Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
La Olimpiada de Informatica a Europei Centrale Romania a obtinut 4 medaliiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :193
Monday, 10 July 2006
Echipa Romaniei a obtinut trei medalii de argint si una de bronz la a XIII-a editie a Olimpiadei de Informantica a Europei Centrale, competitie desfasurata in perioada 1-7 iulie, in localitatea Vrsar din Croatia.
Medaliile de argint au fost obtinute de Adrian Vladu, elev al Colegiului National „Tudor Vianu” din Bucuresti, Tiberiu Lucian Florea, elev al Liceului International de Informatica din Bucuresti si Mircea Pasoi, elev al Colegiului National „I.L.Caragiale” din Ploiesti, iar medalia de bronz a fost obtinuta de Adrian Diaconu de la Colegiul National „Tudor Vianu” din Bucuresti, transmite Prompt Media.
La acest concurs au participat 28 de elevi din Croatia, Cehia, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia si Romania. Conform regulamentului de organizare a concursului, fiecare stat poate inscrie in concurs o echipa formata din maximum 4 elevi a caror varsta nu depaseste 19 ani la data concursului. Olimpiada de Informatica a Europei Centrale constituie o repetitie utila inainte de Olimpiada Internationala de Informatica care se va desfasura in luna august in Mexic.
 
Reuniune a directorilor institutelor culturale europene din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :136
Monday, 10 July 2006
La initiativa secretarului de stat Valentin Naumescu, a avut loc recent la Clubul Diplomatic reuniunea informala a directorilor institutelor culturale europene din Bucuresti.
Au participat secretar de stat pentru diplomatie publica, Valentin Naumescu, presedintele ICR, Horia-Roman Patapievici, directori din MAE si ICR, precum si reprezentatii celor opt institutii culturale din statele Uniunii Europene active in tara noastra – Consiliul Britanic, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Cervantes, Institutul Polonez, Institutul Italian de Cultura, Centrul Cultural Ungar si Centrul Ceh.
In deschidere, secretarul de stat pentru diplomatie publica a multumit directorilor institutelor si centrelor culturale europene din Bucuresti pentru faptul ca, prin eforturile constante si eficiente de promovare a propriilor culturi, au contribuit la imbogatirea peisajului cultural romanesc, precum si pentru buna colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si Institutul Cultural Roman. Naumescu a exprimat dorinta MAE de a da acestor convorbiri un caracter periodic si a anuntat ca discutiii similare vor fi organizate si cu atasatii culturali ai ambasadelor acreditate la Bucuresti.
Intrunirea a avut un caracter informal, iar discutiile s-au axat pe experienta acumulata de directorii institutiilor invitate in promovarea culturilor lor nationale in tara noastra, pe oportunitatile de cooperare si eventualele dificultati cu care s-au confruntat.
A fost abordata si oportunitatea constituirii unei retele EUNIC la Bucuresti. Infiintata anul trecut la Londra, Uniunea Europeana a Institutelor Nationale de Cultura – European Union of National Institutes for Culture este o retea a asociatiilor centrelor culturale din capitalele europene, care are ca principale obiective o mai buna comunicare intre institutele culturale existente si eficientizarea dialogului dintre acestea si institutiile Uniunii Europene. Intalnirea s-a incheiat cu un dejun de lucru oferit de secretarul de stat Valentin Naumescu.
 
Presedintele Cehiei, in vizita oficiala de trei zile in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Monday, 10 July 2006

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, incepe luni, 10 iulie, o vizita oficiala de trei zile in Romania, la invitatia omologului sau, Traian Basescu.


 

El se va intalni si cu sefii celor doua camere ale parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, cu premierul Calin Popescu Tariceanu si cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, se arata intr-un comunicat. Una dintre temele de discutie vizeaza parcurgerea, de catre tara noastra, a etapei finale de pregatire in vederea aderarii la Uniunea Europeana.
Presedintele Vaclav Klaus va participa, in aceasta perioada, la deschiderea unui forum de afaceri destinat stimularii investitiilor reciproce si a initiativelor de cooperare economica bilaterala. In acelasi timp, seful statului ceh se va deplasa in judetul Constanta, unde sunt prevazute intalniri cu oficialitati locale.
Aceasta este cea de-a doua vizita pe care un sef de stat ceh o efectueaza in Romania in decurs de 6 ani si are loc intr-un moment important al procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Parcurgerea etapei finale de pregatire in vederea aderarii va constitui, in sine, o tema de discutie la nivel inalt, o atentie speciala urmand sa fie acordata examinarii perspectivelor cooperarii bilaterale in perioada post-aderare.
Convorbirile la nivel inalt vor viza de asemenea aspecte ale agendei europene, precum raporturile UE cu statele din Balcanii de Vest, precum si cu tarile din regiunea extinsa a Marii Negre.
 
Raport al Comisiei internationale care investigheaza impactul constructiei Canalului BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Monday, 10 July 2006

Comisia internationala care investigheaza impactul ecologic al constructiei Canalului Bastroe in Delta Dunarii de catre Ucraina urmeaza sa dea publicitatii raportul sau luni, 10 iulie.

 

Potrivit postului public de radio, ancheta expertilor internationali a fost intarziata mai bine de o jumatate de an, pentru ca Ucraina nu si-a platit contributia financiara de 65.000 de euro. Lucrarile la canalul Dunare-Marea Neagra pe bratul Bastroe se afla in topul dezacordurilor dintre Romania si Ucraina si au fost subiectul recentelor negocieri bilaterale conduse de ministrii Mihai Razvan Ungureanu si Boris Tarasiuk. Problema a fost lasata insa pe maini internationale, ministrul ucrainean lasand sa se inteleaga ca va tine cont de concluziile comisiei internationale de investigatie a impactului pe care l-ar avea canalul Bastroe asupra mediului. Delta Dunarii este inclusa de UNESCO in patrimoniul mondial si beneficiaza de un regim special de protectie.
 
Un nou eveniment la Bucuresti: concertul Billy IdolPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :114
Monday, 10 July 2006
Dupa Deftones si Depeche Mode, un nou artist a venit sa concerteze in Romania, Billy Idol.Concertul se va desfasura in seara zilei de 10 iulie, incepand cu ora 20.00, la Arenele Romane. Billy Idol a sosit in Romania in seara zilei de 9 iulie si cu prilejul concertului isi va promova cel mai nou album Devil’s Playground. La Bucuresti, artistul va fi insotit de chitaristul Steve Stevens, cu care a lucrat inca de acum 24 de ani, când si-a lansat primul disc. In deschiderea concertului va canta formatia Z.O.B.  Pe langa cele mai noi melodii aflate pe cel mai nou album, Billy Idol va canta si melodiile care l-au facut celebru. Ascensiunea artistului britanic a inceput in anii ’80, cand Billy a cucerit publicul nu doar prin rimurile incendiare ale hiturilor sale cat si prin imaginea sa absolut nonconformista.
 
Cesaria Evora revine pentru a treia oara in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :85
Monday, 10 July 2006
Renumita cantareata Cesaria Evora revine in Romania pentru a sustine un nou concert, in data de 16 octombrie.

Spectacolul face parte din turneul de promovare a celui mai recent album al sau, intitulat „Rogamar". Concertul este cuprins in seria de evenimente „Pour les connaisseurs" organizate de Fundatia Aurel Mitran, aceeasi care a adus-o pe „diva desculta" in Romania in 2003 si 2004.
„Rogamar" este al zecelea material discografic al cantaretei originare din Capul Verde, aparut la trei ani dupa albumul castigator al unui premiu Grammy – „Voz d'Amor". Inregistrat in Mindelo, orasul in care Evora s-a nascut, dar si la Paris, „Rogamar” cuprinde 15 noi piese. Evora canta intotdeauna cu picioarele desculte, in semn de solidaritate cu femeile si copiii saraci din tara sa, ale caror suferinte le exprima prin cantecele sale.


 

 
S-au gasit bani pentru reconstructia ecologica a Deltei DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Monday, 10 July 2006
In bugetul Ministerului Mediului pe 2006 exista si 7,5 milioane de lei pentru a realizarea a opt obiective de investitii in Delta.Banii se vor imparti intre programele Administratiei Nationale Apele Romane (5,1 milioane de lei) si lucrarile din programul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (2,4 milioane lei). Executivul Romaniei a aprobat un Memorandum prin care se propun cinci lucrari de reconstructie ecologica si conservarea biodiversitatii factorilor de mediu cu o valoare de 22,6 milioane de euro, bani pentru care va contracta un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. O parte din acesti bani vor merge in proiecte de atragere a investitiilor de mediu, transmite Prompt Media. La rectificarea bugetara au mai fost alocati 2,8 milioane de lei pentru programul Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, astfel incat va fi posibila elaborarea a 22 de studii de fezabilitate pentru reconstructia ecologica a Deltei.
 
Politia Romana face schimb de experienta cu Politia din DanemarcaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :183
Monday, 10 July 2006

Specialisti ai Unitatii Centrale de Analiza a Informatiilor - Serviciul de Analiza Strategica, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane au efectuat, in prima parte a lunii iulie, o vizita de studiu, documentare si schimb de experienta, la Agentia de Combatere a Crimei Organizate - S.O.C.A. din Danemarca.

 

Ofiterii romani au fost interesati, in special, de modalitatile concrete privind aplicarea conceptului modern de Intelligence led-Policing (conducerea muncii de politie pe baza de informatii), in activitatea cotidiana. In cadrul contactelor oficiale, delegatia Politiei Romane a avut discutii punctuale la Agentia de Combatere a Crimei Organizate din Danemarca, privind managementul de nivel inalt in noul context european.
Politistii danezi au confirmat ca proiectele si principiile de modernizare pe care Politia Romana le are in aplicare sunt compatibile cu standardele internationale, unele chiar similare cu cele ale politiilor din tarile europene, ceea ce permite dezvoltarea capacitatii de analizarea informatiilor la nivelul tuturor structurilor si operationalizarea acestui sistem. Noul concept de analiza informatiilor a fost aplicat incepand cu anul 2000 la nivelul structurilor de crima organizata, in baza unui program de asiatenta si cu finantare internationala, iar la inceputul anului 2005 a fost infiintata, la nivelul I.G.P.R.,Unitatea Centrala, transmite Prompt Media.
 
Un roman din Stuttgart isi prezinta lucrarile la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :75
Monday, 10 July 2006
Marti, 11 iulie de la ora 19.00, va avea loc la H’Art Gallery o expozitie de pictura si desen al lui Raul Ciosici, un artist roman ce traieste al Stuttgart.
Raul Ciosici s-a nascut in 1979, la Lugoj, si a studiat arte plastice la Academia de Arta din Stuttgart.
O buna metoda de a gasi forme primare care pastreaza o prospetime arhaica este dicteul automat. Asa incep picturile lui Ciosici. Sunt desene ce apar pe un colt de masa, produse fara cenzura inhibitorie a intelectului. Insa lucrul nu se opreste aici. Raul Ciosici selecteaza acele desene care promit, le rafineaza forma, dupa care le picteaza pe o dimensiune mare. Lucrarile finale aduc a colaje insa la o privire mai atenta iti dai seama ca e vorba de pictura. Suprafetele colorate sunt ireal de uniforme, Raul reusind sa depersonalizeze textura unei forme ce a aparut dintr-un act primar si liber.
 
Au fost sarbatorite Zilele Municipiului RadautiPDF Print E-mail
Radauti, Romania/Romanian Global News
Accesari :101
Monday, 10 July 2006

Zilele Municipiului Radauti au fost sarbatorite in perioada 6 – 8 iulie, printr-o serie de manifestari culturale.

 

Cu acest prilej au fost organizate reuniuni stiintifice, vernisaje, lansari de carte la care au participat romanii din toata Bucovina. S-a discutat despre sensibilitatea creatorului si despre drumul sau contorsionat,  la vernisajele artistilor Mircea Daneasa si Radu Bercea precum si despre impactul cuvantului tiparit, la lansarile de carte ale autorilor Mircea Radu Iacoban, Emil Satco, Mihai Iacobescu si altii. Problemele romanilor din nordul Bucovinei au fost readuse in atentie atat la reuniunea organizata de Universitatea Populara „ Ion  Nistor” cat si la simpozionul patronat de Centrul de Studii Bucovina. Buna desfasurare a lucrarilor a fost posibila datorita cercetatorilor Marian Olaru, Vasile Schipor, Stefan Purici, colectivului de la Centrul Academic si liderilor Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, Petru Bejinariu si Mircea Irimescu. Manifestarile au fost gazduite de Muzeul Etnografic si Biblioteca Municipala.
 
Peste 150 de mii de romani si bulgari se vor muta in vechile state membre ale UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :153
Monday, 10 July 2006

Peste 150 de mii de cetateni din Romania si Bulgaria se vor muta in vechile state membre ale Uniunii Europene, dupa aderarea celor doua tari la blocul comunitar, apreciaza Institutul de Studii Economice Internationale cu sediul la Viena.

 

Motivul este decalajul la nivel salarial intre Europa Centrala si tarile vestice, care se va mentine cel putin 10-15 ani. Salariul mediu lunar in Romania este de circa 260 de euro, in Bulgaria el nu depaseste 160 de euro, in timp ce in Ungaria, Cehia si Polonia el se ridica la peste 600 de euro, informeaza postul public de radio.
 
Cu eforturi si sacrificii romanii din Timoc dau drumul la propria Agentie de PresaPDF Print E-mail
Negotin,Timoc,Serbia/Romanian Global News
Accesari :195
Monday, 10 July 2006
{mosimage}“Timoc Press” este numele noii agentii de presa pe care romanii din Timoc au pus-o pe picioare sub umbrela Federatiei Rumanilor din Serbia.
Realizata cu multa daruire si sacrificii personale de catre un grup de entuziasti apartinand FRS, Timoc Press va informa in romana, sarba si engleza despre evenimentele romanilor din Timoc, dar si asupra acelor lucruri petrecute in Serbia sau in Romania, care ar putea influenta in vre-un fel numeroasa comunitate romaneasca din nord estul Serbiei.
Romanian Global News ureaza succes redactiei Timoc Press si se obliga sa retransmita in Romania dar si comunitatii romanesti din intreaga lume stirile transmise de Agentia de presa a romanilor timoceni.
 
Explozia de la Tiraspol: act terorist sau inscenare cinica?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :441
Monday, 10 July 2006
{mosimage}In urma exploziei maxi-taxiului, produs joi, la Tiraspol, Moldova a devenit, de rand cu Irakul, subiectul relatarilor despre morti si raniti, teroristi si kamikaze, donatii de sange, tragedii umane.
Bilantul este tragic – 7 morti si 20 raniti, potrivit datelor pretinsului minister de interne de la Tiraspol. In urma deflagratiei au ramas doar niste fiare deformate, iar numarul victimelor intial era greu de stabilit, deoarece pasagerii maxi-taxiului au fost pur si simplu pulverizati. Tragedia s-a produs joi dimineata, in jurul orei 7, la numai cativa zeci de kilometri de capitala Republicii Moldova, cand microbuzul nr.21 a stationat la rosu in apropierea unui troleibuz. Printre victime se afla o asistenta medicala a spitalului militar rus. Printre raniti se afla doi pacificatori rusi. Reprezentantii organelor transnistrene, care se ocupa nemijlocit cu elucidarea cazului, nu se grabesc sa faca vreo concluzie, declarand ca nu se poate afirma cu certitudine daca explozia a fost sau nu consecinta unul act terorist. Procurorul orasului Tiraspol Victor Zaharov a declarat intr-o conferinta de presa ca supravietuitorii exploziei nu sunt inca in stare sa faca declaratii. Potrivit lui, procuratura a initiat un dosar penal pe faptul omorului a doua sau mai multe persoane prin mijloace periculoase.
In timp ce SUA, UE si OSCE au condamat aceasta actiune, din partea Chisinaului nu s-au facut auzite declaratii care ar demonstra gravitatea situatiei. Reprezentantul administratiei americane Shon McCormack a condamnat organizatorii acestui incident, iar ambasadorul Germaniei la Chisinau Volfgang Lerke a declarat in numele Uniunii Europene ca UE si Finlanda, in calitate de presedinte in exercitiu, si guvernul Germaniei urmaresc atent evolutia evenimentelor si tin legatura permanenta cu reprezentantele sale diplomatice la Chisinau. Misiunea OSCE a declarat ca explozia de la Tiraspol constituie rezultatul unor actiuni criminale. Seful Misiunii OSCE William Hill a anunatat ca Misiunea este dispusa sa acorde sprijin in elucidarea cazului si a chemat partile sa se abtina de la concluzii pripite pana la eucidarea completa a circumstantelor exploziei. Chisinaul s-a limitat sa transmita condoleante rudelor celor ucisi in explozie si sa-i informeze ambasadorii acreditati in Republica Moldova despre cele intamplate. Desi parlamentul s-a intrunit in sedinte joi, incepand cu ora 10:00, (accidentul s-a produs la 7:15) si vineri, a doua zi dupa tragicul eveniment, deputatii au neglijat examinarea acestui subiect de importanta majora pentru securitatea statului. Nu a fost facuta publica vreo reactie a SIS sau a Ministerului Apararii, nemaivorbind de Consiliului Suprem de Securitate.
Totodata, actiunile separatistilor si reprezentantilor Moscovei s-au dovedit a fi destul de operative si concertate. Regimul separatist de la Tiraspol a acuzat conducerea de la Chisinau in persoana presedintelui Voronin de punerea in aplicare a unui plan de destabilizare a situatiei din regiune, mediile rusesti raspandind aceste aberatii cu o viteza uimitoare. Presedintele sovietului suprem de la Tiraspol Grigori Marakuta a calificat explozia drept un act terorist, ce constituie o incercare de a discredita operatiunea ruseasca de mentinere pacii pe Nistru in ajunul summit-ului G8 de la Sankt Peterspburg si pentru a putea pune problema evacuarii pacificatorilor rusi din regiune. Mai mult, Marakuta l-a acuzat pe presedintele Voronin de complicitate cu gruparile teroriste al Qaida si teroristii din Cecenia. Publicatia Kremli.org a publicat in aceeasi zi un interviu cu sociologul, experul in probleme internationale Vitali Juravliov, care a afrimat ca explozia de la Tiraspol constituie o provocare aruncata Rusiei ca civilizatie. In opinia lui Juravliov, asasinarea diplomatilor rusi la Bagdad, recentul atac masiv al unui convoi militar in Cecenia si explozia din Tiraspol constituie elementele unei actiuni planificate de organizatiile teroriste, care au drept scop sa loveasca Rusia in zonele unde aceasta are interese geostrategice – Transnistria, Orientul Apropiat si Caucazul. Declaratiile au fost sustinute indirect de Ministerul rus al Apararii, reprezentantului servciului de presa al caruia, Nikolai Baranov, a calificat explozia maxi-taxiului la Tiraspol drept „un act terorist”.
Aceste declaratii au fost urmate de actiuni concrete ale Ministerului Situatiilor Exceptionale al Federatiei Ruse, care a pregatit foarte operativ un avion „cu toate cele necesare” pentru a acorda ajutor la solicitarea autoritatilor transnistrene. Reprezentantii FSB-ului si ai MCS-ului rusesti se afla deja la Tiraspol, in pofida faptului ca autoritatile constitutionale ale Repblicii Moldova au cerut avionului rusesc sa aterizeze la Chisinau pentru supunerea procedurilor vamale necesare. Potrivit presei ruse, reprezentantii FSB si MCS au venit la Tiraspol cu o o ruta regulara de avion cu escala la Odesa. Organele de ancheta de la Tiraspol le-au incredintat acestora sa participe la elucidarea cazul. Mai mult, corpurie delicte vor fi transportate la Moscova, pentru examinare. Intre timp, propunerile timide ale Chisinaului de a acorda ajutor (sange, specialisti in explozibil etc) au fost respinse vehement de catre separatisti. Propuneri privind acordarea ajutorului au parvenit, de asemenea, din partea SUA si UE.
Exista sau nu vreo forta interesata in destabilizarea situatiei in regiunea transnistreana, un sigur lucru este cert, in urma acestei explozii Rusia va avea legitimitatea sa declare ca aici sunt atacati conationalii rusi si ca acestia tebuie aparati de patria-mama. Asfel, Moscova va avea un argument in plus in favoarea mentinerii trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova, iar tinand cont de incidentul din Irak, ne putem astepta cu descinderi masive ale FSB-ului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la Chisinau. Rusia a facut deja primii pasi in aceasta directie. Presedintele comisiei pentru relatiile cu CSI si conationalii din cadrul Dumei de Stat Andrei Kokosin a declarat chiar in ziua exploziei ca in urma accidentului au suferit pacificatori rusi, de aceea la elucidarea cestui caz trebuie sa participe reprezentanti ai serviciilor speciale ruse. El a mai declarat ca, potrivit normelor internationale, Chisinaul trebuie sa prezinte Rusiei toate informatiile necesare. „Consider ca in aceasta situatie, trebuie activate mecanismele luptei contra terorismului si mecanismele cercetarii incidentelor de acest fel, elaborate de Rusia si utilizate toate normele internationale, inclusive acordurile in vigoare in cadrul CSI”, a spus Kokosin. De notat ca, vineri, 7 iulie, Consiliul Federatiei a aprobat o decizie prin care presedintele Putin este imputernicit sa trimita trupe ale ministerului apararii sau ale servicilor speciale in orice colt al lumii unde apare pericolului actiunilor teroriste impotriva Rusiei sau a cetatenilor sai.
Carolina Budescu, FLUX
 
 
Pseudo presedintele Smirnov face pe nestiutorul si vrea sa se razbunePDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :440
Monday, 10 July 2006

{mosimage}Liderul administratiei transnistrene, Igor Smirnov, a declarat ca cei care se afla in spatele exploziei din microbuzul de la Tiraspol, in urma careia au murit opt oameni, „vor raspunde numaidecat pentru faptele lor”.

 

Igor Smirnov a promis ca va elucida cu orice pret acest incident.
Adresandu-se locuitorilor regiunii, Igor Smirnov a spus ca „aceasta tragedie frapeaza prin cinismul, nedreptatea si durerea ei”. „Reaua vointa a cuiva a curmat vietile unor cetateni care nu au nici o vina. Un asemenea rau trebuie sa fie pedepsit si va fi pedepsit. Eu, ca presedinte, voi face totul pentru aceasta”, a spus liderul administratiei de la Tirasol.
Un tanar cu un rucsac imens
Intre timp, presa transnistreana a afirmat, citand surse din cadrul grupului de ancheta, ca autorul exploziei ar fi fost unul din pasageri. Soferul microbuzului, care a supravietuit ca prin minune, spune ca, in dimineata zilei de 6 iulie, in autovehicul a urcat un tanar cu un rucsac imens care i-a atras atentia. Peste cateva minute, microbuzul, care functiona ca maxi-taxi, a sarit in aer.
Agentia transnistreana, Lenta PMR, afirma ca militia ar fi gasit acasa la acest tanar inca o bomba artizanala. Aceste descoperiri nu au fost insa confirmate oficial.
Moment de reculegere la Chisinau
Incidentul de la Tiraspol a provocat imediat reactii si la Chisinau. Presedintele Vladimir Voronin a exprimat condoleante rudelor celor care au decedat in urma exploziei, iar Parlamentul si-a inceput sedinta de vineri cu un minut de reculegere in memoria lor. Autoritatile Republicii Moldova si-au declarat disponibilitatea de a acorda orice ajutor pentru investigarea acestui caz si de a oferi asistenta medicala ranitilor. La fel, si Ambasada SUA in Republica Moldova i-a condamnat „pe cei responsabili de explozie” si s-a aratat gata sa ajute autoritatile la investigarea acestui caz. Iar Misiunea OSCE la Chisinau s-a declarat socata de explozie. „Desi toate circumstantele deflagratiei nu au fost inca stabilite, consideram ca aceasta ar putea fi rezultatul unui atentat criminal”, se arata intr-o declaratie semnata de seful Misiunii, William Hill. El a chemat populatia din regiunea nistreana sa se abtina de la presupuneri neintemeiate, concluzii premature si acuzatii pripite.
 'Musamalizarea pierderilor de explozibili'Cum a fost insa posibil ca o explozie atat de puternica sa aiba loc la Tiraspol? Analistul in probleme militare, Viorel Cibotaru, fost angajat al Ministerului Apararii al Republicii Moldova.
„Cand eram la Ministerul Apararii, mi-aduc aminte de cel putin trei-patru comisii din Federatia Rusa care au verificat stocurile din Transnistria si pe cale neoficiala aflam, de fiecare data, ca descopereau pierderi de armament, de explozive etc, dar toate aceste lucruri erau musamalizate. Noi nu stim cat armament exista in Transnistria, care este modul de control, cine il poate utiliza... Nimic din ce se face in Transnistria nu a fost supus unei verificari internationale”. Opt persoane au murit si cel putin 30 au fost ranite in urma exploziei din dimineata zilei de 6 iulie. Dintre pasagerii vehiculului au supravietuit doar patru. Explozia a fost atat de puternica incat a ranit si cativa pasageri aflati intr-un troleibuz stationat in apropiere.

 

 

 
Oficiul de Asistenta pentru Cetateni din Castellon deschis si pentru romaniPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :195
Monday, 10 July 2006

{mosimage}Serviciul de asistenta prin telefon si noul sediu al Oficiului de Asistenta pentru Cetateni din Castellon, departament ce functioneaza in cadrul Primariei orasului Castellon de la Plana, au intrat deja in functiune si se afla la parterul acesteia.

 

Primarul Alberto Fabra a inaugurat noul Serviciu de Asistenta pentru Cetateni care are numarul de telefon 010, la care raspund 15 functionari si care pot informa despre 400 de proceduri administrative si care pot oferi informatii generale legate de oras, informeaza Roman in Lume. Acest numar de telefon 010 poate fi accesat doar din orasul Castellon de la Plana, iar pentru cei care suna din afara capitalei de provincie, exista numarul de telefon 964 226 010. Orarul de functionare a acestui nou serviciu de asistenta pentru cetateni este de dimineata si dupa-amiaza, de luni pana vineri, iar sambata este functional doar in cursul diminetii. Primaria orasului Castellon de la Plana a mai pus in aplicare in ultimele luni si alte mijloace destul de avansate pentru relatiile dintre cetateni si serviciile publice: dosarul cetateanului, care este un serviciu pentru accesul prin Internet la serviciile primariei, securizat cu semnatura electronica; plata impozitelor prin Internet si deschiderea unor sali pentru accesul liber la Internet in Grao (Casal Jove) si in Castello (in centrul Urban). Dupa cum ne-a declarat primarul Alberto Fabra, in cadrul Primariei se va infiinta in curand si un Oficiu de Asistenta pentru Imigranti, unde se vor oferi informatii in mai multe limbi, una dintre acestea fiind romana.
 
Miraggio – un sprijin pentru romancele din Italia  PDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 10 July 2006
Asociatia "Romanii in Italia" (ARI), impreuna cu Asociatia pentru Studiul si Promovarea Resurselor Umane (A.S.P.R.U.) Risvegli Onlus, avand sprijinul Comune di Milano, deruleaza, in prezent, proiectul "Miraggio - un luogo di donne" - "Miraj - un sprijin pentru femei".
Proiectul, lansat in ianuarie 2006, consta in organizarea unui punct de informatii si orientare, adresat romanilor care traiesc in Italia, in principal femeilor, dar si cetatenilor italieni, institutiilor si serviciilor sociale. Punctul de informare ofera consultanta pentru femei, mame si copii; informatii asupra serviciilor socio-sanitare si educative in sprijinul familiei; informatii cu privire la practicile consulare; informatii legislative; orientare si insotire la servicii publice; orientare de munca/lucru.
Tot in cadrul acestui proiect pot fi urmate cursuri de limba italiana, cursuri de educatie civica si sanitara, intalniri pentru formare asupra serviciilor de ajutorare a familiilor. Acest serviciu este desfasurat de o echipa de operatori romani si italieni de la A.R.I. si Risvegli.
Centrul sta la dispozitia imigrantelor romance, dar nu numai, de luni pana vineri, intre orele 10.00 si 14.00, pentru consultanta telefonica, iar lunea si miercurea si intre orele 17.00 si 20.00. In cea de-a doua si in a patra duminica din luna centrul va fi deschis intre orele 12.00 si 16.00.
Asociatia pentru Studiul si Promovarea Resurselor Umane (A.S.P.R.U.) Risvegli Onlus, infiintata la Milano in aprilie '93, are sediul in via Vittadini 3. Organizatie fara scop lucrativ, se ocupa de prevenirea si ingrijirea celor care au nevoie material si psicologic si desfasoara activitati in favoarea persoanelor in conditii  defavorizate social. Se ocupa, de asemenea, de formare in Terapia prin Arteterapia.
 
Concediile in tara ale romanilor din Italia se prelungesc pana la 30 septembriePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 10 July 2006
{mosimage}Romanii care decid sa vina acasa in vacanta de vara cu celebrul cedolino, adeverinta care atesta depunerea cererii de reinnoire a permisului de sedere, mai au la dispozitie inca o luna.Daca initial perioada in care imigrantii puteau merge in concediu in tara de origine pe baza cedolino era 1 iulie-1 septembrie, ministerul de Interne a prelungit aceasta perioada pana la data de 1 septembrie. Asadar, cei care isi pot prelungi concediile sau cei care, dimpotriva, si-l pot lua doar in luna septembrie, au acum de partea lor decizia autoritatilor italiene.
Aceasta corectare adusa deciziei initiale marcheaza revenirea la "traditia " ultimilor doi ani, cand termenul de revenire in Italia dupa vacantele de vara al celor care cereau reinnoirea permisului sau cartii de sedere era la finele lunii septembrie.
Reamintim ca cei care vor iesi si vor reveni in Italia pe baza de cedolino vor trebui sa o faca pe la acelasi punct de trecere a frontierei, iar calatoria nu va trebui sa tranziteze alte tari din spatiul Schengen. La frontiera vor trebui prezentate pasaportul sau un document de identitate echivalent, adeverinta prezentarii cererii de reinnoire a permisului sau cartii de sedere si copia documentului de sedere expirat.
 
Opinii referitoare la alegerile minoritare din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :240
Monday, 10 July 2006
Perioada de inscriere pentru a participa la alegerile minoritare din Ungaria se va incheia la data de 15 iulie.

Referitor la acest eveniment revista “Foaia Romaneasca” a facut o ancheta cerand parerea catorva personalitati, care au incercat sa dea un raspuns la intrebarea: De ce considerati importanta inregistrarea cetatenilor de nationalitate romana pentru alegerile minoritare din toamna? Romanian Global News reda integral aceasta ancheta:

Gheorghe Petrusan, presedintele Autoconducerii Romanilor din Seghedin:
“Inregistrarea cetatenilor de nationalitate romana este un argument de manifestare a apartenentei la comunitatea romana. Prin acest act ne exprimam aspiratia de a da un alt curs vietii noastre publice. Printre motive as mai enumera urmatoarele: vrem o conducere pe plan national care este capabila sa ne reprezinte in mod mai eficace interesele politice si culturale; refacerea unitatii si colaborarea intre institutiile, asociatiile de care dispunem sunt chintesenta revigorarii vietii noastre publice romanesti; si, nu in ultimul rand, comunitatile confesionale romanesti trebuie sa aiba in viitor o pondere mult mai importanta dat fiind cele mai insemnate si potrivite institutii de conservare si perpetuare a etniei noastre.”

Heizer Antal, presedintele Oficiului pentru Minoritati, Budapesta:
„Mai avem doar cateva zile pana la incheierea perioadei de inscriere, 15 iulie, dar pe baza datelor care pot fi gasite si pe site-ul Oficiului nostru (www.nekh.gov.hu), putem sa declaram ca in acele localitati unde traiesc comunitati minoritare active, cu siguranta se vor putea tine alegerile de autoguvernari minoritare. Oficiul nostru a organizat intalniri informative despre noile conditii si metode de alegere in mai mult de 100 de localitati. Consider ca este important ca pana la 15 iulie sa se inscrie pe listele minoritatilor cat mai multi, pentru ca astfel vor putea intari rolul autoguvernarilor minoritare.”

Tiberiu Boca, redactor sef, Redactia Romaneasca a Televiziunii Maghiare:
„Este important sa ne inregistram pentru ca numai asa ne vom putea spune cuvantul despre componenta autoguvernarilor romanesti. Membrii acestora, in urmatorii patru ani, vor decide despre gradinitele, scolile noastre si despre folosirea banilor in localitatile respective. Nu este indiferent cine isi spune cuvantul in numele nostru. Daca ne inscriem, putem alege, daca nu, ramanem in afara oricarei decizii.”

Elena Silaghi, directoarea scolii generale din Bedeu:
„Scopul alegerilor autoguvernarilor minoritare pentru noi, localnici din Bedeu, este in primul rand sa reusim si noi sa infiintam autoguvernare romaneasca locala, pentru ca doar prin aceasta putem sa ne protejam institutiile, prin care se lupta pentru pastrarea identitatii, a traditiilor stramosilor nostri. Dupa cum au fost romani bunicii si strabunicii nostri, nici noi nu ne putem nega radacinile, trebuie sa ne inregistram ca romani la notarul localitatii.”

Stefan Fratean, director, reprezentantul romanilor in Oficiul pentru Minoritati, Budapesta:
„Fiind originar din Chitighaz ma preocupa in mod special evolutia lucrurilor legate de specificul romanesc al satului meu natal. Cu decenii in urma se afirma, pe tot dreptul, ca la Chitighaz exista cea mai mare comunitate romaneasca din Ungaria. S-ar cuveni deci ca acum dintre toate localitatile din tara aici sa se inregistreze cei mai multi pe lista electorala romaneasca. La ora actuala insa nu este asa. Mai este o saptamana sa demonstram ca totusi sunt foarte multi romani si la Chitighaz, pentru care este important viitorul scolii romanesti, este importanta biserica, bogata traditie culturala romaneasca.”

Maria Berényi, directoarea Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria, presedintele Societatii Culturale a Romanilor din Budapesta:
„Eu fiind din Budapesta, pot sa spun ca suntem intr-o situatie foarte dificila, pentru ca acele persoane care nu apartin comunitatii noastre, dar fac totul sa-si infiinteze autoguvernari, sunt pe faza si acuma. Ei deja se organizeaza foarte bine, au metodele lor aparte, iar in unele sectoare, daca romanii nostri s-ar inregistra, i-ar ajuta pe ei. Asa ca avem nedumeriri sa nu-i ajutam in unele sectoare prin inregistrarea noastra pe cei care se folosesc de orice mijloace. In ce priveste romanii din Ungaria, cred ca foarte multi nu se inregistreaza pentru ca omul nu uita usor trecutul, istoria, suferintele. Memoria istorica-colectiva inca si astazi e foarte vie. Bunicii si strabunicii inca  sunt printre noi, si ei nu au uitat acele vremuri nu prea indepartate, cand minoritatile au avut de suferit. Pentru a convinge romanii din oricare sector din Budapesta sa se inregistreze la notar, ar trebui sa umblam din casa-n casa, pentru ca nu stim care cetatean e roman si care nu. Iar o buna parte a credinciosilor care vin la biserica nu sunt cetateni ungari. Legea minoritara, care in toamna anului trecut a fost modificata, este foarte proasta, si pot sa zic, nu si-a atins scopul, fiindca nu impiedica „etno-businessul".

Marius Maghiaru, preot ortodox, presedintele Autoguvernarii Romanesti din sectorul VII, Budapesta:
„Avem din nou ocazia sa ne hotaram soarta. Soarta institutiilor noastre, viitorul copiilor, tinerilor nostri. Cred ca avem obligatia ca macar din patru in patru ani sa ne unim fortele, sa ne alegem reprezentante si conducatori care ne vor reprezenta in mod demn. Stim ca, de exemplu in capitala, nu numai noi, romanii ne organizam, ci si altii, care vad o sansa de a obtine niste bani in plus, dar cred ca daca ne vom inregistra cat mai multi romani – atat cei autohtoni, cat si cei care traiesc aici de 10–15 ani, care au obtinut cetatenia si s-au integrat in comunitatea noastra, in asociatiile, institutiile noastre – vom putea castiga. Sa nu credem ca prin inscrierea pe listele romanilor ii vom ajuta pe altii. Nu este asa. Ne vom face doar datoria. Dupa alegeri va veni timpul si sa criticam legea actuala, dar acum trebuie sa ne folosim de ea.”

Petru Selejan, presedintele Autoguvernarii Romanesti din Chitighaz:
„Dupa parerea mea, nu are o prea mare importanta aceasta inregistrare pentru alegerile minoritare, deoarece cine se simte si stie ca este roman merge sa voteze chiar fara a da in scris acest lucru. Nu sunt de acord cu chestia asta. Este o discriminare, dar daca statul asa a hotarat, nu avem ce face decat sa convingem oamenii sa se inregistreze, pentru ca doar asa vor putea vota. Cei mai in varsta nu inteleg deloc de ce trebuie sa se inscrie, pur si simplu le e frica sa se declare romani. Bineinteles, eu as zice ca sa se inscrie cat mai multi, pentru ca fiind putini inregistrati rezultatele alegerilor pot fi ireale. Fata de numarul real al romanilor din Chitighaz, numarul celor inregistrati la ora actuala este foarte mic. Asa pot fi alesi candidati care nu au nici o relatie cu minoritatea pe care doresc sa o reprezinte.”
 
Teodor Martin, primarul Micherechiului, presedintele Coalitiei Romanilor din Ungaria:
„Inregistrarea la alegerile minoritare este importanta pentru a putea ocoli etno-business-ul. O problema speciala este daca cineva se inregistreaza ca roman si el de fapt nu este. Ca fiecare cetatean sa-si declare in scris identitatea nu este o problema politica, ci problema noastra de nationalitate, desi noi facem tot posibilul aici, la Micherechi sa lamurim oamenii din sat sa se inregistreze. Am luat legatura cu bisericile ortodoxa, baptista si penticostala, punem afise prin sat si, bineinteles, discutam despre asta in familie, cu rudeniile si cu prietenii.”


 

 
Forum despre alegeri la romanii din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :154
Monday, 10 July 2006
Reprezentantii a 46 de asociatii romanesti au fost invitati la sediul din Giula al Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, unde s-a tinut un forum informativ despre alegerile minoritare din toamna acestui an.

Cei prezenti au primit raspunsuri la toate intrebarile legate de modificarile Legii pentru Minoritati. Au fost prezentate date, informatii si tabele referitoare la sistemul de autoguvernari minoritare din Ungaria. „Scopul intalnirii noastre de azi este sa oferim cat mai multe informatii, pana la ultimele detalii, despre alegerile din toamna acestui an. Acum suntem in perioada inscrierilor pe listele minoritare. stim ca sunt unii care se indoiesc de necesitatea acestui lucru, dar azi nu ne-am adunat ca sa criticam legea, ci sa vedem cum putem sa ne folosim cel mai bine de ea, ca aceasta sa fie in avantajul nostru”, a spus gazda casei dr. Ioan Ciotea, citat de corespondentul Romanian Global News in Ungaria, manifestandu-si, totodata, multumirea ca in aceasta zi s-au alaturat organizatiilor romanesti atat diplomatia romaneasca din Ungaria, cat si conducerea orasului.
„Pentru noi, comunitatea romaneasca este foarte importanta. Suntem mandri ca majoritatea institutiilor pe tara ale romanilor se gasesc in orasul nostru”, a spus primarita Giulei, Perjesi Klara, deputat parlamentar, care a asigurat asistenta ca va sustine si in viitor comunitatea romanilor din Ungaria.
Specialistii invitati ai acestei intalniri au fost Marta Braunsteiner Maghiaru si stefan Fratean, directori ai Oficiului pentru Minoritati de la Budapesta, care au prezentat – cu ajutorul unui material difuzat pe retroproiector – date referitoare la alegeri. Pe langa explicarea modificarilor legii, s-au discutat cele mai avantajoase variante de desemnare a candidatilor pentru alegeri, capcanele divizarii voturilor, si, nu in ultimul rand, ce vor putea romanii din Ungaria sa castige sau sa piarda la alegerile minoritare din aceasta toamna. S-a aratat ca, cu toate ca legea nu este perfecta, unele nationalitati stiu sa se foloseasca de ea, aducandu-le acestora multe avantaje.
In cadrul intalnirii, au fost prezentate si datele de ultima ora de pe site-ul alegerilor, referitoare la starea inregistrarii cetatenilor de nationalitate. Pana la sfarsitul saptamanii trecute, s-au inregistrat in total 1756 de romani in 63 de localitati (sau sectoare budapestane). Cei mai multi – 215 – s-au inscris la Micherechi. Cu doua saptamani inainte de incheierea procesului de inregistrare insa se puteau vedea si urmele unor cazuri dubioase. in unele localitati bihorene, ca de exemplu la Mezõsas, unde la recensamant nici o singura persoana nu s-a declarat de nationalitate romana, acum s-au inregistrat pe lista romaneasca 50 de persoane. Cine sta in spatele acestora? Presupuneri exista... Cei prezenti la forum au fost solicitati sa urmareasca cu atentie toate cazurile suspecte si sa le anunte forurilor competente cat mai repede pentru a putea fi descoperiti etnobisnitarii.
„Deviza noastra trebuie sa fie unitatea, iar obiectivul: autoguvernarea pe tara”, a spus Prea Sfintia Sa Episcopul Sofronie, conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, care a accentuat ca a sosit timpul sa ne luam soarta in propriile noastre maini si sa-i eliminam pe cei care fac de ras comunitatea noastra, reprezentand-o in mod nedemn. Episcopul Julei a chemat la unitate toti romanii din aceasta tara.
Diplomatia romana a fost reprezentata de ambasadorul Ireny Comaroschi si consulul general Constantin I. Aron, precum de consulul Maria Teodora Pop si consilierul Aurelia Zmeu. in luarea sa de cuvant, doamna ambasador a subliniat ca acum, cu cateva luni inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, este mai important poate decat oricand ca romanii autohtoni si romanii stabiliti aici in ultimii 10-15 ani sa-si stranga randurile, sa se uneasca, si sa pastreze impreuna valorile culturale romanesti pe aceste meleaguri.
Cei in jur de 100 de participanti la forum au sosit din noua localitati: Budapesta, Seghedin, Bichisciaba, Jula, Micherechi, Chitighaz, Aletea, Cenadul Unguresc si Otlaca-Pusta. Cei care au neglijat in totalitate acest forum au fost tocmai alesii  actuali, conducerea Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, care au demonstrat din nou ca nu ii preocupa soarta comunitatii noastre, contribuind cu acest comportament la dezbinarea romanilor din aceasta tara, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 

 
Puncte de vedere: „Bate-ti fierul cat e cald!”PDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :189
Monday, 10 July 2006
Ovidiu Creanga este un basarabean stabilit in Toronto, dar care nu uita de unde a plecat, iar in acest sens sprijina de fiecare data tot ceea ce reprezinta democratie in Basarabia.

A sprijinit campania „Salvati Vocea Basarabiei”, premiaza in fiecare an cel mai bun elev al unui liceu ales de el din Basarabia, si pastreaza stranse legaturi cu romanii din Canada pentru diferite actiuni pentru Basarabia.
Romanian Global News va prezinta un articol al acestuia referitor la declaratia lui Traian Basescu prin care a dezvaluit ca Romania a propus Basarabiei de a intra odata cu ea in UE. Articolul a aparut pe portalul voceabasarabiei.com


Ca basarabean ma preocupa si pe mine, reanoarcerea acestui colt de tara la sanul mamei sale, Romania si in contextul european Acum prin propunerea presedintelui Romaniei, Traian Basecu s-a ivit sansa nesperata ca Republica Moldova sa intre in Uniunea European odata cu Romania, adica peste cateva luni, la 1 ianuarie 2007 si nu peste cateva zeci de ani asa cum ar trebui, fapt pe care il stim cu totii. A intra in Uniunea European insemna ca saracia care macina Republica Moldova, va fi de domeniul trecutului. Intrebati pe oricare cetatean din Rep. Moldova, fie el moldovean, rus, ucrainean, gagauz, bulgar, evreu sau de oricare alta natie o fi el, daca nu ar dori ca tara lor, adica Rep. Moldova, sa scape de eticheta rusinoasa : „Cea mai saraca tara din Europa". In Rep. Moldova sunt cele mai mici salarii, cele mai nenorocite pensii, cu cel mai mare procent de cetateni ce traiesc sub limita de saracie. De aici provine faptul ca bietii oameni se inghesuie sa plece in strainatate sa indeplineasca munci injositoare, sa-si vanda forta de munca pe mai nimic, si multe din bietele femei sa-si vanda trupul, adica sa faca prostitutie.  Aveti unica sansa sa scapati de aceasta rusine de care nu sunteti voi vinovati si sa incepeti sa traiti o viata demna ca fratii vostri din Tarile Baltice sau din alte parti ale lumii. Nu conteaza de ce natie esti, dupa cum am mai spus, sansa pe care o aveti acum nu trebuie pierduta. Altfel veti mai sta zeci de ani in aceias mocirla in care va tavaliti acum. Sunt basarabean, m-am nascut pe 14 februarie 1921, pe stil nou, in Varzaresti si am trait in Basarbia 19 ani pana cand pe 28 iunie 1940 Basarabia a fost cedata URSS-ului. Nici atunci nu umblau cainii cu covrigi in coada, dar ce se spune acum despre acea perioada sunt niste minciuni grosolane. Ar fi bine sa aveti si acum viata de atunci. Comunismul a fost cea mai mare catastrofa a omenirii. Faceti si Dumneavoastra comparatie, cum se traia in Germania de Est comunista si in Germania de West, capitalista. Acum, in Corea de Sud se traieste omeneste si tara se bucura de un puternic avant economic si tehnic, in timp ce in Corea de Nord se moare de foame.
Am 86 de ani, am trait sub regalitate, am traiat sub Antonescu, am trait sub comunism, Ana Pauker, Iosif Kisnevski, Ceausescu, Gheorghiu Dej, si de 24 de ani traiaesc in capitalism in Canada. Eu ce va spun, va spun din experienta proprie, nu din auzite sau din propaganda. Capitalismul are multe bube - drogurile, homosexualismul, o libertate prost intelesa de unii, dar este net superior comunismului. Dovada o aveti in Rep. Moldova astazi, cei mai multi crapa de foame, si o clasa de imbuibati traiesc mai bine decit in capitalism, acestea sunt oamenii regimului asa zis comunist care fura de au adus tara in sapa de lemn.
Daca Rep. Moldova va prinde acest tren, propus de Traian Basescu, care trece prin aceasta statie numai odata, ati scapat in cateva luni de toate mizeriile in care  zbateti. Nu iau in brate pe romani, nici ei nu sunt ingerasi au multe pacate, de fapt cum au si moldovenii, deh, ce sa-i faci, daca sunt frati de sange.
Prin prinderea trenului lui Basescu, veti avea pasapoarte sa puteti calatori fara restrictii in toata lumea, nu va tenteaza ? Deci nu ezitati, ezitarea Dumneavoastra poate fi fatala! Bateti fierul cat e cald !!!
Ovidiu Creanga  

 

 
1 an de la moartea romancei Michelle Otto la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :119
Monday, 10 July 2006
Marea Britanie a comemorat vineri, 7 iulie, 1 an de la atentatele teroriste cu bomba de la Londra.
1 an de cand 52 de persoane, printre care si o romanca, si-au pierdut viata in cele patru explozii de la metroul londonez, 1 an de cand alte 700 de persoane au fost ranite si au trecut prin, probabil, cel mai mare soc al vietii lor, la fel cum au resimtit acest eveniment si toti locuitorii Londrei.
Michelle Otto, una dintre victimele terorismului international trait in urma cu un an de Londra, locuia in Mill Hill, North London, alaturi de mama si de sora sa. Romanca, in varsta de 46 de ani, si-a pierdut viata in explozia de la Russel Square, pe cand se indrepta catre serviciu. Fatalitatea a facut ca exact in ziua atentatelor metroul in care se afla sa sufere anumite defectiuni si sa trebuiasca sa fie redirectionat, exact pe ruta atacata de teroristi.
La un an de la fatidica zi de 7 iulie, ziua care a zguduit destinele multor familii din Marea Britanie, cei 52 de morti, victime ale terorismului, au fost comemorate. Printre lumanarile care s-au aprins pentru cei care si-au pierdut vietile, una cel putin a ars si pentru Mihaela Otto, iar poza sa a fost si ea printre cele alaturi de care au fost depuse coroane de flori.
 
Inca un spectacol cu Turandot la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :86
Monday, 10 July 2006
{mosimage}Dupa un prim spectacol ce a avut loc vineri, 7 iulie, "Turandot", in regia celebrului regizor roman Andrei Serban, revine luni, 10 iulie, pe scerna de la Covent Garden.
Spectacolul se va juca pana la data de 22 de iulie, in zilele de 10, 11, 13-15, 18, 20-22 iulie, de la ora 19.30, cu exceptia zilei de 22 iulie, cand spectacolul este programat sa se desfasoare de la ora 13.00. Productia clasica a lui Serban este o pagina glorioasa de culoare si actiune combinand elemente de teatru ritual si simbolism pentru a portretiza o lume de fantezie orientala, informeaza Centrul Cultural Roman din New York.
 
Elevii romani din Ungaria in tabara la Marea Neagra  PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :142
Monday, 10 July 2006
Multumita protocolului de colaborare dintre cele doua ministere ale invatamantului din Romania si Ungaria, elevi romani din Ungaria vor petrece si in acest an doua saptamani pe litoralul romanesc.
Deja in mod traditional, cate 40 de scolari vor avea posibilitatea sa petreaca 14 zile la Marea Neagra, in statiunea Eforie Sud. De data aceasta, in perioada 14–27 august, copiii din Bedeu, Darvas, Sacal, Apateu se vor bucura de frumusetile Marii Negre.
 
Casa Alba condamna explozia de la TiraspolPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :456
Monday, 10 July 2006
{mosimage}Washington-ul a condamnat vineri, 7 iulie, expolozia unei bombe plasate intr-un microbuz, in urma careia 8 persoane si-au pierdut viata la Tiraspol, in republica separatista transnistreana."Statele Unite condamna pe cei responsabili de explozia produsa in microbuzul de la Tiraspol care s-a soldat cu opt morti si numerosi raniti" se arata intr-un comunicat emis de Departamentul de Stat american. "Suntem gata sa ajutam autoritatile sa desfasoare o ancheta asupra acestui odios incident" mai precizeaza comunicatul, care exprima si condoleantele Casei Albe fata de familiile victimelor.
In acelasi timp, ministerul securitatii nationale de la Tiraspol a “refuzat politicos” ajutorul propus de Ministerul Afacerilor Interne de la Chisinau. Seful securitatii transnistrene, Vladimir Antiufeev, a declarat pentru presa ca a avut o discutie cu Directorul Serviciului Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Ion Ursu, in cadrul careia a convenit asupra unui schimb de informatii in cazul in care serviciile speciale moldovenesti vor dispune de detalii la acest caz.
Potrivit presei transnistrene, ministerul de interne de la Tiraspol sustine ca explozia din microbuz s-a produs in urma deflagratiei unui dispozitiv cu detonator electromagnetic.
 
“Romanii se simt identificati cu Spania”PDF Print E-mail
Ciudad Real, Spania/Romanian Global News
Accesari :215
Monday, 10 July 2006
{mosimage}Viceprimarul orasului Ciudad Real, Francisco Javier Morales, vorbeste intr-un interviu acordat ziarului romanilor din Spania, "Roman in Lume", despre infratirea dintre Ciudad Real si Targoviste, despre impactul pe care acesta il are asupra romanilor din orasul spaniol si despre relatiile primariei Ciudad Real cu acestia, despre imaginea romanilor, dar si despre dreptul de vot pe care acestia il solicita.

Romanian Global News reia in cele ce urmeaza interviul cu Francisco Javier Morales.
Reporter: Cum ati ajuns sa va infratiti cu orasul Targoviste?
Viceprimar: Initiativa a fost a orasului Targoviste, prin Daniel Comanita, membru al Asociatiei Culturale Hispano-Romane, iar primarului din Ciudad Real i s-a parut o idee foarte buna. Am inceput sa lucram la un program care sa includa protocolul acestei infratiri, partea de vizite in Romania si intalnirile cu Patriarhul Romaniei, cu principele Radu si partea de promovare economica, cu vizite la Camerele de Comert si cu intalnirile pentru diverse oportunitati de afaceri.
Rep: Care este importanta acestei infratiri pentru cetatenii spanioli si pentru romanii care traiesc aici, in Ciudad Real?
FJM: Cred ca este foarte importanta, pentru ca una dintre preocuparile actualei echipe a guvernului local este favorizarea integrarii tuturor imigrantilor care traiesc aici. In total sunt 1.500 de persoane, dintre care 500 sunt romani. Deci eu cred ca prin aceste tipuri de colaborari imigrantii se vor simti mai bine identificati cu orasul in care traiesc, oras la a carui prosperitate contribuie cu integrarea lor. Din punct de vedere al afacerilor, cred ca este important ca firme din Ciudad Real si din toata provincia sa poata cauta si sa gaseasca oportunitati de afaceri in Romania, pentru a progresa economic, ceea ce, evident, va fi un beneficiu pentru oras.
Rep: Cum sunt relatiile primariei cu reprezentantii comunitatii romaneasti din Ciudad Real?
FJM: Din acest moment, datorita proiectelor pe care le initiem si pe care le-am inceput chiar in timpul vizitei la Targoviste, relatiile o sa fie din ce in ce mai stranse. Exista deja o colaborare foarte buna intre Universitatea Castilla La Mancha si Universitatea Valahia, prin schimburi de studenti si de profesori si prin alte proiecte culturale. Ceea ce avem in vedere este dezvoltarea acestui aspect al relatiilor culturale, prin aducerea in Spania a unor grupuri folclorice, sau deplasarea la Targoviste a unor grupuri muzicale spaniole.
Rep: Pana acum, ce imagine au romanii de aici si ce ati vazut in Romania? V-a suprins ceva in vizita pe care ati facut-o?
FJM: Din fericire, in Ciudad Real, comunitatea romaneasca se integreaza fara mari probleme. Eu cunosc multi romani care lucreaza in constructii, in diverse servicii (baruri, hoteluri, ingrijiri de persoane, in case) si am o parere buna despre ei. Ideea mea despre romani este ca vin sa munceasca sau sa studieze. In urma vizitei la Targoviste, mi s-a confirmat caracterul de buni muncitori al romanilor si ca se simt foarte legati de Spania. Probabil ca Spania este tara din UE cu care au cea mai mare afinitate. Acest aspect este unul de care trebuie sa profitam.
Rep: Este de asteptat ca romanii de aici, in virtutea intrarii Romaniei in UE, sa se poata bucura de dreptul de alegator la alegerile locale si regionale?
FJM: Stiu ca in septembrie va avea loc “examenul” Romaniei si Bulgariei in fata Comisiei Europene. Sunt convins ca acest examen va fi trecut cu succes.Vorbind in numele delegatiei care a fost in Romania, tuturor ne-ar placea ca integrarea sa aiba loc la 1 ianuarie 2007 fara nici un fel de
probleme. Acest lucru ar ajuta la cooperarea culturala si economica intre Ciudad Real si Targoviste, dar si, in mare masura, la integrarea comunitatii romanesti in Ciudad Real.
Rep: Ce au remarcat in mod special membrii delegatiei in Romania?
FJM: Primirea autoritatilor romane a fost extraordinara. Un fapt care ne-a facut pe toti sa ne simtim foarte importanti a fost prezenta constanta a Politiei, care ne-a deschis calea in Bucuresti. Un alt moment emotionant a fost vizita si primirea la Patriarhul Teoctist si in general deosebita atentie a organizatorilor vizitei.
Rep: Ce credeti ca asteapta autoritatile romane de la aceasta infratire?
FJM: Eu cred ca asteapta sa-i ajutam in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana si in ceea ce priveste administrarea fondurilor europene, sa le dam idei din cei 20 de ani de experienta, pe care ii avem noi. Cred ca asteapta aceasta colaborare prin impartasirea experientei
noastre de 20 ani de gestiune a fondurilor europene.
Rep: V-ar placea sa vina mai multi romani aici, in Ciudad Real?
FJM: Daca vin ca si pana acum, sa munceasca, evident, noi ii vom primi cu bratele deschise.

 

 
Limba si cultura romana la Universitatea AlicantePDF Print E-mail
Alicante, Spania/Romanian Global News
Accesari :93
Monday, 10 July 2006

{mosimage}La Universitatea din Alicante s-a desfasurat in perioada 3-7 iulie un program de cursuri de vara intitulat „Suntem egali, suntem diferiti. O apropiere de cultura romana”, in cadrul carora  directorul Institutului Cultural Roman (ICR) de la Madrid, Horia Barna a sustinut doua conferinte despre evolutia culturii si civilizatiei romanesti si, respectiv, despre modalitatile de reflectare a realitatii in cinematografia romaneasca actuala.

La acest program au mai fost invitati si au participat dr. Dan Munteanu (Universitatea Las Palmas de Gran Canaria), doctoranda Delia Prodan (UA) si dr. Catalina Iliescu (UA).
Cursurile au fost audiate de 37 de studenti cu diferite specializari din Alicante, Valencia, Ciudad Real, Salamanca si Berlin. Alaturi de studentii de la filologie romanica si engleza sau cei specializati in traducere si interpretariat, a asistat si un public calificat in domeniile educatie, sociologie, inginerie, medicina.
In prima sa conferinta, directorul ICR Madrid a prezentat un tablou al evolutiei culturale romanesti configurat inclusiv in dinamica sa istorica, geografica, politica si social-economica, folosind exemple contrastive si prezentand grupaje de fotografii sugestive. In analiza cinematografiei romanesti actuale si modalitatilor de reflectare a realitatii, Horia Barna a sintetizat etapele dezvoltarii de-a lungul unui secol de film romanesc: perioada de pionierat, deceniile de ajustare, regenerare sau recompunere a realitatii comuniste (in care forta evocatoare a imaginii, de aluziile artistice si interpretarea actoriceasca mai reuseau sa confere merite artistice unui numar semnificativ de filme din epoca, in care s-au afirmat totusi regizori de mare valoare); apoi, confruntarea post-revolutionara dintre consacrati si debutanti, afirmarea treptata a celor din urma si obtinerea unor premii internationale prestigioase, pozitia ingrata a regizorilor romani tineri „fata cu reactiunea” productiei cinematografice. In final au fost prezentate si comentate scurtmetrajele subtitrate in spaniola „Un cartus de Kent si un pachet de cafea” de Cristi Puiu, „Trafic” de Catalin Mitulescu si „Apartamentul”, de Constantin Popescu.
Prin grija coordonatoarei cursurilor UA, Catalina Iliescu, sesiunile de  cursuri intensive au fost completate cu ateliere de dupa-amiaza, pe teme de cultura si civilizatie romaneasca – de la cele artistice pana la cele gastronomice. De asemenea, ansamblul „Codrisorul” al Asociatiei ARIPI a romanilor din Alicante a prezentat, in una dintre seri, un spectacol folcloric, transmite ICR Madrid.
 
Un nou numar „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”PDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :97
Monday, 10 July 2006
A aparut nr. 13 al revistei „Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”, revista despre romanii din Noua Zeelanda si nu numai.

Asa cum ne-a obisnuit, in cuprinsul revistei se regasesc cele mai importante stiri despre comunitatea romanilor din Noua Zeelanda si Australia, cum ar fi numirea lui romanului Joszef Ferencz ca antrenor la echipa de gimnastica masculina din Christchurch, emisiuni radio pentru romanii din acea zona, dar si evenimentele culturale ce au avut loc si au ca personaje principale personalitati romanesti.

 

 

 
Colaborare intre orasele Seghedin si TimisoaraPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :120
Monday, 10 July 2006
La Seghedin s-au inugurat recent monitoarele digitale realizate in cadrul unui acord incheiat intre Seghedin si Timisoara, orase infratite in domeiul turismului.

Anul trecut cele doua consilii locale au prezentat proiectul finantat cu 100000 de euro prin programul PHARE CBC Romania-Ungaria, de cooperare transfrontaliera, iar de aceasta data realizarile se prezinta in orasul de pe Tisa. La inceputul sezonului turistic punctele de informare prin calculator au fost instalate si functioneaza. Localnicii si turistii pot accesa, in limbile romana, maghiara si engleza, date privind prezentarea oraselor Timisoara si Seghedin. Scopul acestor proiecte este de a determina o crestere a interesului pentru cunoasterea reciproca a celor doua localitati.

 

 
Seara romaneasca in Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanian Global News
Accesari :96
Monday, 10 July 2006
Romanii din Las Vegas sunt imvitati sa petreaca o seara cu specific romanesc luni, 10 iulie.Evenimentul se va desfasura incepand cu ora 19.00, la Prince Cafe. Repertoriul muzical va fi alcatuit din melodii romanesti, interpretate de artistul roman Iosif.
 
Festivitate Kossuth–BalcescuPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :62
Monday, 10 July 2006
Autoconducerea romaneasca din Seghedin organizeaza vineri, 14 iulie, o festivitate prilejuita de aniversarea semnarii, la 14 iulie 1849, de catre Kossuth Lajos si Nicolae Balcescu, a Proiectului de Impaciuire a popoarelor roman si maghiar.
In cadrul programului, care va incepe la ora 17.30, vor fi depuse coroane de flori la placa comemorativa Kossuth–Balcescu din piata Klauzal. Incepand cu ora 18.00 la Restaurantul Kalman  va fi rostita o scurta cuvantare festiva, urmata de o receptie.
 
76 de romani fara acte deportati din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :132
Monday, 10 July 2006
Franta a deportat joi, 6 iulie, un numar de 76 de romani aflari in situatie ilegala pe teritoriul sau.
Un avion charter a plecat la prima ora a zilei de joi de pe aeroportul Charles de Gaulle din Paris, incarcat cu 60 de romani, escortati de nu mai putin de 90 de agenti de politie. Potrivit unui comunicat al ministerului francez de Interne, aeronava a facut o escala la Tarbes, in sudul Frantei, unde au mai fost urcati alti 16 romani aflati in aceeasi situatie. Cei 76 de cetateni romani au fost predati la Bucuresti autoritatilor romane in dupa amiaza aceleiasi zile, in baza acordurilor de readmisie.
Expulzarile romanilor din Franta vin in acelasi timp cu anuntul facut de autoritatile de la Paris potrivit caruia va incepe rezolvarea cererilor strainilor aflati in situatie ilegala, dar ai caror copii merg la scoala in Franta.
Directorul Politiei din cadrul Prefecturii Paris, Yannick Blanc, a explicat ca vor fi regularizati "cateva mii" de membri ai familiilor minorilor scolarizati, in baza criteriilor stabilite de Minister. Printre aceste criterii se numara acela ca cel putin unul dintre parinti trebuie sa aiba resedinta in Franta de cel putin doi ani, dar si acela potrivit caruia cel putin unul dintre copii trebuie sa fie scolarizat in Franta din luna septembrie a anului trecut.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions