Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Grup de lucru romano-ucrainean pentru problema transnistreanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanian/Romanian Global News
Accesari :195
Thursday, 06 July 2006
Un grup de lucru romano-ucrainean pentru rezolvarea diferendului transnistrean isi va incepe activitatea, in acest an, in cadrul Comisiei mixte, create de sefii celor doua state.Decizia respectiva a fost luata in cadrul consultarilor intre ministrii de Externe ai Romaniei si Ucrainei care au avut loc, marti, la Odesa.
Agentia INFOTAG transmite cu referire la serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei ca sefii diplomatiilor Ucrainei si Romaniei s-au inteles sa accelereze procedurile de infiintare a comitetelor si grupurilor de lucru in cadrul comisiei formate, astfel ca aceasta sa-si inceapa activitatea pina la sfirsitul anului in curs.
Agenda de lucru a ministrilor de Externe rezerva un loc aparte problematicii transnistrene, in conditiile in care ambele state sint interesate de identificarea unei solutii viabile pentru conflict, pentru a elimina focarul de instabilitate in imediata apropiere de granitele lor. Ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, l-a informat pe omologul sau roman asupra rezultatelor obtinute in realizarea planului ucrainean de rezolvare a conflictului.
Anterior, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Andrei Stratan, declarase ca, calitatea de membru al Uniunii Europene, pe care Romania o va obtine in anul 2007, va asigura participarea ei la reglementarea transnistreana.
 
98 de milioane de dolari pentru fabrica de imbuteliere Pepsi din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Thursday, 06 July 2006

Corporatia PepsiAmericas a platit zilele acestea suma de 98 de milioane de dolari pentru a achizitiona o fabrica de imbuteliere romneasca ce vinde si distribuie Pepsi in Romania.


 

Quadrant-Amroq Bottling Co. Limited (QABCL) este acum proprietate deplina a PepsiAmericas din Minneapolis, care detinea pana acum numai 49% din fabrica de imbuteliere, ce are drepturi de distributie si in Basarabia.
Robert Poland, presedinte si CEO la PepsiAmericas, a spus ca achizitia face parte din strategia companiei de a se extinde pe pietele cu crestere mare.
 
ICR acorda bursele „Constantin Brancusi” si „George Enescu”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Thursday, 06 July 2006
Institutul Cultural Roman si Cité Internationale Des Arts din Paris anunta concursul pentru acordare burselor „Constantin Brancusi” si „George Enescu” pentru anul 2007.
Cele doua burse „Constantin Brancusi”, destinate artistilor plastici, se acorda pentru  perioadele  ianuarie – martie si iulie – septembrie 2007, iar cele doua burse „George Enescu” pentru perioadele aprilie – iunie si octombrie -  decembrie 2007.
Prin acest program, lansat in 2005, ICR isi propune sa le ofere artistilor romani ocazia de a lucra intr-un mediu artistic international si sa stimuleze astfel introducerea lor in circuitul valorilor europene. Programul consta in acordarea a patru burse anual, pentru perioade de trei luni. Bursele includ gazduirea la atelierul contractat de statul roman la Cité Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, 500 de euro pentru transport. Programul se adreseaza artistilor cu performante recunoscute in domeniu, indiferent de varsta.
Dosarul pentru candidatura trebuie sa cuprinda formularul de inscriere (disponibil pe site-ul ICR, www.icr.ro), un curriculum vitae al solicitantului, un proiect de lucru, fotografii ale lucrarilor artistului (pentru artele plastice)/ o caseta sau un CD audio (pentru muzica), dosar de presa, copie dupa diploma de licenta si doua scrisori de recomandare.
Selectia va apartine unei comisii independente de specialisti, personalitati recunoscute din  cele doua domenii. Dosarele selectate vor fi trimise spre validare Comisiei de Admitere de la Cité Internationale des Arts. Rezultatele selectiei facute de partea romana vor fi anuntate la inceputul lunii octombrie. Termenul de depunere a osarelor este de 15 septembrie 2006, anunta Institutul Cultural Roman.
 
Romania a propus Kazahstanului sa participe la constructia conductei de petrol Constanta - TriestePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Thursday, 06 July 2006
Pe 5 iulie,  Eugen Tapu-Nazare, secretar de Stat pentru Politici Industriale in Ministerul Economiei si Comertului, si Palimbetov Bolat Abalkasamovici, adjunct al ministrului Economiei si Planificarii Bugetare al Republicii Kazahstan, au semnat Protocolul celei de a V-a sesiuni a Comisiei Mixte interguvernamentale romano-kazahstaneze de colaborare comercial-economica si tehnico-stiintifica.
Potrivit Prompt Media, in cadrul lucrarilor Comisiei mixte, principalele teme discutate s-au axat pe stadiul colaborarii intre Romania si Kazahstan in domeniile comertului, petrolului si gazelor, industriei, transporturi, turism, protectia mediului, agricultura, sectorul financiar-bancar.
In domeniul infrastructurii energetice, partii kazahstaneze i s-a propus sa sustina si sa participe la realizarea proiectului conductei de petrol Constanta-Trieste.
 
Militarii romani, participanti la exercitiul NATO “STEADFAST JAGUAR 06”, revin in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :155
Thursday, 06 July 2006
Militarii romani care au participat la exercitiul NATO “Steadfast Jaguar 06”, desfasurat in apele teritoriale ale Insulelor Capului Verde, au sosit in tara pe 5 iulie, in jurul orelor 21.30, la Baza 90 Aeriana de la Otopeni, transmite Prompt Media.
Armata Romaniei a participat la acest exercitiu, care a avut loc in perioada 1 iunie - 12 iulie, cu o grupa de scafandri militari, doi ofiteri topogeodezi si un ofiter de stat major. Cei 12 scafandri EOD (Explosive Ordnance Disposal – distrugerea dispozitivelor explozive), comandati de locotenent-comandorul Adrian Ontica, au desfasurat actiuni de protectie a fortelor in porturi si in alte zone stabilite a fi utilizate in cadrul exercitiului. De asemenea, scafandrii militari romani au participat si la actiuni de sprijin a operatiilor de debarcare amfibii executand controlul contra minelor in zona cheurilor si a altor locuri de stationare a navelor, neutralizarea si inlaturarea minelor marine sau a mijloacelor explozive descoperite in zona de actiune, localizarea si marcarea paselor de acces catre plajele de debarcare precum si la dirijarea fortelor de asalt amfibiu pe timpul debarcarii. Specialistii Directiei Topografice Militare au indeplinit misiuni de analiza a terenului in sprijinul comenzii exercitiului, in timp ce ofiterul de stat major, din Fortele Aeriene Romane, a activat in cadrul ACC (Air Component Command). La actiune au participat aproximativ 7.000 de militari din tarile NATO, aceasta fiind cea mai mare desfasurare de efective ale NRF, de la crearea acesteia in 2002.
 
Politistii romani se specializeaza in protejarea patrimoniului culturalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :120
Thursday, 06 July 2006
Colegiul European de Politie - Unitatea Italia - a organizat, zilele trecute, la Roma, cursul “Traficul cu obiecte de arta furate”, care a reunit ofiterii de politie ce isi desfasoara activitatea in domeniul protejarii patrimoniului cultural.
La acest training au participat si politisti Romania si Norvegia, alaturi de politisti din statele membre ale Uniunii Europene (Austria, Cipru, Cehia, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania).
Tara noastra a fost reprezentata de un ofiter din cadrul Serviciului Patrimoniu al Directiei de Investigatii Criminale din IGPR, transmite Prompt Media.
Scopul intrunirii de lucru a fost analizarea traficului national si international cu opere de arta furate si conexiunile sale majore, stabilirea de strategii de prevenire si de investigare a falsurilor, in contextul mai larg al traficului cu opere de arta furate. In cadrul referatelor prezentate  au fost abordate probleme specifice acestui domeniu de activitate - legislatia proprie fiecarei tari, amploarea fenomenului privind furtul si traficul ilicit cu opere de arta; unitati specializate in executarea activitatilor de prevenire si combatere; implicarea organizatiilor non-guvernamentale in aceste demersuri; existenta bazelor de date si accesul la cele ale unor organizatii internationale (interguvernamentale - OIPC – Interpol sau WCO; non-guvernamentale – ex. Art Loss Register); statistici ale anului 2005 privind cazuri inregistrate si rezolvate; cazuri concrete in care a fost necesara colaborarea internationala in domeniu – modalitati de lucru si rezultate; aspecte nationale specifice, activitati de prevenire. Referitor la falsificarea operelor de arta, reprezentantii tarilor participante la curs au fost in unanimitate de acord asupra faptului ca acesta este cel mai delicat aspect al problemei protejarii patrimoniului cultural.
 
Poetul rus Evgheni Evtusenko a fost premiat de Presedintele BasescuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :120
Thursday, 06 July 2006
Poetul rus Evgeni Evtusenko a fost premiat recent cu Meritul Cultural in grad de Comandor de catre presedintele Traian Basescu.
Aceasta decoratie reprezinta cea mai inalta decoratie culturala a statului roman si  i-a fost conferita poetului rus pentru talentul sau remarcabil. Evgeni Evtusenko este considerat unul dintre importantii autori ai liricii rusesti din perioada postbelica si o personalitate marcanta a scenei literare internationale.
 
Festivalul international de folclor “Intalniri bucovinene” si la SuceavaPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :136
Thursday, 06 July 2006
Festivalul international de folclor “Intalniri bucovinene” va include anul acesta in program si municipiul Suceava.
Deschiderea festiva a manifestarii va avea loc pe 20 iulie, la Campulung Moldovenesc, iar paradele si spectacolele sustinute de participantii la festival vor putea fi vizionate nu numai la Campulung Moldovenesc, ci si in alte localitati ale judetului, ca Vatra Dornei, Suceava, Fundu Moldovei si Frasin. Parada cantecului, dansului si portului popular vor fi realizate in zona centrala a municipiului Suceava, in timp ce spectacolele folclorice vor fi organizate pe scena Muzeului Satului Bucovinean, din zona Cetatii de Scaun.
 
A fost lansata cartea “Istoria aromanilor”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :135
Thursday, 06 July 2006
Cartea “Istoria aromanilor” a carei autor este Thede Kahl, a fost lansata recent la Bucuresti, la editura Tritonic.
Cartea a fost editata cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. Lucrarea dezbate subiecte ca ‘’Etnicitatea aromanilor dupa 1990: Identitatea unei minoritati care se comporta ca majoritate’’, ‘’Aromanii in Grecia: Minoritate sau greci vlahofoni?’’, ’’Evolutia identitatii etnice la aromanii (vlahii) din Bulgaria si consecintele acesteia’’. Alte subiecte abordate mai sunt si ’’Muzica si dansurile traditionale aromane in Muntii Pind si influentele straine in diaspora balcanica’’, ’’Deziderate in cercetarea aromanei si dialectelor ei’’.
 
Istoricii basarabeni critica politica antiromaneasca a Guvernului de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :424
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Prin promovarea unei politici antiromanesti, Guvernul face, de fapt, o politica antieuropeana, a declarat miercuri, 5 iunie, vicepresedintele Asociatiei Istoricilor din R. Moldova (AIM), Ion Negrei, in cadrul unei conferinte de presa privind invatamantul istoric din Basarabia.


 

La eveniment au participat presedintele Asociatiei, Anatol Petrenco(foto), si un alt vicepresedinte, Gheorghe Palade, informeaza Info Prim Neo.
Potrivit lui Negrei, sub paravanul integrarii europene, guvernarea comunista promoveaza actiuni antieuropene, deoarece scoaterea Istoriei romanilor din curriculumul scolar si inlocuirea acestei discipline cu un curs de istorie integrata este un prejudiciu adus statului, separandu-ne astfel de Europa. „Cu Istoria romanilor putem intra in familia popoarelor europene, pe cand cu cea de tip sovietic nu avem ce cauta in UE”, a mai spus Negrei. Potrivit lui, continutul romanofob al manualelor de istorie integrata nu ne poate plasa in Europa, Romania fiind membru NATO si, in curand, al UE. Potrivit lui Petrenco, actiunile guvernarii vin in contradictie cu Declaratia de independenta a RM, care nu poate fi redactata, si in care se mentioneaza ca poporul bastinas al Basarabiei e roman si limba vorbita este cea romana.
Din aceste considerente, AIM intentioneaza sa actioneze in judecata Guvernul RM pentru incalcarea principiilor fixate in acest document fundamental. Totodata, AIM va remite organismelor internationale si ambasadelor un Memoriu tradus in limbile de circulatie internationala, in care va demonstra opiniei publice internationale ingerinta politica a guvernarii comuniste in adevarul istoric. AIM nu exclude nici posibilitatea organizarii actiunilor de protest catre 1 septembrie curent, in cazul in care guvernarea comunista nu va renunta la ideea introducerii in scoala a cursului de istorie integrata. Istoricii se declara pentru actiuni de protest si pentru a semnala despre situatia grava a profesorilor de la sate: corpul didactic este imbatranit, tinerii pleaca peste hotare, in lipsa unei salarizari adecvate si a unor conditii normale de activitate. Consfatuirea istoricilor, care a avut loc miercuri la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chisinau, a reunit 50 de istorici din intreaga tara, fiind aprobata o declaratie prin care se atrage atentia opiniei publice asupra gravelor incalcari pe care le comite actuala guvernare comunista in ceea ce priveste invatamantul istoric din Basarabia.
Tot miercuri, a fost constituit un comitet pentru monitorizarea invatamantului in general, deoarece este afectat nu doar invatamantul istoric, dar si celelalte obiecte, prin suspendarea orelor de geografie in clasa a cincia, reducerea orelor de matematica, de limba si literatura romana, excluderea obiectului de logica din invatamantul liceal. Gheorghe Palade a mentionat ca istoricii sunt gata sa accepte, in calitate de compromis, modernizarea predarii cursurilor de istorie, adica metoda integrata de predare a istoriei, insa avand la baza principiile ca in Basarabia istoria nationala se numeste Istoria romanilor, limba nationala este cea romana, iar poporul este de etnie romaneasca. Istoricii prezenti in cadrul conferintei de presa si-au exprimat dorinta ca de recomandarile Consfatuirii istoricilor basarabeni sa se tina cont in cadrul sedintei preconizate a Colegiului ministerului de resort, la care urmeaza sa se puna in discutie rezultatele experimentului de introducere a manualului de istorie integrata si sa se decida asupra introducerii definitive a acestui curs in curriculumul scolar.

 

 
Externele de la Chisinau se fac ca ploua la declaratia lui Basescu privind reunificareaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :206
Thursday, 06 July 2006

Potrivit BBC, ministrul adjunct de externe al Basarabiei, Valeriu Ostalep, a comentat cu prudenta declaratia presedintelui Basescu privitoare la “oferta reunificarii” lansata de Bucuresti catre Chisinau.

 

 

La o recenta intalnire cu tineri din Basarabia, presedintele Traian Basescu a declarat: "Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra odata cu noi in Uniunea Europeana".
Traian Basescu a vorbit chiar despre posibilitatea unificarii celor doua tari in interiorul Uniunii Europene intr-un viitor nu foarte indepartat.
In opinia ministrului Valeriu Ostalep, e posibil ca presedintele Basescu sa se fi referit la contactele extrem de frecvente dintre ministrele de externe ale celor doua tari.
Cat despre ipoteza reunificarii, acest subiect nu a fost deloc discutat, a precizat el.

 

 
Uitand ca Traian Basescu vorbeste despre o Basarabie intreaga, Tiraspolul aplaudaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Uitand ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, atunci cand vorbeste despre unire, vorbeste de unirea cu o Basarabie in frontierele sale internationale, adica incluzand si raioanele de est, aflate sub ocupatie rusa si unde traiesc peste 250.000 de romani-moldoveni, separatistii de la Tiraspol cred ca declaratiile lui Basescu au fortificat pozitiile autoproclamatei republici nistrene.

 

Potrivit publicatiei ruse "Nezavisimaia Gazeta", "in Transnistria, Basescu aproape ca este aplaudat". Ministrul Securitatii al Transnistriei Vladimir Antiufeev a declarat pentru ziarul "Nezavisimaia Gazeta" ca, "dupa cum a demonstrat declaratia lui Traian Basescu, ideile istorice ale Romaniei in privinta Moldovei s-au pastrat. Si noi vom tine cont de aceasta atunci cand vom sustine negocieri cu Chisinaul. In afara de aceasta, noi vom insista asupra majorarii numarului de pacificatori rusi in zona de conflict".
In opinia publicatiei ruse, declaratia facuta la Bucuresti cu privire la refacerea Romaniei Mari in cadrul Uniunii Europene va fortifica pozitiile Rusiei in Transnistria. Anterior, presedintele Parlamentului Basarabiei, Marian Lupu, a pledat pentru incheierea tratatului de baza intre Bucuresti si Chisinau, pentru a linisti Tiraspolul, care sustine si acum ca Romania are pretentii teritoriale fata de Basarabia.
Simbata trecuta, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca Romania este unica tara, singurul popor care a ramas divizat dupa reunirea Germaniei, iar unirea romano-moldoveneasca se va produce in interiorul Uniunii Europene.


 

 
Volumul "AXA - Noua Romanie la Marea Neagra" va fi lansat si la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :115
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Volumul ‘’AXA – Noua Romanie la Marea Neagra’’ va fi lansat si la Chisinau, vineri, 7 iulie. Lucrarea realizata de ZIUA si Civic Media prezinta pe larg evolutiile politice si geopolitice de la Marea Neagra in cursul anului 2005.


 

Printre cei care si-au exprimat opinia se numara si Mark Taplin, care spune ca: "Desi etica Departamentului de Stat nu ne permite sa sprijinim direct cartea dvs, aceasta nu ma impiedica insa sa va felicit pentru alegerea subiectului. Cred ca regiunea Marii Negre revine in atentia comunitatii mondiale si consider ca dvs, alaturi de Charles King si alti scriitori si analisti internationali de marca, aduceti o contributie foarte importanta la intelegerea evolutiei acestei zone in ultimii ani."
Tom Galler considera ca : "Victor Roncea, George Damian si colegii lor de la Departamentul de stiri Externe al ziarului ZIUA merita sa fie felicitati pentru aparitia oportuna a acestui volum. Prin acest volum sunt puse la dispozitia tuturor celor care vor sa examineze profilul ascendent al Romaniei in regiunea Marii Negre diverse comentarii analitice si o ampla documentatie de mare valoare. Autorii cred ca Romania are capacitatea de a contribui la trasformarea Marii Negre intr-un punct de contact si o zona de pace cu efecte benefice care sa se extinda mult dincolo de tarmurile ei si ca urmare alcatuiesc o cronica a unui an de eforturi diplomatice in directia atingerii acestui scop."
Iar Ilie Badescu afirma ca : "Demersul jurnalistic al echipei de Politica Externa a ziarului ZIUA este unul exemplar. Atenti, de mai multi ani, la preschimbarea geopolitica a lumii dupa prabusirea comunismului, Victor Roncea si colegii sai au reusit sa surprinda singura evolutie strategica cu adevarat relevanta: transformarea regiunii Marii Negre in pivotul geopolitic al euro-atlanticismului in secolul al XXI-lea."

 

 
Salut, America!PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :163
Thursday, 06 July 2006

Alaltaieri America a implinit 230 de ani.

E varsta junioratului daca ne gandim la batranetea Greciei, Israelului sau Chinei. De departe, lumea noua de peste ocean e un taram neobosit inca de istorie. Americanii debordeaza de energie si incredere, sunt competitivi si longevivi. Ei castiga cele mai mari profituri, cele mai multe razboaie, olimpiade si premii Nobel. Dar nu pentru ca au o varsta relativ mica. Exista popoare tinere care s-au senilizat inainte de vreme.
Perceputa ca o patrie a tuturor posibilitatilor, America se impune de-a lungul timpului prin putere economica, stiintifica si militara. A devenit un mit care ii fascineaza pe toti cei care o viziteaza sau o urmaresc de la distanta. Dar bogatia si forta ei sunt concomitent si un obiect al invidiei negre, chiar a urii viscerale.
M-am convins o data in plus in aceste zile ca la noi, din fericire, lipseste, in fond americanofobia.
Exista poate pe alocuri, dar numai ca o manifestare marginala. Rusia, insa, chifteste de antiamericanism. Pana si in ziua de 4 iulie, cand cetatenii Statelor Unite si-au consemnat sarbatoarea lor nationala, canalele de televiziune de la Moscova, controlate autoritar de Putin, au scos aburi pe gura, infierand tara lui George Washington si Benjamin Franklin. Dar nu numai rusii sau islamistii fundamentalisti par complexati de America. Exista, din pacate, pe batranul nostru continent o perceptie, potrivit caruia lumea noua de peste ocean ar fi un model inferior al civilizatiei iudeo-crestine. Se considera ca in timp ce Europa alearga dupa cultura, America alearga dupa confort. Tocmai datorita acestui fapt, chipurile SUA, avanseaza mai rapid pe plan material., dar degradeaza pe cel spiritual. Ma tem ca la mijloc nu-i nimic altceva decat o iluzie. Pentru ca proba fiintei umane o face nu cultura sau confortul, ci caracterul.
Orice s-ar spune, in lume nu exista progres inainte de cel launtric. Ca sa-ti duci crucea pana la capat, trebuie sa ai caracter, nu-i asa? Americanii il au si de aceea formeaza o natiune preponderent optimista. Iata de ce ei nu recunosc nici in viata, nici in arta un alt final decat happy-endul. In timp ce europenii se complac adesea in tragismul vietii, americanii cred in triumful binelui asupra raului. Daca lucrurile iau o alta intorsatura, ei detesta un astfel de deznodamand, considerandu-l nedrept.
Cu alte cuvinte, atunci cand europeanul filozofeaza, americanul actioneaza. Nu-i exclus ca, pana la urma, cel dintai sa aiba mai multa dreptate decat cel din urma. Ceea ce stiu, insa, cu siguranta e ca in SUA, spre deosebire de Franta, nu are cum fi ales presedinte un ateu. Nu pentru ca s-ar opune constitutia. P pur si simplu, alegatorii nu ar vota niciodata o persoana fara Dumnezeu. In Statele Unite, spre deosebire de Germania, un candidat n-are cum sa ajunga in fruntea statului daca divorteaza in plina campanie electorala din cauza adulterului si se casatoreste cu propria sa secretara.
Nu incape indoiala ca noi cu totii, si europenii, si americanii, am ratacit un pic pe caile modernitatii. In linii mari, suntem la fel, cu toate neajunsurile si virtutile noastre. Trebuie sa infruntam marile provocari ale timpului: terorismul, extremismul, poluarea mediului si sufletului. Neindoios, putem izbandi doar impreuna si cu America pe prima linie. Si in Irak, si in Afganistan, si in bataliile contra saraciei, pentru libertate si dreptate. Tuturor numai bine, oriunde va aflati!
Petru Bogatu 

 
Omagiu pentru Stefan cel MarePDF Print E-mail
Balti, Romania/Romanian Global News
Accesari :123
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Duminica, 2 iulie, curent la Balti au avut loc doua evenimente majore pentru Partidul Popular Crestin Democrat din Basarabia.


 

Primul eveniment a fost reprezentat de manifestarea prilejuita de trecerea in nefiinta a marelui voievod Stefan cel Mare si Sfant, la monumentul caruia din centrul capitalei nordice a Basarbiei a fost organizata o ampla actiune de comemorare.
La eveniment au participat membrii organelor de conducere din Balti, profesori, medici, oameni de arta, copii si cetateni simpli, care au venit sa depuna cate o floare in memoria Marelui Stefan. Printre oaspetii de onoare al manifestarii s-au numarat liderul PPCD si vice-speakerul legislativului de la Chisinau, Iurie Rosca si deputatul crestin-democrat, Ion Varta. Acestia au fost insotiti de un numar coplestor de oameni, membri ai PPCD, veniti la Balti din toata zona de nord a Republicii Moldova. Iurie Rosca a depus o coroana de flori in numele formatiunii sale dupa care a asistat, alaturi de multimea adunata la monumentul din centrul municipiului, la manifestarea organizata la initiativa consilierilor crestin-democrati din municipiul Balti si a directiei de cultura a localitatii.
Dupa depunerea de flori de la monumentul lui Stefan cel Mare, crestin-democratii s-au intrunit pentru a pune la cale constituirea Regionalei Nord a Partidului Popular Crestin Democrat. La intrunire au participat membrii PPCD, reprezentanti din toate raioanele de nord ale republicii. Acestia au reprezentat filialele PPCD din Balti, Briceni, Donduseni, Falesti, Soroca, Edinet, Ocnita, Rascani, Glodeni, Drochia si Floresti. Cei aproximativ 400 de delegati au salutat initiativa staff-ului central al partidului de a infiinta aceasta regionala, care, in conceptia lor, va avantaja considerabil filialele din nord, care se afla la o distanta considerabila de Chisinau. Presedintele filialei din Balti si unul dintre liderii de frunte ai regionalei, Semion Gutu, a mentionat ca datorita faptului ca se produce aceasta descentralizare, comunicarea dintre liderii filialelor dar si dintre membrii PPCD se va eficientiza considerabil pentru ca acestia nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze de fiecare data la Chisinau atunci cand vor avea nevoie de informatii, in special, legate de viitoarea campanie electorala din 2007. Coordonatorul acestei structuri nou create a fost desemnat deputatul Ion Varta.
In alocutiunea sa, liderul crestin-democrat, Iurie Rosca, a facut o prezentare ampla despre evolutia politica din tara noastra, dupa ultimele alegeri parlamentare din 2005. El a mai atras atentia asupra necesitatii unei pregatiri calitative a campaniei electorale din 2007 dar si asupra faptului ca s-a scurs aproape un an si jumatate dupa formarea ultimului legislativ, fapt ce permite efectuarea unor bilanturi. Iurie Rosca remarcat faptul ca crestin-democratii au luat o decizie justa atunci cand au decis sa-si dea votul pentru presedintele Voronin, la 4 aprilie 2005, cu propunerile deja cunoscute, denumite si cele 10 puncte. In opinia sa, cooperarea dintre putere si opozitie este categoric una benefica pentru Republica Moldova. „Cred ca aceasta sarcina, care sta in fata grupului nostru parlamentar, este onorata destul de eficient, daca e sa ne gandim ca aritmetica politica este putin diferita de cea pe care o invatam la scoala – 57 de mandate, de multe ori, pe parcursul anului care s-a scurs, au fost egale cu cele 10 mandate crestin-democrate. Suntem la al cincilea legislativ dar este pentru prima data cand proiectele scrise de crestin-democrati sunt votate in unanimitate de parlamentul Republicii Moldova”, a mentionat Iurie Rosca. Referitor la Planul de Actiuni Uniunea Europeana – Republica Moldova, vicepresedintle legislativului a atras atentia ca s-a scurs deja un an de la semnarea lui, iar cei doi ani, care au ramas pana la expirarea lui, situiaza tara noastra sub o presiune extraordinara de timp. Potrivit lui, acesti doi ani inseamna reforma politica, institutionala, economica, sociala, reorganizare a puterii centrale si a celei locale, adoptarea pe banda rulanta a unei multitudini de legi, astfel incat Republica Moldova sa devina un stat compatibil cu legislatia si practicile tarilor membre ale Uniunii Europene. „Asa intelege Partidul Popular Crestin Democrat sa-si faca datoria, influentand in modul cel mai direct deciziile parlamentului. Desigur, avem si o serie de neimpliniri. Asa este si in viata personala, si de familie, dar si in viata politica. Avem un program major cu multe elemente, dar prioritatile trebuie randuite intotdeauna cu multa chibzuinta, astfel incat sa fie realizabile si masurabile cu circumstantele si cu atmosfera in care activam”, a mai adaugat Iurie Rosca.
Referitor la infiintarea Regionalei Nord a PPCD, presedintele formatiunii si-a exprimat speranta ca aceasta va influenta pozitiv dezvoltarea eficienta a relatiilor dintre filialele din zona de nord a republicii, fapt care va spori calitatea colaborarii dintre aceasta regiune si stafful central de la Chisinau.
Cu aceasta ocazie, liderul crestin-democrat a inmanat doua diplome de excelenta si cateva diplome de merit membrilor PPCD, care s-au remarcat in activitatea lor pe parcursul celor 18 ani de la infiintarea miscarii crestin-democrate din Basarabia. Diplome de Excelenta au fost inmanate presedintelui filialei Balti a PPCD, Semion Gutu si lui Petru Gherman, presedintele filialei Sangerei. La finalul intrunirii a avut loc prima reuniune a staffului electoral nou creat, unde s-au dezbatut strategiile pentru anul care urmeaza si viitoarea campanie electorala din 2007.
Nicolae Federiuc, Flux

 

 
Relatiile ruso-americane se vor inrautatiPDF Print E-mail
Moscova,Rusia/Romanian Global News
Accesari :229
Thursday, 06 July 2006
Interviu cu expertul american Zbigniew Brzezinski, realizat de Nezavisimaia Gazeta.

Legatura cu Europa
- In ultimul timp, principiul suveranitatii a devenit coloana ideologica atat a politicii interne, cat si externe a Rusiei. Care este parerea dumneavoastra?
- "Suveranitatea" Rusiei este un stereotip imbatranit. Puterea lui impinge Federatia Rusa spre realizarea unor actiuni unilaterale in privinta Ucrainei, Georgiei, Moldovei; dar astfel de actiuni nu fac decat sa-i zdruncine autoritatea si dezvaluie absoluta ei neputinta, adica nu pot aduce Rusiei nimic altceva decat necazuri. "Suveranitatea" astfel folosita este capabila doar sa creeze un mare pericol la adresa intereselor nationale ale Rusiei. Teritoriul Rusiei este cel mai mare din lume, dar in acelasi timp este si cel mai putin populat, si nu este in interesul Rusiei prezenta unor vecini care o urasc si se tem de ea. In plus, sustinerea statutului separatist al Abhaziei si Transnistriei se afla in contrast direct cu pozitia rusa in problema cecena.
- Rusia se considera tara eurasiatica. Si de aceea problema prioritatilor fundamentale ale politicii sale este atat de acuta. Trebuie sa se orienteze spre Est sau spre Vest?
- Este in interesul pe termen lung al Rusiei sa stabileasca o legatura cat mai stransa cu Europa, iar prin Europa – cu America. Chiar privind rapid pe harta devine evident ca orice alt statut politic pentru Rusia este periculos; la est de Ural locuiesc aproximativ 35 milioane de oameni, in timp ce populatia teritoriului pana la Ural este de 3,5 miliarde.
 Copierea SUA
- Sunt oare SUA interesate de dezvoltarea unor relatii de prietenie cu Rusia?
- Intr-o serie intreaga de chestiuni fundamentale parteneriatul cu Rusia este necesar Americii. Acest parteneriat trebuie sustinut pentru ca, in timp, baza lui sa devina nu necesitatea, ci credinta in valori comune. Vor ajunge America si Rusia la aceasta credinta unica, depinde de masura in care sistemul politic din Rusia va deveni cu adevarat democratic. Cat de reala este o asemenea evolutie, va deveni mai clar dupa alegerile din 2008.
- Nu vi se pare ca, prin politica ei externa categorica, Rusia "ia exemplu" de la SUA"?
- Diferenta substantiala dintre America si Rusia consta in aceea ca America are mai multe variante de optiune in privinta actiunilor unilaterale. Nu sunt adeptul actiunilor unilaterale din partea SUA. Dar trebuie sa recunosc ca metodele americane si rusesti de promovare a politicii externe si atingere a obiectivelor globale difera substantial.
China va fi lider
 - Se crede ca, pentru Europa contemporana, izolarea si pacifismul devin trasaturi tot mai accentuate. Care este pozitia dumneavoastra?
 - Rolul Europei se rezuma astazi la cel de martor pasiv la furtunoasele evenimente care au loc in lume. Situatia data este rezultat al faptului ca Europa constituie o realitate socio-politica, dar nu are un chip politic personal.
- Cum apreciati perspectivele apropierii ruso-chineze?
- Indiferent de forma sub care ea se va produce, China va fi, fara indoiala, lider. China dispune de o elita politica mult mai desteapta si inteleapta. China este tot mai puternica economic, in dezvoltarea tehnica a Chinei se aloca mult mai multe investitii decat in sfera tehnologica din Rusia. Chinezii sunt un popor considerabil mai disciplinat decat rusii si in acelasi timp, mediul de afaceri din China se dovedeste mai inovator si mai diversificat decat in Rusia.
- Este posibila reizbucnirea razboiului rece?
- Nu cred intr-o astfel de ipoteza. Dar tendintele antidemocratice din Rusia vor conduce la o deteriorare a relatiilor ruso-americane, o agravare care, pe termen lung, poate dauna mai mult Rusiei decat Statelor Unite.

 

 

 

 
Gazprom, sperietoare pentru EuropaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :136
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Politica energetica expansiva a Rusiei provoaca temeri tot mai acute Uniunii Europene, care a decis, odata cu inaugurarea presedintiei finlandeze, sa accelereze ritmul lucrarilor de constructie la gazoductul Nabucco, menit a reduce dependenta de gazele naturale rusesti.

 

Cinci state europene – Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia - au decis, luni, la Viena, ca vor finaliza mult mai rapid constructia gazoductului Nabucco, ce va transporta gazele naturale din Marea Caspica si va transforma Azerbaidjanul intr-unul dintre principalii furnizori europeni. Prioritate absoluta pe agenda presedintiei finlandeze, securitatea energetica europeana se loveste de ambitiile companiei monopoliste Gazprom, aprobate insa si incurajate de presedintele Vladimir Putin. Compania a anuntat recent ca va mari pretul pana la un “nivel european” chiar si pentru statele din Comunitatea Statelor Independente, care beneficiasera de preturi mai mici la resursele energetice. Prima lovita de decizia rusilor de la Gazprom a fost Republica Moldova, care de la 1 iulie plateste cu aproape 50% mai mult pe gazele naturale (respectiv 160 de dolari mia de metri cubi). “Negocierile pe care delegatia moldoveana le-a dus in iunie cu Gazprom s-au incheiat fara succes”, a deplans situatia vicepremierul moldovean Zinaia Greceannai. Ucraina mai are, in schimb, trei luni pentru a ajunge la un nou acord cu autoritatile ruse, ce doresc revizuirea celui existent, iar un eventual refuz al ucrainenilor de a accepta pretul impus s-ar putea solda cu o noua criza energetica pe plan european. Majorarea pretului a lovit statele CSI pentru ca acestea au refuzat sa cedeze companiei rusesti infrastructura de transport a gazelor naturale. Kievul informase inca de anul trecut ca nici nu poate fi vorba de asa ceva, iar Chisinaul a dat la randul sau un raspuns negativ Gazprom. Daca ar fi obtinut, asa cum dorea, achizitionarea a 35% dintre actiunile companiei “Moldova gaz”, plus cele 11 procente detinute de Transnistria, Gazpromul ar fi obtinut controlul asupra transportului de gaze din Republica Moldova, potrivit Rompres. Majoritatea statelor foste sovietice si-au intors deja privirile spre Turkmenistan, care, recent, a anuntat ca rupe acordurile de livrare a gazelor naturale catre Gazprom, intrucat compania refuzase sa accepte majorarea de pret pe care o doreau turkmenii. Milioanele de metri cubi turkmeni care intrau in conductele Gazprom pentru a lua drumul spre alte tari, la un pret de cateva ori mai mare, vor putea astfel ajunge direct la destinatarii din Belarus, Ucraina sau Georgia. In timp ce statele ex-sovietice par a conta pe gazul turkmen, Uniunea Europeana prefera negocierile cu Azerbaidjanul pe de-o parte, iar pe de alta parte incearca sa sporeasca presiunile asupra Rusiei. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a indicat ieri, la Helsinki, ca va incerca sa-l convinga pe Vladimir Putin sa permita accesul companiilor occidentale la resursele de gaze naturale si petrol rusesti, dar si sa deschida gazoductele Gazpromului companiilor rivale, toate in schimbul promisiunii ca Uniunea nu va restrictiona accesul companiilor energetice rusesti pe piata europeana.
 
Copiii romani aflati in Franta fara acte sunt in incertitudinePDF Print E-mail
Nantes, Franta/Romanian Global News
Accesari :126
Thursday, 06 July 2006

Circulara lui Nicolas Sarkozy care autorizeaza prefectii sa regularizeze familiile imigrantilor ilegali din Franta in care exista un copil inscris la scoala a fost publicata pe pagina de web a Ministerului de Interne, inca din data de 13 iunie.


 

Cu toate acestea, procedurile de expulzare continua si afecteaza tot mai multe familii, printre care si familii de romani.
Matei Covaci, un muzician roman si tata a doi copii care merg la scoala din ianuarie 2004 la scoala Gustave-Roch din Nantes, trebuia sa fie trimis zilele trecute in Romania, dar mobilizarea organizata de catre Reteaua Educatie fara Frontiere (RESF) l-a facut pe prefect sa dea inapoi in ultimul moment.
Antena lioneza a RESF si-a manifestat, in egala masura, ingrijorarea si fata de soarta familiei Achirian, o familie de kurzi din Georgia, care are o fiica inscrisa la scoala din 2002 si inca un copil nascut in Franta in 2004 si care au tot timpul deasupra capului amenintarea expulzarii. 
Asa cum remarca asociatiile de aparare a imigrantilor ilegalil Circulara Sarkozy nu se aplica. Ea nu garanteaza in nici  un caz regularizarea imigrantilor fara acte de sedere in Franta.


 

 
Simplificarea conditiilor de reinnoire a permiselor de sedere  in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :192
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Ministrul italian de Interne, Giuliano Amato, a anuntat recent ca doreste sa modifice legea imigratiei, adoptata in anul 2002, si sa propuna, in urmatoarele sase luni, restructurarea centrelor pentru imigranti ilegali, informeaza agentia italiana Ansa.

 

Imigratia este “un fenomen inevitabil”, “cu care trebuie sa ne obisnuim”, a declarat ministrul, in fata comisiei parlamentare pentru Afaceri Constitutionale
Amato a apreciat ca fiind “absurda si imposibil de aplicat” dispozitia din actuala lege a imigratiei, supranumita Bossi-Fini, potrivit careia un cetatean strain care solicita permis de sedere in Italia pentru a putea onora un contract de munca, trebuie sa trimita cererea din tara de origine.
Amato doreste, de asemenea, simplificarea conditiilor de reinnoire a permiselor de sedere, tinand cont de dificultatile imigrantilor de a inchiria o locuinta cu contract legal, si scurtarea termenului pentru reintregirea familiei. Ministrul si-a anuntat intentia de a revizui legea privind acordarea cetateniei italiene strainilor de pe teritoriul tarii, pentru a le facilita integrarea in comunitate.

 

 
Permisul “extraordinar” ar putea legaliza munca romanilor din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :184
Thursday, 06 July 2006
Guvernul poate intinde o mana catre miile de ilegali.

Daca va trece de sedinta Guvernului, masura introducerii permisului “extraordinar” i-ar putea ajuta pe romanii care nu mai au permis de rezidenta si/sau de munca valabil sa lucreze legal, pana la parasirea teritoriului spaniol. Senatul spaniol cere Guvernului sa aprobe eliberarea unui permis de rezidenta “extraordinar” pentru imigranti. Asta inseamna ca romanii nu vor mai fi nevoiti sa lucreze “la negru” sau sa se ascunda de verificarile politiei. Senatorii spanioli au solicitat in unanimitate Guvernului sa ia in calcul posibilitatea de a acorda imigrantilor care nu au acte de identitate (permis de rezidenta si de munca) un permis de rezidenta “extraordinar”. Acesta ar urma sa fie valabil pana in momentul in care posesorul documentului va fi expulzat din tara. Initiativa a venit din partea unei grupari politice din Catalonia care a dezbatut problema imigrantilor scrie Ziarul de Malaga, citat de Actualitatea Romaneasca.
In propunerea gruparii se preciza ca imigrantii care nu sunt repatriati si cei care dupa 40 de zile de retinere in centre speciale pentru imigranti raman in libertate fara nici un fel de documente de identitate, nu pot sa mai lucreze legal in perioada urmatoare, pana la parasirea teritoriului spaniol. In acest caz, multi dintre ei ajung in strazi, practica cersetoria sau ajung sa lucreze la negru sau sa se preteze altor incalcari ale legii. Aceasta problema afecteaza in special regiunile autonome, s-a mai precizat in discursul gruparii.


 

 
"Fara imigranti nu se evolueaza"PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :181
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}"Italia are nevoie de mana de lucru noua", a spus viceministrul italian al Economiei, Vincenzo Visco, la Radio 24.

 

Visco a adaugat ca fara muncitori straini nu se poate evolua si ca este nevoie de corectarea legii Bossi-Fini si de favorizarea regularizarilor, fie si prin mecanismul autodenuntarii.
Solicitat de un ascultator al postului care cerea o interventie pentru limitarea plagii pe care o reprezinta munca la negru, Visco a spus ca nu este o chestiune care sa priveasca direct functia sa din Guvern. Cu toate acestea el a spus ca toata lumea isi aminteste de cozile formate in fata oficiilor postale pentru o noapte sau mai multe de catre cei care incearca sa isi regularizeze situatia. Visco a mai explicat ca era vorba, in acele cazuri, de straini "care aveau deja un loc de munca" si ca pentru regularizarea lor "nu vor exista probleme".
"Dupa aceasta va fi nevoie sa vedem ce mai este de facut. Acum exista o lege care se numeste Bossi-Fini, dar va trebui  sa vedem cum sa o integram si sa o corectam. Sunt de acord cu ipoteza unui autodenunt (al strainilor ilegali), desi ma indoiesc ca vor fi multi muncitori dispusi sa faca acest lucru" a mai spus viceministrul.
"Problema cu imigratia este ca noi suntem o tara cu natalitate 0 si astfel avem nevoie de mana de lucru noua, pentru ca altfel nu crestem. Statele Unite, care au avut rezultate excelente din cresterea din ultimii ani, si-au marit populatia cu 20%. Noi putem fi mai conservatori in materie, dar mai multi muncitori imigranti sunt inevitabili" a conchis Vincenzo Visco la Radio 24.

 

 
A fost aprobat Acordul dintre Bucuresti si Chisinau privind readmisia strainilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Thursday, 06 July 2006
Protocolul pentru aplicarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Basarabiei privind readmisia strainilor a fost aprobat de Executiv in data de 5 iulie.
Protocolul a fost semnat la data de 23 martie 2006 intre Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul de Graniceri de peste Prut. Documentul prevede datele tehnice necesare pentru punerea in aplicare a Acordului dintre Romania si Basarabia privind readmisia strainilor care a fost semnat la 27 iulie 2001 si ratificat prin Legea nr. 124/2002. Protocolul precizeaza normele concrete pentru realizarea procedurii de readmisie: actele doveditoare pentru intrarea, iesirea sau sederea pe teritoriul uneia dintre parti, masurile pentru transfer si pentru executarea tranzitului persoanelor pe teritoriul unuia dintre state, determinarea punctelor de trecere a frontierei pentru readmisie, stabilirea datei in vederea readmisiei. De asemenea, Protocolul contine dispozitii privind protectia datelor personale transmise intre partile semnatare la efectuarea readmisiei unei persoane.
Costurile cu emiterea documentelor de calatorie necesare pentru readmisie, transportul persoanelor ce urmeaza a fi returnate sau sa tranziteze teritoriul uneia dintre parti, precum si pentru orice escorta necesara vor fi suportate de catre statul care formuleaza cererea de readmisie.
Institutiile competente pentru aplicarea Protocolului cu Basarabia privind readmisia strainilor sunt Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Autoritatea pentru Straini, Directia Generala de Pasapoarte – din partea romana, si Ministerul Afacerilor Interne si Serviciul Graniceri din partea Basarabiei. Punctele de trecere a frontierei unde se va efectua readimisia persoanelor sunt Stanca-Costesti, Sculeni-Sculeni, Iasi-Ungheni, Albita-Leuseni, Oancea-Cahul si Galati-Giurgiulesti. Protocolul pune in practica angajamente pe care Romania si le-a asumat in Planul de Actiune in materie de vize care a fost prezentat Comisiei Europene, transmite Prompt Media.
 
Reprezentantele romanilor din Australia pentru Miss Diaspora Romania 2006PDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :165
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Preselectia pentru desemnarea reprezentantelor comunitatii romanesti din Australia care vor reprezenta aceasta comunitate la Miss Diaspora 2006 ce va avea loc in Romania a luat sfarsit. Astfel, castigatoarele preselectiei sunt Sorana Halmu din Sydney si Loredana Sachelaru(foto) din Melbourne.

 

 


 

Sorana Halmu este reprezentanta statului Noua Galie de Sud (NSW), are 23 de ani, este absolventa a Facultatii de Management din cadrul Universitatii Canberra, si lucreaza inspector de Resurse Umane pentru o companie Australiana. De asemenea trebuie mentionat faptul ca Sorana este fiica Deliei Halmu, romanca ce antreneaza Lotul National de Gimnastica Ritmica al Australiei.
Cealalta reprezentanta a comunitatii romanesti din Australia este Loredana Sachelaru, reprezentanta statului Victoria. Loredana, desi are doar 17 ani, se poate lauda un palmares artistic impresionant. La varsta de 5 a inceput sa faca balet, doi ani mai tarziu fiind admisa la „The Australian Ballet School”. S-a remarcat foarte repede si a ajuns sa danseze ce celebrele companii, precum: The Australian Ballet Company ( „Spargatorul de nuci", unde a avut rolul principal; "Romeo si Julieta" si "Don Quixote"), The Royal Ballet ("Lacul lebedelor"), The English National Ballet ("Lacul lebedelor"). Apoi, a fost invitata sa danseze in spectacolele faimoasei trupe „Kirov-Mariinski Ballet” aflata in turneu in Australia. De asemenea, ea a aparut si in spoturi publicitare, si are si doua CD-uri muzicale editate.
Cele doua tinere vor participa la Miss Diaspora – Mangalia 2006, concurs ce v aavea loc in cadrul Festivalului Romanilor de Pretutindeni – Callatis 2006.
Informatiile au fost transmise pentru Romanian Global News de Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia ‘’Spirit Romanesc’’, organizatorul oficial al preselectiei Miss Diaspora Australia 2006.

 

 

 
Inca un sportiv roman cunoaste succesul la cote inaltePDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 06 July 2006
{mosimage}Romanul Daniel Trifu este multiplul campion al Australiei la sistemul de lupta full contact din Kyokushin Karate, si este de asemenea si antrenorul baietelui din „Superman Returns”.
Daniel Trifu s-a nascut la 9 ianuarie 1974, in Bucuresti, unde a si terminat Liceul de Aviatie din Baneasa. Daniel traieste in Australia din 1993, unde a continuat cu foarte mare succes practicarea artelor martiale. Dupa nenumarate campionate ale Australiei si Oceaniei, castigate, el lupta  de cativa ani sub drapel australian, la celebrele turnee Open de Kyokushin din Japonia, tara unde presa de arte martialela il rasfata cu numele „Ucigasul de uriasi!”, asta pentru ca desi el nu are o inaltime peste medie, a avut foarte multe meciuri castigate in fata unor adversari cu mult mai mari decat el.
Ca dovada a respectului de care se bucura in lumea artelor martiale, el a fost solicitat sa devina antrenoul celebrului campion al Oceaniei la K1 –Peter Graham, pe care l-a si insotit in turneul de K1 din Noua Zeelanda. 
De asemenea revista australiana de Arte Martiale “BLITZ magazin” (Vol. 20 Nr. 6) i-a dedicat romanului recent o pagina (trifudaniel@yahoo.com).
Supriza cea mare insa, este faptul ca, Daniel Trifu a ajuns sa fie si antrenorul personal al lui Tristan Lake Leabu, baietelul ce apare in rolul copilului  “Superman” din noua productie aparuta  in cinematografe, „Superman Returns”.  Pe toata perioada filmarilor, facute in Australia, Tristan s-a antrenat la sala de arte matiale din Sydney, ce-i apartine Daniel.
Trebuie stiut faptul ca Tristan Leabu  are si el radacini romanesti. Strabunicul a fost un roman ce a emigrat in Sua.
In curand, Daniel Trifu va lupta pentru titlul Americii de Nord si Sud, la Open Kyokushin Karate, iar in septembrie, el este invitat la resedinta din Los Angeles a lui Tristan Lake Leabu,  pentru o petrecere in sanul familiei micutului „Superman”.
Din iunie 2007 incep filmarile in Canada pentru urmatorul film “Superman”, iar Daniel Trifu a fost anuntat deja ca urmeaza sa-l insoteasca pe viitorul “Superman”.
Daniel Trifu este si vicepresedintele Societatii Spirit Romanesc din Australia.
Una din dorintele romanilor ce il cunosc pe Daniel este si organizarea unei Gale K1 in Romania, intre campionul Oceaniei si Catalin Smarandescu, transmite corespondentul Romanian Global News, Laurentiu Fulga.
 
Banca Mondiala sustine BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :216
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Directorul executiv al Bancii Mondiale pentru Moldova, Jan Willem Van Der Kaaij, a avut o intrevedere cu prim-ministrul basarabean, Vasile Tarlev, miercuri, 5 iulie.

 

In cadrul acestei intalniri, Jan Willem Van Der Kaaij a subliniat faptul ca Banca Mondiala este dispusa sa acorde sprijin Guvernului basarabean pentru minimalizarea impactului negativ asupra populatiei a majorarii preturilor la gazele naturale importate din Rusia. Oficialul Bancii Mondiale a mentionat rezultate pozitive inregistrate in Basarabia, pe parcursul ultimilor ani, pentru realizarea cresterii economice, precum si in procesul de implementare a Strategiei de crestere economica si reducere a saraciei (SCERS). Oficialul Bancii Mondiale a apreciat mersul implementarii reformelor demarate in tara si, in particular a reformei administratiei publice centrale din Basarabia, a reformei regulatorii etc.
 
Noi spectacole pentru grupul „Valuri de matase”PDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :99
Thursday, 06 July 2006
{mosimage}Grupul muzical din Valuri de Matase participa si anul acesta la seria de spectacole „Culturile capitalei” organizat sub auspiciile primariei orasului Québec.

Grupul Valuri de Matase, format din chitaristul roman Mircea Trifan si flautista canadiana  de origine americana Terry Ellen Christophersen va fi in spectacol in seara zilei de 10 iulie, ora 20.00, in ambianta exceptionala de la „Site Historique de la Visitation”, amenajat pe ruinele celei mai vechi biserici din arondismentul Sainte Foy. Concertul lor va purta spectatorii intr-o calatorie prin muzica celtica veche si moderna, clasica, romaneasca, ungureasca, ceha, rusa.
33 de spectacole vor fi sustinute intre 24 iunie si 7 septembrie de artisti imigranti provenind din peste 20 de tari. Seria de spectacole este rezultatul colaborarii intre primaria orasului Quebec, Ministerul Culturii, Ministerul Imigratie si comunitatile culturale din Quebec, transmite Dan Trifan pentru Romanian Global News.

 


 

 
Alexandru Balanescu aduce povestea Mariei Tanase in ItaliaPDF Print E-mail
Toscana, Italia/Romanian Global News
Accesari :92
Thursday, 06 July 2006
"Maria T - Povestea cantaretei romance Maria Tanase", "Edith Piaf din Bucuresti" - acesta este titlul spectacolului pe care Balanescu Quartet & Klaus Obermaier il vor sustine luni, 10 iulie la orele 21.30 la Cassero Fortezza - Poggio Imperiale, din Provincia di Siena, Regione Toscana.
Concertul se inscrie in cadrul celei de-a VIIa editii a Festivalului AtuttoMondo Poggibonsi World Music Fest care se desfasoara intre 10 si 20 iulie 2006.
Cantareata Maria Tanase, numita "Edith Piaf a Bucurestiului" a incantat o tara intreaga in anii 50, iar pentru momentele deosebite pe care le-a oferit si inca le mai ofera publicului roman, prin inregistrarile muzicii sale, celebrul Alexandru Balanescu ii aduce un omagiu. El i-a dedicat marii voci a muzicii romanesti un disc si un spectacol imbogatit cu imagini ale video-artistului austriac Klaus Obermaier.
Alexander Balanescu s-a nascut in Romania in 1950 iar in 1969, din cauza dictaturii comuniste a lui Ceausescu, a plecat din tara impreuna cu familia sa, pentru a se stabili in Anglia, unde si-a inceput aventura ca muzician si compozitor. In 1992 a inceput sa lucreze cu Mute Records, iar in 1994 a iesit pe piata Luminitza, album in care sunt utilizate ca sursa principala de inspiratie elemente de folclor romanesc. Din aceasta munca s-a nascut si Maria T, o legatura intre Balanescu si radacinile sale.
Spectacolul live Maria T beneficiaza de o serie intreaga de imagini din repertoriu, peisaje din Bucuresti, inregistrari din concertele Mariei Tanase, toate datorate artistului german Klaus Obermaier.
 
Ritmuri romanesti de vara la 32 Old BaileyPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :85
Thursday, 06 July 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 7 iulie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara.
Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Pe perioada verii, organizatorii petrecerilor romanesti ofera tuturor fetelor intrarea gratuita. De asemenea, cei care vor veni cu talonul din ziarul Roman in UK pot intra la Insomnia Party, alaturi de inca un prieten, platind intrarea pentru o singura persoana.
 
Romanii din Franta vin in tabara la OrastiePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :99
Thursday, 06 July 2006
Membrii comunitatii romanesti din Franta pot veni in concediu in Romania, prin intermediul taberei "Scoala de Vara Frontiere", un spatiu fara frontiere.

Tabara va avea loc la Orastie, in perioada 9-29 iulie si se adreseaza tuturor celor care au varsta de pana in 29 de ani, inclusiv, si sunt interesti de tabara de vara.

 

 

 

 
Curs de initiere in pelota adresat tinerilor imigranti din LodosaPDF Print E-mail
Lodosa, Spania/Romanian Global News
Accesari :125
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Municipiul navarez Lodosa, punctul de unde au plecat jucatori de pelota renumiti la nivel international, precum Pepe Martinez sau Jose Esparza, va fi gazda unui curs de initiere in pelota, organizat in luna iulie de Clubul San Francisco Javier.

 

Cursul se adreseaza tinerilor imigranti din regiune, iar pana acum numai cinci baieti straini, printre care si un roman, au indraznit sa isi incerce norocul, sub indrumarea unui profesionist - Camaerro II, tehnician al Centrului de Antrenament Titin III. "Obiectivul este ca acesti copii din strainatate sa cunoasca acest sport si sa indrazneasca sa il practice in cadrul scolii clubului" explica Camarero II. "In primele zile se familiarizeaza cu pelota, cu pozitiile... pana acum fac foarte bine exercitiile si li se vad calitatile. Este important sa aiba chef si sa fie constanti. Dezavantul este ca pana acum nu stiau nimic despre acest sport si ca nu au pe nimeni in afara care sa ii ghideze. Copiii de aici au auzit intotdeauna vorbindu-se in casele lor de pelota" a mai spus sportivul.
Initiativa are ca obiectiv sprijinirea integrarii copiilor straini alaturi de cei din Lodosa. Jesus Gastearena, cel care se ocupa de scoala de pelota din Lodosa, a explicat ca "initiativa iese foarte bine deocamdata". "In prima zi a venit numai un imigrant, iar in a treia sunt deja cinci. Sistemul din gura in gura functioneaza foarte bine in aceste cazuri si speram ca mereu sa vina tot mai multi baieti sa afle mai multe despre pelota". Initiativa este gratis si va fi deschisa tuturor celor care locuiesc in regiune.

 

 
Eseista si romanciera Georgeta Horodinca s-a stins din viata la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :143
Thursday, 06 July 2006
Eseista si romanciera, critic si traducator, ocupanta a unor pozitii importante in cadrul celor mai citite periodice culturale din Romania si secretara a Uniunii Scriitorilor Romani in anii 1960, Georgeta Horodinca s-a stins din viata, la varsta de 76 de ani, la Paris, la finele saptamanii trecute.
Nascuta intr-un sat basareaban, ea si-a facut studiile universitare la Iasi. La finele anilor 50 reuseste sa scoata pe piata o monografie substantiala despre Sartre. Gratie unei aparente de "dezghetare" provocata de noul dictator care a preluat mai tarziu fraiele Romaniei (rare calatorii in strainatate, aparitia catorva autori occidentali, relaxare aparenta a terorii), ea traduce in romana Michel Butor (La Modification - Modificarea), Albert Camus (Strainul), si  Gaetan Picon (Uzul lecturii). Eseurile sale consacrate romancierilor nonconformisti romani incep sa apara si ele. Printre acestia se afla si cele dedicate lui Nicolae Breban, Gelu Naum si Marin Preda, toti acestia deja tradusi si publicati in Franta. Prima culegere de nuvele a Georgetei Horodinca, "Bastarzii" este recompensata de Academia din Bucuresti in 1979. Doi ani mai tarziu, romanul sau "Somnambulii soarelui"  este primit cu aprecieri calduroase.
Dar cu timpul, latul dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu incepe sa semene tot mai mult cu modelele precursorilor sai si devine o dictatura national-comunista feroce. Acuzata de a se fi inconjurat de colaboratori evrei (ea fiind chiar casatorita cu filosoful roman de origine evreiasca Nicolae Tertulian, profesor la Scoala de Inalte Studii din Paris) si de a fi deshis tara influentelor "straine", scriitoarea s-a trezit deodata fara serviciu si marginalizata. Ea a reusit in cele din urma, gratie interventiilor tenace ale Quai d'Orsay, sa vina impreuna cu copilul lor, alaturi de sotul sau.
La Paris, Georgeta Horodinca traduce si publica doi dintre cei mai mari romacieri romani dintre cele doua razboaie: Max Blecher ("Aventurile irealitatii imediate", la Maurice Nadeau) si Gib Mihaescu ("Rusoaica", la Jacqueline Chambon). In 1990, ea publica un alt roman, scris direct in limba franceza, "Anotimpul mort, o istorie romaneasca" (Ramsay), ca si mai multe nuvele in culegeri colective, publicate la Seghers.
In acelasi timp francofona dar si romanofona, ultima sa carte scrisa in limba romana, "Duminica seara", va aparea la editura Apostrof din Cluj. In acest eseu consacrat lui Andre Breton si suprarealismului, este vorba in acelasi timp si despre incredibila explozie nationalista in timpul regimului ultimului tiran roman.
 
Colaborare romano-americana artistica mediata de ICR New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :123
Thursday, 06 July 2006

{mosimage}Institutul Cultural  Roman din New York organizeaza o serie e evenimente ce vor avea loc in New York, in perioada 10-13 iulie, in cadrul programului „Dupa toamna: Realitate si Noul Teatru Roman”.


 

Aceste serii de evenimente aduc la New York trei dintre cele cei importanti scenaristi din Romania, respectiv Gianina Carbunariu Bogdan Georgescu si Vera Ion, impreuna cu jurnalistii de cultura romani Iulia Popovici si dr. Nicolae Mandea, profesor la UNATC din Bucuresti. Avandu-le pe Roberta Levitow si pe Marcy Arlin drept curatori, aceste evenimente ce au la baza lecturi si prezentari teatrale reprezinta un schimb artistic intre scriitorii de piese de teatru din Romania si din Statele Unite, regizorii, jurnalistii de teatru si profesorii ce participa la eveniment ai acestor doua tari.
 
A X-a editie de fotbal amical romanesc din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :218
Thursday, 06 July 2006
{mosimage}Saptamanalul romanesc “Faptu’ Divers” din Canada organizeaza a X-a editie, a Cupei Faptu’ Divers.Evenimentul se va desfasura in perioada 5 – 7 august, in Toronto. La sfarsitul editiei va fi organizat si un picnic. Pentru inscrierea echipelor de fotbal se trimite email la adresa grasote1@faptudivers.com.
 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions