Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Iulie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
 
Agentia de Monitorizare a Presei se ia de UngureanuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Tuesday, 18 July 2006
Agentia de Monitorizare a Presei adreseaza o noua scrisoare ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ca urmare a lipsei de reactie din partea acestuia la scrisoarea trimisa pe 26 iunie.


AMP reclama atat lipsa de reactie fata de sesizarea privind inchiderea abuziva a unui site-pamflet cat si fata de o cerere a Organizatiei pentru Securitatea si Cooperare a Europei (OSCE), prin care se solicita dezincriminarea ziaristilor acuzati de detinere de documente secrete in scandalul CD-ului militar. Romanian Global News reda integral aceasta scrisoare.

‘’Stimate domnule Ministru,
AMP isi exprima nedumerirea fata de lipsa de reactie a MAE la scrisoarea deschisa adresata de AMP in urma cu trei saptamani, in data de 26 iunie. Scrisoarea respectiva condamna abuzurile MAE si ale providerului de Internet CHML web services SRL impotriva siteului  www.mae.haos.ro initiat de doi jurnalisti de la cotidianul Ziua.
Aceasta lipsa de reactie a Ministerului intr-un caz ce implica un dublu abuz impotriva drepturilor omului (oprirea unui site, plus solicitarea si punerea la dispozitie a datelor personale ale initiatorilor siteului) demonstreaza lipsa de preocupare a MAE pentru acest caz si pentru problematica drepturilor omului, precum si dezinteresul MAE pentru sesizarile ce vin din partea unei organizatii de drepturile omului. Nu putem sa nu facem o legatura intre lipsa de reactie in acest caz si o alta ,tacere' prelungita a MAE intr-un caz si mai grav, acela al ziaristilorhartuiti de autoritati pentru detinerea de informatii secrete.  In luna martie, OSCE  a adresat  lui dlui Mihai Razvan Ungureanu, ministrul roman al Afacerilor Externe, o scrisoare deschisa in care cerea autoritatilor romane sa faca tot ce le sta in putere pentru a retrage acuzatiile la adresa jurnalistilor romani invinuiti pentru detinerea de informatii secrete si sa elimine orice text de lege care pedepseste simplii cetateni pentru detinerea de documente secrete. Nici pana acum, MAE nu a oferit un raspuns public din partea autoritatilor romane la aceasta scrisoare deschisa adresata de OSCE, cu toate ca AMP i-a solicitat in repetate randuri un punct de vedere in
acest sens. Intr-un moment in care Romania face ultimii pasi inaintea aderarii depline la UE, MAE ignora total chestiuni ce tin de democratie si drepturile omului, domenii care au intarziat aderarea Romaniei la UE. In aceste conditii, ne vedem nevoiti sa reclamam pozitia MAE si a autoritatilor romane partenerilor nostri de la organizatia Reporteri fara Frontiere, precum si altor organizatii si organisme interntionale preocupate de situatia democratiei si a drepturilor omului de la noi din tara.

Va multumim,

Liana Ganea
Razvan Martin
Coordonatori FreeEx
Agentia de Monitorizare a Presei’’

 
30 de ani de la realizarea istorica a Nadiei la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :138
Tuesday, 18 July 2006
La 18 iulie 1976, Nadia, pe vremea aceea o tanara gimnasta de numai 14 ani, reusea sa dea peste cap computerele Olimpiadei de la Montreal, dar si intreaga lume a gimnasticii, obtinand prima nota de 10 din istoria acestui sport. Dupa un remarcabil exercitiu la paralele, in urma cu 30 de ani, ecranul Olimpiadei arata nota romancei Nadia Comaneci: 1.00. Era vorba de primul 10 din istoria gimnasticii mondiale si dovada clara ca nici unul dintre oficiali nu se gandea la un exercitiu perfect, la fel cum nici firma elvetiana nu isi programase computerele sa afiseze nota maxima. Dupa prima realizare, Nadia a obtinut in cadrul aceleiasi competitii inca 6 note de 10, intorcandu-se acasa cu 5 medalii: trei de aur, una de argint si una de bronz.
 
Banii trimisi din strainatate - fenomen socialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :120
Tuesday, 18 July 2006
Banii trimisi familiei de romanii plecati sa munceasca in strainatate au efecte negative asupra indicilor inflatiei, dar pozitive asupra standardului de viata al beneficiarilor.
5,6% din PIB-ul anului 2005 a provenit din aceasta sursa ("remitante"). 40% din banii trimisi din strainatate ocolesc canalele oficiale de transmitere, informeaza EurActiv.
In 2005, au intrat in tara 4,14 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale, adica 5.6% din produsul intern brut, din remitante, bani trimisi de cele aproximativ doua milioane de romani care muncesc in strainatate. Circa 65% din remitante se duc in consum, a spus Liviu Voinea, director de cercetare la Grupul de Economie Aplicata(GEA).
Studiile au aratat ca situatia este comuna tarilor din Europa de Sud-Est, unde numai 35% din remitante se duc in investitii, cum ar fi achizitii de terenuri sau actiuni, a spus Voinea in luna februarie la un seminar despre transferuri private si importanta lor in economie.
Rolul remitantelor in Romania este urias, a doua cea mai mare sursa de finantare externa, dupa investitiile straine directe (ISD) in economie.
 
Campania “Salvati Rosia Montana” are sitePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Tuesday, 18 July 2006
Campania “Salvati Rosia Montana” este acum si pe web.
A fost lansat site-ul www.rosiamontana.ro prin care se urmareste informarea publicului interesat din Romania si din strainatate in privinta procedurii EIM Rosia Montana, a campaniei si a proiectului minier propus de Gabriel. www.rosiamontana.ro contine optiuni in romana, engleza, germana si maghiara si va fi actualizat cu informatii utile de-a lungul procedurii de consultari cu publicul.
Potrivit Hot News, site-ul contine si o contestatie de 11 pagini catre ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor care poate fi folosita ca atare sau ca si baza de pornire. Acest document reprezinta o prima analiza a raportului EIM si este rezultatul unei colaborari intre diversi experti romani, internationali si Alburnus Maior.
 
Trasee-concurs la Muzeul National de ArtaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :84
Tuesday, 18 July 2006
Muzeul National de Arta al Romaniei propune vizitatorilor Galeriei de Arta Europeana, in perioada iulie-octombrie, parcurgerea unor trasee–concurs interactive si amuzante, initiativa ce se inscrie in seria de programe educative organizate de Sectia Educatie, Comunicare si Proiecte Culturale.Traseele isi propun sa faca vizita mai atractiva si urmaresc familiarizarea tinerilor cu muzeul. Fondul lor ludic incurajeaza dezvoltarea imaginatiei vizitatorilor si asimilarea unor noi cunostinte in domeniul artei, prin intermediul propriilor investigatii.
Exista patru tipuri de trasee-concurs adaptate diferitelor grupe de varsta: pentru copii intre 6 si 10 ani (Calatorie in spatiu si timp. Peisajul) si  pentru cei intre 10 si 14 ani (Rama in rama sau cate imagini putem „incadra” intr-un singur tablou), pentru tineri intre 14 si 18 ani (Poftiti, va rog!”) si  pentru vizitatorii de peste 18 ani (Arhitectura in pictura).
In timpul vizitarii Galeriei de Arta Europeana, participantii la concurs vor completa o foaie de parcurs cuprinzand intrebari referitoare la operele selectionate pentru similaritatile lor tematice. Traseul-concurs cuprinde o foaie de instructiuni ce indica unde sunt localizate in salile de expunere lucrarile care urmeaza a fi descoperite si arata cum se utilizeaza foaia de parcurs. In plus, aceasta contine explicatii ale termenilor utilizati si informatii despre artistii si operele alese pentru acest joc.
Inedite in Romania, traseele-concurs reprezinta o metoda de educatie alternativa practicata si de alte muzee din lume. Ele au fost inaugurate la Muzeul National de Arta al Romaniei in 2004, cu ocazia expozitiei „De la Moore la Hirst. 60 de ani de sculptura britanica”, avand un mare succes si in timpul expozitiei „Umbre si lumini. Patru secole de pictura franceza”.
Potrivit biroului de presa al Muzeului National de Arta castigatorii traseelor-concurs vor fi desemnati la mijlocul lunii octombrie si vor avea parte de multe premii surpriza, iar foaia de instructiuni si foaia de parcurs in Galeria de Arta Europeana sunt incluse in pretul biletului de vizitare.
 
“Curtea Comediantilor” la Bucuresti si RasnovPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :65
Tuesday, 18 July 2006
Societatea Cultural-Artistica de Tineret CONCRET, Primaria Rasnov si Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti organizeaza in perioada 17 – 26 iulie a VII-a editie a proiectului Curtea Comediantilor – Atelier European de Arta Medievala, Renascentista si Traditionala.Manifestarea se va desfasura la Rasnov, la Cetatea Rasnov, si la Bucuresti, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". An de an, manifestarea aduna membrii trupelor de teatru si a companiilor de arta din tara, la ateliere in care acestia incearca sa redescopere incetul cu incetul arhitectura intima a jocului bogat si sincer al comediantilor de demult.
Ajuns la cea de-a VII-a editie, Curtea Comediantilor a adunat in fiecare an tineri din intreaga Europa care impreuna au descoperit "fragmente" ale identitatii europene si ale intelegerii si tolerantei.
 
Expozitie in scopuri umanitare la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :41
Tuesday, 18 July 2006
Profesorul si artistul plastic Aurelia Bobocel, vine in fata aradenilor, de marti, 18 iulie, cu o noua expozitie personala.
Aurelia Bobocel este  autorul celei mai mari icoane pe sticla incalzita din lume, prilej cu care a intrat si in Cartea Recordurilor. Lucrarile sale vor fi expuse in holul mare al primariei municipiului.
Artista a declarat ca ca vine in fata aradenilor cu lucrari noi, pe care doreste sa le vanda in scopuri umanitare.
 
Program de sustinere a exporturilor romanesti in parteneriat cu ElvetiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :172
Tuesday, 18 July 2006
Guvernele Romaniei si Elvetiei, cu participarea Centrului International pentru Comert de la Geneva, au semnat, marti, acordul de cooperare pentru promovarea exportului romanesc, pe o perioada de doi ani.Ministerul Economiei si Comertului prin Departamentul de Comert Exterior (DCE) impreuna cu Secretariatul pentru Cooperare Economica din Elevetia (SECO) si Centru International pentru Comert de la Geneva (ITC) demareaza "Programul de Dezvoltare a Exportului in Romania", informeaza Amos News.
Programul, implementat de DCE cu ITC Geneva si partenerii din sectorul privat, se va derula in perioada 2006-2008.
Bugetul total este de 1.448.200 de dolari, dintre care Romania contribuie cu 318.000 de dolari, materializati in punerea la dispozitie a infrastructurii necesare desfasurarii actiunilor, inclusiv personal calificat din Ministerul Economiei si Comertului si Centrul Roman pentru Promovarea Comertului care sa coordoneze activitatile in program.
 
Romanii pot concura pentru posturi in institutiile UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :116
Tuesday, 18 July 2006
Institutiile europene au scos la concurs 440 de posturi de administratori sau secretari, rezervate Romaniei.

Cetatenii romani care doresc sa concureze pentru aceste posturi trebuie sa depuna cereri de inscriere la concurs pana la data de 20 iulie, transmite Amos News. Printre criteriile care trebuie indeplinite se numara si cetatenia romana, drepturi civile neingradite, cunoasterea perfecta (la nivel de limba materna) a limbii romane (indicata pe formular ca prima limba cunoscuta), cunoasterea limbii franceze, engleze sau germane, obligatiile privind serviciul militar indeplinite, competenta in sfera de atributii a postului dorit.

 

 
Va avea loc a VI-a editie a concursului Charpatian AdventurePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :52
Tuesday, 18 July 2006
A VI-a editie a competitiei Charpatian Adventure se va desfasura in muntii Bucegi, in perioada 9 – 13 august.
Organizatorii evenimentului sunt voluntarii de la Outward Bound Romania si Asociatia Turistica Perpetuum Mobile precum si experti externi, transmite Amos News. La concurs pot participa echipe mixte compuse din patru membri, varsta minima de participare fiind de 18 ani.
Exista doua categorii: una pentru incepatori si una pentru avansati. Se vor desfasura urmatoarele probe: trekking, mountainbike, construire de pluta si plutarit, probe de alpinism. Detalii despre competitie se pot gasi si pe site-ul www.carpathianadventure.ro.
 
1 septembrie: ziua dictatuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :181
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Istoricul Ion Varta, deputat crestin-democrat si membru al Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret si mass-media, care a participat la seminarul in problema implementarii cursului de istorie integrata, desfasurat in zilele de vineri si sambata la Holercani (raionul Dubasari), a declarat pentru Flux ca opiniile exprimate la finalul seminarului au fost contradictorii.Istoricul Ion Varta, deputat crestin-democrat si membru al Comisiei parlamentare pentru cultura, stiinta, invatamant, tineret si mass-media, care a participat la seminarul in problema implementarii cursului de istorie integrata, desfasurat in zilele de vineri si sambata la Holercani (raionul Dubasari), a declarat pentru Flux ca opiniile exprimate la finalul seminarului au fost contradictorii.
Pe de o parte, expertii europeni au mentionat ca asupra manualelor de istorie integrata trebuie sa se mai lucreze, cele care nu sunt elaborate suficient trebuie sa fie perfectionate in continuare. Pe de alta, participantii la lucrarile seminarului au afirmat ca de la 1 septembrie vor fi implementate doar unele din prevederile cursului de istorie integrata.
Intr-un interviu acordat la sfarsitul saptamanii trecute agentiei de presa „Moldpres”, ministrul Educatiei, Victor Tvircun, a declarat ca de la 1 septembrie anul curent cursul de istorie integrata va fi introdus ca disciplina de baza. El a afirmat ca manualele au fost apreciate pozitiv de catre expertii europeni. La randul sau, deputatul Ion Varta a mentionat ca modul in care s-a procedat, refuzul de a accepta ca la lucrarile acestui seminar sa participe si reprezentantii opiniei majoritatii covarsitoare a istoricilor din Moldova denota faptul ca exista un dictat si ca se promoveaza doar opinia oficiala.
Referindu-se la seminar, Ion Varta a spus ca este unul din multitudinea de seminare pe care METS le-a organizat pana in prezent, incepand cu anul 2003, activitati (despre care opinia publica nu este pusa la curent) la care participa „oameni foarte bine selectati”. La seminar au participat expertii europeni, seful delegatiei Consiliului Europei fiind de origine rusa, si evaluatorii interni, precum si autorii manualelor si profesorii care experimenteaza acest curs. „I-am vazut pentru prima data pe majoritatea a participantilor la acest seminar, carora pana in prezent li s-a pastrat cu mare strictete anonimatul – nu sunt cei mai reprezentativi, cei care reprezinta cu adevarat stiinta istorica si pedagogica din Republica Moldova, sunt niste oameni selectati dupa niste principii mai mult de ordin conjunctural decat stiintific, academic”, a declarat Ion Varta.
Deputatul a participat la lucrarile grupului de lucru moderat de sefa delegatiei CE, Tatiana Minkina-Milco, manager de program, de la Directia predarea istoriei a Consiliului Europei. „Nu am mai fost recenzat si intrerupt de cei care au moderat sedinta, in a doua jumatate a zilei a fost un elementar bun-simt din partea moderatorilor. In cadrul discutiilor private cu dna Tatiana Minkina-Milko, am mentionat ca, din pacate, s-a produs un derapaj grav la capitolul continuturile acestor manuale, care sunt doldora de falsuri si interpretari in spiritul istoriografiei staliniste, ceea ce poate deranja foarte mult opinia publica, specialistii, profesorii din scoli, cadrele didactice – lucru care ne ingrijoreaza foarte mult. Am incercat sa-i explic ca si expertii se fac, intr-un fel, responsabili de implementarea unor asemenea manuale, prin recomandarile pe care le fac. Ei nu-i pot obliga pe guvernantii de la Chisinau, dar pot sa le recomande ca si continuturile manualelor sa respecte adevarul istoric”, a spus Ion Varta. Totodata, Varta si-a exprimat speranta ca pe viitor cei care diriguiesc aceasta activitate vor lua aminte si la opinia celorlalti istorici, care trebuie sa fie luata in consideratie, nu ignorata cu desavarsire.
La lucrarile seminarului au participat si cei care experimenteaza din toamna anului 2003 cursul de istoria integrata, aproximativ 60 de persoane. „Pana in prezent li s-a pastrat cu multa consecventa anonimatul. In discutiile private, unii s-au aratat necajiti, altii incercau s-o faca pe incantatii, dar sunt si oameni onesti care si-au exprimat regretul in legatura cu modul in care este instrumentata promovarea cursului de istorie integrata. In cadrul sedintei finale, o profesoara de istorie si-a exprimat regretul si rezerva ca, intr-un fel, lucrurile nu evolueaza asa cum si-ar fi dorit, „adica sa nu se umble la continutul istoriei”, a mentionat Ion Varta.
Deputatul crestin-democrat si-a exprimat regretul ca nu s-a dat curs interpelarii adresate premierului Vasile Tarlev si ministrului Victor Tvircun, si a solicitarii adresate reprezentantului Secretarului General al Consiliului Europei, Vladimir Filipov, in sedinta in plen a Parlamentului din 6 iulie curent, de a contribui la conferirea unei transparente a lucrarilor acestui seminar, la transferarea lucrarilor la Chisinau, pentru ca la aceste seminare sa aiba acces liber si reprezentantii altor opinii decat cele oficiale. Ion Varta a mai cerut desecretizarea recenziilor, avizelor expertilor de la Consiliul Europei, precum si acces liber la manuscrisele acestor manuale. Potrivit lui, pana in prezent nu s-a realizat nimic. Dimpotriva, istoricul a constatat ca au ramas practic aceleasi continuturile manualelor de istorie integrata. „Din pacate, toate abordarile caracteristice istoriografiei sovietice de tip stalinist, din perioada anilor '40-'50, cu referire la istoria noastra, sunt prezente in aceste manuale si asta le confera un caracter monstruos si odios. Cu asemenea manuale nu suntem nici europeni, nici moderni. E un regres, o revenire cu 40 de ani inapoi, dar si o blasfemie fata de memoria sutelor de mii de victime ale regimului stalinist. Acum sunt reanimate aceste ineptii si promovate in calitate de adevar in ultima instanta, in paginile unor manuale in baza carora vor fi educate generatii intregi”, a declarat Ion Varta.
Istoricul Ion Varta a mentionat ca manualele pentru clasele a IX-a si a XII-a, pe care le-a citit si le-a recenzat, sunt extrem de grave – derapajul este grav si este unul dezonorant pentru societatea noastra. „Daca se promoveaza astfel de manuale, nu stiu cu cine semanam noi, la inceput de mileniu III”, a mai spus deputatul crestin-democrat.
(Ecaterina Deleu, Flux)
 
283 de romani din Liban s-au intors acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :130
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Trei avioanele ale companiei Tarom, incarcate cu 283 de romani din Liban, au aterizat luni noapte la Bucuresti.Primul avion a aterizat la ora 01.30 pe aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, in timp ce a doua aeronava a ajuns la ora 02.40, iar cea de-a treia cursa la ora 03.15.
Purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu(foto) a anuntat ca este voba despre 283 de cetateni romani si rezidenti care au trecut frontiera libaneza in siguranta pe teritoriul sirian, dar in cele trei aeronave s-au aflat 313 persoane.
Purtatorul de cuvant al presedintiei precizase ca pe langa cele 283 de persoane, au trecut granita in mod individual aproximativ 20 de cetateni care au fost indrumati spre aeroportul din Alep pentru a putea fi imbarcati in cursele Tarom.
Primul avion era asteptat sa aterizeze la ora 22.30, dar sosirea sa a fost aminata. Romanii sositi cu prima cursa spun ca au asteptat citeva ore pe aeroport pana la aprobarea decolarii aeronavei.
Inca 200 de romani au solicitat sa fie evacuati din Liban, repatrierea acestora urmind sa fie facuta in cel mai scurt timp.
 
Blue Air ajuta la repatrierea romanilor din LibanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :98
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Compania  aeriana Blue Air vine in ajutorul romanilor care se afla in aceste momente de conflict, pe teritoriul Libanului, punand la dispozitia autoritatilor romane 2 aeronave tip Boeing 737 seria 500 sau Boeing 737 seria 300, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie.Aceste aeronave pot fi folosite de catre autoritatile romane in orice moment pentru transportarea  romanilor din Liban. Persoana de contact atat pentru autoritati cat si pentru orice fel de informatii este d-ra Florentina Ivan – Director Marketing la Blue Air, la telefonul mobil: 0741 111 740 sau la e-mail: florentina.ivan@blue-air.ro.
 
Romanii din Basarabia vor fi si ei evacuati din LibanPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :133
Tuesday, 18 July 2006
Autoritatile de la Chisinau vor expedia, in caz de necesitate, o nava aeriana in Liban pentru evacuarea cetatenilor basarabeni, a declarat luni, 17 iulie, in cadrul unui briefing Alexei Cracan, seful Directiei vize si legalizari din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene.Cracan a adaugat ca in prezent se iau toate masurile necesare cu scopul evacuarii cetatenilor basarabeni aflati in zona actiunilor militare dintre Liban si Israel. Primele 4 persoane – 2 femei si 2 copii - se vor deplasa la Moscova cu un avion special al Federatiei Ruse, unde vor fi intampinate de reprezentanti ai ambasadei de la Moscova. Pana la moment, circa 100 de cetateni ai RM stabiliti in Liban s-au adresat la Consulatul onorific de la Beirut. Dintre acestia, circa 50 sunt gata de plecare, a mai spus Cracan. Potrivit lui, toate serviciile consulare referitor la aceasta chestiune vor fi gratuite.
Reprezentantul MAEIE a mai spus ca datorita situatiei din tara, toate companiile de transport au majorat de 2-3 ori pretul pentru calatorii. Astfel, o calatorie auto Beirut-Damasc costa 400-500 de dolari. R. Moldova va achita costul calatoriei pentru cetatenii care nu pot suporta aceste cheltuieli. Tinand cont de situatia actuala, MAEIE a permis consulului onorific in Liban sa prelungeasca valabilitatea pasapoartelor cu termen expirat ale cetatenilor moldoveni cu scopul repatrierii urgente a acestora. Sursa citata a mentionat ca pana la moment nu exista nici un cetatean moldovean printre victimele actiunilor militare.
Pentru informatii suplimentare, cetatenii RM pot contacta ambasada in Turcia – (+90312) 4465527; Ambasada in Israel – (+9723) 523 1000; consulatul onorific in Liban - +961 3382233 – Eli Nassar, consul onorific, sau +9613802781 – Sergiu Zaet, angajat al consulatului. Oficial, in Liban se afla circa 240 de moldoveni, majoritatea fiind persoane care s-au casatorit in aceasta tara.
 
Sase medalii la Matematica obtinute de olimpicii romaniPDF Print E-mail
Ljubljana, Slovenia/Romanian Global News
Accesari :110
Tuesday, 18 July 2006
Olimpicii romani au obtinut la Olimpiadei Internationala de Matematica, ce s-a desfasurata in capitala Sloveniei, Ljubljana, in perioada 11-17 iulie, sase medalii: 3 de aur, una de argint si doua de bronz.Astfel, Adrian Zahariuc (clasa a XI-a / Colegiul National „Ferdinand I” Bacau), Bogdan Andrei Ungureanu (clasa a XI-a / Colegiul National „Traian” Drobeta Turnu-Severin) si Gabriel Eduard Bazavan (clasa a XII-a / Liceul „Gheorghe Titeica” din Drobeta Turnu-Severin) au castigat medaliile de aur. Dragos Michnea (clasa a XII-a / Colegiul National „Gheorghe Sincai” Baia Mare) si-a adjudecat o medalie de argint, iar Marius Pachitariu (clasa a XII-a / Colegiul National Iasi) si Cristian Talau (clasa a XII-a / Colegiul National „Carol I”) au intrat in posesia medaliilor de bronz, transmite Prompt Media. Editia din acest an a adus la start aproape 500 de concurenti din 90 de tari, in clasamentul pe medalii Romania ocupand locul 6. Prima editie a Olimpiadei Internationale de Matematica, cea mai prestigioasa competitie in domeniu, a avut loc in 1959 si a fost gazduita de Romania.
 
Trento asteapta muncitori extracomunitari pentru sezonul de iarnaPDF Print E-mail
Trento, Italia/Romanian Global News
Accesari :131
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Romanii care vor sa ajunga in Italia la lucru au acum inca o sansa.Incepand de luni, 24 iulie, hotelierii din regiunea italiana Trentino pot incepe depunerea de cereri nominale pentru angajarea de muncitori sezonieri extracomunitari pentru perioada de iarna. Termenul a fost fixat de comun acord cu asociatiile din domeniu din cadrul Serviciului de Munca al provinciei Trento, care a pastrat pentru iarna o parte din cotele de intrare pentru sezonieri alocate de decretul Flussi 2006. Termenul final pana la care pot fi trimise cererile nu a fost deocamdata fixat, dar acesta ar trebui sa fie undeva la jumatatea lunii septembrie.
"Sunt suficiente cote pentru a satisface toate cererile" a spus coordonatorul Centrului informativ pentru imigratie (Cinformi), Pierluigi La Spada, iar Italia este in asteptarea unui nou decret care va reglementa inca 30.000 de intrari pentru sezonieri. Cu toate acestea, La Spada a recomandat angajatorilor sa se grabeasca cu cererile, pentru a evita ca muncitorul strain sa ajunga prea tarziu pentru inceputul sezonului.
In Trentino, unde pentru fluxurile imigrationale sunt in vigoare proceduri diferite fata de restul Italiei, nu se utilizeaza formularele distribuite de Posta Italiana. Cererea se completeaza si se expediaza prin recomandata A/R de la un oficiu postal care are posibilitatea tehnica de a marca data si ora trimiterii, catre "Serviciul de munca al Provinciei autonoma Trento", la adresa Via Gilli n. 4 - Trento". Angajatorii care cer autorizarea de munca pentru un muncitor strain sezonier care a fost deja angajat pe perrioada verii, va putea prezenta cererea personal, la aceeasi adresa.
Un plic poate contine mai multe cereri, cu conditia ca acestea sa fie ale aceluiasi angajator.
Odata ajunsi in Italia, muncitorii straini sezonieri vor trebui sa se prezinte in termen de opt zile la Cinformi pentru a solicita permisul de sedere si codul fiscal si pentru a inscrie contractul de sedere.
Trentino beneficiaza de 7.200 de cote de intrare pentru muncitorii sezonieri extra UE. Potrivit decretului Flussi 2006 acestea sunt rezervate cetetenilor din Romania, Moldova, Serbia-Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Bulgaria, Tunisia, Albania, Maroc, si Egipt si, indiferent de tara de origine, cetatenilor extracomunitari titulari de permise de sedere pentru munca subordonata sezoniera in 2003, 2004 sau 2005.
 
Asistenta medicala de urgenta pentru imigrantii ilegali din ItaliaPDF Print E-mail
Toscana, Italia/Romanian Global News
Accesari :94
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Un centru regional impotriva discriminarii si un centru de asistenta medicala pentru imigrantii ilegali, care sa garanteze sprijin in cazul unor urgenta particulare, legate de exemplu de frig sau foame - sunt doua dintre propunerile pe care le contine proiectul de lege a imigratiei din regiunea Toscana, aflat inca in faza de studiu.Proiectul a fost prezentat de consilierul regional pentru politici sociale, Gianni Salvadori(foto), in cadrul celei de-a XII-a intalniri antirasiste "I(r)regolari", ca s-a incheiat la finele saptamanii trecute la Cecina, in Livorno. 
In cadrul intalnirii s-au aflat fata in fata reprezentanti ai Regiunilor Toscana, Emilia Romagna, Campania si Friuli Venezia Giulia. "Din regiuni - a spus Salvadori - trebuie sa porneasca propuneri de depasire a logicii actualei legi a imigratiei, care acum este cea a ordinii publice. Depasirea acesteia este ceruta nu numai de motive umanitare, ci si de cele sociale, care sunt de natura demografica si economica" a mai spus Salvatori.
"Centrul regional antidiscriminare va trebui sa aiba un caracter autonom, si pe de-o parte obiectivul de a monitoriza fenomenul si pe alta parte acela de a crea mijloace de sensibilizare si de interculturalitate" a explicat consilierul.
Despre proiectul mai complex al asistentei medicale, numit "STP social" (Strain prezent temporar), Salvadori a spus ca "in legatura cu acesta va trebui sa existe un acord preventiv la nivel national". "In acest moment noi il consideram o optiune pozitiva asupra carei se poate discuta pentru infruntarea si rezolvarea in maniera directa a urgentelor" a conchis oficialul  italian din provincia Toscana. 
 
William Hill: in Moldova se declara multe, dar sunt necesare mai multe faptePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :115
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Guvernul de la Chisinau a pregatit si a semnat Planul de Actiuni cu Uniunea Europeana si s-a obligat sa intreprinda o serie intreaga de reforme, au avut loc mai multe campanii electorale democratice, dar, in ultimii ani, au fost inregistrate anumite constrangeri, a declarat in cadrul unui interviu acordat ziarului “Timpul de dimineata” seful Misiunii OSCE in Basarabia, William Hill.
El a mentionat in acest context alegerile locale din 2003, cele din UTA „Gagauz-Yeri”. „Organismele internationale vad acest lucru. E ceva inadmisibil. Chisinaul trebuie sa transpuna in practica recomandarile Consiliului Europei, Uniunii Europene si OSCE”, a spus el, citat de Info Prim Neo.
Totodata, diplomatul se arata ingrijorat de situatia mass-media din Basarabia. Hill constata ca presa in Basarabia este slab dezvoltata. Potrivit sursei citate, „daca vor fi comparate mass-media din R. Moldova cu cea din Romania, deosebirea este foarte mare, se poate de afirmat ca acolo presa este libera. Statul nu se implica, ziaristii scriu liber, prezinta ceea ce vor, iar opinia publica decide ce sa aleaga”. Potrivit lui Hill, in R.Moldova recomandarile Consiliului Europei privind reforma in Radioteleviziunea publica sunt ignorate. „Se impune o deschidere a pietei mass-media fata de investitiile straine si cele locale, dar si liberalizarea procesului de acordare a licentelor in domeniu”, a specificat diplomatul. „Daca Moldova vrea un viitor european, ea trebuie sa se racordeze unor anumite standarde, mai ales ca are exemplul Romaniei, unde presa libera contribuie mult la transformarea spre bine a societatii”, a opinat oficialul OSCE.
In ce priveste declaratiile de integrare europeana a autoritatilor de la Chisinau, Hill spune: “se declara multe, dar sunt necesare mai multe progrese”. El constata ca „in lupta contra coruptiei, Consiliul Europei si guvernul de la Chisinau au intreprins pasi concreti mai ales in domeniul serviciului vamal, al granicerilor, pentru a imbunatati controlul la hotare”. Daca s-ar face si in alte domenii asa ceva, - a subliniat diplomatul, - efectul ar fi vizibil, iar relatiile cu tarile europene vor deveni mult mai fructuoase. „E important ca lupta impotriva coruptiei sa fie aplicata nu numai fata de opozitia politica, dar impotriva tuturor celor corupti. Rezultatele conteaza. In anumite domenii, ele se vad, in altele - mai este inca mult de lucru”, a declarat ambasadorul. In ceea ce priveste reglementarea conflictului transnistrean, Hill declara ca trebuie sa se revina la masa de negocieri, caci prin invocarea unor acuzatii, cum ar fi de exemplu impunerea unei blocade economice, rezultate nu pot fi obtinute.
William Hill, de origine american, a activat in calitate de sef al Misiunii OSCE in Basarabia timp de doua mandate. La sfarsitul lunii iulie curent el isi incheie misiunea in Basarabia.
 
Proiect media finantat de Ambasada SUA pentru tinerii din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :77
Tuesday, 18 July 2006

Centrul Tanarului Jurnalist (CTJ) de la Chisinau a lansat luni un proiect prin care doreste sa impulsioneze mass media tinerilor din regiunea transnsitreana.

 

Prin derularea proiectul „Tinerii din Transnistria au ce spune” organizatia respectiva isi propune sa favorizeze fondarea a circa zece institutii mass media a tinerilor. 
Directorul de proiecte al CTJ, Iulia Sevciuc a comunicat ca in linii generale, in cadrul proiectului va fi creata o retea mass media a tinerilor din care vor face parte si cele zece institutii media ce vor fi create pe parcurs, precum si medii de informare din dreapta Nistrului, transmite Agentia Monitor Media.
In cadrul proiectului „Tinerii din Transnistria au ce spune”, finantat de Ambasada SUA in Basarabia, vor fi organizate patru vizite de studiu si va fi organizata o scoala de vara pentru 20 tineri jurnalisti.
Conform unor informatii, in regiunea transnistreana apar, la moment, patru ziare de tineret. Presa scolara din partea stanga a Nistrului se confrunta cu multiple probleme printre care lipsa de finantare, dotare tehnica, iar echipele redactionale nu au practici de editare a ziarelor. 
 
Forum international despre problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :120
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}In cadrul unei conferinte internationale care se desfasoara astazi la Chisinau va fi abordata si problema transnistreana.La acest eveniment vor participa experti internationali, oficiali de stat si reprezentanti ai societatii civile si ai corpului diplomatic acreditat la Chisinau. In cadrul forumului international va avea loc si conferinta "Dezmortirea unui conflict inghetat: aspecte juridice ale crizei separatiste din Moldova" va fi deschisa oficial de catre presedintele Parlamentului Basarabiei, Marian Lupu(foto), transmite Moldpres. Conferinta va fi sustinuta de catre presedintele Comitetului pentru Afaceri Europene in cadrul Baroului de Avocati al Statului New York, Mark Meyer si un profesor de la Scoala Universitara de Drept "Sf. John", Christopher Borgen. Conferinta este fondata pe baza unui studiu realizat de o echipa de juristi americani ai Asociatiei Baroului de Avocati din New York, inclusiv Mark Meyer si Christopher Borgen, care au efectuat o vizita de documentare in Basarabia in luna mai 2005. La finele forumului, va avea loc o conferinta de presa.
 
Lungmetraj romanesc - in premiera mondiala la LocarnoPDF Print E-mail
Locarno, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :103
Tuesday, 18 July 2006

{mosimage}Cel de-al doilea lung metraj al regizorului Radu Muntean, “Hartia va fi albastra”, va participa in aceasta vara la doua festivaluri celebre de film.

 

Incepand din 2 august, pelicula, o co-productie Multimedia Est si Antena 1 se va afla in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Locarno, alaturi de alte 20 de titluri. Juriul ce va decerna Leopardul de Aur, Leopardul de Argint, Leopardul de Bronz si premiul special este format din reprezentanti ai Austriei, Elvetiei, Italiei, Frantei, Chinei, Germaniei si Japoniei.
Proaspat finisat in post-productie, filmul a cucerit selectionerii unuia din cele mai importante festivaluri de serie A ale lumii, aflat acum la cea de-a 59-a editie. Pentru realizatorii filmului alegerea de a prezenta filmul in premiera mondiala la Locarno a fost pusa in balanta cu o alta oferta “tentanta” venita din partea unui alt festival celebru, cel de la Venetia, informeaza Hot News.
Organizatorii italieni au dorit ca premiera mondiala a filmului sa aiba loc in cadrul acestui festival, in sectiunea Orizzonti (echivalentul Un Certain Regard de la Cannes), insa regizorul si producatorul filmului romanesc au decis ca este in beneficiul viitoarei distributii internationale a Hartiei de a fi prezentat in cadrul unei Competitii Oficiale de importanta celei elvetiene.
De asemenea, “Hartia va fi albastra” se numara printre cele mai bune 12 filme din regiunea balcanica, aflate in Competitia Oficiala a celei de-a 12-a editii a Festivalului International de Film de la Sarajevo, care se va desfasura in perioada 18-26 august.
Hartia va fi albastra il prezinta pe Costi (Paul Ipate), un tanar prins de izbucnirea Revolutiei cu trei luni inainte de a termina armata. “Hirtia va fi albastra nu ofera o perspectiva istorica de tip History Channel, ci isi propune sa restituie emotia acelor zile din perspectiva actorilor marunti ai evenimentelor. E povestea pierderii inocentei unei generatii si a unei revolte populare care a scos la lumina in egala masura ce avem mai bun si mai rau in noi. Si spiritul de solidaritate dar si egoismul si rautatea, acumulate in zeci de ani de frustrare.”, explica Radu Muntean.
Publicul roman nu mai are mult de asteptat pana la vizionarea uneia din cele mai proaspete productii romanesti. Hirtia va fi albastra va avea premiera pe marile ecrane din Romania in data de 13 octombrie, fiind distribuit de Transilvania Film.
 
Romani implicati in incident de circulatie in UngariaPDF Print E-mail
Kal, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :81
Tuesday, 18 July 2006
In dimineata zilei de 17 iulie, pe o autostrada de pe terotoriul Ungariei, in apropierea localitatii Kal, a avut loc un acccident rutier in care au fost implicate 9 persoane de cetatenie romana.Doi romani au decedat, iar ceilalti sapte au suferit raniri grave, ceea ce a determinat internarea lor la doua spitale din localitatile Miskolc si Eger.
Ambasada Romaniei din Budapesta urmareste desfasurarea anchetei privind cauzele producerii accidentului, precum si evolutia starii de sanatate a persoanelor internate in spital. Ambasada va acorda sprijin, la cererea persoanelor ranite sau a familiilor lor si in conformitate cu atributiile sale prevazute de lege. De asemenea Ambasada Romaniei va acorda sprijin si pentru repatrierea celor doua persoane decedate, se arata intr-un comunicat MAE.
 
Inca un roman conferentiaza la Londra in programul Culture PowerPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :75
Tuesday, 18 July 2006
Centrul Cultural Roman din Londra va gazdui marti, 22 august o noua prezentare din cadrul programului Culture Power, intitulata "Natuta limbii in arhitectura Bisericii Ortodoxe".Prezentarea va fi sustinuta de Tudor Rebengiuc, in prezent masterand in arhitectura la Colegiul de Design, Arta, Arhitectura si Planificare, la Scoala de Arhitectura si Design Interior din Cincinnati, Ohio, in Statele Unite.
Rezervarile pentru prezentarea ce va avea loc intre orele 19.00 si 21.00 pot fi facute la adresa de e-mail bookings@romanianculturalcentre.org.uk.
Tudor va participa, totodata, la cea de-a 21-a editie a Congresului International de Studii Bizantine, ce se va desfasura la Londra in perioada 21-26 august, la Institutul de Educatie de la Universitatea din Londra.
Prezentarea ce va fi sustinuta la CCR Londra face parte din programul Culture Power, initiat de Fundatia Ratiu UK, ce consta intr-o serie de seminarii ce au in centrul lor o prezentare urmata de un dialog construit cu publicul invitat.
 
UE preocupata de numarul de imigranti ilegali din EuropaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :89
Tuesday, 18 July 2006
Ministrii de Externe ai tarilor membre ale Uniunii Europene, reunite  luni, 17 iulie, la Bruxelles, si-au exprimat preocuparea in legatura cu "cresterea fluxurilor imigrationale ilegale in Mediterana si Atlantic".Totodata, acestia au subliniat necesitatea actionarii prin "masuri concrete pe termen scurt, mediu si lung, printre care si cooperarea operationala maritima", pentru a asigura o capacitate de supraveghere adecvata la frontierele maritime.
Referindu-se la negocieri ulterioare pe aceasta tema, subsecretarul de Externe, Famiano Crucianelli, a spus ca este necesar ca in aceste discutii sa fie implicate si tarile de origine si de tranzit ale fluxurilor imigrationale. Partea italiana a sugerat, totodata, si atribuirea de resurse financiare adecvate.
 
Andrei Zinca din SUA la BucurestiPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :50
Tuesday, 18 July 2006
Andrei Zinca, celebrul regizor roman din Statele Unite, isi va exporta talentul si in Romania, unde va realiza un serial despre viata medicilor.Serialul, difuzat de TVR, va avea 15 episoade, iar personajele principale vor fi medicii unui spital de urgenta din Romania. Acesta este primul proiect pe care Andrei Zinca il realizeaza in Romania, dupa numeroasele sale succese in lumea telenovelelor din SUA. Zinca a facut parte din echipa care a realizat primul serial de succes in limba spaniola din Statele Unite.
 Andrei Zinca s-a nascut in Romania, unde a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale", clasa de imagine film si televiziune. Si-a inceput cariera la Studiourile Buftea, ca operator. Apoi a lucrat in Televiziunea Romana, unde a fost operator de imagine si, ulterior, regizor independent. El a parasit Romania in '82, la 28 de ani, ajungand prima oara in America Latina si apoi in Statele Unite. Unul dintre primele filme realizate si regizate de Andrei Zinca a fost un documentar despre tarile din America de Sud, produs pentru ca Tudor Vornicu, realizator si director de programe TVR in perioada '66-'89, "a avut incredere in el", dupa cum marturiseste regizorul.
Regizorul a fost nominalizat la premiile Emmy pentru filmul "Conversatie in Vatican", un documentar de o ora cu si despre Papa Ioan Paul al II-lea.
 
Taraful Haiducilor la Festivalul elvetian PaleoPDF Print E-mail
Nyon, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :66
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Taraful Haiducilor, celebru in Romania, dar si peste hotare, va reprezenta Romania in cadrul festivalului elvetian Paleo, ce se desfasoara la Nyon, in Elvetia, incepand de marti, 18 iulie si pana la data de 23 iulie.
Taraful Haiducilor va concerta in cadrul Festivalului chiar din prima zi a acestuia, la sectiunea Muzica Lumii.
Inca de la crearea sa in 1976, Festivalul Paleo a devenit cel mai mare eveniment muzical in aer liber din Elvetia, ce se desfasoara gratie implicarii a 3.700 de voluntari. In fiecare an, timp de sase zile, pe sase scene au loc aproximativ 120 de concerte, care aduc la Nyon audiente impresionante. Lista de participanti la Festivalul Paleo reprezinta o balanta intre staruri bine cunoscute si noi talente, din muzica rock, cantonete franceze, muzica lumii, reggae, hip-hop, muzica clasica, dar si teatru de strada. Participantii la festival si publicul au la dispozitie 100 de standuri de mancare si artizanat, un centru medical, o zona de joaca pentru copii si un camping gratuit.
Anul acesta din lista de participanti la Festival fac parte si Depeche Mode, Placebo, Goran Bregovic, Kocani Orkestar, Ziggy Marley, Tracy Chapmanm etc.
 
FMI ii ajuta pe basarabeni sa-si modernizeze sistemul fiscalPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :154
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Fondul Monetar International intentioneaza sa acorde Basarabiei asistenta tehnica in optimizarea si modernizarea sectorului fiscal.
In prezent, la Chisinau se afla intr-o vizita de documentare un grup de experti ai FMI care discuta cu specialistii moldoveni despre acest aspect, transmite Prompt Media. Se preconizeaza ca in finalul activitatii misiunea va elabora recomandari, care vor vor fi luate in considerare la pregatirea si executarea planului strategic de dezvoltare a sistemului pentru anii 2006 - 2010.
 
In Basarabia se vor scupi preturile la benzina si motorinaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :169
Tuesday, 18 July 2006
Presedintele Uniunii micilor importatori de produse petroliere Importcompetrol, Valentin Bodisteanu, a anuntat recent ca preturile la benzina si motorina ar putea sa fie majorate, cu 7-10%.El adeclarat ca majorarea preturilor la carburanti este "inevitabila ca urmare a scumpirii titeiului si a derivatelor acestora la bursele internationale", transmite Moldpres. "La bursele regionale pretul benzinei se apropie de 800 USD/tona, iar al motorinei de 700 USD. Vom fi nevoiti sa majoram preturile in cazul in care ne reinnoim stocurile cu carburanti mai scumpi deja", a mai adaugat Bodisteanu si a prognozat ca, in acest an, pretul benzinei va fi majorat treptat pana la un dolar pe litru. In 2005, preturile la produsele petroliere au crescut in Basarabia cumulativ cu circa 50%.
 
Dan Puric si Teodora Enache la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :78
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Actorul Dan Puric(foto) si cantareata de jazz Teodora Enache se numara printre artistii romani care vor reprezenta Romania in cadrul festivalul interetnic “Week-ends du Monde”.Festivalul se desfasora in perioada 8 iulie – 13 august, in parcul Jean-Drapeau din Montreal. Ziua Romaniei va fi sarbatorita joi, 20 iulie, tara noastra fiind singura dintre tarile est-europene care are alocata in exclusivitate o seara intreaga. Spectacolul romanesc va cuprinde dansuri traditionale, pantonima, step-dance si jazz. Cativa dintre artistii romani vor participa si vineri, 21 iulie, la programul comun prezentat de mai multe tari din Europa de Est. 30 de grupuri din comunitatile romanesti, rusesti, cehesti, slovace, poloneze si altele, vor face si ele parte din spectacolul "1001 de dansuri". Printre artisti, este de semnalat prezenta grupului folcloric Besada, din care fac parte Victor Vonka si Sergiu Popa, virtuozul acordeonist basarabean.
 
La a V-a Intalnire Mondiala a Familiilor au participat si romaniPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :151
Tuesday, 18 July 2006
{mosimage}Cateva familii romanesti din Spania au participat recent la cea de-a V-a Intalnire Mondiala a Familiilor, cu tema "Transmiterea credintei in familie", ce s-a desfasurat la Valencia.‘’Intalnirea Mondiala a Familiilor’’ are o traditie care s-a reinnoit din 1993 la initiativa papei Ioan Paul al II-lea.
Gazda viitoarei Intalniri Mondiale a Familiei va fi Ciudad de Mexico. Pe langa cele 20 de familii romanesti, la intalnirea de la Valencia au participat si cativa preoti romani responsabili cu pastoratia migrantilor.
Papa Ioan Paul al II-lea a infintat Consiliul Pontifical pentru Familie, intitulat "Familia a Deo instituita". In ziua de 9 mai 2006 s-au implinit 25 de ani de la infiintarea acestui consiliu pentru pastoratia familiilor crestine. Din initiativa papei Ioan Paul al II-lea au inceput sa se organizeze "Intalniri mondiale ale familiilor", din trei in trei ani, sub coordonarea Consiliului Pontifical pentru Familie.
Tema propusa cu ocazia celei de-a V-a intalniri a fost: "Transmiterea credintei in familie". Aceasta intalnire mondiala convocata de papa Ioan Paul al II-lea si confirmata de papa Benedict al XVI-lea s-a derulat in trei etape.
Fiecare zi a congresului a inceput cu Liturgia cuvantului, fiind apoi urmata de o scurta meditatie, dupa care s-au tinut conferintele. Dupa expunerea temelor s-a celebrat Sfanta Liturghie, care a incheiat activitatea zilei respective. Tematicile au scos in evidenta importanta vitala a familiei pentru binele si fericirea societatii umane si pentru raspandirea si maturizarea credintei crestine in societatea actuala.
Cea de-a V-a Intalnire Mondiala a Familiilor s-a incheiat cu celebrarea sfintei Liturghii, prezidata de papa Benedict al XVI-lea, la care au participat circa 1.500.000 de persoane. Spiritul de credinta si mesajul transmis de aceasta intalnire mondiala sunt semne evidente de speranta pentru familia crestina si pentru Biserica lui Cristos.
 
top

(C) 2018 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions