Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca la Baia MarePDF Print E-mail
Baia Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :170
Wednesday, 05 July 2006
Institutul Cultural Roman organizeaza in perioada 15 iulie-6 august la Baia Mare, cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca.
Cursurile intensive de limba romana sunt stracturate pe trei nivele: introductiv (are ca obiectiv dobandirea abilitatilor de formulare, exprimare si intelegere a unor propozitii elementare pentru comunicarea in situatii uzuale, precum si utilizarea formulelor de politete); mediu (dezvolta abilitatile de exprimare existente, cu ajutorul exercitiilor practice de utilizare a limbii romane) si avansat (perfectioneaza abilitatile de a formula, in scris si oral, pareri si ganduri proprii, folosind subtilitati de exprimare). Programa cursurilor este una flexibila si va include lectii de gramatica si de vocabular, activitati si aplicatii practice. Participantii vor fi incadrati in grupe de studiu pe baza unui test initial de competenta lingvistica. Fiecare grupa de studiu va avea aproximativ 10-12 cursanti.
Pentru predarea acestor cursuri ICR invita profesori romani, cu studii de specialitate, ce vor fi selectionati pe baza competentei si a experientei profesionale, dar si pentru atitudinea prieteneasca, entuziasmul si rabdarea de care dau dovada.
La terminarea Cursurilor, participantii vor sustine un test de competenta lingvistica (la nivel scris si oral), in urma caruia pot obtine un certificat de evaluare a nivelului de cunoastere a limbii romane. Cursantii care au frecventat cel putin 90% din orele de curs vor primi un atestat de participare.
Cea de-a doua componenta a cursurilor, cea de cultura si civilizatie romaneasca va aborda teme de istorie, literatura, etnografie si folclor, mentalitati, aspecte din viata sociala contemporana, cinematografie si arte plastice. Cursurile sunt recomandate tuturor celor care doresc sa-si perfectioneze cunostintele de limba romana sau sa aprofundeze aspecte ale culturii si civilizatiei romanesti. Cursurile sunt sustinute de renumiti profesori universitari sau de profesionisti cu o indelungata experienta in domeniu.
In afara de cursuri participantii la acest program vor avea sansa sa ia parte si la un program turistic si cultural, ce va include vizionari de filme romanesti si excursii in localitatile din imprejurimile orasului Baia Mare.
Taxa de participare la cursuri este de 750 de euro, din care vor fi platite cheltuielile legate de studii, de participarea la atelierele de creatie, excursiile de documentare, toate activitatile incluse in program, precum si mesele. Cheltuielile legate de cazarea in camere duble la hotel sunt suportate de catre Institutul Cultural Roman. Taxa de participare nu acopera transportul intern si international, viza de intrare sau serviciile hoteliere suplimentare.
 
 
Presedintele Basescu la Palatul VictoriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :230
Wednesday, 05 July 2006
Dupa disputa recenta cu premierul Calin Popescu Tariceanu pe tema retragerii trupelor din Irak, presedintele Traian Basescu a decis sa participe, miercuri, 5 iulie, la sedinta de Guvern.Pe ordinea de zi - stadiul pregatirilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Ultima sedinta de guvern prezidata de seful statului a fost in luna mai, cand presedintele Basescu a venit direct de la spital pentru a discuta despre criza gripei aviare.
 
Romania ar putea adopta Euro inaintea UngarieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Wednesday, 05 July 2006
Romania si Bulgaria ar putea adopta moneda europeana inaintea Ungariei informeaza Budapest Business Jorunal, citand un oficial al Standard and Poor’s.Principala problema cu care se confrunta Ungaria este un deficit comercial foarte mare, S&P apreciind ca intrarea acestei tari in zona euro ar putea avea loc in 2014.
Potrivit BBJ deficitul comercial al Ungariei se ridica la la 11% din PIB-ul pe 2006, previziunile pentru 2008 fiind de 8%. Agentia de rating Standars&Poor’s considera ca Slovacia ar putea adopta euro in 2009, Cehia in 2001 si Polonia in 2012. La sfarsitul lunii iunie, prim-ministrul Ungariei, Ferenc Gyurcsany a declarat ca deficitul comercial depaseste pentru al cincilea an consecutiv previziunile facute.
Potrivit Institului pentru Analize Economice de la Budapesta majorarea taxelor, tinerea sub control a preturilor si reducerea birocratiei nu sunt masuri suficiente pentru reducerea deficitului, informeaza Hot News. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat in urma cu cateva luni ca intrarea Romaniei in zona euro s-ar putea face intre 2012 si 2014.
 
Locuitorii Bistritei isi serbeaza orasulPDF Print E-mail
Bistrita, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Wednesday, 05 July 2006
Zilele de 14, 15 si 16 iulie vor fi dedicate "Zilelor Bistritei", manifestare ce are loc in fiecare an.
In aceasta perioada vor concerta pe acena amplasata in fata complexului „Winmarkt” nume din muzica romaneasca precum Pepe, Ana Lesko, Zdob si Zdub, si chiar si o formatie de cabaret din Arad, „Continental Style”. In prima seara, pe 14 iulie, programul va cuprinde muzica folk, cea de-a doua seara va fi rezervata rock-ului, iar conform traditiei, in ultima seara va fi un spectacol folcloric, toate spectacolele urmand sa se incheie cel tarziu la ora 23.00.  
De la "Zilele Bistritei" nu vor lipsi, ca in fiecare an, invitatii veniti din orasele infratite cu municipiul, carora le vor fi asigurate cazarea si masa.
 
Municipiul Satu Mare a primit "Diploma Europeana"PDF Print E-mail
Satu Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :137
Wednesday, 05 July 2006
Municipiul Satu Mare a primit "Diploma Europeana" din partea Consiliului Europei, a anuntat primarul Iuliu Ilyes.

"Diploma Europeana" a fost acordata pentru activitatile culturale desfasurate in anul 2005, dupa ce o comisie a Consiliului Europei a analizat actiunile culturale comune cu Uniunea Europeana. Primarul spera ca municipalitatea va face si pasul urmator pentru primirea titlului "Drapelul de onoare".
"Diploma Europeana este pentru noi un castig moral si un moment in care ne dam seama ca si la noi sunt activitati culturale impreuna cu Europa. Satu Mare a fost singurul oras din Romania care a primit acest titlu", a declarat primarul, transmite Portalul National de Administratie Publica.
Titlul de "Diploma Europeana" a mai fost acordat si altor 27 de orase din Europa.

 

 
30.000 de euro donati de Papa pentru victimele inundatiilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Wednesday, 05 July 2006
Prin intermediul Consiliului Pontifical "Cor Unum", Papa Benedict al VI-lea a trimis organizatiei Caritas Romania suma de 30.000 de euro, pentru ajutorarea victimelor inundatiilor provocate de Dunare.

Nuntiatura Apostolica din Romania a primit astazi un mesaj de la Vatican de solidaritate cu victimele inundatiilor recente care ne-au lovit tara.
IPS Jean-Claude Perisset, Nuntiu Apostolic in Romania si in Basarabia, a facut public textul mesajului, pe care il reproducem in continuare: "Informat despre drama noilor inundatii din nordul si centrul Romaniei, Sfantul Parinte incredinteaza victimele milostivirii lui Dumnezeu si se uneste in rugaciune cu familiile lor. Exprimandu-si profunda sa simpatie fata de numeroasele persoane sinistrate si dorind ca ele sa poata conta pe solidaritatea nationala, Papa ii asigura pe toti cei care vin in ajutorul sinistratilor cat si pe Autoritatile Statului ca invoca asupra tuturor binecuvantarea si harul lui Dumnezeu", transmite pentru Romanian Global News Cristian Butaru.

 

 
Militari romani la exercitiul „Immediate Response 2006”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romani/Romanian Global News
Accesari :116
Wednesday, 05 July 2006
Aproximativ 100 de militari romani vor participa, alaturi de militari americani si bulgari, la exercitiul international “Immediate Response 2006 (IR06)”, care se va desfasura in Bulgaria si Romania, in perioada 13 - 29 iulie.

Exercitiul are ca scop antrenarea unui pachet de forte, special constituit, pentru deplasarea si introducerea, pe cai terestre si aeriene, intr-un teatru de operatii, precum si desfasurarea unor operatii intrunite multinationale de impunere sau mentinere a pacii intr-un mediu de securitate ostil.
“IR06” urmareste ridicarea nivelului de interoperabilitate intre fortele militare ale celor trei tari membre NATO si va cuprinde antrenamente comune pentru desfasurarea de operatii in zone urbane, trageri cu armamentul din dotare in poligonul bulgar Novo Selo, deplasarea unui convoi militar, pe timp de noapte, peste granita bulgaro-romana, si desfasurarea, in ziua de 21 iulie, a unui exercitiu aeromobil in poligonul din Capu Midia, judetul Constanta.
Componenta romaneasca este coordonata de Statul Major al Fortelor Terestre si include o echipa de comanda si control, un pluton de infanterie si unul de politie militara, grupe de coordonare, sprijin tehnic si de transport, echipe de observatori si medicale. In total, la exercitiu participa aproximativ 800 de militari si civili americani, bulgari si romani, avand la dispozitie diferite mijloace terestre si aeriene, transmite Prompt Media.


 

 
La Iasi se va desfasura Salonul international de inventicaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :93
Wednesday, 05 July 2006
Editia din acest an a Salonului international de inventica se va desfasura la Iasi, miercuri, 5 iulie, in Sala pasilor pierduti a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”.
Tema din acest an este “Inventii care atrag investitii”. La acest eveniment vor participa peste 60 de inventatori din tari ca Suedia, Canada, Iran, Rusia, Ucraina, Taiwan si altele. Cu prilejul acestei editii, organizatorii au hotarat impartirea inventiilor in 25 de sectiuni, in Iasi fiind prezentate cele din domeniul tehnologiei aviatice, energiei, telecomunicatiilor sau informaticii precum si diferite inovatii in industria textila si vestimentara. Salonul de inventica are o experienta de 22 de ani, fiind fondat in 1984.
 
Crucea Rosie Romana a aniversat 130 de ani de activitatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :95
Wednesday, 05 July 2006
Organizatia Crucea Rosie Romana a implinit marti, 4 iulie, 130 de ani de cand a inceput sa acorde asistenta umanitara pe teritoriul tarii noastre.
Direcorul General al societatii, Mihaela Steriu a prezentat raportul anual 2005 al organizatiei ce cuprinde actiuni desfasurate pentru ajutorarea sinistratilor afectati de inundatii aratand cum, in cadrul acestei ample actiuni, au fost ajutati peste 30 de mii de victime prin implicarea a o mie de voluntari, transmite Amos News.
Raportul mai cuprinde si prezentarea campaniei pilot de pregatire pentru dezaste care se desfasoara in trei judete si va avea finalitate in anul 2006 cand se va hotari daca va fi continuata. Au fost alese judetetele Arges, Dambovita si Prahova considerandu-se ca acestea prezinta un grad ridicat de risc de producere a dezastrelor. Pentru acest program bugetul alocat a fost de 120 de mii de euro, fiinantare obtinuta de la Petrom. De asemenea, organizatia a editat un manual de masuri ce trebuiesc luate inainte, in timpul si dupa producerea dezastrului, iar liderii comunitatiilor au fost informati corespunzator in vederea transmiterii de informatii persoanelor care pot fi afectate de acste dezastre. In anul 2005, Crucea Rosie a distribuit ajutoare umanitare in valoare de peste 4,4 milioane de euro. Au fost asigurate servicii de prim ajutor premedical. De asemenea, programele sociale de urgenta au ajutat peste 54200 de pesrsoane defavorizate.
Campaniile de educatie pentru sanatate au avut in 2005 peste 600 de mii de beneficiari. Programele comunitare dezvoltate la nivel local s-au diversificat si imbogatit. Au fost asistate peste 30 de mii de persoane afectate de inundatii, prin acordarea de ajutoare umanitare si servicii de specifice in caz de dezastre. Serviciul "cautari persoane"a solutionat 93 de cereri si a trimis 773 de mesaje de Cruce Rosie, iar activitatiile de difuzare a Dreptului International Umanitar au continuat in scoli si licee. In anul 2006, an care nu a fost lipsit de evenimente nefaste, organizatia a intervenit in toate judetele afectate, valoarea ajutoarelor de pana acum ridicandu-se la peste 280 de mii de euro.
 
Un nou ambasador rus la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :155
Wednesday, 05 July 2006

Noul ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania a fost numit prin decret de catre presedintele rus, Vladimir Putin, luni, 3 iulie.

 

Functia a fost incredintata lui Aleksandr Ciurilin, informeaza agentia de presa rusa Itar-Tass. Diplomat de cariera, Ciurilin a ocupat anterior postul de director pentru Documentare Istorica in cadrul centralei Ministerului rus al Afacerilor Externe. Ciurilin ste succesorul lui Aleksandr Tolkaci.
 
Mesajul BOR la Intrunirea Liderilor ReligiosiPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 05 July 2006
Si Biserica Ortodoxa Romana a transmis un mesaj, in cadrul Intrunirii Liderilor Religiosi, care s-a desfasurat la Moscova, in perioada 3 – 5 iulie.

Mesajul a fost citit de catre Patriarhul Teoctist, in cea de-a doua zi a evenimentului, in data de 4 iulie. Mesajul a fost publicat pe site-ul Patriarhiei Romane. Romanian Global News il reda integral:

 “Sanctitatea Voastra Alexei al II-lea al Moscovei si a toata Rusia,
Distinsi participanti la Intrunirea Mondiala a liderilor religiosi,
 
 In primul rand, adresam multumirile noastre Sanctitatii Voastre si celorlalti organizatori ai “Intrunirii Mondiale a liderilor religiosi” pentru invitatia pe care ati binevoit sa ne-o trimiteti de a participa la lucrarile acestei reuniuni importante. Apreciem in mod deosebit alegerea Moscovei ca loc de desfasurare a intrunirii noastre deoarece, prin pozitia sa geografica si vocatia oamenilor din aceste tinuturi, actualul teritoriu al Federatiei Ruse a constituit, de-a lungul intregii sale istorii, o adevarata rascruce de drumuri pentru multe credinte religioase, in timp ce religia poporului rus, Ortodoxia, s-a dovedit dintotdeauna “topos” spiritual deosebit de prielnic dialogului constructiv inter-cultural si schimbului de valori autentice create de catre diferite popoare.
Intrunirea Mondiala a liderilor religiosi prezinta o mare importanta pentru lumea contemporana, prin aceea ca, pentru oamenii de credinta de pretutindeni, ea constituie implinirea unei sacre datorii de constiinta si chiar a unui imperativ moral.
In ciuda progreselor remarcabile din domeniul economiei, vietii materiale si cunoasterii stiintifice a lumii ce ne inconjoara, omenirea de astazi intampina probleme greu de rezolvat. Combaterea terorismului, sub diversele sale forme, si a fanatismului de orice fel, convietuirea pasnica intre popoare si evitarea conflictelor militare si a conflictelor intre civilizatii, salvgardarea demnitatii si sacralitatii persoanei umane, lupta impotriva rasismului sunt doar cateva dintre provocarile lumii in care traim cu totii. La acestea se adauga si alte plagi morale, precum traficul de carne vie, drogurile, somajul si coruptia, decalajul economic dintre tarile bogate si cele sarace si prapastia tot mai adanca dintre grupurile inavutite si populatii intregii care, in multe parti ale planetei noastre, traiesc in neajunsuri si mizerie. Prin toate acestea, este afectata, in primul rand,  unitatea si armonia umanitatii, ca microcosmos, iar, mai apoi, integritatea intregii creatii, ca macrocosmos.
La o analiza mai atenta, se poate constata ca, la originea acestora se afla atitudini formulate si adoptate, la nivel de grup si individual, in virtutea anumitor convingeri si conceptii despre lume si viata. Astfel se deduce ca, in esenta lor, problemele mentionate sunt, in primul rand, de natura spirituala. De aceea, consideram ca, pentru solutionarea lor, este absolut necesar aportul tuturor religiilor ca factori determinanti in formarea mentalitatilor personale sau colective si a viziunii asupra realitatii inconjuratoare.
In acest sens, noi, liderii diferitelor religii, prin insasi intalnirea de fata, dovedim lumii ca impartasim cele mai inalte valori create de om sub inspiratie divina si ca asezam la temeliile vietii sociale principii comune. Unitatea noastra se sprijina pe doi piloni adanc infipti in constiinta intregii umanitati, concretizati si exprimati in certitudinea ca “cerurile spun slava lui Dumnezeu si facerea mainilor Lui o vesteste taria” (Psalmi 18, 1) si toti oamenii, indiferent de religie, din fire implinesc cele ale Legii divine, avand legea inscrisa in inimile lor (cf. Rom. 2, 14-15).
In spiritul acestei unitati, se cuvine ca omul contemporan sa constientizeze faptul ca existenta sa poate si trebuie sa fie orientata in sensul respectului reciproc, al coexistentei pasnice si armonioase si al intr-ajutorarii. Demn de subliniat este ca religiile ofera si mijloace pentru realizarea acestui deziderat. Suntem incredintati ca, prin intalnirea noastra, glasul miliardelor de credinciosi pe care ii reprezentam se va face tot mai auzit si urmat. Astfel, omenirea intreaga va putea pasi cu mai multa convingere, fermitate si sorti de izbanda pe calea solutionarii globale a gravelor probleme cu care este confruntata si pe calea progresului ei spiritual.”

 

 
Pana la urma Chisinaul a acceptat sa cumpere gaze mai scumpe de la MoscovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :293
Wednesday, 05 July 2006
{mosimage}Basarabia si concernul rus Gazprom au ajuns la o intelegere in urma negocierilor pe care le-au purtat in luna iunie referitoare la pretul gazelor naturale furnizate de catre Gazprom catre Basarabia.Negocierile s-au incheiat, iar de la 1 iulie 2006 Basarabia cumpara de la concernul rus Gazprom, gaze naturale la pretul de 160 de dolari pentru o mie de metri cubi, fata de 110 dolari, pret aplicat in prima jumatate a anului curent. Un contract in acest sens a fost semnat la sfarsitul saptamanii trecute la Moscova intre intreprinderea MoldovaGaz si Gazprom, transmite BASA-press. Aceeasi sursa a precizat ca tariful pentru tranzitarea gazelor pe teritoriul Moldovei a ramas la acelasi nivel de 2,5 dolari pentru tranzitul a o mie cubi de metri pentru 100 de kilometri.
 
Romanii din Italia pot veni in tara pe baza unei recipisePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Wednesday, 05 July 2006

Pana pe 1 septembrie 2006, romanilor care se afla in asteptarea permiselor de sedere pe teritoriul statului Italian li se permite calatoria in tara de origine si reintoarcerea in Italia, pe baza unor recipise eliberate de autoritatile competente la depunerea dosarului de prelungire a dreptului de sedere.

 

 

Informatia a fost data de catre Ambasada Romaniei la Roma catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. In acest sens, cetateanul roman trebuie sa intre si sa iasa in/din Italia prin acelasi punct de trecere al frontierei, trebuie sa prezinte un document de calatorie valabil, insotit de recipisa mentionata si de copia sau originalul permisului de sedere expirat pentru care este solicitata prelungirea si sa nu tranziteze teritoriile altor state din Spatiul Schengen. Autoritatile italiene vor aplica stampila de iesire din Italia, atat pe pasaport, cat si pe recipisa.
 
Permise de conducere romanesti in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :225
Wednesday, 05 July 2006

{mosimage}Acordul intre Romania si Italia privind recunoasterea permiselor de conducere a fost ratificat si a intrat in vigoare de pe 20 august 2002.

 

Pe baza acestui acord, romanii rezidenti in Italia isi vor putea preschimba permisul de conducere romanesc fara examen. Permisul de conducere dobandit in Romania este valabil un an de zile, perioada in care preschimbarea devine obligatorie.

 

 
Germania, principala destinatie a romanilor care pleaca prin OMFMPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :271
Wednesday, 05 July 2006
{mosimage}Germania a fost in primele cinci luni ale anului in curs principala destinatie pentru romanii plecati la munca in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), urmata Spania, Elvetia, Franta si Qatar, informeaza Rompres.
Potrivit datelor furnizate Rompres de catre responsabilii OMFM, numarul lucratorilor mediati de institutie care au obtinut contracte de munca in Germania a fost de 23.314, din care 16.270 persoane cu contracte de trei luni in agricultura si un salariu mediu lunar de 800 de euro, 4.292 contracte de trei luni in domeniul gastronomiei si salariu de 800 de euro, 63 persoane contracte de 18 luni in domeniul gastronomiei si salariu de 1.200 euro, opt persoane contracte de 18 luni in domeniul sanatatii si salariu de 1.200 euro, noua persoane contracte de 18 luni in agricultura si salariu de 1.200 euro si o persoana contract de 18 luni in industrie cu un salariu de 1.200 euro. De asemenea, 634 persoane au obtinut contracte de munca de doua luni in agricultura, cu un salariu mediu lunar de 700 euro.
Dintre cei care au obtinut contracte de munca in Germania, 12.590 sunt barbati, 10.724 sunt femei, cei mai multi 11.396 au intre 26 si 35 de ani, iar cei peste 45 de ani sunt in numar de 1.526. Pentru Spania, OMFM a mediat 4.650 de lucratori, din care 3.783 femei si 867 barbati, cei mai multi (2.343) fiind, de asemenea, in categoria de varsta 26-35 de ani, in timp ce numai patru persoane peste 45 de ani au obtinut contracte de munca. Cele mai multe persoane 1.250 au obtinut contracte pe trei luni in agricultura, cu un salariu mediu de 750 euro, iar cele mai mari salarii au fost obtinute de patru muncitori in constructii, cu contract de un an si un castig mediu lunar de 1.300 euro.
In Franta au obtinut contracte de munca prin intermediul OMFM 95 de persoane, din care 79 barbati si 16 femei. Un numar de 50 de lucratori au contracte de 18 luni in constructii, cu un salariu de 850 de euro, cele mai mari castiguri 1.200 euro fiind realizate de 12 lucratori in constructii, cu contracte de un an. Pentru Elvetia, OMFM a mediat 54 de lucratori, din care 37 barbati si 17 femei, cei mai multi in agricultura, cu salarii de 1.970 euro, iar cele mai mari salarii au fost obtinute de patru persoane in domeniul sanitar, 3.100 euro, cu contracte de 18 luni.
In Qatar au obtinut contracte patru femei din Romania, in domeniul serviciilor, pentru doi ani si un salariu mediu lunar de 500 de euro.
In perioada analizata, OMFM a mediat in total 28.717 persoane, din care 14.544 femei si 13.573 barbati, 13.849 din grupa de varsta 26-35 de ani, iar 1.530 cu varste peste 45 de ani. Nici o persoana de peste 45 de ani nu a obtinut contract de munca in Elvetia, Franta sau Qatar. Romanii care au plecat la munca in strainatate prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca au castigat anul trecut 114,23 milioane euro. In 2005, cei care au lucrat in Germania au castigat in total 71,01 milioane euro, cei din Spania 41,075 milioane euro, cei din Elvetia 1,987 milioane euro, in timp ce opt romani care lucreaza in Qatar in domeniul serviciilor au castigat in total 126.720 euro, iar doi romani care lucreaza in constructii in Nigeria au castigat in total 30.000 de euro.
In total, OMFM a intermediat in 2005 contracte de munca pentru 42.758 persoane, din care 20.246 barbati si 22.512 femei.
 
Voronin felicita SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :219
Wednesday, 05 July 2006
{mosimage}Chisinaul sustine eforturile SUA pentru asigurarea securitatii mondiale, inclusiv, cele pentru neproliferarea armelor nucleare, se arata intr-un mesaj de felicitare pe care Presedintele Vladimir Voronin l-a trimis, marti, 4 iulie, omologului sau american, George Busch, cu ocazia implinirii a 230 de ani de la proclamarea independentei SUA, transmite Agentia INFOTAG, citand serviciul de presa al sefului statului moldav.
Vladimir Voronin a mentionat ca SUA se afla in avangarda eforturilor comunitatii internationale pentru combaterea terorismului si a raspindirii armelor de nimicire in masa, pentru promovarea valorilor democratice si asigurarea respectarii drepturilor omului. Presedintele moldovean i-a adresat lui George Busch si poporului american cele mai sincere si cordiale felicitari, urari de pace si prosperare. Seful statului a subliniat ca relatiile cu SUA sint foarte importante pentru realizarea reformelor interne in republica si a reafirmat intentia de a consolida aceste relatii.
 
La varsta de 100 de ani, Gheorghe Onita din Arizona citeste ziarele fara ochelariPDF Print E-mail
Arizona, SUA/Romanian Global News
Accesari :500
Wednesday, 05 July 2006

{mosimage}Luna aceasta (iulie), Gheorghe Onita, un roman din statul american Arizona, sarbatoreste 100 de ani de cand s-a nascut si doua decenii de cand e american prin adoptie.

 Povestea lui este trimisa Romanian Global News de Octavian D. Curpas, din Phoenix, Arizona.

 Arizona, adica acasa

“Ii foarte bine aici. La Chicago e prea frig iarna. Aici, oricat de cald a fost vara, nu m-am plans, e mult mai bine la caldura. Daca imi spunea cineva, cand am fost tanar, ca in Arizona nu este deloc iarna, nu-l credeam”.
Sapte ani din viata i-a daruit armatei
Se spune in popor ca un neam care nu stie sa-si pretuiasca inaintasii va disparea cu timpul in negura vremii sau, cum afirma Nicolae Iorga, “Popoarele cele mai fericite sunt acelea care au putut sa-i retina mult pe batranii lor”. Potrivit statisticilor de la Evidenta Informatizata a Populatiei, in Romania traiesc circa 9.500 de persoane cu varsta de peste 100 de ani.
Centenarii romani au strabatut de la un cap la altul cel mai zbuciumat veac al tarii. Au trecut prin doua razboaie mondiale, trei dictaturi, trei oranduiri sociale. Se adauga fapte din viata de toate zilele, suferinte umane greu de evitat, caderi, sperante - mici sau mari - si victorii. Viata fiecaruia dintre ei e un roman. Povestea lor capata insa noi valente atunci cand isi traiesc batranetile departe de casa, la mii de kilometri peste ocean, urmandu-si copiii acolo unde au plecat pentru a-si fauri un rost in viata. Un exemplu in acest sens este Gheorghe Onita, care, in prezent, este rezident al statului Arizona. Nascut in urma cu aproape un secol, pe 23 iulie 1906, in comuna Sicula - Arad, a emigrat in SUA acum doua decenii. Primii noua ani dupa sosirea in America i-a petrecut in Chicago, iar din 1994 locuieste in statul Arizona. Ca majoritatea celor de leatul lui, Onita este veteran de razboi. A servit in armata romana nu mai putin de sapte ani: doi de stagiu militar, plus o perioada de cinci ani in care a fost concentrat, mare parte din acest timp petrecandu-l in razboi. Obisnuieste mereu sa povesteasca despre suferintele pe care le-a indurat. Isi aminteste cata foame si sete a suferit in timpul luptelor. Se bucura cand gasea o balta ca sa bea apa, iar pe camp smulgeau sfecla din pamant si o mancau cruda. Desi este la un pas de varsta de 100 de ani si pe majoritatea celor din generatia lui ii mai vedem astazi doar in fotografii, Gheorghe Onita are o vitalitate extraordinara. Citeste Biblia si ziarele fara ajutorul ochelarilor sau al lentilelor de contact, iar pana in urma cu cateva luni facea tot felul de treburi casnice. De exemplu, in fiecare dimineata matura strada, potrivit unei conationale care lucreaza la un miniazil de batrani pe aceeasi strada cu el. De fapt, batranul a fost dintotdeauna un om gospodar. Ne povesteste ca in Romania avea doi boi albi, frumosi, cu coarne foarte mari, pe care ii folosea la diverse munci agricole. Ii placea sa stie ca gospodaria lui este pusa la punct. In ceea ce priveste munca si organizarea, a fost mereu un exemplu pozitiv pentru toti aceia care l-au cunoscut de cand a venit in America. Sotia lui a trecut la cele vesnice pe 31 mai 1997, la varsta de 94 de ani. Desi a trecut prin multe, pierderea Anei l-a marcat cel mai mult pe batranul tata, bunic si strabunic. Gheorghe Onita are sase copii, 32 de nepoti si 72 de stranepoti. Ii place mult in Arizona. “Ii foarte bine aici. La Chicago e prea frig iarna. Aici, oricat de cald a fost vara, nu m-am plans, e mult mai bine la caldura. Daca imi spunea cineva, cand am fost tanar, ca in Arizona nu este deloc iarna, nu-l credeam”, ne-a marturisit batranul. Toti copiii lui Gheorghe sunt stabiliti acum aici, cu exceptia unui baiat care a ramas in Romania si a fiicei lui, Maria Popescu, care locuieste impreuna cu sotul si copiii lor in Chicago. Si ei isi construiesc insa o casa in orasul Glendale, unde spera sa se mute anul acesta.
De doua ori i-au suierat gloantele pe la urechi in Rusia
Pe front a fost, si nu o data, in pericol de moarte. De doua ori i-au suierat gloantele pe la ureche in Rusia. Statea ascuns dupa un deal, isi aminteste el, si, atunci cand si-a facut curaj si a ridicat capul, a simtit vajaitul gloantelor care, printr-o minune, nu l-au atins. A facut atunci un juramant lui Dumnezeu ca, daca va scapa cu viata de pe front, va deveni un crestin adevarat. Asa s-a si intamplat. Spune ca a simtit de atunci o mana protectoare ce-l insotea pretutindeni si o prezenta invizibila care-i dadea mereu noi sperante. In 1943 a fost lasat la vatra. “Era o lege: daca semanai cel putin 50 de ari de sfecla, te lasau acasa. Eu aveam doua hectare de pamant”, a explicat Gheorghe Onita. A scapat de pe front, dar lucrurile nu au fost cu mult mai linistite. Atmosfera incarcata a razboiului plana inca peste Sicula sa natala. Isi aminteste cum rusii au impuscat boul vecinului si l-au fiert la cazan. “Rusii veneau si faceau prapad, luau totul”, spune batranul.

Are longevitatea in sange.

Gheorghe Onita a venit in SUA cand avea 80 de ani, dar nu spera ca va ajunge sa sarbatoreasca un secol de viata pe aceste meleaguri.

Cum a gasit insa acest om, acoperit de necazuri, mecanismele necesare sa incetineasca imbatranirea nimeni nu ar putea sa spuna. Secretul longevitatii ramane un mister. Gerontologii spun ca longevitatea se regaseste 70 la suta in gene si numai 30 la suta in modul de viata. Un grup de cercetatori din Islanda au mers mai departe si au identificat asa-zisa gena a lui Matusalem, legendarul personaj biblic. O secventa de cod ADN ar fi, deci, responsabila pentru longevitatea oamenilor: “Am studiat trasoarele genetice si am constatat ca batranetea viguroasa este conferita de o gena unica. Aceasta produce o proteina care ajuta oamenii sa traiasca pana la varste foarte inaintate.” Dincolo de toate aceste rezultate stiintifice, verdictul asupra vietii si mortii este insa departe de a fi prognozat de vreun exponent al rasei umane. Gheorghe Onita a observat si el in decursul anilor ca in aceasta viata exista lucruri care nu depind de om. Astfel, si in cazul lui se potrivesc atat de bine cuvintele marelui filozof roman Petre Tutea: “Cand am scapat din ce-am scapat, acolo nu poate fi vorba de destin. Destinul nu opereaza la mine. Aceasta m-a dus cu gandul la Dumnezeu, care este situat dincolo de imprejurarile vietii mele. Si El m-a condus”.
 
Debut Turandot la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :123
Wednesday, 05 July 2006

{mosimage}Incepand de vineri, 7 iulie, inca un roman va fi prezent pe scena Operei Regale londoneze, de la Covent Garden.

 

Celebrul regizor Andrei Serban va semna regia spectacolului "Turandot", dupa Giacomo Puccini, ce se va juca la Londra, in perioada 7-22 iulie, de la ora 19.30. Productia clasica a lui Serban este o pagina glorioasa de culoare si actiune combinand elemente de teatru ritual si simbolism pentru a portretiza o lume de fantezie orientala, informeaza Centrul Cultural Roman din New York.

 

 
Zi de studii romanesti in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :132
Wednesday, 05 July 2006

{mosimage}Muzeul departamental al Scolii din Barbizon (Seine et Marne) va organiza in luna septembrie o zi de studii ce va avea tema “Emergenta unei arte europene a peisajului la mijlocul secolului al XIX-lea”.

 

Evenimentul va avea loc sambata, 9 septembrie, in cadrul inaugurarii expozitiei “Nicolae Grigorescu, intinerariul unui pictor roman de la Scoala din Barbizon la Impresionism”.
Colocviul va fi organizat in colaborare cu muzeul de Arte Frumoase din Agen.
 
Forum permanent despre imigratie pentru statele ONUPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :92
Wednesday, 05 July 2006

Simpozionul Natiunilor Unite pe tema “Migratiei Internationale si Dezvoltarii”, desfasurat la finele lunii iunie la Politehnica din Torino, a relevat necesitatea unui forum permanent pe marginea imigratiei, care sa ofere celor 191 de state membre ale ONU un “loc in care discute intrr-o maniera sistematica si globala temele legate de migratie internationala si de dezvoltare”.

 

Cele trei zile de simpozion au abordat toate temele legate de imigratie si de dezvoltare, si efectele lor nu numai asupra tarii de destinatie, ci si asupra tarii de origine a imigrantilor.
Ricardo Viale, presedintele Fundatiei Rosselli, a subliniat factorii importanti in raportul imigratie-dezvoltare: impactul economic (sumele pe care strainii le trimit punctual familiilor ramase in tara), cresterea si introducerea unor noi modele culturale. Acestea sunt cele mai importante doua aspecte care influenteaza dezvoltarea tarilor de origine. Importantele resurse creative, acoperirea unei parti mari a pietei de munca, factorul economie etc, sunt sectoarele ce sufera cea mai mare influenta in tarile de destinatie.
 
Pleiada de actori romani pe scenele Teatrului HabimahPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :144
Wednesday, 05 July 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv in parteneriat cu Teatrul National Habimah, a organizat o serie de spectacole sustinute de actorii Teatrului Bulandra din Bucuresti.

Romanii, dar si israelienii vorbitori de limba romana, i-au putut urmari pe scena pe Ana Ioana Macaria, Radu Amzulescu, Marius Capota si Theodor Danetti in piesa “O poveste evreiasca”. Cele doua spectacole cu aceasta piesa au avut loc in zilele de 26 si 27 iunie, la Teatrul National Habimah, in sala Meskin. Regia ii apartine lui Elie Malka, iar spectacolul este o adaptare dupa “Teibele si demonul ei” de Isaac Bashevis-Singer, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Un al treilea spectacol, “Mascariciul”, a avut loc pe 28 iunie, in sala Bertonov a aceluiasi teatru. Prezenta extraordinara a actorului Horatiu Malaele a fost cartea de vizita a acestei piese care a adunat un ropot de aplauze din partea spectatorilor. Horatiu Malaele semneaza si regia acestei piese adaptate dupa A.P.Cehov. Marelui actor i-a dat replica pe scena Niculaie Urs.

 

 
Muzica de calitate in “Noptile pianistice din Moldova”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :125
Wednesday, 05 July 2006
Pe 27 iunie a debutat la Chisinau cea de-a patra editie a Festivalului International pentru pian si orchestra “Noptile pianistice din Moldova”.

Evenimentul tine pana vineri, 7 iulie si se bucura de sustinerea Orchestrei Nationale de Camera a Moldovei. Trei concerte extraordinare la Chisinau si unul la Balti, cu participarea unor solisti de renume mondial din Franta, Moldova si Romania, vor fi prezentate in cadrul editiei din acest an. Potrivit directorului Aliantei Franceze din Moldova, Olivier Jacquot, citat de Info-Prim Neo, programul include creatii de exceptie a compozitorilor din Franta, Rusia si Germania.
Festivalul a debutat pe 27 iunie cu un program de muzica rusa, semnata de Serghei Rahmaninov si Piotr Ilici Ceaikovski in interpretarea Alinei Andronic (Romania), Ecaterinei Baranov (Moldova) si Laure Favre-Kahn (Franta). Vineri, 30 iunie, pe aceeasi scena a Salii cu Orga au evoluat Jean Marc Luisada (Franta), Maria Sumarev (Moldova) si Horia Mihail (Romania), acompaniati de Orchestra Nationala de Camera sub bagheta dirijorului francez, Didier Talpain. Au fost prezentate mari concerte pre-romantice si romantice germane, semnate de Ludvig van Beethoven si Schumann. In cadrul festivitatii de inchidere a stagiunii 2005-2006 a Salii cu Orga, marti, 4 iulie, are loc al doilea concert cu lucrari pre-romantice si romantice germane in interpretarea lui Andrei Licaret (Romania), Francois Pinel si Michel Dalberto (Franta). Muzica lui Mendelssohn-Bartholdy si Mozart va rasuna vineri, 7 iulie, in sala Teatrului National din Balti. Pe scena vor evolua Serghei Constantinov, Stanislav Jar (Moldova), precum si un interpret din Franta. Festivalul este organizat de Alianta Franceza si Ambasada Frantei, in parteneriat cu canalul francofon TV5Monde, compania “Lafarge” si Sala cu Orga, cu sustinerea Ministerului Culturii si Turismului al Republicii Moldova. Intrarea la toate concertele este libera.


 

 
Romance de 15 ani cautate pentru un film in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :162
Wednesday, 05 July 2006

{mosimage}Telecinco cauta adolescente romanance pentru un film realizat de Salvador Calvo, ce il va avea in rolul principal pe actorul spaniol Jose Coronado.

 

 

Productia urmeaza sa se filmeze in toamna, iar casa de productie a demarat deja o serie de casting-uri la care sunt asteptate romance in varsta de 15 ani, sau care sa para ca au aceasta varsta.
Filmul se vrea o ilustratie a vietii de adolescent imigrant in cadrul societatii spaniole de astazi si ar putea fi o replica a celebrului film american “Dangerous Minds” (Minti Periculoase), filmul in care Michelle Pfeiffer joaca rolul unei profesoare care ajunge intr-o scoala rau famata, in care elevii traiesc intr-o lume dominata de marginalizare, droguri si violenta.
Cu toate ca ideea din scenariul comandat de Telecinco se aseamana cu cea din “Dangerous Minds”, povestea profesorului jucat dee Jose Coronado nu se desfasoara intr-o lume atat de infernala. Exista in scenariul acestui film idei legate de bandele de adolescenti, dar si scene in care se vorbeste despre adaptarea imigrantilor la realitatile vietii spaniole.
Numele filmului nu este deocamdata cunoscut, dar ceea ce este sigur este ca pelicula se va filma in acest an. Numarul de telefon la care pot suna fetele romance interesate de un rol in film este 91-541.76.70, persoane de contact Juan Carlos si Maria Jose.


 

 
Pot incepe cursurile in limba romana pentru elevii romani din CanadaPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :255
Wednesday, 05 July 2006
Portalul Asociatiei Romanilor din Triunghiul de Aur – Kitchener/Waterloo, Cambridge si Guelph din Canada anunta posibilitatea inceperii cursurilor in limba romana cu credit a elevilor romani din acea zona.

 Cursurile se tin la scoala din Kitchener, St. Louis Adult Learning Center, si se adreseaza claselor 9-12.

 

 
Primul roman care participa la capitlul general al Misionarilor VerbitiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :204
Wednesday, 05 July 2006

Capitlul general al Societatii Cuvantului Divin, cunoscuta si sub numele de Misionarii Verbiti, se desfasoara in perioada 4 iunie – 8 iulie, la Roma.


 

Aceasta Societate are filiale in mai multe tari, printre care se numara si Romania. Capitlul reprezinta adunarea tuturor superiorilor si delegatilor din provinciile si regiunile Societatii, in frunte cu superiorul general. Misionarii Verbiti celebreaza acest eveniment odata la sase ani. In timpul capitlului sunt alesi noul superior general precum si consilierii acestuia; se analizeaza perioada ultimilor sase ani si se stabilesc orientari si prioritati pentru urmatorii sase. Preotul. Antonio Pernia din Filipine a fost reales ca superior general pentru inca o perioada de sase ani. Ca delegat al Romaniei, participa la acest eveniment si Corneliu Berea. Este pentru prima oara cand un roman este prezent la un asemenea eveniment din viata verbitilor. Corneliu Berea este foarte incantat, deoarece manifestarea a reprezentat pentru el un prilej de mare imbogatire spirituala.
 
Spectacole pentru romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Karlsruhe, Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :274
Wednesday, 05 July 2006

Romanii din Germania vor putea asista la un spectacol romanesc organizat de Asociatia „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg.

 

Doi solisti de muzica populara si de petrecere, Razvan Cotei si Alexandru Piciorea, impreuna cu Ansamblul de tineret „Floare de Colt” din Comarnic vor sustine un spectacol vineri, 15 iulie, de la ora 19.30, in Karlsruhe, la restaurantul Akropolis. Spectacolul se va tine si duminica, pe 16 iulie, de la ora 16.00, in Stuttgart, la restaurantul Marbacher Hof, Marbacher.
Intrarea costa 10 euro, exceptie facand elevii, studentii, si mebrii asociatiei „Alexandru I. Cuza”, care vor plati doar 8 euro.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions