Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iunie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Cautare
 
Nave noi pentru Marina militara romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Thursday, 29 June 2006
Fortele navale romane vor avea in urmatorii 6-8 ani si nave noi in dotare.Viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major, a anuntat ieri, in conferinta de presa de evaluare a exercitiului NATO in Marea Neagra, Cooperative MAKO 06, ca este vorba de doua programe de achizitii  necesare pentru modernizarea marinei noastre militare, in pas cu noile exigente si standarde. Este vorba de 4 corvete si vanatoare de mine, toate noi si la prima mana.
 
Germania il premiaza pe Gabriel LiiceanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :224
Thursday, 29 June 2006
Scriitorul si editorul prof. dr. Gabriel Liiceanu a primit zilele trecute Ordinul Crucea Federala de Merit din partea ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Wilfried Gruber.

Ceremonia a avut loc la sediul Ambasadei Germaniei.
Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania i-a fost conferit scriitorului roman de presedintele federal Horst Kohler, ca semn de onoare pentru angajamentul prof. Liiceanu pentru binele relatiilor romano-germane. Ca unul dintre intelectualii de frunte ai Romaniei, Liiceanu s-a implicat de-a lungul multor ani, in promovarea limbii germane in Romania.
In calitate de fost bursier al Fundatiei „Alexander von Humboldt“, prof. Liiceanu se numara printre cei mai sustinuti promotori ai schimbului academic si stiintific intre Germania si Romania.


 

 
Coliva lui Decebal – cea mai mare din lumePDF Print E-mail
Orastie, Romania/Romanian Global News
Accesari :207
Thursday, 29 June 2006
Coliva ce urmeaza sa fie preparata pe 1 iulie, la Orastie, va fi cea mai mare coliva din lume, va cantai 2,5 tone si va fi dedicata memoriei regelui dac Decebal si martirilor romani.

Actiunea va avea loc in cadrul manifestarilor din “Anul Decebal“, care au loc pe 1 si 2 iulie,  la Orastie, pentru a comemora 1.900 de ani de la moartea regelui dac.  Napoleon Savescu, presedintele Fundatiei Dacia Revival, unul dintre  organizatorii evenimentului, a declarat ca ideea a venit dupa modelul  Guvernul Japoniei, care a realizat o coliva ce detine ultimul record,  o coliva (din orez) realizata de Japonia pentru comemorarea victimelor de la Hiroshima si Nagasaki care cantarea 2,200 tone. Evident, pentru a intra in Cartea Recordurilor, coliva lui Decebal de la Orastie va trebui sa fie mai grea.Pentru ca totul sa fie facut ca la carte, la Orastie vor fi prezenti si reprezentanti ai Guinness Book din Anglia care vor omologa "coliva lui Decebal".

 


 

 
Politistii romani de frontiera se specializeaza in SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Thursday, 29 June 2006

O delegatie formata din 10 ofiteri specialisti ai Politiei de Frontiera Romane participa in perioada 26-30 iunie, la invitatia Ambasadei SUA la Bucuresti, la „Programul International de pregatire pentru securitatea frontierelor Interdict/RADACAD”, organizat la Pacific Northwest National Laboratories, in Richland, SUA.

 

Ofiterii romani vor fi pregatiti in domenii precum securitatea radiatiilor, amenintari cu arme de distrugere in masa, productia si traficul ilicit cu materiale nucleare, chimice si biologice.
Programul de pregatire este destinat personalului implicat in implementarea Proiectului „Second Line of Defense”, gestionat de Departamentul Energiei din SUA, care are ca obiectiv principal dotarea punctelor de frontiera cu echipamente de detectare a produselor prohibite si specializarea lucratorilor care vor exploata astfel de echipamente.
Prin activitatea desfasurata, Politia de Frontiera Romana doreste sa demonstreze inca o data implicarea in mentinerea unei legaturi directe cu reprezentanti ai institutiilor similare din strainatate, in vederea realizarii unui schimb de experienta bilateral, scopul fiind pregatirea si profesionalizarea propriului personal la standarde internationale.
Pentru asigurarea securizarii frontierelor Romaniei, Ministerul Administratiei si Internelor, respectiv Politia de Frontiera Romana, si-au fixat o serie de obiective prioritare, menite sa concure la un regim de viata sigur pentru proprii cetateni, unul dintre acestea fiind si pregatirea profesionala a personalului politiei de frontiera in concordanta cu noile cerinte internationale, anunta Biroul de Presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.

 

 
Si Romania sarbatoreste Ziua DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :162
Thursday, 29 June 2006
Ziua Dunarii sa sarbatoreste pe data de 29 iunie, zi stabilita pe baza Conventiei privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului.

Printre cele 13 tari care sarbatoresc evenimentul se numara si Romania. Conventia are ca obiective protectia si refacerea campurilor inundabile si a zonelor umede de-a lungul Dunarii, precum si elaborarea unui plan de actiune prin care sunt desemnate si zonele din campia inundabila care vor fi protejate si reconstruite. Cel mai afectat judet din Romania de recentele revarsari ale fluviului este Dolj. In acest judet au loc actiuni de educatie in domeniul apelor si de ajutorare a sinistratilor.

 

 
Cel mai performant laborator de analiza a drogurilor din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :112
Thursday, 29 June 2006

Cel mai performant laborator de analiza si profil al drogurilor din Romania a fost inaugurat in Bucuresti in data de 29 iunie.


 

Cu ocazia deschiderii oficiale a laboratorului sefa sectiunii PHARE din cadrul Delegatiei Comisiei Europene, Anne Deligne, a subliniat faptul ca in Romania sunt necesare astfel de laboratoare, transmite Rador. UE va continua sa sprijine Romania si in 2007 cu un nou proiect prin care experti spanioli vor oferi astenta de specialitate necesara pentru infiintarea altor laboratoare.


 

 
Procesul privind delimitarea spatiilor maritime intre Romania si Ucraina continuaPDF Print E-mail
Haga, Olanda/Romanian Global News
Accesari :232
Thursday, 29 June 2006
Pe 28 iunie avut loc la Haga, la Palatul Pacii, sediul Curtii Internationale de Justitie (CIJ), intalnirea agentilor Romaniei si Ucrainei in procesul de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra cu Presedintele CIJ.

Potrivit unui comunicat MAE, Romania a fost reprezentata de o delegatie condusa de Bogdan Aurescu, agentul partii romane in acest proces. Intalnirea din 28 iunie a avut ca scop stabilirea urmatorilor pasi procedurali in cadrul fazei scrise a procesului in fata CIJ ulterior depunerii, la 16 mai 2006, a Contramemoriului partii ucrainene.
In cadrul intalnirii cu Presedintele CIJ, agentul roman a transmis decizia partii romane de a redacta si depune la CIJ, in cadrul fazei scrise a procedurii, o Replica la Contramemoriul partii ucrainene.
Romania a sesizat la 16 septembrie 2004 inaltul for jurisdictional al ONU pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale celor doua state in Marea Neagra, iar la 15 august 2005 a depus, in termenul de noua luni fixat de Curte, Memoriul partii romane, cuprinzand argumentatia sa pentru solutia de delimitare pe care o sustine in fata CIJ.

 

 
Romania a participat la Conferinta internationala de la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 29 June 2006
Conferinta Ministeriala „Un cadru regional pentru investitii in Europa de Sud-est“ s-a desfasurat recent la Viena.
Organizatorii evenimentului au fost Investment Compact pentru Sud-estul Europei (co-prezidat de Austria, Bulgaria si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) precum si Grupul de lucru pentru liberalizarea si facilitarea comertului din cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-est.
Principalul rezultat al reuniunii l-a constituit adoptarea de catre Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia si UNMIK/Kosovo a Declaratiei ministeriale privind crearea unui Cadru Regional de Investitii in Europa de Sud-est.
Romania s-a implicat in mod activ in acest proces regional care, pe langa semnificatia politica de consolidare a cooperarii in regiune, va oferi tarii noastre oportunitatea de a beneficia de un instrument util de orientare in ceea ce priveste modul de implementare in mod coerent a politicilor in domeniul investitional, precum si de a impartasi tarilor din regiune expertiza acumulata in domeniu. Romania este considerata principala destinatie din regiune pentru investitii straine, atragand in anul 2005 peste 50% din fluxul investitiilor straine directe din Europa de Sud-est.
Declaratia ministeriala este un document politic prin care statele din regiune adopta Cadrul Regional pentru Investitii si isi exprima sprijinul pentru procesul reprezentat de Indexul Reformei Investitionale, un mecanism dezvoltat de Investment Compact pentru a evalua reformele in domeniul investitional in tarile din Europa de Sud-est si pentru a defini prioritati de reforma investitionala. Cele zece domenii cuprinse in Cadrul Regional pentru Investitii sunt: politica investitionala, promovarea si facilitarea investitiilor, politica fiscala, anti-coruptie, politica in domeniul concurentei, cadrul de reglementare, capitalul uman si politica de angajare, guvernanta corporativa si politica in domeniul IMM-urilor. Scopul acestuia este de a oferi decidentilor politici din tarile vizate un instrument pentru dezvoltarea unor politici coerente in domeniul investitiilor, de a indruma in vederea implementarii acestor politici, de a intari legaturile dintre OCDE si Europa de Sud-est si de a oferi legitimitate politica la nivel inalt procesului reprezentat de Indexul Reformei Investitionale.
 
O noua provocare antiromaneasca in TimocPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :385
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}In ziua de 27.06.2006, in Bor a avut loc la Bor o dezbatere publica organizata de catre Primaria si primarul din Bor in care, romanii din Timoc si Romania au fost acuzati ca pregatesc destabilizarea Serbiei, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

In cadrul dezbaterilor, Milovan Drecun (foto), un cunoscut analist  in probleme politice si militare, a vorbit in termeni extrem de agresivi despre organizarea minoritatilor nationale pe teritoriul Serbiei. Utilizand un limbaj xenofob el a criticat mai intai pe bosniaci  (musulmani-asa cum i-a numit el) din Sangeac, ungurii din Voivodina si apoi a trecut la atacarea directa a romanilor din Serbia de Rasarit(Timoc) care „lucreaza“, sustine el, la destabilizarea regiunii. In acelasi context el a spus ca Romania a primit instructiuni din SUA, cu privire la gasirea anumitor persoane care sa lucreze la destabilizarea regiunii Timocului. Printre altele el a invocat si termeni cum ar fi „Republica Vlaha“ si „Karasnikov“, ca metode de atingere a scopului final, foarte bine precizat din partea puterilor straine.
Prezent la fata locului Zavisa Jurj, seful Biroului Federatiei Rumanilor din Bor, a incercat sa explice ce doreste de fapt comunitatea romaneasca din Serbia de Rasarit si ca astfel de abordari de tip ultranationalist poate dauna convietuirii pasnice de pana acum. Reactia celor prezenti a fost isterica si violenta, romanii si asociatiile lor fiind injurati si amenintati.
Despre toate acestea a fost informata Politia din Bor cu scopul preveniri unor eventuale urmari neplacute. Deasemenea a fost facuta solicitarea catre Politia din Bor ca in viitor cancelaria din Bor a Federatiei Romanilor din Serbia sa fie protejata, avand in vedere experientele anterioare neplacute cum ar fi grafitiul „Mars din Serbia “ si spargerea geamurilor.
Ca urmare a acestui incident deosebit de grav, membrii Consiliului National Rumanesc in frunte cu loctiitorul presedintelui Consiliului, dr. Predrag Balasevic, au sustinut o conferinta de presa la care a fost condamnat limbajul urii si intoleranta interetnice. Cu acest prilej a fost invitat si primarul din Bor sa explice in ce masura el si Primaria Bor  se afla in spatele acelor spuse la tribuna. Deasemenea Consiliul va informa autoritatile centrale din Serbia precum si organizatiile internationale de aparare a drepturilor omului.

Surse din Timoc ale Romanian Global News au afirmat ca escaladarea limbajului si manifestarilor antiromanesti din Timoc ar avea in spate grupuri de interese din Romania si Serbia care nu doresc ca Presedintele Basescu sa viziteze zona Timocului. Aceleasi grupuri ar urmari si „sperierea“ Bisericii Ortodoxe Romane si retragerea sustinerii pe care aceasta o acorda Protopopiatului „Dacia Ripensis“ cu sediul la Malainita. Nu intamplator incidentul s-a petrecut chiar in timpul cand in Sinodul BOR se discutau noi propuneri privind relatiile cu Biserica Ortodoxa Sarba. Ori, este bine cunoscut, ca in Sinodul de la Bucuresti se manifesta un lobby agresiv de buna relationare cu „bisericile surori“ rusa si sarba, in detrimentul „fratilor romani“ din Basarabia si Timoc. Un inalt ierarh roman dupa intalniri succesive cu inalti ierarhi sarbi insista pentru „parasirea“ romanilor din Timoc de dragul bunelor relatii cu Biserica Ortodoxa Sarba.
Sa speram ca Preafericirii Sale Patriarhul Teoctist nu-i vor  placea parantezele(care uneori distrug neamuri) in scrisoarea pe care o va trimite Bisericii Ortodoxe Sarbe, iar viitoarea vizita la Moscova nu va face decat sa-i stimuleze dorinta de a vizita si Basarabia. Spre binele crestinilor romani al caror Pastor este si spre binele BOR.


 

 
Cine-i contra prezentei romanesti la negocieri?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :394
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}Traian Basescu, un cunoscut maestru al epatarii in interes politic, a demonstrat deunazi o data in plus ca frumusetea diplomatiei sta, de regula, in partea ei de taina.
Daca i-o divulgi, isi pierde tot farmecul.
Presedintele roman a destramat aparentul mister al absentei Bucurestiului de la negocierile pentru Transnistria. Basescu, in stilul sau inconfundabil, s-a aratat dezamagit ca nici Federatia Rusa, nici Ucraina si nici Republica Moldova n-au dorit participarea Romaniei. In replica, ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a simtit nevoia sa faca o precizare. Cu ocazia vizitei intreprinse la Chisinau, el a declarat in cadrul unei conferinte de presa, ca tara nu s-a pronuntat contra includerii Bucurestiului in formatul de negocieri. Insa pentru ca celelalte parti au fost impotriva, Kievul s-a conformat majoritatii.
Cum ministrul moldovean de Externe, prezent la conferinta de presa, n-a dezmintit afirmatiile omologului sau ucrainean, inclin sa cred ca acesta din urma a spus adevarul. De unde si concluzia ca, in afara Tiraspolului, doar Rusia si Republica Moldova n-au fost de acord cu participarea Romaniei la negocieri. SUA si UE nu pot fi luate in calcul pentru ca au doar rolul de observatori. Si pe urma, Washingtonul si Bruxellesul au lasat sa se intrevada in repetate randuri ca nu s-ar opune participarii Romaniei in cazul in care acest lucru l-ar accepta partile implicate in procesul de reglementare transnistreana.
Ca nu s-a dorit antrenarea Romaniei in negocieri, este, desigur, un secret al lui Polichinelle. Nu starui acum asupra faptului cat de utila ar fi o eventuala includere a Bucurestiului in procesul de solutionare a diferendului. Parerea mea e ca prezenta Romaniei la negocieri ar fi benefica. Oricum, acesta e un subiect cu o relevanta aparte care trebuie discutat separat.
Pana una-alta, dezvaluirile lui Basescu si reactia lui Tarasiuk pun in lumina din nou inconsecventa politicii noastre externe. De ce ne-am pomenit iar de partea rusilor, cu toate ca acestia demult isi bat joc de noi, sabotand negocierile? Nu cumva vrem sa murim cu ei de gat?
Petru Bogatu, Flux  
 
FEDROM vrea pamant in arenda pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :637
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania (FEDROM) a pregatit un proiect de plasare a romanilor in agricultura, in satele spaniole, intr-un sistem de arenda.Conducerea FEDROM vrea sa prezinte acest proiect Ministerului Agriculturii din Spania si are ca scop orientarea romanilor spre arendarea terenurilor in satele spaniole care sufera din cauza imbatranirii populatiei si care nu detin forta de munca necesara pentru cultivarea acestora. “Dorim ca prin acest proiect, romanii cu experienta in agricultura sa aiba cansa sa ia in arenda aceste terenuri, in conditii avantajoase si sa poata beneficia de acestea de-a lungul unei perioade semnificative de timp”, a precizat presedintele FEDROM, Miguel Fonda Stefanescu, pentru ziarul romanilor din Spania, Roman in Lume. El a mai precizat ca se doreste si infiintarea unei linii de finantare avantajoasa pentru romanii care se vor incumeta sa deschida o asemenea afacere. “Proiectul urmareste ca romanii sa-si poata deschide aceste afaceri si sa-si poata angaja chiar si rudele”, a mai precizat Stefanescu.
In viitorul apropiat, FEDROM spera sa poata negocia aceasta noua oportunitate de afaceri pentru romani, ajutand astfel la disparitia inselaciunilor din agricultura si la repopularea satelor
spaniole.
 
Romancele din Italia se organizeazaPDF Print E-mail
San Giorgio, Italia/Romanian Global News
Accesari :259
Thursday, 29 June 2006

{mosimage}Un grup de femei din estul Europei printre care si romance, ce muncesc in Italia, au creat ‘’Grupul de intrajutorare reciproca’’.

 

Femeile muncesc ca ingrijitoare in casele italienilor din localitatea San Giorgio, in apropierea orasului Mantova. Irina, Mirela, Svetlana si celelalte, au creat acest grup cu sprijinul Consortiului "Solidarieta e cooperazione" (Sol.Co) din Mantova, transmite agentia Amos News. Cand pot, se intalnesc intr-o sala pusa la dispozitie de primarie. Timp de doua ore vorbesc despre locurile lor de munca, despre contracte, impozite si se uita la fotografiile copiilor ramasi in tara de origine. Astfel, printre clarificari, rasete si marturisiri invata cum sa se protejeze si sa nu se simta singure. Cele mai experte vorbesc despre care sunt obligatiile si drepturile imigrantelor care muncesc in casele italienilor, explica cum trebuie sa fie comportamentul acestora si cum sa intre in relatie cu familia italiana, dau sfaturi in ceea ce priveste retetele culinare preferate de persoanele in varsta, unde pot face cumparaturile platind mai putin.

 

 
Premii pentru romanii din CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :156
Thursday, 29 June 2006
Leontina Cimborovici, studenta la Universitatea Nationala din Cernauti a participat recent cu un ciclu de versuri la concursul national de poezie si proza scurta, care s-a desfasurat in Romania.

Studenta a castigat trei premii speciale, respectiv premiul “Eusebiu Hotinceanu” la sectiunea poezie, premiul revistei “Tara fagilor” si premiul saptamanalului “Jupanu”. Diploma de mentiune i-a fost inmanata ieri de catre Consulul General al Ucrainei la Cernauti, prof. Romeo Sandulescu, si a fost insotita si de un premiu banesc in valoare de 300 RON.
De asemenea, Ilie Jijian, elev la scoala medie de cultura generala din satul Dimca, a participat in acest recent la cea de-a IX-a editie a concursul de creatie plastica “Nicoara” din Botosani, unde a castigat mentiune si un premiu in bani, transmite Vitalie Zagrea printr-o corespondenta pentru Romanian Global News.

 

 

 
Elevi romani de peste Prut in vizita la BuzauPDF Print E-mail
Buzau, Romania/Romanian Global News
Accesari :192
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}25 de elevi de la liceele "Lucian Blaga" din Tiraspol, "Alexandru cel Bun" din Tighina, dar si din Chisinau, Soldanesti si Nisporeni au participat la Tabara de Cultura si Civilizatie Romaneasca organizata in judetul Buzau.Elevii, castigatori ai concursului "Pe urmele necunoscute ale istoriei", au petrecut zece zile la Bisoca, in judetul Buzau, unde au asistat la cursuri de istorie, limba, literatura si civilizatie romaneasca, au vizitat manastirile si bisericile din zona, vulcanii noroiosi si alte obiective turistice transmite DECA-press. Copiii au participat la un concurs de proiecte de cultura romaneasca, in conditiile in care in Basarabia nu exista nici un centru cultural romanesc, nici macar la Chisinau. Aproape jumatate dintre participantii la Tabara de Cultura si Civilizatie Romaneasca se aflau pentru prima oara in Romania, marturisind ca au fost impresionati de caldura oamenilor si de locurile pe care le-au vazut. Tabara de Cultura si Civilizatie Romaneasca a fost organizata de Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, cu sprijinul Consiliului judetean Buzau.
 
Radio „Vocea Basarabiei” si-a extins aria de difuzarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :154
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}Radio „Vocea Basarabiei” acopera in prezent intreaga regiune de nordul Basarabiei, dupa ce au devenit functionale doua frecvente cu locatia in nord - Glodeni si Drochia, care acopera si principalul centru administrativ din aceasta regiune – municipiul Balti.
Potrivit agentiei Monitor Media, administratia postului de radio sustine ca acum sunt efectuate lucrari asupra punerii in functiune a frecventei pentru Soroca, fapt care va asigura acoperirea regiunii de nord-est. 
In prezent, postul de radio nominalizat dispune de sapte frecvente in diferite regiuni ale tarii.
Radio „Vocea Basarabiei” este un post de radio independent din Basarabia care difuzeaza emisiuni in limba romana. Este afiliat la posturile de Radio Europa Libera si BBC ale caror emisiuni ocupa 13% din programele de stiri si analiza ale „Vocii Basarabiei”.
 
Intalnire de suflet intre romani mediata de radio „Bucovina”PDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :235
Thursday, 29 June 2006

Romanian Global News saluta activitatile culturale interactive si initiativele postului de radio „Bucovina” si spera ca in curand vom auzi la acest post de radio si un reportaj despre agresiunile repetate la care a fost supus preotul din Hagi-Curda si enoriasii romani de acolo, pentru ca numai cantecul si voia buna nu tine loc de drepturile omului.

Pentru prima data in istoria postului de radio “Bucovina” realizatorii emisiunilor in limba romana si Liga Tineretului Roman “Junimea” din regiunea Cernauti au organizat, pe 25 iunie, o intalnire de suflet cu ascultatorii de pretutindeni.

De o larga popularitate in randul radioascultatorilor de limba romana din nordul Bucovinei se bucura emisiunile “Impreuna cu noi” si “La hora satului”, lansate cu regularitate in fiecare zi de marti, miercuri si joi intre orele 15.00 si 16.00 pe postul de radio “Bucovina” (AM 837 KHz si FM 69,7 MHz). Realizatorii acestor programe de suflet vin in casele oamenilor cu dulcea vorba romaneasca si cu cele mai frumoase melodii din siragul de margaritare ale muzicii noastre populare. Aceste emisiuni au devenit, in felul lor, o punte de legatura intre ascultatorii aflati in diferite colturi ale lumii cu cei dragi de-acasa.
La intalnirea din 25 iunie au participat peste 45 de ascultatori din raioanele Herta, Hliboca, Noua-Sulita si Storojinet, precum si din orasul Cernauti, iar printre invitatii de onoare s-au numarat Consulul General al Romaniei la Cernauti, profesorul Romeo Sandulescu, reprezentanti ai Administratiei Regionale de stat, mass-media romanesti din tinut, scriitori si oameni de cultura, ne-a anuntat printr-o corespondenta Vitallie Zagrea.
In aceeasi zi, intre orele 12.00 si 13.00 pe postul de radio “Bucovina” a fost lansat un program muzical de sarbatoare, care a inclus si un dialog in direct cu participantii la acea intalnire de suflet. 

 
Imigrantii vitalizeaza piata imobiliara din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :286
Thursday, 29 June 2006

{mosimage}Ultimele studii de specialitate arata ca, la ora actuala, imigrantii ocupa 8,2 % din locuintele din
Spania si ca 16 % dintre imigranti detin o locuinta in proprietate.

 

 

 

Cu toate ca, in comparatie cu spaniolii, imigrantii se angajeaza sa plateasca pentru mai mult pentru o casa in raport cu   castigurile medii pe familie, ultimul studiu Planner Asprima, prezentat la SIMA 06, prevede o crestere importanta a imigrantilor cumparatori de locuinte, cu o vechime de 10 ani in Spania. De aceea, se asteapta ca imigrantii sa cumpere in acest an 140 de mii de locuinte din cele 445.000 prevazute pentru a fi construite. “In 2005, acest colectiv a cumparat in jur de 170 mii de case in Spania, ceea ce reprezinta un sfert din volumul de achizitii. La randul sau, acest fapt duce la cresterea cererii, pentru ca imigrantii cumpara locuinte de mana a doua si astfel le dau posibilitatea proprietarilor de a-si cumpara o casa noua”, explica Angel Berges, din partea Analistas Financieros Internacionales (AFI), citat de publicatia Roman in Lume. Un alt studiu face si o clasificare pe nationalitati a cumparatorilor imigranti: 24,15% din locuinte sunt  cumparate de ecuatorieni, cetatenii care provin din Maroc reprezinta 10,90%, iar romanii constituie un sector de 8,67% dintre cumparatori, ei fiind urmati de columbieni cu 7,15%.
 
Raporturile dintre imigrantii din Italia si administratia publica in colimatorPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :258
Thursday, 29 June 2006
Educarea este cuvantul de ordine pentru imbunatatirea raportului dintre imigranti si Administratia Publica din Italia, viciat de probleme care sporesc distanta dintre functionari si noii cetateni.

Tocmai de aceea recent a fost prezentata la Roma o cercetare referitoare la Imigranti si Administratia Publica, efectuata de catre Formez (institutul care se ocupa de formarea functionarilor publici) si de Institutul Piepoli, in cadrul careia au fost intervievati 1.000 de functionari publici, cetateni straini, familii si companii din comunele Fiumicino, Ladispoli si Cerveteri, o zona cu o mare concentratie de cetateni sraini.
Datele releva faptul ca nu exista nici o ramura a administratiei publice care sa nu se afle in contact permanent cu imigrantii. Cele mai frecventate oficii sunt cele ale Chesturilor si Comisariatelor (69%), pe unde trece cea mai mare parte a birocratiei referitoare la imigrantii din Italia. Urmatoarele in top sunt oficiile sanitare precum ASL si cabinetele (41%), prefecturile (23%) si arhivele (18%). 
Chiar daca trei sferturi dintre functionarii publici intervievati spun ca oferta de servicii destinata imigrantilor este mai buna fata de trecut, peste jumatate cred ca Italia este inca in urma altor state europene. Problemele principale in raport cu strainii din Italia sut de natura culturala si tehnica.
Pentru 46% dintre cei intervievati cred ca obstacolul cel mai mare este cel al limbii, urmat de complexitatea procedurilor administrative (28%), diversitatea culturala (24%) si chiar cunoasterea slaba a legislatiei (18%).
90% dintre imigranti au spus ca au probleme in relatia cu oficiille publice. Dintre acestea extrem de importante sunt cele legate de informatiile incomplete care se furnizeaza, de complexitatea procedurilor administrative si de lipsa de disponibilitate a operatorilor.
Pentru a rezolva aceasta problema, functionarii publici solicita o mai buna informare in legatura cu legislatia privitoare la imigratie (44%), dar si interventii menite sa imbunatateasca comunicarea. Printre acestea se numara cursurile de limbi straine (32%) si de gestionare a raporturilor multiculturale (26%).
"In Italia traiesc 3 milioane de imigranti, care produc 6% din PIB. Este un fenomen care nu poate fi ignorat" a spus avocatul Federico Basilica, seful departamentului Functiei Publice, prezentand datele studiului amintit. "Trebuie sa creem conditiile pentru ca ei sa gaseasca in administratia publica un raspuns adecvat exigentelor lor, o modalitate prin care acceleram si procesul de integrare", a mai adaugat Basilica.
Formeza a acceptat aceasta misiune initiind in colaborare cu Stranieri in Italia un proiect de formare, asistenta si tutela, dar si de cercetare, destinata administratiei publice implicata in serviciile pentru imigranti. Proiectul prevede cursuri de formare cu prezenta sau la distanta si de cateva luni a pus la dispozitia operatorilor publici un serviciu de tutela personalizata prin telefon sau prin posta electronica, la care s-au acreditat deja peste 300 de oficii din intreaga Italie. In curand va fi lansata, totodata, si o pagina de web in acest sens, unde vor putea fi expuse experientele personale, pentru imbunatatirea, in acest fel, a nivelului serviciilor publice.
Proiectul se va adresa si in mod direct imigranitlor. Va fi publicat, astfel, un ghid in limbile principale ale imigrantilor din Italia, printre care si limba romana, care le va oferi acestora posibilitatea de a se orienta in cadrul serviciilor oferite la nivel national si local.

 

 

 
Blog pentru romanii din LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :733
Thursday, 29 June 2006

{mosimage}Romanii stabiliti la Lyon, dar si francezii de aici, se pot intalni si discuta pe Internet, prin intermediul unui nou blog lansat de asociatia franco-romana din Lyon.

 

Spatiul romanesc Grand Lyon este destinat fie romanilor care se afla de mult timp la Lyon, fie celor care au sosit aici de curand din motive familiale sau de studiu, asociative sau profesionale. RoumanophoniE
exista, in mod principal, pentru "re-creerea unei comunitati romanesti la Lyon si pentru a da viata obiceiurilor romanesti. Limba de comunicare va fi romana, dar sunt posibile si exceptiile.
Toate problemele si intrebarile celor care intra pe acest blog vor putea fi consemnate in "Cartea de Oaspeti", la adresa http://geocities.yahoo.com/gb/view?memberavictorryans et dans le tout nouveau BLOG http://Romania-Lyon.blogspot.com/.
Forumul va permite, astfel, romanilor din Lyon sa se cunoasca, sa discute si chiar sa puna la punct crearea unei asociatii care isi va transforma schimburile virtuale in intalniri reale, prin diverse actiuni si animatii pentru copii si adolescenti, dar si pentru adulti.
 
Delegatie a Parlamentului European in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :247
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}O delegatie a Parlamentului European, condusa de co-presedintele Comitetului de Cooperare Parlamentara Republica Moldova - UE, Marianne Mikko, se afla in Basarabia intr-o vizita de patru zile.
In cadrul vizitei, parlamentarii europeni au avut intrevederi cu speakerul Marian Lupu, presedintele Vladimir Voronin, premierul Vasile Tarlev si ministrul Afacerilor Extenre si Integrarii Europene, Andrei Stratan. Totodata, la Chisinau s-a intrunit biroul Comitetului de Cooperare parlamentara RM-UE, din care fac parte co-presedintele Comitetului, Victor Stepaniuc, vicespeakerul Iurie Rosca si membrul Comisiei juridice, pentru numiri si imunitati, Dumitru Braghis. Marianne Mikko si deputatii europeni care o insotesc au mai avut intalniri cu ministrii de Interne, Gheorghe Papuc, al Justitiei, Victoria Iftodi, al Educatiei si Tineretului, Victor Tvircun si cel al Economiei si Comertului, Valeriu Lazar.
Joi, 29 iunie, delegatia Parlamentului european se va intalni cu Ambasadorul Federatiei Ruse in Republica Moldova, Nicolai Reabov si va efectua o vizita in regiunea din stanga Nistrului, avand programate o serie de intalniri cu reprezentantii autoritatilor de la Tiraspol. Pentru vineri, programul vizitei prevede o intalnire cu seful Misiunii UE de asistenta la frontiera moldo-ucraineana, Ferenc Banfy si plecarea de la Aeroportul Chisinau.
 
Unul din militarii romani raniti in Afganistan revine in taraPDF Print E-mail
Kandahar, Afganistan/Romanian Global News
Accesari :150
Thursday, 29 June 2006

Unul din cei trei militari romani raniti in explozia din Afganistan, internati in prezent intr-un spital din Germania, va fi adus, in cateva zile, in tara.

 

 

El va fi internat cel mai probabil in Spitalul Militar Central din Capitala, unde va continua recuperarea medicala. Potrivut MApN, ceilalti soldati vor ramane in continuare in unitatea medicala din Germania, starea lor fiind stabila. “Sublocotenentul Razvan Manoila, de 25 de ani, va fi adus in tara, in cel mult zece zile, fiind doar o chestiune de acte, si va fi internat in Spitalul Militar din Capitala. Ceilalti militari, plutonierul Iosif Adrian Luca-Micu, de 32 de ani, si sergentii Costinel Valerica Staniceanu, de 28 de ani, si Laurentiu Serban, de 27 de ani, raman in continuare in spitalul din Germania, starea lor fiind stabila”, a declarat purtatorul de cuvant al MApN. 

 

 

 
Cultura romaneasca la KeratsiniPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :151
Thursday, 29 June 2006

Ansamblul „Armonia” a sustinut recent un concert, fiind invitata pentru a doua oara la Festivalul multicultural „Keratsini 2006”.

 

Deschiderea oficiala a celui de al doilea Festival multicultural organizat de catre UNESCO Pireu in colaborare cu Primaria Keratsini, a avut loc luni, 19 iunie. Pana duminica, 25 iunie, data de incheiere a festivalului, Piata Poporului din Keratsini a gazduit spectacole sustinute de reprezentanti din 35 de tari. Acestia au prezentat cultura si traditiile tarilor din care provin printr-un program artistic, precum si prin expunerea de suveniruri, carti, bautura sau mancaruri traditionale.
Potrivit Actualitatea Romaneasca, festivalul a constituit o noua provocare pentru Romania si, de asemenea, pentru ansamblul „Armonia”. Acceptul acordat Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a fost primit cu bucurie de catre greci. Acest lucru a fost demonstrat prin acordarea de prioritate dansurilor populare romanesti la acest festival. Ansamblul romanesc „Armonia” a evoluat de doua ori pe scena din Keratsini. Nu se putea ca gratia, coloritul costumelor, cat si veselia dansatorilor sa ramana neobservate. Astfel, presedintele UNESCO Grecia, Ioannis Maronitis si primarul Keratsini, Dimitris Sarafoglou, au acordat ansamblului medalie si diploma de merit.
In incheiere, Maronitis a multumit „Armoniei” deoarece este prezenta intotdeauna la activitatile culturale multinationale, ce au drept scop cultivarea traditiilor. „Multumesc Ansamblului Romanesc Armonia pentru participarea si anul acesta la festival. Sunt oameni care traiesc in societatea noastra, in societatea elena, insa continua sa-si respecte traditiile si sa le faca cunoscute si celorlalti. Prin activitatile lor demonstreaza ca aceasta minunata tara, Romania, face fata procesului de globalizare” a spus seful UNESCO.
Manuela Marinescu, fondatoarea ansamblului de dansuri populare romanesti „Armonia” a multumit la randul sau Greciei pentru sprijinul oferit Romaniei, in incercarea de a adera la Uniunea Europeana. „Dupa cum bine stiti, in urma cu cateva zile, atat Romania cat si tara vecina, Bulgaria, au primit acordul de integrare in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. In aceasta seara, atat eu, cat si membrii ansamblului Armonia, tinem sa multumim din toata inima Greciei ca a avut incredere in noi, sprijinindu-ne de-a lungul procesului de aderare la marea familie, care este Uniunea Europeana”, a declarat Manuela Marinescu.
 
Mircea Cantor isi expune lucrarile la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :148
Thursday, 29 June 2006

Leeds City Art Gallery, The Headrow, va gazdui in lunile de vara o expozitie Mircea Cantor, in cadrul expozitiei de grup "Paranoia".

 

Intr-o perioada in care lumea a fost martora la evenimente dramatice si socante, expozitia abordeaza o tema universala si  mereu prezenta, explorand realitatea din jur prin intermediul artistilor internationali care isi propun sa exploreze esenta Paranoiei si sa interpreteze evenimentele prin prisma sa.
Expozitiile vor include fotografie, video proiectii, spectacole, instalatii, desen si tehnologie digitala, si vor cuprinde lucrari semnate de artisti din diverse medii culturale si etnice, unii dintre ei din regiuni cu tuburari serioase in ultima perioada, precum Liban, Palestina, Israel, Serbia si Muntenegru, dar si artisti din USA, UK, Italia, Spania, Turcia si Franta.
Curata de Predrag Pajdic, expozitia se va lansa la Leeds joi, 29 iunie si va ramane deschisa pana la data de 27 august. Lucrarile vor putea fi vazute apoi si la Focal Point Gallery din Southend si la Freud Museum din Londra, inainte sa plece intr-un turneu international.  
 
Cenaclu cultural romanesc in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :152
Thursday, 29 June 2006

Societatea Culturala a Romanilor din Budapesta si Autoguvernarile Minoritare Romanesti din sectoarele I si II organizeaza, pe 30 iunie, vineri, cenaclul cultural-stiintific cu titlul „Carte si cultura romaneasca la Tipografia din Buda”.

 


 

In cadrul cenaclului se vor evoca trei aniversari: 200 de ani de la moartea carturarului iluminist Samuil Micu Clain, 150 de ani de la moartea editorului si publicistului Zaharia Carcalechi si 200 de ani de la nasterea scriitorului si publicistului Pavel Vasici, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
Cenaclul omagial va avea loc la Centrul Cultural Budavari din capitala maghiara, cu incepere de la ora 16.30.
 
Colaborare romano-spaniola pentru imersiune socio-culturalaPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :194
Thursday, 29 June 2006
Fundatia Iberoamerica Europa (Centrul de Investigatie, Promovare si Cooperare Internationala) si asociatia ARES Romania - Spania sub patronajul Comunitatii din Madrid, Cancelaria de Imigratie au deschis, in cadrul unui proiect comun,  "Centrul Hispano - Roman" situat in localitatea Alcala de Henares, la 42 km NE de capitala Madrid.

Centrul are o suprafata de aproximativ 250 metrii patrati avand in structura un compartiment juridic, un mediator cultural si pentru munca, un compartiment de cultura si unul de consiliere psihologica. In cadrul proiectelor ce se vor desfasura in urmatorii doi ani sunt prevazute sprijinirea imigrantilor proveniti din Romania pentru a se incadra mai usor in mediul social, cultural si economic spaniel.
ARES face un apel catre autoritatile romane si asociatiile care pot ajuta, pentru a colecta materiale necesare dotarii acestui centru romano-spaniol: steaguri, CD-uri cu muzica, DVD-uri cu filme romanesti, carti, obiecte de artizanat, costume populare, afise, harti, albume etc.

 


 

 
Expozitie a lui Mircea Goreniuc in BeijingPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 29 June 2006
{mosimage}La invitatia ambasadorului roman la Beijing, Viorel Isticioaia Budura, sculptorul romano-american, Paul Mircea Gorenciuc a organizat recent o noua expozitie personala.

Sculptorul are legaturi stranse cu Beijingul, marturie fiind faptul ca a realizat o lucrare pentru Parcul International de Sculpturi din Beijing, de asemeni el a participat cu lucrarea „Simfonie de pace" la cea de-a doua editie a Bienalei Internationale de Arta de la Beijing in anul 2005.
Cu ocazia expozitiei de anul acesta, Mircea Goreniuc a acordat un interviu lui Luo Dongquan, pentru Radio China International. Romanian Global News va prezinta acest interviu integral:

Luo: Domnule sculptor Paul Mircea Goreniuc, in primul rand, va adresez un calduros bun venit in vizita la Beijing si la noi, la RCI. Dupa obiceiul chinezesc, v-as intreba inainte de toate: Ce vant va aduce la Beijing?
Goreniuc: In primul rand va multumesc pentru primirea calda si ospitaliera si vantul care m-a adus aici este invitatia domnului ambasador roman Viorel Isticioaia Budura, care m-a invitat anul trecut cu ocazia intalnirii noastre la Bienala Internationala de Arta din Beijing, la care am participat.
Luo: Deci sunteti invitatul ambasadorului Viorel Isticioaia Budura si veti organiza la ambasada romana o expozitie personala de sculpturi. Fiti amabil, puteti sa ne spuneti cateva cuvinte despre aceasta expozitie?
Goreniuc: Este o expozitie cu 40 de fotografii care acopera o activitate de 40 de ani din sculpturile mele de la inceput cand am facut sculpturi in radacini, mai tarziu cu sculpturile in bronz, busturile care le-am turnat in bronz si recent cu sculpturile de arta monumentala care au fost instalate in diferite orase din statul California si una dintre ele se afla in Particul International de Sculpturi din Beijing. Imi face mare placere sa va invit pe dv. impreuna cu colegii la vernisajul expozitiei mele de la ambasada romana.
Luo: Va multumesc pentru invitatie, eu si colegii mei vom participa cu mare placere la vernisajul expozitiei dv. si va doresc anticipat succes deplin. Anul trecut, ati participat cu lucrarea de sculptura „Simfonie pentru pace" la cea de-a doua editie a Bienalei Internationale de arta de la Beijing si v-ati bucurat de un mare succes. Cum apreciati Bienala Internationala de arta de la Beijing?
Goreniuc: Am apreciat munca enorma care a fost necesara organizarii acestui eveniment international la care au participat sculpturoii si pictorii din intreaga lume. Am fost foarte impresionat de voluntarii - tineri studenti de la facultatile de limbi straine care ne-au ajutat cu foarte multa dragoste si caldura.
Luo: In urma cu trei ani, ati venit pentru prima data la Beijing cu ocazia inaugurarii Parcului International de Sculptura din capitala Chinei. Aveti vreo lucrare in acest parc?
Goreniuc: Am in acest parc o lucrare de 3 metri innaltime care se numeste „Dans in spatiul pentru pace".
Luo: Pe strazile Beijingului sunt prezente numeroase sculpturi si monumente. Cum apreciati aceste lucrari? Sunt ele de calitate artistica necesara unui mare oras ca Beijingul? Sunt ele in armonie cu mediul ambiant?
Goreniuc: In primul rand sculptorii chinezi au demonstrat prin lucrarile lor calitatea educatiei artistice pe care au primit-o in China si lucrarile instalate in Beijing sunt in armonie cu mediul inconjurator si completeaza arhitectura moderna care exsista acum in Beijing. Sunt cladiri cu 30-40 de etaje si parcuri verzi si toate aceste sculpturi aduc veselie si optimism persoanelor care le vad.
Luo: Sunteti acum pentru a treia oara in capitala tarii noastre. Ce impresii aveti despre Beijing, care in aceasta perioada face eforturi intense pentru pregatirea jocurilor olimpice care vor avea loc dupa doi ani?
Goreniuc: Eu am fost foarte impresionat de Beijing inca de acum 4 ani cand am venit pentru prima oara si in fiecare an am observat din ce in ce mai mult progres, din ce in ce mai multe cladiri care au fost construite. Beijingul o sa demonstreze intregii lumii cand jocurile olimpice o sa inceapa adevarata fata a Chinei moderne care o sa impresioneze intreaga lume.
Luo: Despre RCI si redactia in limba romana, aveti ceva de spus? Doriti sa spuneti cateva cuvinte familiei si prietenilor dv.din Romania si, bineinteles, ascultatorilor nostri din Romania?
Goreniuc: Pe dv. v-am intalnit anul trecut cu ocazia Bienalei si de atunci am tinut legatura. Acum m-am intalnit cu colegii dv. de la sectia romana care m-au impresionat cu vorbire perfecta a limbii romane cat si cu caldura cu care m-au primit.
Ascultatorilor din tara le transmit multa sanatate si urari la o viata din ce in ce mai buna.

 
Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria organizeaza o tabara religioasaPDF Print E-mail
Jula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :134
Thursday, 29 June 2006
Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria organizeaza si in acest an in perioada 25 iunie – 1 iulie o tabara religioasa pentru copii.

Actiunea are loc cu binecuvantarea Episopului Sofronie. La acest eveniment participa elevi din, Micherechi, Jula si Tiszakeske. Programul taberei are ca element principal rugaciunile, liturghiile de dimineata la care copii se spovedesc si se impartasesc, prelegeri despre credinta, rugaciune si icoane. Pe parcursul taberei copii vor avea si program de strand si la iarba verde.

 

 

 

 
Tabara internationala pentru elevi la JupanestiPDF Print E-mail
Jupanesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 29 June 2006
Fundatia ‘’Augusta’’ in colaborare cu Primaria Timisoarei organizeaza in perioada 28 iunie – 5 iulie, o tabara pentru elevi, la Jupanesti.La aceasta tabara participa copii din Romania, Serbia, Ucraina dar si 17 elevi ai scolilor romanesti din Batania, Chitighaz si Cenadul Unguresc, insotiti de trei cadre didactice. Scopul taberei este de a promova cultura si spiritualitatea romaneasca.
 
A X-a editie a taberei de autocunoastere de la JulaPDF Print E-mail
Jula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :168
Thursday, 29 June 2006
A X-a editie a taberei de autocunoastere se desfasoara in perioada 25 iunie – 1 iulie, la Jula.

Organizatorul evenimentului este Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria. La aceasta tabara participa 32 de copii. Programul taberei cuprinde prelegeri despre datinile si credintele poporului roman, vizite la muzeu, excursii la strand si in aer liber.

 

 
Week-end roumain in FrantaPDF Print E-mail
Scy Chazelles, Franta/Romanian Global News
Accesari :176
Thursday, 29 June 2006
Centrul European Robert Schuman din Scy-Chazelles va gazdui, in week-end-ul 5-6 august o expozitie de sculptura in lemn, de pictura pe sticla si de oua pictate.
Scopul acestei actiuni este acela de a face cunoscut specificul artelor traditionale romanesti. ca si evolutia lor moderna. Atelierele vor avea ca scop initierea publicului in secretele artistice.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions