Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Peste 1000 de artisti din Europa pe scena Festivalului Inimilor de la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :196
Tuesday, 04 July 2006

Cea de-a 17-a editie a Festivalului Inimilor va avea loc intre 5 si 9 iulie, la Timisoara. 

 

Festivalul este un eveniment deja traditional pentru locuitorii orasului de pe Bega. Aproape 1000 de artisti din Franta, Italia, Germania, Grecia, Turcia, Serbia, Cipru, Ungaria si Romania se vor intalni, intre 5 si 9 iulie, pe scena Teatrului de Vara din Parcul Rozelor. Festivalul va incepe miercuri seara cu evolutia ansamblului "Timisul", la spectacol contribuind si interpreti de muzica populara banateana. A doua zi va fi organizata o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Crucificarii din centrul Timisoarei si va avea loc o parada a formatiilor participante. Joi, formatiile din tara si cele straine vor increca sa incante publicul din Parcul Rozelor, intrarea fiind libera.
“Festivalul Inimilor” a fost inclus in calendarul anual al UNESCO, ceea ce asigura participarea unor ansambluri folclorice dintre cele mai cunoscute din strainatate
Spectacolele se vor desfasura in fiecare zi de la ora 19.30, in Parcul Rozelor din Timisoara, iar accesul publicului este liber.

 
Drapelul Romanei, arborat pe cele mai inalte piscuri ale EuropeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :173
Tuesday, 04 July 2006
Doi jandarmi romani din cadrul Centrului de Pregatire si Perfectionare Jandarmi Montani Sinaia (C.P.P.J.M. Sinaia) impreuna cu doi salvamontisti din cadrul Salvamont Prahova si Zarnesti efectueaza in perioada 22 iunie – 10 iulie un stagiu comun de pregatire la Jandarmeria Nationala Franceza, precum si o expeditie alpina in Muntii Alpi.

Pe varfurile cucerite, romanii au arborat steagul tarii noastre si steagul cu stema C.P.P.J.M. Sinaia.
Plutonierul adjutant Vintila Florin si sergentul Aldea Ciprian, ambii instructori montani cu experienta, s-au deplasat in Franta, la Centrul Jandarmeriei Nationale Franceze de la Chamonix, unde s-au pregatit pentru escaladarea Varfului Mont Blanc, masiv muntos cu altitudinea de 4.810 metri, transmite Prompt Media. Ascensiunea a durat doua zile, jandarmii intorcandu-se fara probleme la centrul de la Chamonix, pregatiti pentru urmatoarea incercare. Respectand programul expeditiei, jandarmii montani s-au deplasat in continuare in localitatea Zermat, din Elvetia, unde au inceput escaladarea Varfului Matterhorn, cu altitudinea de 4.478 m. Si de aceasta data au revenit inapoi fara probleme deosebite, urmand ca dupa o zi de odihna sa continue deplasarea catre localitatea Grinwald, din Elvetia. In dimineata zilei de 3 iulie, jandarmii montani si salvamontistii romani au pornit in ultima expeditie din acest program de alpinism, incepand ascensiunea spre Varful Eiger, cu inaltamea de 3.970 metri. Acestia vor reveni la Grinwald, Elvetia in cursul zilei de 4 iulie.
Cei patru romani vor reveni in tara la inceputul saptamanii viitoare. Pe toata durata deplasarilor, jandarmii au fost echipati cu o tinuta speciala confectionata dintr-un material rezistent la temperaturile scazute cu care s-au confruntat la altitudinile de pana la aproape 5000 metri. Jandarmii montani au arborat pe varfurile cucerite steagul tarii noastre si steagul cu stema C.P.P.J.M.Sinaia.

 

 
Romania abia pe locul 43 in topul celor mai dezvoltate economiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Tuesday, 04 July 2006

In topul celor mai mari 162 de economii din lume, realizat in functie de produsul intern brut din anul 2005 raportat la paritatea puterii de cumparare, Romania ocupa locul 43 dupa tari precum Polonia, Ucraina, Grecia sau Cehia, dar inaintea unor state precum Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, potrivit datelor Bancii Mondiale.

 

 

Bulgaria ocupa locul 65.
Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, calculat la paritatea puterii de cumparare, a fost de 199,1 miliarde dolari, Romania ocupand astfel pozitia 43 din cele 162 de economii analizate de expertii Bancii Mondiale. In fruntea clasamentului se afla Statele Unite ale Americii cu 12.409,4 miliarde dolari. In functie de PIB-ul inregistrat anul trecut, Romania ocupa locul 49.
Astfel, in 2005, economia tarii a inregistrat un produs intern brut de 98,5 miliarde dolari la o populatie de 21,6 milioane locuitori.
Potrivit analizei Bancii Mondiale,citata de Hot News, in functie de Produsul National Brut (PNB) pe cap de locuitor, Romania se situeaza pe locul 93 in topul mondial, cu 3.830 dolari pe cap de locuitor. Bulgaria se afla pe pozitia 98 cu un produs national brut pe cap de locuitor de 3.450 dolari.
In privinta paritatii puterii de cumparare Romania ocupa locul 85, cu 8.940 de dolari, iar Bulgaria ocupa locul 86 cu 8.630 de dolari.


 

 
Ultimul bilant al inundatiilor – 10 mortiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :221
Tuesday, 04 July 2006
75 de localitati din 15 judete din Romania au fost afectate de ultimele inundatii.
Numarul persoanelor care si-au pierdut viata din cauza ultimelor inundatii a ajuns, luni, la 10. Echipele de interventie care actioneaza in judetul Suceava continua cercetarile pentru gasirea celor doua persoane data disparute: o femeie si un bebelus.
Apele au afectat in judetul Suceava 28 de localitati. Aproximativ 40 de persoane sunt in prezent evacuate, peste 2.300 gospodarii sunt afectate, 28 de locuinte distruse, 93 de locuinte avariate si peste 4.100 de fantani colmatate.
De asemenea, au mai fost avariate 13 obiective socio-economice, printre care si sediul Postei din Arbore, precum si 196 de poduri si podete, iar 12 localitati din trei comune nu sunt alimentate cu energie electrica.
Autoritatile au declarat ca in acest moment au ca priorita incheierea actiunii de vaccinare a populatiei din localitatile afectate, refacerea retelelor electrice, decolmatarea si dezinfectarea fantanilor, distribuirea de apa minerala si alimente catre populatia afectata.
Meteorologii au anuntat ca in urmatoarele trei saptamani exista posibilitatea unui excedent de precipitatii in zonele din Banat, Crisana si Nordul Moldovei.
 
Presedintele Traian Basescu – castigator al Premiului Konrad Adenauer pe 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romani/Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 04 July 2006
Presedintele Traian Basescu a fost desemnat pe 4 iulie castigator al Premiului Konrad Adenauer pe 2006.
Distinctia acordata de primarul general al orasului Köln se acorda pentru merite deosebite in intregrarea europeana si in dezvoltarea marilor orase.
Initiat in anul 2003, Premiul Konrad Adenauer este acordat de orasul Köln unor personalitati cu merite deosebite atat in integrarea europeana, cat si in dezvoltarea metropolelor, comisia alegandu-l in acest an pe presedintele Romaniei, Traian Basescu. Premiul poarta numele lui Konrad Adenauer, primul cancelar postbelic al Germaniei de Vest si timp de multi ani primar general al Köln-ului. Edilul sef al metropolei de pe Rin, Fritz Schramma, a evidentiat meritele presedintelui Traian Basescu ca primar al Bucurestiului, dar si in ceea ce priveste reformele Romaniei pe drumul catre Uniunea Europeana.
Cu acest premiu, orasul Köln va distinge din nou o persoana care, asemenea lui Konrad Adenauer, s-a distins prin acceptarea provocarilor prezentului si viitorului.
Inaintea presedintelui Traian Basescu, orasul Köln i-a decernat, in anul 2004, Premiul Konrad Adenauer, lui Raymond Barre, fost premier al Frantei si primar general al Lyon-ului.
Presedintele Traian Basescu va primi distinctia pe 21 septembrie, in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la sediul Primariei orasului Köln, informeaza Rador.
 
„Sibiu, capitala culturala europeana 2007”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :133
Tuesday, 04 July 2006

Programul “Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007” are datoria ca, pe langa recunoasterea oficiala a vietii si mostenirii culturale de exceptie pe care o are orasul Sibiu, sa incurajeze comunitatea sa dezvolte si sa imagineze modalitati inovatoare de dezvoltare prin actiune culturala.

 

 

Programul este gandit astfel incat sa promoveze cooperarea culturala si sa celebreze destinul european al orasului Sibiu printr-un program cultural cu dimensiuni si semnificatie europeana.
Potrivit Ministerului Culturii si Cultelor, programul “Sibiu-Capitala Culturala Europeana 2007” este gandit astfel incat sa ofere oportunitati pentru probleme de incluziune si coeziune sociala, educatie, turism, patrimoniu si regenerare urbana la toate nivelurile. Programul pune cultura in centrul vietii orasului si cauta in ea inspiratie pentru a conduce comunitatea spre viitor.
Guvernul Romaniei a avut ca preocupare prioritara pentru primul semestru al acestui an, asigurarea infrastructurii materiale si culturale prin care sa fie create conditiile derularii in conditii cat mai bune a programului cultural din cadrul programului „Sibiu, capitala culturala europeana 2007”. Astfel, s-au alocat Consiliului judetean Sibiu 20 Mil RON pentru extinderea si modernizarea Aeroportului International Sibiu, iar Consiliul local Sibiu 20 Mil RON, pentru reabilitarea infrastructurii edilitare a municipiului Sibiu.
A fost demarat procesul de proiectare la turnurile, bastioanele si zidurile cetatii, lucrarile de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, urmand sa inceapa in curand.
Au fost transferate cele doua scene in are liber cu echipamentul de sunet si lumini aferent, impreuna cu 1000 locuri pe gradene mobile. Aceste echipamente se afla la Sibiu si au fost inaugurate cu ocazia deschiderii Festivaulului International de Teatru, la sfarsitul lunii mai.
In primul semestru al acestui an a fost definitivata lista proiectelor care compun programul cultural, prin evaluarea proiectelor depuse in urma ultimului anunt public si validarea acestora de catre Asociatia Sibiu, CCE 2007. Sunt inscrise in calendarul cultural al Capitalei Culturale 172 de proiecte, depuse de operatori culturali pentru care MCC si autoritatile locale din Sibiu vor asigura in parteneriat finantarea. Ministerul Culturii si Cultelor se va implica direct in organizarea manifestarii de deschidere, a celei de incheiere si a doua evenimente culturale de anvergura care vor marca sezonul de primavara si cel de toamna.
 
In Bucuresti se va desfasura MozartFEST 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :114
Tuesday, 04 July 2006

Si Bucurestiul se va numara printre capitalele europene care il sarbatoresc anul acesta pe Mozart.

 

In perioada 7 – 16 iulie se va desfasura in Bucuresti, MozartFest 2006. Organizatorii evenimentului sunt Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul de Proiecte Culturale ArCuB in colaborare cu Primaria Vienei. Printre cei care vor participa la acest eveniment se numara si, Primarul General al Bucurestiului, Adriean Videanu, directorul Directiei pentru Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti, Marius Paunita, director ArCuB, Mihaela Paun precum si reprezentanti ai organizatorilor austrieci de la Anul vienez Mozart 2006 si ai Primariei din Viena.

 

 
Intrunirea liderilor religiosi la MoscovaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :235
Tuesday, 04 July 2006
Deschiderea Summit-ul mondial al liderilor religiosi, a avut loc luni, 3 iulie, la Moscova.La acest eveniment care se desfasoara in perioada 3 – 5 iulie, participa si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de Patriarhul Teoctist, la invitatia Sanctitatii Sale Alexei al II-lea Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii. Participa peste 150 de conducatori si inalti reprezentanti ai bisericilor si confesiunilor crestine, lideri ai comunitatilor musulmane, iudaice, budiste, sintoiste, hinduiste si altele. Printre subiectele abordate se numara si locul credintei si religiei in societatea contemporana, dialogul intre civilizatii, rolul religiilor in lupta impotriva terorismului, extremismului, intolerantei si xenofobiei, prevenirea conflictelor. La finalul reuniunii, la care va fi prezent si presedintele Putin, va fi adoptata o declaratie consacrata relatiilor intre religie, stat si societate.
 
Declaratia ambasadorului SUA la Bucuresti cu ocazia Zilei Nationale a AmericiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :112
Tuesday, 04 July 2006
Cu ocazia aniversarii a 230 de ani de la Declaratia de Independenta, ambasadorul american in Romania, Nicholas Taubman a afirmat ca : “dupa 1989 Romania a imbratisat ideile de libertate si democratie, devenind astfel un partener important in promovarea si sustinerea drepturilor omului”.De asemeni el a mai precizat ca tara noastra a evoluat in ceea ce priveste integrarea minoritatilor, "in acelasi timp deschizand sistemul economic si luptand impotriva coruptiei”, transmite Amos News. Mesajul ambasadorului american este: "In acest an sarbatorim 230 de ani de independenta americana. Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental American a adoptat Declaratia de Independenta, un document care rupea legaturile cu Marea Britanie si care, in acelasi timp, punea bazele conceptului american de libertate. Acest concept nu este nicaieri exprimat mai elocvent decat in Preambulul Declaratiei: 'Consideram ca adevaruri de la sine intelese faptul ca toti oamenii sunt egali din nastere, ca sunt inzestrati de catre Creator cu anumite drepturi inalienabile, ca printre acestea se numara dreptul la Viata, la Libertate si la a nazui spre Fericire'. In epoca moderna, este usor sa uitam cat de revolutionara a fost Declaratia de Independenta la acea vreme. Desi ideea de republica dateaza din Grecia Antica, lumea secolului al XVIII-lea a fost caracterizata de domnia regilor, iar ideea ca 'toti oamenii sunt egali din nastere' era, probabil, ridicola pentru aristocratii Lumii Vechi. Desi era extraordinara pentru vremea ei, republica americana era departe de a fi perfecta, judecand pe baza standardelor noastre moderne. A fost nevoie de Razboiul Civil din 1861 – 1865 pentru abolirea definitiva a sclaviei si pentru obtinerea drepturului la vot pentru toti oamenii, indiferent de rasa. Femeile au obtinut acest drept de-abia in 1920. Revolutia Romana din 1989 s-a incadrat si ea intr-un moment de rascruce istoric – valul care a inlaturat regimurile comuniste din Europa Centrala si de Est. Dar, asemeni Revolutiei Americane, consecintele acestei revolutii nu au fost perfecte. Cu toate acestea, ultimii 16 ani au fost martorii unui progres remarcabil. Tara a evoluat in ceea ce priveste integrarea minoritatilor, in acelasi timp deschizand sistemul economic si luptand impotriva coruptiei. Cu toate acestea, este evident ca mai sunt multe de facut. Romania a imbratisat ideile de libertate si democratie nu numai pentru ea insasi, dar a depus eforturi pentru a raspandi aceste binefaceri in randul altor popoare din lume, fie prin foruri internationale cum ar fi Natiunile Unite si OSCE, fie prin misiuni militare in zone de conflict din intreaga lume. Intr-adevar, romanii, care au cunoscut recent adevarata fata a tiraniei, sunt gata sa lupte impotriva ei, fie pe strazile din Timisoara, in 1989, fie pe drumurile prafuite din Irak sau Afganistan de astazi. Noi, americanii, credem ca nici un guvern sau nici o institutie nu pot fi perfecte. Comunistii au fost cei care au sustinut ca ceea ce fac ei este sa cladeasca o societate perfecta. Dar 'a fi perfectibil' este altceva. Eforturile constante pentru atingerea acestui scop sunt eforturi care merita. Iar pentru a ne mentine aceasta hotarare, trebuie nu numai sa privim inainte si sa vedem unde trebuie sa ajungem, ci si sa privim in urma si sa vedem unde am ajuns”, transmite Amos News.
 
Corlatean il critica pe Basescu ca de ce vrea unirea cu Basarabia!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :414
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Dupa ce a finantat, prin interpusi, publicatiile care spijineau partida pro rusa din Basarabia, si care drept multumire i-au facut campanie lui Adrian Nastase in paginile lor, injurandu-l pe Traian Basescu, Titus Corlatean, fost secretar de stat al guvernului Nastase la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni se simte profund deranjat ca Traian Basescu ar vrea unirea cu Basarabia.

Uitand ca singura sa strategie, cat a fost secretar de stat la DRP, pentru Basarabia a fost aceea de a finanta cateva fundatii din Romania, finantari care mai apoi au facut obiectul unui raport ce contine acuze extrem de grave si care, din informatiile noastre, a fost inaintat la DNA, Corlatean bate campii despre faptul ca “Bucurestiul trebuie sa aiba in vedere o strategie coerenta privind viitorul relatiilor cu Republica Moldova” si, continua Corlatean, citat de Rompres, facand referire la declaratiile presedintelui Basescu, "Aceasta declaratie a presedintelui României dovedeste extrem de multa superficialitate, este nerealista si vizeaza o chestiune extrem de complexa si sensibila".
Sigur ca declaratiile Presedintelui Basescu referitoare la Basarabia ca si prezenta trupelor romane in teatrele de operatii alaturi de SUA si Marea Britanie, singurele care sprijina Romania in demersurile firesti privind Basarabia, au deranjat si deranjeaza unele cercuri de influenta pro rusa de la Bucuresti. Pana cand Romania nu va face asemeni altor state foste comuniste, adica nu-si va curata structurile de balastul lasat de agenturile rusesti in toate mediile, de la cele politice, la serviciile secrete si terminand cu mediul de afaceri si mass-media, eforturile de a fi un aliat credibil, asigurandu-ne astfel propria securitate, si de a dezvolta proiecte credibile la Marea Neagra sau in Basarabia, vor fi permanent torpilate de “soparle” mai tinere sau mai batrane, mai liberale, conservatoare sau socialiste, dar toate raspunzand aceluiasi centru de comanda din rasarit.
Este destul de ciudat ca daca in alte state foste comuniste nu este luna in care sa nu fie depistat un fost colaborator al serviciilor ruse si sa nu fie scos pe tusa, in Romania este o tacere surprinzatoare privind aceasta chestiune. Este cu atat mai surprinzatoare privind spre serviciile secrete ale Romaniei care ar fi trebuit, dupa modelele vecinilor, sa ne sugereze ca lucreaza eficient si pe est. Eficient, adica sa prinda sau sa scoata din circuit spioni sau agenti de influenta cu respiratie ruseasca, nu sa dirijeze fonduri, care ar fi trebuit sa sprijine interese romanesti, catre zone de influenta ruseasca din Basarabia, asa cum sugereaza Raportul de cheltuire a fondurilor DRP pentru Moldova, pe 2004. Ar fi indicat poate ca Presedintele Basescu, prin CSAT, sa ceara niste clarificari privind aceste lucruri si implicarea anumitor “baieti cu ochi albastri”, in special pe spatiul Basarabiei dar si pe cel al Serbiei. Mai ales ca ei nu s-au linistit si continua sa agite apele antiromanesti din spatiile respective, utilizand infrastructura statului roman.

 

 
Imigratia - prioritate pentru guvernul spaniolPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Consiliul de Ministri al Guvernului Spaniei dezbate aplicarea unui plan national de integrare a imigrantilor care va actiona pana in 2009 si care va beneficia de un sprijin financiar de 2 miliarde de euro.

Guvernul lui Jose Luis Rodriguez Zapatero a intocmit acest Plan Strategic de Integrare - Plan Estrategico de Ciudadania e  Itegracion  2006 - 2009, in urma intalnirilor avute pe aceasta tema cu reprezentanti ai diferitelor sectoare relationate cu fenomenul migrator. Potrivit Roman in Lume, ministrul Muncii si Problemelor Sociale, Jesus Caldera a sustinut ca textul acestui plan ramane deschis dezbaterii si contributiilor de orice natura ale societatii, putand fi accesat, potrivit Biroului de Presa al Ministerului, la adresa:
 www.mtas.es/migraciones/Integracion/PlanEstrategico/Indice.html.
“Guvernul a realizat un proces generalizat de consultare cu Primarii, Comunitati Autonome, agenti sociali, asociatii de imigranti si cu organizatii neguvernamentale. Planul Strategic de Integrare are drept obiective fundamentale: sprijinirea coeziunii sociale, construirea de politici publice bazate pe egalitatea in drepturi, obligatii si sanse pentru toti cetatenii imigranti si spanioli”, a precizat Jesus Caldera. Ministrul spaniol al Muncii si Problemelor Sociale a mai justificat intocmirea acestui plan prin “nevoia de a se crea servicii publice adecvate unei societati actuale, prin favorizarea intelegerii fenomenului migrator si pentru inducerea unui sentiment de apartenenta persoanelor imigrante fata de societatea din care fac parte”. Procesul de dezbatere a Planului Stategic de Integrare se va finaliza cu aprobarea acestuia in urma analizelor facute de Consiliul Superior de Politici de Imigratie (Consejo Superior de Política de Inmigracion), de Comisia Tripartita a Muncii (Comision Laboral Tripartita) si de catre Forul pentru Integrarea Sociala a Imigrantilor (Foro para la Integración Social de los Inmigrantes), in care sunt reprezentati si romanii din Spania. “Una dintre primele sarcini ale proaspat infiintatului For este elaborarea unei analize asupra acestui plan de integrare a imigrantilor lansat de catre Guvern”, a declarat reprezentantul Federatiei Asociatiilor de Imigranti Romani (FEDROM), Miguel Fonda Stefanescu – seful Comisiei pentru Sensibilizare din cadrul Forului pentru Integrarea Sociala a Imigrantilor. Bugetul Planului de Integrare propus de Guvernul Spaniei se pare ca va fi de 2 miliarde de euro, bani care nu vor fi destinati asistentei sociale, ci in exclusivitate crearii unei infrastructuri sociale la nivel national dedicata integrarii totale a imigrantilor. De aceea, banii sunt destinati pe sectoare specifice si distribuiti anual,  nstitutiilor care au sarcini in domeniul imigratiei. Ministerul Muncii si Problemelor Sociale va aloca mai bine de 58 % din bugetul acestui plan, Ministerul Educatiei si Stiintei  – 102 milioane de euro, in primul an, Ministerul de Esterne - 80 milioane, in primul an, iar Ministerul Justitiei – 9 milioane.
Reprezentantii Guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero sustin ca abordarea fenomenului migrator se face pentru prima oara de acest mod in Europa. Domeniile si sectoarele care au nevoie de investitii sau pur si simplu trebuie sa fie supuse unei ideologii sau strategii inexistente pana in prezent, orientate spre integrarea imigrantilor, sunt asistenta in familiarizarea cu societatea spaniola, invatamantul, munca, obtinerea unei locuinte, serviciile sociale, sanatatea publica, adaptarea imigrantilor in copilarie si la adolescenta, egalitatea, situatia femeii imigrante, participarea la vot, imaginea imigrantilor si promovarea investitiilor in tarile de origine ale acestora. Planul este pionier in forma in care a fost lansat opiniei publice si dovedeste importanta pe care o are marele colectiv de imigranti pentru economia si societatea spaniola.

 

 

 
Strainii care vor sa lucreze in Portugalia pot intra legal in aceasta taraPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :308
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Guvernul portughez a propus la inceputul lunii iunie un proiect de lege care prevede acordarea de vize temporare pentru cetatenii din tarile din afara Uniunii Europene care doresc sa munceasca in Portugalia.

“Strainii vor putea intra legal in Portugalia pentru a cauta un loc de munca, iar angajatorii vor putea angaja persoane intrate legal pe teritoriul tarii”, a explicat ministrul de Interne, Antonio Costa, intr-o conferinta de presa. “Pentru a putea obtine viza de sedere temporara in Portugalia, persoana interesata trebuie sa se inscrie, prin Internet, din tara de origine, la o agentie de ocupare a fortei de munca portugheza, iar un angajator trebuie sa isi manifeste interesul de a o angaja”, a precizat ministrul, citat de publicatia  Roman in Lume. Intrucat actualul guvern are sustinerea majoriatii parlamentare, se spera ca acest proiect de lege va fi  aprobat de Parlament pana la sfarsitul anului si va intra in vigoare in 2007.
 Imigrantii proveniti din tari care nu sunt membre ale UE si care doresc sa se stabileasca in Portugalia trebuie sa inainteze cererea de viza de munca in tarile de origine. Pentru a obtine viza, candidatii trebuie sa aiba deja un contract de munca valabil inainte de a intra in Portugalia. Acesta este insa greu de obtinut fara un interviu cu angajatorul. Legea fixeaza si o limita anuala a  numarului de imigranti din afara spatiului comunitar, stabilita pe baza studierii necesitatilor pietei muncii. Cotele de imigrare legala nu au fost niciodata atinse. Portugalia primeste mii de muncitori imigranti, in special din Brazilia si din alte foste colonii din Africa, dar si din Europa de Est. Numarul imigrantilor legali din aceasta tara este de aproximativ 500.000, iar numarul celor ilegali este estimat la 100.000.

 

 
Campanie de vaccinare a imigrantilor minori din SpaniaPDF Print E-mail
La Rioja, Spania/Romanian Global News
Accesari :168
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Autoritatea sanitara din La Rioja va lansa in luna septembrie campania de vaccinare a imigrantilor cu varste de pana la trei ani, din provincia La Rioja.

La punerea in aplicare a acestei initiative vor colabora si asociatiile de ajutor pentru strainii din La Rioja, pentru a aplica un calendar de vaccinare copiilor de varste prescolare.
Autoritatea sanitara are ca obiectiv urmator, in acest sens, si initierea unei campanii de infomare, care se va desfasura in colaborare cu asociatiile de imigranti din comunitate. In acest mod, imigrantii vor putea lua cunostinta de protocolul sanitar riojan si isi vor putea supune copiii prescolari exigentelor in materie.
Potrivit directorului general al Directiei de Sanatate Publica, Jose Miguel Acitores, mecanismele stipulate pentru vaccinele obligatorii la populatia infantila isi au punctul de pornire in colegiu. "Exista un control al tuturor copiilor care se inscriu la scoala, astfel incat sa fie depistati cei care nu au facut vaccinurile necesare la aceasta varsta". Obstacolul principal al sistemului il reprezinta chiar minorii de trei ani care ajung in tara. "Unii dintre ei nu ajung la pediatru din cauza ignorantei sau din teama parintilor de posibile consecinte legale daca sunt in situatie ilegala" a indicat Acitores.
Campania Autoritatii Sanitare are in vedere remedierea acestui aspect, din multiple motive importante. Pe de o parte, pentru sanataea celor interesati, iar pe de alta parte, cu scopul ca sistemul sa aiba o eficacitate aproape absoluta. "Multe dintre bolile care acopera calendarul oficial sunt extrem de contagioase. Un simplu caz de pojar, de exemplu, poate provoca multe altele, daca cei mici sau adultii care se afla in jurul celui bolnav sunt populatie cu factor de risc ridicat, din cauza lipsei vaccinarii" afirma directorul general. "Astfel, mare parte a muncii anterioare care se vrea cu aceasta retea care are o acoperire de practic 98% pierde din eficacitate" conchide directorul.
Acitores a subliniat necesitatea de a-l face pe imigrant sa vada ca intentia nu este aceea de a-l "descoperi", ci aceea de a-i facilita accesul la sistem pentru un beneficiu individual si colectiv. "Nu conteaza daca sunt regularizati sau nu, ci doar situatia lor sanitara.
Pentru o mai mare eficacitate, campania are in vedere redactarea de foi informative in unele dintre limbile cele mai comune ale imigrantilor, anume romana si araba.

 


 

 
Romanii la consulatul romanesc din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :222
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Miercuri, 28 iunie, a avut loc un dialog pe teme consulare, lansat de catre ambasada Romaniei la Londra.
Intalnirea a avut loc la 1 Belgrave Square SW 1X 8PH, si a fost prezidata de catre consulul Romaniei la Londra, dr. Mihai Delcea.
Printre cei care au participat la aceasta intalnire s-au numarat reprezentanti ai presei romanesti din Marea Britanie, formatori de opinie in cadrul comunitatii, persoane juridice, traducatori autorizati de catre Ambasada Romaniei la Londra, si membrii ai comunitatii romanesti din Marea Britanie care s-au confruntat cu probleme de natura consulara.
Acest dialog, primul de acest gen in anul acesta, a fost constructiv, deoarece au fost identificate probleme si expuse posibile rezolvari, informeaza forumul romanilor din UK.
Consulul Romaniei la Londra, dr. Mihai Delcea, a raspuns intrebarilor celor prezenti, a expus problemele cu care se confrunta sectia consulara, si i-a indemnat pe cei prezenti sa isi prezinte punctele de vedere.
Acest dialog a fost primit cu entuziasm de cei prezenti, incurajandu-se organizarea de intalniri pe teme similare la intervale de timp regulate, pentru o mai buna informare a romanilor in Marea Britanie. 
 
Un nou decret Flussi va intra in vigoare in septembrie in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :313
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Aproximativ 320.000 imigranti care vor sa-si regularizeze situatia in Italia vor avea aceasta sansa prin intermediul unui nou decret Flussi ce va intra in vigoare in luna septenbrie a acestui an.
"Vom reduce clandestinitatea pana aproape de 0 anul acesta si anul viitor. Cred ca va fi buna solutia sponsorului si cea a permiselor temporare de munca" a spus recent ministrul italian al Solidaritatii Sociale, Paolo Ferrero, in cadrul unei intalniri organizate la Brescia de Forumul Asociatiilor Imigrantilor.
 In cadrul aceste intalniri Ferrero a fost pus in fata unei platforme cu diverse solicitari venite din partea imigrantilor. Ministrul a spus ca "in septembrie va intra in vigoare in nou decret Flussi care va privi circa 300-320 de mii de persoane si de care se va ocupa Consiliul de Ministri la finele lunii iulie".
Vorbind, in cadrul aceleiasi intalniri, si despre dreptul la vot acordat imigrantilor, ministrul a spus ca "este nevoie sa acordam macar dreptul la vot administrativ, dar in acest caz, referitor la fluxurile imigrationale, este nevoie de mai mult timp, pentru ca este vorba despre prevederi legislative". "Se afla in programul nostru si o vom face" a adaugat ministrul. El a conchis ca in ceea ce priveste cetatenia, aceasta va fi acordata cu siguranta celor care se nasc in Italia si ca mai trebuie stabilit numarul de ani care trebuie sa treaca de la sosirea in Italia a celor care solicita cetatenia.
 
 
Data limita de plata a contributiilor pentru angajatii domestici din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :169
Tuesday, 04 July 2006
Menajerele si asistentii personali imigranti in Italia trebuie sa se adreseze pana la data de 10 iulie Institutului National al Sigurantei Sociale pentru plata taxelor pentru trimestrul aprilie-iunie 2006.
Pentru efectuarea platii se va folosi unul dintre buletinele de cont curent trimise de INPS direct acasa la angajatori. Cei care nu le-au primit le pot ridica personal de la unul dintre oficiile INPS, le pot solicita telefonic la numarul 803164 sau le pot descarca de pe internet, la adresa www.inps.it.
Contributia pentru angajatii domestici este determinata pe baza retributiei si orarului de lucru: daca acesta din urma nu depaseste cele 24 de ore pe saptamana, contributia este impartita in trei faze distincte, in functie de retributia orara; daca orarul depaseste 24 de ore pe saptamana, contributia trebuie sa fie fixa, indiferent de retributia pe ora. In acest caz, valoarea contributiei este sensibil mai mica, cu conditia ca orele sa fie efectuate pe langa unul si acelasi angajator.
 
Un pilot basarabean si-a pierdut viata intr-un accident aviatic in UcrainaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :102
Tuesday, 04 July 2006
Un pilot basarabean si-a pierdut viata, dupa ce elicopterul pilotat de el, apartinand firmei „Agroavia-Chisinau”, a cazut pe o linie electrica de inalta tensiune dintr-o localitate din regiunea Nicolaev, Ucraina.
Pilotul a ars de viu.
Directorul firmei „Agroavia-Chisinau”, Aliona Lopatiuc, a comunicat pentru Info-Prim Neo ca tragedia s-a produs luni, 3 iulie, ora 7.00, intr-un camp din apropierea localitatii Podogorodnaia din regiunea Nicolaev. Elicopterul ÊÀ-26 ¹ÅR 19358, condus de Veaceslav Nidiga, in varsta de 46 de ani, era inchiriat de ucraineni pentru efectuarea lucrarilor de irigare. La un moment dat, elicea elicopterului a atins liniile de tensiune inalta si s-a aprins, dupa care s-a prabusit pe camp.
La fata locului au sosit echipele de pompieri, care au depistat corpul neinsufletit al pilotului, care a ars in masina cuprinsa de flacari. Moartea lui Veaceslav Nidiga a lasat orfani doi copii.
Potrivit Alionei Lopatiuc, doar un elicopter al firmei „Agroavia-Chisinau” activa in Ucraina, alte cateva masini fiind angajate in Romania.
 
Constanca Urbano de Sousa: „Portugalia are nevoie de imigranti!”PDF Print E-mail
Sapou, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :198
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}Constanca Urbano de Sousa este coordonatoarea colectivului care a elaborat noua Lege a Imigratiei, inaintata recent Parlamentului portughez.

 Este asistenta Ministrului Administratiei Interne, Antonio Costa, in domeniul imigratiei si al problemelor comunitarilor. A absolvit Facultatea de Drept din Coimbra si si-a sustinut doctoratul la Universitatea din Sarre, Germania.
Acum, Constanca Urbano de Sousa preda Dreptul comunitar la Universitatea Autonoma din Lisabona si Dreptul imigratiei la Facultatea de Drept a Universitatii Nova din Lisabona.
In ce priveste noua Lege a imigratiei la care a lucrat 8 luni, Constanca Urbano de Sousa spune ca intrarea acesteia in vigoare va stimula economia si respinge categoric asa zisa alarma de ordin social.

R. Credeti ca exista vreo legatura intre cresterea reala a economiei portugheze si fenomenul de migratie?
     - Fara doar si poate…Portugalia, asemenea multor alte tari europene, se confrunta cu grave probleme legate de dezvoltarea demografica si cu rata scazuta a natalitatii. Pentru a putea sustine o piata de munca competitiva si un sistem de asigurari sociale functional, avem nevoie de imigranti! Ei pot contribui semnificativ la dezvoltarea economica sociala si culturala a tarii.
R. De ce a ajuns Portugalia sa depinda atat de mult de mana de lucru straina?
     - Pentru ca si noi suntem o tara de emigranti. In fiecare zi multe persoane active, cu putere de munca, parasesc Portugalia pentru a-si cauta de lucru in alte parti. Ati vazut ce s-a intamplat recent in Canada sau ca, bunaoara, portughezii au ajuns sa constituie deja 20 % din populatia Luxemburgului…
R. Atunci, nu exista motive de alarma sociala?
     - Din contra! Trebuie sa intelegem cu totii ca venirea imigrantilor e conforma cu necesitatile reale ala tarii! Intrarile in tara vor fi controlate prin masurile pe care le-am luat si, in acelasi timp, vom combate si imigratia ilegala!
R. Care sunt obiectivele urmarite de noua lege a imigratiei?
     - Aceasta lege vine in intampinarea necesitatilor intreprinderilor, contribuind nemijlocit la dezvoltarea tarii. De asemenea, combate imigratia ilegala si promoveaza justitia sociala in Portugalia. Ea apara drepturile omului.
R. Deci, se deschid caile legalitatii pentru imigranti…
     - E absoluta nevoie! Pentru ca, daca ei nu pot obtine rezidenta, legal, vor urma alte cai, ilegale, ceea ce va incuraja economia paralela, iar Statul va pierde controlul! Trebuie sa deschidem poarta imigrantilor, daca ei indeplinesc conditiile impuse de noi!
R. Faptul ca vechea lege permitea accesul imigrantilor numai in anumite sectoare de munca a fost o greseala?
     - Sigur. A fost o mare eroare. Piata muncii evolueaza in mod curent!
R. Acest lucru e legat si de acordarea, pe viitor, a Autorizatiilor de Rezidenta, in regim de urgenta, cadrelor cu inalta calificare?
     - Da. Intotdeauna imi vine in minte cazul unei Universitati din Lisabona care a angajat un algerian ca profesor, pentru ca stia mai bine limba… Oferta a fost inregistrata la Institutul de Angajare si Formare Profesionala, si a fost receptata ca un aspect negativ.

R. Pe ce se va baza Guvernul in stabilirea numarului de locuri de munca disponibile anual?
     - Se va baza pe consensul cu partenerii sociali, patronatele si sindicatele. Adica, cu cei care cunosc cel mai bine necesitatile pietei de munca…
R. Sa vorbim putin si despre combaterea imigratiei ilegale. Ni se pare ca lipseste componenta represiva…
     - Vom spori controalele s-i vom penaliza mai consistent pe angajatori. Noua Lege le ofera o mare oportunitate de a-si satisface propriile necesitati, si daca procedeaza altfel, n-au nici o scuza. Se practica inca traficul de fiinte umane, ceea ce ni se pare o grava violare a drepturilor omului!
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News ©


 

 
Grav accident la Valencia fara victime in randul romanilorPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :126
Tuesday, 04 July 2006
Cel putin 41 de persoane si-au pierdut viata si 47 au fost ranite intr-un accident petrecut luni, 3 iulie, la metroul din Valencia. 
Autoritatile locale si un martor care a povestit cum s-a intamplat accidentul, spun ca trenul mergea cu o viteza prea mare  si ca una dintre rotile sale s-a rupt la un moment dat, facand sa deraieze primul vagon, care s-a rasturnat.
Accidentul de la Valencia a fost cel mai mare din ultimii ani, dupa atentatele teroriste de la Madrid, care au ucis 191 de oameni.
Ministrul spaniol al Justitiei, Rosa Sanchez a spus ca 41 de persoane au murit, dintre acestia numai 8 ramanand inca neidentificati. Sanchez a mai adaugat ca la procesul de identificare au contribuit si oficiali de la Consulatele roman si britanic, care nu au confirmat nici o prezenta a nationalilor acestor tari intre victimele accidentului.
Cu toate acestea, operatiunea nu a luat sfarsit. Urmeaza ridicarea vagonului de pe sine, care ar putea conduce la gasirea altor victime.
 
Cazul a trei romani nefericiti din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :258
Tuesday, 04 July 2006
Povestea a trei romani impreuna cu familiile lor, care duc o viata nefericita, din cauza faptului ca nu isi gasesc un loc de munca si sunt nevoiti sa apeleze la munca la negru.

Sunt la fel ca toti cei care,in fiecare dimineata, inca de la rasaritul soarelui, asteapta ca cineva sa le ofere un loc de munca pe santier. Micile societati de constructii private organizeaza aceste "intalniri la coltul strazii" pentru a-si procura mana de lucru ieftina.
Daniel e absolvent al Facultatii de Medicina veterinara. A venit in Italia in 1999 sfatuit de un coleg care ii spusese ca aici va putea gasi usor un loc de munca. Nu a reusit sa isi faca recunoscuta diploma de catre autoritatile italiene pentru ca i s-a cerut sa urmeze alte cursuri suplimentare si el nu isi putea permite acest lucru. A muncit ca betonist, sofer, incarcator-descarcator, spalator de parbrize, mecanic si  ectrician. "Am cerut de mai multe ori angajatorilor mei sa imi faca un contract, in vederea obtinerii unui permis de sedere, dar pana in 2003 nu am reusit sa ii conving. Imi spuneau sa astept", transmite Amos News. Sotia lui a venit si ea in Italia impreuna cu cei trei fii ai lor. "Singur puteam trai ca un muritor de foame, dar cu ei nu e posibil. Prima data cand copilul meu a vazut unde traiam a inceput sa planga, nu vroia sa ramana". Astazi, Daniel are 35 de ani si un permis de sedere valabil doar trei saptamani. "Daca imi va merge tot asa, ma intorc pe strada".
 Nicolae s-a nascut la Bucuresti in urma cu 60 de ani. Are fata plina de cicatrici, nu vorbeste bine limba italiana si nu are incredere in nimeni. A venit in Italia ca sa castige bani cu care sa plateasca studiile la facultate ale copiilor. Angajat de o societate de constructii in urma cu 2 ani, s-a ranit grav cazand de pe schela. "Dupa accident, m-au ajutat si eu am fost multumit pentru ca nu toti o fac, dar de atunci nimeni nu ma mai angajeaza". Acolo unde traieste nu are apa potabila dar chiria il costa 500 euro si cu banii castigati de sotie nu reuseste sa o plateasca. "Ne certam des pe tema asta, am incercat sa caut un loc de munca dar nu il gasesc", spune aratand trotuarul, "ii aleg numai pe cei mai tineri, sanatosi si puternici".
Johannes are 29 de ani, o sotie si o fetita si sunt din Brasov. In Italia, locuieste in cartierul roman Tor Vergata inca din 2002, an in care a parasit Romania. In fiecare vara se intoarce acasa sa isi vada rudele. Pana azi, a muncit pe santier mereu la negru. "Ca sa gasesc un loc de munca ma trezesc in fiecare dimineata la 5 si vin aici, in cartierul Torrenova"."Daca am noroc, gasesc unul pentru 2 - 3 zile dar ma multumesc si cu o zi de munca. Termin dupa-amiaza in jurul orei 6". In luna februarie a acestui an, un italian i-a cerut sa il ajute sa faca niste reparatii in cateva apartamente. "Am lucrat de vineri pana duminica fara intrerupere pentru ca imi promisese ca ma va plati foarte bine". Dar la sfarsit nu a primit nici un ban. Johannes a cerut sprijinul sindicatelor dar a fost complet inutil pentru ca el nu stia nici macar cum il chema pe italianul care il inselase.

 

 

 
Imigrantii romani tin cu echipa PortugalieiPDF Print E-mail
Sapou, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 04 July 2006
In lipsa echipei nationale de fotbal a Romaniei la Cupa Mondiala din Germania, romanii din Portugalia s-au solidarizat cu suporterii tarii in care locuiesc in prezent.

De fiecare data, Campionatul Mondial de fotbal genereaza efervescenta, euforie, exuberanta, atat in randul tarilor participante, cat si in randul milioanelor de privitori. Atat pasionatii de fotbal, cat si oamenii obisnuiti au simpatii si antipatii in ce priveste o echipa de fotbal, un antrenor sau un fotbalist.
Noi, romanii, am avut ghinionul sa nu ne calificam la ultimele doua Campionate Mondiale. Fiecare dintre noi insa, tine, in sufletul sau, cu o echipa sau alta, iar cei mai multi dintre imigrantii de aici tin acum cu tara de adoptie.
Portugalia, o tara mica in comparatie cu Romania, atat ca suprafata, cat si ca populatie, a ajuns, in urma victoriei de sambata trecuta, in fata Angliei, in semifinalele prestigioasei competitii, alaturi de natiuni puternice din punct de vedere fotbalistic, precum Germania, Italia si Franta. Romanii care traiesc si muncesc in Portugalia ii sustin pe prietenii lor lusitani si vor, din tot sufletul, ca echipa Portugaliei sa joace marea finala!
Marian Adomnitei (30 ani, sofer, Lisabona): „Cum cu cine tin? Cu Portugalia, bineinteles! Era sa mor de bucurie cand am vazut cum a aparat Ricardo trei penalty-uri si, in final, cand a dat gol Cristiano Ronaldo! Vreau ca Portugalia sa castige Cupa Mondiala!”
Radu Penescu (24 ani, zidar, Lisabona): „Castiga Portugalia, o sa vedeti! Scolari, Figo, Deco si Cristiano Ronaldo sunt cei mai buni! Va fi o finala Portugalia-Germania, pe care o vor castiga prietenii nostri lusitani. Força Portugal!”
Elena Ionescu (26 ani, ajutor de bucatar, Alges): „Am urmarit meciurile Portugaliei cu sufletul la gura! Nu stiu de unde atata tenacitate si putere de lupta la baietii astia! Ne-au facut o surpriza foarte placuta. Ii iubim ca pe fotbalistii nostri. Hai, Portugalia!”
Ion Vasilache (45 ani, fierar-betonist, Amadora): „Cand joaca echipa nationala, aici e sarbatoare! Steaguri la ferestre, tricouri si fulare cu insemnele echipei, copii, tineri, batrani care rad sau plang pentru fiecare gol sau pentru fiecare ratare! Toti portughezii, si alaturi de ei, noi, romanii, ne rugam pentru victoria in finala a Portugaliei. Aceasta echipa constituie un exemplu extraordinar pentru noi toti, bastinasi sau imigranti. Are spirit de invingatoare!”
In toate meciurile disputate pana acum, in cele din grupa, in saisprezecimile cu Olanda, in „sferturile” cu Anglia, echipa nationala a Portugaliei a dat dovada de un neinchipuit spirit de sacrificiu, de o daruire exemplara si de o putere de lupta incredibila! Portughezii au obtinut victoria chiar si atunci cand arbitrajul i-a dezavantajat pe fata (1-0 cu Olanda, arbitru, Valentin Ivanov si observator FIFA, presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, care, de altfel l-a si criticat vehement pe arbitrul rus!) reusind, prin exemplul lor, sa trezeasca din letargie un intreg popor, sa stimuleze si sa ambitioneze intreaga suflare a imigrantilor de aici! Supratitlu: Semicentenarul Fundatiei Gulbenkian.
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News ©


 

 
Romanii din Dallas si piata imobiliara din aceasta zonaPDF Print E-mail
Dallas, SUA/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 04 July 2006
Giovani Giunca este un un expert imobiliar din Dallas care vorbeste intr-un interviu despre comunitatea romaneasca din acea zona, cat si despre afacerile de afaceri imobiliare, chestiune ce ii priveste si pe romanii stabiliti acolo.

 Interviul a fost acordat publicatiei destinata comunitatii romanesti din Colorado, „Gandacul de Colorado”. Romanian Global News va prezinta integral acest interviu:

Incepand cu ultimii ani, piata imobiliara din Texas se dezvolta intr-un ritm foarte rapid, ceea ce atrage numerosi investitori din toate colturile Americii dar si foarte multe familii in cautare de un trai mai bun. Printre acestia se regasesc si numerosi romani-americani. Se pare ca dintre orasele Texasului, cea mai recenta explozie imobiliara a cunoscut-o San Antonio datorita investitiilor realizate in zona de cateva companii de renume mondial. Nu trebuie insa ignorat colosul Dallas Fort Worth care este o zona extrem de atractiva investitiilor de toate felurile, in special celor in Real Estate.
Discutand cu mai multe persoane interesate de acest subiect, am aflat ca cel putin in comunitatea romaneasca, nu se cunosc prea multe despre Dallas si din aceasta cauza acest oras este oarecum nedreptatit in conceptiile romanilor americani. Pentru a afla mai multe amanunte despre situatia pietei imobiliare din DFW si in special cum poate afecta aceasta viata comunitatii romanesti, am apelat la ajutorul unui expert imobiliar din aceasta zona, Giovani Giunca, agent imobiliar in statul Texas.
 
Rep: Domnule Giovani Giunca, ce le puteti spune celor interesati de viata in Texas din perspectiva comunitatii romanesti?

G.G.: Din experienta personala, locuind in America de mai bine de 26 de ani si in Dallas de 12 ani, Texasul nu se poate compara cu nici un alt stat. Texasul in opinia mea ofera multe posibilitati economice si in plus are un sistemul scolar foarte bun.
 
Rep: Cum a evoluat piata imobiliara in ultimii ani?

G.G.: Comparativ cu restul Americii, spunand aceasta ma refer mai mult la West Coast si East Coast unde preturile imobiliare au crescut mai bine de 400% in ultimii 15 ani, DFW a vazut o crestere un pic mai stabila. O casa de pret mediu care se vindea cu $68,100 in 1990 in 2005 se vindea cu $136,500 deci pretul s-a dublat.

Rep: Credeti ca exista o idee preconceputa despre Texas sau Dallas in mod special, si daca da, care ar fi aceea?

G.G.: Foarte multa lume are o parere gresita si asociaza DFW cu filmele western pentru ca inca sunt oameni care poarta cizme si palarie si unii dintre ei au chiar si cai, si apropo, facand o mica paranteza, multi campioni de rodeo sunt din California, nu din Texas! Odata ajunsi in Dallas, opinia se schimba drastic, deoarece zona DFW are o foarte mare populatie si influenta din West Coast si East Coast. In plus clima nu este nicidecum arida cum se crede, ci exista multa vegetatie, iar orasul are numeroase constructii cu arhitectura de tip european.

Rep: Care credeti ca este motivul pentru care DFW a ajuns sa gazduiasca sediile centrale americane a peste 50 dintre cele mai prospere companii interne si internationale precum Nokia, CompUSA, Ericsson, Alcatel, Exxon Mobil, American Airlines, Verizon etc?

G.G.: Texasul in primul rand este localizat in mijlocul Americii, Aeroportul DFW Airport este unul dintre cele mai mari si mai aglomerate. Industria de camioane are cele mai multe transporturi din Texas catre restul Americii. Texasul nu are “State Income Tax”. Marile companii care s-au mutat aici, pe langa faptul ca au avut posibilitatea materiala sa cumpere pamant in locatii extraordinare la un pret relativ mic in comparatie cu alte state si-au permis sa construiasca cladirile necesare, iar pe langa toate acestea, au fost motivati prin diverse facilitati de catre autoritatile oraselor unde s-au stabilit, pentru faptul ca au creat joburi si au contribuit la economia statului.
 
Rep: Care ar fi avantajele vietii in Texas si care sunt particularitatile vietii in Dallas Metroplex?

G.G.: Viata culturala in Dallas este foarte activa si pentru toate gusturile. Exista foarte multe restaurante si dupa amiaza in jurul orei de cina aproape toate sunt pline, iar lumea mai sta si la coada, in acelasi timp nu se poate trece cu vederea si faptul ca Dallasul are mai multe masini relativ noi decat vechi. In plus DWF are foarte multe muzee, magazine si posibilitati de divertisment. Pentru cei care prefera recreerea in aer liber sunt nenumarate lacuri in jurul DFW, unde se poate pescui, etc. Aceasta nu indica decat ca in Dallas lumea are bani, pe care poate sa ii cheltuie cum crede de cuviinta deoarece preturile de chirie si rate la case nu sunt excesive.

Rep: Exista si dezavantaje? Care sunt acelea?

G.G.: Padure fara uscaturi nu exista, Dallasul nu are oceanul si muntii aproape, si vara este un pic cald, nu asa cald ca in Phoenix, Arizona, dar totusi lumea se obisnuieste relativ usor.

Rep: Ce ne puteti spune despre comunitatea romaneasca din DFW?

G.G.: Comunitatea romaneasca din DFW este relativ noua si in crestere, romanii sunt raspanditi pretutindeni in zona DFW. Bineinteles pentru credinciosi exista mai multe biserici, de diferite religii, care sunt bine organizate, si pe langa slujbele religioase au tot felul de picnicuri si evenimente sociale.

Rep: Am aflat ca se muta multi romani in zona, ce stiti despre aceasta, de unde vin majoritatea?

G.G.: Multi romani se muta din Arizona si Oregon, unde au avut diferite afaceri. Multi dintre ei se muta si mai la sud, in San Antonio. In opinia mea Dallas-ul ar fi un loc mai potrivit deoarece economia si infrastructura orasului este mai solida, iar DFW are foarte multe comunitati unde media anuala de salarii pe cap de familie este peste $100,000. De asemenea exista acum si o “migratie” a romanilor din California.

Rep: In afara de cei veniti din alte state americane, sunt multi romani care vin din Romania sau din alte tari. Ce ii sfatuiti pe cei nou veniti?

G.G.: Pentru cei proaspat veniti in America, un sfat foarte bun ar fi sa se gandeasca foarte bine inainte de a considera ofertele de credit carduri pe care le primesc, pentru ca peste tot in lume, nimic nu este pe gratis. Un credit bun in America iti deschide usa la foarte multe posibilitati in special la cumpararea unei case.

Rep: Cum preconizati evolutia pietei de Real Estate in urmatoarea perioada?

G.G.: Preturile de Real Estate, in opinia mea, vor continua sa creasca, atat la proprietatile rezidentiale cat si la cele comerciale, pentru ca pana acum cererea si oferta au fost tinute in balanta si nu am asistat la speculatii economice care sa duca piata la asa-zisa explozie de pe coasta de vest sau cea de est. DFW are multe comunitati care s-au dublat in populatie in ultimii 15 ani si unele dintre ele chiar au fost votate printre primele zece “Cele mai bune locatii de a trai in America” a revistei Money, dintre care Flower Mound, Frisco, Plano, si multe alte suburbii la fel de atragatoare. Pentru acest fapt s-au construit foarte multe magazine si drumuri noi. Totodata Dallasul are in proiect sa construiasca trei poduri peste Trinity River in centrul Dallas-ului si un lac masiv, ceea ce va fi de invidiat.

Rep: Unde va pot contacta cei interesati in DFW Real Estate?

G.G.: Pentru cei interesati sa achizitioneze proprietati rezidentiale sau comerciale, pot fi contactat prin intermediul website-ului personal www.Homes ByGio.com sau la email giuncagi@msn.com
(Adina Cicort, Gadacul de Colorado)

 

 
Doi romani, prizonieri pe nava „Joana”PDF Print E-mail
Sapou, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :183
Tuesday, 04 July 2006
Doi romani ce se aflau la bordul unei nave portugheze impreuna alti 31 de marinari, au ramas prizonieri la bordul navei deoarece aceasta a fost retinuta in Norvegia.
Agentul comercial din Portugalia al navei „Joana”, retinuta in Norvegia, cu 30 de marinari portughezi, 2 romani si un spaniol la bord, a acuzat vineri autoritatile norvegiene ca au asaltat, fara nici un motiv, ambarcatiunea care pescuia in apele internationale.
„Am fost asaltati de puscasii marini norvegieni care au descins la bordul a doua salupe de razboi si a doua elicoptere.” – a declarat Silva Vieira.
Pe nava „Joana”, care naviga sub pavilionul insulelor Sao Tome e Principe, se aflau 33 de marinari, dintre care 30 erau portughezi, doi erau romani, iar capitanul era spaniol. Pescarii portughezi provin din zonele Gafanha de Nazaro, Murtosa si Torreira. Pentru ca nava a fost retinuta, contactul cu marinarii a fost interzis, ceea ce a produs o reala ingrijorare in randul familiilor acestora.
Conform lui Silva Vieira, nava se afla in apele internationale, la 50 de mile de apele teritoriale norvegiene, cand a fost abordata de elicopterele si de salupele Ministerului de Razboi norvegian. Pana la orele 11.30, autoritatile norvegiene nu formulasera inca nici o acuzatie la adresa celor retinuti.
„Nu avem inca nici un indiciu asupra acuzatiilor aduse”, a subliniat Silva Vieira, adaugand ca autoritatile norvegiene au taiat cablurile de ancorare si le-au abandonat pe fundul marii. „Am pierdut instrumentar si utilitati in valoare de un milion de euro! Nava a fost remorcata pana in portul Vadso, fara nici un fel de explicatii!”, a mai adaugat Silva Vieira.
Un purtator de cuvant al autoritatilor norvegiene, care n-a vrut insa sa-si decline identitatea, a afirmat ca nava este „retinuta si ca echipajul nu are voie sa comunice cu nimeni.”
Nava „Joana” apartine intreprinderii Africa Pescas, proprietate a fundatiei Rei Andresa.
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News ©
 
Eugene Ionesco pe scena Teatrului Rivoli din PortoPDF Print E-mail
Sapou, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :118
Tuesday, 04 July 2006

{mosimage}Centrul Dramatic National Francez – „La Comedie de Reims”, considerat unul din polii cei mai dinamici ai artei teatrale franceze, va prezenta, luna aceasta, in Porto, un „workshop” si doua spectacole cu piesele lui Eugene Ionesco.

 

Doua piese ale celebrului autor roman Eugene Ionesco vor fi puse in scena, zilele urmatoare, la Porto, de Teatrul de Comedie din Reims, in regia directorului teatrului, Emmanuel Demarcy-Mota.
„Suita Ionesco” va fi prezentata spectatorilor portughezi in zilele de marti, miercuri si sambata, la Teatrul National de Sao Joao (TNSJ) din Porto.
Intr-un comunicat remis presei, conducerea TNSJ afirma ca „spectacolul, cu o geometrie variabila, s-a nascut dintr-o idee de laborator, unde numarul actorilor, actiunile si secventele scenice pot suferi modificari, constituindu-se intr-o specie rara de rapsodie teatrala.”
Alaturi de colectivul francez, vor mai juca in aceasta piesa si doi actori portughezi, Nuno Cardoso si Isabel Queiros.
O alta piesa celebra a romanului, „Rinocerii”, se va juca pe scena Teatrului Municipal Rivoli din Porto, in zilele de 7 si 8 iulie a.c.
Ambele spectacole vor fi sustinute in limba portugheza si vor dura o ora si cincizeci de minute.
Parteneriatul dintre TNSJ si Teatrul de Comedie din Reims a inceput in 2005 si va dura pana in 2008.
Un material realizat de Florin Constantin pentru Romanian Global News ©
 
Carte medicala despre cancer in limba romana in OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :107
Tuesday, 04 July 2006

"Vademecumul in Cancerologie" este o carte medicala despre cancer redactata recent in limba romana, al carei autor este doctorul Theodor Ban din Olanda.

 

Cartea descrie protocoalele utilizate in Occident, in tratamentul cancerului pe stadiu de boala, cancerul in stadiu avansat si palliative care. Ea este o reeditie adusa la zi si completata publicata de acelasi autor in 1997 la Bucuresti, la Editura Stiintifica si este distribuita gratis bibliotecilor facultatilor de medicina din Romania si Basarabia datorita unei sponsorizari internationale din Olanda, Germania, Belgia, Romania. Pentru publicul larg  aceasta carte reprezinta un compendiu de informatii din cancerologia actuala intr-un voit stil non-academic, chiar si din cercetarea fundamentala. 
 
Teatrul National din Sibiu in turneu la LisabonaPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :132
Tuesday, 04 July 2006

Teatrul National „Radu Stanca”, din Sibiu, se afla in turneu la Lisabona, turneu care se desfasoara in perioada 2 – 7 iulie.

 

Teatrul sustine spectacolul „Electra”, in regia lui Mihai Maniutiu si va fi prezentat la Mostra Internacional de Teatro – MITE 2006. Festivalul cuprinde atat spectacole pe texte clasice ale dramaturgiei lumii, cat si montari ale unor texte contemporane.
 
Scriitorul Florin Lazarescu a ocupat locul al II-lea la un concurs din AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :105
Tuesday, 04 July 2006
{mosimage}In cadrul primei editii a concursului "Eastern European Literature Award", care s-a desfasurat recent in Austria, scriitorul roman Florin Lazarescu a ocupat locul al II-lea.
Organizatorii evenimentului sunt banca Austria Creditanstalt in colaborare cu organizatia de promovare a culturii KulturKontakt Austria si Editura Wieser. Concursul premiaza cartile aparute in Europa Centrala si de Est. Florin Lazarescu a castigat acest loc cu volumul de proza "Trimisul nostru special", aparut in 2005 la Editura Polirom. Ocupanta locului I este Theodora Dimova din Bulgaria pentru romanul "Mamele". La egalitate cu scriitorul roman a fost si  Anna Zonova, din Cehia, cu romanul "Ca pedeapsa si drept rasplata". Cei trei castigatori vor fi prezentati publicului la targul de carte de la Frankfurt, iar in primavara anului 2007 cele trei lucrari premiate vor fi publicate bilingv, in versiunea originala si in limba germana, la Editura Wieser, in colectia EditionZwei. Si cartea romancei Ioana Nicolaie, participanta la concurs, a atras atentia publicului.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions