Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Investitii serioase in Delta DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :208
Tuesday, 11 July 2006
Autoritatea Nationala pentru Turism va coordona realizarea in perioada 2006 - 2008 a unor investitii de interes turistic in Delta Dunarii.
Din cadrul programului de dezvoltare „porturi turistice”, proiectul care se afla in cel mai avansat stadiu este amenajarea portului turistic Marina Tulcea - mal drept Dunare - proiect care are deja studiul de fezabilitate efectuat. Programul porturi turistice prevede construirea unor porturi in principalele puncte de acces in Delta, si in interiorul Deltei pentru vizitarea unor zone. Programul prevede amenajarea de porturi turistice in Tulcea, Murighiol si Crisan, in prima faza, cu un volum de investitii estimat la 7.400.000 de euro, si Sulina, Sf. Gheorghe si Maliuc in faza a doua, cu un volum de investitii estimat la 5.000.000 de euro, transmite Prompt Media.
Amenajarea portului Tulcea va costa 23.812.615 de euro si se va finaliza in termen de 24 de luni de la inceperea lucrarilor. Portul va fi construit pe o suprafata totala de 5,1 ha, va beneficia de toate utilitatile necesare (apa, canalizare, energie electrica). Bazinul portuar va avea o capacitate de 72 de ambarcatiuni si este destinat doar ambarcatiunilor de agrement. De asemenea, pana in anul 2008, ANT are in vedere amenajarea foisoarelor de observare in mai multe puncte importante ale Deltei: Crisan, Mila 23 si 35, Sulina,
Maliuc, Jurilovca, Dunavatul de Jos, Mahmudia, Chilia, Murighiol, Sf. Gheorghe. Se va infiinta o retea de Centre de informare turistica langa manastiri (manastirea Celic Dere), la Tulcea, Sulilna, Crisan si Murighiol.
Delta Dunarii va beneficia pana in 2008 si de instalarea de marcaje pentru reliefarea punctelor turistice pe teritoriul Rezervatiei.
 
Explozia de la New York are ca posibil autor un romanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :138
Tuesday, 11 July 2006
Posibilul autor al exploziei care a cauzat luni prabusirea unei cladiri de pe Madison Avenue din New York este medicul Nicholas Bartha, un cetatean american de origine romana, in varsta de 66 de ani, relateaza cotidianul New York Times.Dupa un proces de divort dificil, cu sotia sa, originara din Olanda, Bartha a fost obligat recent sa vanda casa in care locuia, pentru a da fostei sale sotii, o cota parte de peste 4 milioane de dolari. Dar casa din East 62nd Street era mai mult decat o casa pentru Nicholas Bartha. Era incununararea muncii sale de o viata, dovada ca el a realizat visul clasic al imigrantului, iar vanzarea acesteia era de neconceput pentru el. Fostul sau avocat, Ira E. Garr, spune ca Bartha ar fi facut orice pentru a ramane in aceasta casa pana la capatul vietii, inclusiv sa ramana casatorit doar de convenienta.
Cladirea, care s-a prabusit in urma exploziei, avea trei etaje si se afla in cartierul new-yorkez Manhattan. Purtatorul de cuvant al Departamentului de pompieri a declarat ca dupa toate aparentele este vorba de o posibila explozie. Martorii oculari sustin ca au auzit o explozie in cladire, dar nu pot preciza daca a fost inainte sau dupa ce a izbucnit incendiu.
Doctorul Nicholas Bartha a suferit arsuri foarte grave in urma exploziei de luni, fiind aproape inconstient in momentul in care a fost scos de sub daramaturi. Politia a demarat o ancheta si banuieste ca el este persoana care a provocat deflagratia.
 
Elevii din Basarabia se pot inscrie in liceele din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Tuesday, 11 July 2006
Absolventii claselor gimnaziale, care doresc sa-si continue studiile liceale in Romania, pot depune cererile si actele respective incepand din data de 10 iulie curent.Dosarele pentru studii liceale vor fi inregistrate la Inspectoratul judetean Iasi, pana in data de 25 iulie. Potrivit Ministerului roman al Educatiei si Cercetari, in anul de studii 2006-2007, liceele din Romania ofera 1000 de locuri pentru cetatenii moldoveni, dintre care 850 cu burse si 150 fara burse, dar fara plata de scolarizare.
Dosarul de admitere trebuie sa contina fisa de inscriere, certificatul de studii gimnaziale, copia foii matricole, copii ale certificatului de nastere, pasaportului si buletinului de identitate, acordul in scris al unui parinte, care se confirme permisiunea de inscriere a copilului la liceu si un certificat medical. Candidatii la studii liceale vor fi selectati in baza mediei calculate reiesind din media generala obtinuta pe parcursul anilor si media obtinuta la examenele de absolvire a ciclului gimnazial. Rezultatele admiterii vor fi anuntate la inceputul lunii august.
 
 
ONU da dreptate Romaniei in problema BistroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :141
Tuesday, 11 July 2006
Comisia de ancheta a Natiunilor Unite privind impactul ecologic al canalului Bastroe si-a prezentat ieri concluziile, dand dreptate Romaniei: "Concluzia unanima a Comisiei este ca aceasta constructie are un impact negativ semnificativ, la nivel transfrontalier".
Membrii Comisiei confirma faptul ca Ucraina construieste canalul fara a fi notificat in prealabil Romania, ceea ce incalca prevederile Conventiei asupra Evaluarii Impactului Ecologic in Context Transfrontalier (Conventia Espoo), semnata atat de Kiev, cat si de Bucuresti.
Expertii, care le-au adus la cunostinta celor doua guverne concluziile lor, dupa sesizarea facuta in 2004 de catre Bucuresti, estimeaza ca respectivul canal distruge habitatul pestilor si al pasarilor migratoare si le perturba reproducerea.
Canalul navigabil, a carui prima faza a fost inaugurata in 2004, le-a permis deja navelor ucrainene sa ajunga in Marea Neagra fara sa treaca prin canalele romanesti si sa plateasca dreptul de trecere. Dosarul Bastroe s-a aflat pe agenda recentelor negocieri bilaterale ale ministrilor de Externe, care nu au reusit sa ajunga la un acord, preferand arbitrajul international.
La capitolul consecinte, decizia ONU solicita implicarea Romaniei in procesul decizional: "Ne asteptam ca Ucraina sa trimita o notificare Romaniei in legatura cu acest canal si sa inceapa procedurile impuse de Conventie. Cu alte cuvinte, trebuie sa existe consultari intre cele doua parti, Romania trebuie sa poata comenta pe marginea proiectului si trebuie asigurata participarea publica in ambele tari. Inseamna si ca decizia finala asupra proiectului trebuie sa fie trimisa Romaniei".
Comisia recomanda, totodata, infiintarea unui program de cercetare comun legat de activitatile cu impact transfrontalier, solicitand in acest sens finantare internationala.
 
 
Basescu a gratiat doua batranePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :129
Tuesday, 11 July 2006

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, 10 iulie, decretele de gratiere a doua batrane, mama si fiica, in varsta de 86 si respectiv 66 de ani, inchise la Penitenciarul din Vaslui pentru o luna de detentie, deoarece nu au platit amenda penala la care fusesera condamnate.

 

Botezatu Diamanta si Macarie Ecaterina au fost incarcerate pentru savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, ca urmare a amenzii penale de 6 milioane, neplatite de cele doua persoane. "Singurul considerent pentru care presedintele Traian Basescu a acordat gratierea celor doua persoane este varsta, respectiv Botezatu Diamanta, 86 de ani, si Macarie Ecaterina, 66 de ani", se arata intr-un comunicat al Cotroceni-ului.
Seful statului atrage atentia ca, in continuare, nimeni nu poate miza pe institutia gratierii in conditiile in care se face vinovat de tulburarea proprietati.
 
A VI-a editie a Festivalului cultural “La Fantana Dorului”PDF Print E-mail
Simleu Silvaniei, Romania/Romanian Global News
Accesari :79
Tuesday, 11 July 2006

A VI-a editie a Festivalului cultural-artistic “La Fantana Dorului” se va desfasura in perioada 13 – 19 iulie, la Simleul Sivaniei.

 

Vineri, 14 iulie, intre orele 10.00 – 12.00, va avea loc “Parada cantecului, Jocului si Portului Popular Romanesc”, iar de la ora 18.00 se va desfasura prima parte a spectacolului muzical-coregrafic sustinut de formatiile participante, seara incheindu-se cu un recital de cantec romanesc sustinut de "Florile Bihorului", adica Florica Zaha, Florica Duma, Florica Bradu si Florica Ungur. In programul festivalului mai sunt incluse si vizita la Baile Tusnad, din judetul Satu Mare, care va avea loc sambata, 15 iulie, iar duminica, de la ora 16.00 va avea loc a doua parte a spectacolului muzical-coregrafic sustinut de formatiile participante, intitulat "Cantec si Joc Romanesc". La festival vor participa invitati din Albania, Bulgaria, Basarabia, Ucraina, Serbia, Kazahstan, Ungaria, Macedonia si Romania. In perioada 17 -19 iulie, grupurile de copii si tineri de peste hotare, invitati la acest festival, vor vizitaTara Maramuresului.
 
Tariceanu doreste ca investitorii cehi sa vina si in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :179
Tuesday, 11 July 2006
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a avut o intalnire in dimineata zilei de 11 iulie cu presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, in care a dat de inteles ca ii invita pe oamenii de afaceri cehi sa investeasca in Romania.Cei doi oficiali au convenit sa dezvolte legaturile economice dintre Romania si Cehia, iar
premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a consultat pe presedintele ceh in privinta efectelor pe care le produce aderarea la Uniunea Europeana, avand in vedere experienta Cehiei, transmite Amos News.
Presedintele Vaclav Klaus l-a asigurat pe Tariceanu ca aderarea la UE nu produce schimbari majore, intrucat Romania a inceput de cativa ani procesul de aliniere la cerintele UE. De asemenea, presedintele Republicii Cehe s-a declarat increzator ca Romania va fi, din ianuarie 2007, membra a Uniunii Europene.
In cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat si aspecte privind relatiile bilaterale si viitorul Uniunii Europene.
 
Consiliul Mondial Roman sprijina propunerea lui Basescu pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei a trimis un mesaj fara echivoc: sansa de integrare in Uniunea Europeana a Republicii Moldova este doar ca parte a Romaniei reintregite.Indiferent daca acest semnal a constituit o surpriza si a socat cancelariile partenerilor nostri internationali, natiunea romana are datoria de a prelua si amplifica acest indemn la salvarea Basarabiei si la re-intregirea poporului roman.
Intr-adevar, avem astazi in fata realitatea trista a Basarabiei ravasita de mizerie, de orgolii politice, sfasiata de conflicte etnice, de rani nevindecate ale trecutului, cu confruntari intre fostii sustinatori ai ocupatiei sovietice si cei care au suferit de pe urma acestei ocupatii. Pe plan extern, lipsita de credibilitate si autoritate, conducerea izolata de la Chisinau, pe de o parte nu este capabila sa-si rezolve problemele cu regiunea separatista a Transnistriei, iar pe de alta parte, adoptand o atitudinea ostentativ anti-romaneasca incercand sa provoace Bucurestiul, izolandu-se din ce in ce mai mult.
In lipsa resurselor, in lipsa unei conceptii de dezvoltare economica, cu o clasa politica incoerenta, cu mentalitati adanc ancorate in trecut, prapastia economica si sociala dintre Basarabia si Romania se adanceste din ce in ce mai mult, condamnand Basarabia la un colaps iminent. De 15 ani, in loc sa evolueze, relatiile romano-romane, sub conduceri ezitante, incapabile sa inteleaga momentul important al regasirii identitare anilor '90 si al unificarii, au regresat, ajungand astazi la un adevarat razboi rece, incompatibil cu realitatea unei singure natiuni despartita artificial.
Considerand ca semnalul presedintelui Romaniei devine un act de importanta istorica si nationala, menit sa salveze de la disparitie populatia de dincolo de Prut, semnatarii  acestei Proclamatii cer: organizatiilor romanesti de pretutindeni sa se mobilizeze in sprijinirea acestui act istoric, sa preia aceasta proclamatie, s-o amplifice prin actiuni menite sa creeze o stare de spirit favorabila unirii, clasei politice romanesti de la Bucuresti si Chisinau, intelectualilor si mass-media sa dea dovada de maturitate politica, de patriotism, sa caute solutii pentru apropierea pozitiilor, sa-si coordoneze actiunile pentru a realiza proiectul unei constructii politice capabila sa stabileasca baza re-unificarii Patriei. De asemena cer diplomatiei de la Chisinau si de la Bucuresti sa actioneze sub forma unei "diplomatii in tandem" pentru proiecte de interes comun in asa fel incat comunitatea internationala sa fie sensibilizata asupra inevitabilitatii unificarii naturale a celor doua tari.
Ca romani, mandri de trecutul nostru comun, de descendenta comuna, nu putem sa ramanem nepasatori la autodistrugerea Basarabiei, la indepartarea acestui pamant tot mai mult de neamul, de limba, cultura, istoria si traditiile din care face parte. De aceea cerem poporului roman de pe ambele maluri ale Prutului, cat si celor care iubesc si apreciaza cu adevarat Romania, sa sa ni se alature pentru ca impreuna sa realizam idealul nostru national de a fi.
CONSILIUL MONDIAL ROMAN, Los Angeles, CA.
 
 
Basarabia a scos pedeapsa cu moartea din ConstitutiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :122
Tuesday, 11 July 2006
Parlamentul de la Chisinau s-a pronuntat, saptamana trecuta, in unanimitate, in favoarea excluderii definitive din Constitutie a aliniatului 3 al articolulului 24, care prevedea aplicarea pedepsei cu moartea in cazuri exceptionale.
Proiectul de lege a fost semnat de 44 de deputati din toate grupurile parlamentare si remis Legislativului impreuna cu avizul Curtii Constitutionale.
Amendamentele constitutionale prevad excluderea din Constitutie a textului ce prevedea aplicarea pedepsei capitale pentru acte savarsite in timp de razboi sau de pericol iminent de razboi. Initiativa legislativa votata de deputati are drept obiectiv racordarea legislatiei interne la standardele internationale. De asemenea, se urmareste scopul crearii premiselor pentru initierea procedurilor interne de ratificare de catre Republica Moldova a Protocolului nr.13 al Conventiei pentru protectia drepturilor omului si libertatilor fundamentale si de aderare la cel de-al Doilea Protocol facultativ la Pactul international cu privire la drepturile civile si politice, procedeu prevazut de planul R. Moldova - UE. Noul Cod Penal, aprobat in anul 2002, nu prevede aplicarea pedepsei cu moartea, iar prevederile art. 24 aliniat (3) ale Constitutiei niciodata nu au fost aplicate in practica.
 
"Certificat de buna purtare” pentru munca in strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :178
Tuesday, 11 July 2006

{mosimage}Saptamana trecuta a fost finalizata elaborarea noului Proiect de Lege privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

 

Acesta a fost realizat de Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS) din cadrul Ministerului Muncii si va intra in curand in atentia Ministrului Muncii, pentru a fi aprobata si a ajunge in dezbaterea Parlamentului.
Proiectul aduce cateva noutati, atat pentru cetatenii romani care muncesc in strainatate, cat si pentru cei care se pregatesc sa inceapa o astfel de experienta.
Fata de legea aflata pana acum in vigoare (L. 156/2000), noul text prevede ca cetatenii romani care au primit deja vize de munca in strainatate nu vor mai putea sa iasa din tara fara „certificat de migratie”. Acesta va fi un act eliberat de catre DMS tuturor celor care au obtinut un contract de munca in strainatate, indiferent prin ce cai: firme de intermediere, reprezentante diplomatice, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca. Chiar daca acestia au contract si viza de lunga sedere pentru angajarea in munca, nu vor mai putea iesi din tara fara certificat. Autoarea proiectului, Daniela Andreescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, sustine ca prin introducerea certificatului se va micsora numarul cetatenilor romani pagubiti in urma demersului de a obtine un contract de munca legal in strainatate. Pretul certificatului nu a fost inca stabilit.
La randul lor, somerii care vor sa plece la munca in strainatate vor primi „cupoane de mediere”. Cuponul va fi suportat din bugetul asigurarilor pentru somaj si in baza lui somerii pot solicita serviciile unui agent privat de mediere a fortei de munca in strainatate. Proiectul nu precizeaza cat va valora acest cupon si nici daca el va acoperi tot costul de mediere, care este in jur de 300 de euro.
De asemenea, Departamentul pentru Munca in Strainatate va acorda acreditari firmelor de intermediere si va prelua si atributiile de control ale Inspectiei Muncii. Firmele vor avea obligatia de a trece pe la DMS pentru a reinnoi acreditarea si pentru a constitui o garantie financiara „in vederea acoperirii eventualelor prejudicii create in procesul de mediere”. Aceasta obligatie a firmelor de mediere a fortei de munca a existat o scurta perioada de timp, apoi a fost desfiintata. in noua varianta, proiectul de lege sustine reintroducerea acreditarii, dar nu o data, la infiintarea firmei, ci anual.
Chiar si inainte de a fi analizat de ministrul Muncii si de Parlament, noul proiect de lege ridica unele probleme. Una din ele este aceea ca agentiile de mediere nu pot avea suficiente posturi pentru toti somerii din tara dornici sa munceasca in strainatate. Astfel incat, modul de obtinere a unui post pe aceasta filiera ramane la discretia functionarilor din minister. Este de presupus ca principalul motiv al introducerii acestui cupon este scoaterea la lumina a somajului mascat, adica indentificarea miilor de oameni care, oficial, nu sunt considerati someri, pentru ca nu trec periodic pe la ghiseele agentiilor de ocupare a fortei de munca.
In cazul firmelor de intermediere a fortei de munca, acreditarea va aduce cheltuieli suplimentare, care nu pot fi estimate inca, fiindca nivelul taxelor nu este precizat.
Nu in ultimul rand, ridica intrebari ideea de a trece atributiile de control in domeniul firmelor de intermediere a fortei de munca de la Inspectia Muncii la DMS.
In acest fel, prin intermediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca ce este in directa sa subordine, Ministerul va putea realiza parteneriate public-privat cu firmele si va putea gestiona selectarea muncitorilor romani pentru contracte in strainatate.
 
Cursuri ajutatoare pentru imigrantii din Estul EuropeiPDF Print E-mail
Sapou, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :133
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Cateva mii de imigranti din Estul Europei vor putea invata limba portugheza – in cadrul Proiectului FIC (Formare, Integrare, Competenta) – la Facultatea de Litere a Universitatii din Porto.Joao Almeida Garrett, directorul proiectului, a declarat intr-un interviu acordat Agentiei Lusa ca aceste cursuri, care au inceput joia trecuta si care vor dura 50 de ore, au drept obiectiv facilitarea integrarii imigrantilor pe piata muncii din Portugalia si a adaugat ca invatarea limbii portugheze se va face pe trei niveluri: de initiere, intermediar si superior. „Chiar si imigrantii care vor urma doar cursul de initiere vor ramane cu cunostinte de limba la nivelul dobandit de un portughez dupa cinci ani de scolarizare”, a mai spus Joao Almeida Garrett.
Promovat in noiembrie trecut, Proiecutl FIC e o initiativa a firmei Walkers Consultores si a altor 19 parteneri operationali ai acesteia si urmareste, printre altele, si crearea unei burse de locuri de munca specifice imigrantilor din tarile Europei de Est.
Pentru a spori sansele de succes ale candidatilor la un loc de munca, FIC va elibera certificate de competenta echivalente cu cele ale cetatenilor portughezi.
Din 450 de mii de imigranti care lucreaza in Portugalia, un sfert provin din tarile din Estul Europiei.
O corespondenta de la Florin Constantin pentru Romanian Global News©
 
 
Drepturile si obligatiile unui roman angajat in IsraelPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :123
Tuesday, 11 July 2006

{mosimage}In urma cu doi ani, autoritatile competente din Israel au convenit asupra unui nou sistem de angajare a fortei de munca straine.

 

In conformitate cu acest sistem au fost autorizate peste 20 de societati de plasare a fortei de munca, societati care au indeplinit conditiile cerute de lege si care au primit sarcina de a recruta muncitori straini. Aceste societati semneaza contracte cu intreprinderile industriale si cu antreprenorii in constructii care au primit dreptul de a angaja lucratori straini. Pe baza acestor contracte cu patronii intreprinderilor industriale, agricole sau de constructii, lucratorii din strainatate sunt adusi in Israel si repartizati in cadrul companiilor productive, informeaza Actualitatea Romaneasca.
Avantajul acestui sistem pentru muncitorii straini consta in primul rand in faptul ca nu se confrunta cu intreruperi in munca deoarece legea prevede ca, pentru perioada de tranzitie de la o firma la alta, muncitorul are dreptul la cel putin salariul minim pe economie. Un alt avantaj consta in faptul ca lucratorului strain i se asigura acelasi salariu minim si pentru perioada de timp in care patronul nu ii poate asigura numarul minim de 186 de ore de lucru pe luna, in cazul in care nu l-a anuntat anterior asupra acestei situatii, cu cel putin 30 de zile inainte.
De asemenea, in cazul transferarii muncitorului de la o intreprindere la alta, societatea de forta de munca trebuie sa se ocupe de schimbarea vizei de lucru din pasaport, de pe numele vechii intreprinderi, pe numele celei noi. Contractul de munca este tipizat si trebuie sa primeasca autorizatia autoritatilor inainte de a fi prezentat lucratorului pentru a-l semna.
In contract sunt trecute, pe langa obligatiile muncitorului, si urmatoarele drepturi: tariful de salarizare pe ora, pe zi sau pe luna; tariful pentru orele suplimentare; orele de incepere si de terminare a zilei de lucru si cate zile trebuie sa lucreze intr-o saptamana; plata transportului la locul de munca; conditiile de cazare si chiria; plata asigurarii medicale generale in Israel; plata transportului cu avionul spre Israel; dupa cat timp se acorda concediul si durata acestuia; drepturile sociale; ce fel de retineri se pot face din salariu si suma totala a acestora; drepturile in cazul incapacitatii de munca ca urmare a unei boli sau a unui accident de munca; data la care se plateste salariul si modul de plata; dreptul de a primi lunar un document care sa contina salariul, orele de lucru si retinerile legale din salariu.
Precizez ca, in conformitate cu legea israeliana a contractelor de munca, orice paragraf din contract care contravine unei dispozitii legale este nul si neavenit, iar societatea de plasare a fortei de munca nu se poate prevala de acea dispozitie, chiar daca a fost semnat de lucratorul strain. In cazul in care un conflict de munca ajunge la Tribunalul de munca, judecatorul va hotari in toate problemele care sunt reglementate prin lege, in conformitate cu legea si nu in raport cu ceea ce se mentioneaza in contractul de munca daca acesta nu a respectat actele normative in vigoare. Dispozitiile din contract au intaietate in fata dispozitiilor legale numai daca ofera drepturi in plus, in favoarea lucratorilor fata de cele minime prevazute in lege.
 
Copii abandonati din Leganes - “la joaca” impreuna cu voluntari romaniPDF Print E-mail
Leganes, Spania/Romanian Global News
Accesari :111
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Un grup de voluntari romani a organizat recent, in Leganes, un proiect international dedicat adaptarii sociale a copiilor abandonati.Proiectul a fost finantat de Uniunea Europeana si a fost derulat in cadrul unui program international numit “Tineret pentru Europa”. Tema manifestarii, care s-a derulat intre 15 – 25 iunie la scoala Ciudad Escuela de los Muchachos (Orasul Scoala al Baietilor) - CEMU din Leganes, a fost “Creatia artistica – terapie pentru tinerii aflati in dificultate”, informeaza publicatia Roman in Lume. CEMU este o scoala- oras care a fost conceputa, in Leganes, ca un mic oras, special pentru copiii abandonati. Participantii la acest proiect, tinerii voluntari europeni, au organizat mai multe sesiuni de joc impreuna cu baietii care traiesc in CEMU Leganes si au mers impreuna cu ei chiar si la Madrid, in parcul Retiro, unde au invatat cum sa faca jonglerii, sa manuiasca diferite jucarii si chiar sa le asambleze. Reactia copiilor la prezenta tinerilor veniti   din Romania, Franta si Italia sa le arate cum se poate educa prin joaca a fost foarte pozitiva, iar personalul de la CEMU considera ca raspunsul lor a fost neasteptat de prompt. “Implicarea baietilor este totala. Ii vezi cum participa la maximum in ciuda problemelor pe care le au copii din aceasta scoala si care ii face sa fie mai timizi. Aceste intalniri favorizeaza insa comunicarea intre ei, pentru ca in timpul atelierelor invata sa lucreze impreuna. Acesta este un fapt extrem de pozitiv pentru ca ei nu au avut niciodata incredere in oameni”, ne-a marturisit Maria Isabel Izquierdo, angajata a CEMU Leganes. Copiii din CEMU au fost abandonati anterior de catre familiile lor si dupa ce au suferit din aceasta cauza au gasit singurul adapost in aceasta casa a baietilor. “Am avut aici chiar si un baietel care a fost adus din Rusia de catre o femeie, cetatean spaniol, care s-a straduit extrem de mult sa-l infieze si dupa aceea, inexplicabil, l-a abandonat aici”, a mai adaugat Maria Isabel Izquierdo. |ntre voluntarii europeni, romanii s-au aratat multumiti de
succesul activitatilor facute impreuna cu elevii de la CEMU. “Am incercat cumva sa le inducem spiritul de a lucra in echipa, de a-si dezvolta capacitatile scenice, iar atelierele de animatie stradala au pus accent pe dezvoltarea  abilitatilor de a se juca cu anumite obiecte de animatie. Comunicarea o facem printr-o combinatie de spaniola, italiana, franceza, insa cu totii ne intelegem”, ne-a declarat coordonatorul echipei de romani, Adrian Oprea (foto), de la organizatia Crispus din Sibiu. Romanii care a participat la acest proiect, in Leganes, au organizat si o seara  romaneasca in cadrul CEMU, unde sarmalele au fost cel mai bun ambasador al bucatariei noastre, insotite de vinul adus de acasa.
 
Titlurile universitare ale romanilor din Spania vor fi recunoscute mai usorPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :149
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Procesul lung si deosebit de dificil prin care se face omologarea titlurilor si diplomelor de invatamant superior obtinute in Romania se va simplifica odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
 Potrivit Roman in Lume, pentru recunoasterea titlurilor straine de studii superioare cetatenii romani trebuie acum sa prezinte documentatia si un rand de fotocopii dupa titlul pentru care se solicita omologarea, certificarea academica a studiilor realizate de catre solicitant pentru obtinerea titlului – durata oficiala in ani de studiu, dupa planul de invatamant, cursurile si disciplinele programului de invatamant si orele dedicate fiecareia dintre acestea, precum si dupa documentele de identitate – pasaport, DNI sau Numar de Identificare a Strainului (NIE). Taxa pentru procesarea solicitarii este in valoare de 84,89 euro. Documentele originale emise in tara de origine trebuie sa fie oficiale, legalizate corect si insotite de o traducere oficiala in limba spaniola. Dupa legalizarea documentelor originale acestea vor fi prezentate prin intermediul fotocopiilor confruntate cu originalele – fotocopia compulsada, o dovada care va fi realizata de catre organul sau institutia receptoare a documentelor: oficii consulare, Delegatii ale Guvernului, sau orice Registru Oficial al Ministerului Educatiei si Stiintei
Legalizarea documentelor se face prin intermediul Ministerului Educatiei din tara de origine a titlului universitar sau a certificatelor de studii si la Ministerul care gestioneaza certificatele de nastere si nationalitatea. De asemenea, documentele trebuie legalizate si cu apostila de la Haga.
Traducerea documentelor se poate face prin intermediul reprezentantei diplomatice a Spaniei din Romania, prin reprezentanta diplomatica a tarii de origine in Spania sau cu ajutorul unui traducator recunoscut, inscris si autorizat in Spania. Registrele unde se pot prezenta documentele pentru omologare se afla in Madrid, Calle Madrazos, 17 sau Paseo del Prado, 28; Calle Serrano, 150; Calle Torrelaguna, 58.
Aceasta modalitate este unica solutie in acest moment pentru omologarea titlurilor universitare. In acelasi timp, cetatenii comunitari obtin recunoasterea titlurilor printr-o procedura mult mai simpla care dureaza, potrivit Departamentului pentru Omologarea Titlurilor Strainilor din cadrul Ministerului Educatiei si Stiintei in jur de 45 de zile. Ei trebuie sa prezinte aceleasi documente, insa nu li se solicita legalizarea actelor ci doar traducerea lor, iar actiunea este de recunoastere a titlurilor in scopuri laborale si nu de omologare, care se poate cere daca solicitantul vrea acest lucru. Pentru a munci intr-un domeniu sau altul, legislatia spaniola permite recunoasterea titlurilor obtinute intr-o alta tara membra a Comunitatii  Europene pentru urmatoarele meserii: invatator, profesor de gimnaziu, profesor de muzica, arta dramatica, arte plastice si design, de dans, profesor universitar, biolog sau psiholog. De asemenea, normativele spaniole reglementeaza si recunoasterea titlurilor comunitare pentru profesiile de medic si medic specialist, farmacist, infirmier responsabil cu ingrijiri generale, veterinar, odontolog, infirmier specialist in infirmerie obstetrica – ginecologie – moasa, arhitect.
Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana va schimba automat si statutul cetatenilor romani care doresc sa lucreze in domeniile pentru care au studiat, conferindu-le drepturile prevazute de legislatia actuala cetatenilor comunitari.
 
Permisul de conducere romanesc poate fi preschimbat in CipruPDF Print E-mail
Nicosia, Cipru/Romanian Global News
Accesari :105
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Romanii care ajung in Cipru si vor sa sofeze trebuie sa stie ca isi pot preschimba permisul de conducere romanesc cu unul cipriot.  Si nu mai este nevoie de examen pentru a face acest lucru. Taxele care trebuie platite pentru un permis de conducere cipriot se ridica la valoarea de aproximativ 40 CYP.
Exista insa o singura problema. Potrivit Actualitatea Romaneasca, autoritatile cipriote retin permisele de conducere ale strainilor care vin sa le preschimbe cu permisele tarii lor. Odata retinut, permisul este trimis in tara de origine a strainului, urmand ca acesta sa-l recupereze cand se repatriaza sau se intoarce acasa. Romanii de aici nu prea se impaca cu gandul ca permisul romanesc le este retinut, motivand ca “la cat sunt de atente autoritatile romane, tot ce se poate sa ti-l rataceasca pe undeva, iar apoi esti nevoit sa-ti faci un alt permis". Oricum, procedura este binevenita, scutindu-i pe conationalii nostri de bani si timp pierdut. Pana anul trecut, romanii contau foarte mult pe permisele de conducere internationale eliberate de Automobil Club Roman (ACR). Taxa era cam mare, in jur de 150 de dolari si nu prea merita, deoarece permisul avea cam aceeasi valoare ca si cel romanesc, fiind valabil numai sase luni. Dupa sase luni de stat in Cipru, romanii trebuiau sa sustina un examen auto pentru a primi permisul auto cipriot, trecand prin probele teoretice si practice. Iar daca esti sofer incepator este bine ca sa iei macar cateva ore. Costa aproximativ 10 CYP ora, insa te obisnuiesti cu traseul, cu drumurile si cu stilul de condus din aceasta tara.
 
Sorin Ducaru a tinut o cuvantare la simpozionul “Arhitectii viitorului: Crearea unei lumi mai bunePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :66
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru a sustinut recent o prezentare in cadrul simpozionului organizat de catre ATHGO International – “Arhitectii viitorului: Crearea unei lumi mai bune”.
 La evenimentul programat in perioada 5-7 iulie si care a avut loc la sediul Bancii Mondiale din Washington au participat peste 200 de studenti, tineri profesionisti si diplomati, reprezentand peste o suta de universitati, ambasade si oganizatii non-guvernamentale. Prezentarea de deschidere a evenimentului a fost sustinuta la 5 iulie de catre Paul Wolfowitz, presedintele Grupului Bancii Mondiale, anunta portalul Ambasadei Romaniei la Washington.
Pe durata celor trei zile, simpozionul a urmarit doua obiective. Scopul primului obiectiv a fost familiarizarea participantilor cu activitatile Bancii Mondiale si a trei dintre Obiectivele Natiunilor Unite de Dezvoltare ale Mileniumului ( United Nations Millennium Development Goals ): eradicarea saraciei extreme si foamei, asigurarea educatiei primare universale, combaterea HIV/ SIDA, malariei si a altor boli. Cel de-al doilea obiectiv a urmarit examinarea unor strategii de implementare cuprinzatoare a celor trei obiective discutate in cardul seminarului, considerand Banca Mondiala drept principalul organism international, coordonator al implementarii celor trei obiective.
De asemenea, pe 5 iulie, ambasadorul Sorin Ducaru a gazduit o receptie la Ambasada Romaniei in cinstea participantilor la simpozionului ATHGO International.
 
Drepturile in materie de securitate sociala ale romanilor care lucreaza temporar in GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :122
Tuesday, 11 July 2006
Departamentul pentru Munca in Strainatate informeaza pe cei interesati cu privire la drepturile in materie de securitate sociala ale cetatenilor romani care lucreaza temporar in Germania ca, in prezent, cetatenii romani pot lucra pe durata determinata in Germania in baza Intelegerii dintre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din Romania si Agentia Federala a Muncii din Republica Federala Germania cu privire la medierea de lucratori romani pentru prestarea unei activitati cu durata determinata in RF Germania.
 Potrivit prevederilor acestei Intelegeri, lucratorii romani au obligatia de a se asigura in sistemul de asigurari sociale german (asigurari sociale de boala, ingrijire, pensie, accident si somaj), drept pentru care beneficiaza de urmatoarele drepturi: Pe baza asigurarii in caz de accident de munca pe care angajatorul o incheie obligatoriu si a carei valoare a suporta singur, angajatul primeste, in caz de incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca sau boala profesionala, pe o perioada de sase saptamani, contravaloarea salariului din partea angajatorului, daca a efectuat o activitate de patru saptamani si daca nu a produs interntionat evenimentul in cauza. De asemenea, primeste la sfarsitul perioadei in care angajatorul a continuat plata salariului, din partea Asociatiilor profesionale (institutii de asigurare in caz de accident de munca si boala profesionala), o prestatie de invaliditate care reprezinta 80% din valoarea remuneratiei regulate, dar nu mai mult decat salariul net. Prestatia de invaliditate se poate acorda pe o perioada de cel mult 76 saptamani. In cazul reducerii capacitatii de munca cu cel putin 20%, se poate decide asupra acordarii unei pensii de invaliditate. Pensia de invaliditate se plateste fara a exista nevoie de stagii de cotizare. Angajatul care a suferit accidentul de munca este supus unei investigatii medicale care ii atesta gradul de reducere a capacitatii de munca – in cazul unei reduceri totale a capacitatii de munca se plateste o pensie de invaliditate intreaga. In cazul reducerii cu, spre exemplu, 30% a capacitatii de munca, atunci pensia de invaliditate reprezinta 30% din pensia de invaliditate intreaga calculata. Calculul pensiei de invaliditate se realizeaza pe baza venitului anual sau a unei sume minime stabilite la 17.640 Euro pentru vechile landuri sau 14.868 Euro pentru noile landuri. Pensia de invaliditate reprezinta doua treimi din venitul anual (suma minima) la care se aplica procentul de reducere a capacitatii de munca. Pensia se plateste atat timp cat capacitatea de munca este redusa. Pensia se poate transfera si in strainatate. Competenta pentru asigurarea de accident/boala profesionala o au Asociatiile Profesionale (Berufgenossenschaften). In cazul accidentelor de munca mortale, se acorda pensii pentru urmasi. Prestatia de pensie se poate obtine in R.F. Germania la implinirea varstei legale de pensionare. Acordul intre Romania si R.F. Germania privind securitatea sociala stabileste conditiile privind totalizarea perioadelor de asigurare precum si pentru acordarea diferitelor tipuri de prestatii conform legislatiei fiecarui stat in parte. Competenta in aceste situatii o au casele de pensii. Cota de contributie in R.F. Germania este de 19,5%, platita ? de catre angajat si ? de catre angajator. Pentru a primi ajutor de somaj, lucratorii trebuie sa realizeze un stagiu de cotizare de 12 luni in ultimii 2 ani. Calculul ajutorului de somaj se realizeaza in functie de venitul realizat, clasa de impozitare, existenta sau nu a copiilor. In general, prestatia reprezinta aprox. 67% in raport cu venitul obtinut, transmite Prompt Media.
 
 
Briliantul Mutu vandut FiorentineiPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :180
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}Campioana Italiei la fotbal, Juventus Torino, l-a vandut pe atacantul roman Adi Mutu clubului Fiorentina, pentru suma de 8 milioane de euro, a informat clubul torinez intr-o declaratie data publicitatii luni, 10 iulie."Suma va fi platita in termen de trei ani" precizeaza comunicatul.
Reamintim ca Mutu a semnat cu Juventus un contract pe cinci ani in ianuarie 2005, dupa ce clubul londonez Chelsea a renuntat la Mutu in urma unui scandal de dopaj din octombrie 2004 si a sapte luni de interdictie de joc pentru fotbalistul roman. 
 
 
Marinarii romani de pe nava „Joana” au fost eliberatiPDF Print E-mail
Sapou, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :77
Tuesday, 11 July 2006
Comandantul navei „Joana” retinuta in Norvegia, la sfarsitul lunii trecute, a fost instiintat de politia norvegiana ca trebuie sa aleaga intre a plati o amenda consistenta si a comparea in fata unei instante judecatoresti pe data de 30 septembrie.

„Comandantul a fost instiintat ca trebuie sa plateasca o amenda mare, dar el nu este de acord cu acest lucru”, a spus Manuel Cardoso, secundul de pe nava, sustinand ca nu stie la cat se ridica amenda.
Autoritatile norvegiene l-au informat, de asemenea, pe capitanul navei, de nationalitate spaniola, ca in cazul in care va decide sa nu plateasca amenda va comparea, pe 30 septembrie, in fata unui complet de judecata.
Manuel Cardoso a mai afirmat ca nu a aflat inca motivele care au dus la aplicarea sanctiunilor, specificand ca autoritatile portuare le-au inaintat documentele in limba norvegiana. El a spus ca echipajul asteapta, in continuare, ordinele armatorului, pentru a vedea daca nava se va intoarce in Portugalia sau nu.
Contactat de Agentia Lusa, Magne Nyborg, de la politia portuara din Finnmark, a sustinut ca echipajul vasului „Joana”, alcatuit din 30 de portughezi si doi romani, poate sa plece cand doreste. „Toti marinarii sunt cetateni ai UE si sunt liberi sa plece unde vor”, a adaugat politistul.
Conform cabinetului Secretarului de Stat al Comunitatilor, Antonio Braga, echipajul „este bine, a fost deja contactat telefonic si se asteapta ca marinarii sa hotarasca daca se intorc sau nu in Portugalia, inainte de a se lua o decizie in ce priveste soarta navei.”
 O corespondenta de la Florin Constantin pentru Romanian Globaql News©
 

 

 
Socaciu, Constantinescu si Vicoveanca, in show de prichindeiPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :96
Tuesday, 11 July 2006
{mosimage}„Copiii nostri la straini invata...” si e clar ca, in curand, vor spune in loc de „buna ziua”, doar hi, bonjour, bon giorno si Guten Tag.  Cam asa stau lucrurile cu prichindeii din diaspora. Dar, iata ca apare o idee si trei muschetari ai muzicii romanesti de-altadata purced la drum lung si recuperatoriu. Batalia finala s-a dat intr-un show de zile mari, la Nurnberg, in Germania.
Ro-open Air, ajuns la a patra editie anul acesta, a adunat iarasi la Nuernberg peste 4.000 de persoane, cu origine si afinitate romaneasca. Organizat in 2 iulie de asociatia romano-germana „Un alter Ego” (presedinte Remus Vuia) si emitatorul pe internet „Radio R” (Berthold Staicu),  open-air-ul s-a bucurat de sprijin de sponzori (macelariile Fronius si Maurer, Western Union transfer de bani, Romtravel Reisebuero,  Pletl Omnibusbetrieb, restaurantele Doina si Dracula, discoteca Centro, cofetaria  Davignon, Kraus-balkon Deko, AS Landschaftsgaertner etc.) De ce sunt importante sponsorizarile acestor actiuni ale romanilor din strainatate? Pentru ca, astfel pot ele sa existe, sa se autofinanteze, in lipsa de fonduri si sustinere de la statul roman, sau cel federal german.
Pentru festivalul-concurs „Prichindelul” organizat in preambulul Ro-Open Air 2006, intre 30 iunie si 1 iulie, tot la Nuernberg, s-au aprobat 16.420 de euro finantare din partea Departamentului pentru relatia cu romanii de pretutindeni din cadrul MAE, dupa spusele organizatoarei Doina Fruehwald de la asociatia Casa Romaneasca, care zice ca asteapta inca deblocarea fondurilor si viramentul de bani pentru proiectul cultural aprobat. Pana atunci, evenimentul a avut loc, prichindeii participanti din tara si strainatate  au fost transportati, hraniti, cazati. Parintii si educatorii la fel, caci e vorba de deplasare de minori peste granite.
O parte a juriului a fost tot din Romania, stele cunoscute ale cantecului, care au dat greutate si importanta concursului. La Ro-open Air, acestia au evoluat si pe scena, atragand romanasii si nemtii porniti duminica pe strazi in cautare de distractie.
Despre semnificatia acestor initiative in diaspora romaneasca, Victor Socaciu ne spune: „Ideea este buna si generoasa in fond, de a cuprinde  intr-un festival de muzica, copii din Romania, dar si din diaspora romaneasca. Festivalul european de muzica pentru copii „Prichindelul” a plecat de la dorinta organizatorilor, de a da un impuls activitatii artistice si pentru acest esantion de populatie, spre a se reinvata cantecul romanesc, spre a refamiliariza tanara generatie -fie ea crescuta pe melegurile Italiei, Germaniei, Spaniei, Portugaliei sau Frantei -  cu valorile romanesti autohtone Aceste intalniri care vor avea, sper, loc in fiecare an, la Nurnberg, pot sa intareasca prietenia intre copiii romani si o noua traditie legata de cantecul romanesc, o traditie care sa continue unele lucruri care s-au facut in tara, din pacate prea rar”.
Intrebat daca, intre concurenti, a remarcat vreun talent autentic, Socaciu raspunde: „Da, exista, eu am observat ca in Italia exista o speranta extraordinara, o fetita care s-a remarcat si in seara galei. De asemenea, copiii care au venit din Romania. Nu ma mira, ei au fost selectionati in urma unei preselectii riguroase, care a avut loc la Palatul National al Copiilor din Bucuresti. Deci, sperante si valori intemeiate deja, deoarece la selectia de la Bucuresti a venit „creme-de-la-creme”, castigatori ai marilor festivaluri din Romania. Chiar si reprezentanta Romaniei la Eurovisionul de anul trecut, Alina Eremia, a evoluat pe scena Prichindelului. Ea castigat locul I in concurs, la sectiunea 10-14 ani. Eu am fost prezent la festival cu o piesa compusa acum un an, pe care un copil din Germania a interpretat-o in concurs. Cu aceasta piesa, am obtinut premiul I la sectiunea de creatie”
Victor Socaciu a avut si un recital pe scena, la Ro-open air, unde a cantat din piesele sale vechi, dar si altele noi. Sofia Vicoveanca a dardait cu foc pe scena din Nuernberg, in spiritul propriei declaratii, ca „Politica mea e cantecul”, iar Mihai Constantinescu a prezentat, printre alte slagare, micilor soimi nuernberghezi, „O lume minunata”, pe care si pionierii patriei RSR o fredonau de zor.
Duo Miraj, „Pandurii” din Ramnicu-Valcea si ansamblul bistritean „Strunga” au intregit peisajul muzical romanesc, caruia i s-a alaturat trupa germana Audiom, intrata in scena cu multi decibeli, ulterior reglati pe normal, la pultul de mixaj. Diversitate, chef de dans si chef de chef in aer liber. Micul la gratar a fost din nou rege, fara fumul sau inecacios si gustul sau „de acasa” nu misca nici o petrecere in aer liber, la romani.
Mai nou, a aparut, la petrecerile in aer liber, „sindromul Lordi”: mastile si pictatul-de-mutrisoare la copii sunt o atractie constanta, care uneori „naste monstri”. Trendul de moda la tineret e cu ochelari de soare negri, in regim de „gemene” sau de „trasi pe ceafa” si asortati la pantalonii de camuflaj ai jmecherilor locali. Ce mai... „o lume minunata/ O lume cu mult soare si multe jucarii”, pentru mari, mici si mijlocii, intr-o parcare de vara la Nuernberg.
 © Dani Rockhoff
 
Tabara de mestesuguri si arta pentru copiii romani din UngariaPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :185
Tuesday, 11 July 2006
Tabara de mestesuguri si arta pentru copiii din Micherechi, se va organiza in acest an in perioada 17–21 iulie.Organizatorea evenimentului este Monica Ianc Gabos in colaborare cu Autoguvernarea locala din Micherechi si Caminul de zi al batranilor. Sunt asteptati sa participe la aceasta tabara peste 50 de copii. Activitatile taberei vor fi sprijinite de cadre didactice si de tineri care vor prezenta diferite mestesuguri. Pe langa mestesuguri din trecut, copiii vor avea si ocupatii de tamplarie, arte plastice, pictura si insotiti de parinti, vor avea ocazia de a invata sa gateasca mancaruri traditionale.
 
Ansamblul “Plaiurile Dorului” concerteaza la un spital din GuadalajaraPDF Print E-mail
Guadalajara, Spania/Romanian Global News
Accesari :67
Tuesday, 11 July 2006
Membrii ansamblului folcloric Plaiurile Dorului “au descins” recent la un spital de batrani din Alcohete, din Guadalajara, unde au organizat un concert de muzica folclorica romaneasca pentru pacienti si pentru personalul sanitar.
“A fost un concert extraordinar care s-a terminat cu o hora generala in care au intrat atat pacientii, cat si medicii si asistentele”, a declarat presedintele Asociatiei Culturale de Integrare si Ajutorare a Romanilor din Alcala de Henares, Gheorghe Gainar, citat de Roman in Lume. Petrecerea a bucurat sufletele pacientilor de la Unitatea Rezidentiala si de Reabilitare a Bolnavilor Psihic din Alcohete (Guadalajara), chiar cu ocazia sarbatorii institutiei.
 
Opinii referitoare la Tabara de dansuri populare din ChitighazPDF Print E-mail
Chitighaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :180
Tuesday, 11 July 2006
A X-a editie a Taberei de dansuri populare din Chitighaz s-a desfasurat recent la Caminul Cultural din localitate.Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala a Romanilor din Chitighaz in colaborare cu Scoala de Arta “Kalaris”, sectia Chitighaz. La aceasta tabara au participat 118 copii. Pentru a afla mai multe amanunte despre cum a decurs tabara, revista “Foaia Romaneasca” a luat un interviu Presedintei Asociatiei Culturale, Ana Buha precum si  instructorul de dansuri Halmi Zoltan. Romanian Global News reda integral acest interviuri:
 
Reporter: De cand organizati aceasta tabara si ce v-a determinat sa o organizati?
Ana Buha: Acum 10 ani am incercat pentru prima data eu si sotul meu sa organizam o mica tabara de dansuri, la care au participat 20 de copii, cu scopul de a-i invata dansul nostru popular, mostenit de la parintii nostri. L-am chemat atunci sa ne ajute pe profesorul Vasile Gal din Aletea, iar ca acompaniament muzical l-am avut pe bace Petru Purece, care a cantat la vioara. Pe acea vreme tabara se organiza la Scoala Agricola din localitate, unde primeam o sala pentru repetitii iar de cativa ani incoace, de cand participa mai multi copii, suntem si la scoala agricola, si la caminul cultural.
La cea de-a doua editie am chemat instructori de dansuri din Seghedin si de la Balassagyarmat, printre care a participat si domnul Halmi, si de atunci tinem mereu legatura. Acestia au invatat copiii motive din jocurile maghiare, iar ei au facut cunostinta cu jocurile noastre din Chitighaz (lunga, manantaua si tiganeasca).
Asa ca din 1996 la noi, la Chitighaz, aceasta tabara a devenit o traditie pentru chitighazeni, si in fiecare an ne bucuram de prezenta unui numar frumos de copii dornici de a invata sa „joace” ca pe la noi. In fiecare an avem si noi veniti de aceea copiii sunt impartiti in mai multe grupe, de exemplu anul acesta au fost impartiti in cinci grupe, deoarece acei copii care sunt deja in anul doi sau trei la scoala de arta nu-i putem pune impreuna cu incepatorii. Si m-a bucurat mult faptul ca parintii au avut incredere in noi si au inscris in tabara noastra si copii de 6–7 ani.
Reporter: Din ce activitati a constat programul taberei?
Ana Buha: Pe 23–24 iunie am ridicat, ca sa spunem asa, nivelul programului cultural la festivalul gastronomic, care a fost organizat la Chitighaz. In fiecare zi, profesorii au tinut copiilor scurte prelegeri despre tinuta dansatorului, despre costumatie, despre porturile din trecut si despre descantatul din timpul jocului. Materialul acestor lectii au fost prezentate si pe video, pentru a fi mai bine inteles de copii. Inainte de pranz si dupa masa de la ora 14.00, au avut loc ore serioase de dans, iar dupa luarea mesei a avut loc un program liber de doua ore, la care copiii au putut sa se joace sau sa participe la cercul de arte plastice, sustinut de Magdalena Selejan. Intr-o zi a venit si nana Florica Pilan din Chitighaz cu un razboi de tesut si le-a aratat copiilor cum se tese, am si tors in furca. In timpul liber am invatat cu ei cantece populare romanesti, descantece, dar baza s-a pus in primul rand pe dans.
Reporter: Din moment ce Fundatia Publica pentru Minoritati sprijina organizarea unor astfel de activitati, de la care ati obtinut prin concurs anul acesta frumoasa suma de 800 de mii de forinti, nu credeti ca ar fi posibil ca anul viitor sa organizati o tabara pe tara, cu copii din mai multe localitati, sau chiar una internationala?
Ana Boha: S-ar merita sa facem o tabara internationala cu copii din Romania si nu numai, pentru a invata de la ei si dansuri din alte regiuni, dar pentru asta trebuie multa munca si eu nu mai sunt asa tanara ca sa ma angajez la asa ceva. Daca se gaseste cineva dintre cei mai tineri sa se angajeze la asta, eu nu am nimic impotriva.
 
Halmi Zoltan este profesorul de dansuri al scolii de arta „Kalaris”, sectia Chitighaz si a fost unul dintre participantii la acest eveniment.
Reporter: Ce va determinat sa infiintati o scoala de dansuri la Chitighaz? Considerati ca organizarea acestei tabere ajuta la cresterea numarului celor interesati sa danseze?
Halmi Zoltan: Din anul 1997 particip regulat la toate taberele de dansuri care au fost organizate aici la Chitighaz. Observand ca in fiecare an interesul de a dansa este tot mai mare, deoarece numarul copiilor din tabara a crescut admirabil de frumos ajungand pana la 100 de copii anual, in anul 2003 am infiintat aici in localitate sectia de dansuri populare a Scolii de arta „Kalaris” din Cigánd. In tabara sunt multi copii dansatori deja dar avem si copiii noi, astfel as putea spune ca numarul celor interesati creste, si au venit multi si din alte localitati. La tabara de anul acesta, ajutat de Csokasi Imre, am instruit dansuri celor mai mari din tabara, iar sotia mea Edina si inca cinci dansatori din Cigand de la scoala de arta, s-au ocupat de dansurile celor mai mici si de cei incepatori. Acesti cinci dansatori au participat la tabara din dorinta de a invata dansurile din Chitighaz, si astfel ne-am bucurat si de ajutor. Copiii au invatat in aceasta tabara dansuri si multe lucruri pe care le putem folosi si cu alte ocazii.
Avem aici la Chitighaz copii foarte constiinciosi cu care se lucreaza bine, si de care suntem foarte multumiti. Dupa aceasta tabara vom face o scurta pauza, iar in 14–17 iulie voi merge cu dansatorii din Chitighaz intr-o excursie la Sopron si Viena, unde vor evolua si pe scena. In 13 august suntem invitati la festivalul castravetilor din Micherechi, iar in octombrie voi participa cu ei la festivalul international de dansuri populare din Bag.
 
Tabara religioasa pentru copiii romani din ChitighazPDF Print E-mail
Chitighaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :70
Tuesday, 11 July 2006
Copiii romani din Chitighaz vor putea participa in perioada 24 – 31 iulie la o tabara biblica.Evenimentul este organizat de Autoguvernarea Romaneasca din Chitighaz. Programul taberei se va desfasura la Caminul Cultural din localitate si va include activitati cu caracter religios. Orele de religie vor fi tinute de preotul ortodox Florin Olteanu si pastorul Vasile Bodis. Copiii vor avea posibilitatea sa viziteze lacasele de cult din localitate si din imprejurimi, vor face o excursie cu autobuzul la monumentul istoric de la Veszto-Magor precum si o excursie la castelul de la Szabadkigyos.
 
 
 
Doua piese de teatru romanesti pe Fifth AvenuePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :70
Tuesday, 11 July 2006
La teatrul „Martin E. Segal” de pe bulevardul Fifth Avenue din New York se joaca in data de 11 iulie doua piese de teatru a unor artisti romani.
Piesa de teatru „Red Bull” scrisa de Vera Ion si regizata de Marcy Arlin si piesa „Romanian.Kiss me”, scrisa de Bogdan Georgescu, si regizata de Kaipppo Schwab.
In piesa „Red Bull” este povestea a doi tineri saraci care muncesc in conditii de sclavie si care viseaza la libertatea mult ravnita.
Piesa „Romania.Kiss me” prezinta aventurile a trei calatori ce se afla intr-un tren ce paraseste tara, in timp ce acestia traiesc sentimente de nostalgie.
 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions