participarea Romanei la negocieri. Sigur se poate corela acest lucru cu ceea ce vedem ca se intampla cu schimbarea denumirii liceului romano-francez in moldoveano-francez, a liceului romano-englez in moldoveano-englez. Dar ceea ce eu imi impun este sa nu generez acea inghetare a relatiilor care exact pe aceleasi teme s-a produs in perioada anilor 2000”. Presedintele Basescu a subliniat ca trebuie inteles faptul ca Republica Moldova este un stat independent si suveran, cu decizii pe care Parlamentul si Guvernul din Moldova le iau. „Plecand de la aceasta premisa incerc sa nu gasesc motive de reactie care sa inghete din nou relatiile romano-moldovene”, a mai precizat seful statului.
Intrebat fiind despre existenta unei legislatii privind diaspora, presedintele Basescu a apreciat ca Romania si-a valorificat prea putin relatia cu romanii de pretutindeni si se impune o viziune mult mai larga, tinand cont de realitatile recente. Seful statului a subliniat ca, desi exista o legislatie de sustinere a activitatilor culturale ale comunitatii romanesti, nu exista un proiect de lege de consolidare a relatiei cu diaspora. “Va asigur ca inainte de terminarea mandatului, daca voi gasi sprijin la Parlament si la Executiv, o astfel de lege va exista”, a precizat seful statului.
Totodata, presedintele Basescu a apreciat in legatura cu forma finala a Tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova, realizata cu sprijinul UE, ca permite o situatie “mult mai relaxata”.
 
Colaborare romano-spaniola in cadrul Politiei de FrontieraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :152
Friday, 23 June 2006
Doi politisti romani lucreaza alaturi de politistii spanioli de la punctul de frontiera La Junquera.
In paralel, doi politisti spanioli au fost detasati la punctul de frontiera Oradea pentru a verifica impreuna cu Politia Romana documentele calatorilor care vor sa ajunga in Spania. Potrivit postului public de radio, politistii romani se afla la punctul de frontiera La Junquera inca de joi.
Ei vor colabora cu Politia Spaniola la actiunile de control al documentelor de calatorie ale romanilor care doresc sa intre in Spania. Cei mai multi romani vin cu autocarul, iar cei care nu prezinta documente valabile sunt respinsi. Este vorba despre o invitatie facuta de rude sau prieteni, document semnat de un notar spaniol si care sa aiba si apostila de la Haga, dovada de rezervare la un hotel si, nu in ultimul caz, prezentarea unei sume de bani necesara pentru a demonstra ca turistul are mijloace materiale suficiente pentru perioada pe care vrea sa o petreaca in Spania. Aceste conditii au fost pastrate de statul spaniol, in vreme ce legislatia din Romania permite deplasarea in tarile din spatiul Schengen doar cu biletul de calatorie dus-intors si, eventual, cu dovada detinerii unei sume minime de bani.
Aceste actiuni de control au ca obiective reducerea numarului de persoane care intra in Spania cu alte scopuri decat vizita la rude sau turism si combaterea traficului de fiinte umane, practicat de zeci de retele formate din romani, care actioneaza atat in Spania cat si in Romania.
 
Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca in vizita in BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 23 June 2006
Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si sanse egale, Vladimir Spilda a venit in vizita in Romania vineri, 23 iunie.Scopul vizitei este prezentarea problemelor ce trebuie rezolvate pana la sfarsitul acestui an, astfel incat Romania sa beneficieze de fondul social-european dupa ce va deveni stat membru al UE precum si adoptarea si implementarea la timp de catre tara noastra a legislatiei comunitare in domeniul ocuparii fortei de munca si cel social. Comisarul s-a intalnit cu primul-ministru Calin Popescu Tericeanu si cu Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei la Palatul Victoria.
 
Va fi sarbatorita Ziua Drapelului NationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Friday, 23 June 2006
Cu ocazia Zilei Drapelului National va avea loc o ceremonie publica in data de 26 iunie, incepand cu ora 9.30, in Piata Tricolorului, in fata Palatului Cercului Militar.In cadrul ceremoniei Drapelul National va fi sfintit si va fi ridicat pe catargul din piata. In acelasi timp va fi intonat si Imnul National de catre corurile reunite ale Regimentului 30 Garda si Jandarmeriei Romane impreuna cu muzicile militare. La eveniment vor participa reprezentanti ai unor institutii civile, militare si religioase, atasati militari straini acreditati la Bucuresti, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere. Sunt invitati sa asiste toti cei care vor dori sa-si exprime sentimentele de respect fata de unul din cele mai importante simboluri nationale. Organizatorii acestui eveniment sunt Ministerul Apararii Nationale in colaborare cu Prefectura si Primaria Generala a municipiului Bucuresti.
 
Guvernul finanteaza Summitul FrancofonPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Friday, 23 June 2006
A XI-a Reuniune la nivel de sefi de stat si de Guvern a Organizatiei Internationale a Francofoniei se va organiza pentru prima data in Romania, in perioada 25 – 29 septembrie la Palatul Parlamentului.

La acest eveniment vor participa sefi de stat si de Guvern din 53 de tari francofone membre si 10 tari observatoare. Guvernul va suplimenta bugetul Camerei Deputatilor cu 2,7 milioane lei noi, bani care vor fi utilizati la achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari necesare desfasurarii evenimentului.
Atribuirea contractelor se va face cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice. Comisiile de evaluare constituite pentru atribuirea contractelor de achizitie publica vor fi formate din reprezentanti ai Secretariatului General al Camerei Deputatilor si cate un reprezentant din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor Publice si Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

 


 

 
Discutie despre Sanziene la Radio LynxPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :174
Friday, 23 June 2006

La “Aici, Romania”, emisiunea dedicata Diasporei romanesti, de la Radio Lynx, seara aceasta este dedicata obiceiurilor traditionale.

 

Realizatorii emisiunii va invita la o discutie despre sarbatorile traditionale ale romanilor.
Emisiunea va avea ca invitat special pe profesorul Ion Ghinoiu, iar tema emisiunii este legata de obiceiurile si povestile romanesti legate de Solstitiul de Vara. Avand in vedere ca pe 24 iunie se celebreza Sanzienele, se va incerca a se raspunde la intrebarile „Cine sunt Sanzienele?”, „Sunt zane bune sau zane rele?”, „Cand, cum si cine  culege plantele de leac?”, „La ce sunt ele bune?”  „Ce  dureri ne lecuiesc?” etc. Potrivi traditiei noaptea de Sanziene  este  unul dintre cele mai importante momente ale culegerii plantelor de leac.
Emisiunea „Aici Romania” poate fi urmarita  in fiecare vineri incepand cu orele 21.00, la www.radiolynx.ro.
 
MAI vrea sa cumpere elicoptere de 300 milioane de euroPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Friday, 23 June 2006
Ministerul Administratiei si Internelor doreste sa cumpere elicoptere, cu fonduri asigurate din credite externe si din bugetele anuale ale ministerului, pentru a fi utilizate in timpul interventiilor la inundatii, incendii sau a altor situatii de urgenta, in misiuni umanitare, pentru patrularea aeriana si pentru supravegherea zonelor de frontiera.

Valoarea contractelor pentru achizitionarea acestor elicoptere este de pana la 247 milioane de euro, fara taxele si comisioanele aferente. Agentia de Compensare pentru Achizitii de Tehnica Speciala va desemna reprezentanti in comisiile de evaluare a ofertelor si de negociere a contractelor. Achizitionarea aparatelor de zbor este necesara pentru dotarea MAI si pentru utilizarea lor, la cerere, de catre Ministerul Sanatatii – in situatia unor cazuri urgente – si de catre Ministerul Mediului, in situatia unor transporturi rapide impuse de calamitati naturale. In ceea ce priveste dotarea MAI, in prezent, din cele 12 elicoptere existente la minister, doar patru au o vechime in exploatare mai mica de zece ani. Elicopterele sunt utilizate de MAI pentru misiuni cu caracter umanitar, transportul unor echipe speciale de interventie, interventia la inundatii si incendii, patrulare aeriana, supravegherea zonelor de frontiera, comanda si control. Potrivit Prompt Media, o parte din elicopterele achizitionate de MAI vor completa dotarea SRI, iar procedurile de achizitie a elicopterelor si incheierea contractelor se vor realiza cu respectarea prevederilor legale privind achizitiile publice.


 

 
Politistii romani S-au pregatit cu specialisti ai Oficiului TAIEX al Comisiei EuropenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :172
Friday, 23 June 2006
Recent s-a desfasurat la Bucuresti seminarul cu tema “Echipele mixte de investigatori (Joint Investigation Teams)”.

Seminarul a fost organizat de Comisia Europeana – Oficiul TAIEX in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia Investigatii Criminale, Serviciul de combatere a infractiunilor savarsite de cetatenii romani in strainatate. Scopul acestui seminar a fost de instruire, informare si familiarizare a politistilor romani care isi desfasoara activitatea pe aceasta linie de munca cu privire la importanta cooperarii politienesti internationale si avantajele pe care le ofera echipele mixte de investigatori in ceea ce priveste documentarea infractiunilor transfrontaliere si posibilitatea culegerii si exploatarii probelor si informatiilor obtinute in urma acestor activitati. 

 

 
Parlamentarii de la Bucuresti se bat cu cei de la Chisinau pe terenul de fotbal PDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Friday, 23 June 2006
Grupul parlamentarilor democrati din Iasi organizeaza, astazi, pe stadionul "Agronomie" din Dealul Copoului un meci de fotbal intre parlamentari din cele doua state romanesti.Inainte de a scapa de grijile parlamentare pe terenul de joc, de la ora 14:45, la Palatul Administrativ, membrii celor doua echipe s-au intalnit cu prefectul iesean Radu Prisacaru.
 
Eveniment de anvergura organizat la BotosaniPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Friday, 23 June 2006
La Teatrul Mihai Eminescu din Botosani a avut loc pe 21 iunie evenimentului "IT&C – Integrare, Transparenta si Cultura".
Potrivit Portalului National de Administratia Publica, evenimentul si-a propus o analiza completa a administratiei publice din punctul de vedere al nevoii de informatizare si modernizare, actiune impusa de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei: echipamente IT&C pentru modernizarea infrastructurii, aplicatii software pentru facilitarea si eficientizarea activitatilor si servicii de consultanta (hardware, software, comunicatii, securitate, resurse umane).
Audienta a avut ocazia sa afle ce inseamna informatizare si ce beneficii aduce pentru functionari, responsabili si cetateni de la companiile care sunt implicate in actiuni dedicate sectorului public: Microsoft, Unisoft, Fujitsu Siemens Computers, BitDefender, CTCE Piatra Neamt, CG&GC.
Tematica evenimentului a avut in vedere trei factori esentiali pentru modernizarea sectorului public. Astfel, in ceea ce priveste factorul integrare cel mai important rol al solutiilor este acela de a moderniza institutia publica, conform cerintelor Uniunii Europene pentru integrare.
Se stie ca o institutie moderna este mult mai transparenta, comunica mai usor si mai eficient cu cetatenii si cu media, beneficiaza de increderea publicului si de aprecierea angajatilor.
Pentru prima oara in cadrul unui eveniment IT, CG&GC a tratat legatura directa intre cultura si IT sub doua considerente. Pe de o parte, atat evenimentele culturale cat si tehnologia IT stau la baza progresului societatii, fiind indicatori ai nivelului de dezvoltare. Pe de alta parte, noile tehnologii permit acces imbunatatit la educatie si la dezvoltare personala si profesionala.
 
Puncte de vedere: “Romani treceti Prutul!”PDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :330
Friday, 23 June 2006

{mosimage}La 22 iunie 1941 Ion Antonescu, conducatorul statului, a ordonat armatei romane intrarea in razboiul de reintregire a teritoriul Romaniei, de recuperare a Basarabiei rapite prin actul de cardasie intre Stalin si Hitler, intre comunism si national socialism.

 

Neuitatele sale cuvinte au fost : "Ostasi, treceti Prutul!" Se implinesc 65 de ani de la acest eveniment. (un articol de Dan Culcer, Franta)

Romani, treceti Prutul! La 22 iunie 1941 Ion Antonescu, conducatorul statului, a ordonat armatei romane intrarea in razboiul de reintregire a teritoriul Romaniei, de recuperare a Basarabiei si Bucovinei rapite prin actul de cardasie intre Stalin si Hitler, intre comunism si nazional socialism. Neuitatele sale cuvinte au fost: "Ostasi, treceti Prutul!" Azi se implinesc 65 de ani de la acest eveniment. Se intimpla ca existenta mea e legata de acest an in care m-am nascut, ca implinesc si eu 65 de ani, si ca au trecut 65 de ani de cand Alexandru Culcer, tatal meu, medicul sef al portului Sulina, a fost mobilizat si a plecat pe front. A fost cel putin pana la Odessa. De unde s-a intors repede. Nu ranit. Iar din 1942 era medic la Sighisoara. Nu am deci suficiente motive personale sa fac elogiul eroismului celor cazuti, nici sa blestem razboiul care nu mi-a distrus familia.
Am un singur motiv sa scriu despre acest eveniment. Oamenii care locuiau in Basarabia la 1941 erau in majoritate romani. Adica apartineau aceluiasi neam, vorbeau aceiasi limba, aveau traditii comune. Era normal si este sa fim solidari cu ei cind sunt la greu. Fac parte din familia noastra. Nu ignor ca nu toti romanii vor sa-si aminteasca acest adevar elementar. Nu a fost mereu asa. Si nici nu va fi mereu asa. In numele principiului nationalitatilor de la 1918 s-au constituit state europene ale caror istorii le cunosc prin istoria familiilor care participa la istoria mea personala. O sotie, prima, nu si-a putut niciodata vedea locul nasterii, Aluatu, nu si-a cunoscu Bunicul, deportat de invadatorii sovietici, disparut fara urme. Socrii mei, Petru si Larisa Marcu, vorbeau romaneste nu moldoveneste. Existau radacini bulgare si grecesti. Ca pe tot litoralul Marii Negre amestecul a functionat dar anumite natiuni au dominat zonal si au rezistat. Ei si ai lor se tineau de romani.
Parintii care locuiau la Dej in septembrie 1940 au fost expulzati si astfel am ajuns refugiati la Sulina. Nu mi-am cunoscut Bunicul, mort dincolo de frontiera, la Baia-Mare, in 1943. Am pierdut in urma bombardarii Sulinei din 1941 o parte a bunurilor familiare, niciodata recuperate. Am devenit persoane deplasate. De la 1989 incoace dar si mai inainte, in numele unor analize politice oportuniste si a unor aplecari spre tradarea intereselor nationale, oricum ar fi ele definite, tradare care deriva din apartenenta la clanul comunist internationalist, locuitorii Basarabiei au fost abandonati. Ca si cum nimic nu ne-ar mai lega de ei. Solutii politice vor fi fiind, dar ele trebuiesc imaginate si negociate. Pina atunci insa exista o solutie sociala, economica si umana. Trebui aplicat dreptul. Dreptul la recuperarea de catre basarabeni a bunurilor abandonate fortat. Dreptul romanilor din Romania actuala de a investi in Basarabia. De a realiza interprinderi comune cu antreprenori locali. Dreptul romanilor din Romania actuala de a face comert cu romanii de peste Prut.
Ìata de ce scriu : Romani, treceti Prutul! In ambele sensuri. E calea cea mai scurta spre reunire. O buna afacere si o necesara facere de bine. Cei care va impiedica sa o faceti nu sunt buni romani. Sau nu sunt deloc romani. De ce ar decide ce e bine si ce e rau pentru romani?

 

 
Regimul terorist de la Tiraspol, tortureaza pe politistii basarabeni rapitiPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :268
Friday, 23 June 2006
{mosimage}Autoritatile de la Tiraspol au raspuns cu refuz la toate incercarile Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM) de a avea acces la cei doi politisti retinuti, la 14 iunie, de separatistii transnistreni.
Expertii Comitetului au incercat sa stabileasca legalitatea retinerii, conditiile de detentie, starea sanatatii celor retinuti si masura in care acestora li se respecta drepturile garantate de documentele nationale si internationale. Despre aceasta au anuntat reprezentantii CHDOM miercuri, 21 iunie, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit avocatului politistului Stefan Mangar, la 19 iunie 2006, autoritatile de la Tiraspol au refuzat accesul medicilor si al expertilor Comitetului, invocand motivul ca cererea oficiala de vizitare a celor arestati era scrisa cu grafie latina, ca mai apoi sa fie respinsa si cererea scrisa cu grafie chirilica. Potrivit aceleiasi surse, nici un document adresat autoritatilor autoproclamatei republici nistrene nu a fost luat in consideratie, iar accesul in cladirea judecatoriei orasului Tiraspol unde urma sa aiba loc sedinta de judecata pentru prelungirea mandatului de arest al politistilor a fost blocata, fara vreo explicatie, de 3 colaboratori ai pretinsului minister al securitatii nationale, chiar si pentru avocati.
Medicul expert din cadrul CHDOM Mihail Melnic a declarat ca au fost respinse si cererile de a-i examina pe politistii retinuti, adresate mai multor instante de la Tiraspol. „Prin aceste actiuni, autoritatile regiunii demonstreaza ca viata celor doi politisti arestati este in pericol”, a concluzionat Melnic.
Intr-o discutie de 10 minute a avocatului cu Stefan Mangar, acesta a comunicat ca este torturat si nu i se permite sa doarma. Politistul a mai spus ca a fost obligat sa semneze un document prin care refuza ajutorul aparatorului legal, procedura permisa de legislatia autoproclamatei republici nistrene. Potrivit avocatului, pe mainile politistului s-au putut observa urme de injectii. La fel, sotia celui de-al doilea politist, Constantin Condrea, care a reusit sa discute pret de cateva minute cu sotul ei, a spus ca si el este supus unor tratamente inumane.
Miercuri, 14 iunie, cinci colaboratori de politie au fost rapiti de serviciile de securitate ale autoproclamatei republici nistrene, 3 dintre ei fiind eliberati sambata, 17 iunie. Instanta de judecata ilegala de la Tiraspol a prelungit mandatul de arest pentru ceilalti 2 politisti pentru inca 30 de zile.
 
“Istoria integrata” cultiva dusmania fata de Romania si fata de romaniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 23 June 2006
Intr-o recenzie critica a manualului de istorie integrata, scrisa de cinci personaje care numai istorici nu pot sa-si spuna, reputatul istoric basarabean Ion Varta, desfinteaza maniera defectuoasa si totodata, extrem de paguboasa, de rescriere a istoriei nationale, dar si a celei universale.

Modul de interpretare a istoriei pentru care pledeaza autorii asa zisei istorii este unul profund antitiintific, avand la baza o conceptie retardata ideologic – cea de sorginte sovieto-stalinista. Antiistorismul de care sufera acest mod de interpretare a evenimentelor istorice constituie arma principala a luptei impotriva unor adevaruri stiintifice recunoscute de istoriografia nationala si universala.

(Recenzia manualului experimental de istorie integrata pentru clasa a XII-a de liceu.
Autori: S. Nazaria, Al. Roman, L. Barbus, Al. Burian, M. Spranceana, A. Dumbrava)


”Prin intermediul falsurilor, minciunii, interpretarilor eronate se incearca cultivarea dusmaniei fata de Romania si fata de poporul roman. Tinta principala a unei atare diversiuni o constituie constiinta etnica a populatiei Republicii Moldova care, prin intermediul unor atare procedee trebuie sa suporte deformari ce ar garanta conservarea unei mentalitati cultivate de propaganda sovietica.

Anexa la Recomandarea 15 (2001) a Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, adoptata de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei si legiferata la 31 octombrie 2001, ce poarta genericul Predarea istoriei in Europa in secolul XXI contine un punct special care se numeste Manipularea istoriei si care stipuleaza urmatoarele: „Predarea istoriei nu trebuie sa fie un instrument de manipulare in scop ideologic, de propaganda sau sa fie utilizata pentru promovarea ideilor intolerantei, a celor ultranationaliste, xenofobe sau a antisemitismului. Cercetarea istoriei si istoria ca obiect de invatamant nu pot fi compatibile, in nici un fel, cu valorile fundamentale si cu statutele Consiliului Europei daca acestea incurajeaza manipularea istoriei, mai ales prin:
- falsificarea sau crearea de dovezi istorice, statistici contrafacute, imagini falsificate etc.;
- insistenta asupra unui eveniment pentru a justifica sau ascunde un altul;
- distorsionarea trecutului in scopuri de propaganda;
- o viziune excesiv de nationalista asupra trecutului care poate crea deosebirea intre „noi” si „ei”;
- folosirea excesiva a unor documente istorice;
- negarea unor fapte istorice;
- omiterea unor fapte istorice.”
Cum altfel poate fi calificata decat manipilare a istoriei metoda utilizata de Nazaria si ceilalti ortaci ai lui, atunci cand dansii ignoreaza in mod intentionat contributia sutelor de istorici la cercetarea istoriei noastre nationale, care si-au demonstrat cu brio inaltul profesionalism si probitatea morala prin intermediul unor studii profund stiintifice, apreciate la justa valoare de lumea academica de pe mapamond. Din aceasta categorie de savanti fac parte inclusiv istorici moldoveni de notorietate, precum ar fi: M. Kogalniceanu, A. D. Xenopol, D. Onciul, N. Iorga, A. Boldur, V. Parvan, St. Ciobanu, I. Nistor s.a., majoritatea covarsitoare a carora s-a invrednicit de alegerea in cele mai prestigioase foruri academice din Europa si din lume, care a obtinut titlul de „doctor honoris causa” ale unor importante centre universitare internationale. Prin urmare, contributia substantiala in domeniul cercetarii istoriei nationale a acestor istorici merita a fi luata in consideratie si utilizata in procesul scrierii unor manuale de istorie pentru ciclul gimnazial si liceal. Insa, celor cinci autori chisinauieni, opiniile acestor prestigiosi savanti le displac si atunci ei se dedeau la manipulari crase, readucand in actualitate abordari anacronice de tip stalinist.
Deunazi, 20 iunie, s-au implinit 115 ani de la trecerea in nefiinta a marelui nostru inaintas, moldoveanului Mihail Kogalniceanu, cu ascendenta basarabeana, personalitate de prim rang in cultura romaneasca, despre care marele prozator Mihail Sadoveanu spunea ca „el a stat in toate domeniile cu mult deasupra contemporanilor sai, literat de frunte, militand pentru limba populara impotriva curentelor straine, istoric de mana intaia, creator de forta, iubitor al artelor plastice...”
Marele nostru istoric, moldoveanul Nicolae Iorga mentiona ca „M. Kogalniceanu este un om genial, cel mai mare conducator cultural si politic pe care l-au avut romanii in epoca moderna”. Un alt moldovean, Dimitrie Onciul, si el un mare istoric, academician, presedinte al Academiei Romane, spunea despre Mihail Kogalniceanu ca este „cel dintai istoric critic ce a nascut neamul romanesc”.
Opiniile unei asemenea somitati precum a fost si este M. Kogalniceanu conteaza enorm de mult, ele meritand a fi luate aminte si aplicate in practica. Contributia lui la dezvoltarea stiintei istorice nationale , aprecierile dansului referitoare la spatiul geografic pe care trebuie sa-l cuprinda aceasta istorie sunt ignorate si sfidate cu obstinatie de pseudoistoricii de la Chisinau.
Pentru Mihail Kogalniceanu istoria nationala insemna „istoria Moldovei intregi, inainte de sfasierea ei (adica inainte de rapturile teritoriale din 1775 si 1812 n.n.), Valahiei si a fratilor din Transilvania”. La acest principiu de baza, extrem de principial, enuntat de M. Kogalniceanu inca in anul 1843, au aderat ulterior toti istoricii onesti de origine romana, precum si cei straini, inclusiv si istorici rusi, care, in lucrarile lor, s-au referit si la istoria spatiului carpato-danubiano-pontic. Singura abatere de la aceasta regula si-au permis-o asa-zisii istorici sovietici, trimisi la Chisinau, in anul 1944, de catre Stalin, pentru a scrie o istorie excesiv de politizata, doldora de falsuri, menita sa justifice rasluirea teritoriala a spatiului dintre Prut si Nistru. Pentru „scribii” chisinauieni, recalificati peste noapte din politruci ai „unicului partid”, lectori la istoria p.c.u.s. in rastalmacitori de istorie nationala, reanimarea ineptiilor propagandei sovietice ar trebui sa le provoace remuscari si discomfort psihologic. Ar trebui, dar din pacate, acest lucru nu se intimpla. Profilul ingust, partinic, de care sufera cei cinci autori, necunoasterea in profunzime a operelor fundamentale ale istoricilor din generatiile anterioare, dar si cele recente, constituie pentru dansii un enorm handicap, care nu le permite sa se ridice la inaltimea predecesorilor care au realizat frumoase performante in domeniul cercetarii istoriei nationale. Acelasi Mihail Kogalniceanu, a reusit sa formuleze multiple aprecieri, definitii referitoare la menirea istoriei nationale ca stiinta, la rigorile pe care un istoric onest este obligat sa le respecte. Una din aceste definitii suna foarte actual si constituie, intr-un fel, o replica extraordinara la adresa noilor masluitori de istorie: „Sa ne tinem mai ales de cele trecute, ele pot sa ne scape de peire. Sa ne tinem de obiceiurile stramosesti, atat cat nu sunt impotriva dreptei cugetari. Sa ne tinem de limba, de istoria noastra...Istoria romaneasca mai ales sa ne fie cartea de capitenie, sa ne fie paladiul nationalitatii noastre. Intr-ansa vom invata ce am facut si ce avem sa mai facem; printr-ansa vom prevede viitorul, printr-ansa vom fi romani, caci istoria este masura sau metrul prin care se poate sti daca un popor propaseste sau daca se inapoiaza. Intrebati dar istoria si veti sti ce suntem, de unde venim si unde mergem, trecutul si viitorul, iata toata fiinta noastra, iata mijlocul de a ne cunoaste.”
Istoria este o stiinta cu rigorile sale stricte care o caracterizeaza. Ea nu admite transformarea sa intr-o sinmpla slujanca a anumitor interese de grup, de ordin politic etc. Atunci cand un asemenea lucru se intampla, nu mai poate fi vorba despre istorie, ci despre cu totul altceva.”
Ion Varta.

 

 
Un fals MandelaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :234
Friday, 23 June 2006
{mosimage}Cazul Pasat, ca sa-l parafrazez pe dramaturgul George Ciprian, a deschis cutia cu maimute a politicii autohtone.
Dar si a uneltirilor Moscovei contra Republicii Moldova.
Demonstratie prin negatie
Volens-nolens, ies la iveala fel de fel de viclesuguri si subterfugii. Actorii politici, legati intr-un fel sau altul de activitatile fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate si ministru al Apararii, se sucesc acum atat de spectaculos, incat pe fundalul lor ar pali pana si trucurile lui David Copperfield.
Ilie Ilascu a venit la Chisinau deunazi, pesemne, pentru a tagadui faptul ca ar avea vreo relatie oculta cu inaltul demnitar moldovean acuzat acum de crime impotriva statului si abuz de serviciu. Nu stiu daca senatorul a recurs cu buna stiinta la procedeul infirmarii pentru a intari ipoteza vinovatiei lui Valeriu Pasat(Foto). Banuiesc ca a urmarit altceva. Este limpede, insa, ca dincolo de scopurile pe care si le-a propus, in cadrul recentei sale conferinte de presa, Ilascu a facut o demonstratie prin negatie a colaborarii clandestine a fostului membru al guvernului moldovean cu o tara straina in vederea demolarii regimului politic de la Chisinau.
Marionetele Kremlinului
Desi a contestat implicarea lui Pasat in tentativa de lovitura de stat, senatorul PRM a recunoscut, vrand-nevrand, cateva lucruri care lipsesc de orisice relevanta si credibilitate restul dezmintirilor sale. Haideti sa le luam pe rand.
Primul. Ilie Ilascu a confirmat ca ex-ministrul Apararii si directorul SIS, intr-adevar, a dorit sa devina presedinte al Republicii Moldova. Asta nu e o crima, desigur. Oricine are dreptul sa aspire la un post in stat. Atata doar ca trambulina lui Pasat spre Presedintia Republicii Moldova se afla la Moscova. Daca mai avem in vedere si faptul ca el s-a transferat in jiltul de inalt functionar rus din cel al directorului principalului serviciu secret autohton, pretentiile sale de a accede in fruntea tarii cu ajutorul Kremlinului, bineinteles, dau de banuit.
Al doilea. Ilascu a lasat sa se intrevada ca in spatele lui Pasat s-a aflat din capul locului agentura Moscovei. Cu alte cuvinte, a recunoscut ca spionajul rusesc a incercat, prin mijloace ilegale, sa-si instaleze favoritul sau in functia de presedinte al Republicii Moldova. Iar acest fapt, orice s-ar spune, e mai mult decat o chestiune dubioasa. E o intentie criminala.
Al treilea. Ilascu, demonstrand, in fond, ca Pasat a fost sprijinit din spate de mana Moscovei, a marturisit ca rusii au dorit sa sustraga atentia alegatorilor moldoveni de la urzelile lor prin implicarea in rasturnarea de putere de la Chisinau a unor cercuri politice de la Bucuresti. Cu alte cuvinte, au vrut sa scoata castanele din foc cu mana altuia. E o certitudine ca Moscova, in lupta sa impotriva lui Voronin, a mizat, cel putin, pe senatorul roman Ilie Ilascu. Diversiunea, ce-i drept, n-a luat foc. Dar asta e alta treaba.
In fine, al patrulea. Campania electorala pe care urma s-o desfasoare Pasat in Republica Moldova, potrivit lui Ilascu, era sa fie una murdara. De unde si impresia ca Moscova, pentru a-si aduce marionetele la putere, isi propunea sa tranteasca alegerile parlamentare din 2005. Altceva e ca rusii n-au reusit. Cu toate ca au impanzit Chisinaul cu o puzderie de agenti secreti care se infiltrau sub acoperirea de strategi electorali, pana la urma planurile lor au esuat.
O tacere suspecta
Rezumand, se poate spune ca Ilascu a recunoscut niste adevaruri care pluteau in aer. A probat dezvaluirile facute de FLUX, dar si de alte medii de informare de la Chisinau.
Dar de ce s-a destainuit abia acum? Cum ai intoarce-o, tacerea sa este suspecta. De ce a luat apa in gura? Ca sa creasca suspansul? Sau pentru ca ceva n-a fost curat in voiajul intreprins de Pasat la Bucuresti? Privite din acest unghi, sunt de-a dreptul curioase presupunerile senatorului potrivit carora sosirea ex-directorului SIS la Chisinau la doar cateva zile dupa alegerile legislative din 2005 n-ar fi fost o greseala puerila care a condus la arestarea si condamnarea sa, ci un pas riguros calculat. Pasat, chipurile, ar fi acceptat de buna voie sa infunde puscaria ca sa-si creasca astfel popularitatea prin propria martirizare.
Tinta unui complot rusesc
Daca e sa-i dam crezare lui Ilascu, consilierul lui Ciubais ar fi un fel de Mandela voluntar care, singur si nesilit de nimeni, a ales ca, prin chinurile indurate in celula, sa isi adune o mare avere electorala. Ma tem ca la mijloc ori e o gluma proasta, ori o exprimare deficitara. Mai ales ca nimeni nu stie, inclusiv Pasat, de cati ani de detentie are nevoie un agent rus ca sa se transforme dintr-un ordinar tradator intr-un redutabil lider national.
Oricum, informatiile furnizate de Ilascu confirma ca Republica Moldova e tinta unui complot al Kremlinului, iar Pasat nu-i decat o carne de tun in razboiul purtat de rusi impotriva noastra. In ceea ce priveste comentariile si concluziile senatorului pe marginea subiectului cu pricina, acestea, dupa cum ati vazut, nu-s decat literatura si moare de varza.
Petru Bogatu, Flux
 
Parlamentul de la Chisinau ezita sa ceara Rusiei eliberarea prizonierilor de razboiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 23 June 2006

Parlamentul de la Chisinau a pus in discutie joi, 22 iunie, efortul legislativului moldovean in eliberarea prizonierilor de razboi Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa.

 

Unii deputati au propus o adresare urgenta Federatiei Ruse ca aceasta sa respecte hotararea CEDO cu privire la eliberarea celor doi detinuti. In acelasi timp alti apralemntari au declarat ca problema trebuie examinata minutios. Eudochia Ivantoc, aflata in convalescenta dupa o interventie chirurgicala, solicita autoritatilor Moldovei ca orice efort sa fie facut imediat.
Problema a fost enuntata in legislativ de Vitalia Pavlicenco, din fractiunea AMN, care a facut referinta la conferinta de presa de saptamana trecuta in cadrul careia Ilie Ilascu a mentionat ca R.Moldova ca republica parlamentara nu a facut o cerere oficiala Federatiei Ruse sa respecte decizia CEDO din 8 iulie 2004 si sa elibereze pe cei doi cetateni ai sai.
Vitalia Pavlicenco a propus ca in urmatoarele zile sa fie pregatit un asemnea document adresat oficial Federatiei Ruse. „E bine ca acest document sa fie remis in ajunul sesiunii de vara a APCE, deoarece si senatorul roman Ilie Ilascu a declarat ca va cere la Strasbourg penalizarea Rusiei pentru tergiversarea indeplinirii acestei decizii,” a declarat Pavlicenco, iterand ca legislativul de la Chisinau ar fi bine sa voteze acest document cel tarziu in sedinta din saptamana viitoare. „Va indemn sa nu aminam aceasta chestiune,” a conshis ea.
Vlad Cubreacov, reprezentant al PPCD, a declarat in plen ca aceasta ideee „este generoasa, dar nu e suficienta”, deoarece, potrivit lui „respectarea acestei hotarari e in raspunderea Comitetului de Ministri a CE, din care face parte si reprezentantul Moldovei.” El a mai facut referinta si la agentul guvernamental care are in responsabilitate acelasi lucru. „Nu cred ca putem actiona doar pentru a raspunde apelului unui membru al APCE,” a conchis Vlad Cubreacov.
Marian Lupu, presedintele APCE a sustinut aceasta declaratie, adaugand ca documentul in cauza trebuie
sa fie „din punct de vedere juridic foarte corect”. In replica, Vitalia Pavlicenco a facut referinta la efortul nul de pina azi al agentului guvernamental al R.Moldova si la reprezentantul Moldovei in cadrul Comitetului de Ministri al CE, precum si la declaratia ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov cu privire la faptul ca Moldova nu i s-a adresat niciodata in mod oficial cu aceasta problema.
Deputatul Oleg Serebrean din fractiunea PSL a declarat ca nu vede nici o problema care ar face ca adresarea acestui demers oficial catre Federatia Rusa sa fie tergiversata. „Nu cred ca daca se va lua atitudine cat mai curand se va intimpla ceva grav,” a adaugat Serebrean.
Nici un deputat comunist nu a luat atitudine asupra acestui demers. Solicitata de Ziarul de Garda, Eudochia, sotia detinutului Andrei Ivantoc, a declarat ca solicita parlamentarii din Moldova sa nu amine pentru nimic aceasta adresare catre Rusia, precum si orice alt efort pentru eliberarea celor doi detinuti. Ea nu are noutati despre starea lui Andrei, deoarece nu a reusit sa mearga in ultimile saptamani la el. Eudochia a suportat de curand o interventie chirugicala si se afla de cateva saptamani in convalescenta. „Rog vecinii sa imi aduca ziare si ascult la radio sau la tv sedintele Parlamentului. Durerile mi se acutizeaza cand aud ca unii doresc ca amane o oarecare adresare, atunci cand eliberarea celor doi detinuti din Transnistria e tot aminata al 14-lea an la rand,” a conchis Eudochia.

 

 
In Ungaria se pregatesc alegerile in cadrul minoritatii romanestiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :260
Friday, 23 June 2006
Este sigur deja ca in noua localitati din Ungaria se vor putea tine la toamna alegeri de autoguvernari minoritare romanesti.

Conform statisticilor de pe site-ul www.valasztas.hu, 769 de cetateni maghiari din 50 de localitati si-au manifestat intentia de a participa la alegerile de minoritate de la 1 octombrie. Reamintim ca, pe baza legii, se pot forma autoguvernari romanesti doar in acele localitati, unde minimum 30 de persoane isi solicita inregistrarea pe lista alegatorilor. Astfel, din cele 50 de localitati in 9 deja se vor putea initia alegeri pentru autoguvernari romanesti. Pana in prezent, cei mai multi s-au inregistrat la Darvas, pe lista alegatorilor figurand 85 de persoane, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Cei care mai doresc se pot inregistra pe lista alegatorilor pana la data de 15 iulie.


 

 
Forum despre alegeriPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :224
Friday, 23 June 2006
Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria organizeaza pe 1 iulie, sambata, un forum al membrilor tuturor organizatiilor civile romanesti din Ungaria.
Programul zilei va incepe la ora 14.00. Temele intrunirii vor fi: informatii despre problemele legate de alegerile minoritare din toamna anului 2006; planul unei strategii de colaborare electorala intre diferitele comunitati locale romanesti. Intalnirea de la sediul Uniunii (Jula, str. Gh. Doja nr. 8) se va incheia cu un garden-party, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
 
Consulatele romanesti trebuie sa ofere asistenta romanilor din GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :177
Friday, 23 June 2006
In Grecia, ca de altfel pe teritoriul oricarui alt stat, pasaportul romanesc da dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.Acestea asigura asistenta necesara cetatenilor romani aflati in dificultate, insa posibilitatile acestora sunt limitate. Competentele consulilor sunt stabilite de acordurile internationale la care Romania este parte, de reglementarile interne ale fiecarui stat si de legislatia romana in materie, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Consulul este cel care recomanda avocati locali care sa asigure asistenta de specialitate cand este cazul. De asemenea, el poate recomanda unitati sanitare sau traducatori autorizati si poate lua masuri pentru a va informa rudele cele mai apropiate in cazul unor situatii deosebite in care va aflati (accident sau deces), recomandand procedurile ce trebuie urmate. Tot el contacteaza cetatenii romani aflati la inchisoare, cu acordul acestora si informeaza rudele sau prietenii din tara. Nu puteti insa sa-i cereti acestuia sa plateasca pentru dumneavoastra cheltuielile de tratament medical, de cazare, bilete de calatorie sau asistenta judiciara.
De asemenea, acesta nu va poate asigura cazarea, incadrarea in munca sau permisiunea de a munci in aceasta tara. Consulul nu poate sa intervina in procese in numele dumneavoastra, cum nu poate nici sa obtina sau sa aranejze eliberarea din inchisoare sau sa intervina in anchete. Nu-i mai puteti solicita acestuia sa va asigure un regim de detentie special sau conditii mai bune in spital decat cele asigurate grecilor sau sa ofere servicii care, de regula, sunt asigurate de banci, agentii de transport, birouri de turism sau alte institutii specializate.
Consulatul General al Romaniei la si ale cetatenilor sai, persoane fizice sau juridice, in limitele admise de dreptul international si de reglementarile elene. Favorizeaza dezvoltarea relatiilor comerciale, economice, culturale si stiintifice intre Romania si Grecia si promoveaza in orice alt mod relatii amicale intre cele doua state. Se informeaza, prin toate mijloacele legale, despre conditiile si evolutia vietii comerciale, culturale si stiintifice a Greciei.
Consulatul va elibera documentele de calatorie cetatenilor romani aflati in Grecia precum si vize si alte documente corespunzatoare unor persoane aflate in Grecia care doresc sa se deplaseze in Romania. Tot el acorda ajutor si asistenta cetatenilor, persoane fizice si juridice din Romania. De asemenea, actioneaza in calitate de notar si de ofiter de stare civila pentru cetatenii romani si greci in masura in care legile si regulamentele elene nu se opun la aceasta. Sub rezerva practicilor si procedurilor in vigoare in Grecia, consulatul ii reprezinta pe cetatenii romani in fata autoritatilor elene. In plus, exercita orice alte functii incredintate de catre autoritatile romane care nu sunt interzise de legile si reglementarile grecesti, sau la care statul elen nu se opune, sau care sunt mentionate in acordurile internationale in vigoare intre Romania si Grecia.
 
Senator american de origine romana in vizita la Ambasada RomanieiPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 23 June 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru a avut pe 22 iunie o intrevedere la sediul ambasadei cu senatorul american de origine romana, Chris Lauzen, membru al Senatului statului american Illinois.
Discutiile s-au concentrat pe situatia politica romano-americana, relatiile economice si militare dintre cele doua tari, si s-a acordat o deosebita atentie discutiilor despre extinderea legaturilor de afaceri romano-americane si includerea Romaniei in programul US Visa Waiver Program, acestea find doua dintre cele mai importante chestiuni din agenda celor doua tari. Prin Programul US Waiver Visa le este permis anumitor cetateni ai tarilor incluse in acest program de a calatori in SUA, in scopuri turistice sau de afaceri, pe o perioada de 90 de zile, fara a necesita obtinerea unei vize.
 
Interviu cu presedintele Autoguvernarii Romanesti din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :278
Friday, 23 June 2006
In cadrul Festivalului de Vara din sectorul V al Budapestei a avut loc recent un program romanesc de mare succes, organizat de Autoguvernarea Romaneasca din sectorul V.

Cu acest prilej s-a realizat si un  interviu cu presedintele acestei organizatii, Gheorghe Mihaescu, al carui subiect se refera la programe budapestane, despre planuri de viitor si despre alegerile din toamna.

– Cum este primita cultura, folclorul romanesc in sectorul reprezentat de Dvs. al Budapestei?
– La nivel artistic, folclorul romanesc este primit de publicul din sector intotdeauna foarte bine. Un fapt care s-a manifestat prin intrebarile acelor spectatori care nu cunosc cultura romaneasca este ca nu stiau ca ansamblul de pe scena este romanesc, si tot ce vad pe scena este cultura romaneasca. Aceasta ne indica noua, celor din Budapesta, ca avem inca foarte mult de facut in privinta raspandirii culturii romanesti, ca, pe semne, in Ungaria nu se prea cunoaste distinctia intre cultura romaneasca si altele.
– Mai aveti si alte planuri de programe comune cu I. C. R. din Budapesta?
– Avem sigur, pentru ca aceasta colaborare este, cred eu, fructuoasa pentru ambele parti. Ne prindem laolalta si ne si adaugam fortele si sursele materiale, astfel pot iesi programe mult mai substantiale si de mai mare amploare. Avem cu I. C. R. din Budapesta un plan de colaborare pe intreg anul. Pe baza acestui program primim un sprijin financiar de la primaria sectorului nostru. Spre exemplu, noi nu am inaintat niciodata proiecte la Fundatia pentru Minoritati, tocmai ca sa nu luam sansele altora, cand noi avem alte surse de la sponsori sau de la primaria sectorului V. Trebuie neaparat sa amintesc faptul ca primaria noastra de sector sprijina fara conditii, fara rezerve programele romanesti, precum dealtfel toate programele minoritare. De perspectiva, mai avem planuri comune concrete cu I. C. R. Cum ar fi primirea la Budapesta, in luna august, a Teatrului Bulandra din Bucuresti. Am mai avut astfel de spectacole, si credem ca acestea sunt foarte bine venite. Anul trecut, de exemplu, a fost aici Teatrul din Braila, care a avut un succes extraordinar la Budapesta. La Festivalul Ansamblurilor Folclorice de la inceput de septembrie vom invita si formatii folclorice din Romania, dupa care vom mai avea o expozitie de arta plastica, la care la fel vom invita si exponenti din Romania.
– Sunteti printre acele foarte putine autoguvernari romanesti din Budapesta, care reprezinta cu adevarat romanii si este multumita de conducerea primariei din sectorul lor. Aflandu-ne in an electoral, cum va pregatiti pentru alegerile minoritare din toamna?
– Din pacate, nu privim fara griji la alegerile ce se apropie. Modificarile Legii pentru Minoritati nu rezolva problemele noastre din Budapesta, unde, stim bine, sunt multe autoguvernari romanesti „false”. Ba din contra, eu am impresia ca acum a dat drumul si mai mult aventurierilor, bisnitarilor, si mi-e frica ca aici noi nu vom putea fi castigatori. Totusi imi permit sa spun un lucru: in locurile unde se poate trebuie sa ne organizam, sa prindem laolalta, sa ne strangem randurile mult mai tare decat am facut-o pana acum.
Preluare “Foaia Romaneasca”

 
Expozitie dedicata Romaniei si Basarabiei in PassauPDF Print E-mail
Passau, Germania/Romanian Global News
Accesari :122
Friday, 23 June 2006
Expozitia dedicata Romaniei si Basarabiei a fost inugurata recent in incinta primariei orasului german Passau.

 Expozitia va dura pana la sfarsitul lunii iulie si are ca scop familiarizarea publicului german cu traditiile si cultura tarilor dunarene. In cadrul ceremoniei de deschidere au luat cuvantul Primarul General al orasului Passau, Consulul General al Romaniei precum si Ambasadorul Basarabiei la Berlin.
Aceasta expozitie este a opta la numar si penultima in sirul manifestarilor culturale din orasul Passau dedicate statelor dunarene. Orasul Passau are o istorie de 2 mii de ani si este un centru industrial, comercial si turistic, situat intr-o regiune atractiva din centrul Europei.

 

 
Angela Gheorghiu recidiveaza la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :149
Friday, 23 June 2006
{mosimage}Opera Regala din Londra o va prezenta si vineri, 23 iunie, pe diva romanca Angela Gheorghiu in rolul principal al Toscai lui Giaccomo Puccini.
 Un artist rebel, un sadic si o actrita condusa la crima: nu poate fi decat Tosca. Dupa 40 de ani, una dintre cele mai populare dintre operele ce se afla in repertoriul Operei Regale va aparea in fata publicului intr-o noua productie. Angela Gheorghiu va fi cea care va interpreta rolul principal, Floria din Tosca.
Biletele nu au fost inca epuizate, iar cei interesati sa faca o rezervare pot suna la numarul 020 7304 4000.
 
Eveniment multicultural in AlbertaPDF Print E-mail
Alberta, Canada/Romanian Global News
Accesari :150
Friday, 23 June 2006
Sambata, 24 iunie va avea loc la Alberta Intrunirea Culturala a Europei de Est "Poduri dintre Culturi", eveniment destinat colectarii de fonduri pentru demararea programelor noi sociale in Romania, Moldova si Ucraina pentru dezvoltare comunitara si increderii dintre comunitati, solutionarea conflictelor inter-etnice, educatie in scoli si campanii de anti-coruptie.Manifestarea se va desfasura cu incepere de la ora 17.30, in localul Bisericii Unitariene.
Intrunirea este organizata de catre Programul "Fundatie pentru libertate" a Asociatiei non-profit "Initiativa pentru schimbare" care promoveaza schimbarile sociale prin modele personale pozitive in viata.
Aceasta intrunire contine si un program interactiv care promoveaza identitatea culturala a comunitatilor de romani, unguri, sirbi, ukraineni, rusi, polonezi si alte etnii, prin cintece, dansuri si mancaruri traditionale, expozitii de arta, licitatie si filme sociale, relateaza portalul romanilor din Alberta. Pretul unui bilet este de 25 USD pentru adulti si 10 USD copii.
 
Inaugurarea unui restaurant romanesc in RoggwillPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :140
Friday, 23 June 2006
Romanii din Elvetia se vor imbogati cu inca un restaurant romanesc.

Restaurantul Bahnhof, va fi inaugurat sambata, 24 iunie, in Roggwill, Elvetia, in Bahnhofstrasse 102. Noua locatie va avea o capacitate de o suta de persoane, locuri de parcare gratuite, un bar in care se va servi o gama diversificata de cocktail-uri, longdrinks, bere si bauturi racoritoare. Bineinteles ca specialitatea casei o reprezinta o gama variata de mancaruri si bauturi romanesti. Pentru destindere oaspetii sai vor avea si ocazia unei partide de biliard sau de darts. In zilele insorite masa poate fi servita pe o terasa inconjurata de verdeata.Restaurantul va fi deschis, de luni pana sambata, pana la ora 3 dimineata, iar pentru cei care vor sa innopteze aici, restaurantul detine si doua camere de oaspeti.Banhoff este situat la o distanta de 56 km de Berna si este un loc in care romanii din intrega Elvetie se pot intalni cu placere.

 

 

 

 
Trupul romanului ucis in Irak s-a intors pe pamant romanescPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :137
Friday, 23 June 2006
{mosimage}Trupul neinsufletit al sublocotenentului post-mortem Gheorghita Ionel Dragusanu, cazut la datorie in Afganistan, a fost adus, joi seara, in tara.

Aeronava C-130 Hercules, a Fortelor Aeriene Romane, cu care a fost transportat acesta, a sosit in jurul orei 23.00 pe aeroportul Mihail Kogalniceanu din Constanta, unde a avut loc un ceremonial militar si religios.
Presedintele i-a conferit post-mortem, lui Ionel Gheorghita Dragusanu, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler pentru militari cu insemne de razboi. Pe tot parcursul ceremoniei militare si religioase, decoratia a fost stransa la piept de fetita sublocotenentului, Diana Dragusanu, de 12 ani.
Traian Basescu si-a stapanit cu greu emotiile si s-a incheiat discursul cu vicea gatuita, cerind iertare fetitei lui Ionel Dragusanu. La final, le-a imbratisat pe mama, sotia si fiica ostasului.
Potrivit Ministerului Apararii, joi dimineata, a avut loc o slujba religioasa pe aeroportul din Kandahar, la care au participat comandanti si militari din detasamente ale Fortele Coalitiei, pentru a-i da un ultim onor sublocotenentului post-mortem Ionel Gheorghita Dragusanu.


 

 
Informatii pentru tinerii basarabeni care vor sa studieze in RomaniaPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Friday, 23 June 2006
Organizatia Studentilor Basarabeni anunta ca si-a reactualizat pagina de internet, www.osbtimisoara.go.ro, cu informatii privind organizarea si desfasurarea admiterii tinerilor basarabeni in institutiile de invatamant superior de stat din Romania, precum si precizari privind metodologia scolarizarii acestora.Pentru mai multe detalii vizitati siteul indicat sau scrieti pe adresa de mail a OSB Timisoara, osb_tm@yahoo.com.
 
Picnic organizat de biserica ortodoxa romana Sfanta TreimePDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 23 June 2006
Biserica Ortodoxa Romana Sfanta Treime organizeaza pe 15 iulie, la Stanley (Ceperly)Park picnicul deja traditional, la care sunt invitati atat romanii din regiune, cat si prietenii canadieni ai acestora.
Picnicul se va desfasura pe 15 iulie, cu incepere de la ora 15.00. Se vor servi mancaruri traditionale romanesti, iar organizatorii promit ca nu vor lipsi nici muzica romaneasca, nici tombolele, si nici competitiile intre cei mici.
Cu ocazia acestui picnic se va sarbatori si faptul ca Biserica Ortodoxa Sfanta Treime din New Westminster are un acoperis nou. Acest lucru a fost posibil cu ajutorul donatiilor stranse, iar in curand acestea vor fi folosite si pentru achizitionarea unui iconostas si achitarea reparatiilor interioare ale Sfantului locas.
 
O noua seara romaneasca in GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :121
Friday, 23 June 2006
O noua seara romaneasca va avea loc in Geneva sambata, 1 iulie.Sunt invitati toti romanii din Geneva si din imprejurimi, intalnirea urmand sa aiba loc incepand cu ora 18.00, in sala mare a Bisericii Ortodoxe Romane “Sfantul Ioan Botezatorul “ din Grand-Lancy. Se vor servi mancaruri traditionale romanesti si desigur se vor degusta vinuri romanesti. Repertoriul serii va fi alcatuit numai din melodii romanesti.
Organizatorul acestui eveniment este Viorel Stanciu.
 
Cenaclu omagial “Carte si cultura romaneasca la Tipografia din Buda”PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :611
Friday, 23 June 2006

{mosimage}Cenaclul cultural-stiintific “Carte si cultura romaneasca la Tipografia din Buda” va avea loc vineri, 30 iunie, incepand cu ora 16.30, la Centrul Cultural Budavari.

 

In cadrul cenaclului se vor evoca aniversarea a 200 de ani de la moartea carturarului illuminist Samuil Micu Clain(foto), 150 de ani  de la moartea editorului si publicistului Zaharia Carcalechi precum si 200 de ani de la nasterea scriitorului si publicistului Pavel Vasilici. Organizatorii acestui eveniment sunt Societatea Culturala a Romanilor din Budapesta in colaborare cu Autoguvernarile Minoritare Romanesti din sectoarele I si II.
 
Dans si muzica populara romaneasca in RaaltePDF Print E-mail
Raalte, Olanda/Romanian Global News
Accesari :129
Friday, 23 June 2006

In zilele de 23, 24 si 25 iunie romanii din Olanda vor putea vedea amsamblul de muzica populara romaneasca  „Cindrelul Junii Sibiului”.

 

Acest spectacol va avea loc in cadrul festivalului de muzica Raalte. Pe 23 iunie spectacolul va incepe de la ora 20.30, pe 24 iunie va avea loc intre orele 11.00-17.00, iar pe 25 iunie va incepe de la ora 14.00, anunta portalul romanilor din Olanda.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions