Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Spre pomenirea celor represati, victimele deportarii din 1941PDF Print E-mail
Storojinet, Ucraina / Romanian Global News
Accesari :355
Sunday, 25 June 2006

De cativa ani, la Cernauti, la 15 iunie, Eminescu este din ce in ce mai sfios in strania sa impietrire. Romanii din nordul Bucovinei il celebreaza conturandu-si parca si mai crunt singuratatea. (un material de Malina Anitoaie, pentru Romanian Global News)

 

In tara se face strigare, patriotii cei bravi rostesc discursuri furibunde la tribune, gata, gata sa-si dea duhul in spiritul dragostei de tara. La Cernauti insa, la marile sarbatori, nu mai ajunge decat Emil Ursu. Calm, cu bunavointa-i arhicunoscuta, Emil Ursu isi depaseste conditia de director de institutie, de sef al Complexului Muzeal Bucovina, aratand ca este un istoric adevarat, pentru care cuvintele se incarneaza in ideal de pret. Ma plec sfios in fata domnului Emil Ursu. Din cand in cand, mai merge la manifestarile din Bucovina uitata si profesorul Mihai Panzaru din Radauti. Nedorit de unii, controvesat, dar inteles de altii, profesorul Panzaru isi urmeaza crezul. Ma inchin cu luare-aminte in fata profesorului Panzaru pentru ca are un crez. Lui i se alatura si profesorul Vichentie Nicolaiciuc, un om manierat si subtil pe care il tine in viata simtul umorului. De cativa ani, la Cernauti, merg si eu, inflacarata de un gand intraductibil. Cum nu doresc sa-mi fac o plecaciune mie insami si cum revoltat, verbul trebuie sa clocoteasca in mainile mele, ii las pe cei care se simt nedreptatiti sa-si scrie ei insisi scrisorile de dus-intors la Cernauti.In masura in care poseda asa ceva. Atata timp cat nu i-am vazut duminica la Storojinet, pe toti laolalta, cei care vantura steagul Romaniei Mari, frustrarea lor nu mai intra in raza mea de actiune. Oricum, romanii din nordul Bucovinei isi vad de viata lor mai departe, indiferent ca-i plangem sau nu, ca-i ajutam sau nu, ca-i incurcam sau nu.


Pe o ploaie teribila, Eminescu a fost cinstit cum se cuvine, desi nu la aceeasi ora si nu in acelasi loc, de Arcadie Opait, Vasile Tarateanu, Alexandrina Cernov, Ilie Tudor Zegrea, Simion Gociu, Dumitru Covalciuc, Ilie Popescu si de multi altii. Sa fie oare ploaia de vina ca, duminica, la Storojinet, la Biserica unde slujeste parintele Ion Schipor, la adunarea de doliu inchinata victimelor deportarilor din 1941, n-au mai ajuns decat putini dintre romanii nostri ? Asa cum arata Ilie Ionet, reprezentantul Administratiei Regionale Cernauti, omul care sprijina cu seriozitate manifestarile organizate de romani, intrunirea de duminica s-a desfasurat prin grija Societatii "Golgota" care "tine evidenta oamenilor care nu s-au mai intors".


Ziua de 13 iunie 1941 a fost o zi neagra pentru intregul nord al Bucovinei, mai ales pentru romani. Au inceput nevoile atunci cand asa-zisii eliberatori ne-au eliberat de casele noastre, de mosiile noastre si, pe multi, de vietile noastre. A fost o noapte groaznica, un singur om a fost ridicat pentru un cantecel care suna asa: "Vai lin, vai pelin, vai de omul cel strain cum lucreaza la Stalin, cu camasa rupta-n coate si cu pieptul jumatateö. Peste trei zile a disparut. El si familia au fost luati din bordeiul lui si dus nu se mai stie unde, a rememorat acea groaznica zi Gheorghe Michailo din Ciudei, supravietuitor, fost deportat in Kazastan. Drumul a fost anevoios, lung, cu foame, cu moarte. Mortii erau imbranciti din vagoane si trenul pleca mai departe pentru ca din urma venea razboiul. A dat Dumnezeu si ne-am intors cu totii si vreau sa-i spun fostului meu elev Arcadie Opait, prezent aici,  al carui tata a cazut cu noi in Kazastan, ca spera si spune ca da, nu-s eu Arcadie Opait daca n-o sa-i facem monument lui Stefan cel Mare si daca n-o sa dobandim Casa Ofiterilor... Numai sase ani am lipsit din satul nostru si cand, legitim, multumita Regelui Mihai, care a dus tratative cu Stalin, ne-au dat voie sa ne intoarcem la bastina, ne-au pus sa ne platim casele la stat, care intre timp fusesera declarate pustii...", a mai spus resemnat vorbitorul.


"Noi ne adunam in fiecare an la mitingul de doliu in memoria celor care au fost represati. Alexandru Davideanu, Dumnezeu sa-l ierte, organiza in fiecare an mitingul. E datoria noastra sa-i aducem aminte pe martirii nostri si sa nu dea Domnul sa treaca cineva prin acele ceasuri prin care au trecut ei", a subliniat Petru Grior, presedintele Societatii Regionale "Golgota". Despre tragedia acelor ani au mai vorbit invatatoarea Floarea Costinean, Ion Burla, prim adjunct al Admnistratiei Raionale Storojinet, profesorul universitar Ilie Popescu, Ilica Ivan, loctiitor al presedintelui Consiliului Raional, Aurel Costinean, Arcadie Opait, radautenii Mihai Panzaru si Vichentie Nicolaiciuc si reprezentantul Consulatului Romaniei la Cernauti, dl Iustinian Focsa.


Pentru sufletele celor au suferit de pe urma regimului totalitar s-au aprins lumanari si s-au impartit colacei fragezi, cu gust de resemnare si dumnezeire...

 
Excursie a pensionarilor romani din JulaPDF Print E-mail
Jula, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :146
Sunday, 25 June 2006
Membrii Clubului Pensionarilor Romani din Jula vor organiza in perioada 30 iunie - 2 iulie o excursie in Romania.Itinerariul excursiei cuprinde vizita la monumente istorice din Cluj-Napoca, curiozitatile si  monumentele culturale si bisericesti din Bistrita precum si cele din orasul Targu-Mures. In aceasta excursie vor merge 48 de romani.
 
Amanarea lucrarilor Universitatii de Vara Izvoru MuresuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :714
Sunday, 25 June 2006
Principalii organizatori ai Universitatii de Vara Izvoru Muresului, Centrul European de Studii Covasna-Harghita si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, anunta oficial amanarea lucrarilor editiei din acest an, pentru inceputul lunii septembrie.
Ajunsa la a VIII-a editie scoala de vara a romanilor de pretutindeni si-a capatat notorietate prin tematica dezbatuta, printr-o participare elitista a reprezentantilor asociatiior romanesti de pretutindeni si o calitate deosebita a luarilor de cuvant. Organizatorii doresc sa aduca la aceasta editie si asociatiile din tara, in special din zonele transfrontaliere, cele care se implica foarte mult in sprijinirea comunitatilor romanesti din jurul granitelor dar si reprezentanti ai asociatiilor din Diaspora care s-au implicat active in sprijinirea romanilor din tara in situatii de criza ca cele provocate de inundatii. Solidaritatea romano-romana este tema principala pe care se vor axa organizatorii in acest an, asa cum au declarat pentru Romanian Global News. Pentru detalii si inscrieri sunteti rugati sa contactati organizatorii la adresele de mail: fundatia@romanii.ro si cohara_ro@yahoo.com dar si la numerele de telefon 0721 370 300 sau 0740 188 507.
 
Conferinta anuala a Consiliului Mondial RomanPDF Print E-mail
SUA / Romanian Global News
Accesari :179
Sunday, 25 June 2006
Intrunirea anuala a Consiliului Mondial Roman va avea loc anul acesta in perioada 29 august - 1 septembrie la Chisianu, Basarabia. Organizatorii au ales aceasta locatie si datorita faptului ca an de an participantii din Basarabia ocupa un loc important in media de participare.

Pentru a se reduce costurile de organizare si a marii numarul participantilor s-a optat pentru aceasta solutie fericita atat pentru organizatori, care sunt cu sufletul alaturi de fratii lor, dar si pentru participanti.

PROGRAMUL CONFERINTEI :
29 August dimineata lucrarile Conferintei CMR 4-5 ore.
Expozitie de carti, expozitie de pictura.
Fiecare participant va primi in dar cate un exemplar din volumul "Elogiu Limbii Romane".
Dupa amiaza, masa rotunda.
30 August, dimineata, Congresul Forumului Democrat al Romanilor Basrabeni.
Dupa amiza, masa rorunda , probleme curente.
31 August,  dimineata, participarea la manifestarile dedicate Zilei Limbii Romane,
Dupa amiaza,  concert cu Florin Sasarman si alti interpreti de pe ambele maluri ale Prutului.
1 Septembrie, Pelerinaj la Cimitirul Ostasilor Romani de la Tiganca.
Sfintirea asezarii unei noi Troite la cimitirul Ialoveni, un alt loc de rugaciune si reculegere.

 
Un roman a murit intr-un accident rutier in ToledoPDF Print E-mail
Toledo, Spania / Romanian Global News
Accesari :132
Sunday, 25 June 2006
Un roman in varsta de 47 de ani a decedat miercuri, 21 iunie, in urma unui accident rutier in provincia Toledo.Alti 12 romani au fost raniti in urma evenimentului. In accident au fost implicate mai multe autoturisme si un autocar care venea din Romania, romanul care a murit fiind soferul uneia dintre ele.
 
Sirul intalnirilor romanesti din Elvetia continuaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :100
Sunday, 25 June 2006
Sirul intalnirilor romanesti din Elvetia centrala va continua. Urmatoarea intalnire va avea loc in perioada 1 - 2 iulie.

Organizatorul acestor intalniri este Petre Decebal Apostol si propune participarea la o noua experienta si anume dormitul in fan. Persoanele care sunt interesate sa participe la acest eveniment pot alege aceasta optiune sau pot veni cu cortul. In cazul in care vremea se anunta nefavorabila, intalnirea se va amana pentru sfarsitul de saptamana 8 - 9 iulie.

 

 
O romanca va participa la Miss Belgia 2007PDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :104
Sunday, 25 June 2006
Ana-Marie Ilie este cea care va candida pentru Miss Belgia 2007. Ea este din Brasov , iar in acest concurs va participa cu numarul 10.

Concursul va avea loc in luna octombrie. Pentru cei care vor sa o voteze pot face acest lucru trimitand un mesaj cu textul "Numarul 10" la 3155 sau pot telefona la numarul 0900-10321.

 

 
Intalnire de SanzienePDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :130
Sunday, 25 June 2006
Pe 24 iunie avut loc o intalnire a romanilor din Toronto cu prilejul careia s-au  lansat trei carti scrise de catre autori romani stabiliti in Canada, respectiv Hamilton, Montreal si Toronto.Participanti au avut ocazia de a asista la un concert de vioara si pian sustinut de niste tinere talentate din Toronto. De asemenea surpriza serii a constituit-o expozitia de grafica a unui tanar artist. S-au recitat si poezii ale celui mai mare poet roman, Mihai Eminescu. Manifestarea a fost organizata de directorul revistei äObservatorulö din Toronto, Dumitru Popescu.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions