Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Presedintele Traian Basescu pleaca in SUAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :232
Friday, 07 July 2006
Presedintele Traian Basescu va efectua o vizita oficiala in Statele Unite intre 26-28 iulie, la invitatia omologului american George W. Bush.

Vizita se inscrie in cadrul dialogului politic intensificat intre Romania si SUA, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale.Programul vizitei include intalnirea cu presedintele George W. Bush, o conferinta de presa in Biroul Oval si dejunul oferit de seful statului american in onoarea presedintelui Traian Basescu, cu participarea membrilor delegatiei oficiale.
Traian Basescu se va intalni si cu secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, cu liderii congresului american, cu presedintii grupurilor parlamentare de prietenie cu Romania, cu lideri ai Senatului SUA si ai unor organizatii neguvernamentale interesate in problematica strategica regionala.
Presedintele Romaniei va avea un dineu cu reprezentatii conducerii departamentelor economice ale administratiei SUA si cu lideri ai mediilor de afaceri si se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din SUA.
Vizita are loc in contextul incheierii negocierilor si ratificarii Acordului de Acces privind amplasarea facilitatilor militare americane pe teritoriul Romaniei, al cresterii colaborarii in cadrul NATO, inclusiv din perspectiva pregatirii Summit-ului NATO de la Riga, precum si al continuarii contributiei Romaniei la asigurarea securitatii regionale si internationale.
Obiectivele vizitei includ discutarea aspectelor privind consolidarea relatiei strategice bilaterale intre SUA si Romania, in calitate de aliati in cadrul NATO si in lupta impotriva terorismului, precum si interesul comun pentru promovarea securitatii si stabilitatii internationale si regionale.
Dialogul va urmari intensificarea relatiei economice bilaterale, pe fondul atingerii unui varf in domeniul schimburilor comerciale bilaterale si a necesitatii valorificarii potentialului Romaniei pentru investitii americane, cu accent pe domenii precum tehnologia informatiei, infrastructura, domeniul energetic.
Vizita presedintelui Basescu in SUA are loc la un an si patru luni dupa precedenta vizita la Washington, din martie 2005.

 

 
Placebo concerteaza la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Friday, 07 July 2006
Formatia rock Placebo va concerta in Bucuresti pe data de 13 august la Arenele Romane.

Potrivit site-ului formatiei, in cel mai scurt timp va fi anuntata si trupa ce va canta in deschiderea show-ului. Infiintata in 1994, in Marea Britanie, prima lovitura a fost data in topurile britanice , doi ani mai tarziu, cu piesa “Nancy Boy” de pe albumul “Placebo”.
Trupa a fost fondata de doi absolventi ai scolii Luxemburg, Brian Molko si Stefan Oldsal, regasiti intamplator intr-o statie de metrou din South Kensington.
Dupa succesul avut cu piesa "Without You I'm Nothing", 1998, trupa a trecut printr-o perioada mai putin fasta, cel putin in Marea Britanie, presa acuzand permanent personalitatea "cel putin ciudata" a solistului Brian Molko. Totusi, probabil cea mai cunoscuta melodie a celor de la Placebo este hitul „Every me and every you”, piesa extrasa de pe albumul „Without you i’m nothing”.
Ultimul album inregistrat de formatie, The Meds, a avut parte de un debut mai putin fericit, pe data de 17 ianuarie fiind lansat ilegal pe internet.
Lansarea oficiala a avut loc pe data de 13 martie. Primul single al albumului ce contine 13 piese, “Because I Want You” a intrat direct in topurile internationale, pe pozitia a 4-a in Australia si a 7-a in Marea Britanie.

 

 

 

 
Premiile pentru excelenta in telecomunicatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :165
Friday, 07 July 2006
Recent s-a desfasurat cea de-a doua editie a „Premiilor Ericsson pentru Excelenta in Telecomunicatii”, premii ce sunt acordate anual unui numar de studenti in ultimul an de studii si cea mai buna lucrare a unui licentiat, inscris la master cu un subiect din domeniul telecomunicatii de la orice sectie a institutiilor academice din Romania.
La eveniment a participat si Secretarul de Stat pentru Comunicatii din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Florin Bejan, transmite portalul administratie.ro.
Secretarul de Stat pentru Comunicatii i-a felicitat pe studentii premianti si si-a manifestat increderea ca tinerii laureati ai premiilor Ericsson vor deveni in curand nume cunoscute in randul profesionistilor de pe piata de telecomunicatii.
Premiile Ericsson pentru Excelenta in Telecomunicatii se acorda pentru anul universitar 2005-2006, compania cooperand cu toate institutiile academice acreditate din tara care cuprind Catedre de Telecomunicatii. Acest concurs se desfasoara si in alte tari ale Europei de Sud Est, avand o indelungata traditie - 8 ani - in Grecia.
Studentii premiati in cadrul ceremoniei vor avea ocazia sa viziteze sediile din Romania si Suedia ale companiei Ericsson si vor primi cate un post cu durata de un an la Ericsson Romania sau li se va oferi posibilitatea de a candida la un numar de cinci posturi pe o perioada de trei luni pe parcursul verii la Ericsson Romania.
 
Romania – prezenta la Festivalul DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romani/Romanian Global News
Accesari :130
Friday, 07 July 2006
In orasul Ulm din Germania, va avea loc in perioada 7-16 iulie, a noua editie a “Festivalului Dunarii” sub titlul “Dunarea mea.
Priviri asupra unui fluviu, priviri asupra Europei” in organizarea Muzeului Dunarean de la Ulm.
Evenimentul se desfasoara cu spijinul Bulgariei, Romaniei, Serbiei si Ungariei.
Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian, Romania va fi reprezentata prin Biroul Dunarea Tulcea, Muzeul Bucovinei si orasul Sibiu. De asemenea IBD/GTZ Serbia va prezenta traseul pentru ciclism de-a lungul Dunarii, proiect in care este inclusa si Romania.
Pe toata durata festivalului vor avea loc spectacole de dans, balet, muzica si teatru sustinute de tarile invitate.
 
Experti austrieci au predat managerilor din Inspectoratul General al Politiei Romane tainele relatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :160
Friday, 07 July 2006
Doi ofiteri de politie austrieci, experti in domeniul relatiilor publice, au sustinut in perioada 3-6 iulie un seminar de pregatire pe tema comunicarii publice si cu mass-media.Astfel, colonelul Gerald Hesztera, purtator de cuvant al Politiei Judiciare din Austria (B.K.A.) impreuna cu colonelul Rudolph Gollia, purtator de cuvant al Ministerului de Interne austriac, le-au prezentat directorilor si sefilor de servicii din Inspectoratul General al Politiei Romane cadrul relational precum si tehnicile si modalitatile de comunicare folosite de Ministerul de Interne si Politia din Austria, in relatia cu mass-media.
La lucrarile seminarului au participat si ofiteri de presa/purtatori de cuvant de la Directia Informare si Relatii Publice a Ministerului Administratiei si Internelor, precum si de la unitatile teritoriale de politie, transmite Prompt Media. La final, oaspetii austrieci au fost primiti de Inspectorul General al Politiei Romane, chestorul principal de politie Dan-Valentin Fatuloiu, care le-a adresat multumiri pentru sprijinul acordat politistilor romani, asigurandu-i, totodata, ca informatiile furnizate in cadrul intalnirilor vor fi preluate si adaptate la cerintele pietei media actuale din Romania. Seminarul s-a desfasurat in cadrul modulului media al Proiectului PHARE "Centrul de resurse pentru combaterea traficului de fiinte umane”, finantat de Uniunea Europeana.
 
Acordul romano-rus privind mormintele militare a fost ratificatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Friday, 07 July 2006
Acordul intre Romania si Federatia Rusa privind regimul juridic al mormintelor militare romane aflate pe teritoriul Federatiei Ruse si al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei.
A fost ratificat vineri, 7 iulie. Acordul creeaza cadrul juridic necesar identificarii, amenajarii si conservarii mormintelor si monumentelor ostasilor romani cazuti la datorie in timpul celor 2 razboaie mondiale si in perioada postbelica pe actualul teritoriu al Federatiei Ruse. Acordul are prevederi similare in ceea ce priveste mormintele militare ruse aflate pe teritoriul Romaniei.
Pe teritoriul Romaniei sint inhumati peste 25.000 de militari rusi, in cimitire special amenajate inainte de 1989, iar in Federatia Rusa, dupa datele provizorii, exista oseminte a circa 20.000 de militari romani, majoritatea morti in prizonierat.
 
Program international de cooperare pentru tineri la PloiestiPDF Print E-mail
Ploiesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :119
Friday, 07 July 2006
Programul international de cooperare pentru tineri Scuolaxenia, se desfasoara in perioada 7 – 14 iulie in Ploiesti.
Programul se desfasoara in prezent la nivelul a 19 orase din Europa si a fost initiat si demarat de Uniunea Europeana in 2004. Atunci, 30 de elevi ploiesteni, componenti ai Consiliului Local al Elevilor si castigatori internationali ai grupului de debateri, au fost prezenti in Grecia la Jocurile Olimpice.  Primaria municipiului Ploiesti gazduieste cu acest prilej 30 de elevi din Grecia si Ucraina.  Scopul principal al acestui program este promovarea cooperarii intre tinerii din diferite orase europene. Elevii inclusi in program vor participa la activitati interactive axate pe oprirea consumului de droguri. Alaturi de copiii ploiesteni fiecare delegatie isi va prezenta intr-un stil original tara din care provin. Cu aceasta ocazie, copii din Grecia si Ucraina vor vizita municipiul Ploiesti si diferite locatii din judetul Prahova: Centrul Cultural Nicolae Iorga din Valenii de Munte, Manastirea Suzana, Muzeele Nicolae Grigorescu si Iulia Hasdeu din Campina, Muzeul Cinegetic Posada, Castelul Peles si salina din Slanic.
 
Expeditie in jurul Europei intr-un scaun cu rotilePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :81
Friday, 07 July 2006
Atletul paraplegic Vasile Stoica a plecat vineri, 7 iulie, din Bucuresti, intr-o expeditie in jurul Europei.
Expeditia, denumita “Calatorie la capatul pamantului”, pe un traseu de 5000 km, va fi facuta doar in sacunul cu rotile. Startul a fost dat in fata Teatrului National, in prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu precum si a unor reprezentanti ai unor ONG-uri si asociatii ale persoanelor cu dizabilitati. Vasile Stoica este unul dintre putinii romani care sunt Inclusi in Cartea Recordurilor.
 
Forul Democrat al Romanilor din Moldova sustine propunerea lui Traian BasescuPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 07 July 2006
{mosimage}Intr-o declaratie primita la redactie  Consiliulul Director al Forului Democrat al Romanilor din Moldova isi exprima sustinerea pentru propunerea  presedintelui Basescu de a integra Basarabia in UE in acelasi timp cu Romania.
 

{mosimage}„Membrii Forului Democrat al Romanilor din Moldova au aflat cu stupoare de faptul ca Presedintele Republicii din Moldova, Vladimir Voronin, a respins categoric propunerea domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei, privind integrarea concomitenta a Romaniei si Republicii Moldova in Uniunea Europeana.  Consiliul Director al FDRM condamna aceasta atitudine tradatoare a presedintelui V. Voronin care contravine sfidator aspiratiilor de integrare europeana ale cetatenilor Republicii Moldova si care incalca flagrant si declaratiile oficiale ale Parlamentului, Guvernului Republicii Moldova si chiar cele facute anterior de catre presedintele presedintelui V.Voronin. Respingerea fariseica a acestei sanse - unica reala pentru Republica Moldova - de integrare europeana concomitent cu Romania la 1 ianuarie 2007, in conditiile in care Rusia doreste reactivarea planului Kozak, declansand contra Republicii Moldova un adevarat "razboi economic", care vizeaza pretul gazelor si refuzul de a accepta pe piata rusa productia vinicola moldava, constituie o adevarata tradare a intereselor noastre nationale. In acest moment crucial pentru destinele neamului romanesc si ale Republicii Moldova, FDRM  face apel catre toate fortele patriotice si democratice ca acestea sa-si uneasca eforturile intr-un front comun de actiuni energice pentru a impune Parlamentul, Guvernul si Presedintia Republicii Moldova sa rectifice de urgenta aceste greseli flagrante, cu consecinte grave pentru soarta tinerelor generatii, si sa faca tot posibilul ca sa nu se rateze aceasta sansa istorica unica de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007”, se arata in comunicatul FDRM, primit la redactie.


 

 
Patriarhii Rusiei si Romaniei au discutat despre Mitropolia BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :188
Friday, 07 July 2006
{mosimage}Patriarhul Teoctist a avut o intalnire cu Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei, cu ocazia intrunirii Mondiale a Liderilor Religiosi, desfasurata la Moscova, in perioada 3-5 iulie.
{mosimage}In cadrul acestei reuniuni egumenice, s-au intalnit reprezentanti ai bisericilor crestine, ai islamului, iudaismului, budismului, taoismului si hinduismului. Potrivit reprezentantilor Patriarhiei Moscovei, scopul acestei intruniri religioase mondiale este acordarea de sprijin cooperarii intre credinciosi de diverse religii in scopul identificarii unor solutii pasnice la problemele deosebit de dificile ale lumii.
Potrivit Mediafax, problema Mitropoliei Basarabiei a fost abordata in cadrul unei intrevederi a Patriarhului Teoctist cu Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei. intalnirea a fost apreciata de Patriarhul Teoctist, al Bisericii Ortodoxe Romane, drept un pas important in rezolvarea disputelor privind subordonarea acesteia.
"Noi aplicam dialogul in privinta Mitropoliei Basarabiei. Suntem in dialog si vom continua dialogul. Suntem in acelasi context al marilor probleme puse in aceasta adunare (intrunirea Mondiala a liderilor religiosi)", a precizat Patriarhul Teoctist, subliniind ca demersurile Bisericii ar putea fi sprijinite si de initiativele politicienilor.
Solicitate de stirea de Garda, fete bisericesti din cadrul Mitropoliei Basarabiei au declarat ca astfel de intalniri au, in special, tente diplomatice. “E greu de crezut ca Biserica pro-rusa va ceda principiilor de care s-a condus introtdeauna, de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, la 14 septembrie 1992, pana in prezent”. in acelasi context, Andrei Deleu, purtatorul de cuvant al Mitropolitului Basarabiei, a amintit numeroasele conflicte initiate de reprezentantii Bisericii pro-ruse la Floresti, Hagi-Curda (Ismail), Carnateni (Causeni), Corlateni (Balti) sau la Bubueci.
“Reprezentantii Mitropoliei pro-ruse asa si nu au insusit regula crestineasca potrivit careia ar trebui sa respecte, in primul rand, optiunea crestinilor care, dintr-un indemn crestinesc propriu adera la Mitropolia Basarabiei”, sustine Andrei Deleu, amintind ca Hotararea Guvernului R. Moldova, nr. 740, din 2002, potrivit careia locasele de cult sunt date in folosinta Mitropoliei Moldovei, a stimulat litigiile care mocnesc acolo unde apar comunitati paralele.
Secretarul Mitropoliei Chisinaului si al Moldovei, Vadim Cheibas, contactat de stirea de Garda, a declarat ca astfel de conflicte “nu sunt bune sub nici o forma”. Parintele Cheibas a precizat ca slujitorii Mitropoliei Moldovei “nu pot sa nu tina cont de opiniile inaltilor prelati”. Cheibas a mai specificat ca “a venit timpul ca mofturile sa dispara. Este principala credinta ortodoxa, inchinarea unui Hristos Dumnezeu si unificarea credintei”, fara a preciza daca declaratia sa nu exclica aceleasi tentative de respingere a oricaror intentii de aderare la Mitropolia Basarabiei.
 
Noaptea neagra din ‘49PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :201
Friday, 07 July 2006
{mosimage}In noaptea de 5 spre 6 iulie se implinesc 57 de ani de la noaptea neagra din 1949, când 11 mii 293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor si deportate in Siberia si Kazahstan, iar in gospodariile lor s-au asezat cu traiul „specialisti” veniti de aiurea pentru a „ajuta” moldovenii „sa construiasca un trai nou”.

Astfel a fost realizata hotarârea biroului politic al comitetului central al partidului comunist al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenesti a chiaburilor, fostilor mosieri, marilor comercianti... si alte categorii, precum si a familiilor acestora”.
Martorii acelor evenimente spun ca „raznareadka” celei de a doua deportari in masa a moldovenilor nu prevedea deportarea intregii familii, fiind ridicati doar membrii familiei care se aflau acasa, in unele cazuri copiii singuri, inclusiv sugarii.
Potrivit statisticilor triste, in ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate in Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Aceste cifre, insa, nu reflecta intreaga proportie a dramei moldovenilor, deoarece numarul victimelor deportarilor a fost calculat reiesind din 3 membri ai familiilor. Se stie, insa, ca au fost ridicate familii cu 7-8 si chiar 14 copii.

 

 
Declaratia de venituri pentru romanii din Italia   PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :188
Friday, 07 July 2006
{mosimage}Lucratorii extracomunitari care doresc sa beneficieze de noile reduceri fiscale pentru fiii pe care ii au in intretinere, (reduceri care intra in vigoare cu declaratiile de redit din acest an), vor trebui sa justifice "identitatea copilului".Aceasta va putea fi facuta cu ajutorul documentelor doveditoare. Ei vor avea astfel nevoie de libretul de familie eliberat de catre Comuna, in cazul in care copiii sunt inscrisi in registrul Starii civile (Anagrafe), documente echivalente (libretul de familie romanesc), tradus si autentificat la Consulatul italian din tara de origine. Aceste prevederi sunt cuprinse in Circulara n. 13 Modelul 730/2006
 (http://www.agenziaentrate.it/ilwwcm/resources/file/eb275b06f3a5170/circolare_13.pdf),
venituri 2005.
O alta noutate a declaratiei de venituri din acest an este si prevederea conform careia contribuabilul care face declaratie de venituri poate alege sa doneze o cota de 5 la mie din impozitul pe venit asociatiilor de voluntariat, Onlus, asociatiilor de promovare sociala si fundatiilor legal recunoscute.
 
Puncte de vedere: Romani in UK, tacere si subiect tabuPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :370
Friday, 07 July 2006
{mosimage}V-ati trezit vreodata intr-o dimineata cu durere in suflet in UK? Ati patit vreodata sa va doara sufletul pentru ca sunteti Roman in UK? Eu am patit, si sunt convinsa ca nu sunt singura. Nimeni nu vorbeste despre aceste sentimente, tacem cu totii, nimeni nu scrie, si ignoram cu totii anumite subiecte, considerate tabu. Noi tacem, altii ignora.

Romani in UK- am devenit cu totii, prin ceea ce suntem un subiect de discutie si filozofie, atat in tara cat si in afara. Se spune despre noi ca suntem dezbinati, ca nu ne implicam prea mult in viata sociala, ca bem vin romanesc si mancam mici, suntem judecati, si criticati, suntem identificati ca un tot, si se scriu proiecte pentru sustinerea noastra. E bine, se face ceva, dar ne-a intrebat cineva in afara de doctorul de familie, sau cel particular platit scump, ce ne doare in UK?
De ce suntem judecati si ramanem in tacere? De ce suntem condamnati si tacem in continuare? Pentru ca drepturile pe care le avem, si cu acre suntem obisnuiti sunt limitate aici. De frica, din cauza vremurilor care au fost, si care inca nu s-au sfarsit pentru multi dintre noi. Ne vom schimba singuri, in timp, daca vom deveni cetateni ai uniunii europene. Incearca altii, si am incercat, inclusiv eu, recunosc, si imi asum responsabilitatea, sa filozofeze despre romanii in UK. Si astfel, romanii in UK, devin un subiect in presa, un subiect de proiect.Dar cine ce scrie despre noi? A scris si a spus cineva ce inseamna sa fi imigrant in UK. Facem sacrificii, uitam de viata de multe ori, se fac lucruri la care cineva din Romania nu s-ar gandi, si nu ne gandeam si noi la ele, erau necunoscute inainte de a ajunge aici, dar le facem, pentru ca asta e sistemul. E un dans, Am intrat in hora, jucam, pentru ca nu avem cale de intors.
Ani de zile s-a aplicat pentru viza de afaceri, pentru a ramane legal aici. Am venit multi ca si turisti, au pair, soferi sau studenti aici, si ne-au transformat avocatii sau consultantii juridici in oameni de afaceri, liber angajati, cu conturi de afaceri. Era singura solutie de a sta legal. Inainte de epoca asta, se predau romanii si cereau azil, isi denigrau tara si spuneau ca sunt persecutati in Romania, pentru ca asa puteai sa ramai aici. E moral sau imoral ceea ce am facut si ceea ce se face? Au venit altii ilegal aici, si au ramas tot cu statutul de ilegali, pentru un viitor mai bun, Dar viitorul este nesigur, prezentul care il traim e trecator, si trecutul, trecutul asta dureros de roman in UK, care s-a cladit cu zdroaba si dureri aici, ramane, e sigur, e o poveste. Poevestea noastra, individuala, ramane in viata noastra si nu il vom uita. Pentru ca a fost dureros, si ce doare nu uiti in viata.
Cine e de vina pentru tacerea si durerea noastra? Sistemul? Care? Amandoua, atat cel romanesc, pentru ca ne-a lasat in bataia vantului, si cel britanic, pentru ca ne-a ignorat total.
Tacem si ne e frica. De ce ne e frica? Celor ilegali, le e frica de fiecare sirena de politie pe care o aud, de bataile in usa, pentru ca ar putea fi cei de la imigrari, care te iau si te trimit acasa. Stiu autoritatile si cei de acasa, ce inseamna sa sari pe geamul unei bai de la etajul 1, si sa iti rupi piciorul in fuga, pentru a nu fi trimis acasa? Vrea sistemul sa stie ca sunt alti romani care au informat autoritatile britanice de nume si adrese ale romanilor ilegali, si acestia au fost trimisi acasa?
Vorbeste cineva despre centrele de deportare si ce se intampla acolo? Cei ilegali lucreaza pe alte acte, si isi asuma riscuri, pentru ca daca sunt prinsi sunt tratati ca si criminalii. Pentru a te folosi de acte false e un act criminal si see pedepseste ca atare. Nu exista nici un roman in UK, in afara poate de cei aflati in adevarate vizite de afaceri, a celor ventii in vizite oficiale, care sa nu cunoasca romani ilegali, sa nu stie cum se vine in Anglia dara viza, care este procedura si cat costa. Vorbeste cineva despre aceste subiecte tabu? Doare, dar tacem cu totii. Nu e bine sa vorbesti. E moral sau imoral sa faci aceste lucruri? E bine sau e rau? Cine as fi eu, sa judec. Suntem noi, formatorii de opinie mai morali, ca sa judecam? NU!
Nu a facut nimeni nici o incercare de a identifica aceste probleme, de a le expune, de a cere ridicarea vizelor de a cere sa fim lasati in pace sa ne vedem de viata noastra. Destine schimbate,o viata diferita de a celor care traiesc in jurul nostru, doar pentru ca suntem romani in UK. S-a intrebat guvernul Romaniei vreodata de cate ori ne-am dorit noi, cei de aici, sa fi avut Romania alt statut, sa fie vazuta altfel. Noi nu suntem implicati in strategii de imbunatatire a imaginii tarii, nici in planuri de marketing ale unor firme uriase, si cu toate acestea, am schimbat cu totii parerea celor care ne-au cunoscut aici, despre Romania, in bine. Prin ceea ce suntem, prin mnca depusa, prin incercarea de a arata strainilor care ne sicaneaza, o parte frumoasa a Romaniei. Fiecare roman in patriot in felul lui.
Avem familii in Romania, trece timpul, si noi ramanem aici. Se duc anii, si nu putem sa recuperam timpulk pierdut, aminitirile pe care trebuia sa le avem cu familia, dar le-am ratat fiind aici. Sunt parinti care si-au lasat copiii in Romnia si au venit ilegal in Anglia. De ce? Pentru ca nu aveau conturi bancare consistente in Romania, proprietati pe numele lor, servicii bune, si carti de munca completate pentru a li se aproba o viza. Pai daca ai avea, ai mai veni aici, sa iti rupa spatele muncind, sa plangi si sa simti ca o iei razna? Ai mai veni sa stai in cartiere jalnice ale Londrei, cu alti cinci sau zece romani in casa, sa te sufoci, pentru a strange un ban? Sunt copii in Romania care nu inteleg unde e mama si tata, de ce parintii altor copii plecati in Spania sau Italia merg sa isi vada copiii, iar parintii lui nu vin. Copiii astia cresc, parintii lipsesc pentru a auzi primul cuvant rostit de odrasla lor, pentru a vedea primul pas al copilului, prima zi de scoala. Avem parinti in Romania care imbatranesc, si ii imbatrinim si noi, pentru ca stiu ca ne e greu, si in tacere isi dau seama ca nu le spunem prin ce trecem. Ii framanta faptul ca nu au putut sa ne ofere ceva mai bun, se invinovatesc pentru soarta noastra. Sunt parinti, e firesc. Asteptam decizia la o viza, dureaza luni, la altii ani. Pierdem lucruri existentiale prin absenta noastra, care nu pot fi recuperate.
Ce fac oficialii romani pentru a usura viata romanilor in UK? Stiu oficialitatile si diplomatii romani de ce tacem, stiu despre existenta acestor dureri? Stiu ei despre romanii care nu au vazut zambetul copiilor lor? Au copii si ei. Si-au imaginat cum e sa nu iti vezi copilul plecat in Anglia pentru un viitor mai bun ani de zile? Stiu cum este sa te intorci acasa dupa o lunga absenta si sa izbucnesti in lacrimi cand iti vezi parintele care te asteapta la aeroport? Sa te simti vinovat pentru umerii apasati ai lui, pentru batranetea care i se citeste pe fata? Stiu cum e sa ti se rupa sufletul in doua pentru ca esti departe de ce iti e drag, si nu te poti urca in avion sa pleci acasa, cand ai vrea?
De ce nu si-au unit fortele bisericile, asociatiile pentru romanii din UK, ambasada, pentru a scrie o petitie semnata cu siguranta de zeci de mii de romani, adresate sistemului britanic, cerand drepturi pentru noi, cerand sa fim tratati in conditii umane? De ce le convine tuturor sa ne ignore si sa ne lase in pace in tacerea si durerea noastra?
(Preluare Roman in UK. Editorial de Cristina Irimie)

 

 
Ghidul concediului  la romanii care lucreaza in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :154
Friday, 07 July 2006

Dreptul la concediu, recunoscut de Codul Civil si de Constitutie, este un drept care priveste in mod nediscriminatoriu pe fiecare muncitor din Italia, si in consecinta se splica si romanilor care lucreaza in aceasta tara.  


 

Zilele de concediu sunt zilele lucratoare nemuncite (de luni pana sambata) si nu zile calendaristice considerate de regula libere sau alte sarbatori pentru care sunt prevazute zile libere. Muncitorii autonomi isi pot lua concediul atunci cand doresc, hotarand perioada si durata in mod liber.
Muncitorii angajati vor stabili perioada concediului de comun acord cu angajatorul. Legea prevede conditiile generale (un minimum de zile sau bani) de la care contractele colective pe categorie pleaca, oferind de regula muncitorului conditii mult mai avantajoase.
De obicei, pentru muncitorii subordonati, perioada concediului nu poate fi mai mica de patru saptamani si este obligatoriu. Muncitorul nu poate renunta la concediu, pentru ca de cateva luni a fost abrogata posibilitatea de a primi un surplus de bani pentru concediile neluate. Doar in cazul in care raportul de munca se intrerupe, muncitorul are dreptul la bani in schimbul zilelor de concediu.
in general angajatorul stabileste si comunica din timp perioada concediului, tinand cont de necesitatile firmei dar si cele ale angajatului.
In cazul vacantei colective (cand activitatea firmei se intrerupe pentru un numar de zile), muncitorii care au luat deja zile din concediu sau pur si simplu au de luat mai putine zile de concediu decat durata vacantei colective, vor fi considerati absenti motivat si nu vor fi platiti sau de comun acord cu angajatorul vor lua zile de concediu in avans.
Anumite zile in care muncitorul lipseste motivat sunt considerate zile lucratoare si contribuie la stabilirea perioadei concediului. De exemplu, cele sase luni de concediu pentru sarcina, concediile medicale (daca muncitorul se imbolnaveste in timpul concediului de odihna, acesta se intrerupe si se intra in concediu medical), concediul pentru luna de miere, contribuie la calcularea concediului ca zile lucrate.
In alte cazuri, cum ar fi zilele absentate pentru concediul facultativ de maternitate sau paternitate, sarbatori religioase sau nationale, imbolnavirea copiilor, greva sau fara motiv, nu sunt luate in calcul ca zile lucrate la stabilirea duratei concediului.
In mod clar chiar si muncitorii part-time au dreptul la concediu, dar in acest caz trebuie facuta distinctia intre cine lucreaza cu norma redusa in zilele lucratoare (de exemplu in toate dupa-amiezile) si cine munceste cu norma intreaga dar numai in anumite zile ale saptamanii sau ale lunii (de exemplu sapte zile pe luna). in primul caz durata concediului este aceeasi cu cea a muncitorilor cu norma intreaga iar in al doilea, perioada de concediu va fi redusa proportional cu durata muncii prestate.
In linii mari, concediul se ia in perioada lunilor iulie-septembrie. Daca partile sunt de acord, concediul poate fi impartit in doua perioade pe parcursul anului. Menajerele extracomunitare care intentioneaza sa isi petreaca vacanta in tara pot stabili de comun acord cu angajatorul cumularea a doua concedii anuale.
Drepturi banesti
Pe perioada concediului, muncitorul va primi salariul normal, exceptand eventualele sporuri (toxicitate, noapte, etc.). Pentru muncitorii care nu au implinit un an de cand au fost angajati, suma cuvenita se calculeaza astfel: un salariu anual se imparte la 12, rezultatul inmultindu-se cu numarul de luni lucrate. De exemplu, daca un muncitor a fost angajat in ianuarie cu un salariu de 1200 de euro, iar in august pleaca in vacanta, va primi pentru cele 7 luni lucrate 700 de euro. in acelasi mod se calculeaza drepturile banesti si pentru muncitorii cu contract pe perioada determinata.
in ceea ce priveste drepturile banesti pentru concediu ale colaboratorilor casnici, calculul este foarte simplu: pentru concediu se poate plati un salariu lunar sau doisprezecimile corespunzatoare numarului de luni lucrate. Pentru colaboratorii casnici platiti la ora, calculul drepturilor banesti se face in modul urmator: suma reprezentand castigul pentru o luna calendaristica se imparte la 26 iar suma astfel obtinuta va fi platita pentru fiecare zi de concediu.
Pentru menajerele si ingrijitoarele primite in spatiu, la calculul sumei cuvenite pentru concediu se va lua in considerare si suma reprezentand indemnizatia de primire in spatiu. Valorile stabilite pentru 2003 sunt: 1,470 euro pe zi pentru pranz si mic dejun, o suma identica pentru cina si 1,272 euro pe zi pentru cazare. De retinut ca pentru perioada in care angajatorului sau persoana ingrijita lipseste, indemnizatia de primire in spatiu se ia in calcul ca si pentru o perioada egala muncita.
 
Romanii din Spania au o noua asociatie - Asociatia Culturala a Romanilor “Dacia”PDF Print E-mail
Palma de Mallorca, Spania/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 07 July 2006

{mosimage}Debutul acestei asociatii in viata publica a avut loc in zilele de 16, 17, si 18 iunie cand in Palma de Mallorca s-a desfasurat manifestarea organizata de Consiliul pentru Imigratie a Guvernului Balear (Consejeria de Inmigracion y Cooperacion del Gobierno de las Islas Baleares) - Prima intalnire a Popoarelor Lumii (I Encuentro de Pueblos del Mundo).

Potrivit publicatiei Roman in Lume, la eveniment au participat aproximativ 20 de organizatii din 14 tari, iar Romania a fost reprezentata de Asociatia Culturala a Romanilor din Palma de Mallorca – DACIA (ACRPM). Manifestarea s-a desfasurat dupa urmatorul program: vineri, 16.06.06, ora 18:00, defilarea organizatiilor participante; plecarea s-a facut din Plaza Mayor, prin fata Primariei, si sosirea in Parque del Mar, unde pe o scena au evoluat pe rand toate echipele tarilor participante. Romania a fost reprezentata cu un dans popular din Maramures, iar originalele costume populare maramuresene au facut o buna impresie publicului. In acelasi timp, s-a oferit asistentei cozonac si palinca, asa cum se face la o “claca” autentica maramureseana. Apoi toti participantii, precum si publicul romanesc doritor, s-au deplasat la un restaurant romanesc din Santa Ponsa, unde patronii i-au primit pe toti cei prezenti si seara s-a incheiat intr-o frumoasa atmosfera romaneasca cu muzica, bere si mititei.
In zilele de 17 si 18 iunie la standul asociatiei, au fost prezentate si alte aspecte ale culturii romanesti. Au fost expuse acolo obiecte de artizanat romanesti si s-a facut si o prezentare multimedia a Romaniei prin intermediul unui film documentar inregistrat de pe canalul TV Viajar - o calatorie prin Romania, incepand din Maramures pana pe litoralul Marii Negre si in Delta Dunarii, trecand prin Sighisoara, Brasov, Bucuresti, Cluj si terminand tot in nord, cu o nunta din tara Oasului. De  asemenea, a fost prezentat si un DVD cu un scurt metraj intitulat “O calatorie cu mocanita pe Valea Vaserului” in care a fost scos in evidenta potentialul turistic si frumusetile naturale din nordul tarii noastre. La stand a avtu loc, totodata, si o degustare de produse specifice romanesti, cum ar fi cozonacul, telemeaua, cascavalul afumat si cotletul afumat care au facut deliciul vizitatorilor.
 
Centrul Hispano Rumano din Alcala de Henares se pregatestre de inaugurarePDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/Romanian Global News
Accesari :246
Friday, 07 July 2006

{mosimage}Conducerea Guvernului Comunitatii Madridului pregateste, pentru zilele urmatoare, inaugurarea Centrului Hispano – Rumano din Alcala de Henares, care are deja sediu.

 

Centrul pentru Participarea si Integrarea Imigrantilor sau cum se numeste acum, Centrul Hispano – Rumano are ca sarcina sprijinirea integrarii romanilor din Comunitatea Madridului. Proiectul este finantat prin Consiliul pentru Imigratie – Consejeria de Inmigracion – prin intermediul careia Centrului Hispano – Rumano i-au fost acordate fonduri de aproape 700.000 euro, pentru o perioada de doi ani. Gestionarii acestui proiect despre care nu se cunoaste inca mare lucru sunt doua asociatii. Presedinta Comunitatii Madridului, Esperanza Aguirre, a participat pana acum la doua inaugurari de centre pentru integrarea imigrantilor, cel pentru comunitatea boliviana si cel columbian, informeaza Roman in Lume. Este asteptata acum programarea inaugurarii efective a Centrului Hispano – Rumano din Alcala de Henares. Sediul Centrului Hispano – Rumano se afla intr-o zona apropiata Garii din Alcala de Henares, pe strada Goya.

 

 
Castellon regiunea cu cea mai mare densitate de romaniPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :212
Friday, 07 July 2006
{mosimage}In regiunea Castellon se afla cea mai mare densitate de romani, in special de damboviteni, din Spania.

Orasul Castellon de la Plana a devenit un soi de Mecca a dambovitenilor deoarece la fiecare 6 locuitori, unul e din judetul Dambovita. Din cei 60.000 de locuitori ai orasului spaniol, cam 30.000 sunt romani, iar dintre acestia, 10.000-12.000 sunt din judetul Dambovita. Romanii lucreaza pe diferite posturi, ca receptioneri, barmani etc. Istoria emigrarii romanilor in Spania a inceput in principal din Targoviste si Arad. Comunitatea de romani din provincia Castellon a crescut foarte repede in ultimii ani. Acum exista patru asociatii romanesti in aceasta zona. Ca semn de apreciere pentru romani, spaniolii au infiintat Piata Bucuresti. Astfel Castellon a devenit un oras infratit cu Targoviste. Cei doi primari s-au intalnit in octombrie, anul trecut si au pus la cale un protocol de sprijin reciproc, economic, cultural si social, intre cele doua orase.

 

 
Control romanesc in PirineiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :125
Friday, 07 July 2006
Colaborarea dintre Politiile de Frontiera ale Romaniei si Spaniei se materializeaza acum prin schimbul temporar de profesionisti.
Pentru a intari controlul la intrarea in Spania si pentru a depista mai usor documentele romanesti false, timp de 3 luni, vamesii din La Junquera, punctul de frontiera din Pirinei, vor beneficia de ajutorul a 3 politisti romani. Acestia nu sunt primii politisti care ajung sa fie detasati temporar la frontiera spaniola, schimbul acesta de profesionisti aflandu-se la a doua editie. Anul trecut acelasi numar de politisti a sprijinit activitatea colegilor spanioli. |n acelasi timp, trei politisti spanioli au fost detasati la Oradea pentru a intari controlul si la iesirea din Romania.
Detasarea politistilor a fost efectuata, ca si anul trecut, pentru ca in aceasta perioada exista un mare flux de calatori intre cele doua tari. Acest lucru imbunatateste sistemul de control, insa, principala problema a calatorilor romani care intra in Spania si, in general, in spatiul Schengen, continua sa fie dovedirea scopului vizitei. De aceea, eliminarea obligativitatii prezentarii unei invitatii la iesirea din Romania nu-i scuteste pe romani la alte granite europene de justificarea calatoriei. Din aceasta cauza, necesitatea unei invitatii sau a unei rezervari de hotel la controlul din Pirinei continua sa fie actuala.
 
Filmul romanesc – la festivalul de film "Cinema in Bloom " din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :114
Friday, 07 July 2006

{mosimage}In Toronto a avut loc deschiderea primului festival de film est-european la Toronto, "Cinema in Bloom" unde au fost prezentate realizari cinematografice ale unor cineasti de frunte din Romania, dar si din Grecia, Bulgaria, Turcia, Serbia si Montenegru.

 

La ceremonia de deschidere au participat numeroase personalitati, printre care si consulul general al Romaniei la Toronto, Nicanor Teculescu.
Pe durata celor trei zile ale festivalului, numerosii spectatori au avut ocazia de a viziona cate doua filme in fiecare seara.
Atentia comunitatii romanesti s-a indreptat bineinteles asupra filmului romanesc "Binecuvantata fii inchisoare", productie ce a fost prezentata in ziua cea de-a doua zi a acestui eveniment. Filmul este bazat pe o carte scrisa de Nicole Valery-Grossu (Binecuvantata fii inchisoare - Plon, Paris), este realizat de Nicolae Margineanu si are in rolul principal pe Maria Ploae. Filmul a castigat premiu pentru contributie artistica la cea de-a 27-a editie a Festivalului Filmului Lumii de la Montreal.
Productia este bazata pe fapte reale si isi propune sa poarta spectatorul in Romania sfarsitului anilor 1940 si inceputul anilor 1950, o Romanie stalinista unde regimul la putere incepe prigoana impotriva propriului neam si propriei credinte.
Filmul prezinta poveste unei tinere, Nicoleta, o intelectuala romanca ce este arestata si incarcerata pentru credintele ei ce se opun regimului comunist din acea perioada. Dincolo de toate greutatile traite, aceasta se transforma in figura de frunte a rezistentei si jertfei crestine romanesti si, prin extrapolare, a jertfei crestine universale.
Nicolae Margineanu a realizat filmul intr-un stil apropiat reportajului, urmarindu-si personajele cu camera pe umar, dand astfel autenticitatea necesara unui film bazat pe fapte reale. Cadrul folosit pentru turnaj - fortul 13 Jilava, fosta inchisoare Malmaison si cariera de piatra din Ovidiu - completeaza panoplia de detalii care dau forta artistica si credibilitate filmului.In rolul principal, cel al Nicoletei, Maria Ploae isi construieste rolul cu acurateta si cu forta. Maria Ploae conduce personajul Nicoletei de la slabiciune la forta, de la indoiala la credinta, de la tentatia de ura la o bunatate apropiata de sfinteni. Din distributie mai face parte si Dorina Lazar, Ecaterina Nazarie, Victoria Cocias, Maria Rotaru Iulia Lazar.
Potrivit unui articol aparut in „Observatorul”, publicatie a romanilor din Canada, "Binecuvantata fii inchisoare" este un film ce ar trebui vazut de catre cei care au trait acea perioada, dar mai ales de catre tinerii pentru care acea perioada nefasta a istoriei ar putea constitui o sursa creatoare de principii, de inspiratie si de credinta.
 
Sculptura unui roman in fata Guvernului Tarii BascilorPDF Print E-mail
Vitoria, Spania/Romanian Global News
Accesari :135
Friday, 07 July 2006

{mosimage}O statuie de doi metri inaltime a fost inaugurata in Vitoria in semn de omagiu adus poetului Esteban Urkiaga “Lauaxeta”.

 

Reprezentarea in bronz a poetului a fost realizata de catre artistul roman Ioan Septimiu Jugrestan. Statuia, un bust, a fost instalata in fata sediului Guvernului Tarii Bascilor – Pais Vasco si inaugurarea a fost facuta cu mare pompa. “Trebuie sa dam totul in numele libertatii pe care o iubim”, este fraza poetului Lauaxeta, care a ramas inscrisa in piatra. Poet, scriitor si ziarist, Lauaxeta este considerat un simbol al poeziei si literaturii basce din epoca sa si un erou in lupta pentru libertate, informeaza Roman in Lume. El s-a nascut in 1905 si a fost executat prin impuscare in 1937, pe 25 iunie, in orasul Vitoria. Creatorul acestui monument, artistul roman Ioan Septimiu Jugrestan, isi pregateste doctoratul la Universitatea din País Vasco si are si alte sculpturi in orasul Vitoria, pe strazile Erandio si Santurtzi.
 
Dansatorii din Aletea prezenti la festivaluri folclorice PDF Print E-mail
Aletea, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :192
Friday, 07 July 2006

Membrii Asociatiei Romanesti de Pastrare a Traditiilor din Aletea au participat recent la doua festivaluri folclorice din Ungaria si Romania.

 

Dupa informatiile primite de la presedintele Asociatiei, Petru Sabau, dansatorii romani au fost invitati la un festival din Moneasa, la mijlocul lunii mai, la care si-au dat concursul 8 perechi, interpretand dansuri romanesti din Aletea. Cheltuielile calatoriei dansatorilor aleteni au fost sustinute de Consiliul Local iar echipa a fost insotita si de primarul Pluhar Laszlo, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.
in data de 23 iunie, cinci barbati ai echipei pastratorilor de traditii au prezentat „Feciorescul” din Aletea pe scena festivalului folcloric din Pecs, festival la care au participat mesteri ai artei populare din intreaga tara.
Pentru perioada urmatoare, Asociatia Romaneasca de Pastrare a Traditiilor din Aletea are prevazut, in luna august, participare la un festival folcloric din Faget si la intalnirea mondiala a aletenilor.
Petru Sabau a mai subliniat ca desi dansatorii sunt invitati in multe parti, la multe programe culturale nationale si internationale nu pot participa din motive financiare iar de la Autoguvernarea Romaneasca din Aletea nu primesc nici un fel de sprijin, nici banesc, nici moral.

 

 
Scoala romaneasca de la Londra se pregateste de o noua sesiunePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :110
Friday, 07 July 2006
Scoala Romaneasca de sambata de la Londra va avea portile deschise si in luna iulie.

O noua editie a sa va avea loc sambata,  15 iulie, la Biserica Ortodoxa Romana.Cursurile au loc, asa cum au obisnuit deja organizatorii, intre orele 14.00 si 16.00. Biserica va gazdui o noua sesiune de doua ore pentru cei care vor sa invete sau sa isi perfectioneze notiunile de limba romana.
Mai multe informatii se pot obtine de la administratorul Scolii Romanesti de Sambata, Adina Evans, la adresa de email adinaevans@yahoo.co.uk. Programul este sprijinit de Centrul Cultural Roman din Londra.

 

 
Final de expozitie pentru Cornelia Badelita la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :75
Friday, 07 July 2006

{mosimage}Tanara artista romanca Cornelia Badelita, studenta la Torino, isi va inchide sambata, 8 iulie, portile expozitiei sale de gravuri de stampe orginale, din Torino.

 

Lucrarile romancei au putut fi admirate timp de o luna, in perioada 8 iunie-8 iulie, la Galeria Salamon din orasul italian, in Via Porta Palatina 13 (Piata IV Marzo, in spatele Domului din Torino).
Cornelia este studenta in anul III la Accademia de Belle Arti din Torino (Accademia Albertina), la cursul de Grafica artistica. Ea s-a nascut la Radauti, a absolvit Liceul de Arta Ciprian Porumbescu din Suceava, intre 2001-2002 a frecventat Academia de arta G. Enescu din Iasi, iar din 2003 este studenta la Torino.

 

 
O noua misiune rezolvata cu succes de infanteristii romani din IrakPDF Print E-mail
Nassirya, Irak/Romanian Global News
Accesari :156
Friday, 07 July 2006
Infanteristii romani din Batalionul 280, aflati in Irak, au rezolvat un incident in care s-a aflat in pericol o echipa formata din opt contractori britanici.
Locotenentul Dorulet Bacanu a precizat ca: “Executam o cu totul alta misiune. La intoarcerea catre baza am fost solicitat sa execut o misiune de genul: o forta de reactie rapida intr-o anumita zona. Era vorba despre un accident intre doua masini, una irakiana si una a contractorilor englezi. Partea irakiana vroia sa-i ia pe britanici. Am ajuns la fata locului si am impiedicat luarea lor cu forta de catre partea irakiana. Partea britanica a fost protejata de catre partea romana si totul s-a incheiat cu bine.” transmite agentia de presa Rador. Batalionul 280 Infanterie Focsani este la a doua operatiune externa si a executat cu succes in Irak peste 1.500 de misiuni. Detasamentul contribuie la paza taberei Mittica la sud de Nassirya, participa la instruirea militarilor din noua Armata irakiana si executa patrule pentru descurajarea actiunilor teroriste.
 
Un nou picnic organizat de romanii din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Anglia/Romanian Global News
Accesari :290
Friday, 07 July 2006
{mosimage}Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia organizeaza un nou ‘’Picnic de vara’’ , sambata, 15 iulie, intre orele 10.00 – 21.00.Picnicul se va desfasura in Queen's Park din New Westminter. Muzica si dansul va fi asigurata de interpretarea grupului “Ciresarii”, de Vasile Codreanu si altii. Se vor servi mancaruri traditionale romanesti, iar din programul picnicului fac parte jocuri si concursuri atat pentru copii cat si pentru adulti.
 
Colaborare intre Londra si ChisinauPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :135
Friday, 07 July 2006

In urma intrevederii dintre viceministrul de externe basarabean, Valeriu Ostalep si consilierul prim-ministrului Marii Britanii pentru Uniunea Europeana, Kim Darroh s-a ajuns la intelegerea ca Marea Britanie va spijini Basarabia in vederea integrarii in UE.

 

 

Intilnirea a avut loc recent in contextul vizitei de lucru in Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord, a lui Valeriu Ostalep. Chisinaul si Londra vor elabora un mecanism permanent de consultare pentru abordarea cit mai pragmatica si eficienta de catre Rep.Moldova a procesului de integrare europeana. Cu acest prilej viceministrul basarabean s-a mai intalnit si cu presedintele Comitetului pentru Politica Externa al Parlamentului Marii Britanii, Mike Gapes si a avut o intrevedere de curtoazie cu prim-ministrul Scotiei, Jack McConnell.
 
Culisele Pactului Ribbentrop-Molotov – Rapirea Bucovinei si negocierile ruso-germanePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :217
Friday, 07 July 2006
{mosimage}Cu toate ca Bucovina nu facea parte din partajul oriental al Tratatului "Molotov-Ribbentrop", Stalin o dorea intre granitele URSS.

In vara lui 1940, intre Moscova si Berlin s-au purtat negocieri intense cu privire la soarta acestei provincii, pe care - in ciuda insistentelor sovietice - nemtii nu doreau sa o lase in mana rusilor. In Bucovina, candva provincie austriaca, traia o numeroasa comunitate germana, pe care Hitler nu voia sa o abandoneze bolsevicilor. In timpul acestor tratative secrete, un rol important a jucat ambasadorul german in URSS, contele Friedrich-Werner von Schulenburg. Inainte de a fi trimis la post in capitala sovietica, Schulenburg fusese ambasador la Bucuresti. Ulterior, a incercat sa-si convinga superiorii ca atacarea URSS-ului este o greseala. Avertismentele sale nu au fost ascultate. Unul dintre sefii contraspionajului sovietic, Victor Suvorov, a dezvaluit, insa, in 1989, intr-o carte publicata la Paris, ca, in vara lui 1941, si Stalin se pregatea sa-i atace pe germani. Generalul Jukov semnase inca de la 5 mai 1941 directiva prin care Armata Rosie urma sa atace Romania. Data atacului sovietic trebuia sa fie 12 iulie 1941. Hitler a fost, insa, mai iute.

Cum au ocupat sovieticii Bucovina in 1940

In ziua de 19 august 1939, orele 15.00, Molotov intra in biroul lui Stalin, care ii cere sa semneze imediat pactul cu Germania si sa-i abandoneze pe occidentali. Molotov il suna la telefon pe ambasadorul Germaniei, contele von Schulenburg, ii comunica faptul ca Stalin accepta conditiile pactului si il convoaca pe ministrul de Externe german, Joachim von Ribbentrop, la Moscova, pe 23 august, pentru semnarea pactului.
La 22 august 1939, tratativele franco-anglo-sovietice esueaza. A doua zi, la 23 august 1939, Stalin il primeste pe Ribbentrop la Kremlin, unde este semnat Pactul de neagresiune dintre Germania si URSS, iscalit de ministrii de Externe ai Germaniei naziste si Uniunii Sovietice, Joachim von Ribbentrop si, respectiv, Veaceslav Molotov.
Cu aceasta ocazie se semneaza si "Protocolul Aditional Secret" - a carui existenta nu va fi recunoscuta de Komintern pana la dizolvarea sa in 1943, si nici de URSS pana in 1990. Protocolul precizeaza la punctul 3: "In privinta Europei sud-estice, partea sovietica subliniaza interesul pe care il manifesta pentru Basarabia". Interes pe care, am adauga noi, l-a manifestat permanent incepand inca din 1918.
In urma semnarii "Protocolului Aditional Secret", Stalin are "mainile libere" in Finlanda, Estonia, Letonia, Basarabia si Polonia Orientala. Lituania ramane in sfera de influenta germana.
La 28 septembrie 1939, dupa incheierea Campaniei germane din Polonia - declansate la 25 august, apoi la 1 septembrie 1939 - si a celei sovietice, declansate la 17 septembrie 1939, cele doua puteri fac schimb de teritorii in Polonia, in baza unui nou protocol secret: URSS abandoneaza Polonia Centrala in mana Germaniei si capata in schimb Lituania.
Insa Moscova ravnea si la ocuparea Bucovinei romanesti - care nu fusese mentionata in "Protocolul Aditional Secret" - si cu care Germania nu putea fi de acord, din cauza numarului mare de etnici germani ("Volksdeutsche"), care ar fi trecut astfel sub administratie sovieto-comunista.
 
Cuvantarea lui Molotov din 29 martie 1940

La 29 martie 1940 - trei luni inaintea ultimatumului din 26 iunie 1940 adresat de URSS guvernului roman - ministrul de Externe sovietic Veaceslav Molotov tine un important discurs in fata Sovietului Suprem, privind pretentiile URSS, acum aliata Germaniei, fata de Romania. Discursul a ramas inedit si vom vedea de ce. Iata pasajul cu privire la Basarabia:
"Dintre statele vecine din sud pe care eu le-am mentionat, Romania este cea cu care noi nu avem un pact de neagresiune. Acest fapt se datoreaza existentei unei dispute nerezolvate, si anume problema Basarabiei, a carei ocupare de catre Romania Uniunea Sovietica nu a recunoscut-o niciodata, desi noi nu am ridicat niciodata problema recastigarii Basarabiei prin mijloace militare. De aceea nu exista nici un temei pentru inrautatirea relatiilor sovieto-romane. Este adevarat ca, de mult timp, noi nu avem un ministru plenipotentiar in Romania, iar indatoririle acestuia au fost indeplinite de un insarcinat cu afaceri. Faptul acesta s-a datorat unor imprejurari specifice din trecutul apropiat."
Care sunt "imprejurarile specifice"? Molotov se grabeste sa le explice: "Daca este cazul sa ne ocupam de aceasta problema, atunci trebuie sa reamintim rolul dubios pe care l-au jucat autoritatile romane in anul 1938 in legatura cu Butenko, ambasadorul Uniunii Sovietice in Romania. Este binecunoscut faptul ca ulterior el a disparut in imprejurari misterioase nu numai din incinta legatiei, ci si din Romania, si nici pana astazi guvernul sovietic nu a reusit sa obtina vreo informatie autentica cu privire la disparitia lui si, ceea ce este si mai mult, s-a sperat ca noi vom crede ca autoritatile romane nu au nimic de-a face cu aceasta afacere scandaloasa si criminala. Nu mai este nevoie sa spunem ca astfel de lucruri nu se intampla intr-o tara civilizata sau intr-un stat bine organizat in acest scop. In urma acestei afaceri, motivul pentru care am intarziat sa numim un ministru al Uniunii Sovietice in Romania, este cat se poate de clar. Este de presupus insa ca Romania va intelege ca astfel de lucruri nu pot fi tolerate."
Dupa cum se observa, Molotov pune cu ipocrizie neincheierea unui tratat de neagresiune cu Romania nu pe seama ambitiilor sovietice si ale Kominternului, manifestate inca de la inceputul anilor '20, de acaparare a Basarabiei - pod strategic al sovieticilor spre Balcani si sudul Europei - ci pe un incident diplomatic nefericit, in care Romania nu a avut, de altfel, nici un rol: disparitia subita a ambasadorului sovietic Butenko la Bucuresti, in urma proceselor politice staliniste instrumentate la Moscova.

Ribbentrop salveaza o parte din Bucovina romaneasca

La 23 iunie 1940 - cu trei zile inaintea ultimatumului sovietic dat Romaniei - ambasadorul german la Moscova, Von Schulenburg, avertiza Berlinul: "Molotov mi-a facut astazi urmatoarea declaratie: Rezolvarea problemei basarabene nu mai sufera nici o amanare. Guvernul sovietic se mai straduieste inca sa realizeze o solutionare pasnica a acestei probleme. Insa este hotarat sa foloseasca forta, in caz ca Guvernul roman refuza o intelegere pasnica! Cererea sovietica se extinde, de asemenea, si asupra Bucovinei, care are populatie ucraineana."
Deoarece Bucovina romaneasca nu fusese obiectul partajului oriental din "Pactul Aditional Secret" germano-sovietic, von Schulenburg primeste instructiuni pe 25 iunie 1940 - o zi inaintea ultimatumului sovietic adresat Romaniei - sa faca o declaratie Guvernului sovietic, in numele celui german, care la punctul 2 precizeaza:
"Revendicarea de catre Uniunea Sovietica a Bucovinei constituie o noutate pentru noi. Dupa cum se stie, Bucovina a fost in trecut o provincie a Coroanei austriece si este dens populata de germani. Germania este interesata, in mod deosebit, de soarta acestor Volksdeutsche."
Tot din instructiunile privind declaratia ambasadorului german la Moscova, von Schulenburg, mai citam: "Va rog sa-i expuneti din nou si in mod clar domnului Molotov ca noi avem un interes deosebit ca Romania sa nu devina un teatru de razboi".
La 26 iunie 1940, ora 12.59 a.m., von Schulenburg telegrafiaza la Berlin si anunta ca, in seara precedenta, la orele 21.00, ii prezentase lui Molotov declaratia oficiala a Guvernului german.
"I-am aratat lui Molotov ca renuntarea de catre Uniunea Sovietica la Bucovina, care nu a apartinut niciodata, nici macar Rusiei tariste, ar putea facilita in mod substantial o solutionare pasnica. Molotov a raspuns ca Bucovina constituie ultima parte care mai lipseste dintr-o Ucraina unificata si tocmai din aceasta cauza guvernul sovietic trebuie sa acorde importanta cuvenita rezolvarii acestei probleme, in mod simultan cu problema Basarabiei. Cu toate acestea, Molotov nu a exclus cu totul posibilitatea renuntarii la Bucovina, in cursul negocierilor cu Romania."
Pe de alta parte, in cursul intrevederii cu ambasadorul von Schulenburg, Molotov a incercat un santaj abil: "Molotov a mentionat ca Guvernul sovietic isi urmareste doar propriile interese si nu are intentia de a incuraja celelalte state (Ungaria, Bulgaria) sa ceara anumite parti din Romania". Un santaj abil, pentru ca dezmembrarea Romaniei era inscrisa intre obiectivele Kominternului si ale Partidului Comunist din Romania.
Tot pe 26 iunie 1940, von Schulenburg comunica urgent la Berlin: "Molotov m-a convocat astazi dupa-amiaza si mi-a spus ca Guvernul sovietic - pe baza convorbirii avute cu mine aseara - a hotarat sa-si limiteze cererile la partea de nord a Bucovinei, impreuna cu orasul Cernauti".
Alt pasaj din telegrama lui von Schulenburg se refera la tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, din care citam: "La declaratia mea ca s-ar putea ajunge la o solutionare pasnica mult mai usor, in cazul in care Guvernul sovietic ar inapoia rezerva de aur a Bancii Nationale a Romaniei, rezerva care a fost transferata spre pastrare la Moscova in cursul Primului Razboi Mondial, Molotov a raspuns ca aceasta problema nici nu se mai pune, deoarece Romania a exploatat destul timp Basarabia".
Asadar, fara interventia si presiunile ministrului de Externe de la Berlin, Joachim Von Ribbentrop si ale ambasadorului german, von Schulenburg, este foarte probabil ca harta Romaniei ar fi suferit in 1940 noi modificari importante in partea de nord-est si ca sovieticii nu s-ar fi oprit in cel mai fericit caz decat la Iasi.
Cedarea fara lupta a Basarabiei si Bucovinei de Nord a provocat o adevarata isterie nationala la Budapesta. Incepute la Turnu-Severin, tratativele romano-ungare au esuat.
Deoarece Berlinul se temea ca un conflict militar ar pune in primejdie livrarile de petrol din Romania, pe 30 august 1940, Hitler a convocat la palatul Belvedere din Viena partea ungara si pe cea romana si a impus ceea ce s-a numit "Dictatul de la Viena", document prin care Romania pierdea toata partea de nord-vest a Ardealului. Aceasta nu era insa totul: Bulgaria formula si ea revendicari. Tratativele romano-bulgare incep la 19 august 1940, la Craiova, si se incheie, la 7 septembrie 1940, printr-un tratat prin care Romania ceda jumatate din Cadrilater, mai exact judetele Durostor si Caliacra.
In 1940, in mai putin de trei luni, Romania reintregita in 1918 era, in mare masura, dezmembrata. Prinsa intre doua mari puteri - Germania lui Hitler si URSS-ul lui Stalin - Romania incercase sa ramana, cat mai mult, in afara sferelor lor de influenta. O incercare sortita de la bun inceput esecului.

URSS urma sa atace in iulie 1941

Victor Suvorov, unul dintre sefii contraspionajului sovietic - care a "defectat" in Occident - a publicat la Paris, in 1989, o carte intitulata "Le brise-glace" ("Spargatorul de gheata"), care i-a bulversat pe istorici si pe analistii politici. Suvorov sustine, pe baza unei minutioase documentari in arhivele militare sovietice, ca Stalin, in vara lui 1941, daduse ordin ca Armata Rosie sa fie gata de atac.
Victor Suvorov ar putea fi suspectat, la urma urmelor, ca a scris o carte de intoxicare, de dezinformare sau, pur si simplu, a cautat sa faca senzatie. Lucrurile nu stau insa asa. El s-a refugiat in Occident avand asupra lui o veritabila arhiva cu documente militare secrete sovietice, pe care le-a copiat, unul cate unul, de-a lungul multor ani. Documentele aduse de Suvorov sunt foarte minutioase si cuprind informatii de mare valoare privind toate armele.
Aceste documente primare prezentate in cartea lui Victor Suvorov vin sa demonstreze ca Pactul Ribbentrop-Molotov a fost utilizat si de Hitler, si de Stalin drept o modalitate de a castiga timp.
La 24 august 1939, Hitler i-a scris triumfator lui Musollini ca avea, in sfarsit, mainile libere in Est, astfel ca putea dezlantui razboiul in Vest in orice moment. Si, am vazut ca, intr-adevar, potrivit arhivei microfilmate a Abwehrului, Hitler a ordonat atacarea Poloniei prima data la 25 august 1939, orele 4.15 dimineata. Considerente diplomatice l-au facut sa revoce ordinul, intarziind declansarea conflictului o saptamana, si sa atace din nou Polonia la 1 septembrie 1939.
Tot pe baza Pactului Ribbentrop-Molotov, Germania nazista - sa nu uitam - si-a facut campania din Vestul Europei, din 1940, cu petrolul oferit de Stalin, care facea, la randul sau, o afacere buna vanzand petrolul pe devize forte.
In sfarsit, in decembrie 1940, cand Hitler cucerise si stapanea ferm Europa Occidentala, a pus la punct planul Barbarossa de atacare a URSS. Unele amanunte legate de "Barbarossa" sunt foarte interesante, pentru ca au avut ulterior o influenta cruciala asupra evenimentelor. Aceste informatii, din pacate, sunt evocate rareori.
La 25 martie 1941, Iugoslavia semnase la Viena "Pactul Tripartit", in schimbul promisiunii lui Hitler ca va respecta suveranitatea Iugoslaviei si ca fortele Axei nu vor solicita dreptul de a traversa Iugoslavia.
Doua zile mai tarziu, la 27 martie 1941, un puci orchestrat de serviciile secrete britanice si americane (exista dovezi ca Bill Donovan, viitorul director al OSS american, fusese in secret la Belgrad pentru organizarea actiunii) rasturna de la putere Consiliul de Regenta si pe Printul Paul. Astfel, Regele Petru era propulsat de agentii anglo-americani pe tronul Iugoslaviei, iar puterea executiva incredintata generalului de aviatie Simovici, instalat in fruntea unui guvern anti-german!
Raspunsul lui Hitler la lovitura de stat din Iugoslavia, orchestrata de anglo-americani, a fost "Directiva 25", prin care ordona ocuparea imediata a Iugoslaviei. Aici s-a jucat o mare carte a celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Potrivit planului Barbarossa, Hitler stabilise atacarea Uniunii Sovietice cel mai tarziu pentru luna mai a anului 1941, dar cea mai elementara regula de prudenta tactica il obliga sa-si asigure mai intai flancul de sud, cel balcanic.
Manevra serviciilor anglo-americane de la Belgrad il silea insa sa-si amane atacul asupra URSS, planuit initial pentru 7 mai 1941, si sa rezolve mai intai "problema iugoslava". Abia la 12 aprilie 1941, generalul von Kleist intra in Belgrad, in timp ce Regele Petru parasea la bordul unui avion Iugoslavia la 14 aprilie 1941. La 17 aprilie 1941, Iugoslavia semna armistitiul cu Germania, care pierduse in operatiunea-fulger din regiune doar 200 de soldati. Zece zile mai tarziu, pe 27 aprilie 1941, trupele Wehrmachtului patrundeau in Atena, asigurand latura sudica a uriasului teatru de operatiuni care se pregatea.
In ciuda armistitiului, un Guvern iugoslav in exil este constituit imediat la Londra si isi incepe activitatea cerand tuturor iugoslavilor, dupa modelul De Gaulle, sa puna mana pe arme si sa lupte contra ocupatiei germane.
Un guvern in exil constituit in asemenea circumstante are, in primul rand, scopul de a impiedica puterile straine sa recunoasca noile autoritati instalate in urma loviturii de stat, ceea ce in cazul Iugoslaviei provoca niste complicatii diplomatice considerabile.
Apelul Guvernului iugoslav din exil, lansat la insistentele lui Winston Churchill, a gasit ecou in randul ofiterilor armatei regale iugoslave, care au inceput un indelungat razboi de rezistenta. "Cetnicii", cum erau numiti ofiterii de sub comanda generalului Draga Mihailovici, au fost recunoscuti ca formatiune de rezistenta de catre Londra la 7 ianuarie 1941. Ulterior, Stalin va infiinta si sustine unitatile combatante comuniste de sub conducerea lui Iosif Broz "Tito", agent GRU, cu vechi state de serviciu, avand la activ misiuni dificile si duse la bun sfarsit la Ankara, Teheran si Kabul. Toate aceste evenimente au avut consecinte mari asupra desfasurarii razboiului din Est.
Mai intai, Hitler a trebuit sa-si reprogrameze atacul contra URSS pentru iunie 1941, o amanare din cauza careia, cu toata inaintarea rapida a trupelor germane, s-a vazut obligat sa dea batalia pentru Moscova abia in decembrie 1941, la temperaturile siberiene ale "Generalului Iarna", cum a fost poreclita vifornita ruseasca, cu efecte pustiitoare asupra unitatilor germane, in intregime motorizate. Uleiurile de motor, care nu erau capabile sa mai asigure functionarea la temperaturi de minus 22 de grade Celsius, au dus la intepenirea motoarelor tuturor mijloacelor de transport, provocand Germaniei prima infrangere din razboi si facandu-l pe Stalin sa castige astfel timp ca sa transfere, in mare graba, trupe suplimentare din Extremul Orient.
Pe langa aceasta "intarziere strategica", serviciile secrete anglo-americane l-au silit pe Hitler sa mentina in Iugoslavia numeroase unitati, care se confruntau cu acerba rezistenta iugoslava. Ceea ce insemna blocarea in sud a unor unitati de elita, care, altfel, ar fi fost indreptate spre frontul sovietic.
Potrivit documentatiei expuse de Victor Suvorov, Stalin, ca si Hitler, a vazut in Pactul Ribbentrop-Molotov un mijloc de a castiga timp.
In vreme ce Hitler se lupta in Vest, Stalin isi organiza unitatile sovietice pentru a ataca Germania pe la spate. Hitler a fost mai iute. Cu toate straduintele lui Stalin.
Victor Suvorov demonstreaza, cu documente militare secrete din arhivele URSS, ca, in iunie 1941, Armata Rosie nu era deloc in deficit de armament si oameni. Lipsa de pregatire militara a Uniunii Sovietice a fost un "mit", lansat si cultivat constant de conducerea de la Kremlin abia dupa moartea lui Stalin.
Potrivit lui Suvorov, inaintarea rapida a germanilor in URSS se datora unui detaliu pe care militarii il inteleg mai bine ca civilii: Armata Rosie era plasata, in iunie 1941, in dispozitiv de atac, asa ca a fost surprinsa de Wehrmacht fara baze de retragere in spate, ceea ce a provocat pierderi umane imense si o rapida dezorganizare a frontului.

Jukov a semnat pe 5 mai 1941 directiva de atac contra Romaniei

In privinta intentiilor ofensive ale lui Stalin din iunie 1941 pledeaza si alti autori, afara de Victor Suvorov: Jacques de Launay - "Grandes decisions de la II-e guerre mondial I"; Ernst Topitsch - "Stalin's Krieg"; Joachim Weber - "Operation Barbarossa", in "Criticon" din mai 1991 etc.
Aceste dezvaluiri contraziceau insa "mitul" fundamental lansat de Hrusciov, care il transformase pe Stalin (dupa moartea acestuia) intr-un incompetent, un betiv si un sangvinar.
Victor Suvorov reproduce in carte si directiva secreta din 5 mai 1941, semnata de generalul Jukov, directiva prin care Armata Rosie urma sa atace Romania la 12 iulie 1941.
Istoriografia comunista si criptocomunista, ramanand fidela "miturilor" sale esentiale, a ignorat si ignora aceste documente, deoarece ele incurca tabloul general pe care se straduie sa-l planteze in mintile celor creduli. Aceste date noi privesc si Romania, care a fost acuzata de atac prin surprindere, alaturi de Germania, contra URSS.
Cartea lui Victor Suvorov - tradusa si in romaneste - nu a atras atentia decat in foarte mica masura istoricilor, desi, cum observam, Victor Suvorov nu este singurul autor care combate "mitul" inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Sa ne aducem bine aminte ca asasinatele in masa de la Katyn si Starobielsk au fost considerate, timp de 50 de ani, drept inventii ale amatorilor de "teorii conspirationiste", chiar si in Vest, ca sa nu mai vorbim de Est. Aceasta optica, incredibil de deformata, a dainuit si a fost mentinuta cu seninatate de istorici dintre cei mai avizati pana in 1994, cand Boris Eltan i-a remis lui Lech Walesa ordinul de executie semnat de Politbiroul sovietic.
Pe de alta parte, planul Uniunii Sovietice de a ataca Romania in 1941, dejucat de Hitler, este in perfecta concordanta cu strategia de amenintare permanenta a Romaniei intregite.
(„Ziua”)

 

 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions