Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
A fost sarbatorita Ziua Drapelului NationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Monday, 26 June 2006

{mosimage}Ziua Drapelului National a fost sarbatorita luni, 26 iunie atat in Bucuresti cat si tara.  

La Bucuresti a fost organizata o ceremonie in fata Cercului Militar National. Cu acest prilej drapelul a fost sfintit si apoi inaltat pe catargul din Piata Tricolorului, in acordurile Imnului de Stat. Printre cei care au intonat Imnul National se numara si corurile reunite ale Regimentului 30 Garda si Jandarmeriei Romane impreuna cu muzicile militare. La eveniment au participat reprezentanti ai unor institutii civile, militare si religioase, atasati militari straini acreditati la Bucuresti, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere. Invitati speciali ai ministrului apararii au fost sergentul major Romelia Fogoras, sotia sublocotenentului erou Iosif Silviu Fogoras, cazut la datorie in noiembrie 2003 in Afganistan si sergentul Bogdan Postolache, de la o unitate din Galati, care s-a distins in timpul operatiunilor de salvare de la inundatii.  


 

 
Secretarul general NATO lauda Armata RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :163
Monday, 26 June 2006
La exercitiul NATO care se desfasoara, intre 1 iunie si 12 iulie, in Insulele Capului Verde, participa si Armata Romaniei cu o grupa de scafandri militari, doi ofiteri topogeodezi si unul de stat major.
Cei 12 scafandrii EOD (Explosive Ordnance Disposal - distrugerea dispozitivelor explozive) desfasoara misiuni specifice in sprijinul componentei navale a exercitiului, respectiv acorda sprijin fortelor aliate pentru debarcarea pe plaja.  “STEADFAST JAGUAR 06” consta intr-o operatie care se executa intr-o zona din afara ariei de responsabilitate a NATO si are ca obiectiv certificarea fortelor din compunerea Fortei de Reactie Rapida a Aliantei Nord-Atlantice (NRF) pentru indeplinirea capabilitatilor finale de operare. La actiune participa 7.000 de militari din tarile NATO, aceasta fiind cea mai mare desfasurare de efective ale NRF, de la crearea acesteia in 2002.
Potrivit Prompt Media, secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer a declarat la Ziua Distinsilor Vizitatori organizata in cadrul aplicatiei NATO STEADFAST JAGUAR 06 ca “Participarea trupelor romanesti la acest exercitiu este un semn ca Romania reprezinta un aliat de incredere si de nadejde al NATO. Eu stiam aceasta inca inainte de exercitiu, si ma bucur ca mi se confirma inca o data acest lucru”.
 
Concurs de proiecte pentru o noua revista literaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/26 iunie/Romanian Global News
Accesari :153
Monday, 26 June 2006
Prin aprobarea Comitetului Director, ratificata de Consiliu, Uniunea Scriitorilor Romani a hotarit sa infiinteze o revista literara a tinerilor scriitori.In acest scop, USR initiaza un concurs de proiecte care sa cuprinda urmatoarele repere precum program editorial, o descriere a revistei (nume, date tehnice, numar de pagini, propunere de macheta etc.), formula redactionala, public tinta, costuri si alte informatii medite sa personalizeze proiectul. Se doreste ca revista sa aiba o periodicitate lunara. Salariile, ca si costurile de administrare, vor fi suporate de USR la un nivel si dupa schema redactionala comuna revistelor aflate in proprietatea Uniunii Scriitorilor Romani. O parte a fondurilor necesare editarii va fi atrasa de catre redactia revistei. Termenul pentru predarea proiectelor la secretariatul USR este de 1 septembrie 2006.
 
Expeditie ecologica pe Prut de Ziua DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :151
Monday, 26 June 2006
Monitorizarea calitatii apelor si a starii factorilor de mediu in lunca Prutului este obiectivul principal al unei expeditii ecologice organizata pe raul Prut de Ministerul moldovean al Ecologiei si Resurselor Naturale in cadrul sirului de actiuni consacrate Zilei Dunarii, 29 iunie.

DECA-press relateaza ca, in acelasi timp, expeditia si-a mai propus constinetizarea populatiei privind protectia si folosirea durabila a apelor, in general, si a Prutului, in special, accentul fiind pus pe protectia si conservarea apelor afluentilor acestui rau. Activitatile consacrate Zilei Dunarii sunt organizate in conformitate cu Planul de actiuni pe perioada presedintiei Basarabiei in cadrul Comisiei Internationale privind Protectia si Utilizarea Durabila a Fluviului Dunarea in 2006. La expeditie participa specialisti in domeniu din Basarabia si Romania. Membrii expeditiei urmeaza sa faca escale la Ungheni (24 iunie), Leva (25 iunie) si Cahul (26 iunie), unde se vor desfasura activitati culturale prilejuite de Ziua Dunarii. 

 

 
Cladirea Institutului Goethe – noua resedinta a ambasadorului Germaniei in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :301
Monday, 26 June 2006
Executivul a aprobat proiectul de Lege care converteste dreptul de folosinta asupra terenului aferent fostului sediu al Legatiei germane in Romania, pana in 1944, in drept de proprietate, a anuntat Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, la finalul sedintei de Guvern.
Statul roman a transmis, in anul 1997, cu titlu gratuit, catre Republica Federala Germania, dreptul de proprietate asupra constructiilor situate in Calea Victoriei, nr. 174 (reprezentand fostul sediu al Legatiei germane in Romania pana in anul 1944) si dreptul de folosinta asupra terenului aferent acestor constructii. Potrivit Prompt Media, Ambasada Germaniei la Bucuresti doreste sa instraineze imobilul catre o persoana juridica sau fizica romana, iar tranzactia nu se poate realiza daca viitorul proprietar nu dobandeste si dreptul de proprietate asupra terenului aferent constructiilor. Ambasada Germaniei intentioneaza sa mute Institutul Goethe in cladirea fostei Legatii, urmand ca actuala cladire a Institutului Goethe sa fie transformata in resedinta ambasadorului, resedinta din prezent fiind restituita fostului proprietar. Actualul cadru juridic din Romania prevede posibilitatea dobandirii dreptului de proprietate asupra terenurilor de catre persoane fizice si juridice straine numai de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
 
Manifestari impotriva drogurilor la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :99
Monday, 26 June 2006
Centrul de Prevenire si Consiliere Antidrog din Constanta a organizat recent o serie de manifestari cu ocazia Zilei Internationale de Lupta impotriva Traficului si a Abuzului de Droguri.
Cu acest prilej luni, 26 iunie au fost acordate distinctii partenerilor, sponsorilor si ziaristilor care au sprijinit Centrul Antidrog in campania ‘’Uniti pentru viata’’.
 
Aniversare comuna Targoviste-ChisinauPDF Print E-mail
Targoviste, Romania/Romanian Global News
Accesari :119
Monday, 26 June 2006
Incepand de anul acesta, municipiul Targoviste si capitala Basarabiei isi vor sarbatori impreuna ziua.Sarbatorile oraselor vor fi gazduite, pe rand, de Targoviste si Chisinau, anul acesta misiunea revenind Vechii Cetati de Scaun a Tarii Romanesti. Aceasta decizie vine dupa ce Primaria Targoviste a propus Chisinaului sa sarbatoreasca impreuna zilele celor doua orase in perioada 4-10 septembrie.
La sfarsitul acestei saptamani s-a semnat si un protocol in care este stipulata si componenta delegatiei din Chisinau, care va veni in Targoviste in luna septembrie. Acesta va fi formata din aproape 200 de persoane si va fi impartita in patru categorii: cea oficiala, cea culturala, cea economica si presa. Potrivit acestui protocol, in 2007 ziua orasului Targoviste va fi sarbatorita la Chisinau.
 
Agricultori francezi in vizita la SerbeniPDF Print E-mail
Serbeni, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Monday, 26 June 2006
In satul muresean Serbeni se va desfasura joi, 29 iunie, o intalnire a localnicilor cu un grup de 65 de agricultori francezi, producatori de branza, membri ai Asociatiei "Ermitage" din Franta.Intalnirea are ca obiectiv contactul cu gospodariile taranilor localitatii Serbeni, cu preocuparile lor agricole, mestesugaresti si traditional - culturale. Potrivit agentiei de presa Amos News, in programul intalnirii este prevazut un moment de reculegere in biserica satului, o amiaza traditionala, o plimbare cu carutele prin Serbeni, precum si vizitarea unor gospodarii taranesti.
De asemenea, se vor vizita punctele muzeale din sat si va fi vernisata, la Caminul Cultural, o expozitie cu obiecte de manufactura.
In acelasi timp, tinerii din sat vor prezenta obiceiul intitulat "Cununa Graului”, iar Grupul "Fiicele Dacilor" din Serbeni va prezenta un moment artistic.
 
Puncte de vedere: Guvernul Tariceanu si tradarea romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :415
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Venirea la putere a actualei coalitii a fost asteptata si sprijinita de diaspora romaneasca, intr-un procent superior fata de romanii ramasi acasa.
Ca unul care am facut parte din comisia de votare a Sectiei din Sydney stiu cu certitudine ca Diaspora romaneasca a oferit Aliantei DA si Presedintelui Basescu  aproximativ 80 % din voturi! (un articol de Laurentiu Fulga, Australia)
Acel procent mic care a dus la castigarea alegerilor de catre Alianta DA si Basescu, reprezinta tocmai votul oferit de noi, romanii din lumea intreaga. Sectia de votare din Sydney a fost printe primele din lume (daca nu chiar prima!) care a incheiat procesul de votare si de numare a voturilor, datorita diferentei de fus orar. Primul lucru pe care l-am facut, dupa parasirea comisiei, a fost sa trimit un e-mail biroului de campanie al Aliantei DA, prin care i-am anuntat cum vor sta procentele de vot in Australia si sa nu uite ca prima sampanie au desfacut-o cu romanii din Sydney!
Pe perioada campaniei electorale casuta de e-mail a redactiei mi-a fost bombardata cu mesajele si promisiunile Aliantei DA, despre ce vor sa faca pentru noi, cei din Diaspora. Cu sigurata si alti colegi de presa din lumea intreaga au patit atunci acelasi lucru. Imediat dupa alegeri, insa, aceasta corespondenta a disparut instantaneu. Dezinteresul ulterior al Aliantei DA si bataia de joc cu care a fost tratata Diaspora in Guvernarea Tariceanu, nu s-a intamplat nici macar in hulita guvernare PSD-ista.
Toate asa zisele “gafe” ale Premierului Tariceanu, prin care a executat treptat, absolut toate interesele romanilor de pretutindeni, dovedesc faptul ca este vorba de o strategie foarte abila de tradare a intereselor poporului roman. Lucrurile sunt extrem de grave si necesita anchete oficiale si o monitorizare foarte atenta din partea serviciilor secrete, asa zise reformate, ale Romaniei. Nu este admisibila situatia in care s-a ajuns, ca poporul roman de pretutindeni sa ia atitudini, tot mai ferme, impotriva actelor de guvernare ale Premierului Tariceanu, acte ce dovedesc vadite tradari ale interesului national, a fiintei poporului roman si sa nu fie nici un ecou in tara.
Diaspora nu se mai plange de asuprirea, asimilarea sau necazurile facute de autoritatile statelor unde traiesc, cat se vaita numai si numai de actiunile lui Tariceanu.
Prima “lepadare” de Diaspora a fost facuta la numai cateva luni de la investire, printr-o decizie unilaterala de alungare a DRP-ului din subordinea sa directa, in subordinea MAE, lucru care a dus la blocarea pentru un an a fondurilor, a activitatilor, a proiectelor, si practic a functionarii departamentului si a migrarii personalului. Alungarea DRP-ului (departament ce raspunde de problemele a peste 10 milioane de romani!) a fost facuta de Tariceanu fara stiinta si acordul Presedintelui Basescu, care tocmai era intr-o vizita in SUA. Ulterior, chiar si  Presedintele Basescu a recunoscut public ca mutarea DRP a fost o grava eroare si ca va lua masuri de indreptare. Apoi, in cadrul Simpozionului Romanilor de Pretutindeni – Mangalia 2005, Premierul Tariceanu recunoaste public bataia de joc cu care a fost tratata diaspora la Luxembourg, invitata acolo de MAE pentru a fi martora la semnarea tratatului de aderare a Romaniei la UE! Dispretul si haosul organizatoric cu care au fost tratati romanii veniti acolo, din toate colturile lumii, a dus la furia acestora care a facut ca Premierul Tariceanu sa fuga pe usa din dos, de la bucatarie, dupa cum a recunoscut el insusi, la Mangalia.  Asa o sa ajunga sa fuga si din Guvernul Romaniei?!
A urmat apoi “gafa” numirii de catre Tariceanu ca subsecratar de stat DRRP, a unui cetatean german!!! Aceasi aroganta, aceasi lipsa de comunicare, aceasi prostie afisata de premier, il face sa incalce insusi Constitutia tarii, care prevede clar faptul ca pentru functiile de demnitari, indivizii trebuie sa fie si cetateni romani. Presa semnaleaza acest caz de incalcare a Constitutiei si Guvernul anuleaza respectiva numire, DRRP-ul adancindu-se in haos, precum MAE de care apartine.
Recent a avut loc o alta “gafa” de distrugere a tot ce poate functiona in DRRP.  Conf. univ. dr. Dan Dungaciu a fost “zburat” (la scurta vreme dupa numire!) fara avertisment si preaviz din functia de subsecretar de stat al MAE in cadrul DRRP. Contactat telefonic de ZIUA, Dan Dungaciu  marturiseste ca el inca lucreaza ca subsecretar de stat MAE la Camera Deputatilor, unde sustine Legea finantarii pentru romanii de pretutindeni, si adauga mirat: "Nu am primit nici o notificare de la Departamentul de personal al ministerului, adica nu mi-au spus ca nu mai sunt angajatul lor", desi decizia se publicase deja in Monitorul Oficial inca din 8 iunie. La MAE un subsecretar de stat este demis, nimeni din conducerea ministerului nu stie nimic, in vreme ce demisul continua sa functioneze ilegal in calitate de subsecretar de stat. Abia dupa zece zile MAE recunoaste: "In urma deciziei primului ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, domnul Dan Dungaciu a fost eliberat din pozitia de subsecretar de stat la DRRP din cadrul MAE.”
Tradate au fost si intereselor romanilor din Harghita – Covasna. Iata numai cateva sesizari din apelurile disperate ale IPS Ioan Salajan, Episcolul Harghitei si Covasnei: ”Cata lume stie de rezervele uriase de uraniu care se afla in nordul Harghitei? Pierzand controlul asupra "Insulei Serpilor" din Carpati, statul pierde controlul si asupra acestor zacaminte, ca si asupra uriaselor rezerve de apa de aici. Sa nu uitam ca din cele doua judete izvorasc Muresul, Oltul si Trotusul, plus nenumarate izvoare de ape minerale. Romania nu importa la ora actuala apa minerala datorita acestui spatiu binecuvantat de Dumnezeu. Imaginati-va ce se intampla daca aceste resurse nu mai sunt romanesti. Pe romani nu-i intreaba nimeni nimic, n-au cui se plange, sunt ca niste deportati in Siberia. Mi-au fost aratate anunturi in care se spunea clar ca nici muncitor necalificat nu poti fii aici daca nu vorbesti ungureste… Iata, Banca Nationala a Romaniei avea o cladire in Sfantu Gheorghe, pe care a abandonat-o ca rezultat al restructurarii. Printr-o hotarare a fostului guvern Nastase, cladirea ni s-a repartizat noua, Episcopiei... Din pacate, hotararea nu a putut fi pusa in aplicare, guvernul Tariceanu emitand o noua hotarare peste cea dintai, prin care cladirea ne-a fost luata si daruita Consiliului Judetean Covasna. Dar cum au putut ministrii romani sa semneze o asemenea hotarare? Cum de nu le-a tremurat mana? Guvernul Tariceanu va intra in istorie ca primul guvern care ia de la Biserica, in loc sa dea. Nici un guvern al Romaniei, in afara de cele comuniste, n-a luat de la Biserica, ci cat s-a putut a dat. Ce a facut guvernul actual e ca si cum ar fi luat din mana unui orfan o bucata de paine, pentru ca si noi, romanii din zona, suntem efectiv orfani aici. N-avem mama, Romania ne-a abandonat, asa cum a facut-o mereu in istorie, lasandu-ne sa ne pierdem limba si numele de romani.”
Presa sesizeaza ca tradati au fost de Tariceanu si romanii din jurul granitelor: “Situatia deosebit de dificila cu care se confrunta bursierii statului roman, romani din Basarabia, Ucraina (Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, Transcarpatia), Serbia- Muntenegru, Macedonia sau Albania au facut obiectul mai multor demersuri catre autoritatile romane. Zadarnic. Aroganta si dipretul cu care sunt tratati acesti romani de catre cei care ar trebui sa le poarte de grija sunt masura bilantului ultimului an de zile de cand DRP a trecut, prin manevre umbroase ale "baietilor cu ochi albastri" la MAE. Scopul a fost controlul fondurilor si utilizarea acestora ca instrument de subordonare a asociatiilor si organizatiilor romanesti din afara frontierelor.” Iata ce declara public si liderul celei mai active organizatii romanesti din Republica Moldova, Ghenadie Braga: “Deja m-am convins ca acest departament (DRRP) este unul strain de interesul national si, cu atat mai mult, de problemele cu care se confrunta romanii din afara granitelor. ...Nu cred ca veti putea mentiona macar un proiect viabil pe care sa-l fi implementat Guvernul roman pentru sustinerea romanilor din Republica Moldova, si asta in ciuda declaratiilor …ca numai in 2005 s-au cheltuit cca. $ 3,5 mil. pe proiecte destinate romanilor din RM. Unde merg acesti bani?! Daca s-ar face o ancheta serioasa, cu siguranta vom afla despre deturnari masive de fonduri.”
Tradati au fost si aromanii din Grecia. Cu ipocrizie Premierul se lauda ca a fost in Grecia si s-a intalnit cu grecii plecati din Romania, insa de necazurile cu asimilea aromanilor nu a suflat o vorba.
Si romanii din Valea Timocului au fost tradati de Tariceanu, care a refuzat sa-i sprijine la ridicarea unor biserici romanesti. Timocenii au fost vanduti de Securistii ramasi in MAE, pentru contractele de export de sare si incasarea unor comisioane grase, pe seama vanzarii interesului national.
Grava tradare a intereselor nationale si umilire a Bisericii Ortodoxe Romane a fost facuta de Guvernul Tariceanu, si prin ceea ce vedem ca se intampla cu Mostenirea Gojdu! Presa mentioneaza chiar, promovarea tradatorilor: ”Ca o recompensa, secretarul de stat MAE, Lucian Leustean (cel care a afirmat in Camera Deputatilor ca Romania se gaseste in fata Ungariei in chestiunea Gojdu) a fost avansat ieri, "prin concurs", in functia de secretar general al MAE. Aceasta mutare lasa MAE fara un reprezentant in fata senatorilor in cursul dezbaterii pe problema Gojdu,  aceasta dupa ce interventiile ministrului Ungureanu si ale secretarului de stat Leustean au declansat proteste ample ale senatorilor, care au si solicitat demisia celor doi ca urmare a prestatiei lor in aceasta problema.”
Aceasi tradatori, Tariceanu, Baconski, Leustean, au vandut si comunitatea romaneasca din Sydney pentru interesele mafiei drogurilor si l-au sacrificat pe Ovidiu Grecea, cel ce fusese scutul intereselor romanesti in Australia! La ce sa ne asteptam bun pentru alegerile din 2008? (pentru Romanian Global News Laurentiu Fulga, Editorul revistei romanilor din Australia – Spirit Romanesc)
 
Presedintele Basescu n-a uitat de Episcopia romaneasca din Serbia si de romanii din TimocPDF Print E-mail
Belgrad, Serbia/Romanian Global News
Accesari :318
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a reparat joi , gafele diplomatice ale ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu, intr-o vizita fulger la Belgrad, unde a reafirmat pozitia categorica a Romaniei in privinta statutului provinciei sarbe Kosovo i Metohia: "sustinem principiul fundamental al politicii externe romanesti, si anume inviolabilitatea frontierelor europene".

Vizita organizata de Cotroceni peste noapte i-a stricat programul ministrul Ungureanu, care a fost nevoit sa-l insoteasca pe presedinte, pierzand, astfel, concertul Depeche Mode pentru care s-a pregatit asiduu, dupa cum a declarat intr-un pictorial realizat de revista Tabu. Dupa balbaieli diplomatice, surprinse de ZIUA si cotidianul sarb Politika, atat Romania, cat si Serbia au tinut sa marcheze traditionala prietenie dintre cele doua tari printr-o vizita simbol, prima a unui sef de stat din UE - dupa cum a tradus interpreta partii sarbe - in noua Serbie de dupa desprinderea Muntenegrului. Presedintele sarb Boris Tadici i-a multumit, ieri, de trei ori omologului sau roman, in declaratia oficiala de dupa intalnirea celor doi. "Romania devine un lider cheie in sud-estul Europei si viitoarea Uniune Europeana extinsa. Multumim Romaniei pentru atitudinea pe care o are in special fata de solutionarea situatia din Kosovo i Metohia. Romania considera ca nu trebuie modificate frontierele in Europa", a spus Tadici. "Serbia are o atitudine ferma, ca si Romania: provincia Kosovo nu poate deveni independenta. Numai astfel se va salva integritatea si stabilitatea regiunii", a mai spus seful de stat sarb. Basescu, modest, i-a multumit lui Tadici si a declinat rolul de lider in regiune, afirmand ca Romania doreste sa fie, mai degraba, un prieten al tuturor tarilor din regiune.
Securitatea regiunii depinde de cea a Serbiei
"De securitatea Serbiei depinde cea a regiunii", a spus Basescu, dupa ce, inainte de plecarea spre Belgrad afrimase ca "Serbia e cheia pacii in Balcanii de Vest". Pentru Romania, intararea Serbiei si a Balcanilor de Vest in structurile euro-atlantice este esentiala, a declarat Basescu la palatul prezidential al omologului sau sarb. Cei doi sefi de stat au anuntat si o noua cooperare la Dunare si Marea Neagra prin oferirea unor dane in portul Constantei spre administrare Serbiei. Inaltii reprezentanti ai celor doua tari s-au exprimat la unison pentru o solutie negociata si nu una impusa in cazul Kosovo.
S-a notat si importanta realizarii oleoductului Constanta-Pancevo Trieste, ca si a unui gazoduct dinspre Romania spre Serbia. Basescu nu a uitat sa mentioneze ca a abordat situatia comunitatii romane din Valea Timocului si a drepturilor acesteia, ca si problema legata de infiintarea unei Episcopii a BOR in Serbia. Insa esenta vizitei sta in fermitatea declaratiilor comune in ce priveste statutul provinciei Kosovo, facute atat dupa intalnirea cu presedintele Tadici, cat si dupa cea cu premierul nationalist moderat Voilsav Kostunita. Statutul Kosovo, conform ONU, trebuie definit pana la sfarsitul acestui an. Pozitia romaneasca ii va contraria, probabil, pe aliatii americani, care tind spre adoptarea formulei unei "independente limitate" a proviniciei sarbe, insa dovedeste ca Romania incepe sa aiba o politica externa nationala in interesul intregii regiuni.
Victor Roncea, ZIUA

 

 

 
MAE, in sfarsit, ingrijorat de actiunile de intimidare la adresa preotului AnatolPDF Print E-mail
Bucuresti,Romania/Romanian Global News
Accesari :212
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a luat cunostinta cu ingrijorare de recentele actiuni de intimidare la adresa preotului Anatol Curtev din parohia ortodoxa romana "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", din localitatea Camasovka, Ucraina, subordonata canonic Mitropoliei Basarabiei, informeaza Rompres citand un comunicat al MAE.

MAE monitorizeaza permanent situatia etnicilor romani din Ucraina si isi exprima convingerea ca investigatia initiata de autoritatile ucrainene va conduce in cel mai scurt timp la clarificarea situatiei, contribuind la instaurarea unui climat favorabil dialogului, in beneficiul intregii comunitati din localitatea Camasovka.
Precizarile MAE vin in urma unei ultime agresiuni savarsite in noaptea de 18 iunie, cand trei mascati au atacat casa in care se aflau parintele Anatol Curtev si sotia acestuia. Agresorii au intrerupt curentul si au spart geamurile, strigandu-l pe preot sa iasa afara, "pentru a-l ucide", deoarece zona apartine Mitropoliei Moscovei.
In legatura cu acest ultim incident, Consiliul Mondial Roman si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni au inaintat, miercuri, o scrisoare deschisa Patriarhului BOR, Teoctist, presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu-Tariceanu si sefului diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, in numele romanilor ortodocsi din satul Camasovka, din Ucraina, in care le solicita autoritatilor ajutor si protectie impotriva agresiunilor la care acestia sunt supusi de catre localnici ce apartin de Mitropolia Moscovei.
Semnatarii scrisorii il citeaza pe epitropul BOR al Mitropoliei Basarabiei, Vasile Iordachescu, caruia parintele agresat i-a cerut ajutorul.
"Asa traiesc crestinii romani ortodocsi, care doresc sa tina de Biserica Romana, in satul Camasovka “ o teroare identitara", semnaleaza expeditorii scrisorii.
In scrisoare se arata ca evenimentul a fost precedat, de-a lungul ultimilor ani, de numeroase acte asemanatoare, cand multi enoriasi ai bisericii au fost batuti, preotul a fost legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri, iar administratorului consiliului parohial i s-a incendiat o anexa din gospodarie si i s-a dat foc la masina, s-au taiat lacatele de la biserica si s-a aruncat cu motorina pe icoane, au incercat sa il arunce pe preot in fantana, enoriasilor le-a fost interzis sa intre in cimitir, parintele fiind batut etc.etc.
Semnatarii scrisorii au cerut autoritatilor romane sa se implice in rezolvarea acestei probleme si sa aduca la cunostinta autoritatilor ucrainene abuzurile repetate la care este supusa populatia romana din regiunea Odesa.

 

 
Compania rusa Gazprom scumpeste pretul gazelor naturale livrate catre BasarabiaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :158
Monday, 26 June 2006

{mosimage}Compania rusa Gazprom planifica sa vanda gazele naturale in Basarabia, cu incepere din 1 iulie, la un pret de 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, fata de 110 dolari in prezent.

 

Potrivit BBC, seful administratiei Gazprom, Alexei Miller, a facut aceasta declaratie joi seara, in cadrul unei intrevederi la Moscova cu primul ministru de la Chisinau, Vasile Tarlev. Premierul Tarlev si seful administratiei Gazprom nu au reusit insa sa ajunga la un numitor comun in privinta pretului la gaze. Potrivit unui comunicat de presa al Gazprom, in cadrul intrevederii dintre Vasile Tarlev si Alexei Miller, "partile au convenit sa finalizeze discutiile asupra mai multor probleme legate de incheierea unui contract de lunga durata privind livrarile de gaze in Republica Moldova, pana in luna octombrie". Pretul pentru gazele livrate in Basarabia, se mai spune in comunicat, va fi stabilit "conform principiilor de piata".
Vasile Tarlev si Alexei Miller au mai discutat despre posibilitatea participarii concernului Gazprom la diferite proiecte investitionale in Basarabia.
Premierul Tarlev a declarat ca autoritatile de la Chisinau sunt gata sa ofere companiei ruse facilitati fiscale daca aceasta va accepta sa ia parte la proiectele respective si sa reduca pretul la gaze. O delegatie a Basarabiei continua la Moscova negocirile cu Gazprom, urmand sa stabileasca pretul final pana la sfarsitul lunii curente, cand expira actualul contract.
Presa din Rusia scria anterior ca o reducere a pretului ar putea fi acceptata de catre Gazprom doar in cazul in care Guvernul de la Chisinau va renunta la partea sa de actiuni, de aproximativ 35 la suta, pe care o detine in compania Moldova-gaz, in gestiunea careia se afla gazoductele din Basarabia. In acest caz, compania rusa ar controla, de facto, integral transportul gazelor in Basarabia. Guvernul de la Chisinau nu pare insa dispus sa accepte aceasta cedare. Astfel, pretul de 160 de dolari pentru mia de metri cubi pare a fi unul definitiv, intrucat autoritatile de la Chisinau nu au alternativa, Rusia fiind singurul furnizor de gaze in Basarabia.

 
Falsul Mandela-2PDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Aratam in editorialul de vineri ca ultimele declaratii facute de Ilie Ilascu la Chisinau sunt lamuritoare in foarte multe privinte.

 Orice si-ar fi propus, dezvaluirile sale, vrand-nevrand, il inculpa pe Valeriu Pasat. Asta nu inseamna, insa, ca toate lucrurile s-au limpezit. Dimpotriva. Voiajul lui Ilascu la Chisinau ridica inca multe semne de intrebare.

- De ce nu se prezinta la procuratura?
 
- Cine si de ce il trimite cu regularitate pe Ilascu la Chisinau ca sa faca declaratii detunatoare? De ce acesta il albeste pe Pasat si ii denigreaza pe cei de la PPCD? Avand placerea epatarii publicului, Ilascu n-a rezistat ispitei sa ii povesteasca lui Cubreacov despre cele discutate cu Pasat la Bucuresti atunci cand s-au intalnit la Strasbourg, dar acum neaga cu obstinatie propriile marturisiri. De ce senatorul a alergat in primavara trecuta la SIS si a spus ca Pasat i-a propus asasinarea liderului crestin-democrat, iar acum refuza sa se prezinte la invitatia Procuraturii sa depuna marturii? Oare nu pentru ca refuzul sau este determinat, pe de o parte, de interdictia impusa de cei care l-au eliberat, iar pe de alta, de nedorinta de a contribui prin marturiile sale la crearea unei imagini pozitive lui Iurie Rosca? De altfel, Ilascu insusi a recunoscut in repetate randuri ca n-ar vrea sa dezvaluie niste lucruri care i-ar fi favorabile presedintelui PPCD. Si poate ca a spus adevarul.
Daca ne gandim bine, Ilascu nu vine la procuratura pentru ca nici neadevarul nu are cum sa-l marturiseasca. Daramite adevarul! In timp ce pentru presa poate declara orice ii trece prin cap, fara sa-si asume niste consecinte juridice, pentru o marturie falsa la procuratura ar fi obligat sa raspunda in fata legii. Impresia noastra e ca Ilascu nu-i un om liber. Este drama lui. Il intelegem si il compatimim.
 
- De ce nu sunt eliberati si ceilaltii detinuti?

- Si inca cateva intrebari. Care a fost, oare, pretul eliberarii spectaculoase a lui Ilascu, singurul condamnat la moarte dintre detiinutii de la Tiraspol? De ce el, seful lor, a scapat de inchisoare, in timp ce ceilalti isi ispasesc pedeapsa pana la capat. De ce Alexandru Lesco, de pilda, a fost eliberat doar dupa ce si-a incheiat termenul de privatiiune de libertate, stabilit de tribunalul de la Tiraspol, Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantioc continua sa zaca in puscarie, iar dusmanul nr.1 al separatistilor ajunge la libertate, fiind asteptat la poarta chiar de Pasat? Ce relatii speciale a avut Pasat cu Ilascu, incat ex-directorul SIS a mers la Bucuresti si i-a propus sa il omoare pe Rosca, direct sau prin oamenii lui?
Cum ai intoarce-o, se creeaza impresia ca Ilascu se afla in relatii de dependentia atat cu serviciile secrete moldovenesti, care, asa cum zice el, l-ar fi trimis in 1992 in misiune, cat si cu cele transnistrene, care l-au incarcerat si l-au prelucrat timp de 9 ani pana au gasit de cuviintia ca s-a copt pentru a-l elibera si a-l trimite in bratiele lui Vadim Tudor cu PRM-ul lui mai mult decat dubios, partid de factura extremista cu care celelalte formatiiuni politice romanesti refuza sa aiba de a face.

- Ce il leaga de Plugaru?
 
- O alta intrebare: de ce Ilascu, atat de slobod la gura si atat de agresiv in aprecieri, nu l-a atacat niciodata, nici macar nu l-a vizat critic pe Anatol Plugaru, fostul ministru al Securitatiii Natiionale, care l-a trimis in misiune, asa cum afirma chiar el, in 1992, la Tiraspol. Se stie ca Plugaru a fost foarte aproape de Lucinschi, de separatistii de la Tiraspol, a exercitat si functia de director al gazetei lui Smirnov la Chisinau, „Kommersant Plius”, s-a numarat printre primii apologeti ai ideii de republica prezidentiiala si cei mai zelosi promotori ai federalizarii.
De ce Ilascu este luat in bratie de toata presa afiliata Blocului „Moldova Democrata”? Aceasta grupare politica prorusa si-a dat obstescul sfarsit, nu au murit, insa, si interesele papusarilor din spatele acestei grupari. A se vedea ziarele care au reprodus generos conferintia de presa a acestuia, precum si interventiia Vitaliei Pavlicenco de joia trecuta in Parlament, care indeamna legislativul sa dea curs somatiiei lui Ilascu de a cere Rusiei sa ii elibereze pe cei doi. Apropo, distinsa deputata a uitat sa mentioneze ca Ilascu a amenintat Republica Moldova ca daca nu va raspunde ultimatumului sau, el, „domnul senator roman”, va cere APCE sa elimine tara noastra din acest for. Foarte elegant si patriotic gest, nu?

- Trimisul Moscovei sau Bucurestiului?
 
- Curios este comentariul lui Nicolae Negru din editia de vinerea trecuta a „Jurnalului de Chisinau”. Autorul cauta sa interpreteze spusele lui Ilascu, inducand ideea ca acesta ar fi trimisul Bucurestiului oficial si al serviciilor secrete din Romania. Citez: „Putem spune cu o mare doza de siguranta (sic!) ca lui Ilascu nu ii sunt straine interesele si pozitia Bucurestiului oficial. Prin urmare, la Bucuresti cazul lui Pasat este vazut altfel decat la Chisinau. Probabil, nu din proprie initiativa, Ilie Ilascu declara ca refuza sa se implice in jocurile dubioase initiate impotriva ex-ministrului si ii intinde acestuia, de facto, o mana de ajutor, dezmintind si ridiculizand scenariile fioroase construite de Procuratura Generala in colaborare cu Rosca. Ilascu subliniaza ca a informat SIS-ul despre intalnirea sa cu Pasat la Bucuresti.”
Suntem de acord ca Ilascu ii da o mana de ajutor nu din proprie initiativa fostului ministru al Apararii si director SIS. Dar este de-a dreptul hilar sa afirmi ca Pasat, consilierul lui Ciubais si animatorul congresului moldovenilor, pus la cale, precum se stie, de serviciile secrete ruse, ar fi favoritul Bucurestiului, nu al Kremlinului, iar Ilascu ar fi emisarul cvasioficial al autoritatiilor romane. Nu ma aventurez sa fac pronosticuri hazardate asemenea unor colegi de breasla. Totusi, logica elementara spune ca, mai curand, indicatia de a descinde periodic in Basarabia si a face declaratiii prapastioase vine de la cei care i-au pastrat lui Ilascu viatia si l-au pus in libertate. Iar din puscarie pe Ilascu l-a slobozit nu Bucurestiul, ci Tiraspolul indrumat de
Moscova.

- De ce tace SIS?

- Si, ca sa revin la figura de stil din articolul precedent, lui Ilascu, pare-se, nu intamplator i-a trecut prin minte ideea ca detentia ar putea sa-i adune lui Pasat suficient capital electoral pentru a castiga in viitor jiltiul prezidentiial. Un psihanalist ar fi in stare, pesemne, sa decodeze mai bine aceste vise ale senatorului. Pana una-alta, ma bate gandul ca si Ilascu pretinde sa joace rolul lui Mandela pe care i-l atribuie generos lui Pasat.
Apropo, toate amenintiarile de a utiliza forta, de a se “rafui”, de a “pedepsi”, de a “lichida” pe care le tot repeta Ilascu cu diferite ocazii raman in afara conceptului de democratie si stat de drept. Institutiile abilitate cu mentiinerea legalitatii nu reactiioneaza doar pentru ca le crede neserioase si izvorate din imaginatia excitata a lansatorului lor sau din alte motive? Si pe urma, de ce tace SIS, care nu are cum sa nu stie adevarul?
Petru Bogatu, Flux

 
30 iunie data limita pentru proiecte in programul Cantemir adresat si romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Monday, 26 June 2006

Programul Cantemir derulat de Institutul Cultural Roman, se adreseaza persoanelor fizice, ONG-urilor si institutiilor publice de cultura care doresc sa organizeze evenimente culturale in afara tarii in domeniile arte vizuale, artele spectacolului (muzica, dans, teatru, film), literatura, patrimoniu cultural si isi propune sa incurajeze cooperarea culturala, cu scopul de a  spori vizibilitatea culturii romane pe pietele internationale.

 


 

Printre obiectivele programului se numara cresterea accesului publicului european la informatia de interes cultural din Romania si mentinerea identitatii culturale a romanilor din afara tarii. Inscrierea cererilor de finantare din cadrul proiectului a inceput in data de 17 mai si va continua pana la data de 30 iunie, datele legate de inscriere sunt valabile pe site-ul programului: www.programulcantemir.ro.
Programul este structurat pe trei sectiuni in functie de natura solicitantilor si de sumele puse in joc. Sectiunea I cuprinde actiuni culturale desfasurate prin intermediul institutelor culturale romane din strainatate si se adreseaza persoanelor fizice, artistii creatori din Romania. Proiectele din cadrul acestei sectiuni trebuie sa se desfasoare in tarile in care functioneaza institutele culturale romanesti sau in statele membre ale UE. Ele trebuie sa se desfasoare in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata cu sediul in aceste tari. In cazul in care proiectul se va desfasura in tarile in care functioneaza ICR-uri, solicitantul va include in dosar recomandarea acestora. Suma totala disponibila pentru finantarea proiectelor la aceasta sectiune este de 142.400 lei noi, valoarea maxima a finantarii nerambursabile pe care o poate primi un proiect din aceasta sectiune fiind de 17.800 lei noi care reprezinta maximum 90% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Diferenta de minimum 10% va fi acoperita in numerar de catre solicitant din surse proprii sau atrase, neacceptandu-se contributii in natura.
Sectiunea a II-a cuprinzand proiecte de cooperare culturala europeana se adreseaza persoanelor juridice fara scop patrimonial, asociatiilor, fundatiilor si institutiilor publice de cultura din Romania.
Proiectul cultural propus spre finantare se va desfasura in una sau mai multe tari membre ale UE el inscriindu-se doar intr-unul din domeniile amintite mai sus, respectiv arte vizuale, artele spectacolului, literatura, patrimoniu cultural. Suma totala disponibila pentru finantarea proiectelor la aceasta sectiune este de 534.000 lei noi. Valorea maxima a finantarii nerambursabila pe care o poate primi un proiect din aceasta sectiune este de 71.200 lei noi, reprezentand maximum 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.
Cea de-a treia sectiune cuprinzand proiecte culturale adresate comunitatilor de romani din afara tarii se adreseaza persoanelor juridice fara scop patrimonial, asociatiilor fundatiilor institutiilor publice de cultura din Romania. Ca o conditie obligatorie a acestei sectiuni o reprezinta faptul ca proiectele se vor adresa comunitatilor romanesti din afara tarii, ele urmand sa se desfasoare in parteneriat cu cel putin o organizatie culturala, publica sau privata, avand sediul in tara de desfasurare a proiectelor.
Proiectele se vor desfasura in tarile unde se afla comunitatea care beneficiaza de proiectul propus. Suma totala disponibila pentru finantarea proiectelor participante la cea de-a treia sectiune este de 249.200 lei noi, valoarea maxima a finantarii nerambursabile pe care o poate primi un proiect din aceasta sectiune fiind de 71.200 lei noi, ceea ce reprezinta maximum 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului. Diferenta de minimum 20% va fi acoperita in numerar de catre solicitant din surse proprii sau atrase.
Pentru toate aceste sectiuni se pot depune un numar nelimitat de proiecte finantarile putand fi obtinute  pentru sectiunea I doar pentru un singur proiect , pentru sectiunea a doua pentru doua proiecte doar daca acestea sunt din domenii diferite iar pentru sectiunea a treia finantarea poate fi primita doar pentru un singur proiect. Dosarele se vor trimite la sediul lui ICR din Aleea Alexandru nr.38, sector 1, 011824, Bucuresti, Romania, sau prin posta.
Dupa 30 iunie va avea loc evaluarea proiectelor. Criteriile de evaluare tin de relevanta proiectului, fezabilitatea, rezultatele asteptate si de originalitatea proiectului. Evaluarea se va face de catre comisii pe domenii alcatuite din experti si evaluatori care au mai lucrat in domeniu.
Incepand cu 1 august, vor fi incheiate criteriile de finantare urmand ca de la 1 septembrie si pana la 14 noiembrie sa se deruleze programul.
Reprezentantii ICR si-au exprimat speranta ca, in urma derularii Proiectului Cantemir, incepand de anul viitor va fi imbunatatita legislatia in domeniu, programele ce vor urma celui lansat luni urmand sa ofere un cadru "mai prietenos" creatorilor din domeniul culturii.

 

 
Romanii intra in Europa fara carte verdePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 26 June 2006
Raspunderea Civila Obligatorie va fi extinsa de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, urmand sa fie valabila in toate statele membre, plus Islanda, Norvegia si Elvetia, nemaifiind necesara cartea verde, a declarat recent intr-o conferinta de presa dedicata pietei asigurarilor, presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), Liviu Stoicescu.„Practic, aceasta asigurare va fi extinsa la 30 de state membre, nu este vorba despre intreaga Europa.
Va fi necesara cartea verde in cazul altor state din Europa pentru care nu exista acorduri in acest sens precum Moldova sau Ucraina", a spus Liviu Stoicescu.
Romania si Bulgaria vor semna in octombrie si un acord privind aderarea la Acordul Multilateral de Garantare prin intermediul careia cei care vor fi implicati in accidente nu vor mai trebui sa detina RCA la ei, deoarece BAAR va functiona ca un garant in cazul unui accident, existand si o baza de date cu toti posesorii auto care sunt asigurati.„Sper sa semnam acest acord in octombrie si sa intre in vigoare undeva in martie 2007", a conchis Stoicescu.
 
Romanii din Italia se intorc iar acasa cu cedolinoPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 26 June 2006
Romanii din Italia care asteapta reinnoirea permisului de sedere nu vor fi totusi scutiti de vacanta de vara pe meleagurile romanesti.

Ei vor putea veni in Romania, in perioada 1 iulie – 1 septembrie, pe baza adeverintei eliberate la depunerea cererii de reinnoire a permisului de sedere scadent, celebrul cedolino.
Potrivit unei circulare a Departamentului de Siguranta Publica, Directia Centrala de Imigratie si Politie de Frontiera, cei care astepta reinnoirea pot calatori, totusi, in tarile de origine, cu conditia ca iesirea si intrarea in Italia sa se faca pe la acelasi punct de frontiera, calatoria sa nu tranziteze alte tari din Spatiul Schengen. Totodata, este necesar ca la vama sa fie aratate pasaportul sau documentul de identitate echivalent, adeverinta care sa ateste depunerea cererii de reinnoire (cedolino) a permisului sau cartii de sedere, precum si copia sau originalul titlului de sedere expirat.

 

 
Consulat romanesc la TriestePDF Print E-mail
Trieste, Italia/Romanian Global News
Accesari :137
Monday, 26 June 2006
Romania isi va deschide o noua agentie consulara in Nordul Italiei, in cea de-a doua jumatate a acestui an.
 
Agentia va avea sediul la Trieste si va fi abilitata sa efectueze diverse tipuri de servicii consulare. Anuntul a fost facut de seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, in cadrul vizitei sale recente la Roma, la finalul intalnirii cu omologul sau italian Massimo D’Alema. Ungureanu a vorbit in acest context atat despre aderarea Romaniei la UE si de relatiile italo-romane in acest context, dar si despre comunitatea romaneasca din Italia. Publicatia italiana Metropoli l-a intrebat pe oficialul roman care este rostul unei noi agentii consulare romanesti in Italia. "Agentia consulara din Trieste, asemeni celei din Torino, se inscrie in noua noastra strategie de dezvoltare a retelei consulare, si raspunde la cererea de a avea servici consulare mai aproape, formulata de concetatenii nostri care se afla in Italia. La Torino am individualizat deja un sistem. In ceea ce priveste Trieste, deschiderea agentiei este prevazuta sa aiba loc pana la finele anului. Trebuie sa precizez ca cele doua noi oficii vor fi abilitate sa ofere toate serviciile consulare, ca si sediile din Roma si Milano. Pe de alta parte, noua retea consulara are rolul de a spori raporturile economice italo-romane", a spus ministrul de Externe la Roma.
Ungureanu a mai spus ca, in cadrul discutiilor de la Roma, a abordat si problema comunitatii romanesti din Italia, in mod special referitor la minorii romani neinsotiti in aceasta tara, dar si la infractionalitatea transfrontaliera. Au mai fost abordate, totodata, teme legate de fluxurile migratorii romanesti in Italia, dar si de parohiile orotodoxe romanesti din aceasta tara. Ungureanu a spus ca omologul sau italian, Alema, a promis sa sustina bisericile romanesti si ca acestea sunt recunoscute de Stat si au un statut juridic special, la fel ca si celelalte confesiuni religioase recunoscute.
Ministrul a transmis si un mesaj romanilor din Italia, in care le-a cerut acestora „sa fie mandri si constienti ca sunt una dintre cartile de vizita ale Romaniei in strainatate". „Fie ca sunt studenti, profesionisti sau muncitori, rolul lor este extrem de important pentru promovarea intereselor nationale si pentru imbunatatirea imaginii tarii noastre". El a mai recomandat romanilor sa aleaga intotdeauna calea dreapta, aceea a legalitatii, atat pentru binele lor, cat si pentru binele tarii.
 
Politistii romani de frontiera pregatiti pentru vacantele romanilor din strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :181
Monday, 26 June 2006

Pe timpul verii, Politia de Frontiera Romana va intreprinde toate masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat.

 

In acest sens Institutia a dispus masuri de suplimentare a personalului care se ocupa de controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera.
Politia de Frontiera face apel la cetatenii romani care calatoresc in afara granitelor sa se informeze atat asupra conditiilor de calatorie stabilite de legislatia romana, cat si a celor prevazute de legislatiile nationale ale statelor de destinatie - acestea nefiind afectate de reglementarile statului roman.
Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, stabileste faptul ca normele stabilite de O.G.nr.144/2001 privind indeplinirea de catre cetatenii romani, la iesirea din tara, a conditiilor de intrare in statele membre ale Uniunii Europene si in alte state, cu modificarile si completarile ulterioare, raman in vigoare pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Reamintim ca, potrivit Legii 248/29.01.2006 si a OUG 29/14.04.2006, cetatenii romani care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state pentru care nu este necesara viza de intrare, trebuie sa prezinte la controlul de frontiera efectuat la iesirea din tara, pe langa document de calatorie valabil, urmatoarele: asigurare medicala pentru intreaga perioada a sederii; bilet de calatorie dus-intors, carte verde a autoturismului, dupa caz, sau sumele necesare asigurarii transportului (150 Euro); dovada detinerii unei sume minime in valuta, dupa cum urmeaza: 30 Euro/zi, dar nu mai putin de 150 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru state din Uniunea Europeana; 20 Euro/zi, dar nu mai putin de 100 Euro - suma corespunzatoare unei sederi de minim 5 zile - pentru celelalte state pentru care nu este necesara viza de intrare.
Este permisa iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
- in situatia in care calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti;
- in situatia in care calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte; Nu mai este necesara declaratia celuilalt parinte, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
- daca este insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal.Poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfatoare activitati de transport international de persoane. Insotitorii minorilor, altii decat parintii, vor trebui sa prezinte la iesirea din tara si cazierul judiciar.
In situatia in care exista nemultumiri fata de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, se poate suna la numarul de telefon prefix/959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.
 Informatii privind punctele de trecere a frontierei si conditiile de calatorie sunt disponibile pe pagina de web a Politiei de Frontiera Romane.


 

 
Olanda respinge testul de integrare pentru imigrantiPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :180
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Parlamentul olandez a respins recent propunerea ministrului Rita Verdonk referitoare la un test de integrare care sa se adreseze tuturor imigrantilor din Olanda.
La test ar fi trebuit sa fie supusi, potrivit initiativei ministrului, nu numai imigrantii sositi in Olanda de putin timp, ci si cei care traiesc in aceasta tara de mult timp, fiind deja naturalizati. In cazul in care examenul nu era trecut, proiectul ministrului Verdonk prevedea o serie intreaga de amenzi, mergand chiar pana la expulzare.
In timp ce Consiliul de Stat trebuie inca sa se pronunte asupra acestui proiect, majoritatea parlamentara a respins proiectul de lege, considerandu-l „discriminatoriu", mai ales in ceea ce priveste sectiunea referitoare la naturalizati. Dar in Olanda au fost deja introduse alte restrictii: incepand din luna martie, persoanele care vor sa ajunga in Olanda sunt supuse unui test de cunostinte de limba si aspecte legate de societatea olandeza.
 
Romanii timoceni au fascinat publicul din Novi-SadPDF Print E-mail
Novi Sad,Voivodina,Serbia/Romanian Global News
Accesari :654
Monday, 26 June 2006

{mosimage}Romanii timoceni au cantat si au dansat pe muzica traditionala romaneasca, pe 24 iunie,  in cadrul celei de a V-a editie a Festivalului Etno de Hrana si Muzica din Voivodina.


 

Festivalul este organizat la Novi Sad de catre Fundatia Americana USAID (United States Agency Internatinal Development) si au fost prezente cateva formatii de dansuri din Serbia de Rasarit, printre care s-au evidentiat romanii timoceni cu dansuri traditionale. Astfel amintim participarea de excelenta a membrilor Societatii Cultural Artistice „Jica Popovici” (in imagine)din Ranovat, comuna Petrovat na Mlavi, condusi de Neboisa Truici, cu un potpuriu de dansuri traditionale valahe si a solistei vocale Iadranca Marinovici. Acest asnsamblu obtinut diploma de cea mai buna prezentare artistica la recenta manifestare „Intrecerea satelor din Serbia” de la Velica Drenova, comuna Trstenica. O alta prezentare de o inalta tinuta artistica au facut-o dansatorii Societatii Culturale „Deli Iova” din Trnaike, comuna Maidampec, condusi de Anchita Ionovici, suflet neobosit intru pastrarea si promovarea valorilor traditionale ale romanilor timoceni, care, atat cu formatia de copii de la clasele 1-4 cursul inferior, cat si cu cei tanari a cutreierat intreaga tara (fosta Iugoslavie), concursuri nationale si Festivale de muzica si folclor din Romania, Bulgaria, Ucraina, Basarabia, Bucovia si altele.
Potrivit corespondentului Romanian Global News Ionel Stoit, in programul care a durat de la orele 10.00 la 19.00, au mai participat amatorii Societatilor Culturale „Polet” din Cladova si „Izvorul” din Trlienat cu dansuri traditionale care au incantat publicul novosadean, dovada fiind aplauzele frenetice ale spectatorilor de pe scena de vara pe plaja Dunarii. 

 

 
Doua festivaluri britanice alaturi de Mukka Band si Dana Codorean BerciuPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global New
Accesari :162
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Mukka Band si Dana Codorean Berciu, celebrii pentru concertele de muzica neconventionala pe care le-au adus in fata publicului din Marea Britanie, vor sustine la inceputul lunii iulie inca doua concerte.Sambata, 1 iulie, The Royal Arsenal din Woolwich va fi gazda Festivalului "The Great Get Together", o zi de distractie si voie buna in familie, ce va incepe de la ora 11.00.
Cu aceasta ocazie, cei mai tari specialisti in muzica estica, Mukka Band si Dana Codorean Berciu vor incanta inca o data audientele, cu muzica gipsy, cu accente de jazz si punk, imbinate cu extraordinarele balade venite direct din inima Transilvaniei.
Aceeasi incantatoare imbinare de stiluri muzicale va fi repetata si duminica, 2 iulie, la Festivalul "Under One Sky" din Harrow. Intre orele 11.00 si 21.00 la Kodak Recreation Ground din Harrow, se va desfasura un festival multi-cultural in aer liber. Nu vor lipsi dansul, muzica, skateboard-ul, standurile de mancare internationala, expozitiile de arta, standurile comunitatilor, si multe alte surprize.
Biletele vor costa intre 3 si 10 lire, si pot fi cumparate de la Arts Culture Harrow.
 
Un roman a candidat la un concurs de mancaruri din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :231
Monday, 26 June 2006
Dorin Constantin, unul dintre multii romani imigranti in SUA, va participa anul acesta la cea de-a 26-a editie a concursului anual Taste of Chicago, ce se va desfasura in perioada 30 iunie-9 iulie in Grant Park.

Constantin este patronul unui restaurant cu specific romanesc aflat in Northwest Side, iar faptul ca se afla anul acesta pe lista participantilor la Taste of Chicago inseamna implinirea unuia dintre visurile sale cele mai mari. Unul care meritat o taxa de incsriere de 1.000 de dolari. Restaurantul D’Absolute Fine Cuisine, aflat in 5106 Irving Park, urma sa vanda carnati romanesti, prajitura de crab romaneasca si cartofi prajiti in stil romanesc. Din pacate insa, Constantin nu a trecut de faza de selectii anul acesta, si desi a stiut acest lucru de ceva timp, tristetea este mai mare acum ca vineri va incepe renumitul concurs. „Stiu ca puteam sa aduc ceva diferit la The Taste. Meniul era total diferit de restul", spune el, dezamagit.

 

 
Doi muzicieni romani alaturi de Orchestra Simfonica Nationala din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :112
Monday, 26 June 2006
O doza buna de folclor romanesc si argentinian, si o mostra de romantism purtand semnatura lui Tchaikovski au fost ingredientele principale ale concertului Orchestrei Simfonice Nationale, desfasurate in zilele de 21 si 22 iunie, in Spania.Dirijorul orchestrei a fost Florin Totan, iar unul dintre violonistii orchestrei, tot un roman, Emil Silviu Ciobata. Cei doi muzicieni au ales „Rapsodia Romana no.1 op.11" a lui George Enescu, pentru inceputul repertoriului.
Programul concertului a continuat cu piese ale compozitorului argentinian Astor Piazzola. Seara a fost incheiata de Simfonia no.6 „Patetica" a lui Tchaikovski.
 
Romanilor din Nurenberg le place „fierbinte”PDF Print E-mail
Nurenberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :628
Monday, 26 June 2006
{mosimage}Pana nu demult, asociatiile de romani din Nurenberg erau ca o pereche in prag de divort. 

Barfe, certuri, avocati. Rugi se inaltau la ceruri, sa se scape romanimea de plaga dezbinarii. Dar, dupa cum se vede, „some like it hot” in Franconia germana. (un articol de  Dani Rockhoff ©)

Duminica 18 iunie, fierbinte a fost totul, in afara de Ursus.  Soare arzator, meci de mondiale cu serbare de fani, care au asaltat, inca din zori, stadionul si centrul Nurenbergului.  Fierbinti au fost micii, gratarele, langosii si porumbul fiert. S-a dansat indracit pe „Iarba verde de acasa”, in noua interpretare a lui Ion Calancea, si pe slagarele familiei Cranganu. Melody-Sextett-for-you a cantat nemteste, Raoul din Turda a palpitat inimile tineretului, iar formatiile Miraj si A-kord din Nuernberg i-au ridicat de pe scaune si pe cei mai toropiti de soare, inspre amurg.
Programul „Intalnirii tuturor romanilor”  a debutat cu „cei mici”, corul Speranta al Asociatiei Casa Romaneasca din Nurenberg, in preambul la un festival-concurs international pentru copii, ce va avea loc intre 29 iunie si 1 iulie, in acelasi oras. Casa Romaneasca, cu sprijinul „Alter ego”, o alta asociatie de romani locala, nu este la prima ei serbare campeneasca. Anul acesta, mondialele de fotbal din Germania au dat insa organizatoric totul peste cap, locatia definitiva a fost decisa in ultimul moment, orasul „nedispunand de suficiente forte de ordine” -dupa cum ne spune organizatoarea Doina Fruehwald- si trimitandu-i pe romanasi, intr-o parcare mare si cu putina umbra, din perifericul Schweinau (Valea porcului).
Asadar, cam 2.000 –greu de spus, caci lumea vine si pleaca- sa se fi tot adunat, pana dupa-masa, spre usurarea organizatorilor si a sponsorilor (Western Union transfer de bani, Reisebuero & Omnibusbetrieb Pletl, macelaria Fronius, cofetaria d`Avignon, langoseria Ernst si altii). O dupa-masa de munca si fara fotbal au avut si televiziunile din Romania, ProTV si OTV, care si-au trimis echipe de filmare la spectacolul in aer liber din orasul german. Ni s-a spus ca Radio Romania International a solicitat un interviu in direct, iar din partea radioului local Radio Z, sectia romaneasca l-a trimis pe „seful“, Alex Schäfer-Garleanu.
Cum e sa faci astfel de actiuni pentru romani –dar nu numai- in Germania? Despre culisele organizatorice ale acestor spectacole in aer liber, ne spune cateva cuvinte presedinta asociatiei Casa Romaneasca, intr-un scurt interviu pe care ni l-a acordat, intre un mititel si o prezentare pe scena. Intrebata daca a  fost in concurenta cu campionatul mondial de fotbal, mai precis meciul Croatia-Japonia, care a avut loc in aceeasi zi la Nurenberg, Doina Fruehwald ne raspunde: „Da, am stiut de pericolul asta de la inceput, motiv pentru care foarte greu am gasit locul. Mi s-a spus sa caut o parcare privata, pantru ca orasul nu inchiriaza absolut nimic“. „Mancare, bautura, muzica si voie buna“ declara ea motto-ul zilei, continuand: „Sunt foarte incantata ca lumea e multa, nu stiu sa spun cati, poate trei-patru mii de oameni, care au lasat la o parte televizorul, fotbalul si au ignorat soarele care ne-a ars pe toti“.
La intrebarea, daca din partea altor asociatii exista participare sau prezenta, ea precizeaza:  „Alter ego ne sprijina, iar cu asociatiile de svabi din zona, de la Neumarkt, de exemplu, am facut de curand o actiune comuna. Spre marea mea bucurie, si celelalte asociatii de romani din oras sunt prezente fizic. Putea fi si mai rau de-asa. In Nurenberg s-a facut putina liniste, nu mai e o concurenta asa nebuna ca pe timpuri, s-au aplanat din discutiile si din contradictiile trecute“.
La sfarsitul lunii iunie, asociatia Casa Romaneasca organizeaza si festivalul-concurs „Prichindelul“, incercand sa aduca pe scena corul de copii al asociatiei si alti  copii talentati din lume.“Ei sunt cei care ne duc stindardul mai departe si ne promoveaza romanismul“ spune Doina. Festivalul-concurs international pentru copii initiat de Casa Romaneasca face parte din proiectele romanilor din strainatate propuse pentru finantare in 2006, de catre Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Despre derularea acestui proiect si „deblocarea de fonduri“ la mijlocul unui an care aproape a trecut, presedinta asociatiei ne spune: „Din cate sunt eu informata, doamna Dora Olaru ar urma sa ia parte la eveniment. Eu am trimis invitatie si d-lui secretar de stat Mihai Gheorghiu, care, in masura in care este posibil, s-ar putea sa participe si el. Proiectul este inca in discutie, desi a fost pus pe masa lor. Explicatia a fost ca, in momentul in care banii vor fi deblocati, el va fi finantat. Depinde mult de norocul de a fi finantat inainte, sau dupa ce are loc evenimentul. Insa mi s-a spus ca, daca banii nu vor fi deblocati pana in 29 iunie, nu voi primi absolut nimic. Mi-ar parea rau, pentru ca e vorba de o cheltuiala in jur de 33.000 de euro“.
Casa Romaneasca nu este singura asociatie sau initiativa mass-media a romanilor din vecinatatea Romaniei si din diaspora, care asteapta deblocare de fonduri pentru a intretine mai bine spiritul romanesc peste hotare. Dar,  pentru ca e vara si soarele ne inmoaie pe toti, inghitim un mititel, horim pe „Iarba verde de acasa“ si…tinem pumnii tricolorilor la mondialele viitoare.

 

 
„Ryna”- cel mai bun lung metraj la festivalul de film Cinema JOVE, ValenciaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global Nesws
Accesari :160
Monday, 26 June 2006

{mosimage}Filmul de lung metraj „Ryna” in regia Ruxandrei Zenide a castigat sambata, pe 24 iunie, marele premiu al Festivalului International de Film Cinema Jove, Valencia.


 

Premiul acordat de juriul de la Cinema Jove se adauga unui sir de 15 distinctii castigate de filmul „Ryna” la alte festivaluri  prestigioase de film ca Mannheim, Geneva, Bordeaux, Cottbus sau TIFF, dintre care 3 de interpretare pentru Dorotheea Petre. Filmul a fost selectionat oficial si in cadrul editiei din acest an a Festivalului International de Film Karlovy Vary (30 iunie-8 iulie), unde va concura in sectiunea „East of the West“.
Filmul, care a concurat in sectiunea principala a festivalului alaturi de alte 11 lung metraje, o are in rolul principal pe Dorotheea Petre, tanara actrita recent laureata a festivalului de film de la Cannes cu premiul de interpretare al sectiunii Un Certain Regard.
Filmul spune povestea unei fete de 15 ani care lucreza intr-un atelier auto din Sulina, al carei tata si-ar fi dorit ca ea sa fie baiat.
Filmul este o productie Strada Film, producator Catalin Mitulescu, si a fost realizat cu fonduri romano-elvetiene si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
„Ryna” va fi lansat in cinematografele din Romania in luna octombrie a acestui an.


 

 
Discutie asupra ortodoxismului in ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 26 June 2006
„Contributia culturii ortodoxe la constructia noii Europe” este tema celei de-a XIII-a intalniri generale anuale a Adunarii Interparlamentare asupra Ortodoxiei, la care a participat reprezentanti din 25 de state ale lumii, inclusiv din Romania.      Manifestarea s-a desfasurat intre 21 si 25 iunie, la Venetia, la Institutul Elenic de Studii Bizantine si Postbizantine. Cea de-a IX-a intalnire de acest fel s-a tinut in 2002 la Bucuresti.
Sedinta inaugurala din 21 iunie s-a desfasurat in prezenta primarului Venetiei, prof. Massimo Cacciari, si s-a subliniat cresterea ponderii populatiei ortodoxe si culturii rasaritene in cadrul UE, prin intrarea in aceasta organizatie a Romaniei si Bulgariei, la 1 ianuarie 2007.  Prof. Massimo Cacciari a adaugat ca, intr-un viitor nu prea indepartat, nu se va putea concepe Europa fara a doua si a treia Roma, adica fara Constantinopol (Istanbul) si Moscova.
In 22-23 iunie au avut loc in Cetatea Dogilor lucrarile „Forumului Venetia” (Venice Forum), cu tema A New Reason for Europe. Our ancestors’ objective - No more wars among us - has been accomplished. Now, what’s next?, cu participarea unor importante personalitati ale vietii politice, economice, culturale de pe continent, intre care Massimo D’Alema, Massimo Cacciari, Renato Ruggiero, Francesco Giavazzi, Laurent Fabius, Thomas Mirow, Sergio Romano, Franco Frattini, Giuliano Amato, Adrian Severin, Goran Bregovici. In rapoartele si corapoartele prezentate, precum si in cadrul discutiilor, au fost subliniate necesitatea unor noi obiective pentru viitorul Europei, pentru sporirea increderii cetatenilor, pentru confruntarea cu succes a sfidarilor mondiale care tind sa modifice radical echilibrele stabilite in secolul al XX-lea. S-au remarcat optiuni diverse pentru asigurarea succesului proiectului european, de la mentinerea unor state nationale puternice pana la federalismul cel mai larg si de la continuarea unui anumit dirijism pana la promovarea totala a principiilor laisser faire. S-a evidentiat importanta momentului 1 ianuarie 2007, cand circa 30 de milioane de romani si bulgari se vor adauga cetatenilor europeni.
La ambele evenimente a fost prezent si prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Romane, relateaza Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia. 
 
Club pentru romanii de varsta a III-a in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :577
Monday, 26 June 2006

‘’Clubul Bunicilor’’ este destinat romanilor de varsta a III-a din Toronto si a fost organizat de catre Alianta Romanilor Canadieni.

 

Membrii clubului se vor intalni pentru a doua oara joi, 13 iulie, incepand cu ora 18.00, la Fairview Library in Toronto. ‘’Clubul Bunicilor’’ a fost infiintat in ideea de a da ocazia persoanelor de varsta a III-a sa se intalneasca si sa vorbeasca, iar pana in prezent are 30 de membrii, numarul lor fiind in crestere.
Prima intalnire a decurs in conditii foarte bune. S-au format grupuri de discutie pe diferite subiecte cum ar fi arta, literatura, muzica, film, activitati distractive si hobby-uri.
 
Promovarea vinurilor romanesti in ElvetiaPDF Print E-mail
Lausanne, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :132
Monday, 26 June 2006
Societatea ‘’Romanian Wines’’ organizeaza in perioada 10 iulie – 31 august o actiune de promovare a vinurilor romanesti in Laussane.
Actiunea cu titlul ‘’Soiuri autohtone romanesti’’ se va desfasura in wine-barul ‘’La Cave du Chateau’’ din Laussane. Printre vinurile expuse vor fi si Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin si altele. Cu acest prilej va fi lansat si cel mai nou produs din portofoliu, ‘’Methode Champenoise brut rose’’ produs de Pivnitele Rhein-Azuga din struguri "iordan".
Cu aceeasi ocazie societatea ‘’Romanian Wines’’ va prezenta  si oferta de sezon, destinata in exclusivitate membrilor comunitatii romanesti.
 
Opinia Austriei referitoare la Romania s-a imbunatatitPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :151
Monday, 26 June 2006
Seful Centrului de minori din Viena, Norbert Ceipek a declarat recent intr-un interviu acordat Rompres ca ‘’Imaginea romanilor in Austria s-a ameliorat considerabil in ultimul timp, in conditiile in care, incepind din 2003, intre Austria si Romania exista o cooperare model in ceea ce priveste combaterea imigratiei ilegale, in special in rindul minorilor ‘’.Daca in 2003 la Centrul pentru minori din Viena au fost adusi de politie aproape 300 de copii romani, care comisesera diverse infractiuni sau erau victime ale exploatarii sexuale, pina la acest moment, in 2006, nu s-a mai inregistrat nici macar un singur astfel de caz. Acest lucru se datoreaza unei bune colaborari instituite intre autoritatile din cele doua tari.
In iulie 2003 a fost demarat proiectul ‘’Gavroche’’, de repatriere si reintegrare in familie si societate a copiilor si tinerilor gasiti ilegal in Viena. Astfel, cu sprijinul autoritatilor romane au fost infiintate in orase din apropierea punctelor de frontiera 14 centre de criza, in care copiii repatriati beneficiaza de consiliere psihologica si de asistenta socio-pedagogica. In cadrul proiectului, specialisti din Austria vin in Romania pentru a instrui, la fata locului, factorii implicati in prevenirea si combaterea traficului de persoane, dar si in protectia copilului.
 
Sedinta publica romaneasca in BoeblingenPDF Print E-mail
Boeblingen, Germania/Romanian Global News
Accesari :569
Monday, 26 June 2006

Asociatia Germano-Romana din Stuttgart va organiza o sedinta publica duminica, 16 iulie, incepand cu ora 15.30, care se va desfasura la restaurantul ‘’Bei Hristo’’, Boeblingen.

 

Sunt invitati sa participe toti membrii dar si simpatizantii Asociatiei Agero. Din programul sedintei fac parte si alegerile noului Consiliu de Conducere 2006 – 2008, dezbaterea realizarilor din perioada 2004 – 2006 precum si perspective sau propuneri de activitate.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions